Kultura| Umetnost

Težina nevremena...

Aja Jung RSS / 13.02.2013. u 11:03

 

54823467_295.jpg

„Oni poseduju neverovatnu snagu! Oni čine da poželiš da zaigraš valcer sa njima, lica prepunog suza. Oni te vode do smiraja dana kada tuga nestaje i samba navire u mozgu. To je njihov šarm, njihova prepoznatljiva nalepnica, unatraške ispisna pravila koja teraju igru našeg vremena od površnosti, i daruju joj sadržaj". Ovu su reči jedne pozorišne, odnosno plesne kritičarke švajcarskog magazina Le Temps. Govori se o plesnoj trupi Alias.

Alias je mala, otkačena družina fantastično sposobnih igrača koju predvodi brazilac Đulijerme Boteljo. Boteljo je ceo svoj igrački vek proveo u Baletu Ženeve, a već petnaestak godina osmišljava lude naslove i sadržaje za svoju sopstvenu trupu. Alias je gostovao na Beogradskom festivalu igre, i to 2 puta. Poslednji put sa urnebesnim komadom „Hvatanje prašine". Ovog aprila dolaze po treći put... i to sa naslovom koji je pre 8 godina podigao publiku u Beogradskom dramskom pozorištu na noge. Ovacije su trajale dvadesetak minuta.

„Težina sunđera". Predstava koja se priprema puna tri dana. U tehničkom smislu, važno je napraviti bazen kako se voda od silne kiše na sceni, ne bi izlila u kablove i elektriku... A na sceni - jedna porodica - par i njihova ćerka, tinejdžerka - i tri verzije njihove priče. Slika familije izmeštene iz muka i snova svakodnevnog života. Prva verzija govori o konfliktu, druga o saučesništvu, a treća, odnosno poslednja, o nedostatku komunikacije unutar problematičnog trougla. U zapetljanoj realnosti, povezani sa ovom familijom, scenom tumaraju i drugi likovi, koji nastaju kao plod ljudskih strahova, duhova i sećanja. Postoji toliko trikova da se izbegne realnost, da se obmane hronologija. Svedok ove apsurdne logike je jedan neumorni plivač koji prelazi uzduž i popreko pozornicu. On pliva po tankom sloju vode kao metronom ludog valcera, nekontrolisane sambe, nostalgične sonate.

Nije se nikada desilo da neki naslov ponovimo na Festivalu. Ali verujem (a prodaja karata to dokazuje) da nismo pogrešili što smo baš „Težinu sunđera" pozvali ponovo....i to u okviru jubilarnog Festivala. Rimejk predstave je i nastao zahvaljujući jednom opuštenom susretu prijatelja, daleko u Izraelu. Koreograf je dobio ponudu da obnovi naslov, i pristao je samo ako se naslov vrati u sinergiji njujorškog Linkoln centra, Beogradskog festivala igre i Centra Suzan Delal iz Tel Aviva. Dali smo reč i dobili mogućnost da se ponovo uživamo u odličnoj plesnoj (re)kreaciji... Tako će nakon nove premijere ovog naslova u Ženevi, predstava gledati u Beogradu, a odmah zatim u Njujorku, Tel Avivu....

U jednoj važnoj instituciji lokalnog karaktera, jedna gracija koja sebe doživljava bitnijom i od same te intitucije, zamerila mi je što dovodim ovu trupu ponovo. Kaže, slatka moja, da to je već videla. Pozvana da određuje vrednosti u domaćoj kulturi i sudi o svetskoj umetničkoj produkciji (iako je uopšte ne poznaje, niti prati) ne prija joj takva selekcija, u kojoj se među preko 120 predstava koliko smo ih premijerno izveli za deset godina, ponavlja jedan.... Šta bih joj rekla?. Ništa. Ćutim. Ima tu toliko zlonamernog.... Valjalo je IGRU u ovih deset godina sa margine kulture dovesti na središte kulturne scene. Predrasude koje su od početka pratile ovaj poduhvat, tretman festivala kao elitističkog, luksuznog, pa i dekadentnog, stigmatizacija čitave oblasti, eksplicitno ili implicitno odbijanje podrške festivalu, samo ukazuju na fragilnost i važnost misije...

Ja znam da su me zbog „Težine sunđera" ljudi zaustavljali na ulici... To je jednostavno predstava od koje se dugo osećate dobro. U vremenu u kome se dovodi u pitanje ime i renome Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gase poslednje emisije iz kulture, urušavaju sve institucije kulture...gledaćemo jednu produkciju pre publike u Njujorku, i bar na jedan sat uživati u vrhunskoj, a duhovitoj igri... Uživati, kao neki normalan svet... Težina nevremena i estradizacije koju delimo zavređuje kratke izlete u dobru, a kvalitetnu zabavu.

 

 

le-poids-des-eponges_ciel_c_g.-leao-de-carvalho.jpg

 

 

 

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milivoje_bg milivoje_bg 15:54 13.02.2013

Šta reći !

I šta kaže ta lokalka --- ne dopada joj se ! Ako ne drži neku kasu, kažite joj neka se nosi (sećam se nedavnog vremena gde je "osoba zadužena za kulturu", tj. Gorica Mojović gostovala u nekoj TV emisiji, zajedno sa nekim ljudima koji se, istinski, bave kulturom. Sigurno se nećete začuditi da je pomenuta držala reč kao svi ostali zajedno, puta 3.). Ako drži neke pare, onda malo progutajte, zarad šire dobiti. Nikada ni u jednoj oblasti neće moći bez parazita.
Toliko o tome.
Usputno - ne smatram da deo imena Jugoslovensko više ima smisla. Ne znam zbog čega se smatra da ako bi se zvalo Srpsko ne bi bilo tolerantno prema "ostaloj braći" i šire.
Srbija je nastala pre Jugoslavije.
No, svejedno ...
Aja Jung Aja Jung 23:28 13.02.2013

Re: Šta reći !

Milivoje, dobro je da ne gledam televiziju....

Ne znam sta da Vam kazem za JDP...trebali su odmah da menjaju imena...Svi rezovi koji se nacine na vreme, manje bole i manje gnoje... Problem je (mislim) na drugoj strani...ovo sa imenom je deo manipulacije, rekla bih... Ono sto bace pred nas kako bi lajali...dok prodju karavani... Zar ne?
hajkula1 hajkula1 15:47 15.02.2013

Re: Šta reći !


Meni ime ne smeta. To je deo prošlosti, ma kako gledali na nju. Važno je šta se danas radi (u ustanovi) a ne kako se nekada nazvala pa je ime ostalo.

Naopakost kao epidemija. Umesto da se bavimo suštinom, negujemo sve ono što je dobro, nedelima uništavamo vrednosti, jer eto nešto ne valja jer se tako zove.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana