Društvo| Ljudska prava| Mediji| Moj grad| Politika

PROFESORE, VRATI PARE!

Dragan Jakovljević. RSS / 09.12.2012. u 18:10

Studenti novinarstva na jednom budimpeštanskom fakultetu za medije bili su u šoku: profesor im je rekao kako, kada postanu novinari, neće uvek biti u prilici da imaju sagovornike koji su „pametni i pogodni za saradnju”.

"Postoji mogućnost da vaši sagovornici budu glupi, poput ovih koje ćete sada videti, pa razmislite kako biste ih intervjuisali" - rekao je i pustio studentima spot pesme o „ministrima budalama” (Ministry of Fools), koji je očigledno bio delo kućne radinosti.

Iako su reči pesme sasvim razumljive slušaocima koji znaju engleski, autor spota ih je i titlovao na istom jeziku, ne bi li poruke dobile konkretniju, vizuelnu simboliku. Uz originalnu kompoziciju kao muzičku podlogu, stihovi pesme o „ministrima budalama” montirani su kao potpisi uz fotografije nama poznatih lica: Borisa Tadića i Tomislava Nikolića (solo i u duetu), s tim što Nikolić kao partnera za ćaskanje kasnije ima i Aleksandra Vučića. Sledi trio „tri D” – Dačić, Dinkić i Dulić, pa zatim Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Vuk Jeremić. Nije zaobiđena ni porodica Krkobabić. Tu su se, ni krive ni dužne, našle i dve gospođe ministarke. One, doduše, jesu ostale upamćene po tome što se za vreme ministrovanja nisu mnogo mešale u svoj posao, ali ta argumentacija nije dovoljno snažna da umanji razmere skandala.

I na kraju, valjda kao moguća (pre)poruka narodu šta mu je činiti – zapaljeno zdanje srpske Narodne skupštine iz kojeg se vije gusti, crni dim i polako nestaje visoko, iznad glava hiljada mitingaša.

Pošto se iz priloženog nameće logična pretpostavka da je profesor, možda, poreklom iz srpskih ili južnoslovenskih krajeva i kako je iz političkih ili nekih drugih razloga lično zainteresovan za što ružniju sliku srpskih zvaničnika pred studentima novinarstva u susednoj zemlji, takva mogućnost pala je ubrzo u vodu: ispostavilo se da predavač nema nikakve veze ni sa Vojvodinom, ni sa užom Srbijom, niti sa bilo kojom susednom zemljom.

Tako na listi mogućih razloga, koju su studenti sastavili, ostaju: nezadovoljstvo sopstvenim životom, patološka mržnja, predrasude, medijska indoktrinacija, sklonost ka egzibicionizmu, ostrašćenost ekstremističkim idejama njemu bliskih pojedinaca i grupa... Ma šta da je, profesor očito ima problem, i to onu vrstu koja se može smatrati ličnom sve dok ne zapreti opasnost da se dimenzije kratera koji proizvodi prošire na okolinu.

U ovom slučaju, okolina nije ni kokošarnik, ni plasetenik, niti kafansko društvo u ćošku. Budućim istraživačima naše stvarnsti, koji su pokucali na vrata specijalizovane obrazovne institucije kako bi u njoj dobili znanja iz svoje buduće profesije, umesto sjajnih bisera nauke podmeću se najjeftiniji, odavno razlupani klikeri.

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 18:26 09.12.2012

Да...

... док са професором сигурно нешто није у реду, са нашим главашима и буљумбашама сигурно јесте...

А ко ће нама да врати упропашћене животе под вођством мудроносних глава?
Свака част човеку који год да је повод имао.

Човек је проговорио о српској политичкој елити /Боже, како ово одвратно звучи, и како реч елита у овом контексту губи сваки смисао/ да сам има прилику да правим клип, вероватно би изгледало много горе.
BigBadWolf BigBadWolf 18:49 09.12.2012

Pa?

Prvo, nije "ministri budale" vec "ministarstvo budala". Pesma inace sasvim odgovarajuce opisuje politicku scenu u Srbije.

Drugo, ne vidim sta je problem. Da li je profesor nesto slagao?
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:15 09.12.2012

Re: Pa?

Nije suština u tome da li je lagao ili ne. Jedno je ako ti ministre iz vlade svoje zemlje nazoves "budalama", a sasvim drugo ako to uradi strani profesor koji edukuje buduce novinare u svojoj drzavi, i to nama susednoj. Neko u tome mozda ne vidi problem, ali ja vidim. Sorry. Ko ne veruje, neka pokusa tako nesto da uradi sa političarima bilo koje strane države usred Beograda, pa će vrlo brzo videti efekte. Vi možete svoje roditelje nazivati i najpogdnijim imenima, ali ako to neko uradi u vašem prisustvu, vi ćete reagovati sasvim drugačije. Tako ni ovo nema veze sa naklonošću bilo kom srpskom političaru, aktuelnom ili bivšem, jer ni u kome od njih ne vidim svog favorita. Reč je o vređanju države čiji je izabrani predstavnik vlada, ma kakva ona bila. Kritika je jedno, a vulgarno vredjanje nesto sasvim drugo. Uostalom, mislim da se ugao posmatranja takvih pojava menja u zavisnosti od toga iz koje sredine ih posmatrate. Ako ste u inostranstvu, vredjanje vlade vaše matične zemlje na ovaj način tumačite kao uvredu države iz koje ste i pada vam mnogo teže nego ako tako nešto čujete na Terazijama, gde svakodnevno slušate "epitete" upućene vladi. Ali, od strane domaćeg stanovništva!
Sto se prevoda tiče, niko nije ni rekao da se spot zove "ministri budale" već da je u njemu rec o "ministrima budalama".
kukusigameni kukusigameni 21:33 09.12.2012

a moglo je bolje...

Studenti koji se pripremaju da budu političari na jednom budimpeštanskom fakultetu za politiku bili su u šoku: profesor im je rekao kako, kada postanu političari, neće uvek biti u prilici da imaju sagovornike novinare koji su „pametni i pogodni za saradnju”.

"Postoji mogućnost da vaši sagovornici budu glupi, poput ovih koje ćete sada videti, pa razmislite kada vas budu intervjuisali" - rekao je i pustio studentima spot pesme o „novinarima budalama” (Media Fools), koji je očigledno bio delo kućne radinosti.

*podvučeno su moje intervencije u tekstu
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:41 09.12.2012

Re: a moglo je bolje...

Ne sumnjam da je bilo i situacija sličnih ovoj tvojoj. Sasvim opravdano, ukoliko ne spominjemo da je reč o novinarima iz tačno određene strane sredine. Problem nastaje ako se to kaže u inostranstvu, a odnosi ISKULJUCIVO na novinare iz jedne druge zemlje.
background noise background noise 22:58 09.12.2012

Sve u svemu

Sasvim srednjoevropski . . . sa sve muškatlama i edelweiss-om ili kako se već piše
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:00 10.12.2012

Re: Sve u svemu

i edelweiss-om ili kako se već piše


Piše se - planika.
tyson tyson 10:48 10.12.2012

.


Razumem tvoje nezadovljstvo i podržavam ga.

Baš bi me zanimalo poreklo profesorovog interesovanja za srpsku političku scenu, i poznavanje iste.


gagathegreat gagathegreat 12:01 10.12.2012

kad se malo udaljiš

bolje vidiš
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 10.12.2012

A oni nemaju

dovoljno svojih...budala? Ili profesor ne sme da ih pomene?
predatortz predatortz 09:32 11.12.2012

Re: A oni nemaju

Jelica Greganović
dovoljno svojih...budala? Ili profesor ne sme da ih pomene?


Odlučili su da smo mi dežurne budale. Dok ne nađu druge...
bodorg bodorg 15:36 11.12.2012

Profesore vrati pare

Ja to vidim ovako, budala je budala, ko god to primetio.
predatortz predatortz 19:09 11.12.2012

Re: Profesore vrati pare

bodorg
Ja to vidim ovako, budala je budala, ko god to primetio.


Ja to vidim ovako:

Fašizam je fašizam, ma koliko bio umiven.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana