Muzika| Život

Snežna noć, Buika u Torontu

Ivana Knežević RSS / 27.01.2013. u 17:24

'Kuba!' dovikuje neko iz pubike. Akustika dvorane je tako savršena da se i jedan tip koji dobacuje sa gornjeg balkona čuje kao da je ozvučen. Blagi mrmur odobravanja iz publike sledi nakon tog podsećanja koje je pretpostavljam neizbežno gde god se okupe pojedinci sa španskih govornih područja u grupama većim od dvoje.
'Jebe mi se Kubu, i za Španiju, i za Francusku...' odgovara strastveno osoba na pozornici, ' i za sve politike i granice i zemlje.... mir, to me zanima, da bude mira i da nas ostave na miru! Mi, svi - (pokazuje širokim rukama na sve nas u publici) - mi smo stariji od svih zemalja. Države su mlade, a mi smo tu oduvek.'
Publika oduševljeno tapše i dobacuje. Kad se utišamo, jedan otpozadi (imaju balkon se sedištima i iza pozornice) insistira 'Cuba libre!' i dobacuje još nešto, u negodovanju na prethodni stav.
Publika se buni, dobacuje mu da zaveže.
'Pustite ga,' opet one tanke, ekspresivne ruke raširene da nas sve obuhvate, 'i njegov glas je muzika.'

To je samo jedan mali uzorak sa koncerta Konče Buike u dvorani Kraljevskog Konzervatorijama, pred rasprodatom publikom. Rekli su pred početak koncerta sa velikim zadovoljstvom da je rasprodat, ali klinka i ja znamo od sinoć, pre nego što je iko drugi znao - mi smo kupile poslednju kartu. Gledamo jedna u drugu ponosno.

Ja sam svoju kupila bila pre nekoliko nedelja. Nisam je pitala da li bi išla sa mnom jer imamo nešto planirano sledećeg vikenda, i važno joj je vreme sa društvom, neću da preteram... 'Uvek me pitaj,' savetuje. 'Ja volim da provodim vreme sa tobom.' Kad je tako... otišla na sajt i pogledala da li ima još karata. Samo jedna, i - sedište do mog. Niko nije hteo samo jedno sedište. Kakva besmislica, ja bih ga uzela.
Kad bih išla sama.
Ali ne ovog puta.

I stisle smo se skupa dok smo hodale prema metrou, sneg promiče u tanušnim pahuljama, svetluca u tami dok sporo pada, nekad opet krene u vis, svetluca i na tlu jednom kad se spusti.

Zgradu auditorijuma su izgradili oko jedne stare zgrade koju im nisu dopustili da sruše. Takvi arhitektonski hibridi se viđaju u gradu. Teška ornamentalna cigla zagrljena staklom - kakav lep par. I sendviči koje prodaju u kafeu su lepi. Na spratu imaju bar i tu prodaju.... Nemamo sad vremena, pregledaćemo sve kasnije.

Na scenu su izašli skupa, njih troje. Dvojica muzičara i Buika. Ona je bosonoga. Pijanista i perkusionista, izuzetni obojica. Ali ona...

Od prvog osmeha koji je uputila publici, sve je omađijala. Govori na španskom i engleskom, i nema tu vešte priče, već spontane - iz srca, iz besa, iz bola, iz smeha... i kad je rekla jednoj starijoj ženi iz prednjeg reda - ima toliko života u tvojim očima, ova pesma je za tebe - mi smo već bili kao raširena platna na vetru. Sunce, vetar, ptice, na sve bi reagovali, ali ovde je samo njen glas i dvojica muzičara.
Buika ima moćan glas, neverovatan glas, i mnogo više od toga - glas ima nju. Jer ona peva. I nemoguće je znati odakle ta sila pristiže, iz tako sitne figure na pozornici, razruši je kod svake pesme i obleti krug, dotakne svakoga, i kao magnet izvuče emocije na površinu, samo se ne vidi u mraku i niko ništa ne vidi jer gledamo u nju. Raskvašenih očiju, i bez razumevanja o čemu te španske strasti pevaju - o čemu sve strasti pevaju - dišemo i virbriramo akustikom vešto proračunatom, i ne boli, ali se jedva diše. Od ushićenja, i duboke radosti. Možda i boli.

Izvinila se što se onako naljutila prethodno. I smejala se sa muzičarima, pa nije znala kako da počne, i nekad bi prestala da peva pa bi pravila zvuke koji još nisu našli svoja imena, ali imaju svoje mesto u njenom glasu, a ona nema svoje mesto ni danas i pozornica nije mesto na kome se živi čak i kad neko izgleda kao da je stvoren za nju. Odrasla je među Ciganima, a još niža od njih, jer nije pripadala. 'Vi ste moje pleme,' kaže nam. Vežba, jer jednom će možda naići na jedno, i dopašće joj se da ostane na neko vreme.

O ljubavi... kad peva o ljubavi, ljubav sâma beži. Jer ona i voli i mrzi, i preti, i jauče, i izvukla bi sopstvene uši i pojela bi ljubav presnu, i smeje se, i sebi i ljubavi, naročito ljubavi, i...

Nikada nisam videla ovako nešto.

img_1268.jpg?w=300&h=225

http://music.cbc.ca/#/blogs/2013/1/Concha-Buika-a-complicated-voice

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 17:31 27.01.2013

...

natasavb natasavb 17:43 27.01.2013

Re: ...

antioksidant
dolazi i nama u martu...

Da, dolazi 16. marta, i ja sam se dvoumila da li da idem. Ne zbog Buike, već zbog mesta održavanja koncerta. Nešto ne volim koncerte u SC.
Ivana, ovim si me tekstom ubedila da ipak treba da idem. :)



Ivana Knežević Ivana Knežević 18:01 27.01.2013

Re: ...

antioksidant
dolazi i nama u martu...


Ah, pa ovo je onda samo malo predstavljanje

natasavb

..i ja sam se dvoumila da li da idem. Ne zbog Buike, već zbog mesta održavanja koncerta.


Ovo potpuno razumem. Ima mesta na koja ne idem jer su prevelika, ili ako nije to, onda jer je u njim tesko stvoriti atmosferu dovoljno intimnu.

Nadam se da SC nece smetati. Bio bi greh oduzeti i jedan gram ovakvog iskustva.

Uzivajte!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:20 27.01.2013

jedva cekam koncert:)

Ivana Knežević Ivana Knežević 21:17 27.01.2013

Re: jedva cekam koncert:)

Tek sada vidim da se video koji sam ja postavila nije pojavio.
Ali nije bio neophodan :)

Pozdrav i uzivaj,
49 41 49 41 00:36 28.01.2013

Ima ljudi

koji upiju, sve oko sebe.
Upijenim, 'natapaju' svoje astralno telo.

Onda i ponekad to sve ispustaju iz sebe; kao iz punog balona.
Da, grlo balona su im glasne zice.

Gde god se nasli pored njih, kad izpustaju to iz sebe; radost, krik, tugu, prkost, molbu - zastanemo i ostanemo nemi.

Stojimo nemo, kao pred misionarom - koji to i jesu.



Ivana Knežević Ivana Knežević 02:12 28.01.2013

Re: Ima ljudi

Da, ima ljudi.

Prekrasno si ovo rekao, 49 41. Jeste tako, i neizrecivo je bogatstvo naici na njih.

Lep pozdrav,
49 41 49 41 03:37 28.01.2013

Re: Ima ljudi

Ivana Knežević
Da, ima ljudi.

Prekrasno si ovo rekao, 49 41. Jeste tako, i neizrecivo je bogatstvo naici na njih.

Lep pozdrav,


Tebi, hvala jer mi jednu takvu - "gurnu"; preko blogo - S(h)anka, za koju nisam znao.

Napi me, slucajno!
bocvena bocvena 12:22 28.01.2013

Nešto slabo imam sluha

za ovu vrstu muzike, ali mi se dopalo ono što si ti čula.

Sinoć uhvatim deo emisije Ja imam talenat i otkinem na neki domaći etno bend što peva uz pratnju didžeridua...vrlo netipično (i za tradicionalnu muziku i za mene:)
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:52 29.01.2013

Re: Nešto slabo imam sluha

bocvena
Sinoć uhvatim deo emisije Ja imam talenat i otkinem...


Oh, bocvena.... Ova pesma je moja omiljena makedonska. Tradicionalno je peva muski glas, o devojci. Ali Nina Spirova je peva u zenskom glasu, i taj bluz sadrzi sve balkansko u sebi. Za mene.

Netipicno... pa takve smo valjda i same.
Ima i gorih stvari

Hvala puno za ovo. Dirnuta i didzeriduom.
Biljana 77 Biljana 77 11:11 30.01.2013

Re: Nešto slabo imam sluha

Sinoć uhvatim deo emisije Ja imam talenat i otkinem na neki domaći etno bend što peva uz pratnju didžeridua

+1
... u stvari +2 pošto se i žmu izložio.
Biljana 77 Biljana 77 11:18 30.01.2013

asocijacija

Zgradu auditorijuma su izgradili oko jedne stare zgrade koju im nisu dopustili da sruše. Takvi arhitektonski hibridi se viđaju u gradu. Teška ornamentalna cigla zagrljena staklom - kakav lep par.


Setih se zgrade JDP-a, volim kako su je sačuvali..

Ivana Knežević Ivana Knežević 02:24 01.02.2013

Re: asocijacija

Biljana 77
Setih se zgrade JDP-a, volim kako su je sačuvali..


Vrlo slicno, Biljana. Cest stil, jako lepo izgleda iznutra - lep osecaj konekcije sa ulicom i svetom spolja - a dvorane imaju izuzetnu akustiku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana