Ljudska prava

AGANLIJA NA UČITELJSKOM FAKULTETU!?

Freedom of Information RSS / 15.03.2013. u 14:46

Autor: Rodoljub Šabić

Nedavno su „Vranjske", jedan od uglednijih štampanih medija iz unutrašnjosti, krenule u jednu novinarsku istraživačku akciju. Predmet akcije bile su visokoškolske ustanove u njihovoj sredini, a „alat" Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Pored ostalog, „Vranjske" su se zanimale i za informacije o broju profesora i platama dekana, prodekana i profesora u pomenutim visokoškolskim ustanovama. Reč je, razume se, o savršenom legitimnom predmetu interesovanja. Ustvari, imajući u vidu obavezu objavljivanja Informatora o radu utvrđenu Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i odgovarajuće Uputstvo koje je Poverenik za informacije doneo na osnovu zakona, te informacije ne bi ni trebalo tražiti. One bi trebale da su dostupne on-line, bez ikakvog posebno zahteva.
Ipak, Informatora o radu nema (ostavimo ovom prilikom po strani zašto), pa su novinari morali tražiti informacije. U nekim slučajevima njihovim zahtevima je udovoljeno. Međutim, zahtev podnet Učiteljskom fakultetu u Vranju rezultirao jednom, čak i za naše prilike, „zanimljivom" situacijom.
Budući da fakultet na zahtev uopšte nije reagovao, tačnije rečeno ignorisao ga je „Vranjske" su, u skladu sa zakonom, podnele žalbu Povereniku za informacije. Poverenik je u skladu sa zakonom zatražio izjašnjenje od fakulteta, ali fakultet u ostavljenom roku to nije učinio. Poverenik je doneo rešenje kojim je naložio da se tražiocu daju tražene informacije, a fakultet to u ostavljenom roku nije učinio, iako je po zakonu to rešenje obavezujuće.
Novinar „Vranjskih" je pozvao telefonom dekana fakulteta ne bi li dobio objašnjenje zašto, čak i po cenu zakonskih sankcija, izbegava da da tražene informacije. U telefonskom razgovoru koji je vođen, najblaže rečeno, povišenim tonom novinar od dekana Stojana Cenića nije dobio informacije koje su ga zanimale, ali jeste dobio neke druge „informacije", kao npr. „Ma kakav zakon, nemojte Vi mene da plašite ni Šabićem, ni bilo kim. Ne bojim se ja ni Vas, ni Šabića, ni Svetog Petra, ni boga. A šta ako se mi sada „dogovorimo" da ja Vama nikad ništa ne pošaljem!? Kad već hoćete rat! Pa baš da vidim šta mi možete i Vi i Vaš Šabić?"
Dakle, da sumiramo. Fakultet nema Informator o radu sa predviđenom sadržinom, što je kažnjiv prekršaj. U zakonskom roku nije odgovorio na podneti zahtev, što je još jedan prekršaj. U roku ostavljenom u rešenju Poverenika nije postupio po nalogu što je još jedan prekršaj. A čovek koji je odgovoran za to, kao jedino „objašnjenje" nudi „informaciju" da se on „nikoga ne boji"!
„Vranjske" su se obratile povereniku i zatražile preduzimanje mera radi administrativnog izvršenja njegovog rešenja. A budući da su objavile „razgovor" sa dekanom zatražile su i moj komentar istog.
Najradije ne bih komentarisao. Prosto, ponašanje i rečnik gospodina dekana dovoljno govore sami za sebe, suvišan je svaki komentar. A ako je nešto vredno pažnje to je činjenica da je lik koji može da izjavi „ma kakav zakon, nemojte Vi mene da plašite ni Šabićem ni bilo kime, ne bojim se ja ni Vas, ni Šabića, ni Svetog Petra, ni boga..." dekan, pri tom još dekan Učiteljskog fakulteta.
Niko, naravno, od njega ne očekuje da se boji Šabića, Svetog Petra,... bilo koga. Od njega se očekuje jedna prosta, normalna, jednostavna stvar, koju on eto ipak ne razume - da poštuje zakon.
Zato, ako je pitanje da li će se, ako to „ne razume" morati suočiti sa novčanim kaznama koje će nažalost platiti njegova ustanova, odgovor je - hoće. A eventualno i sa prekršajnim postupkom protiv njega lično i još nekim merama koje nisu u nadležnosti Poverenika. Međutim, na pravo pitanje, moram priznati, nemam odgovor. A mislim da bi svi zajedno morali da ga potražimo. Pravo pitanje je - kako je moguće da se na čelu ustanove koja vaspitava vaspitače nađe čovek sa mentalitetom Aganlije ili Fočić Mehmed age?
Dva veka posle slavne bune protiv dahija!



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 15:23 15.03.2013

Meni se cini

Da je ovo, nazalost, uobicajeno stanje uma mnogih rukovodilaca.
jinks jinks 15:52 15.03.2013

...

Ah, visokoskolske ustanove ... rasadnik svega najboljeg sto postoji u ljudskoj vrsti :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:24 15.03.2013

Re: ...

Ah, visokoskolske ustanove ... rasadnik svega najboljeg sto postoji u ljudskoj vrsti :)


Ovde čak nije reč o bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi, već o visokoškolskoj ustanovi koja obrazuje kadrove za rad u nižeškolskim ustanovama.

Zaposleni na učiteljskom fakultetu vide da njihov direktni pretpostavljeni ne poštuje pravila i zakone, pa i oni odlučuju da čine isto. Studenti koje podučavaju onda isti model ponašanja uče od njih, pa sutra - kada se zaposle u osnovnoj školi - isti model ponašanja prenose i našoj deci.

Začarani krug.

jedi-knight jedi-knight 16:59 15.03.2013

...

Dajte da mu vidimo sliku. Sto te Vranjske ne objave lepo ko je taj dasa sto je iznad zakona.Bilo bi poucno i za njega i za ostale sto misle isto.
Ukoliko je to dozvoljeno zakonom, jel da
Freedom of Information Freedom of Information 17:16 15.03.2013

Re: ...

jedi-knight
Dajte da mu vidimo sliku. Sto te Vranjske ne objave lepo ko je taj dasa sto je iznad zakona.Bilo bi poucno i za njega i za ostale sto misle isto.

Uzorni građani a pogotovo funkcioneri zaslužuju publicitet! A šta tek reći za izuzetne "primerke"?
looping looping 17:49 15.03.2013

1

Pravo pitanje je - kako je moguće da se na čelu ustanove koja vaspitava vaspitače nađe čovek sa mentalitetom Aganlije ili Fočić Mehmed age?

Da nije drzava? Mislim organi vlasti ga drze na toj poziciji? Pretpostavljam da su opstinari njegovi ljudi.
Takodje pretpostavljam da ga je nemoguce smeniti osim ako se ne zameri lokalnim mocnicima.

Ustanova (citaj gradjani) ce platiti novcanu kaznu a prekrsajni postupci protiv takvog "izuzetnog" primerka zna se koliko traju i kako se zavrsavaju.

Edit:
Povereniku svaka cast na trudu.
bolid1 bolid1 18:54 15.03.2013

Re: 1


Da nije drzava? Mislim organi vlasti ga drze na toj poziciji? Pretpostavljam da su opstinari njegovi ljudi.
Takodje pretpostavljam da ga je nemoguce smeniti osim ako se ne zameri lokalnim mocnicima.


Ni njima, mislim, mocnicima. Dekana moze da smeni NNV ako im se mnogoooooo zameri, a za ovo ih nesto nije briga. Dekan ima pravo na dva uzastopna cetvorogodisnja mandata i uglavnom se ide na reizbor, tako da, teoretski, moze da sedi tu 8 godina, bez ikakvih problema.
katulferman katulferman 20:50 15.03.2013

Gradacija

Ne bojim se ja ni Vas, ni Šabića, ni Svetog Petra, ni boga.


U jako društvo Vas je umetnuo.
Plaši se on plaši, čim tako reguje.
Mada, pretpostavljam, više bi Vam značilo da Vas poštuje...
Freedom of Information Freedom of Information 22:58 15.03.2013

Re: Gradacija

U jako društvo Vas je umetnuo

Nema sumnje.

Plaši se on plaši, čim tako reguje

Reakcije poput ove najčešće upravo to govore.

Mada, pretpostavljam, više bi Vam značilo da Vas poštuje

Iako mi poštovanje drugih ljudi,valjda kao i svakom normalnom čoveku,mnogo znači to se ipak ne odnosi na sve ljude.Ima ih i takve vrste čije me poštovanje baš ne zanima.U konkretnom slučaju poštovanje "gospodina" dekana me ne zanima.Od njega se ne očekuje da me poštuje kao što se ni
ne očekuje da se boji Šabića, Svetog Petra,... bilo koga. Od njega se očekuje jedna prosta, normalna, jednostavna stvar, koju on eto ipak ne razume - da poštuje zakon

katulferman katulferman 23:42 15.03.2013

Re: Gradacija

ne očekuje da se boji Šabića, Svetog Petra,... bilo koga. Od njega se očekuje jedna prosta, normalna, jednostavna stvar, koju on eto ipak ne razume - da poštuje zakon

Kad neko nešto ne razume, onda ga urazumiš.
Jer onog koji razume, nije ni potrebno urazumljavati!
Urazumljivanje ponekad i nije prijatno, ali valjda upravo zbog toga, ljudi se urazume.
Urazumiti nekoga daleko je lakše nego dovesti ga do stanja da sam razume.
Kako za tako nešto treba prilično puno vremena, ipak glasam za urazumljivanje kao za tranizicionu varijantu...
Jer, ako urazumimo jednu, dve generacije, treća se neće ni pitati "da li tako treba",a četvrta će možda i razumeti.
Naravno,osim ako nije u pitanju Balkan gde kontinuitet postoji samo u diskontinuitetu, zbog čega valjda nikad nismo ni uspeli da se održimo kao građansko društvo.
Aganlije su najbolji primer.
Neka nam je Bog u pomoći.
A pomalo i mi sami.
xw0lf xw0lf 23:12 15.03.2013

GOOGLE IS YOUR FRIEND... :)

cudo jedno sta sve google izbaci uz malo truda..

prvo mali uvod, cisto da docara o kakvoj se ustanovi radi, po principu "gde ima dima, ima i vatre" (radi se o vremenu kad su na mestu dekane bile druge licnosti)

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=10&dd=30&nav_category=12&nav_id=553554

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2007/03/16/srpski/IS07031505.shtml
-------------------------------------------------------------------
I onda, glavna stvar, podaci o aktuelnom dekanu, pod uslovom da je njihova www stranica azurna:

http://www.ucfak.ni.ac.rs/rec.php?id=10
http://www.ucfak.ni.ac.rs/prof.php?id=10&zvanje=8 (ima na kraju CV i njegov mail)
------------------------------------------------------------------

ima jos par clanaka gde se pominje njegovo ime (cisto informativno)
http://www.vranjske.co.rs/2011-10-27/%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%86%D0%B8.html
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/10/20/srpski/IS06101901.shtml ("bratski" odnosi medju profesorima, buahahaha)

p.s.
"mrezelo" me je da stavljam aktivne linkove koji rade na "click".. da bi procitali, radite copy/paste linkova u browser, hvala...
dali76 dali76 01:23 16.03.2013

Dekana smeniti i zakon menjati

Nazalost, pomenuti dekan nema nikakvog razloga da se plasi zakona sem ako neko misli da ce doticnog dekana pogoditi mnogo sto ce Ustanova za koju radi,a ne on, platiti novac.
Meni je ovo neverovatno gospodine Sabicu. Da je zakon tako napravljen da na kraju poreznici placaju kazne za bahatost i neodgovornost onih koji ne postuju zakon.
Kao kad bi Dekan prekrsio zakon u saobracaju ,a racunn poslao ,kroz ustanovu, poreskim obveznicima…
Ima li ikakv sanse da se ovako postavljen zakon izmeni?

Freedom of Information Freedom of Information 07:28 16.03.2013

Re: Dekana smeniti i zakon menjati

Pa Dali te "kazne" koje izriče poverenik zapravo su tzv. penali predviđeni Zakonom o upravnom postupku za izvršenje nenovčanih obaveza. Penali se izriču "dužniku" a to je u sličaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama uvek organ vlasti,odnosno pravno lice. Naravno,zakon predviđa i kazne koje bi odgovorno lice plaćalo iz svog džepa. Ali te kazne se izriču u prekršajnom postupku a za razliku od nekih inostranih kolega koje sami vode taj postupak i izriču kazne srpski povertenik nije ovlašćen ni da pokrene prekršajni postupak.To bi trebalo da čini nadležno ministarstvo koje to izuzetno retko čini.Da je poverenik imao ovlašćenja da kazni prekršioce zakona,oni bi bili kažnjeni.Da je imao ovlašćenja da pokrene prekršajne postupke,bili bi bar procesuirani.Ovako ogromna većina prekršioca gotovo sa izvesnošću računa da neće biti kažnjena.To je jak "stimulans" za nepoštovanje zakona i u tim uslovima procenat uspešnih intervencija poverenika (oko 92%) visok i za standarde starih demokratskih država dodatno dobija na vrednosti.
A što se tiče pitanja
Ima li ikakv sanse ddodatno a se ovako postavljen zakon izmeni?

šansi naravno uvek ima,samo izgleda da nema volje.
Početkom 2012 posle mog upornog ukazivanja na apsurdnost postojećih rešenja bile su pripremljene i dostavljene u proceduru skupštine izmene zakona koje su predviđale oštrije kazne za prekršioce i ovlašćenje poverenika da pokreće prekršajne postupke.Međutim Vlada je povukla taj predlog zakona.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:04 16.03.2013

Re: Dekana smeniti i zakon menjati

Međutim Vlada je povukla taj predlog zakona.


Ona stara ili ova nova?
Freedom of Information Freedom of Information 17:27 16.03.2013

Re: Dekana smeniti i zakon menjati

Krugolina Borup
Međutim Vlada je povukla taj predlog zakona.Ona stara ili ova nova?

Nova Vlada. To, samo po sebi, nije problem jer postoji "ustavni običaj" da nova Vlada "automatski" povuče iz skupštinske procedure sve predloge stare. Ali jeste problem to što su neki predlozi već vraćeni u proceduru a ovaj nije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:10 16.03.2013

Re: Dekana smeniti i zakon menjati

Nova Vlada. To, samo po sebi, nije problem jer postoji "ustavni običaj" da nova Vlada "automatski" povuče iz skupštinske procedure sve predloge stare. Ali jeste problem to što su neki predlozi već vraćeni u proceduru a ovaj nije.


Što će reći: kako staroj vladi ovo nije bio prioritet, tako ni novoj vladi to nije prioritet.

Ne razumem ni prošlu ni ovu vladu. I jedna i druga se zaklinjale/zaklinju u borbu protiv korupcije, obema je to - kao - prioritet, a obe su ćorave kod očiju i ne vide da im dosledna i poboljšana primena ZOSPI obavlja više od pola posla na tom putu.
Freedom of Information Freedom of Information 18:55 16.03.2013

Re: Dekana smeniti i zakon menjati

Ne razumem ni prošlu ni ovu vladu. I jedna i druga se zaklinjale/zaklinju u borbu protiv korupcije, obema je to - kao - prioritet, a obe su ćorave kod očiju i ne vide da im dosledna i poboljšana primena ZOSPI obavlja više od pola posla na tom putu.

Pa se stalno, s tim u vezi, održava dilema - jel zbilja ne vide ili samo "ne vide"?
aurelije aurelije 08:39 16.03.2013

Dekan

Zanimljiva biografija. Ne piše gde je doktorirao, valjda i njega sramota Univerziteta u Prištini. I čudno da je iste godine doktorirao i iste godine postao profesor... Zar se prvo ne postaje docentom kad se ima doktorat? I već posle 7 godina eto njega kao dekana...

No ima jedna srećna okolnost. Ovo mu je drugi mandat kao dekanu, više neće moći da se kandiduje. Osim ako se ne seti fore da promeni naziv ustanovi pa obrne još dva kruga
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:03 16.03.2013

Re: Dekan

Ovo mu je drugi mandat kao dekanu, više neće moći da se kandiduje.


Hm.
Da li si siguran?
Kada je reč o osnovnim školama, direktori imaju pravo na neograničeni broj mandata.
Jukie Jukie 01:56 17.03.2013

ah

Možemo mi na forumima da pričamo o čemu hoćemo, tastatura trpi svašta, ali je očigledno da su moćnici sada toliko moćni da više čak ni ne pokušavaju da se kriju kad rade loše stvari (isto kao đaci)
benevolent benevolent 08:47 17.03.2013

Тато, и ја ли ће сам професор?

За врањским Учитељским факултетом годинама се вуку репови криминалног понашања оних који претендују да неког нешто, по могућству добром науче, али је потврђено само то да се пролонгирају управо она недела које учитељи не би требало да преносе, него да их први осуђују.
Деспотизам, непотизам, сукоб интереса, мобинг, користољубива злоупотреба службеног положаја, крађа, ..........су термини уз које се везује плејада. Фотографије и факте на увид јавности.

Партијски апаратчици и вертикални климоглавци, надобудне камионџије са паролом "Књигу у шаке, паре на Сунце", или оне некомпетентне и никада осведочене особе које су уопште залутале у просвету. Треба чувати углед ове племените професије, али то не могу сачувати они којима племенитост није урођена, а стручност стечена.

Милан Тасић није штрајковао за џабе.
Filip2412 Filip2412 11:52 17.03.2013

Kriminalno ponasanje

U Kanadi / Torontu je skoro director gradskih skolskih odbora bio primoran da podnese ostavku jer se ispostavilo da je nekakav govor prepisao. Koga zanima neka progugla : Toronto school board head resigns, plagiarism allegations grow

Ovaj iz Vranja se ponasa kao razbojnik. Takvog bi ovde prvo uhapsili, zatim poslali na posmatranje da se utvrdi mentalno stanje a zatim u instituciju ili zatvor. Dajte sliku tog nasilnika, napravite fejsbuk grupu, nema izgleda nista bez kampanje i samoorganizovanja.
xw0lf xw0lf 19:01 17.03.2013

Re: Kriminalno ponasanje

citas li ti komentare i replike ili pucas na prvu loptu?
pa ja prvi sam ti ostavio linkove o liku i delu doticnog dekana
cak imas i linkove na njegov CV , zajedno sa slikom

pa izvol'te napravi fejsbuk grupu :)
arianna arianna 20:29 17.03.2013

Re: Kriminalno ponasanje

Ovu državu neće uništiti niko spolja, već će se urušiti iznutra i to kao posledica haosa koji se stvara godinama u obrazovanju, počev od nepotizma, korupcije, mobinga zaposlenih, preobimnim nastavno obrazovnim planovima, nestručnim kadrovima, neprilagodjenim i zastarelim nastavnim jedinicama, nebrigom za talentovane učenike, diskutabilnim diplomama i sl

Direktorima su data prevelika ovlašćenja, ne menjaju se godinama i rade isključivo u svom ličnom interesu i interesu stranke kojoj pripadaju.

Probajte da pronađete u bilo kojoj školi direktora koji je nestranačka ličnost i raspitajte se od zaposlenih u obrazovanju o načinima rukovodjenja i rada unutar ustanova, i biće vam jasno kakva garnitura ljudi upravlja i vodi obrazovanje dece i mladih.


Nekada je raditi u obrazovanju bila čast i zadovoljstvo, danas - uglavnom trauma i poniženje

O putevima, koridorima, mafiji, korupciji svi govore, a o prosveti ....?


pitanje:
Da li je normalno da direktor stručnom kandidatu za odredjeno radno mesto, postavi pitanje: "čime bi me motivisao/la da te zaposlim?"

i dokle ovako?


nim_opet nim_opet 19:49 18.03.2013

Jos se u Srbiji nije zapatilo "javno"...

...sto se ogleda u ponasanju svih, pocev od poslanika, do policije, sudova, domova zdravlja, EPSa a u krajnjem slucaju i obicnih gradjana. Dakle, svi koji rade za poreske obveznike postoje zbog poreskih obveznika a ne obrnuto. Kao sto je protivzakonito ogranicavati pristup recimo Sudu zbog nosenja sandala (i pri tom jos i rodno diskriminisati), tako je protivzakonito ne obavestavati poslodavca (tj. poreskog obveznika) o trosenju poverenih sredstava ( u ovom slucaju na plate itd.). Univerzitet na kome sam ja zavrsio poslediplomske (University of Michigan) je "public school". Prvih nekoliko meseci sam ja bio ubedjen da je u pitanju skola koja je 100% finansirana od vlade drzave u kojoj je (u ovom slucaju Micigena). Ispostavilo se da je drzava Micigen osnivac, i da ultimativno bira "regente" koji vode univerzitet (na najvisem nivou, univerzitet je skoro potpuno autonoman), ali da sto se tice finansiranja, pruza jedva 6% godisnjeg budzeta (oko 360 miliona of ukupnih 5.3milijarde). Iako je to maltene zanemarljiv udeo u finansiranju, Univerzitet je javna ustanova i kao takva objavljuje svake godine detaljne prihode, rashode, kao i plate svih zaposlenih (ne samo profesora), naravno i predsednika univerziteta, svih trenera, dekana, kao i svakog kuvara, radnika u odrzavanju itd. Ko ne veruje: http://hr.umich.edu/hrris/reports/Salary_Record2012A-1a.pdf

Pa se onda svake godine povede diskusija o tome sto su treneri bolje placeni od predsednika, ali barem diskusija moze da se vodi jer se ne krije kako se i gde trosi novac.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana