ŽENA BOMBA

ceda_urosevic RSS / 10.02.2008. u 02:02

Ostalo Vam je 12 minuta i 36 sekundi života. Kako ćete ih provesti?

 

ZENA%20BOMBA%203.jpg

Ovaj tekst je u potpunosti inspirisan predstavom «Žena bomba» po tekstu Ivane Sajko, u režiji Bojana Đorđeva, koja je deo projekta RIZIK#1. Predstava se prikazuje u Beogradskom dramskom pozorištu.

Sledeće izvođenje je 22.aprila 2008. Igraju: Milena Đorđević, Jevgenija Kovačević, Dejana Miladinović, Snežana Milojević, Milena Moravčević, Marija Opsenica,Danica Ristovski i Sonja Živanović.

Po rečima spisateljice «Žena-bomba» je: monolog u kojem učestvuju žena-bomba, bezimeni političar, njegovi telohranitelji i ljubavnica, bog i hor anđela,jedan crv, Mona Liza Leonarda da Vinčija, dvadeset mojih prijatelja, moja majka i ja.

Nezaboravna predstava – i(li) tačnije, nezaboravno iskustvo.

Kladim se da nikada niste gledali predstavu koja je teroristički čin realizovan u uslovima dramskog pozorišta. Kladim se da nikada niste, gledajući predstavu iz publike, u jednom trenutku postali njen izvođač. Kladim se da nikada, kao pozorišna publika, niste bili ovoliko dirnuti i to najličnije.

Zaboravite na anonimnost iz pozicije posmatrača sigurnog negde u mraku sale kad krenete da pogledate ovu predstavu. Zaboravite na sva dosadašnja pozorišna iskustva – iskusićete teror žena-bombi – u realnom prostoru i vremenu: sada i ovde.

 

Žene-bombe sedeće među vama (kao što su sedele među moskovskom publikom 2002. u pozorištu Dubrovka, s tom razlikom što ćete vi preživeti) i uvući vas u svoju glavu pokazujući vam – in flesh – svoj tok misli, ispovesti, razloge za samoubilački čin, strahove i preispitivanja, patnje i razmišljanja.

I to ne kroz puku rekonstrukciju lika «žene-bombe» koju u ovoj predstavi osvetljava, svaka iz svog ugla – svih 8 glumica.

Zapravo, «Žena-bomba» pokazaće vam vas same, predstava će, kako kaže reditelj – kucati u vama kao bomba u njoj. U svetlu post-dramskog teatra, predstava će se razigravati i po napuštanju pozorišta.

Ovo je tekst o njima: pravim ženama – bombama.

Svakodnevno slušamo o napadima bombaša – samoubica, negde tamo daleko. Učestalost izveštaja u vestima na svim TV i radio stanicama o ovoj temi je jednaka izveštajima o vremenskoj prognozi. Žalosno je što, kao ljudi, reagujemo na oba izveštaja, isto – mahom nezainteresovano.

U dve odvojene eksplozije, koje su 3. februara 2008. godine na bagdadskim pijacama izvele žene bombaši-samoubice, poginulo je 100, a povređeno 180 ljudi, što je najtragičniji bilans u Bagdadu u proteklih šest meseci.

Najčešće psihološkom manipulacijom, koristeći osećanja ovih žena, ekstremisti koji ih obučavaju za terorističke napade rasplamsavaju u njima želju da osvete smrt rođaka i svojih bližnjih. One bivaju dovedene do stanja «živih bombi» koje su spremne na, nama nezamislivo – samoubistvo uz brojne nevine žrtve.

Jedna od njih, mogla je da bude i Zarema Mužihojeva, žena koja je nakon samoubistva svog muža (razneo se bombom prilikom hapšenja) zavrbovana od strane čečenskih terorista. Kada je trebalo da izvrši zadatak negde u Moskvi, oblepljenog tela sa više kilograma eksploziva uhapsili su je pripadnici specijalnih službi Rusije. Tada je imala 24 godine.

 

600x400%2F128209_600x400.jpg?Signature=01SLWwUOcpi%2F05RRmbE0wXfVO5g%3D&Expires=1215583200&AWSAccessKeyId=0NH6HF7KK7HYHXVQN482

Mnogobrojna tragična svetska iskustva (među poslednjima ubistvo Benazir Buto, liderke pakistanske opozicije, i 19 civila) svedoče da je jako teško sprečiti delovanje terorista-samoubica. Velikim delom zbog toga što su «žene-bombe» teško uočive u trenutku napada, zbog savršene istreniranosti koja rezultira potpunom neupadljivošću. Više puta su «žene-bombe» bile maskirane u trudnice. Umesto deteta, nosile su bombe oblepljene oko stomaka, koje su ubile na stotine ljudi.


Oslobodilački Tigrovi Tamilskog Elama (LTTE) je teroristička grupa iz Šri Lanke. Širom sveta poznati su po svom izumu, tzv. «suicide vest» koji su kasnije usvojile mnogobrojne slične terorističke organizacije. Radi se o pojasu koji pored eksploziva obično sadrži eksere, žicu ili druge metalne predmete koji povećavaju ubojitost bombe teške od 5 do 20 kg. Ona se, pretpostavljate, vezuje oko struka.

Na slici desno, snimljene su dve žene-bombe (levo je ubica Radživa Gandija) nekoliko minuta pred samoubilački napad (obratite pažnju na sat na ruci jedne od njih... tik-tak, tik-tak...)

 

 

normal_16_rajiv_gandhi.jpg


Pripadnica LTTE, žena-bomba – Thenmuli Rajaratnam (snimljena na slici levo nekoliko sekundi pre nego što se digla u vazduh) je aktivirajući bombu koju je nosila oko struka na dočeku predsednika vlade Indije Radživa Gandija (na slici desno), sina Indire Gandi, u Tamil Nadu 1991. godine, ubila sebe, njega i još 16 ljudi. Potpuno neopaženo, prišla je Gandiju, savila se da mu poljubi stopalo i aktivirala bombu.

Ova žena je, između ostalih, poslužila kao izazov i spisateljici i reditelju (glumicama pogotovu) da proniknu u um žene-bombe, da razotkriju i podele, tu – pred nama i sa nama – svaku misao, svaki pokret, svaku dilemu, svaki razlog koje ove žene mogu imati u poslednjim trenucima svog života.

 

Radnja predstave «Žena-bomba» prikazuje, između ostalog, poslednjih 12 minuta i 36 sekundi života žene-bombe.

Dramatično odbrojavanje počinje pitanjem koje «žena-bomba» upućuje publici, a ja vama:

«Šta biste Vi uradili da znate da Vam je ostalo 12 minuta i 36 sekundi života?»

i dilemom koju žena-bomba upućuje sebi samoj, o kojoj možemo (tako prepotentno) da diskutujemo:

«Je li ovo junački čin koji završava mojim samoubistvom

ili je ovo samoubistvo skriveno iza junačkog čina?»



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 02:11 10.02.2008

Prvi

Ako pravilno prosudjujem, ovo je prvi blog prvog novopromovisanog blogera pisca. Čestitam i želim puno uspeha
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:19 10.02.2008

Re: Prvi

Hvala Milutine!
Čitamo se dalje!
bravar bravar 02:23 10.02.2008

bez naslova

Ostalo Vam je 12 minuta i 36 sekundi života.

Prepade me, al' sad je u redu:)))

PS

ceda_urosevic ceda_urosevic 02:24 10.02.2008

Re: bez naslova

Hvala bravar(ka)!
andjelija andjelija 02:23 10.02.2008

cuveno pozoriste

z cikaga 'blue man group' ...ima ih i u vegasu i gostuju po ostalim gradovima amerike....na njihovim predstavama nikad se ne zna sta moze tebe kao gledaoca da snadje.

cedo, objasni mi molim te malo vise o ovoj predstavi.


http://www.blueman.com/
ivana23 ivana23 02:26 10.02.2008

***

ceda_urosevic ceda_urosevic 02:30 10.02.2008

Re: cuveno pozoriste

Anđelija,
savremeni tekst hrvatske spisateljice pisan u stilu postdramskg teatra. Voleo bih da mogu da sročim kritiku, ali to se ne usuđujem da uradim, javljam samo svoj utisak i poziv svima da je odgledaju, a i iskoristio sam je da bih nametnuo temu o kojoj slušamo svakodnevno.

Sjajno režirana, tip predstave koji poželiš da pogledaš opet iako te p(r)otrese skroz. Publika je aktivna u toku i posle predstave, ali neću više da otkrivam zbog onih koji bi, eventualno pogledali., što i Vama preporučujem, ali pretpostavljam da ste tamo daleko...
bravar bravar 02:24 10.02.2008

bez naslova

Avatar ti je bas:)))
MilutinM MilutinM 02:28 10.02.2008

Možda je trol, ali...

...ne mogu da odolim da ne postavim dva teksta koji me podsećaju na pitanje i daju moguće odgovore.

Kada bi ubrzo trebalo da umreš, a možeš da obaviš samo jedan telefonski razgovor, koga bi pozvao i šta bi mu rekao?

Pa, šta onda čekaš?
MilutinM MilutinM 02:29 10.02.2008

Drugi tekst

Moj prijatelj otvori jednu od ladica koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadi jedan zamotuljak u pirinčanom papiru i reče: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto posebno". Odmotao je paketić i odbacio papir, i onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u Njujorku, pre otprilike osam ili devet godina. Nije ga nikada upotrebila. Čuvala je to za neku "specijalnu priliku. Dobro... ja mislim da je sada prigodna prilika za to." Prišao je krevetu i poločio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na pogrebu. Njegova žena je umrla. Okrenu se prema meni i reče: "Ne čuvaj nikada ništa za neke posebne prilike, svaki dan u tvom životu je poseban".

Još uvek mislim na njegove reči... one su promenile moj život. Sada čitam više, a čistim manje. Sedim na terasi i uživam u pejzažu, i ne smeta mi korov u vrtu. Provodim više vremena sa porodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jedna celina ispunjena užicima, a ne kurs o preživljavanju. Ne čuvam nista vise. Upotrebljavam moje kristalne čaše svaki dan. Obučem svoj novi sako, kad idem u supermerket, ako mi je želja. Ne čuvam svoj najbolji parfem za specijalne izlaske, upotrebljavam ga kad god mi padne na pamet. Fraze... "jednog dana" i "jednog od ovih dana" skoro su nestale iz mog recnika. Ako je nešto vredno videti, slušati ili raditi, onda ja želim to da vidim, slušam ili radim SADA.

Nisam siguran u to šta bi žena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je neće biti ovde sutra, u šta mi svi verujemo. Mislim da bi bila više u kontaktu sa svojom familijom, svojim najbližim prijateljima. Mozda bi nazvala svoje stare prijatelje, molila za oproštaj za neke nesporazume, i pomirila se s njima. Verujem da bi išla da jede u kineskom restoranu, to je njena omiljena hrana. Upravo ove neuradjene male stvari što mi smetaju, ako bih znao da su mi sati izbrojani.

Smeta me da sam prestao sretati moje dobre prijatelje koje sam "jednog dana" hteo da kontaktiram. Smeta mi da ne pišem pisma, koje sam mislio da ću napisati "jednog od onih dana". Smeta mi, i žalosti me da nisam češće rekao mojim roditeljima, braći i deci koliko ih volim. Sada pokušavam da ne zakasnim, ne držim po strani, ili čuvam nešto što može da obogati nas život, sa smehom ili radošću. I svaki dan kažem sebi samom, da je danas jedan poseban dan... Svaki dan, svaki sat, svaki minut... je poseban.
MilutinM MilutinM 02:31 10.02.2008

I da povežem...

Da li je neka od ovih žena razmišljala ovako? Da li je pozvala dragu osobu i uputila joj poslednje reči? Da li je iskoristila poslednje dane da obuče nešto što je spremala celog svog života?

Da li je znala koliko drugih lepih trenutaka propušta time što je uradila?

Ako je znala, onda je to tolika snaga uverenja da, bez obzira na sve, treba joj skinuti kapu.
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:35 10.02.2008

Re: I da povežem...

Milutine,
ja baš ne bih skidao kapu. Ubijeno je toliko nedužnih ljudi zbog nečijeg uverenja ili nekog drugog, za mene - potpuno besmislenog razloga.

Ništa nije vredno ljudskog života.
andjelija andjelija 02:37 10.02.2008

Re: I da povežem...

ceda_urosevic

Milutine,
ja baš ne bih skidao kapu. Ubijeno je toliko nedužnih ljudi zbog nečijeg uverenja ili nekog drugog, za mene - potpuno besmislenog razloga.

Ništa nije vredno ljudskog života.


idiotizam iz ideologije, osvete. uzas.
rayzippo rayzippo 02:55 10.02.2008

Re: I da povežem...

«Šta biste Vi uradili da znate da Vam je ostalo 12 minuta i 36 sekundi života?»




zapalio cigaretu i nekome "celerisao" familiju...
MilutinM MilutinM 03:10 10.02.2008

Re: I da povežem...

Izvinite, ali ja nisam rekao da podržavam njihov čin, već da me zapanjuje snaga njihovog ubedjenja. Ukoliko...
dragoljub dragoljub 11:55 10.02.2008

Re: Drugi tekst

Ne čuvam nista vise. Upotrebljavam moje kristalne čaše svaki dan. Obučem svoj novi sako, kad idem u supermerket, ako mi je želja. Ne čuvam svoj najbolji parfem za specijalne izlaske, upotrebljavam ga kad god mi padne na pamet

ja to radim celog života,ništa ne čuvam,ne volim "lutke na ormaru",volim da imam lepe stvari ali nevolim da im robujem to su ipak samo predmeti bez obzira da li su skupe ili ne,sećam se onih "kombinovanih"soba sa svojim mirisom na "novo" koje su zvrjale prazne i bilo zabranjeno da se ulazi -samo kad dođu gosti.kao i onih kuća po selima(na žalost pošto moja porodica nisajedne strane nema rođake na selu) koje su služile samo za pokazivanje da je "domaćin jak" a živelo se u kuhinji ili još gore u nekoj sobici pored štale,doduše osećam da me ljudi ne cene zbog ovakvog stava prema stvarima a i ja ga preterujem..

i malo vina za prvi blog

Re: I da povežem...

ja u svakodnevnom zivotu vidjam mnogo takvih zena. iz nase perspektive, tesko je zamisliti sta one misle. one su se napatile i jedini nacin da se "odbrane" od patnje je da prihvate da ce u zivotu bez obzira sta one radile biti onako kako je bogom dano.
relativno skoro je jednoj pakistanki pred sam porodjaj umrlo dete u stomaku. svake nedelje smo je vidjali u ambulanti i savet koji ponavljamo kao papagaji je da ako ne osetis da se beba mrda, obavezno pozoves porodiliste ili dodjes. ode diabetes nurse da je poseti u petak, pita je kako je, ova kaze beba ne mrda. sestra joj kaze da pozove bolnicu, ova kaze dobro, i na tome se zavrsi. kad je zena dosla u ponedeljak na pregled, beba mrtva u stomaku. i to joj nije prvi put da joj umre dete, nego treci. ona kaze: " bice kako biti mora - en sha la!"
Hemičarka Hemičarka 02:43 10.02.2008

Cestitke za prvi blog...

I preporuka za odlican nepoliticki tekst, spoj kulture i uzasa danasnjice sirom sveta....

Zelim ti mnogo uspesnih i posecenih blogova.
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:44 10.02.2008

Re: Cestitke za prvi blog...

Hvala, najlepše hvala!
nikson nikson 03:53 10.02.2008

...

zanimljiv tekst, preporuka!

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 10.02.2008

Srećan ti prvi blog, Čedo!

Kazezoze Kazezoze 19:50 10.02.2008

Re: Srećan ti prvi blog, Čedo!

i od mene!
kampanja koju si vodio nije mogla da omane, mada si brzo sa baba preshao na zhene - samoubice (brrrrr), dodushe umotane u pozorishnu predstavu, tako da zasluzhujesh i preporuku))
ceda_urosevic ceda_urosevic 20:02 10.02.2008

Re: Srećan ti prvi blog, Čedo!

Hvala draga Jelice!
Hvala dragi Kazezoze!
:)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:58 11.02.2008

Re: Srećan ti prvi blog, Čedo!

evo i ja se pridruzujem ovim cestitkama...
... i setih se one Iracanke koju su uhapsili u Jordanu, cini mi se, a koja je ila obmotana ali valjda nije stigla da aktivira bombu.
shure shure 09:43 10.02.2008

Pozdrav Cedo..

sad nemam vremena,ali pridruzicu se kasnije...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 10:13 10.02.2008

SVE ČESTITKE ČEDI...

...Samo napred dobar si ti i pametan.
Nisam čitao post imam gužvu samo na brzinu poželeh da ti česatitam SVAČIJI USPEH ME RADUJE , pa i moj
SRETNO!
Spadalo Spadalo 11:21 10.02.2008

...koje su spremne na, nama nezamislivo...

Negde sam skoro procitao da za ovakve samoubilacke akcije koriste mentalno zaostale osobe, nesposobne da shvate u sta se upustaju.
nsarski nsarski 11:49 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Negde sam skoro procitao da za ovakve samoubilacke akcije koriste mentalno zaostale osobe, nesposobne da shvate u sta se upustaju.

Ne uvek, mada ima i takvih sluicajeva ponekad.
Kamikaze, na primer, nisu takvi.
dragoljub dragoljub 11:59 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Kamikaze, na primer, nisu takvi.

ali im u svakom slučaju rade ispiranje mozga
nsarski nsarski 12:16 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

ali im u svakom slučaju rade ispiranje mozga

Pa, i to je pod znakom pitanja. Ne peru oni njima mozak (da se tako veoma uslovno izrazim) dva dana pred "akciju". U pitanju je nacin razmisljanja i celokupna ideologija. U nekim kulturama je polaganje zivota za "vise" ciljeve (ideale) deo odrastanja. Zatim, u situaciji kad narod dozivljava da je zivotno ugrozen, uvek ce se naci neko da "spase" taj narod. Ili, neko ko je u sukobima izgubio sve - i porodicu, i svoje najdraze - takvi ne prave vise razliku izmedju zivota i smrti.
Jednom sam u Tokiju u muzeju rata video ovakvu izlozbu o kamikazama. Neki tip je otisao da se prijavi da bude kamikaza, ali su ga odbili jer je imao zenu i dvoje dece (ozenjene ljude, i ljude sa decom nisu primali u kamikaze). On pokunjen. Sutradan, kad je dosao kuci, nadje zenu i decu mrtve - zena ubila decu i sebe - i njenu poruku: "sada si slobodan da postanes kamikaza, Ponosna sam na tebe". To je izlozeno u muzeju kao primer tragicne hrabrosti.
dragoljub dragoljub 12:24 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Ne peru oni njima mozak (da se tako veoma uslovno izrazim) dva dana pred "akciju".

slažem se i nisam ni mislio da je moguće nekom isprati mozak za par sati ili dana,a sad da izvučem keca iz rukava,gledao sam reportažu o tome kako biraju sve mlađu decu jer su podložnija idolatriji i nisu svesna da je smrt konačna stvar nema popravnog a sama indoktrinacija se obavlja u kampovima

"sada si slobodan da postanes kamikaza, Ponosna sam na tebe". To je izlozeno u muzeju kao primer tragicne hrabrosti.


ovo ja nazivam sumanuto,ne hrabro
nsarski nsarski 12:26 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

ovo ja nazivam sumanuto,ne hrabro

Ti da. Ali oni to drugacije vide.
Ovo za decu je tacno. Deca nemaju jasne predstave o vrednosti i vaznosti zivota.
dragoljub dragoljub 12:31 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Ti da. Ali oni to drugacije vide.

JA -stavljam kao odrednicu da to važi samo za mene i da prihvatam da drugi imaju pravo da drugačije misle i rade :))))
ceda_urosevic ceda_urosevic 13:04 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Vrlo važnu ulogu u vrbovanju žena-bombi ima i socijalni status žene u društvu.
Naime, mnoge od njih su zavrbovane što iz uverenja, što iz osvete, što iz zaostalosti, ali su sve - do te mere izmanipulisane da su spremne na sve.

Međutim, jedan dobar deo žena bombaša-samoubica je zavrbovan pod pretnjom osude društva. Odnos društva prema ženi u većini islamskih zemalja je takav da bi one doživele sigurnu smrt ili (što je za njih isto) bile ekskomunicirane iz društva gubljenjem časti, ako bi se saznalo da su bile silovane ili da su bile neverne.

Nije važno da li je to istina ili ne (da li su zaista silovane od strane terorista) ovaj metod zastrašivanja u ovakvim sredinama daje, sablasno - odlične rezultate.
dragoljub dragoljub 13:18 10.02.2008

Re: ...koje su spremne na, nama nezamisliv

Odnos društva prema ženi u većini islamskih zemalja je takav da bi one doživele sigurnu smrt ili (što je za njih isto) bile ekskomunicirane iz društva gubljenjem časti, ako bi se saznalo da su bile silovane ili da su bile neverne.

da ali skorto je na blogu bio tekst punog oduševljenja islamskom kulturom i kako su oni pažljivo objasnili i odštampali uputstvo blogerki kako da se ponaša (ne sećam se da li su joj rakli šta će da joj se desi ako se ogluši )i meni je bilo zadivljujuće koliko su se žene palile na tu kulturu a meni kao muškarcu(favorizovanom u tom svetu)bilo prosto muka od toga da se žena tretira kao kućni ljubimac sa isto onoliko prava koje je imao i moj pokojni mačak ali šta ću svako ima pravo da bude......štogod
skyspoter skyspoter 11:57 10.02.2008

cini mi se

da se film Paradise Now bavio slicnom temom. 2006?

a sta bih uradila da mi je ostalo nekoliko stotina secundi zivota? To se uvek pitam kada udjem u avion.
Alava Alava 12:44 10.02.2008

Ja samo svratila

da pozdravim drugara Cedu :)

Odlican tekst!
Belius Belius 13:15 10.02.2008

Zanimljiv tekst

«Je li ovo junački čin koji završava mojim samoubistvom
ili je ovo samoubistvo skriveno iza junačkog čina?»
Mislim da je ovo u svakom slučaju daleko od junačkog čina:
- Možda se može reći da je vešto, ali ne i junačko ubistvo iz zasede, kada protivnik ne zna šta mu se sprema.
Opravdanje za takav čin možda postoji u retkim situacijama (tiranicid i sl.) u šta ne bih sada da ulazim.
- Nema ništa junačko u tome da stradaju nevini ljudi koji su se tu našli sticajem okolnosti.

«Šta biste Vi uradili da znate da Vam je ostalo 12 minuta i 36 sekundi života?»
Zavisi. Ono što bih voleo ako bih došao u takvu situaciju, to je da me niko ne gnjavi i ne kuka oko mene, da te poslednje minute iskoristim kako želim i da mi ništa ne remeti mir koji dolazi sa spoznajom da je epizoda pri kraju...

Srećno pisanije, pozdrav i podrška
ceda_urosevic ceda_urosevic 13:23 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

Hvala na komentaru i podršci.
Samo jedno pitanje:
Belius
da te poslednje minute iskoristim kako želim

Kako?
Belius Belius 14:15 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

Poslednjih 12:36 bih iskoristio da postavim oproštajni tekst na blogu. Cenim da bi to bio jedan od originalnijih postova :)))))
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:16 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

hahahaha :)
Taska Dana Taska Dana 14:20 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst


Zato pazimo sta zelimo jer zelje se ponekad i ostvare.

Koliko su samoubilacke -ubilacke zelje nase i samo nase?

Ubice-samoubice su uvek proizvod neke dogme koja stoji iza njih i ispred njih.

Kako bih ja mogla da znam koliko minuta mi je ostalo do kraja zivota? cak i kad bi mi to neko saopstio?

Inace, mislim da je mit o poslednjoj zelji upravo ta bomba koja ubija.


ceda_urosevic ceda_urosevic 14:28 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

Kako bih ja mogla da znam koliko minuta mi je ostalo do kraja zivota?

Pa evo, ja Vam kažem. :)
Ideja je naslutiti haos u glavi (u predstavi mi prisustvujemo tom haosu) koji nastupa pomišljanjem da je ostalo tih 12:36...
Taska Dana Taska Dana 14:50 10.02.2008

Re: Zanimljiv tekst


Ok...vi ste mi rekli da mi je ostalo 12:36, ja vam verujem i ne verujem. Situacija je prilicno klaustrofobicna. Trazim vrata da izadjem. Vrata su zakljucana, prozori visoko. Kljuc je ispred vrata. Kod koga je kljuc? Gde je bomba. Ne znam nista o bombama osim da ubijaju. Jeedino sto bih zelela u tom trenutku je da sam znala sta ce da bude pa da ne prolazim tuda.
Kako da znam da ubica-samoubica nije izabrao bas onaj put kojim i ja idem? Umiranje u mimohodu?
Olga Medenica Olga Medenica 14:24 10.02.2008

Cestitam Cedo!

..............
A o onih dvanaest minuta.....necu ni da mislim, verovatno nista ne bih radila.
Ko veruje u boga trazi da razgovara sa svecenikom.
Ko ne veruje trazi da popusi cigaretu.
Ko ima s' kim da se oprosti, oprosti se (a to naravno samo bez bombe).
Verovatno tako nesto.






ceda_urosevic ceda_urosevic 14:29 10.02.2008

Re: Cestitam Cedo!

Hvala Olga!
Za cigaru je to previše vremena, za sveštenika premalo...
:)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:14 10.02.2008

Žena bomba (II)!

PRIGODNE ČESTITKE ZA PRVI (tj. drugi) TEXT!



carly carly 16:13 10.02.2008

Prikljucujem se cestitkama

Ja Bih napisao oprostajno pismo porodici "Hvalava vam za sve i oprostite" i onda bih legao da spavam.

Inace bombasko samoubilacki napadi mi nikad nece biti jasni zajebani su to ljudi. U tom nacinu ratovanja je po mom misljenju najaca sama poruka da se nekom neko smucio do te mere da je prihvatio da se ubije i sa sobom povuce protivnika. Efikasnost takve borbe je inace katastrofalna, jos kad se doda kolateralna steta ide se i u minus. A ljude koji sprovode takvu borbu tek ne mogu da shvatim.
andjelija andjelija 18:40 10.02.2008

sta bih ja uradila

da mi je ostalo jos 12 minuta i 36 sekundi i pod uslovom da sam sama?

nikog ne bih zvala da se oprostim, dovoljno smo se druzili i ko ce tu sada da vristi 'good bye I loved you' ...sve sto imam da kazem ja kazem. mama zna da je volim jer joj na telefon svaki drugi dan vrisnem kao dete od 10 godina'I love you MAMA!'

-zapalila bih cigaretu
-pustila omiljeni film da ide na platnu
-sipala remi martin
-pustila do daske (bar do pola....mada ni to nisam uspela jer cela zgrada odzvanja ....kef, marantz rade posao do jaja) moje omiljene pesme da se vrte
-izdjuskala se uz njih
-poigrala se sa sobom poslednji put
-zapalila travu

i cekala smrt sa postovanjem.
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:19 10.02.2008

Re: sta bih ja uradila

wow :)
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 16:05 11.02.2008

Re: sta bih ja uradila

mozda bi bilo dobro, u toj situaciji, preskociti vutru. moze covjek lako da se lose ufura.

Recimo da umire:))
andjelija andjelija 18:08 11.02.2008

Re: sta bih ja uradila

Miguel Dosljo

mozda bi bilo dobro, u toj situaciji, preskociti vutru. moze covjek lako da se lose ufura.

Recimo da umire:))


to moze samo sa nekom krdzom..ova hydorphonic sto se duva u americi je prekrasna. dva dima i kulijana smekerica kao da sam bila kod masera dva sata. jedino napadi smejanja mogu biti pogubni ako imas slabe trbusne misice
ceda_urosevic ceda_urosevic 18:17 11.02.2008

Re: sta bih ja uradila

E, e, e, 'ajde da iskuliramo ovo sa travom, obzirom da nisam pobornik te vrste uživanja...
Dobro, svako je slobodan da hipotetički odluči kako bi proveo tih 12:36, al' da ne idemo dalje u preporučivanje koja je dobra, koja je strava i tako dalje. Zbog mene, please. Hvala
andjelija andjelija 18:50 11.02.2008

Re: sta bih ja uradila

ceda_urosevic

E, e, e, 'ajde da iskuliramo ovo sa travom, obzirom da nisam pobornik te vrste uživanja...
Dobro, svako je slobodan da hipotetički odluči kako bi proveo tih 12:36, al' da ne idemo dalje u preporučivanje koja je dobra, koja je strava i tako dalje. Zbog mene, please. Hvala



ok....nista umesto trave ...oprala bih sudove.
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:09 11.02.2008

Re: sta bih ja uradila

ehehehehe, pa to ti baš i ne verujem...
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 15:33 13.02.2008

Re: sta bih ja uradila

vise sam mislio na situaciju, ono 'dignes se ', svr super, a odjedanput te zaskoci misao-ostalo mi je jos 4 minute i 13 sekundi:). ako ti kazes da ce hydorphonic uciniti da se tome nasmijemo onda ok

ps .cedo, imas i moj glas protiv droge.
pozdrav!
Spiridon Spiridon 19:03 10.02.2008

..

bravo Cedo.

Skinuo si mrak.
shure shure 19:28 10.02.2008

Stran mi je..

... svaki fanatizam...verski,politicki,ideoloski...bilo kakav.
Mogu da razumem ljude koji dignu ruku na sebe,ali ne mogu da razumem,da neko na taj nacin povlaci i druge sa sobom.Ali ja puno toga ne razumem,verovatno i zbog toga sto zivim jednostavnim zivotom i ako nekoga bas i ne volim,sigurno ga ne mrzim!
Da znam koliko mi je jos ostalo,ustvari,da znam da mi je ostalo toliko malo vremena,iskoristio bih "blagodet "civilizacije u vidu mobilnog telefona,da pozovem,recimo,toliko spominjanu Orku,da se pobrinu za moje zivotinje,ili mozda bolje nekog drugog(da ne bi pre stigle tamo od mene),nazvao dete i zenu i rekao im "cuvajte mi Srbiju",a zatim krenuo "Stepenicama ka nebu" uz podrsku mog Luxman-a.....sto glasnije(a moze).....
Dobar tekst,Cedo...bio si od reci
Pozdrav
Черевићан Черевићан 20:09 10.02.2008

ха, шта казати

г cedо_urosevic-у да сам подоста млађи пред изазовом Вашег питања бих можда и поклекнуо с мотивацијом . .ајд да одговор испробам, требаће ми касније као искуство (упс) , међутим данас ,већ подобро зашао у године, све сам себичнији . . . . .кад је живот у питању .

наравски, честитке за активно ступање у друштво вип-оваца
ceda_urosevic ceda_urosevic 20:29 10.02.2008

Re: ха, шта казати

Hvala Če!
shure shure 20:54 10.02.2008

Dobro je...

...da si odmah,na pocetku,pokazao koga zelis kao gosta.Nekome veliko HVALA,nekome malo,a bogami nekome i nista..
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:09 10.02.2008

Re: Dobro je...

Shure, daj bre...
Nisam bio tu pa sam na brzinu zahvalio...
Vidim da si uzeo učešće u komentarisanju i na tome, evo tebi - najveće HVALA :)
doktorka doktorka 02:49 11.02.2008

Taj samoubilacki cin


se u islamskom svetu smatra samozrtvovanjem , i takvom akcijom zena/ muskarac stice pravo da udje u dzennet (raj). religious brainwashing .







ceda_urosevic ceda_urosevic 02:57 11.02.2008

Re: Taj samoubilacki cin

Još kad pomešaš osvetu, mnogo manipulacije i potpuno ispran mozak - dobiješ ubijenog Radživa, Benazir i mnoge druge poznate i nepoznate.
Kažu da je najbolji način za sprečavanje bombaša-samoubica ubacivanje tajnih agenta u njihove redove, ali (mahom sudeći po ruskom iskustvu koje je mislim jedino) ni to nije pokazalo neke dovoljno dobre rezultate.
O tome slušamo svakodnevno.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:13 11.02.2008

dobrodosao! :)

"Je li ovo junački čin koji završava mojim samoubistvom

ili je ovo samoubistvo skriveno iza junačkog čina?"

It's so much more complicated...
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:25 11.02.2008

Re: dobrodosao! :)

Hvala na dobrodošlici!
Jasno je da ova dilema nije jedina, ali je svakako jedna od koja može da osvetli jedan od razloga koje žene-bombe mogu imati za svoj čin.
Ako je samoubistvo, onda je kukavičluk prema sebi i nepravda prema drugima.
Ako je junački čin, onda je pogrešno shvaćen kao junački. To je moj stav, ali ja nisam žena-bomba.
Pitanje je šta Vi (i ostali) mislite/e?
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:36 11.02.2008

Re: dobrodosao! :)

Dobro nam došao Čedo.
Srećno!

... a šta bih radila - ne znam. Mnogo malo vremena...
Ako bih u tom trenutku bila nekom nešto dužna - sigurno bih dug vratila. Dugove, bilo kakve, ne treba ostavljati deci.


ceda_urosevic ceda_urosevic 02:40 11.02.2008

Re: dobrodosao! :)

Hvala, brižna majko! :)
I u poslednjim trenucima, ko o čemu - majka o deci.
Nema, to samo ove naše, takoreći, pravoslavne majke razmišljaju.
Mis'im da pitaš to isto Amerikanku, rekla bi skroz nešto drugo. Kao, wellnes, spa - taj fazon.
:)
doktorka doktorka 03:28 11.02.2008

kad bih znala

da mi je je ostalo 12 minuta i 36 sekundi života , ubila bih se , hahahha.
irvas irvas 05:58 11.02.2008

Re: kad bih znala

doktorka
da mi je je ostalo 12 minuta i 36 sekundi života , ubila bih se , hahahha.

sto kaze mudrac,

svakog jutra pred ogledalom ja sam u dilemi: da li da se obrijem ili da se ubijem.

cestitam cedo!

sve najbolje

I
shure shure 09:58 11.02.2008

Re: kad bih znala

da li da se obrijem ili da se ubijem.

mislim da dilema glasi :da li da se umijem,ili da se ubijem(ne menja sustinu,al' je primenljiva i na one koji se ne briju)
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 08:46 11.02.2008

ja sam ovde najsporija od sve dece,

najkasnije palim. tek sad videla blog, srecan pocetak cedo!

ja bih...

... radila sve isto sto i sada
margos margos 21:22 12.02.2008

Čedo:)

Nekako nas textovi i događaji prestižu, pa ne stižem da čestitam ovde na prvencu:)
Kad su Edgara Huvera svojevremeno pitali 'Kako se prave špijuni?' on im je odgovorio:
'Nikako. Nađeš čoveka koji jedva čeka nešto da uradi, a ti mu to omogućiš.'

Od tog doba, nauka je napredovala - na radost i na žalost, pa se koriste različite metode da se neko dovede u stanje želje da nešto uradi, korisno za određenu političku ili društvenu opciju.

Kad čujem za ovako nešto, ja se zahvalim nekom mom Bogu što ja nisam rođena, odrastala, vaspitavala se i bila prinuđena da ovako nešto uradim.

Inače - sve radim u pet do 12, te bih poslednjih 12:36 minuta popušila jednu cigaretu na miru, sa sobom - to je 7 minuta, a onda zapalila još jednu, pa poslednjih 5 i 36 okrenula dva-tri telefona, rekla ljudima da ih volim i u pretposlednjoj sekundi ugasila cigaretu. Da ne zapalim nešto, nenamerno:))
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:39 12.02.2008

Re: Čedo:)

Hvala na javljanju i čestitkama margos!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana