Ljudska prava| Politika| Sport

Engleska i Srbija, rasizam i "rasizam"

Strongman RSS / 21.10.2012. u 05:29

U zadnjim dekadama Srbi su i onako krivi za sve pa da im nakačimo i rasizam. I to selektivni. Jer u Napretku iz Kruševca igraju Fimpong, Muhamed i nova zvezda Regan, sva trojica iz Gane. Crnih fudbalera ima i u Vojvodini, Zvezdi, Partizanu, ali i u manjim sredinama poput Jagodine i Ivanjice. Da napomenem i da su tamnoputi “Srbi” brend košarkaških klubova Partizani Radnički iz Kragujevca.  I kako to da se njima niko nije zainteresovao za rasnu pripadnost i našao nekakve zamerke. Ovo sa engleskim medijima "Rasizam u Srbiji" mi baš zvuči kao ono “drž' te lopova”.

5952229505082c1ba3f945347628334_orig.jpg

 

 

Pre neki dan, u gradu Kruševcu, susrele su se dve mlade reprezentacije. Engleska imperijalna i naša demokratski izabrana. Domaća momčad je, i pored preke potrebe da pobedom osigura plasman na evropsko prvenstvo, poklekla. I to kako... U 94. minutu gostujući igrač daje gol, pritrčava razočaranoj publici degažirajući loptu u njih i (navodno) pokazuje srednji prst. Tom prilikom doživljava i crveni karton, i to nije sve. Publika, kao publika burno i negativno reaguje, igrači domaće ekipe takođe. Dolazi do grveljanja koje se smirilo nakon nekoliko minuta. Ništa što nismo viđali do sada na sportskim terenima. Ne kažem da je lepo i za primer ali eto desi se. Obično usledi kažnjavanje učesnika oštrije ili manje oštro, savezi se nakostreše malo na organizatora, novine proplaknu dva tri dana temu “na ruke”...

E sad u igri imamo nešto novo. Igrač reprezentacije Engleske, koji je, po kazivanju očevidaca, celu publiku a i domaću momčad, natakao na onu stvar, je, sticajem okolnosti, različite boje kože, da ne kažem rase, pa je, čini mi se, običan incident sa pokazivanjem dobio rasistiki predznak u mnogim ostrvskim medijima. Ograđujem se samo ono oko srednjeg prsta jer ja to na snimku nisam video. To možda čak i nije bitno. Mladi momci puni adrenalina i testosterona su ušli u čarku. Ono u šta sam 100% siguran da igrači i članovi stručnog štaba učestvovali u incidentu na adrenalinskoj a ne na rasnoj osnovi. Nešto ne verujem da je boja Rouzove kože, za koga iz naše reprezentacije tvrde da ih je isprovocirao gestom, odigrala značajniju ulogu, kada je usledila “emotivna” reakcija publike (jebanje majke) a i delova reprezentativne momčadi zemlje zalazežćeg standarda. Da je bio Giga Moravac lično i da je domačoj ekipi nadrvio go u 4. minutu nadoknade pa svim zainteresovanim pokazao stojka isto bi prošao. Spominjana bi mu bila mama i sestra, dok bi emotivniji domaći igrači imali, kao što fudbalski folklor nalaže, unošenje u facu i vatanje za dresove, kao što je i bilo.
 
Danny-Rose-008.jpg 
 
 
Za publiku ne umem da se izjasnim. Tu je dovoljno da tri budale puste buvu i da stvar izuzetno poružni. Ali tu je policija sa onim kamerama, pa preformatirano reformisano pravosuđe pa neka oni trljaju uši svakom rasisti po na osob.
 
Ceo događaj je sa engleske strane, počevši od mladog pokazivača srednjeg prsta fudbalskog porekla, preko poslovično “istinoljubivih” ostrvskih tabloida, preko uspavalih plemića doma lordova, pa do Engleskog ivice Dačića zvanog Džejms Kameron okarakterisan kao masovno ispoljavanje rasizma uključujući igrače i službena lica naše reprezentacije. Jedva se suzdržavajući da traže bombardovanje Srbije, naši saveznici predlažu brisanje našeg nacionalnog ponosa sa spiska reprezentacija na dug rok. Bez istrage i uzimanje u obzir svih činjenica. Po kratkom postupku.
 
Meni tu nešto škripi. Recimo izjava mladog Rouza:

“Vređanje je počelo još tokom zagrevanja, a majmunski krici su se čuli svaki put kada sam prišao aut liniji. U drugom poluvremenu sam pogođen i s dva kamena u glavu. Srbija mora da bude suspendovana .”

Po meni ovo malo ne pije vodu sa logičke a boga mi i sa faktografske strane. Na snimku koji je izmontirao FSS na kome su sve situacije u kojima Rouz ima loptu na terenu ili dok izvodi aut od početka utakmice pa do samog kraja ne razaznaje se nikakvo vređane a niti bacanje različitih predmeta na spomenutog Britanca.  

 
 
Mladi fudbaler Engleske je sve vreme delovao potpuno samouvereno i ni malo uplašeno. Da je zaista pogođen Rouz bi se, verujem, kao svaki fudbaler valjao po terenu tražeći medicinsku pomoč i slično. Ništa od toga. Čak se nije ni požalio sudiji da ga vređa publika. Da je kamenovan setio se tek kada je davao izjavu posle meča. Verovatno bi rekao da su mu Srbi izbušili gume na kolima ali se setio da je došao avionom.

U tom smislu izjava selektora mlade reprezentacije Srbije Jankovića “pije vodu”:

“A što se tiče rasizma, da je neko hteo da vređa Engleze na rasnoj osnovi uradio bi to u petom, a ne 95. minutu".

Pre nego što krenem dalje u ovu, sasvim ličnu analizu spomenuo bih reči, Ria Ferdinanda, brata Antona Ferdinanda fudbalera koji je u Engleskoj bio meta mnogo konkretnijeg rasističkog napada od strane Džon Terija:

“Da li je to naš premijer (Dejvid Kameron) govorio o sagi mlade reprezentacije? Počistimo prvo ispred svog dvorišta, pre nego što počnemo drugima da držimo moralne pridike"
 
anton-ferdinand-and-john--007.jpg 
 
Da se podsetimo da je Teri skažnjen samo 4 utakmice neigranja a da ga je sud doneo oslobađajuću presudu. Zbog toga Rio Ferdinand odbija da nosi majicu koja “podržava” borbu protiv rasizma.


Malo sam guglao na temu rasizam u Engleskoj i pronašao opasnu zbirštinu tekstova. Dominiraju članci a bogami i sajtovi koji se na ozbiljan način bave rasizmom na ostrvu magle. Evo šta kaže wikipedija na tu temu:

“The British Crime Survey reveals that in 2004, 87,000 people from black or minority ethnic communities said they had been a victim of a racially motivated crime. They had suffered 49,000 violent attacks, with 4,000 being wounded. At the same time 92,000 white people said they had also fallen victim of a racially motivated crime. ”

(U 2004. godini 87.000 crnaca bilo žrtva rasistički motivisanih zločina. 49.000 su bili žrtve nasilja od kojih je 4.000 ranjeno. U isto vreme 92.000 belaca kaže da su takođe bili šrtve rasističkih ispada.)

U celoj toj priči o rasizmu ni Srbija nije cvećka. Od 1997 na ovamo postoji desetak slučajeva ozbiljnog rasističkog nasilja i to je za svaku osudu. Bez pogovora!

Ali kada mediji i političari zemlje koja ima godišnje skoro 200.000 rasističkih napada krenu da valjaju Srbiju po rasističkom blatu koja je 20.000 puta bezbednija na zadatu temu, meni se okrene stomak.


Da ne zaboravimo da je Engleska, osim što je kolevka rasizma (sećamo se da su do nedavno plaćali porez na robove), majka tabloida i tabloidnog novinarstva. Parlamentarni sistem u Engleskoj u svojim lavirintima donjeg doma pruža debelu hladvinu “izabranim” poluplemićima koji po 40 godina nisu nalazili za shodno da se jave za reč... Sve do ovog polutabloidnog, poluzvaničnog spina. A u Savetu Ujedinjenog Kraljevstva, po navici, sede isključivo belci. Slučaj plemića crne boje kože nije zabeležen, a da ne pričamo da neko može da zamisli da Britansko Kraljevstvo ima, recimo predsednika, druge rase. Kad sam već u kancelariji da spomenem i da su fudbalski huligani brend proizvod Engleske.


Da se razumemo, to što opisujem pojedine fenomene britnskog društva, je samo uvod.  Ni na pamet mi ne pada da umanjujem krivicu naših igrača i publike za nemile događaje u Kruševcu. Ne kažem da je rasističkog nastupa publike bilo ni da ga nije bilo na utakmici ali mi je malo pun kufer one fore “imaju atomsko oružje”, “imaju hemijsko oružje”, “Srbi su tradicionalno rasistički narod”. Zašto na primer nije bilo “pozivamo UEFA-u da ispita tvrdnje mladog fudbalera da je bio meta napada i ako je teko...”? Ja u Kruševcu nisam bio ali mi je pred utakmicu bilo sumnjivo “tamponiranje” rasističkog spina koji je započeo engleski selektor izjavom za Tv SKY “Ne brine nas rasizam u Srbiji”. Ova, naizgled umirajuća izjava, u suštini je preliminarno optuživanje Srbije i lukavi pritisak nai fudbalsku organizaciju.



U zadnjim dekadama Srbi su i onako krivi za sve pa da im nakačimo i rasizam. I to selektivni. Jer u Napretku iz Kruševca igraju Fimpong, Muhamed i nova zvezda Regan, sva trojica iz Gane. Crnih fudbalera ima i u Vojvodini, Zvezdi, Partizanu, ali i u manjim sredinama poput Jagodine i Ivanjice. Da napomenem i da su tamnoputi “Srbi” brend košarkaških klubova Partizani Radnički iz kragujevca.  I kako to da se njima niko nije zainteresovao za rasnu pripadnost i našao nekakve zamerke. Ovo sa engleskim medijima mi baš zvuči kao ono “drž te lopova”.
 
30736888850818fd3d7a31082613134_orig.jpg 
 
 
A fanatizam onog Irca iz FIFA-e, Džim Bojsa, i njegovog predloga da se suspednuje stadion u Kruševcu mi je otužno smešan. Kakve veze ima sam stadion sa eventualnim skandiranjem ljudi koji su kupili kartu? To mu dođe isto kao da policija zatvori raskrsnicu jer ostoji sumnja da je par vozača prošla “na crveno”. Mislim da bi bila velika šteta za srpski fudbal ako zbog incidenta koji je u medijima predimenzionisan ispašta tako zdrav sportski kolektiv kao što je “Napredak” iz Kruševca.

Rasizam, homofobija i mnoge druge diskriminacije teško da će ikada biti iskorenjene u potpunosti. Potrebo je vreme i sistem edukacije i kažnjavanja. Ali što reče Đinđić treba krenuti od najveće žabe... A ne od nas.

 



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:31 21.10.2012

Sedi 5

Potpis.
Odličan 5.
Strongman Strongman 12:44 21.10.2012

Re: Sedi 5

Danke
nobody is perfect nobody is perfect 07:29 21.10.2012

E,

neka si im napisao. Sada ima da se postide do neba!
A sada ozbiljno:
sedi dole, jedan k'o vrata!
karabasbarabas karabasbarabas 08:47 21.10.2012

Re: Imam utisak

Guardian je poznat kao istinoljubiv list.
Kad smo kod istine, GB nema tim. U fudbalu.
Edit: ovo nije komentar na nobody is perfect, ono sto sam komentarisao u medjuvremenu je obrisano. Svaka cast na brzini.
bulatovic92 bulatovic92 08:57 21.10.2012

imam utisak


Bloger sve vreme piše o Engleskoj iako se utakmica igrala u Srbiji. Ništa osim pukog
opravdanja idiotske publike i nesportskog ponašanja domaćih igrača. Mogao se setiti Tatona, divljanja u Italiji, pravde za Uroša, i još sijaset primera, ali jok, njemu je Kameron kost u grlu. Naravno, sve je to tipično kad smo mi u pitanju. Mi smo pra vedni, lepi, iskreni, gostoljubivi, fer i pošteni. Samo nas niko ne voli. Valjda zbog toga! Još nešto, nigde nisam pročitao da je neko naveo činjenicu da smo mi bili DOMAĆINI. Zar biti domaćin ni na šta ne obavezuje? U ovoj, nadasve, gostoljubivoj zemlji.
freehand freehand 09:27 21.10.2012

Re: imam utisak

i još sijaset primera, ali jok, njemu je Kameron kost u grlu.

Baš interesantno da niko u Srbiji ne sme ništa o Britaniji i Britancima da kaže, a ti i Kameron nemate ni preča posla ni bitniju temu.
Šta li bi tek rekao da je Dačić krenuo Kameronovim stopama?
bulatovic92 bulatovic92 09:35 21.10.2012

Re: imam utisak

Baš interesantno da niko u Srbiji ne sme ništa o Britaniji i Britancima da kaže,


O ćemu ti čoveče pričaš, pa novine danima pišu o Kamerunu i Englezima. Ali u ovom slučaju tema su naši navijači i fudbaleri. Koliko puta se na blogovima javljala misao da naš fudbal treba zabraniti, da je u njemu i oko njega kriminal i kriminalci itd. Mene a verujem, i mnoge druge, kad je u pitanju stanje u našem fudbalu i društvu, ni malo ne interesuje Kameron. On je, valjda, njihova briga.
G r o f G r o f 09:36 21.10.2012

Re: imam utisak

...jel to opet neka pravda za Uroša.
Koji idiotizam.
Prvo idu ovakvi tekstovi koji relativiziraju divljaštvo, pa sudovi koji njeguju nekažnjavanje divljaštva jer, bože moj, nije to tako strašno, pa ponavljanje incidenata...
Ma 'ebte se više.
Jel bilo rasističkih ispada...jest. Kazni počinioce i kraj.
Nema tu filozofije.
freehand freehand 09:44 21.10.2012

Re: imam utisak

Ali u ovom slučaju tema su naši navijači i fudbaleri.

ali u ovom sklučaju nisu. U ovom slučaju tema je ono što Strongman piše.
Mene a verujem, i mnoge druge, kad je u pitanju stanje u našem fudbalu i društvu, ni malo ne interesuje Kameron. On je, valjda, njihova briga.

Otkuda onda meni ideja da Kameron ima preče brige od Srbije i navijača?
Za tebe verujem da nemaš.
bulatovic92 bulatovic92 09:49 21.10.2012

Re: imam utisak

Otkuda onda meni ideja da Kameron ima preče brige od Srbije i navijača?


To pitaj njega. Imaš ti pravo na svakakve ideje.
zack2jack zack2jack 12:19 21.10.2012

Re: imam utisak

G r o f
...jel to opet neka pravda za Uroša.Koji idiotizam.Prvo idu ovakvi tekstovi koji relativiziraju divljaštvo, pa sudovi koji njeguju nekažnjavanje divljaštva jer, bože moj, nije to tako strašno, pa ponavljanje incidenata...Ma 'ebte se više.Jel bilo rasističkih ispada...jest. Kazni počinioce i kraj.Nema tu filozofije.


Не релативизује човек никакво дивљаштво и рекао је да се ограђује од самог испада навијача и расизма, или како се већ зове се ТО! Једноставно анализира кроз низ чињеница на који начин се глупост на некој утакмици користи у британским медијима за спиновање, како би се хејт народа преусмерио у туђе двориште уместо да се позабаве сопственим проблемима са насиљем, и са расизмом, и са великим бројем младог света који је опасно незадовољан и спреман да као пре неколико месеци пукне по целој енглеској, крене да руши, пали, пљачка и тако даље, и то баш тај трећи свет друге боје коже и порекла, који се у британији осећа изузетно дискриминисано у сваком погледу... Да си икада мало времена провео тамо, знао би о чему је реч.
zack2jack zack2jack 12:32 21.10.2012

Re: imam utisak

bulatovic92
Bloger sve vreme piše o Engleskoj iako se utakmica igrala u Srbiji. Ništa osim pukogopravdanja idiotske publike i nesportskog ponašanja domaćih igrača. Mogao se setiti Tatona, divljanja u Italiji, pravde za Uroša, i još sijaset primera, ali jok, njemu je Kameron kost u grlu. Naravno, sve je to tipično kad smo mi u pitanju. Mi smo pra vedni, lepi, iskreni, gostoljubivi, fer i pošteni. Samo nas niko ne voli. Valjda zbog toga! Još nešto, nigde nisam pročitao da je neko naveo činjenicu da smo mi bili DOMAĆINI. Zar biti domaćin ni na šta ne obavezuje? U ovoj, nadasve, gostoljubivoj zemlji.


На тој утакмици се није десило ништа ново, ништа што се и иначе не дешава на утакмицама код нас, или у Грчкој, Италији, Хрватској, итд.. А кад неки играч крене да прозива публику онда му публика одговори, и не очекуј да ће бити пријатно и политички коректно, јер неће!
Strongman Strongman 12:43 21.10.2012

Re: imam utisak

Не релативизује човек никакво дивљаштво и рекао је да се ограђује од самог испада навијача и расизма, или како се већ зове се ТО! Једноставно анализира кроз низ чињеница на који начин се глупост на некој утакмици користи у британским медијима за спиновање, како би се хејт народа преусмерио у туђе двориште уместо да се позабаве сопственим проблемима са насиљем, и са расизмом, и са великим бројем младог света који је опасно незадовољан и спреман да као пре неколико месеци пукне по целој енглеској, крене да руши, пали, пљачка и тако даље, и то баш тај трећи свет друге боје коже и порекла, који се у британији осећа изузетно дискриминисано у сваком погледу... Да си икада мало времена провео тамо, знао би о чему је реч.



Šta da kažem... svaka ti je ka Njegoševa
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:43 21.10.2012

Re: imam utisak

Једноставно анализира кроз низ чињеница на који начин се глупост на некој утакмици користи у британским медијима за спиновање, како би се хејт народа преусмерио у туђе двориште уместо да се позабаве сопственим проблемима са насиљем, и са расизмом, и са великим бројем младог света који је опасно незадовољан и спреман да као пре неколико месеци пукне по целој енглеској, крене да руши, пали, пљачка и тако даље, и то баш тај трећи свет друге боје коже и порекла, који се у британији осећа изузетно дискриминисано у сваком погледу... Да си икада мало времена провео тамо, знао би о чему је реч.


The Sun i ostali tablodi se ne bave nikakvim preusmeravanjem problema - njih zanima tiraz. Danas rasizam iz Krusevca, juce pijani Pual Weller u Pragu ili ex-premijer Gordon Brown sa svojim "bigoted woman" komentarom, sutra ce biti nesto peto. Isto ono sto radi Kurir u Srbiji.

Protesti u Londonu i drugim gradovima su pre svega bili klasne prirode i u njemu je bilo koliko belih toliko i crnih. U njemu su ucestvovali britanski Kosovo-za-patike tipovi. Uostalom, jedan od nastradalih tokom tog loma je bio arapskog porekla, ako se dobro secam. Covek je stajao ispred svoje radnje sa komsijama i cuvao je kada je na njega autom naleteo jedan od ucesnika 'protesta'.

Having said that, u Britaniji i dalje postoji rasizam ali problem je prepoznat i postoji institucionalna borba protiv njega. Borba nije uvek najefikasnija ali se niko ne pravi lud niti pokusava da ga relativizuje ili opravda.
bulatovic92 bulatovic92 13:29 21.10.2012

Re: imam utisak

На тој утакмици се није десило ништа ново, ништа што се и иначе не дешава на утакмицама код нас, или у Грчкој, Италији, Хрватској, итд.. А кад неки играч крене да прозива публику онда му публика одговори, и не очекуј да ће бити пријатно и политички коректно, јер неће!


Opet Grčka, Italija,Hrvatska, Kameron...aman, utakmica se igrala u Srbiji, mi smo bili domaćini, ajde o tome. I od kad je "politički nekorektno" urlanje publike; "ubi ga, ubi, mamu mu grebem!" To se orilo stadionom. O tome, ni reči.A, da, to nije ništa novo, to je folklor.
freehand freehand 13:31 21.10.2012

Re: imam utisak

bulatovic92
Otkuda onda meni ideja da Kameron ima preče brige od Srbije i navijača?


To pitaj njega. Imaš ti pravo na svakakve ideje.

Imaš i ti pravo da nemaš nikakve ideje, a i Strongman da napiše tekst o drugoj strani događaja.
Što bi mu ti, liberalno i demokratski, pretpostavljam - uskratio?
Kao i meni da imam ikakvu ideju?
palilula92 palilula92 16:18 21.10.2012

Re: imam utisak

Pravi momenat da Englezi pokazu svoju superiornost nad nekim divljacima sa Balkana. Pokazivanje superiornosti im je neka vrsta sporta koju vekovima vezbaju. Normalno da je tragicno ono sto se kod nas desilo, za svaku osudu, ali i postupci Engleza ne zaostaju. Naviknuti da zestoko i krvolocno napadaju, iskoristice svaki momenat. Tabloidi ce imati veci tiraz, obicni Englezi ce citati jos jednu potvrdu o tome da su Bogom-dani i iznad svih ostalih naroda ove planete. Savrseni oni, nemaju rasizam zato sto o tome ne pricaju glasno. Da su iskoristili ovu utakmicu da se osvrnu na svoje (rasisticke)probleme kao i rusvaje na svojim fudbalskim utakmicama, mozda bi tu bilo neke pouke.
tasadebeli tasadebeli 16:41 21.10.2012

Re: imam utisak

Neues aus der Nachbarschaft
The Sun i ostali tablodi se ne bave nikakvim preusmeravanjem problema - njih zanima tiraz.



И због тога треба ми овде да слушамо како су сви Срби дивљаци, нецивилизовани, расисти, како смо нација којој је злочин у генима? Ја то не разумем... У праву је Колин, ја стварно нисам одавде.

Узгред, све више мислим да се читава ова медијска бука око случаја у Крушевцу подигла због неког врло једноставног разлога (рецимо укидање суспензије њиховом играчу због црвеног картона да би могао да наступи на европском првенству за младе), само што се сада читава ствар мало отела контроли самих покретача буке, па се прешло на "игру ђоном" да се не би разоткрили спиновање и манипулација. А почели су да се уплићу и неки други интереси...

А ми се овде надгорњавамо око фудбалерских глупости! Једино што може да се уради је: стока са трибина из Крушевца да буде жестоко кажњена (зато што је стока), Дени Роуз да буде кажњен жестоко, Нинковић да буде кажњен жестоко, а да после тога свако, и Енглези и ми, почне да чисти своје двориште од глупости.

Али нема ништа од тога. Сила бога не моли. Можемо ми ово да предлажемо до бесвести, али лепо каже стара српска изрека: Не иде се голог дупета међу пијане Турке!
zack2jack zack2jack 18:26 21.10.2012

Re: imam utisak

Neues aus der Nachbarschaft
The Sun i ostali tablodi se ne bave nikakvim preusmeravanjem problema - njih zanima tiraz. Danas rasizam iz Krusevca, juce pijani Pual Weller u Pragu ili ex-premijer Gordon Brown sa svojim "bigoted woman" komentarom, sutra ce biti nesto peto. Isto ono sto radi Kurir u Srbiji. Protesti u Londonu i drugim gradovima su pre svega bili klasne prirode i u njemu je bilo koliko belih toliko i crnih. U njemu su ucestvovali britanski Kosovo-za-patike tipovi. Uostalom, jedan od nastradalih tokom tog loma je bio arapskog porekla, ako se dobro secam. Covek je stajao ispred svoje radnje sa komsijama i cuvao je kada je na njega autom naleteo jedan od ucesnika 'protesta'. Having said that, u Britaniji i dalje postoji rasizam ali problem je prepoznat i postoji institucionalna borba protiv njega. Borba nije uvek najefikasnija ali se niko ne pravi lud niti pokusava da ga relativizuje ili opravda.


Исправка, нису Сун и таблоиди гласило државне политике у Британији него БИБИСИ, одакле су и дошли званични коментари и осуде премијера и министра спорта, као и захтев за 10 ГОДИНА СУСПЕНЗИЈЕ !!!

Бај д веј колико јучер, цео дан је ишао кајрон на СИЕНЕНу који је гласио: Сербиа андер фајер оувер расизм! Дакле тема је интернационализована путем најутицајнијих медија а Србија је у тој игри за њих лака мета.

Иначе фудбал у енглеској јесте део таблоидне свакодневнице као и све остало, али је и много важнији од ње! Ако је њихов премијер спреман да овако скочи за један омањи инцидент, онда то довољно говори о томе колико је фудбал за Енглезе и политику битан као тема.

О протестима другом приликом, до тада... :)

zack2jack zack2jack 18:56 21.10.2012

Re: imam utisak

Strongman
Не релативизује човек никакво дивљаштво и рекао је да се ограђује од самог испада навијача и расизма, или како се већ зове се ТО! Једноставно анализира кроз низ чињеница на који начин се глупост на некој утакмици користи у британским медијима за спиновање, како би се хејт народа преусмерио у туђе двориште уместо да се позабаве сопственим проблемима са насиљем, и са расизмом, и са великим бројем младог света који је опасно незадовољан и спреман да као пре неколико месеци пукне по целој енглеској, крене да руши, пали, пљачка и тако даље, и то баш тај трећи свет друге боје коже и порекла, који се у британији осећа изузетно дискриминисано у сваком погледу... Да си икада мало времена провео тамо, знао би о чему је реч.Šta da kažem... svaka ti je ka Njegoševa


хахаха, дабоме! :)
thebee269 thebee269 20:34 22.10.2012

Re: imam utisak

Bloger sve vreme piše o Engleskoj iako se utakmica igrala u Srbiji. Ništa osim pukog
opravdanja idiotske publike i nesportskog ponašanja domaćih igrača. Mogao se setiti Tatona, divljanja u Italiji, pravde za Uroša, i još sijaset primera, ali jok, njemu je Kameron kost u grlu. Naravno, sve je to tipično kad smo mi u pitanju. Mi smo pra vedni, lepi, iskreni, gostoljubivi, fer i pošteni. Samo nas niko ne voli. Valjda zbog toga! Još nešto, nigde nisam pročitao da je neko naveo činjenicu da smo mi bili DOMAĆINI. Zar biti domaćin ni na šta ne obavezuje? U ovoj, nadasve, gostoljubivoj zemlji.

procitaj ponovo sve, nista nisi ukapirao, jer citas selektivno.
Colin_bgd Colin_bgd 10:17 21.10.2012

Za srecu...

Ali što reče Đinđić treba krenuti od najveće žabe... A ne od nas.

A sto nasa 'zaba' non-stop dize noge da je potkivaju?

To je pitanje, a ne ova tvoja zamena teza.

Zasto uvek imitiramo one koje ne volimo (i koji ne vole nas) u onome u cemu su najgori?
tasadebeli tasadebeli 11:12 21.10.2012

Re: Za srecu...

Colin_bgd
Ali što reče Đinđić treba krenuti od najveće žabe... A ne od nas.A sto nasa 'zaba' non-stop dize noge da je potkivaju? To je pitanje, a ne ova tvoja zamena teza. Zasto uvek imitiramo one koje ne volimo (i koji ne vole nas) u onome u cemu su najgori?


Вероватно зато што свака батина увек има два краја. На једном крају ове батине је аутошовинизам, а на другом крају те исте батине је аутодеструкција. Ја бих се ту некако држао средине ако је икако могуће, па макар ми и пјевали ону: "Попе Мило, нит'си вино, нит'си вода..."




Мит? Могуће, али очигледно мит дубоко и неизбрисиво урезан у свест Срба...

Узгред, Стронгмене, право у сриду.
omega68 omega68 11:57 21.10.2012

Re: Za srecu...

Aaaa, nije on više Bogoje.Sad je Dejvid ili Frenk ili Kolin ...
I mi smo našli portal gde ćemo da pišemo bilo šta protiv Imperije zla.
GB nema tim. U fudbalu.

Uskoro neće imati ni u čemu
kukusigameni kukusigameni 12:37 21.10.2012

Re: Za srecu...

tasadebeli
аутошовинизам

Hajde mi objasni ovaj termin, ako ti nije teško, pošto mi zaista nije jasan.
Vidim da ga često koristiš.
freehand freehand 13:57 21.10.2012

Re: Za srecu...

Colin_bgd
Zasto uvek imitiramo one koje ne volimo (i koji ne vole nas) u onome u cemu su najgori?

To sam baš imao ideju da te pitam, pa mi bilo neprijatno.
Mislim - čemu to, Koline?
Colin_bgd Colin_bgd 14:06 21.10.2012

Re: Za srecu...

freehand
Colin_bgd
Zasto uvek imitiramo one koje ne volimo (i koji ne vole nas) u onome u cemu su najgori?

To sam baš imao ideju da te pitam, pa mi bilo neprijatno.
Mislim - čemu to, Koline?

Pa ti, ako znas, kazi. Ja sam prvi pitao...
tasadebeli tasadebeli 16:08 21.10.2012

Re: Za srecu...

kukusigameni
tasadebeliаутошовинизамHajde mi objasni ovaj termin, ako ti nije teško, pošto mi zaista nije jasan. Vidim da ga često koristiš.



Дефиниција


А да би нека дефиниција била јасна, онда се она у школи обично илуструје примерима. Дакле, класични примери аутошовинизма:


пример број 1


пример број 2


пример број 3


пример број 4


пример број 5

За пример број 6 не могу да нађем материјал на интернету али се врло добро сећам како је Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије у интервјуу датом у Београдској хроници, једној од најгледанијих емисија јавног сервиса, два дана после сусрета Тадића и Јосиповића у Загребу (у делегацији је био и поменути Бугарин), на питање новинарке да ли је тачно да постоји несразмер у учешћу српских и хрватских фирми на тржиштима суседа одговорио да то није тачно иако су се оба председника само два дана раније, у Загребу, сложила да постоји несразмер. Е, сад, шта је Милоша Бугарина натерало да лаже јавност Србије, какав интерес је у питању, ја не знам. Чињеница је да је тај поменути господин, без обзира на његово презиме , ипак председник ПК Србије и да је дужан да заступа интересе државе чији је представник. Једино што могу да закључим јесте да господин Бугарин вероватно има неки ситношићарџијски интерес када је већ спреман да тако бездушно лаже пред камерама.

У основи аутошовинизма је увек и искључиво само неки појединачни, ситношићарџијски интерес, али је зато штета увек општа, тј. последице аутошовинистичких речи и дела осећају обично сви припадници нације о којој је реч.

Ето, то би ти било моје објашњење шта ја сматрам аутошовинизмом. Надам се да сам био јасан?
gedza.73 gedza.73 18:34 21.10.2012

Re: Za srecu...

Tasa
Мит? Могуће, али очигледно мит дубоко и неизбрисиво урезан у свест Срба...





Prokleti Zulu rasisti. Napali jadne Engleze tik do Big Bena.



freehand freehand 18:44 21.10.2012

Re: Za srecu...

gedza.73
Tasa
Мит? Могуће, али очигледно мит дубоко и неизбрисиво урезан у свест Срба...





Prokleti Zulu rasisti. Napali jadne Engleze tik do Big Bena.




Evo malo svežih stvari:


Mau Mau torture case: Kenyans win ruling against UK

High court gives elderly Kenyans permission to claim damages from British government for abuses suffered during rebellion

LINK

Mučenja, kastracije, silovanja u Keniji u vreme slamanja Mau mau pobune. I to zarobljenih crnaca.
Kolinu će se dopasti, garant.
gedza.73 gedza.73 18:49 21.10.2012

Re: Za srecu...

Mučenja, kastracije, silovanja u Keniji u vreme slamanja Mau mau pobune. I to zarobljenih crnaca.
Kolinu će se dopasti, garant.


Jel' su vikali 'uhf, uhf?
Jesu li ih gađali upaljačima?
Nisu?
Onda je sve po anglosaksonskom pravu.
kukusigameni kukusigameni 19:33 21.10.2012

Re: Za srecu...

tasadebeli
Дефиниција

E super.

Colin_bgd Colin_bgd 19:43 21.10.2012

Re: Za srecu...

Evo malo svežih stvari:


Mau Mau torture case: Kenyans win ruling against UK

High court gives elderly Kenyans permission to claim damages from British government for abuses suffered during rebellion

LINK

Mučenja, kastracije, silovanja u Keniji u vreme slamanja Mau mau pobune. I to zarobljenih crnaca.
Kolinu će se dopasti, garant.

A ciji je taj High Court? Da nije mozda venecuelanski? Ili mozda krusevacki?

Ako nesto ide u korist mog (pokusaja, kao nekog) argumenta o ovoj temici, onda je to ova vest koju si citirao...
freehand freehand 19:45 21.10.2012

Re: Za srecu...

A ciji je taj High Court? Da nije mozda venecuelanski? Ili mozda krusevacki?

Nije venecuelanski. Tamo su crnce i indijance mučili, kastrirali i ubijali uglavnom Španci.
A nije ni kruševački, jer Kruševac nije država, a i crnce tamo kastrirao, mučio i ubijao nije niko.
Ako nesto ide u korist mog (pokusaja, kao nekog) argumenta o ovoj temici, onda je to ova vest koju si citirao...

Colin_bgd Colin_bgd 19:58 21.10.2012

Re: Za srecu...

A nije ni kruševački...

A morao je, te konkretne debile sto su imitirali majmunske krike na stadionu, makar po dzepu, i to istog dana, i cele ove uke-buke ne bi ni bilo...
gedza.73 gedza.73 20:01 21.10.2012

Re: Za srecu...

Ako nesto ide u korist mog (pokusaja, kao nekog) argumenta o ovoj temici, onda je to ova vest koju si citirao...


Dugo sam čuvao katalog UCB. U njemu su bile slike žrtava rata.
Sećam se dve.
Jedna je sa teritorije ex-Yu.

Povorka ide kroz neko selo. Na čelu povorke devojka u venčanici i nosi sliku momka sa crnim florom. A iza nje mrtvački sanduk.

Druga je malog crnog dečkića sa odsečenom šakom.

Da li misliš da je dovoljno reći 'izvini'?

Posebno što sve te velike sile uvek nađu opravdanje za pljačkanja, osvajanja, ubijanja.
'pacifikacija', 'demokratija', 'uvođenje' kulture, ljudska prava.

Spališ napalmom celo selo a onda osudiš jednog vojnika. Posle pedeset godina.


Friday's ruling came after a series of legal battles over more than three years. Paulo Muoka Nzili, 85, Wambugu Wa Nyingi, 84, and Jane Muthoni Mara, 73, were originally accompanied by a fourth claimant, Susan Ciong'ombe Ngondi, who died two years ago, aged 71.

Colin_bgd Colin_bgd 20:06 21.10.2012

Re: Za srecu...

Da li misliš da je dovoljno reći 'izvini'?

Nije ni priblizno dovoljno, ali je milion puta bolje nego nista...
gedza.73 gedza.73 20:09 21.10.2012

Re: Za srecu...

Nije ni priblizno dovoljno, ali je milion puta bolje nego nista...

A morao je, te konkretne debile sto su imitirali majmunske krike na stadionu, makar po dzepu, i to istog dana, i cele ove uke-buke ne bi ni bilo...

Ja bih, ipak, da sačekamo pedeset godina k'o Englezi.
Colin_bgd Colin_bgd 20:18 21.10.2012

Re: Za srecu...

Ja bih, ipak, da sačekamo pedeset godina k'o Englezi.

Znaci da se ravnamo sa drugima samo po zlu i imitiramo ih iskljucivo u njihovim najgorim osobinama?
gedza.73 gedza.73 20:23 21.10.2012

Re: Za srecu...

Znaci da se ravnamo sa drugima samo po zlu i imitiramo ih iskljucivo u njihovim najgorim osobinama?

Da smanjimo, onda, na 20 godina?

Ako se ugledamo na Ujedinjeno Kraljevstvo po dobru jel' moramo Aci da kupimo plavi šešir



ili samo Srbiju da prebacimo u monarhiju?

Crni Coline, pa ti si monarhista
Colin_bgd Colin_bgd 21:01 21.10.2012

Re: Za srecu...

Crni Coline...

Hteo si da kazes crno-beli Coline...
benevolent benevolent 12:30 21.10.2012

SRAMOTA SRBIJE

Nisam nigde čuo ni video slogan "ANTI-ANTIFA" nego, nažalost u našoj Srbiji!
Strongman Strongman 12:38 21.10.2012

Re: SRAMOTA SRBIJE

stoka
bolid1 bolid1 14:13 21.10.2012

Re: SRAMOTA SRBIJE

benevolent
Nisam nigde čuo ni video slogan "ANTI-ANTIFA" nego, nažalost u našoj Srbiji!


Da ne preterujemo, ima toga, i te kako...USA, Spanija, Nemacka




benevolent benevolent 12:46 21.10.2012

Spinovanje

Ako neko pravi spinovanje povodom ovog idiotskog "slucaja", onda verovatno ima materijala za to, a pravi rasadnik čine huliganske horde takozvanih navijača, prevashodno fudbalskih, mada nije obavezno, i to u CELOJ Srbiji. Inače, natpis "KRUŠEVAC IS NOT A RACIST CITY" je pleonazam, koji nanosi štetu i Kruševcu i Srbiji.
mikimedic mikimedic 16:51 22.10.2012

Re: Spinovanje

Inače, natpis "KRUŠEVAC IS NOT A RACIST CITY" je pleonazam, koji nanosi štetu i Kruševcu i Srbiji.


sta je ovde pleonazam?
benevolent benevolent 17:31 22.10.2012

Re: Spinovanje

Рећи и написати на енглеском језику, или било ком другом, да Крушевац (његови становници) није расистички град, је сувишна тврдња и тиме прераста у плеоназам. То што су се поједини припадници фашистоидне фудбалске хорде показали у расистичком светлу, срамота је нас осталих грађана и сељака Србије који смо антифашисти, какви смо одувек и били, али најзад одлучно треба да им покажемо зубе, како нас више не би брукали.
mikimedic mikimedic 17:40 22.10.2012

Re: Spinovanje

Рећи и написати на енглеском језику, или било ком другом, да Крушевац (његови становници) није расистички град, је сувишна тврдња и тиме прераста у плеоназам.


dakle i optuzbe da je 'krusevac (ili bilo koji drugi grad na kugli zemaljskoj) rasisticki grad' su besmislene?

mogu da se slozim sa tobom. ali opet ne vidim da je primereno zamerati na posledici, dok se uzrok u potpunosti zanemariuje.
benevolent benevolent 13:03 21.10.2012

rasadnici rasizma- srpski stadioni

U Velikoj Britaniji je još od tragičnih događaja na belgijskom Hejselu za vrema Margaret Tačer, objavljen rat huliganizmu, a time je barem pojavno sprečeno i ispoljavanje rasizma. Dok je nezamenljivih nesposobnih doživotnih fudbalskih poslenika u Srbiji fudbal neće napredovati, a rasizam će cvetati u svom korovu.
tasadebeli tasadebeli 16:59 21.10.2012

Re: rasadnici rasizma- srpski stadioni

benevolent
U Velikoj Britaniji je još od tragičnih događaja na belgijskom Hejselu za vrema Margaret Tačer, objavljen rat huliganizmu, a time je barem pojavno sprečeno i ispoljavanje rasizma. Dok je nezamenljivih nesposobnih doživotnih fudbalskih poslenika u Srbiji fudbal neće napredovati, a rasizam će cvetati u svom korovu.




Само, неће расизам цветати у српском фудбалу, него криминал. Расизам је само изговор и параван за криминалце да би несметано могли да раде то што раде.
freehand freehand 13:28 21.10.2012

Sve, sve...

...ali:
Strongman
Slučaj plemića crne boje kože nije zabeležen, a da ne pričamo da neko može da zamisli da Britansko Kraljevstvo ima, recimo predsednika, druge rase.




Vr' jebote!
golubica.bg golubica.bg 14:52 21.10.2012

Re: Sve, sve...

freehand
...ali:
Strongman
Slučaj plemića crne boje kože nije zabeležen, a da ne pričamo da neko može da zamisli da Britansko Kraljevstvo ima, recimo predsednika, druge rase.


Vr' jebote!



Fala prijatelju, taman htedoh da prokomentarisem!

A sto se teme tice, rekoh sve sto sam imala kod Colina: zaboravite na kontekst i nacije u pitanju. Je li takvo ponasanje ne terenu drustveno prihvatljivo? Nije? Ako nije, hajde jednom u zivotu da cistimo sopstveno dvoriste bez trazenja izgovora, relativizacije i ostalih sranja...



freehand freehand 15:09 21.10.2012

Re: Sve, sve...

A sto se teme tice, rekoh sve sto sam imala kod Colina: zaboravite na kontekst i nacije u pitanju. Je li takvo ponasanje ne terenu drustveno prihvatljivo? Nije? Ako nije, hajde jednom u zivotu da cistimo sopstveno dvoriste bez trazenja izgovora, relativizacije i ostalih sranja...

Potpnuo ok, kad je to tema. Utakmica i navijači.
Ovde je, međutim, koliko meni pismenost i ovo malo IQ-a dozvoljava da rastumačim - tema ponašanje Britanaca po tom pitanju.
Tako da sam slobodan da zaključim da i ti misliš da postoje tabui, i da se može samo o ovdašnjim bilmezima, u politici i na tribionama?
golubica.bg golubica.bg 15:25 21.10.2012

Re: Sve, sve...

freehand
Potpnuo ok, kad je to tema. Utakmica i navijači.
Ovde je, međutim, koliko meni pismenost i ovo malo IQ-a dozvoljava da rastumačim - tema ponašanje Britanaca po tom pitanju.
Tako da sam slobodan da zaključim da i ti misliš da postoje tabui, i da se može samo o ovdašnjim bilmezima, u politici i na tribionama?


Moja pismenost i IQ kaze da je tema ipak malo sira: tekst pocinje opisom samih dogadjaja, zatim reakcija u britanskim medijima, pa prelazi na relativizaciju "oni su rasisti, a ne mi" (kao da je to uopste bitno) i zavrsava se autorovom osudom "selektivnog rasizma". Mada mora mu se priznati:

Da se razumemo, to što opisujem pojedine fenomene britnskog društva, je samo uvod. Ni na pamet mi ne pada da umanjujem krivicu naših igrača i publike za nemile događaje u Kruševcu.


Nemam ja nikakav problem da pricam o rasizmu u Britaniji ili bilo gde drugde na svetu. Ali u kontekstu dogadjaja u Krusevcu, to nije i ne bi trebalo da bude tema. Sve i da zli Britanci namerno pokusavaju na prikazu Srbiju i srpske navijace u najgorem mogucem svetlu, sta nas se to tice? Incident se desio, valja nesto uciniti po tom pitanju, a ne trviti o rasizmu po svetu...
freehand freehand 15:32 21.10.2012

Re: Sve, sve...

Sve i da zli Britanci namerno pokusavaju na prikazu Srbiju i srpske navijace u najgorem mogucem svetlu, sta nas se to tice?


Biće da je ovo pitanje oko koga se nećemo složiti.
Ja mislim da nas se tiče, itekako.
A očigledno ne razumemo na isti način šta je ovde pisac hteo da kaže.
Strongman Strongman 16:12 21.10.2012

Re: Sve, sve...

Incident se desio, valja nesto uciniti po tom pitanju, a ne trviti o rasizmu po svetu...



Potpuno te razumem i podržavam u tome na čemu insistiraš.

Ima tu nešto što ti promiče. To su dve stvari: da Srbija bude proglašena rasističkom zemljom i to baš od Britanaca (vidi wiki)

A naravno da se treba nahebati se majke ovim svinjama sa tribina sa afinitetom ka rasizmu, kao i primerno kazniti učesnike koškanja na terenu. Ali ništa više od toga.
golubica.bg golubica.bg 17:29 21.10.2012

Re: Sve, sve...

Strongman
Potpuno te razumem i podržavam u tome na čemu insistiraš.

Ima tu nešto što ti promiče. To su dve stvari: da Srbija bude proglašena rasističkom zemljom i to baš od Britanaca (vidi wiki)

A naravno da se treba nahebati se majke ovim svinjama sa tribina sa afinitetom ka rasizmu, kao i primerno kazniti učesnike koškanja na terenu. Ali ništa više od toga.


Razumemo se
jaymz jaymz 15:43 21.10.2012

To mu dođe isto...

To mu dođe isto kao da policija zatvori raskrsnicu jer postoji sumnja da je par vozača prošla “na crveno”.

Bravo za misljenje a i za tekst.
Strongman Strongman 16:05 21.10.2012

Re: To mu dođe isto...

DANKE
blue rider blue rider 20:08 21.10.2012

Koliko je to sve vazno

Kada na aplikacijama koje vuku clanke, blogove, textove, itd, o srbiji, u celom svetu, izlaze po desetine uzasnih naslova, posebno o gej paradi i ovome sada. Ceo svet, od novog zelanda do islanda.
AlexDunja AlexDunja 20:27 21.10.2012

Re: Koliko je to sve vazno


Kada na aplikacijama koje vuku clanke, blogove, textove, itd, o srbiji, u celom svetu, izlaze po desetine uzasnih naslova, posebno o gej paradi i ovome sada. Ceo svet, od novog zelanda do islanda.


ja mislim da to nije mnogo važno.
jer niko nigde tamo neće ubiti srbina zato što je srbin.

to je lokalni trend.

malo je nezgodno što se u srbiji šire ciljne grupe.
mlinarslavko mlinarslavko 08:02 22.10.2012

Psihopate vladari

Dzejms Kameron je psihopata koji se dokopao vlasti, sto nije cudno, jednostavno zeljni su vlasti i streme takvim pozicijama. Iz tog ugla sve je jasno i njegovo ponasanje i ponasanje nekih engleskih novinara i ostalih likova u tom lancu licne koristi.
Nema ovo veze ni sa Srbima ni sa Englezima, par budala ce svuda da se nadje kako na stadionu, tako i u politici i novinarstvu.

Najgore je kad se nesta podmece vecem broju ljudi, jos nisam pricao sa covekom koji ima milosti prema ubicama Tatona ili prema Urosu ( osim par navijackih debila ispranog mozga, teskih kompleksa ili jako bezobraznih i pokvarenih likova) , cak vecina bi i ubice Tatona i Urosa jos strozije osudila.

Zato ne znam koliko treba biti ljigav i pokvaren, takodje znati ove informacije, i opet pored toga pljuvati kompletan narod i pakovati mu nesta sto nije istina.

Isto i za Krusevac, sta je bilo , kako je bilo, nemam ni sam dovoljno informacija, sportski tereni su cesto mesta ruznog navijanja, sto se mene tice, ako su momka vredjali na rasnoj osnovi svi mogu u zatvor sa gospodinom Terijem, svaki dan vidjam crnce, Kinezi imaju prodavnicu pored mene, sve normalno, prica se, druzi, zeza....
Sto su neki zeljni da crnce, Kineze, strance vredjaju i time se osecaju vise vrednim( sve verzije vredjanja i sama ideja dolaze iz Engleske), a drugi jedva cekaju na osnovu ovoga da vredjaju sve gradjane Srbije( Krusevac slika Srbije-odvali Ceda faraon) i takodje se osecaju vise vrednim, mislim da tu nema pomoci.




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana