Društvo| Politika| Zdravlje

Napredno retrogradno ili: Ko ne radi četrnaestog?

Hansel RSS / 10.01.2013. u 21:45

Док се, како чујем, у неким државним органима још не зна хоће ли њихови службеници радити или неће на „српску Нову годину", руководство Дома здравља „Звездара" (за њих знам) је већ преломило, тако да се данас на једној огласној табли у том здању могло видети ово обавештење:

16092.jpg 

Међу онима сам који не одбацују a priori сваку идеју о афирмацији неких „старих вредности". Јер, знамо да је једна политичка снага у једном тренутку прилично насилно умела да „утерује" нове вредности и истерује старе. Ваљда се револуције зато и зову револуције.

Али, зашто се вредностима називају сваког смисла лишене навике? Може ли се у прослави „српске Нове године" наћи некакав смисао, осим ако га не тражимо у изговору за репризу слављења или у ирационалном везивању националног идентитета за коришћење нетачног календара?

Шта је на уму имала глава (осим пуких популистичких мотива) која је предложила да се дâ препорука да 14. јануар буде нерадни дан, не могу да докучим. Шта на уму, већ годинама, имају они који затварају општинске управе и између датума јануарских празника, такође не могу да појмим. Читам да је сада Градска управа Новог Сада званично прихватила Препоруку, а видесмо да се дух „српске Нове године" шири и здравством. Па, да, нико од њих се није пронашао у делу Препоруке: „... сви други чија природа делатности, односно технологија процеса рада, захтева непрекидан рад, препоруку треба да спроведу тако да обезбеде непрекидно обављање делатности како не би настале штетне последице за грађане и привредне субјекте."

Шта каже Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике?
‒ Процењујемо да ће државни органи и локалне самоуправе прихватити ову препоруку. На послодавцима је, да ако прихватају препоруку владе, донесу одговарајућу одлуку о томе, што је основ за остваривање права запослених, укључујући и исплату одговарајуће дневнице онима који ће радити 14. јануара.

Значи, ако „државни послодавац" прихвати Препоруку, из буџета ће бити плаћен нерад онима који не буду радили, и, додатно, рад онима који ће морати да раде. Платиће то и они чији послодавци не буду благонаклони. Платиће и они пацијенти који су имали заказано за 14. јануар, који ће можда тога дана и доћи, па ће опет морати да долазе да изнова заказују или ко зна колико дуго чекају прегледе.

Али, да ‒ да Препорука не би остала само то, г. Државни Секретар је изволео дати још једну ‒ незваничну: „... да би, ако се на основу ове препоруке покрене иницијатива да 14. јануар из традиционалних, верских па и угоститељско-туристичких разлога и убудуће буде нерадни дан, то требало уредити изменама Закона о државним празницима и то што пре да се не би сваке године понављала препорука Владе Србије."

Пожурите, даме и господо, ово никако не може да чека!

 

AtačmentiKomentari (338)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 21:53 10.01.2013

Dolce vita

Може ли се прослави „српске Нове године" наћи никакав смисао, осим ако га не тражимо у изговору за репризу слављења или у ирационалном везивању националног идентитета за коришћење нетачног календара?

Smisao? Pa da se ne ide na posao, da se uživa u životu.

Malo li je?

Hansel Hansel 21:57 10.01.2013

Re: Dolce vita

Mislio sam osim toga... tj. pretpostavljam da nema drugih mogućnosti osim te i druge koju sam napisao...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:03 10.01.2013

Re: Dolce vita

Slovenački parlamenat je odlučio, krize povodom, da 2. januar bude radni dan. U to ime 20 od 70 poslanika je 2. januara uzelo odmor i nedošlo na posao.
Hansel Hansel 22:12 10.01.2013

Re: Dolce vita

Не кажем ја да људима не треба одмор, што се мене тиче мислим да је делотворније да се нпр. од 1. до 8. јануара (да не задиремо сада и у датум Божића) не ради, па да се дани надокнаде суботама, да се окупе породице, што да не... али ово везивање за "српску Нову" ми је ганглионадражујуће...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:20 10.01.2013

Re: Dolce vita

Slažem o se ja sa tobom...malo se razvuče to sve đuture...a ne znaš da l se radi il ne radi...ni kobajagi, ni izistinski...
Hansel Hansel 22:28 10.01.2013

Re: Dolce vita

Управо тако.
loader loader 03:39 11.01.2013

Re: Dolce vita

Шта је на уму имала глава (осим пуких популистичких мотива) која је предложила да се дâ препорука да 14. јануар буде нерадни дан, не могу да докучим.

Jasno je - cilj je da se enormno narasli fond prasadi nekako smanji, a gde ćete bolju priliku, nego za SNGscabies scabies 16:21 11.01.2013

Re: Dolce vita

видесмо да се дух „српске Нове године" шири и здравством. Па, да, нико од њих се није пронашао у делу Препоруке: „... сви други чија природа делатности, односно технологија процеса рада, захтева непрекидан рад, препоруку треба да спроведу тако да обезбеде непрекидно обављање делатности како не би настале штетне последице за грађане и привредне субјекте."
Oni čiji posao zahteva neprekidan rad će neprekidno i raditi. Posao u domu zdravlja ne zahteva neprekidan rad. Kao što znamo domovi zdravlja i bez praznika ne rade bez prestanka.

Inače i mene nervira ideja o neradnom 14.1.
Pozz
zilikaka zilikaka 17:02 11.01.2013

Re: Dolce vita

Oni čiji posao zahteva neprekidan rad će neprekidno i raditi. Posao u domu zdravlja ne zahteva neprekidan rad. Kao što znamo domovi zdravlja i bez praznika ne rade bez prestanka.


Naravno da će tog 14. januara, kao i svakog drugog dana raditi porodilišta, vatrogasci ali i svi oni čija tehnologija ne dozvoljava prekid (recimo svaka hemijska industruja, rafinerije i sl.)

E sad, ako je za taj dan predviđeno da u nekom domu zdravlja 30 pacijenata obavi nekakav pregled, recimo oka, i da se ne radi o povredama i hitnim slučajevima, tih istih 30 pacijenata će ostati nepregledano.
Isto tako, ako tog dana sudija ima zakazano 5 ročišta, on ih neće održati, onaj u katastru neće izdati 50 potvrda o imanju ili nemanju nepokretnosti...

Ti ljudi koji su spadali u planiranu kvotu za taj dan su na direknom gubitku, jer u najboljem slučaju moraju da odlože namirenje svoje potrebe do daljeg.

Znači, poslovi zbog kojih postoje i plaćaju se navedene službe, neće biti urađeni.
To jeste realan gubitak jer imaš trošak a nemaš završen posao.

...i verujem da jesi protiv neradnog 14.

Hansel Hansel 17:09 11.01.2013

Re: Dolce vita

Хвала, зиликака, боље си то образложила него што бих ја, а управо хтедох!
predatortz predatortz 22:03 10.01.2013

Hleba i igara

Ili, što reče Džoni:

Jeftina mjuza, teška cuga...
Atomski mrav Atomski mrav 22:21 10.01.2013

14. januar

Proveo sam čitavo jutro i deo dana u čekaonici Poliklinike Kliničkog centra Vojvodine. Razlog je sistem (ne)zakazivanja u toj zdravstvenoj ustanovi. Negde blizu podneva se među zaposlenima koji su bili na dužnosti pronela vest (i oduševljenje zbog iste) da neće raditi sledećeg ponedeljka (14. januara). Pomislio sam - šta će biti sa pacijentima koji su zakazali pregled 14. januara? Kako će biti obavešteni da Poliklinika neće raditi 14. januara, da li će neki od njih možda potegnuti put do Novog Sada i "poljubiti vrata"? Razmišlja li neko od nadležnih o tome (retoričko pitanje)?
predatortz predatortz 22:28 10.01.2013

Re: 14. januar

Razmišlja li neko od nadležnih o tome (retoričko pitanje)?


Jok!
Hansel Hansel 22:31 10.01.2013

Re: 14. januar

Pomislio sam - šta će biti sa pacijentima koji su zakazali pregled 14. januara?

Е, Атомски, пошто не можемо да очекујемо да неко од њих мисли о томе, једину наду бих видео у хипотетичкој институцији заштитника пацијената који би био управо из њихових (наших) редова, али наду за ту наду не видим...

Озбиљно је питање из наслова: дај бар међусобно да се обавестимо ко неће радити у понедељак...
Atomski mrav Atomski mrav 22:37 10.01.2013

Re: 14. januar

Е, Атомски, пошто не можемо да очекујемо да неко од њих мисли о томе, једину наду бих видео у хипотетичкој институцији заштитника пацијената који би био управо из њихових (наших) редова, али наду за ту наду не видим...


Hm, čini mi se da ta institucija nije baš hipotetička, tj. video sam da postoji u jednom Domu Zdravlja (ne znam za veće i složenije zdravstvene institucije). Problem sa tim Zaštitnikom pacijenata je to što je u isto vreme bio i pravnik u tom Domu Zdravlja tako da je bio u žestokom sukobu interesa. Zato mi se čini da za nadu zaista nema mesta...
Atomski mrav Atomski mrav 22:38 10.01.2013

Re: 14. januar

Озбиљно је питање из наслова: дај бар међусобно да се обавестимо ко неће радити у понедељак...


Tako je. Sem toga, ako imate nešto zakazano u ponedeljak u kakvoj državnoj instituciji, nazovite sutra (to vam je poslednji voz) da saznate hoće li uopšte raditi u ponedeljak...
Hansel Hansel 22:44 10.01.2013

Re: 14. januar

nije baš hipotetička, tj. video sam da postoji u jednom Domu Zdravlja (ne znam za veće i složenije zdravstvene institucije).

Ма, постоји свуда, али због тог сукоба интереса сам ми написао да би требало да то буде неко неутралан, по могућству са стажом као пацијента, јер - ко други познаје слабости здрваствог система, ако не пацијенти?
gedza.73 gedza.73 22:48 10.01.2013

Re: 14. januar


Razmišlja li neko od nadležnih o tome (retoričko pitanje)?
Jok!

Organi koji se ne koriste vremenom zakržljaju.
Koliko bi Darvin uštedeo na istraživanjima da je danas mogao da izučava 'nadležne'.
On je godinama morao da juri medveda i promatra njegovu mutaciju dok peca pastrmke.
A kod nas čim se postane 'nadležni' mozak odmah atrofira.

Čuj, Darvin. Tek bi Pavlov imao štofa za istraživanje.
Mahneš 'nadležnom' ispred nosa neradnim danom, on bali.
Bali i na 100 g kafe a nekmoli na ceo dan knjavanja.

Atomski mrav Atomski mrav 22:51 10.01.2013

Re: 14. januar

Ма, постоји свуда, али због тог сукоба интереса сам ми написао да би требало да то буде неко неутралан, по могућству са стажом као пацијента, јер - ко други познаје слабости здрваствог система, ако не пацијенти?


Postaviti nekog penzionera, onako honorarno... Mada bi neki verovatno obavljali tu dužnost i za džabe.
Hansel Hansel 22:57 10.01.2013

Re: 14. januar

Отприлике тако!
not2old2rock not2old2rock 22:41 10.01.2013

mafija

из угоститељско-туристичких разлога

Bice da imamo novu mafiju, ugostiteljsko-turisticku.
Hansel Hansel 22:48 10.01.2013

Re: mafija

Па, да. Ако је већ толико моћна, нека среди да нам се подигне стандард, па ћемо чешће да свраћамо.

Сад се сетих пароле из "Индексовог радио позоришта" којом се у емисији "рекламирала" Арканова посластичарница: "Дођите у моју посластичарницу, да не би она дошла код вас!"
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:47 10.01.2013

?=)(=)&($&"!

Jedan od trenutaka kad mi je pritisak skočio toliko da bi aparat za pritisak crkao je bio trenutak kad sam pročitao da Vlada preporučuje to. Par dana pre tog 14.01.2013.
A omda počnu diskusije da li treba da bude praznik ili ne treba, ko je Srbin a ko nije, ko je komunjara a ko nije, ko je vjera a ko nevjera i sve tako nešto što potpuno maši cilj.
Ko god je radio u nekoj ustanovi, školi, fakultetu, fabrici, preduzeću, zna šta je proces rada i mora da zna da se isplate, uplate, ispiti, isporuke, nabavke, putovanja, sastanci, događaji, suđenja, planiraju i po godinu dana unapred. Ili pola godine. Ili 3 meseca. Ili bar mesec dana unapred. I onda prevaranti, neznalice, populisti, nemoralni, blentavi, nemam dovoljno izraza da ih opišem, donesu ovakvu preporuku.
A još kažu da će se preporuke pridržavati državni organi, lokalne samouprave- njihove pre svega?!?!?! a ostali prema nahođenju poslodavaca?!?!?!
A lepo bih ih pitao:
Šta da rade studenti i profesori koji tog dana imaju ispite, predavanja, odbrane?
Šta da rade oni kojima je toga dana zakazano nešto što im je jako važno?
Šta da rade ljudi kojima je toga dana zakazana operacija, alo, bre! Gde da pomerim operacije koje su zakazane za 14.01.2013???
Da Bog da vam odložili vašu operaciju na srcu ili na očima, stoko!
Šta da rade fabrike koje imaju planove za taj dan?
Ko će to da plati? Iz budžeta koji je prazan?
Marš bre svi u ?*()=)/(%&%#%#!


PS Setio sam se jedne godine kad su Novosti dana u 15:00 (to su udarne vesti Radio Beograda) javile da je sutra radni dan a Večernji dnevnik u 19:00 javio da je sutra ipak neradni dan. Ili obratno. Valjda neke devedesete godine.
Hansel Hansel 22:56 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

А сећаш се како смо, чак и после 2000, годинама "славили" 29. новембар... ваљда је СНП био одан старом празником, па су се чували односи у коалицији?!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:59 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

Hansel
А сећаш се како смо, чак и после 2000, годинама "славили" 29. новембар... ваљда је СНП био одан старом празником, па су се чували односи у коалицији?!

Sve mogu da podnesem ako je na vreme najavljeno. I sopstvenu smrt
not2old2rock not2old2rock 23:01 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

A i narod se bio navikao da svinjokolju obavi za 29.XI
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:08 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

not2old2rock
A i narod se bio navikao da svinjokolju obavi za 29.XI

Samo su se svinje ponadale da će biti bolje posle ukidanja Dana Republike.
predatortz predatortz 23:11 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

KRALJMAJMUNA
not2old2rock
A i narod se bio navikao da svinjokolju obavi za 29.XI

Samo su se svinje ponadale da će biti bolje posle ukidanja Dana Republike.


Ma da, bre...

Ko ne voli petokraku, nek sam sebi kopa raku...


Hebo vas dan republike! Što je niste branili, kad vam je već toliko dobra bila?
zemljanin zemljanin 23:11 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

nije toliko besmisleno ... ako se već priznaje 6/7 januar kao neki praznik time se indirektno priznaje i pravo da se koristi stari kalendar ... akoje to pravo već zakonsko onda je i datum NG po starom kalendaru legitiman ... ne može i jare i pare ... ili će se preći na svetsko vreme ili će se imati dvojnost ... kod nas je sistem "ne talasaj" znači sve duplo

sa porastom kineske populacije možda ućarimo i februarsku NG ...
Hansel Hansel 23:18 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

Ево га сад и овај.

Дајем следеће (своје) тумачење, специјално срочено за ову прилику: 7. јануар је признат као верски празник, тиме није признат стари календар, пошто је држава раздвојена од цркве, она нема ништа с црквеним рачунањем времена. Толико за сада из моје канцеларије.

П. С. Користим прилику да те подсетим на оно обећање за блог, истина лабаво и неорочено...
sevarlica sevarlica 23:19 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

sa porastom kineske populacije možda ućarimo i februarsku NG ...


Ma šta fali, na kraju krajeva. Baš pre neki dan razmišljam koliko je to super, jer npr. imam priliku da sa svojim prijateljima drugih vera i kultura više puta godišnje bančim :)
Atomski mrav Atomski mrav 23:28 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

sa porastom kineske populacije možda ućarimo i februarsku NG ...


Ja sam kao student sa društvom iz doma slavio sve praznike: oba Božića, obe Nove godine, oba Uskrsa (ako se baš potrefi da su istog dana onda slavimo duplo jače), zatim kinesku Novu godinu a nedelju dana ranije i kineski Božić, pa onda Praznik rada, Dan žena, Dan Republike (i dok je još uvek bio zvanični praznik a i posle)... Bolje je slaviti nego se svađati, na primer. Udri brigu na veselje (mada tada i nismo imali nekih prevelikih briga)...
Hansel Hansel 23:32 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

kineski Božić

То неки импровизовани Божић?
not2old2rock not2old2rock 23:39 10.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

predatortz
KRALJMAJMUNA
not2old2rock
A i narod se bio navikao da svinjokolju obavi za 29.XI

Samo su se svinje ponadale da će biti bolje posle ukidanja Dana Republike.


Ma da, bre...

Ko ne voli petokraku, nek sam sebi kopa raku...


Hebo vas dan republike! Što je niste branili, kad vam je već toliko dobra bila?


Covece, zar ne vidis da smo se zezali ?
angie01 angie01 00:25 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

khm, evo kako to izgleda u praksi,...dom zdravlja-e, hebote ako je to adekvatan naziv za ovo mesto,...NBGD- zakazane mi terapije pre NG za 8. dzenuari, dve po 10 X i jedna 5X, svaki dan-dodjem ja osmog i kaze mi fizioterapeut, e, al da znate da cete imati 8, a ne 10 terapija, ja kazem, a sto, kaze, pa 7. bozic 14. srpska, ja kazem pa sta to ima veze, a i prvi termin mi je bio 8. ne sedmog-kaze, pa ne, racuna se nedelja, posle ide druga grupa, pitam, a sto mi je onda prepisano po 10, ako to vec u napred ne igra, je l su vazne terapije ili kako se uklapa u vas kalendar neradnih dana- pa kaze, pa kako cete da pauzirate 3 vikenda izmedju lecenja:))),..e sad ko je razumeo, da mi oNJasni!:)))
antioksidant antioksidant 09:24 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

Vlada preporučuje to. Par dana pre tog 14.01.2013.

nek se slavi, proslavlja i obeleyava sve sto pise da treba
ako se voli nova godina u svom dvopojavljivanju i to je ok
ali nek pise to u zakonu i nek se to na vreme uvede i najavi
ovakve preporuke su smesne
tasadebeli tasadebeli 12:03 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

KRALJMAJMUNA

not2old2rockA i narod se bio navikao da svinjokolju obavi za 29.XI Samo su se svinje ponadale da će biti bolje posle ukidanja Dana Republike.


Знао сам! Ето где лежи срж реакционарног монархизма у Србији! Препоручује се узимање у прописаним дозама кроз чварке, сланину, кобасице,...

Требало би укинути и Нову годину и Божић да имају и прасићи чему да се надају јер је стара истина да је "сан сваког прасета да умре као свиња".
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:17 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

Samo su se svinje ponadale da će biti bolje posle ukidanja Dana Republike.

Eh, džaba i da jeste...

omega68 omega68 15:43 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

пошто је држава раздвојена од цркве, она нема ништа с црквеним рачунањем времена.

A u Zapadnoj Evropi( kolevci i uzoru demokratije i ljudskih prava )?
Da li se radi za Božić i Novu Godinu?
Da li su tamo države odvojene od Crkve?
Hansel Hansel 17:06 11.01.2013

Re: ?=)(=)&($&"!

omega68
A u Zapadnoj Evropi( kolevci i uzoru demokratije i ljudskih prava )?
Da li se radi za Božić i Novu Godinu?
Da li su tamo države odvojene od Crkve?

Изгледа да те је мрзело да читаш. Нигде нисам написао да Божић не треба празновати (напротив), онда када га прослављају верници и црква, ово што си ти цитирао односило се само на "српску Нову годину", образложено и тиме да црква не обележава посебно Нову годину.
sevarlica sevarlica 23:14 10.01.2013

re:

Ne želim da ulazim u to, kako ko vidi proslavljanje srpske Nove Godine. Posebno iz razloga što će rasprava da se razvuče od pitanja koji je kalendar tačniji do toga zašto se dalmatineri rađaju bez pega :)

Ono na šta bih ukazao je sledeće.
Da je 14. januar radan dan, koliko bi ljudi zaposlenih u državnim službama, pošto ova odluka za privatnike ne važi, kao što nije važilo ni za prvu Novu Godinu, došlo na posao spremno da posveti pažnju vama ili vašim predmetima???
Lično mislim da je broj tako mali i zanemarljiv da ga ne treba ni uzimati u obzir.

Po meni je mnogo bolje što budžet-paraziti, neće raditi. Bar ćete biti spremni na to i nećete pokušavati taj dan da završite bilo koji posao vezan za noćnu moru zvanu šalter.

P.S. U ponedeljak treba da podignem neka uverenja u prvom sudu, pa ću baš da vidim kak'a je situacija :)
expolicajac expolicajac 23:18 10.01.2013

Re: re:

U ponedeljak treba da podignem neka uverenja u prvom sudu, :)

Da je špricer jedini lek protiv mamurluka, ladan i sa kriškom jabuke.
Hansel Hansel 23:25 10.01.2013

Re: re:

Ne želim da ulazim u to, kako ko vidi proslavljanje srpske Nove Godine. Posebno iz razloga što će rasprava da se razvuče od pitanja koji je kalendar tačniji do toga zašto se dalmatineri rađaju bez pega :)

Па, да, и ја сам то заобишао, то је ваљда прежвакано.

А не мислим да много људи слави СНГ... Запосленима у државним службама ионако не треба разлог да буду опуштени кад смо ми у питању, тако да не видим неку битну нијансу у том смислу... Овако ће свакако 15. бити у "фазону уходавања"...

Али, ако те не мрзи, ипак уђи у то "kako ko vidi proslavljanje srpske Nove Godine". Можда имаш неки увид који ја немам...
sevarlica sevarlica 23:37 10.01.2013

Re: re:

expolicajac
U ponedeljak treba da podignem neka uverenja u prvom sudu, :)

Da je špricer jedini lek protiv mamurluka, ladan i sa kriškom jabuke.sevarlica sevarlica 23:39 10.01.2013

Re: re:

А не мислим да много људи слави СНГ


Nemoj tako ja se tada viđam sa ekipom iz srednje :)
Ko da čeka 5-10-20-... godina mature, ovako imao SNG kao izgovor
freehand freehand 23:30 10.01.2013

Ja sam

zgranut.
Ovome se od ove Vlade nisam nadao.


P.S. jel nam ostaje šeik za doček?
Hansel Hansel 23:33 10.01.2013

Re: Ja sam

Hansel Hansel 23:47 10.01.2013

Re: Ja sam

P.S. А провали ко је, бар по нашем ограниченом узорку, потрчао у сусрет Препоруци: руководство које је поставила Општинска управа, а која свакако нема видљиве политичке везе (наводно су супротстављени) са СНС-ом... Осим ако ово није дирљив израз политичке љубави која се одражава кроз нерушење градске власти... чух да је и Дачић данас нешто увређено прокоментарисао...
freehand freehand 23:51 10.01.2013

Re: Ja sam

чух да је и Дачић данас нешто увређено прокоментарисао...

Na kineskom mostu rekao, otprilike (na pitanje zašto nema Đilasa) - "on ceni drugo društvo".
A ne znam ko je gde na vlasti u Beogradu, ali bih pre gledao ko su direktori po tim zdravstvenim centrima.
A i nije da ne krčka na sve strane, izbija para polako, bude li novih izbora - čudo ćemo i pokoru gledati od pretrčavanja.
Što možda i nije loše, zbog grupisanja...
Hansel Hansel 23:55 10.01.2013

Re: Ja sam

ali bih pre gledao ko su direktori po tim zdravstvenim centrima.

Сигурно нису (бар јавно) у СНП-у. СНП није у власти на Звездари. А директоре домова здравља постављају локалне самоуправе, као оснивачи.
sevarlica sevarlica 23:58 10.01.2013

Re: Ja sam

freehand
чух да је и Дачић данас нешто увређено прокоментарисао...

Na kineskom mostu rekao, otprilike (na pitanje zašto nema Đilasa) - "on ceni drugo društvo".
A ne znam ko je gde na vlasti u Beogradu, ali bih pre gledao ko su direktori po tim zdravstvenim centrima.
A i nije da ne krčka na sve strane, izbija para polako, bude li novih izbora - čudo ćemo i pokoru gledati od pretrčavanja.
Što možda i nije loše, zbog grupisanja...


Da vidiš kad Vučko i Djitler postanu novi najbolji drugari, samo da žuti "pročisti" još malo redove, a Aca-bukagija uhapsi nekog "uvaženog" člana SPS-a.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:34 10.01.2013

A zakon?


Valjalo bi neki pravnik da objasni odakle pravo službenicima pojedinih službi da samovoljno proglašavaju neke dane za praznike.
Koliko ja znam 14. januar nije državni praznik.
predatortz predatortz 23:36 10.01.2013

Re: A zakon?

hoochie coochie man

Valjalo bi neki pravnik da objasni odakle pravo službenicima pojedinih službi da samovoljno proglašavaju neke dane za praznike.
Koliko ja znam 14. januar nije drđavni praznik.


Čist populizam. Tako i Dodik, proglasi neradni dan, pa posle nadoknađuju subotom...
Hansel Hansel 23:39 10.01.2013

Re: A zakon?

Мислим да ниједан поштен правник не би могао да то објасни. Ово чак није ни уредба, ако би и оваква уредба уопште могла да буде законита...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:39 10.01.2013

Re: A zakon?

Čist populizam. Tako i Dodik, proglasi neradni dan, pa posle nadoknađuju subotom...


Ma to nije ni populizam, to je čist haos.

Ako misle da treba da se slavi i taj dan neka predlože takav zakon, ako ga skupština izglasa neka se praznuje pa ma šta ja mislio o tome. Ali ovako neko iz čista mira odluči da zatvori dom zdravlja je nedopustivo.
To bre treba pokažnajvati i posmenjivati.
Hansel Hansel 23:41 10.01.2013

Re: A zakon?

Čist populizam. Tako i Dodik, proglasi neradni dan, pa posle nadoknađuju subotom...

Они бар надокнађују... Наравно, кључно је ово што каже HCM.
zemljanin zemljanin 23:48 10.01.2013

Re: A zakon?

sve to treba spojiti što reče onaj ruski pop ... znači verski praznik + NG + SNG, objediniti 1.januara i sve o jednom trošku ... pa makar se praznovalo i 15 dana
freehand freehand 23:45 10.01.2013

Svetle tradicije!

Kakav je to defetizam, kakav nedostatak nacionalčnog osećaja!?
Ja jedva čekam da nam ministar kulture ili ministar vera (a zašto ne i predesdnik i prvi zamenik predsednika Vlade?!) - ispričaju (najviše zbog dece, mislim,nije mi do mene) - koliko je tradicija važna, i u tom smislu kako se Srpska Nova slavila na dvoru Nemanjića, kakve su bajne proslave bile organizovane kod Obrenovića a kako kod Karađorđevića.
I evo opet sad, kad je posle mračnog perioda sunce slobode kroz oblake granulo!
Hansel Hansel 23:51 10.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ако нисам помешао с рођенданима, мислим да сам читао да и слављење Нове године у Срба није било практиковано до пред крај 19. века... (морао сам озбиљно, одмах сам замислио ту мору доказивања "традиције" )
freehand freehand 23:53 10.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Hansel
Ако нисам помешао с рођенданима, мислим да сам читао да и слављење Нове године у Срба није било практиковано до пред крај 19. века... (морао сам озбиљно, одмах сам замислио ту мору доказивања "традиције" )

Ali srpske, naravno?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:54 10.01.2013

Re: SVetle tradicije!

I evo opet sad, kad je posle mračnog perioda sunce slobode ponovo granulo!


Pazi, ja mislim da taj dan ne treba da bude neradan. Ko hoće da slavi svakako da nemam ništa protiv. Ali to je, čini mi se, sasvim druga tema

Ako vlast misli da je to svetla srpska tradicija, da to treba poštovati, ako misli treba da se vraća, neka pokrene inicijativu za takav zakon, a onda ćemo se mi ovde na blogu klati oko toga da li je to dobro ili nije.
Za sada je skupština tj narod rekao da 14. januar nije praznik, a neki tamo službeničić sa Zvezdare ili iz Zvizdara (selo kod Uba) odluči da radi po svome.

To bih ja odmah poslao kući.
freehand freehand 23:55 10.01.2013

Re: SVetle tradicije!

To bih ja odmah poslao kući.

I Vladu?
Pošto je preporuka njena?
Hansel Hansel 00:00 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ali srpske, naravno?

Него које, ако причамо о СНГ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:01 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

I Vladu?
Pošto je preporuka njena?I nad popom ima pop.

Čemu služi opozicija nego da ukazuje na propuste vlade i da je poziva na odgovornost i zakonitost.

Evo baš sad gledam zakon i nigde ne piše ništa o 14 januaru, a vlada nije jača od zakona. Ne bi trebalo da jeste.
freehand freehand 00:02 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Hansel
Ali srpske, naravno?

Него које, ако причамо о СНГ?

Dakle, krajem 19. veka su slavili (srpsku) Novu godinu 13. januara? Ima link?

Jer ako bi to tako onda samo znači da nam ludilo nije novijeg datuma i da je sva priča o mentalnom posrnuću sa dolaskom komunizma čisto njesra.
dragoljub92 dragoljub92 00:10 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Dakle, krajem 19. veka su slavili (srpsku) Novu godinu 13. januara? Ima link?

nisu mogli nikako da slave srpsku novu godinu jer je proglašenja jugoslavije u srbiji zvaničan kalendar bio julijanski.plus što tad niko i nije slavio novu godinu a rođendane samo bogataši.
ali važno je da smo mimimo sveta, pa makar i po gluposti.
Hansel Hansel 00:11 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Па, то је тада у Србији била једина Нова година. Нови календар је постао званичан тек 1918.

Немам линк, али сам се сетио где сам прочитао забелешку о спорадичној прослави Нове године -- у рубрици "Листајући Политику", у некој вести од пре 100 година (али то сам читао пре једно 7-8). То може да се провери (не поуздам се превише у своје памћење кад су такве ствари у питању) преко сајта Дигиталне Народне библиотеке Србије, постоји архива свих бројева Политике до 1941. (Наравно, ако сам прочитао у Политици, то се онда односи на почетак 20. века, али негде другде сам прочитао да се у Србији није славила Нова година до пред крај 19. века. То се негде сигурно може проверити.)

ЕДИТ: Нисам преписивао од Драгољуба.
Hansel Hansel 00:16 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

freehand
I Vladu?Pošto je preporuka njena?

Препорука није обавезујућа. Ево, на сајту ГО Звездара нашао сам да је председник члан ДС-а, а његов заменик члан ЛДП-а.
dragoljub92 dragoljub92 00:17 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

ЕДИТ: Нисам преписивао од Драгољуба.

nisi ja ću da svedočim
elem prava pravoslavna nova godina je 1.-og septembra. tog dana je u vizantiji stupalanova godina.inače zove se jo i crkvena nova godina.čisto birokratska tehnikalija.
freehand freehand 00:19 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Па, то је тада у Србији била једина Нова година. Нови календар је постао званичан тек 191

Ovo nisam znao. Ali me onda interesuje - između dva rata, kojeg je datuma slavljeno?
razmisljam razmisljam 00:28 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

[
freehand

Dakle, krajem 19. veka su slavili (srpsku) Novu godinu 13. januara? Ima link?


Немам линак, али знам да је моја бака, која је рођена на самом почетку двадесетог века увек говорила да је рођена на српску Нову годину. Дакле, тај датум се и тада некако обележавао, а, колико се сећам, месио се и посебан колач, који се звао василица, јер је 14. јануар и Свети Василије.

( О менталним и иним посрнућима не бих овом приликом. )
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:31 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

o tad niko i nije slavio novu godinu a rođendane samo bogataši.


Pisasmo neki dan kod Nataše na blogu o tome.
14. januar se zove još i Mali Božić, za taj dan se ostavlja plećka od pečenice i mesi se vasilica. Hleb posvećen svecu svetom Vasiliju, a taj dan je i krsna slava nekih Srba. Nova godina nije slavljena niti postoje, koliko ja znam, ikakvi običaji vezani za novu godinu.

Ta srpska nova godina je imala težinu samo kao iskazivanje otpora i prema Jugoslaviji i prema komunistima, i ja tu njenu ulogu mogu da razumem i odobrim.

Kod mene u kući se to najčešće zvala NAŠA nova godina, ona druga se zvala NJINA (ne njihova, već baš njina) i tako se vrlo jasno iskazivalo da postojimo mi i oni.
Sad više te funkcije nema, jer nema ni jugoslavije ni komunista, pa nema ni razloga da se slavi pogrešan kalendar.

Biće da su ONI naprasno poželeli da budu MI :)
freehand freehand 00:37 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

razmisljam
[
freehand

Dakle, krajem 19. veka su slavili (srpsku) Novu godinu 13. januara? Ima link?


Немам линак, али знам да је моја бака, која је рођена на самом почетку двадесетог века увек говорила да је рођена на српску Нову годину. Дакле, тај датум се и тада некако обележавао, а, колико се сећам, месио се и посебан колач, који се звао василица, јер је 14. јануар и Свети Василије.

( О менталним и иним посрнућима не бих овом приликом. )

Pa eto, gospoja, objasniše ljudi gore da je kalendar promenjen 1918.
Što će reći da do te godine datum kad je tvoja baka slavila nije bio 14. januar, nego 1. januara, po tada važećem državnom kalendaru.
A 14. je slavila Svetog Vasilija.
Pa uz to - ja mogu da razumem da je narod po inerciji, nesklon brzim promenama takvog tipa, nastavio da Novu godinu, ako ju je već slavio - i dalje slavi na svoj 1. januar.
14. januar 2013. je krajnje neadekvatan datum da se sa tim pučkim zamlaćivanjem, preživelim kao simbol tihog prkosa komunizmu - i dalje blentavimo.
Msilim, ako bi mene neko pitao.
Hansel Hansel 00:39 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ovo nisam znao.

"Много... Ви... тога... не знате... младићу..." Тако некако беше ишао један џингл на Б92? Не знам одакле су то били извукли... :)
Ali me onda interesuje - između dva rata, kojeg je datuma slavljeno?

Е, то не знам. Могло би се сазнати из тих Политика прилично веродостојно, претпостављам да, ако није било масовно пре 1914, да онда није ни после 1918. Па бих опет био склон да претпоставим да су неки славили као контру новом календару и сл. Али, пошто си наговестио да те интересује та генеза абнормалности у српском национално-традиционалистичком бићу , могу да ти овде напишем (већ сам негде помињао на Блогу) да се латиница почела да форсира тридесетих година. Гледао сам једном приликом у Кинотеци неке кратке документарце из међуратног периода. И онда имаш прво све ћириличне титлове, чак и у филму "Наше Косово" Школе народног здравља из Загреба у коме се говори о пропасти нашег племена на Косову итд. Мислим да нисам видео лепши ћирилични фонт него у том филму (Мирослављево писмо не рачунам, то је други падеж)... И онда креће документарац из Србије "Манастири Моравске бановане". Пре приче о сваком појединачно појављује се назив сваког манастира исписан Мирослављевим писмом, али -- латинизованим. А спикер, у уводу филма, громопуцателно (добро, морали су тако и због карактеристика микрофона): "Посета овим манастирима је врхунски доживљај за сваког родољуба, националисту и верника!" Још неколико филмова касније, продукција "Време филма" нпр. о трци бициклиста кроз Југославију... па до "Приче једног дана" -- исто на латиници. Не улазим ја сада у некакву жалопојку (мада мислим да је појава знаковита), то су чињенице, као што је чињеница да се сваки филм могао титловати за публику која преферира латиницу.
Hansel Hansel 00:46 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

freehand

Pa eto, gospoja, objasniše ljudi gore da je kalendar promenjen 1918.
Što će reći da do te godine datum kad je tvoja baka slavila nije bio 14. januar, nego 1. januara, po tada važećem državnom kalendaru.
A 14. je slavila Svetog Vasilija.

Ама, не. Св. Василије је 1. јануара по старом календару, није 14. 14. је кад се стари прерачуна у нови. А кад би се прихватио нови, онда би био 1. јануара и по новом.
Pa uz to - ja mogu da razumem da je narod po inerciji, nesklon brzim promenama takvog tipa, nastavio da Novu godinu, ako ju je već slavio - i dalje slavi na svoj 1. januar.
14. januar 2013. je krajnje neadekvatan datum da se sa tim pučkim zamlaćivanjem, preživelim kao simbol tihog prkosa komunizmu - i dalje blentavimo. Msilim, ako bi mene neko pitao.

Ја се слажем, ако би и мене неко питао.
dragoljub92 dragoljub92 01:06 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ја се слажем, ако би и мене неко питао.

ma ni Patrijarha niko ne pita.
sećam se dok je bio niški vladika da su mu intervjui povodom ,srpske nove...' uvek bili takvi da da si mogo da zaključiš da je i on da se taj kalendar odbaci i da se pomirimo sa NjIMA, ali struja koja je veći pravoslavac i od jerusalimskog patrijarha je izgleda nadjačala svaku razumsku struju u našoj crkvi.
Hansel Hansel 01:19 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Неки међу њима неприхватање новог (па и Миланковићевог) календара правдају превенцијом раскола. Мени је невероватно да се вера везује за календар... с друге стране можда и могу да разумем да неки те неке датуме уткају у свој идентитет... не знам. Но, црква сама одређује свој календар, али старокалендарску Нову годину, коју ни црква, колико знам, не обележава посебно, подизати на ниво државног празника...

Но, ево ти "туристичког ћара" -- кад се буде прослављало 1700 година Миланског едикта, моћи ће да се каже да је на територији на којој је рођен Константин још увек у (делимичној) употреби календар из његовог доба.
zilikaka zilikaka 08:29 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!


Ali me onda interesuje - između dva rata, kojeg je datuma slavljeno?


1. Novu godinu kao praznik crkva ne poznaje.
Ono, jeste da je ubeležena kao početak godine, ali to nema nikakvog verskog značaja, niti je kao takva predviđena za praznovanje.
Msm, crkva za svoje praznike ima predviđene rituale, a ne postoji ritual kojim se obeležava ispraćanje stare i dočekivanje nove godine.

2. Stari kalendar je u upotrebi još jedino u crkvi.

Znači, doček i proslavljanje Nove godine po starom kalendaru nema blage veze sa razumom.

Istina, nema sile koja nekom može i treba da propiše šta će da proslavlja, ali to podizati na državni nivo je notorni bezobrazluk.

Na kraju, ko što si reko, pare za taj dan, kao i za svaki drugi, treba zaraditi, odnosno, platu treba za-ra-di-ti.
Ovim idiotskim potezom je omogućeno onima koji su već u povlašćenom položaju da još manje rade, jer privatnicima svakako neće padati na pamet da praznuju nepostojeći praznik i plaćaju za njega.
sevarlica sevarlica 09:21 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Msm, crkva za svoje praznike ima predviđene rituale, a ne postoji ritual kojim se obeležava ispraćanje stare i dočekivanje nove godine.


Donekle ima i zove se Božić :)
Jer se rođenje Hristovo poklapa sa početkom dužih dana i najavljuje proleće
not2old2rock not2old2rock 10:01 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

zilikakaZnači, doček i proslavljanje Nove godine po starom kalendaru nema blage veze sa razumom...

...Istina, nema sile koja nekom može i treba da propiše šta će da proslavlja, ali to podizati na državni nivo je notorni bezobrazluk.


Ruku na srce, proslavljanje Nove godine po bilo kom kalendaru nema blage veze s razumom.dragoljub92 dragoljub92 10:18 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Jer se rođenje Hristovo poklapa sa početkom dužih dana i najavljuje proleće

7mi januar se ne poklapa sa ničim i nema nikakav astronomski značaj,dok 25 decembar ,takozvana kratkodnevnica,označava najkraći dan i posle njega počinje dan da se produžava.
u krajnjoj istanci kalendar je izmišljen/pronađet za potrebeseljaka/poljoprivrednika i njihove potrebe da u pravom momentu zaseju njive da bi rod stigo u leto,žitarice treba da sazru u vreme letnje dugodnevnice zbog toga što je tad najmanje padavina i zrno suvo za skladištenje.ćisto praktićni seljački povod za kalendar.
Hansel Hansel 10:43 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

dragoljub92
dok 25 decembar ,takozvana kratkodnevnica,označava najkraći dan i posle njega počinje dan da se produžava.

Ех, ви из уметничких школа... Зимска краткодневица "пада" 21. или 22. децембра, како кад... Мада многи кажу да је датум Божића "намештен" у вези са овом појавом, тј. неким претходним паганским обичајем који је ово обележавао. (И sevarlica то написа, али црквени каллендар ипак технички разликује Божић од Нове године...)

zilikaka
Морам посебно да се захвалим на учешћу и највишем степену слагања који смо постигли!
dragoljub92 dragoljub92 10:53 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ех, ви из уметничких школа...

ma upravu si,nego nekad negde pročitah to vezivanje ikao i svi normalni ljudi ni meni tačaan,u astronomskom smislu,datum ne znači ništa.sasvim mi je svejedno dal je petak ilipondeljak,važno da je u celom svetu ili bar europi isti dan,kao i sat,baš me briga kolko su sati ako je isti sat u svim zemljama,kako bi nam bilo kad bi kod nas sat kasnio 14 sati i sad u vaskoliki svet je ponoć a kod nas 2sata popodne.
ali majka svih pitanja je :
zašto biti mimo sveta,kad biti mimosveta nikom nije donelo ništa dobro?
antioksidant antioksidant 10:59 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

али црквени каллендар ипак технички разликује Божић од Нове године...)

u crkvenom kalendaru se ne pominje nova godina uopste
to je sveti vasilije
(i mislim da je to mali božić ili tako nekako ali nisam siguran)
Hansel Hansel 11:05 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

dragoljub92

Знам шта мислиш, ал' ипак да направимо принципијелну разлику, да се оградим од уопштавања подвученог (кад си већ поновио)... не мора увек да "главна струја" буде у праву, ма колико да је снажна. Некад се мора и то прихватити, зарад елементарног опстанка, али ако се "ипак окреће" -- окреће се. Али, у овом случају се не окреће!
Hansel Hansel 11:15 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

antioksidant
али црквени каллендар ипак технички разликује Божић од Нове године...)

u crkvenom kalendaru se ne pominje nova godina uopsteto je sveti vasilije(i mislim da je to mali božić ili tako nekako ali nisam siguran)

Хтео сам да кажем (оним "технички" ) да, ако се од 1. јануара рачуна нова година, а рачуна се и по старом календару, онда је тај датум "технички" Нова година. Друга је ствар да ли Црква даје том датуму на значају у верском смислу, а не даје, колико сви овде знамо.

Мада, бар у новије време, констатује да је тог дана и Нова година, ево шта пише у црквеном календару за 14. јануар по новом, односно 1. по старом календару:
Обрезање Господа Исуса Христа; св. Василије Велики (Нова година)
milisav68 milisav68 11:17 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

dragoljub92
Jer se rođenje Hristovo poklapa sa početkom dužih dana i najavljuje proleće

7mi januar se ne poklapa sa ničim i nema nikakav astronomski značaj,dok 25 decembar ,takozvana kratkodnevnica,označava najkraći dan i posle njega počinje dan da se produžava.

Nije 25. već 21. decembar (a neki put i 22.decembra).

Čitava zbrka je nastala zbog nepreciznosti, i julijanskog i gregorijanskog kalendara, tek je Milankovićev kalendar sveo grešku na razmoilaženje za 2800 godina, pa tako i katolički božić "kasni" 3-4 dana, jer je ustanovljen u šesnaestom veku (papa Grgur 1582. godine), i tada je izostavljeno 10 dana iz kalendara, a bio je "naslonjen" na julijanski kalendar.

Tako je i Sveti Nikola postao Deda-Mraz (koji deli poklone), a kod pravoslavaca to "radi" Božić-Bata.

Julijanski kalendar

Gregorijanski kalendar

Milankovićev kalendar
antioksidant antioksidant 11:18 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Хтео сам да кажем (оним "технички" ) да, ако се од 1. јануара рачуна нова година, а рачуна се и по старом календару, онда је тај датум "технички" Нова година. Друга је ствар да ли Црква даје том датуму на значају у верском смислу, а не даје, колико сви овде знамо.

ma slažemo se
meni je samo smešno da koristimo crkveni kalendar za proslavu praznika koji za crkvu nema nekog preteranog značaja
ali i to je ok, ako je postao neki običaj - neka ga
ali neka se onda proglasi praznikom i da se unapred zna da li je neradno ili ne
ove "preporuke" neiživljenih vladara su neozbiljne
antioksidant antioksidant 11:19 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!


Tako je i Sveti Nikola postao Deda-Mraz (koji deli poklone), a kod pravoslavaca to "radi" Božić-Bata.

eh da je on...
milisav68 milisav68 11:22 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

antioksidant

u crkvenom kalendaru se ne pominje nova godina uopste
to je sveti vasilije
(i mislim da je to mali božić ili tako nekako ali nisam siguran)

Jeste, mali božić, a pošto ima 12 dana od velikog do malog božića, onda je svaki dan "predvidjao" kakvo će vreme da bude u toku godine (sunčano, kišno, hladno, toplo....itd).
antioksidant antioksidant 11:26 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

milisav68
antioksidant

u crkvenom kalendaru se ne pominje nova godina uopste
to je sveti vasilije
(i mislim da je to mali božić ili tako nekako ali nisam siguran)

Jeste, mali božić, a pošto ima 12 dana od velikog do malog božića, onda je svaki dan "predvidjao" kakvo će vreme da bude u toku godine (sunčano, kišno, hladno, toplo....itd).

e da
sećam se nečeg sličnog ali nije 12 dana od božića do božića? počinjalo je to ranije... pitaću pokojnu babu
baba je redovno to upisivala, pa je čak pisala i u koji sat je padavina pa se to poklapa i sa određenim danom u mesecu...
milisav68 milisav68 11:27 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

antioksidant

eh da je on...

Ko ti je kriv što nisi vernik, pa moraš sam da se snalaziš.
antioksidant antioksidant 11:30 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Ko ti je kriv što nisi vernik, pa moraš sam da se snalaziš

milisav68 milisav68 11:30 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

antioksidant

e da
sećam se nečeg sličnog ali nije 12 dana od božića do božića? počinjalo je to ranije... pitaću pokojnu babu
baba je redovno to upisivala, pa je čak pisala i u koji sat je padavina pa se to poklapa i sa određenim danom u mesecu...

U pravu si, zezno sam se, ali jeste brojanje negde u to vreme, i ja ću da pitam pokojnu babu večeras.

edit.
Setio se, brojanje je do Bogojavljanja (19. januar), kad izlazi mečka iz rupe, pa ako vidi senku (sunčano) onda zima traje još 6 nedelja, a ako je oblačno, onda više nema zime.
Hansel Hansel 11:43 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Setio se, brojanje je do Bogojavljanja (19. januar), kad izlazi mečka iz rupe, pa ako vidi senku (sunčano) onda zima traje još 6 nedelja, a ako je oblačno, onda više nema zime.

Чекај, а да није то с мечком на Сретење? Знаш да сам на блогу gordanac о Дану мрмота "открио" да су мрмот и мечка у вези, и датумски (када узмеш у обзир иницијалну разлику међу календарима)? (Наравно да не знаш шта сам ја пискарао, шалим се...)
tasadebeli tasadebeli 11:47 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

dragoljub92
ma ni Patrijarha niko ne pita.


Е, то није тачно! Ево сад у децембру Министарство просвете питало Патријарха (тј. његову канцеларију) може ли Свети Сава, односно обележавање и приредбе по школама, да се помери на 25. јануар пошто је 27. јануар недеља и нерадни дан. И Патријарх даде одобрење, па је Министарство упутило допис школама са препоруком (!) да се школска слава помери на петак, али да школе саме одлуче.

Претпостављате већ каква ће одлука бити донета на наставничким већима... Има ли шта лепше од непланираног губљења часова!

П.С. - Док сам писао ово, паде ми на памет питање за једну малу анкету.

Да ли је ефикаснија влада која функционише уредбама или влада која функционише препорукама?

(Законе не бих стављао у анкету да ми се људи по Србији не би смејали у лице када поставим то питање.)
dragan7557 dragan7557 11:47 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

freehand
Па, то је тада у Србији била једина Нова година. Нови календар је постао званичан тек 191

Ovo nisam znao. Ali me onda interesuje - između dva rata, kojeg je datuma slavljeno?

Freki druže, ja samo znam da pod Turcima ni ovaj, kao ni mnoge druge probleme, nismo imali.

cerski
milisav68 milisav68 11:49 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Hansel

Чекај, а да није то с мечком на Сретење?

Jeste, tako je to kad bloguješ nenaspavan....dečje bolesti, grip, visoke temperature.....
Hansel Hansel 11:55 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

Jeste, tako je to kad bloguješ nenaspavan....dečje bolesti, grip, visoke temperature.....

Видиш да је боље да се не ради, само се шире вируси.
freehand freehand 11:56 11.01.2013

Re: SVetle tradicije!

milisav68
Hansel

Чекај, а да није то с мечком на Сретење?

Jeste, tako je to kad bloguješ nenaspavan....dečje bolesti, grip, visoke temperature.....

Znači, znamo da je negde oko Dana borca, Dana žena ili tako nešto. Uglavnom neposredno posle Smaka sveta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana