Život

Jesen u mojoj ulici, deo drugi

Jelica Greganović RSS / 18.10.2012. u 21:07

201.jpg

Jesen je ponovo na delu. Da podsetim, jesen je ono godišnje doba kada nikako da uključe grejanje, zbog čega se štenare mogu smatrati saunama u jeku rada. Radijatori su iz dana u dan sve hladniji, a na onom ventilu, štagoddaje, ono što ima brojke i navija se, polako počinje da se formira ledena kapljica kao na nosu promrzle osobe kojoj se ruke ne vade iz džepova na mraz. Čeka se da se spoji tačno predviđen broj dana kada će se temperatura ohromiti i ostati ispod nekog, uopšte me ne zanima kog, podeoka. Jedino što to suncu niko nije javio i ono oko podne poblesavi grejući dan, a onda dođe veče i Celzijusovi kružići se strmeknu u podrum. Al nije to ono zbog čega me je ponovo spopalo da pišem o jeseni...Naime, kao što je opšte poznato, jesen je kič uživo, totalna rasprodaja boja kada Majka Priroda farba i razmazuje, uopšte ne vodeći računa šta se s čim slaže. A čudo jedno, slaže se sve sa svim i svačim, bestidno crveno sa starim okerom, bronzano sa još uvek divlje zelenim sa ciklamastim tufnama...ukratko, u jesenjoj radnji ima svega što u pogled može da stane.

Zbog toga je moja malenkost skoro životno ugrožena kada dođe ovo godišnje doba koje nijedan zejtin na platnu ne bi smogao snage da baš verno prenese, jer nešto će zafaliti sigurno. Tada ja počnem da hodam ili na sve četiri, pokušavajući da mi ne promakne nijedan listić izložbe na otvorenom, ili glave dignute visoko u krošnje koje plamte svaki put drugim nijansama boja na veš plavom nebu. Preduzeće mobilne telefonije koje je takav baksuz da baš mene ima na svom spisku za odiranje, počne da mi šalje molbe i vapaje, podsećajući me da telefon služi pre svega za razgovaranje, a ne slikanje svakog božjeg lista, i da konačno potrošim neku paru na njegovu elementarnu svrhu, inače će kolektivno početi da plaču.

Žmu se, čim se prvo lišće porubi žutim, trudi da me drži što dalje od biljnog sveta, znajući da nema vremena koje bi moglo da se toliko rastegne koliko bih ja mogla da ga potrošim na osmatranje svega na šta normalan čovek ne troši ni pogled. Zato Žmu izbegava sve parkove, iole pošumljene delove gradova, a predlog izleta u prirodu tretira kao ozbiljan nasrtaj na njegovu duševnu stabilnost. Ipak, ima dana kada ga posao tako pritisne da mu prignječi svu obazrivost i tada se desi...danas.

Sasvim nepromišljeno mi je Žmu saopštio da odmah i sada mora na sastanakpredavanjenešto, a to ima da se desi s druge strane Alpa...Alpa? Krajičak mog pogleda je sevnuo ka planinskom masivu koji se čak iz daljine razlivao akvarelom zamućenim jastučcima magle, vrhova zabodenih u plavet nebesku po kojoj su pasli oblaci...Brzo sam vratila pogled na mog muža, gospodara, ljubav moju i to sve...nabacila ozbiljnost sastavljanjem obrva, odlično glumeći krajnju koncentraciju u kojoj, naravno, da nije bilo mesta ikakvoj prozaičnosti zvanoj Jesen.

Čim smo seli u auto, Žmu me je avanzovanu u čin šofera, obavestio da bih mogla malo da požurim, naravno u granicama saobraćajne prihvatljivosti, i udubio se u spremanje predavanja. Zahvaljujući tome nije primetio da ulazimo u delove grada, u kojima je sve manje zgrada, a sve više drveća...i da ja počinjem da primenjujem vozačku tehniku koju bi moja baba nazvala »Kad mi dođe vreme za umiranje, poslaću tebe po Smrt«. Tek što je kolona iza nas dobila razmere praistorijske zmijetine koja je počela da trubi kao revoltirano krdo slonova, Žmu se prenuo i sumnjičavo mi rekao da bi, ako ne ubrzam, mogli da dobijemo kaznu za pogrešno parkiranje. I ubrzali smo, taman u podnožju Alpa koji su divljali u svim jesenjim bojicama. Biće da je drugde Majka Priroda ipak morala malo da prištedi, jer su joj se baš nad alpskim šumama pogubili pampuri na temperama.

Sve dok nisam počela da cičim: »Vidi! Vidi kako je lepo!«, Žmu je primetio da je pao pod sedište i da su sve šanse i da...«Da li si ti normalna, gledaj kud voziš, kakvo drveće te spopalo?!« Takvo iskazivanje nepoverenja u moje sposobnosti da vozim gledajući svud sem na drum, je zaista bilo suvišno...al ajde...bilo je dosta toga i u ekranu stakla divnog, domaćeg imena – šoferšajbna. Uostalom, već smo bili na početku alpskog smandrka na balkansku stranu geografije, a ja tu moram da vozim sporo. Zapravo, svi moraju, jer tamo i krave pasu pod ručnom. Upravo tome zahvaljujući sam imala priliku da vidim goblen uživo...ma kakav goblen, celozidnu svilenu tapiseriju, jesenji kadar u kome je Jesen odradila takav foto-tapet kakav ni oslikavačima bogatih seoskih kuća ne bi na pamet pao. Prvo mi se učinilo da na malom, uzbrdačkom proplanku uz put pasu konj...suviše vitak, bezrepan, nekako previše crvenkast...a onda sam shvatila da je to košuta. Bambijeva mama! Žmu je od mog urlika probao da se spase bekstvom kroz zatvorena vrata, sreća što je bio vezan. Ne jedan konj, tri konja Bambijevih mama! Pasle su mirno, sasvim uz put, a iza njih je bio...još veći konj...ogroman konj...kako te životinje izgledaju manje na slikama...jelen! Pravi, pravcati jelen, sa svake strane glave je imao po jedan kafanski čiviluk rogova! Cičala sam od sreće kao pričkljepljeni pacov, a Žmu je shvatio da je jedini spas u solidarnom deljenju oduševljenja: »Jelen! Divan jelen! Gledaj kud voziš! Prekrasan je! Pazi krivina, izginućemo! Gde ćeš sad!?« Kako gde, pa da se parkiram...i da odmilim sa telefonom uzbrdo da slikam jelena i košute, i iza njih šumu u plamenu jeseni, i žbunje boje carskog purpura...Na žalost, Žmu nije iskazao razumevanje za moje florofaunističke potrebe...«Jelen nije kamen, pa da ga kući poneseš! Ne pokušavaj da staneš! Onolika životinja i ti misliš da se šunjaš oko nje!?« A, bila bi takva slika, takva jesenja slika...goblen jedan, lepota...

 Noć je opet bacila temperaturu na kolena, ona kapljica na radijatoru se već kreće ka padu...ne greju...Mali Sin je ogrnuo tepih, dok Princeza elegantno cvokoće obučena u sve naše kapute i jakne koje je prisvojila...Prestolonaslednik je porastao...vrlo...i kad se dočepa daha od hladnoće, reži ispod jorgana: »Sa'ću da im odem u toplanu!«. Žmuu normalnu telesnu temperaturu održava groznica koja ga trese od današnjeg jesenjeg događaja: »Vaša majka je htela da se parkira u provaliju i priđe divljem jelenu!«. Kad reče »jelen«...jesam li vam rekla kako je bio lep? I on i Bambijeve mame i jesen koja je bockala goblen u hodu...posmrzavaćemo se k'o mišovi.

 

 

 



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jacHa. jacHa. 21:14 18.10.2012

jelice,

potpuno si promašila temu!
zimnicu nisi ni spomenula...
pih!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 18.10.2012

Re: jelice,

Zimnicu ima dobradim sefte...nego ne postizavam...nameračila sam se, al me ovaj jelen sa haremom danas potpuno osvojio...znaš kolke je rogove imao i kako je velikiii...
ivana23 ivana23 21:29 18.10.2012

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:38 18.10.2012

Re: ***

Ivana...impresivno, al da znaš ovaj moj jelen je bio dramatično rogatiji...i nisam napisala, al ceo dan mislim o tome kako takva stvorenja ne bi smelo da se ubija...greota.
ivana23 ivana23 22:06 18.10.2012

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 18.10.2012

Re: ***

Ovaj sukob uživo mora da jezivo izgleda i zvuči...ovako je romantiš, ali ne bih bila blizu...
Ribozom Ribozom 23:01 18.10.2012

Re: jelice,

Ako kuvas ki sto pises, ondaK....stvarno.

p.s. I stvarno zelim da vidim fotku jelena i kosuta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 18.10.2012

Re: jelice,

Hvala, Ribozome
A fotke nema...nije mi dalo da je napravim...mada, sumnjam da bi se jelen, čak i uz prisustvo harema, tako uzbuđivao zbog mog prisustva, sasvim miran je bio, iako su automobili prolazili 20ak metara pored...
ivana23 ivana23 00:36 19.10.2012

***





Moram da dodam fotku, jelen nikako da privuce paznju!!! A tako je lep.


sesili sesili 10:38 19.10.2012

Re: jelice,

Ako kuvaš kao što voziš, ondaK - ! Izvini, nisam mogla da odolim. Ti si definitivno za pešaka, jer su ti očo svuda sem na putu, a tvoj žmu je junak!

I gde nadje, molim te, da pominješ hladnoću? Znaš kako Mikele na to reaguje?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 19.10.2012

Re: jelice,

sesili, jesam ja za pešaka, ali u poslednje vreme mahom radim kao Katica...

Znaš Mikelea, leto je njegovo drugo ime
ecce-florian ecce-florian 21:26 18.10.2012

jbg bronza

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:27 18.10.2012

Re: jbg bronza

Lepu boju si uhvatio, Cvetko...baš lepa, bronzana.
ecce-florian ecce-florian 21:28 18.10.2012

Re: jbg bronza

Fala, takođe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:35 18.10.2012

Re: jbg bronza

Sviđa mi se
ecce-florian ecce-florian 21:50 18.10.2012

Re: jbg bronza

Jelica Greganović
Sviđa mi se


Razumljivo



edit
Evo manja i s druge atrese. Sad vidiš?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 18.10.2012

Re: jbg bronza

Cvetko, ja ne vidim tu sliku...svela mi se na kvadratence.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:22 19.10.2012

Re: jbg bronza

Vidim...reš...
mlekac mlekac 21:43 18.10.2012

Znaci

Srela si Vitoroga? A Belo jelence? Je li i ono bilo tu negde?
Mada, mogu ti reci da si pazljiv vozac. Ja bih, verovatno, trenutno povukla rucnu i pocela da fotkam, po cenu da me neko odpozadi...

Eve ti i jedna jesen prema gospodjici Princezi.

EDIT:
Ne mogu da odolim
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:47 18.10.2012

Re: Znaci

Injaooo, koja kičerica Dece jelenje nije bilo...a dala sam sve od sebe u pokušaju da se zaustavim, ali neki su bili vrlo protivni mojoj nameri...a bila bi to fotka...ma, ko goblen.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:53 18.10.2012

Re: Znaci

p.s. Kad smo već kod zimnice i hrane kao takve...Mali Sin kom sitno brojimo do punoletstva mi je upravo dao spisak za prodavnicu...to ni Šampolion ne bi pročitao. Između ostalog na spisku su i:

- mzudznve / bauzne / jzbolca
i
- copzti

Objašnjeno mi je da je to:

- mandarine / banane/ jabuke

i

- papuče

mlekac mlekac 21:54 18.10.2012

Re: Znaci

Jelica Greganović
Injaooo, koja kičerica Dece jelenje nije bilo...a dala sam sve od sebe u pokušaju da se zaustavim, ali neki su bili vrlo protivni mojoj nameri...a bila bi to fotka...ma, ko goblen.

Molim te da obratis paznju i na onaj linak gore i na Princezinu Jesen tehnikom zejtina na platnu.

Naravno, to je slikala tokom LETNJE radionice, stoga, nakon ove jesenje, mogu, verovatno, da ocekujem neki zimski pejzaz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 18.10.2012

Re: Znaci

Mogu ti reći da joj je Jesen impresivna i to bez sve šale...evo pitaj Mikelea...
Jukie Jukie 22:43 18.10.2012

Re: Znaci

mlekac
Srela si Vitoroga? A Belo jelence? Je li i ono bilo tu negde?

Mali Drago iz one kućice pored reke: "Tetka, tetka, a gde je tvoja bela koza sa sedam rogova?"

To je baš lepa bajka i mislim da treba da se ekranizuje
mlekac mlekac 15:46 19.10.2012

Re: Znaci

Jelica Greganović
p.s. Kad smo već kod zimnice i hrane kao takve...Mali Sin kom sitno brojimo do punoletstva mi je upravo dao spisak za prodavnicu...to ni Šampolion ne bi pročitao. Između ostalog na spisku su i:

- mzudznve / bauzne / jzbolca
i
- copzti

Objašnjeno mi je da je to:

- mandarine / banane/ jabuke

i

- papuče




Fenomenalno!

Pozdravi majstora.
mlekac mlekac 15:47 19.10.2012

Re: Znaci

Jukie
mlekac
Srela si Vitoroga? A Belo jelence? Je li i ono bilo tu negde?

Mali Drago iz one kućice pored reke: "Tetka, tetka, a gde je tvoja bela koza sa sedam rogova?"

To je baš lepa bajka i mislim da treba da se ekranizuje


Predivna. Steta sto je klinci vise nemaju u lektiri.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:45 19.10.2012

Re: Znaci

Mlekac, majstor ove godine maturirava...ja sam bez reči.
mlekac mlekac 18:58 19.10.2012

Re: Znaci

Jelica Greganović
Mlekac, majstor ove godine maturirava...ja sam bez reči.

Zar nisi do sad navikla?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:56 19.10.2012

Re: Znaci

Nikad se neću navići...
49 41 49 41 21:58 18.10.2012

Sve moje jeseni su tuzne

Blog za peticu, al' tema promasena.

Reci tvom zmuu, da sam mali muski sovinista.

Ovde je bilo reci, o tvom zmuu ili meni?
O tebi ili mojoj zeni?

Slika je od nedelje - datum u cameri stari; i to mi se ne da da ispravljam.
Sav sretan, da sam skupio tri velike vrece lisca - da ondesu smetljari.



Ima ga opet za 15 vreca - tek trecina sa drveca, okolo.
Da pijem ujutru kafu ispred po mraku, da se "pravim" da ne vidim ono lisce - onoliko?

Cveca nema - onoliki moj trud?



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:12 18.10.2012

Re: Sve moje jeseni su tuzne

apacherosepeacock apacherosepeacock 18:15 19.10.2012

Re: Sve moje jeseni su tuzne

Ima ga opet za 15 vreca - tek trecina sa drveca, okolo.
Da pijem ujutru kafu ispred po mraku, da se "pravim" da ne vidim ono lisce - onoliko Cveca nema - onoliki moj trud?



Zato ja sadim samo zimzeleno po basci. Jos cveta od proleca ranog pa do kasne jeseni.
I uvek lepo cele godine.
draft.dodger draft.dodger 01:14 19.10.2012

Autumn Sonata (1978)

Jesen je dobra i za iskrene razgovore, i oslobađanje potisnutog...

bocvena bocvena 10:37 19.10.2012

Re: Autumn Sonata (1978)

Ovaj film je svojevremeno bio test za frajere među mojim drugaricama. Ako ga kandidat preživi do kraja, biće pozvan i drugi put:)


Bambijeva mama:))))
mariopan mariopan 11:51 19.10.2012

:)))

Al si izvezla taj goblen

Da dodam malo kičerice :

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:24 19.10.2012

Re: :)))

Mariopan, nisam ja za goblene i ručno rađenje tog sitniša...to me uznemirava...ja bih ruku na sebe ili najbližeg digla kad bih morala i jedan red tog bocanja da odradim...
mariopan mariopan 14:44 19.10.2012

Re: :)))

Mariopan, nisam ja za goblene i ručno rađenje tog sitniša...

Mislila sam na ovaj tekst, pravi jesenji goblen, vezi ti ovako kako umeš ne treba ti igla i konac kad imaš čime da vezeš brže i lepše.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:03 19.10.2012

Re: :)))

Dok smem rečima, meni dobro...al kad samo vidim one konce i prazne rupice, mene vati muka i nervoz...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 13:01 19.10.2012

jesen

Ja sam danas, posle čitanja ovog teksta, malo zavirivala u krošnje drveća u mom gradu, i mogu da primetim da se zelenilo još prilično dobro drži. Iako ima sasvim požutelog lišća, na nekim brezama i lipama zeleni se, kao da se jesen i ne dešava. Orah ispred moje kuće još ima svo zeleno lišće iako zreli orasi padaju svakodnevno. Što se menetiče jesen ima samo jednu manu: ona je uvertira za zimu, a zimu ne volem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:24 19.10.2012

Re: jesen

E, a kod nas ozbiljna jesen, u svim bojama palete, već neko vreme korača.
mlekac mlekac 16:00 19.10.2012

Re: jesen

ocajna_domacica.65
Ja sam danas, posle čitanja ovog teksta, malo zavirivala u krošnje drveća u mom gradu, i mogu da primetim da se zelenilo još prilično dobro drži. Iako ima sasvim požutelog lišća, na nekim brezama i lipama zeleni se, kao da se jesen i ne dešava. Orah ispred moje kuće još ima svo zeleno lišće iako zreli orasi padaju svakodnevno. Što se menetiče jesen ima samo jednu manu: ona je uvertira za zimu, a zimu ne volem...

Eee, tako ja pre neki dan zadjem na Zvezdaru. A tamo, sve boje se razlile po granama. A na ovoj mojoj, novobeogradskog strani, jedva nesto tu i tamo.

Mislim, to sam skopcala retroaktivno, tek posto sam, zapanjena, pitala domoroce "Kad je pre ovo drvece stiglo da pozuti?"

Rekli mi jos pre dve nedelje, a ja mogla da se zakunem... Sve dok mi jedan dobri cika koji zna biologiju malo bolje od mene nije objasnio da ne zuti svo drvece u isto vreme. Neke sorte - kao recimo, divlji kesten - pozure, a neke druge to rade sporije... Zato se negde tempere razliju ranije a negde kasnije.
49 41 49 41 14:40 19.10.2012

Jesen u mojoj kuci

Radilo se bogami, citavih mesec dana; detaljno - natenane.
Da sam radio u rudniku, imao bih mozda beneficirani radni staz; kao, nas cuveni Alija Sirotanovic.

Onako uzrujan, zgrabim telefon; kad kukam - vicem, Majko moja.
Red je sada njoj prvo javiti, iako je daleko.
Takav je adet, i lose i dobre vesti.
-Pade zena od smeha, mozda i na pod.
Gutam, ja knedle; majka rodjena, pa mene zaj...bava, a ja se toliko trudio oko nje?!?
Trudio se toliko oko njene unuke?

Zena istrcava, trazi me po liscu iza kuce - pokazuje je mi na sat.
-Sad ti se rodila!
Mnogo ti znas, rodila se ona pre 6 sahata - tvojijeh; dok si ti duboko knjavala.


Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 19.10.2012

Re: Jesen u mojoj kuci

Al je okata
49 41 49 41 13:26 20.10.2012

Re: Jesen u mojoj kuci

Jelica Greganović
Al je okata


Okata je i sada; al' sto joj je jezik porasao?
Juce joj bio 21.

Sto "deli lekcije" okolo; koje, naravno ne vaze za nju!
Faza u tri fazona, istovremeno.

Pre nedelju dana, sam je naterao da ide sa mnom u etno nemacku varosicu, u koju nikad nisam bio - ona treci put.

Nije usta zatvarala, ceo dan i tokom voznje u oba pravca.
Na kraju sam je pitao, gde se ti to "gasis"- danas; gde ti je taj prekidac?



tetkino tetkino 15:06 19.10.2012

Zvuči poznato?



http://www.24sata.rs/specijal/zivot/vest/urnebesni-test-za-buduce-roditelje/59574.phtml
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:47 19.10.2012

Re: Zvuči poznato?

Ima li iko ko to nije preneo?..Ima u blog da ih stavim, samo da dođem do vremena...advokati Lagune se upravo dopisuju sa Daily Mailom.
mr.fogg mr.fogg 20:12 19.10.2012

Jesen u mojoj ulici, deo drugi

Između tvojih redova kao da se čuje još nešto.
Nešto lepo kao ...

mr.fogg mr.fogg 21:04 19.10.2012

Re: Jesen u mojoj ulici, deo drugi

Evo samo još jedne asocijacije (neću više):



Hvala na strpljenju :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 19.10.2012

Re: Jesen u mojoj ulici, deo drugi

mr.fogg hvala
razmisljam razmisljam 21:36 19.10.2012

Мах, мах...

Само да ти пожелим да се лепо проведеш сутра у Дзагабрији.
Драго ми је што ћеш и тамо имати промоцију.
49 41 49 41 21:47 19.10.2012

Jesenje dete



Pravi i crta, (pre par godina)- samo jesenje sonate.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 19.10.2012

Re: Jesenje dete

Zna dete gde ima najviše materijala
Biljana 77 Biljana 77 14:07 23.10.2012

Ada, za vikend



(izvinjavam se što je ogromna, nisam imala kad da smanjim)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana