Filozofija| Istorija

Knjiga o dva principa (2)

kukusigameni RSS / 29.01.2013. u 20:49

Idemo dalje.

smile.gif

 

 

Južnoslovenski vladari, u želji da što brže organizuju sopstvenu državnu vlast, gledaju prevashodno sopstveni ekonomski interes. Pretvaranje dela slovenskih masa u kmetove za njih znači izgradnju novog društva, koje je već u nekim drugim zemljama uspostavljeno. Kako Južni Sloveni više nisu vojna sila Vizantije, to vladari imaju odrešene ruke, ali – sudaraju se i sukobljavaju sa sopstvenim vojskovođama, sitnom vlastelom koja neće da se liši svojih vojničkih družina i koja želi da njihova imanja obrađuju poluslobodni ili slobodni seljaci, koji određenim porezom plaćaju zaštitu vlastelinu. Tako počinje viševekovna istorija verskih ratova na Balkanu: na jednoj strani, gnostici koji se bore protiv Rima i protiv Konstantinopolja, a time i protiv sopstvenih vladara koji su prihvatili kraljevska znamenja od jednog od ova dva centra; na drugoj strani su vladari koji su prihvatili Konstantinopolj i moraju da se bore ne samo protiv gnostika, već i protiv vlastele koja prihvata volju rimskog prvosveštenika; na trećoj strani su oni koji su prešli u katoličanstvo i koji očekuju da im u borbi protiv ostalih pomognu dva inkvizitorska reda, dominikanci i franjevci.

 

Dok se zapadno hrišćanstvo, najviše zahvaljujući dominikancima i franjevcima i njihovoj surovosti, polako učvršćuje u zapadnim delovima Balkana, centralni deo, bosanska država, gotovo do pada pod Turke ima snažnu gnostičku crkvu, koja je ideološki temelj njene državnosti. Kraljevstvo i carstvo Nemanjića vodi, počev od Stefana Nemanje pa do Dušana, manje ili više uspešnu borbu protiv gnostika, kako ih slovenski izvori nazivaju bogumili ili katareni, na sopstvenoj teritoriji – ali nikad ne uspevajući ni vojno ni ideološki da ih poraze. Država Nemanjića dobar deo svoje vojne sile regrutuje upravo među bogumilima, jer su oni zakleti neprijatelji hrišćanstva koje nudi Istočno rimsko carstvo. Bogumilski (gnostički) orijentisana vlastela iskazuje dužno poštovanje prema svom vladaru jer je Sloven i slovenskog roda, ali mu po cenu građanskog rata ne dozvoljava da hristijanizuje široke slovenske mase i promeni organizaciju države u skladu sa visoko razvijenim feudalnim društvom. Stoga Nemanjići, ne mogavši da vojno savladaju bogumilsku vlastelu i narod koji se nije odricao slovenske religijske tradicije, iako zbvanično u vazalskom odnosu prema Konstantinopolju, gotovo dva veka bore se protiv Vizantije, stvarajući moćnu državu u kojoj su, u kolikom tolikom miru i toleranciji živela oba shvatanja i poimanja ideologije hrišćanstva.

 

Sloveski sveštenici, još od vremena prvog pokušaja preobraćanja slovenskih masa u novu religiju, videli su da u svetim knjigama Starog i Novog zaveta postoje brojne nesaglasnosti. Militantnost nekih delova Novog Zaveta, ljudska patnja i bezrazložna božanska kazna u nekim delovima Starog Zaveta, po njima, dovodili su u pitanje opstanak hrišćanstva kao takvog. Postavljao se problem koji su već uočili vizantijski gnostički teolozi ranog srednjeg veka – ako je čovek potomak božanskog bića, kako je moguće da se božansko prema njemu odnosi kao prema biću koje nikada nije bilo deo božanskog sveta?!! Ovaj problem, otvarao je čitav niz drugih pitanja, o kojima se slobodno razgovaralo i raspravljalo, tražio se način da se utvrdi koji princip u božanskom, kao opštem biću, preovladava, dobro ili zlo. Tu se, opet, postavljalo pitanje na koje ni teologija ni filozofija nisu mogle da daju odgovor – šta je bilo sa egzistencijom samog božanskog bića pre stvaranja? Ako je Bog kao svetlost, zrak svetlosti, prosvetlio prvobitni haos, materijalni, šta je onda prvoegzistentno – Bog ili materija? Gnostici su smatrali da je prvoegzistentna materija, priroda, njen poredak, i da je Bog u njoj prebivao kao princip same materije, ali da egzistenciju, pošto je bio princip, pre materije nije mogao da ima. Ako je Bog svetlošću, kada se pojavio kao princip, počeo da uređuje poredak materije u kakav takav sklad, postavljalo se pitanje – da li je Bog drugoegzistentan i kakve je vrste njegova egzistencija, ukoliko je u materijalnom već počivao?

 

Ukoliko materija ima svoju egzistenciju, a Bog svoju, kako je to u Svetim Knjigama parabolom navedeno, kako Bog može da bude jedno i sve? Pitanja su se dalje ređala jedno za drugim, otvarajući prostor spekulaciji, slobodnom promišljanju, zaključivanju, i svaki je sud imao svoje logičko utemeljenje baš u knjigama Starog i Novog Zaveta.

 

Na tvrdnju hrišćanskih teologa da je Bog jedno i sveopšte, gnostici su odgovarali pitanjem na koje zvanično hrišćanstvo nije imalo odgovor: ako je postojao prvobitni materijalni haos, što znači bio je svet za sebe, na koji način i kako je poseban svet božanskog bića mogao da se emanira u materijalni poredak stvari, bez dopuštanja tog poretka koji ima samo sebi imanentne principe?

Gnostici su odgovore na ovakva pitanja nalazili u dvojstvu prirode: božanske i materijalne. Da nema materijalnog, božansko ne bi imalo u čemu da se emanira, što znači, ne bi postojao dokaz o božanskom kao božanskom. Na drugoj strani, da nema božanskog, prvobitni poredak haosa ostao bi da vlada svetom i sopstvenom egzistencijom sam bi sebi bio dokaz. Naravno, bez božanskog, taj poredak ne bi mogao da se dokaže kao jedan od pokretačkih principa svega postojećeg.

 

Gnostici su smatrali da su u pitanju ne samo dva jasno razgraničena i omeđena poretka, već i dva jasno suprotstavljena principa – koji jeda bez drugog ne mogu. Materijalno kao haos stalno pruža otpor božanskoj svetlosti, zauvek ostaje nesavršeno i sobom nedovršeno, jer božanska svetlost nema apsolutnu moć da ovlada principom haosa, kao samorodnom, jer on jerino u materijalnom važi. Božanska svetlost i božansko, samo moraju da se povlače i grade sopstveni svet u kome će da traže emanaciju sebe kao istine i ideje. Materijalni svet, pošto postoji kao princip i za božansko i za sebe, jeste istina, ali – svrhu njegove istine određuje upravo poredak božanskog bića i njegov svet, ono što je božansko emaniralo kao život na zemlju.

 

Čovek jeste od božanskog bića ali je sopstvenim materijalnim obličjem i prebivanjem u poretku, njime ograničen kao princip haosa, a to znači i – suprotstvaljen Bogu. Pitanje koje se tu nametalo je – da li je čovek otpadnik iz božanskog sveta, kako su tvrdile novozavetne knjige, ili je pobunjenik protiv boga, po pravu prvoegzistentnog principa koji je pokretač sveukupnog poretka materijalne stvarnosti?

 

-nastaviće se-

 



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 21:10 29.01.2013

...

Dobro ti ovo pisanie...
dragan7557 dragan7557 21:52 29.01.2013

Re: ...

ksgm:
Južnoslovenski vladari, u želji da što brže organizuju sopstvenu državnu vlast, gledaju prevashodno sopstveni ekonomski interes.

U replici meni 28-01-'13, Dali piše:

" Charls Beard's knjiga : (Ekonomska interpretacija Američkog Ustava) bila je i ostala Biblija Progresivne škole mišljenja, koje tvrdi da je ideologija isključivo korišćena da zaštiti interese bogate manjine.

Dakle čak ni progresivci ne dovode u pitanje postojanje ideologijw, vwć se fokusiraju na njenu zloupotrebu," kaže Dali i trijumfalno dodaje:

Dakle aferim moj Dragane!

Polazeći od gornjeg statementa progresivaca u citiranom tekstu (tvoj main tekst) ustvari piše sledeće:

"Južn(g)oslovenski vladari, u želji da zaštite svoje pohlepne interese su zloupotrebili veru(umesto ideologije) za zaštitu interesa bogate manjine."
Tako počinje viševekovna istorija verskih ratova na Balkanu: na jednoj strani, gnostici koji se bore protiv Rima i protiv Konstantinopolja, a time i protiv sopstvenih vladara koji su prihvatili kraljevska znamenja od jednog od ova dva centra; na drugoj strani su vladari koji su prihvatili Konstantinopolj i moraju da se bore ne samo protiv gnostika, već i protiv vlastele koja prihvata volju rimskog prvosveštenika; na trećoj strani su oni koji su prešli u katoličanstvo i koji očekuju da im u borbi protiv ostalih pomognu dva inkvizitorska reda, dominikanci i franjevci.

Suština dakle, odbacivanja varvarizma(?) polazeći od modernog značenja pojma, nije svoje osnove nalazila u predanosti veri u Boga a još manje u hrišćanstvu već u pohlepi bogate privilegovane klase.

Naravno da u tom konceptu kao ni danas verska pripadnost ne igra, niti može da igra neku ulogu(vera se prodaje sirotinji- "vera je opijum za narod"- Marks) već su u igri drugi profani i mnogo prizemniji interesi, dakle pohlepa, otimanje, pljačka, održavanje tog i takvog sumanutog stanja do danas pa i u zadnjim ratovima na balkanskim prostorima.

cerski
background noise background noise 22:14 29.01.2013

Re: ...

održavanje tog i takvog sumanutog stanja


ovo je kremen kamen tvrdo i kao plinska boca čvrsto . . . pljačka, pohlepa, otimanje nemaju ni izdaleka snagu postojanosti kakvu ima društvena inercija . . . zbog toga su promene tako nasilne . . . kada se dostigne aktivaciona energija, promene eksplodiraju i mrve
kukusigameni kukusigameni 22:15 29.01.2013

Re: ...

dragan7557


Upravo sam želeo da ovaj tekst između ostalog, pokrene i ovakvu diskusiju.
Cerski majstore!!!

dragan7557 dragan7557 22:30 29.01.2013

Re: ...

dragan7557

kukusigameni
dragan7557


Upravo sam želeo da ovaj tekst između ostalog, pokrene i ovakvu diskusiju.
Cerski majstore!!!


Hvala, ali odluči kako da formiraš dva pravca koje ovaj blog u sebi sadrži:

1. Gnostička predstava samog Boga koga treba spoznati a ne dokazivati, i mesto u koje ćeš tog i takvog Boga smestiti, dakle space and time. Za te potrebe se daju upotrebiti moje( i pojedine neozbiljne replike nsarskog), replike na Hawknig-a kod Vojislava (Braćele ako se ne odrekne materijalnog paganizma i agnosticizma "lepog društva" u delu 1., replika docsumann)

2. Posledice zaluđivanja na bazi inkompetencije institucionalizovane religije Hrišćanstvo i njenih Kanona sa lokalnim posledicama.

3. Posledice po tvrdnje koje su "plovile po blogu" povodom teksta Vojislava Braćele i Hawkingove eksplicitne tvrdnje There is no God. Pošto je ova rečenica spekulacija povodom replike nsarskog i eventualno culta, ona jeste iz tih razloga ovde napisana.

Citat Hawking tvrdnje:

"Time didn't exist before big bang so there is no time for God to make Universe in."

Planck Space kao i šta je Plankova konstanta je dovoljno dobro objašnjeno na web-u, a nalazi se u "granicama" koje današnja Fizika ne opovrgava.

Dakle:

Pod 1.

je ultimno interesantna ideja poznata u literaturi . "The Void Which Bindes" više poznata pod nazivom Planck Space, koja predstavlja dimenziju koja je prisutna nigde i svuda u u isto vreme.

Puna deskripcija glasi:

The Void Which Bindes, more commonly known as Planck Space, is a dimension which is present nowhere and evrywhere at same time; as its name hints, it is the plane which unifies all of existence, unlimited by space and time.

Naravno da će amigo nsarski ovu neukusnu knedletinu u grlu pokušati da iskašlje pa ostaje da vidimo i njegovu argumentaciju koja će svakao biti po konvenciji konvencionalno - konzervativna.

Da je to jedan od mogućih odgovora na neka pitanja koja si u gornjem tekstu podvukao je valjda jasno.

cerski
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 29.01.2013

Re: ...

Bogumilski načelnik

(Tvrdoš Konstantinovič, Brskovo, 1197)

...
2.

Vi ćete mi odseći jezik
Ali to je sve što možete

Jer moj će vam glas još govoriti
Što ne znaju vaši mudri zborovi

Da nije istina i da nije radost
I nije sreća tamo gde su dvorovi

Moj će vam mrtvi jezik još zboriti
Iz mrkloga mraka iz kapije iza leđa

Da poznanje sirotome nikad neće doći
Da lepota sirotoga samo gorko vređa

I još će vam s moga visokoga stuba
Ta iščupan jezik kao truba trubiti

Da onaj ko ima onog koji nema ništ
A nikad i nikad i nikad neće ljubiti

Vi ćete mi odseći jezik jer reči su
Moje grube i gorče od gorke istine

Vi ćete do poslednjeg dečijom i star
Cima isplniti i Breskovu trgove i čis
Tine

Vi ćete pesme o svemu tome isplniti
Dva reda cinoberom u dnu listine

Ali iz tisuštu nevidljivih usta čuć
Ete posle ponovo moje reči što će s
E ko oluja oriti

Vi ćete već propasti kroz sito veko
Va vi ćete već svilenim gajtanom je
Dan drugog moriti

A ja ću svoje reči iz novih usta sve
Snažnije i glasnije govoriti i govori

Ti i govoriti i govoriti i govoriti

I govoriti.

(Bogumilske pesme, Zvonimir Kostić)
kukusigameni kukusigameni 22:52 29.01.2013

Re: ...


Jelice
anfieldroad anfieldroad 22:56 29.01.2013

Re: ...

Ako se zapravo u prici o srednjevekovnom gnosticizmu govori o srpskoj lozi Nemanjica, ne treba onda zaboraviti da su oni poreklom katolici, svojim ( politickim) izborom pravoslavni, a delom preko Drine i bogumili, preko Tvrtka i ostatka"familije". Koliko je tu vere, a koliko politike ne mozemo da znamo. Ono sto je sigurno je to da u to doba nije postojala znacajnija "medijska sila" od one crkvene. Na klackalici su bili ne samo Nemanjici, vec i svi ostali vladari tog doba,a na nasim prostorima. Cini mi se, a nisam siguran da sam dovoljno dobro razumeo domacina, da svodjenje pojma gnosticizma na srednjevekovnu Rasku , danasnju BIH i okolinu drasticno suzava temu. Nejasno je povezivanje slovenstva i njihovih paganskih verovanja sa hriscanskim verskim prepucavanjima s kraja 11 veka i kasnije. Cela ta istorija je neobjasnjiva iskljucivo teoloskim razmimoilazenjima,odnosno nista manje nije bitna politicka i trgovacka podela juga Evrope tog doba. Zbog svih politickih implikacija koje je "odabir" verske orijentacije imala po vladare, jako je tesko poverovati da su razlozi same "vere" imali toliko bitan uticaj na odluke koje su donosili vladari u vreme 11,12,13,pa i 14 veka na prostorima koje su naselili Sloveni vekovima pre toga.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 29.01.2013

Re: ...

kukusigameni, fala za cvetič...toplo preporučujem zbirku iz koje je ova pesma...retko lepa i dobra. Odlična.
kukusigameni kukusigameni 08:57 30.01.2013

Re: ...

Veoma je teško ovakvu temu obraditi, a da se ljudi ne upoznaju sa trenutkom i nekim istorijskim podacima. Ipak, reč je o gnostičkim (jeretičkim) spisima sa određenog područja nastalim u nekom određenom vremenu. Odatle i osvrt, koji je podložan kritici i promenama kroz komentarisanje, ovde na blogu.


anfieldroad
Zbog svih politickih implikacija koje je "odabir" verske orijentacije imala po vladare, jako je tesko poverovati da su razlozi same "vere" imali toliko bitan uticaj na odluke koje su donosili vladari u vreme 11,12,13,pa i 14 veka na prostorima koje su naselili Sloveni vekovima pre toga.


Sa ovim se slažem. Ali šta ćemo sa onima koji nisu vladari?

U krajnoj liniji, period o kome je reč je period borbe crkve da na različite načine vlada ili barem ima isto toliko uticaja na vladanje koliko i vladari.

Utoliko su gnostici još interesantniji.
kukusigameni kukusigameni 09:06 30.01.2013

Re: ...

dragan7557
Hvala, ali odluči kako da formiraš dva pravca koje ovaj blog u sebi sadrži:


Iskreno Dragane, nisam očekivao ovoliku zainteresovanost za ovu temu.
U pravu si. Nameće se više mogućih pravaca diskusije. I mislim da je to dobro.

Mislim da bi čak bilo i poželjno da diskusija krene u različitim pravcima i samim tim doprinese razumevanju ovog prilično nepoznatog pristupa široj javnosti.

S druge strane, želeo sam da upoznam ljude sa knjigom koja nema samo istorijski značaj, već iz koje se, kao što si i sam primetio u komentaru, mogu izvući paralele poučne za sadašnjost, kako na ovim prostorima, tako, možda, i za ceo svet.
anfieldroad anfieldroad 23:01 30.01.2013

Re: ...

Oni koji nisu vladari, radili su ono sto su morali. Cinjenica da je starih, paganskih verovanja bilo i dalje, a ima ih i danas. S tim sto ih danas svrstavamo u praznoverje ili sujeverje. U vezi sa temom, dakle Slovenima, to ne govori nista, jer ostaci paganskih verovanja postoje svuda u svetu. Crkva se trudi da ih ili uklopi u svoje teologije ili ih omalovazava nazivima koje sam pomenuo gore.
kukusigameni kukusigameni 08:53 31.01.2013

Re: ...

anfieldroad
Oni koji nisu vladari, radili su ono sto su morali.

Pa ni mnogi "vladari" nisu radili baš šta su hteli u tom periodu. Gledali su svoju korist, ratovali u interesu drugih, a usput im je uvaljivana manje ili više organizovana religija. A sve uglavnom iz ličnih interesa.

Primiti hrišćanstvo, značilo je lakše napredovanje u vojnoj hijerarhiji, određene beneficije koje su se ticale dobiti iz ubiranja nameta za carsku kasu i dobijanje većih zemljišnih poseda.

Ono što je interesantno, a u vezi je sa ovim što si napisao, je to, da su hrišćanske bogomolje nicale baš na mestima paganskih ili makar pored njih.

U početku je malo ko od Slovena znao da piše i čita grčki jezzik, tako da su propovedali skoro isključivo usmeno.

Sve to je stvorilo uslove za pojavu bogumila i njihovih interesantnih pristupa sagledavanju nove religije.
docsumann docsumann 00:42 30.01.2013

možda si poranio s drugim djelom


na onom blogu se i dalje komentariše

al' ajd da se i ja i ovdje uključim.

meni su navedene gnostičke nedoumice oko prirode božanske pozicije u odnosu na matreijalnu egzistenciju nepotrebne.
daleko od toga da sam u stanju da ih razriješim, već mislim da taj problem naopako postavljen, ustvari da on kao takav ni ne postoji.
dualizam uvijek unosi (nepotrebnu) potrebu da se definišu odnosi "polova".

bez apsoluta svaki metafizički koncept je ontološki nekompletan. a apsolutu teško da možemo pristupiti sa pozicije ljudske logike, sem kao sveopštoj neodređenosti, slično matematičkom pojmu beskonačnosti ili možda taou.
dragan7557 dragan7557 07:54 30.01.2013

Re: možda si poranio s drugim djelom

doc:
dualizam uvijek unosi (nepotrebnu) potrebu da se definišu odnosi "polova".

Verovatno zato što je princip jedinstva suprotnosti nedovoljo spoznat.
bez apsoluta svaki metafizički koncept je ontološki nekompletan.

Pa eto pojedini fizičari bez ikakve naročite potrebe apsolutizuju c brzinu svetlosti, predstavljaući je kao apsolutnu vrednost iako nije tako.

Uzgred preporučujum ti knjigu koju još nisam pročitao, ali koja obećava i inovira:

"Rome's Revolution"
Michael Brachman(2011) SF

cerski
kukusigameni kukusigameni 08:31 30.01.2013

Re: možda si poranio s drugim djelom

docsumann
meni su navedene gnostičke nedoumice oko prirode božanske pozicije u odnosu na matreijalnu egzistenciju nepotrebne.
daleko od toga da sam u stanju da ih razriješim, već mislim da taj problem naopako postavljen, ustvari da on kao takav ni ne postoji.


Očigledno je da su polazili od snažne utopijske žudnje za božanskom dobrotom, udruženom sa oštrom kritikom nepravde u svetu oko sebe.

Odatle i taj dualistički koncept, pomoću koga se odvaja ovozemaljski svet od božanskog. U nekim spisima i jevanđeljima se čak ide do toga da je istinski Bog iako nenadmašan, potpuno otuđen od sveta.

Cela "Knjiga o dva principa" ispunjena je željom da svet definiše kao poprište bitke dobra i zla.




docsumann docsumann 15:49 31.01.2013

Re: možda si poranio s drugim djelom

cerski
dualizam uvijek unosi (nepotrebnu) potrebu da se definišu odnosi "polova".

Verovatno zato što je princip jedinstva suprotnosti nedovoljo spoznat.


jedinstvo suprotnosti je monistički princip.
JJ Beba JJ Beba 01:19 30.01.2013

gnosticiram


Upamti, pismen gleda u knjigu,
naučen gleda u mudrog,
a mudar gleda u nebo ili u suknju
što može i nepismen.
docsumann docsumann 19:32 30.01.2013

(dija)gnosticiram ;)


da li je sve na svijetu ?
kukusigameni kukusigameni 20:09 30.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

docsumann

da li je sve na svijetu ?

Ili možda: Neka svijeta hiljadu svijetova!
razmisljam razmisljam 23:22 30.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

docsumann

da li je sve na svijetu ?


Да ли је свет све, или постоји и мимо света?
anfieldroad anfieldroad 23:36 30.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Ako je po Mao ce Tungu,onda svakako sveta koji sveta ima tacno hiljadu. Svi koji kazu da ih je vise ili da npr.svet postoji i mimo sveta moze se oprostiti od daljeg svog prisustva u svetu
mirelarado mirelarado 23:52 30.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Svi koji kazu da ih je vise ili da npr.svet postoji i mimo sveta moze se oprostiti od daljeg svog prisustva u svetu


Прича о свету мимо света горко ће им се (о)светити.
anfieldroad anfieldroad 00:19 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Ili,da li se secate da je Dusko Radovic imao problema sa pesmom u kojoj postoji stih~ sve sto raste i treba da raste...sve sto cveta.....
Ideologija tadasnje drzave je smatrala da je to skandalozno, jer bi to znacilo da treba da raste i ono sto toj ideologiji nije blisko i da cveta ono sto ne treba uopste da postoji, a kamoli da cveta..
Ako bi se vratili na odnos crkve prema Bogumilima, videcemo koliko je tanka granica izmedju ideologije i vere. U srednjem veku iskljucivo pravo na obrazovanje imale su crkve, tako da svi ozbiljni mislioci tog doba imaju veze sa njom. Ideologija je moderan pojam. Suprotstavlja se ponekad dogmatskim stavovima crkve, ali imam utisak da sustinski i nema velike razlike izmedju njih. Uvek je na kraju krajeva u pitanju sila koja stoji iza ucenja, ovakvog ili onakvog
mirelarado mirelarado 00:35 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Могло би се такође рећи и да су институционализоване религије уједно и диктатуре које су се најдуже одржале, историјски гледано.
anfieldroad anfieldroad 01:37 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

mirelarado
Могло би се такође рећи и да су институционализоване религије уједно и диктатуре које су се најдуже одржале, историјски гледано.


Moglo bi se reci. Od Francuske revolucije su se uspesno priklonile sekularnim vlastima, na zapadu i na istoku Evrope.Sada zajednicki rade najpametnije moguce, za njih same naravno. Jung kaze da je covek i homo religiozus, od ranije znamo i da smo politicke zivotinje. Sve u svemu, oni to rade za nase dobro, u stvari.
kukusigameni kukusigameni 09:08 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

razmisljam
Да ли је свет све, или постоји и мимо света?


Pa to i jeste dobro pitanje. Da li postoji isključivo ovaj materijalni svet, koji nas okružuje i u kome plivamo ili postoji i nekakav drugi svet?

Ako postoji, pitanje je u kakvom su odnosu ta dva sveta?

To je ono što se u ovim spisima istražuje: Odnos božanskog i materijalnog sveta.

Zvanična religija je ovim gnosticima nametala potpunu vladavinu i kontrolu nad materijalnim svetom (i iz toga izvlačila korist za sebe), dok su gnostici otvarali niz pitanja otkrivajući momente koji apsolutno nisu logični.

Tako su i došli do postavljanja dva principa.

I do toga da budu proglašeni za jeretike!
kukusigameni kukusigameni 09:40 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

mirelarado
Могло би се такође рећи и да су институционализоване религије уједно и диктатуре које су се најдуже одржале, историјски гледано.


To svakako.

Ali ono što je interesantno za ovaj period hristijanizacije jeste to što sama crkva nije tražila danak i nije raspisivala namete, već je tražila način kako bi okupila i pridobila što više ljudi, nevernika, kako su ih nazivali.
docsumann docsumann 15:51 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

qq

razmisljam
Да ли је свет све, или постоји и мимо света?



Pa to i jeste dobro pitanje. Da li postoji isključivo ovaj materijalni svet, koji nas okružuje i u kome plivamo ili postoji i nekakav drugi svet?


po mom skromnom mišljenju, materijalni svijet je samo jedan vid pojavnosti mnogo šire (i dublje) zbilje.

tako da on nije izdvojen iz nje, već predstavlja jednu njenu manifestaciju, pojavni oblik.

recimo kao što bi bilo pogrešno misliti da su oblaci jedini oblik u kojem se voda pojavljuje u prirodi.
kukusigameni kukusigameni 21:28 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

pojavnosti

manifestaciju


Pojavnost (manifestacija) kao termin je primerenija materijalnom svetu

(manifestus na latinskom znači vidljiv, jasan, očigledan).

Tako da da, ovaj svet je manifestan.

Pitanje je da li postoji neki drugi. Neki koji se ne manifestuje. E zato je drugi.

recimo kao što bi bilo pogrešno misliti da su oblaci jedini oblik u kojem se voda pojavljuje u prirodi.


A ovo je pre stanje (agregatno) nego oblik.
razmisljam razmisljam 22:05 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

kukusigameni
razmisljam
Да ли је свет све, или постоји и мимо света?


Pa to i jeste dobro pitanje. Da li postoji isključivo ovaj materijalni svet, koji nas okružuje i u kome plivamo ili postoji i nekakav drugi svet?


Наравно да је добро питање.
Нисам ни имала намеру да се зевзечим, већ сам своје разумевање дискусије преточила у њега сасвим озбиљно.

Ako postoji, pitanje je u kakvom su odnosu ta dva sveta?


Што само два?
ОК. Капирам: инсистираш на ономе што доле објшњаваш - божански и материјални свет.
А шта ако и мимо њих има нешто?
Онда би два принципа била недовољна.

To je ono što se u ovim spisima istražuje: Odnos božanskog i materijalnog sveta.

Zvanična religija je ovim gnosticima nametala potpunu vladavinu i kontrolu nad materijalnim svetom (i iz toga izvlačila korist za sebe), dok su gnostici otvarali niz pitanja otkrivajući momente koji apsolutno nisu logični.

Tako su i došli do postavljanja dva principa.

I do toga da budu proglašeni za jeretike!


Никада није било тешко постати јеретик, чим насрнеш на догму иоле другачијим мишљењем, тако да то није ни мало чудно.
У осталом, и вера је, канда, за многе само још једна врста бизниса, и спремни су је чувати по сваку цену.
Ништа ново на кугли земаљској.

И, да. Занимљиву си тему покренуо.
Можда од агностика постанем и гностик, тек да додатно збуним следећу пописну комисију.
kukusigameni kukusigameni 23:47 31.01.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

razmisljam
Што само два?
А шта ако и мимо њих има нешто?
Онда би два принципа била недовољна.


Nešto ovako?

Kad imaš druga i kad si sretan,
kad voliš nekog, dođe treći,
a ti ostaneš sam.

A onda treći, treći dođe,
i onda on ostane sam,
a onda nekom ti treći budeš
i onda opet sretan si ti.

Onda, tvojoj sreći, doše neko,
neko sasvim treći,
a ti opet si sam.

*Zvonko Bogdan
razmisljam razmisljam 00:14 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

kukusigameni



Мислим, то није лепо.
Ја покушавам да озбиљно учествујем у разговору, а ти сад банализујеш и све сводиш на тричави љубавни троугао.
Оно, јес' да се у датом примеру руше многи светови ( примети: свакако више од два ), али, мислим да си омашио поенту.
anfieldroad anfieldroad 00:42 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Nije bas sasvim tacno da je hristijanizacija imala za cilj samo uvecavanje broja vernika,samo zbog sirenja ispravne vere. Kroz taj proces je za sebe pribavljala ogromnu materijalnu korist. Na razne nacine, vernici, a dotadasnji pagani, bivali su prinudjeni da placaju priznatoj crkvi danak. Mnogi od tih "obicaja" i danas postoje. Placa se svaka usluga koju crkva obavlja. Od svadbe do sahrane. A pritom, hristijanizacija u udaljenim delovima sveta jos ociglednije radi isto. Za svoj racun i za racun vladara pacifikuje osvojene narode na teritorijama koje otima i naravno da u svemu tome ima ogromnu materijalnu korist.Pri tome, nikad nije osudila najsurovije zlocine pocinjene nad urodjenicima sirom hristijanizovanog sveta. Verujem da su oni koji tada nisu bili ubedjeni u "ispravnost" nametnute teologije ziveli u nevidjenom strahu kako od crkve, tako i od njenih patrona. Hrabrost retkih koji su javno govorili svoje jereticko misljenje zasluzuje totalni respekt.
kukusigameni kukusigameni 09:39 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

anfieldroad
Nije bas sasvim tacno da je hristijanizacija imala za cilj samo uvecavanje broja vernika,samo zbog sirenja ispravne vere. Kroz taj proces je za sebe pribavljala ogromnu materijalnu korist. Na razne nacine, vernici, a dotadasnji pagani, bivali su prinudjeni da placaju priznatoj crkvi danak. Mnogi od tih "obicaja" i danas postoje. Placa se svaka usluga koju crkva obavlja. Od svadbe do sahrane.

Dočim se sve ostale usluge u životu ne plaćaju.
Danak i namet je jedno, a plaćanje usluga drugo.
Pri tome, u pitanju su u ovo vreme, o kome govorimo, priučeni sveštenici, koji skoro isključivo usmeno prenose religiju, molitve i izvode obrede.

anfieldroad
A pritom, hristijanizacija u udaljenim delovima sveta jos ociglednije radi isto.

Kojim udaljenim delovima sveta?

anfieldroad
Hrabrost retkih koji su javno govorili svoje jereticko misljenje zasluzuje totalni respekt.


Pa o njima je ovde i reč.

docsumann docsumann 10:13 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Placa se svaka usluga koju crkva obavlja. Od svadbe do sahrane.


ne znam je l' istina ili vic, ali ide ovako:

zvao neki lik popa da mu osvešta kuću, pa se interesuje za cijenu. pop pita za kvadraturu, pa kad je dobio odgovor reče - 100 eura (ovo lupam).
- uu, dosta, a je l' može za 50?
- paa, može, al' ti to neće ništa valjat'.
kukusigameni kukusigameni 10:17 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

- paa, može, al' ti to neće ništa valjat'.


docsumann docsumann 10:18 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

kukusigameni
pojavnosti

manifestaciju


Pojavnost (manifestacija) kao termin je primerenija materijalnom svetu

(manifestus na latinskom znači vidljiv, jasan, očigledan).

Tako da da, ovaj svet je manifestan.

Pitanje je da li postoji neki drugi. Neki koji se ne manifestuje. E zato je drugi.

recimo kao što bi bilo pogrešno misliti da su oblaci jedini oblik u kojem se voda pojavljuje u prirodi.


A ovo je pre stanje (agregatno) nego oblik.


da, baš agregatno stanje! meni se upravo čini da je ovaj naš, vidljivi svijet neki oblik kondezacije ... nečeg "većeg".

pisao sam dosta na blogu o tim mojim gledištima, pa da se sad ne ponavljam u cjelosti
kukusigameni kukusigameni 10:41 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

docsumann
pisao sam dosta na blogu o tim mojim gledištima, pa da se sad ne ponavljam u cjelosti

Jesi. I ja mnogo volim te blogove.
Al' onda dođu fizičari i gore od inkvizicije razvuku blog u dogmatskom pravcu.
Out of Beirut Out of Beirut 15:43 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Који су неопходни услови да би сматрали да постоје два различита света, а не један?
kukusigameni kukusigameni 22:31 01.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Out of Beirut
Који су неопходни услови да би сматрали да постоје два различита света, а не један?

Mislim da ne postoje neophodni već dovoljni uslovi za tako nešto.

Ali zašto da ne, dobar primer je: materija i ideja. Dovoljan uslov.
anfieldroad anfieldroad 00:59 03.02.2013

Re: (dija)gnosticiram ;)

Nije osnovni cilj bio,mada izgleda kao da jeste, ideja( kao sto implicira vas text). Osnovna ideja je kao uvek moc i novac. danak i namet su isto sto i donacija, kad je iznudjena. Cini mi se, ne znam....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana