Astrologija| Budućnost| Istorija| Moj grad

Da vam kažem šta sam čuo o Ratnom ostrvu ...

Đorđe Bobić RSS / 04.04.2013. u 10:47

8605996684_c2fc0540f6_z.jpg

Ratno ostrvo ili Veliko ratno ostrvo je na vidiku građanima i onima što lađama prohode Savu i Dunav i svima je čudno kako opstaje onako prirodno i netaknuto obližnjom civilizacijom koja je tu okolo, preko reka. Niko nije znao odgovor dok nije naišao Praotac u jednom od njegovih, sa vremena na vreme, nailazaka tek da vidi šta ima i reče nekome usput da je Ratno ostrvo mesto gde obitava Mudro Biće odvajkada, od kada je sveta. Čulo se to brzo, prohujao glas po čaršiji i ostade priča o Mudrom Biću ispod, negde u šumi ili iznad ostrva.

 Tu je bilo i za vremena kada ostrva nije bilo, kada je tu stolovalo Panonsko more ali je Mudro Biće znalo još tada da je mesto dobro za grad i mnoge neprilike od prirode ali i od namera ljudi nametnute nisu ga mogle otuda pomeriti, verovalo je u svoju zavetnu reč pa je stoički trpelo i opstalo da čeka vreme ostvarenja. Posle, kada je more oteklo kroz Đerdap u Crno more u ravnici je ostao Dunav da se susreće sa Savom a dodir je, podno vrha grebena, posle nazvanog Kalemegdan, obeležen Ratnim ostrvom gde je Mudro Biće ostalo postojano da čuva mesto za grad a kada je grad nastao i sam grad.

Pre desetak vekova ili još više Mudro Biće je dočekalo svoju priliku da kaže nekim prolaznicima a kojih je bilo mnogo ovuda na susretu dva sveta i voljnim da ga saslušaju,  da je dobro imati grad na ušću dve velike reke, da je baš to mesto za njihov grad i oni su poslušali i napraviše grad koji posle postade Beograd.  

Zato je Ratno ostrvo središe grada, Mudro Biće i dalje stanuje tu, niko ga nikada nije video niti sa njim zborio pa mnogi dovode u pitanje njegovo postojanje. To, da li ga ima ili je samo posledica želje žitelja grada na grebenu da imaju nekog ko o njima vodi računa i bdi i pomaže kad je neka nevolja nadošla, nikada se neće saznati jer ako bi se doznalo, čarolija bi nestala i Mudro Biće bi izgubilo svoju zaštitničku moć, dovelo bi u pitanje razlog i svrhu opstanka na tom mestu, bila bi mu odjednom neudobna ostrvska klima i zeleno okruženje, počelo bi da mu smeta glasanje ptica i lepet krila i odlučilo bi da se pomeri negde dalje, otišlo bi na neko drugo mesto, da savetuje neke druge prolaznike u vezi izgradnje nekog novog grada, a Beograd bi ostao sam i nezaštićen.

Sada Ratno ostrvo jeste skoro u sredini grada, ali nije tako uvek bilo. Nekada, neposredno po nastanku grada, Ratno ostrvo je bilo istureno ka severu kao grudobran, prema močvarnoj ravnici na obe obale Dunava i povremeno je bilo uporište ratnika, pa otuda i naziv ostrvu, koji su čeznuli da osvoje grad na grebenu i to im je u par mahova i uspevalo. Posle je izgrađen Novi Beograd na mestu močvare, a kada bude izgrađen Treći Beograd na levoj obali Dunava zaista će se potvrditi njegovo mesto u samom središtu. Ipak tu nije važna geografija i geometrija, Ratno ostrvo je središte zato što je iz njega došao glas o mestu za grad, da bude na obalama reka a zatim na sve strane, samo što horizont ne dotakne.    

Na Ratnom ostrvu su retke ptice odasvud, odlaze i dolaze tamo i, kad se vrate, donose glas odasvud, pronose poruke i odavde na sve strane, tako povezuju Beograda sa svetom. Takođe ptice kad doleću, mnogo njih ovde na ostrvu sviju gnezda i izležu svoje piliće. Ratno ostrvo je tako njihova domovina, a rođenjem na ratnom ostrvu mogu se ti ptići nazivati Beograđanima.

Zaista je jedinstveno da u središtu grada bude pusto ostrvo sa očuvanom izvornom prirodom, biljkama, pticama, gmizavcima kojih nema okolo, ostrvo koje se vidi odasvud i to je dragocenost koju treba čuvati. Ne samo zbog staništa Mudrog Bića, već i zato što je Ratno ostrvo verovatno najvažniji znak koji obeležava identitet duha Beograda. Ostrvo je ekološki i prirodni rezervat, zaštićen zakonom kao prirodno dobro, zaštićeno i urbanističkim planom gde se insistira na zelenom, na vodi, na očuvanju privilegije ostrva da bude poplavljeno svake godine jer tako eko sistem opstaje, tu se čuva priroda onakva kakva je bila i ako se izdrži i ne dozvoli graditeljsko nasilje koje se sa vremena na vreme ustremi na njega, osteće takva. Ostrvo je pribežište za ptice ali i za Beograđane od zla, loše muzike, glasnih komšija ali i od samih sebe. Tamo mogu da se izoluju i osame, zaštite i mogu da posmatraju i čude onome što se događa u Beogradu tamo, na grebanu i podno njega, preko reka.

Ali nikako ne treba misliti da je ovo  mesto bezbedno zauvek u Beogradu. Ratno ostrvo je sa vremena na vreme tema jer je bila namera da se tu gradi neki velelepni centar za zabavu i kockanje sa neizbežnim hotelima veoma luksuznim, predlgana je i žičara sa Ratnog ostrva pravo na Kalemegdan preko ušća, a imalo je i namere da se učini most ka Novom Beogradu ili izgradnja zoo vrta sa kavezima za divlje životinje a o pticma koje su tu starosedeoci tu nije bilo reči. Pa da bi se tako što izgradilo nameravano je podizanje nivoa tla ostrva i bedemi radi zaštite od poplava jer takvi sadržaji ne vole da su im noge do kolena u vodi. Takve ideje su zaista postojale a ako ih je bilo ranije pa su na sreću Beograda angažovanjem branitelja ostrva nekako osujećene, moguće je da nisu zaboravljene bez obzira na zaštitui i urbanističke planove. Mogu se probuditi i ponovo i napasti ostrvo, nije nemoguće da neka politička vizija uz volju onih što prostor gledaju samo sa lukrativne strane, ili obnovljena urbanistička ideja sve promeni i onda je Ratno ostrvo izloženo opasnosti i može postati jedan od gradskih kvartova. Uostalom, jednom je uvažena umetnica sa referencom jabuke iz Njujorka predlagala trokraki most sa jednim pipkom na ostrvu a ima i ideja o nekoj veoma velikoj srpskoj kuli svetilji po sred prirodnog zaštićenog dobra.    

Zato je oprez neophodan, zatišije može biti taktička zamka, da se otupi i uspava duh branitelja, mada i kad nastupi uspavanost zna se da Mudro Biće bdi kao i proteklih vekova i pozvaće kada bude vreme i potreba da se ogrne ratnički plašt. Borba za opstanak Ratnog ostrva traje i opuštenost je nedopustiva uprkos Generalnom planu i zvaničnoj zaštiti prirodnog rezervata. Beograđani treba da spavaju na jedno oko i čekaju poziv sa ostrva, nesanica da bude njihov doprinos za opstanak i očuvanje staništa onog Mudrog Bića ispod, negde u šumi ili iznad ostrva, jer ako graditelji nadvladaju i započnu neku nepodopštinu u vidu razigrane arhitekture moguće je da će Mudro Biće posle toliko vekova dići ruke i otići, neće se više znati kako je i odakle nastao grad. Zato je izgradnja bilo čega, izgradnja bedema i podizanje nivoa ostrva radi zaštite od poplava nemoguća, jer se Beograd onda ne bi prepoznao, ostao bi dezorijentisan u svetu bez svog središta.

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 11:26 04.04.2013

...

Postoji i priča o rukavcu koji teče pored hotela Jugoslavija, na čijem se kraju deo Dunava uliva u Savu, nakon čega se Sava uliva u preostali deo Dunava :)

Naime, po priči taj rukavac nije uopšte postojao sve do V veka nove ere, kada su ga iskopali hunski zarobljenici kako bi negde na njegovom potezu bio sahranjen Atila "bič" Božiji. Nakon polaganja sarkofaga svi svedoci su nestali, dok je jedini preostali, Dunav, prvi put tada pušten da poteče novim delom korita.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:01 04.04.2013

Re: ...

dok je jedini preostali, Dunav, prvi put tada pušten da poteče novim delom korita.
Nisam znao za ovu lepu priču ... hvala
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:50 04.04.2013

Nemoj

o lađama, ko boga te molim...ni o kuplerajima...unapred hvala.
A Veliko ratno ostrvo volem, komšiluk mi je. Uvek u pogledu kroz prozor beogradski. Pardon, zemunski
albicilla albicilla 11:53 04.04.2013

ta tabla sa mapom zona zastite

...sto stoji kod hotela jugoslavija, sugerise da se ostrvo nalazi negde u juznom atlantiku ili na dnu indijskog okeana, posto te tice po coskovima, na gornjoj slici kropovane, pa napola ispale, nisu galebovi, kako to strucni upravljac ostrva zamislja, vec - albatrosi

ako je verovati informativnoj tabli koju je upravljac erektovao na zemunskom keju, ostrvo je jedinstveni rezervat za albatrose i druge lutalice okeanske, cime se nijedna druga prestonica sveCka ne moze podiciti
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:00 04.04.2013

Re: ta tabla sa mapom zona zastite

ostrvo je jedinstveni rezervat za albatrose i druge lutalice okeanske, cime se nijedna druga prestonica sveCka ne moze podiciti

Zato što druge sveCke nemaju Mudro Biće koje to organizuje ... te albatrose i ostale preletače ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:03 04.04.2013

Re: ta tabla sa mapom zona zastite


ako je verovati informativnoj tabli koju je upravljac erektovao na zemunskom keju, ostrvo je jedinstveni rezervat za albatrose i druge lutalice okeanske, cime se nijedna druga prestonica sveCka ne moze podiciti

Dunav je okean?! Nisam znala...
jigv jigv 12:07 04.04.2013

Ne slazem se...

...ali uopste. Dakle, prvo da kazem da sam i ja protiv gradnje kojekakvih kockarnica i hotela, jer je to besmisleno, ima dovoljno prostora za takve stvari i na NBG-u, ali i u delu starog Beograda koji ce se osloboditi izgradnjom Prokopa. Ali, bolje i to nego onako kako je sada: neupotrebljiv prostor koji nicemu ne sluzi ziteljima ovog grada, a ni ne ulepsava ga (mada je to subjektivno).

Licno, ja sam za izgradnju ogromnog parka nalik na Adu, a da se zoo vrt izmesti u taj park. Pod jedan, nadam se da se slazemo da nam treba jos jedan park nalik na Adu, kao i da obavezno treba izmestiti zoo vrt sa sadasnje lokacije, pre svega zbog skucenog prostora.

Pod dva, briga o nekakvim retkim vrstama ptica koje se gnezde usred urbane zone je, po meni, suluda. Pa, koliko je eko sistem Evrope izmenjen izgradnjom i sirenjem bezbroj gradova. Za zastitu ugrozenih vrsta postoje ogromni nacionalni parkovi, ali ne moze se nacionalni park postaviti usred grada.

A ono sto je jos ludje, jeste to sto tom "nacionalnom parku" niko ne moze ni da pridje. I mi sad treba da se divimo tim nekim retkim vrstama ptica na tom ostrvu na koje ne mozemo da krocimo niti mozemo da vidimo te ptice...

Kako ja to vidim, fanaticni ljubitelji zivotinja oduzimaju Ratno ostrvo Beogradjanima. To je urbana zona i tako se prema njoj treba ophoditi. A niko tamo ne bi gradio hemijsku industriju, nego park. A i kada se NBG gradio, u toj mocvari su isto zivele neke zivotinje, valjda. Da li biste bili protiv gradnje NBG-a u ono vreme?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:15 04.04.2013

Re: Ne slazem se...

da se divimo tim nekim retkim vrstama ptica na tom ostrvu na koje ne mozemo da krocimo niti mozemo da vidimo te ptice...


Mora se priznati da je to veoma dobro za ptice ...
albicilla albicilla 12:58 04.04.2013

Re: Ne slazem se...

jigv
...ali uopste... Licno, ja sam za izgradnju ogromnog parka nalik na Adu, a da se zoo vrt izmesti u taj park. Pod jedan, nadam se da se slazemo da nam treba jos jedan park nalik na Adu, kao i da obavezno treba izmestiti zoo vrt sa sadasnje lokacije, pre svega zbog skucenog prostora.


ada vec postoji. zasto ne nesto originalnije? prvi balkanski diznilend? ili novi nacionalni stadion? pa da sve te zivotinje u njega stavimo? i onda odvezemo ostrvo i prepustimo ga dunavu?


jigv
...ali uopste. ...Pod dva, briga o nekakvim retkim vrstama ptica koje se gnezde usred urbane zone je, po meni, suluda. Pa, koliko je eko sistem Evrope izmenjen izgradnjom i sirenjem bezbroj gradova. Za zastitu ugrozenih vrsta postoje ogromni nacionalni parkovi, ali ne moze se nacionalni park postaviti usred grada.


veliko ratno ostrvo je zelena oaza i srce grada. malo koji grad ima rezervat prirode u uzem centru (kejptaun je jedan od tih prelepih izuzetaka). vecinom su na periferiji, a centri nepovratno naruzeni i unisteni urbanizaciojom, negde uspesnijom, negde "beogradskijom". mi imamo retku privilegiju da usred grada imamo ostrvo ocuvane prirode na kome se cak gnezde najveci orlovi evrope. ne dozvolimo da bez toga ostanemo, jer tada beograd vise ne bi bio beograd.

jigv
...ali uopste... A ono sto je jos ludje, jeste to sto tom "nacionalnom parku" niko ne moze ni da pridje. I mi sad treba da se divimo tim nekim retkim vrstama ptica na tom ostrvu na koje ne mozemo da krocimo niti mozemo da vidimo te ptice...


ova tvrdnja je nista drugo do bezocna laz. ostrvo je u sezoni lepog vremena apsolutno pristupacno, cak i previse za moj ukus. ako zelite da se divite pticama, samo izvolite. ako ne zelite, ne uzimajte sebi za pravo da njima i vecini svojih ipak svesnijih sugradjana oduzimate nesto sto nije vase da ga uzmete. istrazivanja javnog mnenja (sproveo urbanisticki zavod, a rezultat je i mene - prijatno - iznenadio) pokazuju da vecina gradjana zeli zasticenu i neizgradjenu zelenu oazu usred grada.

jigv
...ali uopste... Kako ja to vidim, fanaticni ljubitelji zivotinja oduzimaju Ratno ostrvo Beogradjanima. To je urbana zona i tako se prema njoj treba ophoditi. A niko tamo ne bi gradio hemijsku industriju, nego park. A i kada se NBG gradio, u toj mocvari su isto zivele neke zivotinje, valjda. Da li biste bili protiv gradnje NBG-a u ono vreme?


prethodna stavka dokazuje netacnost vase tvrdnje, i sugerise, pretpostavljam, zelju da budete sto odsto u pravu? a "u ono vreme" sam se tek rodio i nisam se pitao ista vise nego sto se danas pitam.

da sam se pitao, potrazio bih kompromis i ocuvao deo tadasnjih mocvara za buduca pokolenja. no, to je bilo drugo vreme i takav glas ne bi imao prodju. nase je da se potrudimo da u tom asdpektu ovo vreme bude bitno drugacije.
Jukie Jukie 14:42 04.04.2013

Re: Ne slazem se...

Nadam se da je ovo bilo sarkastično rečeno

Edit: kad sam bio mali, gledao sam neku emisiju gde su doveli raznu decu da planiraju grad koji vrlo liči na Beograd, i neka brbljiva devojčica je rekla da je najbolje da se močvara osuši jer šta će ona tu, a predstavnik flore i faune (neki mutavi dečak) je samo slegao ramenima, i ostade da će isušiti močvaru
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:26 04.04.2013

Re: Ne slazem se...

jigv

Veoma je zanimljivo gledati koliko ima različitih načina mišljenja, namera, želja, vizija, skala vrednosti i onda se pitati kako je moguća tolika kreativnost u negativnom pravcu i kako ona nastaje. "Uređivanje" Ratnog ostrva putem izgradnje parka, verovatno sa popločanim stazama, klupama, rondelama, fontanama, bistama zaslužnih građana, posebno zasađenim drvoredima koji određuju pravac kretanja šetača, pa onda deo koji je zadržan kao autohtona ostrvska priroda, pa kavezi sa retkim pticama ili njihovim modelima od gipsa a postavljenim na granama onog drvoreda, opisi naziva i vrste ispod svakog stabla, pa cvećnjaci, nisam rekao svećnjaci mada je u ovom slučaju to isto. Da bi to bilo izgradili bi se lukobrani, nasipi, podigao bi se nivo tla ostrvskog na mnogim mestima da bi se vodostaj obuzdao koji nestašno menja nivo nagore svakog proleća jer u to vreme sve se budi i stremi ka suncu i ostrvo bi onda bilo zaista potoljeno u bukvalnom smislu reči.

Prirodni rezervat očuvan kroz vekove u sred grada, uprkos svemu što tuda i okolo prođe je autentična vrednost koju Beograd poseduje, važan deo njegovog identiteta i gradske memorije pa čak i da ga država nije zaštitila kao prirodno dobro građani bi trebali da imaju osetljivost prema tome, ne samo prema pticama mada i te leteće beograđane ne treba zanemarivati. Bilo je vremena i to ne tako davno kada su samo te ptice mogle da odu u svet ali su se ipak vraćale i to treba ceniti. Toliko o ostrvu i vizijama i sreća je da u Beogradu među milion i po građana ima dosta onih koji imaju viziju da očuvaju dragocenost koja im je data a oni drugi to očito nisu zaslužili.

Uostalom, ne brinite, niste sami u svom viđenju budućnosti ostrva, sretao sam već vaše istomišljenike i zato i preporučujem i pozivam Beograđane da spavaju na jedno oko. Oprez je majka opstanka kao što reče Praotac bežeći od sabljastog tigra onomad.




kakapo kakapo 15:45 04.04.2013

Re: Ne slazem se...

Ali, bolje i to nego onako kako je sada: neupotrebljiv prostor koji nicemu ne sluzi ziteljima ovog grada, a ni ne ulepsava ga (mada je to subjektivno).

A žitelji ovog grada su samo ljudi? Jel' da? Galebovi (oni Jelicini, što kiče), golubovi, čaplje, vrane, vodomari, liske, vetruške, gušteri, belouške, žabe, psi, mačke, ježevi, da, i pacovi ( nije da ih volim), kornjače, ribe, rakovi, školjke... Oni nisu? Pa odakle nam ideja da je priroda baš samo naša?
Inače, u jednoj knjizi o urbanizmu davno sam pronašao jedan rad o idealnoj poziciji grada i njegovom razvoju. Kao primer je naveden veliki grad na ušću jedne velike reke u drugu, još veću( ne "na ušću dveju reka"!). Centar tog grada je dabome, iznad ušća, a onda se grad ne razvija koncetrično zbog tih reka, već duž stranica zamišljenog trougla, tako što se produžavaju stranice i osnova tog trougla s vrhom na ušću. Na taj način gotovi svi delovi grada, a i sam stari centar imaju neprekidan dodir s, manje više netaknutom, prirodom. I zamislite, taj grad nije Beograd! Ali na planu, gotovo da je isti (sve s velikim ostrvom na ušću). Ne znam da li je taj grad iskoristio svoje prirodne prednosti. Bojim se da nije. Ali Beograd, za sada, ima u svome srcu netaknutu prirodu. Ja se nadam da će tako i ostati.
A da, kviz pitanje je koji je to grad?
NNN NNN 08:46 05.04.2013

Re: Ne slazem se...

neupotrebljiv prostor koji nicemu ne sluzi ziteljima ovog grada
ako ništa drugo, ono bar proizvodi kiseonik.

Ps. sve što Albicilla napiše o VRO ima moju blanko podršku
(Albicillu za upravnika VRO )
bolid1 bolid1 17:21 04.04.2013

Ja na Ratnom ostrvu

E, sad ste me trigirali.

2006. godine, prvi volonterski kamp koji sam vodio je bio na VRO, 10 volontera (Francuska, Grcka, Turska, Italija i Ukrajina). Cilj je bio skupiti sto vise plasticnih flasa, kojih tamo ima u neverovatnim kolicinama, narocito na delu koji je tacno na uscu, samo nanose reke. Sta smo sve nasli tamo...jel' dovoljno da kazem izgubljene tovare benzina povezane kanapom, mali muzej sankcija.

Mesto, kao mesto je predivno, za 10 dana nisam imao osecaj da sam u Beogradu, nema buke, nema nicega, ljudi, tisina u sred grada, divljina, vrucina, bez pijace vode ali beskrajno zabavno i naporno

Ne znam bas da pisem pismene zadatke, bio sam tamo, upoznao ljude koji imaju sojenice i tamo i beskrajno brinu o ostrvu, zovu policiju cim nekome padne na pamet da lovi ptice, a policija dodje momentalno, svo djubre svoje nose preko reke i tako...zao mi je sto ljudi ne mogu da odu duboko na osrvo, a i nije...vise ljudi, vise problema. Treba da ostane takvo, kakvo je sad, nedodirljivo...sjebali bi mi to momentalno!

Evo i malo fotki, malo ih ima, na zalost...





Da ne bude, samo su sedeli





E, a ovo je bila apsolutna ikona kampa, Boban, koji nas je vozio preko reke svaki dan, kako on lepo na Srpskom objasnjava Zemun i kako ga svi slusaju i na neki cudan nacin razumeju, to trba videti...nisam video coveka od onda, ali strasan, strasan lik.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:19 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

VRO - jedno od najlepsih mesta u Beogradu. Bila bi nevidjena steta da se tamo bilo sta gradi. Bilo kakva urbanizacija Ostrva bi znacila ekolosku katastrofu - morali potpuno da ga promene zbog obezbedjivanja od izlivanja Dunava.

Cilj je bio skupiti sto vise plasticnih flasa, kojih tamo ima u neverovatnim kolicinama, narocito na delu koji je tacno na uscu, samo nanose reke. Sta smo sve nasli tamo...


Ostrvo je nevidjeno isprljano (uostalom kao i kej) - plastince flase u tonama, staklo, ostaci starog namestaja, auta i cega vec nema. Ova akcija je pomogla ali tako nesto bi trebalo redovno raditi.

Skeptican sam malo prema ovim ljudima koji 'beskrajno brinu o ostrvu'. Kakve su to samo udzerice tamo - nikad mi nije bilo jasno kako se neko buni protiv Kartonskog naselja a nista ne kaze protiv ovih 'sojenica' sklepanih od starih auta i najgoreg otpada. Zna li neko kako su ti ljudi zaposeli te 'parcele'? Kad se postavi pontonski most neki od stanara prelaze tamo i autima (sto je zabranjeno) kad uspeju da se 'dogovore' sa nekim od vojnih staresina. Urbana poljoprivreda i reciklaza je za svaku pohvalu ali to ne sme ici na ustrb okoline.
Inace, na Ostrvu, na zalost, pali vatru i rostilja ko gde stigne jer iako postoje neke regulacije niko ih se naravno ne pridrzava.





bolid1 bolid1 08:53 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

Neues aus der Nachbarschaft



Ne znam sta bi ti reko, moj utisak je bio malo drugaciji.

Nit je oko sojenica bilo djubreta, nit je to bilo zapusteno, cak i prilicno dobro odrzavano...VRO je solidno veliko, ja pricam o delu preko puta Juge i o samom Uscu, tu smo zalazili mi. Lido je radio punom parom i nikog zivog nismo sreli, a da nije imao veze sa nasim poslom, nikakva kola, nis'.

Leti je stalna populacija, recimo, 10 i nema novih, kad pogledas, to su sve ljudi 40+ koji brinu o tom ostrvu i sede tamo celo leto iako nema ni struje, ni vode. Mnogo su mi veci problem price o uvodjenju struje i vode, eto ti raje, good bye IBA.

Inace, na samom uscu su pobodene cevi i zatvorene ventilima...kopka mene, sta je to, dok mi jedan od lokalnih nije objasnio: snadbevanje Beograda vodom u slucaju teske nuzde. Te cevi idu nesto duboko pod ostrvo i samo se creva prebace i direktno ispumpavaju u stari Beograd.
NNN NNN 08:57 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

bolid1

Zna li neko kako su ti ljudi zaposeli te 'parcele'?
Ovo sam se i ja pitao.

Letos sam prepešačio ostrvo otprilike gde god sam mogao da prođem,
trajalo je satima - uživancija.
antioksidant antioksidant 09:06 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

Ovo sam se i ja pitao.

право првог
bolid1 bolid1 09:22 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu


право првог


Tako nekako, sa tim sto su oni tu dosli mnogo pre bilo kakvih zakona o zastiti i tu su. Nema novih, to je najbitnije.

U ta doba, a verovatno je tako i sada, VRO padalo pod nadleznost Zelenila i da bi otisao tamo legalno trebala je specijalna dozvola koju nisu bili radi da daju tek tako.

Prosao je solidan broj godina i nista me ne bi cudilo vise, secam se one pizdarije od festivala sto je na teske veze napravljen da se uzmu pare (bilo i nekih hapsenja posle), ostrvo izdrndano do besvesti, ptice se istraumirale (o ovome vise Albicilla, da se ne izlupetam nesto ), cak su na neke veze u EPSu malo otvorili branu na Djerdapu, da spuste nivo vode, koliko im treba...hebalo se njima sto je VRO proglaseno za IBA, sto je zasticeno podrucje...sto...e, zato i kazem, oni sto par meseci sede tamo, nek sede, najmanja su steta...
antioksidant antioksidant 09:26 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

sa tim sto su oni tu dosli mnogo pre bilo kakvih zakona o zastiti

ма није ту спорна заштита природне средине већ што су се населили на земљишто које није њихово
стварно је то нешто слично картонским насељима, само далеко од очију и у викендашкој варијанти
што се тиче прописа који су прекршени - све је исто
али има користи од њих. колико знам ти људи представљају веома активну заједницу на чишћењу и одржавању (труде се да одрже окружење колико могу)
с тим ако једног дана титулар острва (мислим да је то град) реши да их сели, не верујем да имају нека права

допуна
на том фестивалу је свирао јут.
то што нисам отишао ми је једна од највећих грешака у животу
ништа ме није спречавало. само моја свесна одлука.

погрешна.

bolid1 bolid1 09:31 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu


с тим ако једног дана титулар острва (мислим да је то град) реши да их сели, не верујем да имају нека права


Verovatno nemaju...jbg, korisni jesu, legalni nisu, jasno to i njima...

Dopuna:

svesno nisam otisao zbog VRO, a za Youth...jbg, ceracemo se jos
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:49 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

Ne znam sta bi ti reko, moj utisak je bio malo drugaciji.

Nit je oko sojenica bilo djubreta, nit je to bilo zapusteno, cak i prilicno dobro odrzavano...VRO je solidno veliko, ja pricam o delu preko puta Juge i o samom Uscu, tu smo zalazili mi. Lido je radio punom parom i nikog zivog nismo sreli, a da nije imao veze sa nasim poslom, nikakva kola, nis'.

Leti je stalna populacija, recimo, 10 i nema novih, kad pogledas, to su sve ljudi 40+ koji brinu o tom ostrvu i sede tamo celo leto iako nema ni struje, ni vode. Mnogo su mi veci problem price o uvodjenju struje i vode, eto ti raje, good bye IBA.


Razumem o kom delu pricas, a znam i ovu kucicu sa slike - ako se zadesim u Bg leti obavezno posetim VRO.
To sto su ovi pravili onaj festival, sto pokusavaju da uvedu vodu i ostale gluposti ipak ne opravdava ni ove udzerice. To je kao sa onim ruznim splavovima preko puta.
Auta nisu cesta ali se 'desi'. Ne kazem da te ljude treba iseliti samo je ono bruka kako izgleda. Moglo bi valjda i drugacije. Otpad koji je na Ostrvu je delimicno i zbog njih. Poslednji put sam bio pre dve godine i udzerice su pocele da se sire i u onaj deo preko puta Dorcola - isao posto se Dunav povukao i okolo svuda gume od auta, stari tepisi i dzakovi koji su korisceni kao 'materijal' za kuce.

право првог


Pa da.
bolid1 bolid1 10:08 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

udzerice su pocele da se sire i u onaj deo preko puta Dorcola - isao posto se Dunav povukao i okolo svuda gume od auta, stari tepisi i dzakovi koji su korisceni kao 'materijal' za kuce.


Jbg, not nice, rekoh, moje info su stare solidan broj godina

Sto se tice otpada, ima tu pola/pola. Struje na uscu su takve da sve sto dodje Dunavom, zavrsi na ostrvu, bukvalno sve. Probao iz camca sa plasticnom flasom i gledao kuda je nosi, direkt na osrtvo. Ironija je sto nama ostane sav otpad a Dunav dalje ode mnogo cistiji nego sto je dosao, slicno kao Sava kad prodje kroz Obedsku baru.
NNN NNN 13:40 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

на том фестивалу је свирао јут
i to za Џ
fenomenalan koncert!
antioksidant antioksidant 13:43 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

NNN
на том фестивалу је свирао јут
i to za Џ
fenomenalan koncert!

а птице плашиш?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:57 05.04.2013

Re: Ja na Ratnom ostrvu

а птице плашиш?

Ama ne, taman posla, pljeskale su kao lude, aplauzi do beskraja i pitale kad će opet ... :-
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:06 05.04.2013

Povratak temi ...

Postojanje tih nekoliko kućica na ostrvu nije dobro, stvara se presedan i onda svako može dodati svoju straćaricu, jer eto ima već, nisam ja ništa drugačiji i tako dalje kako to već biva ... Zaštita ostrva kao priridnog rezervata podrazumeva da ono bude pusto, nenaseljeno i dostupno svima koji žele da ga posete bez ograničenja, kućice su početak neke vrste privatizacije što se može oteti kontroli.

No to je lako rešivo jer oni nemaju nikakva prava na posedovanje tla na ostrvu i gradska vlast ih može odatle iseliti bilo kad. Problem o kome govorim u blogu je neprekidno pritiskanje da se tamo nešto radi, izgradi, ne može tako pusto a u centru grada, pa grad bi imao koristi od toga i onda se napravi koncert koji dovede gomilu ljudi, naprave neopisanu galamu, prospu djubre i odu poremetivši prirodnu ravnotežu koja je biljkama i životinjama i pticama i šetačima neophodna a koja je i zaštitni znak ovog mesta. Oko toga je potreban angažman i lepo mi je kad vidim da za to ima razumevanja ... bar na ovom blogu ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana