Astronomija| Budućnost| Gost autor| Nauka

The perfect planet - asking the right question

nsarski RSS / 22.10.2012. u 19:28

 Reč ima gost autor alselone 

Čovek često postavlja pitanja o tome zašto smo se našli baš na ovoj planeti a ne na nekoj drugoj, zašto baš u galaksiji Mlečni put a od skora i od pojave teorije multisvemira postavljamo pitanje zašto smo baš u ovom svemiru, u ovakvim fizičkim vrednostima. 

Ovako postavljena pitanja mogu da nas odvuku na potpuno pogrešnu stranu. Jedan od najpoznatijih astronoma svih vremena, Johan Kepler, potrošio je decenije razmišljanja i istraživanja pokušavajući da odgovori na pogrešno pitanje - zašto je udaljenost Zemlje i Sunca baš 93 miliona milja. Odgovor na ovo pitanje kao i na sva slična pitanja nije matematički, on je filozofski. Pravo pitanje nije zašto je Zemlja udaljena od Sunca tačno toliko milja nego zašto smo se mi našli na toj i takvoj planeti. Postoji toliko zvezda i toliko planeta, samo u našoj galaksiji, da postoji čitav spektar udaljenosti planeta od zvezda, od kojih smo se mi našli na onoj udaljenosti na kojoj je jedino moguće. Da imamo neke drugačije karakteristike planete, ili na primer manju toplotnu emisiju Sunca, verovatno bi smo se pitali zašto smo tačno na 80 miliona milja udaljenosti. Pitajući pravo pitanje dobijamo savršen odgovor - mi smo ovde samo zato što smo i mogli da nastanemo na ovakvoj planeti. Da smo bliže ili dalje Suncu bilo bi ili previše ili premalo toplote, ne bi bilo vode u tečnom stanju i život kakav poznajemo ne bi bio moguć.

Ovaj univerzalni koncept odgovora može se primeniti na čitavu paletu pitanja po različitim skalama, od nivoa svemira do nivoa molekula - no krenimo redom.

g256254_u97795_6a00e5521c92058833011168531ff3970c-800wi.jpg 

Po trenutnim kosmološkim proračunima nama nije poznato oko 75% prostora oko nas. Mi znamo da tu “nešto” mora da bude da bi formule koje trenutno imamo i koje su u skladu sa ponašanjem (merenjem) galaksija bile tačne, ali prosto ne vidimo ništa. Ta materija i ta energija, koje šire svemir sve više i više i koje teraju galaksije sve dalje jedne od drugih nazivamo tamna materija i tamna energija. Kada su astronomi pokušali da izračunaju količinu tamne energije dobili su veoma zanimljiv broj: 138 * 10-94. Ovaj broj je neverovatno mali, spektakularno mali i kada su kosmozoli pokušali da ga objasne našli su se u sličnoj situaciji kao i Johan Kepler, prosto nisu mogli da ga objasne. Zašto baš toliko?! Tu u priču uskače teorija multisvemira koja kaže da je taj broj tačno toliki jer bilo koja druga vrednost ne bi dovela do svemira kakvog danas poznajemo i koji ne bi doveo do pojave čoveka da postavi to pitanje. Postoji bezbroj drugih svemira sa drugim vrednostima te pojave ali samo svemir(i) sa tim učešćem tamne energije mogu da dovedu do pojave života. Svemiri koji imaju više tamne energije, a tamna energija deluje kao negativna vrednost gravitacije - odbija tela jedna od drugih, ne bi imali formirane galaksije. Kad god bi materija bila u prilici da se zgusne i formira planete, zvezde i galaksije, odbojna sila tamne energije bi je raspršila. Za one svemire koji imaju manje tamne energije ponovo bi budućnost bila tamna sa strane pojave života jer ne bi imale energiju širenja i gravitacija bi ih veoma brzo po nastajanju sažela nazad. Dakle, mi se nalazimo u ovom svemiru sa ovom vrednošću tamne materije i energije koji definišu veoma veliki broj fizičkih osobina prostora i materije u kome je to jedino i bilo moguće. To je pravo pitanje i to je pravi odgovor.

darkenergy_pie.jpg

Mi smo tu i postavljamo pitanja, prava pitanja. Da li se još neko pita? Kada se priča o veličini svemira, broju galaksija i planeta neko može olako da kaže kako je verovatnoća za nastanak života velika. Krenimo od vrha skale i spustimo se do naše planete postavljajući prava pitanja.

Do sada smo zaključili da samo mali broj svemira može biti podoban razvoju galaksija. Što se tiče galaksija, procenjuje se da ih je čak i do 500 milijardi. To znači da ih ima više nego zvezda u Mlečnom putu. Postoje tri osnovna tipa galaksija, eliptične, spiralne i nepravilne. Najveći procenat galaksija su eliptične. One su čak i najveće. U ovim galaksijama je mala verovatnoća da se dogodi život jer je mala verovatnoća da se stvore planete. Ove galaksije su siromašne gasom, prašinom i teškim metalima, materijalima od kojih se stvaraju planete i koji su važni za život,  putanja zvezda u ovim galaksijama može da bude veoma nasumična. Nepravilne galaksije takođe nisu pogodne jer njihova nasumična struktura može da ima veoma velike nepravilnosti koje smanjuju šansu za stvaranje planeta i života. Samo u spiralnim galaksijama, a to su one najlepše na slikama, nastaju raznovrsne planete i stvara se verovatnoća za Big Thing.

heic0910i.jpg 

Ali, čak ni u svim spiralnim galaksijama ne možemo se nadati životu. Ako jegalaksija preblizu centru galaktičkog klastera ili blizu drugih velikih galaksija ona može biti dezintegrisana velikim gravitacionim uticajem komšija. Takođe ako je galaksija previše velika ili previše mala život teško može nastati s obzirom na aktivnosti stvaranja zvezda, takoreći velikih galaktičkih erupcija. Generalno rečeno, samo mali broj galaksija je pogodan za ikakav život.

U redu, pronašli smo galaksiju koja nam odgovara. Ali, naš sunčev sistem u koji hoćemo da smestimo planetu ne može da se nalazi bilo gde u toj galaksiji. Postoji samo mali pojas odgovarajućih lokacija. Ako je sunčev sistem previše blizu centru galaksije zračenje je smrtonosno a i međuzvezdana prašina bi poremetila rotaciju planete. Sa druge strane ako je planete previše daleko od centra galaksije ne bi imala dovoljno teških metada da se kreira tvrdo tlo. Smatra se da je samo manji broj zvezda u ovom području galaksije.

earth_ghz.png

Pozicionirali smo se u pravom delu galaksije i sada hoćemo da vidimo kakav nam je to sunčev sistem potreban. Ne može baš bilo koji. Ako je zvezda previše mlada ili previše stara, svetlost koju emituje je veoma nestabilna da održi život. Dalje, ako je zvezda previše velika brzo će izgoreti a ako je previše mala onda bi planeta morala biti jako blizu zvezdi pa bi veoma brzo rotirala što takođe nije dobro za prvobitnu ćeliju. Zvezda mora da ima pravi odnos ugljenika i kiseonika, baš onakav kavim ćemo mi biti izgrađeni. Postoji još mnoštvo uslova oko matične zvezde i moglo bi se reći da ih mali procenat ispunjava.

Značajan uslov koji takođe ispunjavamo zajedno sa našom planetom je i orbita. Orbita Zemlje je skoro savršen krug. Da je više eliptična, kao na primer orbita Marsa, smenjivalo bi nam se “kuvanje” i smrzavanje.

Sledeće pitanje je da li bi naša mala plava planetica opstala i rodila život da je bila sama u pravom delu prave galaksije i sama rotirala oko pravog sunca. Veoma dobro će joj doći velika gasna braća, Jupiter i Saturn, a i ostale planete na obodu sunčevog sistema koji će svojim velikim gravitacijama privući potencijalne sejače smrti u vidu kometa.

Sa druge strane, veoma je važno imati i mlađeg brata, Meseca, koji je svojim rođenjem verovatno učestvovao u kreiranju tektonskih ploča, formiranju stabilne putanje rotacije, pomaže nam u kreiranju pravilnih vodenih tokova, klime...

Da pogledamo šta je to bitno od osobina same planete. Naravno, planeta mora biti čvrsta ne gasovita (a velika većina planeta je gasovita), mora biti pravih dimenzija jer velike planete imaju tako snažnu gravitaciju da život veći od par kržljavih ćelija ne bi mogao da nastane a male tako slabu pa ne može da formira atmosferu, niti da zadrži vodu. Tačno prava vrednost gravitacije zadržaće gasove koji odgovaraju životu bliže površini dok će škodljive gasove pustiti u više nivoe.

Planeta mora da ima tečno jezgro da bi formirala odbrambeni štit magnetnog polja koji će zaštititi život od smrtonosnog sunčevog zračenja.

gladiatorwheat.jpg 

Samo mala promena bilo kog od svih ovih uslova poništila bi šansu za život.

Ako razmislimo o tome da imamo u pravoj galaksiji i njenom malom, pravom delu pravu zvezdu i oko nje pravi planetarni sistem i u njegovom pravom delu pravu planetu prave veličine i velikog broja pravih osobina i na toj planeti pravi spoj pravih elemenata i pravih uslova dobićemo samo mogućnost da se stvori život. Da li će se on stvoriti to je pitanje koje nosi mnogo veću dubinu i postavlja još jedno more novih uslova.

Da li i dalje verujete da je u svemiru baš tolika gužva? :)

 

Pisano za moje Q-sphere prijatelje.

 

 



Komentari (212)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 19:39 22.10.2012

Re: jel

ovo SF u pokušaju?

cerski

ps. nije baš da mi je stalo do prvog mesta, ali .....
alselone alselone 20:09 22.10.2012

Re: jel

dragan7557
ovo SF u pokušaju?
..


Jeste.

pretpostavke

kad kazes zivot, ti mislis na koncept nalik nasem?
alselone alselone 20:11 22.10.2012

Re: pretpostavke

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
kad kazes zivot, ti mislis na koncept nalik nasem?

Mislim ipak malo sire. Mislim na bilo koji organski zivot koji nama moze da padne na pamet. Ne mora biti baziran na ugljeniku.
zemljanin zemljanin 20:21 22.10.2012

Re: pretpostavke

kada poredimo potencijalne svemire u multisvemiru, treba imati u vidu i nestalnost konstanti ... ono što su konstante u našem svemiru i na osnovu kojih mi gradimo predstavu o strukturi, organizaciji i mogućnostima ne moraju biti konstante u nekom paralelnom svemiru ... kada bi toliko dobro razumeli prostor-vreme-materija uzorke i posledice, onda ovu diskusiju ne bi ni vodili ... poenta je da odnos poznatog i nepoznatog u našem svemiru nije jedinstven i nije isključivi preduslov ...

I na nivou našeg BigBenga postojali su uslovi za stvaranje više univerzuma koji su odvojeni samom inflacijom a u kojima je moguće da su konstante sasvim drugačije i da tamo ima ili nema složenijih oblika organizacije materije ... dakle isti početak ali različiti ishodi (potencijalno).

Činjenica je takođe da su gradivni elementi života nalaze i u svemiru u obliku raznih jedinjenja i amino-kiselina, što anulira tezu o "zlatnom pojasu" jer više govori o tome da osnova života ima svuda a da će se život adaptirati na uslove koje nađe. Naravno da se slažem da moraju da postoje neki elementarni preduslovi za ovakav (naš) tip života i da je on specifičan i više/manje definisan u samom tekstu.

Ali bih dodao da se ovakav život razvio upravo onako kako je mogao u datim okolnostima ... da su okolnosti bile drugačije - ishod ne bi bio isti. Zato ljudima izgelda da je sve namešteno da bude njima po volji a ne da se život izuzetno dobro adaptirao na postojeće uslove.
Hansel Hansel 21:18 22.10.2012

Re: pretpostavke

zemljanin
kada poredimo potencijalne svemire u multisvemiru, treba imati u vidu i nestalnost konstanti ...

Скоро прочитах да неки научници разматрају могућност, која им се чини извесном, да ни у овом свемиру овдашње вредности (неких?) константи нису исте у другим деловима?! Зна ли неко нешто више о томе?

alselone
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
kad kazes zivot, ti mislis na koncept nalik nasem?

Mislim ipak malo sire. Mislim na bilo koji organski zivot koji nama moze da padne na pamet. Ne mora biti baziran na ugljeniku.

Пре једно 20 година читао сам неко разматрање како би живот могао да буде могућ на бази других елемената и једињења у другим условима. Јесте да је то писало у "Галаксији", али није деловало без везе.
dragan7557 dragan7557 21:19 22.10.2012

Re: pretpostavke

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
kad kazes zivot, ti mislis na koncept nalik nasem?

Osim čulnog koncepta mi nemamo nikakav drugi koncept života.

Čak nemamo ni čestitu definiciju života kao pojave.

I šta je ovde nas? Osim ljudi koje takođe ne smatramo životom vrednim postojanja, ako su drukčiji od nas, pa makar bili i vreski, mi smo u stanju da ih na najgrozniji način mučimo i ubijemo. Ukratko šta označava Mi?

cerski
zemljanin zemljanin 21:29 22.10.2012

Re: pretpostavke

Hansel
Скоро прочитах да неки научници разматрају могућност, која им се чини извесном, да ни у овом свемиру овдашње вредности (неких?) константи нису исте у другим деловима?!

Pretpostavljam da je ta informacija data na osnovu toga "šta je naš svemir" ... BigBeng je prapočetak (toerijsko polazište) i određene vrednosti konstanti su uspostavljene u samom početku tog procesa ... pored toga imamo i inflatorno širenje prostora koje je mnogo veće od brzine svetlosti (nije u suprotnosti sa relativitetom) ...

Na taj način su stvorene fizičke barijere između prostora stvorenog u BigBengu ... nemamo podatke koji bi potvrdili ili opovrgnuli vrednosti u takvim domenima/svemirima ... obzirom da je brzina svetlosti konačna bez obzira na vrednost koju može imati, mi nikada nećemo imati informaciju o takvim svemirima koji su nastali iz zajedničkog početka ... možda je antimaterija tamo dominantna, recimo ... ali nema posebnog razloga da naše konstante i struktura budu istovetni ili različiti ...
dragan7557 dragan7557 21:34 22.10.2012

Re: pretpostavke

alselone
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
kad kazes zivot, ti mislis na koncept nalik nasem?

Mislim ipak malo sire. Mislim na bilo koji organski zivot koji nama moze da padne na pamet. Ne mora biti baziran na ugljeniku.


Organsaka materija (po meni) može da bude bazirana na bilo kom elementu jer za postojanje života kao organizovane materije nije nikada ni bilo bitno koji bazni element je kao takav upotrebljen.

Polaziti uvek na nesistematzovanom znanju situacije koja vlada na ovoj planeti je vrlo arogantan stav koji u zadnje vreme i nije naročito popularan.

Naravno usko povezano sa tim je pitanje organizacije onoga što u svojoj beskonačnoj aroganciji nazivamo neživom materijom, a o kojoj nemamo baš neko naročito visoko mišljenje.

Pri tome još uvek nedovoljno shvatamo da smo mi sami u suštini stvari skup nežive materije koja na određenom nivou organizacije pokazuje znakove organizovanosti, koju organizovanost mi čulno percepiramo kao živu materiju.

cerski
dragan7557 dragan7557 21:46 22.10.2012

Re: pretpostavke

zemljanin:
Na taj način su stvorene fizičke barijere između prostora stvorenog u BigBengu ... nemamo podatke koji bi potvrdili ii opovrgnuli vrednosti u takvim domenima/svemirima ... obzirom da je brzina svetlosti konačna bez obzira na vrednost koju može imati,


A šta bi ovaj izraz konačna u ovom kontekstu trebao da znači?

Koncept konačnosti je intelektualni konstrukt koji je nametnut iz odeređenih nesposobnosti da se matematička beskonačost savlada i prevlada.

Na taj način su stvorene fizičke barijere između prostora stvorenog u BigBengu

Ovo je čista spekulacija, ili teoretisanje teorije radi a sam koncept Big Beng je održan u nedostatku boljeg. Uzgred šta podrazumevaš pod fizičkim barijerama i koje osobine te barijere moraju da imaju da bi uopšte mogle biti nazvane barijerama?

Barijera sa svoje strane označava prepreku a da je prepreke je moguće premostiti znaju već i deca.

cerski
zemljanin zemljanin 21:46 22.10.2012

Re: pretpostavke

Organsaka materija (po meni) može da bude bazirana na bilo kom elementu jer za postojanje života kao organizovane materije nije nikada ni bilo bitno koji bazni element je kao takav upotrebljen.

Kao potvrdu, naveo bih jedan skoriji eksperiment ... stavljali su ćelije u rastvor pogodan za razmnožavanje ... nakon N generacija počeli su da smanjuju učešće gradivnih elemenata na nivo preživljavanja ali da obogaćuju rastvor drugim komplementarnim elementima koje u prirodi ćelija ne uzima ... time su sveli razmnožavanje na minimum ... nakon N generacija, deo ćelija se adaptirao na okruženje i zamenio element A sa elementom B ... te kulture su nstavile da se razmnožavaju i postale dominante ...

Odmah nakon toga obrnuli su proces gde su naterali ćelije (dovođenjem na nivo preživljavanja) da ponovo zamene gradivne elemente ... potražiću i link, mada je to eksperiment od pre par nedelja ...
zemljanin zemljanin 21:53 22.10.2012

Re: pretpostavke

Ovo je čista spekulacija, ili teoretisanje teorije radi a sam koncept Big Beng je održan u nedostatku boljeg. Uzgred šta podrazumevaš pod fizičkim barijerama i koje osobine te barijere moraju da imaju da bi uopšte mogle biti nazvane barijerama?


Ako je brzina svetlosti konstantna u našem univerzumu ~300.000km/s a prostor se širi brzinom od 1.000.000 km/s, tačka A koja emituje svetlost ka tački B na drugom kraju, je odvojena "barijerom brzine" jer se te dve tačke razdvaju brzinom većom od brzine prostiranja svetlosti ... rubna područja našeg univerzuma u nekom trenutku nestaće iz našeg univerzuma u smislu slanja i prijema informacija tj. svetlosti.

U razvijenom svemiru to i nema neke posledice ali u početnoj fazi je moglo da prostorno odvoji područja u kojima važe drugi zakoni a bazirano na konstantama.

EDIT:
Barijera sa svoje strane označava prepreku a da je prepreke je moguće premostiti znaju već i deca.

Postoji takozvani "horizont događaja" u blizini crnih rupa ... to je pravi primer nama "dostupne" barijere koju nećemo premostiti ...
alselone alselone 22:13 22.10.2012

Re: pretpostavke

dragan7557
Ukratko šta označava Mi?
cerski


Sve zive stanovnike zemlje. Svi smo bazirani na istoj osnovi.
alselone alselone 22:18 22.10.2012

Re: pretpostavke

Ali bih dodao da se ovakav život razvio upravo onako kako je mogao u datim okolnostima ... da su okolnosti bile drugačije - ishod ne bi bio isti. Zato ljudima izgelda da je sve namešteno da bude njima po volji a ne da se život izuzetno dobro adaptirao na postojeće uslove.


U principu nisam se bavio pitanjima da li je moguc zivot bas ovakav kao nas, vise sam razmisljao o ikakvom zivotu. Ako nema planeta u elpticnim galaksijama, nema nikakvog zivota, ako je planeta blizu velikih izvora zracenja ponovo ne znaci baza ni oblik, jednostavno je nestabilno. Ako je planeta gasovita, ako je veoma hladno ili veoma toplo...

Verovatnoca se nece mnogo promeniti.

Nisam zastupnik teorije da smo jedini, daleko od toga. Ovim tekstom sam hteo malo da zagolicam mastu i razbijem uverenje da je za nastanak zivota potrebno tako malo uslova u svemiru.
zemljanin zemljanin 22:26 22.10.2012

Re: pretpostavke

alselone

Videćemo kakve rezultate će doneti ispitivanja Jupiterovih satelita ... ukoliko se pokaže da ima elmentarnih životnih oblika, onda ni faktor radijacije niti odgovarajuće zvezde, niti zlatnog pojasa nema nikakvog efekta osim u specifičnom slučaju života na Zemlji ... stabilnost sistema jeste održivi uslov ... opet bih dodao da organizacija materije u složeni životni entitet nije vremenski zahtevna tako da nestabilnosti okruženja moraju biti ekstremna a da okolina ne podržava nikakvu "nišu" za razvoj ... evolucija je nešto drugačija priča ...
alselone alselone 22:28 22.10.2012

Re: pretpostavke

sam koncept Big Beng je održan u nedostatku boljeg.


Pa sta onda? Je l' ti sve sto radis, imas, posedujes, znas... a nije Apsolutno Ispravno, Istinito i Jedino ne priznajes? Da odbacujes hranu zato sto nije najbolja?
Big bang teorija ili hipoteza je potvrdjena merenjima i matematicki zaokruzena iznutra - nasa zvanicna teorija. Pljuati je samo eto tako nije znak intelekta. Znak intelekta bi bio razumeti je i pokusati unaprediti.
alselone alselone 22:29 22.10.2012

Re: pretpostavke

Videćemo kakve rezultate će doneti ispitivanja Jupiterovih satelita ... ukoliko se pokaže da ima elmentarnih životnih oblika, onda ni faktor radijacije niti odgovarajuće zvezde, niti zlatnog pojasa nema nikakvog efekta osim u specifičnom slučaju života na Zemlji ... stabilnost sistema jeste održivi uslov ...


OK, to je sledece pitanje. Zivot na nivou par krzljavic celija ili malo visi nivo koji moze da dovede do inteligencije. Zato sam uzimao u obzir velicinu planete, gravitaciju, zracenje do odredjenog nivoa i slicno. Verujem da bakterija i virusa ima sirom svemira.
dragan7557 dragan7557 22:31 22.10.2012

Re: pretpostavke

zemljanin 22:53 22.10.2012
Re: pretpostavke

Ovo je čista spekulacija, ili teoretisanje teorije radi a sam koncept Big Beng je održan u nedostatku boljeg. Uzgred šta podrazumevaš pod fizičkim barijerama i koje osobine te barijere moraju da imaju da bi uopšte mogle biti nazvane barijerama?



Ako je brzina svetlosti konstantna u našem univerzumu ~300.000km/s a prostor se širi brzinom od 1.000.000 km/s, tačka A koja emituje svetlost ka tački B na drugom kraju, je odvojena "barijerom brzine" jer se te dve tačke razdvaju brzinom većom od brzine prostiranja svetlosti ... rubna područja našeg univerzuma u nekom trenutku nestaće iz našeg univerzuma u smislu slanja i prijema informacija tj. svetlosti.

Ma sve je to meni poznato iz same teorije ali najveći problem je upravo tvrdnja da je brzina svetslosti ograničavajuća brzina(vidim da si izbacio pretpostavku da je svetlost najveća mmoguća brzina(što i jeste notorna glupavost)) u bilo kom univerzumu, pa i u onomo u kome je njeno postojanje isključeno, ili u univerzumu u kome je razmak između hipotetičke tačke, univezuma A i hipotetičke tačke, univerzuma B jednak nuli.

cerski

freehand freehand 23:24 22.10.2012

Re: pretpostavke

OK, to je sledece pitanje. Zivot na nivou par krzljavic celija ili malo visi nivo koji moze da dovede do inteligencije. Zato sam uzimao u obzir velicinu planete, gravitaciju, zracenje do odredjenog nivoa i slicno. Verujem da bakterija i virusa ima sirom svemira.

Ovo ne razumem. Kakva je razlika između virusa, paramecijuma raluna i ljudske vrste, sem ako pod životom ne podrazumevaš isključivo čoveka?
I sa kog je to stanovišta?
zemljanin zemljanin 23:50 22.10.2012

Re: pretpostavke

Zivot na nivou par krzljavic celija ili malo visi nivo koji moze da dovede do inteligencije. Zato sam uzimao u obzir velicinu planete, gravitaciju, zracenje do odredjenog nivoa i slicno. Verujem da bakterija i virusa ima sirom svemira.

Ako prihvatimo polazište da materija teži složenijim strukturama onda su i složeniji oblici života prosto neminovnost. Sad i ta neminovnost ukoliko traje dovoljno dugo neće biti ostvarena jer če se okruženje promeniti.

Ne smemo zaboraviti da je kiseonik proizvod elementarnog života a da su se kasniji organizmi adaptirali na njegovo prisustvo. U slučaju Zemlje, da smo 99% vodena planeta - da li bi inteligentni život bio moguć ? ... to su vrlo specifična pitanja i kompleksna ... da se mi držimo elementarnog pa kada tu napravimo neki "prodor" onda ćemo da tražimo dalje ...
zemljanin zemljanin 05:48 23.10.2012

Re: pretpostavke

Najveći procenat galaksija su eliptične. One su čak i najveće. U ovim galaksijama je mala verovatnoća da se dogodi život jer je mala verovatnoća da se stvore planete. Ove galaksije su siromašne gasom, prašinom i teškim metalima, materijalima od kojih se stvaraju planete i koji su važni za život, putanja zvezda u ovim galaksijama može da bude veoma nasumična

Ovo sam očito preskočio u prvom čitanju i nije baš potpuna informacija. Da ne pišem referate ovde imaš detaljnije u okviru radova Falguni Suthar i Christopher P. McKay - Space Science Division, NASA Ames Research Center sa početka ove godine ... naziv rada je "The galactic habitable zone in elliptical galaxies"

Neovisno o tome, ovaj segment naučnog istraživanja je tek u povoju pa ne treba donositi ishitrene zaključke ...
alselone alselone 08:09 23.10.2012

Re: pretpostavke

Ovo ne razumem. Kakva je razlika između virusa, paramecijuma raluna i ljudske vrste, sem ako pod životom ne podrazumevaš isključivo čoveka?
I sa kog je to stanovišta?


Granicni uslovi u svemiru tipa snazne gravitacije, snaznog zracenja, nedostatka teskih metala, granicnih temperatura, nestabilnih jedinjenja, nedovljno dugo stabilnog stanja i slicno mogu dozvoliti kreiranje samo prostih organizama, ali ne i dalje. Kada sam pricao o zivotu mislio sam na nesto malo slozenije ali ne iskljucivo inteligentno.
alselone alselone 08:12 23.10.2012

Re: pretpostavke

zemljanin
"The galactic habitable zone in elliptical galaxies"


Citiracu ovo a mislim na vise tvojih komentara - hvala ti na komentarima!

Nisam znao za ovo, informacija je sveza ali veoma znacajna.

Out of Beirut Out of Beirut 08:53 23.10.2012

Re: pretpostavke

U principu nisam se bavio pitanjima da li je moguc zivot bas ovakav kao nas, vise sam razmisljao o ikakvom zivotu.

Nisam zastupnik teorije da smo jedini, daleko od toga. Ovim tekstom sam hteo malo da zagolicam mastu i razbijem uverenje da je za nastanak zivota potrebno tako malo uslova u svemiru.


Очигледно си заступник уверења да знамо основне ствари о животу.
kukusigameni kukusigameni 08:56 23.10.2012

Re: pretpostavke

Out of Beirut
Очигледно си заступник уверења да знамо основне ствари о животу.


A kao ne znamo?

Life's a Bitch and Then You Die
alselone alselone 08:57 23.10.2012

Re: pretpostavke

Out of Beirut
Очигледно си заступник уверења да знамо основне ствари о животу.


Ja?
Ne, ni najmanje. Pocevsi od toga da ne znamo tri cetvrtine svemira pa nadalje.
Zastupnik sam uverenja da imamo balon saznanja u kom zivimo i u njemu pisemo teorije. Mislim, mogao bih se u svakoj drugoj recenici ogradjivati sa "prema sadasnjim saznanjima", "danas", "po prihvacenoj teoriji" i tako dalje, a to je, priznaces, smor.
dragan7557 dragan7557 09:12 23.10.2012

Re: pretpostavke

alselone:
Pljuati je samo eto tako nije znak intelekta. Znak intelekta bi bio razumeti je i pokusati unaprediti.

Ne bi bilo loše da pljuvanje svrstaš u najprirodnije potrebe ljudi, jer to pljuvanje i jeste, a ne samo da izraz koristiš da nešto naglasiš kao nekulturno i/ili ružno.

Pljuvanje je potreba isto kao i pišanje ili čačkanje ušiju i nosa kako bi se određeni organ oslobodio nepotrebnih ili suvišnih sadržaja.

Dakle upotrebljavati izraz pluvanje ili još nakaradnije:
bzejak2010 23:23 22.10.2012
Re: moj pogled...
ja bar umem da artikulisem svoje misli... za razliku od tebe (cerski?) koji ides od jedne do druge replike i pljuckas

je znak negiranja prirodnih ljudskih potreba, iz kojih razloga kvazi kultura to radi je druga diskusija.

Inaće sa pokušajem unapređivanja se slažem uz primedbu da je nešto unapredivo samo do stepena kada je u pitanju novi kvalitet, a što iz osnove menja dotadašnje hipoteze, pretpostavke, i čitave teorije.

cerski


alselone alselone 09:16 23.10.2012

Re: pretpostavke

Ne bi bilo loše da pljuvanje svrstaš u najprirodnije potrebe ljudi, jer to pljuvanje i jeste, a ne samo da izraz koristiš da nešto naglasiš kao nekulturno i/ili ružno.

Pljuvanje je potreba isto kao i pišanje ili čačkanje ušiju i nosa kako bi se određeni organ oslobodio nepotrebnih ili suvišnih sadržaja.


Nisam mislio bukvalno a i ti to vrlo dobro znas.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:49 23.10.2012

Re: pretpostavke

A kao ne znamo?

Life's a Bitch and Then You Die


ja već napravila print na majici i nosim okolo

kukusigameni:)))
docsumann docsumann 18:40 23.10.2012

Re: pretpostavke

zemljanin
Ako prihvatimo polazište da materija teži složenijim strukturama onda su i složeniji oblici života prosto neminovnost. Sad i ta neminovnost ukoliko traje dovoljno dugo neće biti ostvarena jer če se okruženje promeniti.


problem je upravo u tome kako to polazište inkorporirati u sliku svemira koji neumitno juri ka entropičkoj smrti.

kako se hiper složeni sistemi kao što su živi organizmi generišu iz nasumičnosti.


dragan7557 dragan7557 20:28 23.10.2012

Re: pretpostavke

docsumann 19:40 23.10.2012 / *novo
Re: pretpostavke

zemljanin
Ako prihvatimo polazište da materija teži složenijim strukturama onda su i složeniji oblici života prosto neminovnost. Sad i ta neminovnost ukoliko traje dovoljno dugo neće biti ostvarena jer če se okruženje promeniti.



problem je upravo u tome kako to polazište inkorporirati u sliku svemira koji neumitno juri ka entropičkoj smrti.

Smrti čega?

Energija je neuništiva to znamo, postavlja se pitanje šta umire?

Uzgred zivot i smrt su jedinstvo suprotnosti i ne isključuju jedno drugo.

Neoprostiva je greška poistovećivati entropiju i smrt.

cerski
docsumann docsumann 20:58 23.10.2012

Re: pretpostavke

Smrti čega?


kosmosa, ovog našeg. na temperaturi apsolutne nule.

ok, i to je samo jedan pretpostavljeni scenario, sa prippadajućom dozom vjerovatnoće.
al' da ne ulazimo sad u problematiku zatvorenih termodinamičkih sistema.

Energija je neuništiva to znamo, postavlja se pitanje šta umire?


a zar i ovo ne bi mogla da bude temporalna istina.
freehand freehand 21:12 23.10.2012

Re: pretpostavke

a zar i ovo ne bi mogla da bude temporalna istina.

Postoje autori i istine koji/e sežu van racionalne sumnje.
Paracerskius je jedan od njih.
dexter92 dexter92 20:39 25.10.2012

Re: pretpostavke

Teza o 'sirenju svemira' iz neke pocetne tacke je bazirana na tzv. crvenom pomaku. Iz nase perspektive sve se od svega udaljava. Ako se ne varam Habl je izneo hipotezu o 'sirenju prostora' kao objasnjenje sirenja svemira. 'Sirenje prostora' je nesto sto mi ne mozemo da posvedocimo jer smo i sami deo prostora. Sa druge strane doplerov efekat iz koga proizilazi 'crveni pomak' je cisto fizicki efekat u 'normalnom' prostoru? Kako onda biti siguran da bi se odnosio i na hipoteticko 'sirenje prostora'? Zar 'dokazi' o sirenju svemira nisu malo klimavi?
milivoje_bg milivoje_bg 19:48 22.10.2012

Шта рећи !?

Зашто се у оваквим шпекулацијама уопште помињу бројеви. Због чега се не маже много, мало, итд... Мислим да би требало да се избегавају чак и квалификативи (квантификативи ?) најмање или највише.
Чуди ме да научници већ на овом нивоу технолошког и спознајног развоја нису схватили елементарну чињеницу --- да коначног научног одговора нема.
Зар је то толико не-очигледно !?
alselone alselone 20:13 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

milivoje_bg
Зашто се у оваквим шпекулацијама уопште помињу бројеви. Због чега се не маже много, мало, итд... Мислим да би требало да се избегавају чак и квалификативи (квантификативи ?) најмање или највише.
Чуди ме да научници већ на овом нивоу технолошког и спознајног развоја нису схватили елементарну чињеницу --- да коначног научног одговора нема.
Зар је то толико не-очигледно !?


Meni se bas cini da nisam puno brojeva upotrebio.

Konacni odgovor postoji. Za sada ima samo ime - Teorija svega.
dragan7557 dragan7557 22:01 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

alselone:
Meni se bas cini da nisam puno brojeva upotrebio

Nisi i to je dobro ćak šta više i pohvalno ako ti to nešto znači?

Konacni odgovor postoji. Za sada ima samo ime - Teorija svega.

Theory of everything je putativna Teorija Teoretske Fizike i sam naziv je neispravan jer se everything odnosi samo na teoretsku fiziku i kvit!

Tendenciozan naziv bez ikakvog smisla, ali u skladu sa arogancijom Teoretske Fizike, kao nosioca najgoreg naučnog pravca kada je u pitanju međunaučna naučna saradnja.

Umesto da ključne rezultate očekujemo recimo od Biologije i drugih nauka mi zbog neverovatne propagande T. F. rezultate očekujemo od Teoretske Fizike.

I kao što reče postoji ime ni ništa više, ako i bude kojeg mršavog rezultata čovečanstvo od tiga neće imati nikakve koristi.

cerski

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:10 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

ako i bude kojeg mršavog rezultata


ih, cerski, al si pragmatičan:)

rezulrati, mršavi ili debeli,ne moraju da budu mera vrednosti. na tu foru, možeš i filozofiju da šutneš u dupe. jer ne juri rezultate, nego postavlja pitanja.

:)

i nemoj sad da šiziš na mene, nego budi džentlemen
alselone alselone 22:20 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

dragan7557
alselone:
Meni se bas cini da nisam puno brojeva upotrebio

Nisi i to je dobro ćak šta više i pohvalno ako ti to nešto znači?

Konacni odgovor postoji. Za sada ima samo ime - Teorija svega.

Theory of everything je putativna Teorija Teoretske Fizike i sam naziv je neispravan jer se everything odnosi samo na teoretsku fiziku i kvit!

Tendenciozan naziv bez ikakvog smisla, ali u skladu sa arogancijom Teoretske Fizike, kao nosioca najgoreg naučnog pravca kada je u pitanju međunaučna naučna saradnja.

Umesto da ključne rezultate očekujemo recimo od Biologije i drugih nauka mi zbog neverovatne propagande T. F. rezultate očekujemo od Teoretske Fizike.

I kao što reče postoji ime ni ništa više, ako i bude kojeg mršavog rezultata čovečanstvo od tiga neće imati nikakve koristi.

cerski



Znaci mi cerski pohvala od tebe, vise no od brata rodjenog.

Zar ti se ne cini da ce Biologija da ti da dnevne, povrsne odgovore a teorijska fizika ipak malo dublje i dugorocnije na skali vremena? To sto ti prezires naucnikcu garnituru na svetu nije razlog da prezires Ideju i Koncept.

mariopan mariopan 22:23 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

i nemoj sad da šiziš na mene, nego budi džentlemen



dragan7557 dragan7557 22:43 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

alselone:
Zar ti se ne cini da ce Biologija da ti da dnevne, povrsne odgovore a teorijska fizika ipak malo dublje i dugorocnije na skali vremena?

Vidi nijedna nauka za sebe nije do sada bila toliko arogantna da preuzme ironično konotiran naziv iz SF-a(Stanislav Lem) za zvanično ime teorije, teoretska fizika u svojoj aroganciji prema svemu živom pa i prema samoj sebi je jedina nauka koja je to uradila.

Teoretska Fizika je propagirana zbog svojih dostignuća na polju primene u vojno industrijskom kompleksu a ne zbog svoje praktične vrednosti u svakodnevnom životu ljudi.
To sto ti prezires naucnikcu garnituru na svetu

Ne prezirem ja tu garnituru već ta garnitura prezire život, komformira se sa svojim mecenama i radi za njihovo dobro a ne za dobro čovečanstva.
nije razlog da prezires Ideju i Koncept.

Ovo i ne radim, ali uvek na umu imam utisak da kakav otac takav sin, ili kakva majka takva ćerka.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:51 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

Vesna Knežević Ćosić 23:10 22.10.2012
Re: Шта рећи !?

ako i bude kojeg mršavog rezultata



ih, cerski, al si pragmatičan:)

rezulrati, mršavi ili debeli,

Misliš na Fat man i Little boy, atomske bombe?!

na tu foru, možeš i filozofiju da šutneš u dupe. jer ne juri rezultate, nego postavlja pitanja.

Da pratiš šta pišem o tome znala bi da se zalažem za aperspektivizam koji bi iz osnova promenio Filosofiju.

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:55 22.10.2012

lem

Vidi nijedna nauka za sebe nije do sada bila toliko arogantna da preuzme ironično konotiran naziv iz SF-a(Stanislav Lem)


jao, cerski, nije da oću da ti stanem na rep, al men'se čini, s oproštenjem, da je fantastična tvrdnja bila da se iza imena SF barda Stanislava Lema krije niko drugi do osobiti računar, čiji naziv predstavlja akronim od Lunar Excursion Modul (bilo samo dobro zezaje uz ponekog sledbenika koji je naseo)

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:18 22.10.2012

Re: Шта рећи !?

Da pratiš šta pišem o tome znala bi da se zalažem za aperspektivizam koji bi iz osnova promenio Filosofiju.


pa ne postizavam bre, mada sam radoznala za "aperspektivizam"
freehand freehand 23:28 22.10.2012

Re: lem

ao, cerski, nije da oću da ti stanem na rep, al men'se čini, s oproštenjem, da je fantastična tvrdnja bila da se iza imena SF barda Stanislava Lema krije niko drugi do osobiti računar, čiji naziv predstavlja akronim od Lunar Excursion Modul (bilo samo dobro zezaje uz ponekog sledbenika koji je naseo)

Stanislav Lem je tata.
Ijon Tihi je moj najomiljeniji junak.
djapica djapica 07:30 23.10.2012

Re: Шта рећи !?


Ne prezirem ja tu garnituru već ta garnitura prezire život, komformira se sa svojim mecenama i radi za njihovo dobro a ne za dobro čovečanstva.

cerski


Meni se cini da ti ne razumes da je Fizicar Teoreticar profesija i da je to sto si napisao uvredljivo za puno ljudi koji se bave teorijskom fizikom. Teoreticari koji se bave naukom elementarnih cestica su samo mali deo fizicara teoreticara koje od Teorije Svega boli glava kao i svakog drugog coveka koji pokusava da shvati tu granu fizike.


Nazivati teoreticare elementarnih cestica mizantropima koji se dodvoravaju svojim mecenama zarad ugodnog zivota je netacno i uvredljivo.





dragan7557 dragan7557 08:08 23.10.2012

Re: lem

Vesna Knežević Ćosić 23:55 22.10.2012
lem

Vidi nijedna nauka za sebe nije do sada bila toliko arogantna da preuzme ironično konotiran naziv iz SF-a(Stanislav Lem)



jao, cerski, nije da oću da ti stanem na rep,

Stanislav Lem je prvi upotrebio ime Teorija Svega, a stajanje na rep je u nekim kulturama izraz ljubavi i poštovanja.

cerski
freehand freehand 08:12 23.10.2012

Re: lem

a stajanje na rep je u nekim kulturama izraz ljubavi i poštovanja.

E? U kojim?
dragan7557 dragan7557 08:21 23.10.2012

Re: Шта рећи !?

djapica

Ne prezirem ja tu garnituru već ta garnitura prezire život, komformira se sa svojim mecenama i radi za njihovo dobro a ne za dobro čovečanstva.

cerski


Meni se cini da ti ne razumes da je Fizicar Teoreticar profesija i da je to sto si napisao uvredljivo za puno ljudi koji se bave teorijskom fizikom. Teoreticari koji se bave naukom elementarnih cestica su samo mali deo fizicara teoreticara koje od Teorije Svega boli glava kao i svakog drugog coveka koji pokusava da shvati tu granu fizike.


Nazivati teoreticare elementarnih cestica mizantropima koji se dodvoravaju svojim mecenama zarad ugodnog zivota je netacno i uvredljivo.






Meni je najpotpunije svejedno da li se bilo ko smatra uvređenim ili ne.

Uvreda i cela priča oko uvrede, je jednostavno izrazito asocijalni društveni konstrukt, koji koriste nedovoljno zrele ljudske individue.

Uvreda/e niti postoje niti su kad postojale a tvrditi da je neko uvređen se bazira na ličnoj sujeti doživljavanja sebe kao uzvišenog/e iznad ostalih.
A da je sujeta smrtni greh izgleda malo ko zna?!

Posebno netačno je napisati da je moguće vređati ljude koji se bave bilo kojom profesijom jer takav stav polazi od kvazi uzvišenosti neke profesije i samim tim je neprirodan stav i odnos prema drugim ljudima.

Same profesije su posledice nametnute ljudskom društvu od strane nakaradnog sistema i jednom će kao takve nestati. Pa dotle smatraj da uvrede niti su kada postojale niti će kada postojati, a ako nije jasno onda pogledaj životinje kod kojih uvreda ne postoji kao kategorija ponašanja.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:54 23.10.2012

Re: lem

freehand
a stajanje na rep je u nekim kulturama izraz ljubavi i poštovanja.

E? U kojim?

Recimo Kzinti.

cerski
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:51 23.10.2012

Re: lem

Stanislav Lem je tata.
Ijon Tihi je moj najomiljeniji junak.


patotika'em, batice:)p
myredneckself myredneckself 11:17 23.10.2012

Ti i ja se obično slažemo,

u maštanju
alselone
Konacni odgovor postoji. Za sada ima samo ime - Teorija svega.

E, to... ToE, i ja čekam.
Zamisli vesti!
Nedavno nestali avion sa ministrima Vlade Srbije pronađen u Moru Tišine.
Svi su živi, i zdravi.
Jedino su ministri saobraćaja, građevinarstva i finansija, uspešno aterirali na koridor 10δέλτα, u galaksiji M9014657890G17...

PS

Građani Srbije su dobro, žive srećno, bogati i zadovoljni.

Javili su se iz doduše, do sada nepoznate galaksije čije ime se drži u tajnosti, i kažu da sa skorim povratkom kroz rezervisani wormhole, i susretom sa dvadesetogodišnje poznatom političkom elitom na planet Earth, ne treba žuriti, tj. to pitanje će se razmatrati, tek nakon zasluženog odmora.
alselone alselone 11:34 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

myredneckself



Ah.

Dinkic u udaljenog galaksiji:
dragan7557 dragan7557 11:37 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

alselone
myredneckself



Ah.

Dinkic u udaljenog galaksiji:

Alahu al akber!

cerski
myredneckself myredneckself 11:43 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

alselone
Ah.

Dinkic u udaljenog galaksiji:


Alahu al akber!

cerski


Hansel Hansel 12:02 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

alselone
Ah.

Dinkic u udaljenog galaksiji:

Ljudi, budite humani, šta su vam skrivile te udaljene galakasije?!
alselone alselone 12:04 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

Ljudi, budite humani, šta su vam skrivile te udaljene galakasije?!


Onako neronski smo hteli da vidimo kako gore!
dragan7557 dragan7557 12:15 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

Hansel
alselone
Ah.

Dinkic u udaljenog galaksiji:

Ljudi, budite humani, šta su vam skrivile te udaljene galakasije?!

Ništa, bre! Ali ipak neće škoditi da komšiji crkne krava, našu je Dinkić već prod'o!

Sad prodaje i zemlju, po sistemu čija ovca toga i livada.

cerski
myredneckself myredneckself 13:23 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

Hansel
Ljudi, budite humani, šta su vam skrivile te udaljene galakasije?!

Ma, slušaj Hansel, što da njima bude bolje nego nama?!
Hansel Hansel 13:39 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

I to što kažeš... Nego, a šta ako su nam ga zapravo poslali - oni?
myredneckself myredneckself 13:55 23.10.2012

Re: Ti i ja se obično slažemo,

Hansel
I to što kažeš... Nego, a šta ako su nam ga zapravo poslali - oni?


Vidiš, u sve treba sumnjati i kontrolisati.
Možda ipak Dačić i Vučić drže poluge vlasti?


blogovatelj blogovatelj 12:44 25.10.2012

Re: Шта рећи !?

Tendenciozan naziv bez ikakvog smisla, ali u skladu sa arogancijom Teoretske Fizike, kao nosioca najgoreg naučnog pravca kada je u pitanju međunaučna naučna saradnja.


"Bizi" sam ovih dana, ali svoju kratku posetu ovom mestu koristim da odam postovanje vasem britkom umu, gospodine 7557.
expolicajac expolicajac 20:13 22.10.2012

Ja ti dadoh preporuku

Iako misle mnogi da mi ništa nije jasno!
alselone alselone 20:15 22.10.2012

Re: Ja ti dadoh preporuku

expolicajac
Iako misle mnogi da mi ništa nije jasno!


Ja znam da nije tako. Tebi je sigurno jasno ono o sudarima, udarima, zracenju, dozvoljenim zonama, pravoj putanji, nakrivljenosti... hej, pa ovo je jedan policijski blog.
expolicajac expolicajac 20:18 22.10.2012

Re: Ja ti dadoh preporuku

alselone
expolicajac
Iako misle mnogi da mi ništa nije jasno!


Ja znam da nije tako. Tebi je sigurno jasno ono o sudarima, udarima, zracenju, dozvoljenim zonama, pravoj putanji, nakrivljenosti... hej, pa ovo je jedan policijski blog.

Ja se nadam da će teorija svega dati pravo objašnjenje šta je to "pendrek". Time će usrećiti Unfa za sva vremena.
alselone alselone 22:32 22.10.2012

Re: Ja ti dadoh preporuku

Ja se nadam da će teorija svega dati pravo objašnjenje šta je to "pendrek".


Prica se da je to bensedin, samo u drugom obliku. Kazu da postoji od 100, 200 i 500 mg.
mariopan mariopan 22:38 22.10.2012

Re: Ja ti dadoh preporuku

alselone
Ja se nadam da će teorija svega dati pravo objašnjenje šta je to "pendrek".


Prica se da je to bensedin, samo u drugom obliku. Kazu da postoji od 100, 200 i 500 mg.


To je ono što ovi opkoljeni ne smeju sada da izvade ali vade kada je odnos snaga obrnut.

blue92 blue92 20:16 22.10.2012

Majka Γαῖα



= Savršena Planeta

Bio je i Čovek, dok nije postao ovo što jeste

Možda najbolji opis toga, šta je čovek uradio svojoj majci Zemlji tj. sebi,

daje Agent Smith, vojnik Matrixa, razgovarajući sa Neom:



I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure.

dragan7557 dragan7557 22:08 22.10.2012

Re: Majka Γαῖα

blue92:A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet.

Mada je jasno i dobro formulisano ipak je konkluzija:
You're a plague and we are the cure.

preterano idealizovana i imperfektna.

Ono što smeta ovoj teološkoj triologiji je stalno pominjanje Zion-a kao izgubljenog Raja, bez Zion-a bi sve bilo drukčije.

Ovako ............

cerski
blue92 blue92 22:37 22.10.2012

Re: Majka Γαῖα

fakat, htela sam da NE citiram i tu poslednju recenicu, posto je i meni suvisna za ono sto sam htela da kazem, al ne volim da makazarim..

mislim, ko razume, razumece

naravno da u filmu ima imperfekcija (eto, taj Zion), ALI hollySHIT, to je ipak hollyVUD, pa se i njima omakne PRAVA ISTINA, e, a onda moraju malo da je zamaskiraju nekakvim govnetom od NJIHOVE ISTINE
mariopan mariopan 20:41 22.10.2012

..

Koliko god bilo smešno, ja čvrsto verujem da život postoji (u nekom obliku) na još nekim planetama, i da nismo sami u svemiru.

Sa kojom verovatnoćom je život na Zemlji nastao, poptuno ista verovatnoća postoji da je nastao i na nekoj drugoj planeti. Možda ne u ovom vremenu, možda je to bilo davno pa su bili glupavi kao mi, iscrpili svoju planetu do samouništenja, pa su vetrovi (svemirski) zameli tragove koje mi sada ne možemo da vidimo, kao što će i nas da pometu.

Ili možda u ovom vremenu postoje, samo neće sa nama da se druže, mnogo smo gadni na prvi pogled, a i na drugi, kad nam se sagleda karakter, ko bi se sa nama družio? Zato nas povremeno obilaze, proveravaju da li smo se opametili, a mi ništa, kao i uvek uništavamo jedni druge i sve oko sebe...zato neće da nam se jave, samo prozuje i odu.


Ako ikada nađeš tu planetu gde je moguć život javi prvo meni, ja hoću da siđem sa ove.
alselone alselone 22:21 22.10.2012

Re: ..

Ako ikada nađeš tu planetu gde je moguć život javi prvo meni, ja hoću da siđem sa ove


Kazu da je na onoj sastavljenoj od antimaterije Tadic i dalje na vlasti. Hoces tamo?

Ali, kad bolje razmislim, ako je tamo sve suprotno, on je tamo sposoban i uradio je mnogo dobrih stvari za nasu uspesnu drzavu.
mariopan mariopan 22:26 22.10.2012

Re: ..

alselone
Ako ikada nađeš tu planetu gde je moguć život javi prvo meni, ja hoću da siđem sa ove


Kazu da je na onoj sastavljenoj od antimaterije Tadic i dalje na vlasti. Hoces tamo?

Ali, kad bolje razmislim, ako je tamo sve suprotno, on je tamo sposoban i uradio je mnogo dobrih stvari za nasu uspesnu drzavu.

Ko kaže da je suprotno?
Jel garantuješ?

Razmisliću, ali samo ako garantuješ i to pred svedocima.
alselone alselone 22:30 22.10.2012

Re: ..

Ko kaže da je suprotno?
Jel garantuješ?

Razmisliću, ali samo ako garantuješ i to pred svedocima.


Ako postoji svemir gde je dominantna materija onda sigurno postoji jedan gde je dominantna i antimaterija. Tamo je onda valjda sve obrnuto.
mariopan mariopan 22:40 22.10.2012

Re: ..

alselone
Ko kaže da je suprotno?
Jel garantuješ?

Razmisliću, ali samo ako garantuješ i to pred svedocima.


Ako postoji svemir gde je dominantna materija onda sigurno postoji jedan gde je dominantna i antimaterija. Tamo je onda valjda sve obrnuto.

ONDA HOĆU DA IDEM. ODMAH.
Hansel Hansel 21:15 22.10.2012

Зашто баш...

Jedan od najpoznatijih astronoma svih vremena, Johan Kepler, potrošio je decenije razmišljanja i istraživanja pokušavajući da odgovori na pogrešno pitanje - zašto je udaljenost Zemlje i Sunca baš 93 miliona milja.

Занима ме да ли је ико објаснио Тицијус-Бодеово правило? Чак је и на месту, како су нас бар учили, где је требало по њему да је планета између Марса и Јупитера - астероидни појас (знам за спекулације, да је настао распадом неке планете чија је орбита ту била). Од правила одступају спољне планете (да не тражим сада које све) -- Плутон свакако, који је статус планете и изгубио... Другим речима, није можда питање зашто је Земља баш ту где је, него зашто су и остале планете ту где су. (?!)

Помишљам сада да би било занимљиво, ако су мерења растојања планета у другим системима од матичних звезда довољно прецизна (мада знaм да су детектоване можда само највеће планете), проверити може ли се нека правилност слична Т-Б правилу установити и за те системе, има ли можда ипак везе с неким карактеристикама "мајке" звезде?
alselone alselone 22:22 22.10.2012

Re: Зашто баш...

Nisam citao o tome. Znam da onaj (Nsarski bi rekao konobar) Deniken ima teoriju koju sam obozavao u srednjoj skoli kako je na toj planeti zivela rasa inteligentnih bica ciju su planetu unistili neki drugi svemirski osvajaci.
Hansel Hansel 22:34 22.10.2012

Re: Зашто баш...

Врло је занимљиво, учи(ло) се из астрономије у средњој школи. Нешто сам се сморио, па не могу сада да цитирам и линкујем, али сутра ћу, ако неко то не уради неко други.

Баш ме занима шта ћеш рећи...
zemljanin zemljanin 22:46 22.10.2012

Re: Зашто баш...

Занима ме да ли је ико објаснио Тицијус-Бодеово правило?

To još nije objašnjeno na zadovoljavajući način ... jedno vreme se ovo pravilo tumačilo kao korelacija koja nema značaja ali skorija otkrića (HD 10180) sa prepoznatih 5 planeta dokazuju ovo pravilo ... TB pravilo je aproksimativno i ono daje samo orijentaciju pojasa u kom bi trebalo očekivati planetu ... u našem sistemu postoji prilično odstupanje na nivou Neptuna ...

Mislim ima dosta teorija koje pokušavaju da to definišu ali nijedna nije prošla ispit, što donekle samo ukazuje na mnoge stvari koje ne znamo a povezane su sa formiranjem planetarnih sistema ...
Hansel Hansel 08:02 23.10.2012

Re: Зашто баш...

To još nije objašnjeno na zadovoljavajući način ... jedno vreme se ovo pravilo tumačilo kao korelacija koja nema značaja ali skorija otkrića (HD 10180) sa prepoznatih 5 planeta dokazuju ovo pravilo ...

Стварно?! Хвала ти, Земо, ово ме уистину одушевило, заиста то помислих тек синоћ, пишући коментар.

Објашњење за одступање , тј. претпоставка која је нуђена је да су Нептун и Плутон највероватније касније "заробљени" гравитацијом Сунца, тј. Сунчевог система.

Е, сад, да не тражим преко хлеба погачу, али ако знаш и није ти тешко -- да ли је она нумеричка "шема" потпуно иста као код "земаљског" ТБ правила -- и по вредностима бројева, или је само форма иста, а бројеви други? Да ли је растојање треће планете од матичне звезде узето и тамо за основу? И да ли се процењује да су и односи маса слични као у Сунчевом систему?

Извини због превелике радозналости.
dragan7557 dragan7557 08:35 23.10.2012

Re: Зашто баш...

alselone
Nisam citao o tome. Znam da onaj (Nsarski bi rekao konobar) Deniken ima teoriju koju sam obozavao u srednjoj skoli kako je na toj planeti zivela rasa inteligentnih bica ciju su planetu unistili neki drugi svemirski osvajaci.

Nsarski je malo preterao čovek je hotelijer a Nenadu i drugima smeta što nije u najmanju ruku arheolog, naravno po sistemu svak radi svoj poso, tokom WW II ti što su samo radili svoj poso doneše propast nekim drugim.

Ako mu smeta onda neka uzme Zecharia Sitchin ili nekog drugog od autora koji su jasno pokazali da institucionalizovana Arheologija opstruira ne samo nauku već i zdrav razum.


ceski

zemljanin zemljanin 08:40 23.10.2012

Re: Зашто баш...

или је само форма иста, а бројеви други? Да ли је растојање треће планете од матичне звезде узето и тамо за основу? И да ли се процењује да су и односи маса слични као у Сунчевом систему?

mnogo pitanja ... ovo je više "preko hleba - voćni kolač" nego pogača

Šalim se, malo sam ušao u "crveno" pa je vreme za spavanje ali kratko može uvek ... taj planetarni sistem se procenjuje na 9 planeta ali je definitifno potvrđeno 5 ... mnogo je gušće naseljen u zoni koji mi označavamo 1 astr. jedinicom tj rastojanjem od Zemlje do Sunca ... preciznije u zoni do 1.4 AJ imamo tih 5 planeta i sve su u rangu Neptuna tako da je TB izražen u formi jer je i sama definicija AJ čisto ljudska ili zemaljska a imaš i video
VIDEO
Hansel Hansel 09:10 23.10.2012

Re: Зашто баш...

Да, да, претпстављао сам да је нешто друго узето за АЈ, то је сасвим јасно (али, занимљиво је када би се у том правилу удаљеност неке планете могла узети као "интерна АЈ" а да правило функционише -- то сам и мислио када сам посатавио прво питање), само ме занимали они редови цифара (узета је била четворка, је ли тако... баш ћу мало касније да се подсетим), да ли су другачији... тако да ја могу да се стрпим за воћни колач, само се ти добро наспавај и одморан врати! (А погледаћу и видео, хвала!)

EDIT: Доћи ћемо ми и до чоколадног колача, а можда и торте, видећеш!
Hansel Hansel 14:12 23.10.2012

Тицијус-Бодеово правило

У очекивању тих преко-хлеба-колача од Земљанина, ево неких линкова о Тицијус-Бодеовом правилу, ако неког занима:

Bodeov zakon

Titius–Bode law


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:19 22.10.2012

velika zelena...

"Narod Džatravartida sa Viltvodla VI smatra da je čitava Vaseljena, u stvari, istresena iz nosa stvorenja zvanog Velika Zelena Šmrkotina. Džatravartidi, koji žive u večitom strahu od trenutka koji zovu Nailazak Velike Bele Maramice, mala su i plava stvorenja sa po više od pedeset ruku, koja su jedinstvena po tome što su izmislila dezodorans pre točka.Ali Teorija Velike Zelene Šmrkotine uglavnom nije prihvaćena van Viltvodla VI, pa se stoga, pošto je Vaseljena tako neobična kako već jeste, neprestano traga za novim rešenjima."
alselone alselone 22:23 22.10.2012

Re: velika zelena...

Vesna Knežević Ćosić
"Narod Džatravartida sa Viltvodla VI smatra da je čitava Vaseljena, u stvari, istresena iz nosa stvorenja zvanog Velika Zelena Šmrkotina. Džatravartidi, koji žive u večitom strahu od trenutka koji zovu Nailazak Velike Bele Maramice, mala su i plava stvorenja sa po više od pedeset ruku, koja su jedinstvena po tome što su izmislila dezodorans pre točka.Ali Teorija Velike Zelene Šmrkotine uglavnom nije prihvaćena van Viltvodla VI, pa se stoga, pošto je Vaseljena tako neobična kako već jeste, neprestano traga za novim rešenjima."


bzejak2010 bzejak2010 21:30 22.10.2012

moj pogled...

Iz ovog gore napisanog.. moze se videti (nista licno, Cerski.. ti/vi ste samo izneli vidjenje univerzuma i zivota kako sam imao prilike vise puta procitati do sada u raznim naucnim forumima i casopisima.. Vi ste jednostavno, vodjeni racionalnoscu i logikom, odabrali tu teoriju/postavku zato sto se slazete sa vecinom ideja) koliko naucnici robuju limitima koje su sami sebi postavili... Upravo u tome i jeste problem sto ne dozvoljavate sebi mogucnost da zivot moze da se manifestuje na razlicite nacine, mnogo drugacije od naseg poimanja.. vec imamo neke sitne dokaze da zivot moze postojati u nama poznatim ekstremnim uslovima...

pitanje je da analiziramo mogucnost zivota u obliku koji je nama poznat, ili mogucnost zivota uopste... ako je nama poznati svemir tj. materijalni deo njega , samo 4% a sve ostalo tamna energija i materija.. zar ne mislite da je malo sebicno iz ugla nas ljude da ocekujemo da zivot bude samo u onoj formi "koja nama odgovara".. zar to nije malo sebicno i sujetno... neka vrsta prirodne potrebe coveka da sebe dozivljava kao najbolji i najsavrseniji oblik zivota, i da u sopstvenoj samozaljubljenosti ne moze prihvatiti nista sto je drugacije i (ne daj boze) bolje od njega?
dragan7557 dragan7557 22:17 22.10.2012

Re: moj pogled...

bzejak2010 22:30 22.10.2012
moj pogled...
Iz ovog gore napisanog.. moze se videti (nista licno, Cerski.. ti/vi ste samo izneli vidjenje univerzuma i zivota kako sam imao prilike vise puta procitati do sada u raznim naucnim forumima i casopisima.. Vi ste jednostavno, vodjeni racionalnoscu i logikom, odabrali tu teoriju/postavku zato sto se slazete sa vecinom ideja) koliko naucnici robuju limitima koje su sami sebi postavili... Upravo u tome i jeste problem sto ne dozvoljavate sebi mogucnost da zivot moze da se manifestuje na razlicite nacine,

dragan7557:
Organsaka materija (po meni) može da bude bazirana na bilo kom elementu jer za postojanje života kao organizovane materije nije nikada ni bilo bitno koji bazni element je kao takav upotrebljen.

Nešto si pobrkao možda i nesvesno.

cerski
bzejak2010 bzejak2010 22:23 22.10.2012

Re: moj pogled...

ja bar umem da artikulisem svoje misli... za razliku od tebe (cerski?) koji ides od jedne do druge replike i pljuckas (da ne upotrebim onaj drugi, ruzniji izraz) po mislima drugih ljudi .. i to gotovo uvek kad osetis da je neko pametniji od tebe....

ako se inteligencija ogleda u sarkazmu i egocentrizmu, onda niko nije pametniji od tebe, ne brini! :)
alselone alselone 22:23 22.10.2012

Re: moj pogled...

Sumnjam da moze na bazi svih elemenata. Neki elementi su toliko nestabilni i tako lako reaguju sa drugim elementima da stabilna gradja prosto nije moguca.
bzejak2010 bzejak2010 22:38 22.10.2012

Re: moj pogled...

alselone
Sumnjam da moze na bazi svih elemenata. Neki elementi su toliko nestabilni i tako lako reaguju sa drugim elementima da stabilna gradja prosto nije moguca.


eno gore, neko je napisao da su vrseni eksperimenti na jednocelijskim i/ili prostijim oblicima zivotima gde su dovodjeni u situaciju da zive u okruzenju koje je deficitarno gradivnim materijalom i hranom, a da sruge strane je bogate materijalima koji su (po nasem shvatanju) opasni po organski zivot... posle odredjenog broja generacija, borbe za opstanak, prirodne selekcije i ko zna cega sve jos.. zivot se adaptirao i poceo da koristi jedinjenja koje se mogu smatrati cak i izuzetno stetnim... tj. ugradio ih je celijsku strukturu i poceo koristi u svom metabilozmu...

dalje.. pod razlicitim uslovima (temperatura, pritisak... itd itd) zasto mislite da je voda neophodna da bi se zivot zaceo... voda je u nasim uslovima tecna ... pod drugacijim uslovima neko blisko jedinjenje koje je u nasem svetu u cvrstom ili gasovitom stanju, bi postalo tecno....

za pocetak, samo procitajte ovo (da se podsetimo)
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/02dec_monolake/

itd itd itd .... :)
dragan7557 dragan7557 23:07 22.10.2012

Re: moj pogled...

bzejak2010
ja bar umem da artikulisem svoje misli... za razliku od tebe (cerski?) koji ides od jedne do druge replike i pljuckas (da ne upotrebim onaj drugi, ruzniji izraz) po mislima drugih ljudi .. i to gotovo uvek kad osetis da je neko pametniji od tebe....

ako se inteligencija ogleda u sarkazmu i egocentrizmu, onda niko nije pametniji od tebe, ne brini! :)

Ne bih rekao da sam ja komentarisao tvoje pisanije a što je vidljivo ovde:
bzejak2010 22:30 22.10.2012
moj pogled...
Iz ovog gore napisanog.. moze se videti (nista licno, Cerski.. ti/vi ste samo izneli vidjenje univerzuma

i zato sam ti i odgovorio, a ako ti to tumačiš kao uvredu na koju smatraš za potrebno da reaguješ onda je to tvoj instikt.
Nešto si pobrkao možda i nesvesno.

cerski

Navedena rečenica ne sadrži sarkazam niti egocentrizam, koji mi uzgred rečeno nije stran već centralna karakterna osobina, naravno sa razlozima meni poznatim.

cerski
zemljanin zemljanin 23:23 22.10.2012

Re: moj pogled...

eno gore, neko je napisao da su vrseni eksperimenti na jednocelijskim i/ili prostijim oblicima zivotima gde su dovodjeni u situaciju da zive u okruzenju koje je deficitarno gradivnim materijalom i hranom, a da sruge strane je bogate materijalima koji su (po nasem shvatanju) opasni po organski zivot... posle odredjenog broja generacija, borbe za opstanak, prirodne selekcije i ko zna cega sve jos.. zivot se adaptirao i poceo da koristi jedinjenja koje se mogu smatrati cak i izuzetno stetnim... tj. ugradio ih je celijsku strukturu i poceo koristi u svom metabilozmu...

"... the scientists have now been able to grow bacteria in which the thymine of DNA has been replaced with an analogue, the base 5-chlorouracil. This synthetic component is poisonous to other organisms.

... Whenever the size of the population sank below a certain level, the bacteria were given a brief dose of a chlorouracil-free, thymine-containing medium to give them a chance to recover. The concentration of chlorouracil was automatically increased whenever genetic variants of the bacteria that better tolerated this substance were produced. In this way, the cells were always exposed to a quantity of chlorouracil that was just barely tolerable.

After about 1000 generations, the microorganisms had adapted to the altered environmental conditions, that is, the presence of chlorouracil instead of thymine. They were able to build up their DNA with chlorouracil in place of thymine. Analysis of the genome showed that the process of adaptation resulted in many changes to the genetic material of the bacteria."


researchers report in the journal Angewandte Chemie
---

Da dodam i NASA otkriće od pre godinu i nešto

---
"The newly discovered microbe, strain GFAJ-1, is a member of a common group of bacteria, the Gammaproteobacteria. In the laboratory, the researchers successfully grew microbes from the lake on a diet that was very lean on phosphorus, but included generous helpings of arsenic. When researchers removed the phosphorus and replaced it with arsenic the microbes continued to grow. Subsequent analyses indicated that the arsenic was being used to produce the building blocks of new GFAJ-1 cells. "
----

Ovo poslednje je jako interesantno jer je faktički novo drvo života ... do tada smo sve žive organizme na zemlji definisali i formirali jedinstveno drvo života ... svi poznati organizmi su samo grane na tom drvetu .. ova bakterija je totalno novo drvo života ... zakržljalo doduše ali ipak je fascinantno
Out of Beirut Out of Beirut 09:13 23.10.2012

Re: moj pogled...

Neki elementi su toliko nestabilni i tako lako reaguju sa drugim elementima da stabilna gradja prosto nije moguca.

Радикално динамичнији живот је немогућ?
alselone alselone 09:22 23.10.2012

Re: moj pogled...

Радикално динамичнији живот је немогућ?


Moguc je.

Ali ako imas element koji je nestabilan i/ili veoma lako gradi jedinjenja sa drugim elementima da li je moguce napraviti stabilan sistem na taj nacin? Kako bi taj sistem reagovao sa okolinom?
Ako element, sa druge strane, veoma tesko gradi stabilna i kompleksna jedinjenja, kako onda od njega izgraditi stabilan sistem?

Nisam mislio da mora biti samo ugljenik ali tesko da moze biti element sa atomskim brojem preko, recimo 8. Verovatno moze biti silicijum.
Ribozom Ribozom 22:50 23.10.2012

Re: moj pogled...

Sve vreme ocekujem da neko ovo kaze.
Koji to elemnat moze u potpunosti zameniti ugljenik?
U knjizi 'Visa neorganska hemija' od Milica detaljno je prikazana sva cudnovatost C-atoma. Na osnovu njegove ne/stabilnosti funkionise svaka celija, svaki proces u organskom svetu.
Moguce je sa se neki deo celije zameni nekim drugim elementom (silicijum), ali ne i cela celija.
U svakom slucaju, ako postoji jos koja planeta sa zivotom, onda on mora biti slican nasem (barem u mikrostrukturi, periodni sistem i taj rad).

U tekstu si zanemario i smenu godisnjih doba, kao i smenu noc/dan koje su takodje svojstveni i zasluzni za nastanak vrsta na planeti E.
Inace odlican.


blue92 blue92 22:33 22.10.2012

naša planeta se menja



i svi mi sa njom.

nema te ignorancije koja to može da ospori.

promene na suncu, na zemlji, na ljudima, na nebu, u finansijsko-političkom tumoru koji svakom od nas lagano isisava život, promene u interesovanjima, promene u subjektivnom osećaju "vremena", promene u magnetnom polju zemlje , promena Šumanove rezonance kojom Zemlja pulsira, eksplozija tekstova na internetu koji se bave budjenjem, transformacijom svesti,
ali zato i:
još glasnije ćutanje medija o svemu tome i o dogadjanjima širom planete: nestanci struje od po nekoliko dana u Indiji i na Kubi, zemljotresi koji su možda a možda i nisu prirodni, chemtrailovi sufinansirani od "altruiste" Billa Gatesa...

promene promene
samo je nepromenjena zajebancija Nase i amera oko podataka o svemirskim istraživanjima i o vanzemaljcima tojest, životu koji buja svuda oko nas
docsumann docsumann 22:39 22.10.2012

postoji i tamni tok


veliki atraktor

problemi sa netom me onemogućavaju da učestvujem u diskusiji koliko bih želio.

p.s. najzad uspjeh da ostavim komentar
alselone alselone 08:14 23.10.2012

Re: postoji i tamni tok

p.s. najzad uspjeh da ostavim komentar


Ovakvi blogovi bez tebe nisu isti.
alselone alselone 08:28 23.10.2012

Re: postoji i tamni tok

Citam ovo i malo guglam okolo i zaprepasti me sledece:

she tried to enroll at Princeton but never received their graduate catalog as women there were not allowed in the graduate astronomy program until 1975

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana