Gost autor| Hobi| Reč i slika| Životinjski svet| Životni stil

Povratak Devojke s Pajserom

albicilla RSS / 07.11.2012. u 14:48

Gost-autor: Čupavo Derište

SDC17108.jpg

Svaki put čujem iste reči „E moje dete, ja mogu ovako do sutra da te lažem. Jako je teško biti sam...vidiš mene, kad mi neko dođe, ne umem da stanem sa pričom,“ i sve to izgovoreno sa osmehom na licu.  Kada čovek ostari, a pri tom veći deo starosti provede sam, jedino što ga tada stvarno ispunjava je društvo, razgovor... Gledam svog starog komšiju koji je nažalost ostao bez supruge pre osam godina, samog, jer dece nisu imali, posmatram ga dok pričamo i u glavi pravim scenario svojih penzijskih dana. Da li će mi biti podjednako teško da savladam samoću, ukoliko se i moj život bude odvijao kao i njegov? On sada ima 75 godina, a jedino društvo su mu kokoške i petlovi koje već godinama čuva.

Razlog zbog kog sam počela priču o ovom čoveku je njegova dobrota. Iako jako star i jedva pokretan, pomogao mi je da postavim kućice koje sam skoro pravila za senice i vrapce. I to baš u njegovoj bašti. Čak mi je tražio i da mu napravim nekoliko hranilica ne bi li im pomogao tokom hladne zime.

Rešila sam da tog dana postavim kućice. Ponela sam čekić, eksere, kućice, fotoaparat, ali najveću pomoć mi je pružilo sunce kome sam se tog dana obradovala kao nikad pre. Koru drveta je osušilo od prethodnih kiša, tako da mi se obuća nije klizala. Kod kuće sam prethodno u kućice stavila malo sena i piljevine, a za krov pričvrstila kukicu, da se ne bi otvarao na vetru.

SDC17137.jpg 

Pre glavnog zadatka, čika Luka i ja obavljamo naš ritual – skuvala sam nam kafu, a on je doneo višnjevaču. Bistar um – jaki mišići. Nakon kratke sedeljke, odoh po merdevine. Penjanje uz drvo mi nije problem ukoliko drvo ima niskih grana, ali pošto su u pitanju dva stara masivna oraha (ne prethodno popijena višnjevača) ipak će mi biti potrebne merdevine. Dok sa zemlje odmeravam mesto gde bih mogla postaviti kućicu, posmatram trule merdevine uz koje moram da se popnem oko 4 metra do prve grane. Posle onih eksera u svojoj ruci tokom pravljenja kućica najmanje što bi mi falilo bio bi pad sa 4 metara tokom postavljanja istih.

Uz malo muke, pošto imam dve ruke, a gomilu materijala koje treba da popnem odjednom (ne bih da iskušavam merdevine ponovnim penjanjem), popeh se, ostavih čekić po strani da mi ne bi smetao dok pronađem najravniji deo stabla na strani suprotnoj od pravca duvanja vetra. Ono o čemu treba da se vodi računa je da ulaz ne bude okrenut ka direktnom suncu, da nema prepreka koje će ptice ometati da bezbedno uleću i izleću iz njih i da budu na bezbednoj visini, zbog raznih grabljivica. Kada su u pitanju kućice za vrapce moguće ih je postavljati i jednu pored druge, međutim, kod kućice za senice mora se voditi računa o ovome, jer su one agresivne, bore se za teritoriju i ne bi trebalo postavljati dve iste u jednom dvorištu.

SDC17145copy.jpg

Jedan…zatim drugi…treći…i na kraju četvrti veći ekser i još nekoliko manjih, da osiguram kućicu. I prva kućica je postavljena. Fotografisala sam je i poželela da dogodine bude puna malih ptića.

Sledeću kućicu, istom metodom pentranja i molitve da ne završim na zemlji, postavila sam na drugom orahu koji je od prethodnog udaljen oko 40-ak metara. Mislim da neće biti problema što se konkurencije za teritoriju tiče, ukoliko ih nasele senice. Želja je ista, da naredne godine iz nje izlete mladi. Odlično, posao je završen!

SDC17138.jpg 

Sa drveta posmatram starca na klupi. Sedi, a oko njega svi njegovi sad već odrasli pilići…pravi petlići i koke. Jedu mu orahe iz ruke, on im priča, a svakom od njih je već dodeljen nadimak po nekoj fizičkoj osobini – Pirgonja, Titovka, Beli, Krivorepka, Bakarni… Ta slika me je jako dirnula, koliko samoće, a s druge strane i ljubavi na jednom mestu.

Narednih nedelja postavila sam i ostale dve kućice. Na kraju mi ostaje samo da ih do proleća s vremena na vreme posetim, ali sa pristojne udaljenosti, da ne remetim “javni red i mir”.

(Više o pravljenju i postavljanju kućica za ptice potražite ovde)



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

buba_truba buba_truba 16:58 07.11.2012

Hvala...

(Više o pravljenju i postavljanju kućica za ptice potražite ovde)

... pošto me taj posao čeka - zacrtano!

Lep tekst.
cupavo cupavo 20:08 07.11.2012

Re: Hvala...

hvala tebi bubo trubo

srećno sa kućicama
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:04 07.11.2012

kućica za tice ...

Veoma lep tekst i poučan ... možda je tako počela arhitektura ?
cupavo cupavo 20:12 07.11.2012

Re: kućica za tice ...

Hvala Đorđe.

Ja sam skoro sigurna da je tako počelo (zemunice, sojenice...kućice za tice ).
mimi.ista mimi.ista 01:36 08.11.2012

Re: kućica za tice ...



Arhitektura je lepsa ovako :)
albicilla albicilla 07:52 08.11.2012

Re: kućica za tice ...

ne bi ova umetnicka instalacija prosla u srbiji. zalio bi se ceo komsiluk kada otkrije da i vrapci, uprkos dijeti, vrse nuzdu... a i mom pokojnom dedi se nikako nije dopadalo sto se vrapci bude pre njega, pa je znao i da im rusi gnezda...
dragan7557 dragan7557 10:34 08.11.2012

Re: kućica za tice ...

Đorđe Bobić
Veoma lep tekst i poučan ... možda je tako počela arhitektura ?

Stigla do gradnje Velike Piramide i onda potonula u gradnju stanova za ljude veličine 24 m2!?

cerski
Jukie Jukie 19:17 07.11.2012

Hranilice

Kako se prave one hranilice od plastične flaše?
Trebaju mi potanko objašnjenja za trapave ljude
Čime se to seče, koliko otvor treba da je visoko na flaši i koliki prečnik treba da bude te rupe, kako probušiš rupu za otvor a da se ne isečeš time čime se seče ili na ivicu rupe
(da napomenem da sam iz OTOa imao dvojku na praktičnom delu i da sam prosečnu ocenu popravljao na teoriju i poturanje tuđih radova)
albicilla albicilla 20:25 07.11.2012

Re: Hranilice

mislis ovo? pa samo izbusis rupice, mozda 10-ak mm u precniku, mozda isprva manje, pa ako treba, povecaj:


evo ovde se to lepo vidi:


ili ovako:


za ovu objasnjenja ne trebaju:


samo mi je zao sto plasticari kod nas ne pocnu da prave ovakve cepove-hranilice:



evo toga i ovde:


Ptice, snegovi i ljudi
albicilla albicilla 20:36 07.11.2012

Re: Hranilice

Čime se to seče, koliko otvor treba da je visoko na flaši i koliki prečnik treba da bude te rupe, kako probušiš rupu za otvor a da se ne isečeš time čime se seče ili na ivicu rupe


uzmi noz spicastog vrha (npr. victorinox), pa ga vrti levo-desno i dobices zadovoljavajuce okruglu rupu. sto duze vrtis, sve je vise povecavas.
cupavo cupavo 20:42 07.11.2012

Re: Hranilice

Jukie, ja sam imala 5 iz tehničkog pa se povredim samo dok pogledam alat.
Ukoliko radiš s ljubavlju i oprezno (posveti jednoj hranilici i čitav dan ako treba) nećeš se povrediti...ja sam ovo prvo 'ispoštovala', ali sa ovim drugim imam problem.

Inače, imaš uputstvo za izradu na sajtu Lige za ornitološku akciju Srbije

a evo i nekoliko sličica sa koracima kako izraditi sličan model


sa flaše ukloni papir, tj. etiketu, ukoliko je ima, preseci flašu na pola (čuvaj prste ), zatim izreži otvor kroz koji će ispadati semenke...on može biti dimenzija koje su navedene na sajtu LOA (3x3cm)

zatim na plastičan tanjirić silikonom zalepi flašu...kroz čep flaše ćeš sipati hranu (kad sipaš hranu čep zatvori)

i na kraju probušiš dve rupe ispod čepa, provučeš neku žicu i okačiš hranilicu... to je sve

ili ovako nešto sa plastičnom teglom


Srećno!
blue92 blue92 21:36 07.11.2012

Re: Hranilice

čupavo derište, ti si jedna lutka

svaka ti čast, bravo, i nemoj nikad da porasteš
nemoj nikad da postaneš očešljano odraslo

NIKAD! čak ni kad ti krštenica bude tvrdila da moraš.
e, NE MORAŠ.

ljubi te blue
highshalfbooze highshalfbooze 21:57 07.11.2012

Re: Hranilice

Kako se prave one hranilice od plastične flaše?


Ako praviš hranilicu za senice i nećeš da vrapci kradu odatle, onda ovako nešto. Vrapci moraju da stanu na nešto, ne mogu da se zakače.


Naseci im malo slaninice, bez hleba.
cupavo cupavo 22:54 07.11.2012

Re: Hranilice

Jao blue... hvala ti puno na lepim rečima...
neće Čupa da se menja
dragan7557 dragan7557 10:39 08.11.2012

Re: Hranilice

highshalfbooze 21:57 07.11.2012
Re: Hranilice

Kako se prave one hranilice od plastične flaše?



Ako praviš hranilicu za senice i nećeš da vrapci kradu odatle,

Vrapci a ni druge životinje ne kradu, ovo je isključivo osobina čoveka.

cerski
cupavo cupavo 12:36 08.11.2012

Re: Hranilice

I vrapci su pronašli taktiku, oponašaju senice i kače se ovako kao i one.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:57 08.11.2012

Re: Hranilice

I vrapci su pronašli taktiku, oponašaju senice i kače se ovako kao i one.


Ja za senice okacim na drvo onu hranu kao loptice (insekti uvaljani u masnocu) u mrezici, a neke od mrezica okacim pored vece grane da mogu i vrapci i druge ptice da pridju i kljucaju.

Senice mogu i bez toga da se okace o mrezicu, a za one koje ne vole vratolomije, ispod istog tog drveta namrvim hranu a i one sto kljucaju hranu sa mrezica okacenih na drvo - izmrve ispod drveta za ove sto jedu sa zemlje. I taman svima fino.

Kucice za ptice imam ali ne smem da ih kacim u svojoj basti jer se skupljaju i vece ptice, a imam i macke koje bi potencijalno radoznalo mladunce ispalo iz gnezda docekale na gotovs.


kakapo kakapo 17:03 08.11.2012

Re: Hranilice

E baš lepo! Idem odmah da pravim. Možda onu Albicilininu sa varjačama? Inače mi golubovi sve pojedu. Davaću ja i njima (sada kad zahladi), ali da bude i za druge ptice...
A divno je imati drvo, pa da na njega staviš kućicu, i ne samo za ptice...
zoja444 zoja444 23:37 07.11.2012

lep tekst...

... samo se ne slazem sa tvrdnjom da su 75 god. duboka starost. otac nase blogokoleginice VKC, ima 87 god. a pravio je izbor za zenidbu i prizenio se.
cupavo cupavo 01:32 08.11.2012

Re: lep tekst...

Hvala

Ne mislim ja da je 75 god. duboka starost, "čovek je star koliko se oseća starim", a on je jako star, jer se tako oseća...a tako i izgleda.
albicilla albicilla 07:53 08.11.2012

Re: lep tekst...

cupavo
Hvala

Ne mislim ja da je 75 god. duboka starost, "čovek je star koliko se oseća starim", a on je jako star, jer se tako oseća...a tako i izgleda.


e, dete moje, nisu to godine, vec kilometraza...
cupavo cupavo 12:39 08.11.2012

Re: lep tekst...

albicilla
e, dete moje, nisu to godine, vec kilometraza...


...i podignuti kilogrami gvožđa u njegovom slučaju.
NNN NNN 20:12 09.11.2012

Starac

posmatram starca na klupi. Sedi, a oko njega svi njegovi sad već odrasli pilići…pravi petlići i koke. Jedu mu orahe iz ruke, on im priča
… Ta slika me je jako dirnula, koliko samoće, a s druge strane i ljubavi na jednom mestu.


Mnogo podseća na scenu iz Starca i mora,
kad starac počne da priča ptičici
(a meni krenu suze )


shure shure 08:51 10.11.2012

dve stvari ...


o starosti(i mladosti) ...mada je to tema za neki drugi blog,ali mi se cesto cini da vecina ljudi nece ostariti.Tako se osiono ponasaju prema starima,kao da oni to nikad nece biti ...

o zivotinjama ...mnogo sam toga vec u nekom ranijem periodu napisao i mnogo puta sam bio i napadan,jer smatram da svi,apsolutno svi(zamislite cak i muve i komarci) polazu pravo na zivot na ovoj planeti i da je niko tako konstantno ne zagadjuje i unistava kao covek

Zivim vec poduze na (nekomercijalnom)imanju van grada okruzen zivotinjama i sa zadovoljstvom ih posmatram.
Ovog izuzetnog susnog leta,sam svakodnevno raznosio vedra sa vodom po imanju,da bi vrapci,gugutke,vrane,cvorci i ko zna ko sve jos,imali osvezenje.A u blizini,na oko desetak metara od stola,gde pijem kafu,svakodnevno,oko pet sati,doletalo je jato(imam utisak da je isto jato vrabaca )i dok ja pijem kafu oni su uzivali u svezoj vodi.I usudim se jednom,probe radi,da vedro bude prazno.Eh,kakva je to galama bila dok ga nisam ponovo napunio
Za ovu zimu pripremam jasle za srne,hranilice za zeceve,a bogami,podstaknut ovim blogom i kucice za ptice
Pozdrav svima
cupavo cupavo 10:39 10.11.2012

Re: dve stvari ...

shure
Tako se osiono ponasaju prema starima,kao da oni to nikad nece biti ...

Stari ljudi su naša "učiteljica života"...od koga možemo nešto pametno čuti i naučiti ako ne od njih...ja ovog čikicu iz priče mogu danima da slušam, a mnogim stvarima me je i naučio...a starost je svima neminovna.

shure
Zivim vec poduze na (nekomercijalnom)imanju van grada okruzen zivotinjama i sa zadovoljstvom ih posmatram.

Ovo je nešto najpametnije i najhumanije. Svaki oblik života je tu, jer podjednako zaslužuje ovaj svet kao i čovek.
Drago mi je što vas je ovaj blog podstakao.

Pozdrav.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana