IT

Brstač koji obećava

uros_vozdovac RSS / 01.12.2012. u 11:17

Umoran od ovih tema eskapizam me odveo da po dobrom starom običaju prošvrljam starim stazama i razgledam šta se ima naći po gitovima launchpadima i ostalim divnim lokacijama gde se uvek iznova i iznova vidi nešto novo i lepo, a ume i da se nauči ponešto.

 Kad već Srbijicu nisam u mogućnosti da `opravim da bar ovih nekoliko desetina računara koje održavam budu aptudejt. Jer smo tako u mogućnosti.

Taj put me odveo do browsera, i odmah da se razumemo. Rezidentni sam korisnik Firefoxa, i to na nightly kanalu, u međuvremenu to naraslo do broja 20. Usput u rezervi čuče i Opera i Chromium, za ne daj bože, kao i par egzotičnih, većinom na webkitu, Midori na 1. mestu, onda web (bivši Epiphany) onda Konqueror  u večitom pokušaju da razumem KDE ekipu, i to je to, bio sam srećan i zadovoljan.  A onda sam provalio ovo...

QUPZILLA

Kao što slika kaže u pitanju je QupzZilla browser, koji tvrdi da koristi najbolje od oba sveta. Webkit standard, GPL licenca, pisan u Python-u (PyQt library)pa da probamo, a?

 

Prvi utisak je, khm, da je pokupio izgled desktopa. Bez njakanja i dodatnog zezanja potpuno se integriše u Desktop. Ne da se omesti ni promenom DE-a, Gnome-Shell? Evo ga, KDE, ma naravno. Dakle desktop integracija radi kako treba, i kako je zapoveđeno. 

Lepo.

Uvoz bookmarka iz Firefoxa ne štuca takođe, mada nije baš bez posla, malo preuređivanja i reordering bar bookmarka na tab-baru i spremni smo za rad...

 screenshot-from-2012-12-.png

 

Izgleda upravo ovako i to bez dodatnih podešavanja, ništa pretenciozno. Kako lično volim da se poigram sa fontovima, ni to Qupzilli nije predstavljalo nikakav problem, izmena fontova je, rekao bih, identična kao kod Firefoxa sa očekivanim rezultatom. Kako je ipak QT aplikacija - font subpixel smoothing izgleda onako kako ga QT renderuje, za moje GNOME oči malo overkill, ali samo malo, čisto jedno malo vizuelno podsećanje da je QT u pozadini.

Brzina

Sadašnje standardne internet konekcije imaju zavidne brzine, pogotovo gledajući samo nekoliko godina unazad, i oni slatki mali tweakovi koje smo ranije rado koristili u nadi da uštedimo koji bajt ili milisekund, sada postaju besmisleni, manje više sve je brzo. Ali sam prikazom stranica i odzivom Qupzille impresioniran. Ponaša se kao Epiphany nekad, šije Ffox i izvikani Chrome za dve kojske dužine, u svakom mogućem pogledu, a što se konzumacije memorije tiče, bar u mom slučaju, nije niti gladna niti sita. Čist prosek. Suštinski za RAM me baš briga nekorišćen RAM je bačena lova, kad sam ga kupio nek se koristi.

 Presuda

Vazda kod tih egzotičnih browsera me proganja utisak da nešto nedostaje, nekad je to očigledno kao kod Gnome Web, neka malo bolje skriveno kao kod Midorija, ali je svakako prisutno i taj osećaj postoji i stvaran je nisam umislio. Zato se, osim kod ovakvih eksperimenata, nikad ništa ne zapati, ne samo kod mene, nego i kod korisnika. Qupzilla je, svedočim, imuna na taj osećaj, ovaj mali egzotični browser je imun na taj sindrom, upravo je to - zaokružen i dovršen browser. Kako je multiplatformski, može se probati i sa njim se poigrati na sledećem linku:

http://www.qupzilla.com/download 

 

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:28 01.12.2012

Umoran od ovih tema

Motiv za tekst ti je sasvim ok jer sam u sličnom sosu (umaku koji je prekuvan te je lepljiv), ostatak oko tehnologije nisam ništa razumeo ali opet pozdravljam razlog za pisaniju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 01.12.2012

Re: Umoran od ovih tema

Ja samo da ti mahnem, nema smajlija koji maše al kao da ga vidiš, i odo...jer ič ne razumem, a titla nema...probala sam dijagonalom da čitam, skrhala sam se na pola i sad odoh da lečim ugruvane komplekse
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:38 01.12.2012

Re: Umoran od ovih tema

Jeco, Đorđe

Ma niš se ne sekirajte ove male radosti su nama eto sportić koji upražnjavamo upravo zbog eskapizma, kao i one bejskrajne rasprave čiji je OS bolji, pa se ta boles` proširila i na mobilne, a u stvari je samo to, dobro zezanje.

Nema tu ko je u pravu, stvarno, mada bi pre ruku odsekao nego to Maxi priznao. A on vidiš na OSX, od svih MS čudesa

Probajte i vi negikovi malo da se igrate, kao deca - zabavno je. Skini eto ovu Qupzillu, ko zna možda ti se dopadne, instalira se na klik. A kad ga svučeš probaj da je podesiš onako kako se tebi sviđa i ne obaziri se na to kako je zamišljeno da se radi jer to u našem svetu ne postoji, dakle još jednom Desktop je igralište, pa šta bude. A i kad smo bicikle učili da vozimo padali smo, što ne bi malo rušili sisteme...

Nego da samo kažem, sutra sam u Novom Sadu na konferenciji Udruženja profesora informatike, i govorimo o korišćenju FLOSS rešenja u nastavi.

Jurim vetrenjače, po običaju, a evo koga zanima prezentacija može da baci kritičko oko <ovde>
maksa83 maksa83 00:47 02.12.2012

Re: Umoran od ovih tema

Probajte i vi negikovi malo da se igrate, kao deca - zabavno je.

Da dodam - to je najzabavnija stvar koju možeš da radiš obučen i najdosadnija stvar koju možeš da radiš go.

(Čisto da im ne pumpamo očekivanja, a i možda imaju bolji način da utucaju vreme.)

A on vidiš na OSX, od svih MS čudesa


To je jedan zdrav muški Unix, u hello kitty 'aljinici sa party balončićima odozgo - trandža takoreći. :))))
maksa83 maksa83 11:30 01.12.2012

Dvostruki standardi

<trol>
Bez njakanja i dodatnog zezanja potpuno se integriše u Desktop

Aha! A kad Microsoft zabode brauzer u desktop i OS onda kuku-lele-padaj-silo-i-nepravdo!
</trol>

Dve stvari:

- headles browser - phantomJS.
- How Browsers Work
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:10 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

maksa83


- headles browser - phantomJS.
- How Browsers Work


E pa i Fantom je dobar, pogotovo za Linukse, gde Java (Oracle, sram te bilo) ume da zeza, ovaj je čita kako treba.

Kad Microsoft zabode brauzer u Desktop to je zlo po definiciji... U stvari ovde je desktop integracija puka imitacija izgleda, uostalom Qupzilla je cela u /user/Home/ nema pristupa sistemskim particijama, tako da...
sluhzaduh sluhzaduh 15:28 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

uros_vozdovac
maksa83


uostalom Qupzilla je cela u /user/Home/ nema pristupa sistemskim particijama, tako da...


E to je ono što me brine. Moj home folder vrišti za malo olakšanja :) Šalim se, naravno, jasno mi je šta si hteo da kažeš.

Što se Firefox brauzera tiče, promene lisici broj dlaka u repu i to se odmah zove novom verzijom (trenutno 17). Možda preterujem, ali... vidim da sve češće dahće pod teretom skripti, plaginova i ostalih zvrčkica koje ga čine fensi...

Tvoj tekst mi se svideo i zato što me provozao po mojoj linux istoriji. Za svog OpenSuSEta sam pronašao Qupzillu. Instaliraću je, pa nek ide RAM... :)
maksa83 maksa83 16:13 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

Što se Firefox brauzera tiče, promene lisici broj dlaka u repu i to se odmah zove novom verzijom (trenutno 17). Možda preterujem, ali... vidim da sve češće dahće pod teretom skripti, plaginova i ostalih zvrčkica koje ga čine fensi...

Pa videla lisica da se konj potkiva pa i ona digla verziju, tj. tu foru su pokupili od Chrome-a koji je (bar kod mene) sada na verziji 23.nešto. Od kilavih godinu-dana-između-verzija 'leba nema. Release early, release often.

Posle nekog vremena sav sofver (ako se ne pazi) postane kilav i prenatrpan. Chrome je skoro napravio faux pas kad je ukinuo Greasemonkey ekstenzije (može da radi, ali treba da startuješ Chrome sa specijanim parametrima, što 99.9% ljudi neće uraditi) u želji da sve pogura na njihov App Store. Mene takvo siledžijstvo ekstremno iritira.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:51 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

Kažem ja, eskapizam. Ni ja ne znam šta se dešava sa Firefoxom, nekad se mogao čovek pouzdati a danas ni prići. Kad ono beše Ffox 3,6 a Namoroka 3.9 to je bilo solidno kao stena.
Onda je došla četvorka, pa su usvojili ovo što Maksa kaže i ode mast u propast.

Sad često i ne primetim dokle je to stiglo morao sam kad sam pisao da pogledam ovo

Sve u svemu nemam više nikakvu emociju kad promene verziju a vozim Liju iz čiste nepatvorene navike.

Elem, utisak o Qupzilla?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:45 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

Jebote, a što ne koristite Lynx?

Zajebavam se naravno :)

Mada u svom talibanskom periodu pre mnogo godina sam ga stvarno koristio. Posle me smorilo, jebiga konformizam će nas ubiti :))


P.S.
Nisam neki fan brauzera, dapače što bi rekla braća po Hagu, par godina koje sam provaeo u web programiranju smatram najgorom noćnom morom.
Evo i sad se javljam sa neke prastare "lisice".
maksa83 maksa83 19:59 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

Jebote, a što ne koristite Lynx?

Ko kaže da ne koristimo?

To je sejf hex, ništa javascript, ništa fleš, apleti, qrcipalci...

lynx razdvaja dečake od muškaraca.

ali to kad se osećam raskalašno i konformistički, Inače surfujem telnetom na port 80.

uros_vozdovac uros_vozdovac 20:00 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

e pa kakav bi bio čovek da ne vozim Lynx na Maemo, na N900
maksa83 maksa83 20:07 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

e pa kakav bi bio čovek da ne vozim Lynx na Maemo, na N900

A kad hoćeš da gledaš Star Wars:

telnet towel.blinkenlights.nl
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:08 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

ali to kad se osećam raskalašno i konformistički, Inače surfujem telnetom na port 80.


Ma ja ko Stallman skinem sa wget pa posle čitam u miru u svoja četiri zida (jebo me Đilas)
maksa83 maksa83 20:13 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

vrabac_u_steni
ali to kad se osećam raskalašno i konformistički, Inače surfujem telnetom na port 80.


Ma ja ko Stallman skinem sa wget pa posle čitam u miru u svoja četiri zida (jebo me Đilas)

Richard Stallman is the new Chuck Norris.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:22 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

maksa83
vrabac_u_steni
ali to kad se osećam raskalašno i konformistički, Inače surfujem telnetom na port 80.


Ma ja ko Stallman skinem sa wget pa posle čitam u miru u svoja četiri zida (jebo me Đilas)

Richard Stallman is the new Chuck Norris.


Znam, znam, čak je jednom naterao Visual Studio da mečuje "vitičaste" zagrade u okviru logičke celine.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:28 01.12.2012

Re: Dvostruki standardi

cmatrix je dokaz
Sepulturero Sepulturero 11:40 01.12.2012

Browser

Мало ескепизма на широка поља превођења, или креирања нових речи, не би шкодило. Чини ми се да техничке науке, поготово информатика, просто вапе за тим. Како то раде браћа Хрвати?

Такође ме у последње време преокупира доминантна позиција Гугла у свему и свачему. Мајкрософта смо се помало ослободили, захваљујући Убунтуу, али Гугл сада доминира још и више.

Имамо руску алтернативу, Јандекс, али они су још далеко...
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:05 01.12.2012

Re: Browser

Braća `Rvati - manje više kao i mi lokalizacija, makar GNOME i KDE je kod nas odmakla čak u većem stepenu od njih, u regionu jedino Slovenija može da nam parira, možda i malčice beži, koji promil.
Druga je stvar standardizovati rečnik, to je ozbiljan posao i prevazilazi naše mogućnosti, na žalost, iako se pojedinci stvarno trude, Časlav na prvom mestu.

Takođe je veliki problem što se lokalizovani sistemi ne koriste, bar ne u značajnom broju, pa se retko prijavljuju greške, i tako u krug, sve u svemu i tu je potreban neki koncenzus, a ne vidim ga na vidiku.

http://duckduckgo.com/ je nekakva alternativa, ali u pravu si, nije baš nešto. Uopšteno za Google nema rešenja, ukoliko hoćeš udobnost kakvu si navikao. Ali biće.
dragoljub92 dragoljub92 13:01 01.12.2012

e sad

evo odgovaran ti snjega,insteresantan je al neznam za brzinu i tako to ali dobro jesto daje moguc'nost da iz vise brozera mozes da uvezes bukmarkove
inac;e se javljam sa super os live usb stika ,jerbo su mi otisli ata kontroleri na ploci pa ne vidi nijedan ata disk.
koristi'cu ga danas cel dn

е промени тастатуру саг имам шћчњљђџ

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana