Kultura| Literatura| Reč i slika

Miš u bundi

bocvena RSS / 11.10.2012. u 18:50
...Ovaj svet je čoveku isuviše veliki da bi ga u potpunosti mogao otkriti, a opet, tako je mali da bi Gospodu išta moglo da promakne. Ne brinite i ne očajavajte. Jedina razlika između mogućeg i nemogućeg je u tome što je za nemoguće potrebno malo više vremena...
 
miubundi.jpg
      Vladimir Kalamanda je moj dragi kolega s posla, profesor srpskog jezika i književnosti, a Miš u bundi je njegov prvi roman na čiju vas promociju srdačno pozivam (svi detalji su na plakatu). Dosad je preživeo dve književne večeri, jednu školsku i jednu u rodnom Tesliću,  a ovoj velikoj beogradskoj se posebno raduje.
 
       Nekoliko detalja o romanu, pozajmljenih iz novinskog članka: Priča je insprisana istinitim događajima iz poslednjeg rata i prati sudbine „malih" ljudi preko čijih leđa se lome „velike" politike. Tri vešto isprepletana fabularna toka oslikavaju još jednu nemirnu smenu vekova na Balkanu.Ovaj ratni roman sa antiratnom porukom govori o neophodnosti da se ratovi okončaju ne samo na bojištima nego i u glavama ljudi.
U središtu priče je sudbina dvojice zaboravljenih vojnika koji poslednje dane sukoba na prostorima bivše Jugoslavije preživljavaju izgubljeni u vrletima surove bosanske planine. Posle prestanka ratnih dejstava mnogi su se vratili svojim domovima, ipak ni sedamnaest godina posle sukoba još uvek nije rasvetljena sudbina nekoliko hiljada nestalih na svim stranama uključenim u sukob. Priča na potresan način skreće pažnju i na tu, nažalost, skoro zaboravljenu činjenicu.
Drugi fabularni tok nosi neobičnu pripovest o prenosu moštiju mati Anastasije iz Dalja u fruškogorski manastir Grgeteg. Zasnovana na autentičnom svedočenju grgeteškog arhimandrita Dostiteja ona osvetljuje snagu vere u Boga i utehu koju ona pruža čoveku.

Kada se junaci, svaki ispunjen svojim bolom, zateknu okruženi mirom i tišinom blagotvornog banjskog lečilišta, kada se zgrčeno telo opusti a napaćna duša umiri, vidljivi i nevidljivi ožiljci počinju da nam otkrivaju svoje poreklo. Jedino ako ga razumemo, moći ćemo da sprečimo nastanak novih takvih ožiljaka.

Priču sasvim dobro uokviruje zanimljiv jezički izraz, stilski bogat i raznovrstan. Mirni ton pripovedača u zanimljivom ritmu se prepliće sa živim i nadahnutim diskursom junaka što čitaoce sve vreme drži duboko zaronjene u stranice ovog zanimljivog dela.
 
      Na školskoj promociji je Vladimir Kalamanda govorio o autobiografskim motivima u romanu: njegov otac je bio banjski lekar i poslužio je kao uzor za lik doktora Milana Teodorovića; jezik i sećanja na hrišćanske praznike i običaje starijeg vojnika su reči njegovog strica koje pamti još iz detinjstva, a zapisao ih je kao vežbu na dijalektologiji tokom studija; rat je na sopstvenoj koži osetio 90-ih u Bosni, a priča o netruležnim moštima mati Anastasije je postala deo njegovog sveta na hrišćanskim studijama. Po sopstvenom priznanju je taj poslednji religiozni činilac romana možda smanjio književnu vrednost dela (možda i jeste:), ali je to  neodvojiv deo promišljanja teme kojom se roman bavi i nije želeo od njega da odstupi. Meni je najuverljiviji tok priče koji prati odsečene vojnike u nekoj bosanskoj guduri, bogato jezički i psihološki iznijansirana, topla, mučna i životna. Antiratna i neogorčena, lokalno obojena, a univerzalna.
 
        Više o romanu i promocijama na Fejsbuku! A sutra uveče...dobro došli!
        
 
 


Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 19:07 11.10.2012

Prvi

Čovek koji je osetio rat na svojoj koži, a da mu taj krvavi posao nije zanat, može da odašilje samo antiratne poruke.

Knjigu ću, svakako, kupiti i pročitati.

Možda sam i ja hodio tim 'gudurama'...
bocvena bocvena 19:18 11.10.2012

Re: Prvi

Dobro zapažanje, ovo o antiratnim porukama. Ali nije lako pisati neostrašćeno, a da si i sam bio učesnik. Tu Vladimir pokazuje zavidno književno umeće, a i ljudsko. Oni drugi se pojavljuju samo na kraju romana i namerno su potpuno depersonalizovani, bez imena, nacije i etičkih kvalifikacija.
predatortz predatortz 19:23 11.10.2012

Re: Prvi

bocvena
Dobro zapažanje, ovo o antiratnim porukama. Ali nije lako pisati neostrašćeno, a da si i sam bio učesnik. Tu Vladimir pokazuje zavidno književno umeće, a i ljudsko. Oni drugi se pojavljuju samo na kraju romana i namerno su potpuno depersonalizovani, bez imena, nacije i etičkih kvalifikacija.


O tome kad pročitam knjigu...

Ali, odaću ti jednu tajnu:

Svi bivši ratnici nastoje da izbrišu lica, imena i sve što je ljudsko na protivičkoj strani iz svojih sećanja.

bocvena bocvena 19:27 11.10.2012

Re: Prvi

Moguće i da je to. Pitaću ga sutra:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:38 11.10.2012

Re: Prvi

Čestitke!
bocvena bocvena 19:50 11.10.2012

Re: Prvi

Preneću Vladi čestitke. Meni je neobično drago što su dosadašnje promocije bile uživanje i za autora i za posetioce. Na ovoj školskoj sam ja izigravala konferansijea...drmala me trema, glas mogu da kontolišem, ali mikrofon u rukama je poskakivao, nisam baš mnogo pevala u mikrofon po kafanama...mogu da zamislim kako je bilo autoru:) Ali bilo je neobično sažeto i opušteno, đaci mirni kao bubice (a tema nadilazi njihova interesovanja), kao neki mali praznik reči.

Verujem da prepoznaješ osećanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 11.10.2012

Re: Prvi


Verujem da prepoznaješ osećanje

O, da...mada sam ja imala malu prednost, onu radijsku, navikla sam da tandrčem...doduše ne baš i da gledam one koji me slušaju...ali i to sam savladala :)
I meni je drago što su vam promocije dobro prošle...mnogo je to lepo.
Hansel Hansel 21:17 11.10.2012

Re: Prvi

Svi bivši ratnici nastoje da izbrišu lica, imena i sve što je ljudsko na protivičkoj strani iz svojih sećanja.

Meni je jedan bio vodnik u vojsci. Komentarisao je čežnju drugog, po godima mlađeg, vodnika za ratom: "Ne zna on, kako je to kad ti u noć svi oni dođu!". Nije potiskivao ni događaje ni imena učesnika, da ne kažem žrtava. Ni on ni neki drugi u toj kasarni. S tim što neki drugi nisu pokazivali grižu savesti, naprotiv. To je moj ograničeni uzorak, naglašavam. I ratnika ima raznih.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:18 11.10.2012

Re: Prvi

tim 'gudurama'...

tamo mi je rođena keva,u tesliću. baš je lep kraj; prave savršen kozji sir :)
predatortz predatortz 21:24 11.10.2012

Re: Prvi


Meni je jedan bio vodnik u vojsci. Komentarisao je čežnju drugog, po godima mlađeg, vodnika za ratom: "Ne zna on, kako je to kad ti u noć svi oni dođu!". Nije potiskivao ni događaje ni imena učesnika, da ne kažem žrtava


Moja iskustva su drugačija... Sećamo se zajebancija, neslanih šala, razgovora o ženama...

Kad dođe do 'onog', uglavnom menjamo temu.

Ima upornih, ne velim da nema, ali su ti ili flisnuli, ili se odali alkoholu.
Brzo ih svi počnu da zaobilaze u širokom luku.
Hansel Hansel 21:52 11.10.2012

Re: Prvi

Vidiš, ne znam da li su oni među sobom pričali o tome, ovo su pričali nama koji nismo bili s njima. Da ne teoretišem sada kakvog bi to smisla moglo da ima.

Pozdrav
predatortz predatortz 21:54 11.10.2012

Re: Prvi

Hansel
Vidiš, ne znam da li su oni među sobom pričali o tome, ovo su pričali nama koji nismo bili s njima. Da ne teoretišem sada kakvog bi to smisla moglo da ima.

Pozdrav


Jebeš ga, posle bitke svi su generali!
Valjda...
bocvena bocvena 22:02 11.10.2012

Re: Prvi

Jedna od tema u pozadini romana je moć priče i pričanja (pa šta, svi profani srpskog se pale na Andrića Šeherezadu:)...mlađi vojnik u jednom trenutku biva na ivici potonuća u depresiju, povlaći se u sebe, ćutanje i strah, a stariji ga drži vezan za svet pripovedajući o sećanjima na hladnu vodu iz njegovog kraja, fudbalskim utakmicama sa večitim rivalima iz Donje Bistrice...priča postaje privid normalnosti i život sam - Što da ne pričam o nekom ljepšem životu? O čemu drugom da govorim u ovom zlu? Kako nam je teško?! Vidim i sam u kakav smo dubok i hladan bunar upali. kad bi to mogao da kažem njima, onima drugim, ili kada bih znao da kažem nama kako je njima - to bi možda imalo smisla. Ovako, da govorim nama samima kakvog smo jada dopali - čemu? Da na tom jadu i bjedi opet oštrimo zube da ih jednoga dana, kad ponovo zaboravimo koliko smo patili, pokazujemo jedni drugima; a kad svi, konačno, ostanemo bez zuba, da dođu neki treći, ko zna otkuda, i pojedu sve što imamo.
bocvena bocvena 08:39 12.10.2012

Re: Prvi

stefan.hauzer
tim 'gudurama'...

tamo mi je rođena keva,u tesliću. baš je lep kraj; prave savršen kozji sir :)

Fini ljudi, vole kulturu. Na promociji knjige bila puna sala bioskopa!
stari92 stari92 09:19 12.10.2012

ovaj kom.je pisaT za Q-sphere portal,al ..

bocvena
stefan.hauzer
tim 'gudurama'...


Fini ljudi, vole kulturu. Na promociji knjige bila puna sala bioskopa!

hm.znachi nishta od vakog rada,tamo,u bioskop

or

p.s.-poslednja,u nizu,knjiga koja mi legla je: Knjiga mudrosti
Mihail Jelizarov
(msm on napisao knjigu - Mi Dr.))
bocvena bocvena 09:32 12.10.2012

Re: ovaj kom.je pisaT za Q-sphere portal,al ..

Hihihihi, stari, al' provociraš!

Kupujem Jelizarova za biblioteku, zanimljivo zvuči!
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:19 12.10.2012

Re: ovaj kom.je pisaT za Q-sphere portal,al ..

dagestanska svadba je zakon!

ali se uvek zabrinem za onog čičicu što ga nosaju svuda,pa im ispadne iz ruku i direktno na glavu - i na kraju se zumira kako ga iznose u nesvesti
bocvena bocvena 10:53 12.10.2012

Re: ovaj kom.je pisaT za Q-sphere portal,al ..

Majko mila, kakva je to scena sa čičom i padanjem na glavu. Mene, bre, zabolelo:)))
AlexDunja AlexDunja 19:42 11.10.2012

...

Po sopstvenom priznanju je taj poslednji religiozni činilac romana možda smanjio književnu vrednost dela (možda i jeste:),


meni je ovo intrigantno, samo ako stignem, vidimo se sutra:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:55 11.10.2012

cesttike

Mnogo lep naslov, Miš u bundi:)
bocvena bocvena 19:59 11.10.2012

Re: ...

meni je ovo intrigantno


Veroučitelj je jako nadahnuto govorio o romanu.

Moja koleginica Marina Barović je u tom ključu pročitala roman:

Затварањем корица ове књиге сазнајемо шта је немогуће и како немогуће постаје могуће: над бесмислом рата који је узео своје жртве, надвило се чудо нетрулежности тела мати Анастасије. Људска немоћ да се одупре насилном крају или утонућу у свеопшту пролазност, преобразила се у моћ у пределу који продужује љубав. Дух је победио тело; и тело је то посведочило.
Испод небеса је, ипак, тврда земља. Читамо и веома јасно можемо да замислимо јунаке, застрашујуће ситуације које их затичу, њихове напоре, ужасе и међусобне односе. Снажни и природни дијалози стварају уверљиву представу ко је какав. Језик којим јунаци говоре је чист и елементаран. Из огољених душа избијају огољене речи пуног смисла. Такав језик утиче на наша чула, те понекад заиста осетимо додир, мирис, укус... који траже излаз из књиге. Призори у роману имају и емоционалну и духовну снагу. Саосећање са јунацима је стално присутно, без обзира о коме је реч. Све што се дешава прожето је ненаметљивом духовношћу, која се остварује на више планова: у борби душе и тела за голи опстанак Јована и Ненада, у чежњи доктора Милана Теодоровића да превазиђе „проклетство позива“ и збаци терет трагања и недоумица, у трагичној унутрашњој борби Поповића за смисао живота и сам живот; у смирености и љубави, сети и сверазумевању оца Доситеја, у нетрулежном телу мати Анастасије које најављује вечност и потврђује постојање Бога, истине и вишег смисла жртава рата...
Та духовност ослобађа се из јунака и сједињује у вери самог писца. Чудесно, она постаје темељ духовног споменика свим жртвама рата и ратова, несталим људима, несрећним породицама, страдању народном. Посвећен је српској патњи и хришћанској љубави. Посвећен је и свима нама који кроз читање схватисмо да смо сви заједно, и они који су отишли и ми који остајемо, не само историја, него и вечни живот.
Тако је овај мали роман писан руком постао велики роман писан душом.
bocvena bocvena 20:17 11.10.2012

Re: cesttike

Mnogo lep naslov, Miš u bundi:)


O da. Ne znam da li da otkrijem simboliku ili da vas nateram da kupite knjigu:)
(za najzainteresovanije iznajmljujem primerke iz biblioteke)
zemljanin zemljanin 20:27 11.10.2012

Re: ...

Veroučitelj je jako nadahnuto govorio o romanu.

E ako je i SPC dotirala izdanje

Kako već neko reče, nema tog normalnog koji neće nakon rata promovisati samo i jedino mir ... ovi što se "deru" naokolo ili nisu normalni ili sede ispred TV-a ... generalno ne volim te književne promocije religije (za škole pogotovo) pa ću preskočiti iako možda propuštam dobar roman
bocvena bocvena 20:50 11.10.2012

Re: ...

Izdavač je Hrišćanski kulturni centar. Pogledaj koje su zadatke sebi zadali...ambiciozno:)

No, ja se trudim da budem open minded. Vladimir me zezao da će sledeći roman biti lišen religije samo za mene:)

Inače, romansiranje tog istinitog događaja transporta tela pokojne monahinje od Dalja do fruškogorskog manastira, usred rata, je vanredno dobro napisan. Dobrom piscu se otme teza.
jednatanja jednatanja 09:32 12.10.2012

Re: ...

Čestitke!
p.s. baš si kul koleginica
bocvena bocvena 09:34 12.10.2012

Re: ...

Moramo da se pomažemo, teška su vremena:)
number42 number42 20:56 11.10.2012

moram

da primetim da predatorz ostavlja jako dobre komentare u vezi ovoga

predatortz
na protivičkoj strani


koja je to protivnicka strana Coveku? u ratu, miru, u zivotu, ko su nasi a ko njihovi, medju Ljudima?
bocvena bocvena 21:04 11.10.2012

Re: moram

Pozz number42, sačekaćemo predatora da odgovori.
predatortz predatortz 21:07 11.10.2012

Re: moram



koja je to protivnicka strana Coveku? u ratu, miru, u zivotu, ko su nasi a ko njihovi, medju Ljudima?


To pitanje je staro koliko i ratovi...
number42 number42 21:42 11.10.2012

Re: moram

poz bocvana

predatorz, eto mozemo ici i do derbija i grobara i delija. jedni su uvek nasi, a drugi njihovi. i oni njihovi su Zlo, a nasi Dobro, a protivnicku stranu treba mrzeti :)))
tako nekako to uvek namecu. pogresno naravno.
predatortz predatortz 21:50 11.10.2012

Re: moram


predatorz, eto mozemo ici i do derbija i grobara i delija. jedni su uvek nasi, a drugi njihovi. i oni njihovi su Zlo, a nasi Dobro, a protivnicku stranu treba mrzeti :)))


Pogrešan sagovornik, ne volim fudbal
Zašto ti misliš da svi koji su u uniformi mrze one sa druge strane?
Rat ti je morbidna rabota:
Pucaš u ljude koje ne poznaješ, ljude koji tebi lično nisu ništa krivi... Oni pucaju u tebe...
Neprijatelj je uvek bez lica. Retko kad mu vidiš lice, a i tad nastojiš da ga se ne sećaš.

Nisam čitao knjigu, glupo je da tvrdim da je tako nešto i sam autor imao na umu.
number42 number42 22:16 11.10.2012

Re: moram

predatortz

Pogrešan sagovornik, ne volim fudbal
Zašto ti misliš da svi koji su u uniformi mrze one sa druge strane?
Rat ti je morbidna rabota:


pa nisam to napisao. vise sam napisao uopsteno, za bilo koje grupe i bilo koje situacije. sa naglaskom na namecanje stava.
predatortz predatortz 22:19 11.10.2012

Re: moram


pa nisam to napisao. vise sam napisao uopsteno, za bilo koje grupe i bilo koje situacije. sa naglaskom na namecanje stava.


To ti onda kreće još od obdaništa...
Kad vaspitačica prvi put podeli klince u dve ekipe, počinje nadmetanje sa svim dobrim i lošim pratećim pojavama.

Dakle, za sve su krivi prosvetari!

Ua autorka!

Kaznite je VIP-om!
number42 number42 23:05 11.10.2012

Re: moram

haha :)) ne znam sta je tacno smesno al evo da se nasmejem

pazi, ne mislim da grupe same po sebi imaju svojstvo da covek pogresno sagledava stvari, ali mislim da su stvorene za manipulaciju. tipa, oni drugi su losi, a mi smo dobri. isl. a covek, ako hoce da bude pripadnik grupe, svesno prihvata manipulaciju.

predatortz predatortz 09:48 12.10.2012

Re: moram


haha :)) ne znam sta je tacno smesno al evo da se nasmejem


Da ti pravo kažem ne znam ni ja šta je tvoje pitanje.

Da li je loše ljude deliti u grupe i huškati ih jedne na druge?

Naravno da je loše.

Da li čovek treba da bude neprijatelj drugom čoveku ?

Naravno da ne treba.

Ali, da prostiš, svet milenijumima funkcioniše po nekom obrascu.

Lepo je ono 'zalažem se za iskorenjivanje gladi, za ljubav i mir u svetu' ...

Ali, okreni se malo okmo sebe i reci mi gde to funkcioniše?!
bocvena bocvena 09:58 12.10.2012

Re: moram

Gde to funkcioniše? Tamo gde je sve po mom:)

predatortz predatortz 10:04 12.10.2012

Re: moram

bocvena
Gde to funkcioniše? Tamo gde je sve po mom:)



bocvena bocvena 10:51 12.10.2012

Re: moram

Stvarno muka jedna.

(kosica mu se razletela od teških razmišljanja:)
number42 number42 17:51 12.10.2012

Re: moram

predatortz

Ali, okreni se malo okmo sebe i reci mi gde to funkcioniše?!



a zasto nesto mora da funkcionise? eto, ne znam gde funkcionise umetnost.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:06 11.10.2012

monah

mali trol, ali oprosticete.

Juce i danas videh monaha kako prosi na Terazijama, malo posle prodavnice Beneton i malo pre skretanja u Sremsku ulicu.

Sedi na žardinjeri, tj na jednoj od onih kamenih kocki, ima vrlo, vrlo urednu monašku mantiju, kapu, bradu, mlado i bezazleno lice, otvoren pogled i dečački glas. Pored njega na žardinjeri kapa, crna, u njoj papir "udelite bolesnom monahu", zapravo papir se jedva vidi, jer viri iz kape.

Prodjem, zastanem, nastavim, pa se vratim i pridjem.

Kažem, "dobar dan", pa "zbunili ste me, nikad nisam videla monaha koji, ovaj..." pa zastanem, spetljam se, a on me dopuni, jednostavno, otvorenog pogleda:

"... prosi"... i nasmeši se.

"Da", kažem i kopam po ruksaku da nadjem novčanik i nešto petljam "muka priterala", a on "daće Bog biće bolje".

Izvadim 50 dinara i dam mu, pa pitam "a jel imate gde da spavate, smeštaj", kaže, "imam, samo nije baš uslovan za zimu, daće Bog biće bolje".

"Slabo vam se vidi taj papir, skoro da ne primetim" kažem, a on "dobro je tako, Bog dovede ljude, eto i vas doveo".

Ne umem da prenesem dijalog, ali strasno je čist i jasan utisak ostavio, dirnuo me, ne kmeči, deluje iskreno, ne verujem da je prevarant.

I još smo par reči razmenili, valjda sam rekla "monah na ulici, nikad videla", a on nešto pomenuo "Artemija i sukob" i da je izbačen.

Pozdravim se i odem i nazovem drugaricu, urednicu u NIN-u i kažem, "sedi monah, prosi, kod Benetona"...





bocvena bocvena 21:22 11.10.2012

Re: monah

Ako si. Nek ostane zabeleženo. Pa i bez objašnjenja.
JJ Beba JJ Beba 21:45 11.10.2012

Re: monah

Juce i danas videh monaha kako prosi na Terazijama, malo posle prodavnice Beneton i malo pre skretanja u Sremsku ulicu.

Sedi na žardinjeri, tj na jednoj od onih kamenih kocki, ima vrlo, vrlo urednu monašku mantiju, kapu, bradu, mlado i bezazleno lice, otvoren pogled i dečački glas. Pored njega na žardinjeri kapa, crna, u njoj papir "udelite bolesnom monahu", zapravo papir se jedva vidi, jer viri iz kape.

tu je redovno
predatortz predatortz 21:52 11.10.2012

Re: monah

I još smo par reči razmenili, valjda sam rekla "monah na ulici, nikad videla", a on nešto pomenuo "Artemija i sukob" i da je izbačen.


Ako je izbačen, nije obogaljen!
Što se ne prihvati posla? Verovati čovek može i za mešalicom! Nije vera samo pod mantijom...
Bitanga!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:04 11.10.2012

Re: monah

ja znam za ovaj sukob

4krofnica 4krofnica 22:18 11.10.2012

Re: monah

ja znam za ovaj sukob


ako je bio na strani Artemija, eno ima tamo Hram
(tzv, zapravo preuredjena vikendica) u Barajevu.

a ko hoće da prosi, neka prosi.
doduše, mogao bi da zasvira nešto pritom, poštenije je.
(daću mu ja usnu harmoniku, imam dve :)

danas me je osvojio momak koji je svirao violinu na ulici.
čarolijom smiruje neurozne prolaznike zombi pogleda,
+ poklanja predivan osmeh za aplauz, praznik:)




(Bo, Bojan Žirović!! odličan.)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:46 11.10.2012

Re: monah

a ko hoće da prosi, neka prosi.
doduše, mogao bi da zasvira nešto pritom, poštenije je.
(daću mu ja usnu harmoniku, imam dve :)


nema potrebe.

nisam osetila nista negatovno od ovog monaha i njegovog sedenja na žardinjeri, s tim papirom u kapi.

bo, izvini, ovo postala trolijana. necu vise:)
antioksidant antioksidant 22:52 11.10.2012

Re: monah

zasto tako ostro?
on trazi, neko da, neko ne da, bar izbora ima
blogovatelj blogovatelj 05:36 12.10.2012

Re: monah

Ako je izbačen, nije obogaljen!
Što se ne prihvati posla? Verovati čovek može i za mešalicom! Nije vera samo pod mantijom...
Bitanga!


Đanki, potpisujem na neviđeno.
bocvena bocvena 07:57 12.10.2012

Re: monah

(Bo, Bojan Žirović!! odličan.)


On je Vladin drug...mogu da vas upoznam:)
Na školskoj promociji je odlomke iz romana čitao bivši učenik, recitatorska zvezda (tri godine za redom prvi na opštini i prvi u gradu, ali mu republičko izmicalo:) Devojčice su padale u nesves' okolo...
4krofnica 4krofnica 08:39 12.10.2012

Re: monah

mogu da vas upoznam


heh, sve okej, već jesam.

Devojčice su padale u nesves' okolo.


:))))

tako ćemo mi, matorke, kad dovedeš Valjarevića
(ništamesenetiče, obećala si!:)
samo ćemo da se smeškamo, gledamo toplim (vlažnim) pogledima;
a najsmelije će ga zamoliti da im recituje na uvce :)
natasavb natasavb 08:47 12.10.2012

Re: monah

tako ćemo mi, matorke, kad dovedeš Valjarevića
(ništamesenetiče, obećala si!:)
samo ćemo da se smeškamo, gledamo toplim (vlažnim) pogledima;
a najsmelije će ga zamoliti da im recituje na uvce :)


Da se javim i potvrdim da sam i ja cula ovo obecanje. :)))

Lepo se provedite veceras. Bas mi je krivo sto cu i ovu da propustim.
Mozda, treca sreca... :)
bocvena bocvena 08:53 12.10.2012

Re: monah

Kad budemo pravili promociju u Londonu, vodim te sa sobom:)

Posle Sajma knjiga lovim Valjarevića.
angie01 angie01 23:06 11.10.2012

cestitam,

zelim uspesno vece, prodaju tiraza, odusevljenu publiku, drugo izdanje,...pa onda nova knjiga,...
bocvena bocvena 08:01 12.10.2012

Re: cestitam,

To su prave želje! I ja mu to želim. Vladimir K. je inače završio našu školu i posle studirao na Filološkom. Fin mladić, divan muž i otac dve devojčice. A i ne izgleda lošo:)))
angie01 angie01 12:07 12.10.2012

Re: cestitam,

lepo si ga isprovodadzisala u kompletu, barem jedan vaucer za banju da ti uplati,...a, si rekla, od sada samo lepa i 100% se slazem, heboviseovepamente, danas svi znaju da ti vezu sta 'oces u svim pravcima, tako da su moja slabos' muz'cari-moze przavela, moze dert i ti se samo prepustis, furas svoj filing u filmu i niko ti ga ne kvari tako sto ti pametno objasnjava-if ju nou vat aj min!
bocvena bocvena 12:39 12.10.2012

Re: cestitam,

lepo si ga isprovodadzisala u kompletu, barem jedan vaucer za banju da ti uplati
Ma vidi se da sam za PR čula od baba Zorice, ali za prijatelje sve:)))

(muzičar, ne mnogo pametan...zapisala!)
angie01 angie01 12:47 12.10.2012

Re: cestitam,



(muzičar, ne mnogo pametan...zapisala!)


vidi-ono, samo lepa se odnosi na konzumenta:))), a za muzicara, nije pojnt da je glup, nego sto ne smara pametnom pricom, nego svira, brate!
bocvena bocvena 12:58 12.10.2012

Re: cestitam,

(muzičar, abitno da li je pametan, no ne mnogo glup, ali da ne smara nego da svira...ma što hoće te žene?! ovi klijenti su sve zahtevniji:)
angie01 angie01 13:07 12.10.2012

Re: cestitam,

bocvena
(muzičar, abitno da li je pametan, no ne mnogo glup, ali da ne smara nego da svira...ma što hoće te žene?! ovi klijenti su sve zahtevniji:)


pa ne moz' da lepo svira, a da je glup!...a dok svira, ne moz' da ti hekla!

cisto k'o suza!
mirelarado mirelarado 14:04 12.10.2012

Re: cestitam,

Vladimir K. je inače završio našu školu i posle studirao na Filološkom. Fin mladić, divan muž i otac dve devojčice. A i ne izgleda lošo:)))


Знам да су времена тешка, да нико не чита, а камоли купује књиге, да није лако намамити читаоце, али зар писац, поред свог списатељског умећа, мора да користи и лични шарм зарад тиража?!

Шалим се, наравно. Честитке Владимиру и што већи успех романа. Лепо си нам га представила и, надам се, многи ћемо га прочитати.
bocvena bocvena 14:46 12.10.2012

Re: cestitam,

Mora i lični šarm. Ako ga ima:)

(on inače prevrće očima na moje i Helenine, ženine, PR zamisli i piše novi roman:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:22 12.10.2012

Re: cestitam,

bo, mogu jos jedan trol, druge vrste?

pls?
bocvena bocvena 16:11 12.10.2012

Re: cestitam,

Udri!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:27 12.10.2012

Re: cestitam,

juuu, fala:)

elem, citali ste onaj moj blog o mojoj drugarici Mini, kako joj se desila teska sikana u Domu zdravlja Novi Beograd (link)

e, pa, onda je spasila Mlekac, ali Mina nista posle nije uradila, mislim na prijavu zastitniku pacijenata i sl. iako joj je to savetovala Margos (koja je poslala i pisma okolo), ja, svi...

prosto, Mina je super na terenu (pecine, jame, planine, stene) al za ove fore je mutava (Mina oprosti hehe).

i danas, ode ona opet tamo, ista meta isto rastojanje, Dom zdravlja Novi Beograd. Razlog: opet noga.

i cvrc.

ona doktorka koju nismo imenovali, ne da nece ni da cuje da je primi, nego nece ni da je vidi zbog bloga itd, pa je bilo svasta.

i obezbedjenje je radilo (s ljubaznim savetom, dodjite za jedan sat, mozda se promeni nesto), a ona doktrorka koju nismo imenovali je urlikala i zaurlavala i svasta govorila, inkluziv da ce pre "da ide na bolovanje nego je primi" i taj rad.

i sad, zove mene Mina upomoc, ja daleko, zovem Mlekac terminatora, ona blizu, i tako baba za dedu deda za repu iii...

Mlekac uspe, opet, jeee!!!

BRAVO MLEKAC i FALA

Uspela je da joj promeni doktorku, dreku su snimile i sikanu broj 2, a u ponedeljak idu opet tamo, al kod zastitnika prava pacijentata koji radi do tri, pa danas nisu mogle da ga uFate.

eto, to sam htela da kazem:)

a detalje zna Mlekac, pa ce, nadam se da nam isprica.

a Mina?

ona je vec u nekoj jami, neka ekspedicija.

eto.

izvin'te za trolijanu:)))

evo Mine u akciji od proslog vikenda, lokacija Biokovo, na spustanju uvatio mrak






predatortz predatortz 19:31 12.10.2012

Re: cestitam,

a Mina?

ona je vec u nekoj jami, neka ekspedicija.



Е сад те не контам !

Откуд у јами ако има проблем са ногом ?!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:54 12.10.2012

Re: cestitam,

predatortz
a Mina?

ona je vec u nekoj jami, neka ekspedicija.



Е сад те не контам !

Откуд у јами ако има проблем са ногом ?!


pa ona je takva, ide i kad ima problem s nogom, evo opisa, citiram je:

"6b i puno cugova do vrha.i taman sam mislila da je kraj blizu kad mi ono puče hvat u ruci i sleteh dole...ambis od 7 metara je bio predugačak.poljubih St.Spit (St. Bolt) i odmah nastavih gore. da sam čekala da me prodje stres nikad ne bi izasli. a sledeo je silaz... magla, mrak, vetar... neki su bili samo u gaćama . a neki drugi su delove papira sa skicom potrgali zbog nužnosti zadnjice, pa smo štandove trazili po sećanju... i uspeli smo :). bravo ekipo! :)))
— na lokaciji Park Prirode Biokovo. "

EDIT: imas ovde objasnjenje zasto se islo na Biokovo

Glavno da se klajmba 2012
bocvena bocvena 09:54 13.10.2012

Re: cestitam,

Jbt, ova priča postaje sve nenormalnija. Pretpostavljam da je za doktorku to pitanje najgore sujete, neće njoj neko da drži predavanja kako će ona da radi (a koliko sam iz prethodnih blogova shvatila ona je nametnula svoj jedinstveni stil rada čitavom DZ-u:) i sad prosto ne može da veruje da se neki pacijent gica i ne zna gde mu je mesto. Svaka čast Mlekac na prisebnosti i volji da se time bavi, a Mini želim da pronađe lekara koji će joj zaista izlečiti koleno, pa da nastavi da se bavi čime god hoće.
Većina nas ide linijom manjeg otpora u sličnim situacijama, skloniš se od budale i tražiš nekog drugog za saradnju (ja prva na kraju dajem pare privatnicima da ne bih gubila od posla i čekala po redovima). Rezultat tog uzmicanja su ovakvi lekari (slobodno promenite ime profesije, ovo je mehanizam koji funkcioniše u svakoj).
Da bi se stvari promenile mora da postoji odgovarajući sistem kontrole i sankcije. Da vidimo šta će biti kod zaštitnika prava pacijenata.
Srećno svima:)
bocvena bocvena 10:12 13.10.2012

A sad slike sa promocije!




Ostatak ovde.
Opis malo kasnije, ali na prvu loptu - promocije za decu su zabavnije, ali za odrasle su informativnije.
bocvena bocvena 18:42 13.10.2012

Kako je bilo?

Zvanična verzija:
Промоција романа у Кући Ђуре Јакшића (12. 10. 2012.)
Трећа промоција по реду - седамдесетак људи на дрвеним клупама у инспиративном амбијенту Ђурине куће. Ни киша, ни фудбал, ни музика из оближњих скадарлијских кафана нису спречили праве поштоваоце књижевности да уживају у програму. Хвала свима који су дошли.


Nezvanično...ta muzika koja se probijala kroz otvorene prozore i kiša koja pljušti su bile odlična muzička podloga. Govornici inspirativni, sveštenik nosi martinke i govori o ljubavi bolje nego svetovnjaci, Vlada se svaki put iznenadi kad čuje šta su drugi u njegovoj knjizi pročitali, ali lepo otkriva šta mu se motalo po glavi u toku stvaranja, Bojan Žirović - oniži čovek, ali glas!, Helena najlepša, ostatak publike svečan, par ostarelih profesionalnih sklanjača sa kiše i snega, neke kolege koje su odavno otišle u penziju, a sad shvatam da mi nedostaju, pićence tu i u kafiću...lep je ovaj život.
razmisljam razmisljam 20:01 13.10.2012

Re: Kako je bilo?

bocvena
...lep je ovaj život.



Јашта.
И тако треба и да остане.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana