Društvo| Ekonomija

Rebalans budžeta za 2012.godinu

Saša Radulović RSS / 31.12.2012. u 00:52

25. septembra ove godine smo usvojili rebalans budžeta za 2012.godinu. Pre 10 dana Ministarstvo Finansija je objavilo stanje budžeta za novembar mesec. Ako uzmemo podatke iz septembarskog rebalansa i od njih oduzmemo budžetske prilive i odlive u prvih 11 meseci, dobićemo koliko priliva treba da imamo i koliko odliva nam je dozvoljeno u decembru, kako bi ostali u okviru rebalansa. Da pogledamo.

U narednoj tabeli date su tri kolone:

- prosečna vrednost za prvih 11 meseci

- vrednost u poslednjem mesecu - novembru

- preostali iznos od rebalansa za decembar

Tabela nam pokazuje koliki bi morali biti prilivi u mesecu decembru, u poređenju sa prilivima u novembru i proseku priliva od januara do novembra, da bi postigli naš plan iz rebalansa budžeta koji smo doneli pre tri meseca. Pokazuje nam i kolike odlive možemo da imamo u decembru, a da i dalje ostanemo u okvriu rebalansa.

 

603202_581159995243603_2077419222_n.jpg

Iz tabele je očigledno da smo prilive značajno precenili. I to za oko 400 miliona evra. To je oko 5% priliva manje od planiranog. Najviše ne strani neporeskih priliva, preko 300 miliona evra i akciza oko 100 miliona evra. Očigeldno je da i privreda i građani štede. Prilive po osnovu  PDV-a ćemo verovatno dostići, ali isključivo zahvaljujući inflaciji koja je u poslednja tri meseca dostigla međugodišnji nivo od oko 13%, a hrane i pića već 17%.

Suočeno sa ovim razvojem događaja na planu nerealno planiranih priliva, ministarstvo finansija je moralo da pribegne smanjenju odliva i to najviše na strani roba i usluga, oko 210 miliona evra, odliva za subvencije na nivou od oko 90 miliona evra, kao i po osnovu kapitalnih izdataka od oko 100 miliona evra i socijalnih davanja od oko 30 miliona evra.

Zašto govorim o prilivima i odlivima, a ne o prihodima i rashodima budžeta? Srbija nema zakon o budžetskom računovodstvu. Ima uredbu. Ta uredba kaže da se stvari knjiže (beleže) u budžetu ne na osnovu nastanka prihoda i rashoda, već na osnovu plaćanja. Privatnicima je ovo poznato kao prosto knjigovodstvo.  Naravno, sva privredna društva i privrednici sa prihodima većim od 3 miliona DINARA, moraju  da vode dvojno knjigovodstvo koje posebno beleži račune (prihodi i rashodi), a posebno kada su ti računi plaćeni (prilivi i odlivi).

Zašto je ovo važno?  Pretpostavimo da država naruči raznu robu i usluge u iznosu od npr. 210 miliona evra. Recimo da roba i usluge budu isporučeni i računi izdati. To se u našem budžetu ne primećuje. Primetićemo ga budžetu tek kada ministar odluči da plati tu robu i usluge. Na taj način, ministar može da manipuliše sa "rashodima" u budžetu. Ne kažem da to radi, ne znam da li to radi, kažem samo da može. A kažem i da se to do sada obilato koristilo. Pre ovog ministra. Jer kada se kaže da država duguje putarima ili farmaceutskoj industriji, to upravo znači da te rashode nigde nismo ni knjižili, odnosno da se trošilo van okvira budžeta. Kako ti računi nigde nisu evidentirani, i mogu i da sede po fijokama, o njima ni revizor ne može ništa da kaže. Osim da kaže da ne može o tome da se izjasni, što i piše u njegovom izveštaju. Uzrok svega je to što nemamo zakon o budžetskom računovodstvu, nego imamo uredbu koja državi dovzoljava da vodi knjigovodstvo države koristeći pravila koja važe samo za male privatnike sa prometom ispod 3 miliona dinara. Koliko ovo nije u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima za javne finansije, ne bih ni da pominjem. Ako se neko pita zašto MMF misli da nismo ozbiljni ...

Ovo daje i uvod u razgovor o ostvarivosti budžeta za 2013.godinu. Problemi sa prihodnom stranom budžeta su bili očigledni, naravno i za MMF. Zbog toga nismo ni mogli da dobijemo aranžman sa MMF-om. Pretpostavljam da će ministarstvo finansija sve ovo spinovati kao: deficit nam je manji nego što smo planirali. Pretpostavljam da će to i proći pored naših novinara i analitičara. Na žalost, to nam ne pomaže mnogo.

Naši realni prihodi padaju, a rashodi nisu pod kontrolom. I igramo se žmurke. Ovo je spirala bankrota. To što smo inflaciju nagurali na 13% nam ne pomaže u realnom svetu. To što kurs držimo stabilnim izdavanjem zapisa može samo da nam se vrati kao bumerang. Pitanje nije da li, pitanje je kada. Štampanje novca nije rešenje. Potrebne su reforme.

Privreda umire. Građani žive sve teže i imaju sve manje. Rezultat je smanjenje potršnje što dalje dovodi do privrednog pada. U trećem kvartalu BDP nam je pao za 2.5% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Budućem ministru finansija

Želim nam svima da nisam u pravu. Želim vam srećnu i uspešnu novu godinu.

 

http://www.facebook.com/SasaRadulovich

https://twitter.com/SasaRadulovich

 

.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 00:55 31.12.2012

e, pa,

srecna i tebi!
dragoljub92 dragoljub92 00:56 31.12.2012

Re: e, pa,

angie01
srecna i tebi!

preteče me i ja htedoh da mu čestitam novu '13,vidim ima čime da je proslavi
cult cult 09:47 31.12.2012

da.

Video novi Zakon o javnim nabavkama?
Komentar?
Saša Radulović Saša Radulović 10:36 31.12.2012

Re: da.

Promena na bolje. Nedostaje ključna odredba za transparentnost: da se svi ugovori, svi aneksi sa svim prilozima i sva plaćanja objave na interente stranici javnih nabavki, kako bi svi građani, ali i svi dobavljači, mogli da vide sa kim poslujemo i za kolike pare.

Transparentnost je najvažnije oružje u borbi protiv korupcije. To posebno važi za budžet. Na žalost, svetlosne godine smo daleko od toga.
loader loader 20:28 01.01.2013

feder koji se zove spirala


Ovo je spirala bankrota.


jerry307 jerry307 02:00 04.01.2013

pad nezaposlenosti

Samo da se osvrnem malo izvan teme. Sokirao sam se kad sam video najnovije ankete o radnoj snazi objavljenoj pre nekoliko dana po kojoj je od aprila do oktobra 2012 stopa nezapolenosti pala sa 25.5% na 22.1%? O cemu se radi? Veliki pad nezaposlenosti u toku zestoke recesije? R u fuckin kidding me ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana