Budućnost| Gradjanske inicijative

Basarin pogrešan utisak

Nebojsa Krstic RSS / 14.03.2013. u 17:01

Posle odgledanog „Utiska nedelje“ (Vučić, Panović i moja malenkost) Basara zaključuje (Danas, 12. mart) kako je emisija poslala poruku „idilične večeri u Budalistanu“. Danasov kolumnista još dodaje: „Ratne sekire su zakopane. Ideologije (ako ih je ikada i bilo) zaboravljene, Koštunica bi trebalo da bude zadovoljan - nacionalno jedinstvo je konačno postignuto. Oko čega, dame i gospodo?“ Na svoje pitanje netom i odgovora: „Oko onoga čemu se pokojni Đinđić izrugivao u svojim tekstovima iz devedesetih: Za Srbiju i srpski narod je najvažnije to da postoje...“ Imam par primedbi na ove Basarine konstatacije, no, pre toga kraći uvod.

Posle pomenute emisije dobio sam SMS od svog prijatelja koga znam jedno četrdesetak godina. U poruci je pisalo: „Da li je moguće da ti sad podržavaš Vučića?“ Inače, taj moj prijatelj, znam pouzdano, proevropski je i demokratski orijentisan čovek. Odakle li mu ovakav zaključak, pomislio sam. Moguće da nije gledao emisiju, moguće da nije ni čitao moj tekst u Politici, možda mu je pogrešno interpretirao neko ko se nije udubljivao u sadržaj izrečenog. Pitam ga to. On mi odgovori da je čitao i da je pažljivo gledao. Ja onda progutam svoju iznenađenost i zaključak o površnosti prijateljevog zaključka i napišem mu SMS: „Grešiš. Ne podržavam Vučića nego dobijanje Datuma.“ A ne napišem mu: „U prethodnim godinama prilično sam se trudio da Vučić i ne dođe u situaciju da bude faktor odlučivanja u Srbiji. Avaj, on to postade. Da li sada, zato što Vučić radi na integracijama Srbije, ja treba da postanem protivnik EU?“

A sad, vraćam se na Basaru. Kad bih mu odgovarao SMS-om, napisao bih: „Da li bi ti bio zadovoljniji kad bi veče u Budalistanu bilo manje idilično, jer se budale dohvatiše za guše i povadiše noževe?“ Kad me ne bi mrzelo da još kuckam na telefonskoj tastaturi, dalje bih elaborirao ovo: Tvoja primedba, dragi Basara, nije samo tvoja, ona reprezentuje jedan način kolektivnog mišljenja kakvo danas postoji u delovima onog što se nekad zvalo demokratskom opozicijom. Taj način mišljenja, po mom sudu, ostao je u nekadašnjoj crno-beloj tehnici i danas bezidejno tumara šitokom prostranstvom „Budalistana“, ne uspevajući da povrati dah, ne toliko zbog gubitka izbora koliko zbog činjenice da aktuelna vlast preuzima politiku prethodne vlasti i povlači poteze koje bi povlačili i lideri današnje demokratske opozicije da su u situaciji. Taj način mišljenja, dalje bih napisao Basari, posledica je svesti koja, danas, nije u stanju da sa crno bele slike pređa na onu sa više valera i kolora, te nije u stanju da pronađe sebi novo mesto na političkoj mapi i da ponudi građanima valjanu političku alternativu.

Vraćam se na „Utisak“: Da li je aktuelna vlada dobra, za razliku od prethodne koja nije valjala ništa, kao što je tvrdio Vučić u emisiji? Ja ovo mišljenje, ali dibidus, ne delim, tako da sam, dok je prvi potpredsednik svoju misao elaborirao, poželeo da mu iznesem čitav niz zamerki i primedbi na rad Vlade, ali onda pomislih da je možda bolje da to ostavim nekom od nadležnih stranačkih funkcionera, ipak, sam ja samo običan redov, pa pokušah, verovatno nevešto i neuspešno, nešto sasvim drugo: da iznesem svoju ličnu i privatnu ideju oko toga šta nam je činiti u narednom periodu i da ukažem na onu meru minimalnog opšteg interesa oko koga se svi relevantni činioci političkog života verbalno slažu, a u praksi ne rade ono što je neophodno da bi do ostvarenja zajedničkog cilja na koncu i stigli. A to je sve loše i samo po sebi, a kamoli u ovoj atmosferi narastajućih tenzija, pretnji, čak i otvorenog nasilja, u kojoj živimo svakodnevno.

Kada bi Basara pažljivije promislio, shvatio bi da prekidom međustranačkih ratova i usaglašavanjem napora za koji se zalažem, Koštunica i nosioci njegove misli bili bi sve samo ne zadovoljni, a upravo takva aktivnost bila bi ono čega se Đinđić ne bi libio ni pet sekundi, ako bi ona Srbiji donela opipljivu korist - cementiranje evropskog puta i održivo skidanje kosovskog problema sa liste tereta koji pritiskaju čitavo društvo.

Nije li paradoks da Basara, koji se svakoga dana zalaže za napuštanje kosovske mitologije i mitomanije, sad ironično pita: „Oko čega je to, u Utisku nedelje, postignuto nacionalno jedinstvo?“ Pa, upravo oko onoga što ti, prijatelju, neprestano zagovaraš. U današnjim uslovima nije više „preokret“ kada se udruže Čeda Jovanović i Vuk Drašković. Nije ni kada se na Terazijama rukuju Dragan Đilas i Boris Tadić. To su, bar bi trebalo da budu, uobičajene i normalne stvari.

Preokret danas, nešto je sasvim drugo. Danas bi trebalo da potisnemo larmu stranačkih predrasuda u sopstvenim glavama, jer istorijski je trenutak da izađemo iz mitomanije, sopstvenih egoizama i manija veličine i da Srbiju postavimo na čvrsto tlo.

Srbiji je neophodan datum za početak pregovora o članstvu u EU. Uporedo s tim, Srbiji su potrebne i nova energija i nove ideje. Situacija u kojoj se na spiskove „antisrba“ pomoćnika ministra za kulturu odgovara spiskom građana koji nisu podobni da dođu na „Šetnju za Zorana“, nije nešto što ukazuje na postojanje alternative, nade, novih ideja i nove energije. A samo ideje, nove, hrabre, kreativne, demokratske i evropske, mogu nas spasiti. Problem je što ovoga puta tapiju na takve ideje i takvu politiku nema samo jedna strana.

                                                                                            Objavljeno u Danasu, 14.3.2013. 

 

 



Komentari (357)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 17:10 14.03.2013

Već viđeno

Meni ova priča oko datuma, članstva u EU dođe kao ona komunistička mantra o prelasku iz socijalizma u komunizam. Pa će sve slabosti ondašnjeg društva nestati kad se , jednog lepog jutra, u tom komunizmu probudimo. Uporno su mantraši ( mantilaši ) podcrtavali da ni jedna žrtva nije velika za taj sveti cilj.

E, sad isto...

blogov_kolac blogov_kolac 18:31 14.03.2013

Re: Već viđeno

Nijedna od bivsih zamalja realnog socijalizma sa istoka Evrope, ma kako imala neverovatan propagandni aparat, nije se ipak usudila da proglasi kako je blizu do potpunog ostvarenja komunisticke utopije. Sa druge strane u sastav Evropske Unije vec je u zadnjih 10 godina uslo 10 bivsih komunistickih republika, a ove godine ce uci i Hrvatska! Pritom, tvoja aluzija o nekakvom zrtvovanju za EU mi je potpuno nejasna. Kakva je to strasna zrtva ispunjavanje minimalnih standarda po pitanju dovodjenja sopstvene drzave u red po svim pitanjima, od politickog i pravnog sistema, pa do ekonomije. Potrebno je izgleda stalno podsecati da i Kosovo, i Srbi u Hrvatskoj (umalo i u Bosni), i ekonomski slom 90'ih, i bombardovanje '99, i tolika druga zla cije posledice i dan danas itekako osecamo - su zrtva koja je placena suludom pokusaju da budemo nekakvo ostrvo usred Evrope mimo svih njenih tokova, a ne deo nje!
predatortz predatortz 18:49 14.03.2013

Re: Već viđeno

blogov_kolac


Nisi ti mene shvatio... Nemam ja ništa protiv ulaska u EU. Ja samo ukazujem na mnogo zaklinjanja u ideju, i jako malo rada u tom pravcu.

O onim zakonima i uređivanju države neću ni da govorim. Možda to ti vidiš, ja iskreno ne.
antioksidant antioksidant 18:53 14.03.2013

Re: Već viđeno

Ja samo ukazujem na mnogo zaklinjanja u ideju, i jako malo rada u tom pravcu.

jedan od problema je sto oni koji mogu (imaju poluge vlasti u rukama ili su aktivna opozicija pa mogu da koriste institucije sistema vise od gradjana) nemaju podsticaja
njima je bolje ovako nego u uredjenijem sistemu
daleko bolje
i sto duze potraje ovakvo stanje oni ce vise profitirati
savamala savamala 19:12 14.03.2013

Re: Već viđeno

Kakva je to strasna zrtva ispunjavanje minimalnih standarda po pitanju dovodjenja sopstvene drzave u red po svim pitanjima, od politickog i pravnog sistema, pa do ekonomije.


И ја сам за то да ми почнемо да се понашамо по европским стандардима и да доведемо сопствену државу у ред. Ето,можда би могли, по угледу на комшије из ЕУ, да почнемо да се самоспаљујемо. Мора да је Бугаримо сјајно и бајно у ЕУ када су постали толико декадентни.
antioksidant antioksidant 19:14 14.03.2013

Re: Već viđeno

savamala
Ето,можда би могли, по угледу на комшије из ЕУ, да почнемо да се самоспаљујемо. Мора да је Бугаримо сјајно и бајно у ЕУ када су постали толико декадентни.

слободно предложи на главном одбору дсс-а
имаш подршку и примером да покажеш
savamala savamala 19:16 14.03.2013

Re: Već viđeno

слободно предложи на главном одбору дсс-а
имаш подршку и примером да покажеш


Када би чланови ГО имали IQ сличан твом, убеђен сам да би предлог прошао.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:18 14.03.2013

Re: Već viđeno

Када би чланови ГО имали IQ сличан твом, убеђен сам да би предлог прошао.

Ja na tvom mestu ipak ne bih rizikovao.
antioksidant antioksidant 19:19 14.03.2013

Re: Već viđeno

savamala
слободно предложи на главном одбору дсс-а
имаш подршку и примером да покажеш


Када би чланови ГО имали IQ сличан твом, убеђен сам да би предлог прошао.


пробај
можда буде среће па неко стварно буде и имао
али обавезно да им покажеш како се то ради
libkonz libkonz 19:21 14.03.2013

Re: Već viđeno

Када би чланови ГО имали IQ сличан твом, убеђен сам да би предлог прошао.

da im se pruži neko koferče sa evrima unutra, verovatno i bi pristali.
savamala savamala 19:25 14.03.2013

Re: Već viđeno

Ja na tvom mestu ipak ne bih rizikovao.


Ја сам поставио озбиљно питање. На жалост, као по обичају, крену да салећу празноглави комесарчићи. У Бугарској, чланици ЕУ, пре пар дана, три човека су се спалила од очаја. Који су то аргументи који показују да наша судбина неће бити слична судбини Бугара? Који су аргументи да ћемо смањити незапосленост уласком у ЕУ када се у државама чланицама бележе рекорди у незапослености.
Мислим да су ово изузетно озбиљна питања, далеко озбиљнија од тога да ли у Вучићевој позадини има места и за тебе, на пример.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:29 14.03.2013

Re: Već viđeno

а сам поставио озбиљно питање. На жалост, као по обичају, крену да салећу празноглави комесарчићи. У Бугарској, чланици ЕУ, пре пар дана, три човека су се спалила од очаја.

Ne umem da prepoznam ozbiljnost pitanja. U svakoj zemlji na svetu postoje primeri očaja i beznađa...i u Japanu, i u Danskoj, i u Rusiji...Takva pojava ne može da utiče na to da u EU ljudi žive kvalitetnije i bolje nego van nje.
antioksidant antioksidant 19:35 14.03.2013

Re: Već viđeno

У Бугарској, чланици ЕУ, пре пар дана, три човека су се спалила од очаја. Који су то аргументи који показују да наша судбина неће бити слична судбини Бугара?

a koje ti dokaze da su se ljudi spalili zbog clanstva bugarske u eu?
definisi ozbiljnost u svom pitanju

i da
Који су аргументи да ћемо смањити незапосленост уласком у ЕУ

reci kako zamisljas privredni prostor srbije bez ulaska u eu i stepen povezanosti sa svetskim trzistima pa se onda moze (grubo) analizirati potencijalno stanje nezaposlenosti u oba slucaja
savamala savamala 20:00 14.03.2013

Re: Već viđeno

Ne umem da prepoznam ozbiljnost pitanja. U svakoj zemlji na svetu postoje primeri očaja i beznađa...i u Japanu, i u Danskoj, i u Rusiji...Takva pojava ne može da utiče na to da u EU ljudi žive kvalitetnije i bolje nego van nje.


Очај и безнађе постоје свуда. Међутим, самоспаљивање је увек знак најдубљих друштвених поремећају у свим културама. Да кренемо, за наших живота прво смо имали самоспаљивање у Вијетнаму, затим Јан Палах у Чехословачкој због совјетске инвазије, пре пар година у Тунису је самоспаљивање било окидач ткз. арапског пролећа. И код будиста у Вијетнаму и у хришћанској Чешкој и у исламском свету самоспаљивање је изазвало шок. Како је могуће да су тројица Бугара донела одлуку да учине нешто тако страшно. Каква је то дубина очаја која је могла да их покрене на то? Упркос свему томе, ти и Вучић нас убеђујете да ћемо живето добро ако уђемо у ЕУ. Питам, на основу чега то тврдите ако имамо овакве примере ужаса у непосредном суседству.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:08 14.03.2013

Re: Već viđeno

Упркос свему томе, ти и Вучић нас убеђујете да ћемо живето добро ако уђемо у ЕУ.

Prav za prav, Vučić, Filip Mladenović i ja vas ubeđujemo.
chicadacha chicadacha 20:17 14.03.2013

Re: Već viđeno

i i povlači poteze koje bi povlačili i lideri današnje demokratske opozicije da su u situaciji


Ops! Grešiš, mislim ovaj, strašno grešiš šinko...

Bili su-nisu, kada bi-zašto bi!

Suviše diletantizma, oportunizma, populizma, samodopadljivosti i arogancije!
savamala savamala 21:29 14.03.2013

Re: Već viđeno

Prav za prav, Vučić, Filip Mladenović i ja vas ubeđujemo.


Да, да... још само да Филип Младеновић крене твојим стопама и почне да пише славопојке Александру Вучићу. То ће бити потпуна хармонија. А, критиковао си Весну Пешић. Што ти је човек, промени се очас.
Питам се да ли ће и Фрихенд последњи тадићевац, заједно са тобом, постати нови придружени члан/симпатизер СНС? То је питање!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:42 14.03.2013

Re: Već viđeno

Да, да... још само да Филип Младеновић крене твојим стопама и почне да пише славопојке Александру Вучићу

Savamala, iz tebe progovara podanički duh.
savamala savamala 21:49 14.03.2013

Re: Već viđeno

Savamala, iz tebe progovara podanički duh.



Крстићу, мислим да сви присуствујемо енергичном испољавању тог поданичког духа али у твојој маленкости. То, просто, избија. Свом снагом.
Ево шта, малопре, видох на сајту Данас-а испод твог коментара:
marko mandušić | 14/03/2013 15:29
Broj preporuka: 3 Preporuči Predloži za brisanje
Genijalno! Posle 8 godina provedenih na vlasti, Krstić se setio da predloži sve ono sto on (kao savetnik predsednika za medije) i njegova partija nisu činili dok je od njih zavisilo. Naprotiv, vršili su snažan i konstantan pritisak na medije, objavljivalo se samo ono što je njima odgovaralo, trebalo je da Panović, kao novinar i urednik, kaže nešto i o tome. A do koje se mere Krstić tokom emisije ulagivao Vučiću, to je prosto bilo neprijatno za gledati.


Као што видиш, овом Мандушићу је било непријатно да те гледа!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:02 14.03.2013

Re: Već viđeno

Крстићу, мислим да сви присуствујемо енергичном испољавању тог поданичког духа али у твојој маленкости.

To ti i govorim. Podanički duh uvek oko sebe vidi podanike. Nema tu pomoći.
savamala savamala 22:38 14.03.2013

Re: Već viđeno

To ti i govorim. Podanički duh uvek oko sebe vidi podanike. Nema tu pomoći.


Добро, ово је бесмислено. Да ли си се ти улизивао Вучићу, на крају крајева, је твоја ствар и са моје стране је било глупо што сам то и помињао (има их сасвим довољно који ће то урадити).
Моје питање се односи на аргументацију којом браните цементирање европског тј. евроунијског пута. Шта би то добро требало да нам се деси ако постанемо држава чланица? Румунија је изгубила преко два милиона људи када су ушли у ЕУ, Бугарска 1,6 милиона плус ову тројицу мученика који су се спалили. Шта је то што Србија добија ”датумом” (оног великог слова би ипак требало да се постидиш)? Заиста бих волео да чујемо који су то аргументи осим оних идиотских напева Ч. Јовановића о ”вредностима”.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:49 14.03.2013

Re: Već viđeno

Румунија је изгубила преко два милиона људи када су ушли у ЕУ,

Kako misliš izgubila? Oteli su ih UFO-i?
milojep milojep 23:04 14.03.2013

Ej' ti sa kapom, mani se ćorava posla!

savamala savamala 23:07 14.03.2013

Re: Već viđeno

Kako misliš izgubila? Oteli su ih UFO-i?


Ако погледаш демографске трендове Румуније и Бугарске видећеш да обе државе убрзано губе становништво већ две деценије и да се тај тренд није ни зауставни ни успорио њиховим уласком у ЕУ. Цифре су застрашујуће у обе земље.
Јбг, загледани сте у Брисел и амбасаде па не стижете да пратите шта се догађа у најближем суседству државе коју сте водили.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:15 14.03.2013

Re: Već viđeno

Ако погледаш демографске трендове Румуније и Бугарске видећеш да обе државе убрзано губе становништво већ две деценије

Ma ne pričaj gluposti...eno ima više od milion Rumuna samo u Španiji. Rade tamo. Kad si u EU, možeš da se zapošljavaš gde god nađeš posao, na teritoriji Unije.
bladerunner92 bladerunner92 23:18 14.03.2013

Re: Već viđeno

savamala

Који су то аргументи који показују да наша судбина неће бити слична судбини Бугара? Који су аргументи да ћемо смањити незапосленост уласком у ЕУ када се у државама чланицама бележе рекорди у незапослености.
Мислим да су ово изузетно озбиљна питања, далеко озбиљнија од тога да ли у Вучићевој позадини има места и за тебе, на пример.


Ja mislim da ti treba prvo malo da proucis ove inkove koje cu ispod da ti postavim pa ce ti mozda onda biti malo jasnije zasto je bitno da udjemo u EU. Ne znamo da li ce nasa sudbina biti slicna sudbini Bugara, pretpostavljam da zavisi od nas samih koliko cemo lako da prihvatimo promene odnosno koliko cemo lako da prodjemo kroz evrointegracijski proces koji ima za cilj da od nas na kraju stvori stabilno drustvo modernih i zdravih shvatanja i ne znamo ili mozda pretpostavjamo da se nece smanjiti broj nezaposlenih ali to je zato sto je pristupanje EU - PROCES , proces koji traje.Tokom tog procesa uredjuje se drzava i drustvo u skladu sa kopenhaskim kriterijumima tacnije usaglasavamo se sa EU standardima npr najprostije receno -- prihvtaamo standard iz EU o dozvoljenoj koicini aflatoksina u mleku koji iznosi 0,05 a to je, zar ne, u svakom slucaju bolje za nas od onog sto smo imali do sada.

Dakle proces evrointegracija koji ovde vec traje je vec ucinio tvoj zivot boljim a da to nisi ni znao po pitanju samo npr. eto kvaliteta mleka tako da treba da shvatimo da ta EU nisu tamo neke zle cike koje hoce da, nas, najlepse najbolje najpametnije (srbe) zaje*u, nego nam cine uslugu sto su odlucili da imaju "absorption capacity" za nas ovakve. Dakle ko ocekuje da ce onog trenutka kad dobijemo datum dobiti mnostvo novih radnih mesta verovatno ce biti razocaran.Dobicemo jos mnogo zadataka da obavimo (sto nam se mozda nece dopasti pa cemo pozeleti od muke da se spalimo)ali i otvorice nam se mnogi fondovi(ima i toga na ovim linkovima bice ti lako da pronadjes)

http://ec.europa.eu/enlargement/policy/conditions-membership/index_en.htm

http://europa.eu/about-eu/countries/joining-eu/index_en.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Stabilisation_and_Association_Process

(ne zelim ni da probam da linkujem)
freehand freehand 23:21 14.03.2013

Re: Već viđeno

po pitanju samo npr. eto kvaliteta mleka




freehand freehand 23:25 14.03.2013

Re: Već viđeno

Питам се да ли ће и Фрихенд последњи тадићевац, заједно са тобом, постати нови придружени члан/симпатизер СНС? То је питање!



Frihend i Tadć će kolektivno da uđu u SNS, kad Vučić preuzme DS. Kao Šaron, onomad, kad samo što nije ušao u Kairo.
bladerunner92 bladerunner92 23:26 14.03.2013

Re: Već viđeno

freehand


znam , znam
samo mrzi me opet da ti objasnjavam gde smo se mimoisli kad se pricalo o mleku, ti si isuvise pametan da to nisi ukapirao (ili sam te precenila) ali eto verovatno ti je nesto zabavno pa nastavi da se smejes
milojep milojep 23:34 14.03.2013

Re: Već viđeno

Dakle proces evrointegracija koji ovde vec traje je vec ucinio tvoj zivot boljim a da to nisi ni znao po pitanju samo npr. eto kvaliteta mleka


A ja mislio da je trebalo oprati kukuruz, kad'ono jok! Samo tabanaš ka jevropi i mleko odma bolje.
savamala savamala 23:39 14.03.2013

Re: Već viđeno

Tokom tog procesa uredjuje se drzava i drustvo u skladu sa kopenhaskim kriterijumima tacnije usaglasavamo se sa EU standardima npr najprostije receno -- prihvtaamo standard iz EU o dozvoljenoj koicini aflatoksina u mleku koji iznosi 0,05 a to je, zar ne, u svakom slucaju bolje za nas od onog sto smo imali do sada.


И Црвенкапу и Пепељугу и Снежану и седам патуљак и све те бајке сам прочитао у време када је то требало да радим. Теби препуштам да се забављаш бесловесном литературом као што копенхашки критеријуми.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:40 14.03.2013

Re: Već viđeno

nego nam cine uslugu sto su odlucili da imaju "absorption capacity" za nas ovakve.


Jaaaooo...kako je to samo slatko.
Baš su dušice!
bladerunner92 bladerunner92 23:41 14.03.2013

Re: Već viđeno

A ja mislio da je trebalo oprati kukuruz, kad'ono jok! Samo tabanaš ka jevropi i mleko odma bolje


pa moze i tako
freehand freehand 23:43 14.03.2013

Re: Već viđeno

znam , znam
samo mrzi me opet da ti objasnjavam gde smo se mimoisli kad se pricalo o mleku

Znam, znam - zagoreće ti ručak...
bladerunner92 bladerunner92 23:44 14.03.2013

Re: Već viđeno

И Црвенкапу и Пепељугу и Снежану и седам патуљак и све те бајке сам прочитао у време када је то требало да радим. Теби препуштам да се забављаш бесловесном литературом као што копенхашки критеријуми.


ocekivala sam malo jacu argumentaciju od ove ali ako je ovo najbolje sto mozes ok, ti se tvrdoglavo drzi svojih nacela cak iako su protivna zdravoj logici
bladerunner92 bladerunner92 23:47 14.03.2013

Re: Već viđeno

Znam, znam - zagoreće ti ručak...

e u nasoj kuci kuva muz, digo covek ruke...
i ne uznemiravaj me sada vidis da hocu da savamalu izvedem na pravi put
savamala savamala 23:49 14.03.2013

Re: Već viđeno

Ma ne pričaj gluposti...eno ima više od milion Rumuna samo u Španiji. Rade tamo. Kad si u EU, možeš da se zapošljavaš gde god nađeš posao, na teritoriji Unije.


Аха, јесте и сви ће да похрле да се врате, са све децом, из Западне Европе у просперитетну Румунију која сада има спољни дуго од близу 140 милијарди долара (2000. је био 9 милијарди). О чему ти причаш?! За Румунију то је изгубљена популација.
Крстићу чиме си се ти уопште бавио на послу све ове године док си Тадића саветовао?! Шта си, љуљао Марка по цео дан.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:52 14.03.2013

Re: Već viđeno

Крстићу чиме си се ти уопште бавио на послу све ове године док си Тадића саветовао?! Шта си, љуљао Марка по цео дан.

Savamala, izvini, uvek zaboravim da si ti intelektualka.
savamala savamala 23:53 14.03.2013

Re: Već viđeno

Frihend i Tadć će kolektivno da uđu u SNS, kad Vučić preuzme DS.


Ти ћеш бити мајор Гавриловић Демократске странке. А, када и ти паднеш и одеш у загрљај Зорана Бабића и Марјана Ристичевића, знаћу да је дошао крај.
freehand freehand 23:59 14.03.2013

Re: Već viđeno

Аха, јесте и сви ће да похрле да се врате, са све децом, из Западне Европе

Jeste, kao i oni Titovi što su pohrlili u zagrljaj Koštunici.
A i ono sa samospaljivanjem - spaljivali bi se i Poljaci, i Rumuni, i Bugari, i Česi još onomad i kudikamo masovnije, nego bilo strogo zabranjeno. A tad se vlast, to valjda znaš, nije zajebavala.


Ти ћеш бити мајор Гавриловић Демократске странке. А, када и ти паднеш и одеш у загрљај Зорана Бабића и Марјана Ристичевића, знаћу да је дошао крај.

Dobro, gledaću da se prvo učlanim, za svaki slučaj. Ja ću imati člansku kartu na kojoj će pisati "poslednja".
A opet - ako je Krkar mogao tvom Radošu i tvom Šormnazu da se baci u naručje - ja bih se radije zahvalio na časti.
savamala savamala 23:59 14.03.2013

Re: Već viđeno

Savamala, izvini, uvek zaboravim da si ti intelektualka.


Крстићу, ја покушавам да водим озбиљан дијалог али ниво твоје игноранције је застрашујући.
savamala savamala 00:01 15.03.2013

Re: Već viđeno

A i ono sa samospaljivanjem - spaljivali bi se i Poljaci, i Rumuni, i Bugari, i Česi još onomad i kudikamo masovnije, nego bilo strogo zabranjeno. A tad se vlast, to valjda znaš, nije zajebavala.


Мислиш, гасили бих за казну.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:01 15.03.2013

Re: Već viđeno

Tokom tog procesa uredjuje se drzava i drustvo u skladu sa kopenhaskim kriterijumima tacnije usaglasavamo se sa EU standardima npr najprostije receno -- prihvtaamo standard iz EU o dozvoljenoj koicini aflatoksina u mleku koji iznosi 0,05 a to je, zar ne, u svakom slucaju bolje za nas od onog sto smo imali do sada.


Stoji, ali šta nas sprečava da uređujemo društvo, eto baš na način kako su to predvideli ti kriterijumi, i bez formalnih ispunjavanja nekih zahteva?
Npr, zašto Srbija ne bi mogla da odredi gornji limit tog vajnog toskina na 005 i bez EU i njenih zahteva, tj da se uređuje zato što je to za nju bolje a ne zato što to od nje neko traži?

Posebno jer to uređivanje nije jedini uslov za prijem, već postoji i još nešto što Srbiji sigurno ne ide u prilog.
Ako se datumi, i uopšte članstvo u EU, ne bi postavljali kao obavezan krajnji cilj, onda bi Srbija mogla da bira šta joj je u interesu a šta ne, i da radi samo na onome samo ono što joj jeste u interesu.

Mogla bi npr da sređuje mleko ali ne i da prihvata ulitimatume oko Kosova.
Ovako mora sve u paketu pa i ono što joj je na štetu.
bladerunner92 bladerunner92 00:11 15.03.2013

Re: Već viđeno


Stoji, ali šta nas sprečava da uređujemo društvo, eto baš na način kako su to predvideli ti kriterijumi, i bez formalnih ispunjavanja nekih zahteva?


Monitoring

Molim te HC man budi ozbiljan jer ti zaista mislis da ovo nase drustvo takvo kakvo je moze da se uredi bez bica?


monitoring

DefinitionSave to FavoritesSee Examples
Supervising activities in progress to ensure they are on-course and on-schedule in meeting the objectives and performance targets.

Read more: http://www.businessdictionary.com/definition/monitoring.html#ixzz2NYhVOGS8
savamala savamala 00:14 15.03.2013

Re: Već viđeno

A opet - ako je Krkar mogao tvom Radošu i tvom Šormnazu da se baci u naručje - ja bih se radije zahvalio na časti.


Радош није никада био мој. Увек ме је обузимао ужас када се појављивао и наводно говорио у име странке (најчешће је то радио на своју руку). То је врста људи која ... нема везе, шодер у сваком погледу.
Шормаз је ипак нешто друго. Он изгледа, благо речено, прилично трагично, па га људи зато подцењују. Прилично је интелигентан и показао се као способан организатор.
Увек су у странкама проблем људи који заправо немају занимање и струку јер не можеш увек да купујеш њихову лојалност. Људи су, у већини, слабићи.

Но, јел делиш и ти Крстићеву очараност Вучићем? Да ли ћеш и ти да почнеш да по чаршији проглашаваш Черчиле и Деголе?
bladerunner92 bladerunner92 00:14 15.03.2013

Re: Već viđeno



Mogla bi npr da sređuje mleko ali ne i da prihvata ulitimatume oko Kosova.
Ovako mora sve u paketu pa i ono što joj je na štetu.


ajde da ti kazem -tako je to u zivotu it goes good with the bad
freehand freehand 00:23 15.03.2013

Re: Već viđeno

Но, јел делиш и ти Крстићеву очараност Вучићем? Да ли ћеш и ти да почнеш да по чаршији проглашаваш Черчиле и Деголе?

Pisao sam o Vučiću, nedavno, i to se, po običaju, očaranoj većini nije dopalo. I mislim da si na tom blogu komentarisala.
E sad, meni je Vučić poprilična enigma. Jer ako je iskren u svojim sadašnjim stavovima, on je član i - o paradoksa! - predsednik totalno pogrešne stranke, stranke svojih neistomišljenika!

A i o ČerčiluDeGolu sam pisao, takođe. I u međuvremenu nisam menjao mišljenje.

savamala savamala 00:30 15.03.2013

Re: Već viđeno

Pisao sam o Vučiću, nedavno, i to se, po običaju, očaranoj većini nije dopalo. I mislim da si na tom blogu komentarisala.


И Крстић је, до скора, био огорчени противник али се одједном, изненада претворио у сарадника покајника. Мењају се људи, а и ти си човек. А, и мора да се живи од нечега. То ти је гвоздена логика српских политичких активиста.

E sad, meni je Vučić poprilična enigma.


Нема ту енигме. Ни најмање. Човек има јавку.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:32 15.03.2013

Re: Već viđeno

Monitoring


A zar građani Srbije nisu sposobni da nadziru svoju vlast već to umesto njih trebaju da rade građanidrugih država ili neka birokratija?
Molim te HC man budi ozbiljan jer ti zaista mislis da ovo nase drustvo takvo kakvo je moze da se uredi bez bica?


Dakle EU je bič, a mi treba da budemo bičevani, i još zahvalni za bičevanje?

Ako je tačna ta teza da Srbija nije sposobna sebe da uredi i da samoopstane neće joj ni bog ni EU pomoći, propašće.
Ja naravno smatram, ili se makar nadam, da nije tačna i da je Srbija održiva država.
Opstaje evo već dva veka uz razne nedaće veče od ovih pa ne vidim zašto i dalje ne bi.

Posebno jer ne verujem u to da će ta EU iz ljubavi prema Srbiji da joj pomogne da se sredi. Biće da to sređivanje Srbija mora nekako da plati.

freehand freehand 00:35 15.03.2013

Re: Već viđeno

И Крстић је, до скора, био огорчени противник али се одједном, изненада претворио у сарадника покајника. Мењају се људи, а и ти си човек. А, и мора да се живи од нечега. То ти је гвоздена логика српских политичких активиста.

Taman htedoh da kažem kako je pravo čudo kako si poslednjih dana pristojna, a tebi sredstvo prestane da deluje...
Fak!
savamala savamala 00:39 15.03.2013

Re: Već viđeno

Taman htedoh da kažem kako je pravo čudo kako si poslednjih dana pristojna,


И, ја сам таман хтео да кажем како је ово први пут да не изиграваш Крстићевог боди гарда, али ми се није дало. Чак сам у томе наслутио почетак политичког разлаза вас двојице, кад оно.. То је, ипак, јаче од тебе.

Нема везе, увек је пријатно попричати са дрчним и паметним противником.
freehand freehand 00:50 15.03.2013

Re: Već viđeno

Нема везе, увек је пријатно попричати са дрчним и паметним противником.

Мењају се људи, а и ти си човек. А, и мора да се живи од нечега. То ти је гвоздена логика српских политичких активиста.

Dabre. volim kulutru dijaloga koju neguješ. Jes malo debilna u svojoj vulgarnoj prizemnosti, ali to sve nadoknađuješ očaravajućim šarmom.
inco inco 03:09 15.03.2013

Re: Već viđeno

hoochie coochie man
A zar građani Srbije nisu sposobni da nadziru svoju vlast već to umesto njih trebaju da rade građanidrugih država ili neka birokratija?


Ovo je, pretpostavljam, retoričko pitanje?

Skandalozno je i diskutovati o sposobnosti građana Srbije za biranje i nadziranje vlasti kad se pogledaju rezultati u protekle dve i kusur decenije - Cleverbot bi to bolje obavljao od tzv. građana tzv. države Srbije.
jkt2010 jkt2010 05:30 15.03.2013

Re: Već viđeno

bladerunner92: (...) prihvtaamo standard iz EU o dozvoljenoj koicini aflatoksina u mleku koji iznosi 0,05 a to je, zar ne, u svakom slucaju bolje za nas od onog sto smo imali do sada.

Zasto stati tu: treba odmah da se prihvati i evro 6 standard za motore; pa da inspekcija/policija od sutra krene da iskljucuje iz saobracaja. Jer evro 6 je bolji za nas od onog sto smo imali do sada...
abyssinian abyssinian 09:14 15.03.2013

Re: Već viđeno

HCM-Preporuceno.

Covek ti je odgovorio taman kako treba.

Probaj sad da ti odgovoris njemu. Voleo bih da gujem argumente zasto mi ne mozemo sami da uredimo srpsku drzavu i drustvo.
rage rage 10:18 15.03.2013

Re: Već viđeno

antioksidant
jedan od problema je sto oni koji mogu (imaju poluge vlasti u rukama ili su aktivna opozicija pa mogu da koriste institucije sistema vise od gradjana) nemaju podsticaja njima je bolje ovako nego u uredjenijem sistemu daleko bolje


Otprilike:

Kako da podstaknemo kriminalce i društvene parazite da više ne kradu i lenčare već da prihvate da je uspeh upravo srazmeran uloženom znanju, naporu ...!?

i sto duze potraje ovakvo stanje oni ce vise profitirati


Oni će imati viđe razloga ili motiva da se bore za opstanak ovakvog sistema u koji su se ugradili?

Kasno je, kasno je za...(trese sisom Prvi Glas Srbije u kvalifikacionom delu takmičenja)
Filip2412 Filip2412 13:30 15.03.2013

Re: Već viđeno

savamala
Моје питање се односи на аргументацију којом браните цементирање европског тј. евроунијског пута. Шта би то добро требало да нам се деси ако постанемо држава чланица?
Dobro ce se desiti kada pocnemo da radimo i kada postanemo displinovani i pošteni prema drzavi. Clanstvo u Evropskoj Uniji je preduslov jer su nam najbitniji geopolitički partneri vec tamo. U.S koje su glavni faktor na Balkanu takodje podrzavaju evroatlanske integracije nase zemlje, a jasno je da smo najvise izgubili od 90 ih na ovamo upravo zbog toga sto nismo svoje interese trazili u okviru zapadne alijanse. Sta ti vise treba da bi shvatio ono sto su nasi susedi shvatili jos 89 godine?

A ti plači sto nismo Kuba ili Severna Koreja, nema ti druge.
bladerunner92 bladerunner92 16:16 15.03.2013

Re: Već viđeno

Npr, zašto Srbija ne bi mogla da odredi gornji limit tog vajnog toskina na 005 i bez EU i njenih zahteva, tj da se uređuje zato što je to za nju bolje a ne zato što to od nje neko traži?


Pa zasto Srbija nije odredila nivo afaltoksina na 0,05 i to uredila zato sto je tu za nju bolje?I zasto se nije sama odlucila da napravi laboratoriju za ispitivanje sta je sprecavalo do sada?Zasto je Srbija i ono sto je imala upropastila?

Mogla bi npr da sređuje mleko ali ne i da prihvata ulitimatume oko Kosova.


Mislim da Kosovo nije "projekat" Evropske Unije

bladerunner92 bladerunner92 16:26 15.03.2013

Re: Već viđeno

A zar građani Srbije nisu sposobni da nadziru svoju vlast već to umesto njih trebaju da rade građanidrugih država ili neka birokratija?


Mene uvek zaprepasti do koje mere smo mi nerealni u sagledavanju samih sebe i nasih slabosti i mana.Pa ne znam jel se tebi do sada, evo sa Milosevicem npr, cinilo da su gradjani sposobni da nadziru svoju vlast?Zar ti odgovor na to pitanje ne daje tvoj zivot, zivot ljudi oko tebe?


Posebno jer ne verujem u to da će ta EU iz ljubavi prema Srbiji da joj pomogne da se sredi. Biće da to sređivanje Srbija mora nekako da plati.


Kreni npr od ove premise u zakljucivanju -- Sta EU dobija sto nama pomaze da se sredimo a sta mi dobijamo?Evo ti ispod link Kancelarije za evropske integracije da vidis koliku smo pomoc do sada dobili.

http://www.evropa.gov.rs/Evropa/PublicSite/InternationalAssistance.aspx

a evo i Basara ti dao odgovor na drugoj strani

A naše društvo, u kome treba obnoviti praktično sve, toliko je ogrezlo u inerciju da je za promenu banalne stvari poput registarskih tablica bilo potrebno dvadeset i više godina.


bladerunner92 bladerunner92 16:28 15.03.2013

Re: Već viđeno

Savamala, izvini, uvek zaboravim da si ti intelektualka.


Savetnice niste znali da je Savamala momcic?
expolicajac expolicajac 16:55 15.03.2013

Re: Već viđeno

bladerunner92
Savamala, izvini, uvek zaboravim da si ti intelektualka.


Savetnice niste znali da je Savamala momcic?

Devojčice, blog je postojao i pre nego si se ti ponovo pojavila na njemu. Savamalac je savamalka, koja nije shvaćena od nas blogera.
Za savamalku
a za savamlaca
expolicajac expolicajac 16:55 15.03.2013

Re: Već viđeno

200
bladerunner92 bladerunner92 21:54 15.03.2013

Re: Već viđeno

Devojčice, blog je postojao i pre nego si se ti ponovo pojavila na njemu. Savamalac je savamalka, koja nije shvaćena od nas blogera


u pravu si
samo vidim neko ga oslovljava u jednom rodu neko u drugom a on ne reaguje , ocigledno oguglao
kakogod svidja mi se savamalac , bori se covek
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:56 15.03.2013

Re: Već viđeno

Pa zasto Srbija nije odredila nivo afaltoksina na 0,05 i to uredila zato sto je tu za nju bolje?I

Ima mnogo pitanja za Srbiju koja mogu da počnu sa zašto nije
I hajde da ih postavljamo vlastima ili onima koji bi da budu vlast. To jeste način da se društvo kreće napred.

Ali to ne mora da ima bilo kakve veze sa EU.
Evo recimo, kod voća Srbija uspeva da zadovolji kriterijume koji su i strožiji od evropskih a da to nije EU postavila kao uslov.
Zašto to ne bi mogla i sa mlekom ako joj je to interes i cilj?
(samo da se ne javi neko sa primerom da neke jabuke ne zadovolajvaju ruske krterijume, pre nego što to potegne neka proveri da onih koje zadovoljavaju ima neuporevivo više)

Možeš li da zamisliš protivnika EU koji insistira da nivo bude 005?
Greška je nivo 005 povezivati sa EU, nemaju oni nikavu tapiju na 005, nikakva autorska prava.
Mislim da Kosovo nije "projekat" Evropske Unije

Možda nije njihov projekat, ali je i te kako uslov za članstvo.
Da li oni tim uslovom pokušavaju da ostvare svoje interese, da li time čine uslugu ujka Semu, da li im je Tači simpatičan pa mu prave državu, to sa stanovišta Srbije nema velikog značaja jer je EU ta koja to postavlja kao uslov.

Mene uvek zaprepasti do koje mere smo mi nerealni u sagledavanju samih sebe i nasih slabosti i mana.Pa ne znam jel se tebi do sada, evo sa Milosevicem npr, cinilo da su gradjani sposobni da nadziru svoju vlast?

Ovo je pitanje jesu li Srbi sposobni da imaju sopstvenu džavu, ili nisu nego im u tome mora pomagati neki tutor.

Tvrdnja kako Srbi nisu sposobni da da sami uređuju svoju državu već da treba neko drugi to da radi (protektorat?) se , prvo, može shvatiti kao uvredljiva za jednu naciju, a drugo, može se isto pitanje postaviti za još mnoge države, pa na kraju bi se morali zapitati a koje to nacije jesu sposobne da imaju i uređuju svoje nacionalne države?
Koje su to nacije na višem a koje na nizem stepenu razvitka, koje su vrednije a koje manje vredne.

Naravno da jesmo sposobni da kontrolišemo vlast, a dokaz tome je i da vlast smenjujemo.

Paušalna ocena da su građani Srbije nesposobni da imaju i uređuju svoju državu, i na drugoj strani slepo verovanje da će neko drugi u njihovo ime i u njihovu korist to raditi, je jedan og sve češćih argumenata nekritičkih EU zagovornika.

Sama činjenica da se sada već retko mogu čuti tvrdnje kako ulazak u EU znači i bolji život, više posla, više para, da takve argumente zamenjuju ovi koji kažu, nesposobni smo mi da sami vodimo državu pa zato treba da uđemo, za sebe dovoljno govori


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:22 15.03.2013

Re: Već viđeno

Skandalozno je i diskutovati o sposobnosti građana Srbije za biranje i nadziranje vlasti kad se pogledaju rezultati u protekle dve i kusur decenije


Dakle nesposobni za biranje vlasti, treba neko da im je nametne?

Hajde da ovako pokušam da ti objasnim koliko strašnu stvar si napisao.

Zamisli da neko,ja npr, napišem

Albanci su nesposobni da sami sebi biraju vlast, skandalozno je i diskutovati o tome, njima se mora upravlajti iz Beograda.
bladerunner92 bladerunner92 13:06 16.03.2013

Re: Već viđeno

Jao HC kad mi napises ovako dugacko obrazlozenje ja se skroz zblanem.Ja sam jos mesec i po(kad cu poceti da radim) samo domacica koja pece kolace i cuva dete, nije bas da citam Stratfor i razmisljam da li svetski mocnici igraju Riziko pa smo i mi tu ukljuceni kao moneta za podkusurivanje.Pre par godina sam mogla mnogo vise i jasnije da ti obrazlozim u medjuvremenu mozak mi je zakrzljao

Dakle ovako da ne odgovaram na pasus po pasus odgovoricu sa ovom jednom recenicom sve jer mi se cine da putujemo po 2 pravolinijske putanje koje idu paralelno a srescemo se sa misljenjima negde u beskonacnosti (tacnije koliko god da ti objasnjavam ti se neces sloziti sa mnom)

Evo recimo, kod voća Srbija uspeva da zadovolji kriterijume koji su i strožiji od evropskih a da to nije EU postavila kao uslov.


Nije EU postavila kao uslov ali neko DRUGI jeste(predpostavljam da govoris o vocu koje se izvozi u Rusiju).Nije da smo mi sami imali te i takve kriterijume zar ne?

Ja samo pokusavam da ti kazem da proces ulaska u EU makar i ne usli u nju , sam proces po sebi donosi nama dobro jer nas tera da se uredjujemo.Tera nas da imamo bolje standarde (sto se tice eto hrane npr), tera nas da imamo bolje puteve (koridori). Tera nas da se uredimo i usaglasimo propise kad je u pitanju nauka,kultura,obrazovanje ,saobracaj,poljoprivreda,zastita covekove okoline, slobodno kretanje kapitala...Tako si dobio inkluziju u skolama,spustene ivicnjake kao i rampe na trotoarima za invalide,deo na trotoaru za slepe,obavezno vezivanje pojasa u kolima,vise standarde za jkvalitet hrane,neko je pomenuo euro 6 motore koje, da, ne mozemo da imamo jer nismo dostigli taj ekonomski nivo ali da li je cinjenica da je bolje voziti euro 6 od euro 3 motora tj automobila?Dakle trend je da idemo ka boljem i uredjujemo se sto je nasem drustvu itekako potrebno.

(ne, nismo se setili sami da sve to uredimo)

Komentar da EU nema tapiju na 0,05 i protektorat necu ni da komentarisem jer mi deluju povrsno a ti ne delujes tako.

Izvoli dole 2 linka, pogledaj i pregledaj sajt Kancelarije za evropske integracije ako si voljan.

http://www3.exchange.org.rs/projects/category/3)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors
freehand freehand 16:27 16.03.2013

Re: Već viđeno

Komentar da EU nema tapiju na 0,05 i protektorat necu ni da komentarisem jer mi deluju povrsno a ti ne delujes tako.

Ovo je već zadivljujuće.
bladerunner92 bladerunner92 17:59 16.03.2013

Re: Već viđeno

Ovo je već zadivljujuće


hvala, probacu sto cesce da te uveseljavam i zadivljujem...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:48 16.03.2013

Re: Već viđeno

Pre par godina sam mogla mnogo vise i jasnije da ti obrazlozim u medjuvremenu mozak mi je zakrzljao


Aha, vidim kako ti mozak zakržljao kad si čak i Frija uspela da zadiviš :)

Jao HC kad mi napises ovako dugacko obrazlozenje


Evo da probam kartko

roces ulaska u EU makar i ne usli u nju , sam proces po sebi donosi nama dobro jer nas tera da se uredjujemo.

Tačno, razlika je između nas je ta što ja verujem a ti ne, da Srbija može da se uređuje i bez toga da je neko prisiljava na to. I to da se uređuje tako da sama bira šta joj je interes, koji su joj prioriteti, šta jeste a šta nije u datom trenutku stanju da uradi i uredi.


Nije EU postavila kao uslov ali neko DRUGI jeste

Nije niko osim nje same i njenog interesa.
Rusija nije Srbiju terala kao što to EU radi da donese neke zakone koji će nešto ograničavati. Rusi samo kažu mi kupujemo taj kvalitet, ako ga imate dajte. Srbija je tu samo videla svoj interes, nikakve ulitimatume.

Komentar da EU nema tapiju na 0,05 i protektorat necu ni da komentarisem jer mi deluju povrsno

Samo te mrzelo da razmišljaš detaljnije :)
A ako bih sad ponovo objašnjavao opet bi komentar bio predug, a i ovako je duži nego što sam mislio da če biti, pa odustajem.
antioksidant antioksidant 17:16 14.03.2013

Re: Utisak

dobrosavljevic_m
Ovde može emisija da se pogleda

сурова си
not2old2rock not2old2rock 17:27 14.03.2013

Re: Utisak

antioksidant
dobrosavljevic_m
Ovde može emisija da se pogleda

сурова си


Oce da neko digne ruku na sebe.
angie01 angie01 17:30 14.03.2013

Re: Utisak

dobrosavljevic_m
Ovde može emisija da se pogleda


ja nisam gledala, kazu ljudi da je najveci utisak bio- da je Krle bio lep!:)
antioksidant antioksidant 17:48 14.03.2013

Re: Utisak

angie01
dobrosavljevic_m
Ovde može emisija da se pogleda


ja nisam gledala, kazu ljudi da je najveci utisak bio- da je Krle bio lep!:)

и лежао је веома опуштено
angie01 angie01 17:52 14.03.2013

Re: <SPAN>Re: U<SPAN id=dtx-highlighting-item dtx-Highlight-BackgroundColor="lime">ti</SPAN>sak</SPAN>


и лежао је веома опуштено


lezere.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 18:25 14.03.2013

Re: Utisak

AO
сурова си

not2old2rock
Oce da neko digne ruku na sebe.

Ne budite mekušci- pregurali smo kad je onomad gostovao sa Đokom Vukadinovićem, posle toga je sve Muzički tobogan.
angie
kazu ljudi da je najveci utisak bio- da je Krle bio lep!:)

Da, pored Vučića to naročito dolazi do izražaja.
myredneckself myredneckself 21:33 14.03.2013

Re: Utisak

antioksidant
angie01
dobrosavljevic_m
Ovde može emisija da se pogleda


ja nisam gledala, kazu ljudi da je najveci utisak bio- da je Krle bio lep!:)

и лежао је веома опуштено

Pa, bar nije izgledao kao Vučić, the drveni lutak, sa paralelnim nogama, i u krilu ukrštenim rukama.
Bože, tog čoveka sam gledala na tv kako opušteno igra basket sa drugarima iz kraja... šta mu bi da tako nakaradno promeni imidž i stav, i da se tako udidi
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:55 15.03.2013

Re: Utisak

dobrosavljevic_m
AO
сурова си

not2old2rock
Oce da neko digne ruku na sebe.

Ne budite mekušci- pregurali smo kad je onomad gostovao sa Đokom Vukadinovićem, posle toga je sve Muzički tobogan.
angie
kazu ljudi da je najveci utisak bio- da je Krle bio lep!:)

Da, pored Vučića to naročito dolazi do izražaja.


Pa Vučić je sagledao svoje greške, i krenuo da ih ispravlja, tako da sad radi na lepoti, a čim sa tim završi, baca se na nemački jezik.

Nego, imam pitanje, što ovaj Krle voli da leži u stolici za vreme emisije? Jel to neki novi marketinški pristup DS-a, u cilju vraćanja dela izgubljenog glasačkog tela? Deluje, valjda, na podsvest.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:59 15.03.2013

Re: Utisak

Nego, imam pitanje, što ovaj Krle voli da leži u stolici za vreme emisije? Jel to neki novi marketinški pristup DS-a, u cilju vraćanja dela izgubljenog glasačkog tela?

Može biti, kao ležeran pristup "glasajte za nas jer nam nije mnogo stalo do vlasti" ili tako nešto.
antioksidant antioksidant 17:14 14.03.2013

.

Ne podržavam Vučića nego dobijanje Datuma

а чему тачно служи Датум?
не еу, већ баш Датум?
(или "Датума"
predatortz predatortz 17:17 14.03.2013

Re: .

antioksidant
Ne podržavam Vučića nego dobijanje Datuma

а чему тачно служи Датум?
не еу, већ баш Датум?
(или "Датума"


Vidi ovog! Ti si protiv Datuma!
antioksidant antioksidant 17:19 14.03.2013

Re: .

predatortz
antioksidant
Ne podržavam Vučića nego dobijanje Datuma

а чему тачно служи Датум?
не еу, већ баш Датум?
(или "Датума"


Vidi ovog! Ti si protiv Datuma!

не, нисам ни против ни за
али ми је нејасна фама око датума
а процес придруживања ми је познат
libkonz libkonz 17:22 14.03.2013

Re: .

али ми је нејасна фама око датума

kako ne kapiraš? Čuo sam da su našli kompromisno rešenje i da ćemo dobiti Datum za otpočinjanje pregovora o dobijanju Datuma za otpočinjanje pregovora.
predatortz predatortz 17:24 14.03.2013

Re: .

antioksidant
predatortz
antioksidant
Ne podržavam Vučića nego dobijanje Datuma

а чему тачно служи Датум?
не еу, већ баш Датум?
(или "Датума"


Vidi ovog! Ti si protiv Datuma!

не, нисам ни против ни за
али ми је нејасна фама око датума
а процес придруживања ми је познат


Poznat je i meni, onoliko koliko me interesovalo. I može da traje celu deceniju.
Do tad, valja od nečeg živeti. Od čega, e baš to niko ne pominje. Zato sam i napravio paralelu sa onim komunističkim :

Drugovi i dugar'ce, sada jeste teško. Ali to je privremeno, dok ne uđemo u komunizam.


A što je teško ? Što Srbija ekonomski nazaduje ? Gde su obećana radna mesta? Zašto mladi i dalje odlaze?

Prosto:

Od lafine se ne živi, ne napreduje, ne razvija...

Davljenik se i za Datum hvata.
antioksidant antioksidant 17:51 14.03.2013

Re: .

I može da traje celu deceniju.

може да траје и 3 деценије
али није у томе поента
ако хоћеш у клуб, прилагоди се
а ако нећеш да се прилагодиш онда напусти процес придруживања и немој да се дуриш
само, ако сабереш звери и дсс, нема довољно гласова за придруживање русији уместо еу
и то је то
али, сам Датум нема никаквог суштинског значаја у процесу придруживања
измишљена категорија за унутрашње политичке потребе
predatortz predatortz 17:56 14.03.2013

Re: .

antioksidant
I može da traje celu deceniju.

може да траје и 3 деценије
али није у томе поента
ако хоћеш у клуб, прилагоди се
а ако нећеш да се прилагодиш онда напусти процес придруживања и немој да се дуриш
само, ако сабереш звери и дсс, нема довољно гласова за придруживање русији уместо еу
и то је то
али, сам Датум нема никаквог суштинског значаја у процесу придруживања
измишљена категорија за унутрашње политичке потребе


Sve je to jasno kao dan. I sve je tako, pod pretpostavkom da znaš sve uslove za članstvo u klubu.

Optuži me za legalizam ( to je ovde najveća mana ), ali ja bih tu priču presekao referendumom. Uslovi su ti i ti, pa sad ako ljudi hoće ispunjavamo uslove i idemo dalje.

Ako neće, prekidmo pregovore i tražimo drugu strategiju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:05 14.03.2013

Re: .

ali ja bih tu priču presekao referendumom


e sad ćeš još da dobiješ i etiketu populiste. to ti je još gore od legaliste.
antioksidant antioksidant 18:14 14.03.2013

Re: .

Optuži me za legalizam ( to je ovde najveća mana ), ali ja bih tu priču presekao referendumom.

referendum je neophodan
ali, ne zanemari da ce referenduma biti i u francuskoj :)
vrabac_u_steni
ali ja bih tu priču presekao referendumom


e sad ćeš još da dobiješ i etiketu populiste. to ti je još gore od legaliste.

vidim, da se lepo zabavljas
reci mi, da li je neko, negde osporio neophodnost referenduma o ulasku srbije u eu?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 19:50 14.03.2013

Re: .

vidim, da se lepo zabavljas
reci mi, da li je neko, negde osporio neophodnost referenduma o ulasku srbije u eu?


izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, istrpavao sam kola iz snega (dakle, super se zabavljam).

ne, niko nije osporavao neophodnost referenduma, međutim on je u slučajevima drugih zemalja dolazio pred sam kraj puta. u slučaju Srbije, nadam se da ćemo se složiti, put je ipak malo specifičniji, a i uslovi su isto malo specifičniji. zbog toga, smatram da bi bilo logično pitati da li mi tim putam uopšte želimo da idemo malo ranije. a i sam Predo je to tako formulisao, pa sam mislio da je jasno:

Optuži me za legalizam ( to je ovde najveća mana ), ali ja bih tu priču presekao referendumom. Uslovi su ti i ti, pa sad ako ljudi hoće ispunjavamo uslove i idemo dalje.


inače, evroskepticizam nije više rezervisan samo za DSS i Dveri, eno ti samo danas Begovića u Politici. a da je samo on.

EDIT:
Nije danas nego juče, mislim Begovićev tekst.
antioksidant antioksidant 20:01 14.03.2013

Re: .

u slučaju Srbije, nadam se da ćemo se složiti, put je ipak malo specifičniji,

специфичнији је утолико што је наш
иначе, критеријуми су јасни
тумачења су ствар контекста
мислиш да би ико имао икаквих проблема да је србија у стању да контролише целу своју територију и да спроводи целокупан свој суверенитет на целој територији?
тражи се мир и слободан ток привреде
ако га спроведемо сви ће бити срећни, а највише људи који живе на овом простору
целом простору
оно што је мени проблем је што су овакви "преговори" само наставак нелечења неуралгичне тачке (тј не верујем у достизање одрживог решења на овакав начин)
eno ti samo danas Begovića u Politici.

беговић, који је био део коштуничиног тима за преговоре са косовом?
да, он није формално члан дсс-а
и још нешто - ја бих више волео да је друштво овде способније само да се уреди
лакше би преговарали са свима
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:35 14.03.2013

Re: .

мислиш да би ико имао икаквих проблема да је србија у стању да контролише целу своју територију и да спроводи целокупан свој суверенитет на целој територији?


у реду, али рецимо да је у стању да то ради на једном делу те спорне територије, барем исто толико траљаво како то ради у свом остатку.

и због тога ћемо се сложити по овом питању:

оно што је мени проблем је што су овакви "преговори" само наставак нелечења неуралгичне тачке (тј не верујем у достизање одрживог решења на овакав начин)



беговић, који је био део коштуничиног тима за преговоре са косовом?
да, он није формално члан дсс-а


колико ми је познато, он је био део државног тима, а у то је била укључена и ДС. мени се понекад чинило да је он у неким ставовима ближи ДС него ДСС, али ок можда је утисак погрешан, не познајем човека приватно, али ми никада није деловао као неки загрижени ДСС симпатизер.

ако на пример кажем да се већ дуже време дешава да Жаре у својим уводницима у Времену понекад испољи евроскептицижам, да ли ће ми се у том случају одговорити да је то зато што је Мишковићев пулен, а тајкуну наравно не одговара ЕУ?


и још нешто - ја бих више волео да је друштво овде способније само да се уреди
лакше би преговарали са свима


Наравно, и пази сад, можда ни ја не бих био толико резервисан по питању ЕУ да је овде друштво уређеније. овако улећемо скинутих гаћа међ qрчеве...
а бојим се да ће се упркос причи како ће нас тај пут сам по себи средити,
дешавати управо супротно. мислим, можда ће фасада само бити лепша али ће и она бити неквалитетно израђена.
antioksidant antioksidant 20:45 14.03.2013

Re: .

а бојим се да ће се упркос причи како ће нас тај пут сам по себи средити,
дешавати управо супротно.

jedan od problema je sto oni koji mogu (imaju poluge vlasti u rukama ili su aktivna opozicija pa mogu da koriste institucije sistema vise od gradjana) nemaju podsticaja
njima je bolje ovako nego u uredjenijem sistemu
daleko bolje
i sto duze potraje ovakvo stanje oni ce vise profitirati

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:34 14.03.2013

Re: .

ако хоћеш у клуб, прилагоди се


Ali ne samo to, da je samo prilagođavanje uslov sve bi bilo u redu.
Problem su specifičnosti koje jedino Srbija treba da ispuni da bi bila primnjena u taj klub.
Referendum jeste jedna od faza u tom procesu za svaku državu, ali pošto je ulazak Srbije specifičan, možda ima mesta i za tu specifičnost o dva referenduma, jedan o tome da li treba ispuniti te uslove koje važe samo za Srbiju, a onaj drugi kao i za ostale, na kraju procesa, a on otprilike znači, evo ispunili ste uslove da uđete, sad možete, pa hoćete li ?
bladerunner92 bladerunner92 23:35 14.03.2013

Re: .

a
ntioksidant 17:51 14.03.2013
Re: .

I može da traje celu deceniju.


може да траје и 3 деценије


da Turska se "prijavila" da pristupi jos 1987 , u ovom trenutku ocekuju da ce postati clan za 10 do 15 godina...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11283616
Filip2412 Filip2412 13:40 15.03.2013

Re: .

predatorz
Optuži me za legalizam ( to je ovde najveća mana ), ali ja bih tu priču presekao referendumom
Ako u Srbiji ima ista gore od politicara onda je to narodna volja. Ali sta ces, od demokratije se pobeći ne moze.

Djindjic na prevaru i krsenjem zakona da utera Srbiju u bolji zivot - zato su ga mrzeli i zato su ga ubili.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:27 14.03.2013

U pravu si...

...dobar ovaj novi Kejvov album.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:49 14.03.2013

Nove ideje:

Politički život u Srbiji valja izmestiti ili barem pojačati IZVAN korumpiranih stranaka.
Zatim, potrebno je gradjanskim protestima izdejstvovati novi izborni zakon, kojim bi se u Srbiji onemogućila partijska država i stvorila pravna država.
I najzad, sprovodjenje Zakona o lustraciji, koji bi amandmanima valjalo promeniti da važi još 10 godina, do 2023. i da se odnosi i na funkcionere nakon 2000.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:47 14.03.2013

Re: Nove ideje:

Politički život u Srbiji valja izmestiti ili barem pojačati IZVAN korumpiranih stranaka.

Znači ukinuti višepartizam? Uvesti soc savez...ili zavez radnog naroda?
milojep milojep 18:11 14.03.2013

Dobijen datum

Evo datuma

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XrBIZSYsbJg
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:11 14.03.2013

Ama, Krstiću, čoveče....

... koga još zanima kakav utisak ima Basara, šta si ti rekao i kako je tebe ko shvatio, kako tvoj stari prijatelj, a kako tvoj komšija.

Koga uopšte zanima šta misli i kaže tvoj šef Tadić, Mirko Cvetković i mnogi drugi.
Vreme vas je pregazilo.

Imali ste šansu da nešto učinite. Niste je iskoristili, niste učinil ono što su vaši birači od vas očekivali. Razočarali ste građane i ostavili prazan prostor Nikoliću, Vučiću i njegovima.

Da li će oni iskoristiti svoju šansu, ne da se obogate, već da nešto učine za narod koji ih je birao, ostaje da se vidi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana