Ivica i Marica

BebaOdLonchara RSS / 15.06.2007. u 23:14

Ivica i Marica
Ivica i Marica

Danas sam u telefonskom razgovoru sa svojom snajom koja zivi u Novom Sadu dosla do jezivih informacija koje su mi pokrenule mnoga pitanja.

 

Negde okolo Bazara (znaju novosadjani gde je to) je videla jednu romkinju koja sedi i prosi. ne bi to bilo nista cudno za nase uslove, pa ni za zemlje u okruzenju+italija (sto ne znaci da je to ok!), ali su je dve stvari zaprepastile (i mene, a nadam se i vas):

 

1. romkinja sedi sa jako malim detetom u naruchju i prosi...u ruci drzi praznu flasicu (da pokaze da nema dete sta da jede te se mi sazalimo i udelimo koju paru), nema flasicu sa vodom niti bilo kakvu vodu kojom moze da ga poji, dete je skoro plavo u licu i vidi se da je rodjeno tek pre nedelju-dve. napolju je oko...paaaaa.....35 u hladu? vec 40?!

 

snaja u shoku, odlazi do prve prodavnice sa idejom da joj kupi mleko, ali se seti da tako mala deca ne piju mleko iz tetrapaka vec ono iz sise i one praskove sto idu u prokuvanu vodu...vrati se i pita je kad ga je rodila ('pre tri dana'), sto bebi ne da da jede, jel bolesno?...'pa sutra cu ga voditi kod lekara' glasi romkinjin odgovor. a kamo voda?? a kamo jebenih 35 u 'ladu a dete zedno?!!

snaja odlazi kuci i preko informacija dolazi do telefona sluzbe za socijalni rad - niko se ne javlja na telefon...zove ponovo i ponovo...nista. zar nije bio onaj skandal u jelbese beogradu kad ona deca nisu pustana mesecima iz stana a socijalno nije radilo svoj posao? ko placa te ljude? mi?!

 

2. na drugom kraju Bazara se nalazi druga romkinja sa detetom od oko 2 godine. dete je non-stop na otvorenom, na suncu, na istih 35 u 'ladu, krmeljivo, slinavo, stalno place, kashlje, bolesno...na isto pitanje snaja dobija identican odgovor: sutra ce ga odvesti kod lekara.

 

3. po istom gradu se vrti jedan mali rom cije su oci izvadjene(!) i noge polomljene, i prosi. ko mu je povadio oci? zasto? ko su mu roditelji? 

 

niko ko prolazi to ne vidi, nikoga se ne tice, nicija to nije briga. 

 

 

4. ovih dana je moj brat pronasao neke rome koji se bave prevozom shuta i starih stvari, stolarije, kartona, cegasvene, i shvati da su to isti romi koji su ziveli nedaleko od kuce gde je on ziveo sa svojom devojkom (vidi pod snaja gore) dok su studirali. na pitanje gde su npr. zikica i mikica, koji su tada imali 5 i 7, odgovor je glasio:

'a, pa mikica ima vec dvoje dece a zikica je umro ubrzo posto ste se vi odselili...ali sad imamo ivicu i maricu...'...?!?!?!?!?!?!?!?!?...pa majku mu, jel zikica kutija shibica?!!

 

5. secam se pre par godina, na nekoj od srpskih televizija je bio prilog o srpskoj porodici (ne romska!) koja ima jedno cca 10kom dece i zive u jednoj sobi + muz i zena. sve prokisnjava, vlazno, uslovi za zivot -100. na pitanje zasto se mnoze u tolikom broju kad nemaju gde da zive odgovor je glasio da oni jako vole decu i to sto nemaju adekvatan prostor za zivot ne znaci da treba Sebi da Uskracuju Tu Zelju...!!??!?!???!!

 

6. drugarica madjarica iz budimpeste mi je pricala da je pre dosta godina bila pokrenuta akcija oko pomoci romima i njihovom zbrinjavanju. izgradjene su zgrade i dodeljeni su im stanovi. novi stanari su pocupali parkete i sve sto su nasli po stanu i prodali...cija je to odgovornost?

 

7. moj brat ima drugara roma koji je tkz. kucevan rom. mama mu je radila u fabrici i dobila jednosoban stan od fabrike jer je samohrana majka, sad je u penziji. on je ozenjen 'belom' srpkinjom, zavrsio je fakultet. 

 

 

Zikica i Mikica?
Zikica i Mikica?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i sad da mi neko objasni, cija to briga treba da bude? kolika je nasa odgovornost za takav polozaj te dece?!

da li se i jedna romska organizacija bavi OVIM problemom?! a ne-romska?!

 

 

da li romkinje radjaju decu da bi ova postajala belo roblje sopstvenih roditelja?!

zasto romi svoju decu Vrlo Jebeno Chesto tretiraju kao Robu a ne kao ljudska bica?!

zasto romi sakate svoju decu da bi na njima zaradjivala?!

 

'romski problem' (sve sta to podrazumeva) postoji svuda u regionu. iste stvari se javljaju i u rumuniji, madjarskoj, italiji, bugarskoj...

da li su svi ti narodi samo i iskljucivo odgovorni za polozaj roma?!

 

kolika je odgovornost roma za njihov polozaj i maltretman rodjene dece?!

ne odbijam sopstvenu odgovornost, ne odobravam termin 'cigani', podrzavam svaku akciju da ti ljudi imaju jednak polozaj, mrzim skinheads-e...znate o cemu pricam?

 

ali, jako sam besna i odbijam da samo ja budem odgovorna za polozaj drugih!

 

ps. izvinjavam se za sve gramaticke/pravopisne greske i one nastale pri kucanju, pisano je u afektu.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (36)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

nikson nikson 23:20 15.06.2007

...

3. po istom gradu se vrti jedan mali rom cije su oci izvadjene(!) i noge polomljene, i prosi. ko mu je povadio oci? zasto? ko su mu roditelji?

posebno me je ovo zaprepastilo. stvarno je rec o stvarima za koje kada cujemo ne mozemo da verujemo, a desavaju se pored nas.

znam da o ovome treba da brine lokalni centar koji se bavi socijalnim pitanjima, ali beobo da li ste razmisljali da pokrenemo akciju odavde sa bloga i na primer napisemo mail ministarstvu za socijalna pitanja (ili kako se vec zove)?
man of constant sorrow man of constant sorrow 16:05 16.06.2007

Re: ...

Znamo tog klinca...
Jedan moj drug ostavio mu jabuku u krilo...
Nije se ni okrenuo poshteno, mali je vec zhiknuo jebuku na ulicu....
Kada ga je pitao zasto to radi....kratko je odgovorio "mrzim jabuke..."
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 15.06.2007

Prošle godine,

u vreme onog vaterpolo prvenstva, ja u Bgd. Sedim jednom od onih kafića kod Mažestika, sa drugaricom i njenim bratom (kapiten hrv. reprezentacije u istom vaterpolu).
Odjednom se pored stola pojavljuje mlada, strašno prljava, ranjava, krastava Romkinja, sa detetom od oko godinu dana u naručju. Dete je možda bilo i starije, ali celo nekako skvrčeno i zakržljalo. Traži novac. Damo joj. Ona ode. Priča sama sa sobom. Dete odsutno visi u naručju. Onda se vrati, traži još. Susedni sto dobacuje "Ne dajte vratiće se opet". Ja dam detetu kiflu iz moje kesice. Opet odlazi. Potpuno pogubljena. Menja raspoloženja, priča sama sa sobom, vrti se u blizini. Detetu uzela kiflu i strpala u džep, kao životinjica.
Odjenom se vraća i pada na kolena, hvata kapitena za patiku jednom rukom i počinje da je ljubi, ja pokušavam da dohvatim dete, koje skoro udara glavom u sto...susedni sto već viče "Ne diraj dete, podivljaće"...Kapiten u šoku uspe da je odgurne, ona ode par koraka dalje i odjednom počne, iz sve snage, da šamara dete u naručju...detetu leti glava, ali ne plače. Ćuti. Kroz crnu, prljavu kožu izbijaju crvene fleke od udaraca...prijateljica trči u kafić po vlasnika. Kapiren sedi otvorenih usta. Ja ustajem da tražim pandura.
Zaustavlja me vlasnik kafića i objašnjava da je uzalud. Ona će pobeći. Pandur neće doći, a i ako dođe neće ništa uraditi. To se dešava već skoro svaki dan, kaže. Neće panduri da se prtljaju sa mafijom. A i njemu su rekli da prestane da se umešava. Džabe. Ovo i tako nije njeno dete. Juče je bila sa još manjim, tek rođenim.
Za to vreme, ona zaista polako odlazi. Dete ni ne plače. Prestala da ga bije. Priča sama sa sobom i slobodnom rukom cima dronjavu haljinu.
Zvala sam socijalno, posle sto godina se javili. Saslušali..."Gospođo, toga je toliko...ko zna gde je ona sada".
Strašno me je bilo sramota. Grizla me savest. Nekako sam verovala da je trebalo da probam da uzmem dete, pa šta bude...neka me odvedu u policiju...Sve to je strašna sramota.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:54 15.06.2007

ujebotebog!

Neće panduri da se prtljaju sa mafijom.

super! policija se svuda u svetu bavi kriminalom pa i mafijom a kod nas nece. fantasticno!

Zvala sam socijalno, posle sto godina se javili. Saslušali..."Gospođo, toga je toliko...ko zna gde je ona sada".

...toga je toliko?! pa da se zbrine svaka 10ta, samo da se proba.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:56 15.06.2007

Zato i

kažem da je to sve zajedno strašna sramota!
Mića Marković Mića Marković 10:15 16.06.2007

Re: Prošle godine,

Izuzetno zanimljiva tema Bol.
Ovo o čemu piše Jelica, doživeo sam više puta na tom istom mestu.
Ti kafići kod Mažestika su jedno od mesta
gde se te stvari stalno dogadjaju.
dracena dracena 23:45 15.06.2007

Problemi sirotinje

su svuda isti. Bili oni Romi li neke druge nacionalnosti. Sirotinja utera ljude u neverovatna poniženja i ponižavanja drugih. Alli Romi su u začaranom krugu jer ne mogu da se otrgnu sirotinje bez velike pomoći, a ova zemlja ne moze da pokrije ni ono sto je zakonom obavezna.

Čujem da medju Romima postoje takozvane gazde za koje te nesrećne žene prose mučeći svoju rodjenu decu i sebe. Kažu da te gazde njima otmu tu crkavicu koju jadne uspeju nekako da isprose, a njima ne ostave praktično ništa. Užas.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:37 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

ali zanimljivo je da upravo ta sirotinja ima vise dece. pa imali bi i vise da jedu i vise prostora za zivot da dece ima manje. zar ne? to nikako ne mogu da skapiram.
dracena dracena 00:50 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

Opšta zapuštenost, nebriga za sutrašnjicu, zdravlje, pa i kontracepciju, neznanje, ko će ga znati. Mislim da mi koji smo živeli u manje više normalnim uslovima to ne možemo nikad do kraja shvatiti. Samo mi se čini da čovek u krajnjoj liniji nekako otupi i prepusti se stihiji. Naravno, država, tj. centri za soc. rad bi trebalo da ih upućuju, usmeravaju, ali i te naše službe jedva da funkcionišu.
Brooklyn Brooklyn 01:06 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

ekonomisti kazu nekako ovako:

sa povecanjem zivotnog standarda se smanjuje broj dece zato sto je smrtnost manja (pa je veca verovatnoca da ce svi preziveti), zato sto njihov rad postane relativno manje vazan za opstanak roditelja, i na kraju zato sto rastu troskovi dece (dakle, kada se dostigne odredjeni zivotni standard nije prihvatljivo samo da ih prehranis, nego treba i da ih skolujes itd., dok kod niskog zivotnog standarda ljudi bas ne brinu o kvalitetu smestaja, kulturnom uzdizanju itd.)

ja licno mislim da je kod romske i white trash populacije u srbiji jos i pitanje ne koristenja kontracepcije ima neke veze.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:17 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

s tim u vezi...
Ivan Marović Ivan Marović 14:18 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

BoL
ali zanimljivo je da upravo ta sirotinja ima vise dece. pa imali bi i vise da jedu i vise prostora za zivot da dece ima manje. zar ne? to nikako ne mogu da skapiram.
Uloga dece u porodici se potpuno menja kako raste standard. Neka logika je da su u siromašnim zajednicama deca besplatna radna snaga, a kako idemo uz lestvicu postaju investicija (pa im broj opada). Opet, negde sam čitao da od svih faktora na broj dece u porodici najveći uticaj ima obrazovanje žena: obrazovanije žene - manje dece. BTW, super je čitati te
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:37 16.06.2007

Re: Problemi sirotinje

obrazovanije žene - manje dece.


...sto se odlicno vidi iz onog inserta iz filma Idiocracy sto sam ostavila. koliko sam cula film je elegantno izbegao bioskope mada ga ima na dvd.u. dodala bih da zenama ovde pored skolovanja treba omoguciti i bar pocetni nivo kick-boxa. mada postoji i ona varijanta, bar kod sexualno zlostavljane dece, da zene ne zele da sebi ukidaju komociju u zivotu te pustaju da se njihov muz izivljava nad decom...i toga ima mnogo i to u razvijenom svetu. nekako mi se oduvek razvijao taj osecaj i zakljucak da su zene krive. sta bi bilo ako bi sve zene (romkinje) u ovom slucaju, odbile da im se deca koriste u takve svrhe? verovatno bi bile najstravicnije mucene i ubijane...ali da zena ne moze da pruzi otpor i cak i zivotim brani svoje dete, to ne mogu da prihvatim.

ps. hvala sto si svratio ;-)

Olga Medenica Olga Medenica 01:10 16.06.2007

E pa sad

sam se najezila.
Strava i uzas.
This is too weird.

A, stvarno, soc radnici? Kafica, nokti i to?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:20 16.06.2007

Re: E pa sad

pa kapiram ako policija nece da se bakce problemom sto bi one?! jezivo.
Vlasta Vlasta 01:31 16.06.2007

Re: E pa sad

Ne znam koliko puta sam radila sa njima, i zvala socijalno, i vodila ih tamo..Pokupe ih sa ulice, odvedu ih u Sigurnu kucu, a oni beze i vracaju se kod mame alkoholicarke i tate koji ih tuce...Mnogo vise od ngo akcija treba da se taj problem resi, odnosno smanji.
Lionsgate Lionsgate 01:32 16.06.2007

U stvarnom zivotu

postoji nekoliko "Ciganskih kraljeva" tj bosova u romskom okuzenju. Oko njih se sve vrti, oni drze i prosjake i provalnike i prostitutke i imaju veze u zemlji i inostranstvu. Kod nekadsanjeg starog beogradskog buvljaka, na kraju Ugrinovacke je sediste jednog od njih, kinga Joje, tu ima legalan biznis... kazu da je novac stekao po ulicama Becha, Minhena, naravno ne licno nego na svojoj "radnoj snazi". Rano ujutro se mogu videti kombi vozila (vanovi) kako razvoze "radnu snagu", zene i decu, po raskrsnicama velegrada... ozbiljan je to biznis i ako nemate debelu zaledjinu ne treba se preterano zaletati u tu pricu.

Kad ce se sve to promeniti? Ko zna... ni jaka ekonomija nije garancija za to (pogledajte aboriginale po nekim tradicionalnim iseljenickim zemljama).
Olga Medenica Olga Medenica 01:34 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

Brrrrrr!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:45 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

ozbiljan je to biznis i ako nemate debelu zaledjinu ne treba se preterano zaletati u tu pricu.
pa ja i ne mogu da se borim protiv toga sto cu da upadnem tamo i nalupam samare, ali je problem da se uvek govori o polozaju roma u odnosu na nas a niko se do sada nije dotakao ozbiljno Stvarnog problema tih ljudi, a pogotovo dece. a jel tom Joji nekada upala finansijska policija u taj 'legalan posao'? kapiram da nije. niko nece da 'prlja ruke'. jasno mi je da je opasno mesati se u taj 'biznis' ali koji je drugi posao policije nego da za platu koju im mi dajemo stite gradjane i iskorene taj ogroman problem?!
Lionsgate Lionsgate 02:01 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

Legalan posao je totalno legalan, automobilski servis, osiguranje, restoran i sl., to je verovatno uredno pokriveno papirima. Kako funkcionise nelegalan to sigurno zna samo gazda... a povodom policije, sta su od nelegalnih stvari oni u ovoj zemlji prekinuli? Mislim, nije u redu ocekivati od njih dardevilska dostignuca, ipak su oni policajci jer nista bolje u zivotu nisu mogli...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:11 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

pa mogu po tom pitanju da se malo organizuju i sa medjunarodnom policijom jer to Jeste medjunarodni problem. znamo koliko romske dece prosi po ulicama italije. italija ima vrlo organizovanu mafiju pa je to ne sprecava da se protiv iste bori. kad smo kod toga, secam se intervjua koji je za poligraf(?) dao glavni spec. tuzilac za organizovani kriminal u italiji. tom priliko je rekao da od kad je tuzilac, bio je samo u dva grada van italije: bogota i beograd. sta reci?!
Lionsgate Lionsgate 02:22 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

bio je samo u dva grada van italije: bogota i beograd. sta reci?!


Nista sem da oba grada pocinju na slovo B...

Mislim da je guranje Beograda u ravan sa "opasnim" gradovima preterano, treba otici u razvikane americke gradove pa videti sta je presija, kriminal, otimacina, droga, prostitucija na ulicama... recimo da nigde sem u Oaklandu i Los Angelesu nisam video obican hotel u zici i sa naoruzanom sekjuriti sluzbom iz Pinkertonove agencije. Ipak u Beogradu ne mozete osetiti tu teskobu ni u jednom njegovom delu...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:28 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

nisam sigurna da je mislio da je beograd opasan u tom kontekstu u kom pominjes te US gradove. takvo sto verovatno nemas ni u italiji...mislim da u beogradu postoji to sto ne vidimo, to sto se gura pod tepih a vrlo je dobro organizovano, kao sto i sam priznajes. niko se time ne bavi i takva organizacija je sve bolja i pipci su joj sve duzi. prakticno rade neometano. zato je i opasno.
ako odes u palermo kao turista, nista spec. ti se nece desiti, sve je fino, ali probaj da zivis i ne placas reket kome treba i odas nekog koga ne smes...
Lionsgate Lionsgate 02:39 16.06.2007

Re: U stvarnom zivotu

Kamo srece da je "to sto se gura pod tepih" samo iz oblasti klasicnog kriminala... ovde se sve zivo gura pod tepih, od carine, politike, naplate putarine, kumovskih veza, bitnih i nebitnih stvari... to ne bi podneo ni kvalitetan persijski tepih a ne nas obican, iz Sintelona :)

Uhh, sitni sati bre...
Mariška Mariška 07:41 16.06.2007

Andjeo cuvar 1987.

Film Gorana Paskaljevića sa Ljubišom S. u glavnoj ulozi (socijalni radnik) bas o ovoj temi govori (malo sam imdb.com angažovala za pomoć).
Sećam se, klinka sam bila kad sam ga gledala prvi put.
Znam da sam bila besna na sve oko sebe narednih nekoliko dana.
Mafija na kraju filma ubija soc. radnika koji završava na nekakvoj deponiji. Borba sa vetrenjačama.

Preporučujem, ako niste gledali. Za one koji imaju dobar želudac.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:15 16.06.2007

Re: Andjeo cuvar 1987.

gledala sam davno taj film...pa zar kusturica ne govori bas o ovom problemu u Domu za vesanje? tamo se vidi kako se krade mlada sa svadbe i kako je se priprema za buduci posao prostitutke u italiji...kako se kazne deca, tako sto ih se zakaci za auto/motor pa ih se vuse po podu u punoj brzini, tako sto im se prebijaju noge da bi njihova invalidnost izazvala sazaljenje belih te im bacili koju paru...ne secam se da li je gospodin Umetnik pokusao da ucini nesto za resavanje ovog problema ili mu je bila dovljna zlatna palma.
Doctor Wu Doctor Wu 09:15 16.06.2007

Slazem se da na

Balkanu mnoge stvari odudaraju od zakona po kojima se razvijaju normalna drustva- mnoge stvari se tu sudaraju: i sirotinja i pogresni kulturni obrasci i zivotinjska agresivnosta prerusena u verski fundamentalizam i/ili nacionalizam, i to nije lako resiti. To je problem koji, cini se, moze resiti samo izuzetno bogata, organizovana i razvijena drzava (poput Svedske, Norveske, Holandije, na primer, kada bi ih za to bilo briga) a nikako ova kilava Srbija, zemlja koja istovremeno ima i najvece poreze i najkorumpiraniju policiju koja na svetu.

Elem, zasto je annual population growth rate na Kosovu u periodu 1946-2000 10 puta veci nego u Albaniji (na Kosovu, zapravo, 2.1%, jedan od najvecih na svetu), zasto se zloupotrebljavaju deca, zasto nema nikog da pomogne romskim, albanskim i srpskim obespravljenim zenama, to su pitanja barem toliko civilizacijska, kulturna koliko i ekonomska.
Svetlana S. Svetlana S. 09:29 16.06.2007

Re: Slazem se da

uh ovo jeste emotivno napisan tekst,
besna si i u afektu, kako kazes, ali …
zastrasujuce stvari
mnogo ozbiljnih tema
mnogo ozbiljnih problema

ekonomski i socijalni problem
pitanje odgovornosti i nadleznosti
pitanje kako nadlezni obavljaju svoj posao
kulturolosko pitanje, demografsko …

slazem se da su to problemi koje moze da resi
samo izuzetno bogata, organizovana i razvijena drzava
Doctor Wu Doctor Wu 10:59 16.06.2007

Da, odgovornost je

cini se, kljucni koncept na kome pocinju organizovana drustava. Odgovornost za ucinjeno i za receno. I to je, izgleda, i osnovni razlog zasto, uslovno receno, protestantska drustva uspevaju. Sve drugo, liberalna ekonomija, welfare state, 'pravna' drzava, eliminisanje siromastva, sve to, proizilazi iz odgovornosti. Znaci, uzroci propadanja (moralnog i ekonomskog) nisu Milosevic/Tudjman i ko jos ne, vec propast socijalisticke porodice u 70-tim i 80-tim godinama.

Lepo kaze Wilhelm Reich da preobrazaj drustva pocinje i zavrsava u spavacoj sobi, :)).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:55 16.06.2007

devojcica

moja drugarica radi u hitnoj pomoci i od onih je frikova lekara koji, bez ozbira na zavrsene specijalizacije i udobne ponude, ne mozhe decenijama vec da se odvoji od adrenalinskog spasavanja tudjih zhivota. kaze da se nikad nije navikla na tudju nesrecu. cesto place zbog uzasa u koje uskache.

skoro mi je prichala o devojchici. stigao je poziv da je dete pokushalo samoubistvo. nashla je devojchicu od desetak godina, spasla je, smestila u bolnicu. nije mogla da prestane da misli na nju, kazhe, strasno je kad stradaju odrasli, al kad se dete odluchi na samoubistvo, to je totalni uzhas, katastrofa, ja to ne mogu da podnesem. sledec dana, posle smene, kupi cokoladu i ode kod devojcice u bolnicu. mala cuti, nece da prica. moja drugarica je malo pomazi, poljubi, sa sve onim njenim "srce moje", "dusho", "zlato". dodje sledeceg dana, opet sa cokoladom, pita je, zashto je to uradila. devojchica pricha. ispostavi se da je dete zlostavljano, silovano od oca od pete godine. kaze curica, teto ja ne mogu vishe! i to ponavlja samo. moja drugarica poblesavi, kazhe, ej, ne mogu da spavam, ona ima troje dece, kaze, ej, moji sede u toplom, ushushkani, a to dete u takvoj patnji, sanjam je nocu kako cvili u mraku.

moja drugarica krene da okrece socijalne radnike, na opstini, na gradskom nivou. kazhu joj ljudi, ima toga strashno mnogo, ne mogu da se izbore. i to je tachno, isto. moja drugarica ne odustaje, zove, urla, trazhi da je posle bolnice smeste u dom, kazhe, mala ce se ubiti, ljudi, ne sme to dete da se otpusti kuci. kaze deci, muzu, ja cu devojcicu jednu da usvojim, siluju je od pete godine, stalno pokusva da se ubije, ne mogu to da podnesem. deca hoce, muz nije protiv, ali kaze, nije naivna odluka, tudje dete veliko, s problemima, velika odgovornost, imas podrsku, al nisam siguran da je to dobro, za nas, razmisli, ok imamo dve devojcice vec, i decka, ima mesta za jos jednu devojcicu. ona razmislila, ne odustaje. nastavi dalje, neko joj u tom lancu socijalne pomoci kazhe da mozhda malo preteruje, otkud zna, mozhda se oni u kuci vole na neki svoj nachin. moja drugarica totalno popizdi, kazhe, kako da ne, ljubav od koje dete izvrsi samoubistvo, pa krene da vrti sudije, seti se drugarice iz skole koja je sudija, kaze joj, moram nesto da uradim, drugarica sudija pomogne i dete smeste u zvecansku. moja drugarica je posecuje u zvecanskoj, kaze tamo, ne dozvolite da je posecuju, odvesce je, devojcica se toga plasila, oni kazu, nece dati, trudili se, ali jednog dana, male vise nije bilo, nestala je. moja drugarica napravi poteru, ispostavi se da je porodica problematicna, nesto savataju majku, koja je jako ljuta, jer devojcica vise nije nevina, pa ce je tesko udati, prodati, a udaju ih sa 12. da, devojcica je romkinja. nisu je nasli.

uzgred, ovo je neprofesionalno ponasanje jednog lekara. a ja je bash obozavam sto je takva. uvek sam zelela da sklopim knjigu od njenih prica, al nisam, ne stizem.
aleksandrija aleksandrija 11:00 16.06.2007

Re: devojcica

Jao, ovo me dotuklo, isplakala sam se skroz, hoće srce da mi pukne. A ja onoliko mazim moje kučiće i mačiće, a deca ovako žive. Ne podnosim da o tom mislim, i tu je eto i razlog zašto to ne može da se reši. Toliko je strašno da ljudi zbog svog konformizma ne mogu s tim da se suoče, a oni koji mogu njih je malo, i ne mogu ništa. Država mora da ima program, tako to jedino može da počne da se rešava. Ljudi roblje, a ropstvo kao odavno ukinuto. Nije tačno ropstvo postoji samo je na margini i niko neće da ga vidi. Policija hapsi, čuj, razne mafije, pa čak i univerzitetsku, a ne dira ove koji ljude drže kao, nemam ni izraz za to...tu decu, svi ih vide, a niko ih ne vidi...Svi se ježe kad im priđu, niko da ih uzme i odvede u dom, a tamo u domu valjda mora da postoji policijska straža ispred i unutra. Policija mora da pohapsi ove poglavice, oni bi se poplašili brzo, jer to su kukavice, ali mislim tu nema ko time da se bavi, nije popularno, a opasno...Čak mislim da bi to stvarno moglo da se reši, ali nema volje za to.

Imam jedan grozan sindrom kad čitam ovakve stvari kad čujem za ovakve stvari, odmah zamislim kako bi to bilo kad bi moje dete to doživljavalo i srce mi stane, zaledim se, zamišljam njihove oči, ima nešto slično u svim tim očima, ta patnja u očima zlostavljanih životinja, zlostavljane dece, ljudi....
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:07 16.06.2007

Re: devojcica

a o seksualnim zlostavljanjima, bolje da ne pocinjem (mada verovatno hocu...). znam da prvo mora da se promeni zakon, ali je najveci problem generalno kod brige o deci u tome sto se ta deca ne cuju, ne pate glasno, ne idu na demonstracije, nemaju blogove, nemaju znanje o tome ko moze da im pomogne.
a tih izjava ima toga mnogo...to vec cujem drugi put samo na ovom postu od iste organizacije koja treba da im pomaze - toga ima mnogo! pa sta?! treba vise ljudi to da radi, treba da se otvori mnogo vise kancelarija i poslebno odeljenje policije koje su spremne za razne vrste obracuna jer je ovde u pitanju jako zestoko krsenje zakona i krsenje mnogobrojnih zakona a sve to sa medjunarodnom granom organizovaog kriminala. problem nastaje sto su to romska deca. ko ce njih i iz kog Razloga da spasava?! mislim, sta ce nam Oni u nasoj 'beloj' srbiji kao ravnopravni?! jezivo.
problem je toliko slojevit..........
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:40 16.06.2007

Re: devojcica

bebo, ja sam zaista bez teksta. ne znam šta da ti kažem.

Piromanski Piromanski 15:26 16.06.2007

Re: devojcica

Tuga. Kapa dole prijteljici iz hitne.
Черевићан Черевићан 17:44 16.06.2007

kreza & svileni

Imao sam drugara zvali smo ga Kreza,pretpostavljate i zašto .e taj je vazda bio opsednut da su ga zamenuli u porodilištu i da je zapao u familiju koja mu ne priliči.a mogao je lepo ,ko naš drugar Svileni da ima za oca uglednog lekara & lepu kuću u senovitoj ladovini starih topola.govorio je .ovaj Krezin pak, moler , Skoot zvani, vazda polutrezan, prgav , a stan suterenski vlažan. kolko je samo noći Kreza sa mladjim bratom prespavao nadrvetu ( doduše onižem).
žena je Skotu sva izudarana navreme pobegla sa milicajcem pa je nije smeo uznemiravati te štaće -po deci opletii .
i tako, više modar nego mažen, odrastao je moj dugar sfudbala Kreza ,sićurav i neuhranjen .a djak v.dobar. Voleo je jako da čita i sećam ga se vazda kod nas na verandi ,jer tu se uglavnom sakrivao od plahovitog Taticemu ,kako čita knjige iz naše biblioteke .moja matera ,sažaljiva već kakva je bila ,sve mu je dozvoljavala po našoj kući i redovno njega i brata mu Kuzmu hranila. E onda jednog dana moja Strina ,kuća prekoputanam, pozva nas decu na kolače. Samnom naravno i Kreza ,malko se zgledali ostali ,sve same devojčice bile i nijedna do njega da sedne na klupi sve se gurale uz Svilenog .a ovaj samo puupi. Nakon sata se razidjosmo ,kad to veče Strina sva besna mi kaže da su joj nestali neki novci sa kuhinjskog astala, te naravski posumnjala na Krezu. Ja ga uzeh u odbranu jer nikud nije ni mrdo sanjene verande ,samo je jeo kolača ,ko da su mu zadnji - neke devojčice primetile, al' Strina uporna, jer veli ,zna mu ona familiju ,pa što bi on bio drugojačiji. pitam ga ja sutra uškoli za te novce a on miran kakav je već bio ,samo odmahnu rukom u stilu neznam ja o tome ništa ,a još je,pamtim. dodao:
- tudje mi nikad nije trebalo, sem što mi se daa, znaš uostalom,
tako da se baš posramih .osta Strina uvredjena ,dok život nastavi svojim tokom .a šta bi drugo. . . . .

Da, a one novce ukrao je niko drugi do Svileni.izdala ga sestra Umiljata kada su se jednom posvadjali, mojoj seki sa kojom je bila nerazdvojna.
Strina je samo prokomentarisala:
- eto šta ti je pubertet ,a baš imaju, nemoš kasti.
Jeremija Jeremija 17:49 16.06.2007

Ime kao okosnica morala

Takvi su od kad su dozvolili da im se onako lepo, staro i u pesmama opevano ime promeni u ovo novo. Cigani koje ja pamtim iz detinjstva nisu bili takvi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana