Budućnost| Ekologija| Zdravlje

GMH ... ama, da li je baš toliko nezdravo ?

Đorđe Bobić RSS / 04.02.2013. u 07:44

Dakle, svi se ovde bave sastavljanjem fudbalske reprezentacije mada nisam siguran da znaju šta u timu radi polutka a čemu služi levi half. Ni ja nisam sasvim siguran oko te semantike fudbalske i vokabulara ali to i nije važno jer to umanjeno poznavanje dođe kao neka nacionalna identifikacija za prepoznavanje, eto i pola dužnosnika takođe brka razne pozicije iz svoje nadležnosti pa se tako ministar kulture zgrane kad sazna da za filmsku produkciju susedno ministarstvo nije odredilo neke pare, ama bilo kakve, iz razloga što je on bio sanjiv to jutro kad se delilo pa nije na vreme tražio i zvocao.

I ja ću po toj šemi da se uključim u akciju „pričam li pričam ... tek da ne ćutim mada pojma nemam“ i to po pitanju Genetski Modifikovane Hrane (GMH) iako ne bih baš mogao da objasnim šta je tu problem ako me neko iznenada pita. Čitam u novinama i vidim na TV (ekranu) kako su čak iz EU ali i ovde u lokalu mnoge zabrinute organizacije za obezbeđivanje narodne zdrave budućnosti nekoj firmi iz Amerike a zove se Monsant zabranile da produkuje svoju proizvodnju i prodaje robu po Evropi a onda i Srbija neće realizovati neki planirani posao sa njima i biće u budžetu neki gubitak i umanjenje blagostanja. Svi su digli glas protiv modifikacije hrane mada jedna uvažena profesorica neki dan kaže u kameru da ta hrana nikako nije štetna za ljudsku upotrebu ali ipak to ne treba da se dopusti jer bi se tako umanjila pozicija na svetskom tržištu naših instituta koji prave zaista odlično seme za uzgoj raznog hranljivog bilja i onda se ja pitam da li je narodno zdravlje ili trgovina u pitanju. I šta se ja uostalom pitam, ćutim i tražim na Kaleniću one kvrgave i flekave voćke koje ni u ruku da ih uzmeš a ako ima crvić onda je tek ono što treba, jer su takve kao zdrave i nehemijske.

U svakom slučaju, GMH je odlukom viših instanci zaduženih za narodnoi zdravlje (sic!) sprečena da dođe u kontakt sa stanovništvom i to bi, opet slušajući druge stručne i po tom pitanju kompetentne ljude, trebalo da bude značajan prilog, maltene doprinos ekološkom načinu života gde je prirodni, čisti i nepatvoreni proizvod za jedenje neophodan da bi se sačuvao identitet naroda i njegovo zdravlje, ovo drugo je pod dva. Ovi stručnjaci nisu za razliku od profesorice pominjali ono sa tržištem i ugrožavanjem domaće proizvodnje, samo su o zdravlju zborili.

Bilo bi verovatno tako i veoma bih cenio brigu dužnosnika jer ovo trovanje masovno zaista nije u redu da se nisam setio đubrenja njiva i bašti i plastenika veštačkim đubrivom koje sa prirodnim resursima za proizvodnju istoga nema mnogo veze već tu dominiraju razne hemijske supstance i onda to ide u zemlju i ostaje koju deceniju unutra, a sad ću ja kao oni što  selektuju reprezentativni tim u fudbalu, a nisam baš nekompetentan jer znam čemu služi centarfor čiji je zadatak da zabija golove a znam i šta radi golman jer on centraforu ne da da mu ga zabije, dakle, biljke rastu na tom hemijom zađubrenom tlu i popiju sve odozdo, porastu jedre i uznapredovalo veće od onog kako bog reče da treba da bude i posle narod to jede.  Ima i ono prskanje opet nekim hemiskim supstancama protiv buba i štetočina direktno po biljkama i plodovima i za to imam razumevanje jer je bolje da se bube i štetočine spreče a da narodu ostane više u ovoj krizi, posle svega što je progutao ono malo hemije neće škoditi, bar ne odmah.

Jabuke su posle GMH procedure po liku i dimenziji iste, one uvozne video sam na pijaci i u nekom marketu mada ih ne deklarišu da su iz te sorte, ni pod razno se ne mogu naći dve različite sve su kao molovane po sistemu copy-paste, izmodifikovane, ali one nisu pod zabranom jer im nije zakačen naziv GMH ili ona piletina koju tove po ubrzanoj šemi pa pile od mesec dana ima dimenziju raskošno izrasle koke na koju se može naložiti pevac ne znajući da srlja u greh sa maloletnicom.  

Da i ne govorim o beogradskom vazduhu, na primer, koji narod udiše jer nema drugi a koji dorađuje i puni olovo oksidom i još nekim supstancama što štipaju pluća nekoliko stotina hiljada automobila i kamiona uglavnom starijeg porekla, jer me mogu označiti kao nekog koji se zalaže i promiviše GMH iz lukrativnih razloga i spletkari protiv vlasti a ja se ustvari samo kao nedoučen u ovoj oblasti pitam ne bih li dobio odgovor pa da se više ne sekriram i da dišem i jedem opušteno.

Osim toga, a posle ovog što sam se setio borba protiv GMH liči na unapred izgubljenu bitku, kao ono sa turbo folk muzikom za koju kažu da je štetna jer umanjuje kulturni potencijal nacije ali je narod prihvatio i sluša do iznemoglosti, ili nuklearkama što prave elektriku a bez kojih se izgleda ne može pa oni što brže misle već to prave a oni usporeni će posle da uvoze struju od njih po povećanoj ceni i platiće taksu na sporost u mišljenju. Možda je bolje na vreme pustiti da se narod navikava na GMH  jer bez obzira na oranice i bašte kojima se raspolaže po planeti nagomilalo se stanovništva preko sedam milijardi te će izlaz biti u neprirodno brzom uzgoju hranljivih biljaka i pilića da bi se to pučanstvo nahranilo a tu je hemija i nuklearni pogon neophodan.

I onda, još, dok otvoriš novine ili pogledaš teve vidi se da je planeta zagađena u meri koja postaje više nego upozoravajuća i preti joj kolaps, te otopljavanje, te zahlađivanje, te promena ili uginuće biljnih i životinjskih vrsta po uobičajenim staništima, pa će da bude tropska klima ovde uz Moravu i ni onaj kanal neće da pomogne i nicaće neko bilje drugačije od autentičnog na kome zaduženi za poljoprivredu sada planiraju budućnost državnih i narodnih poslova. Ustvari, shvatio sam, možda je ideja vodilja koja se javila da će odbijajući GMH proizvodnju i ostajući na prirodno izrasloj hrani pod uslovom da se odustane od zasipanja njiva veštačkim đubrivom ovo ovde postati veoma ekskluzivno mesto gde će se proizvoditi čista eko hrana i da će se prodavati po svetu po skupe pare kao što je u marketima po Evropi gde neke jabuke zato što su eko i kvrgave koštaju dva ili tri puta više od onih što su sve jednake.

A dotle, da jedemo šta ima i kakvo je i da budemo zadovoljni što se okolo o nama brinu bilo da se radi o želji dužnosnika da narod bude prihvatljivo zdrav ili da se ne ugrozi plasman veštačkog genetski prirodnog semena koje proizvode naši instituti i prodaju po svetu. A ostalo zagađenje iz vazduha ili sa zagađenih njiva koje traje treba da se tretira kao folklorna kategorija preko koje se povezujemo sa drugim evropskim narodima jer istu muku muče ili ih je baš briga šta radi levi half, svi ipak gledaju u centarfora i ne pitaju se kako se zove ovo što se diše, jede i pije a kao nije GMH.        

   

Atačmenti



Komentari (145)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

golubica.bg golubica.bg 08:31 04.02.2013

Sustina!

A ostalo zagađenje iz vazduha ili sa zagađenih njiva koje traje treba da se tretira kao folklorna kategorija preko koje se povezujemo sa drugim evropskim narodima jer istu muku muče ili ih je baš briga šta radi levi half, svi ipak gledaju u centarfora i ne pitaju se kako se zove ovo što se diše, jede i pije a kao nije GMH.


A kada bilo kome pomenem nesto slicno, odmah udare po studijama gde je pacovima davana GMH, pa su zapatili silne tumore. Ko tacno i kako kontrolise efekte onoga sto jedemo sada?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:39 04.02.2013

Re: Sustina!

Pa o tome probam da pričam ... čini se da to ne čini niko ili, ako neko i nešto radi ne vidim kako se to u praksi sprovodi ... ostaje samo da se nadam da ima neki propis i možda i neka kontrola ...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:26 04.02.2013

Re: Sustina!

To je daleko od sustine - naprotiv nema nikakve veze sa pitanjem GMH. To sto je zagadjen vazduh, sto se truju ribe, sto smece baca ko gde stigne sigurno nece nestati ako se jos svemu doda i proizvodnja GMH.

Blokiranje Monsanta je jako dobra vest. Inace, objavljeno je na desetine studija koje pokazuju da se svet moze prehraniti i bez GMH - cinjenica da je porasla proizvodnja hrane danas nema nuzno veze sa porastom stanovnistva vec pre sa poremecenim sistemom proizvodnje i velikim zaradama.

Proizvodnja bio-hrane ili mozda jos vaznije fair trade proizvodnja iz konteksta Srbije mozda deluju kao sf ali su u mnogim zemljama realnost. Ako u necemu postoji potencijal onda je to pre u proizvodnji bio-hrane nego u poklanjanju zemlje arapskim seicima ili Coca Coli koji ce sigurno koristiti GMH.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:31 04.02.2013

Re: Sustina!

Ako u necemu postoji potencijal onda je to pre u proizvodnji bio-hrane

Voleo bih da ste u pravu i da je to izvodljivo ...
zemljanin zemljanin 09:47 04.02.2013

Re: Sustina!

Đorđe Bobić
Ako u necemu postoji potencijal onda je to pre u proizvodnji bio-hrane

Voleo bih da ste u pravu i da je to izvodljivo ...

2008-e je proizvedeno hrane za oko 12.5 miljardi ljudi ... mogu i link da stavim ali kasnije ...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:48 04.02.2013

Re: Sustina!

Voleo bih da ste u pravu i da je to izvodljivo


Da skrenem razgovor u malo pozitivnijem smeru.

U mnogim evropskim gradovima postoje urbani povrtnjaci gde se proizvodi zdrava hrana i to odlicno funkcionise - sve sto treba je dobra volja i energija. Jako dobro je i da su inicijative ovog tipa otvorene i da moze da ucestvuje ko god hoce. Evo kako to izgleda na slavnom Soho Square-u u Londonu recimo:



Dobar primer kako ovakve inicijative imaju pozitivan efekat na siru zajednicu je Care Farming projekat. Mada, za ovakve stvari je potrebna i malo bolja organizacija i institucionalna podrska.



Svako moze da volontira i na farmama u okviru projekta World Wide Opportunities on Organic Farms - na osnovu licnog iskustva ovo mogu samo da preporucim. Ima i par farmi u Srbiji. http://www.wwoof.org/
dragan7557 dragan7557 10:55 04.02.2013

Re: Sustina!

Đorđe Bobić
Pa o tome probam da pričam ... čini se da to ne čini niko ili, ako neko i nešto radi ne vidim kako se to u praksi sprovodi ... ostaje samo da se nadam da ima neki propis i možda i neka kontrola ...

Pa Đorđe Bobiću striktno gledano GMH uopšte ne postoji ono što postoji se naziva GMO dakle Genetski Manipulisani Organizmi, tako da je ovo blog ni o čemu, ili pak nepostojećem, sa velikim rizikom da te optuže za manipulaciju javnim mnjenjem, a što smatram da ovaj tendenciozni blog i jeste.

I pored toga što se ograđuješ:

I ja ću po toj šemi da se uključim u akciju „pričam li pričam ... tek da ne ćutim mada pojma nemam“ i to po pitanju Genetski Modifikovane Hrane (GMH)

smatram, da čak i ako kažeš da nemaš pojma, predmet o kome nemaš pojma moraš da nazoveš njegovim konvencionalnim imenom kako bi ostatak ljudi razumeo, da ako već nemaš pojma o čemu pišeš, makar znaš kako se to o čemu nemaš pojma a pišeš, zove.


cerski
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 13:11 04.02.2013

Re: Sustina!

odmah udare po studijama gde je pacovima davana GMH, pa su zapatili silne tumore.

Studija se odnosi samo na Monsantovu Roundup ready GM kukuruz
Studija je obuhvatala 200 pacova i trajala 2 godine.
Pacovi su razdvojeni u 10 grupa:
3 koje su imale deo standardne dijete zamenjene različitim procentima GM kukuruza (max 33%) tretiranog Roundup pesticidom.
3 sa istim protokolom ali netretirano Roundup-om
3 bez GMO kukuruza ali sa malim količinama Roundup-a u vodi (u različitim količinama)
I jedna kontrolna grupa koja je jela 2/3 standardnu hranu i 1/3 običan kukuruz.
Svaka grupa je imala 10 mužijaka i 10 ženki.
Autori studije su našli značajno negativno dejstvo kako samog GM kukuruza tako i roundup-a
Do kraja studije 50-80% ženki je dobilo tumor u odnosu na 30% u kontrolnoj grupi
Kod mužijaka problemi sa jetrom i bubrezima su bili 2-2.5 puta izraženiji nego u kontrolnoj grupi.
50% mužijaka i 80% ženki umrlo je preranom smrću u odnosu na 30% i 20% u kontrolnoj grupi.

Postoje međutim problemi sa studijom: kombinacija korišćenja sorte pacova gentetski sklone raku dojke i relativno malih uzoraka (kontrolna grupa na primer ima samo deset ženki i deset mužijaka) se mora uzeti u obzir.

Iako nije konačna ova studija je dovoljna da se zabrinemo pogotovo kad su u pitanju Monsantovi GM usevi (Monsanto, firma koja je proizvela agent orange, je prvo napravio najjači poznati herbicid Roundup, a onda genetski modifikovala useve da budu otporni na dati pesticid)

Drugi projekti za GM modifikaciju koji su prvo dosta noviji, drugo rađeni sa drugim ciljevima meni deluju veoma zanimljivo.

Npr tzv Zlatni pirinač je pirinač koji je GM da proizvodi Vitamin A, da bi sprečio ozbiljne bolesti koje ishrana dominirana pirinčem siromašnih u Aziji izaziva.
Tu su i usevi otporni na neke od pošasti koji bi inače morali da budu prskani sa dosta pesticida.

Inače zanimljivo mi je da ljudi koji nemaju ništa protiv hibrida (koji čine mnogo veću genetsku izmenu od bilo kojeg GM useva) prave toliku paniku oko GM-a.

Ja sam rođen krajem 1979. tada je na planeti bilo 4.3milijarde ljudi, kada je moj otac rođen krajem '54. bilo je 2.7 milijardi ljudi ,sada ih ima više od 7 milijardi, i rašće to 10 milijardi pre nego se stabilizuje.
Ako neko misli da sve to može bez nekih novih naučnih dostignuća onda se vara.
Kada je Norman Borlaug proizveo (hibridizacijom) današnje žito, nakon II sv. rata, rešio je problem gladi u svetu, u međuvremenu svet je sa manje od 2.5 otišao na preko 7 milijardi.
Vreme je za novu revoluciju.

angie01 angie01 13:26 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

Inače zanimljivo mi je da ljudi koji nemaju ništa protiv hibrida (koji čine mnogo veću genetskuizmenuod bilo kojeg GM useva) prave toliku paniku oko GM-a.


ako moze objasnjenje?!...ne kapiram kako hibrid , koji se dobija ukrstanjem moze biti opsaniji od gmo, koji u sebi ima i gene svih napadaca i opasnosti, koji nisu dovoljno istrazeni u posledicama?
dragan7557 dragan7557 13:44 04.02.2013

Re: Sustina!

kalif:
Kada je Norman Borlaug proizveo (hibridizacijom) današnje žito, nakon II sv. rata, rešio je problem gladi u svetu,

Baš vala svega nešto više od milijarde danas nema šta da jede, oko dve milijarde nemaju dovoljno za dnevni obrok i da ne davim dalje.

A problem je po tebi majstore rešen REŠENJEM o rešenju gladi u svetu.

Što više od pola čovečanstva gladuje to naravno nije problem?

REŠENJE o ukidanju gladi je tu?

Neka jedu kolače, ako nema hleba?!

Nije mi jasno odakle tolika pamet novim generacijama ali znam da sa razumom nemaju baš mnogo posla.

cerski
rade.radumilo rade.radumilo 15:01 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

ako moze objasnjenje?!...ne kapiram kako hibrid , koji se dobija ukrstanjem moze biti opsaniji od gmo, koji u sebi ima i gene svih napadaca i opasnosti, koji nisu dovoljno istrazeni u posledicama?


Prosto, kod stvaranja hibrida, počneš tako što uzmeš dve vrste i napraviš novu, dobivši tako vrstu koja ima 50% gena jedne a 50% gena druge vrste. Tu sada dođe priča o dominantnim i recesivnim genskim alelima i određen procenat novodobijene populacije ima ove ili one karakteristike izražene. Ti uzmeš od te populacije onaj deo koji ima izraženije karakteristike koje želiš a suzbijenije one koje želiš da suzbiješ pa ukrštaš dalje.
Druga varijanta je da iz jedne vrste izdvojiš željeni deo populacije pa vršiš selekciju i naknadna ukrštanja, kako bi pojačala određene osobine.
U principu i jedno i drugo je veštačka evolucija određene vrste. Čovek to radi od pronalaska poljoprivrede i stočarstva na ovamo.
Dakle stvaraš organizme sa genetsko mstrukturom koja ne postoji, niti bi mogla postojati u prirodi, uglavnom, budući da su hibridne vrste sve odreda najčešće nesposobne za samostalno preživljavanje u prirodnim uslovima.
Kod GMO je reč o tome da radiš istu stvar, ali zahvaljujući tome što možeš direktno menjati DNK strukturu, možeš uzeti željeni gen (recimo koji inicira proizvodnju vitamina A) i ugraditi u DNK strukturu neke vrste (pirinač npr.).
Kao što vidiš, uradila si potpuno istu stvar, stvorila si biljnu ili životinjsku podvrstu, sa DNK strukturom koja najverovatnije ne bi mogla postojati u prirodi.

Nema suštinske razlike između hibridnih i GMO sorti hrane. I jedne i druge imaju izmenjenu DNK strukturu, koja je malo verovatna u prirodnim uslovima.
golubica.bg golubica.bg 15:25 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

rade.radumilo

Prosto, kod stvaranja hibrida, počneš tako što uzmeš dve vrste i napraviš novu, dobivši tako vrstu koja ima 50% gena jedne a 50% gena druge vrste. Tu sada dođe priča o dominantnim i recesivnim genskim alelima i određen procenat novodobijene populacije ima ove ili one karakteristike izražene. Ti uzmeš od te populacije onaj deo koji ima izraženije karakteristike koje želiš a suzbijenije one koje želiš da suzbiješ pa ukrštaš dalje.
Druga varijanta je da iz jedne vrste izdvojiš željeni deo populacije pa vršiš selekciju i naknadna ukrštanja, kako bi pojačala određene osobine.
U principu i jedno i drugo je veštačka evolucija određene vrste. Čovek to radi od pronalaska poljoprivrede i stočarstva na ovamo.
Dakle stvaraš organizme sa genetsko mstrukturom koja ne postoji, niti bi mogla postojati u prirodi, uglavnom, budući da su hibridne vrste sve odreda najčešće nesposobne za samostalno preživljavanje u prirodnim uslovima.
Kod GMO je reč o tome da radiš istu stvar, ali zahvaljujući tome što možeš direktno menjati DNK strukturu, možeš uzeti željeni gen (recimo koji inicira proizvodnju vitamina A) i ugraditi u DNK strukturu neke vrste (pirinač npr.).
Kao što vidiš, uradila si potpuno istu stvar, stvorila si biljnu ili životinjsku podvrstu, sa DNK strukturom koja najverovatnije ne bi mogla postojati u prirodi.

Nema suštinske razlike između hibridnih i GMO sorti hrane. I jedne i druge imaju izmenjenu DNK strukturu, koja je malo verovatna u prirodnim uslovima.


Upravo, ovo je GMO u sustini. Ako tome dodamo i paniku oko naucnog rada za koji se ispostavilo da ima ozbiljnih metodoloskih problema (ali boze moj, ima kolor slike pacova sa gomilom tumora koje su svi mediji preneli), mislim da je vise nego jasno oda je debata o GMO previse ostrascena. Hajde da donosimo odluke na osnovu naucno dokazanih cinjenica, a ne halabuke oko djavolske organizacije Monsanto, kancerogenih materija i ekoloske katastrofe. Pa i ako ispadne da GMO donosi vise stete nego koristi, fine with me, dokle god baratamo dokazima, a ne pretpostavkama ili jos gore, predrasudama.
looping looping 15:26 04.02.2013

Re: Sustina!

Ja sam rođen krajem 1979. tada je na planeti bilo 4.3milijarde ljudi, kada je moj otac rođen krajem '54. bilo je 2.7 milijardi ljudi ,sada ih ima više od 7 milijardi, i rašće to 10 milijardi pre nego se stabilizuje.

Poznata je stvar da priroda sama regulise rast populacije, od davnina. A u moderno vreme covek je resio da uzme stvar u svoje ruke. GMO je jedan od nacina.
Jedan od strucnjaka za regulisanje svetske populacije: Link.

In 1973, Holdren encouraged a decline in fertility to well below replacement in the United States, because "210 million now is too many and 280 million in 2040 is likely to be much too many."[22] In 1977, Paul R. Ehrlich, Anne H. Ehrlich, and Holdren co-authored the textbook Ecoscience: Population, Resources, Environment; they discussed the possible role of a wide variety of solutions to overpopulation, from voluntary family planning to enforced population controls, including compulsory abortion, adding sterilants to drinking water or staple foods, forced sterilization for women after they gave birth to a designated number of children, and discussed "the use of milder methods of influencing family size preferences" such as access to birth control and abortion.

To su bile stare, sirove metode. Danas imamo malo sofisticiranije metode.

PS.
Ali sve je to samo teorija. I to ona o zaveri.
dragan7557 dragan7557 15:40 04.02.2013

Re: Sustina!

looping:
Poznata je stvar da priroda sama regulise rast populacije, od davnina.

A onda dođu Maltusi i započne propagiranje zločina prema čovečnosti a bome i čovečanstvu.

Od ovode navedenog kockarskog probisveta Holdren-a mi se gadi.


cerski
angie01 angie01 15:47 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

Nema suštinske razlike između hibridnih i GMO sorti hrane. I jedne i druge imaju izmenjenu DNK strukturu, koja je malo verovatna u prirodnim uslovima.


sustinska razlika je sto kod hibrida ukrstas dve razlicite sorte, a kod gmo su ukljuceni i geni napadaca, ...ono kako si ti predstavio sa a vitaminom jos ispada bolje,od prirodnog, a to je samo obogaceno zrno.

da sve to tako dobro i super, ne bi svako ko ima iole meogucnosti na tom istom zapadu, za mnogo vece pare kupovao i hranio se organik hranom!
looping looping 17:15 04.02.2013

Re: Sustina!

Od ovode navedenog kockarskog probisveta Holdren-a mi se gadi.

Covek je visi savetnik Predsednika najmocnije drzave na svetu za nauku i tehnologiju pa ti vidi.
dragan7557 dragan7557 17:19 04.02.2013

Re: Sustina!

looping
Od ovode navedenog kockarskog probisveta Holdren-a mi se gadi.

Covek je visi savetnik Predsednika najmocnije drzave na svetu za nauku i tehnologiju pa ti vidi.

Ma može biti i sam Sveti Petar lično, kockar je kockar, a svi kockari su i probisveti.

cerski
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:15 04.02.2013

Re: Sustina!

E pa dragane 7557 iliti cerski tvrdnja ti je sasvim neosnovana uz svo poštovanje tvog pisanja komentara jer prvo, ja sam odlučio da to što jedem bilo genetski modifikovano ili bilo bio i eko zovem HRANA pa onda ide genetski modifikovana hrana (GMH) a ne sasvim neodređeno i stereotipno i konvencionalno genetically modified organism (GMO), dakle, verovatno, po sopstvenom priznanju, nemam pojma ali bar sam sa sobom posedujem raščišćene neke stvari i zovem ih po mome. Ama, mislim da je zaista sve jedno kako se šta zove, suština je da je u okruženju sve na ivici da bude monopolizovano i podređeno interesima onih sa kapitalom a ono što proizađe je samo jedna od posledica koju narod prihvata jer nema drugu varijantu ... ima i u poslednje vreme i generski modifikovana arhitektura (GMA) nastala kao potreba pojedinih sa param da se neobičnim formama nametnu na tržištu i eto sad če nešto iz te fele da zidaju sa obe strane Kalemegdana.
AlexDunja AlexDunja 18:48 04.02.2013

Re: Sustina!

... ima i u poslednje vreme i generski modifikovana arhitektura (GMA) nastala kao potreba pojedinih sa param da se neobičnim formama nametnu na tržištu i eto sad če nešto iz te fele da zidaju sa obe strane Kalemegdana.


ovde mislite na zahu hadid, ako se ne varam,

saglasna sam sa vama da bi onaj njen projekat
narušio izgled kalemgdana, i na tom mestu bio nepriličan,

no me zanima da li tako mislite o svemu što ona radi?

meni se neke njene zgrade baš, baš sviđaju,
pa me zanima šta vi mislite...jer ja arhitekturu posmatram
samo vizuelno, mislim nisam stručna...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:51 04.02.2013

Re: Sustina!

AlexDunja

Gospođu Hadid i njeno delo veoma cenim i ovde govorim samo o projektu kod Kališa !
AlexDunja AlexDunja 18:54 04.02.2013

Re: Sustina!

ovde govorim samo o projektu kod Kališa !

tako sam i shvatila onaj vaš blog na tu temu,
nego ste me sada zbunili sa ovim GMA.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:48 04.02.2013

Re: Sustina!

[AlexDunja
quote]zbunili sa ovim GMA.

Pre godinu i po na mom sajtu (www.djordjebobic.com) sam objavio tekst o genetski modifikovanoj arhitekturi (GMA) pa mi se omaklo da i ovde spomenem ... ista priča o kućama kao i o biljkama ...
dragan7557 dragan7557 19:53 04.02.2013

Re: Sustina!

Đorđr Bobić:
ista priča o kućama kao i o biljkama ...

E baš fala, bre! Sad mi je jasno odakle priča Velje Ilića o Srbskim Kućama po ceni od € 300 m2.

cerski
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:58 04.02.2013

Re: Sustina!

cerski ... očeš da kažeš da je Velja I. isto što i Monsanto ? I ko je koga tu inspirisao ...
AlexDunja AlexDunja 20:07 04.02.2013

Re: Sustina!

Đorđe Bobić
[AlexDunja
quote]zbunili sa ovim GMA.

Pre godinu i po na mom sajtu (www.djordjebobic.com) sam objavio tekst o genetski modifikovanoj arhitekturi (GMA) pa mi se omaklo da i ovde spomenem ... ista priča o kućama kao i o biljkama ...


pa baš ste mogli da ostavite link na tekst,
mallo vam je nepregledan sajt, al dooobro, potrudiću se:)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 20:30 04.02.2013

Re: Sustina!



AlexDunja

Izvinte, evo linka

http://djordjebobic.com/?p=3617
iza_duge iza_duge 20:44 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

angie01

da sve to tako dobro i super, ne bi svako ko ima iole meogucnosti na tom istom zapadu, za mnogo vece pare kupovao i hranio se organik hranom!


Snobovi kupuju sve što im neko utuvi u glavu da je dobro i ''zdravo''. Slično kao kada ljudi ovde trče u prodavnice ''zdrave'' hrane, ni ne sluteći kakve se zamke tu kriju.

Sa razvojem nauke, i organska proizvodnja će koristiti genetski modifikovano seme, naročito ono otporno na viruse.

Najveća prednost GMO hrane je u skraćivanju procesa selekcije. Za klasičnu selekciju sorti i hibrida, potrebno je najmanje 10 godina, a genetskim modifikacijama se to vreme znatno skraćuje (i naravno, već su pisali o smanjenoj upotrebi pesticida, jer su GMO biljke otpornije na parazite, insekte i korove).

Najveća opasnost leži u tome da se izazovu alergije, da GMO biljke budu alergeni. Druga stvar o kojoj treba voditi računa je da se ne proizvode biljke rezistentne na antibiotike, jer bi tada i ljudi koji konzumiraju takve biljke postali otporni na antibiotike.

Dakle, biotehnološka proizvodnja hrane koja se zasniva na genetski modifikovanim organizmima i biljkama, kao ni konvencionalna proizvodnja, nije sto posto sigurna (ali, šta je danas sigurno?!), a sve ostalo (razne teorije zavere, zastrašivanje i zbunjivanje ljudi itd) je mlaćenje prazne slame.
AlexDunja AlexDunja 20:52 04.02.2013

Re: Sustina!

http://djordjebobic.com/?p=3617

e, hvala, zanimljiv tekst,
i kapiram sad šta ste hteli reć povodom
ms. hadid:)
dragan7557 dragan7557 10:29 05.02.2013

Re: Sustina!

Đorđe Bobić
Re: Sustina!
E pa dragane 7557 iliti cerski tvrdnja ti je sasvim neosnovana uz svo poštovanje tvog pisanja komentara jer prvo, ja sam odlučio da to što jedem bilo genetski modifikovano ili bilo bio i eko zovem HRANA pa onda ide genetski modifikovana hrana (GMH) a ne sasvim neodređeno i stereotipno i konvencionalno genetically modified organism (GMO),

Dear Džordž,

u hranu spadaju i neorganske tvari(hrv.), koje nije moguće genetski modifikovati.

Naravno te postojeće splačine, dakle neorganske stvari koje je isti Monsanto proizvodi prodaje na veliko ljudima da ždernjaju poput Aspartam-a, ali isti Aspartam ne spada u organizme, ali spada u hranu.

Istraživanja su pokazala koliko je Aspartam štetan po ljude i .... nikom ništa!

Interesantno je znati i ko je bio Generalisimus Monsanta u vreme kada je Aspartam dozvoljen za ljudsku upotrebu, inače u Srbiji dobro poznat po zlu, a ko je to ostavljam tebi na istraživanje.

Iznenađenje garantovano!

cerski
dragan7557 dragan7557 11:15 05.02.2013

Re: nemate bre pojma!

iza_duge:
sve ostalo (razne teorije zavere, zastrašivanje i zbunjivanje ljudi itd) je mlaćenje prazne slame.

gospođo draga,

već sam vam rekao da je ovde sve sam lenji penzos koji, kako ste to skoro na jednom drugom blogu lepo rekli: "živi sa tuđih leđa," bre"!

Očijukanje im je dnevna zabava pošto su one sa čijih leđa žive već ogulili do koske, pa sad u nedostatku boljeg, glođu čak i koske, bre.

Moje iskreno saučešće vama i onim koji se poput vas, ubiše od posla, kako bi izdržavali ove, ove... penzionerske blogoparazite, ali verujte Oni se pameti neće dozvati.

A neki se stalno pitaju, da ako je u pravu glas razuma koji navedoste:

Sa razvojem nauke, i organska proizvodnja će koristiti genetski modifikovano seme

zbog čega je bilo potrebno graditi užasno skupe Svetske Banke Semena(starih vrsta semena) u čijem finansiranju je debelo učešće uzeo i sam Monsanto, pa kao sufinansijer stekao određena prava na te izvorne vrste, koje su smeštene u Semenskim Bankama, pošto je isključeno staviti patent na te vrste, ali je vlasnička prava nad semenom moguće ostvariti na osnovu učešća u vlasništvu i finansiranju Svetskih Banaka Semena, posle izumiranja izvornih vrsta biljaka?

Šta će EU površina od 2 miliona hektara zemljišta u Indiji koje ne služi ničem drugom već održavanju starih vrsta biljaka?

Ako će se u budućnosti vašoj, koristiti genetski modifikovani semenski monstrumi, kao što kažete, onda su navedeni imensni troškovi bahatost ovih koji, kako rekoste: "žive sa tuđih leđa"!?

Sva ova, do zla boga glupava pitanja eto postavljaju ti koji nemaju druga posla, žive kako rekoste, sa tuđih leđa, ne plaćaju porez kao vi a PDV gde god mogu trpaju u svoje duboke džepove, naravno od onoga što im ostane kad ih ošišaju oni što "rade."

cerski
iza_duge iza_duge 12:52 05.02.2013

Re: nemate bre pojma!

cerski


Dragane, šta Vam je? Da vas lepo sad pitam, šta Vam je?

Lepo Vam neke stvari kažu ''zemljanin'', ''rade.radumilo'' i još neki, a Vi svaku, ama baš svaku priliku koristite da pokažete svoj cinizam, pri tome brkajući babe i žabe.

Govorimo o istinama i zabludama u vezi sa GMO hranom!
dragan7557 dragan7557 14:19 05.02.2013

Re: nemate bre pojma!

iza_duge
Re: nemate bre pojma!

cerski



Dragane, šta Vam je? Da vas lepo sad pitam, šta Vam je?

Pa evo da ti lepo i odgovorim.
Lepo Vam neke stvari kažu ''zemljanin'', ''rade.radumilo''

I jednog i drugog cenim i smatram ozbiljnim blogerima, ali koji nažalost isto mogu da pogreše. Ova tvrdnja:
zemljanin
posledice
Štetnost GMO po ishranu, ako se tako može nazvati, faktički ne postoji

je čista spekulacija a pošteniji naučnici bi je nazvali i potpunom pa i zlonamernom dezinformacijom, evo zašto:

Posledice upotrebe GMO organizama i njihovu štetnost je moguće ispitati pokazati i dokazati isključivo i samo praćenjem stvarnih podataka o sveukupnom zdravlju korisnika GMO. Ako ne celog čovečanstva, onda ogromnog statističkog uzorka.

Da je upotreba GMO u ishrani čovečanstva prekratka za donošenje bilo kakvih zaključaka tipa "zemljanin tvrdnja, štetnost GMO faktički ne postoji" je jasno svakom ko misli, za to nije potrebno biti naučnik. Već ovo što sam napisao svrstava ostale zemljaninove tvrdnje ovog tipa u čiča miča i gotova priča.

Dalje sam "zemljanin se poziva na "istraživanja":
zemljanin:
Nije jedina, druga je evropska BASF (Badische Anilin- und Soda-Fabrik)

dakle na jednu od najkompromitovanijih korporacija u vas celoj istoriji čovečanstva, poznatu po svojoj zločinačkoj delatnosti, a što dalje kompromituje ozbiljnost zemljaninovog pisanja o ovoj temi, što sam i naveo ovde:
cerski:
BASF

Stara humana organizacija poznata pod nezaboravnim imenom IG Farben, naravno malo Istorije neće škoditi pogotovu kada je učešće u humanitarnom projektu Holokast u pitanju.

Njima su svoje poverenje pružili milioni Jevreja u masovnom testu Ziklon B gasa,

Umesto da se zbog mojih primedbi uozbilji zemljanin, ako bih po tvom, replicira cinizmom:
zemljanin:
informacija je informacija ..

E sad o ozbiljnosti zemljanina ne bih dalje jer je po već citiranom sebe kompromitovao navedenim neozbiljnim izjavama, ali sa ovim:
zemljanin:
Smatram krajnje neprofesionalnim izjave ljudi koji nisu bili u poziciji ili nisu upoznati sa testovima i podacima

sebe svrstao u grupu koju optužuje za - neprofesionalizam i nepoznavanje topic-a o kojem piše.

Na ovo što mi spočitavaš ovde:
Govorimo o istinama i zabludama u vezi sa GMO hranom!

jedini plausibilan odgovor je da u ovom momentu na osnovu ogromnih saznanja o prirodi i nama samima, dakle ljudskoj vrsti je moguće konstatovai samo ono što nepristrasan i nekorumpirani deo naučnog sveta i kaže:

O konkretnoj štetnosti GMO se sa sigurnošću može govoriti tek posle protoka velikog vremenskog perioda, na bazi tada dostupnih podataka.

Tvrdnje o nepostojanju štetnosti ovih monstruma su paušalne, neozbiljne i zlonamerne, a ako potiču iz nobaveštenosti onda zemljaninova tvrdnja:
Štetnost GMO po ishranu, ako se tako može nazvati, faktički ne postoji .

je rezultat neobaveštenosti, i nije bazirana ne na faktima kako zemljanin eksplicitno tvrdi, već upravo na rekla kazala.

Ovaj tvoj iskaz:

iza_duge:
Dakle, biotehnološka proizvodnja hrane koja se zasniva na genetski modifikovanim organizmima i biljkama, kao ni konvencionalna proizvodnja, nije sto posto sigurna

osim što nema nikakve veze sa topic-om, je potpuno promašena i nepotrebna verbalizacija koju i nije moguće završiti na drugi način nego ovako:
(ali, šta je danas sigurno?!),

dakle paćenički, postavljanjem "ubistvenog" i osobito nesadržajnog zaključka o prihvatanju i mirenju sa teškom Sudbinom?!

Da u ovom topic-u nije u pitanju Sudbina već čista korporativna pohlepa izbegavaš da kažeš, navodeći već poznatu ofucanu i veoma olinjalu mantru:

a sve ostalo (razne teorije zavere, zastrašivanje i zbunjivanje ljudi itd) je mlaćenje prazne slame


Da zaključim ako zavere ne postoje onda je ubistvo premijera Đinđića spontani događaj slučajnog ili emotivnog karaktera, a suđenje ubicama je mlaćenje prazne slame?


cerski
zemljanin zemljanin 15:05 05.02.2013

Re: nemate bre pojma!

je čista spekulacija a pošteniji naučnici bi je nazvali i potpunom pa i zlonamernom dezinformacijom, evo zašto:

The US government approves genetically engineered plants and animals on a case-by-case basis, and the U.S. Department of Agriculture restricts the use of GMO crops that might harm other plants.

The World Health Organization has said no ill health effects have resulted from GMO foods currently on the international market.

The American Medical Association sees "no scientific justification for ... etc" but favors stricter testing before they hit stores.

...

to su relevantni izvori informacija, nadam se

ali koji nažalost isto mogu da pogreše

apsolutno se slažem, niti imam sve informacije niti mogu da ih sve pravilno interpretiram, zato i služi ovaj blog ...

da dodam mišljenja EU regulatornih tela

honey industry
Responsible for the study was the Bavarian “Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau (LWG), which undertook the experiments together with other local institutions. The results were published in 2005 and included the analysis of honey and pollen collected by bees in closer proximity to GM maize cultivations.

itd ili

http://www.gmo-compass.org/eng/safety/human_health/
http://www.gmo-compass.org/eng/safety/environmental_safety/

a sajt/linkovi je formiran zbog informisanja u sklopu European Union within the European Commission’s Sixth Framework Programme from 1 January 2005 until 28 February 2007.
dragan7557 dragan7557 16:25 05.02.2013

Re: nemate bre pojma!

zemljanin:
to su relevantni izvori informacija, nadam se

Relevantni nisu a žestoko korumpirani jesu.

Kako bi bilo da pokušaš sa naučnim umesto birokratskih autoriteta?
The World Health Organization has said no ill health effects have resulted from GMO foods currently on the international market.

Posebno ovi, ne narediše li oni Pandemiju Svinjskog Gripa?

Koliko brdo para zaradi Pharma Industija na splačinama od vakcine?

Ode li neko na robiju zbog belosvetske pljačke vas cele planete preko prodaje splačina od vakcine.

Ne sikaše li se i Obama i Tadić kako "primaju" te splačinetine?


Što se EU i Brisela tiče sa preko 30.000 lobista u Briselu niti je moguće govoriti o bilo kakvoj relevanciji niti mi je to namera.

cerski
hajkula1 hajkula1 17:11 05.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

rade.radumilo
... kod stvaranja hibrida, počneš tako što uzmeš dve vrste i napraviš novu, ...

Kod GMO je reč o tome da radiš istu stvar, ali zahvaljujući tome što možeš direktno menjati DNK strukturu, možeš uzeti željeni gen (recimo koji inicira proizvodnju vitamina A) i ugraditi u DNK strukturu neke vrste (pirinač npr.).
Kao što vidiš, uradila si potpuno istu stvar, stvorila si biljnu ili životinjsku podvrstu, sa DNK strukturom koja najverovatnije ne bi mogla postojati u prirodi.

Nema suštinske razlike između hibridnih i GMO sorti hrane. I jedne i druge imaju izmenjenu DNK strukturu, koja je malo verovatna u prirodnim uslovima.


Nije tacno.

Hibrid je na primer mula i mazga. Jedno je dobijeno ukrstanjem konja i magarice a drugo ukrstanjem kobile i magarca.

Znaci, moze spontano da se dobije hibrid bez pomoci coveka.

GMO je nemoguc bez ucesca coveka.

GMO nastaje kao razmnozavanje, tj oplodnja, tj mesanje bakterije i biljke. Zivotinje i biljke. Gljivice i biljke. Igranje ludih nacnika. Igranje sa DNK nesrodnih vrsta. Na DNK je zapis, recimo neke bakterije, nekog mikroorganizma, koji se izvuce i ubaci u paradjaz.

Ili sada sto su uradili, ubacili su ljudski genom u svinju.



hoochie coochie man hoochie coochie man 18:06 05.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

Znaci, moze spontano da se dobije hibrid bez pomoci coveka.


Može i spontano ali postoje hibridi, ne mali broj njih, koji se dobijaju isključivo pod uticajem čoveka. Takva ukrštanja kakva čovek inicira u dobijanju hibrida u prirodi su nemoguća.

Postoje npr sorte koje imaju genetsku strukturu takvu da su autosterilne, ne mogu same sebe oprašiti, oploditi. Čovek uspe da pobedi genetiku (modifikuje je ali ne "pincetom" kako to radi Monsanto) dobije potomstvo iz takve oplodnje, kasnije to potomstvo ukršta sa drugim sortama i dobije hibrid.
Ili sorte koje su međusobno sterilne "natera" da se ipak oplode.
I još dosta takvih primera.

Uzgred, mula i mazga nisu hibridi, ali to je sad manje važno.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:20 06.02.2013

Re: Sustina!

Baš vala svega nešto više od milijarde danas nema šta da jede, oko dve milijarde nemaju dovoljno za dnevni obrok i da ne davim dalje.


Poštovani Dragane, prosto me strah sa vama raspravljati jer već jednom sam bio u krivu
Ali kad rekoh da je rešen problem gladi u svetu nisam naravno mislio da više niko nije bio gladan ali procene su da je spasio oko milijardu ljudi od gladi (u vreme kad je na planeti bilo manje od 4 milijarde ljudi).
Meksiko je pretvorio od uvoznika u izvoznika hrane.
Indija i Pakistan su praktično tek nakon uvođenja njegovih useva imali dovoljno hrane da nahrane populaciju po pristupačnim cenama.
To naravno nije promenilo situacije gde ljudi nemaju ni svoje zemlje ni kapitala ni veština koje bi mogli unovčiti, ni društvo koje se dovoljno o tome brine.
To nije promenilo ni situaciju u zemljama koje klimatski ne odgovaraju proizvodnji sorta žitarica koje su razvijene u tzv "Zelenoj Revoluciji"

I da g.Borlaug se nije bavio nijednom od "poslovnih strategija" koje Monsanto upošljava, međutim ljudi su i njega napadali zbog genetske modifikacije hrane.
Oni koji su ga napadali su doduše uglavnom bili iz bogatih zapadnih zemalja koji nikada nisu okusili masovnu glad.
dragoljub92 dragoljub92 00:41 07.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

Ili sada sto su uradili, ubacili su ljudski genom u svinju.

hajkulo to očemi ti pričaš je trans genetska manipulacija i ona se razlikuje od genetske manipulacije u tome što
kod genetske manipulacije se uzimas poželjan gen iz biljke i forsira a nepoželjan se odbacuje-to čovek radi sa konjima,psima,mačkama i ostalim.
kako
pošto se prirazumem u konjarstvo reći ću ti kako to rade konjari
daklem pripuste pastuva na majku,pa na ćerku i tako do 5 kolena onda ubace novog pastuva da osveži krv pa ponovo. isto ili slično se radi i sa konjima,kravama ,svinjama , a verovatno postoji ineki sličan način kad su biljke u pitanju.ovo je do sad rađeno na klasičan sexualni način,nauka sad može jednostavno da isforsira gen koji želi i da skrati vremensko razdoblje na x-3-4-5x
plus što kod uzgoja pasmina iliti rasa geni se ukrštaju i između braće setara majki i sinova sve dok se ne dobije unapred zacrtan plan.
to je genetska manipulacija.
kod trans genetske manipulacije se mešaju geni raznih životinja i biljaka,može samo biljka+biljka,biljka+životinja,životinja+životinja.
gledao sam emisiju gde je čovek samo sklonio gen koji meri temperaturu vode i koji na određenoj temperaturi zaustavlja daji rast lososa.ja ne verujem da taj gen u lososu utiče na rast čoveka koji jede lososa i da bi zbog tog gena ja počeo da rastem u beskonačno. usput čovek je namerno sterilisao te losose da se ne bi razmnožavali,znači gen koji im je ukinuo nije prouzrokovao sterilnost pod automatski jedino je omogućio da losos naraste do 3x.
usput ja ne verujemda geni hrane koju jedemo bilo kako utiču na mene,mislim da se oni raspadaju tokom varenja,
mada bi o ovome trebalo da se izjasne oni koji znaju kako naš organizam prerađuje hranu.
jer ako geni mesa koji ja jedem učestvuju/mešaju se sa mojim genima ja sam do sad morao da postanem bik ili vepar.
dragoljub92 dragoljub92 01:01 07.02.2013

Re: <SPAN>Re: Sust<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="cyan">i</SPAN>na!</SPAN>

ako moze objasnjenje?!

poznata ti je rasa pasa francuski buldog, e u toj rasi je nemoguć prirodan porođaj ,nijedna ženka nije sposobna da kroz svoj porođajni kanal izbaci štenca,jedini način je carski rez i to kod svih ženki. to je urađeno dosadašnjom klasičnom genetskom manipullacijom sexualnim putem.
ako pratiš malo emisije o psima i mačkama videćeš da sve imaju neke zdravstvene probleme i sve ne mogu stopostotno da iz obične hrane uzmu sve što im treba pa im se dodaju određene supstance ,zavisi od rase,o srčanim,očnim,disajni i imunosistemskim poremećajima da ne pričam.
nemci su potpuno upropastili nemačkog ovčara,sad svi boluju od displazije kukova samo zato što su forsirali stav za izložbe.pogledaj koliko se kočma strmo spušta kod današnjih n.ovčara a pogledaj slike iste rase od pre 30 godina gde nema ništa od toga.karlica je u visini grebena kod starih a skoro za 50% spuštena kod novih.
zemljanin zemljanin 09:21 04.02.2013

posledice

Štetnost GMO po ishranu, ako se tako može nazvati, faktički ne postoji ... problem je u mogućnosti širenja takve biljke i njenog ukrštanja sa rođacima ... da banalizujem, ako krompirova zlatica napada krompir ali ne i paradajz, izolovanjem genetskog segmenta kojim se paradajz prirodno brani od zlatice i ubacivanjem tog koda u krompir, dobijamo krompir koji je zlaticama neinteresantan ... nismo uneli u krompir nikakvu supstancu ili zli gen koji mi već ne koristimo u ishrani ... naravno tu su i monopoli i pitanje patentnih prava ... sve u svemu naduvana priča ...ljudi to rade od pamtiveka ukrštajući i biljke i životinje sa nadom da će dobiti bolje sorte ... GMO omogućava dobijanje željenih sorti ...

Ipak ne treba zaboraviti uticaj na ukrštanje što i jeste glavni problem a ne štetnost u ishrani ...
dragan7557 dragan7557 11:06 04.02.2013

Re: posledice

zemljanin 09:21 04.02.2013
posledice
Štetnost GMO po ishranu, ako se tako može nazvati, faktički ne postoji

Ovo je čista i zlonamerna spekulacija!

sve u svemu naduvana priča ...ljudi to rade od pamtiveka ukrštajući i biljke i životinje sa nadom da će dobiti bolje sorte ... GMO omogućava dobijanje željenih sorti ...


Ljudi To i tako niti rade od pamtiveka niti je To kako ti pišeš povezano sa nadom u bolje sorte, a čini mi se da ili nemaš pojma o GMO ili iz nekih razloga pišeš apsurdne informacije.

Osnovni problem koji je veoma dobro poznat kod GMO je reproduktivna nesposobnost GMO, organizma koja je, čak i tebi, veoma dobro poznata činjenica:
naravno tu su i monopoli i pitanje patentnih prava

Ako se tebi u košmarnim snovia pričinjava moralnim stavljanje patenta na žive organizme, koji vodi monopolu u vas celoj ishrani čovečansta onda svaka čast, meni a i drugim stanovnicima ove planete je i sama pomisao odvratna, kako na GMO tako i na vodeću Korporaciju koja ove monstruozne gadove pravi.

cerski
zemljanin zemljanin 13:30 04.02.2013

Re: posledice

dragan7557

cerski

"Field peas are an important rotation crop, which can be devastated by pea weevil (Bruchus pisorum) infestation. Unlike peas, beans are not attacked by pea weevils as they contain a protein called α-amylase inhibitor (αAI) that causes the weevils feeding on beans to starve before they cause any damage.

The team of Medical University of Vienna investigated immune responses in mice fed several varieties of beans, non-transgenic peas and the transgenic peas, expressing the bean or the transgenic versions of the α-amylase inhibitor. The mice showed similar levels of immune response no matter which food they consumed.

Dr. Michelle Epstein, the lead researcher said, "We observed that the immune response in mice was the same no matter whether the inhibitor came from beans, where it naturally occurs, or from peas genetically modified to express the inhibitor and even in non-transgenic peas." "These results demonstrate that αAI transgenic peas are no more allergenic than beans or non-transgenic peas in mice" Dr. Epstein added.
"


Daklem, da ponovimo, niti sam za niti protiv već za istinitost tvrdnji ... ima mnogo varijacija GMO i ne može se izvesti univerzalni zaključak ... navedeni citat je o eksperimentu tri nezavisne laboratorije koji definiše samo jedan segment GMO ...

Dalje postoji i GMMO (genetically modified microorganisms) koji se koristi u druge svrhe, jedna od njih je i proizvodnja insulina ... ne može se u jednom komentaru ili replici pokriti sve ... paušalno je lako izbacivati kontratvrdnje ili ... ali treba ih potkrepiti i podacima ... van toga je "ja znam a ti ne znaš" ... to nimalo neće razbistriti ovu temu ...
NNN NNN 14:39 04.02.2013

Re: posledice

Ako se tebi u košmarnim snovia pričinjava moralnim stavljanje patenta na žive organizme, koji vodi monopolu u vas celoj ishrani čovečansta onda svaka čast, meni a i drugim stanovnicima ove planete je i sama pomisao odvratna, kako na GMO tako i na vodeću Korporaciju koja ove monstruozne gadove pravi.

cerski
na ovom blogu (podvlačim na ovom blogu) Cerski u potpunosti zastupa moje mišljenje ()

NNN
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:45 04.02.2013

Re: posledice

Cerski, ja znam da ti ne komuniciraš sa mnom ali ja ovo hoću da te pitam.
Ne moraš da odgovoriš, smatraj pitanje retoričkim ako ti tako više odgovara.

Pitanje glasi:

Što se petljaš u stvari o kojima ama baš ništa ne znaš, i to na način postavljaš sebe u pozizciju nekakvog znalca?

kažeš
Osnovni problem koji je veoma dobro poznat kod GMO je reproduktivna nesposobnost GMO,


Reproduktoivna nesposobnost uopšte nije novina koja je stigla sa GMO. Reproduktivno nesposobni su praktično i biljni i životinjski hibridi. Seme kukuruza se svake godine kupuje, tj uvek se mora polaziti od pošetka. Kokoške nosilje takođe, uvek se mora kupobvati novo jato, jer potomstvo hibrida koji se koriste za proizvodnju jaja ne bi imalo osobine roditelja pa se zato i ne koriste.
I za tvoju informaciju, zbog toga se sve muške jedinke, pošto ne nose jaja a ne mogu se upotrebiti nizašta drugo, se ubijaju odmah po izleganju, tj piljenju.
Ako bi bili sposobni za bilo šta što bi se oko polovine proizvodnje (to je orptikike odnos muških i ženskih jedinki)bacalo ?

Dalje kažeš
Ako se tebi u košmarnim snovia pričinjava moralnim stavljanje patenta na žive organizme,


Ovo se kao prvi put dešava tek sa GMO?

Pa Zemun Polje, institut, itekako polaže pravo na ZPSK704 recimo, a i to je živi organizam. Ili čačanski institut na Čačansku Rodnu.
Svako ko napravi neku sortu, hibrid, on na to polaže pravo pa zašto to ne bi Monsanto?
Priča o patentnim pravima i njihovoj zloupotrebi (slučajevi kad tuže seljaka što je na njegovoj njivi nađeno njihovo seme a da ga nije kupio, doneo ga vetar npr, ili doneo polen) je neka druga priča a ne ona što ti smatraš da jeste.
dragan7557 dragan7557 21:19 04.02.2013

Re: nema potreba da pokušavaš

Što se petljaš u stvari o kojima ama baš ništa ne znaš, i to na način postavljaš sebe u pozizciju nekakvog znalca?

Čak i da komuniciram sa tobom zbog drskog, bahatog, bezobraznog i izrazito arogantnog tona bih odmah prekinuo svaku dalju komunikaciju sa tobom.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:24 04.02.2013

Re: nema potreba da pokušavaš

Čak i da komuniciram sa tobom


A kako se ovo zove?
Nije komuniciranje, nego?

A drzak ton, pa dobro, to sam samo probao da te isprovociram.
I vidim funkcioniše.

dragoljub92 dragoljub92 22:11 04.02.2013

Re: nema potreba da pokušavaš

Čak i da komuniciram sa tobom zbog drskog, bahatog, bezobraznog i izrazito arogantnog tona bih odmah prekinuo svaku dalju komunikaciju sa tobom.

cerski

da ti si baš poznat na blogu po milozvučnom tonu kojim se obraća blogerima naročito kad taj milozvuk pojačaš sa bre!
ubi nas tvoja milozvučnost.bre!
highshalfbooze highshalfbooze 09:57 05.02.2013

Re: posledice

Reproduktoivna nesposobnost uopšte nije novina koja je stigla sa GMO.

Ja nisam znao da je GMO soja reproduktivno nesposobna? Zbog čega onda traže od farmera koji seju GMO da potpišu izjavu da rod koji proizvedu od tog semena ne koriste za semenski materijal ubuduće? Ili zbog čega insistiraju da se u zakon ugradi član koji zabranjuje upotrebu semena zaštićenog patentom?

Postojeći zakoni ne sputavaju na primer čačanski institut da tuži proizvođače sadnice "Čačanska rodna" i Čačanska rana", koji ih prodaju količinski mnogo više od samog instituta jer je cena duplo niža.
hajkula1 hajkula1 17:19 05.02.2013

Re: posledice

zemljanin
Štetnost GMO po ishranu, ako se tako može nazvati, faktički ne postoji ...


Recimo, ubace genetski delic gljivice koja proizvodi penicilin u neku biljku ili zivotinju a ja sam alergicna na penicilin? (A nemaju obavezu da oznace GMO proizvod.)

I te price, suprotstavljene jedna drugoj,
- ne mogu da se same razmnozavaju,
- ali vetar nosi polen pa ugrozava obicne autohtone vrste.

Znaci, ne ugrozavaju okolinu, nisu opasne jer ne mogu same da se razmnozavaju ali vetar nosi polen i...

Poljoprivrednici ne smeju da seju svoje seme, (potpisuju takav ugovor sa proizvodjacem semena) a odakle im sopstveno seme ako se GMO proizvodi na sofisticiran nacin i ne moze da se razmnozava.

I, jos druge vec prethodno pominjane nedoumice, lazi.

Moj stav je, STOP GMO, u svakom slucaju.


hoochie coochie man hoochie coochie man 17:57 05.02.2013

Re: posledice

Ja nisam znao da je GMO soja reproduktivno nesposobna?


Biološki posmatrano ona jeste reproduktivno sposobna, ali svoje osobine (rodnost, otpornost na herbicide i dr) ne prenosi na svoje potomstvo.

To se isto dešava i sa hibridima.

Ako se poseje seme merkantilnog kukuruza, dakle ono seme koje donesu biljke ćerke dobijene ukrštanjem nekih sorata (hibrid), a koje donose visok prinos, ono hoće da nikne, dakle biloški je reproduktivno, ali prinos tako dobijene biljke je mnogostruko manji pa je besmisleno sejati ga.



Zbog čega onda traže od farmera koji seju GMO da potpišu izjavu da rod koji proizvedu od tog semena ne koriste za semenski materijal ubuduće?


Osnovni razlog je ekonomski, da bi i zakonom obavezali seljake d akupuju seme od njih, to je jasno,
Ali postoji i formalni razlog i ja verujem da se oni na to pozivaju jer setvom takvog semena se zapravo upotebljava njihova "intelektualna svojina" a da oni od toga nemaju korist.
Ili zbog čega insistiraju da se u zakon ugradi član koji zabranjuje upotrebu semena zaštićenog patentom?

Iz istog razloga.
Postojeći zakoni ne sputavaju na primer čačanski institut da tuži proizvođače sadnice "Čačanska rodna" i Čačanska rana", koji ih prodaju količinski mnogo više od samog instituta jer je cena duplo niža.

Pa i tuže ih ako ih inspektori navataju.
Ti o kojima pričaš su obavezni da od Instituta kupe "okce", deo biljke koji u sebi sadrži genetiku te sorte, ne smeju sami da je razmnožavaju. (osim u slučaju ako institut nekome proda to pravo, za sada su Poljacima prodali Čačansku Lepoticu).
Druga je tema to što rasadničari manipulišu, kupe sto okaca a okaleme sto hiljada sadnica, pa tih 99900 prodaju na divlje.
Dakle i Čačani se ponašaju isto kao i Minsanto, samo što nemaju toliku moć da nateraju državu da igra kako oni sviraju.
A Monsanto je ima.
highshalfbooze highshalfbooze 18:14 05.02.2013

Re: posledice

Biološki posmatrano ona jeste reproduktivno sposobna, ali svoje osobine (rodnost, otpornost na herbicide i dr) ne prenosi na svoje potomstvo.

To znači da to više nije ta biljka, odnosno nije ona koja je zaštićena patentom.
Osnovni razlog je ekonomski, da bi i zakonom obavezali seljake d akupuju seme od njih, to je jasno,

Pa ako hoće rodnu biljku otpornu na herbicide, onda moraju da kupe seme, ne treba im zakon za to.
Pa i tuže ih ako ih inspektori navataju.

Posao inspekcije nije da prikuplja dokazni materijal za tužbene zahteve. Ili drugim rečima, nije svako Majkrosoft da natera Upravu prihoda da radi njihov posao
Postoje sasvim jednostavne metode kojima bi institut zaštitio svoja prava, a zašto to ne radi ja ne znam. Nisam ni čuo da je vodio neke sporove protiv rasadničara. Ali to je neka druga tema...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:21 05.02.2013

Re: posledice

Posao inspekcije nije da prikuplja dokazni materijal za tužbene zahteve.


Jeste posao da sprečava prodaju sadnice bez deklaracije a deklaraciju ne mogu da imaju ako ne kupe okca od instituta.
Naravno da postoji joć dosta načina da se to spreči, ali procedura je takva, kupe okce,dobiju onoliko papira koliko su okaca kupili, i kao više ne bi smeli da proizvode.

To znači da to više nije ta biljka, odnosno nije ona koja je zaštićena patentom.


E sad jbg, to je već pitanje za advokate na sudu (a Monsantovi su jaki) nije ta biljka sigurno, ali da li u toj biljci postoji i taj njihov patentirani gen???
highshalfbooze highshalfbooze 18:27 05.02.2013

Re: posledice

Jeste posao da sprečava prodaju sadnice bez deklaracije

Pa da, ali to nije vezano za zaštitu intelektualnih prava, već za zaštitu potrošača.

Pardon, dopunio sam prethodni post dok si ti odgovarao na njega.
...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:37 05.02.2013

Re: posledice

Pa da, ali to nije vezano za zaštitu intelektualnih prava, već za zaštitu potrošača.


A ovi (čačani) valjda posle uzmu podatke od inspekcije pa ih tuže.
Znam za jedan slušaj da su jednog Čarapana tužili, sad kako su došli do podatka da je on prodavo njihove sorte nisam siguran, da li preko inspekcije ili na neki drugi način ne znam.

Uglavnom, rasadničari o Čačanima misle isto kao i o Monsantu, "bezobraznici koji hoće da žive od našeh rada. šta su oni uradili da im ja dam pare, kad sam ja i kalemio i zalivao i prodavao, imam svoju šljivu u dvorištu a oni mi ne daju da sa nje skinem okca nego moram od njih ista takva da kupujem"..i slične priče.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:40 06.02.2013

Re: posledice

Recimo, ubace genetski delic gljivice koja proizvodi penicilin u neku biljku ili zivotinju a ja sam alergicna na penicilin? (A nemaju obavezu da oznace GMO proizvod.)

....
Moj stav je, STOP GMO, u svakom slucaju.


Veoma je lepo kada možeš tako kategorične stavove da donosiš kao: ne razumem ja to baš najbolje, ali definitivno ima potencijala da bude opasno dakle zabranjuj.

Niko ovde koliko sam video nije apologeta GMO hrane.
Samo želimo malo razuma ubaciti u debatu.
Naravno da bi što se mene tiče svaka dozvola za GMO hranu morala da dolazi pojedinačno za svaki sortu i tražila nezavisna istraživanja o potencijalnoj štetnosti.
Naravno da bi jasno obeležavanje takve hrane bilo obavezno

I naravno, Srbija nema preke potrebe da ikada to uopšte dozvoli, zato što
1. Nema problem sa produkcijom useva.
2. Ima jaku industriju hibrida koji su direktna konkurencija GMO.


Ali to ne znači da treba dizati neobaveštenu paniku oko toga.
I mislim da je malo licimerno buniti se protiv useva koji ti nisu neophodni.

Da si npr stanovnik neke od zemalja koja gladuje a da ti neko ponudi GMO usev otporan na sušu koji je eksperimentalno pokazan da nema uticaja na zdravlje?
Da si stanovnik ove naše zemlje i da moraš da biraš između svinjskog insulina i humanog insulina, da li bi ti toliko smetalo što se humani insulim "muze" od GMO bakterija?
iza_duge iza_duge 15:05 06.02.2013

Re: posledice

kalifumestokalifa

Naravno da bi što se mene tiče svaka dozvola za GMO hranu morala da dolazi pojedinačno za svaki sortu i tražila nezavisna istraživanja o potencijalnoj štetnosti.
Naravno da bi jasno obeležavanje takve hrane bilo obavezno


Nisam sigurna, ali mislim da je prema odredbama Zakona Evropske unije definisano da bi GMO hranu trebalo ispitivati 5 godina pre izdavanja dozvole za upotrebu. U praksi se te dozvole dobijaju nakon 2 godine.

A proizvodi koji sadrže genetski modifikovane sastojke u većem procentu od 0,5%, moraju biti vidno označeni. Međutim, to se baš i ne radi iz bojazni da bi potrošači mogli bojkotovati takve proizvode.
jinks jinks 09:23 04.02.2013

...

Postoji, na primer, negativan uticaj na sredinu u kojoj se GM uzgaja.

Kada se jednom posadi na nekoj njivi, zbog odgovarajuce pripreme, vise nista drugo na njoj ne moze da raste izuzev odredjene vrste GM-a.

Zbog toga je mnogo farmera po Aziji, koji su pristali da gaje GM, posle nekoliko godina i bankrotiralo, jer vise nista drugo nisu mogli da gaje izuzev GM-a (a i GM firme su znale kako da tu novu vrstu "monopola" na zivotnu sredinu i iskoriste).
angie01 angie01 11:01 04.02.2013

Re: ...

Postoji, na primer, negativan uticaj na sredinu u kojoj se GM uzgaja.


ugrozen je ceo eko sistem i to ne moze da se kontrolise,...kise, vetar, podzemne vode, bude, ptice,...dodje pcela na cvet po svoje, pa prenese na neki sledeci, biljojedi pojedu biljku, pa mesojedi pojedu nju, pa se otpad od svega toga rastvori u zemlji, koju kisa natopi, pa rastvara dalje,...neke vrste potpuno nestanu i uticu na opstanak i mutacije nekih drugih,...
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:45 06.02.2013

Re: ...

Kada se jednom posadi na nekoj njivi, zbog odgovarajuce pripreme, vise nista drugo na njoj ne moze da raste izuzev odredjene vrste GM-a.


Opet pravimo logičku grešku i mešamo jednu jedinu kompaniju i jednu jedinu vrstu GMO. Roundup Ready sa celokupnim pojmom GMO.

Kao što rekoh Monsanto ima svojih problema ali niti su oni jedina kompanija koja se GMO bavi niti se samo kompanije time bave (države, instituti itd).

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:25 06.02.2013

Re: ...

Kada se jednom posadi na nekoj njivi, zbog odgovarajuce pripreme, vise nista drugo na njoj ne moze da raste izuzev odredjene vrste GM-a.

Zbog toga je mnogo farmera po Aziji, koji su pristali da gaje GM, posle nekoliko godina i bankrotiralo, jer vise nista drugo nisu mogli da gaje izuzev GM-a (a i GM firme su znale kako da tu novu vrstu "monopola" na zivotnu sredinu i iskoriste).


Ovo tek sad videh.

Često se pominje ova teza ali ona naprosto nije tačna.
Posle GM biljaka može da se seje bilo šta, i sve normalno uspeva na tom zemljištu.
To je već u praksi mnogo puta provereno, i u Srbiji naravno, i tu dileme nema, posle GM biljaka se sasvim normalno na toj parceli mogu uzgajati i biljke koje nisu GM.

Priče sa dalekih destinacija, Azija, su same po sebi sumnjive.
Zašto tražiti dokaze po Indiji kad je u Vojvodini i Šumadiji sejana GM soja i na tim pracelama se sada seje i obična soja i drugi usevi, i nikavih problema nema?

Problem iz Indije koji se često zloupotreblajva je zapravo problem finansijske a ne tehnološke prirode. Farmeri u Indiji su naseli na bajke kako je dovoljno samo kupiti skupo GM seme i svi problemi sa prinosom su rešeni.
Zadužili se da ga kupe, ušli u dugogodišnje aranžmane, ali pošto GM nije čarobno seme koje daje prinos bez obzira na ostale tehnološke uslove, a oni nisu bili u mogućnosti da te ostale uslove zadovolje (voda prvenstveno), prinos je naravno izostao. i oni su finansijski propali jer nisu mogli da vraćaju kredite kojima su plaćali to skupe seme.

angie01 angie01 09:31 04.02.2013

uuu, bre, sta si sve pomesao!

To sto je vazduh strasno zagadjen je sramno-jer godinama unazad niko nije brnuo o novim tehnologijama, filtrima za fabrike, vozila,....djubre je pocelo tek nedavno da se stidljivo reciklira itd.

GMO je katastrofa!

kada ti tretiras useve nekom hemijom zbog raznih bolesti i buba stetocina, plesni, statejaznam svega sto napada posejano, ti unistavas napasti da bi dobio vise prinosa, a u GMO je proces mnogo opasniji, jer se seme tretira genima svih tih napadaca kako bi na iste bilo rezistentno, kao i svih ostalih prirodnih slabosti, da tako kazem,- pa ti umesto dve setve godinje, imas 4, sve stancovenih jednakih, kako si kreirao, pa jos jeftinije, jer ne trosis pare na hemikalije i ceo taj inzinjering se posle nalazi i u tvojoj hrani.

zemlja na kojoj je posejano takvo seme moze da se ocisti tek posle 100 godina, a kontrolisati ovakvo sejanje i unistavanje plodnih povrsina je nemoguce, zbog kise, vetra, podzemnih voda,...pa ti sad vidi.

ceo zapad je poludeo za organik hranom, kada su objavljeni neki podaci, kako gmo hrana nije potpuno istrazena-ono tipa krajnji efekti.

ne znam zasto bi Srbija pristala na tu bljuvotinu, umesto da iskoristi svoju prednost cistih i plodnih oranica i nacina proizvodnje hrane i to sve skupo proda onima koji tu mogucnost nemaju!

...meso koje je uvezeno i prodaje se po hipermarketima i kod najpoznatijeg privatnika je deo te price i treba ga izbegavati u sirokom luku!
zemljanin zemljanin 09:46 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

zemlja na kojoj je posejano takvo seme moze da se ocisti tek posle 100 godina, a kontrolisati ovakvo sejanje i unistavanje plodnih povrsina je nemoguce, zbog kise, vetra, podzemnih voda,...pa ti sad vidi.

Ovde bi bilo zgodno da imamo neki link jer je vrlo ozbiljna tvrdnja ... iskreno ja nemam informaciju o tome i nisam je našao u stručnim izdanjima, što ne znači da nije tačno ...
angie01 angie01 09:51 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

Ovde bi bilo zgodno da imamonekilinkjerje vrlo ozbiljna tvrdnja ... iskreno ja nemam informaciju o tome i nisamje našao u stručnim izdanjima, što ne znači da nije tačno ...


link nemam, sto ne znaci da ne postoji:))),...ja znam od agronoma, koji se time bavi, a radi kao procenitelj steta na usevima!

to pitanje je aktuelno i za proizvode Amisa u Americi i Kanadi-koji se visoko kotiraju zbog prirodnog nacina proizvodnje- da li su dovoljno udaljeni sa svojim naseljima od delova gde se uzgaja nesto na GMO nacin.
angie01 angie01 09:55 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

...e, nemoj samo blue da vidi ovaj blog!
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 10:14 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

Mixing frogs and grandmothers.

Iliti drugacije receno - genetically modified blog
zemljanin zemljanin 10:18 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

"Serious defects in the design and methodology of a paper by Seralini et al. mean it does not meet acceptable scientific standards," the European Food Safety Authority said in a statement.

"Consequently it is not possible to draw valid conclusions about the occurrence of tumours in the rats tested," the agency said. EFSA, which reviews the use and authorisation of GMOs (Genetically Modified Organisms), added that it "finds there is no need to re-examine its previous safety evaluations of NK603," the genetically modified maize developed by US agribusiness giant Monsanto.

That same conclusion had been reached in separate and independent assessments of Gilles-Eric Seralini's work carried out in six European Union nations, the agency added. Seralini's research team at France's University of Caen issued a report in September concluding that rats fed on NK603 corn, or exposed to one of Monsanto's weedkillers used with the corn strain, and containing glyphosate, developed tumours.

The study's conclusions, illustrated by horrific images of cancer-ridden rats, caused worldwide alarm.


LINK
highshalfbooze highshalfbooze 10:41 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

Zaista je teško dokazati da nešto izaziva ili ne izaziva neku bolest o kojoj se u principu jako malo zna.
Uglavnom se sve svodi na naučne pretpostavke koje se prezentuju u zavisnosti od količine novca koji je u igri.
angie01 angie01 10:41 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

kad kupis meso na americkom kontinentu, mozes ladno da ga drzis u frizideru ne zamrznuto, svakim danom je sve crvenije, lepse mirise, a svezina samo puca:))),..e sad, hebiga, kada stavis da se kuva je vec horor!

Jogurt i sl mlecni proizvodi traju vise od mesec dana:)).

ne daj boze da podgrevas peciva, ili neki sir u kifli, soseve na jelu u majkrovejv-u- dobijes neku otoljenu plastuku.

Dovoljeno je sto su kostic i miskovic na vreme dograbili zemlju u Vojvodini i ugasili rad kombinata koji su je koristili- da bi je za skupe pare, kao kapital prodavali onima koji takvo blago nemaju.

To ne sme da se dozvoli- prvo, sto ta plodna i cista od gmo zemlja ima svoje stare vlasnike i restitucija jos nije obavljena- dok vuk ne pojede magarca, a drugo sto je to najvece bogatstvo Srbije- samo se niko njime ne bavi!
dragan7557 dragan7557 11:09 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

zemljanin
zemlja na kojoj je posejano takvo seme moze da se ocisti tek posle 100 godina, a kontrolisati ovakvo sejanje i unistavanje plodnih povrsina je nemoguce, zbog kise, vetra, podzemnih voda,...pa ti sad vidi.

Ovde bi bilo zgodno da imamo neki link jer je vrlo ozbiljna tvrdnja ... iskreno ja nemam informaciju o tome i nisam je našao u stručnim izdanjima, što ne znači da nije tačno ...

Nisi je našao u kojim stručnim izdanjima?

cerski
dragan7557 dragan7557 11:17 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

highshalfbooze
Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!
Zaista je teško dokazati da nešto izaziva ili ne izaziva neku bolest o kojoj se u principu jako malo zna.

O teškoj i smrtnoj bolesti Korporatizam ili Korporativizam postoje vrlo detaljne naučne studije.

Pouzdano se znaju i efekti ove bolesti koji izazivaju smrt samih ljudskih bića, što je i dokazano i to bez dvoumljenja.

cerski
looping looping 11:19 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

ne znam zasto bi Srbija pristala na tu bljuvotinu, umesto da iskoristi svoju prednost cistih i plodnih oranica i nacina proizvodnje hrane i to sve skupo proda onima koji tu mogucnost nemaju!

A da nije mozda biznis?
angie01 angie01 11:38 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

looping
ne znam zasto bi Srbija pristala na tu bljuvotinu, umesto da iskoristi svoju prednost cistih i plodnih oranica i nacina proizvodnje hrane i to sve skupo proda onima koji tu mogucnost nemaju!A da nije mozda biznis?




pa nije, to je kriminalno bogacenje pojedinaca,biznis bi bio da se agrar pokrene i skupo izvoze organik proizvodi za kojima vlada prava pomama- pri tome, nalepnicu organik u Knadai u zavisnosti od provincije i zakonima u njoj, moze da ima proizvod sa najvise 20% oragnik elemenata- sto je meni potpuno nejasno, kako jabuka, npr, moze da bude 20% organska, a 80% ne, ( ona lepa, stancovana, sve iste velicine, tacno na pola zelena, a od pola crvena, s peteljkom iste velicine i oblika i na njoj zeleni, poptuno jednaki listic).
highshalfbooze highshalfbooze 11:39 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

O teškoj i smrtnoj bolesti Korporatizam ili Korporativizam postoje vrlo detaljne naučne studije.


Tu bolest dokazano izaziva

tyson tyson 11:50 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

zemlja na kojoj je posejano takvo seme moze da se ocisti tek posle 100 godina, a kontrolisati ovakvo sejanje i unistavanje plodnih povrsina je nemoguce, zbog kise, vetra, podzemnih voda

Ne razumem, od čega ne može da se očisti? Šta uništava plodne površine?


angie01 angie01 12:19 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

Ne razumem, od čega ne može da se očisti? Šta uništava plodne površine?


od gmo ostataka i njegovog uticaja, 'naci, ne mozes da sejes "cisto" seme i dobijes "cist" prinos!
highshalfbooze highshalfbooze 12:36 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

tyson
Ne razumem, od čega ne može da se očisti?


I o tome govori film Food.inc. Prvo ti susedne njive zagade prinos, a posle te još i korporacija tuži zbog neovlašćene upotrebe intelektualnog vlasništva.
zemljanin zemljanin 12:45 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

dragan7557

Nisi je našao u kojim stručnim izdanjima?

cerski

... stručni tekstovi koji na definisan i proverljiv način ispituju primenu GMO ... francuski naučnici su ponudili svoju studiju koja je skandalizovala svet (pacovi i tumor) ali nisu želeli da proslede rezultate na verifikaciju EU komisiji ... dodatna ispitivanja su pokazala da njihovi rezultati nisu nepristrasni već ciljano interpretirani ... i verovatno će biti takvih slučajeva na obe strane ... ali kada se rezultati objave u struci onda ih svaka laboratorija može proveriti i utvrditi da li su "našminkani" ... van toga je sve samo nagađanje ...

EDIT. Dva linka, na jednom možete učestvovati u istraživanju EU o ishrani LINK

na drugom je izuzetno informativan stručni sajt na temu GMO LINK
dragan7557 dragan7557 13:51 04.02.2013

Re: srbo-pamet, poezija čerge!

looping
ne znam zasto bi Srbija pristala na tu bljuvotinu, umesto da iskoristi svoju prednost cistih i plodnih oranica i nacina proizvodnje hrane i to sve skupo proda onima koji tu mogucnost nemaju!

A da nije mozda biznis?

Poezija bre:

Ajde Jano kuću da prodamo,
da prodamo Jano dušo,
samo da igramo
da igramo Jano dušo,
kuće da nemamo.

Spavaćemo po autima, bre ko i ameri koji su ostali bez kuća a plaćaćemo samo parking, bre i kvit.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:00 04.02.2013

Re: sinergy

zemljanin
dragan7557

Nisi je našao u kojim stručnim izdanjima?

cerski

... stručni tekstovi koji na definisan i proverljiv način ispituju primenu GMO ... francuski naučnici su ponudili svoju studiju koja je skandalizovala svet (pacovi i tumor) ali nisu želeli da proslede rezultate na verifikaciju EU komisiji ... dodatna ispitivanja su pokazala da njihovi rezultati nisu nepristrasni već ciljano interpretirani ... i verovatno će biti takvih slučajeva na obe strane ... ali kada se rezultati objave u struci onda ih svaka laboratorija može proveriti i utvrditi da li su "našminkani" ... van toga je sve samo nagađanje ...

EDIT. Dva linka, na jednom možete učestvovati u istraživanju EU o ishrani LINK

na drugom je izuzetno informativan stručni sajt na temu GMO LINK

Vidi meni nema potrebe da linkuješ bilo šta, osim teksta na koji se konkretno pozivaš, pa čak ni njega, dovoljan je naziv teksta.

Saradnja između mene i moje mašine je u ultimnoj formi, dakle potpuna i perfektna, a mi smo jedno.Sinergy, bre!

cerski
dragoljub92 dragoljub92 22:19 04.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

ceo zapad je poludeo za organik hranom, kada su objavljeni neki podaci, kako gmo hrana nije potpuno istrazena-ono tipa krajnji efekti.

ja to nevido pre dve godine u olandiju,vidim samo narod kupuje u marketi i ne gleda šta je nego pošto je. ustvari nigde nisam ni video da prodaju 'organsku' hranu.
a to što šminkeraj radi po londonima i berlinima je samo trenutno IN,će prođe ko i sve ostalo.
ja sam pre iha godina,kad još nije bilo ni reči ogmo čuo da zemlja na koju se sadi kikiriki,onaj prirodni, više ništa ne rađa kažu pretvori se u prašinu.valjda zato kod nas niko ne sadi kikiriki.
hajkula1 hajkula1 19:57 06.02.2013

Re: uuu, bre, sta si sve pomesao!

zemljanin
zemlja na kojoj je posejano takvo seme moze da se ocisti tek posle 100 godina, a kontrolisati ovakvo sejanje i unistavanje plodnih povrsina je nemoguce, zbog kise, vetra, podzemnih voda,...pa ti sad vidi.

Ovde bi bilo zgodno da imamo neki link jer je vrlo ozbiljna tvrdnja ... iskreno ja nemam informaciju o tome i nisam je našao u stručnim izdanjima, što ne znači da nije tačno ...



Ima vise linkova. Koga interesuje, googla i cita.
Poznanica koja vise godina radi u SAD u UN pri nekoj sekciji za poljoprivredu, prodaje mi mooda za boobrege, pro GMO, a kupuje skupu hranu (od AMisa i specijalnih prodavnica)i jako vodi racuna i ovde kada dodje sta se jede. Hebi ga, velika plata.
highshalfbooze highshalfbooze 10:34 04.02.2013

Food, Inc. (2008)

GMH ... ama, da li je baš toliko nezdravo ?


Dokumentarni film o korporativnoj proizvodnji hrane koju zagovarate. Govori i o genetski modifikovanoj hrani, kao i o korporaciji "Monsanto" za koju se brinete.

Food, Inc. (2008)
G.Cross G.Cross 10:54 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

Food, Inc. (2008)


No habla Espanol (ili nesto slicno)
ivana23 ivana23 11:03 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

dragan7557 dragan7557 11:10 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

G.Cross
Food, Inc. (2008)


No habla Espanol (ili nesto slicno)

Habla Srpski, bre?
ivana23
Dok. film FOOD sa prevodom



cerski
highshalfbooze highshalfbooze 11:41 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

No habla Espanol (ili nesto slicno)

Pardon, nisam proveravao na kom je jeziku :)

Ivana, majstore :)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:51 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

highshalfbooze

Izgleda da niste pažljivo pročitali tekst ... ne zagovaram niti se brinem, daleko bilo, nisam pristalica GMH ili GMO, samo postavljam pitanje i dobijam dobre odgovore iz komentara ...
angie01 angie01 12:59 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Fo<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="lime">od</SPAN><SPAN>,<SPAN><SPAN id=dtx-highlight

Đorđe Bobić
highshalfboozeIzgleda da niste pažljivo pročitali tekst ... ne zagovaram niti se brinem, daleko bilo, nisam pristalica GMHiliGMO, samo postavljam pitanjei dobijam dobreodgovoreiz komentara ...


pa nije bas- nesto si vise imputirao da je bojazan oko gmo hrane preterana!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:35 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: Fo<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="lime">od</SPAN><SPAN>,<SPAN><SPAN id=dtx-highlight

Draga angie01 ... kako ti kažeš ...
angie01 angie01 14:06 04.02.2013

Re: <SPAN>Re: <SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="lime">Re: Fo<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highl

Draga angie01 ... kako ti kažeš


cek da pokazem coveku, kako se razoruzava!:)))
highshalfbooze highshalfbooze 14:08 04.02.2013

Re: Food, Inc. (2008)

Izgleda da niste pažljivo pročitali tekst ... ne zagovaram niti se brinem, daleko bilo, nisam pristalica GMH ili GMO, samo postavljam pitanje i dobijam dobre odgovore iz komentara ...


Konstantnim dovođenjem u pitanje argumenata samo jedne strane, sami ste svoj tekst opredelili za jednostran.

Dopunjeno malo kasnije:
Nekoliko postova dole je Anonimni Pojedinac dao link ka izvanrednom tekstu koji u najkraćim crtama pogađa samu suštinu stvari.
zemljanin zemljanin 11:11 04.02.2013

kontroverze

Čini mi se da je autor želeo da izbegne nagađanja i medijske hajke ... verujem da ovde svi možemo da pokačimo hiljade linkova, videa i sl u sklopu dokaza za ovo ili ono ... ali na taj način samo doprinosimo kontroverzama ... jedino merodavno su strogo utvrđeni i provereni eksperimenti a ne nagađanja i pretpostavke ... naravno ako ima volje za takav pristup ...

Smatram krajnje neprofesionalnim izjave ljudi koji nisu bili u poziciji ili nisu upoznati sa testovima i podacima ... interpretacija podataka je uvek dvosmerna ... gore sam naveo link ka "pacovima i tumorima od GMO" za koje se na kraju ispostavilo da nisu tačni ... ali u javnost su poslati šokantni snimci na udarnim vestima ... nakanadno je utvrđeno da to nije tačno ali koga to zanima ...

Niti sam za niti protiv ali jesam za nepristransnost u prezentovanju činjenica koje su dokazive a ne rekla-kazala ...
tetkino tetkino 11:12 04.02.2013

Alergije

Kad krene priča o GMO obično svi kreću sa teškim oružjem - rako, mutacijama ploda i sl.

A niko da se seti nas alergičnih. Kikiriki i soja su jedne od najotpornijih biljaka. Zato se neki njihovi geni ubacuju u druge biljke ili žitarice da ih "očvrsnu".

E sad, ako sam ja alergična na soju ili kikiriki, vremenom ću naučiti da zagledam kutije proizvoda na kojima očekujem da mogu ubaciti jedno ili drugo npr. salame ili smoki ili kolače, ali sigurno neću moći da predvidim da mi anafilaktički šok izazove pirinač ili boranija ili pasulj.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:41 04.02.2013

Lektira

Za one koji nisu upoznati sa problematikom, a interesuju se, ima jedan odlican blog Marca de Manccinija o GMO i Monsantu jos od pre 3+ godine.
49 41 49 41 15:00 04.02.2013

Quinoa

Najzdravija žitarica

Namirnica koju zovu majkom svih žitarica, smatra se jednom od najnutritivnijih namirnica na svetu, bogatija je kalcijumom i proteinima od mleka i mesa... Njeno ime je kinoa.

Kinoa poreklo vodi sa Anda u Južnoj Americi, zajedno sa krompirom i kukuruzom čini jednu od tri osnovne namirnice Inka.

Inke su je čak smatrale svetom biljkom a njihov vladar je tradicionalno svake godine sejao prva zrna.

Od kinoe se može raditi brašno, savršena je zamena za pirinač i proso i tvrdi se da je nutritivno najvrednija biljka na planeti.

Kinoa je bogata belančevinama, ugljenim hidratima. Izvore je vitamin B1, B2 i E. A od mineral tu su gvožđe i fosfor.

Glavni razlog zbog čega se kino naziva super žitaricom što sadrži svih osam amino kiselina, dok ostale žitarice sadrže najviše tri.

U lekovite svrhe se preporučuje za jačanje imuniteta i prevenciju protiv raznih upala, posebno se preporučuje dojiljama za hranjivo mleko.

Pomaže kod anemije, migrene i gojaznosti.

Vegetarijancima može da bude odličan izvor proteina, a oboleli od celijakije mogu da je koriste jer ne sadrži gluten.

-------------------------------------
Prijatelj pravio Bozu od nje - Super je.

Ja se "zalecem" da napravim Pivo od Quinoa i Prosoa.
Nikako da "stignem", da izvucem masinu za pivo iz original kutije.
cassiopeia cassiopeia 15:24 04.02.2013

Re: Quinoa

Quinoa
Najzdravija žitarica


Kinoa i amarant su prave riznice zdravlja.

A što se tiče GMO puno je informacija iz neprovernih izvora i ljudima je teško doneti odluku apsolutno za ili protiv.

Meni sama činjenica da jedna korporacija želi apsolutnu prevlast u oblasti ishrane i poljoprivrede smrdi do neba i odlična je vest da je Evropska banka za obnovu i razvoj stopirala kreditiranje Monsanta u zemljama Balkana.

A zašto kod nas ne bi moglo ovako

Građani Berlina sami gaje organsko povrće
Jukie Jukie 15:42 04.02.2013

Re: Quinoa

Kinoa je ustvari pseudožitarica (tu sam na tabli napisao pseudo- : lažni, nije pravi), odnosno biljka koja ne spada u familiju trava ali se njeno seme koristi u ishrani na isti način kao kod pravih žitarica. (Tu rečenicu su napisali u sveske, pošto smo na početku lekcije imali i definiciju da je žitarica biljka iz familije trava čije se seme koristi u ishrani ljudi kao izvor skroba.) Zatim smo pominjali i crveni štir.
Onda sam deci pročitao odlomak iz "Knjige o džungli 2", iz pripovetke "Čudo Puruna Bagata", gde se opisuje kako je Purun Bagat sa litice gde mu je bio hram pogledao dole na seoce koje se ugnezdilo u moreni između dva planinska vrha na Himalajima i video male njivice raznih biljaka, jedna plava, druga zlatna, treća crvena, među kojima je bio i štir, čije seme, pošto nije ni žitarica ni pasulj, lokalno stanovništvo sme da jede u vreme posta.
Onda smo prešli na familiju ljiljana i lukova
dragan7557 dragan7557 15:55 04.02.2013

Re: dok ti pišeš.....

Jukie:
tu sam na tabli napisao



Pametnije i daleko bolje za srpsko društvo a osobito decu bi bilo umesto da se baviš lažnim carevim odelom deci objašniš i primeniš finski program KiVa i zašto već dobar deo naprednijeg čovečanstva proučava ovaj model.

A one razbibrige Krugoline nigde ni od korova, na kraju joj moram poslati PP da ovaj program stavi na blog, od drugih koji vode pseudo bitke za decu i ne očekujem da su čuli a kamo li da znaju šta ovaj program znači i čemu služi.

cerski
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:40 04.02.2013

Re: dok ti pišeš.....

od drugih koji vode pseudo bitke za decu

možda je od toga još i važnije ovo:
KiVa® antibullying program was developed at the University of Turku, Finland, with funding from the Finnish Ministry of Education and Culture.


hoću da kažem da dokle god država aktivno ne podrži/inicira (šta već) nešto kao - zašto nam je važno da nema nasilja u školama i šta imamo nameru da zaista uradimo po tom pitanju - bojim se da je džabe i da ima onih koji se ne bore u pseudo modu za neku tamo decu.

tyson tyson 21:10 04.02.2013

Re: dok ti pišeš.....

Pametnije i daleko bolje za srpsko društvo a osobito decu bi bilo umesto da se baviš lažnim carevim odelom deci objašniš...

Tako je cerski, reci mu.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana