Sport| Zabava| Život

FUDBAL - uputstvo za upotrebu

jedi-knight RSS / 21.02.2013. u 22:49

FUDBAL - uputstvo za upotrebu


Zaista je teško napisati bilo šta o fudbalu, a da ne izazove podozrive komentare. Šta se to desilo pa da jedna, bez svake sumnje veoma lepa igra, postane sinonim za nešto prljavo, nečasno, pokvareno, zlo. Sve negativne društvene pojave, bez mnogo muke, mogu se naći pod svodovima stadiona. Bukvalno sve: narkomanija, prostitucija, kocka, rasizam, nasilje, krađe, ubistva, otmice...

Istorija pamti da je prva fudbalska organizacija osnovana u Londonu 1863. i to ni više ni manje nego u masonskoj loži. Od tog dana, fudbal je prestao da bude samo zabava po engleskim srednjim školama i postao organizovani sport koji će od samog početka pa do današnjeg dana biti najčešće pominjan kao "najvažnija sporedna stvar na svetu". Da li zbog mesta nastanka, ili zbog nečega drugog, fudbal će od samih početaka pratiti mnoge kontraverze i skandali, ali i najveća pažnja javnosti. Uticaće na živote običnih ljudi, ali i na državnu politiku. Ostalo je zapamćeno da su već na prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, Argentina i Urugvaj nakon finalne utakmice, prekinuli odnose zbog napada agrentinskih navijača na ambasadu Urugvaja u Buenos Airesu. Ponovo će ih uspostavili tek uoči drugog svetskog rata. Zbog fudbala su počinjani ratovi, npr između Hondurasa i El Salvadora nakon kvalifikacionih utakmica za svetsko prvenstvo u Meksiku. U kvalifikacijama za SP u Nemačkoj 1974., reprezentacija SSSR-a je odbila da igra revanš utakmicu protiv Čilea, u znak protesta protiv Vojne hunte i generala Pinočea. Iz istog razloga ( protesta protiv aktuelne vlasti ), većina zemalja zapadne Evrope pretila je bojkotom SP u Argentini 1978. Reprezentacija Jugoslavije je izbačena sa završnog turnira prvenstva Evrope u Švedskoj 1992. zbog sankcija koje su uvedene protiv režima Slobodana Miloševića. Koliko je fudbal važan u životima ljudi, govori i podatak da je zbog utakmica četvrtfinala na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002., početak evropskog samita kasnio skoro dva sata, a zbog utakmice Engleska - Bugarska, na istom prvenstu, je u Engleskoj proglašen neradni dan. Da je fudbal ponekad i više od života govori slučaj reprezentativca Kolumbije, Andrasa Eskobara, koji je ubijen zbog auto gola koji je postigao na svetskom prvenstvu u USA 1994.itd. 

Uopšte ne nameravam da pišem o socioliškom, političkom ili nekom drugom društvenom aspektu fudbala, pogotovo ne afirmativno. Bojim se da bih ubrzo i sam postao komentator sopstvenog teksta i to u najnegativnijoj formi. Ono što u stvari želim, je da napišem nekoliko rečenica o samoj prirodi igre, koja je, bez svake sumnje posebna.

 Za početak, u odnosu na sve ostale sportske igre, odnos igrač:površina terena je daleko najveći. U košarci, na primer, na jednog igrača otpada 42m2, u rukometu 60m2, dok u fudbalu, jedan igrač pokriva čak 350m2 terena.

 421792_347238885399339_60308902_n.jpg

To ga čini, ne samo fizički najzahtevnijom sportskom igrom, već i veoma komplikovanom što se tiče tehničko-taktičkih elemenata. U košarci, ili rukometu igrači se skoro dodiruju, toliko su blizu. U fudbalu je to malo drugačije. Na primer, udaljenost levog beka i desnog bočnog napadača može biti i po pedeset metara u defanzivnoj i čak sedamdeset u ofanzivnoj fazi igre. Nemoguće je postići gol sa svog gola, kao što je to više-manje redovna pojava u ostalim sportskim igrama, a ukoliko se tako nešto i desi, plod je slučajnosti. Isto tako je nemoguće je da igrač krene sa loptom od svog gola, predje ceo teren i postigne pogodak. Možda će neko pomisliti na Maradonu i njegove gol protiv Belgije, ali i to je plod slučajnosti iako je Maradona nesumnjivo imao nameru da to zapravo i uradi. Takođe je nemoguće da jedan igrač sam odbrani svoj gol, ma koliko vešt ili moćan bio. U svemu što se desi na terenu, učestvuju svi ili gotovo svi igrači. Zbog toga, za fudbal ( onaj vrhunski naravno ), mogu da kažem da je "najekipnija" od svih igara.
Jedinstvenost fudbala se ogleda i u tome što praktično nema prekida tokom igre, nema  time-out-a, a zbog veličine terena i buke, trener praktično nema nikakve mogućnosti da da bilo kakve savete igračima tokom trajanja igre. To što treneri sve vreme šetaju , nešto pričaju i dovikuju, je više plod njihove nervoze, nego realne mogućnosti da se utiče na igru. Jednostavno, nemoguće ih je čuti. Trener nema ni mogućnost da uvodi i izvodi igrače kad god oseti da je to potrebno. Do pre tridesetak godina, u nekim "velikim" ligama, izmene nisu ni bile dozvoljene, osim u slučaju povrede. Nema čestih izmena i time-outa, dakle nema mogućnosti da se prekine ili promeni ritam igre. Igrači su manje više prepušteni sami sebi. Ukoliko uđu u problem ili se jednostavno "pogube", što pod utiajem igre protivnika, što pod uticajem ogromnog prostora koji imaju ispred i iza sebe, te moraju sami da nadju rešenje, odnosno rade ono što su uvežbali na treningu, tj ono šta ih je trener naučio i za šta ih je pripremio. Zbog toga su vrhunski treneri danas ( za razliku od nekih prošlih vremena ) daleko traženiji od igrača, a mogu da kažem i plaćeniji. Top 10 svetskih trenera, po nekom nepisanom pravilu, imaju najjače ugovore u svojim klubovima.

Da se okrenemo samoj igri. 

Tokom faze odbrane, dakle u onim momentima kada ekipa nema loptu u svom posedu, igrači stoje najbliže jedan drugom, dok su u fazi napada rašireni koliko je god to moguće. Momenat osvajanja, ili gubitka lopte je ključan u modernom fudbalu. Većina ekipa danas igra upravo tako što čeka grešku protivnika i brzom transformacijom pokušava da dodje do gola. Izuzetak su samo reprezentacija Španije i ekipa Barcelone koji pokušava da doze do gola "kroz igru", odnosno pokušava da velikim brojem dodavanja raširi linije protivničke odbrane i individualnim kvalitetom svojih igrača iskoristi tako nastale međuprostore. Interesantno je da su to dve najbolje ekipe na planeti.
U momentu transformacije, igrači zauzimaju potpuno nove taktičke pozicije i to najvećom mogućom brzinom. Čim se osvoji lopta, igrači "upadaju" u prostore po bokovima terena ili između linija,. Ekipa koja je izgubila posed je u tom momentu najranjivija jer su joj linije, raširene, a veliki broj igrača je često veoma loše postavljen u odnosu na loptu. Sa druge strane, sam momenat gubitka lopte je i najbolje momenat da se ona ponovo osvoji, jer su igrači protivničke ekipe zbijeni i imaju mali broj kombinacija za odigravanje. Ova transformacija se prosečno se desi između 250 i 500 puta tokom utakmice. Imajući u vidu veličinu terena ( 110x75m ), količina trčanja na utakmici ogromna. Prosečno iznosi preko 1o kilometara za svaku poziciju, dok na nekim pozicijama igrači pređu i po 12 ili 13 km ( teniser tokom meča od 5 setova, retko pređe više od 7 km ). Više od polovine svih kretanja trčanjem se dešava u takozvanoj "zoni visokog intenziteta" i upravo taj parametar se iz godine u godinu povećava, pre svega zbog atletskih sposobnosti igrača, ali i zbog napretka taktike, odnosno brzine igre. Jedno istraživanje ( rađeno na uzorku igrača italijanske serije A ) je pokazalo da vrhunsku ekipu od prosečne razlikuje, pored taktičko tehničkih elemenata, upravo količina kretanja u "zoni visokog intenziteta" i to u fazi napada. Prosečne i loše ekipe karakteriše upravo suprotno: velika količina kretanja u fazi odbrane.
Teren za igru je uokviren linijama, ali postoje i one druge, takozvane "žive" linije koje formiraju sami igrači tokom utakmice. Naravno, reč je o offside liniji koju čine defanzivni igrači jedne ekipe skraćujući na taj način teren za igru odnosno prostore između linija. Pored brige o protivničkim napadačima, defanzivna četvorka mora da sve vreme svojim kretanjem odgovara na kretanja svojih veznih i igrača napada, pomerajući se dalje od svog gola kad god je to moguće. To se uglavnom dešava u momentu osvajanja lopte, zatim u momentu kada je igrač sa loptom okrenut leđima, u momentu izbijanja lopte, nakon lošeg prijema lopte od strane protivničkog igrača itd. Sve ove ( i još mnoge druge ) signale, igrači moraju da "čitaju" tokom utakmice i da adekvatno reaguju, ali ne svako za sebe, već timski. Ukoliko jedan igrač zakasni samo pola koraka ili delić sekunde, dolazi do pucanja offside linije što ozbiljne ekipe veoma efikasno kažnjavaju.

563426_347238782066016_323871262_n.jpg 

 

253031_347238818732679_1129843777_n.jpg 

Kod vrhunskih ekipa, svi igrači se, tokom faze odbrane, nalaze u prostoru od približno 35x35m. Ukoliko su bliže protivničkom golu, odnosno ukoliko igraju takozvani "visoki pressing", ostaje i ogroman prostor između leđa defanzivne linije i gola, što ostavlja velike mogućnosti za protivničku ekipu da ih ugrožava kontra napadima. Ukoliko su, pak, bliže svom golu, imaju veliki prostor ispred sebe koji moraju da pređu ukoliko žele da daju gol. I sve se to dešava bez značajne pauze tokom 45 minuta. Šta bi igrači  dali za makar jedan time-out, kada nakon dva povezana sprinta od pedesetak metara, u nekom 37.minutu, obnevide, čekajući da se neki Cristiano, sto na sat,  zaleti direktno na vas. Šta bi dali treneri da mogu da pozovu ekipu do klupe bar na pola minuta,  da prekinu ritam neke Barcelone ili Reala, Čelzija, Bajerna, koji vas nemilosrdno gazi. Često sam slušao od vrhunskih igrača, kako im se dešava da tokom utakmice pomisle na smrt, toliko im bude teško.

Bez obzira na napor,  koncentracija, logičko zaključivanje i donošenje odluka su tokom čitavog trajanja utakmice važni koliko i dres ili kopačke koje nose. I bez jednog i bez drugog nema ozbiljne igre.

Toliko za ovaj blog. 

Od abecede taktike, posebno odbrane, pokušao sam da vam dočaram slovo A i to na najjednostavniji način na koji sam umeo. Pokušao sam, a i pokušaću u nekim budućim blogovima, da pokažem da fudbal nije sport "glupih i neobrazovanih", bar ne onaj vrhunski, ali i da je ono vreme, kada je bilo jedino važno gurnuti loptu kroz noge protivniku, daleko iza nas i da je današnji fudbal po svakoj svojoj karakteristici, veoma različit od onog koji su igrali Džaja, Šeki, Moca i ostali. Na žalost, za to u Srbiji mnogi još nisu čuli, ali to ne znači da je fudbal loš...

Da ostanemo ipak samo kod fudbala.

 

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 23:01 21.02.2013

Šta reći

Sem da sam uživao dok sam čitao.
jedi-knight jedi-knight 23:07 21.02.2013

Re: Šta reći


Hvala Ex. I ja dok sam pisao
AlexDunja AlexDunja 23:47 21.02.2013

....

Za početak, u odnosu na sve ostale sportske igre, odnos igrač:površina terena je daleko najveći.


ovo si mislio na ekipne sportove?
jedi-knight jedi-knight 23:49 21.02.2013

Re: ....

....
Za početak, u odnosu na sve ostale sportske igre, odnos igrač:površina terena je daleko najveći.


ovo si mislio na ekipne sportove?


Na sportske igre.
AlexDunja AlexDunja 23:53 21.02.2013

Re: ....

Na sportske igre.

koliko pokrivaju teniseri?
jedi-knight jedi-knight 23:59 21.02.2013

Re: ....

Re: ....
Na sportske igre.

koliko pokrivaju teniseri?


Teren za tenis je 23,77 x 8, 23m s tim da igrači koriste i prostor iza osnovne linije. Recimo nešto više od 100m2.Tenis je sličan fudbalu po intenzitetu i po vrsti kretanja.
AlexDunja AlexDunja 00:10 22.02.2013

Re: ....

Tenis je sličan fudbalu po intenzitetu i po vrsti kretanja.

mečevi mogu da traju daleko duže,

i meni izgleda da teniseri mora da imaju daleko
bolji odnos izdržljivosti i eksplozivnosti nego ostali sportisti.

u svakom slučaju, hvala za podatak, nikad nism razmišljala
o tome koliko ko terena pokriva, ja samo gledam:)
jedi-knight jedi-knight 00:15 22.02.2013

Re: ....

Re: ....
Tenis je sličan fudbalu po intenzitetu i po vrsti kretanja.

mečevi mogu da traju daleko duže,


Ali zaboravljaš na pauze posle svakog neparnog gema, kao i na pauze između svakog poena. Pauze između poena nisu nešto posebno, ali su učestale.
U fudbalu ništa slično nema. Čak i prilikom prekida ( kornera ili slobodnog udarca ), igrači moraju da zadrže visok nivo pažnje, budući da su baš prekidi najjače oružje mnogih ekipa.
AlexDunja AlexDunja 00:21 22.02.2013

Re: ....

budući da su baš prekidi najjače oružje mnogih ekipa.

i mnogih igrača u tenisu,
nekome koriste, nekome škode...kako ko nauči, ili kakva mu je priroda
draft.dodger draft.dodger 23:53 21.02.2013

Give Him A Ball (And A Yard Of Grass)

hajkula1 hajkula1 23:58 21.02.2013

Vrlo dobro


Zanimljiv prikaz, malo iz istorijata, nešto o igri.
Preporuka

jedi-knight jedi-knight 00:00 22.02.2013

Re: Vrlo dobro

Zanimljiv prikaz, malo iz istorijata, nešto o igri.
Preporuka


Hvala lepo
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:06 22.02.2013

.....

E da mi je neko rekao da ću pročitati ceo blog o fudbalu pomislio bih da nije normalan.

Počeh, kao malo samo da pogledam, kad, ne može da se odustane jebote!
Dobar.
jedi-knight jedi-knight 00:21 22.02.2013

Re: .....

E da mi je neko rekao da ću pročitati ceo blog o fudbalu pomislio bih da nije normalan.


I ja bih nešto slično pomislio da mi je neko rekao da ću živeti od fudbala.
Poenta je da je fudbal intelektualno veoma zahtevna igra. Većina ljudi gleda fudbal samo kroz igru sa loptom, ali na to otpada samo oko 2% svih aktivnosti koje igrač ima na jednoj utakmici. Preciznije, igrač je u kontaktu sa loptom ne više od 90-120 sekundi. Sve ostalo su taktička pomeranja i to uslovljena kretanjem svih ostalih igrača i lopte.
razmisljam razmisljam 01:08 22.02.2013

Re: .....

hoochie coochie man
E da mi je neko rekao da ću pročitati ceo blog o fudbalu pomislio bih da nije normalan.

Počeh, kao malo samo da pogledam, kad, ne može da se odustane jebote!
Dobar.


Пази, када сам и ја гвирнула тек ето реда ради, а онда ишчитала све и чак се нисам ни накострешила на помен речи фудбал ( Осим код наслова, али једва... ).
Напротив, било ми задовољство читати.

Витеже-џедају, ако овако наставиш, можда ме ипак убедиш да фудбал није престао да постоји од када се повукао Пеле.
Само, обрати пажњу: мораћеш да се потрудиш исто оволико колико и овог пута.
satinelle satinelle 01:10 22.02.2013

Re: .....

Da ostanemo ipak samo kod fudbala.

Intelektualno je mozda zahtevna igra u najprofesionalnijem fudbalskom okruzenju. Ja sam se uvek cudila kako neke nase "pantele" mogu da se izbore sa takvim intelektualnim entuzijazmom? Muka ziva
jedi-knight jedi-knight 01:27 22.02.2013

Re: .....

Витеже-џедају, ако овако наставиш, можда ме ипак убедиш да фудбал није престао да постоји од када се повукао Пеле.


Fudbal je na lošem glasu ne zbog samog fudbala, već zbog svega što ga okružuje.
Ima tu nesreću da je globalno najpopularniji sport, da samim tim privlači mnogo novca, a sa novcem i mnogo loših ljudi...
Verujem da zaslužuje mnogo veću pažnju, samo je potrebno predstaviti ga na pravi način. Nadam se da će se i među novinarima pojaviti neko ko će ga voleti, zatim razumeti, pa tek onda pisati o njemu.


jedi-knight jedi-knight 01:36 22.02.2013

Re: .....

Intelektualno je mozda zahtevna igra u najprofesionalnijem fudbalskom okruzenju. Ja sam se uvek cudila kako neke nase "pantele" mogu da se izbore sa takvim intelektualnim entuzijazmom? Muka ziva


Znaš šta je interesantno. Kada igračima daš da rešavaju testove inteligencije koji ne zahtevaju nikakvo predznanje, postižu veoma dobre rezultate, ali ne znaju najelementarnije stvari iz opšte kulture.
Da ih pitaš da ti navedu bar jednu knjigu koju su pročitali, većina ne bi umela ili bi rekli "Na Drini ćuprija" i slično. To naravno ne znači da su njihove intelektualne sposobnosti slabe, oni su samo neobrazovani. I to važi koliko za igrače u Srbiji, toliko i za sve ostale. Nema razlike.

satinelle satinelle 01:57 22.02.2013

Re: .....

Znaš šta je interesantno. Kada igračima daš da rešavaju testove inteligencije koji ne zahtevaju nikakvo predznanje, postižu veoma dobre rezultate, ali ne znaju najelementarnije stvari iz opšte kulture.
Da ih pitaš da ti navedu bar jednu knjigu koju su pročitali, većina ne bi umela ili bi rekli "Na Drini ćuprija" i slično. To naravno ne znači da su njihove intelektualne sposobnosti slabe, oni su samo neobrazovani. I to važi koliko za igrače u Srbiji, toliko i za sve ostale. Nema razlike.


Da li inteligentan covek sebi dozvoljava da bude najelementarnije neobrazovan? Daj mi jednog neobrazovanog i inteligentnog koji nije ozenio starletu ili manekenku, a da nije fudbaler. Just a joke! Ne bih da sirim pricu o knjizevnosti, ja sam retko zensko koje poznaje i koje je pratilo fudbal, zato preporuka za krajnje objektivan i informativan blog.
jedi-knight jedi-knight 02:00 22.02.2013

Re: .....

Da li inteligentan covek sebi dozvoljava da bude najelementarnije neobrazovan?


Potpuno si u pravu.
NNN NNN 14:10 22.02.2013

Re: .....

Većina ljudi gleda fudbal samo kroz igru sa loptom, ali na to otpada samo oko 2% svih aktivnosti koje igrač ima na jednoj utakmici. Preciznije, igrač je u kontaktu sa loptom ne više od 90-120 sekundi. Sve ostalo su taktička pomeranja i to uslovljena kretanjem svih ostalih igrača i lopte.


Jedna reč opisuje ovo: Inzagi


Ps. Hvala ti za ovaj tekst
(iskreno, očekivao sam ovako nešto od tebe i radujem se nastavcima)
jedi-knight jedi-knight 15:19 22.02.2013

Re: .....

Jedna reč opisuje ovo: Inzagi


Inzagi je odličan primer jednostavnog, konkretnog i efikasnog igrača. Jako dobro je koristio prostore iza leđa protivničke odbrane, uvek na ivici ofsajda, ali nikad statičan, nikad sa viškom dodira...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:16 22.02.2013

au nindza:))

Sa uzivanjem sam procitala tekst


jedi-knight jedi-knight 00:22 22.02.2013

Re: au nindza:))

au nindza:))
Sa uzivanjem sam procitala tekst



blogov_kolac blogov_kolac 01:00 22.02.2013

nepotreban uvod

uvod
Zaista je teško napisati bilo šta o fudbalu, a da ne izazove podozrive komentare. Šta se to desilo pa da jedna, bez svake sumnje veoma lepa igra, postane sinonim za nešto prljavo, nečasno, pokvareno, zlo. Sve negativne društvene pojave, bez mnogo muke, mogu se naći pod svodovima stadiona. Bukvalno sve: narkomanija, prostitucija, kocka, rasizam, nasilje, krađe, ubistva, otmice...
Posto tema nije "fudbal u Srbiji" nego fudbal uopste, ne znam cemu ovakav uvod? Do pre 20-ak godina i ovde je stanje u fudbalu bilo vise nego zadovoljavajuce, a kataklizma koja nam se i tu desila ima veze samo sa nama, dok su u ostatku sveta stvari ustvari napredovale. Dakle, fudbal u globalu stoji odlicno (iako ga je globalna ekonomska kriza svakako potkacila):

Liga Sampiona, najbolja stvar koja se ikada dogodila klupskom fudbalu, ulazi u svoju trecu deceniju, broj zemalja koje mogu da okupe pristojnu reprezentaciju je veci nego ikad, tako da danas na svetskom prvenstvu sa 32 reprezentacije i evropskom sa 16 ima manje "glinenih golubova" nego kada je broj ucesnika bio DUPLO ili za trecinu manji! Pravilo od tri boda za pobedu revolucinarno je unapredilo fudbal, i spasilo ga od pretece bunker-dekadencije. Stadioni su danas krcati, u glavnim ligama nema vise cak ni zastitnih ograda, dok je zena i dece na tribinama nikad vise. A sem Lige Sampiona i najatraktivnije evropske lige su odlicno globalno pokrivene TV prenosima. Zbog velikog izbora odlicnih fudbalera, i posle slucaja Bosman kada je postalo moguce imati maltene neogranicen broj stranih drzavljana u timu - veliki klubovi, ali i oni koje su pokupovali razni milijarderi (moda od koje je fudbal profitirao), dosli su u situaciju da mogu i bukvalno preko noci da oforme odlicnu ekipu, a klubovi sa dobrim omladinskim pogonom da postanu finansijski stabilni i konkurentni.

A to sto je kod nas sve naopako u odnosu na svetskie tokove, iako mi i dalje insistiramo na tome da smo najpametniji - ne znaci da mozemo sopstvenu muku da generalizujemo. Pa evo, kod nas je obicno mleko postalo pojam za nesto lose i opasno.
jedi-knight jedi-knight 01:13 22.02.2013

Re: nepotreban uvod

Posto tema nije "fudbal u Srbiji" nego fudbal uopste, ne znam cemu ovakav uvod


Nisam ni mislio na fudbal u Srbiji, već na fudbal uopšte.
Evo u Španiji su trenutno otvorene tri afere vezane za fudbal; od dopinga, do korupcije.
Pre samo dve nedelje FIFA je obelodanila rezultate svoje istrage gde se pominje da su nameštene čak i neke utakmice Lige šampiona.
I sam Mesi je bio umešan u skandal kada je navodio neku devojku da mu se skine ispred kamere tokom chata.
Navijači Zenita su krajem godine tražili da se izbace tamnoputi igrači, ali i homoseksualci. Dakle rasizam i homofobija...


jedi-knight jedi-knight 02:26 22.02.2013

Re: nepotreban uvod

veliki klubovi, ali i oni koje su pokupovali razni milijarderi (moda od koje je fudbal profitirao), dosli su u situaciju da mogu i bukvalno preko noci da oforme odlicnu ekipu, a klubovi sa dobrim omladinskim pogonom da postanu finansijski stabilni i konkurentni.


Od 2014. godine, sve ekipe koje se takmiče u Ligi šampiona i Ligi UEFA, će morati da imaju bar 5 igrača u svakom trenutku na terenu, koji su ponikli u njihovoj omladinskoj školi.
To znači da će virtuelni klubiovi, kao Anži iz Mahačkale, morati da organizuju omladinsku školu, ukoliko žele da se takmiče og kapom UEFA.
NNN NNN 15:05 22.02.2013

Re: nepotreban uvod

kada je navodio neku devojku da mu se skine ispred kamere tokom chata.
Ljudsko telo je najveće savršenstvo.
Da je sramota biti go - ljudi bi se rađali obučeni, a ne goli.
escherichije_colic escherichije_colic 01:31 22.02.2013

+1

fudbal nije sport "glupih i neobrazovanih", bar ne onaj vrhunski, ali i da je ono vreme, kada je bilo jedino važno gurnuti loptu kroz noge protivniku, daleko iza nas i da je današnji fudbal po svakoj svojoj karakteristici, veoma različit od onog koji su igrali Džaja, Šeki, Moca i ostali. Na žalost, za to u Srbiji mnogi još nisu čuli,


Jelica Greganović Jelica Greganović 02:15 22.02.2013

Re: +1

Srećan ti VIP, domaćine!

jedi-knight jedi-knight 02:17 22.02.2013

Re: +1

Srećan ti VIP, domaćine!



Jelica Greganović Jelica Greganović 02:24 22.02.2013

Re: +1


A i konačno nešto o fudbalu , baš sam ga se poželela, evo već par sati pauze dok muški rod spava...prosto, kriziram
jedi-knight jedi-knight 02:38 22.02.2013

Re: +1

A i konačno nešto o fudbalu , baš sam ga se poželela, evo već par sati pauze dok muški rod spava...prosto, kriziram


Šta da ti kažem. Moja žena bi te sigurno razumela
de76 de76 03:10 22.02.2013

....

Pohvala za tekst,
ali ovo je velika greska:

pomisliti na Maradonu i njegove gol protiv Belgije


Valjda protiv Engleske, na cuvenoj utakmici u Meksiku `86.
jedi-knight jedi-knight 03:16 22.02.2013

Re: ....

pomisliti na Maradonu i njegove gol protiv Belgije


Valjda protiv Engleske, na cuvenoj utakmici u Meksiku `86.


Sličan gol je dao i Belgiji, ali u pravu si, bolji primer je gol protiv Engleske. Englesku sam pokušao da izbegnem zbog gola rukom na istoj utakmici.
NNN NNN 15:07 22.02.2013

Re: ....

Šta više i Belgiji je dao dva gola
(koji su zbirno možda lepši od dva gole protiv Engleske).
antioksidant antioksidant 15:12 22.02.2013

Re: ....

jedi-knight jedi-knight 15:41 22.02.2013

Re: ....


Maradona je stvarno poseban.
Ovi današnji "buntovnici", kao Baloteli ili Boateng ( da ne pominjem neke naše ), prave gluposti bez ikakvog kriterijuma.
Diego istetovira Če Gevaru, zapali tompus, šmrkne koku i krene u ludilo. Na kraju kažeš: Ok, lud je, ali sa stilom.
Posle njega, svi ostali su obični đilkoši.
escherichije_colic escherichije_colic 21:04 22.02.2013

Re: ....

Toplo preporučujem biografiju pod naslovom "Ja, El Dijego". Taj prevod koji sam čitao je očajan ali svejedno je urnebes i lepo oslikava El Pibeovu ekscentričnost.

hannah.greener hannah.greener 06:20 22.02.2013

Fudbal

Dobar. Šta dobar, odličan!

Molim za dozvolu da bezočno kradem i citiram kad sledeći put budem objašnjavao zašto je fudbal najbolja igra of them all.

Beše li Busby onaj genije koji je rekao, otprilike - postoje ljudi koji misle da je fudbal pitanje života i smrti. Uveravam vas da greše. Fudbal je mnogo više od toga... ?
jedi-knight jedi-knight 08:46 22.02.2013

Re: Fudbal

Beše li Busby onaj genije koji je rekao, otprilike - postoje ljudi koji misle da je fudbal pitanje života i smrti. Uveravam vas da greše. Fudbal je mnogo više od toga... ?


To je izgovorio menadzer Liverpoolaa Bill Shankly, ali i Busby je imao svoje bisere. Npr. "Imali smo veoma jednostavan timski sastanak. Sve što sam rekao bilo je Kad god je to moguće, dodajte loptu Džordžu ( George Best )."
libkonz libkonz 08:57 22.02.2013

Re: Fudbal

Liverpool

Izgubio mi Liverpul sinoć, dođem na blog da ne mislim o tome i bum - blog o fudbalu
Tek sad sam pročitao, odlično napisano.
Čestitke za VIP.
jedi-knight jedi-knight 09:47 22.02.2013

Re: Fudbal

libkonz
Liverpool

Izgubio mi Liverpul sinoć, dođem na blog da ne mislim o tome i bum - blog o fudbalu
Tek sad sam pročitao, odlično napisano.
Čestitke za VIP.


Navijati za Liverpul je zaista tesko .
Hvala na cestitkama
libkonz libkonz 10:50 22.02.2013

Re: Fudbal

Navijati za Liverpul je zaista tesko .

teško, teško.
Kad mi je svojevremeno prijatelj rekao kako će odlazak Ćabi Alonsa da se dugoročno negativno oseti na rezultatima Liverpula, nisam mu verovao.
Znači, fudbal jeste kolektivna igra, ali postoje pojedinci koji prave razliku.
Atomski mrav Atomski mrav 11:00 22.02.2013

Re: Fudbal

To je izgovorio menadzer Liverpoolaa Bill Shankly

Džordž Best o jednom derbiju Liverpul - Mančester Junajted:

Prior to the game, Shankly had received the United team sheet and he incorporated it into his team talk. His intention was to run us down and, in so doing, boost the confidence of his own players. 'Alex Stepney,' Shanks began. 'A flapper of a goalkeeper. Hands like a Teflon frying pan - non-stick. Right back, Shay Brennan. Slow on the turn, give him a roasting. Left back is Tony Dunne. Even slower than Brennan. He goes on an overlap at twenty past three and doesn't come back until a quarter to four. Right half, Nobby Stiles. A dirty little -beep-. Kick him twice as hard as he kicks you and you'll have no trouble with him.'

'Bill Foulkes, a big, cumbersome centre half who can't direct his headers. He had a head like a sheriff's badge, so play on him. Paddy Crerand. Slower than steam rising off a dog turd. You'll bypass him easily.' The Liverpool players felt as if they were growing in stature with his every word. 'David Sadler,' Shanks continued. 'Wouldn't get a place in our reserves. And finally, John Aston. A chicken, hit him once and you'll never hear from him again. As the manager finished his demolition job on United, Emlyn Hughes raised his hand. 'That's all very well, boss,' he said, 'but you haven't mentioned George Best, Denis Law or Bobby Charlton.' Shanks turned on him. 'You mean to tell me we can't beat a team that has only three players in it?' he said, glowering."
jedi-knight jedi-knight 15:29 22.02.2013

Re: Fudbal

Znači, fudbal jeste kolektivna igra, ali postoje pojedinci koji prave razliku.


Alonso je fntastičan igrač. Mene čak pomalo podseća na svog imenjaka iz Barcelone, samo je mnogo moćniji, dok je ovaj drugi jači sa loptom. Glavna karakteristika mu je odličan oregled igre i jako brzo odigravanje.
U Realu, čim Xavi Alonso podigne glavu, Benzema, Huiguain, Di Maria, Cristiano, Ozil...( ili ko već igra ), u punoj brzini utrčavaju iza leđa protivničkoj odbrani. Prosto je uživanje gledati kako su uigrani. Takođe mu je jako dobra strana takozvana "igra iza lopte", odnosno taktičko postavljanje iza linije svog napada tako da je spreman da u slučaju gubitka lopte odmah reaguje i uđe u presing.
Slažen se da mnogo fali Liverpulu. Bez njega, to je sasvim drugačija ekipa.
hannah.greener hannah.greener 15:48 22.02.2013

Re: Fudbal

Jedan o L'poolu, sa početka ove sezone, tamo negde, treće, četvrto kolo (ne pratim više toliko, izvinjavam se za nepreciznos'):

What is the difference between Liverpool F.C. and a triangle?
A triangle HAS three points

Inače, od timova za koje ne navijam, poštujem Liverpool i Arsenal. Možda i zbog lujki kakav im je bio trener Shankly, hvala za ispravku, sada sam pametniji u društvu...
hannah.greener hannah.greener 16:05 22.02.2013

Re: Fudbal

Najbolji Đorđe... Čudo od igrača je bio, ako je suditi po snimcima sa Youtubeta i sl...

Volim ga zbog - Most of my money, I spent on women and booze. The rest of it, I just threw it away...
Bar se nadam da je on to rekao... Da ne ispadam glup... Društvo, i to.
jedi-knight jedi-knight 16:08 22.02.2013

Re: Fudbal

Džordž Best o jednom derbiju Liverpul - Mančester Junajted:

Prior to the game, Shankly had received the United team sheet and he incorporated it into his team talk. His intention was to run us down and, in so doing, boost the confidence of his own players. 'Alex Stepney,' Shanks began. 'A flapper of a goalkeeper. Hands like a Teflon frying pan - non-stick. Right back, Shay Brennan. Slow on the turn, give him a roasting. Left back is Tony Dunne. Even slower than Brennan. He goes on an overlap at twenty past three and doesn't come back until a quarter to four. Right half, Nobby Stiles. A dirty little -beep-. Kick him twice as hard as he kicks you and you'll have no trouble with him.'

'Bill Foulkes, a big, cumbersome centre half who can't direct his headers. He had a head like a sheriff's badge, so play on him. Paddy Crerand. Slower than steam rising off a dog turd. You'll bypass him easily.' The Liverpool players felt as if they were growing in stature with his every word. 'David Sadler,' Shanks continued. 'Wouldn't get a place in our reserves. And finally, John Aston. A chicken, hit him once and you'll never hear from him again. As the manager finished his demolition job on United, Emlyn Hughes raised his hand. 'That's all very well, boss,' he said, 'but you haven't mentioned George Best, Denis Law or Bobby Charlton.' Shanks turned on him. 'You mean to tell me we can't beat a team that has only three players in it?' he said, glowering."


Jedan naš trener, pripremao je svoju ekipu za utakmicu sa Crvenom Zvezdom na sledeći način: Napisao je na tabli sastav Zvezde i u zagradi pored svakog imena mesto odakle je taj igrač. Tu su se našla egzotična mesta poput Gajdobre, Orlovata, Donjeg Brijanja itd. Tako predstavljena ekipa CZV nije ostavila nikakav poseban utisak ... i ( ako je to bitno ) pobedili su.
jedi-knight jedi-knight 16:10 22.02.2013

Re: Fudbal

Volim ga zbog - Most of my money, I spent on women and booze. The rest of it, I just threw it away...
Bar se nadam da je on to rekao... Da ne ispadam glup... Društvo, i to.


I ako nije, to je svakako on
Atomski mrav Atomski mrav 17:12 22.02.2013

Re: Fudbal

Gajdobre

Stare ili Nove?
Dr M Dr M 09:05 22.02.2013

*****


Sad, kad vidim ovaj tekst, ponosim se što sam Te stavio na VIP listu još onomad..
jedi-knight jedi-knight 09:48 22.02.2013

Re: *****

Dr M

Sad, kad vidim ovaj tekst, ponosim se što sam Te stavio na VIP listu još onomad..


Hvala doktore
bocvena bocvena 09:30 22.02.2013

Ko da slušam ovog mog:

fudbal je umetnost i fudbaler mora da bude pametan!

Ok, ok, verujem.
Ali me i dalje nervira količina novca koja se oko fudbala vrti.

(dopao mi se film o Dejanu Petkoviću Rambu. pametni fudbaler nije oksimoron)
jedi-knight jedi-knight 09:50 22.02.2013

Re: Ko da slušam ovog mog:

bocvena
fudbal je umetnost i fudbaler mora da bude pametan!

Ok, ok, verujem.
Ali me i dalje nervira količina novca koja se oko fudbala

Veruj da su za to najmanje krivi fudbaleri. Te brojke su naduvali oni koji zive od procenata ako me razumes
antioksidant antioksidant 09:54 22.02.2013

Re: Ko da slušam ovog mog:

bocvena
fudbal je umetnost i fudbaler mora da bude pametan!

Ok, ok, verujem.
Ali me i dalje nervira količina novca koja se oko fudbala vrti.

(dopao mi se film o Dejanu Petkoviću Rambu. pametni fudbaler nije oksimoron)

fudbal jeste umetnost
a o pameti baš i ne bih
a što se para tiče - sve je to još u koloseumu krenulo
vole vladari da plebs gleda igre
tad manje traze hleba
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:43 22.02.2013

Pravila

Lep tekst. Dobar i za nas što mislimo da sve znamo i za one koji su početnici.

Možda ćeš pisati u nekom od narednih nastavaka, ali da napomenem: mislim da fudbal treba da menja pravila i ide u korak sa vremenom. Zarad sebe, ne vremena.
jedi-knight jedi-knight 15:53 22.02.2013

Re: Pravila

mislim da fudbal treba da menja pravila i ide u korak sa vremenom. Zarad sebe, ne vremena.


Slažem se, ali tu postoje mali problemi.
Fudbalska pravila može da promeni stručno telo u okviru FIFA, International Football Association Board ( IFAB ). Osnovano je čak 1886. i čine ga predstavnici Engleske, Škotske, Velsa, Severne Irske i vremenom su dodavana još dva ( 1913. ), pa još dva člana ( 1958. ) od ostalih članica FIFA.
Da bi se bilo koje pravilo promenilo, potrebno je 6 glasova ZA. Treba li da ti napominjem da je to pored Britanaca praktično nemoguće, jer su oni načelno veoma konzervativni.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:30 22.02.2013

Re: Pravila

Znam, znam - aristokratska anglosaksonska arogancija. To i sakati fudbal i doprinosi sve većoj popularnosti drugih sportova (plus afere i taj rad).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana