Umetnost

Sjajni Peeping Tom

Aja Jung RSS / 10.04.2013. u 13:16

 Peeping_Tom_A_Louer_6.jpg

Ovih hladnih apriliskih večeri u Beogradu, pozorišne sale su male za sve one koji žele da pogledaju predstave Beogradskog festivala igre... Redovi ispred ulaza Centra Sava, Opere Madlenianum, Pozorišta na Terazijama, Beogradskog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, potvrđuju da ima publike za kvalitetnu umetnost, bez obzira na sve ono jeftino i banalno što velikodušno servira današnji trenutak.

Oni koji su sinoć do poslednjeg mesta napunili teatar na Terazijama, koji su sedeli na patosu, ili visili sa galerije, ali i oni koji su ostali ispred pozorišta, oni koju su došli kako bi gledali jedno posve posebno i hrabro plesno delo belgijske trupe Peeping Tom, sigurno nisu pratioci jeftinih tv rijalitija. To je gradska gerila. Publika, koja je jedino gorivo za svaki umetnički projekat. Zato ovaj Festival pre svega duguje zahvalnost svojoj publici.  I žao nam je što neke naslove nismo zadržali, bar malo duže.. Bar još jedno veče u Beogradu.....

Jedna argentinka i jedan francuz, Gabriela Karizo i Frank Šartije, umetnički i životni dvojac - napravili su novu hit predstavu, koja je ponela naslov "For Rent". U doba krize, mnogi su zbog ovog naslova na plakatima, pomislili da se neki od najboljih svetskih teatara izdaju. Od izdavanja kuće u kojoj su se smestili najčudniji likovi, koreografi su razvili ideju da je sve u životu, pa i život sam zapravo nešto što se koristi privremeno, nešto što se iznajmljuje korisniku na određen period. Oni tako otkrivaju lavirint u kome su sumanuti likovi zarobljeni u zbrci svojih misli, suočeni sa svemirom u kome je sve privremeno, i kao takvo zamenjljivo... U prostoru dnevne sobe, gde brojna vrata i stepenice čine da se može nestajati i ponovo pojavljivati, scenom u jednom momentu vlada mecosopran u zalasku karijere, a u sledećem vlasnica kuće koja ulazi u diskutabilnu vezu sa svojim slugom. Dve žene su okružene hordom likova, sinovima, muževima, obožavaocima, gostima... Gomila proganja ove dame u dno njihove imaginacije. Filmske scene iz davnina, lelujanje između realnosti, snova i košmara... Koreografija koja okleva između akrobatike i vokabulara koji stavlja pokret u službu priče... Minuti u kojima treba uživati u potpunoj apsurdnosti, humoru i zaprepašćujućim slikama.

A Festival... Mi idemo dalje. Pred nama je predstava Baleta Državne Opere iz Beča.  Prvi, a sigurno zadugo i jedini put u Beogradu... 82 člana baletskog, administartivnog i tehničkog tima stižu danas i sutra.  Sa njima i dva kamiona opreme.. Negde na drumu, mimoišli su se sa kamionima trupe Peeping Tom i Balet Preljokaž, koji su krenuli ka Madridu i Parizu...  Dok odlaze, ne mogu da se otmem onoj: "Putuj Evropo, nama je ovde... taman kako smo zaslužili"...

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

idea_woman idea_woman 13:29 10.04.2013

totalni teatar

Zbog ovakve predstave vredi odvojiti vreme, novac, emocije. To je kao da gledate film uživo...kakvi umetnici...kakva scenografija i kostim...kakva maestralna režija...predstava koja nam je pokrenula emocije i ispunila srce ponosom što smo sinoć bili svedoci jednog veličanstvenog umetničkog čina.
antioksidant antioksidant 13:50 10.04.2013

уф

Oni koji su sinoć do poslednjeg mesta napunili teatar na Terazijama, koji su sedeli na patosu, ili visili sa galerije, ali i oni koji su ostali ispred pozorišta, oni koju su došli kako bi gledali jedno posve posebno i hrabro plesno delo belgijske trupe Peeping Tom, sigurno nisu pratioci jeftinih tv rijalitija.

оштро и на прву
али, била је и моја тетка а гледа вб редовно
мада вб је можда не спада у ред јефтиних ријалитија?

и да
"Putuj Evropo, nama je ovde... taman kako smo zaslužili"...

добро нам је
између осталог и због овог твог* фестивала
хвала ти

*твог јер си уложена у њега у потпуности
Aja Jung Aja Jung 14:34 10.04.2013

Re: уф

Pozdrav za Tetku :)

Hvala za
JJ Beba JJ Beba 19:09 10.04.2013

radujem se

Pred nama je predstava Baleta Državne Opere iz Beča. Prvi, a sigurno zadugo i jedini put u Beogradu.


eto mene u sava canetru. jedva čekam
Boris Drenca Boris Drenca 19:39 10.04.2013

Težina sunđera

Žalim zbog propuštenih predstava ali se i radujem Težini sunđera u utorak
Aja Jung Aja Jung 20:35 10.04.2013

Re: Težina sunđera

I ja se radujem Težini sunđera.... Kažu da se rimejk razlikuje od originalne postavke.....ali da je LUDILO....
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 22:11 10.04.2013

cestitke za ovogodisnji jako dobar

festival i preporuka za zanimljiv komentar

Dok odlaze, ne mogu da se otmem onoj: "Putuj Evropo, nama je ovde... taman kako smo zaslužili"...
tetka_jelena tetka_jelena 11:00 11.04.2013

hvala


Svaki od performansa koje sam gledala je prica za sebe.
Uzivanje je biti u publici, pa makar sedela i na stepenicama.
predatortz predatortz 11:24 11.04.2013

Re: hvala

tetka_jelena


AO, je l' ovo tetka?
tetka_jelena tetka_jelena 11:37 11.04.2013

Re: hvala

ja sam nova "tetka_jelena". Od danas. Nadam se da je ovo bila dobrodoslica
predatortz predatortz 11:39 11.04.2013

Re: hvala

tetka_jelena
ja sam nova "tetka_jelena". Od danas. Nadam se da je ovo bila dobrodoslica


Naravno da jeste

Blogokolega AO je pominjao svoju tetku, zbog toga šala...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana