Moj grad| Život

Mušterija

njanja_de.manccini RSS / 15.10.2012. u 21:58

Skoplje, leto 2012:


Idem peške bulevarom Partizanska (ne zanima me kako se sad zove, niti znam). Stanem ispred izloga jedne prodavnice jer sam videla jednu super stvarčicu za kuhinju - komplet metalnih posuda, nesto sto imam ovde i što  sam uvek želela da i mami poklonim. Probam da otvorim vrata, vrata zaključana. Unutra stoje dve (valjda) prodavačice, pričaju i smeju se ne obraćajući pažnju na mene. Ja pokušavam i dalje da uđem kad jedna od njih dodje pored vrata i pokaze mi prstom da je radno vreme od 10 ujutru. Bilo je 9:55 ujutru. Ja lepo produžim svojim putem. Koji će mi vrag to čudo od prodavca kome je stalo u koliko sati je otvorio radnju. Nađem drugu radnju kasnije i obavim posao.

 

Any town USA, jesen 2012:

 

Idem kolima do UPS-a da pošaljem natrag speedo kupaći koji sam kupila sinu online jer mu je mali. Parkiram tačno ispred ulaza, odakle lepo vidim da na vratima piše radno vreme od 8 ujutru do 8 uveče. Bilo je 7:45 ujutro. Odjednom nešto počne da se pomera unutra i vrata se otvoriše. Čovek mi samo mahne rukom da uđem. Znači, no comment. Zadovoljan mušterija broj jedan sam bila ja … ko zna koliko još u toku dana.

 

Kakvo je vaše iskustvo (iz bilo kog grada)?

 

customer-satisfaction-222x300.jpg 

 



Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bandina bandina 22:13 15.10.2012

....

Beograd, autobuska stanica, zima 2009.

Dolazim posle nekog vremena u Srbiju; sedam u jedan od onih bifea.

- Tursku kafu molim Vas.

-Gospodjice, ovde nema turska, imamo samo srpsku.

Sarajevo, leto 2012

- Dobar dan.

- Dobar dan. Ja bih pitu sa jabukama.

- Nemam ti ja to, lepa, ale sac'kaj, sad cu ja ovde pored uzeti iz druge radnje da ne ustajes...

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:45 15.10.2012

Re: ....

- Nemam ti ja to, lepa, ale sac'kaj, sad cu ja ovde pored uzeti iz druge radnje da ne ustajes...


uh, što volim kad čujem ovakve priče!
mariopan mariopan 22:17 15.10.2012

...

Prodavci su u Grčkoj (Atina) izuzetno ljubazni, sve će da vam pokažu, raspakuju, izvuku sve moguće brojeve i čak skrate i preprave neki odevni predmet koji vam ne odgovara.
Poštuje se radno vreme ali za mušteriju bi otvorili i kada nije otvoreno ...znači svaka im čast.

Da poželimo tako nešto i kod nas.

Letos sam se jako prijatno iznenadila jer mi se desilo da prodavac sve učini da mi pomogne..

Imali smo slavinu u kupatilu, za kadu i tuš, koja je svojevremeno bila jako skupa, domaći proizvod i garantni rok je na 5 godina. Vidim da mi povremeno kapne po jedna kap na kadu i ostavlja ružan trag. Stavim ogledalo i jaku lampu da osvetlim odozdo i vidim malu rupicu kao vrh igle. Odmah mi se smrkne kada pomislim na cenu tih slavina danas, i iznenadni trošak.

Odem u radnju gde sam je kupila. Prodavac me pita da li imam garantni list?
Odem kući i nađem račun od pre četri ipo godine i garantni list koji bi istekao za par meseci. Prodavac pozove firmu koja je proizvođač, pošalje im faks sa mojim računom i oni se dogovore da mi zamene bateriju.

Zamenjena bez problema i od strane proizvođača i trgovine a kupljena je pre skoro 5 godina..

Sve urađeno na veoma lep način i odmah.

Svaka im čast.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:32 15.10.2012

Re: ...

domaći proizvod...

Ne bi bilo suvisno a ne bi bila ni reklama da si napisala ko je proizvodjac i koja prodavnica. Zasluzuju pa cak ni ako jedno ni drugo vise ne postoje.
predatortz predatortz 22:36 15.10.2012

Re: ...

Prodavci su u Grčkoj (Atina) izuzetno ljubazni,


Nas na letovanju 'usvojila' vlasnica prodavnice, Marija...
Toliko je zagotivila klince da su izlazili sa rukama punim slatkiša.
Džaba smo se žena i ja bunili i pokušavali da platimo.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:46 15.10.2012

Re: ...

stvarno mariopan, daj reklamiraj firmu. zaslužili su javnu pohvalu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:16 16.10.2012

primeri

JB Saunders, valjda poslednja prodavnica elektronskih drangulija ACME tipa u Americi. Otvaraju tačno u 9:30 (jebalo ih radno vreme), nekoliko puta sam cupkao ispred vrata iako sam video da je prodavac unutra, a i on je video mene. I uvek se pitam koji djavo tamo uopšte idem. Radna je uvek poluprazna, na neke kutije se uhvatila paučina, a poslednji put kad sam nešto naručio (upredenu bakarnu žicu za uklanjanja viška lema) trebalo im je skoro mesec dana da nabave (na Digikey-u ga dobiješ za dan). Ali svejedno, volim da preturam po krtogu, svašta tamo može da se navata, po bagatelnim cenama, mada uglavnom samo ono što ti ne treba.

Primer 2: Pre godinu dve, dragstor u mom kraju u Beogradu, nekad bio C-market, ne znam šta je sada. Ušao pola sata pre zatvaranja, i biram neke pršute, praške šunke, ne mogu da se odlučim. Nadrkana babažena mi se mršti, najradje bi preskočila preko onog šanka i zabola mi nožekanju u grlo. Ja baš ne mogu da se odlučim, ali na kraju pitam ženababu u čemu je problem, a ona se izdere na mene kako zatvaraju za pola sata i da sam trebao da dodjem ranije.

Primer 3, najsvežiji. Otišla moja keva prošle nedelje da kupi avionsku kartu, u Beogradu. I pošto su Lufthansu izmestili na aerodrom, ona svrati do predstavništva Jata. I izadje brže nego što je ušla. Rekla mi je samo: nezainteresovani. Tako da smo kartu kupili u Lufthansi.
mariopan mariopan 07:25 16.10.2012

Re: ...

zadnjapetoletka
domaći proizvod...

Ne bi bilo suvisno a ne bi bila ni reklama da si napisala ko je proizvodjac i koja prodavnica. Zasluzuju pa cak ni ako jedno ni drugo vise ne postoje.

Postoje, to sam letos uradila, nema dva meseca, to je "Diplon" slavina a prodavnica "Kanda i kum" u Zrenjaninu. Stvarno su super odradili posao i jedni i drugi..
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:13 16.10.2012

Re: primeri

JB Saunders

mi to nemamo u gradu, a i da imamo koji će mi vrag? nisam ja Pajić
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:27 16.10.2012

Re: ...

Prodavci su u Grčkoj (Atina) izuzetno ljubazni,


Da. Setamo Atinom ja i muz pre x godina, leto upeklo, i neki prolaznik mu stane dok je zakoracio na japanku ili sta je vec nosio, pokida se istog momenta.

Udjemo u prvu radnju sa obucom da iskopamo nesto slicno cisto do hotela da ne dodje bos, kaze prodavcu broj 45.

Prodavac se uhvati za glavu, pa gde 45 broj, nemam to, ali ode u magacin da proba da iskopa ako se sta slucajno da bi slucajno te velicine zateklo.

Vraca se nakon 15 minuta, osmeh od uveta do uveta - nasao (a i sam se cudi).

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:40 16.10.2012

Re: ...

meni se nešto slično desilo juče. nakon jednog sastanka vraćam se kući i stanem kod frizerskog salona da pitam koji dan imam zakazano kod nih jer sam uspela da obrišem sve živo iz kalendara na telefonu. izlazeći, spotaknem se i odvalim đon cipele. odma pored je moja omiljena prodavnica cipela, odem do njih, žena me poznaje pošto sam stalni mušterija i odvali se pokazujući mi razno razne modele. naravno da sam kupila jedan par.


Pajiću, jesu li kod vas IN Dansko shoes? mi bibliotekari poludeli načisto. jako su udobne.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:28 16.10.2012

Re: ...

njanja_de.manccini


Pajiću, jesu li kod vas IN Dansko shoes? mi bibliotekari poludeli načisto. jako su udobne.


Sorry, morao sam da izguglam . Video sam ih par na ženama na ulici, uglavnom onim u najboljim godinama, ali ne bih mogao reći da su naročito popularne. Ovde su uglavnom ljudi u sportsko planinarskom fazonu pa mahom nose takvu obuću, ili su u hipi fazonu, pa nose Birkenstock, i još menjaju djonove kad se potroše, kao, noga im se navikla na otisak u pluti, i neće da menjaju. Ili Teva-u. Ili su studentarija, pa onda nose japanke, skoro do prvih snegova. Mada umeju da polude, kao pre par godina sa onim bearpaw čizmama, pa onda sa gumanim čizmama (onim za klanice i tovilišta), o Crocs gumenim papučama da i ne govorimo.

EDIT: E, bio sam juče na Dawkins-u, držao predavanje na CU-u. Bilo je urnebesno, mislim, jedva smo ušli iako smo imali karte, u najvećem amfiteatru na kampusu. Nisam ni sanjao da nas ima toliko ateista u ovoj zabiti (prava smo sekta). Predavanja je bilo malo smor, o novoj knjizi, ali je posle toga usledila diskusija i to je bilo najbolji deo. Bilo je par gledalaca u publici koji su očigledno religiozni i dokopali se mikrofona, jedan je čak bio pomalo nasrtljiv, ali se Dokins baš dobro snalazi u realnom vremenu, tako da ih je očas posla rasklopio. Doduše, tu je bio "medju svojima", pa je lakše. Izvini na trolu.
mariopan mariopan 15:42 16.10.2012

Re: ...

apacherosepeacock

A mene oduševljava što u trgovinama popravljaju garderobu koju želiš da kupiš, da ti odgovara, recimo pantalone kupiš ali su ti predugačke, oni će da ih stručno skrate do tvoje mere i kažu ti kada da dođeš po njih.

Tako i suknje, haljine, sužavaju, skraćuju...pa nismo svi građeni kao one lutke iz izloga i ne retko bismo neku stvar kupili ali je malo široko negde ili predugačko - sve to u samoj radnji urade zabadava, platiš samo ono što si kupio.
To kod nas nema, a trebalo bi da ima, jer dok nađem šnajderku smrkne mi se kupovina.

I kod njih kupaće kostime kupuješ posebno gornji deo posebno donji deo jer nekome treba različita veličina, tako i komplete suknja sako, pantalone i sako...isti je matrijal ali su posebno na prodaju.

Kod nas je ista veličina oba dela, recimo 40 su oba dela, a šta će onaj ko ima veće grudi ili zadnjicu, jer je drugačije građen ?

Ja sada upravo stižem na sniženja.

bolid1 bolid1 16:34 16.10.2012

Re: primeri

srdjan.pajic

Primer 3, najsvežiji. Otišla moja keva prošle nedelje da kupi avionsku kartu, u Beogradu. I pošto su Lufthansu izmestili na aerodrom, ona svrati do predstavništva Jata. I izadje brže nego što je ušla. Rekla mi je samo: nezainteresovani. Tako da smo kartu kupili u Lufthansi.


JAT, sta to bese? Samo LH/LX/OS iz Beograda i posle de mi dusa oce, sa JAT bagrom sam zadnji put imao posle '03 i vise nikad.
bloger201 bloger201 18:32 16.10.2012

Re: ...

mariopan

To kod nas nema...


Odite u radnju za prodaju "krpa" prekoputa teatra Madlenianum, na uglu u Zemunu

Meni po ceni odela porubili pantalone (nisu bile završene) i skratili rukave na sakou. "Dođite za 2 dana, bla, bla..." I bilo tako!

Sve tip-top, extra usluga, ...

Zekstra(?) se beše zove - ne pamtim, da ne grešim dušu i (nedaj bože) reklamiram pogrešne

palilulac palilulac 19:32 16.10.2012

Re: ...

Ima, ima...
Niš, Pobedina ulica, Montobene, bez problema krate, proširuju i sl. košulje, odela šta treba....

U toj prodavnici radi jedan pravi trgovac, stara škola, ~50-55 godina, uvek spreman da pomogne i ponudi nešto drugo ako nema onog što vam treba. I pride da vam proda i ono što niste znali davam treba kao da je imao trening u Turskoj.
Trebala mi košulja za neko slavlje, od svih modela samo jedan koji mi se sviđao neka strukirana koja može kasnije i uz farmerice, ali nema broja. Gospodine, uzmite ovu koja nije strukirana, iste je boje i materijala, provedite se lepo, donesite nam kada ste u prolazu i prepravićemo je.
Tako je i bilo, odneo je u kesi, došao par nedelja kasnije (totalno zaboravio), čovek čim me video odmah mi je doneo moju košulju, sveže sređenu, i ponovo upakovanu u kutiju.
Šta mislite gde prvo ulazim kada mi treba neka garderoba?
ivana23 ivana23 20:18 16.10.2012

Re: ...

mariopan


Ima Mariopan, i prepravke, i kupaci posebno gornji/donji.

Prepravki nema samo po onim 'vaznim, nabudzenim' buticima.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:58 16.10.2012

Re: ...

E, bio sam juče na Dawkins-u, držao predavanje na CU-u.


kako ti zavidim Pajicu nemas pojma.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:41 17.10.2012

Re: ...

Ја ти не завидим. Исту књигу је написао двеста пута и још увек је продаје. А и та једна не ваља, врти, врти, па опет то исто.

(смајли незадовољни муштерија)
lull lull 07:28 17.10.2012

Re: ...

Ima u Zekstri. Skrate ti pantalone koliko treba za par dana. Samo ne mogu da produže
mariopan mariopan 09:19 17.10.2012

Re: ...

palilulac

Šta mislite gde prvo ulazim kada mi treba neka garderoba?

Lepo, mnogo lepo
mariopan mariopan 09:22 17.10.2012

Re: ...

ivana23
mariopan


Ima Mariopan, i prepravke, i kupaci posebno gornji/donji.

Prepravki nema samo po onim 'vaznim, nabudzenim' buticima.

Pojma nisam imala da ima i kod nas bilo gde, i super ako ima...ali ja te butike zaobilazim, one sumanute cene nisu za mene, moćda zatio ne znam?.

Hvala Ivana
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:18 15.10.2012

Srbija

Na vratima prodavnice autodelova, doduse traktorski su u pitanju, stoji ispisan mobilni telefon vlasnika i pise - zvati u bilo koje doba bilo kog dana.
Ja par puta bio u situaciji da proverim da li taj sistem radi - i radi.
Pozovem coveka, nedelja popodne je bila, on dodje otvori radju i proda mi deo.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:44 15.10.2012

Re: Srbija

hoochie coochie man
Na vratima prodavnice autodelova, doduse traktorski su u pitanju, stoji ispisan mobilni telefon vlasnika i pise - zvati u bilo koje doba bilo kog dana.
Ja par puta bio u situaciji da proverim da li taj sistem radi - i radi.
Pozovem coveka, nedelja popodne je bila, on dodje otvori radju i proda mi deo.


stvarno svaka im čast. nama je letos trebao majstor za auto. pozvali smo ga, došao čovek pravo iz kafane u roku od 10 minuta i završio posao. neki ljudi razumeju u čemu je fora - zadovoljan mušterija
predatortz predatortz 22:27 15.10.2012

...

Moja iskustva sa trgovcima u Srbiji su,uglavnom, pozitivna.
Uđeš, pozdraviš, našališ se i dobićeš korektnu uslugu.

Međutim, par puta sam se prisustvovao situacijama u kojim kupci toliko zakeraju i šikaniraju trgovce, da su zaslužili da budu išutirani iz radnje.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:41 15.10.2012

Re: ...

da ti kažem i moja. zato nisam imala primer iz Beograda, mada da budemo fer, više sam u Skoplju nego u Beogradu
Ribozom Ribozom 22:46 15.10.2012

Re: ...

1
Mi smo letos u Srbiji morali da putujemo vozom. Bili smo preplaseni tom idejom.
Zanemarujuci prljavstvinu, putovanje nas je o-du-se-vi-lo
Kondukteri su bili ljubazni, putnici neisfolirani i vozovi (3 komaTa) su bili tacni u minut.

2.
Prodavnica tekstila stranog naziva u Srbiji. Saznajemo od prodavacice da je ipak domaca firma. Svaka stvar koju smo pogledali nam se svidja. Prodavacica juri za nama i dosadna je ko djavo. Pocinje da ispituje. Ne mozemo nikako da je otkacimo.
Cula sam da tamo odakle ste vi prodavacice zaradjuju po 3000 €.



njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:43 16.10.2012

Re: ...

Prodavacica juri za nama i dosadna je ko djavo.


pa dobro jel bar bila od pomoći, ili je samo bila dosadna sa pitanjima?
Kazezoze Kazezoze 22:31 15.10.2012

hmmm,

u holandiji ti niko neće otvoriti pre nego što počne radno vreme pa makar ti bio i rockefeller lično.
i to je sasvim u redu.
radnici i njihovo radno vreme se moraju poštovati.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:38 15.10.2012

Re: hmmm,

pa i ovde isto, al eto, čovek otvorio 15 minuta ranije.

ecce-florian ecce-florian 22:37 15.10.2012

hm

Idem kolima do UPS-a da pošaljem natrag speedo kupaći koji sam kupila sinu online jer mu je mali. Parkiram tačno ispred ulaza, odakle lepo vidim da na vratima piše radno vreme od 8 ujutru do 8 uveče. Bilo je 7:45 ujutro. Odjednom nešto počne da se pomera unutra i vrata se otvoriše. Čovek mi samo mahne rukom da uđem. Znači, no comment. Zadovoljan mušterija broj jedan sam bila ja … ko zna koliko još u toku dana.

Za tv mi je jasno, ali kako uđeš u UPS?


njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:39 15.10.2012

Re: hm

lepo, ja sam Smart
blogovatelj blogovatelj 22:41 15.10.2012

KG, BG

KG
2006
Ulazim u prodavnicu preko puta zgrade u kojoj sam ziveo decenijama.
Namera mi je bila da napunim frizider hranom, racunam da cu potrositi oko sto evra.
Po navici kupujem u najmanjoj od vise prodavnica ako postoje i ako su cene priblizne.
U prodavnici radnica broji vostane svece koje joj je doneo suplajer, da prostite. Sacekam da izbroji do sto, posto sto sveca ima u kutiji.
Pomislio sam, zavrsila je brojanje, sad ce mene da usluzi. Ali ne. Ona uzima drugu kutiju i pocinje 101, 102...
Izadjem iz radnje i odem kod konkurencije. Njima dam sto jura.

BG
2006
Aerodrom. Vracam se za Kanadu.
Vrucina.
Ostalo mi nesto dinara u dzepu, pa resim da potrosim to tako sto cu da kupim sokove i vodu i dam prijateljima koji su me dovezli, da imaju sta da piju uz put.
Udjem u radnju, dvojica ljudi pricaju.
Pitam ko radi, a jedan mi kaze:
- Gospodine, ne radimo sada, u toku je primopredaja smene. Dodjite za pola sata.
Odem u drugu radnju i kupim sokove i vodu.
Ovo sam vec nekoliko puta pisao ovde. Tvrdim da u Srbiji nema para zato sto ljudi ne znaju da uzmu pare.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:52 15.10.2012

Re: KG, BG

Tvrdim da u Srbiji nema para zato sto ljudi ne znaju da uzmu pare.


ne svi. eto vidi ove lepe primere gore
myredneckself myredneckself 23:11 15.10.2012

Re: KG, BG

blogovatelj
Tvrdim da u Srbiji nema para zato sto ljudi ne znaju da uzmu pare.

Ah, te duše slovenske. Nije, nije, šalim se.

Ma, blogi, ostalo od marksizma, u socijalizmu, komunizmu, gde li već...
I sada ne znamo sa novcem, zato ga i nemamo.

Uzgred, neki ljudi se ovde, kad rade običan, pošten, mali posao, još uvek stide profita.
Koje licemerje! Šta se napravilo od nas, bruka...

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:44 16.10.2012

Re: KG, BG

Tvrdim da u Srbiji nema para zato sto ljudi ne znaju da uzmu pare.

znaju, ali ih mrzi.
blogovatelj blogovatelj 02:28 16.10.2012

Re: KG, BG

Ah, te duše slovenske. Nije, nije, šalim se.

Ma, blogi, ostalo od marksizma, u socijalizmu, komunizmu, gde li već...
I sada ne znamo sa novcem, zato ga i nemamo.


Zato se uvek brecam na ove po blogu sto im je za sve kriva drzava.
Drzava jeste kriva za mnogo stvari, ali...
blogovatelj blogovatelj 02:45 16.10.2012

Re: KG, BG

ne svi. eto vidi ove lepe primere gore


Ti lepi primeri su nesto sto bi moralo biti normalno.
Naravno da ima i kvalitetne usluge, puno vise nego lose.
Ali dva slucaja koja sam opisao desila su mi se u Srbiji u roku od petnaest dana, a nijedan takav slucaj mi se nije desio u Kanadi za deset i po godina.
Takodje, dok sam ziveo tamo takve stvari poput ovih losih su mi nekako bile redovne.
Razmisli samo o formulaciji "primopredaja smene" ?!
Znaci kad jedan radnik dodje da menja onog drugog, oni ne usluzuju musterije pola sata minimum. 365 dana godisnje po pola sata, to je vise od 180 sati. 23 radna dana ako prodavnica radi osam sati dnevno. Verovatnije je da radi 12 sati. Dakle, oko pola meseca godisnje je izgubljeno zbog primopredaje?!
Znas koliko sam bio iznenadjen kad sam dosao u Kanadu i video da benzin na pumpi moze da se natoci i kada im dodje cisterna i doliva im gorivo u tankove. To mi se u Srbiji nikad nije desilo i uvek sam morao da cekam. Uvek sam mislio da je to neki "safety issue" i da zato ovi nasi po pumpama u to vreme ne dozvoljavaju da se toci gorivo.
Kad sam prvi put video cisternu na pumpi u Kanadi, a trebalo mi benzina, ja udjem i pitam prodavca kad cu moci da natocim. Uopste mu nije bilo jasno sta ga pitam.
Takodje, kao trinaestogodisnjak odem iz SFRJ u Englesku i vidim u prodavnici banane. Dodjem bojazljivo kod prodavacice da je pitam bil' ja smeo da kupim jednu bananu. Zena nabaci sirok osmeh i kaze "naravno"
Ja sam to pitao jer kretenke kod mene u samoposluzi u to vreme nisu dozvoljavale da se kupuje po jedna banana ili jedna jabuka ili tako to, jer smo mi kao djaci dolazili na veliki odmor, a njih mrzelo da nam mere po jednu vocku.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:21 16.10.2012

Re: KG, BG

Ti lepi primeri su nesto sto bi moralo biti normalno.


suština!

sad sam se setila, pre neku nedelju zovem kancelariju departmana gde sam uzimala neke časove da mi da telefonski broj ili email čoveka koji je predavao taj predmet, jer ja nisam mogla u momentu da se setim njegovog imena. žena sa druge strane žice kaže mi a kakva pomoć vam treba od njega? ja kažem to i to (mada to ne bi trebalo da je interesuje). ona meni onda kaže aaaaa vi niste uzeli takav predmet od nas i prema tome ne mogu da vam dam broj profesora. ja u šoku, ne znam kako da joj objasnim da sve to ima veze jedno sa drugim, ali ona odlučna da moj problem nije njihova jurisdikcija i zatvori mi slušalicu. e onda ja lepo ne budem lenja pa iskopam koji beše to profesor, pošaljem mu mejl, kopiram šefa departmana i objasnim da mi je gospođa sekretarica rekla da pošto moj problem ona nije mogla da uvrsti u niti jedan predmet koji se predaje kod njih, ja mogu lepo da se pokupim i odem. za 15 minuta sam dobila izvinjenje od sefa departmana i naravno odgovor od profesora. kakve su budale neke sekretarice to nije normalno.
Kraja Kraja 15:35 16.10.2012

...jednu bananu...

...cudna ta tvoja zemlja...u mojoj su se prodavale zvake na komad, cigarete na komad, ekseri na komad...
...koje godine si ti imao 13 godina...????
Jukie Jukie 15:41 16.10.2012

Re: ...jednu bananu...

Kraja
...cudna ta tvoja zemlja...u mojoj su se prodavale zvake na komad, cigarete na komad, ekseri na komad......koje godine si ti imao 13 godina...????

Pa ovde se svo voće i povrće do nedavno prodavalo na kilo, sem u hipermarketima

Ja sam isto tako jedne godine na pijaci (pošto se kod nas pijaca preliva na našu ulicu) hteo da kupim jedan grozd da ga pojedem za užinu, a prodavačica se mučila da mi na onom kantarčiću sa kljakavim kracima izmeri nešto što nije tačno na crti
"pa ti ovo hoćeš da kupiš da sad ovako jedeš"
"da"
čudo neviđeno, verovatno treba da kupim pet grozdova da ih vučem okolo po gradu a ne jede mi se toliko grožđa
Hansel Hansel 21:18 16.10.2012

Re: ...jednu bananu...

Kraja
...cudna ta tvoja zemlja...u mojoj su se prodavale zvake na komad, cigarete na komad, ekseri na komad......

... a danas se prodaju i lekovi (tablete, kapsule) na komad...

Doduše, kad pomislim na američku praksu i posebno pakovanje lekova za svakoga, to i ima smisla, samo mi nismo navikli...
dragoljub92 dragoljub92 23:07 15.10.2012

sve na tref

negde uđem i usluže me ko cara, negde neće ni da me pogledaju.nit znam što me ovi prvi ispoštovali nit što me ovi drugi ne vole. sve zavisi od trenutka
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:14 15.10.2012

Re: sve na tref

jeste, sve na tref. al nije problem u nama mušterijama već u odnosu prodavca prema samom biznisu.
49 41 49 41 22:49 16.10.2012

Re: sve na tref

dragoljub92
negde uđem i usluže me ko cara, negde neće ni da me pogledaju.nit znam što me ovi prvi ispoštovali nit što me ovi drugi ne vole. sve zavisi od trenutka


Potpisujem, dal' tamo gde ti zivis; dal' ovde gde ja!

S tim sto nekad odmahnem rukom uz osmeh i produzim; nekad napravim p...zdariju kao nedavno manageru u LOW's.

Naveo sam im, sta su mi uradili - nisu uradili; poslednja dva meseca, da su mi potrosili, umesto planiranih 30'-45' vise od dva sata i ko je njima-njemu dao sa pravo da profucka moje vreme, moje nerve, za moje pare?!?

I kod mene sve ta tref.
Mozda, nisam nista promenio; al' ponekad "prospem casu" - koja se dopunjavala.
mikele9 mikele9 23:16 15.10.2012

Turci

su čudo neviđeno! U Bodrumu rešim da ženi kupim prsten od žada, veliki. Stanem ispred jedne juvelirnice, isti Tifani, zevam po izlogu, izađe čovek u crnom odelu sa kravatom: Izvolite uđite, šta vam treba, da li vam se nešto dopalo...? Neka hvala, skupi ste vi za mene... Molim vas uđite, popijte čaj, naći ćete nešto što vam odgovara sigurno. Na jedvite jade mu kažem da hoću prsten sa žadom. Izvolite, , propusti me kroz vrata i odvede u jednu uličicu do radnje u kojoj jedan čika pravi samo nakit od žada. Zahvalim mu se onoliko a on mi ljubazno i sa smeškom odgovori da nema na čemu. Od čike kupim prsten koji moja žena ne skida s prsta.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:30 15.10.2012

Re: Turci

eh Turci, oni su carevi za trgoviju.

imam druga iz mog rodnog grada, koji je turčin, šta god da se uhvati da radi ide mu od ruke jer razume da je štos prodati robu. ljubaznost mu je urodjena, a to je na ceni.
bolid1 bolid1 00:32 16.10.2012

Re: Turci

njanja_de.manccini
eh Turci, oni su carevi za trgoviju.


Oooo da, pamtim dan danas kad sam kupovao sestri privezak za lancic u nekom selu Kapadokijskom, u sred decembra. Otvori covek radnju, skuva caj, prodade privezak (uz obavezno cenkanje)...sve zajedno, ne secam se para, ali mislim da ovde ne bi dupe mrdnuli za 5x toliko...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:31 16.10.2012

kako kad i kako gde

Balkanska, Beograd, dve radnje sa cipelama jedna do druge: u jednoj se polome da mi daju šta mi treba, a u drugoj se riba ne skida sa telefona i kad je pitam da mi da neki model taj i taj broj, složi facu tipa "što si i ulazila u radnju?!". obe imaju sliče cene, da ne bude zabune. u srbiji to može da ima veze sa pranjem para: tamo gde je prodavcu zaista stalo da proda robu ćeš biti i dobro uslužen. tamo gde je roba u radnji samo paravan, zabole ih za prodaju.
opet, dosta je tu o ljudskog faktora.
svež slučaj, doduše iz doma zdravlja:

od predugog sedenja mi se dogodi spazam mišića/ligamenata/mekih tkiva in general oko levog kuka...a ja sve overiću knjižicu sutra, pa sutra, evo sutra ću 100 posto...odem u prepodnevnu smenu i pitam da eventualno platim pregled ili da overim knjižicu za koji dan, kada me malo popusti, ali da me prime na pregled danas - tetka za šalterom me oladi da ništa ne može sem samog pregleda ako doktorka hoće, i da mi savet koji nisam tražila da odem kod privatnika. odem kući u suzama, jer me aviđeno boli svaki korak. dođem u popodnevnu smenu kod svoje lekarke: dobijem pregled, injekcija 5 kom i da im se javim do kraja meseca kada overim knjižicu, da bi mogli sve da opravdaju.
jedna lekarka + dve med. sestre carice, protiv jednog hladnokrvnog bičarskog skota iz prve smene. isto radno mesto, iste prostorije, beograd. :)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:11 16.10.2012

Re: kako kad i kako gde

ma sve je do ličnog stava i odnosa prema organizaciji/firmi/biznisu. ljudi su svuda isti, imaš ih nadrndane i ljubazne
margos margos 21:53 16.10.2012

Re: kako kad i kako gde

ma sve je do ličnog stava i odnosa prema organizaciji/firmi/biznisu

Nikad nisam volela da to radim, ali sam sticajem okolnosti godima bila prodavac. Ipak, kao trgovac, više sam imala problema zbog ljubaznosti, nego kad sam (ako sam) bila nedovoljno ljubazna. Jedan tip u CG hteo da me bije, mislio da ga zezam... majka i ćerka u BG-u mi ukradoše najskuplju stvar iz radnje, a jedna mušterija me je svakodnevno zamlaćivala i isprobavala sve po radnji, nikad ništa ne kupivši.

Imala sam komšinicu koja je, s majkom, onih kriznih devedesetih, svake subote išla na buvljak da pazare, a onda u Sava centar da maltretiraju prodavačice po radnjama.

Svega ima... :)
mirelarado mirelarado 23:51 16.10.2012

Re: kako kad i kako gde

u Sava centar da maltretiraju prodavačice po radnjama.


Ово сам и ја чула од некух познаница, а односило се на Кнез Михаилову у време зимских празника.
Ваља истаћи и другу страну медаље ове приче: нису само продавци различити, и муштерија има свакаквих. :)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:51 16.10.2012

Re: kako kad i kako gde

i ja sam svojevremeno radila svasta 90tih. cak sam bila i prodavacica. prodavali smo preparate za mrsavljenje, Diet 7 mislim da se zvao jedan od njih - neko djubre nevidjeno. jao sad kad se setim kako sam isla i na TV da reklamiram to cudo i to svake subote na jutarnjem programu na drzavnoj televiziji, a nikad ga nisam probala. naravno prodavali smo punom parom, naruzbine putem telefona pa tad nekako lakse da lazes kupce kako je to super, kako je uspesno itajrad. sad me sramota ... al jbg treba mi kinta.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:51 17.10.2012

Re: kako kad i kako gde

njanja_de.manccini
i ja sam svojevremeno radila svasta 90tih. cak sam bila i prodavacica. prodavali smo preparate za mrsavljenje


Heh, ja sam prao pozore, sa užeta, to se tada pretenciozno zvalo "visinski radovi", ustvari najgora fizikalija. Poslove smo dobijali preko kluba, pećinarskog, sećam se da sam i ja obijao pragove po firmama u gradu, da bi namakli neku tezgu, i ponešto je i uletalo. Diša u mojoj ex firmi nije baš voleo da čuje informaciju da za par dana višenja na kanapu zaradim skoro još jednu svoju mesečnu platu. Mada, krvav je to posao, inženjerčenje je mnogo lagodnije.
zox.zox zox.zox 01:55 16.10.2012

KIKINDA

Prodavnica igračaka, 31.12. negde oko podne, puna mušterija. Trgovkinja u isto vreme meni pokazuje kolica za lutke (jedno 369 modela) traži "zlog vuka" jednom tati i uzima sve podatke o trogodišnjem sestriću od više nego zbunjenog ujaka. I niko od nas se ne oseća zapostavljeno u tom procesu. Odnosi moja kolica da ih vredni patuljak za pultom upakuje i nastavlja da se smeje i razgovara s mušterijama. U kesici sa vrlo lepo spakovanim poklonom nalazim i čestitku s novogodišnjim motivom koju firma časti. Kupili me za sva vremena i kad god treba poklon z aneko dete prvo idem kod njih.
Negativnih primera se ni ne sećam ovako detaljno ali ni ne ostavljam pare u tum dućanima.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:23 16.10.2012

Re: KIKINDA

Kupili me za sva vremena i kad god treba poklon z aneko dete prvo idem kod njih.


i mene bi kupili!
49 41 49 41 04:34 16.10.2012

Skoplje - prastaro iskustvo

Uvek mi je bio problem u Skoplju.
Dva do tri sata, izmedju lokalnog autobusa i odlaska autobusa sa Stare Zel. stanice za Aerodrom.

Torba, uvek teska i treba je odneti do autobusa za Aerodrom. Naravno prosetao bih, izmedju - po staroj carsiji; pa preko lucnog mosta na Vardaru do autobusa za aerodrom.
Uvek teska, jer je majka krisom "umuvala", jos koju teglu ajvara i ponekog slatka - da joj sin slucajno ne ostane gladan.

Sa torbom pravo u prvu veliku prodavnicu.
Objasnim g-dji, da bih prosetao dva sata; ali da me torba malo "saplice".
-Ne, to je njima zabranjeno; moze da bude bomba, moze da bude krokodil u njoj, ...

Prodavacica do nje, koja slusa moje moljakanje i njenu tiradu; odsecno:
- Daj, ovamo tu torbu! Smesti je ispod tezge.

Prosetam dva sata uz Vardar, niz/uz staru carsiju.
Pred prodavnicom ugledam ulicnog prodavca sladoleda.
Kazem mu da puni kugle raznog sladoleda, koliko stane - al', sto vise.
Sa sladoledom pravo na "preuzimanje" torbe.

Ona, sto mi preuzela torbu - razvukla osmeh.
One druge dve, me mrko gledaju i dalje.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:24 16.10.2012

Re: Skoplje - prastaro iskustvo

auu ti si skopski student? možda se poznajemo?
p.s. garantujem ti da nisam ona prodavačica
49 41 49 41 21:51 16.10.2012

Re: Skoplje - prastaro iskustvo

njanja_de.manccini
auu ti si skopski student? možda se poznajemo?
p.s. garantujem ti da nisam ona prodavačica


Nisam ja Skopski, nego mi Skoplje bila "raskrsnica" - zbog posete majke.
Uvek sam imao "rupu" u vremenu za na avion iz Skoplja.

Uvek mi bila torba teska, plus stalno sam "krsio obecanje" dato sebi.
Rucao si, nema jela do sutra!
Onda se, "spotaknem" usput u Skoplju.
- Daj mi da vam probam tu Picu sa kajmakom i feferonima; a onu mi spakuj da testiram i nju.
... tako redom i tako stalno.
alselone alselone 05:16 16.10.2012

Musterija

Nemacka, 2011., konferencija
Konferencija nije toliko velika, moglo bi se cak reci da je druzenje par fakulteta koji su zajedno na fp7. Predavaci se smenjuju, na pauzama se diskutuje. Nemac zavrsava predavanje koje me ne jako zanimalo tacno u 17h. Za tri sekunde sam dole ko njega:
- izvinite profesore, da li moze jedno kratko pitanje?
- ne.

LA, ovo leto. Kafana, dorucak.
Izvinite gospodine ne mogu da vam spremim dorucak jos pola sata zbog osiguranja. Nisam skapirao u cemu je tacno problem ali sam kod nekih Grka dva restorana dalje bas dobro doruckovao.

Srbija, poslednjih par godina, lokalna picerija
Ako bas zaglavimo, mi stalna ekipa, gazda lepo pusti radnike kuci na kraju radnog vremena, zakljuca iznutra, pravi nam bruskete i sluzi pice do kad god hocemo da ostanemo.

I za Srbiju i za USA bih mogao da pronadjem kontra primere, samo za Njemacku ne. Oni tamo ne jebu nista izvan radnog vremena.
blogovatelj blogovatelj 06:37 16.10.2012

Re: Musterija

- izvinite profesore, da li moze jedno kratko pitanje?
- ne.


Moj profesor dinamike Dusko Vujanovic je isto to radio.
Ali je zato na prvom predavanju rekao da ako kasni sekundu mozemo da idemo gde hocemo jer predavanje tog dana nece biti odrzano.
Za Nemce sam cuo da im je to uobicajen nacin ponasanja. Dok rade, rade turbo, kad ne rade, onda ne rade.
barese barese 08:30 16.10.2012

Re: Musterija

Dok rade, rade turbo


Nekad bilo.

Ne znam dal' je do outsourcinga ili sta je problem, sad svi nemacki delovi koje imamo imaju neke probleme.

Ostadose samo Japanci kao precizni.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:27 16.10.2012

Re: Musterija

- izvinite profesore, da li moze jedno kratko pitanje?
- ne.


ja nikad nisam imala takav problem ovde u USA (sa profesorima), dok u skoplju, ihaaaa ... ne znam ni da li da krenem sa primerima. potrajaće
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:47 16.10.2012

Re: Musterija

njanja_de.manccini
- izvinite profesore, da li moze jedno kratko pitanje?
- ne.


ja nikad nisam imala takav problem ovde u USA (sa profesorima), dok u skoplju, ihaaaa ... ne znam ni da li da krenem sa primerima. potrajaće


Da, to je prilično nezamislivo, tako nešto im se ne bi oprostilo posle na fcq-u.

Uzimam neki čas na faksu, i u istoj učionici/studiju (pošto se predavanje snima za online studente) pre nas imaju jednog gluvonemog studenta koji prati nastavu. Tako da imaju 2 tumača za jezik znakova koji u realnom vremenu prevode sadržaj predavanja. I onda je na kraju tog časa katedri prišao taj kolega da pita nešto profesora. Odma su ih saleteli tumači i profa je najnormalnije odgovarao na pitanja dobrih 10 minuta, skoro do početka našeg časa.
alselone alselone 10:20 17.10.2012

Re: Musterija

Tihi zamor varijanta.
Colin_bgd Colin_bgd 07:43 16.10.2012

Leto 2012

Partizan Shop, prolaz na Terazijama...

Radno vreme do (ako se dobro secam) 18:00, ja se pojavio oko 18:07. Prodavacica me vidi, otkljuca vrata, ja proveo desetak minuta birajuci robu, dzidza-bidze (kao) za decu, lepo kupio, platio. Produzeno radno vreme iskoristila i jos jedna devojka koja je dosla par minuta posle mene, i svi srecni i zadovoljni, hvala lepo, molim lepo, prijatan dan i dovidjenja...
libkonz libkonz 07:57 16.10.2012

Re: Leto 2012

Mene to podsetilo na ovu priču. Teško je i biti kulturan u zemlji u kojoj Mlađa kroji zakone.
antioksidant antioksidant 08:33 16.10.2012

.

Наручио сам кафу, донели су ми и воду. Не сећам се где (због шока).
predatortz predatortz 08:35 16.10.2012

Re: .

antioksidant
Наручио сам кафу, донели су ми и воду. Не сећам се где (због шока).



Eeee...
U mojoj kafani mi , uz vodu, donose i novine...
antioksidant antioksidant 08:37 16.10.2012

Re: .

predatortz
antioksidant
Наручио сам кафу, донели су ми и воду. Не сећам се где (због шока).



Eeee...
U mojoj kafani mi , uz vodu, donose i novine...

Где ја живим...
(тамо негде је свет а ја овде)
bocvena bocvena 18:26 16.10.2012

Re: .

донели су ми и воду.


Mi na nekom šatro salašu tražili čašu vode, a konobarica napravila gadljivu facu i rekla: Joj, nemojte, nešto se osEća!

A imam i drugaricu koja radi u trgovini, pa kad joj kupac traži badeL mantil, ona mu uvek daje badeL mantil jer je kupac uvek u pravu!

A druga mi se drugarica žalila da na Tajlandu pošiziš od ljubaznosti i stalnih pokušaja da te neko izmasira. Čak si i kod frizera u nekom poluizvrnutom položaju dok te friziraju, da neko može da ti masira stopala. Posle pola godine kad vidiš nekog da ti se šunja iza leđa vičeš - Neću masažu!

Ko će narodu ugoditi!


antioksidant antioksidant 18:48 16.10.2012

Re: .

na Tajlandu

masira stopala

tajlandska masaza samo krece od stopala (a ni to nije obavezno)
myredneckself myredneckself 20:44 16.10.2012

Re: .

antioksidant
na Tajlandu

masira stopala

tajlandska masaza samo krece od stopala (a ni to nije obavezno)

AO, no, no...
Nikad me nisu masirali. Ne mogu da podnesem da me nepoznate osobe dodiruju. Jedva izdržim kod frizera.
tyson tyson 21:29 16.10.2012

Re: .

Наручио сам кафу, донели су ми и воду.

Ja naručio rakiju, doneli mi i vodu. Ostalo pola čaše vode nepopijeno, doneli mi još jednu rakiju, kažu "da se ne baci voda"

Užički kraj.



njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:35 16.10.2012

Re: .

Ja naručio rakiju, doneli mi i vodu. Ostalo pola čaše vode nepopijeno, doneli mi još jednu rakiju, kažu "da se ne baci voda"


; )
jesu li naplatili drugu casu?
tyson tyson 23:02 16.10.2012

Re: .

jesu li naplatili drugu casu?

Bošsačuvaj, kakvo crno naplaćivanje!



janeznam janeznam 09:12 16.10.2012

.

Cirih: ISPRED ulaza stoji tip obicen kao nasi ministri i ljubazno otvara vrata i pozeli dobrodoslicu.
Subotica: U prodavnici prodavacica ne odgovara na moje dobar dan i moli Boga da nista ne trazim jer ne pokazuje nikakvu nameru da pomeri dupe i pokusa da zaradi svoju platu.
Subotica: Butik u kojem se siju unikatne (preskupe) haljine. Dolazim na probu malko ranije .Prodavacica mi kaze da sam poranila jer ona sad i narednih pola sata ima pauzu. Okrecem se i gleda gde to pise. Za to vreme ona pokusava da proceni moj sledeci korak i da se u skladu sa procenom ponasa. Sva sreca da je proceila dobro.
bolid1 bolid1 10:46 16.10.2012

Re: .

janeznam

Subotica: Butik u kojem se siju unikatne (preskupe) haljine.


Jel' to ona radnja kad se sa Korzoa skrene u Engelsovu, pa odmah sa desne strane?

U Subotici nisam ljubaznijeg sveta sreo do na Buvljaku, koliko se covek polomi da mi uvali dve Milke, to je cudo.
janeznam janeznam 11:06 16.10.2012

Re: .


Jel' to ona radnja kad se sa Korzoa skrene u Engelsovu, pa odmah sa desne strane?

nije. to je ona radnja preko puta bodisa ili parfimerije signal, ili telenora.
u engelsovoj imas super kafic boss, ma nema ga nigde u svetu. tamo radi ljubazan svet. proveri i neces se pokajati.
bolid1 bolid1 11:17 16.10.2012

Re: .

Aaaa, znam...khm, Boss...fala, ne bi. Od Subotickih kafana, moze Beer&Co, Liverpul, Stara Picerija...doduse i to su info od pre godinu dana kad sam redovno zalazio u SU...sta se, u medjuvremenu, izdesavalo ne b'znao :)
janeznam janeznam 11:44 16.10.2012

Re: .

Stara Picerija

stara picerija sada pripada boss-u ali zadrzala je staro ime.
Budimac Budimac 10:59 16.10.2012

Jope' Turska

Izmir, pre neki dan. Ulazim u radnju elektronike (zapravo su glavni artikli mobilni telefoni i digitalni foto-aparati).
-- Imate li bateriju Fujifilm NP-50?
-- U radnji nemamo, samo momenat, -- okrene telefon. Čujem isto pitanje i naredbu "donesi". Obavesti me da baterija košta 75 lira.
-- A ovi mali stativi za foto-aparat, pošto su?
-- Petnaest lira. -- uzima sa police i pruža mi.
-- Hmmm, -- kažem, razgledajući mini (stoni) tripod -- bofl roba...
-- Baterija će biti ovde za 15 minuta, sedite, hoćete čaj?
-- Hvala sešću, čaj neću.
Stiže baterija (za manje od 15 minuta). Vadim karticu i kažem da uzimam i stativ (jes' bofl, ali može da služi svrsi).
-- Otkucao sam samo 75 lira. -- kaže tip, vraćajući mi karticu i kesu sa baterijom i stativom...
bolid1 bolid1 11:02 16.10.2012

Re: Jope' Turska

Budimac

-- Otkucao sam samo 75 lira. -- kaže tip, vraćajući mi karticu i kesu sa baterijom i stativom...


Çok Tamam
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:30 16.10.2012

Re: Jope' Turska

Otkucao sam samo 75 lira. -- kaže tip, vraćajući mi karticu i kesu sa baterijom i stativom...


kažem ja turci carevi ...

pozdrav Bojane!
laluza laluza 11:29 16.10.2012

a banke

Egh,

Mene u banci zadrze skoro sat da mi ponude njihov najnoviji proizvod. Premijum bankarstvo. Te ti si nas klijent, mi Vas postujemo, cenimo Vasu...
Hajde reci vise jednom. E, mi za takve klijente imamo nesto vrlo specijalno. To nijedna druga banka ne nudi.
Detalji, posto, sta?
Ne vi dobijete zlatnu karticu, a ako imate kreditnu... onda umesto te kreditne dobijate ZLATNU kreditnu...
Dobro neka je zlatna, ali sta cu sa njom?
Pa zlatna je zlatna, to je razlika. Ali, jel mozete mi dati Vas mail, phone pa da koleginica iz centrale Vam sve objasni. ...
Ajde, moze. Uvece stize mail, brosura sa tralala, lalatra,... Rekoh, hvala lepo. Niste me uverili da nesto nudite, sem cene paketa. Stize mail. Automatic, ja sam na odmoru pa pozovite koleginicu ....
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:32 16.10.2012

Re: a banke

uh, banke tek to su price. moj suprug ima jednu nadrealnu iz Skoplja. ne sećam se detalja, ali na kraju sve je bilo moguće kad se pojavio direktor odeljenja, naš drug.
tyson tyson 21:35 16.10.2012

Re: a banke

Egh,

Meni u mojoj rajfajzen filijali ostala službenica 45 minuta posle radnog vremena da završi šta je trebalo (po obiaju, došao sam ca. 10 minuta pre kraja radnog vremena). Ona, ja i čistačica jedini u banci, kao u nekom evropskom filmu

Ali me znaju i vole u toj podružnici, sve pare držim kod njih.



Spiridon Spiridon 14:39 16.10.2012

..

Beograd, prolece 1994:

Idem peške Nemanjinom od Slavije ka Železnickoj stanici. Stanem ispred izloga jedne prodavnice jer sam video jednu super stvarčicu, vise seksi-igracku - komplet kožnih bičeva, nesto sto uvek imam kod sebe i što sam uvek želeo da nekom poklonim. Probam da otvorim vrata, vrata zaključana. Odjednom nešto počne da se pomera i skripi unutra i vrata se polu otvoriše. Neka starija gospodja mi samo mahne rukom da uđem. Znači, no comment. Zadovoljan mušterija broj jedan sam bio ja … ko zna koliko još u toku dana.

pitaj boga koja je ta brzina
tyson tyson 21:39 16.10.2012

Re: ..

Spiridon
Beograd, prolece 1994:Idem peške Nemanjinom od Slavije ka Železnickoj stanici. Stanem ispred izloga jedne prodavnice jer sam video jednu super stvarčicu, vise seksi-igracku - komplet kožnih bičeva, nesto sto uvek imam kod sebe i što sam uvek želeo da nekom poklonim. Probam da otvorim vrata, vrata zaključana. Odjednom nešto počne da se pomera i skripi unutra i vrata se polu otvoriše. Neka starija gospodja mi samo mahne rukom da uđem. Znači, no comment. Zadovoljan mušterija broj jedan sam bio ja … ko zna koliko još u toku dana.

Svet je mali! To je bila moje bivše žene ujna. Još uvek te se seća i rado priča o tom događaju, uz jedva primetno crvenilo u licu.



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:51 16.10.2012

Re: ..

To je bila moje bivše žene ujna.

za ujnu!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:41 16.10.2012

Re: ..

Tajson i ujna, carevi!
Jukie Jukie 15:34 16.10.2012

Sve uobičajeno

Sećam se samo jednog zanimljivog doživljaja iz kupovine, gde nas je teča kod koga smo otišli u posetu (tu sam bio npr. drugi razred) kao viđeniji domaćin vodao po svom selu i u prodavničici je radila npr. sinovčeva svastika i on nam kaže kako su joj eto našli posao da je uhlebe, i svi prisutni se slažu kako je to lepo.
Ja tu odlučim da kupim smoki i ispostavi se da mi je dala pogrešan kusur. Tu joj pred svima objasnim kako se vrši oduzimanje dvocifrenih brojeva, a teča kaže: da, pa ne može ona da računa tu tešku matematiku, mora tačno da joj se odbroji koliko nešto košta.
leon.c leon.c 18:19 16.10.2012

Velikani trgovine...

Beograd, Balkanska ulica. Tada, ako se ne varam, jedini objekat sada vrlo moćnog lanca prodavnica sportske opreme.
Prodavac opslužuje tri kupca, u trenutku kad sam ušao. Nisam uspeo ni da se snađem a već sam bio na redu. Biram jedan model. Izraz lica i ton prodavca ,koji mi je objasnio da je ženski model u pitanju, pamtim i dan danas. Bio je krajnje prijatan. Odlučio sam se za druga patike rekavši i koji broj nosim. U tren oka se stvorio sa traženom robom. Dok uslužuje ostale mušterije, prolazi pored mene i pogledom traži potvrdu. Navodim da mi izgledaju male i da bi trebalo pokušati sa pola broja više. Uz osmeh pun razumevanja, govori mi da je moju sugestiju po pitanju broja korigovao, da mi je doneo valjan broj i da garantuje za ispravnost svoje odluke. Nisam se pokajao, naprotiv.
Rim, Piazza di Spagna. Prodavnica vrlo prijatne spoljašnjosti.
Ulazimo strahujući od cena. Vrlo pogrešno. Cene su zaista pristupačne, roba vrlo pristojna. Tunika, tirkizne boje, sa vrlo neobičnim brojem. Beznadežnim pogledom špartajući po etiketi naglas se pitam kako da znam koja je veličina koja nam treba. Odgovor stiže pun razumevanja. I to na maternjem mi jeziku. Raspričasmo se o svačemu. A da čarolija bude potpuna, prodavačica je ponudila da svaki sledeći predmet koji kupimo platimo 30 % jeftinije, jer joj je drago videti zemljake.
Jerusalim, prodavnica malo iznad zidina, nedaleko od Davidove kule. Poslednji dan pred odlazak, 25.12. Nisam zapamtio adresu, ali prodavnicu jesam. Ušao sam turistički. Stariji gospodin me je dočekao instinktom vrsnog trgovca. Jasno je da sam stranac, ne i za njega. Kažem mu da sam samo u prolazu i da ne tražim ništa konkretno. Da bi bio kulturan setio sam sa da pitam za patike. Rekao sam i broj, inače ne tako mali. Najviše zbog toga što patike nisam ugledao nigde u ponudi. Da ne bude da nisam ništa pitao. Ne lezi vraže, stari morski vuk nestade iza paravana i donese neko čudo od obuće. Odmah sam odmahnuo glavom ugledavši etiketu sa cenom. Gospodin se nasmejao i rekao da se ne obazirem na brojke. Počeo je da umanjuje iznos, zaustavivši se tacno na cifri koju sam posedovao. Malo je nedostajalo da potrošim sav novac koji sam imao u džepu. U jednom trenutku je prestao da trguje. Video je da sam u neprijatnoj dilemi. Izvinio sam se zbog nekupovanja i zahvalio na ljubaznosti. Rekao je da nema razloga za izvinjavanjem i da sam uvek dobrodošao. Vala, sledeći put kad budem u Jerusalimu- prvo tamo u šoping.
Beograd, pečenjara u centru. 23:08. Radno vreme do 23 h. Zastajem na tren ispred vrata i shvatam da je zatvoreno. Gospodin za šankom me je spazio i odmah mi kreće u susret. Izvinjavam se na smetnji i pravdam da nisam odmah shvatio koliko je sati. Širok osmeh i odlučan stav da nema problema. O da, i tada sam jeo, po mom skromnom mišljenju, najslađe ćevape u gradu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:39 16.10.2012

Re: Velikani trgovine...

ih bre pa ti imas samo primere iz knjige zadovoljni musterija!
leon.c leon.c 13:02 17.10.2012

Za zaborav...

njanja_de.manccini
ih bre pa ti imas samo primere iz knjige zadovoljni musterija!


Beograd, centar, ali samo geografski, ne i mentalno. Treba mi sako. Pošto sam "nezahvalne" građe, odlučim se za izlet do krojača. Ulazim. Čekam predugo. Napokon, "šnajder" me je udostojio "pažnje". Odmerio me pogledom i nakrivio usne. Upitao sam koliko košta izrada sakoa.
"Nemaš ti para za to..." Okrenu se i nestade u pomoćnu prostoriju.


Vevey. Ulazimo( dve porodice, petoro dece) u prodavnicu. Odevni predmeti, ništa posebno, štono bi rekli, za običan svet. Oko podneva, nema nikog osim nas. Iz grupice od, recimo, četiri prodavca, približava nam se , ispostavilo se, najgori na svetu. Čim me je odmerio pogledom, sve mi je bilo jasno. Sportski sam pokušao da probudim ljudskost, ako ništa, u dotičnom. Francuski mi nije prvi jezik, ali tvrdim da sam vrlo razumljivo upitao šta tražimo. Rukama mi je objasnio da ne razume.
"Parlate italiano?"
- "No." ( učinilo mi se da izgovara sa italijanskim akcentom )
"Do you speak English?"
- "No." ( kad je izgovorio reč sa glasom "u" na kraju, shvataio sam da smo nepoželjni)
Jesmo bili bučni, ali ne i nepristojni. Drskost tog stvorenja mi je merilo ekstremne nestručnost i bezobrazluka. I to sve da mi se desi u " Švici"...Stvarno znaju da postave visoke standarde.
nikvet pn nikvet pn 08:16 17.10.2012

štih-proba

Jedan stari čikica trgovac, onaj predratni, imao je lakmus-test za šegrte ( pardon : pripravnike ) hoće li biti od njega trgovac ili neće :
- Sabajle kad dođe u radnju na posao pazim da li prvo uzme džezvu ili metlu !
antioksidant antioksidant 08:19 17.10.2012

Re: štih-proba

- Sabajle kad dođe u radnju na posao pazim da li prvo uzme džezvu ili metlu !

то је трик питање а прави одговор је - џезва (јер си мет(л)ио синоћ пре одласка кући)
tom tom 12:15 17.10.2012

VIp

je bio jako ljubazan u vezi moje reklamacije na tel. račun. Uvažili su i skinuli mi 5.000 din!

Ali to mi se retko dešava....
bolid1 bolid1 12:30 17.10.2012

Re: VIp

tom
je bio jako ljubazan u vezi moje reklamacije na tel. račun. Uvažili su i skinuli mi 5.000 din!

Ali to mi se retko dešava....


Slucaj za enciklopediju (tvoj), uglavnom su bezobrazni...caletu iskljucili telefon zbog 600din prekomerne potrosnje i zdravo, morao sam u po dana da idem u VIP, upaltim 600din da ne bi ostao bez mobilnog u GR...magarci...

espale espale 13:25 17.10.2012

Viza u americkoj ambasadi u Madridu

Predala papire, rekli mi: "Hvala, mozete da idete, vasa viza ce biti isporucena sutra na vasu kucnu adresu."
A ja nisam niko vazan, nego samo obicna ja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana