Ekologija| Hobi| Nauka| Zabava| Životinjski svet

HINT: Pticologija na srpskom i majica za dž.

albicilla RSS / 07.12.2012. u 20:14

heading1.jpg

Web sajtovi sa kvizovima za identifikaciju ptica nisu nikakva novost. Ono što jeste novost jeste sajt Bird Identification koji ima i verziju na srpskom - Prepoznavanje ptica.  

Radi se o sajtu norveškog Nord-Trøndelag University Collega koji je okupio širok krug saradnika u cilju da identifikaciju ptica i usavršavanje tog znanja i veštine ponudi na svim evropskim jezicima. Zahvaljujući trudu volontera LOA, posebno Željku Stanimiroviću i Nikoli Stanojeviću, možete učiti o izgledu i glasanju ptica na svom jeziku, uključujući i naše nazive vrsta.

Dakle, kliknete na sledeći link http://www.birdid.no/index.php, pa u padajućem meniju odaberete Serbian (za sada poslednji) i potom pratite uputstva na svom jeziku. Za početak krenite na Kviz za obuku. Kviz ima 6 nivoa. U prva četiri su samo ptice Srbije, a na petom i šestom su ptice cele Evrope.  

Prvi nivo su ptice iz parkića ispred zgrade, koje vidite i kroz prozor. Drugi nivo su najčešće ptice koje žive nedaleko naselja i u parkovima. Treći nivo su sve redovne vrste u Srbiji (stanarice, gnezdarice selice, prolaznice, zimovalice). Četvrti nivo su sve vrste ikada zabeležene u Srbiji. Peti nivo je redovni nivo za ptice Evrope (kao treći nivo, samo za celu Evropu), a šesti nivo su sve vrste koje postoje na spisku za Evropu (razne vrste ševa, strnadica, itd. koje doleću iz Sibira i Bliskog istoka)

A kada se malo okuražite, preporučem da se registrujete i upustite u Zvanični test. Po okončanju tog zvaničnog testa, besplatno ćete na kućnu adresu dobiti sertifikat i majicu sa logotipom sajta – provereno i iz Srbije, funkcioniše.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 20:24 07.12.2012

Interesanto

Proslediću naročito onima koji imaju klince, procenjujem da će im biti interesantno, a i naučiće nešto usput.
Kazezoze Kazezoze 20:29 07.12.2012

Re: Interesanto

ovaj na slici je džonatan livingston!

javi tamo da spakuju jednu majicu i pošalju na blog b92.
angie01 angie01 11:36 08.12.2012

Re: Interesanto

e, ako je neko zasluzio tu majcu za dz- za nahvatavanje pacica i majke im svim sredstvima vise puta i naknadno zbrinjavanje,...uredno usluzivanje svega sto sleti- kakvo bre prepoznavanje, cista ljubav, nema veze ko si sta si!:)
albicilla albicilla 12:30 08.12.2012

Re: Interesanto

angie01
.uredno usluzivanje svega sto sleti- kakvo bre prepoznavanje, cista ljubav, nema veze ko si sta si!:)


vaistinu si ekspert za patke, pacice, pacetinu i patkologiju :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana