Društvo| Politika| Region| Sport

Odnos Mihajlovića i Štimca - slika odnosa Srbije i Hrvatske?

little_radojica RSS / 20.03.2013. u 15:14

Youtube screenshot
Youtube screenshot

Не могу да се отмем целој овој предутакмичној атмосфери. Новине се труде да пишу нешто, траже бомбастичне наслове, њима треба неки брбљиви Мухамед Али да се боље продају. И где би могли наћи више материјала него у односу два селектора. Међутим, видљиво је да они не наседају. Да ли су заиста извукли поуке из своје прошлости или се само суздржавају и радије би се чупали за косе?

Да се прво оградим, пишем ово из перпективе неког ко је имао 7 година кад је све ово (званично) почело, кад је Звезда харала светом, а мој омиљени косијанер био Роберт Просинечки (шишао сам се "на Просинечког"). Не сећам се Максимира, не сећам се лично кад су се Михајловић и Штимац поџапали, нисам оптерећен личним жртвама из рата, само желим да се већ једном заврши (аман доста). Зато је и питање, можемо ли, као Михајловић и Штимац, да закопамо ратне секире?

Њима никако није било лако да то ураде, ако имамо у виду историју њиховог односа. Поготово ако имамо у виду њихову нарав. Нисам им бројао жуте и црвене картоне, али сам сигуран да су у самом врху најпргавијих и најпрљавијих играча у својој ери. Није им непознат језик пљувања, чупања, лактања, гажења, псовања, тако да кад те њих двојица "само" фаулирају то ти је као награда (можда је ту Михајловић и предњачио). Сразмерно понашању на терену им је и  однос са јавношћу. Док су се остали спортисти углавном држали по страни и вадили се флоскулама да их политика не занима или да неће да мешају политику и спорт њих двојица су давали и такве изјаве. Пред оне мечеве 1999-те, слабо сам и знао за Штимца, јер се није пуно истицао у клубу, али онда је дошао у фокус запаљивим изјавама (уз Славена Билића). И онда сам био клинац који је гутао све из света спорта, не сећам се шта су тачно изјављивали, али знам да сам само њих двојицу упамтио. 

Као што вероватно и већина нас обичних чова не би имала никакав проблем у комуникацији са насумично изабраним Хрватима и обрнуто, тако исто и већина наших и њихових играча имају сасвим коректне, а често и пријатељске односе. Проблем је, као и увек, у мањини. Способност мањине да у сукоб увуче већину је невероватна. Њих су у ОНО време представљали Михајловић и Штимац. Нервозни, увукавши личне проблеме у спорт испољавали их намерним преоштрим стартовима (Михајловић), а онда и чупањем за косу (Штимац), помамили су и остале да се поџапају. Два пута. Театралним наступима провоцирали су и публику (Михајловић кад се пред почетак меча у Загребу прекрстио пред транспарентом "Вуковар 1991"). 

И онда су постали селектори. Таква двојица требају да обуздају све остале усијане главе. Искрено, нисам веровао да су у стању да исконтролишу ни своју сујету и темперамент, а камоли туђе. Верујем да су и сами помислили колико судбина може бити иронична да баш њих двојицу стави у позицију најодговорнијих. И натерала их је да поједу с маслом све што су раније изјављивали један о другом. Како се ствари развијају, постаће већи пријатељи од Жике и Милана из оне наше династије. 

Прво су опрезно изјављивали како су професионалци, како их прошлост неће спречавати да обављају своје улоге квалитетно. А и шта су друго могли? Онда су ублажавали своје испаде из младости правдајући их управо младошћу, ратом, темпераментом. Онда су морали и да се рукују у Варшави. Сад су већ на нивоу да размењују поклоне. Штимац је послао Михи маслиново уље и две флаше вина, Миха је решио да му понесе ајвар и ракију. Каже да је непријатељство с њим завршено. Каже да као селектор не би себе-играча позвао у репрезентацију. Неко би рекао да је то та катарза. Као да је постао Будиста и дошао до нирване. 

Не могу да не повучем паралелу и са односом наших државника у ово време. Иако је циркус са Готовином прошао како је прошао и донекле невешто пеглан Перишићем, чини ми се да полако свима постаје јасно да је време да за неке лакше теме. Хрватски премијер и председник су прилично оштро реаговали на задње провокације и најавили да неће више толерисати сличне испаде. Код нас, a знамо ко је на власти, преовлађују благи тонови. Да ли је разлог томе удварање ЕУ или нешто дубље, тек ову прилику да то помирење дође и у масе не бисмо требали пропустити, ни ми, ни Хрвати, ни новинари. (Утицај новина је нагло постао битан, откад су људи почели да читају само наслове и поднаслове, а имају опцију да коментаришу. У свеопштој трци за читаоце и тираж бомбастичан наслов увек помаже, а нама остаје да гасимо пожар. Но то је друга тема.)

Да закључимо, однос Михајловића и Штимца некако је пратио однос Србије и Хрватске. Прво су се свађали и тукли, па су се препуцавали и замрзли односе 20 година, онда су морали да седну за заједнички сто и да откраве односе.  

На крају крајева, видећемо после утакмице где смо. И где су стварно Миха и Штимац, који се нису извињавали једно другом, него су једноставно прешли преко тога.  Можемо ли и ми тако, без обзира на резултат? 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:32 20.03.2013

.

(шишао сам се "на Просинечког"

saučešće
little_radojica little_radojica 15:35 20.03.2013

Re: .

(шишао сам се "на Просинечког"


saučešće




Jukie Jukie 16:18 20.03.2013

Prvi blog?

Pa čestitam
little_radojica little_radojica 16:55 20.03.2013

Re: Prvi blog?

Јесте, хвала :)
bolid1 bolid1 17:32 20.03.2013

Re: Prvi blog?

Cestitke i s'moju stranu.

Nego mene tu brine jedan praktican detalj, u petak treba da mi se pojave ovde neki drugari, a da bi to uradili treba preci preko Slavnoije, pored Zagreba sa sve BG tablama i Planicom kao krajnjim odredistem.

E, sad, grana je najmanji problem, poslao sam im karte da imaju da pokazu, ali, budala koja vidi BG table i resi da igra suge po autoputu pri 120km/h nije ni cula za Planicu...bemliga, valjda ce da prodje OK...

Mnogo sam se lepo provodio u ZG i nikad nista bilo nije, samo je ovo jedan od onih trenutaka kad se polusvet koncentrise na malom prostoru...
little_radojica little_radojica 18:20 20.03.2013

Re: Prvi blog?

Пази, ако је прошло 99-те проћи ће и 2013-те. Ја се трудим да никад не бринем о оном на шта немам утицаја.
Ништа ми није јасно то са картама... Зар није речено да се неће из Србије ићи на утакмицу у Загреб и обрнуто!?
bolid1 bolid1 09:51 21.03.2013

Re: Prvi blog?

little_radojica

Ништа ми није јасно то са картама... Зар није речено да се неће из Србије ићи на утакмицу у Загреб и обрнуто!?


Karte smo budzili, za svaki slucaj, da ih ne vrate sa HR granice jerbo su pretili sa pojacanim kontrolama, ocu reci, da mogu dokazati da nisu krenuli da prave khm po tekmi, nego na Planicu da gledamo skokove

little_radojica little_radojica 11:56 21.03.2013

Re: Prvi blog?

nego na Planicu da gledamo skokove


Ма ја сам оперисан од зимских спортова, зато нисам ни укапирао на које карте мислиш. Једине карте које мени падају на памет ових дана су те за Максимир :)
bolid1 bolid1 16:07 21.03.2013

Re: Prvi blog?


Ма ја сам оперисан од зимских спортова


Ja od letnjih, 1. januar vec godinama cekam uz Garmisch-Partenkirchen ili Mixing-PartChurch, sto bi reko Ernd Lu
freehand freehand 17:46 20.03.2013

Gledao sam

to finale Kupa na Marakani 1991.
Mihajlović jurip Štimca po terenu; Binić nokautirao sudiju i Poklepovića, a na tribinama nenormalni zloslutni huk.
I na Zapadu gde sam bio - kao da je neko otvorio bocu sa nekim mentalnim otrovom, Izbezumljena lica, škrgut, bes...
Mislim da sam tada rekao da nikad više neću gledati nijednu utakmicu koju igraju bilo koji klub iz Srbije i Hrvatske, u bilo kom sportu.
I do sada sam održao reč.
little_radojica little_radojica 18:43 20.03.2013

Re: Gledao sam

nikad više neću gledati nijednu utakmicu koju igraju bilo koji klub iz Srbije i Hrvatske, u bilo kom sportu.
I do sada sam održao reč.

На стадиону или уопште?

to finale Kupa na Marakani 1991.
Mihajlović jurip Štimca po terenu; Binić nokautirao sudiju i Poklepovića, a na tribinama nenormalni zloslutni huk.
I na Zapadu gde sam bio - kao da je neko otvorio bocu sa nekim mentalnim otrovom, Izbezumljena lica, škrgut, bes...


А и тај Бинић је случај. Гледао сам једном неки интервју с њим док је Обилић харао Србијом (боже кад се само сетим), а Бинић на столу у кабинету држи самурајске мачеве. Одмах ми је све било јасно. Остало је психологија масе.
freehand freehand 18:52 20.03.2013

Re: Gledao sam

На стадиону или уопште?

Ma šta uopšte?
Pa Saletove i Kecmanove trice ne bih menjao za snimak Krkara sa šubarom i kokardom ispred vola na ražnju u Bajčetini!
milisav68 milisav68 20:11 20.03.2013

Re: Gledao sam

freehand

Ma šta uopšte?
Pa Saletove i Kecmanove trice ne bih menjao za snimak Krkara sa šubarom i kokardom ispred vola na ražnju u Bajčetini!

Misliš, Toša jaše na čelu kolone?


freehand freehand 21:26 20.03.2013

Re: Gledao sam

milisav68
freehand

Ma šta uopšte?
Pa Saletove i Kecmanove trice ne bih menjao za snimak Krkara sa šubarom i kokardom ispred vola na ražnju u Bajčetini!

Misliš, Toša jaše na čelu kolone?



To!
I ono silaženje sa pobedničkog postolja... Prajsles!
Ali isključivo iz sportsko-podjebavačkih pobuda.
little_radojica little_radojica 21:52 20.03.2013

Re: Gledao sam

Ali isključivo iz sportsko-podjebavačkih pobuda.


Е то је мени права мера. Сећам се да смо умели да се зезамо и кад је Партизан пуко од Кроације 5:0. Чувени виц: која је разлика између кока-коле и Партизана? (Кока кола се пуни у Земуну, а Партизан у Загребу.) Испада да нам је лакше пало тих 5:0 него да је било 2:0 и да је Партизан једва испао. Опет, има пуно људи који не умеју да се ограниче на то, па све схватају лично...
blogovatelj blogovatelj 05:40 21.03.2013

Re: Gledao sam

Бинић на столу у кабинету држи самурајске мачеве


Negde u okolini Brusa mu je dedovina koju je opasao bedemima. Nenormalna kolicina zemlje i zidine okolo.
jedi-knight jedi-knight 19:58 20.03.2013

Cestitke


za prvi blog
i preporuka
Ti sto se busaju u prsa srpstvom ili hrvaštvom, to rade iz nekih svojih besmislenih razloga, to nema veze sa politikom.
Sećam se baraž utakmice Srbija i Crna Gora - Hrvatska, za odlazak na prvenstvo Evrope 2006. u Portugalu ( U/21, dakle mlade reprezentacije ). I zamislite, Eduardo da Silva, reprezentativac Hrvatske, je kod nekog beznačajnog koškanja oko još beznačajnijeg auta, uleteo u gužvu skoro režeći: " ČETNICI" ( bez nastavka, četnici šta? )
Našoj klupi je prišao Luka Modrić i zamolio za izvinjenje.
Šta je to Eduarda da Silvu nateralo da jedini na nacionalnoj osnovi diže frku, ni danas mi nije jasno, ali može se još jednom zaključiti da ludaka ima svuda i da su ti ludaci i započeli i rat i sve ostalo, a mi ostali smo samo gledali. U tome je možda naša krivica.
little_radojica little_radojica 21:29 20.03.2013

Re: Cestitke

Хвала

Па збуњен човек, тај Едуардо Могу да замислим како му ништа није било јасно, кад се Модрић извинио.
antioksidant antioksidant 21:39 20.03.2013

Re: Cestitke

фин дечко тај лука модрић
надам се да неће дати гол у петак да га не псујем(о) без потребе
jedi-knight jedi-knight 21:44 20.03.2013

Re: Cestitke

надам се да неће дати гол у петак да га не псујем(о) без потребе


a ni namestiti
antioksidant antioksidant 21:47 20.03.2013

Re: Cestitke


a ni namestiti

то неће сигурно
биће то нервозна игра без средине и са доста прескакања
шутнуће лука са 18 метара
по земљи у десни голманов угао
то ме брине
jedna_jelena jedna_jelena 21:48 20.03.2013

Re: Cestitke

jedi-knight

za prvi blog
i preporuka
Ti sto se busaju u prsa srpstvom ili hrvaštvom, to rade iz nekih svojih besmislenih razloga, to nema veze sa politikom.
Sećam se baraž utakmice Srbija i Crna Gora - Hrvatska, za odlazak na prvenstvo Evrope 2006. u Portugalu ( U/21, dakle mlade reprezentacije ). I zamislite, Eduardo da Silva, reprezentativac Hrvatske, je kod nekog beznačajnog koškanja oko još beznačajnijeg auta, uleteo u gužvu skoro režeći: " ČETNICI" ( bez nastavka, četnici šta? )
Našoj klupi je prišao Luka Modrić i zamolio za izvinjenje.
Šta je to Eduarda da Silvu nateralo da jedini na nacionalnoj osnovi diže frku, ni danas mi nije jasno, ali može se još jednom zaključiti da ludaka ima svuda i da su ti ludaci i započeli i rat i sve ostalo, a mi ostali smo samo gledali. U tome je možda naša krivica.


Iako ga nisam gledala ni toliko da bih zapamtila na kojoj tacno poziciji igra, nekako sam tog Luku zavolela na prvi pogled. A izgleda da ima i zasto, hvala na informaciji, :).
jedi-knight jedi-knight 22:01 20.03.2013

Re: Cestitke

na kojoj tacno poziciji igra


"centralni vezni igrač" ( odmah iza napadača ), mada može da igra i na poziciji "zadnjeg veznog". Čini mi se da je daleko opasniji kao "zadnji vezni", jer je veoma pokretljiv, igra u visokom ritmu i efikasan je u završnici ( što plaši našeg antioksidanta, s razlogom )
little_radojica little_radojica 22:05 20.03.2013

Re: Cestitke

шутнуће лука са 18 метара
по земљи у десни голманов угао
то ме брине


Дај да јавимо Стојковићу (или Бркићу, који ће да брани?)

А што се остале тактике тиче, не сумњам да ће их Миха заварати неким изненадним маневром, као "заборављање" тактичке поставке на терену после тренинга. Некако ипак мислим да ће бити отворенија утакмица, зато што су бодови у другом плану, а они сви млади и зелени... С друге стране Хрвати су пуни самопоуздања, не видим што нас не би напали од старта.
antioksidant antioksidant 22:05 20.03.2013

Re: Cestitke

i efikasan je u završnici ( što plaši našeg antioksidanta, s razlogom )

њега бане да почисти без лопте у првих пар минута и разбиће му концентрацију
бежаће после и од лопте и од банета касније целу утакмицу
и публика би се унервозила и хрвати би престали да играју смирено
(једини проблем је што ми нећемо играти смирено, премлади смо)

шалим се, чвршћи су у нападу али много ће хтети
ако их затворимо унервозиће се и то је шанса да се не распаднемо
а сад, како дати гол? можда миха да изведе неки слободњак?
jedi-knight jedi-knight 22:10 20.03.2013

Re: Cestitke

С друге стране Хрвати су пуни самопоуздања


Tu grešiš. Oni se više plaše poraza od Srbije, nego da igraju protiv Barse u najboljem izdanju.
Imaju oni samopouzdanja, ali adrenalin je dobar samo u umerenim količinama.
little_radojica little_radojica 22:10 20.03.2013

Re: Cestitke

Iako ga nisam gledala ni toliko da bih zapamtila na kojoj tacno poziciji igra, nekako sam tog Luku zavolela na prvi pogled. A izgleda da ima i zasto, hvala na informaciji, :)




Мени је овако изгледао на први поглед, али битан је персоналити
little_radojica little_radojica 22:15 20.03.2013

Re: Cestitke

С друге стране Хрвати су пуни самопоуздања



Tu grešiš. Oni se više plaše poraza od Srbije, nego da igraju protiv Barse u najboljem izdanju.
Imaju oni samopouzdanja, ali adrenalin je dobar samo u umerenim količinama.


Могуће да грешим, али мислим да они ни не помишљају да могу да изгубе. Играју добро, ефикасни су, немају неке осцилације, али могу и да сагоре. Пар промашених шанси и онда се стегнеш, па ништа не иде.
antioksidant antioksidant 22:16 20.03.2013

Re: Cestitke

Пар промашених шанси и онда се стегнеш, па ништа не иде.

то
то нам је шанса
little_radojica little_radojica 22:19 20.03.2013

Re: Cestitke

то
то нам је шанса


А и Коларов би могао да демантује Михајловића. Јаки смо и у корнерима!
jedi-knight jedi-knight 22:25 20.03.2013

Re: Cestitke

Играју добро, ефикасни су, немају неке осцилације, али могу и да сагоре. Пар промашених шанси и онда се стегнеш, па ништа не иде.


Da li se sećaš da su na Maksimiru u prošloj utakmici sami sebi dali dva gola. OK, uz pomoć sadašnjeg selektora, ali golovi su više manje bili plod usranosti.
Imaju mnogo veći pritisak nego mi i tu nam je šansa.
little_radojica little_radojica 22:33 20.03.2013

Re: Cestitke

Da li se sećaš da su na Maksimiru u prošloj utakmici sami sebi dali dva gola. OK, uz pomoć sadašnjeg selektora


И свесрдну помоћ Ладића. А и пуно су били направили прекршаја у Михајловићевој зони дејства. Боже, какве смо тад нападаче имали, а одувек смо давали неке безвезе голове.

Али где год да кренеш - њих двојица. Јел се сећаш да је и наш селектор замало дао себи голчину у београдском извођењу исте драме (пречка нас спасила). Сличнији су него што сам мислио
jedna_jelena jedna_jelena 01:06 21.03.2013

Re: Cestitke

jedi-knight
na kojoj tacno poziciji igra


"centralni vezni igrač" ( odmah iza napadača ), mada može da igra i na poziciji "zadnjeg veznog". Čini mi se da je daleko opasniji kao "zadnji vezni", jer je veoma pokretljiv, igra u visokom ritmu i efikasan je u završnici ( što plaši našeg antioksidanta, s razlogom )


Hvala, hvala, obraticu paznju, :).
jedna_jelena jedna_jelena 01:15 21.03.2013

Re: Cestitke

little_radojica
Iako ga nisam gledala ni toliko da bih zapamtila na kojoj tacno poziciji igra, nekako sam tog Luku zavolela na prvi pogled. A izgleda da ima i zasto, hvala na informaciji, :)




Мени је овако изгледао на први поглед, али битан је персоналити


Jeste, bas tako, odmah se vidi da je dusica. A jos ispade i da je svetska klasa, sa tom naivnom facom pravac Real, :).
mlinarslavko mlinarslavko 10:48 21.03.2013

Cudo nevidjeno

Neverovatno je koliko se novinari u Srbiji trude da nametnu ljudima znacaj ove tekme, a koliko ljude boli uvo. Ko Slobini novinari 1991. kad je propala mobilizacija.
little_radojica little_radojica 12:13 21.03.2013

Re: Cudo nevidjeno

Neverovatno je koliko se novinari u Srbiji trude da nametnu ljudima znacaj ove tekme,


Ја стичем утисак да новинари и у Србији и у Хрватској, али и у остатку света од сваке муве праве магарца. То се не односи више само на таблоиде. Разлика између таблоида и "озбиљних" новина је у степену преувеличавања (некад једноставно из незнања или због журбе), што ове утакмице, што цунамија, што Сендија, што мећаве у Мађарској... Можда се сад испуцају, па да им, кад дође реванш у Београду, остану само питања везана за спорт и фудбал... А ту је значај ове утакмице итекако велик
mlinarslavko mlinarslavko 17:03 21.03.2013

Re: Cudo nevidjeno

Super bi bilo kad bi se novinari ispucali, bolje oni preko novina nego ljudi preko nisana. Mislim i na nesto drugo, prilikom izlaska Gotovine iz Haga u Hrvatskoj je bila euforija, ali ovde medju ljudima niko maltene nije ni spominjao taj dogadjaj. Radim takav posao da puno vremena provodim sa radnicima koji su dosli iz Hrvatske, Bosne sa Kosova, uglavnom majstori i zanatlije, nikakav, ali bas nikakav znacaj za njih nije imala informacija o Gotovini, nije to bila ni tema razgovora. Kupim tih dana Danas i u tri teksta citam o Gotovini i nacionalistickoj euforiji u Hrvatskoj i istoj takvoj euforiji u Srbiji i normalno pljuvanje po narodu? Gde je ta euforija, gde je taj ogroman broj prostih, necivilizovanih, nepismenih nacionalista?

Isto je i sada, ne znam, nisam u Hrvatskoj, mozda je kod njih euforija ( opravdana ili neopravdana, u to ne ulazim ), ali ovde nema euforije, nego su potpuno druge teme u razgovoru ljudi. Ne bi me cudilo da sutra citam o nacionalistickoj euforiji koja je zahvatila Srbe zbog utakmice. Koga briga... sama situacija da Mihajlovic vodi reprezentaciju je smesna.
mikele9 mikele9 12:32 21.03.2013

Ljudi

moji, čemu tolika frka? Igraće se fudbalski meč između Srvatske i Hrbije, pa kaj? Tko god da pobijedi, onaj drugi će biti poražen. Odista ne razmem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana