Ko to kaze, ko to laze, Srbija je mala...

Dejan Bizinger RSS / 27.05.2007. u 15:48

Rukuju se, rukuju...
Rukuju se, rukuju...
…nije mala, nije mala – ista je kao Mađarska a veća od Hrvatske. Ali na Internetu, kao i u većini drugih stvari, veličina nije bitna. Bitno je shvatiti značaj nečega da bi se bio dobar u tome, ali ne samo shvatiti značaj nego i kontinuirano raditi na tome da taj značaj stalno bude u fokusu i da se preduzimaju konkretne akcije kako bi se napredovalo.

Oni koji osporavaju značaj koji Internet u Srbiji može da ima na samo poslovanje kao glavnu argumentaciju navode da tržište nije veliko, pa onda e-commerce je gotovo na nuli i tek bi sad to trebalo da se promeni, pa onda telekomunikacije…

Dokaz da veličina zemlje nije bitna da bi bili u korak sa mnogo većim su dve tabele o broju broadband korisnika po zemljama i procentu penetracija koju možete videti ovde.

Da li znate da Mađarska na svojih 10 miliona stanovnika ima 800 000 broadband pretplatnika? Da li znate da najpoznatiji mađarski social networking sajt iWiW ima preko 1.5 miliona registrovanih članova? Da li znate da nezavisna statistika za merenje posećenosti sajtova WebAudit pokazuju da ovaj sajt ima preko milion posetilaca dnevno i preko 50 miliona prikaza strana dnevno? Vrlo je moguće je da taj sajt ima veću posetu nego čitav srpski web za jedan dan! Kao rezultat toga kupljen je prošle godine od strane Internet sektora mađarskog telekoma T-Online za 4.7 miliona dolara!

Druga nama susedna zemlja Hrvatska iako nema ovakve primere kao Mađarska isto shvata značaj Interneta. Ima nekoliko jako dobrih portala a polako sve više tradicionalnih medija ulazi na Internet tržište pa je tako pre nekoliko dana Večernji list kupio franšizu popularnog portala Klik.hr Inače, Večernji list je pre nekoliko meseci osnovao digital odeljenje i poznati su da pridaju značaj Internetu pošto su još pre napravili dogovor da njihovi kolumnisti pišu na Blog.hr Jutarnji list je uradio suprotno i pozvao blogere da budu kolumnisti. O tome je pisao i poznati hrvatski bloger poznatiji kao Borja koji je čak nagovestio da je moguće da je poznata medijska kompanija Styria kupila Blog.hr Konvergencija Interneta i tradicionalnih medija je neminovnost, samo što to pametni shvate pre a oni drugi kasnije.

Neću biti subjektivan ako kažem da je u Srbiji od medijskih kuća glavni pokretač Interneta B92 i to ne samo zbog veoma popularnog portala nego zbog stalnog praćenja svetskih trendova i uvođenju na naše tržište. Na velika vrata je ušao blog i u Srbiju zahvaljujući B92 Blogu (blogovi su u Srbiji je bilo i pre toga ali blog dospeo u tradicionalne medije tek pojavom B92 Bloga). Tu praksu komunikacije putem blogova su kasnije uveli i drugi mediji.

Konstantna edukacija svih struktura u zemlji o korisnosti IT-a i Interneta je vrlo bitna, najavljeno je i ponovno smanjenje poreza što je za svaku pohvalu. Potrebno je nekoliko kvalitetnih, praktičnih a ne samo banjskih Internet konferencija u Srbiji i da polaznici odmah mogu da primene naučeno u praksi. Siguran sam i da će najavljeni Web Fest da doprinese jačanju Interneta u ovim krajevima. Obrazovanje putem webinara, iz udobnosti svoje fotelje je moguće od nedavno i u Srbiji a uskoro ćemo imati i pravi social networking sajt. Marketinške i PR agencije i kod nas polako shvataju značaj Interneta, povećava se online oglašavanja što će u krajnjoj liniji doprineti razvoju novih, kvalitetnih servisa i sajtova. Kada sam već kod online oglašavanja da spomenem koliko je tržište online oglašavanja u SAD koji su lideri na polju Interneta. U izveštaju poznate kompanije IAB i PricewaterhouseCoopers se navodi da je u 2006. online oglašavanje u SAD iznosio 16.9 milijardi dolara, što je 35% više nego 2005. godine. To je do sada rekordna potrošnja na online oglašavanje kao i četvrti kvartal u 2006. godini gde je potrošnja bila 4.8 milijardi dolara. Naravno, većina od vas zna da je Google uzeo najveći deo ovog kolača.

Zaključak je da budemo optimisti, ne zbog sadašnjeg IT i Internet stanja nego zbog onog što možemo da postignemo. Ako su mogli drugi, zašto ne bi mogli i mi. A sledeći put kada vam neko kaže da smo mi malo Internet tržište upoznajte ih sa navedenim primerima. Možete spomenuti i Sloveniju, Irsku i Island o kojima sad nije bilo reči. Adekvatne investicije, konstantna edukacija, praćenje svetskih trendova i primena su upravo one stvari koje će nas do toga dovesti. Samo hrabro i samo napred!

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana