Umetnost odn. Guranje prsta u oko

Dejan Stanković RSS / 08.02.2008. u 01:50

ph_conqlxa.2075.jpgU ovom postu imam nameru da vam predstavim pet umetničkih radova koji potvrđuju meni donedavno nepoznatu teoriju da “svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao”.

Reč je o umetničkim instalacijama pomoću kojih su umetnici u dva vremenom razdvojena istorijska momenta i na dva geografski udaljena prostora iskazali svoja uverenja i kod umetničke publike i savremene javnosti izazvali burne emocije i polemiku.

1 & 2 (1 jul 1147, Lisabon)

Autori prve umetničke instalacije bila je međunarodna grupa umetnika iz severnoevropskih zemalja (Engleska, Francuske, Nizozemske, Nemačke), poznatiji kao Templari. Svoj performans postavili su ispod zidina mavarskog grada al-Ušbuna (الأشبونة) koji je posle njihove intervencije preimenovan u Lisabon.

Performans se sastojao u tome što su okupljeni vitezovi opkoljenim muslimanima koliko ih grlo nosi do iznemoglosti skandirali:

KURVINI SINOVI! KURVINI SINOVI!

POšto je postojala mogućnost da publika ne razume tekstualni deo performansa templari su podizali  haljine i pokazivali svoje guzice i nesunećene polne organe. Ovaj performans kod ciljne publike je izazvao burna osećanja, polemiku i emotivne reakcije. Tada je grupa mavarskih umetnika na zidinama kao odgovor postavila svoj performans, drugi u redu od pet kojima ću se ovde baviti.

Oni su naime, pišali i pljuvali po raspelima i ostalim hrišćanskim simbolima i bacali ih sa zidina na okupljene templare.

Oba performansa su bila veoma uspešna i praćena su s velikim interesovanjem o čemu svedoče istorijski zapisi savremenika dospeli do naših dana, preko osam vekova docnije.

3,4 & 5 (7 februar 2008, Beograd)

jasariru6.2076.jpgInicjalna kapisla za sinoćni umetnički maraton bila je izložba grupe umetnika iz Prištine na kojoj je izložena slika vođe terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija.

Ova izložba je izazvala burne reakcije te je grupa od 50 pripadnika organizacije "Obraz" reagovala kontra-performansom noseći sliku bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka u uniformi. Svoj performans su dopunili maštovitim uvredama i nasiljem.

Poseban performans izveo je predsednik Udruženja kidnapovanih i prognanih sa Kosova i Metohije sa još nekolicinom članova udruženja, držeći u rukama transparent sa slikama žrtava Oslobodilačke vojske Kosova.

Da sam za ove umetničke radove saznao pre nekog vremena, drugačije bih ih razumeo. Ali to je bilo moje staro, buržoasko ja koje nije razumelo umetnost. Sada sam, srećom, primio znanje i video svetlo pa smatram(vodeći se kriterijumima koji su mi, ponavljam, donedavno bili strani)  da su svi nabrojani radovi, koliko god neprimereno izgledali, izuzetno uspeli jer “umetnički rad je pre svega pokretanje mehanizma diskursa, emocija i diskusija koje je rasplamsao.”160709372247ab79870255e003110582.2077.jpg

 

Atačmenti



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 02:03 08.02.2008

Ova instalacija

sa Mavarima me dotukla!
Znaci Braveheart je cist plagijat?



Dejan Stanković Dejan Stanković 02:05 08.02.2008

Re: Ova instalacija

nista nije novo, sve je refleksija konteksta države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastalo.
nsarski nsarski 02:50 08.02.2008

Re: Ova instalacija

nista nije novo, sve je refleksija konteksta države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastalo.

Pa, nisi domislio misao, Stankovicu. Jer, ako se drzava, drustvo, politika i ideologija ponavljaju - onda se i umetnost, iskazana istom matricom, ponavlja.
To je valjda imao na umu Borhes kada je napisao "Pierre Menard, authior of Quixote"? (O onim piscu koji je proucio svaki detalj o Servantesu i napisao delo identicno, do u rec, sa Don Kihotom.)
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:04 08.02.2008

akcije i reakcije

U ovom postu imam nameru da vam predstavim pet umetničkih radova koji potvrđuju meni donedavno nepoznatu teoriju da “svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao”.

Pre ce biti da ponekad umetnicki radovi, hteli to umetnici ili ne, izazovu masu neprimerenih reakcija.
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:06 08.02.2008

Re: akcije i reakcije

slazem se, i to je sasvim moguce.
nestorijanac nestorijanac 02:06 08.02.2008

Odlican espreso

je sluzen posle performansa, a onda su usledile edukativne radionice i svi su posle jedni drugima sve cestitali. Konceptualno, razume se. Liberalno sasvim. I urbano.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:19 08.02.2008

Re: Odlican espreso

Odlican espreso je sluzen posle performansa, a onda su usledile edukativne radionice i svi su posle jedni drugima sve cestitali.

Zar to nije sustina zivota Nestorijanac. Da nadjes ljude s kojima ces pricati o tabuima....i da se niko ne nadje uvredjen niti povredjen.
Ali, avaj, tesko je shvatiti te djavolske stvari koje dolaze iz Evrope, te radionice, i ti konceptualizmi... a bogami i tesko je rukovati se s nesrbima. Postaje se onda nekrst a to nam nije cilj jel da, hriscanince pravoslavne provijenijencije.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:09 08.02.2008

How we in the Balkans kill rats

Marina Abramović - How we in the Balkans kill rats

Dušan Maljković Dušan Maljković 02:17 08.02.2008

O autoru

Verujem da postoji još jedan princip proređivanja (raréfaction) diskursa, koji dopunjuje, do izvesnog stepena, onaj prvi: reč je o autoru. Ne naravno u smislu govornog subjekta koji je neki tekst izgovarao ili pisao, nego autora u smislu principa grupisanja diskursa, autora koji se poima kao jedinstvo i poreklo njihovih značenja, kao središte njihove koherentnosti. Ovaj princip nije svuda na delu na isti način; oko nas svuda postoji mnoštvo diskursa koji cirkulišu a da svoje značenja ili efikasnost nemaju da zahvale autoru: banalni iskazi koji se momentalno gube, odredbe ili ugovori koji zahtevaju potpisnike ali ne i autore, tehničke instrukcije koje se prenose anonimno. Ali u domenu gde je pravilo da se stvari pripišu autoru – književnost, filozofija, nauka – sasvim je očigledno da ovo pripisivanje ne igra uvek istu ulogu. U srednjem veku je u oblasti naučnog diskursa pripisivanje autoru bilo neophodno, jer je ono bilo indeks istinitosti. Smatralo se da postavka (proposition) svoju naučnu vrednost crpi iz svog autora. Od XVII veka ova funkcija u naučnom diskursu sve više slabi: uloga autora sve više se sastoji u tome da dâ ime nekoj teoremi, dejstvu, primeru ili sindromu. Sa druge strane, u oblasti književnog diskursa, počev od iste epohe, funkcija autora je neprestano bivala jača: sve one priče, poeme, drame ili komedije kojima je bilo slobodno dopušteno da više ili manje anonimno cirkulišu u srednjem veku, za njih sada pitamo (i mora se reći) odakle dolaze, ko ih je napisao. Od autora se traži da objasni jedinstvo tekstova koji su zavedeni pod njegovim imenom. Od njega se traži da otkrije skriveni smisao koji ga prožima, ili da ga barem navede za sebe. Od njega se traži da to jedinstvo poveže sa svojim proživljenim iskustvima, sa realnom istorijom iz koje se ono rodilo. Autor je onaj koji uznemirujućem jeziku fikcije daje njegovo jedinstvo, čvorove koherentnosti, njegovo uklapanje u realno.
Znam da ćete me pitati: „Ali vi ovde govorite o autoru kakvom ga je kritika naknadno izmislila, kada je smrt došla i kada ništa nije preostalo osim zamršene gomile nerazumljivih tekstova; naravno da u sve to treba uneti malo reda, mora se zamisliti projekat, koherentnost, tematska struktura, koji se pripisuju svesti ili životu autora, koji je možda stvarno fiktivan. Ali to ne znači da on ne postoji, ovaj realni autor, koji se uvukao u sve ove istrošene reči, i u njih uneo svoj genij ili svoj nered.“
Bilo bi, naravno, apsurdno poricati postojanje pojedinca koji piše i izmišlja. Ali ja verujem da – barem od izvesnog doba – pojedinac koji započinje da piše tekst iz kojeg će možda nastati delo, preuzima funkciju autora: ono što on piše i ono što ne piše, ono što beleži, bilo da je to samo provizorna skica – sva ova igra razlika je propisana funkcijom autora kakvu mu njegova epoha daje, ili kako je on, sa svoje strane, modifikuje. I ako se tradicionalna slika koja se o autoru ima, preokreće, stvara se nova pozicija autora polazeći od koje se, svemu što bi mogao reći i što svakodnevno izgovara, njegovog delu daje novi, još drhtavi profil.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:37 08.02.2008

O Srbiji

Diktatura dopusta privid umetnicke slobode
"To introduce a new play only six weeks after another has been banned is also a way to speak one's piece to the government. It proves that art and liberty can grow back in one night under the clumsy foot which crushes them."

Totalitariijanizam ne dopusta ni privid
"Where they burn books, they will, in the end, burn human beings too".

nsarski nsarski 02:41 08.02.2008

Re: O autoru

Dobro, Maljkovicu, ovo je sve lepo sto si napisao, ali ne mogu nikako da to povezem sa umetnickim delima o kojima je Dejan pisao. Na primer, mada se ovde radi prevashodno o pisanju (koliko sam razumeo):
Od njega se traži da otkrije skriveni smisao koji ga prožima, ili da ga barem navede za sebe. Od njega se traži da to jedinstvo poveže sa svojim proživljenim iskustvima, sa realnom istorijom iz koje se ono rodilo. Autor je onaj koji uznemirujućem jeziku fikcije daje njegovo jedinstvo, čvorove koherentnosti, njegovo uklapanje u realno.

kako se to uklapa u pokazivanje juznih delova tela i otkrivanjem "guzice", u instalacijama 1. i 2.? To me buni.
Ili je to "otkrivanje skrivenog smisla" bas to razgolicavanja, da tako kazem?
AlexDunja AlexDunja 02:45 08.02.2008

Re: O autoru

To me buni.

pa kad si naucnik:)))
nisu ti ovo fraktali.
Dušan Maljković Dušan Maljković 02:50 08.02.2008

Re: O autoru

Nisam ja napisao, Fuko (Foucault) je u pitanju! :)

Elem, ovo bi bio odgovor otkud se u umetničkom radu odražava ideološko-politički kontekst -- zato što je on posledica raznovrsnih diskursa koji deluju preko fiktivnog jedinstva subjekta-autora, koji je takođe jedan od diskursa u njihovom složenom poretku.
nsarski nsarski 02:53 08.02.2008

Re: O autoru

pa kad si naucnik:)))
nisu ti ovo fraktali.

Dobro, ima i fraktalnih delova tela - u plucima, recimo: dusnik, traheje,bronhije, bronhiole, sve racvanje do u beskrajon.
nsarski nsarski 02:57 08.02.2008

Re: O autoru

Nisam ja napisao, Fuko (Foucault) je u pitanju! :)

Heh, a ja sam taman mislio da ti napisem kako si sigurno ono gore od nekud prepisao. (Ne moze normalan covek da drzi sve to u glavi, ja mislim). Pa, rekoh sebi: "Cekaj, ne izleci se!".
Dušan Maljković Dušan Maljković 03:03 08.02.2008

Re: O autoru

Čekao sam da se neko izleti, da mi kaže šta to tu lupetaš, pa da ga onda koknem -- srećo, upravo si rekao Fukou da je debil...:) Al' utrčaste vi, pa rekoh da ipak kažem... Elem, i Fuko je to radio -- citirao bez da navodi, pa kad su mu rekli, npr. da nije referisao na Marxa, onda bi on otvorio tekst i podvukao delove koje je od njega preuzeo. Zgodna taktika za hvatanje diletanata.

Elem, deo je iz teksta "Poredak disursa" koji uskoro izlazi u izdanju izdavačke kuće "Karpos" iz Loznice. Knjige u šake! :)
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 03:06 08.02.2008

Re: O autoru

Dušan Maljković
Nisam ja napisao, Fuko (Foucault) je u pitanju! :)Elem, ovo bi bio odgovor otkud se u umetničkom radu odražava ideološko-politički kontekst -- zato što je on posledica raznovrsnih diskursa koji deluju preko fiktivnog jedinstva subjekta-autora, koji je takođe jedan od diskursa u njihovom složenom poretku.


mislim da je obraz malo simplificirao diskurs (ad batinum) kada je 'opkolio' galeriju.
nsarski nsarski 03:06 08.02.2008

Re: O autoru

upravo si rekao Fukou da je debil...:)

Kako sam ja to rekao? Ja sam rekao da je ovo gore mnogo pametno za obicnog coveka (a to smo, manje vise, svi mi).
irvas irvas 03:08 08.02.2008

Re: O autoru

Dušan Maljković
Čekao sam da se neko izleti, da mi kaže šta to tu lupetaš, pa da ga onda koknem -- srećo, upravo si rekao Fukou da je debil...:) Al' utrčaste vi, pa rekoh da ipak kažem... Elem, i Fuko je to radio -- citirao bez da navodi, pa kad su mu rekli, npr. da nije referisao na Marxa, onda bi on otvorio tekst i podvukao delove koje je od njega preuzeo. Zgodna taktika za hvatanje diletanata.

i cemu sve to kad se niko nije upecao?
Dušan Maljković Dušan Maljković 03:09 08.02.2008

Re: O autoru

@nsarski Ha, ha, nesporazum: mislio sam da onome ko kaže da ja lupetam kažem da je upravo rekao Fukou da je debil.
Dejan Stanković Dejan Stanković 03:10 08.02.2008

Re: O autoru

i cemu sve to kad se niko nije upecao?

ne uspe svaki performans.
nsarski nsarski 03:10 08.02.2008

Re: O autoru

mislim da je obraz malo simplificirao diskurs (ad batinum) kada je 'opkolio' galeriju.

Dobro, sad, to je njihova strategija privlacenja paznje. S drude strane, onaj predsednik Udruzenja kidnapovanih i prognanih sa Kosova i par njegovih pristalica nisu opkolili nikog. Sta cemo s njima? Kako cemo proceniti njihovu instalaciju?
Dušan Maljković Dušan Maljković 03:10 08.02.2008

Re: O autoru

"ne uspe svaki performans"

Tačno!
nsarski nsarski 03:11 08.02.2008

Re: O autoru

Dušan Maljković

@nsarski Ha, ha, nesporazum: mislio sam da onome ko kaže da ja lupetam kažem da je upravo rekao Fukou da je debil.

OK, nesporazum:)
marta l marta l 04:58 08.02.2008

Re: O autoru

i cemu sve to kad se niko nije upecao?

'ste sigurni da nije
irvas irvas 05:11 08.02.2008

Re: O autoru

marta l
'ste sigurni da nije

jesam. pa pomenuti ribar je upravo tako stekao popularnost ovde. svaki "autorov" post sadrzi preko 100 komentara samo zato sto blogeri reaguju na njegove neverovatne gluposti
Dejan Stanković Dejan Stanković 08:32 08.02.2008

Re: O autoru

"ovaj rad nije politički eksces, i šta to uopšte u ovom slučaju znači? "
marta l marta l 09:23 08.02.2008

Re: @irvas

jesam. pa pomenuti ribar je upravo tako stekao popularnost ovde. svaki "autorov" post sadrzi preko 100 komentara samo zato sto blogeri reaguju na njegove neverovatne gluposti

ribar the who, izlgeda ne pratim pazljivo performans.

Ako je Dejan the ribar onda covek samo radi svoj posao. kao svaki dobar performans art umetnik "ribar plite mrizu svoju..." pa se svakojake zivotinjke tu nadju. od apologetskih meduza do rogatih suvozemaca. I poneka(d) dragocena biserna skolga

A sto komentara....dobar ribar pa dobar i ulov

nsarski nsarski 11:16 08.02.2008

Re: @irvas

ribar the who, izlgeda ne pratim pazljivo performans.

Ja mislim da se ovde govori o blogeru Maljkovicu, posto je onaj Fukoovo tekst bio, da tako kazem, mreza u koju ce neko da se upeca:) Tako ja to razumem.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 11:51 08.02.2008

Re: O autoru

Kako da vam kazem, al da ne budem direktna, da stisnem i da pisnem....pa eto, happening dostize savrsenstvo umetnickog dozivljaja kada specijalna policija, specijalno obucena:slemovi, stitovi i taj rad) ulece i hapsi, ali prethodno batinavsi otecestvenu grupu. Momenat kao nedostizni umetnicki element izgubljen u vremenu.
Izvinite, malo sam pod temperaturom i lekovima.
milosib milosib 12:16 08.02.2008

Re: O autoru

Jelena Pavlović
Kako da vam kazem, al da ne budem direktna, da stisnem i da pisnem....pa eto, happening dostize savrsenstvo umetnickog dozivljaja kada specijalna policija, specijalno obucena:slemovi, stitovi i taj rad) ulece i hapsi, ali prethodno batinavsi otecestvenu grupu. Momenat kao nedostizni umetnicki element izgubljen u vremenu. Izvinite, malo sam pod temperaturom i lekovima.

Ovo je moderna umetnost. Valjda je neko snimio, a ako i nije nema frke, da se lako ponoviti. Hebiga nije to Mikelandjelov trenutak nebeskog nadahnuca. Mislim nije bitno da je sve bas isto, ono sto ga cini cistom umetnoscu je u stvari reakcija konzumenata, bilo nas, bilo umetnika koji su dobili po ledjima. Nije samo Dejan nesto nedavno naucio o umetnosti.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:27 08.02.2008

Re: O autoru

Ovo je moderna umetnost. Valjda je neko snimio, a ako i nije nema frke, da se lako ponovi
ti
A jel neko snimio hapsenje? Jel neko uopste uhapsen? Srpska realnost kao proizvod imaginacije. Jeste, bili tamo neki ljudi, malo psovali i ometali, a policioja stajala i posmatrala. Bravo!
milosib milosib 12:40 08.02.2008

Re: O autoru

Jelena Pavlović
Ovo je moderna umetnost. Valjda je neko snimio, a ako i nije nema frke, da se lako ponovitiA jel neko snimio hapsenje? Jel neko uopste uhapsen? Srpska realnost kao proizvod imaginacije. Jeste, bili tamo neki ljudi, malo psovali i ometali, a policioja stajala i posmatrala. Bravo!

Nemam pojma, ali znajuci nasu policiju mora da je bar neko dobio malo preko ledja. Ako nije onda sam razocaran umetnicima iz Obraza. U stvari sinoc neko rece da je uhapsen umetnik koji je priredio performans sa cepanjem plakata.
KafaJeGotova KafaJeGotova 17:10 08.02.2008

Re: O autoru

A jel neko snimio hapsenje? Jel neko uopste uhapsen? Srpska realnost kao proizvod imaginacije. Jeste, bili tamo neki ljudi, malo psovali i ometali, a policioja stajala i posmatrala. Bravo!

khm, jelena, ovo je ipak srbija...
meni je interesantno da je jedan umetnicki rad uspeo da izazove demokratiju i slobode u celoj jednoj drzavi zvanoj srbovija.
za sve koji ne znaju sta je srbija - ua vikipedia!
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:09 08.02.2008

Re: O autoru

Kafo,
ja znam sta je Srbija, ali Srbija su bili i moji otac i majka, moje babe i dede, pradede, moji prijatelji....Ni oni, a ni ja nismo deo prostacke, ljigave, skorojevicke i smrdljive Srbije koju, na zalost,predstavljaju moralne nakaze koje drze srpsku vlast i koje nece zarad svog licnog dobitka da rese jedanput sa zlom izolujuci ga. Ja imam pomesana osecanja kada je Srbija u pitanju i necu da je mrzim zato sto neki koji sebe nazivaju Srbima prave ispade i seire se nad ljudskim sudbinama.
A da je trebalo pretuci bagru, trebalo je!
milosib milosib 21:17 08.02.2008

Re: O autoru

Jelena Pavlović
Kafo,ja znam sta je Srbija, ali Srbija su bili i moji otac i majka, moje babe i dede, pradede, moji prijatelji....Ni oni, a ni ja nismo deo prostacke, ljigave, skorojevicke i smrdljive Srbije koju, na zalost,predstavljaju moralne nakaze koje drze srpsku vlast i koje nece zarad svog licnog dobitka da rese jedanput sa zlom izolujuci ga. Ja imam pomesana osecanja kada je Srbija u pitanju i necu da je mrzim zato sto neki koji sebe nazivaju Srbima prave ispade i seire se nad ljudskim sudbinama. A da je trebalo pretuci bagru, trebalo je!

Svaki zagovornik čvrste ruke je takav dok ga god ta čvrsta ruka ne rebne po leđima, onda mu se menja percepcija.
Treba li pretući dame i gospodu koji osmisliše izložbu sa radovima koji bodu oči u Srbiji? Šta mislite koliko građana Srbije će iste nazvati bagrom i ponuditi im da probaju vaš lek?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:52 08.02.2008

Re: O autoru

Tacno, svakom, svoje dupe dunja.
irvas irvas 01:46 09.02.2008

Re: @irvas

nsarski
Ja mislim da se ovde govori o blogeru Maljkovicu, posto je onaj Fukoovo tekst bio, da tako kazem, mreza u koju ce neko da se upeca:) Tako ja to razumem.

tako je. hvala na tumacenju nsarski

marta l marta l 04:34 09.02.2008

Re: @irvas

nsarskiJa mislim da se ovde govori o blogeru Maljkovicu, posto je onaj Fukoovo tekst bio, da tako kazem, mreza u koju ce neko da se upeca:) Tako ja to razumem.
tako je. hvala na tumacenju nsarski

hvala ns i irvas ....pa da, onda se razumemo, na to sam i mislila gore sumnjajuci da se niko nije upecao...ovo je bio slucaj samoupecavanja.
sve je to umetnost:))
AlexDunja AlexDunja 02:31 08.02.2008

prava fontana, dejane!


odlican post.
preporucujem:))
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:39 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

Dejane, sorry za troll, ali moram da pitam. Ko pita - ne skita. Niko se naucen nije rodio.
Je l moze neko da mi objasni kako da postavim slike?
dracena dracena 13:50 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

A. Uputstvo za kačenje slika

1. Otvoriš prozor za komentar
2. klikneš na ikonicu sa drvcetom – otvori ti se dijalog-prozor
3. obrišeš ono što u njemu stoji (http://)
4. ubaciš image-lokaciju+OK (image lokaciju uzimaš kako je opisano pod B ili C)

B. Preuzimanje slike (tj. image lokacije) sa neta
1. Desni klik na sliku koju hoćeš da uzmeš - pojavi se padajući meni
2. Klik na "Copy Image Location"
3. Dalje kao što je opisano pod A.

C. Preuzimanje slike iz računara
Slika prvo mora da se hostinguje negde na nekom specijalizovanom sajtu.
1. Odeš na neki sajt za hosting slika (vidim da je ovde najpopularniji
imageshack) i registruješ se
2. Pratiš dijalog
3. Kad stigneš do opcije browse, otvoriće ti se neki od foldera u tvom računaru (verovatno MyPictures), pronadji sliku, klikni na nju 2x.
4. Onda te vraća na hosting, pritisni upload i slika će biti zapamčena
5. Sad klikni na sliku, otvoriće se u velikom formatu. Tu možeš da je obradjuješ (smanjuješ npr.)
6. Copiraš jednu od adresa (treba isprobati koja ti od ponudjenih najviše odgovara).
7. Dalje kao što je opisano pod A.

Kad se čita, deluje komplikovano, ali nije. U praksi mnogo jednostavnije.
KafaJeGotova KafaJeGotova 14:06 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

odlican post.
preporucujem:))

i ja mislim da je odlican post!
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:14 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

i ja mislim da je odlican post!


whoever u are get out of KafaJeGotova!
KafaJeGotova KafaJeGotova 14:56 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

whoever u are get out of KafaJeGotova!

to sam i ja pomislio za tebe kad sam procitao tvoj post :)
dragoljub dragoljub 16:07 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

Kad se čita, deluje komplikovano, ali nije. U praksi mnogo jednostavnije.

hvala draceni (ovokako postaviti slike iz kompa me baš zbunjivalo

vishnja vishnja 16:19 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

dragoljube, ovih dana si bas zut i okrugao!
stoji ti :)
dragoljub dragoljub 18:46 08.02.2008

Re: prava fontana, dejane!

vishnja

dragoljube, ovih dana si bas zut i okrugao!
stoji ti :)




hvala
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:46 08.02.2008

slika - pokusaj prvi

margos margos 11:29 08.02.2008

Re: slika - pokusaj prvi

Vanja Montenegro Ljujic

bravo:))) uspešno... i lepo:))
Radojicic Radojicic 03:10 08.02.2008

...

posto je ulaz?
nsarski nsarski 03:18 08.02.2008

Re: ...

posto je ulaz?

Da citiram jednog policajca iz CG kad sam ga pitao kolika je kazna: " Zavisi. A sto pitas? Imas imunitet?"
Radojicic Radojicic 16:20 08.02.2008

Re: ...

nsarski

posto je ulaz?

Da citiram jednog policajca iz CG kad sam ga pitao kolika je kazna: " Zavisi. A sto pitas? Imas imunitet?"


Covece pa sad vidim ovo se stvarno desilo, Sinoc procitam na brzinu i valjam se od smeha, mislim Dejan se zeza.
Znaci dno dna, Kao i sve ostalo i umetnost postala turbofolk.

Ne treba zbog ovakvih biti protiv konceptualnih umetnika koji izmedju ostalog koriste i performans. Generacija 70ih iz SKCa, Nesa Paripovic, Era Milivojevic, Gergelj Urkom. Zoran Popovic, Rasa Todosijevic. Marina Abramovic ima ih jos. I u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani je ta scena bila jaka i danas je.

Samo cu jednog. Slaven Tolj, dubrovcanin, izveo Globalisation ovde na Body and East, gde smo ga jedva spasili, bio je dva dana u komi, mislili smo nece preziveti.
Slaven ima pehar u kojem smesa viski i vodku i onda to ispija, publika se smejulji, neki se bas smeju dok u nekom momentu ne skapiras da ako nesto ne uradis ode covek, nema ga. I onda hitna pomoc i ostalo.

Kasnije sam cuo da je u Sarajevu ponovio slicno sa travaricom i sljivovicom.
Za zlonamerne, Slaven nije alkos.






Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 03:33 08.02.2008

prst u oko

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 03:47 08.02.2008

crnogorsko BIJEnale

http://www.monitor.cg.yu/broj/str_06.html

ALBANSKI UMJETNIK UJEDINIO CRNOGOROCE
Zabranjena stvarnost

Andrej NIKOLAIDIS

Nevolja sa konceptualnom umjetnošću je u tome što ne možete biti sigurni da li je nešto javni nužnik ili instalacija, sve dok vas likovni kritičar ne obavijesti o tome. Nije jasno da li neki pijanac javno mokri, ili je u pitanju performans nekog slavnog konceptualnog umjetnika, sve dok vas o tome ne obavijeste organizatori manifestacije u kojoj umjetnik mokreći izvodi svoju umjetnost. No to je bit konceptualne umjetnosti: budući da je slika prevaziđena, jer je očigledno umjetnost, sada moramo vjerovati na riječ kritičarima, koji su u stanju da naprave razliku između mokrenja kao fiziološke nužnosti i mokrenja kao umjetničkog čina. Linija je očigledno tanka a likovni kritičari mudri ljudi vrijedni divljenja.

Cetinje je grad na kojem niko neće prekinuti jutarnju kafu i dokone razgovore, sve da na sred korza pukne bomba. Otud je taj grad idealno poprište za izvođenje radova konceptualnih umjetnika. Oleg se Kuljik, na primjer, umjetnički izražava tako što siluje pse. On je zavukao ruku kravi u vaginu i to proglasio umjetnošću. Organizatori Cetinjskog Bijenala nisu krili oduševljenje genijalnošću njegovog umjetničkog koncepta - Kuljik je pozvan na Bijenale. Koje je zamišljeno kao manifestacija koja pomjera standarde izražavanja u Crnoj Gori, kao prostor u kojem se zorno demonstrira koliko daleko mogu ići umjetničke slobode i koliko odlučan treba biti u njihovoj odbrani.
Kada su na Bijenalu izložene reprodukcije ikona umazanih izmetom, vrlo autoritativno nam je objašnjeno da je u pitanju umjetničko djelo, time i nešto što ne može biti podvrgnuto cenzuri. Cetinjsko Bijenale je od početka izlagalo radove koji su bili vrlo provokativni. Priča o umjetničkim slobodama u Crnoj Gori je, pokazalo se, tek teorija. U praksi, na zahtjev Srpske pravoslavne crkve, izložba "Nova ikona" zabranjena je 1997.

Takva koncepcija Bijenala nije iznevjerena ni ovoga puta. Prištinski umjetnik Albert Heta izložio je svoj rad: zgradu Srpskog poslanstva na Cetinju transformisao je u ambasadu Republike Kosovo. Prve su reagovale srpske stranke u Crnoj Gori i Srpska pravoslavna crkva. Po njima, Hetin rad je skandal bez presedana, "sramota za Crnu Goru". Popovi su rekli da je većina postavki Bijenala "van zdravog razuma" i time izrekli svoj stav o savremenoj umjetnosti. Pošto tehnika Hetinog rada nije skandalozna, niti je rad vizuelno izvan konvencionalnog, proizilazi da je skandalozno jedino to što se na Cetinju zavijorila albanska zastava, to što je nekadašnje Srpsko poslanstvo autoru poslužilo da dočara postojanje Kosova kao nezavisne države.

Njegov rad je, očigledno, uspio. Ono što je skandalizovalo ljude bila je, zapravo, realnost. Heta se samo probio iza linije srpskog samozavaravanja i očiglednim učinio ono što ionako nije sporno: da je realnost da postoji Kosovo, koje je, realno, nezavisno od Srbije. Da sutradan u zgradi u kojoj je bila srpska ambasada može biti ambasada Kosova.
Ali: front ispoljavanja bijesa prema realnosti nenadano je pojačan popustljivošću organizatora Bijenala. Oni su najprije pokušali objasniti ionako jasno: da je Hetina Ambasada Kosova - umjetničko djelo. No kako "šokiranost" javnosti nije jenjavala, osnivač Bijelana, princ Nikola Petrović, uzeo je na sebe da se Crnogorcima izvine zbog realnosti koju oni ne mogu prihvatiti. On je, kako je rekao, bio "šokiran" Hetinim djelom, kao da je ovaj u najmanju ruku strijeljao četu đaka na Cetinju, a ne izložio rad, kojim je sa minimalnim intervencijama jednu zgradu pretvorio u nešto drugo. Time je Princ pokazao da ga je lako šokirati - odveć lako za nekoga ko je stoički istrpio Kuljikovo iživaljavanje nad životinjama.

No da je Kuljik životinje na Cetinju silovao sa visoko podignutom albanskom zastavom, Princ bi jamačno bio "šokiran". Princ je javno priznao da mu je žao što nije bio u prilici da Hetin rad cenzuriše. Ali je u prilici da cenzuriše bio Petar Ćuković. On je Hetin rad, nakon što ga je neko najprije razbio, a niko nije bio "šokiran" činjenicom da je varvarski uništeno umjetničko djelo, diskvalifikovao i to obrazložio jednom od najglupljih cenzorskih isprika svih vremena.

Po Ćukoviću, Hetin rad nije uklonjen zato što albanska zastava i pomen ambasade Kosova nervira srpske nacionaliste - ne, on je uklonjen zato što Heta, pazite sad, ispred svog umjetničkog djela nije postavio tablu koja bi građane obavijestila da je to umjetničko djelo. To je isto kao da uklonite sliku sa izložbe zato što ispod nje ne piše da je to slika. Kao da iz knjižare izbacite roman zato što na njemu ne piše da je roman. Da odbijete da prikažete film, zato što bi gledaoci mogli pomisliti da je to stvarnost.

Sve što se desilo oko Hetinog rada je, doista, sramota za Crnu Goru. Ali iz sasvim drugih razloga od onih koje navode bijesni Crnogorci "šokirani" Ambasadom Kosova. Sramota je, jer je Hetin rad razotkrio stepen samozavaravanja, neslobode i nejednakosti u kojima Crna Gora postoji. Reakcije na Hetin rad pokazale su da elementarna ljudska glupost u Crnoj Gori bez poteškoća i danas osvaja pobjedu nad ljudskim razumom i slobodama. Heta je testirao našu glupost, primitivizam i nesposobnost da prihvatimo realnost koja je suprotna od naših želja - rezultati su poražavajući za nas. Granice ljudske gluposti su kao granice svemira - nedohvatljive. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Aleksić, inače liberal, po definiciji zaštitinik ljudskih sloboda, ustvrdio je da je za Hetin rad "kriva" crnogorska vlast, koja preko Ambasade Kosova "zavađa građane".

U svakom gradu Crne Gore postoji barem jedna zgrada na kojoj piše "Ovo je Srbija". Na crnogorskim trgovima uzvikuje se ista parola. Sportisti Crne Gore takmiče se dok se iz publike vijore srpske zastave sa četiri ocila. Niko nije šokiran, iako to nije umjetničko djelo i nije postavljena tabla koja nas o tome obavještava. U trenutku kada je umjetnik na Srpsko poslanstvo postavio albansku zastavu, pokrenut je orkan bijesa. Treba biti elementarno pokvaren, pa ne konstatovati kako je problem upravo u tome što je podignuta albanska, a ne srpska zastava. Kako jedna može biti podignuta bilo kad i bilo gdje, dok druga onoga ko je digne izlaže opasnosti od linča, ako to učini izvan Ulcinja.
U društvu u kojem se javnost ne buni a intelektualci ćute kada se u Herceg Novom iz hiljada grla viče "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji", javnost i intelektualci su "šokirani" albanskom zastavom na nekadašnjem Srpskom poslanstvu. U takvom društvu nema mjesta za rasprave o finim granicama između umjetničkog i profanog. Ovdje se još borimo za elementarni opstanak različitosti.
nsarski nsarski 03:51 08.02.2008

Re: prst u oko

Ja mislim da u gornjim instalacijama ima vise prstiju u vise ociju. Na primer, oni Mavari (buduci Islamske vere), nikako ne vole da im se kaze da su sinovi, da prostis, "k*rve". Sada, to jeste umetnicka sloboda od strane uzvikivaca, ali opet, ni senzibilitet Mavara i njihovog pogleda na svet se ne sme zanemariti. To je neka vrsta prsta u oko. Zatim, Mavari su izgradili utvrdjenje, sto je moglo da ometa pogled na prirodu nadolazecim Evropskim narodima. To je vise od prsta - skoro kao brana, ili prepreka. Ali, da to nazovemo metaforicki prst.
I tako dalje, da ne nabrajam. U svakom slucaju - mnogo prstiju u mnogo ociju.
nsarski nsarski 04:04 08.02.2008

Re: crnogorsko BIJEnale

Evo, ja mislim da je ovo totalno dobra analiza.
I s tim u vezi moram da pomenem skandalozno ponasanje americkig vlasti (lokalne policije, zapravo) bas u mom kraju. Dakle, neki klinci umetnickih aspiracija, iz ulice u kojoj stanujem, koristeci umetnicku slobodu, skinu saobracajni znak STOP sto je stajao na cosku i odnesu ga nekud. (Kazu da se ne secaju gde su ga odneli jer su bili pijani iz umetnickih razloga - kao onaj gore sto je mokrio iz istih razloga).
Tog istog dana, jedna starija gospodja, koristeci opet svoju slobodu, podje automobilom u prodavnicu, i kako nije bio znak da mora da se stane, udje u raskrsnicu ne razmisljajuci o posledicama. A posledice su bile ozbiljne. Naidje kamion iz drugog pravca i nesrecna gospodja u sudaru pogine.
I na ovom mestu se iskaze to skandalozno ponasanje policije. Oni, bez pardona, ustanove ko je skinuo znak, i odu bez oklevanja i uhapse mlade umetnike koji su odsustvom instalacije STOP hteli da pokazu kako za njih nema prepreka!
Dakle, ovo:
Ovdje se još borimo za elementarni opstanak različitosti.

ne vazi samo za CG. To je boljka cele planete.
Vlasta Vlasta 07:54 08.02.2008

Aaa!

U kom je ovo državnom uređenju nastalo??
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:20 08.02.2008

Re: Aaa!

Nebitno je. Važno je da je otvoreno pitanje analize složenog mehanizma odnosa umetnika i države.
JJ Beba JJ Beba 17:13 08.02.2008

Re: Aaa!

Važno je da je otvoreno pitanje analize složenog mehanizma odnosa umetnika i države.

ja kapiram maljkovića upravo onakvog kakva nam je država.
marta l marta l 06:39 08.02.2008

blog performance art

i evo nam ga prvi blog performace artwork!!! aferim!

Sve se sjajno odvija do sada… autor postavi svoj rad, provokator nadgradi u neuspelom pokusaju da napravi prvi blogperformance trol, omiljena blog sveznalica u svom besprekornom maniru doda tesnju na slag -a nije da je nameravao, pa ga to promovise u prvog naivnog blog performance art umetnika (malo li je), montenegro razBIJEnale sve I uvede blog performance u divni limbo izmedju desne I leve strane mozga (kamo gordanac kad najvise treba….a I carica je tu
Uzivancija.

O autoru blog prvenceta i zacetniku umetnickog pravca:
Izucavao matematiku , fiziku, istoriju umetnosti I slikanje na istom fakultetu. Postao prevodilac. Bavi se blogperformance artom i kada to ne slutite.

P.S.
Olgin blog artwork “histerija” je jos jedno blog art majstorstvo. Iz iste skole
doktorka doktorka 07:07 08.02.2008

Re: blog performance art

dobro stankovicu , sada nam josh otkri tajnu od koga je "obraz" dobio dozvolu da izvede svoj performans. I da li je i policija izvela svoj performans stiteci barabe iz "obraza" koje se , btw. ni po cemu ne razlikuje od neonacista. naprotiv , zajedno komentarishu na stormfrontu. paralela ti nije uspela .
Dejan Stanković Dejan Stanković 08:30 08.02.2008

Re: blog performance art

Doktorka,

"umetnikova "mašta" nije ograničena našim očekivanjima, a pogotovu ne našom predstavom o umetnosti."
doktorka doktorka 14:23 08.02.2008

Re: blog performance art

Dejan Stanković
Doktorka,"umetnikova "mašta" nije ograničena našim očekivanjima, a pogotovu ne našom predstavom o umetnosti."


Dejane , moram da te citiram:
"Ko je vlasnik tog konzulata? Da li je dobio odobrenje vlasnika ili je uznemiravao tuđ posed? to su značajna pitanja u kapitalizmu u kome po izboru živimo."

Ko je vlasnik Srbije , od koga sledeci put da se trazi odobrenje za odrzavanje izlozbe?Da li od pripadnika "Obraz"

Ne moramo imati predstavu o umetnosti , ali o slobodi moramo , posebno tudjoj.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:28 08.02.2008

Re: blog performance art

to je klizav teren.
sta bi bilo da je neko za pop ikonu predlozio gebelsa ili arkana?
ja nemam odgovor.
imas li ti?
da li je Jasari prihvatljivija pop ikona od Arkana?
ne deluje mi. Tebi?
doktorka doktorka 15:46 08.02.2008

Re: blog performance art

Dejan Stanković
to je klizav teren. sta bi bilo da je neko za pop ikonu predlozio gebelsa ili arkana?ja nemam odgovor.imas li ti?da li je Jasari prihvatljivija pop ikona od Arkana?ne deluje mi. Tebi?


radi se o tome da su umetnici iz pristine imali dozvolu da odrze izlozbu. drugiim recima, iza njih je stajala nasha drzava, koja je morala da bude garant i njima , a i nama da nesmetano mozemo istu posetiti. drugo ,tragicno je da u nashoj zemlji "obraz" pravi selekciju sta se moze ,sta ne.
pogledaj malo:
http://www.youtube.com/results?search_query=%27Otacastveni%20Pokret%20Obraz%27&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1
dragoljub dragoljub 16:19 08.02.2008

postavljanje linka


prekopirate adresu klipa koji želite / desni klik, copy )
uđete u prozorče za vaš komentar
napišete - recimo - Nole peva karaoke
prevućete mišem preko tog txta koji ste napisali, držeći desni klik - tekst se zatamni
onda, dok je tekst "taman" - obeležen - kliknete na četvru ikonicu sa desne strane - onu za link
otvara se polje - klik unutra i pobrišete sve što tamo piše (http...), kliknete unutra desnim klikom + paste - da vam se link youtubea prekopira tamo, kliknete ok
pojavi vam se - u polju komentara - kreacija tipa Nole peva karaoke pa neke silne zagrade u kojima je link i još jednom piše Nole peva karaoke ( korisnicima Opera browsera ) - samo pobrišite txt koji je PRE zagrade, ostalo ne dirajte - kada kliknete "pregled komentara" pojaviće vam se zacrvenjeno Nole peva karaoke - i to je to
korisnici Firefox browsera su povlašćeni, čini m ise - oni ne moraju ništa da brišu
Internet explorer - fala bogu - više niko normalan ne koristi ....hehehehehe, pazi sad drvlje & kamenje..
Šminkerima koji koriste Safari, uputstva i ne trebaju ; )))) pozdrav za Pored & Pored
doktorka doktorka 16:33 08.02.2008

Re: postavljanje linka

dragoljub
prekopirate adresu klipa koji želite / desni klik, copy )uđete u prozorče za vaš komentarnapišete - recimo - Nole peva karaokeprevućete mišem preko tog txta koji ste napisali, držeći desni klik - tekst se zatamnionda, dok je tekst "taman" - obeležen - kliknete na četvru ikonicu sa desne strane - onu za linkotvara se polje - klik unutra i pobrišete sve što tamo piše (http...), kliknete unutra desnim klikom + paste - da vam se link youtubea prekopira tamo, kliknete okpojavi vam se - u polju komentara - kreacija tipa Nole peva karaoke pa neke silne zagrade u kojima je link i još jednom piše Nole peva karaoke ( korisnicima Opera browsera ) - samo pobrišite txt koji je PRE zagrade, ostalo ne dirajte - kada kliknete "pregled komentara" pojaviće vam se zacrvenjeno Nole peva karaoke - i to je tokorisnici Firefox browsera su povlašćeni, čini m ise - oni ne moraju ništa da brišuInternet explorer - fala bogu - više niko normalan ne koristi ....hehehehehe, pazi sad drvlje & kamenje..Šminkerima koji koriste Safari, uputstva i ne trebaju ; )))) pozdrav za Pored & Pored

hvala veliko
KafaJeGotova KafaJeGotova 17:16 08.02.2008

Re: blog performance art

tragicno je da u nashoj zemlji "obraz" pravi selekciju sta se moze ,

cekaj, doktorka, sad ce to tadic 'ostro da osudi', ali i 'snazno podrzi' pravo fasista da izraze svoj stav. pa, kad dodju izbori za predsednika, onda opet 'da ne dodju radikali' i tako do dna. a, nisamo daleko.
dragoljub dragoljub 19:18 08.02.2008

Re: postavljanje linka

hvala veliko

nezahvaljuj meni to uputstvo je meni i istalima koji neznaju napisao sad nemogu da se setim tačno ko pa da ne uvredim nekog; ja sam samo sačuvao i prosleio po potrebi
vishnja vishnja 10:08 08.02.2008

ko ima

usi da cuje, nek cuje...:)

posto pamtim genezu slucaja, moram da kazem da sam jako zadovoljna i razveseljena.
znala sam da ono ne moze biti kraj :)))

podrska &respect
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:17 08.02.2008

Re: ko ima

"Vladajuci ili upravljacki slojevi drustva su zajednicu predstavili u formi harmonicnih koncentricnih krugova koji govore da je zajednica "cela", ali da postoji hijerarhija. Preostali deo društva, je zajednicu predstavio krugom koji je presecen na pola. Time je pokazao i objasnio da je zajednica podeljena na one koji vladaju i na podanike. Sto govori da i "predklasna" drustva imaju ideju o klasnoj podeli."
ivana23 ivana23 11:03 08.02.2008

Blog art


President Bush as Napoleon Bonaparte, flanked by Foreign Secretary Condoleezza Rice, and German Chancellor Angela Merkel as The Angel, the original painting is 'Allegory on The Peace of Pressburg' by Andrea Appiani ca.1808
Kazezoze Kazezoze 11:26 08.02.2008

Re: Blog art

ivana23
President Bush as Napoleon Bonaparte, flanked by Foreign Secretary Condoleezza Rice, and German Chancellor Angela Merkel as The Angel, the original painting is 'Allegory on The Peace of Pressburg' by Andrea Appiani ca.1808

sjajna slika ))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:03 08.02.2008

Zanimljivo...

...ne bi covek nikad rekao da ce Vas toliko uznemiriti polemika sa Milicom Tomic. Ili je u pitanju postizborna nervoza?Ili iscekivanje the Proglasenja? (Referenca na narodnog heroja A.J., po kome ce, cujem, biti i drzavni praznik nazvan je prilicno jasna.) U svakom slucaju, aluzije su prilicno neuspesne, Milicin tekst je bio znatno bolji.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:13 08.02.2008

Re: Zanimljivo...

Cirkovicu, o kakvim Vi narodnim herojima ovde pricate?
O kakvoj polemici?
O kakvim uzbudjenjima?
O kakvoj nervozi?
O kakvim aluzijama?
Izvinite ali ja Vas nista ne razumem.
O kakvim postzborima? Kod mene su izbori, fala na pitanju za godinu i po dana.

a tekst mudroga gurua je uvek bolji. ja jos nisam savladao tematiku. a nisam bas ni posebno bistar. jos ucim. ima nade.
hercule poirot hercule poirot 11:20 08.02.2008

Lozikanje

Milane, je l' se ti malko lozikas na MIlicu. Ajde priznaj drugarima.
Ono uvece kad si sam, pa pomislis na nju, pa ti nesto milo oko srca. Je l' tako?
Dragoberto Dragoberto 14:17 08.02.2008

dakle,

i meni se cini da je post direktno inspirisan ovom razmenom komentara sa Milicom Tomic
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:22 08.02.2008

Re: dakle,

Elementary, My Dear Watson.
uzbudjenja na zalost ni od korava. to je dobrobit koji donosi zrelost.
Nikola Vitas Nikola Vitas 12:01 08.02.2008

khm


Autor bloga je pokusao da bude duhovit (i/ili zlonameran) i pomesao babe i zabe na prilicno besmislen nacin. Razlike izmedju dva opisana performansa nadam se da su ocigledne svakome, pa i Dejanu Stankovicu. Da je samo mesanje baba i zaba u pitanju, bilo bi me prilicno bas briga za sadrzaj ovog bloga. Ali nije. Autor je, isprovociran jednim umetnickim delom, ustao u odbranu (ili makar razumevanje) batinaske fasisticke bande. Jer ako je nesto izlozeno u galeriji onda je to umetnicko delo, mozda lose, mozda glupo, uvredljivo, sta god - ali izlozeno da bude da bude predmet kritike usmene ili pismene ili kakve god, ali nikako kritke motkama i lancima. Zato bi autor morao da bude svestan da je njegov post upravo suprotno onome sto zeli da bude - umesto osude ili kritike jednog izlozenog rada, to je opravdanje jednog akta nasilja. Dejan Stankovic bi, takodje, morao da zna da se akcije fasisticke bande ne mogu selektivno braniti.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:05 08.02.2008

Re: khm

sve je refleksija konteksta države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastalo.

samo pokusavam da razumem ljudsko ponasanje u svetlu nedavno naucenog.

i nemoj mi imputirati nista. tvoje razumevanje napisanog, nikola, je tvoja slika, ne moja.
drugi ljjudi, ne manje mudri od tebe drugacije su razumeli napisano. pa sad ti razmisli. jesi li pronicljivijiili si samo malo jednosmeran i ideoloski napaljen i isklujciv.

ne branim nikoga. posebno ne naslije. u ovom slucaju samo pokusavam da razumem.
no, ako se dobro secam ti branis zlocinca gevaru kao i nase crvene zlocince samo zato sto su crveni.
Nikola Vitas Nikola Vitas 12:24 08.02.2008

Re: khm

...
nsarski nsarski 12:24 08.02.2008

Re: khm

Jer ako je nesto izlozeno u galeriji onda je to umetnicko delo, mozda lose, mozda glupo, uvredljivo, sta god - ali izlozeno da bude da bude predmet kritike usmene ili pismene ili kakve god, ali nikako kritke motkama i lancima

Nikola, slazem se sa drugim delom recenice, ali sa prvim ne mogu nikako.
Naime, kazes "Jer ako je nesto izlozeno u galeriji onda je to umetnicko delo". Ima mnogo umetnickih dela koja nisu izlozena u galeriji - skulpture, murali itd. A zatim, ima umetnickih dela koja se ne izlazu u galerijama uopste - knjige, muzika, itd.
Ja mislim da je korisno razmisliti, a u kontekstu onog duzeg teksta gore o dogadjajima u CG, sta nije umetnicko delo. Naime, autor gornjeg teksta se, cini mi se, zalaze za ideju da je umetnicko delo sve sto neki umetnik proglasi za umetnicko delo (on je cak naveo primer mokrenja). Ja sa tim imam ozbiljan problem.
Pozdrav.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:30 08.02.2008

Re: khm

Obrati paznju nikola. nije sve crno belo i jednoslojno. ima i nijansi.,

Naime, autor gornjeg teksta se, cini mi se, zalaze za ideju da je umetnicko delo sve sto neki umetnik proglasi za umetnicko delo (on je cak naveo primer mokrenja). Ja sa tim imam ozbiljan problem.


izloziti gevaru, jasarija, arkana, ili geringa meni je jednako strano. i uvredljivo. i nasilnicki.
s druge strane sinoc niko nije dobio batine? dakle u pitanju nije bilo nasilje vec performans nasilja. vise uvreda nego povreda.

stoga se usudjujem da sve stavim u isti kos.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:38 08.02.2008

Re: khm

"Jer ako je nesto izlozeno u galeriji onda je to umetnicko delo".


oprosti nikoli na ovom, to je lapsus. naravno da zna da nije sva umetnost u galeriji.
Nikola Vitas Nikola Vitas 12:41 08.02.2008

Re: khm


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:44 08.02.2008

Re: khm

...s druge strane sinoc niko nije dobio batine?

Steta, a trebalo je.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:47 08.02.2008

Re: khm

ja sam protiv nasilja. ne slazem se da iko ikada treba da dobije batine.
Taska Dana Taska Dana 12:54 08.02.2008

Re: khm

Nije sve u umetnickoj galeriji.
Cesto nije sve ni u umetnikovoj glavi, cesto nije ve ni u samom delu, zapravo retko je sve u delu.

Performans je udvaranje, predigra, izazivanje. Kontra preformans je odgovor na izazov.

Sve u svemu, mnogo seksualnog naboja.
Mrznja je samo visi oblik ljubavi ????
ivana23 ivana23 12:58 08.02.2008

Re: khm

Verbalni performans:


....
OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Ja govorim o OVK, nije u sumnji, nego govorim o imenima.
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: To nije bilo civilno stanovništvo.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Znači, Adem Jašari, Hamze Jašari, brat Adema Jašarija, je li tako?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: Da.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Hamze Jašari je, prema vašim saznanjima, kad je došlo do sukoba koji se mnogo pominje u Prekazu (Prekazi), bio sa Ademom Jašarijem u kući, je li tako?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: Da.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Je li tačno da je Hamza Jašari, prema vašim saznanjima, hteo da se preda?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: Prema onome što sam čuo od mojih veza, to je bilo tačno tako.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Ali njemu je zapretio Adem Jašari da će ga ubiti ako se preda, je li to tačno?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: To je ono što je policija saznala putem svojih veza.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: A inače, na policiju je prvi zapucao Adem Jašari (sledeće pominjanje), je li to tačno?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: Tačno.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: A je li zapretio celoj porodici da će ih ubiti ako se predaju?
SVEDOK K-6 – ODGOVOR: Prema onome što se čulo na voki-toki i prema informaciji koja je dala policija, to je tačno.

OPTUŽENI MILOŠEVIĆ – PITANJE: Da bih vas podsetio samo o razgovoru između Adema, to piše u vašoj izjavi na strani 23 u prvom pasusu od sredine, jer ovo ste potvrdili, pa neću da gubim vreme: "O razgovoru između Adema i njegove porodice čuo sam od jednog doušnika. Jedan desetogodišnji dečak, Ademov sin, preživeo je ovaj incident i ispričao to pripadnicima UČK. Oni su mu rekli da to nikada nikome ne ispriča, jer je njegov otac heroj za svoj narod". Govorite da se borba nastavila još dva dana, posle čega se policija povukla, što nije za ovo ispitivanje bitno.
....

Haski tribunal/Sudjenje Milosevicu/Transkripti
IZVOR: FOND ZA HUMANITARNO PRAVO
Nikola Vitas Nikola Vitas 13:05 08.02.2008

milosevic

...
Nikola Vitas Nikola Vitas 13:07 08.02.2008

Re: khm

...
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:13 08.02.2008

Re: milosevic

prijatelju, nije trolovanje.
To je slobodna asocijacija.
Tolerisao sam tvoje imputacije i zakljucke sta ko misli i sta ne misli, sta brani i za sta se zalaze, zasto bih dozvolio dodatne informacije o istorijskom liku koji se u beogradu predstavlja kao kandidat za pop-ikonu?
obrazlozi pa cu da brisem.

inace: svedok je pod imenom K-6, jer se u sudu vodio kao zasticeni svedok. Tuzilastvo ga je dovelo kao svog svedoka, Albanac je.

Dejan Stanković Dejan Stanković 13:17 08.02.2008

Re: khm

NIkola, kad smo vec kod asocijacija, ti mene podsecas na mlade Portugalce i Spance koji zale za Salazarom odn. Frankom.
To su po pravilu oni cije su porodice upravljale zemljom u vreme diktature i demokratija im je oduzela privilegije. Takvih je veoma malo.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:21 08.02.2008

Re: khm

To su po pravilu oni cije su porodice upravljale zemljom u vreme diktature i demokratija im je oduzela privilegije.

Hm.... Kod nas u Srbiji takvih ima mnogo.
A, demokratija se prema njima pokazala kao jos izdasnija od diktature....
Nikola Vitas Nikola Vitas 13:22 08.02.2008

Re: milosevic

...
Nikola Vitas Nikola Vitas 13:23 08.02.2008

Re: khm

...
nsarski nsarski 15:16 08.02.2008

Re: khm

Taska Dana

Nije sve u umetnickoj galeriji.
Cesto nije sve ni u umetnikovoj glavi, cesto nije ve ni u samom delu, zapravo retko je sve u delu.

Performans je udvaranje, predigra, izazivanje. Kontra preformans je odgovor na izazov.

Sve u svemu, mnogo seksualnog naboja.
Mrznja je samo visi oblik ljubavi ????

Evo jednog primera, bez politickog nabolja, koji se desio u Beg. davno, kad ni jedan o danasnjih politickih problema nije ni postojao, ili barem javnost nije znala za njih.
Elem, jedne godine u SKC, neki umetnik odluci da napravi svoj performans (to se zvalo "happening" tada) koji se sastojao od sledeceg. Na stolu je stajao akvarijum pun vode, u akvarijumu zlatna ribica, i umetnik je kutlacom, polako i temeljito zahvatao vodu iz akvarijuma i prosipao je na pod.. I to je trajalo i trajalo. I onda su gledaoci shvatili da on ima nameru da izbaci svu vodu iz akvarijuma i tako ubije ribicu (sto je i umetnik potvrdio). Pocela su negodovanja medju publikom, neki su poceli da psuju, digla se galama i instalacija je prekinuta.
Pitanje: da li je i ovo umetnost, i da li su gledaoci imali pravo sto su sprecilii umetnika da ubije ribicu i na taj nacin izlozi svoje delo?

Taska Dana Taska Dana 15:44 08.02.2008

Re: khm


Ako me pitate sta je kreativnije, zivot ili smrt, ja to ne bih mogla da vam kazem jer jos uvek sam ziva a kad umrem ko zna da li cu moci da vas sretnem da o ovome pricamo. :)


U svakom slucaju, radujem se sto je ribica ostala ziva. Jel jeste?
nsarski nsarski 15:49 08.02.2008

Re: khm

U svakom slucaju, radujem se sto je ribica ostala ziva. Jel jeste?

Jeste, ostala je ziva, ali umetnik je sprecen da prikaze svoje delo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana