Ljudska prava

ŠTA BI REKAO JOZEF KAFKA?

Freedom of Information RSS / 19.02.2013. u 13:57

Autor: Rodoljub Šabić

Jedno zanimljivo pismo koje sam dobio moram da podelim sa vama. Evo kako glasi: „MOLIM VAS da pročitate i nadam se reagujete i pomognete.....

Početkom oktobra 2012 godine sam dobio iz Carinarnice Zrenjanin rešenje o presudi  u kojoj se navodi sledeće:

Da sam u obavezi da platim kaznu jer sam kao odgovorno lice kriv?? Tu se ja navodim sa svojim podacima kao  DIREKTOR  firme TRANŠPED LOGISTIC BEOGRAD ????   NA opšte iznenađenje sam proverio lične podatke koji su navedeni i ustanovio sam da su moji. Moj broj lične karte, matični broj, adresa.... sve se poklapalo sa mojim. ALI TO NISAM JA!!!  JA NISAM DIREKTOR TE FIRME!!!! Ja sam bravar iz Smedereva koji je uz neku mizernu tzv. otpremninu otišao iz fabrike Želvoz u Smederevu i sad bolestan (operisao sam pluća) sam kući nezaposlen. Supruga mi je domaćica (nezaposlena). Živimo u Smederevu u malom stanu sa ćerkom i unukom. I nismo nikad imali nikakve veze sa pomenutom firmom.

Otišao sam sa sinom u Beograd da u APR-u proverim grešku i da je ispravim ako može...... MEĐUTIM!!! Ispostavilo se da po njima to nije greška i da sam ja vlasnik i direktor još jednog preduzeća. NOVOLINE DOO Beograd. STRAŠNO.  U APR-u su mi dali kopije dokumenata koje su prevaranti predali kad su overavali transakciju. I TO JE SVE!!! NISU HTELI DA ISPRAVE NIŠTA I IAKO ZNAJU ZA PREVARU NEĆE DA PROMENE PODATKE!!!!!!

U Smederevskom Mupu su mi rekli  da idem u Beograd da se žalim. (tamo je firma!!) Obratili smo se nakon toga MUP-u u upravi za Beograd u 29 novembar ulici. Predali smo prijavu na pisarnici i rečeno nam je da će nas kontaktirati. Nakon 10-tak dana pozvali su me u Beograd na razgovor i tada napravili zabelešku koju Vam prilažem. Rečeno je da sačekam istragu i  da samo promenim ličnu kartu. I čekao sam!!! I promenio sam ličnu kartu!!!!

Međutim sad 12.02.2013 dobijam presudu Privrednog suda u Beogradu  o tužbi železnica Srbije prema TRANŠPED LOGISTIC BEOGRAD I NOVOLINE DOO i mene kao direktora!!!!!!  PONOVO!!!!Proverio sam u APR-u i IDALJE SE VODIM KAO DIREKTOR TIH FIRMI!!!

Pozvao sam inspektora u Beogradskom Mup-u i on mi je rekao da on sa tim nemam ništa i da pokušam preko Suda.????????  I da se obratim Smederevskom Mup-u???   I da se javljam na ročišta u sudovima koji me pozovu i da se pravdam njima?????? Ko je sad tu lud???

Ja nemam novca za šetanje i pravdanje!!!   Ionako sam potrošio dosta dok sam se šetao po Beogradu a sad izgleda tek počinje. Nemam pare za advokate i suđenja!!!   Ovako kriminalci pobeđuju u Srbiji!!!! Dobio sam dopis i iz carinarnice Zrenjanin da iako su mi lični podaci ukradeni i ja nisam direktor KAZNU MORAM DA PLATIM!!!   O D A K L E !!!! i ZAŠTO JA!!!!

NADAM SE DA ĆETE OVO PROČITATI I NADAM SE DA ĆETE MI POMOĆI DA ISPRAVIM NEPRAVDU.

Ako ovo objavite i pokažete kakve se sve mahinacije rade nadam se da će ovi iz MUP-a najzad reagovati i uhapsiti ološ. Itd. itd.“

Ima još ali i navedeno je, mislim, više nego dovoljno.

Pročitao sam i naravno nastojaću da pomognem.  I „objaviću“ pismo, i to ne samo ovde na blogu.  Međutim, pravu pomoć po svoj prilici mogu i moraju da pruže organi gonjenja, policija i tužilaštvo, što ću od njih i zahtevati. Sve činjenice govore da nije reč o nekoj od „nedopuštenih“ obrada podataka predviđenih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti nego o izvršenju i to nekoliko krivičnih dela, a poverenik nema mogućnosti da se bavi kriminalističkom istragom.

Inače, u međuvremenu utvrđene činjenice kažu da je prethodni vlasnik i direktor „prodao“ firme koje  vrede 405339.69 eura za 5000 eura i tom „transakcijom“ prebacio vlasničku i direktorsku odgovornost na autora ovog pisma i napravio ga žrtvom.  

Zna se i da su obe firme imale istog direktora, zna se i ime i matični broj i adresa ranijeg direktora. Konačno, obe firme, i „Tranšped Logistik“ i „Novoline“ bile su a i danas su na istoj, takođe poznatoj adresi u Beogradu. Autor pisma čak je i bio na toj adresi. Pred zgradom, u nju nije smeo da uđe jer kako kaže „možda ne bih izašao čitav“. Ako se on i plašio, ljudi iz policije ili tužilaštva nikako ne bi smeli, i morali bi to da urade bez odlaganja. Imaju za to i previše razloga.

Ima u pismu i rečenica -  „ovo je veće nego što izgleda na prvi pogled“. To vrlo verovatno jeste tačno ali i na prvi pogled izgleda sasvim dovoljno veliko.

P.S. Biću „dosadan“ i ponoviću ono što stalno govorim – sećate li se gde ste sve „posejali“ fotokopiju svoje lične karte?

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 19.02.2013

Jadan

čovek...
antioksidant antioksidant 14:03 19.02.2013

Re: Jadan

Jelica Greganović
čovek...

био је богат и успешан а није ни знао
сад кад је дошло време наплате сви га се сетили
antioksidant antioksidant 14:03 19.02.2013

.

P.S. Biću „dosadan“ i ponoviću ono što stalno govorim – sećate li se gde ste sve „posejali“ fotokopiju svoje lične karte?

за ово, свакако, јесте у праву (потребу да се буде опрезан) али то никако не умањује одговорност неког службеника коме је фалсификат "промакао"
сама фотокопија личне карте не служи баш много чему без оригинала и неког потписа
dragoljub92 dragoljub92 14:06 19.02.2013

Re: .

сама фотокопија личне карте не служи баш много чему без оригинала и неког потписа

она служи као ивор података а даље се ради у четр ока, не мислиш ваљда да ће неко на шалтер да дође са фотокопијом само и да региструје фирму,мада ово е србија све је могуће.
antioksidant antioksidant 14:07 19.02.2013

Re: .

dragoljub92
сама фотокопија личне карте не служи баш много чему без оригинала и неког потписа

она служи као ивор података а даље се ради у четр ока, не мислиш ваљда да ће неко на шалтер да дође са фотокопијом само и да региструје фирму,мада ово е србија све је могуће.

видиш да се овде управо тако десило
Freedom of Information Freedom of Information 14:07 19.02.2013

Re: .

то никако не умањује одговорност неког службеника коме је фалсификат "промакао"

Naravno i to je jedna od stvari na kojima se mora insistirati.
сама фотокопија личне карте не служи баш много чему без оригинала и неког потписа

Ne treba,u kontekstu falsifikata, potcenjivati rizike.A ni "talente" i resurse.
antioksidant antioksidant 14:08 19.02.2013

Re: .


Ne treba,u kontekstu falsifikata, potcenjivati rizike.A ni "talente" i resurse.

не, наравно
већ сам и написао горе да сте у праву што нас подсећате да је опрез потребан
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 19.02.2013

Re: .

али то никако не умањује одговорност неког службеника коме је фалсификат "промакао"

A obaška povećava odgovornost onih koji se presporo ili uopšte ne bave ovom zloupotrebom, iako im je čovek sve papire pokazao, novu LK izvadio...njima kanda svejedno.
bolid1 bolid1 15:09 19.02.2013

Re: .

antioksidant

сама фотокопија личне карте не служи баш много чему без оригинала и неког потписа


Istina, mada, koliko puta su nam u Srbiji na svakom cosku trazili fotokopiju LK, covece, samo u onaj sugavi Telekom da bi uso morao si da das zastitaru LK da fotokopira i meni glupom nikad nije bilo jasno zasto.

Oces Bus+, fotokipija, oces clansku kartu biblioteke, fotokopija i tim magarcima ne mozes objasniti da ne das fotokopiju i da im ista ne treba, a ako im treba da kazu sta ce sa njom i gde ce je!

Da rasirim malo pricu, isto kao i identifikacija i diktiranje JMBGa svakoj budali, unosenje u koje kakve formulare, na onim starim povlasticama za GSP je bio printan na prednjoj strani, ocu reci, izgubis to, imas neciji JMBG, zoves telefonsko bankarstvo i eto ti transakcije...simple as that...
Hansel Hansel 15:43 19.02.2013

Re: .

P.S. Biću „dosadan“ i ponoviću ono što stalno govorim – sećate li se gde ste sve „posejali“ fotokopiju svoje lične karte?

У "Политици" сам, мислим, видео фотокопију личне карте која је негде приложена -- колико видех, датуми издавања се мало разликују, разликују се и фотографије, разликују се и серијски бројеви образаца личних карата, мислим и бројеви самих исправа. Ово упућује да се ради о компликованијем фалсификату (чак и да је неки службеник МУП-а издао лажну исправу), од обичног потурања фотокопије туђе личне карте.

Него, да и ја будем досадан и питам: зашто немамо закон који би прописао да свако лице које улази у било који, да кажем, облигациони однос (извињавам се, нисам правник, па овај израз можда није потпуно адекватан), мора још једном да потврди свој идентитет, тако што ће надлежни државни орган (рецимо АПР) прво да провери податке код МУП-а, па да на пријављену адресу пошаље писмо које би нпр. власник фирме морао да донесе, уз доказе о идентитету. А уколико се ова процедура формално обави, а превара се деси, да закон као лице одговорно за дуг држави или било ком другом лицу, означи службеника који је оверио идентитет "власника".

Ово би морало да важи и за банке, на пример има случајева узетих кредита или доспевања обавеза по основу "жиранства", иако особа никада није прихватила да буде жирант.
rikelme rikelme 21:20 19.02.2013

Re: .

Moguće je da su falsifikovali ličnu kartu. One stare papirne je mogao falsifikovati ko je hteo.
Hansel Hansel 22:29 19.02.2013

Re: .

Ево линка на тај чланак: Ко је Николићу украо идентитет.

Ипак је број л. к. исти (серијски број обрасца, како сам претходно написао, није), датуми издавања су исти, а, занимљиво, неки други лични подаци су такође исти, али су другачије куцани -- на једном документу малим, на копији великим словима, чак и поравнање прве куцане речи није исто... А у делу где се уписује назив Покрајине и Републике, у оригиналној л. к. пише: "VOJVODINA, SRBIJA", а у "копији": "AP VOJVODINA, R. SRBIJA". Да, разликују се и рокови важења, оригинал је имао трајни, а "копија" 10 година; такође, место пребивалишта и адреса нису уписани истим редоследом, а видљиво је и другачије писање нуле у бројевима -- код оригинала је то заиста цифра 0, код фалсификата је мало слово о. Тако да бих скоро смео да тврдим да се ради о копији фалсификата личне карте, пошто ми је нејасно зашто би се неко трудио да мења ове детаље на копији (осим слике). Једино што је на фалсификату мало чудно су упадљиво педантно ударени печати, чији је отисак скроз јасан. Толико да се види грб на печату који у време наводног издавања личне карте још није био ни "препоручен"! Управо сам ово укапирао, па бих се насмејао том открићу да човек није у оваквом проблему. Зар то АПР-у не би било довољно да скине терет с човека, пошто је њима потребан доказ да је регистрација извршена као последица кажњивог дела, ево, пише у чланку Процес против Јована Н. – без решења.

И, сада се само питам, ако су нови документи биометријски, може ли се из фотографије с фотокопије "извући" биометрија, па мало претражити МУП-ова база и пронаћи човек који је украо идентитет ЈН-у, осим ако и његова фотографија није "извучена из бубња", зашта је вероватноћа, чини ми се, минимална.
dragoljub92 dragoljub92 14:04 19.02.2013

е кад се сетим

времена кад смо у амерчким филмовима гледали како се муче ликови чији је идентитет украден и нисмо ни сањали да ће то стварно и нама да се деси.
antioksidant antioksidant 14:07 19.02.2013

Re: е кад се сетим

dragoljub92
времена кад смо у амерчким филмовима гледали како се муче ликови чији је идентитет украден и нисмо ни сањали да ће то стварно и нама да се деси.

стигао стандард а није нам хладно
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:19 19.02.2013

"Dijalektika" pljački stoleća:

Najpre su nam ukrali radna mesta. Pa dinarsku i deviznu štednju! Pa penzije! Pa besplatno obrazovanje! Pa identitete!
Na kraju će nam krasti bubrege, kako bi okamatili prethodne pljačke!

Šta je činiti!? Pre neki dan su Slovenke i Slovenci pokazali šta treba da se radi sa korumpiranom vlašću, a juče i danas Bugarke i Bugari ispred tamošnjeg parlamenta demonstrativno pokazuju da neće da budu Jozefine K. i Jozefi K.
Sepulturero Sepulturero 14:25 19.02.2013

Komplikacije

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Od-afere-JanjusevicKolesar-do-kradje-identiteta.sr.html
sentinel26 sentinel26 15:11 19.02.2013

Njegovog slučaja nema na 130 diskova

Inače bi policija odmah reagovala.

Zanimljivo kako ga niko od silnih zvaničnika (policije i ostalih) nije savjetovao da prvo ode do banke i prvo blokira poslovne račune obje forme, da pismom obavijesti banku o falsifikatu, da odmah poslije policije podnese obavještenje i poreskoj upravi, a tek onda da mijenja ličnu kartu.

Posjedovanje foto-kopije LK nije dovoljno da se napravi ovakav kriminal.

Neko u Srbiji već duže vrijeme posjeduje modernu opremu za izradu falsifikata ličnih karata i niko ga očigledno ne goni.

Taj neko, ima svoje ljude i to:
- u MUP-u,
- u Službi bezbjednosti,
- APR-u,
- Poreskoj upravi (finansijskoj policiji),
- vjerovatno i u nekoj banci.

Vlasnik poslovnog prostora đe su smještene te firme je takođe umiješan i mora da asistira policiji u protivnom će odgovarati.

APR je ovlašćena da preduzme mjere kada je postalo jasno da je prihvatila falsifikate kao ispravne dokumente, ali ona to nije htjela.

Obzirom da se radi o teškim krivičnim djelima koja se gone po službenoj dužnosti, svi ovi organi koje sam pobrojao su bili dužni da reaguju, a to nijesu uradili, upravo zato što počinilac ima logistiku u njima.

Ovo je ipak slika današnje Srbije koju je nemoguće falsifikovati.

PS. Vi morate da budete malo odlučniji u inicijativama i da svaku vašu inicijativu dostavljate sredstvima informisanja.

Politika je u svom članku dala obilje podataka koji ukazuju na počinioce.
Freedom of Information Freedom of Information 18:18 19.02.2013

Re: Njegovog slučaja nema na 130 diskova

Vi morate da budete malo odlučniji u inicijativama i da svaku vašu inicijativu dostavljate sredstvima informisanja.

Ozbiljno mislite da to ne radim? Sva Poverenikova saopštenja se dostavljaju svim informativnim agencijama,medijima i uz to objavljuju na www.poverenik.rs. Ali na to da li će biti objavljena,odnosno preneta,naravno,poverenik nema uticaja.O tome odlučuju..
highshalfbooze highshalfbooze 16:45 19.02.2013

...

P.S. Biću „dosadan“ i ponoviću ono što stalno govorim – sećate li se gde ste sve „posejali“ fotokopiju svoje lične karte?


Ne bih baš rekao da je to zbog toga što je "posejao" negde fotokopiju ili je na neki drugi način posejao lične podatke.
Šta je sa time kako je nađen obrazac lične karte? Vlasnik je kod suda trebao da deponuje potpis uz uvid prave lične karte.
Čak se i na fotokopiji vidi da je falsifikat zbog toga što ni prebivalište ni mesto rođenja nisu u mestu izdavanja lične karte.
U APR-u ne treba ni mozak da ima neko da bi utvrdili da je ovo bio falsifikat. To i mašina može da uradi.
Svaki učenik informatike na prvoj godini učenja može da napravi algoritam.

A, inače je čovek već iskusio sav besmisao ove "pravne države" prilikom privatizacije (čitaj pljačke) preduzeća u kome je radio. A socijalni program koji je sproveden tamo je isto tako besmislen kao i ovaj slučaj koji ga je sada zadesio. A i tome su kumovali zvanični organi ove "države" (inspekcija rada) kao i u ovom (APR).
Ovaj čovek je definitivno za Ginisa.
st.jepan st.jepan 16:47 19.02.2013

PA KAKO

BRE!!!

Bitange, i iz tih firmi, i iz umešanih državnih organa, smesta pohapsiti, puknuti ih u pritvor i sve im privremeno konfiskovati, a čoveka žeštoko obeštetiti.

To što nije smeo ni da udje u zgradu, ukazuje na dubinu ovdašnjeg beznadja i totalnu nezaštićenost gradjana.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:42 19.02.2013

Re: PA KAKO

Само једна мала примедба и објашњење, као неко ко је имао сличних проблема попут Родољубовог жалиоца.

Све те "привредне преваре" ради можда пет-шест-десет увек истих екипа по Србији. Они користе слабост наших институција, подмитљивост админстративних службеника и остале слабости система. Шеме су једноставне: праве се лажне фирме с лажним документима, фингира се да оне имају неке промете -- паре се врте с једног рачуна на други -- да би се у једном трену фирме појавиле на тржишту као регуларне и узеле робу коју никада неће платити (и неке банке су од ових фирми страдале). Потом, сви учесници нестају, а оштећенима остају узалудни покушаји да пронађу учеснике преваре.

То раде један нарочит профил људи, "ситни" преваранти коју своју слободу увек откупљују некаквом врстом сарадње са "службама". Заузврат, службе жмуре на једно око, и толеришу преваранте. Тај вид превара може се свести на минимум јако брзо, искреном жељом контролора система да се оне смање. Ја ту жељу и сарадњу различитих нивоа полиција -- финансијске, обичне, за привредни криминал и "тајне" -- нисам никад препознао.
cult cult 18:03 19.02.2013

Re: PA KAKO

нисам никад препознао.


Samo da dodam da se prilikom prijavljivanja sedišta novoosnovane firme u APR-u to javlja Poreskoj upravi. Iz PU dolazi jedan od inspektora da proveri da li na toj adresi firma zaista postoji. Ukoliko ne nađe ništa, poziva se osnivač telefonom i daje mu se najviše petnaest dana da se firma tu pojavi, u protivnom, oduzima se PIB (poreski identifikacioni broj bez čega pravno ne postojiš). Tako da je ova vrsta prevara nemoguća bez saradnje državnih organa. I to više njih.
ecce-florian ecce-florian 18:22 19.02.2013

Re: PA KAKO

То раде један нарочит профил људи, "ситни" преваранти коју своју слободу увек откупљују некаквом врстом сарадње са "службама". Заузврат, службе жмуре на једно око, и толеришу преваранте. Тај вид превара може се свести на минимум јако брзо, искреном жељом контролора система да се оне смање. Ја ту жељу и сарадњу различитих нивоа полиција -- финансијске, обичне, за привредни криминал и "тајне" -- нисам никад препознао.


ova vrsta prevara nemoguća bez saradnje državnih organa. I to više njih.


Lice iz Beograda kome je u procesima protiv "fantomskih" firmi dojadilo da ide po Srbiji u razne sudove i da objašnjava da on nije poslovao kao odgovorno lice - osnivač firme xy dao si je truda i uz pomoć privatnog detektiva pružio dokaze sudu da postoji osnovana sumnja da iza jednog lanca firmi stoji politička stranka.

odgovorni ( za početak):
a) odgovorno lice u registru koje je registraciju izvršilo a da nije imalo uvid u originalnu ličnu kartu
b) odgovorno lice u poslovnoj banci koje je otvorilo račun firme a da nije sravnilo originalni primerak lične karte
c) radnik na overi u sudu koji je overio OP obrazac ( overa potpisa)
cult cult 18:27 19.02.2013

Re: PA KAKO

uz pomoć privatnog detektiva pružio dokaze sudu da postoji osnovana sumnja da iza jednog lanca firmi stoji politička stranka.


daj neki hint
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:22 19.02.2013

Re: PA KAKO

Мени је у једном трену било забавно... Љубазна инспекторка показује ми неке папире с мојим потписом и печатом који ме "терете" и гледа упитно у мене. Ја бацим поглед и почнем да се смејем: "Чекајте, Ви стварно мислите да постоји ико на свету ко може двадесет пута да понови апсолутно у најмању цртицу идентичан потпис?! -- Јао, пази стварно!!!" Тај је мој потпис једно време кружио по Србији, био сам популарнији него С. Милошевић у своје време. У неколико наврата давао сам и некакву изјаву. На крају су ме звали и полицајаци задужени за привредни криминал из једног мањег провинцијског града. Већ је било постало очигледно да одатле све потиче. Доставио сам фотокопије мојих пређашњих изјава. Рекао сам да ћу доћи, ако треба. На крају -- чули смо се само телефоном и дуже причали. Рекао сам им да у њиховом граду сигурно нема двојице "мудраца" који тако нешто могу да смисле и направе, и да они морају знати ко то ради. Сигуран сам -- нисам био грешио: oни су знали... А таква им је била и реакција на моје речи.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:34 19.02.2013

Re: PA KAKO

osnivač firme xy dao si je truda i uz pomoć privatnog detektiva pružio dokaze sudu da postoji osnovana sumnja da iza jednog lanca firmi stoji politička stranka.

Mis'im, kakve su ovo polovične informacije?
p.s.
Smatraću da je URS dok se ne pokaže suprotno.
ecce-florian ecce-florian 23:15 19.02.2013

Re: PA KAKO

daj neki hint


Nemam saglasnost svedoka (tužilaštva) a ne mogu ni da je pribavim pa ne mogu da dam Ki broj niti bilo kakve podatke

Postupajući sudija i tužilac su bili dužni da ako su saznali za navedeno preduzmu aktivnosti u skladu sa zakonom.


mlekac mlekac 19:40 19.02.2013

Imam pitanje

Kako obican covek moze da proveri da ga slucajno negde ne vode kao direktora neke fantomske firme?

Mislim, pre nego sto mu posalju tuzbu i ko zna sta jos?
Freedom of Information Freedom of Information 19:53 19.02.2013

Re: Imam pitanje

mlekac
Kako obican covek moze da proveri da ga slucajno negde ne vode kao direktora neke fantomske firme?Mislim, pre nego sto mu posalju tuzbu i ko zna sta jos?

Može da proveri u registru APR. Ali treba uraditi sve što se može da se potreba za proverom isključi ili bar svede na minimum.A firme nisu "fantomske".I one i obaveze i problemi koje one stvaraju su na žalost vrlo realne.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:56 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Има горе Флоријан који тачно каже: несумњиво је неко од државних административаца био "одрадио" папире. Лако је утврдити ко је био одговорни службеник при прављењу тих папира, постоје дневници рада.
milisav68 milisav68 20:15 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Freedom of Information

Može da proveri u registru APR.

Како, кад нема у опцији претрага регистра да се укуца име презиме, већ само матични број фирме.

Има опција претраге по имену за молбе и жалбе, али она претражује задњих годину дана.
Freedom of Information Freedom of Information 21:42 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Ako je elektronski pristup registru APR nedovoljan da proverite sve što želite uvek možete da koristite "klasični".
Hansel Hansel 21:54 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Али, зар није мало бесмислено да поштени грађани морају да редовно периодично висе у државним установама, банкама и ко зна још где и проверавају да случајно неко није злоупотребио њихове идентитете?! Сигуран сам да је апсолутно могуће то решити "проактивно", горе сам предложио једну идеју. Само је питање да ли ико из власти то хоће и да ли институција, попут Ваше, жели и може да дâ подршку решењу тог типа (наравно, пре тога, ако мисли да је то смислено).
Freedom of Information Freedom of Information 22:05 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Сигуран сам да је апсолутно могуће то решити "проактивно", горе сам предложио једну идеју. Само је питање да ли ико из власти то хоће и да ли институција, попут Ваше, жели и може да дâ подршку решењу тог типа

Ne mislim da postoji rešenje koje apsolutno isključuje mogućnost falsifikata odnosno krađe identiteta što naravno ne znači da ne treba tragati za onim koji tu mogućnost maksimalno smanjuju. Ali za instalaciju tih rešenja "adresa" sigurno nije poverenik već nadležno ministarstvo i skupština.
Hansel Hansel 22:34 19.02.2013

Re: Imam pitanje

ОК, извините, мислио сам да имате утицаја на (будућа) законска решења, пошто сте сугерисали властима да треба мењати Закон о заштити података о личности, тако је бар писало негде.

Открио сам сада једну, мислим, битну ствар на фалсификату коју новинари "Политике" не спомињу (наописао сам у новом коментару горе), па Вас молим да пренесете то господину, ако му то икако може помоћи да убрза решење свог проблема.
bolid1 bolid1 22:48 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Hansel
Али, зар није мало бесмислено да поштени грађани морају да редовно периодично висе у државним установама, банкама и ко зна још где и проверавају да случајно неко није злоупотребио њихове идентитете?!


Ne samo to, pred svaku letnju sezonu, prica o prevarama sa agencijama i onda se nadje neki pametni zvanicnik da kaze: Gradjani treba da provere na sajtu APRa agenciju?!

Ej, koj' moj mi ti sluzis ako ja treba da visim na sajtu APRa, krenuo sam bre na letovanje, ne na sajt APRa...
Hansel Hansel 22:50 19.02.2013

Re: Imam pitanje

Ej, koj' moj mi ti sluzis ako ja treba da visim na sajtu APRa, krenuo sam bre na letovanje, ne na sajt APRa...

Freedom of Information Freedom of Information 05:29 20.02.2013

Re: Imam pitanje


Ne samo to, pred svaku letnju sezonu, prica o prevarama sa agencijama i onda se nadje neki pametni zvanicnik da kaze: Gradjani treba da provere na sajtu APRa agenciju?!

Ej, koj' moj mi ti sluzis ako ja treba da visim na sajtu APRa, krenuo sam bre na letovanje, ne na sajt APRa...

Još jedan ljubitelj kultrne komunikacije?I "prilagođavanja" tuđih reči potrebama diskusije? Dakle g-dine bolid1 ja sam na pitanje

Kako obican covek moze da proveri da ga slucajno negde ne vode kao direktora neke fantomske firme?

odgovorio - u registru APR. Ako Vi tom odgovoru imate nešto da dodate nemam ništa protiv ali nema razloga da mojim rečima pridajete značenje koje nemaju.Može da proveri ako želi a ako neće može slobodno da...putuje na letovanje.
A u vezi sa vašom "dilemom"
Ej, koj' moj mi ti sluzis
na moje zadovoljstvo mogu Vam reći da ima popriličan broj ljudi kojima je institucija koju vodim pomogla i koji u njenom radu,za razliku od Vas ili g-dina Hansela prepoznaju nešto korisno,i za sebe i uopšte. Inače o njenim ovlašćenjima, nadležnostima,resursima i radu možete se informisati npr.na www.poverenik.rs. Naravno ako Vas to uopšte zanima i ako Vas ne mrzi da "visite na sajtovima".
Freedom of Information Freedom of Information 05:42 20.02.2013

Re: Imam pitanje

Hansel
Ej, koj' moj mi ti sluzis ako ja treba da visim na sajtu APRa, krenuo sam bre na letovanje, ne na sajt APRa...

Da se zahvalim na (moram priznati od Vas neočekivanom) "komplimentu".
A kad sam već "u kancelariji" da odgovorim i na
извините, мислио сам да имате утицаја на (будућа) законска решења, пошто сте сугерисали властима да треба мењати Закон о заштити података о личности, тако је бар писало негде.

Tačno je da sam Vladi i to više puta sugerisao izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti,nekad i sa kompletno pripremljenim rešenjima.A činjenica da te sugestije ona nije prihvatala je ilustracija mog "uticaja" na njenu zakonodavnu politiku.
A i inače za konkretno rešenje koje Vi sugerišete trebalo bi tražiti mesto ne u ZZPOL već u nekom procesnom zakonu,zakonu koji uređuje postupak upisa,overe ili...
Hansel Hansel 09:44 20.02.2013

Re: Imam pitanje

Не могу да верујем, господине Шабићу, да имамо овај неспоразум, прво ову Вашу констатацију:
ima popriličan broj ljudi kojima je institucija koju vodim pomogla i koji u njenom radu,za razliku od Vas ili g-dina Hansela prepoznaju nešto korisno,i za sebe i uopšte.

и другу:
Da se zahvalim na (moram priznati od Vas neočekivanom) "komplimentu".

У вези с првом, мислим да сам много пута и овде и на другим местима у суперлативима говорио о Вама и Вашем раду (што не значи да нужно гледам идентично на све ствари као Ви), а у вези с другим, неко од нас двојице је погрешно разумео реченицу bolid1. Иако је мало "колоквијалније" изречена, ја сам је видео као револт због тога што држава не ради свој основни посао (бар како су нас учили -- да штити грађане од злоупотреба) и нисам схватио да је та реченица имало усмерена ка Вама или Вашој канцеларији. Да сам имао атом сумње да је тако, будите сигурни не да се не бих сложио, него да бих реаговао у одбрану онога што радите.

Надам се да смо се сада разумели.

И, хвала за разјашњење у вези са законима.
Freedom of Information Freedom of Information 10:44 20.02.2013

Re: Imam pitanje


Надам се да смо се сада разумели.

Sve je OK.
bolid1 bolid1 11:33 20.02.2013

Re: Imam pitanje

Freedom of Information



Ja se izvinjavam domacinu, tj. Vama, ukoliko Vam moji stil pisanja ne odgovara.

Nista od gore napisanog nije bilo upuceno Vama, kao povereniku, vec sam govorio o sistemu koji od obicnog gradjanina trazi da bude detektiv i da proverava dal' se nesto radi protiv njega ili, u mom primeru, dal' je agencija preko koje ce uplatiti letovanje u blokadi.

Osim iz licne radoznalosti ne vidim da je posao gradjanina Srbije da visi na sajtu APRa ili bilo kog organa i proverava dal' je tamo nesto pogresno zavedeno ili nije. Izvinite, ali zbog toga mi, ta ista Srbija, svakog meseca skine porez sa plate, ne mali mogu da primetim. Za svoj novac, mogu da ocekujem nesto vise od: Vidi na sajtu.

Freedom of Information
bolid1
Ej, koj' moj mi ti sluzis ako ja treba da visim na sajtu APRa, krenuo sam bre na letovanje, ne na sajt APRa...

Da se zahvalim na (moram priznati od Vas neočekivanom) "komplimentu".


Ajmo, ponovo, nista od ovoga nije bilo upuceno Rodoljubu Sabicu, bilo je upuceno sistemu i armiji sluzbenika ciji je posao da gradjane stite, a ne stite ih vec se ubise od obaranja rekorda u pasijansu. Ti i takvi, stvarno ne znam cemu sluze, no, mozda me se i prosvetli.

Nemam nameru da nastavljam ovu pricu jer je besmislena, nit' sam pomenuo Vas, nit' sam imao nameru da uvredim Vas. Sad, ako jesam, izvinite.

P.S. Sa institucijom koju Vi vodite kontak imao nisam, medjutim, poznajem ljude koji jesi i sasvim su bili zadovoljni, valjda i jedina koja radi nesto.

Freedom of Information Freedom of Information 19:35 20.02.2013

Re: Imam pitanje

nit' sam imao nameru da uvredim Vas. Sad, ako jesam, izvinite.
Izvinjenje prihvaćeno. Sve OK.
inco inco 11:33 21.02.2013

Re: Imam pitanje

Freedom of Information
Ne mislim da postoji rešenje koje apsolutno isključuje mogućnost falsifikata odnosno krađe identiteta što naravno ne znači da ne treba tragati za onim koji tu mogućnost maksimalno smanjuju. Ali za instalaciju tih rešenja "adresa" sigurno nije poverenik već nadležno ministarstvo i skupština.


Postoji, i vrlo je jednostavno ako predpostavimo da je posao urađen kako treba i da se procedura striktno sprovodi (znam, znam, mnogo očekujem od ove države-u-pokušaju). Naime, svaka normalna LK (to što je dozvoljeno nekima da imaju i nenormalnu, bez čipa, već je stvar patologije) dolazi sa nekoliko vrlo korisnih sertifikata, jedan od njih je vrlo koristan za svako sprečavanje falsifikovanja (a pravilno upotrebljen i za sprečavanje zloupotrebe).

Na svakoj LK postoji unikatni sertifikat (esencijalno private key) koji ne može ni da se očita, ni da se promeni* (enkripcija, odnosno potpis se vrši na samoj kartici, zato se taj čip i zove smart card). Njegov parnjak (public key) stoji u bazi MUP-a vezan za vaš identitet (a da smo malo napredniji taj deo baze bi bio javan kako bi svako mogao da proveri identitet druge osobe bez ugrožavanja ličnih podataka i bez potrebe da se vrše fotokopije LK) i sve što se potpiše unikatnim sertifikatom sa vaše LK može lako da se utvrdi da li je validno ili nije.

Sam taj sertifikat je zaštićen šifrom (user: id<vaš broj LK>, pass: imate na poleđini papira koji ste dobili uz LK, i ne mogu vam opisati koliko je važno da to ne padne u pogrešne ruke) tako da čak i da neko uspe da očita vaš sertifikat laboratorijskom opremom - isti ne može da (zlo)upotrebi**.

Sve što treba je da pri podnošenju papira, u ovom slučaju pri registraciji u APR, ubace vašu LK u čitač, vi unesete vašu šifru i da se onda taj zahtev potpiše sertifikatom sa vaše LK. Nema potpisa - registracija nije validna. Proces provere za tako nešto bi trajao manje od sekunde, čak i da neko pokuša da vas falsifikuje lasno biste dokazali da ko god da se registrovao kao Vi - laže. A onda je lako pretresti i celi lanac te doći do osobe koja je odgovorna - pa bilo da je to radnik u MUP-u koji je napravio lažni identitet, bilo da je to osoba u APR-u koja je prihvatila ukradenu LK (ako je to slučaj). Da smo bili manje paranoični biometrija bi tek dobro pomogla ovde, pošto ista sada ne služi ničemu, no to je skroz druga tema.

U svakom slucaju, proces je prost da prostiji ne može da bude. E sad, zašto se to ne sprovodi, to je priča za sebe...

--

* bez vrlo specifične opreme (el. mikroskop, FPGA array itd.) i jako dugog procesa gde bi svako normalan posumnjao da mu nesto vršljaju sa LK, pogotovo ako mu je vrate u fronclama posle par nedelja. Ako se izgubi LK pretpostavlja se da se ista odmah oglasi nevažećom pre nego što neko ima prilike da je zloupotrebi.

** isključujem mogućnost brute-force napada pod pretpostavkom da su oni koji su smišljali sistem iole normalni i razumeju se u kriptografiju, mada mi šifra od 6 karaktera ne uliva poverenje. Takođe isključujem mogućnost nepravilne upotrebe sistema no to bi država morala da kontroliše.
katulferman katulferman 09:45 20.02.2013

Agencija za PRrrrrrrrrr

Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ne izgleda mi baš dobro sročen, ponajviše deo koji se tiče postupka registracije i podnošenja prijava. Čini se da modusi dostavljanja prijave ostavljaju dovoljan prostor za zloupotrebe (dostavljanje overenih prepisa i fotokopija, dostavljanje putem pošte...).

Nisam za biometriju o kojoj ste često pisali, ali ako bi je gde primenio - to je u postupku identifikacije identiteta podnosilaca prijava.

A možda gospodine Šabiću ne bi bilo zgorega da obavite jednu kontrolu i u APR, upravo u delu koji se tiče postupka prijema prijava.
Ludo me interesuje korišćenje elektronskog potpisa u postupku prijave!

Brisanje registrovanog podatka ili dokumenta i postupak utvrđivanja ništavost npr. registracije osnivanja privrednog društva mnogo su komplikovaniji od isuviše, rekao bih, pojednostavljenog postupka prijave.
A što se gospodina Jozefa tiče, ne znam šta bi rekao..? Ne znam čoveka!
Freedom of Information Freedom of Information 09:58 20.02.2013

Re: Agencija za PRrrrrrrrrr

to se gospodina Jozefa tiče, ne znam šta bi rekao..? Ne znam čoveka

Naravno,niko ga ne zna. To je moj ne naročito uspešan pokušaj da budem duhovit "povezivanjem" i inače povezanih Franca Kafke i Jozefa K.
katulferman katulferman 10:30 20.02.2013

Re: Agencija za PRrrrrrrrrr

Šalim se, znam čoveka.
Čak sam ga i video!
The Trial (1993), Director: David Hugh Jones, Stars: Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards...IMDb.com, Inc.
A naslov Vam uopšte nije loš, zašto?
Svi smo mi pomalo Jozef K.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 14:55 20.02.2013

Evo...

...mojoj svastiki koja živi u SAD godinama, stigla opomena pred tužbu da plati 34.000,00 din. VIP-u. Niti je bila u to vreme tu, niti je ikada imala ugovor sa tim provajderom. Sreća, ona sebi može da priušti advokata, no je pojava stvarno zabrinjavajuća.
U Hrvatskoj znam slične slučajeve, moji prijatelji se vraćali sa mora, sa prijateljem, građaninom Hrvatske. Na izlazu, priveli ga, jer je napravio ko zna kakve prestupe u Kninu sa kolima registrovanim na njega. Nit ima čovek kola, nit je bio u Kninu. Držali ga preko sat vremena dok se nije razjasnilo, ali i on sad mora preko advokata tamo da sređuje stvari.
srba.vitezovic srba.vitezovic 21:07 20.02.2013

Javno dostupni podaci

U obe firme je prethodni direktor bio Miroljub Jakovljević (JMBG 3003956710154), i u obe firme je direktor promenjen istog dana (29.8.2012) kada je "postavljen" Nikolić.

Ovo su sve javni podaci sa sajta APR-a. Dakle stvarno nije teško pokrenuti istragu i ustanoviti ko je tu šta radio. Samo treba da neko u ovoj državi počne da radi svoj posao.

Pravosuđe i policija u Srbiji su katastrofalni. Korupcija, nezainteresovannost, nesposobnost... ne zna se šta bolje opisuje veliku većinu zaposlenih u ovim institucijama koje su među glavnim stubovima društva. Ti stubovi su truli, i ako se temeljno ne počiste i saniraju ili zamene, društvo će se i dalje urušavati. Potrebna je hrabrost, odlučnost i NEMILOSRDNOST onih koji vode zemlju da bi se ovo počelo rešavati. Počnite da delite otkaze, i videćete neke pomake.
iqiqiq iqiqiq 23:20 21.02.2013

Dodatne obaveze prilikom uzimanja podataka

Veliko hvala što istrajavate, jer nama je inače više važno da rešavamo svetske probleme od rešavanja svkodnevnih problema. Gde sam sve dala podatke, uh, strah me uhvati pri pomisli. Prosečan čovek ovih dana konkuriše nedeljno bar u desetak firmi, a koje sve podatke firme traže i ko sve ima pristup ovim podacima. Onda slede agencije za zapošljavanje sve sa testovima inteligencije, testovima psihe/ličnosti i JMBG. Scenario za holivudske filmove. Ako ništa drugo, iz EU zemalja obično dobijem automatski odgovor da će moji podaci biti čuvani u skladu sa zakonom o zaštiti podataka ili biti uništeni shodno zakonu o zaštiti podataka. Ovakvih klauzula ne videh skoro te mi samo ostaje nada da gorepomenute firme/agencije ne barataju bazama podataka. Nadam se da pritiskaju "delete" dovoljno često.
iqiqiq iqiqiq 15:57 24.02.2013

e uprava

Samo jedno pitanje/ideja, da li bi pomocu ovog sajta http://www.euprava.gov.rs
mogli da proveravamo za sta se sve koristi nas JMBG, odnosno da svaka institucija koja koristi JMBG mora da na sajtu e-uprave registruje upotrebu mog JMBGa. Logovanjem mogu da proverim na svom JMBG (koji samo ja smem da vidim) da li sam nedavno "otvorila firmu", "podigla kredit" ili "kupila kola" ili bilo koju (zlo)upotrebu mog JMBGa
Softverasi sigurno mogu da podese ovako nesto pa kad APR koristi moj JMBG da se informacija posalje i na e-upravu. Slazem se da nije svako u mogucnosti da koristi kompjuter i internet. Za njih neka opcija slanja SMS, a skoro da ne znam zivog gradjanina koji nema mobilni. Opet ako neko koristi moj JMBG za otvaranje firme, zar ne bi trebalo od APRa da dobijem potvrdu na moju adresu odnosno zar ne treba da vrse proveru sa MUPom?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana