Sport| Život

Škoti i mi

Jelica Greganović RSS / 27.03.2013. u 12:53

skotland.jpg?s=resize&w=420&h=310

Kratko i jasno – Škoti su očarali Srbiju. Društvenim mrežama se šire vaspitne fotografije divljenja škotskim navijačima koji su vredno izlopatali sneg na stadionu, igrali se sa novosadskom decom, poklonili novac Dečijem Selu, navijali solidarno i sve to po vejavici u suknjama i ispod ništa. Shodno svemu tome, na pomenutim društvenim mrežama se pojavio i duhovito-zahvalni komentar, da se Srbima dozvoli da glasaju na referendumu pred kojim je Škotska. Da pomognu Škotima da već jednom dobiju slobodu za koju se vekovima bore.

Nije to prvi put da su se simpatični Škoti ušetali u naš život. Pre nekoliko godina je Mali Sin koji je te tada pohađao niži osnovnoškolski razred, prljaviji no inače utrčao u kuću, pobednički urlajući:

-          Pobedili smo Škote!

-          Koga?

-          Škote?

-          Gde?

-          U školskom dvorištu!

S obzirom da je dotično dvorište u našoj ljubljanskoj ulici, a ne na visoravnima daleke Škotske, ta pobeda je ako joj se ukine mašta bila pod znakom pitanja.

-          Ti Škoti, kako su izgledali?

-          Imali su suknje. Igrali su bosi?

-          Po ovoj hladnoći?

-          Da nas ne pregaze...

-          Odakle su došli Škoti?

-          Iz Škotske.

Logično...Dalji razgovor je doneo konačno objašnjenje. Grupa škotskih navijača je prolazila pored škole i videla gomilu klinaca kako ganjaju loptu. Uredno su pitali da odigraju utakmicu sa njima, izuli tradicionalne bakandže koje nose, da ne bi povredili klinčadiju i pustili ih da pobede. Uveče su zdušno navijali na utakmici Slovenija – Škotska, koja mi je konačno objasnila prisustvo dobrih Škota u našem podalpskom kvartu. Doduše, Mali Sin je od prenosa utakmice uglavnom lovio kadrove publike. Svaki put kada su se u kadru našli Škoti, oduševljeno nas je precepljivao cikom: »Evo ih moji prijatelji!« Mada...to nisu bili prvi Škoti koji su ostavili više no dobar i prijateljski pečat u našem životu. Jedino što je Mali Sin bio premali da bi zapamtio...

Početkom devedesetih godina prošlog veka, u Ljubljani se obrela porodica MekJuina, Tom, Meri, Kerolajn i jedva na nogama stojeći malečki Finli. Tom je bio savetnik. Meri je brinula za decu i ponosila se bojama njenog tartana koje su pripadale klanu velikog Vilijama Valasa. Bilo je to vreme međusobnog upoznavanja kultura...ono što ni dan danas nisam uspela da shvatim je – kako im nije hladno? Istovremeno su se naši Škoti čudili zašto se kod nas toliko zagrevaju stanovi i kuće, i naravno...troši toliko novca na grejanje. Dupli prozori su im bili ravni dodatno otkrivenom svetskom čudu. Sredinom novembra, kada je Ljubljanom hodao rani, ali opaki mraz, MekJuini su nam, uz kikotanje, pričali doživljeno čudo, u obližnjoj samoposluzi su videli čoveka u pernatoj jakni. Šta nam je preostalo drugo nego da se solidarno nasmejemo, jednim okom gledajući kuda da sakrijemo gomilu jakni upravo izvučenih iz podruma. Za sve to vreme, kao i tokom ostatka zime, majušna Kerolajn je hodala u dokolenicama. I suknjici. Doduše, kao i njen brat, imala je problema sa nosom koji joj je stalno curio poput pokvarene česme, ali nikada nisam čula da se požalila na hladnoću. Njen mlađi brat je imao čak i potrebe dodatnog hlađenja, svakom prilikom koju je ulučio, Finli se skidao i jedino gologuz bio zadovoljan. Valjda zbog toga se odlično razumeo sa našom Princezom koja je imala neobjašnjiv otpor prema čarapama i obući. Bez obzira na doba godine. Zbog toga je jednom ovaj duet zaradio salvu smeha, na žurci kod MekJuina, u sredini njihove dnevne sobe, u malom praznom krugu opkoljenom nogama odraslih, sedeli su goli Finli i bosa Princeza srećno slažući kocke. Napolju je bio decembar. MekJuini su u to ime držali sve prozore otvorene. Kućom je vukla promajčina koju bi svaki Srbin shvatio kao neobjavljeni rat do istrebljenja.

Posle sat vremena pomenute žurke bila sam sigurna da je napolju toplije no unutra. MekJuini su veselo, domaćinski trčkali kroz svoj kućni frižider, obučeni u kratke rukave, golišavih nogu i bosi...Žmu i ja smo gledali kako da navučemo jakne ostavljene u hodniku, a ne ispadnemo smešni...ostatak slovenačkih gostiju je, ništa manje od nas, već plavio od mraza.

Dan danas nisam uspela da shvatim u čemu je trik, kako ih ne zebe? Kad sam videla dobre Škote kako samo u suknjama čiste sneg i šetaju po vejavici u Novom Sadu, bila sam sigurna samo jedno – među njima nije sada već odrasli Finli, taj bi iskoristio mraz da se skine do modela Kao od majke rođen. I ne bi mu bilo ništa, ni kinuo ne bi...Hrabro srce.

Kako god, tek hvala Škotima koji su pokazali da fudbalski navijači mogu da budu mnogo više od horde varvara, koja utakmice i posete drugim zemljama ne koriste zato da obrukaju i sebe i državu iz koje su došli. I neka na referendumu koji ih čeka konačno dobiju onu slobodu koju od pamtiveka žele.

 

 

 

 



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cikaron cikaron 13:06 27.03.2013

Шкоти су...

...заиста дивни али немојмо их баш уздизати у небеса. 1990. у Београду, када је Звезда играла Против ренџерса нису били баш љубазни и фини...туче са пијаним шкотима у центру града су биле уобичајена слика а слично је било и у Глазгову.
Дефинитивно имају култ своје репрензетације и на томе им завидим. Када смо ми почели да такав култ стварамо, Толе је то сасекао у корену најуривши Антића.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:08 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Biće da su napredovali jako od 1990. do danas. Što samo znači da se to može.
Nisam primetila da ih uzdižem u nebesa, ali jesu u odnosu na naše navijače kao nebo i zemlja.

cikaron cikaron 13:16 27.03.2013

Re: Шкоти су...

опрости, мало сам претерао, Наравно да их ниси уздизала у небеса. Извињавам се...али против сам генералиѕације. Шкоти су исти као и деведесетих. Навијачко насиље им ни данас није страно и то није тајна.када год играју Ренџерси и Селтик играју веома је "критично" и често веома насилно (ван стадиона)


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:24 27.03.2013

Re: Шкоти су...

cikaron,
razumem o čemu pišeš, ali je činjenica da su ovi Škoti o kojima pišem ipak pokazali i nama (pa, ako je tako kao što ti pišeš, onda i svojima) da se može drugačije i bolje.
cikaron cikaron 13:29 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Jelica Greganović
cikaron,
razumem o čemu pišeš, ali je činjenica da su ovi Škoti o kojima pišem ipak pokazali i nama (pa, ako je tako kao što ti pišeš, onda i svojima) da se može drugačije i bolje.


то је неспорно.

Велики поздрав
antioksidant antioksidant 13:34 27.03.2013

Re: Шкоти су...

cikaron
Jelica Greganović
cikaron,
razumem o čemu pišeš, ali je činjenica da su ovi Škoti o kojima pišem ipak pokazali i nama (pa, ako je tako kao što ti pišeš, onda i svojima) da se može drugačije i bolje.


то је неспорно.

Велики поздрав

да се поновим са другог места
мени је драго што се уочило шта је тачно позитивно код шкота било протеклих дана
надам се да ће се и применити
навијање је лепа ствар
штета што је унакажено на овим просторима


Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:57 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Odlican tekst Jelice i odlicna zapazanja. Juce smo se u Novom Sadu svi druzili sa njima. Po kaficima ljudi su ih zaustavljali, pricali sa njima, slikali se. Imao sam utisak da su dosli da nam malo donesu prolece.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Imao sam utisak da su dosli da nam malo donesu prolece.

E, ako su oni donosili proleće, onda nije ni čudno što je ovako zima
Biljana 77 Biljana 77 15:17 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Шкоти су...
...заиста дивни али немојмо их баш уздизати у небеса. 1990. у Београду, када је Звезда играла Против ренџерса


Tartan Army je zvanična organizacija navijača škotske reprezentacije, poznata i po tome što se odrekla huliganizma u bilo kom obliku pre jedno 15 godina. Navijači Rendžersa i Seltika su navijači klubova i to je nešto sasvim drugo. Navijači reprezentacije Škotske nisu pravili nikakve veće izgrede na međunarodnim utakmicama najmanje dve decenije, osim na utakmicama sa reprezenatacijom Engleske, ali i to je sasvim drugi par rukava...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 16:05 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Mislio sam u dusi prolece, veselje i slicno
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:22 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Mislio sam u dusi prolece, veselje i slicno

To može, u suprotnom bi se posmrzavali ko mačići...
muaddib92 muaddib92 18:15 27.03.2013

Re: Шкоти су...

i naravno...troši toliko novca na grejanje

.. Шкоти су БРЕ, као прво, Пироћанци који су протерани као расипници
.. а гледе овога:
Dan danas nisam uspela da shvatim u čemu je trik, kako ih ne zebe?

нису Шкоти усамљени, сличних сам се нагледао и живећи у Лондону, поодавно. Ради се о васпитању, клинци и клинцезе и усред зиме иду у школу у кратким панталоницама/сукњицама (пуштају их да се ћел'ће, те се и мој син навикао да буде пивинг и данас, поматор, усред ове наше балканске зиме седи крај прозора отвореног, што би Буњевци рели, на сушир
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:31 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Ради се о васпитању, клинци и клинцезе и усред зиме иду у школу у кратким панталоницама/сукњицама (пуштају их да се ћел'ће

Znam to...nagledala sam ih se...za božića ja kao mečka obučena, a oni u sandalama...mada, tako se moja fdrugarica čeličila kad je rasla u Londonu, posle nije decu nikako mogla da proizvede, od hroničnih upala zapušeni jajovodi...
coviax coviax 19:33 27.03.2013

Re: Шкоти су...

U pitanju je Novi Sad i novosađani...Kako to da vam objasnim...To je, još uvek,
u genima novosađana,a ovih novih "Firma" navijača ovog puta nije bilo-bojkotovali su reprezentaciju..."Firma" je asocijalna grupa navijača
koja s novosadskim dobrim tradicijama nema ništa zajedničko...
Sa škotima su bili pravi novosađani...
zilikaka zilikaka 20:33 27.03.2013

Re: Шкоти су...

Znam to...nagledala sam ih se...za božića ja kao mečka obučena, a oni u sandalama...mada, tako se moja fdrugarica čeličila kad je rasla u Londonu, posle nije decu nikako mogla da proizvede, od hroničnih upala zapušeni jajovodi...


Još jednom dokazano da je potkošulja do kolena - zakon!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:11 28.03.2013

Re: Шкоти су...

Još jednom dokazano da je potkošulja do kolena - zakon!

Donja majica kao preduslov opstanka. Elementarnog
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 00:18 28.03.2013

Re: Шкоти су...


Muaddib-e 92,

očito da nikad u Pirotu bio nisi....


muaddib92 muaddib92 18:42 28.03.2013

Re: Шкоти су...

Muaddib-e 92,

očito da nikad u Pirotu bio nisi....

истина жива!
У своју одбрану могу само да изјавим да сам овај горе виц чуо од нашег кућног пријатеља, рођеног Пироћанца и пуковника у пензији који је на радио Пироту те вицеве причао у рубрици ''Блиц-Виц''. Легенда, Столе Тодоровић..
А међу мојим пријатељима на послу и ван њега, најлепше вицеве размењујем управо са Пироћанцима и Босанцима.
.. немој се љутите, стојамањепозната, ја као србинмањепознат итекако избегавам вицеве о Сербима пошто нЕсу смешни, нпр:
- Ко ти ископа око?
- Брат
-Аха, зато је тако дубоко
niccolo niccolo 13:14 27.03.2013

Мени се чини

да суови шкотски навијачи само поступили људски...него, друга ствар ми засметала:

I neka na referendumu koji ih čeka konačno dobiju onu slobodu koju od pamtiveka žele

Не треба претеривати, људи се драговољно присјединили са Енглезима (1707.), драговољно ће се и одјединити ако тако одлуче...какав прича о ”слободи коју од памтивека желе”?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:16 27.03.2013

Re: Мени се чини

onu slobodu

Promakla ti je mala reč...da te reči nema, ne bi ni referenduma bilo. A to dobrovoljno...pa, da, dobrovoljno.

Edit:
да суови шкотски навијачи само поступили људски

"Samo ljudski" je jako dalek cilj navijača koje mi gledamo. Zato to više nije tako jednostavno dosegljiv kriterijum. Zato to nije "samo".
westvleteren westvleteren 13:18 27.03.2013

Re: Мени се чини

драговољно ће се и одјединити ако тако одлуче...какав прича о ”слободи коју од памтивека желе”?


Ovo je i meni zasmetalo. Koliko znam, po svim sprovedenim anketama manje od 40% Skota zeli nezavisnost. Istina, nacionalisticka partija je sada na vlasti ali to je zato sto su ponudili najbolji ekonomski program a ne zbog nezavisnosti.
Naravno moje informacije o Skotskoj uglavnom poticu sa BBC pa je moguce da nisam sasvim objektivan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:26 27.03.2013

Re: Мени се чини


Ovo je i meni zasmetalo. Koliko znam, po svim sprovedenim anketama manje od 40% Skota zeli nezavisnost. Istina, nacionalisticka partija je sada na vlasti ali to je zato sto su ponudili najbolji ekonomski program a ne zbog nezavisnosti.

I to će reći na referendumu, i to će biti ONA sloboda koju od pamtiveka žele, je l tako?
not2old2rock not2old2rock 13:41 27.03.2013

Re: Мени се чини

niccolo
да суови шкотски навијачи само поступили људски...него, друга ствар ми засметала:

I neka na referendumu koji ih čeka konačno dobiju onu slobodu koju od pamtiveka žele

Не треба претеривати, људи се драговољно присјединили са Енглезима (1707.), драговољно ће се и одјединити ако тако одлуче...какав прича о ”слободи коју од памтивека желе”?


Najbolji James Bond kaze da je „banda nitkova“ prodala njenu slobodu 1707

[url=http://petarj.blogspot.com/2008/02/on-koneri-eli-brzo-nazavisnu-kotsku.html][/url]


niccolo niccolo 15:12 27.03.2013

Re: Мени се чини

Promakla ti je mala reč

Значи, тврдите (ти и још неки по интернету) да Шкоти још од памтивека желе ”ону слободу”. Која је то слобода? На који се начин та слобода разликује од ”ове слободе” (плус, кад већ дефинишемо ”ону слободу”, која слобода је ”ова слобода”)?
reanimator reanimator 15:22 27.03.2013

Re: Мени се чини

Која је то слобода

Pa Ona. Da ostanu sa Englezima, a ne da ih manje od 40% separatista na čelu sa Šok Konerijem povuku u bezdan
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:01 27.03.2013

Re: Мени се чини

Која је то слобода?

to su pričali i za Gibraltar,a znamo kako su "Španci" prošli na referendumu.

+ samo da ubeležim kako sam rešio da me ljudi zovu Rod Stjuart
(ali čim skupim 100 funti za kvalitetni kilt,skupo bre)

edit:
ili da oženim neku gorštakinju i da mi ih šije za džabe ?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:25 27.03.2013

Re: Мени се чини

Ona sloboda je sloboda koju oni žele.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:27 27.03.2013

Re: Мени се чини


to su pričali i za Gibraltar,a znamo kako su "Španci" prošli na referendumu.

Al se zato Katalonci spremaju...
kakapo kakapo 17:34 27.03.2013

Re: Мени се чини

Najbolji James Bond kaze da je „banda nitkova“ prodala njenu slobodu 1707

Misliš ovo

A sve da su samo očistili sneg, igrali se s decom i izmislili viski (a uradili su mogo više od toga), alal im vera.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:17 27.03.2013

Re: Мени се чини

Jelica Greganović
Ona sloboda je sloboda koju oni žele.


Ček, sve je to lepo, i kapiram da su, po uvreženom mišljenju, Škoti i dan danas porobljeni i teško iskorištavani od Engleza, ali šta ako 2/3 od ovih što su čistili sneg nije za to da se Škotska odvoji od Britanije?

Mislim, ljudi su došli, očistili nam sneg, rizikujući upalu pluća, igrali se sa decom, fer navijali, a mi im se ovde, kao, divimo i usput im zabadamo nož u ledja. I sve to da bi mi malo napakostili Englezima? Izgleda da se po tim našim grupama na društvenim mrežama skupio sve sam go kreten.
niccolo niccolo 18:45 27.03.2013

Re: Мени се чини

ili da oženim neku gorštakinju i da mi ih šije za džabe ?!

Ово ти је боље, кажем ја.
milivoje_bg milivoje_bg 19:36 27.03.2013

Re: Мени се чини

niccolo
Promakla ti je mala reč

Значи, тврдите (ти и још неки по интернету) да Шкоти још од памтивека желе ”ону слободу”. Која је то слобода? На који се начин та слобода разликује од ”ове слободе” (плус, кад већ дефинишемо ”ону слободу”, која слобода је ”ова слобода”)?

Браво !
antioksidant antioksidant 20:51 27.03.2013

Re: Мени се чини

(ali čim skupim 100 funti za kvalitetni kilt,skupo bre)

zato i nemaju za donji ves
Goran Vučković Goran Vučković 21:47 27.03.2013

Re: Мени се чини

(ali čim skupim 100 funti za kvalitetni kilt,skupo bre)

Si mislio 100 funti kilt - ili kvalitetan kilt?

8 Yard Traditional Tartan Kilts <<< Link
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:52 27.03.2013

Re: Мени се чини

Goran Vučković
(ali čim skupim 100 funti za kvalitetni kilt,skupo bre)

Si mislio 100 funti kilt - ili kvalitetan kilt?

8 Yard Traditional Tartan Kilts <<< Link


Eto ti, sad. Sledeći put će neko da im skine te kiltove, ima da se gologuzi vraćaju u Škotsku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:20 28.03.2013

Re: Мени се чини

Ček, sve je to lepo, i kapiram da su, po uvreženom mišljenju, Škoti i dan danas porobljeni i teško iskorištavani od Engleza, ali šta ako 2/3 od ovih što su čistili sneg nije za to da se Škotska odvoji od Britanije?

Ja napisala pet reči o tome, a ti nakitio za medalju...daj da ti slike dodam da ti nije pusto...



A što se tvog pitanja tiče, jedva čekam i tvoj odgovor...

Izgleda da se po tim našim grupama na društvenim mrežama skupio sve sam go kreten.

Vrlo lepo sročeno...i onaj nož u leđa je isto slikovit...
not2old2rock not2old2rock 00:21 28.03.2013

Re: Мени се чини

srdjan.pajic
Jelica Greganović
Ona sloboda je sloboda koju oni žele.


Ček, sve je to lepo, i kapiram da su, po uvreženom mišljenju, Škoti i dan danas porobljeni i teško iskorištavani od Engleza, ali šta ako 2/3 od ovih što su čistili sneg nije za to da se Škotska odvoji od Britanije?

Mislim, ljudi su došli, očistili nam sneg, rizikujući upalu pluća, igrali se sa decom, fer navijali, a mi im se ovde, kao, divimo i usput im zabadamo nož u ledja. I sve to da bi mi malo napakostili Englezima? Izgleda da se po tim našim grupama na društvenim mrežama skupio sve sam go kreten.



Kakav noz u ledja, sta me briga kakvi su pojedinacni politicki stavovi grupice simpaticnih skotskih navijaca ? Treba da pripazis kako cackas usi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:52 28.03.2013

Re: Мени се чини

Jelica Greganović

Ja napisala pet reči o tome, a ti nakitio za medalju...daj da ti slike dodam da ti nije pusto...


Pa bolje da nisi. Al' kad već jesi, pusti i mene da odgundjam svoje, mislim, ako nije problem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:52 28.03.2013

Re: Мени се чини

not2old2rock
srdjan.pajic
Jelica Greganović
Ona sloboda je sloboda koju oni žele.


Ček, sve je to lepo, i kapiram da su, po uvreženom mišljenju, Škoti i dan danas porobljeni i teško iskorištavani od Engleza, ali šta ako 2/3 od ovih što su čistili sneg nije za to da se Škotska odvoji od Britanije?

Mislim, ljudi su došli, očistili nam sneg, rizikujući upalu pluća, igrali se sa decom, fer navijali, a mi im se ovde, kao, divimo i usput im zabadamo nož u ledja. I sve to da bi mi malo napakostili Englezima? Izgleda da se po tim našim grupama na društvenim mrežama skupio sve sam go kreten.



Kakav noz u ledja, sta me briga kakvi su pojedinacni politicki stavovi grupice simpaticnih skotskih navijaca ? Treba da pripazis kako cackas usi.


A šta mene briga da li si se ti prepoznao kao kreten, ili nisi?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 28.03.2013

Re: Мени се чини

pusti i mene da odgundjam svoje, mislim, ako nije problem.

Ma, jok...sam ti džvanjkaj ko kod svoje kuće...
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:06 28.03.2013

Re: Мени се чини

Jelica Greganović
pusti i mene da odgundjam svoje, mislim, ako nije problem.

Ma, jok...sam ti džvanjkaj ko kod svoje kuće...


Pa to i radim, nešto mi loš dan, pa da podelim kiselinu . Evo ti slika sa terena, umesto ovog zafarabanog rasiste (inače, ne znam da li znaš, ali mač Vilijama Valasa je zamalo pa duži nego ceo Mel Gibson).









Jelica Greganović Jelica Greganović 10:52 28.03.2013

Re: Мени се чини

Pa to i radim, nešto mi loš dan, pa da podelim kiselinu

Nemoj sa mnom ko boga te molim, moj gastritis je taman malo zaspao...pu, pu, pu...
Nego, a el mogu ja da podelim malo moje kiseline s tobom?

I sve to da bi mi malo napakostili Englezima?

Što napakostili? Pa Engleska je zemlja širokih shvatanja, oni podržavaju ne samo želju po samostalnosti naroda, nego i narodnosti. Oni bi se sigurno obradovali da opet mogu da podrže nekog u stvaranju samostalne države. Ne bi ni svoju teritoriju zbog toga žalili, kao što ni tuđu nisu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:19 28.03.2013

Re: Мени се чини

Jelica Greganović
Pa to i radim, nešto mi loš dan, pa da podelim kiselinu

Nemoj sa mnom ko boga te molim, moj gastritis je taman malo zaspao...pu, pu, pu...
Nego, a el mogu ja da podelim malo moje kiseline s tobom?

I sve to da bi mi malo napakostili Englezima?

Što napakostili? Pa Engleska je zemlja širokih shvatanja, oni podržavaju ne samo želju po samostalnosti naroda, nego i narodnosti. Oni bi se sigurno obradovali da opet mogu da podrže nekog u stvaranju samostalne države. Ne bi ni svoju teritoriju zbog toga žalili, kao što ni tuđu nisu.


Ah, ova kiselina štipa za oči .

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:21 28.03.2013

Re: Мени се чини

Ah, ova kiselina štipa za oči

Kažem ti ja lepo, ne igraj se sa hroničnim gastritičarem
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:16 29.03.2013

Re: Мени се чини

Si mislio 100 funti kilt - ili kvalitetan kilt?

i ju,skočile cene ! mislio sam na kvalitetan kilt i to znači 250+ funti

da da da sad shvatam zašto odbijaju da nose gaće :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:48 29.03.2013

Re: Мени се чини

i ju,skočile cene ! mislio sam na kvalitetan kilt i to znači 250+ funti

da da da sad shvatam zašto odbijaju da nose gaće :)

Možda ne odbijaju, nego im za gaće ni ne ostane...ili štede na gaćama kud su kiltovi već tako skupi
expolicajac expolicajac 13:16 27.03.2013

Jeco

Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:18 27.03.2013

Re: Jeco

Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske

Ex, ne znam da li je tako, vidim da je FB poplavljen fotografijama i izrazima zahvalnosti.
expolicajac expolicajac 13:26 27.03.2013

Re: Jeco

Jelica Greganović
Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske

Ex, ne znam da li je tako, vidim da je FB poplavljen fotografijama i izrazima zahvalnosti.

Ja u vukojebini nema FB, pa sam tek danas video da si poptupno u pravu.
antioksidant antioksidant 13:28 27.03.2013

Re: Jeco

expolicajac
Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske.

daj, ne glumi kalimera
to što si "primetio" škote svaka čast, imaš oko sokolovo, a zameram ti prizivanje "detaljnih obrada" uz zadovoljstvo
expolicajac expolicajac 13:35 27.03.2013

Re: Jeco

antioksidant
expolicajac
Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske.

daj, ne glumi kalimera
to što si "primetio" škote svaka čast, imaš oko sokolovo, a zameram ti prizivanje "detaljnih obrada" uz zadovoljstvo

A "detaljna obrada" bez zadovoljstva jel bi mogla da prođe.
antioksidant antioksidant 13:36 27.03.2013

Re: Jeco

expolicajac
antioksidant
expolicajac
Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske.

daj, ne glumi kalimera
to što si "primetio" škote svaka čast, imaš oko sokolovo, a zameram ti prizivanje "detaljnih obrada" uz zadovoljstvo

A "detaljna obrada" bez zadovoljstva jel bi mogla da prođe.

ako je u okviru zakona, u potpunosti
i hajde dosta (sebi kazem)
da pricamo o lepim stvarima
expolicajac expolicajac 13:39 27.03.2013

Re: Jeco

antioksidant
expolicajac
antioksidant
expolicajac
Malo nas je koji smo primetili taj predivan gest navijača Škotske.

daj, ne glumi kalimera
to što si "primetio" škote svaka čast, imaš oko sokolovo, a zameram ti prizivanje "detaljnih obrada" uz zadovoljstvo

A "detaljna obrada" bez zadovoljstva jel bi mogla da prođe.

ako je u okviru zakona, u potpunosti
i hajde dosta (sebi kazem)
da pricamo o lepim stvarima

Znaš, ti i ja isto mislimo, a ja ti nekako dođem kao alter ego.
Obren Markov Obren Markov 13:16 27.03.2013

Škoti

...kao i svi ostali koji to iskreno žele, zaslužuju nezavisnost i iskreno sam na njihovoj strani.

A o utisku koji su ovde ostavili... Uz sve navedeno, taj - zaista odličan - utisak je još dodatno pojačan lenjošću plaćenih srpskih "radnika" koji su u uklanjanju snega sa terena imali višestruko manju produktivnost od mamurnih gostiju, i grudvama koje su tokom cele utakmice sa srbijanske strane tribina zasipale redare, igrače oba tima pa čak i promoterke. Eto, igrale se delije:



(Kažem "srbijanske" namerno, da neko ne bi trošio reči u dokazivanju šta ja o tome u stvari mislim.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 27.03.2013

Re: Škoti

Obrene,
ne volim kvarenje dobrih pesama zbog loših ljudi...ja više volim ovako...



ili ovako

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:35 27.03.2013

Re: Škoti

Obren Markov




(Kažem "srbijanske" namerno, da neko ne bi trošio reči u dokazivanju šta ja o tome u stvari mislim.)


šta su, moji iz Šumadije stajali na toj strani tribina?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:22 28.03.2013

Re: Škoti


šta su, moji iz Šumadije stajali na toj strani tribina?

E, ti si gori i od mene, Izraelci iz Šumadije?
arianna arianna 13:50 27.03.2013

predlog

hvala Škotima koji su pokazali da fudbalski navijači mogu da budu mnogo više od horde varvara, koja utakmice i posete drugim zemljama ne koriste zato da obrukaju i sebe i državu iz koje su došli.



slažem se i dajem predlog:

da umesto horde bahatih navijača, sa našom reprezentacijom podje i mala ali odabrana grupa srednjoškolaca (npr sportske gimnazije) ili volontera, koji bi nekim prigodnim i osmišljenim aktivnostima reprezentovali zemlju i pozitivno animirali medije. Ove aktivnosti bi trebali sami klubovi da osmisle i da tu grupu aktivista, volontra ili navijača sa specijalnim statusom, gura u prvi plan.

edit...
obučeni u moderno stilizovanim narodnim nošnjama
gedza.73 gedza.73 14:21 27.03.2013

Re: predlog

Ove aktivnosti bi trebali sami klubovi da osmisle i da tu grupu aktivista, volontra ili navijača sa specijalnim statusom, gura u prvi plan.

Samo pogledaj produhovljeno lice ovog gospodina

i biće ti jasno koji tip aktivista i volontera preferiva i koje akcije preduzima u cilju promovisanja naše zemlje.

obučeni u moderno stilizovanim narodnim nošnjama

Interesantna je priča o poreklu kiltova koji su, ako se dobro sećam, novijeg datuma. I rezultat su kombinacije dobrog marketinga i praktične namene.

Škotski navijači odu u inostranstvo, posete dečji dom, doniraju novac, očiste sneg, druže se sa nasmejanom decom, piju sa meštanima.

Srpski navijači odu u inostranstvo, napiju se, pobiju se sa policijom, razruše stadion.

Tooleee, majstoooreee.
arianna arianna 14:37 27.03.2013

Re: predlog

Škotski navijači odu u inostranstvo, posete dečji dom, doniraju novac, očiste sneg, druže se sa nasmejanom decom, piju sa meštanima.

Srpski navijači odu u inostranstvo, napiju se, pobiju se sa policijom, razruše stadion.

Tooleee, majstoooreee.



pa eto, i to je nešto

zna se imenom i prezimenom ko je odgovaran, i ko bi trebao da osmisli aktivnost navijača

Ma kako nekima neverovatno izgledalo, meni se čini da upravo iza posete doma, doniranja novca, druženja da decom i meštanima, stoji rukovodstvo kluba i briga o tome kako će se predstaviti u svetu i u medijima.
Kako mogu da zaključim po društvenim mrežama, retko ko pominje poraz škotskih igrača, ali zato mnogi hvale plemenite i dobre gestove navijača, a to je svakako uspeh za klub i zemlju koju predstavljaju.
nim_opet nim_opet 14:52 27.03.2013

Re: predlog

Kojih crnih srednjoskolaca? Onih koje hapse na ekskurzijama po Grckoj, Madjarskoj i Ceskoj zbog kradja u radnjama, tuca u klubovima itd? Ili onih iz vesti od pre neki dan kojima su "idoli" (boze debilne li reci) Arkan i drustvo?
arianna arianna 15:06 27.03.2013

Re: predlog

Kojih crnih srednjoskolaca? Onih koje hapse na ekskurzijama po Grckoj, Madjarskoj i Ceskoj zbog kradja u radnjama, tuca u klubovima itd? Ili onih iz vesti od pre neki dan kojima su "idoli" (boze debilne li reci) Arkan i drustvo?



napisala sam već... postoji sportska gimnazija, pa mnoge druge gimnazije i stručne škole po Srbiji čije učenike ne hapse po inostranstvu (vojna, medicinske itd), pa predstavnici djačkih parlamenata ...

naravno, ko hoće da vidi...postoje i dobra deca u Srbiji, a ne samo delinkventi
njih treba nagraditi i poslati sa osmišljenim aktivnostima na utakmice sa reprezentacijom, a ne samo dzabalebaroše i alkoholičare
gedza.73 gedza.73 15:45 27.03.2013

Re: predlog

U pravu si oko marketinškog osmišljavanja nastupa škotskih navijača.
Ujedno to daje i dobar primer. Nasmejani ljudi, pomoć bespomoćnima, kulturni gosti.
Jel' dadoše pare za onog grmalja Kovačevića? A deca, odlični matematičari, nemaju n ovca da idu u inostranstvo na takmičenje. Umesto njih šalju divljake da se biju i na 'dostojan' način predstavljaju Srbiju u svetu.


Imali smo iste šanse da, kao i svi drugi, imamo normalnu zemlju. Mi imamo kriminalce na vlasti, u opoziciji, školstvu, fudbalu, ma svuda gde se sve radi 'po zakonu'. I normalno je da oni guraju svoje.
Gde si ti videla da diler droge daje novac za opremanje nekog školskog kabineta?
Čovek kupi džip, sise ljubavnici, sebi ugled, glok pulenima...

A ono svetlo na kraju tunela? Ja ga više i ne vidim. Samo je mrak.
Oni prethodni pokrali sijalice, ovi današnji zazidali izlaze.

arianna arianna 16:04 27.03.2013

Re: predlog

U pravu si oko marketinškog osmišljavanja nastupa škotskih navijača.
Ujedno to daje i dobar primer. Nasmejani ljudi, pomoć bespomoćnima, kulturni gosti.
Jel' dadoše pare za onog grmalja Kovačevića? A deca, odlični matematičari, nemaju n ovca da idu u inostranstvo na takmičenje. Umesto njih šalju divljake da se biju i na 'dostojan' način predstavljaju Srbiju u svetu.



možda bi trebalo napisati otvoreno pismo Ministarki omladine i sporta?

ili još bolje ...treba pomenuto Ministrastvo konstantno pominjati u medijima i akcentovati upravo citirano, možda se i probude
Jukie Jukie 18:29 27.03.2013

Re: predlog

nim_opet
Kojih crnih srednjoskolaca? Onih koje hapse na ekskurzijama po Grckoj, Madjarskoj i Ceskoj zbog kradja u radnjama, tuca u klubovima itd? Ili onih iz vesti od pre neki dan kojima su "idoli" (boze debilne li reci) Arkan i drustvo?

Ima oko 10 odsto dece koja ne prave sr*nja i onda njih okupiš i vodaš po svetu da prevariš strance
lidiaz lidiaz 18:59 27.03.2013

Re: predlog

pa predstavnici djačkih parlamenata ...

Onda nek stranke posalju svoj podmladak...
gedza.73 gedza.73 19:38 27.03.2013

Re: predlog

Jukie
Ima oko 10 odsto dece koja ne prave sr*nja i onda njih okupiš i vodaš po svetu da prevariš strance

Mislim da grešiš. Ima oko, 'ajde i ja da kažem, 10 odsto dece koja prave srOnja i malo dece koja se priključuju toj grupi.
A oni su bučni i bezobrazni pa se dobrice povlače u stranu.

Deca ne mogu, i ne trebaju biti, mirna. Ne treba mešati živahnost sa bezobrazlukom i nasilništvom.
8c_competizione 8c_competizione 21:01 27.03.2013

Re: predlog

Onda nek stranke posalju svoj podmladak...


NJU?

lidiaz lidiaz 22:35 27.03.2013

Re: predlog

8c_competizione
Onda nek stranke posalju svoj podmladak...


NJU?


Imas i onog sto ima promaju u glavi, to ionako u Srbiji spada u podmladak za pokazivanje. Oni znaju kad treba, kad ne treba da tapsu, da masu zastavicama i slicno.
arianna arianna 22:49 27.03.2013

Re: predlog

Ima i ovih omladinaca iz cele Srbije... Učestvovali su pre desetak dana na BIMUN-u <<<




lidiaz lidiaz 22:55 27.03.2013

Re: predlog

Pa da, partijski podmladci, ili buduci partijski podmladci. Ko drugi ucestvuje na tim seminarima.
arianna arianna 22:57 27.03.2013

Re: predlog

Ko drugi ucestvuje na tim seminarima


samo odlični učenici srednjih škola i studenti ... za sad nestranačke ličnosti



BIMUN Junior 2013


Unija srednjoškolaca Srbije
8c_competizione 8c_competizione 23:57 27.03.2013

Re: predlog

samo odlični učenici srednjih škola i studenti ... za sad nestranačke ličnosti


svaka cast ako je to zaista tako
arianna arianna 10:51 28.03.2013

Re: predlog

Pa da, partijski podmladci, ili buduci partijski podmladci



eee, da stranke imaju ovakav obrazovani kadar, ne bi svoje ministre i savetnike školovale na dopisnim školama i raznoraznim kursouniverzitetima, o trošku gradjana...

ovakvi mladi ljudi će najverovatnije "odleteti" u svet, jer ih država ne primećuje a školovaće nestručne i proizvesti ih u kvazi magistre i doktore nauka, ali koji se na vreme posvete strankama

tuga i jad .... kad od raznih Kovačevića, Uroša i njima sličnih ne prepoznajemo kvalitetne mlade ljude

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:54 28.03.2013

Re: predlog

tuga i jad .... kad od raznih Kovačevića, Uroša i njima sličnih ne prepoznajemo kvalitetne mlade ljude

Slažem se, od loših se dobri ne vide. Greota. A, ima ih.
arianna arianna 10:59 28.03.2013

Re: predlog

Jelica Greganović
tuga i jad .... kad od raznih Kovačevića, Uroša i njima sličnih ne prepoznajemo kvalitetne mlade ljude

Slažem se, od loših se dobri ne vide. Greota. A, ima ih.


zašto se dobri ne vide? i zašto moramo da gledamo polugole starlete po tri puta na dan na tv-u i u skoro svakoj dnevnoj novini? čime su zaslužile toliku pažnju medija?

edit:
zar nije bilo logičnije da se za ukućane ovih programa uživo uzmu talentovani mladi ljudi, koji će u uključenjima prikazati svoje veštine, talenat i znanje u rešavanju svakodnevnih životnih izazova i biti pozitivni uzori drugima?

kroz par godina, retko ko će se sećati imena ovih show programa i njihovih učesnika, ali je "korist" koju oni ostavljaju za sobom, u smislu edukacije - nenadoknadiva
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:20 28.03.2013

Re: predlog

Slažem se ja s tobom, arianna...
Colin_bgd Colin_bgd 13:53 27.03.2013

Mozda zbog razlike Celzius Farenhajt?

kako im nije hladno?


Skoti nisu nista prema geordie-jevcima, tj. stanovnicima Newcastla. Izlazak u tom gradu na -10 izgleda (sto se tice razgolicenosti) kao grcka plaza u avgustu.

A kako im nije hladno ne znam. Mada uocena je nedvosmislena razlika u percepciji temperature izmedju nas, rodjenih na Balkanu, i novog narastaja, rodjenog ovde. Mladunci definitivno bolje podnose hladnocu. Genetika nije u pitanju, znaci mora da je nesto drugo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:11 27.03.2013

Re: Mozda zbog razlike Celzius Farenhajt?

A kako im nije hladno ne znam. Mada uocena je nedvosmislena razlika u percepciji temperature izmedju nas, rodjenih na Balkanu, i novog narastaja, rodjenog ovde. Mladunci definitivno bolje podnose hladnocu. Genetika nije u pitanju, znaci mora da je nesto drugo...

Genetika nije...zapravo, meni nikad nije bilo jasno ni kako se ova moja deca od vazda kupaju u onoj ledari od Bohinja, nikad ni kinuli nisu...obaška cela leta su tamo živeli bosi...i to mi je rebus.
djukastofitjuka djukastofitjuka 17:26 27.03.2013

Re: Mozda zbog razlike Celzius Farenhajt?

Jelica Greganović

Genetika nije...zapravo, meni nikad nije bilo jasno ni kako se ova moja deca od vazda kupaju u onoj ledari od Bohinja, nikad ni kinuli nisu...obaška cela leta su tamo živeli bosi...i to mi je rebus.


Bez brige, prestace kad sasvim odrastu. To kod nas dolazi sa godinama...

Kao tinejdzeri smo se kupali u Ohridskom jezeru prvog aprila osamdeset i neke, a u Jadranskom moru svakog prvog maja.
A sad?? Tresem se ako voda za tusiranje ne kljuca. U bazen mogu da udjem samo ako je termalni, t>38c.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:28 27.03.2013

Re: Mozda zbog razlike Celzius Farenhajt?

djuko, Ohrid je sauna u poređenju sa Bohinjem...u koje god godišnje doba...
49 41 49 41 14:01 27.03.2013

Skoti

jel' to behose; nasi
Pirocanci il' vasi Gorenjci il' Makedonci - mislim zbog gajdi; nacionalnog instrumenta?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:13 27.03.2013

Re: Skoti

Gajde...


skyspoter skyspoter 14:02 27.03.2013

nesto ne verujem

...sve to po vejavici u suknjama i ispod ništa.




Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 27.03.2013

Re: nesto ne verujem

Znam ovu fotku, uvek sam se pitala da li je fotošop doprineo nestašnosti...
draft.dodger draft.dodger 14:11 27.03.2013

Aktuelno...

The Angels' Share

8c_competizione 8c_competizione 23:37 28.03.2013

Re: Aktuelno...

Aktuelno...
The Angels' Share


jedva cekam da ga odgledam
jucaibin jucaibin 15:02 27.03.2013

lekcija

odlicnu lekciju o moralu su nam odrzali, i hvala im na tome.
imam prijatelja skotlandjanina kome sam svo svoje odusevljenje izrazila, a on samo sto se nije istopio od srece & zadovoljstva...
sto bih ja volela da mene "to june mune" jednog dana, te da imam razloga da prsnem od ponosa zbog dobrih dela i pravog modela ponasanja nasih "navijaca"!
Lord Greystock Lord Greystock 15:43 27.03.2013

Re: lekcija

jucaibin
odlicnu lekciju o moralu su nam odrzali, i hvala im na tome.
imam prijatelja skotlandjanina kome sam svo svoje odusevljenje izrazila, a on samo sto se nije istopio od srece & zadovoljstva...
sto bih ja volela da mene "to june mune" jednog dana, te da imam razloga da prsnem od ponosa zbog dobrih dela i pravog modela ponasanja nasih "navijaca"!

Ma ja sam bio ponosan što se sve to dešavalo u Novom Sadu, što smo pokazali da možemo da budemo gostoljubivi, što smo se smejali zajedno sa njima, što su lepo bili usluženi po kafićima, što ih niko nije bacio sa stepenica... a mogu misliti kako je bilo tvom prijatelju!
U nedelju posle ručka ćera i ja krenuli do grada, sretnemo ih na Petrovaradinskom mostu Prvo, iznenađenje kad smo ih videli (ni na kraj pameti mi nije bila utakmica), a onda ljubazni osmesi sa obe strane, javljanje...
Naravno naši "navijači" su bili standardno dobri u brukanju sebe, nas, reprezentacije, Novog Sada... je*o im pas mater!
kakapo kakapo 17:55 27.03.2013

Re: lekcija

odlicnu lekciju o moralu su nam odrzali, i hvala im na tome.

Sreli smo ih moja žena i ja u nedelju poslepodne u Beogradu. Sve onako u kiltovima (mislim oni, ne mi). Pitali gde je stari grad i Skadarlija. Sve smo ih lepo uputili i malo popričali Ja, dabome, pojma nisam imao da ima neka utakmica. A danas me žena grdi što ih nismo i pozvali na piće, kada su tako simpatični.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:58 27.03.2013

Re: lekcija

Kume, a vidi tek ove Škote kako su simpatični

kakapo kakapo 18:50 27.03.2013

Re: lekcija

Kume, a vidi tek ove Škote kako su simpatični

Da, da! A evo još jedne škotske mace:
hajkula1 hajkula1 19:27 27.03.2013

Re: lekcija

jucaibin
sto bih ja volela da mene "to june mune" jednog dana, te da imam razloga da prsnem od ponosa zbog dobrih dela i pravog modela ponasanja nasih "navijaca"!



Ja to doživljavala u Solunu
Kada čuju da sam iz Srbije, iz Beograda, reakcija je sve širi osmeh i uzvik - PARTIZAN, uz obavezno podignuta 3 prsta.

Naravno, morala sam da se zekim, kažem , NOLE, uz takođe 3 prsta. Bude malo zbunjenost, pa kažem, Novak Djoković e onda kažu, jes, jes ... bravo...

Šta god da su to posejali Partizanovci, meni prijalo.

Stvarno, šta se to desilo da su u Solunskoj regiji to zapamtili?
antioksidant antioksidant 20:56 27.03.2013

Re: lekcija

Stvarno, šta se to desilo da su u Solunskoj regiji to zapamtili?

pobratimi sa paokom
to su ti "navijacka" bratsva
u atini carujemo mi



a probaj da solunom prosetas u crveno beloj majci ako mislis da vole srbe
milisav68 milisav68 21:47 27.03.2013

Re: lekcija

antioksidant
Stvarno, šta se to desilo da su u Solunskoj regiji to zapamtili?

pobratimi sa paokom
to su ti "navijacka" bratsva
u atini carujemo mi

Al samo dopola.



Edit.
Kad vidiš crveno-bele - vičeš Duda Ivković, a zelene - Željko Obradović.
hajkula1 hajkula1 22:14 27.03.2013

Re: lekcija

antioksidant
Stvarno, šta se to desilo da su u Solunskoj regiji to zapamtili?

pobratimi sa paokom
to su ti "navijacka" bratsva
u atini carujemo mi



a probaj da solunom prosetas u crveno beloj majci ako mislis da vole srbe



Šetala. Isto se dešavalo uz osmeh.
Mada sam grobarka. (Nosim ja razne boje.)
irvington irvington 23:58 27.03.2013

Re: lekcija

antioksidant
Stvarno, šta se to desilo da su u Solunskoj regiji to zapamtili?

pobratimi sa paokom
to su ti "navijacka" bratsva
u atini carujemo mi



a probaj da solunom prosetas u crveno beloj majci ako mislis da vole srbe


Ваљда у Пиреју
8c_competizione 8c_competizione 00:00 28.03.2013

Re: lekcija

Kume, a vidi tek ove Škote kako su simpatični


ko bombone

nego videh upravo na netu da koriste i ove specijalne KILT stolice

8c_competizione 8c_competizione 00:02 28.03.2013

Re: lekcija

a ovi su zaduzeni za odnose sa medijima i fanovima/fanovkama

8c_competizione 8c_competizione 00:04 28.03.2013

Re: lekcija

a ovo cuvaju u tim torbicama

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana