Ljubav| Mediji| Na današnji dan

Radio ne radio, svira ti radio

Jelica Greganović RSS / 13.02.2013. u 18:37

223559_430547137023937_222324255_n.jpg

Sve i svašta na ovom belom svetu ima svoj dan. Toliko toga se obeležava, da je već odavno godini usfalilo dana. Ali, od danas se konačno slavi i Svetski Dan Radija. Samo jedan dan pre Dana Zaljubljenih. Taman, jer kažu da ko je ikada na radiju radio, taj ga nikada zaboravio nije. Kažu i da se od radija teško ili nikako ne odvaja. Radio je ljubav večita. I to ja mogu da potvrdim. Ma koliko tehnika i tehnologija trčale ispred mene, ja ću se vazda osvrtati nazad i tražiti radio. Radio je bio prvi medij na kome sam radila i učila se novinarstvu, i nikad od njega nisam uspela da se odlepim.

U mom detinjstvu su radiji stajali na policama, tipke su im podsećale na pregojene klavirske, ukoso su se nizala imena gradova koja su svetlela kada se kažiprstom jače pritisne i malo pridrži pomenuto klavirsko, četvrtasto dugme. Štapić koji se zvao »skala« se probijao kroz krčanje, iskidane rečenice i reči, putujući ka traženoj stanici. Onda je tamo ostajao, i celi dan je sa police dopiralo pričanje, muzika sa i bez reči, strogi glasovi koji su čitali vesti, nezaboravne najave vodostaja reka koje su plutale kroz naše sobe...

Radiji su bili ne samo stalno otvoren prozor u svet, u vreme kada internet nije bio ni najluđi san, radiji su bili odlagališta svega važnog. Na radijima su stajale šustikle, a  na njima nikad vazne, jer ne daj bože vodoprevrtanje da se desi i podavi sve one male ljude u radiju. Na šustiklama je uvek dežurao sat sa klempavim poluzvoncima, čekajući da radio udahne vazduh za narednu reč, pa da i on dođe do izražaja svojim tiktakanjem, jasnim i tako ubedljivo upozoravajućim da je pravo čudo bilo što mu nikada nije sledila eksplozija širih razmera. Pored sata se stavljala stabilna uspomena od  negde. Nešto što je neko doneo da ne zaboravi gde je bio, i što se vremenom tako stapalo sa okolinom da su samo stariji članovi porodice mogli da se sete otkud nam to i odakle je doneto. Mahom je služilo za skupljanje prašine, ali je svoju korisnu stranu imalo jer je pridržavalo sve podsetnike i beleške ispisane na četvrtinkama listova starih školskih svezaka, da se ne baci, pisma, razglednice i dopisnice stigle od odsutnih članova porodice.

Radio je služio da kaže nešto važno onome ko stane da ga sasluša, da natera suze u oči mojoj prababi nekom od pesama koje su se pevale dok je ona devojkom bila, a uglavnom da, prema rečima mog dede, bandrlja ceo dan. Neumorno. Upijajući se zvukom u život tako da kada nije radio svi su se osvrtali i tražili šta im fali.

Posle su se pojavili tranzistori i svojim naučno-fantastičnim srebrnim izgledom izgurali sirote radije drvene kutije. Bili su manji, tanji, dugmića primamljivih. Za razliku od radija, mogli su da se nameste i na manje stabilne komade nameštaja. Doduše, na njima nije moglo da se napravi skladište uspomena i dugog sećanja, ali su izgledali moderno i prestižno. Imali su kopljastu antenu samu u sebe složenu, koja je mogla da se zanimljivo razvlači i zainteresovanom za nju nanese i lakše telesne povrede u predelu oka. Osim toga, tranzistori su se tendenciozno smanjivali, izazivajući zaprepašćenje kod moje prababe, koja je kao i mi svi iz dečijeg sveta, verovala da u radiju žive mali ljudi, ali joj je ipak bilo sumnjivo da mogu da se zguraju u tranzistor. Naročito kada su se pojavili okrugli tranzistori, koji su postali pravi hit i vatrena želja svih klinaca, u formi fudbalske lopte. Tu već ni baba, ni mi nismo mogli da zamislimo kako radijski ljudi opstaju bez ravne podloge. Zbog toga se prababa vratila zanemarenom radiju koji je, kad se svi poslom ili zanimacijom razbeže, bio i njeno jedino, verno društvo i sagovornik. Pažljivo mu je dizala šustiklu-šiške i glancala ga rukavom navučenim preko palca i kažiprsta. Povremeno je pljucom na ćošak kecelje udarala visoki sjaj kockastim dirkama i prozorčetu u svet. »Šta ga gladiš ko steonu kravu«, gunđao je deda kad bi je video kako nežno i s ljubavlju milki radio kome je samo ona ostala verna slušateljka.

Zajedno sa tranzistorima, koji su u međuvremenu pored crnog gajtanskog repa dobili i baterijski pogon, radio je izgurivala i televizija. Prosto imala je sliku. Mrdala je. Mada, u dobra stara vremena, televizija nije mrdala vasceli dan. Znalo se kad se televizija gleda. A ne ovo danas...Da. I radio bi se išunjao iz mog života, ili ostao samo zvučna kulisa u autobusima, frizerajima i ponekim prodavnicama, da nije misteriozno počela da nestaje moja Najbolja Drugarica. Bilo je to odmah po završetku gimnazije...Ili nije imala vremena ili je naše susrete, ranije unedogledne, prekidala rečima: »Moram da idem da montiram«. To montiranje  je meni tako misteriozno mehanički zvučalo, a ona nespojiva sa šrafcigerom ili ičim sličnim neophodnim za montiranje, da živa nisam bila dok i ja nisam zavirila tamo kuda je ona odlazila.

Tako sam nestala i ja. Nestala za sve drugo što nije bilo radio. Ništa mi više nije bilo tako važno, ni tako blisko kao radio koji mi se instantno uvukao pod kožu. Jeste da je bio veliki, odnosno mali, skoro kao onaj sa početka priče, ali je bio radio. Zapravo, on je tada bio redakcija sa studijem, gde smo spremali emisije koje su se kasnije emitovale sa vrha Beograđanke, ali mi smo ga zvali radijom. I on nam se odazivao. Družili smo se dan i noć, nevoljko prekidajući suživot studentskim obavezama. Na radiju smo pisali, jeli, pili, svađali se, slavili rođendane i prve neočekivane bebe, Nove Godine...tamo su nam u goste dolazili svi, poneki su i ostajali...leti smo se kuvali od vrućine, zimi odmicali od prozora od kojih je vuklo, obaška kad počne da muče košava...

Radio je bio i ostao dobar jer su svi mogli da nas čuju, ali ne i da nas vide. Mogli smo mirno da se češkamo, dremamo dok ide muzika, mašemo gradu ili zavlačimo pod stolove. Sve je smelo dok se ne upali crvena lampica, a onda je smelo resto što se ne čuje. Bili smo glasovi. I valjda zbog toga i danas loše pamtim lica, ali glasove ne zaboravljam.

Posle je svašta stiglo, čak i od radija brže...ali radio je ostao moja ljubav. I koliko god sam radila i radim za druge medije, radio je ostao na prvom, nedosegljivom mestu. Ma kakve televizije i internetni sajtovi bili, radio je nešto sasvim posebno, uostalom i zbog one mudrosti koju je patentirala moja Najbolja Drugarica: »Televizija pravi likove, a radio ličnosti«.

I zato, srećan nam prvi Svetski Dan Radija!



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 18:39 13.02.2013

Ja sam još u šoku

Što nas je baš na dan radija napustio Mića Orlović, ali, kad se malčice povratim, obećavam diskusiju na zadatu temu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:40 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

Da, videla sam.
mlekac mlekac 18:44 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

Jelica Greganović
Da, videla sam.

Samo da ti šapnem - ono o glasovim, Žmu mi se stalno ljuti što ja i TV više slušam nego što gledam, a meni zanimljivo da čujem šta se kaže, a slike...

E, tako mi je i Mića ostao u uspomeni kao neponovljiv glas.
hajkula1 hajkula1 19:19 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

mlekac
Jelica Greganović
Da, videla sam.

Samo da ti šapnem - ono o glasovim, Žmu mi se stalno ljuti što ja i TV više slušam nego što gledam, a meni zanimljivo da čujem šta se kaže, a slike...

E, tako mi je i Mića ostao u uspomeni kao neponovljiv glas.



Nisi jedina. I što reče Jelica, i ja bolje pamtim glasove. Redovno kažem, daj da uključim TV da čujem šta kažu
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

daj da uključim TV da čujem šta kažu


To je i moja fraza, ja zapravo sem baš kad želim da vidim nečije ponašanje ili se radi o filmovima, TV dnevnike slušam
dragoljub92 dragoljub92 21:53 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

Nisi jedina. , i ja bolje pamtim glasove.

batalite te glasove,to će na lošo diziđe
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 13.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

batalite te glasove,to će na lošo diziđe

Misliš zbog mladosti?
docsumann docsumann 10:21 14.02.2013

Re: Ja sam još u šoku

Jelica Greganović
daj da uključim TV da čujem šta kažu


To je i moja fraza, ja zapravo sem baš kad želim da vidim nečije ponašanje ili se radi o filmovima, TV dnevnike slušam



KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:49 13.02.2013

Radio

Živeo radio!
Dole televizija (osim retkih primera)!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:50 13.02.2013

Re: Radio

Tako je, kralju, radio je zakon!

loader loader 00:47 14.02.2013

Re: Radio

Živeo radio!
Dole televizija (osim retkih primera)!



Radio je kao tiha, nenametljiva baka u uglu sobe, koja sve vreme nešto plete.... i samo ponekad, ako je trenutak za to, kaže nešto, onako, toplo, prisno...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:10 14.02.2013

Re: Radio


Radio je kao tiha, nenametljiva baka u uglu sobe, koja sve vreme nešto plete.... i samo ponekad, ako je trenutak za to, kaže nešto, onako, toplo, prisno...

Zavesa plišana.
loader loader 04:26 15.02.2013

Re: Radio

Zavesa plišana.

Talenat za detalje ne jenjava vam
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:43 15.02.2013

Re: Radio

ivana23 ivana23 19:31 13.02.2013

***



Светски дан радија је нов празник, УНЕСКО га је утврдио тек 2011. године. Датум није изабран случајно – управо 13. фебруара 1946. године први пут је емитован програм Радија УН.

У обраћању поводом Светског дана радија генерални секретар УН Бан Ки Мун истакао је да радио забавља, образује и информише, а такође помаже да се популаришу демократеске промене у читавом свету, а у условима конфлика и за време кризе радио постаје појас за спасавање за погођено становништво.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:00 13.02.2013

Re: ***

Jašta...zato su pučevi počinju upadanjem na radio...i TV kasnije
foghorn foghorn 21:55 13.02.2013

Re: ***

ivana23


Светски дан радија је нов празник, УНЕСКО га је утврдио тек 2011. године. Датум није изабран случајно – управо 13. фебруара 1946. године први пут је емитован програм Радија УН.

У обраћању поводом Светског дана радија генерални секретар УН Бан Ки Мун истакао је да радио забавља, образује и информише, а такође помаже да се популаришу демократеске промене у читавом свету, а у условима конфлика и за време кризе радио постаје појас за спасавање за погођено становништво.


Радио УН на кратким таласима је одавно угашен, вероватно када је пре неких петнаестак година кресан буџет на Ист риверу. Сећам се збланутих фаца у београдском представништву УН када сам половином осамдесетих навратио да затражим план фреквенција на кратким таласима на којима се емитује њихов програм :)
ivana23 ivana23 15:31 14.02.2013

Re: ***

foghorn
Радио УН на кратким таласима је одавно угашен, вероватно када је пре неких петнаестак година кресан буџет на Ист риверу. Сећам се збланутих фаца у београдском представништву УН када сам половином осамдесетих навратио да затражим план фреквенција на кратким таласима на којима се емитује њихов програм :)


Na KT ili savremenijim nacinom emitovanja programa, radio ipak postoji. Ne sumnjam da bi u vaznim situacijama emitovali program i na KT.



UN Radio
jedi-knight jedi-knight 20:09 13.02.2013

...


Ne secam se kada sam poslednji put ukljucio radio. Mozda ima godinu-dve, mozda mnogo vise.
Dusko Radovic i njegovo "Beograde, dobro jutro", pa Tup-Tup i Minimaks, Indeksovo radio pozoriste, Vreme sporta i razonode i Raca Markovic, pa Muzicki dragstor Beograda 202 petkom i Dragana Markovic, pa ...ne secam se vise. Sve to pripada nekom drugom zivotu.
Hvala na podsecanju na te lepe dane i...znas sta, veceras slusam radio pa sta bude :)
mlekac mlekac 20:19 13.02.2013

Re: ...

jedi-knight

Ne secam se kada sam poslednji put ukljucio radio. Mozda ima godinu-dve, mozda mnogo vise.
Dusko Radovic i njegovo "Beograde, dobro jutro", pa Tup-Tup i Minimaks, Indeksovo radio pozoriste, Vreme sporta i razonode i Raca Markovic, pa Muzicki dragstor Beograda 202 petkom i Dragana Markovic, pa ...ne secam se vise. Sve to pripada nekom drugom zivotu.
Hvala na podsecanju na te lepe dane i...znas sta, veceras slusam radio pa sta bude :)

U mojoj kuci radio se i inace slusao, a odnedavno je Princeza potpuno zalepljena za njega.

Zmu, se, pak vratio vernom drugaru iz mladosti odkako je nedeljom otkrio "Omniologiju" na 202.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 13.02.2013

Re: ...

Jedi...reči nemam...a moja Najbolja Drugarica koja je radijski manijak, sluša radio kud god ode, bez obzira na neznaje jezika...
jedi-knight jedi-knight 20:41 13.02.2013

Re: ...

Spanci bukvalno zive uz radio.
Imaju specificne talk-show emisije - terturie, koje su ultra popularne i koje imaju neverovatnu slusanost.
Uz to, nikada se ne bi odrekli radio prenosa fudbalskih utakmica.
Evo setio sam se "Dizanja" i "Pescanika" koje sam redovno slusao, ali kako sam otisao iz Srbije, zaboravio sam da radio postoji.
Primam sve preporuke za radio emisije koje vredi slusati
mlekac mlekac 21:05 13.02.2013

Re: ...

jedi-knight

Primam sve preporuke za radio emisije koje vredi slusati

Definitivno preporucujem "Omniologiju", nedljeom u podne, vodi mag radija - Zoran Stanojević, a muzika isključivo stari dobri R$R
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 13.02.2013

Re: ...

Ma, na netu su svi radiji...prošetaš pa vidiš šta ti prija...ono, ne ometa te u radu, a bez toga ne možeš
dragoljub92 dragoljub92 21:51 13.02.2013

Re: ...

Primam sve preporuke za radio emisije koje vredi slusati

ukucaš u gugletu rts uživo i skineš strimove za b1,b2,b3,202 i treći program,plus ima tu negde i indeksovo pozorište.a možeš i podkast da skidaš.
foghorn foghorn 22:14 13.02.2013

Re: ...

Jelica Greganović
Ma, na netu su svi radiji...prošetaš pa vidiš šta ti prija...ono, ne ometa te u radu, a bez toga ne možeš


Дошла су гадна времена за оне који су на старомодан начин опседнути слушањем радија на средњим и кратким таласима, кратке таласе се баталили скоро сви познатији светски сервиси (или се ограничили на најкризнија подручја), а са средњих таласа сваки дан нестане по нека од станица и више се не враћа. Интернет је друга прича, али слушаоцу који седи поред ”радија који светли у мраку” (прави фрикови веле да само такви и ваљају) избор је врло узак. Чик се сетите када се Студио Б и Београд 202 мало даље од Београда могао чути само прко средњих таласа, као и када је свако мало веће место имало локалну средњеталасну станицу.
freehand freehand 20:14 13.02.2013

Radio gi gu

To je ono što je nastalo devedesetih.
No baš kao što si opisala - radio je čudo. Sirotica u modernom vremenu, ali i dalje čudo.

Davno nekad, još dok je Srednji svet ličio na naše snove, i dok su Mladost i Prezent išli zajedno, voleo sam da od radija pravim glasnogovornika svojih osećanja.
I da izborom pesama šaljem poruke koje su se mnogima dopadala a samo retki razumeli.
mlekac mlekac 20:20 13.02.2013

Re: Radio gi gu

freehand


Davno nekad, još dok je Srednji svet ličio na naše snove, i dok su Mladost i Prezent išli zajedno, voleo sam da od radija pravim glasnogovornika svojih osećanja.
I da izborom pesama šaljem poruke koje su se mnogima dopadala a samo retki razumeli.


Sto mi je ovo nesto poznato...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 13.02.2013

Re: Radio gi gu

Davno nekad, još dok je Srednji svet ličio na naše snove, i dok su Mladost i Prezent išli zajedno, voleo sam da od radija pravim glasnogovornika svojih osećanja.
I da izborom pesama šaljem poruke koje su se mnogima dopadala a samo retki razumeli.

Free, bez sve šale, ovom ni rima ne fali da bude pesma...zarozao si me
freehand freehand 20:28 13.02.2013

Re: Radio gi gu

Jelica Greganović
Davno nekad, još dok je Srednji svet ličio na naše snove, i dok su Mladost i Prezent išli zajedno, voleo sam da od radija pravim glasnogovornika svojih osećanja.
I da izborom pesama šaljem poruke koje su se mnogima dopadala a samo retki razumeli.

Free, bez sve šale, ovom ni rima ne fali da bude pesma...zarozao si me

Ae, ae... Najgore je što je istina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:13 13.02.2013

Re: Radio gi gu


Ae, ae... Najgore je što je istina.

Ajd stani...šmrc...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:18 13.02.2013

...

Е па , Јелице, срећан ти светски дан радија!
И нама који га слушамо. Још увек!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 13.02.2013

Re: ...

Hvala!

nurudin nurudin 20:36 13.02.2013

Re: ...

Искрено, једино је "Буђење" емисија коју слушам преко радија јер су генијални Горица и Драган.

Вама, Јелице, хвала за подсећање...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:37 13.02.2013

Re: ...

Nema na čemu, dobri Nurudine...i ja ih slušam, volim kad mi priča Najbolja Drugarica za dobro jutro, ali ne baš tad kad ga ona otvara...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:38 13.02.2013

Re: ...

Искрено, једино је "Буђење" емисија коју слушам преко радија јер су генијални Горица и Драган.


Ma kakva Gorica, pojma nema.

hehe
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 13.02.2013

Re: ...

Ma kakva Gorica, pojma nema.

hehe


Ne diraj mi u oko.
mlekac mlekac 21:16 13.02.2013

Re: ...

Jelica Greganović
Ma kakva Gorica, pojma nema.

hehe


Ne diraj mi u oko.

Provokator opozicije!
cassiopeia cassiopeia 20:41 13.02.2013

Srećan praznik :)

Jelice sad si me podsetila na dedin radio veoma sličan ovom na slici. A da ne pričam kako je bilo zabranjeno pomerati skalu i svakog dana se pod obavezno slušale vesti u 15h na Prvom programu Radio Bgd.

A ja svakog jutra ustajem slušajući tvoju Najbolju i Dragana. Moj dragi me navikao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:18 13.02.2013

Re: Srećan praznik :)

freehand freehand 20:58 13.02.2013

Dijagnoza

i podsećanje da nas ista neizlečiva boljka muči:



Klikni na radio i ko zna gde ćeš stići!

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:15 13.02.2013

Re: Dijagnoza

Ma, vidi ga kako je sladak, oči dugmići i zubi-tipke, uključivanjem se proizvodi krezavost...šećer jedan
Edit: neizlečiva, fakat...

AlexDunja AlexDunja 21:02 13.02.2013

ja nikada nisam slušala radio,

osim kada sam morala...
a to je bilo početkom osamdesetih
kad sam počinjala studije
pa nisam imala nosače zvuka sa sobom.

srećom studio B je tada bio sjajan, divne
uspomene...

ljudi koji slušaju mi kažu da je treći program
radio beograda odličan, to je mnogo važno za vas koji slušate radio:)
čestitam praznik:)
lepa je to sprava
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

Hvala, Dunjo
Lepa, lepa...najlepša.

freehand freehand 21:17 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

a to je bilo početkom osamdesetih
kad sam počinjala studije
pa nisam imala nosače zvuka sa sobom.

Ih, mogla si dvojicu preko studentske da iznajmiš.


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

AlexDunja AlexDunja 21:28 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,


Ih, mogla si dvojicu preko studentske da iznajmiš.

gde si bio tad da mi objasniš:)
ja sam težila za ovima
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

E, to bih ja imala, vidi ga šećera!

A, pazi ovo...

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:47 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

srećom studio B je tada bio sjajan, divne
uspomene...


Diskomer na studio B
Hit nedelje, meseca, godine na dvestadvojci
(Skopje skopje mi skop) Radioskop (o ljudima i zbivanjima, o svetu koji nas okružuje)
Noćni program (jednoj ženi)
Tup tup (tad je imao smisla)...
Ako je neko u to vreme studirao, a to nije slušao, ni pakao mu neće teško pasti

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 13.02.2013

Re: ja nikada nisam slušala radio,

Jedna od emisija na Studiju B koju sam obožavala i ne propuštala je bio "Ponoćni voz", Žikice Simića.
49 41 49 41 22:03 13.02.2013

Kako god radio



Nekad, kad su se ljudi druzili - makar i rat bio.



Kad smo imali bolnice pre 100 god.



Kad su zene imale svoju bolnicu, nisu cule za belu kugu; niti vodile rat za porodilista.



Kad su Dede i Babe bili zivi duhovi, koji su hodali oko tebe - kao Bogovi.
Prvi susret sa njima, bio je DOBRO JUTRO, prvi zalogaj u ustima - samo, ako su oni vec poceli obed - za stolom.



Sta god radio - svira ti radio.



razmisljam razmisljam 22:18 13.02.2013

Најбољи друг

Мени је радио био најбољи друг када сам као дете остајала сама код куће у огромним собама са страшно високим плафонима и ћошковима пуним исподкреветских караконџула.
Будила сам се уз ,,Добро јутро, децо'', уживала уз ,,С песником у подне''...

Касније сам слушала већину култних емисија на разним радио-програмима већ побројаним кроз досадашње коментаре...

А сада ми је најбољи друг тишина, али, нешто ретко свраћа.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:02 13.02.2013

Re: Најбољи друг

razmisljam, podseti me kako je i meni radio pravio društvo i razgrtao tišinu kad sam uveče ostajala sama...a tišina...vredna je posebne priče.
rade.radumilo rade.radumilo 22:26 13.02.2013

Ponovo radio

Nekako, sa prestankom grejanja stolice za ispite, moj schneider je polako počeo da sve češće stoji ugašen. Pogotovu kada su gramofon i kasetaš počeli da gube bitku sa entropijom. Konačno, kada sam se odselio od roditeljskog doma, ugašen je i radio i više se i ne uključuje.
Ondak sam kupio kola i ponovo slušam radio svaki dan. Možda sam svega dva puta ubacio CD, nema potebe.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:03 13.02.2013

Re: Ponovo radio

Ja ga slušam preko kompa...ne mogu da se odviknem, a i imam alibi - to mi je posao
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:43 14.02.2013

Kul radio

Sedim neki dan kod frizera obmotan onim belim čaršafom i dok mi oko ušiju štrickaju makaze i zuji mašina, u salonu vrlo glasno radi radio. Ne znam koja je radio-stanica u pitanju, ali iz priloženog mi je jasno da je reč o kontakt programu, tzv. programu uživo.

- Imamo na vezi još jednog slušaoca, oduševljeno najavljuje voditelj, pa euforično nastavlja:
- Ćao, ko je na vezi?
- Ćao, ćao... ovde Lule, odgovara promukli sanjivi glas s druge strane.
- Kako si Lule? pita voditelj.
- Kul, odgovara Lule.
- Superiška i mi u studiju smo kul. Šta radiš Lule? nastavlja voditelj.
- Kuliram, odgovara Lule.
- Lule, čime se baviš, učiš, studiraš ili radiš? po svaku cenu pokušava voditelj da komunikaciju učini dinamičnom.
- Pa, onako... tu i tamo... uglavnom kuliram.
- To je baš kul. A želiš li nešto posebno da čuješ?
- Pa, može, ali neku kul stvar.
- OK Lule biće nešto za tebe, ali baš kul. Ćao, Lule.
- Ćao, ćao...
Zatim sledi ta kul stvar koja trešti, pišti, udara, zavija, buši bubne opne i dobuje po sivoj kori.

Hteo sam da kažem, nije ni radio više što je nekad bio. Čast izuzecima kao što je radio Beograd, II program.

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:13 14.02.2013

Re: Kul radio

Vojislave koliko shvatam radi se o razgovoru "ćao, kul, Lule"...da su se malo potrudili, mogli su i haiku da naprave.
blogovatelj blogovatelj 08:44 14.02.2013

Živeo radio

I njegov mlađi brat trandža!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:15 14.02.2013

Re: Živeo radio

Živeo radio
I njegov mlađi brat trandža!


Živeli!

bocvena bocvena 09:30 14.02.2013

Iako nisam nostalgični tip,

obožavam izgled starih radio aparata. Još uvek negde imam jedan primerak i kanim se da ga osvežim i uklopim u kućni ambijent.

I radiću na radiju...jednom.

Biljana 77 Biljana 77 11:07 14.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

bocvena
obožavam izgled starih radio aparata. Još uvek negde imam jedan primerak i kanim se da ga osvežim i uklopim u kućni ambijent.

I radiću na radiju...jednom.


Znala sam da će neko da mi otme mjuz. Kolega s posla se bavi restauracijom starih radio aparata, ima primerke sa početka veka.
docsumann docsumann 11:18 14.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

bocvena
I radiću na radiju...jednom.


mislim da smo o tome već jednom pričali


bocvena bocvena 11:38 14.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

Jesmo, sigurno...ja sam rob istih želja:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:16 14.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

I radiću na radiju...jednom

Čekam te



mlekac mlekac 21:49 14.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

bocvena
obožavam izgled starih radio aparata. Još uvek negde imam jedan primerak i kanim se da ga osvežim i uklopim u kućni ambijent.

I radiću na radiju...jednom.



Boco, a jesi li videla ove nove lepotane?
bocvena bocvena 09:47 15.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

Perverzija: gramo-radio:) Stvarno lepotan.
milisav68 milisav68 10:58 15.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

bocvena
Perverzija: gramo-radio:) Stvarno lepotan.

Их, било тога колико хоћеш, само укуцај у гугл - грамофон радио, па на слике.
Икра :)

Славица :)

Идеал - ЕИ Ниш :)


bocvena bocvena 18:53 15.02.2013

Re: Iako nisam nostalgični tip,

grebostrek.lurker grebostrek.lurker 12:56 14.02.2013

reka tisa tisabec

Izvestaj o vodostanju Radio Beograda. Najvise sam voleo gospodju sto je citala na ruskom.


Nema nigde na netu da linkujem. Valjda se vise ni ne emituje. Steta...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:22 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Nema, a meni je to bila takva misterija, ništa nisam razumela, samo su mi rasle zamišljene reke u mozgu.
Nego ima u jednoj Bajaginoj pesmi, na početku pesme, snimak radijskog vodostajnog izveštaja...ne mogu da se setim koja je to pesma. Pomoć publike!
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 13:33 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Nema, a meni je to bila takva misterija, ništa nisam razumela, samo su mi rasle zamišljene reke u mozgu.


ja upamtio te parove, pravilnosti: reka Sana Sanski Most reka Tisa Tisabec. Zao mi je sto se ne secam drugih.
Mislim da je Drava bila Donji Miholjac a za Dunav se ne secam ni jednog para.
Velika Morava Varvarin?


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

A kanal Dunav-Tisa-Dunav. Ja sam ga uvek zamišljala kao ekipu.
freehand freehand 13:39 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

grebostrek.lurker
Izvestaj o vodostanju Radio Beograda. Najvise sam voleo gospodju sto je citala na ruskom.


Nema nigde na netu da linkujem. Valjda se vise ni ne emituje. Steta...

Adjin, dva tri...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 13:48 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Jelica Greganović
A kanal Dunav-Tisa-Dunav. Ja sam ga uvek zamišljala kao ekipu.


Meni kao neka silna masinerija sto donosi vodu na zelena polja. Sa nekom dramaticnom muzikom i psenicom kako kulja iz nekih silosa/cevi. Valjda mesavina filmskih novosti i obrazovnog programa ranih sedamdesetih :)

Posle sam upoznao krajeve pored DTD kanala i tamo su kanali skroz razlicitih imena - DTD su samo oni koji su kopani posle rata. Ima Dunavac, Stari Dunav, Veliki kanal, Mali kanal, DTD... a i objasnili su mi da se slabo sta navodnjava iz tih kanala :) ne treba verovati filmskim novostima :)))
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 13:57 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

freehand
grebostrek.lurker
Izvestaj o vodostanju Radio Beograda. Najvise sam voleo gospodju sto je citala na ruskom.


Nema nigde na netu da linkujem. Valjda se vise ni ne emituje. Steta...

Adjin, dva tri...


Govorila je gusto i socno. Ne znam jezik ali mi se cinilo da to vise i nema veze sa ruskim nego nekako stenografski divno, jezik za sebe :)

Ustvari moguce da je bio problem sa protezom, ali nikad necemo znati :)))
cassiopeia cassiopeia 13:59 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Nema nigde na netu da linkujem. Valjda se vise ni ne emituje. Steta...


Svakog dana na Radio Bgd I u 12h posle vesti ide i >>>>>>> vodostaj :)
milisav68 milisav68 14:25 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Jelica Greganović
Nema, a meni je to bila takva misterija, ništa nisam razumela, samo su mi rasle zamišljene reke u mozgu.
Nego ima u jednoj Bajaginoj pesmi, na početku pesme, snimak radijskog vodostajnog izveštaja...ne mogu da se setim koja je to pesma. Pomoć publike!

Тамара
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:41 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Evo ga, našli mi ga na fb, problem je što je na nekim snimcima na jutjubetu odsečen...




milisave, hvala, izvi ni nisam videla odmah tvoj komentar
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 15:08 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

cassiopeia
Nema nigde na netu da linkujem. Valjda se vise ni ne emituje. Steta...


Svakog dana na Radio Bgd I u 12h posle vesti ide i >>>>>>> vodostaj :)


Snimiti za pokolenja! :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Snimiti za pokolenja! :)

Spomenik vodostaju!
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 15:15 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

Jelica Greganović
Snimiti za pokolenja! :)

Spomenik vodostaju!


i temperaturi vazduha!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:49 14.02.2013

Re: reka tisa tisabec

i temperaturi vazduha!

Temperatura i nekako, ali pritisak mi je uvek bio omiljeni momenat, i kad sam ranije slušala, i kasnije kad sam čitala vesti...milibari
blogovatelj blogovatelj 16:20 15.02.2013

Re: reka tisa tisabec

i temperaturi vazduha!


kad smo kod vremenskih izvestaja, meni je uvek bilo magicno to da je put Pec-Kula-Rozaje zavejan jedno devet meseci godisnje. Kao da je u Sibiru a ne na sto kilometara vazdusnom linijom od Mediterana.
freehand freehand 17:41 15.02.2013

Re: reka tisa tisabec

blogovatelj
i temperaturi vazduha!


kad smo kod vremenskih izvestaja, meni je uvek bilo magicno to da je put Pec-Kula-Rozaje zavejan jedno devet meseci godisnje. Kao da je u Sibiru a ne na sto kilometara vazdusnom linijom od Mediterana.

Prokletije, nomen est omen.
A Gorski Kotar je i na manje od mora.

49 41 49 41 14:49 14.02.2013

Meteorolosko porocilo

Zgornji Brnik - lahko dezi.
Spodnji Brnik - lahko dezi.
Zgornja Vas - lahko dezi.
Spodnja Vas - lahko dezi.
Madvode - lahko dezi.
Kamnik - lahko dezi.
Crnuce - lahko dezi.

Reci brate, celotna Slovenia - lahko dezi; pusti mi muziku na bilo koji kanal.
Ne mogu vise, vec 13 dana - lahko dezi.
Ubudjao sam se od vlage.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:03 14.02.2013

Re: Meteorolosko porocilo

Lahko dežuje

ili

Lahki dež :)

Lahko deži...ga nema :)))

Takva je sunčana strana Alpa
49 41 49 41 18:16 14.02.2013

Slovenscina

Ti pocela kao moja gazdarica(Prof. Slovenackog), pre jedno 158 god.
-Gde si naucio te izraze na slovenackom, nisu knjizevni?

Gde provodim nekad, ceo bogovetni dan - na poslu!

Pokupio terminologiju od naseg "profesionalnog" kadra. Sekretarice naseg direktora, preko koje svakodnevno komuniciramo.

Slucajno sam je znao, od ranije kao prodavacicu iz lokalne knjizare. Posle promovisana - preko noci u skretaricu direktora sektora.
Mi se svi ljutili, kako nece nista da uradi, za razliku od stare - prethodne.
Posle poceli, da joj se smejemo na terminologiji. Shvatili da se nervi ne obnavljaju.
U trecoj fazi se samo smeskas i pricas njenim gorenjskim - koji je studirala u nekoj kafani sa juznjakima.

Kad udjes u njenu kancelariju, kao nekad davno u knjizari.
Sve ti je jasno.

Prednji i zadnji deo, govori izvornom slovenscinom.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:51 14.02.2013

Re: Slovenscina

Kad udjes u njenu kancelariju, kao nekad davno u knjizari.
Sve ti je jasno.

Znam o čemu pričaš

-Gde si naucio te izraze na slovenackom, nisu knjizevni?

Da ti šapnem, književni jezik ni u školama, ni nastavnici slovenačkog ne koriste...
Черевићан Черевићан 22:21 14.02.2013

крчедин

тог радија од пре шесет леета
присећамсе верујте баш зато
јер крчо је . . отуд му и име
ал' што успе он је богме вато
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:52 14.02.2013

Re: крчедин

Dobrodošao, gazda Čer

Krčo, jašta.
miloradkakmar miloradkakmar 13:16 15.02.2013

Bez komentara

Taman, jer kažu da ko je ikada na radiju radio, taj ga nikada zaboravio nije. Kažu i da se od radija teško ili nikako ne odvaja. Radio je ljubav večita
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:45 15.02.2013

Re: Bez komentara

O, zdravo kolega
michiganac michiganac 20:40 15.02.2013

Re: Bez komentara

naletih na blog, i ne mogoh da odolim na ovaj dan (:






Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 16.02.2013

Re: Bez komentara

michiganac, HVALA!
jedna_jelena jedna_jelena 22:15 15.02.2013

Taj...

...sa vrha Beogradjanke treba uvesti kao obavezan skolski predmet. DOK GOD se osoba skoluje. Pa posle poznavanje programa kao posebna stavka u CV-u. Pa onda da se proveri znanje pre nego sto ce da se dobije potomstvo...
aleksandra1966 aleksandra1966 23:27 15.02.2013

Sve, sve, ali radio

Mene radio i dan -danas budi. Kako sednem da pijem jutarnju kafu, palim radio u dnevnoj sobi i tako budim decu. U kolima-radio. Kada sam bila mlada i zelena obozavala sam da me uspava radio, sto egzoticnija stanica, to bolje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:08 16.02.2013

Re: Sve, sve, ali radio

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana