Budućnost| Nauka| Planeta| Život

Shape of the things to come

nsarski RSS / 03.12.2012. u 16:21

a povodom predstojećeg kraja sveta…

torricelli.jpgEvangelista_Torricelli_-_Museo_di_Storia_Naturale_di_Firenze.JPG

 

Eksperiment sa živom                                               Spomenik Toričeliju u Firenci

 

Evanđelista Toričeli je najpoznatiji po tome što je otkrio barometer i pomoću njega prvi uspeo da izmeri atmosferski pritisak, tj. pritisak koji Zemljina atmosfera vrši na sve nas koji se po površini Zemlje krećemo. Svi se, naravno, sećamo Toričelijevog ogleda o kojem smo učili još u osnovnoj školi, i priče da se visina živinog stuba, u punoj epruveti dužine jedan metar, spustila na 76cm, ili 760mm, kada je tu epruvetu Toričeli otvorenim krajem potopio u posudu sa živom, kao na slici gore. Umesto da živa iz epruvete iscuri sve dok se njen nivo ne izjednači sa onim u posudi, pritisak atmosfere na slobodnu površinu žive u posudi održavao je visinu stuba u epruveti na vrednosti od oko 760mm. Ta se mera i danas ponekad koristi – pritisak izražen u milimetrima živinog stuba.

Koristeći ovakva merenja, Toričeli je kasnije objasnio pojavu vetrova u prirodi: oni nastaju kada se atmosferski pririsak na različitim mestima razlikuje, i vazduh počne da struji od višeg ka nižem. Pored ovoga, Toričeli je zaslužan i za druga otkrića o kojima će ovde biti više reči. Ali, pođimo redom.

Toričeli je rođen u siromašnoj porodici (otac mu je radio u tekstilnoj radnji), ali je zbog bistrine uma i talenta za matematiku brzo zapažen i svoje prvo obrazovanje  je kasnije stekao u Jezuitskom koledžu, Collegio Romano, u Rimu, gde ga je na školovanje uputio stric, Otac Jacopo, jezuitski fratar. Tokom školovanja bavio se hidraulikom, astronomijom, matematikom, filozofijom, itd, i  putem pisama održavao kontakt sa Galilejom i drugim naučnicima svog vremena. U jednom pismu Galileju, 11. 09. 1632. godine, on je napisao da se u potpunosti slaže sa hipotezom da se Zemlja okreće oko Sunca i istakao da je upoznat sa radovima Keplera i Brahea. Posle suđenja Galileju,  1633. godine,  Toričeli je uvideo da je bavljenje ovim pitanjima opasno i da ga može dovesti u neprilike, pa se  uglavnom posvetio matematici kao neutralnoj nauci. U toj oblasti je postigao važne rezultate, a najpoznatiji su njegovi doprinosi u izračunavanju površina i zapremina obrtnih geometrijskih tela. Ne treba zaboraviti da se u to vreme nije znalo za diferencijalni i integralni račun, pa su Toričelijevi rezultati utoliko značajniji.

Posebno je zanimljivo Toričelijevo otkriće da postoje geometrijska tela koja mogu da imaju beskonačno veliku površinu, ali konačnu zapreminu. Ovaj naizgled paradoksalni rezultat ilustrovaćemo prostim primerom.

Odnos inverzne proporcionalnosti, tj., funkcija y=1/x, predstavljena je na grafiku dole, za pozitivne vrednosti promenljive x.

1xblog.png 

Ako zamislimo sada da ceo ovaj grafik rotira oko x-ose, dobićemo obrtno telo u obliku levka, kao što je prikazano na donjoj slici.  Preciznije, na njoj je prikazan odsečak tog levka od vrednosti x=1 pa nadalje, do neke vrednosti a.

images?q=tbn:ANd9GcTobhieAp82OU_OvLi7MeQw5QS063qk35P_JWE7dOV2PwG3tk7qZg

Toričelija je zanimalo da izračuna površinu i zapreminu tog levka u zavisnosti od vrednosti dužine a; očevidno, duži levak će imati veću zapreminu (i površinu) nego kraći. Danas, uz poznavanje integralnog računa, ovo je jednostavan zadatak, ali se u Toričelijevo vreme za integralni račun nije znalo. Koristeći ingeniozne matematičke trikove, on je ipak uspeo da izračuna da je zapremina levka V=pi*(1-1/a), dok je površina P=2*pi*ln(a), gde je ln prirodni logaritam. Ali, ovo je naizgled paradoksalan rezultat.

Naime, zamislimo da je levak beskonačno dugačak, tj., da je a beskonačno veliki broj. U tom slučaju, zapremina takvog levka postaje V=pi, dakle konačan broj, dok je površina beskonačna jer je logaritam rastuća funkcija. “Paradoks” se sastoji u sledećem: ako zamislimo da je taj beskonačno dugi levak napunjen bojom, onda ćemo imati konačnu količinu boje (zapremina je konačna, setimo se), ali nje neće biti dovoljno da levak ofarbamo jer mu je površina beskonačna. Barem tako kaže teorija. U realnosti, naravno, ovo ne moze da se dogodi, jer na svom tankom delu levak postaje toliko uzan da ni jedan molekul boje ne može kroz njega da prođe.

Teolozi su ovaj levak navodili kao ilustraciju spoja božanskog (beskonačnog) i ljudskog (konačnog) postojanja u jednom objektu, a ovo geometrijsko telo poznato je još i kao Toričelijeva truba (Torricelli’s trumpet).  

Dana 25. oktobra 2012. godine navršilo se tačno 365 godina od smrti Evanđeliste Toričelija.

Kakve veze ima oblik ovog tela s krajem sveta i stvarima koje će doći?

Pa, u metaforičkom smislu ima. Prema Bibliji, u budućnosti ljudima predstoji Strašni sud (Judgement Day), kada će Bog sići među ljude, presuditi grešnima, i ostale povesti sa sobom. Svet kakav poznajemo prestaće da postoji. Biće to Sudnji dan kada će se božansko spojiti sa ljudskim. Ovaj događaj će najaviti anđeo Gavrilo (Gabriel) zvukom iz trube kao što je Toričelijeva, čiji oblik spaja ljudsko i božansko, a koja se još zove i Gabrijelov rog (Gabriel’s horn).

images?q=tbn:ANd9GcSyx9kVJunJ1Wbc6p4XPtMg8gqzOj90-DkOpaaHuEc0-IQRvhFO MATHS-Gabriels-Horn-poster.jpg

Duvanjem u ovaj instrument, dakle, Gabrijel najavljuje kraj sveta. Ovaj motiv je iskoristio Roland Žof u svom filmu Misija, 1986. godine, za koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, Oskara za scenografiju, nagradu Zlatni globus za muziku i mnoge druge pohvale i nagrade. Radnja u filmu se dešava 1750. godine i prati sudbinu pripadnika Guarani plemena u Paragvaju, okupljenih oko jezuitske misije Sao Miguel de Missoes, koju su izgradili kako bi se zaštitili od napada Portugalaca, budući da su domoroce lovili i koristili ih kao roblje na obližnjim plantažama. U vreme izgradnje, teritorija je pripadala Špancima čiji je zakon zabranjivao trgovinu robovima.  Protagonista filma je misionar otac Gabrijel (u filmu ga igra Džeremi Ajrons) koji je Indiose organizovao, savetovao i podučavao. Međutim, Madridskim ugovorom iz 1750. godine, ta teritorija sporazumno je  dodeljena Portugaliji na upravljanje, zajedno sa sedam misija južno i istočno od Rio Paraguay. To je, naravno, značilo da su Portugalci sada bili slobodni da Guarani populaciju pretvori u robove. Naseljenici misije su se bunili protiv ovakvog nametnutog ishoda i odlučili da se protiv okupatora brane svim sredstvima. Međutim, njihovo oružje (luk i strela, mahom) nije moglo da se meri sa naoružanjem  i opremom nadiruće vojske. Guarani, zajedno sa ocem Gabrijelom, uprkos herojskom otporu, bivaju poraženi. U masakru koji je usledio preživelo je samo nekoliko dece – svi ostali su pobijeni.  Za lokalnu populaciju, taj okršaj značio je kraj uređenog života oko misije, kraj njihovog sveta.

600full-the-mission-screenshot.jpg 

  Nekoliko dana pre konačnog okršaja vidimo oca Gabrijela kako sam prolazi džunglom pored stena i vodopada, u netaknutoj prirodi, razmišljajući o budućnosti koja njega i njegove sledbenike u misiji očekuje. U jednom trenutku, on sedne na kamen, izvadi svoju trubu, sličnu Toričelijevoj, i zasvira. Muzičku temu za ovaj film napisao je Enio Morikone, i svima koji film nisu gledali poklanjam tu scenu.



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 16:24 03.12.2012

Dodatak

Iz nekog razloga, ne mogu da postavim Youtube klip u glavnom tekstu, pa ga postavljam ovde.

Dakle, Enio Morikone / Gabrijelova oboa


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:23 03.12.2012

Re: Dodatak

metafora o strasnom sudu je prenaglasena, ona zapravo ne znaci kraj, vec preobrazenje, tvorevine, energije, if u will...

nsarski nsarski 01:02 04.12.2012

Re: Dodatak

metafora o strasnom sudu je prenaglasena

Heh, kazi to onim fundamentalistima iz Teksasa, Alabame, Dzordzije, Floride...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:01 04.12.2012

Re: Dodatak

nsarski
metafora o strasnom sudu je prenaglasena

Heh, kazi to onim fundamentalistima iz Teksasa, Alabame, Dzordzije, Floride...


jesus camp?
koliko su oni stvarno jaki u SAD, mislim ovaj fundamentalizam? da li sme neko ko veruje u dzizusa da bude demokrata, ili su svi choporativno republikanci?
alselone alselone 08:08 04.12.2012

Re: Dodatak

koliko su oni stvarno jaki u SAD, mislim ovaj fundamentalizam?


Ja bih rekao - prilicno.

Cak i u Kaliforniji, u kojoj bi trebalo da bude malo ovakvih hilbili i rednek razmisljanja, i cak visoko obrazovani ljudi na relativno visokim pozicijama u svojim firmama, posle par razgovora nece preskociti da spomenu Isusa, veru i slicno. Otprilike - za svaki slucaj.

tasadebeli tasadebeli 08:47 04.12.2012

Re: Dodatak

Srđan Fuchs

nsarski
metafora o strasnom sudu je prenaglasenaHeh, kazi to onim fundamentalistima iz Teksasa, Alabame, Dzordzije, Floride...jesus camp? koliko su oni stvarno jaki u SAD, mislim ovaj fundamentalizam? da li sme neko ko veruje u dzizusa da bude demokrata, ili su svi choporativno republikanci?



Упознао ја неке наше који живе тамо, па су се инфилтрирали и у те редове... Хм... На устима мед, ал' у очима јед...

Узгред, као народ, стварно смо к'о поруб у... Нема области где нас нема, од НАСЕ и ЦЕРН-а, преко Холивуда и модела за мистер Бонда, па све до ККК... За овако мали народ велики је успех да покрива толики простор...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:30 04.12.2012

Re: Dodatak

to ćemo morati da prihvatimo u bilo kom scenariju ako se budemo približavali republikancima, ali lakše je to da se apsorbuje duhovno/intelektualno (jednostavno ne obraćaš pažnju na bolide a ograničiš im mogućnosti širenja društvenog uticaja) i kontroliše državno nego uticaj kejdžibi-vladika.
alselone alselone 10:47 04.12.2012

Re: Dodatak

bolide


Kaze fazon:
- imam druga, zovemo ga formula. Ali ne zato sto je brz nego zato sto je bolid.
princi princi 12:08 04.12.2012

Re: Dodatak

Cak i u Kaliforniji, u kojoj bi trebalo da bude malo ovakvih hilbili i rednek razmisljanja, i cak visoko obrazovani ljudi na relativno visokim pozicijama u svojim firmama, posle par razgovora nece preskociti da spomenu Isusa, veru i slicno. Otprilike - za svaki slucaj.

Ma neee, meni se čini da to kod njih ima socijalnu funkciju. Oni idu u crkvu kao što idu u bioskop, ili kao što kod nas ljudi izlaze "u šetnju", ili u Engleskoj u najbliži pab, da se druže, vide ko šta ima, kako kome deca rastu itajrad... Rastojanja su velika, kulturni život nepostojeći, a ljudi su, ipak, socijalna bića. O crkvi, veri i to, ako se povede razgovor uopšte, je više vrsta socijalne legitimacije, tipa "ja sam od tih, a ti?", small talk. Bilo bi malo weird da počnu da pričaju o aksiomatici realnih brojeva, :).
alselone alselone 12:19 04.12.2012

Re: Dodatak

Ma neee, meni se čini da to kod njih ima socijalnu funkciju. Oni idu u crkvu kao što idu u bioskop, ili kao što kod nas ljudi izlaze "u šetnju", ili u Engleskoj u najbliži pab, da se druže, vide ko šta ima, kako kome deca rastu itajrad... Rastojanja su velika, kulturni život nepostojeći, a ljudi su, ipak, socijalna bića. O crkvi, veri i to, ako se povede razgovor uopšte, je više vrsta socijalne legitimacije, tipa "ja sam od tih, a ti?", small talk. Bilo bi malo weird da počnu da pričaju o aksiomatici realnih brojeva, :).


Da, ima i socijalnu funkciju ali ima i potrebu da se deklarisu kao vernici, ja bar mislim, za svaki slucaj jer ne znaju da li sam ja republikanska budala. Cesto mi, uzgred, posle par dana poznanstva provuku tu neku pricu u dve recenice.

Ok, mozda gresim ali ako je tako, makar i blago, u LA, mogu misliti kako je u Teksasu i Alabami.

princi princi 12:32 04.12.2012

Re: Dodatak

S druge strane, ono, to je neka poruka, deklaracija moralnih vrednosti: "Evo, ovo su moje moralne vrednosti, verujem u Džizsa, holi šit i šotgan" sračunata, na neki način, da proizvede efekat sličan onom zbog koga muslimanu nećeš nuditi prasetinu kad ti dođe u goste (jbg, muslimane i nas odmah prepoznaš po boji kože, izrazu lica, akcentu). Mislim, ne kažem, deluje šašavo, pogotovu kad se prenaduva u medijima, ali u osnovi je neka ljudska potreba za bliskošću, za pripadanjem. Tako bar ja to vidim.

Nemoj da diraš Alabamu. Šta su Lujzijana i Alabama za USA, to smo mi za EU.
alselone alselone 12:39 04.12.2012

Re: Dodatak

S druge strane, ono, to je neka poruka, deklaracija moralnih vrednosti: "Evo, ovo su moje moralne vrednosti, verujem u Džizsa, holi šit i šotgan" sračunata, na neki način, da proizvede efekat sličan onom zbog koga muslimanu nećeš nuditi prasetinu kad ti dođe u goste (jbg, muslimane i nas odmah prepoznaš po boji kože, izrazu lica, akcentu). Mislim, ne kažem, deluje šašavo, pogotovu kad se prenaduva u medijima, ali u osnovi je neka ljudska potreba za bliskošću, za pripadanjem. Tako bar ja to vidim.


Yup, slicno i ja mislim.
Znas sta je jos zanimljivo, belci inzenjeri su mahom republikanci, bar sto sam ja upoznao. Mi smo surova struka. Vole ljudi svoje pare i ne daju ih nikome. Ne verujem da je zbog oruzja i Boga.



Nemoj da diraš Alabamu. Šta su Lujzijana i Alabama za USA, to smo mi za EU.

Nisam bio al' bi voleo da odem. Ako nista, mislim da se tamo mnogo bolje jede, u ovim megapolisima obicno pocnem da gladujem posle par dana.
freehand freehand 12:43 04.12.2012

Re: Dodatak

Znas sta je jos zanimljivo, belci inzenjeri su mahom republikanci, bar sto sam ja upoznao.

A belci vospovi kjukluksklanovci po difoltu demokrate, u njegovo zlatno vreme.
princi princi 12:45 04.12.2012

Re: Dodatak

Ma, uleti k'o Pajić u najbliži whole foods, pobrsti šta ima da se pobrsti i Bog da te vidi. Onda nađi nekog lokalnog mehikanca i stuci 3 burita s nekim pivom da se najedeš k'o čovek.

A, da, oćeš racq sa pivom, kad mehikanac ne sme da prodaje alkohol, inače će ga proteraju. Ništa, nađi nekog mehikanca pored nelog liquor storea, :).
maksa83 maksa83 12:45 04.12.2012

Re: Dodatak

Nemoj da diraš Alabamu. Šta su Lujzijana i Alabama za USA, to smo mi za EU.

Hrvatska mu onda dođe neki kao Wisconsin.

A ko je Utah?

maksa83 maksa83 12:46 04.12.2012

Re: Dodatak

Nisam bio al' bi voleo da odem. Ako nista, mislim da se tamo mnogo bolje jede, u ovim megapolisima obicno pocnem da gladujem posle par dana.

Moje iskustvo je da se ta (USA) raja vrlo razume u meso. Nigde nikad tako dobre ugljenisane komade mrtvih krava nisam jeo.
alselone alselone 12:48 04.12.2012

Re: Dodatak

Moje iskustvo je da se ta raja vrlo razume u meso. Nigde nikad tako dobre komade mrtvih krava nisam jeo.


To mi treba!

Ovamo sve nesto vestacko i u dubokom ulju.

Moj backi stomak pocne da kuka za supom posle par dana ali, avaj, u meniju obicno nema nista kasikom.
maksa83 maksa83 12:55 04.12.2012

Re: Dodatak

To mi treba!

Potraži bilo koji ne mnogo bezveze steakhouse bilo gde. Verujem da vegeterijanci tako zamišljaju pakao.
alselone alselone 12:59 04.12.2012

Re: Dodatak

Potraži bilo koji ne mnogo bezveze steakhouse bilo gde. Verujem da vegeterijanci tako zamišljaju pakao.


Bio i to im stvarno priznajem. Uz neke meksicke "djuvece" to je jedino sto je stvarno dobro. Sve ovo ostalo mi je nekako vestacko.

Zato reko, treba otici u tu neku Pajicevu vukojebinu, kapiram da se tamo kuva mnogo domacinskije.
maksa83 maksa83 13:02 04.12.2012

Re: Dodatak

Zato reko, treba otici u tu neku Pajicevu vukojebinu, kapiram da se tamo kuva mnogo domacinskije.


U Pajićevim vukojebinama moš lako biti i pojeden i ... da ne lajem sad.

Najbolja scena iz poučnog filma:






dragan7557 dragan7557 13:15 04.12.2012

Re: Dodatak

maksa83 13:02 04.12.2012 / *novo
Re: Dodatak

Zato reko, treba otici u tu neku Pajicevu vukojebinu, kapiram da se tamo kuva mnogo domacinskije.



U Pajićevim vukojebinama moš lako biti i pojeden i ... da ne lajem sad.

Bas vala, narocito od strane gladnih beskucnika, ciji broj raste geometrijskom progresijom.

cerski
Hansel Hansel 14:08 04.12.2012

Re: Dodatak

alselone
Kaze fazon: - imam druga, zovemo ga formula. Ali ne zato sto je brz nego zato sto je bolid.

A matematičari, kad "neće" nekog da uvrede, kažu da je konvergentan. A on -- monoton i ograničen.
blogovatelj blogovatelj 17:25 04.12.2012

Re: Dodatak

За овако мали народ велики је успех да покрива толики простор


To je valjda zato sto smo kompleksne licnosti
tasadebeli tasadebeli 20:39 04.12.2012

Re: Dodatak

maksa83
Zato reko, treba otici u tu neku Pajicevu vukojebinu, kapiram da se tamo kuva mnogo domacinskije.U Pajićevim vukojebinama moš lako biti i pojeden i ... da ne lajem sad.Najbolja scena iz poučnog filma:


Када су домороци гладни, онда поједен, а када су домороци глабни, онда...

Него, још један прилог за Пајићеве вукојебине, овај пут у Бајбл Белту:

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:55 04.12.2012

Re: Dodatak

alselone
Ok, mozda gresim ali ako je tako, makar i blago, u LA, mogu misliti kako je u Teksasu i Alabami.


evo da ti kazem kako je u Teksasu, mnogo bolje nego bilo gde u USA.


Maksa
Moje iskustvo je da se ta (USA) raja vrlo razume u meso. Nigde nikad tako dobre ugljenisane komade mrtvih krava nisam jeo.


eh lako je tebi to da kazes kad si jeo stejk in the best Chicago steak house!
alselone alselone 11:54 05.12.2012

Re: Dodatak

evo da ti kazem kako je u Teksasu, mnogo bolje nego bilo gde u USA.



Onda sam rob stereotipa.
blogovatelj blogovatelj 16:44 03.12.2012

Pitanja i odgovori

Novinar:
- Da li je vaša pesma A hard rain's a gonna fall pesma o nuklearnom ratu?

Bob Dilan:
- Ne, to je pesma o Strašnom sudu.

nsarski nsarski 16:47 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

blogovatelj
Novinar:
- Da li je vaša pesma A hard rain's a gonna fall pesma o nuklearnom ratu?

Bob Dilan:
- Ne, to je pesma o Strašnom sudu.


:)))))))

P.S. Zanimljivo koliko ludilo je zavladalo povodom ovih majanskih "prorocanstava". U Rusiji je juce izdato zvanicno saopstenje u kome se narod umiruje i savetuje da ne nasedaju na neverovatne price. Navodno je, u nekom zenskom zatvoru u azijskom delu Rusije, doslo do masovne psihoze medju zatvorenicama...Go figure.
dragan7557 dragan7557 17:00 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki
nsarski nsarski 17:03 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

dragan7557
Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki


Ja mislim da je OK. Medjutim, mnoge zene ga ne vole. Nemam pojma zasto - zenska pamet, valjda.
dragan7557 dragan7557 17:12 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

nsarski
dragan7557
Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki


Ja mislim da je OK. Medjutim, mnoge zene ga ne vole. Nemam pojma zasto - zenska pamet, valjda.

Vala kao Papu ga sve od reda obozavaju!

Uzgred kalendar na kome se zasniva "propast" nije majanski vec potice iz Olmec kulture, narod preko hiljadu godina stariji od Maja.

Zahvaljujuci medijima i ostalom informativnom buckurisu je kalendar proglasen za Maja kalendar.

cerski
nsarski nsarski 17:33 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Vala kao Papu ga sve od reda obozavaju!

cerski, priznajem da se u svasta razumes, ali u zene...malo sam sumnjicav.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:48 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

nsarski
dragan7557
Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki


Ja mislim da je OK. Medjutim, mnoge zene ga ne vole. Nemam pojma zasto - zenska pamet, valjda.


Mnoge druge zene ga vole, pa i ja. Odlican glumac i vrlo privlacan kao muskarac.
escherichije_colic escherichije_colic 18:37 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

nsarski
Navodno je, u nekom zenskom zatvoru u azijskom delu Rusije, doslo do masovne psihoze medju zatvorenicama...Go figure.


Eto odlične ideje za filmski scenario.
Hansel Hansel 19:27 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Ove koje ga ne vole su verovatno gledale film "Ukleti (?) blizanci", gde on glumi ginekologa psihopatu-ubicu i njegovog blizanca, zaboravio sam više da li je i on ginekolog) -- koja bi ga žena volela posle takve noćne more?
myredneckself myredneckself 20:01 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Odgovor je , sviđa mi se Džeremi.
nsarski
...- zenska pamet, valjda.

Oprez dragi neznanče, ovaaj...nsarski. Oprez!
Vrlo zgodno bačena mala udica.
Politički nekorektna, doduše.
Ma, čekaj... Sigurno si ti mislio na neku pamet u, na pr. zen trenucima?
Ribozom Ribozom 20:01 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

nsarski

:)))))))

P.S. Zanimljivo koliko ludilo je zavladalo povodom ovih majanskih "prorocanstava". U Rusiji je juce izdato zvanicno saopstenje u kome se narod umiruje i savetuje da ne nasedaju na neverovatne price. Navodno je, u nekom zenskom zatvoru u azijskom delu Rusije, doslo do masovne psihoze medju zatvorenicama...Go figure.


Haha. Danas pricaju kako je ludilo zahvatilo i Indiju. Narod se primio; posecuje se rodbinu i dragi ljudi po poslednji put.
dragan7557 dragan7557 20:04 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

nsarski
Vala kao Papu ga sve od reda obozavaju!

cerski, priznajem da se u svasta razumes, ali u zene...malo sam sumnjicav.

Jelena Pavlović
nsarski
dragan7557
Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki


Ja mislim da je OK. Medjutim, mnoge zene ga ne vole. Nemam pojma zasto - zenska pamet, valjda.


Mnoge druge zene ga vole, pa i ja. Odlican glumac i vrlo privlacan kao muskarac.

Kako mi se cini Nende ovo je prvi u nizu demantija!

cerski
nsarski nsarski 20:06 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Eto odlične ideje za filmski scenario.

Evo ti original pa se zabavljaj :)))

It’s official in Russia, the end of world is not near

P.S. Ljudi, bicu odvojen od kompa par sati. Idem da proverim sta ce dakje sa nama biti, pa cu javiti...:)
nsarski nsarski 20:07 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Mnoge druge zene ga vole, pa i ja. Odlican glumac i vrlo privlacan kao muskarac.

Helena, ja samo prenosim sta sam od mnogih cuo. Mozda se krecem u pogresnom drustvu.
milisav68 milisav68 20:12 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Ribozom
nsarski

:)))))))

P.S. Zanimljivo koliko ludilo je zavladalo povodom ovih majanskih "prorocanstava". U Rusiji je juce izdato zvanicno saopstenje u kome se narod umiruje i savetuje da ne nasedaju na neverovatne price. Navodno je, u nekom zenskom zatvoru u azijskom delu Rusije, doslo do masovne psihoze medju zatvorenicama...Go figure.


Haha. Danas pricaju kako je ludilo zahvatilo i Indiju. Narod se primio; posecuje se rodbinu i dragi ljudi po poslednji put.

Ludilo zahvatilo i Severnu Koreju.

Severna Koreja je postavila na lansirnu rampu prvi stepen rakete koju planira da lansira tokom decembra i pored međunarodnih poziva da otkaže misiju, saopštili su izvori u Seulu


Severna Koreja: Raketa na rampi za lansiranje
mirelarado mirelarado 21:03 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Hansel
Ove koje ga ne vole su verovatno gledale film "Ukleti (?) blizanci", gde on, glumi ginekologa psihopatu-ubicu i njegovog blizanca, zaboravio sam više da li je i on ginekolog) -- koja bi ga žena volela posle takve noćne more?


Мислим да није реч само о том Кроненберговом филму, Џереми Ајронс је бриљантан глумац и одиграо је много класичних холивудских негативаца, што је тешко спојиво са сексипилом. Ипак, и то би се могло оспорити контрапримерима. :)
zoja444 zoja444 21:07 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

mnogo je ispijen.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:35 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Hansel
Ove koje ga ne vole su verovatno gledale film "Ukleti (?) blizanci", gde on, glumi ginekologa psihopatu-ubicu i njegovog blizanca, zaboravio sam više da li je i on ginekolog) -- koja bi ga žena volela posle takve noćne more?


Dupli negativac.

Ajde psihopata manje vise, nego sto je (u jednom drugom filmu) maznuo verenicu svome sinu i time prouzrokovao njegovu smrt?

Sta ja znam, ima neko isijavanje negativca zbog cega i dobija cesto takve uloge (pretpostavljam).

Meni se ne svidja, iako je odlican glumac i spoljasnjosti mu ne fali nista.

Џереми Ајронс је бриљантан глумац и одиграо је много класичних холивудских негативаца, што је тешко спојиво са сексипилом.


A Hanibal Lektor? Omiljeni psihijatar:)
Pa citava plejada seksi negativaca.
Hansel Hansel 22:04 03.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Očekujem da će nsarski da protumači ovu privlačnost negativaca (koja, je l' te, nije ništa novo), ja ću ga malo kasnije pitati da protumači nešto iz teksta, da malo trolujem ovo trolovanje , a ovde samo da podsetim da je i Njutn ozbiljno računao kada će smak sveta -- ali nam on daje malo više fore - do 2060. godine, tako da tih 48 godina "viška" i nije neka razlika (šta je to prema večnosti), pa bi se čak moglo reći da se majanski i njegovi proračuni i ne razlikuju u rezultatu tako drastiĆno (iako su im polazišta potpuno različita)?! (Da li bi ovo bilo dovoljno da se i naučnici zabrinu? )
Ribozom

nsarski
P.S. Zanimljivo koliko ludilo je zavladalo povodom ovih majanskih "prorocanstava". U Rusiji je juce izdato zvanicno saopstenje u kome se narod umiruje i savetuje da ne nasedaju na neverovatne price. Navodno je, u nekom zenskom zatvoru u azijskom delu Rusije, doslo do masovne psihoze medju zatvorenicama...Go figure.

Haha. Danas pricaju kako je ludilo zahvatilo i Indiju. Narod se primio; posecuje se rodbinu i dragi ljudi po poslednji put.

E, a Ameriku niko ne pominje? NG pušta dokumentarac iz više delova o porodicama koje se pripremaju da nezavisno opstanu više godina (jedna porodica svoje zalihe procenjuje na oko sto hiljada dolara, doduše - kupovali su na rasprodajama ) -- na sve su mislili, i na zalihe i na odbranu zaliha! Ne znam da li je slučajnost -- većina njih, koliko videh, ima značajne zalihe i -- u sebi, mada po tome i nisu netipični Amerikanci?!

two in one

dragan7557
Džeremi Ajrons

Skoro sam video i seriju Borgia gde neponovljivi Jeremy Irons u ulozi Pope Alexandar VI jednostavno blilijantan glumac.

cesrki



ah, borgias!

kaze papa svojoj ljubavnici: “We had a dream that we were a trinity upon this bed last night.” :)))))))))))))))
michiganac michiganac 03:32 04.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

blogovatelj
Novinar:
- Da li je vaša pesma A hard rain's a gonna fall pesma o nuklearnom ratu?

Bob Dilan:
- Ne, to je pesma o Strašnom sudu.



Prosle godine imao sam jedan jako tezak zivotni period koji je kulminirao dubokom depresijom. Muzika ovog covjeka ispod pomogla mi je da se vratim, takoreci, ponovo u zivot. Ne bih mogao za sebe nikako da kazem da sam vjernik, uz svu tu arhaicno-pagansku biblijsku pricu, karikaturisanje i aluziju na Strasni sud, ali sentiment koji sam dozivio uz narednu melodiju mi je posve hriscanski, lican i za divno cudo, jos uvijek mi neda mira..! Uz svjestan rizik da mi se nakaci etiketa pateticnog, pokusacu ipak da opisem ukratko taj dozivljaj "purgatorijuma u sebi":

"Sve suze ovog svijeta, od postanka do konacnog, izrucene u istom trenutku, odnoseci naposljetku sve... bozanski i bezvremenski.. ispred vrata raja..!"

Oprosticete mi, ne znam mnogo o trubama, ali upoznajte novog Liszta:

cult cult 08:05 04.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

koja bi ga žena volela posle takve noćne more?


Hansel, postoji tajna veza između ženskog srca i bad guys, believe me : )
cult cult 08:23 04.12.2012

Re: two in one

ah, borgias!


Velika preporuka za Bordžije. Fenomenalne dve sezone.
Sumnjam da će neka od domaćih tv stanica otkupiti ovako nešto
jer nije na fonu Porodičnih tajni, turskih i indijskih serija.
Išla je na HBO-u.
Ali treba se potruditi i doći do nje svakako.
Ajrons briljira.
Hansel Hansel 10:15 04.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

cult
koja bi ga žena volela posle takve noćne more?

Hansel, postoji tajna veza između ženskog srca i bad guys, believe me : )

Nema potrebe da ti verujem, kada to znam. Ovo je bilo samo nadovezivanje (sa sve smajlijima) na uobičajene iskre između nsarskog i cerskog...
dragan7557 dragan7557 11:14 04.12.2012

Re: two in one

Cult:
Ali treba se potruditi i doći do nje svakako.

Jbt, culte, ti k'o srpski novinari, bas brilijantno uvijas sve u neki fisek!

Nista jednostavnije nego kupiti prava na emitovanje bilo koje TV serije.

Moz bre i telefonom, das pare i gotovo!

Al' jok bre, kod tebe/nas, se eto treba potruditi a trud biva nagradjen mukotrpnim dolskom do serije!

Krediti kojim drzava nemilice zaduzuje narod se "Dobijaju," po svoj prilici na lepe oci i trudomucenistvom politikanata!

A posle se "Serviziraju" umesto da se otplacuju.

Koji je to bre novopojmovnik?

Od Oktorbarske Revolucije do svestrane Revolucije u Jezicini, bre!


cerski
blogovatelj blogovatelj 17:22 04.12.2012

Re: Pitanja i odgovori

Prosle godine imao sam jedan jako tezak zivotni period koji je kulminirao dubokom depresijom. Muzika ovog covjeka ispod pomogla mi je da se vratim, takoreci, ponovo u zivot.


Niko kao Boban.
I meni se desila apsolutno ista stvar.

Edit:

Da ne bude zabune, meni je Bobanova muzika pomogla.
jinks jinks 17:02 03.12.2012

...

Posebno je zanimljivo Toričelijevo otkriće da postoje geometrijska tela koja mogu da imaju beskonačno veliku površinu, ali konačnu zapreminu.

Postoji relativno jednostavna jednacina koja pokazuje da je maksimalna kolicina informacija koja se moze smestiti u deo prostora (odredjene, konacne, zapremine) direktno proporcionalan ne njegovoj zapremini vec njegovoj povrsini.

Shodno tome, u Toricelijevu trubu, koja zauzima konacan deo prostora ali ima beskonacnu povrsinu, moguce je smestiti beskonacnu kolicinu informacija. Mozda otuda potice i paralela koju ste pomenuli

Teolozi su ovaj levak navodili kao ilustraciju spoja božanskog (beskonačnog) i ljudskog (konačnog) postojanja u jednom objektu
nsarski nsarski 17:07 03.12.2012

Re: ...

Shodno tome, u Toricelijevu trubu, koja zauzima konacan deo prostora, moguce je smestiti beskonacnu kolicinu informacija.


Pa, ima i Banah-Tarski paradoks, koji je slican ovome "konacno/beskonacno". Banach-Tarski
jinks jinks 17:29 03.12.2012

Re: ...

Zar i sam zivot, gledano na sirim vremenskim skalama, ne predstavlja oblik Banah-Tarski paradoksa.

Naime, posmatrajte jednu celiju u N-toj sekundi (trenutak K), gde nakon N+i sekundi (trenutak K+1) imate dve iste takve celije, nastale deobom prve.

Gledano u frejmovima K i K+1, u trenutku K vi imate jednu sferu (odnosno, celiju), dok u K+1 trenutku vi na mestu jedne sfere imate dve.

I nista nije paradoksalno, a obe mogu u K+1 trenutku da storniraju najmanje 2 puta vise informacija nego u K-tom trenutku.

Na kraju krajeva, mozda u svakom zivom bicu, ili nekim zivim bicima, postoji negde u telu deo oblika Gabrijelove trube, u kome to zivo bice, ili ko zna ko ili sta ustvari, pamti beskonacnu kolicinu informacija.
nsarski nsarski 17:32 03.12.2012

Re: ...

Na kraju krajeva, mozda u svakom zivom bicu, ili nekim zivim bicima, postoji negde u telu deo u obliku Gabrijelove trube, u kome to zivo bice pamti, ili ko zna sta ustvari tamo pamti, beskonacnu kolicinu informacija.

Impresionisticki gledano - da (gde si Mikele sada kad nam najvise trebas!). U precizno bioloskom smislu, tek treba da me neko ubedi da je to bas tako :)
mikele9 mikele9 10:12 04.12.2012

Re: ...

Evo me! Toričelijeva, Gavrilova truba...smak sveta, Maje...sve je to TRUBA spram:


nsarski nsarski 17:19 04.12.2012

Re: ...

mikele9
Evo me! Toričelijeva, Gavrilova truba...smak sveta, Maje...sve je to TRUBA spram:



Vala...neke stvari su vecne i beskonacne. Thx, Mike...
JJ Beba JJ Beba 17:05 03.12.2012

gabriel

deset_slukom deset_slukom 01:23 04.12.2012

Re: gabriel

Gabrieli
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:08 03.12.2012

.

rekao bih da su Maje,na kraju,pogrešile;

SMAK je 29.decembra u Kombank Areni!!
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 03:10 08.12.2012

Re: .

rekao bih da su Maje,na kraju,pogrešile;

SMAK je 29.decembra u Kombank Areni!!


Наравно да су Маје погрешиле. Нису знали да постоји ТОЧАК, Р.М.
stari92 stari92 17:19 03.12.2012

zez nije,preporuka je,zaistinska

(za ekipu koja se okuplja kod Vas,gordanac,Hanselota,alselonea,dochumana Q sphersko portalskog,..))

Solar , Ijan Makjuan *(Paideia)

mirelarado mirelarado 17:45 03.12.2012

Белбова труба

Том симболиком Торичелијеве трубе као споја бесконачног и коначног, вечности и тренутка, анђеоског и људског Еко се послужио у кључном поглављу романа Фукоово клатно, где се главни јунак присећа догађаја из детињства, када је, дувајући у трубу, уз почасни плотун на некој партизанској сахрани пред крај Другог светског рата, доживео свој Велики Тренутак спајања с вечношћу.

Počeo je da svira završni ton „do“ tek pošto je iznova udahnuo vazduh, kako bi što duže trajao, i imao dovoljno vremena – zapisao je Belbo – da stigne do Sunca.

Partizani su stajali ukočeno u stavu mirno. I živi i mrtvi bili su nepomični.

Jedino su se grobari pomerali, čulo se kako se kovčezi spuštaju u rake i kako se konopci taru o drvo dok ih izvlače. Ali to je bilo neznatno pomeranje, kao kad neki blagi odsjaj zatreperi na kugli, a ta sićušna promena svetlosti služi jedino da pokaže da se u kugli ništa ne kreće.
Tada se začuo oštar zvuk, vojnici su izvršavali komandu „pred prsi“. Paroh je mrmljao reči molitve za pokoj duši, komandanti su prišli rakama i bacili po šaku zemlje. A tada je iznenada komandovana paljba, usledio je plotun ka nebu ra-ta-ta-ta, ptice su zagrajale i poletele iz krošnji drveća u cvatu. Ali ni to nije bilo kretanje, već kao da se jedan te isti trenutak stalno pokazuje iz različitih uglova posmatranja, a kad večno posmatramo jedan trenutak, to ne znači da vreme protiče dok ga posmatramo.
Zbog toga se Jakopo nije pomerao, nije ni primetio čaure od metaka koje su se kotrljale kraj njegovih nogu, niti je spustio trubu; ona je ostala naslonjena na njegove usne, prsti su mu i dalje bili na dugmićima, stajao je u stavu mirno, a njegov instrument je i dalje stremio uvis. On je još uvek svirao.
Njegov produženi završni ton uopšte se nije prekidao, prisutni ga više nisu opažali, ali je on i dalje izlazio iz obruča trube, kao lagani dašak, blago strujanje vazduha koji je on još uvek uduvavao kroz pisak. Jezik mu je bio malčice isturen, a usne tek neznatno razmaknute, nisu ni pritiskale usnik trube. Instrument uopšte nije bio oslonjen o njegovo lice, održavao ga je u tom položaju samo napinjanjem laktova i ramena.
Jakopo je neprekidno proizvodio taj privid tona zato što je osećao da u tom trenutku odmotava nit koja zaustavilja Sunce. Zvezda je prestala da se kreće, zaustavila se u zenitu koji bi mogao da traje večno. I sve je zavisilo od Jakopa: ako bi on prekinuo taj dodir, ispustio nit, Sunce bi odletelo kao balon, a sa njim i taj dan, i glavni događaj tog dana, ta radnja bez stupnjeva, taj niz u kojem ništa ne prethodi i ništa ne sledi, nego se odvija nepomično, samo zato što on tako hoće.
nsarski nsarski 17:52 03.12.2012

Re: Белбова труба

Kad su "kriticni trenuci" u pitanju, ljudi zapamte razlicite detalje i okolnosti vezane za taj trenutak. Iz nekog razloga ja pamtim zvuke, ali mislim dsa je to vise "muska" vrsta pamcenja.
Zvuk je culo prostora, miris culo vremena.
Evo, na primer, jedna teska kitch scena iz filma "Odavde do vecnosti".
jinks jinks 18:04 03.12.2012

Re: Белбова труба

Kad su "kriticni trenuci" u pitanju, ljudi zapamte razlicite detalje i okolnosti vezane za taj trenutak.

Kazu da je u jednom od takvih "kriticnih trenutaka" upravo i nastala ideja o stimovanju muzickih instrumenata, u glavi Pitagore.

Sad, interesantno bi bilo saznati koji je to sto bi se reklo sveobuzimajuci ugao gledanja na svet Pitagore proizveo ideju o novim muzickim instrumentima :)
mirelarado mirelarado 18:17 03.12.2012

Re: Белбова труба

nsarski
Zvuk je culo prostora, miris culo vremena.


:)

Eво и једне плавуше са развијеним чулом простора, и трубом:


blogovatelj blogovatelj 18:33 03.12.2012

Re: Белбова труба

Eво и једне плавуше са развијеним чулом простора, и трубом:


Ima vec nekoliko godina kako sam primetio da me u rok muzici privlace sve vise pesme u kojima ima duvackih instrumenata.
Dok bejah mladji nije bilo tako.



zemljanin zemljanin 18:38 03.12.2012

Re: Белбова труба



auuuu kako sam otkidao na nju

EDIT. jest da nije truba al se duva
maksa83 maksa83 22:41 03.12.2012

Re: Белбова труба

Evo, na primer, jedna teska kitch scena iz filma "Odavde do vecnosti".

Evo najbolje scene sa trubom u istoriji kinematografije.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:46 03.12.2012

Re: Белбова труба

maksa83
Evo najbolje scene sa trubom u istoriji kinematografije.

А ово је један од напотреснијих исповедних текстова на српском:

nsarski nsarski 00:28 04.12.2012

Re: Белбова труба

Ima vec nekoliko godina kako sam primetio da me u rok muzici privlace sve vise pesme u kojima ima duvackih instrumenata.

Nači, za sledeću sezonu, hiya Guča, here I come!!!
alselone alselone 11:25 04.12.2012

Re: Белбова труба

uuuu kako sam otkidao na nju



Citam komentare od "duvanju" i vec vidim kako cu da postavim isti klip.
blue92 blue92 18:54 03.12.2012

Novi Početak

For those who missed the first opportunity (the video was deleted by Youtube).
Watch this video.





stari92 stari92 19:57 03.12.2012

Shaptach > Donato Karizi *(Alnari)

blue92
[i]

Ne pomazze ti da znash kako
Ne vredi ti da shvatish zashto
Nije ti dovoljno da otkrijesh ko
On je vetj korak ispred.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:55 03.12.2012

Biblijske trube

Biblija na više mesta govori o ljudima i anđelima koji trube u trube. Posebno su bile glasne jerihonske trube. Tada je Bog lično izdao zapovest Isusu Navinu kako, uz pomoć truba, da osvoji utvrđeni grad Jerihon:

"Zato obiđite oko grada svi vojnici, idući oko grada jedanput na dan; tako učinite šest dana. A sedam sveštenika neka nose sedam truba od rogova ovnujskih pred kovčegom; a sedmog dana obiđite oko grada sedam puta, i sveštenici neka trube u trube. Pa kad otežući zatrube u rogove ovnujske, čim čujete glas od trube, neka poviče sav narod glasno; i zidovi će gradski popadati na svom mestu, a narod neka ulazi, svaki naprema se." (Isus Navin 6:3-5)

"Sedmi dan popadaše zidovi na mestu svom; i narod uđe u grad, svaki naprema se; i uzeše grad". (Isus Navin 6:20)

Međutim, u bibliji stoji zapisana samo dva slučaja kada Bog lično trubi u trubu.

Prvi put to je bilo na planini Sinaj kada se sam Gospod pojavio sa neba u nameri da sačini ugovor sa izabranim narodom.
“A gora se Sinajska sva dimljaše, jer siđe na nju Gospod u ognju… I truba sve jače trubljaše, I Mojsije govoraše, a Bog mu odgovaraše glasom. I Gospod siđe na goru Sinajsku” (2. Mojsijeva 19, 18-20).

Drugi i poslednji put će Gospod trubiti u trubu prilikom najave drugog Hristovog dolaska.
“I Gospod će se pokazati nad njima, i strela će Njegova izaći kao munja, i Gospod će zatrubiti u trubu i poći će s vihorom južnim” (Zaharija 9,14).

Za Jevreje truba ima veliki značaj, pa postoji i rabinski praznik - dan truba (Jom terua) koji se slavi 17.9. po gregorijanskom, odnosno 1.7. po biblijskom kalendaru.

A dok čekamo zvuk poslednje božje trube, nije loš ni ovaj:

zemljanin zemljanin 19:15 03.12.2012

Re: Biblijske trube

"Zato obiđite oko grada svi vojnici, idući oko grada jedanput na dan; tako učinite šest dana. A sedam sveštenika neka nose sedam truba od rogova ovnujskih pred kovčegom; a sedmog dana obiđite oko grada sedam puta, i sveštenici neka trube u trube. Pa kad otežući zatrube u rogove ovnujske, čim čujete glas od trube, neka poviče sav narod glasno; i zidovi će gradski popadati na svom mestu, a narod neka ulazi, svaki naprema se." (Isus Navin 6:3-5)

Princip je u destabilizaciji zemljišta konstantnim obliženjem oko zidova ... trube su tu da se "srbi ne dosete"
nsarski nsarski 20:23 03.12.2012

Re: Biblijske trube

A dok čekamo zvuk poslednje božje trube, nije loš ni ovaj:

Odlican!

Medjutim, da ne insistiramo na iskljucivo religioznim interpretacijama, jedna kraca ispovest.

Naslov ovog posta potice iz daaavnih vremena kad sam bio klinac i mastao da imam "super" auto. Evo reklame za Tr7:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:18 04.12.2012

Re: Biblijske trube

nsarski

Medjutim, da ne insistiramo na iskljucivo religioznim interpretacijama,



Dabome. Zato, umesto, jerihonskih evo boljih trubača:


dragan7557 dragan7557 10:15 04.12.2012

Re: Biblijske trube

Vojislav Stojković
nsarski

Medjutim, da ne insistiramo na iskljucivo religioznim interpretacijama,



Dabome. Zato, umesto, jerihonskih evo boljih trubača:



Bracelo, ako ovo nije bogogrdje onda ja nemam pojma o znacenju tog pojma.

I vidis zbog takve bahatosti, arogancije, drskosti, kriminala i bezobrazluka je svojevremeno bio Potop, a da je bio, nesumnjivo je zabelezeno u kolektivnom pamcenju svih dosadasnjih kultura i to bez ijednog izuzetka.

E sad posto su jopet ista vremena sa jos gorom korupcijom, razvratom, kriminalom i nepostovanjem zakonitosti potrebnih za normalan razvoj ovog svinjca koji sebe naziva "humanim drustvom," i koji nezainteresovano i mirno gleda kako milijarde gladuju dok se mali broj baskari u zadovoljstvu koje ranije ni bogovi sebi nisu pruzali(osim onih helenskih baraba), red je da se ovo katastrofalno stanje prekine nasilno. Upozorenje je na vreme oglaseno.

Od preko 600 raznih normi koje su stvorene kako bi se covecanstvo normalno razvijalo, inace skracene za glupave elite i njihove pristalice u svakodnevnoj upotrebi na "Deset Bozijih Zapovesti," danas se ne postuje niti jedna od 10 Zapovesti, dok ostatak od preko 600 normi i vrednosti(za detalje "Kumran Papers" i drugi izvori) ni samozvani predstavnici Boga na ovoj planeti niti znaju niti postuju, vec ih naprotiv oni prvi krse.

Ako su nekad prema biblijskim i drugim zapisima postojala samo dva razvratna i korumpirana grada Sodom i Gomora danas u nase vreme je Sodom i Gomora svako ljudsko naselje pa i najmanje.

cerski

alselone alselone 10:21 04.12.2012

Re: Biblijske trube

Doci ce Bog i reci ce - kvit!
dragan7557 dragan7557 10:39 04.12.2012

Re: Biblijske trube

alselone
Doci ce Bog i reci ce - kvit!

Jos jedna od bezobrazno iz Mesijanstva kopiranih poprilicno sumanutih slika, slika koja mnogo govori o stanju koje je isto nekad i sad, pa samo Mesijanstvo, u Hriscanstvu preradjeno u novu propagandu, nastavlja tradiciju od nekad samo pod drugim imenom.

A zdravom razumu je vas celo covecanstvo pod rukovodstvom upravo Hriscana
odavno reklo Kvit, sa velikim slovom.

cerski
alselone alselone 10:42 04.12.2012

Re: Biblijske trube

vas celo covecanstvo


cast izuzecima!
dragan7557 dragan7557 10:52 04.12.2012

Re: Biblijske trube

Tada je Bog lično izdao zapovest Isusu Navinu kako, uz pomoć truba, da osvoji utvrđeni grad Jerihon:

"Zato obiđite oko grada svi vojnici, i

Bracelo bre, kud si zap'o, bre!?

Pa kol'ko je bre svemocan taj bog kome trebaju vojnici?

"U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga," pa ako sa recju stvori ceo svet, sta ce mu onda vojnici da rasprca jedno naseljeno mesto?!?

I ako smo ljudi teba da budemo makar malo kriticni, prema institucionalizovanoj religiji, ili primamo sve za gotovo, sve sto leti to se jede, pa i lila na tufnice krokodili!?


cerski
freehand freehand 19:17 03.12.2012

Misija

Nepravedno si zapostavio arhangela Mihajla, To je onaj zajebani igrač koji doduše, nema trubu ali zato ima mač, a u liku Rodriga (Roberta de Niroa).
I još jedan detalj: otac Gabrijel prvi put trubu (obou) koristi da ni prizvao indiose i komunicirao sa njima, i tu ona biva slomljena a kasnije ponovo sastavljena.

Inače, taj mi je film jedan od najdražih, sa teškom pričom i kamerom kao za National Geografic.


Gospodja Klara Gospodja Klara 22:09 03.12.2012

Re: Misija

To je onaj zajebani igrač koji nema trubu ali ma mač, a u liku Rodriga (Roberta de Niroa).


U vezi s tim, a i ovim:

Medjutim, mnoge zene ga ne vole.


zaključila bih da je istina negde na sredini, dakle, polovina žena je oduševljena Ajronsom-Gabrijelom, a ona druga polovina, od struka na dole, Rodrigom.

(Jedan od top10 filmova na mojoj listi.)






Gospodja Klara Gospodja Klara 22:12 03.12.2012

Re: Misija

I da dodam prikladan song (zanemariti ruski):

freehand freehand 22:14 03.12.2012

Re: Misija

zaključila bih da je istina negde na sredini, dakle, polovina žena je oduševljena Ajronsom-Gabrijelom, a ona druga polovina, od struka na dole, Rodrigom.

I zato smo mi, Rodrigoi, tako često osuđeni da teglimo one fakin kamenčuge uz strmoglave litice...
apacherosepeacock apacherosepeacock 22:20 03.12.2012

Re: Misija

, sa teškom pričom i kamerom kao za National Geografic.


Apsolutno fenomenalna. (Misija)
Bari Lindon (jos jedan sa izuzetnom kamerom) ima svaki kadar kao umetnicku sliku.
mirelarado mirelarado 22:24 03.12.2012

Re: Misija

zaključila bih da je istina negde na sredini, dakle, polovina žena je oduševljena Ajronsom-Gabrijelom, a ona druga polovina, od struka na dole, Rodrigom.


Мислиш, церебрално vs. вишерално = фифти/фифти
nsarski nsarski 00:33 04.12.2012

Re: Misija

U vezi s tim, a i ovim:

Medjutim, mnoge zene ga ne vole.



zaključila bih da je istina negde na sredini, dakle, polovina žena je oduševljena Ajronsom-Gabrijelom, a ona druga polovina, od struka na dole, Rodrigom.


Ovo se dade tumačiti, draga Gospodja Klaro

Za muskarce kažu da se dele na ass-men i tit-men, tako da je od sudbinskog značaja da se prave polovine nađu. Ovo sam našao u literaturi, naravno...možda grešim.
tasadebeli tasadebeli 08:33 04.12.2012

Re: Misija

nsarski
Ovo se dade tumačiti, draga Gospodja Klaro Za muskarce kažu da se dele na ass-men i tit-men, tako da je od sudbinskog značaja da se prave polovine nađu. Ovo sam našao u literaturi, naravno...možda grešim.




Код мене се то мења из часа у час, зависи која страна је окренута ка мени, то јест, шта ми је у видном пољу... А не могу никако да постигнем савршени склад јербо ми закони физике не дозвољавају да будем истовремено на два места у простору... Нема те једначине која ће ми решити тај проблем!
cult cult 08:38 04.12.2012

Re: Misija

Нема те једначине која ће ми решити тај проблем!


ovajjj...ima.
U jednačinu uvedeš još jednu nepoznatu
tasadebeli tasadebeli 08:54 04.12.2012

Re: Misija

freehand
Inače, taj mi je film jedan od najdražih, sa teškom pričom i kamerom kao za National Geografic.


Први пут гледао Мисију на биоскопском платну. После тога још најмање 5 пута на тв/комп екранчићу. Не могу се поредити та два доживљаја. Од тада и тврдим да биоскоп не сме да умре јер би то било сужавање простора за доживљај уметности...
tasadebeli tasadebeli 09:21 04.12.2012

Re: Misija

cult
Нема те једначине која ће ми решити тај проблем! ovajjj...ima.U jednačinu uvedeš još jednu nepoznatu









(Ово ће се допасти Блоговатељу јербо има дудулајке накачене на рок музику!)
blogovatelj blogovatelj 17:28 04.12.2012

Re: Misija

Ово ће се допасти Блоговатељу



Otprilike kada sam njih prvi put cuo pocinje moje pojacano zanimanje za duvacku sekciju u rok muzici.
milisav68 milisav68 15:07 05.12.2012

Re: Misija

blogovatelj

Otprilike kada sam njih prvi put cuo pocinje moje pojacano zanimanje za duvacku sekciju u rok muzici.

Idi bre, šta si slušao `81.

blogovatelj blogovatelj 17:54 05.12.2012

Re: Misija

Idi bre, šta si slušao `81.


Ovo



gordanac gordanac 21:16 03.12.2012

naslov ...

... me odvede samo do H.G.Wells ...

The Shape of Things to Come

i filma "Things to Come" iz 1936 za koji je sam pisao scenario (na klipu je ceo film, koga zanima):



Zanimljivo je, svejedno, kako s lakoćom zanemarujemo da su "razni sudnji danovi" bili već i prošli mnogoj civilizaciji, a uvek rukom druge civilizacije (ili prirodnim kataklizmama epskih razmera o kojima nalazimo geološke tragove).

Bilokakobilo, za druga Toričelija jedan srdačan i drugarski pozdrav gde god da je danas, zgodan čova bio i ostao :)



O Gabrijelu ne znam skoro ništa i ne mogu da pričam.

A trubu najbolje volim kad je u obliku saksofona :)

stari92 stari92 22:11 03.12.2012

Pako Raban-Apokalipsa iz ere u eru

gordanac
...
Zanimljivo je, svejedno, kako s lakoćom zanemarujemo da su "razni sudnji danovi" bili već i prošli mnogoj civilizaciji, a uvek rukom druge civilizacije (ili prirodnim kataklizmama epskih razmera o kojima nalazimo geološke tragove).

.. da taj,Pako Raban,a ovo > Dr Dre & 2 Pac /nova politicka misao 2025./}}

edit> pa kad nije stalo u naslov,izvinjavam Vam se,nisam smatrao bitnim
.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana