Ljudska prava

PRAVILNIK O (NE)ZAKONITOM PRESRETANJU KOMUNIKACIJA II

Freedom of Information RSS / 05.03.2013. u 15:07

Autor: Rodoljub Šabić

Nedavno je, u odgovoru na jedno poslaničko pitanje, Minstarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija saopštilo da je formirana Radna grupa sa zadatkom da pripremi “Pravilnik o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama”.

 

Ovo znači da se aktuelizuje jedno, na prvi pogled “tehničko”, ali zapravo, za ljudska prava, suštinski bitno pitanje, koje je već prilično dugo “pod tepihom”. A mene podseća na, javnosti nepoznatu, a intenzivnu prepisku između Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Ministarstva kulture, informisanja i informacijskog društva (Digitalna agenda), tada nadležnog za donošenje navedenog Pravilnika, povodom više njegovih sukcesivno pripremanih vezija.  

 

Ako je nešto u tom prilično mučnom „natezanju" bilo pozitivno to je činjenica da (iako mišljenje Poverenika nije obavezujuće već konsultativno) ministarstvo ipak nije donosilo Pravilnik, nego je svaki put pristupalo izradi nove varijante. I da je svaki put nova varijanta predloga bila usaglašenija sa ustavnim odredbama o zaštiti prava na privatnost komunikacije i zaštitu podataka o ličnosti.  U poslednjoj verziji Pravilnika  koju sam imao prilike da vidim konačno se pojavila, po mom shvatanju, neophodna odredba koja predviđa da oprema, uređaji i programska podrška za zakonito presretanje i zadržavanje podataka i njihovo skladištenje moraju da omoguće postojanje tzv. „neizbrisivog traga".
Ali mada je svaka nova verzija sa stanovišta odnosa prema Ustavu bila bolja od prethodne ipak su i u toj poslednjoj opstale odredbe koje su u suprotnosti sa ustavnim odredbama.

 

To se npr. odnosi na zakonu sasvim neosnovanu i sa stanovišta principa jednakog tretmana građana, kontraverznu odredbu kojom su predviđene obaveze operatora u pogledu obaveštavanja organa o pokušajima neovlašćenog pristupa zadržanim podacima o „posebno zaštićenim korisnicima". A ko su „posebno zaštićeni korisnici? Nigde u Zakonu o elektronskim komunikacijama ni ne pominje se kategorija „posebno zaštićenih".

 

U Predlogu pravilnika bile su, normalno, i odredbe kojima se uređuju obaveze operatora u pogledu obezbeđenja tehničkih mogućnosti za sprovođenje zakonitog presretanja elektronskih komunikacija, kao i pristupa zadržanim podacima. Ali, nije bilo normalno što je ostao i problem na koji je Poverenik nekoliko puta ranije ukazivao. U dva stava istog člana, predviđan je drugačiji režim, odnosno različit osnov za sprovođenje presretanja, s jedne, i pristupa zadržanim podacima o elektronskim komunikacijama, s druge strane. Za prvo je uslov bila „odluka suda", za drugo je bio dovoljan i nekakav „nalog za pristup", šta god taj termin značio. A Ustav RS (čl. 41.) jemči nepovredivost tajnosti pisama i drugih sredstava komuniciranja, a dozvoljava odstupanje samo i isključivo na osnovu odluke suda. Ni Ustav, kao najviši pravni akt, ni Evropska konvencija o ljudskim pravima, ni praksa Evropskog suda za ljudska prava ne prave razliku između samog sadržaja komunikacije i podataka o komunikaciji. Sasvim logično, budući da zadržani podaci o komunikaciji (vrsta, sredstvo, izvor, odredište, početak, dužina trajanja, završetak...) neretko govore i više od sadržine komunikacije.

 

Nažalost, ako Ustav ne pravi razliku, Zakon o elektornskim komunikacijama je, sasvim suprotno Ustavu pravi. Što me nužno podseća da su upravo zbog toga, Poverenik i Zaštitnik građana, još krajem septembra 2010. podneli Ustavnom sudu zahtev za ocenu (ne)ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o VBA I VOA. Ovaj drugi Zakon je “srušen” ali se u vezi sa spornim a istoventnim odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama još uvek čeka na odluku Ustavnog suda. Koliko je to (ne)objašnjivo, posebno je pitanje. Ali nezavisno od toga ili upravo zato, treba reći da bi bilo nedopustivo da se odredbe, manje-više iste kao one koje su osporene, ponovno nađu u Predlogu pravilnika.

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:56 05.03.2013

Nači...

mogu bubice. U uvu.
Freedom of Information Freedom of Information 19:25 05.03.2013

Re: Nači...

Jelica Greganović
mogu bubice. U uvu.
Mogu. A mogu i..šire.
cybernaut cybernaut 22:51 05.03.2013

tech people for tech times



Ako se "neizbrisiv" odnosi na one koji pokušaju da neovlašćeno pristupe :) u tom slučaju jednog dana bi trebalo i te dosijee otvoriti

Šalim se, ali zaista bi trebalo da to bude dvosmerna ulica. Te kartoteke / databaze, šta god su, da idu u oba smera i da se stave pod civilnu kontrolu.

Ako mogu da se u (pojedinim) bankama čuvaju podaci o tome ko je i kada pristupio, i sa kojim ovlašćenjem (ili ne daj Bože bez njega), ne vidim zašto to ne bi moglo u institucijama Srbije.

Banka se koliko-toliko trudi oko korisnika. Država nažalost ne mora, znaju oni da nije lako promeniti zemlju kao što je lako otići u drugu banku...



katulferman katulferman 06:42 06.03.2013

Akronimi

Nešto češljam po netu ovu Vašu temu... i nikako ne kapiram na koju foru je RATEL skraćenica od Bezbednosno informativna agencija, kad su početna slova reči drugačija?

Rano je, idem da popijem kafu, pa mi se možda razbistri, biće da sam negde prezupčio...
Freedom of Information Freedom of Information 10:42 06.03.2013

Re: Akronimi

ikako ne kapiram na koju foru je RATEL skraćenica od Bezbednosno informativna agencija, kad su početna slova reči drugačija?

A isto važi i za eventualne skraćenice npr. Digitalne agende ili Ministarstava za.. Da nije u pitanju.."ima neka tajna veza"?
katulferman katulferman 16:02 06.03.2013

Re: Akronimi

"Sidro koje ladju čuva
Da ne bude buri plijen,
Tone skupa sa tom ladjom
Jer je ono dio nje".

Divni stihovi D.Trifunovića, jedino što me brine, jeste - što sam i ja u toj lađi!

A više mi se ne tone, hoću da dišem!

Al' eto, sve se nadam, da kormilar ipak bolje vidi od Vođe Radoja Domanovića!

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 06.03.2013

Re: Akronimi

RATEL

Lepo sve piše, "RAdimo TELefone".
katulferman katulferman 18:26 06.03.2013

Re: Akronimi

Jelica Greganović
RATEL

Lepo sve piše, "RAdimo TELefone".



Duhovito, nema šta!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana