Moj grad

A na Trgu sve mobilno … higijeničarski do bola ...

Đorđe Bobić RSS / 04.12.2012. u 13:33

Sinoć prođoh Trgom Republike, to je onaj trg u centru grada gde je Narodni muzej pokriven već evo drugu godinu skelom i platnom po receptu Potemkina, Narodno pozorište, zgrada Riunione, Dom štampe ali na drugoj strani opstaje Staklenac iza koga viri jedna divlje izidana zgrada koja se ruga svemu tome. Na to sve navikli se Beograđani pa i ne gunđaju mnogo osim nekih zaludnih čistunaca koji nemaju druga posla a stalo im je do toga da im grad izgleda gradski. Pojma nemaju šta sve može još da se desi a, boga mi, i desilo se.

Dakle u mimohodu Trgom videh nekoliko montažnih drvenih kućica okićenih veštačkim cvećem, priličnih da stoje u nekoj pustopoljani podalje od grada gde se može događati seosko vašarište a ne postavljenih na sred Trga, od Knez Mihailove do Vasine u povodu nekakvog bazara gde se prodaje koješta i svašta, video sam neke lizalice u jednoj a u drugoj u izlogu je bila flašica Coca Cole i jedna sa kiselom vodom dok je unutra bilo nešto slično roštilju, u drugim arte factima šta ima nisam stigao da pogledam jer mi je pažnju privukla grupa mobilnih toaleta, valjda za prodavce iz barakica ili za kupce kad se prejedu. Buket mobilnih toaleta, eno ga stoji na nekoliko metara od fontane, to je ona uz samu Knez Mihailovu.

Vratih se posle kući i pričam šta videh a kažu mi ukućani da sam nešto pobrkao i ko zna gde sam to bio, zalutao si kažu mi, ovo je bre metropola, glavni grad a Trg Republike je centar centra prestonice i pazi šta pričaš o Beogradu, nije to lepo od tebe. Jutro sam opet bio tamo i nema šta da pazim, sve stoji kako sam rekao, hteo sam da to uslikam ali neću oči da vam vređam prizorom … Dobro, ajde de te barake sa veštačkim cvećem po krovu, ali mobilni toaleti, klonjare pokraj fontane u Knezišu, preteraše sa tom rustikom I higijenom. 

Hteo posle da pišem o tome ali nemam u rečniku tih reči ... 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anamarkana anamarkana 15:05 04.12.2012

g. Bobicu,


a sta je po vama bolje od mobilnih klonjara? zar nisu tu gde jesu samo privremeno resenje,
zar to tako ne funkcionise i u boljim svetovima? ili je "estetika" zapisavanje-ko-gde-stigne... ?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:03 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

anamarkana

Poštovana, uopšte nije pitanje zapišavanja, mada to po Bgdu rade na svaki ćošak ... govorim o tome da takva akcija sa tim barakama i klonjama nema mesta na Trgu Republike, nemam protiv da se tako što za narod organizuje ali ipak ne u najužem centru grada. Što se boljeg sveta tiče, tamo bejah pa ne videh da na Trafalgaru ili Etoalu ili već tako po nekim još mestima u Beču ili Amsterdamu ima toga, ne, nema jer u civilizovanom svetu drže do značaja glavnog gradskog trga i ne rugaju mu se. Na nekim mestima, ali ne na glavnim gradskim trgovima ima povrmenih pijaca koje traju od 7 do 10 sati pre podne i onda odu i to je sve. Ovo ovde je samo posledica jednog iščašenog kulturnog modela koji je stigao odnekud pa čak i postavljači tog čuda, neki od gradskih upravljača, prihvataju i ne vide u tome bilo kakav problem. E pa to je problem !
st.jepan st.jepan 16:28 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

ne vide u tome bilo kakav problem. E pa to je problem !

Sasvim tako!
Ne-vidjenje problema obeshrabruje.
anamarkana anamarkana 16:35 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

Đorđe Bobić
Ovo ovde je samo posledica jednog iščašenog kulturnog modela koji koji je stigao odnekud


kada sam ja ovo napisala bila sam ovde razapeta na krst, ali ...

ako trazite Trafalgar, Etoal, Bec i Amsterdam na Trgu Republike
necete ih naci ni za narednih sto godina, nego mimohodite u malo
sirem pojasu po Beogradu bicete "ocarani" jos mnogim balkanskim
izumima i lepotama...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:02 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

ako trazite Trafalgar, Etoal, Bec i Amsterdam na Trgu Republike
necete ih naci

Ne pada mi na pamet da ih ovde tražim, samo vi započeste pa ja požurio da odgovorim ... ja bih ako može da Trg bude građanski pristojan kao kad bejah nešto mlađi i kad se takav prostor štovao ... kulturni model ne beše ni tada posebno odgojen ali je bar bilo nekog reda ... a dok se ne protestvuje, bar i putem bloga biće ovako kako videh sinoć i jutros ...
ivana23 ivana23 20:26 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

Kako nema tih 'montaznih vasara', u praznicno vreme, po prestonicama i vecim gradovima Evrope...






Evo jos jednog - Christmas markets are now all the rage in Britain, but Germany is the home of the biggest and oldest markets. The history of the traditional Weihnachtsmarkt goes back to the late middle ages. One of the oldest is the Dresden Christmas market, which dates back to 1434. In this picture gallery, we look at some of this year's most beautiful German Christmas markets.
An overview of the 578th Christmas market in Dresden

Fotografijja je prevelika pa cu da je stavim kao LINK

Imate tu citavu galeriju, 17 fotografija
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 20:55 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

Imate tu citavu galeriju, 17 fotografija

Hvala na slikicama i dali ste priliku da se upoređuje što neki put nije loše. Ne mislim da treba upasti u takmičarsku euforiju ali se posle gledanja forki osećam nekako lošije jer ste me podsetili na razliku, priča o kulturnom i ekonmoslom modelu, ali pre svega kulturnom. Ja sam samo rekao i napisao u tekstu da ovdašnje barakice izgledaju bedno ali su u skladu sa ekonomijom a i narod se raduje, mada su ipak mogli da angažuju dizajnera pa da bude bar pristojno i onda ajde de, neka ih bude, možda će nekada biti i drugačije. Protestovao sam oko postavljanja mobilnih toaleta na obod KM ulice što je zaista neprilično a moglo je možda da se nekako i drugačije reši pitanje tih potreba a ne da budu u vizuri kao dominanata na Trgu Republike.
ivana23 ivana23 21:35 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

Apsolutno se po estetici ovo kod nas ne moze meriti sa svetskim marketima, to nije dilema. Oni imaju, kao sto ste mogli procitati visevekovnu tradiciju, mi tek (u sirotinjskim uslovima) pocinjemo.

Medjutim regovala sam na vasu opasku da: ...u civilizovanom svetu drže do značaja glavnog gradskog trga i ne rugaju mu se. Na nekim mestima, ali ne na glavnim gradskim trgovima ima povrmenih pijaca koje traju od 7 do 10 sati pre podne i onda odu i to je sve.

Ipak praznicnih festi ima po glavnim gradskim trgovima, samo sam to zelela da kazem.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:57 04.12.2012

Re: g. Bobicu,

Ipak praznicnih festi ima po glavnim gradskim trgovima

Priznajem, u pravu ste. Bio sam okupiran negodovanjem oko toaleta (mobilnih) na Trgu i zaista ne rugaju se oni tamo svojim trgovima, paze šta na njih donose čak i kad je privremeno ... nadam se da ćete mi oprostiti netačan deo teksta ...
st.jepan st.jepan 15:38 07.12.2012

Re: g. Bobicu,

we look at some of this year's most beautiful German Christmas markets

Pogledao sam te fotke vrlo pažljivo. Ni na jednoj nisam video ništa slično onim odvratnim plastičnjacima kakve sam malopre video na beogradskom glavnom trgu. Ne kažem da ih nema, jamačno ih ima jer ih na takvim mestima mora biti, ali najverovatnije je da su na neki način sakriveni od pogleda, možda maskirani nekim montažnim objektom, šatorom, čime god.
I ovi na našem Trgu mogli su biti makar i traljavo kamuflirani, tek toliko da ne vredjaju - to stvarno ne bi koštalo puno.
So, g. Bobić je ipak bar delimično u pravu.
max.cohen92 max.cohen92 16:13 04.12.2012

Opusteno...

Gosn. Djordje, estetika i kultura odavno ne stanuju na Balkanu. Kad god su pokusale da se zapate, nasla se kakva prorocka institucija da ih zatre i ugazi.
Klonja, plasticna na pola Kneza estetski gledano, blasfemija. Racionalno gledano, bolje mobilna klonja nego nagazno-razmazne mine i miomirisi obelezene teritorije iza svakog senkovitog coska.
E sad, sto nekreativan svet ne ume te plasticne klonje da zavije u kakvu lepu ambalazu i da napravi fazon i odmor za oko od svega, to je vec usud Srba.
Mislim da Vam odlazak u Gucu iduce godine ne bi skodio. Kriterijumi iznudjene estetske simbioze pod naletom potencijalne ekoloske katasrofe kao nigde na planeti. Momentalno bi Vam se desila samokritika sopstvenog akademizma i smestanje stvari u pravu perspektivu gde je i sta je tacka Univerzuma na kojoj se nalazite.

Topla preporuka.
jigv jigv 14:10 06.12.2012

Drezden

Bio sam pre par dana u Drezdenu na Weihnachtsmarkt-u i olaksao sam se u jednom od plastikanera postavljenih na glavnom trgu.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:58 09.12.2012

Sneg ...

Super je ovog jutra panorama na Trgu ... klonjare sa ovim snegom izgledaju kao Sneško Belić ... ipak sam bio nepravedan prema postavljačima ... imali su ideju da obraduju Beograđane neobičnom formom arhitekturalnom ... sada oni sa slikica koje je pokazala ivana 23 mogu samo da nam zavide ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana