Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Napad (Kina, Gansi)

Snezana Radojicic RSS / 31.10.2012. u 12:13

31. oktobar

(prekoredna priča, jer uskace pre drugih nenapisanih a koje su se zbile od Urumčija do danas kada se ovo desilo)

DSCF3316-300x225.jpg

Počelo je kao ostvarenje kamperske noćne more: najpre gnevni udarac pesnicom u šatorsko krilo s moje desne strane, potom šut u uži deo, tamo gde su mi noge. I vika na nerazumljivom jeziku.

„Hej! Šta se dešava!" vičem iz sna.

Prva misao mi je utešna: vidim svetlost, a svakako je bolje biti napadnut danju nego noću.

Ne osećam strah. Samo žurim da otvorim vreću za spavanje i izvučem se iz nje. Ali ziper je zapeo, a kada ga ipak pokrenem, upetljam se u ćebe koje koristim kao podvreću otkako su počeli minusi.

DSCF3308-300x225.jpg

A onaj napolju, suprotno mom očekivanju da će prestati kada bude čuo ženski glas, već je prošao s moje leve strane gde je izlaz, i najsnažnijim udarcem do sada podigao ga oda tla.

„Da li si ti normalan!" vičem dok se poput mumije kotrljam na desnu stranu.

Ne znam kako uspevam da se laktovima, još uvek zarobljenim u vrećama, oduprem o tlo i zadržim šator da se ne prevrne. Onda se svom težinom vraćam na levu stranu i šator se opet nađe na zemlji. Najzad oslobodim ruke i otvorim „vrata". Izvirujem napolje, sa izbezumljenim izrazom na licu.

Koliki treba biti siledžija, agresivac, sadista, bolesnik - pa napasti usamljenog putnika na biciklu koji spokojno spava u svom šatoru? I čiji je jedini „greh" to što je zanoćio na nečijem imanju? Nikada nisam čula ni za šta slično.

DSCF3195-300x204.jpg

Oniži stameni Kinez izgleda zatečen u momentu. Ne znam šta je očekivao da ugleda, ali odjedanput prestaje da udara moj šator i da viče. Stišava malo glas dok mi objašnjava kako sam postavila šator na zasadu nečega.

„Nije tačno!" ja pak i dalje vičem.

Pokazujem da sam na parčetu ledine, a ne na zasadima koji su svuda okolo. Sinoć sam vrlo pažljivo proverila pre nego što sam razapela šator. Bilo je i nekoliko seljaka koji su videli šta radim i koje sam za svaki slučaj upitala da li je u redu ako tu prenoćim. Jer ušla sam u regiju gde je skoro nemoguće naći komad slobodnog tla. Svuda su njive, zasadi, plastenici, svaki komadić zemlje na kojem nije put ili kuća iskorišćen je za uzgajanje nečega. Kuće, kuće, kuće, a između njih, oko njih, iza njih, ispred njih - njive. I tako stotinama kilometara. Gansi provincija je jedna beskrajna plantaža.

DSCF3294-300x225.jpg

Više od sat i po tražila sam mesto. Pitala sam za hostele i gostinske kuće, ali njih nema u selima. Na kraju, kada je već počeo da se hvata mrak, zašla sam uskom zemljanom stazom između njiva. Računala sam da negde mora postojati par metara kvadratnih neobrađenog tla. Tako sam našla ovu malu ledinu.

Moj napadač zna da sam u pravu i to ga razljuti, jer opet šutne moj šator. Iščupša kočič kojim je spoljno krilo pričvršćeno za tlo i pokazuje mi kako nisam smela da pravim rupe u zemlji.

„To je teško pedeset grama! A rupa nije veća od pola centimetra! I uostalom, ova zemlja je sva rastresita!" ne prestajem da vičem.

Iz nekog razloga to ga izbezumi. Kao ludak počinje da zabada onaj kočić po brdašcetu koje se nalazi tik do ulaza u moj šator, pokušavajući valjda da mi objasni kako sam izazvala veliku štetu.

DSCF3317-300x225.jpg 

„Bože! Sve i da si u pravu, zar zbog te četiri rupe ti udaraš moj šator, treseš ga i hoćeš da me povrediš! Četiri jebene rupe! Udaraš i treseš! Četiri rupe!" vičem sada već histerično, kroz suze, dok naizmenično podražavam pokrete njegovih udaraca i pokazujem na (neprobušene) rupe u zemlji.

Strah koji sam bila potisnula sada me je odjednom preplavio. A sa njim, do svesti mi je doprlo i saznanje da je odistinski mogao da me povredi, bez obzira na to što je dan i što smo na dvesta metara od puta kojim prolaze ljudi.

A on, zatečen tom reakcijom, sleže ramenima skoro se izvinjavajući. I obilazi oko onog brdašca, ne znajući na koju stranu da krene. Naposletku odlazi, osvrćući se u neverici.

Dok ja ridam. Zatvaram unutrašnja „vrata" mog šatora i plačem naglas. Grcam.

Nisam ni bila svesna s kolikim strahom živim svakoga dana.



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorstak92 gorstak92 12:24 31.10.2012

Uf

Kakav ludak.
Ko zna zašto se naljutio.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:32 31.10.2012

Re: Uf

gorstak92
Kakav ludak.Ko zna zašto se naljutio.


Jedino pravilo kod Kineza je da nema pravila. Mislim da to mogu da potvrde i oni koji dugo zive u Kini. Veoma je tesko predvideti njihove reakcije.
Evo par primera:
Kada sam u Biskeku ap;icirala za kinesku vizu, Kineskinja je pobesnela jer nisam napamet znala mejl adresu moje kontakt osobe u Kini. Trazila sam da pogledam na internetu, a ona je pocela da vice na mene> zasto hocu u Kinu kada nemam sve pripremljeno?! Iako je bila dosta manja is itnija od mene, bas sam se uplasila.
Drugi primer> par dana po ulasku u Kinu, u radnji. uzimam neku virslu za koju ni do danas ne znam da li je treba kuvati ili je vec skuvana i pokazujem onom sto radi da cu izvaditi recnik iz torbe. Sasvim ocigledno drzim virslu u drugoj ruci dok desnom vadim prirucnik i krecem da ga listam. Na to onaj pocinje da me agresivno izgurava napolje, skoro me sutne da padnem preko stepenica. Ja pocinjem da se raspravljam i njegov kolega dolazi i shvata sta se desilo, te smiruje situaciju.
Ja se od pocetka bojim kineskog gneva jer zaista ne znam u kojim situacijama i sta ga izaziva. O tome sam pricala sa Vladom i Jelenom u Biskeku. Mozda Kinezi osecaju da zapravo malo cvikam od njih :)
gorstak92 gorstak92 12:54 31.10.2012

Re: Uf

Mozda Kinezi osecaju da zapravo malo cvikam od njih :)

Ma jok bre.
Ovaj udarač šatora nije mogao da zna da li cvikaš on njega ili ne dok si u šatoru. Da je šutir'o onom, mislim engleskom, paru o kojima si pisala na početku bio bi izrešetan. Koliko se sećam ti su nosili dva pištolja.

Sad gledam prvu sliku pa vidim da si zabola šator između neke dve omorike i ima nekog kamenja naslaganog.
Možda je tu sahranio nekoga, prosuo pepeo... pa otud bes što zabadaš kočiće?
Možda je tu zakopao blago pa mu frka da slučajno ne nabodeš Aladinov kovčežić?
Možda je na tom mestu prvi put poljubio devojku. Kiša je padala i grom je ubio samo nju?
Možda...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:03 31.10.2012

Re: Uf

gorstak92
Mozda Kinezi osecaju da zapravo malo cvikam od njih :)Ma jok bre.Ovaj udarač šatora nije mogao da zna da li cvikaš on njega ili ne dok si u šatoru. Da je šutir'o onom, mislim engleskom, paru o kojima si pisala na početku bio bi izrešetan. Koliko se sećam ti su nosili dva pištolja.Sad gledam prvu sliku pa vidim da si zabola šator između neke dve omorike i ima nekog kamenja naslaganog.Možda je tu sahranio nekoga, prosuo pepeo... pa otud bes što zabadaš kočiće?Možda je tu zakopao blago pa mu frka da slučajno ne nabodeš Aladinov kovčežić?Možda je na tom mestu prvi put poljubio devojku. Kiša je padala i grom je ubio samo nju?Možda...


:)
Ma lik najverovatnije ne voli strance, kao i onaj ludak kome sma bila pokazala srednji prst. Mislim da ima takvih u Kini, kao i svugde uostalom.
st.jepan st.jepan 12:28 31.10.2012

Znam,

znam, ništa ne bi vredelo da vrisnem "vrći se kući!"
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:35 31.10.2012

Re: Znam,

st.jepan
znam, ništa ne bi vredelo da vrisnem "vrći se kući!"


Naravno da ne bi :) Ali, za 16 meseci, skor mi nije los. Moracu samo da budem jos opreznija.
st.jepan st.jepan 12:39 31.10.2012

Re: Znam,

Naravno da ne bi :)

Milunka Savić, Spasenija Cana Babović, Snežana Radojćić...

Edit: Bez zezanja, taj kvalitet!
buba_truba buba_truba 12:57 31.10.2012

Re: Znam,

st.jepan
znam, ništa ne bi vredelo da vrisnem "vrći se kući!"

I ja znam da ne bi vredelo, a ne bih ni volela da odustaneš...
ipak, pošto pročitah poslednju rečenicu
Nisam ni bila svesna s kolikim strahom živim svakoga dana.

moram da ti kažem šta sam pomislila - jebeš takvo uživanje!

Vadi te ono da nisi bila svesna, a verujem da ćeš kad se ovi utisci slegnu nastaviti po starom, uživajući... a i mi sa tobom. Čuvaj se i srećno pedalaj dalje.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:10 31.10.2012

Re: Znam,

buba_truba

Vadi te ono da nisi bila svesna, a verujem da ćeš kad se ovi utisci slegnu nastaviti po starom, uživajući... a i mi sa tobom. Čuvaj se i srećno pedalaj dalje.


Negde u Grckoj, otprilike mesec dana nakon onih koraka usred noci oko mog satora, pregorela sam i prestala da se plasim. Tacnije, da mislim os trahu i da obracam paznju na njega. Sigurno sam u medjuvremenu dosta i pomerila granice svojih strahova. jer ne mozes ovo raditi a stalno misliti na opasnosti. Mislim, nemoguce je. No, ocito da strah i dalje postoji negde u meni jer je ta poplava suza bila zinenadjenje. No dobrim delom one su rezultat toga sto mi je u Kini zaista tesko, svakodnevno imam velike muke i nerviranja. Samo voziti kineksim putevima, gde svi ko pobesneli sede na uzasno jakim sirenama, a bili bi najrecniji da ih pritiskaju bez prestanka, bukvalno, vec je uzasan stres. Potpuno me izludjuju. Kada tome dodam nemogucnost sporazumevanja i njihovu logiku -- nije ni cudo sto mi se toliko nakupilo. Danas su mi, recimo, psolali tri puta miliciju na vrata nekog hostela jer nisu umeli da procitaju informacije iz pasosa i vize. I sva tri puta to je bilo besomucno udaranje pesnicom u vrata, nema onoga d apokucaju i sacekaju, jok - to razbija i ti moras iste sekunde da odgovoris. Imam takvih primera na stotine...
miloradkakmar miloradkakmar 16:45 31.10.2012

Strah


Nisam ni bila svesna s kolikim strahom živim svakoga dana.

Strah se namnoži, ali i uništava jedan drugog.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:45 01.11.2012

Re: Strah

miloradkakmar
Nisam ni bila svesna s kolikim strahom živim svakoga dana. Strah se namnoži, ali i uništava jedan drugog.


Ovo je tacno, nisam o tome tako razmisljala ali istina je. Hvala na misli!
reanimator reanimator 12:43 31.10.2012

...

Poslao ga Kevin? Osveta slomljenog srca?
gorstak92 gorstak92 12:46 31.10.2012

Re: ...

reanimator
Poslao ga Kevin? Osveta slomljenog srca?

Sve ukazuje na Rizu

Moguće da i Brajan čita blog?
buba_truba buba_truba 12:58 31.10.2012

Re: ...

reanimator
Poslao ga Kevin? Osveta slomljenog srca?

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:16 31.10.2012

Re: ...

gorstak92

reanimatorPoslao ga Kevin? Osveta slomljenog srca? Sve ukazuje na RizuMoguće da i Brajan čita blog?


Prvi ne cita verovatno, drugi cita provereno.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:21 31.10.2012

Re: ...

reanimator
Poslao ga Kevin? Osveta slomljenog srca?


:)
gorstak92 gorstak92 13:21 31.10.2012

Re: ...

Prvi ne cita verovatno, drugi cita provereno.

Slika se upotpunjuje Dr. Watson-e!
Imamo motiv, a sad još samo da nađemo vezu između Brajana i agresivnog Kineza
Da li si, možda, primetila negde grafit:"Bryan was here!"?
Ili poznate otiske guma od Bryan-ovog bicikla?
reanimator reanimator 14:40 31.10.2012

Re: ...

Slika se upotpunjuje Dr. Watson-e!
Imamo motiv, a sad još samo da nađemo vezu između Brajana i agresivnog Kineza

Ersen iz Sivasa!
Sasvim slučajno poznanik sa mailing liste, baš kao i Bryan? I sasvim slučajno asistent na grupi hemijskih predmeta?
Koja je uloga Dilare, deklarisanog nacionalističkog konzervativca?
Popodne se slučajno seti da se Dilara ponudila da mi pokaže grad, ukoliko me zanima i ukoliko ništa nisam planirala.

Slučajno?
A Ersen? Ersen koristi situaciju i to što će za par dana ugostiti jednog Engleza preko Kauč Surfing liste, da pozove Dilaru da i njemu bude vodič po gradu, što će njoj pak biti odlična prilika da vežba engleski


Moja pitanja :
Pod kakvim okolnostima je Bryan iznenada nestao?
Pod kakvim okolnostima se Kevin iznenada pojavio?
Šta se desilo onom nesretniku što je otišao do klonje (i nikada se iz iste nije vratio), a Kevin zauzeo njegovo mesto za stolom i dodvorio se?
Kakvi eksperimenti se izvode u hemijskoj laboratoriji Univerziteta u Sivasu?
Da li su Kevin i Bryan žrtve Ersenovog eksperimenta?
Da li je slučajno što se u Kini jede pirinač, a u Sivasu "brat pirinča"?
Da li je oniži stameni Kinez koji šutira šator psihopata, ili tragična žrtva Ersenovog igranja prirodom?
Da li su Kevin i Bryan spletom nesretnih okolnosti postali mutirani organizam, koji noću šutira šatore, a po dnevnom svetlu uzima oblik onižeg stamenog Kineza?
Ko je ovaj čovek :
gorstak92 gorstak92 14:50 31.10.2012

Re: ...

Pod kakvim okolnostima je Bryan iznenada nestao?

Ma koliko čudno zvučalo on je odjahao u zalazak sunca sa nekim drugarom.

Onaj što je otišao u wc pa se nikad nije vratio je viđen kako trči noćnu rikšu dok jedan očevidac tvrdi da ga je video da meditira u tibetanskom manastiru.

Na ostala pitanja odgovore, naravno, znam, ali neću da ih kažem.

Sad treba neko da ugasi svetlo pa da vidimo ko fali.
Taj je krivac garant.
reanimator reanimator 15:06 31.10.2012

Re: ...

Sad treba neko da ugasi svetlo pa da vidimo ko fali.
Taj je krivac garant

Gašenje svetla, čemu? Dovedite mi batlera!
draft.dodger draft.dodger 15:16 31.10.2012

Re: ...

reanimator
Sad treba neko da ugasi svetlo pa da vidimo ko fali.
Taj je krivac garant

Gašenje svetla, čemu? Dovedite mi batlera!

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:39 01.11.2012

Re: ...

reanimator
Slika se upotpunjuje Dr. Watson-e!Imamo motiv, a sad još samo da nađemo vezu između Brajana i agresivnog KinezaErsen iz Sivasa! Sasvim slučajno poznanik sa mailing liste, baš kao i Bryan? I sasvim slučajno asistent na grupi hemijskih predmeta? Koja je uloga Dilare, deklarisanog nacionalističkog konzervativca?
Popodne se slučajno seti da se Dilara ponudila da mi pokaže grad, ukoliko me zanima i ukoliko ništa nisam planirala.Slučajno?
A Ersen? Ersen koristi situaciju i to što će za par dana ugostiti jednog Engleza preko Kauč Surfing liste, da pozove Dilaru da i njemu bude vodič po gradu, što će njoj pak biti odlična prilika da vežba engleskiMoja pitanja : Pod kakvim okolnostima je Bryan iznenada nestao?Pod kakvim okolnostima se Kevin iznenada pojavio?Šta se desilo onom nesretniku što je otišao do klonje (i nikada se iz iste nije vratio), a Kevin zauzeo njegovo mesto za stolom i dodvorio se?Kakvi eksperimenti se izvode u hemijskoj laboratoriji Univerziteta u Sivasu?Da li su Kevin i Bryan žrtve Ersenovog eksperimenta?Da li je slučajno što se u Kini jede pirinač, a u Sivasu "brat pirinča"?Da li je oniži stameni Kinez koji šutira šator psihopata, ili tragična žrtva Ersenovog igranja prirodom?Da li su Kevin i Bryan spletom nesretnih okolnosti postali mutirani organizam, koji noću šutira šatore, a po dnevnom svetlu uzima oblik onižeg stamenog Kineza?Ko je ovaj čovek :


Nasmeja me sabajle. Tolko materijala ya dobru krimi pricu a ja ovamo suze ronim
draft.dodger draft.dodger 12:47 31.10.2012

Nemoj da se sekiraš...

What did 5 China men say when they came out of a janitor's closet?

SUPPLIES!!!
ddsonik ddsonik 14:30 31.10.2012

...

znas kako, pre nego sto te bas jos svasta tu snadje, hajde ti u Shanghai, pa da mogu barem nekako da ti pomognem...

Voznja putem po Kini je ludilo i kolima, a ne mogu da dobacim kako je tebi. U vezi sa sirenama: moje kolege iz Mercedesa su morali da promene sirenu na svojim vozilima proizvedenim u Kini, jer se suvise brzo pohabala ( inace im se to ne desava!). Interesantna je i njihova neosetljivost na iste i buku inace.

A to sta ih dovede do ludila, nisam uspeo da skapiram; meni se realno nije desavalo, ali ja zaista nisam u takvoj akciji.Sto Gorstak rece; ko zna sta je ovog 'tvog" ludaka naljutilo...nista mi ne pada na pamet.

Inace, komentar onog momka sto sam mu dao telefon da se objasni sa sluzbenicom je bio: gde ce naci mesto za kampovanje? To ovde nije uobicajno...

Ono sto je fascinanto je da je u ovolikoj zemlji, skoro svako parce zemlje iskorisceno, naseljeno, obradjeno...nema veze koliko daleko, visoko...sta god...otisao.

Ne bih da zvucim kao cale (sto jesam, ali ne tebi), ali, zahladnelo je, cak i ovde...glupo bi bilo da se razbolis - ima i toplijih krajeva za voznju bicikla.

Puno pozdrava
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:44 01.11.2012

Re: ...

ddsonik
znas kako, pre nego sto te bas jos svasta tu snadje, hajde ti u Shanghai, pa da mogu barem nekako da ti pomognem...Voznja putem po Kini je ludilo i kolima, a ne mogu da dobacim kako je tebi. U vezi sa sirenama: moje kolege iz Mercedesa su morali da promene sirenu na svojim vozilima proizvedenim u Kini, jer se suvise brzo pohabala ( inace im se to ne desava!). Interesantna je i njihova neosetljivost na iste i buku inace.A to sta ih dovede do ludila, nisam uspeo da skapiram; meni se realno nije desavalo, ali ja zaista nisam u takvoj akciji.Sto Gorstak rece; ko zna sta je ovog 'tvog" ludaka naljutilo...nista mi ne pada na pamet.Inace, komentar onog momka sto sam mu dao telefon da se objasni sa sluzbenicom je bio: gde ce naci mesto za kampovanje? To ovde nije uobicajno...Ono sto je fascinanto je da je u ovolikoj zemlji, skoro svako parce zemlje iskorisceno, naseljeno, obradjeno...nema veze koliko daleko, visoko...sta god...otisao.Ne bih da zvucim kao cale (sto jesam, ali ne tebi), ali, zahladnelo je, cak i ovde...glupo bi bilo da se razbolis - ima i toplijih krajeva za voznju bicikla.Puno pozdrava


Mene je o podsetilo na mnoge komentare po internetu, na cikloputnickim i bekpekerskim forumima, na kojima ljudi tvrde da je u Kini zabranjeno kampovati. A dvojica Belgijanaca koje sam srela u Tbilisiju a koji su dolazili biciklima iz Kine rekli su mi da nije u pianju zabrana vec upravco to sto je svaki centimetar zemlje iskoriscen za neki zasad i da je zato jako tesko naci par kvadrata za sator. I zaista jeste tako, uskoro cu postaviti fotke pa ce biti ocigledno: na brdima, na strminama, bezmalo na drvecu su plantaze.
A idam sad u Xian i onda hvatam voz za Sangaj, tako da sam tamo oko 5. novembra. Ovde je bas mnogo hladno, nocu je 4-5 u minusu i bas je neprijatno za voznju, a i sad gubi smisao jer su sela, sela, sela i njive. Vozila sam fenomenalni deo Puta svile, preko planina, onih terasastih... ali otom-potom, pisacu o tome i ilustrovati.
Vidimo se uskoro
ddsonik ddsonik 08:35 01.11.2012

Re: ...

Lepo se provedi u Xian-u i vidimo se u Shanghai-ju. Ja se vracam 10. novembra; trenutno sam u Seoul-u, pa idem u Indoneziju, tj. Bali (tamo je toplo) i vracam se 9.
Puno pozdrava
highshalfbooze highshalfbooze 18:42 31.10.2012

...

Živa bila ti nama, i utefteri da si najverovatnije spavala na grobu nekog kineskog sirotana.
Imaju neki nezgodan običaj da svoje sahranjuju u poljima.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:46 01.11.2012

Re: ...

highshalfbooze
Živa bila ti nama, i utefteri da si najverovatnije spavala na grobu nekog kineskog sirotana. Imaju neki nezgodan običaj da svoje sahranjuju u poljima.


Sve mi lici na to, zaista!
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:50 31.10.2012

Auh!

I ja sam se prepao dok sam čitao. Slušaj, ovo tvoje kontraurlanje i ženska suza su moćno oružje!
Ko zna šta je ovom seljaku bilo u glavi, ali deluje mi da je po sredi nekakav nesporazum. Znam da ćeš sad teže da zaspiš, ali hebi ga. E, a ako ovakav neki krene da ti cepa šator:



moja preporuka ti je da se ne kačiš sa njim!


Mi smo jednom tako pećinarili u jugoistočnoj Srbiji (to je onaj deo koji nije Beograd), selo Vlasi, i spavali smo u nekoj napuštenoj školi (takve su skoro sve). Bilo nas je, možda, šestoro. I do pola noći je sve bilo ok, ali smo onda čuli da su u dvorištu škole počeli da se skupljaju neki likovi, lokalci, što je bilo čudno, jer u celom tom selu žive samo neki vrlo stari ljudi, i deluje pomalo ukleto. Štaviše, tu u kući do te škole je neka baba bila na samrti. Pretpostavljam da su momci videli naše jugiće parkirane u dvorištu, pa se skupili iz čitavog regiona, i ko zna odakle.

Prvo su krenuli da glasno pričaju, pa da nas dozivaju, i galame, onda da pevaju pesme, sećam se nekog narodnjaka koji su pevali, a koji ima stih "Gde je sad tvoj Beograd?". Mi smo ih ignorisali neko vreme, a onda su počeli da bacaju kamenčiće kroz otvoreni prozor (ujutro smo ustanovili da su u pitanju bile trešnje). Pri tome, škola ima vrata i prozora tačno onoliko koliko ima djaka, znači, nula komada. Ali se lokalne baje nisu usudile da udju unutra, valjda nisu mogle da procene koliko nas ima i koliko smo zajebani. I tako su nas gadjali neko vreme, dok na kraju naš drugar, Baki, nije otvorio svoju vreću za spavanje i podviknuo: "Ajde, bre, dosta!". Uglavnom, posetioci su se pokupili i otišli. Ujutro smo videli da nisu ni pipnuli automobile, iako su mogli da ih oštete.
mikimedic mikimedic 21:40 31.10.2012

Re: Auh!

selo Vlasi


vlase kod leskovac?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 01.11.2012

Re: Auh!

Čak i da si stavila šator tamo gde ne treba, može prvo rečima da se objasni, ne mora udarcima...
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:10 01.11.2012

Re: Auh!

mikimedic
selo Vlasi


vlase kod leskovac?


Selo Vlasi (kod Pirot). A pećina se zove Vetrena dupka.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:57 01.11.2012

Re: Auh!

srdjan.pajic
I ja sam se prepao dok sam čitao. Slušaj, ovo tvoje kontraurlanje i ženska suza su moćno oružje!Ko zna šta je ovom seljaku bilo u glavi, ali deluje mi da je po sredi nekakav nesporazum. Znam da ćeš sad teže da zaspiš, ali hebi ga. E, a ako ovakav neki krene da ti cepa šator:moja preporuka ti je da se ne kačiš sa njim! Mi smo jednom tako pećinarili u jugoistočnoj Srbiji (to je onaj deo koji nije Beograd), selo Vlasi, i spavali smo u nekoj napuštenoj školi (takve su skoro sve). Bilo nas je, možda, šestoro. I do pola noći je sve bilo ok, ali smo onda čuli da su u dvorištu škole počeli da se skupljaju neki likovi, lokalci, što je bilo čudno, jer u celom tom selu žive samo neki vrlo stari ljudi, i deluje pomalo ukleto. Štaviše, tu u kući do te škole je neka baba bila na samrti. Pretpostavljam da su momci videli naše jugiće parkirane u dvorištu, pa se skupili iz čitavog regiona, i ko zna odakle. Prvo su krenuli da glasno pričaju, pa da nas dozivaju, i galame, onda da pevaju pesme, sećam se nekog narodnjaka koji su pevali, a koji ima stih "Gde je sad tvoj Beograd?". Mi smo ih ignorisali neko vreme, a onda su počeli da bacaju kamenčiće kroz otvoreni prozor (ujutro smo ustanovili da su u pitanju bile trešnje). Pri tome, škola ima vrata i prozora tačno onoliko koliko ima djaka, znači, nula komada. Ali se lokalne baje nisu usudile da udju unutra, valjda nisu mogle da procene koliko nas ima i koliko smo zajebani. I tako su nas gadjali neko vreme, dok na kraju naš drugar, Baki, nije otvorio svoju vreću za spavanje i podviknuo: "Ajde, bre, dosta!". Uglavnom, posetioci su se pokupili i otišli. Ujutro smo videli da nisu ni pipnuli automobile, iako su mogli da ih oštete.


Gde si, Srdjane, vec sam htela da ti pisem private da pitam sta je s tobom.
Primetila sam da u Kini mnogo sta prolazi na urlanje, jer i oni ssami se cesto deru. Valjda da bi nadglasali buku oko njih, jer ovde je buka neopisiva. Zemlja buke (bez besa). A zenske suze su uvek bile mocno oruzje, carstva su padala zbog njih

Tvoj dozivljaj u istocnoj Srbiji podsetio me je na slicne bas u tom rejonu. Nego sam zaboravila kako toi izgleda kad se okupe i kibicuju i dobacuju a ne smeju da pridju. No ovde mahom pridju, pipaju bicikl, bisage...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:07 01.11.2012

Re: Auh!

Jelica Greganović
Čak i da si stavila šator tamo gde ne treba, može prvo rečima da se objasni, ne mora udarcima...


To je poenta. To je i mene porazilo. Da je vikao, grdio, trazio da odem... sve bih to razumela, ali napadati spavacha -- to mi ne ide u glavu. Treba biti mnogo bolestan za takav postupak.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:50 01.11.2012

Re: Auh!

Snezana Radojicic

Primetila sam da u Kini mnogo sta prolazi na urlanje, jer i oni ssami se cesto deru. Valjda da bi nadglasali buku oko njih, jer ovde je buka neopisiva. Zemlja buke (bez besa).


A ček samo da udješ u prosečan američki restoran, da vidiš tu dimenziju buke! Ameri (belci) inače vole da se dernjaju kad govore, ali u kafani se načisto raspojasaju. Prosto, ne čuješ onog sa kojim sediš za stolom, pa onda i ti, hteo nehteo, počinješ da urlaš. Ja sam na kraju uzeo da biram restorane prema decibelima buke koja se iz njih čuje.


49 41 49 41 04:23 01.11.2012

Savet

pepper spray - kosta; $ 8-10 (u US)
Personal Alarm - kosta; $ 2-5 (u US). Velicine kutije sibice, nosi se oko vrata ili za pojasom. Na potez se aktivira i proizvodi zaglusujuci zvuk. Zbuni "hijene" nezvane i drzi na distanci ili natera u beg od neprijatnog zvuka.
Tejzer ako treba i ako nije preskup ?!? Spravica koja "ispaljuje" tanke zice s visokim naponom. Napadaca, obori na zemlju i onesposobi ga - osamuti i citavih pola sata.

Nauci na lokalnom jeziku; Policija, napadnuta sam; pomozite mi i sl.
-Dernjaj se u mobilni, makar i ne zvala ikoga. "Hijene" ne znaju dal' stvarno zoves ili blefiras.

Imao sam s licnih situacija blizu Ulcinja. Ona moja se zavlacila ispod mene, puzala po meni, ...
Sapnuo sam joj, da se ne oglasava; "ako, se neko pipne satora; e, onda".

Tada nije bilo pepper sprejeva, tejzera i sl.
Plakao nisam nikada u kriticnim situacijama, jer bih izgubio vreme, pomutilo bi mi vid; niti mi genetski kod takav.

hajkula1 hajkula1 08:49 01.11.2012

Gde to da te snadje


Cuvaj se. Jos vise srece ubuduce.

+


jucaibin jucaibin 14:24 01.11.2012

iskusenja

se nalaze na svakom putu...valjda je ovo bilo jedno od njih...
prvo sam se prepala, ali sam onda shvatila cim si sela da pises da je opasnost prosla. laknulo mi!
dobro je da kreces u "civilizaciju" jer u neprostupacnim krajevima je jos teze no sto i inace jeste! uh, al' sam ovo srocila!
u svakom slucaju: CUVAJ SE!
podjimo samo od toga da komsije bugari DA pokazuju kao mi NE, a sta tek da pomislim o kini....
maslacak.d maslacak.d 16:51 04.11.2012

ух, ух, ух...

А таман сам видела онај интервју у коме кажеш да си срећна и да ниси имала ниједну озбиљну непријатност...

Дивим се и даље твојој храбрости и истрајности и желим да ово буде само епизода која те неће поколебати и коју ћеш брзо заборавити.



ruzzo_dusho ruzzo_dusho 17:38 04.11.2012

Snezana...

...kada Kinezima kazes "Ser-vi-a" kao odgovor na pitanje odakle si, uglavnom je faca "nikad cuo". Kazi im "Nan-sla-fu" /Jugoslavija/ i mnogi ce se nasmesiti. Nase iskustvo "Aaaaaa! Valter, Tito, Milosevici!", a po neko je znao i da odmumla melodiju "Bela cao". Oko svega MORAS da se cenjkas /vole stranca - u Pekingu ih zovu "lao wai", ne znam kako je u ostatku Kine - da oderu samo tako/. Nikada ti nece reci da nesto nemaju /vec ce pokusati da uvtrape nesto sesto/, niti ce reci da ne znaju. Totalno drugi mentlitet, kao ato si primetila. Srecno ti pedalanje. Pozdrav iz Beograda - Voja

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana