Politika| Region

EU-SAD-MNE

Željko Ivanović RSS / 14.02.2008. u 17:57

 

Neću o vama jer ste vi zaista izgubljen slučaj. I Bog je digao ruke od Srbije, zašto bih ja čekao. Podržao sam Tadića u drugom krugu i veselio se kad je pobijedio. Ne zato što je Crnogorac, makar i poreklom, već što je, kako sam i napisao u tekstu podrške, manje zlo. Ili da ne zvuči tako grubo – manja šteta. Da li sam bio u pravu, ne samo ja već stotine hiljada onih koji su iz istih pobuda izašli u drugom krugu, sada već nijesam siguran. Ali, ne bih o tome. Tema, dakle, nije Tadić. Ali sam morao da pomenem njegov slučaj, jer u tom blogu, ili manifestu kako bi rekao Joe Black, protadićevsku poziciju sam obrazložio i činjenicom da je pobjeda kandidata demokratske Srbije duboki interes demokratske Crne Gore. Ma kako ona mala bila. I Crna Gora i demokratska opcija unutra nje. Samim stavom, “malo (demokratskih) rukah, malena i snaga”, dao sam i odgovor na pitanje da li na unutrašnjem cg planu postoje snage dovoljno snažne, brojne i sposobne da izvrše neophodnu promjenu. Glemt, kao zakleti anarhista, dovodi u pitanje kompletnu opoziciju, posebno onaj vojvodski dio, Mandić i ostali. Xenia je uz njega a Njegoš ipak, pokazuje neočekivanu širinu i traži zajednički front protiv režima, iako se stiče utisak da to čini jer je ubijedjen da će biti drugog kruga i da će tamo proći njegov kandidat Mandić. Dakle, Bog je digao ruke i od Crne Gore. Đukanović će vladati još 5 mandata. Milo Deseti, baš dobro zvuči

Ali, da se vratim temi. Da li jedan režim koji je nastao u “godinama raspleta”, utemeljen na prvobitnoj akumulaciji kapitala i kontroli poluga sile, može biti promijenjen unutrašnjim potnecijalima koji trenutno postoje u CG. Ako su u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, braća po vlasti našeg vođe, obarana ili delegitimisana, uz svesrdnu podršku Evropljana i Amera, da li u CG do promjene može doći bez njihovog uplitanja. Tim prije što je ovdašnja vlast, ako se uzmu parametri po kojima ona funkcioniše, mnogo jača, to jest nedodirljivija, nego što je to bila u SHB (Srbiji, Hrvatskoj, Bosni) u momentu propadanja. Đukanović je mnogo jači danas nego što je bio u vrijeme jednoumlja, izolacije, koalicije s Miloševićem, kad je na izborima osvajao blizu 70 odsto glasova. Sada ima mnogo više novca, mnogo suptilnije metode vladanja, i mnogo veću kontrolu nad aparatom sile. Uz sve to na međunarodnom planu nije izolovan, čak ima naklonost pojedinih važnih zemalja međunarodnog poretka. Tu mislim i na neke, istina manje važne, EU članice, naravno na Rusiju, dok je Amerika još zagonetna ali bi se prije moglo reći da je uz njega nego protiv.

Generalno ako se posmatra odnos EU s jedne i SAD s druge strane, moglo bi se reći da je pristup EU mnogo angažovaniji i samim tim korisniji za razvoj demokratije u CG. SAD se zasad ponašaju po, kako bi rekao Rus Lavrov, međunarodnom pravu i čuvenom principu koji obožava svaki diktator - nemiješanja u unutrašnje stvari suverene zemlje. Time Vašington, možda nesvjesno, ponekad opstruira napore EU da potpomogne borbu protiv kriminala, korupcije i ostalih anomalija crnogorskog društva. Ako se pogleda diplomatska aktivnost crnogroskih prvaka, skoro da se ne pamti kada je neko od iole relevantnijih EU političara razgovara s njima, ili, ako je i došlo do razgovora oni nijesu po “naše” bili prijatni. S druge strane, svako malo, ovlašćeni predstavnici Vašingtona, počev od Danijel Frida do izvjesnog Nate, srijeću cg ministre i odaju priznanja za “uspješnu balkansku priču” (Roćen). Možda Ameri nijesu dovoljno upućeni u problematiku, ili, onako poslovično pragmatični vode računa samo o regionalnim stvarima, gledajući kroz prste Đukanoviću kada je u pitanju njegovo ponašanje unutar Crne Gore.

To uslovno rečeno evro-američko razilaženje u pogledu MNE, još je upadljivije ako se poredi ponašanje diplomatskih predstavnika Evrope i Amerike u Podgorici. Pod Evropom podrazumijevam, jezikom Bušove administracije “staru Evropu”, dakle, ekonomski najjače EU zemlje i osnivače same Unije. Neki od njih su već imali problema zbog “miješanja u naše unutrašnje stvari”, tako da je ministar Roćen morao i javno da ih prozove , odnosno, da im priprijeti. To je imalo efekta posebno kod ambasadora novih i manjih članica EU koji se ponašaju češće kao navijači ili simpatizeri aktuelne vlasti nego kao objektivni analitičari i kritičari postojećeg stanja. Dakle, ako se ocjenjuju stavovi, mišljenja i istupi, diplomata iz te stare Evrope i stavovi američkog ambasadora u Podgorici onda je razlika više nego očigledna. I teško da bi se mogla podvesti pod formulaciju različiti diplomatski stil samih ambasadora ili zemalja koje predstavljaju. Tako, ambasador jedne od vodećih EU zemalja, Njemac Tomas Šmit, veoma često ukazuje na probleme nepotizma, korupcije, kriminala, definišući stvar veoma dobrom metaforom o “crnom pauku korupcije koji u svojoj mreži drži Crnu Goru”. S druge strane, njegov američki kolega Roderik Mur, kad u rijetkim prilikama, čak iznudjeno, pomene iste probleme govori o njima na način kakav impresionira našeg ministra inostranih djela – da je to uobičajeni problem za jednu zemlju u tranziciji i da se po stopi kriminaliteta CG ne razlikuje od zemalja iz okruženja. Istina, za tako uzdržan i rezervisan stav ambasador USA ima opravdanje – čovjek je nov, tek je pola godine u Podgorici. Iako je prije ovog mandata godinama bio američki diplomata broj 2 u Beogradu.

Da u evroatlanskom pristupu nije sve naštimovano i ujednačeno po pitanju Montenegra govore i različite reakcije spram povratka Đukanovića na mesto predsjednika Vlade. Iz Evrope su, počev od raznih analitičara i eksperata do političara, članova SE i EP, dolazile ocjene i procjene koje su iskazivale skepsu spram demokratskih kapaciteta starog-novog premijera. Vrhunac je bio stav poznatog austrijskog socijaliste i uglednog člana EP Hansa Svobode da se Đukanović ne bi trebao iznova vraćati u državnu politiku dok se ne razriješi slučaj šverca cigareta koji se skoro deceniju vodi u Italiji, sa još uvijek neizvjesnim epilogom.

S one strane Atlantika nije bilo nekih zapaženijih reakcija, pokazana je, opet, uzdržanost koja se može tumačiti po onoj narodnoj “ćutanje-odobravanje”. Štaviše u pojedinim medijima su se pojavile spekulacije da Đukanović dolazi uz podršku zvaničnog Vašingtona i nakon što su oni dali zeleno svijetlo. Navodno neće izostati ni podrška. Ona se ovoga puta iz objektivnih razloga ne može manifestovati na direktan, politički način, kao krajem prošlog i početkom ovog vijeka, već će doći ekonomskim putem. Isti izvori tvrde da će odmah nakon Đukanovićevog ustoličenja veliki američki investicioni val preplaviti Crnu Goru. U takve glasine se potpuno uklapaju posljednji istupi ambasadora Mura koji je u više navarat govorio da je nezadovoljan nivom USA investicija u CG i da će sve učiniti da se ta stvar unaprijedi. Ukoliko bi se to desilo, i u tom obimu i u pomenutim terminima, onda bi Vašington debelo pripomogao ne samo novom premijeru već i njegovom kandidatu u aktuelnoj predsjedničkoj kampanji.

Opozicioni lideri i njihovi štabovi tvrde da su dobili garancije od Mura da se SAD neće, ni na koji način, miješati u predsjedničke izbore. Iako su oni zadovoljni s tim, sama ta činjenica Vašington svrstava na stranu DPS-a jer u aktuelnoj situaciji najviše što neki strani i nepristrasni igrač može da učini za Đukanovića je da se ne miješa i ostane po strani. I da mirno posmatra kako se po “demokratskim pravilima igre” koje je on sam koncipiraa i izdiktiraa održi “ravnopravna” trka za predsednika Republike. Bilo bi zaista kompromitujuće za jednu ozbiljnu zemlju da još stanu iza kandidata Vujanovića kojeg podržavaju korumpirane političke strukture, mafija i tajkunska oligarhija. To ne očekuje ni sam Đukanović. Međutim, skeptici ne isključuju i tu mogućnost jer kako im je regionalno Đukanović još uvijek važan, pogotovo u vrijeme kada se rješava status Kosova, Ameri bi mogli, kao mnogo puta ranije u raznim regionima svijeta, da zaigraju na kartu koja je sporna sa moralnog i demokratskog, ali ne i sa makijevelističkog stanovišta. Kad već pominjem pitanje Kosova i tu je postignuta kooperativnost zvanične PG i Vašingtona – Đukanović je s jedne strane izjavio kako će CG pratiti stav Evropu po tom pitanju, ali da neće žuriti, dok je Mur uzvratio da SAD imaju veliko razumijevanje za poziciju CG i neće je pritiskati sa priznanjem nekadašnje srpske pokrajine.

U nedjeljama koje dolaze pokazaće se kordinate zvaničnih politika Brisela i Vašingtona spram Crne Gore. Ono što je najrealnije očekivati je da se i jedni i drugi zadrže u ravni posmatrača a ne aktera na našoj političkoj sceni. A to je ono što odgovara Đukanoviću. Kada nije mogao ništa učiniti protiv Miloševića, i Brisel i Vašington su svakovrsno stali iza njega – sada kada je njegovo političko vrijeme isteklo i kada vlada uz pomoć sile i novca, njega je nemoguće delegitimisati bez podrške istih centara moći. Koji nagovještavaju da će ostati po strani. Što u real politici znači na Đukanovićevoj strani.

Željko Ivanović

Bulevar Osame i Solane, do jutros Mila i Marka, još danas Bulevar Borisa (Kidriča), prethodno Lilića i samo Lilića, prošle nedjelje Bulevar Gudžarat, prošle godine Milana i Romana, a bio je i bulevar sumraka, koliko juče Čede i Bebe, donedavno EK i OEBSA, ranije korupcije i kriminala, prije toga Ranka Krivokapića, a davno, veoma davno, Svetog Petra Cetinjskog)

 

Atačmenti



Komentari (93)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

angie angie 18:01 14.02.2008

sad se svi posipate pepelom,

a zar nije BT samo deo razradjene firme, gde su glasachi jedina opozicija za one koje su podrazli-naravno zbog laznih obecanja!
niki m niki m 18:17 14.02.2008

nejasno

Iz teksta se uopste ne vidi zasto bi USA ili EU, rusili ili pomagali rusenje Djukanovica. Crnogorci ga vole, to je definitivno. Jeste da mnogi van CG tu ljubav ne razumeju ali to nije ni vazno. USA ga vole, EU nije nikada nista direktno rekla protiv Djukanovica. Jesu neki cinovnici gundjali malo zbog cigareta ali to nije nista ozbiljno. Prema tome, ja ne vidim razloga zasto bi Djukanovic uopste i pomisljao da se sklanja sa vlasti.
Željko Ivanović Željko Ivanović 19:26 14.02.2008

Re: nejasno

Crnogorci ga vole, to je definitivno. Jeste da mnogi van CG tu ljubav ne razumeju ali to nije ni vazno.


fenomenalno
Joe Black Joe Black 01:19 15.02.2008

Re: nejasno

Da li jedan režim koji je nastao u “godinama raspleta”, utemeljen na prvobitnoj akumulaciji kapitala i kontroli poluga sile, može biti promijenjen unutrašnjim potnecijalima koji trenutno postoje u CG. Ako su u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, braća po vlasti našeg vođe, obarana ili delegitimisana, uz svesrdnu podršku Evropljana i Amera, da li u CG do promjene može doći bez njihovog uplitanja.


Dakle, moj stav je odavno poznat, u najkracem, rezim je u danasnjem stanju, po mom skromnom misljenju i zbog tvoje podrske (i ljudi oko Vijesti, Monitora itd) koja je trajala od 1997 do 2007, punih 10 godina dana, a koja je i nominalno ozvanicena 1997 u tekstu o PAKTU O NENAPADANJU.

Pitanje koje danas postavljas je OK i na mjestu. Medjutim iz njega zakljucujem sljedece.

1. Opozicija je nesposobna - SAGLASAN SAM. S tim sto smatram da je pod punom kontrolom Djukanovica
2. EU i USA treba da pomognu - SAGLASAN SAM. Ali smatram da ovim tekstom zelis da oni pomognu Vijestima i politicarima koje podrzavate, a sto je po meni pogresno. Za tako nesto nemate dobre preporuke.
3. EU i USA se nece mijesati - NISAM SAGLASAN. Direktno podrzavaju DPS i SDP na ovaj ili onaj nacin. Pada mi na pamet cak i jedna ludost od prije par godina - sjecas se izbora na kojima je americki konzul na izborni dan setao sa sefom DPS-a najprometnijom ulicom grada u kome se izbori desavaju. Nemoj sumnjati da li imam fotku
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:53 15.02.2008

Re: nejasno

1. Opozicija je nesposobna - SAGLASAN SAM. S tim sto smatram da je pod punom kontrolom Djukanovica
2. EU i USA treba da pomognu - SAGLASAN SAM. Ali smatram da ovim tekstom zelis da oni pomognu Vijestima i politicarima koje podrzavate, a sto je po meni pogresno. Za tako nesto nemate dobre preporuke.
3. EU i USA se nece mijesati - NISAM SAGLASAN. Direktno podrzavaju DPS i SDP na ovaj ili onaj nacin. Pada mi na pamet cak i jedna ludost od prije par godina - sjecas se izbora na kojima je americki konzul na izborni dan setao sa sefom DPS-a najprometnijom ulicom grada u kome se izbori desavaju. Nemoj sumnjati da li imam fotku


Da krenem od kraja. Ako imaš tu fotku pošalji mi, dobra ja za dokumentaciju. Vidjećemo, mada sam zaista siguran da EU neće podržati ni na koji način vlast, dok za Amere nemam tih garancija.
Drugo, nema nikakve potrebe da EU i SAD pomažu Vijestima i ne vidim svhu tome. Što se tiče političara koje kao mi podržavamo - opet, kao i u godinama koje pominješ, nije stvar u tome da se podrži neki političar već da se podrže neke promjene. Ne neke već one koje su bolje za društvo, ili, manje štetne ako je već takav izbor. I ono najvažnije kada pozivam Zapad da se miješa ne radim to zbog ovih izbora ili bilo kojih narednih već zbog mišljenja da će njihovim miješanjem u naše unutrašnje stvari procesi demokratizaciej i vladavine prava biti ubrzani. Ne živi se samo uoči izbora.
Što se prvog tiče, u početku sam ih sve branio od vaših sumnji da ih Miles kontroliše, ali kako vrijeme prolazi počinje da "toči na sve strane". Ipak, mislim da se PZP zaista dosad ponaša opoziciono i da nema konkretnog povoda da se kaže kako su se našli pri ruci DPS-u za neki posao. Kao juče recimo S. Milić, još čovjek predsjednik stranke i predsejdnički kandidat a DPS čini kvorum za zakon o bankama.
Joe Black Joe Black 18:10 15.02.2008

Re: nejasno

Ipak, mislim da se PZP zaista dosad ponaša opoziciono i da nema konkretnog povoda da se kaže kako su se našli pri ruci DPS-u za neki posao.


Vijesti su objavile pomenutu sliku, tako da znam da je imate. Radi se o lokalnim izborima u Tivtu od prije 4 godine. Tad je kompletna opozicija optuzila Brajana Hojt Ji-a za podrsku DPS-u. Mozes odGooglati, brzo ces doci do podataka.

I dalje ne popustas za PZP. Od kad postoje do danas, rade za Djukanovica. Pokret za promjene, ranije Grupu za promjene formirala je Djukanoviceva vlada i njeni osnivaci su ministri iz Djukanoviceve vlade itd, dekani fakulteta, rektori, svi jednoglasno birani, kao u svim komunistickim zemljama, te sudije vrhovnog suda, direktor zavoda za skolstvo itd. PZP je Pokret Za jednokratnu uPotrebu. Istekao mu je rok trajanja.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:32 15.02.2008

Re: nejasno

I dalje ne popustas za PZP. Od kad postoje do danas, rade za Djukanovica. Pokret za promjene, ranije Grupu za promjene formirala je Djukanoviceva vlada i njeni osnivaci su ministri iz Djukanoviceve vlade itd, dekani fakulteta, rektori, svi jednoglasno birani, kao u svim komunistickim zemljama, te sudije vrhovnog suda, direktor zavoda za skolstvo itd. PZP je Pokret Za jednokratnu uPotrebu. Istekao mu je rok trajanja.


Ne radi se o popustanju ili propagiranju. Radi se o analiziranju na osnovu argumenata, događaja, realnih poteza. Tvoj pristup mi više liči na osporavanje po svaku cijenu, na svojevrsni nihilizam, a ne na pokušaj da se zaista stvari razjanse na racionalan način. Što je najgore takvim stavom, svi rade za Mila, ti najbolje podržavaš samog Mila jer je to ono što njegove šaptačke brigade (nekad su bile jagnjeće brigade problem) rade po CG. Efekat takvog stava je apstinencija svih glasača osim Milovih. Tako da onda ispada da ti mnogo više propagiraš DPS nego ja PZP.
Joe Black Joe Black 18:57 15.02.2008

Re: nejasno

Tvoj pristup mi više liči na osporavanje po svaku cijenu, na svojevrsni nihilizam, a ne na pokušaj da se zaista stvari razjanse na racionalan način. Što je najgore takvim stavom, svi rade za Mila, ti najbolje podržavaš samog Mila jer je to ono što njegove šaptačke brigade (nekad su bile jagnjeće brigade problem) rade po CG. Efekat takvog stava je apstinencija svih glasača osim Milovih. Tako da onda ispada da ti mnogo više propagiraš DPS nego ja PZP.


Naravno da se ne slazem. Moj stav o Djukanovicu je poznat iz svakog mog posta. Tako da ovaj tvoj stav predstavlja nefer konstrukciju i zamjenu teza. I sto je najbitnije moj stav nisi pokusao bilo kojom cinjenicom da negiras, naprotiv napadas me za kontrapropagandu. No da skratimo:

Kazi mi samo jedan jedini potez koji je uradio bilo ko iz PZP a koji je na bilo koji nacin ugrozio Djukanovica. A ja cu tebi onda reci nekoliko jako zanimljivih podataka o tome kako je DPS bildovao PZP. S tim sto je prethodno preko Monete regulisan stan za Medojevica u zgradi Blagote (Bace) Radovica od preko 120 m2. Da ne ulazimo u to ko je u petak 13. jula 2007. godine za 100 hiljada eura kupio akcije Izbora iz Bara, a odmah nakon toga u ponedjeljak objavio u svojoj novini tekst podrske ovaj kompaniji cije je vlasnik Djukanovicev kum Barovic sa naslovom, "Pod Rumijom se radja novi gigant", BAROVICEV EUROFOND ODLUCIO DA SPOJI TRI FIRME KOJE POSJEDUJU OGROMNE NEKRETNINE.
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:54 15.02.2008

Re: nejasno

Joe, vraćamo se na nivo razgovora iz kojeg sam mislio sam izašli. Ja te nijesam optužio za kontrapropagandu niti sam shvatio da si ti mene za propagandu. Rekao sam samo da kao što ti insistiraš na tome da su svi Milovi, neko može isto da postavi pitanje da li ti na taj način, nesvjesno dakle, radiš za istog tog M.Đ. To ej pojašnjenje oko propagande.
Drugo, zaista ne znam kako je "kako kažeš regulisan stan N.M." i preko koga. Čudi me samo da vlast dosad to nije plasirala a imala je đe. Sjećam se da je pokušala da poentira na temu tog stana ali ne pričom da ga je neko Medojeviću kupio nego da ovaj nije platio porez i da pare zarađuje u BG! Još manje mi je poznato ko je na dan ustanka prošle godine kupio akcije Izbor Bara a posle toga najavio u svojoj novini da se rađa gigant po Rumijom. Zaista bih volio i to da mi kažeš. Kao i to ko je kupio Medojeviću stan preko Monete. U protivnom, opet će ispasti da panjkaš i time radiš za Đukanovića. Kao njegove jagnjeće brigade po CG.
Joe Black Joe Black 21:47 15.02.2008

Re: nejasno

Da, izasli smo, naravno. To ipak nije tema bloga, a i nisi informisan. Izvinjavam se na maloj digresiji. Mislio sam da cu dobiti odgovor na prethodno postavljeno pitanje (o Medojevicevom konkretnom politickom ucinku). Ali sam svjestan da taj odgovor mogu dobiti jedino u formi izbjegavanja istog, zato sam svjestan te cinjenice usao u pomenutu digresiju. Nadam se razumijevanju.
Željko Ivanović Željko Ivanović 22:07 15.02.2008

Re: nejasno

Joe, ne mogu da ti odgovorim na racionalno i nesporno pitanje kada to pitanje zatrpaš ovakvim blaćenjem i trpanjem po ljudima. Zaista onda postaje izlišno voditi bilo kakav razgovor. Toliko na tu temu.
Sada da ti odgovorim na pitanje za koje si mislio da izbjegavam - PZP je konkretno pokazao djelovanjem u paralmentu, inicijativama u društvenom životu, saradnjom sa nevladinim sektorom, temama koje je nametao, načinom elboracije tih tema, da se ova vlast može osporiti na jedna drugačiji način od onog na koji je to rađeno u proteklih 10 godina. Pošto nijesam sad neki hroničar dnevnih zbivanja ili član njihovog rukovodstva ne bih mogao takstaivno da ti navedem šta su sve konkrteno učinili ali, uz sve mane, slabosti i ponekad što bi Glemt rekao nedosljednosti, oni jesu jedina alternativa ovoj vlasti. To ponavljam ne znači da ih veličam čak ni da ih simpatišem već da jednostavno racionalno prosudjujem ponudu koja postoji na ovdašnjem pol. tržištu. Ne mora da sam u pravu, možda si ti, možda su i oni Đukanovićevi igrači ali vrijeme je jedino koje će nam to razjasniti. Evo sad dok ovo pišem pada mi na pamet da su, čak i u ovako kontrolsianom i urušenom parlamentu, uspjeli da nametnu temu oko odbacivanja tendera za TE Pljevlja, da nametnu ali ne i realizuju priču oko Javnog servisa i članova Savjeta, da otvore priču oko korupcije vezane za ugovor Mup-Čelebić, čak i to što su glasali za Ustav je bilo vrlo korisno jer bi do danas guslali o patriotama i izdajnicima i izbori bi prošli u priči ko je za ustav a ko protiv,itd....
Joe Black Joe Black 02:10 16.02.2008

Re: nejasno

Ne mora da sam u pravu, možda si ti, možda su i oni Đukanovićevi igrači ali vrijeme je jedino koje će nam to razjasniti.


Slazem se oko vremena.

Evo sad dok ovo pišem pada mi na pamet da su, čak i u ovako kontrolsianom i urušenom parlamentu, uspjeli da nametnu temu oko odbacivanja tendera za TE Pljevlja, da nametnu ali ne i realizuju priču oko Javnog servisa i članova Savjeta, da otvore priču oko korupcije vezane za ugovor Mup-Čelebić, čak i to što su glasali za Ustav je bilo vrlo korisno jer bi do danas guslali o patriotama i izdajnicima i izbori bi prošli u priči ko je za ustav a ko protiv,itd....


Ovo oko tema je neozbiljno, to radi sva moguca opozicija na isti nacin punih 18 godina pa nikome nista. U svakom slucaju da zakljucimo, ti vidis PZP kao jedinu alternativu rezimu. Ja ne. Siguran sam da u su oni tu da odigraju onako kako Djukanovicu najvise odgovara u svakom trenutku koji bude pred nama. I ovdje bi se bilo najbolje pozvati na vrijeme. A ako bude teme posvecene kandidatima, tu cu se otvoriti.
andjelija andjelija 18:23 14.02.2008

moja pretpostavka

u sledecih 10 godina:

milo ce da je predvodi, razvijajuci tj. prodavajuci sve sto stigne stranim ulagacima;
korupcija kao forma ce prestati da postoji jer ce biti totalno pod milovom shapom
pojacana koncentracija liberala, isto tako i albanskog lobiranja za juznim teritorijama cg... i moguc gradjanski rat (berane i okolina su predvodnici haosa)
jos veci kontrast izmedju bogatijih i siromasnijih jer se u infrastrukturu u brdima i dalje ne ulaze, gradovi izgledaju katastrofalno spooky, a letnja sezona je u vrh glave tri meseca kada se cela cg sruci na obalu.
isto se NADAM da ce od boke ka hrvatskoj doci do izgradnje sopstvenih izvora vode i struje.
na makro nivou niko preterano nece biti zainteresovan za cg tako da ce lepo da proklizne pre srbije u evropsku uniju.

Lale Gator Lale Gator 10:44 15.02.2008

Re: moja pretpostavka

andjelija

isto se NADAM da ce od boke ka hrvatskoj doci do izgradnje sopstvenih izvora vode i struje.


Herceg-Novi dobija vodu iz Trebinja, cevovodom koji ide preko Konavala. Hrvati godinama naplaćuju harač za protok vode preko njihove teritorije, iako pravno-vlasnički gledano cevovod pripada građanima HN opštine, jer je iz njihovih džepova, iz budžeta HN finansirana njegova izgradnja u vreme SFRJ. Ovo je nažalost neki vid naplaćivanja ratne odštete od Novljana.

A treba izgraditi kanalizacioni sistem i za Kotor, i za Tivat, i Risan, i za HN i Igalo. Da govna ne idu više u zaliv, već na pučinu.

P.S. Za manje upućene:
U HN je još od raskola između Mila i Momira na vlasti SNP, crnogorski pandan DSS-u.

andjelija andjelija 16:44 15.02.2008

Re: moja pretpostavka

Lale Gator

andjelija

isto se NADAM da ce od boke ka hrvatskoj doci do izgradnje sopstvenih izvora vode i struje.


Herceg-Novi dobija vodu iz Trebinja, cevovodom koji ide preko Konavala. Hrvati godinama naplaćuju harač za protok vode preko njihove teritorije, iako pravno-vlasnički gledano cevovod pripada građanima HN opštine, jer je iz njihovih džepova, iz budžeta HN finansirana njegova izgradnja u vreme SFRJ. Ovo je nažalost neki vid naplaćivanja ratne odštete od Novljana.

A treba izgraditi kanalizacioni sistem i za Kotor, i za Tivat, i Risan, i za HN i Igalo. Da govna ne idu više u zaliv, već na pučinu.

P.S. Za manje upućene:
U HN je još od raskola između Mila i Momira na vlasti SNP, crnogorski pandan DSS-u.



ma znam... da covek popi..poludi... svako leto punimo flase i kante za svaki slucaj. blam. idem na izvor da sipam vodu! i da... kanalizacioni sistem... a vala i parking...samo sto se na drvece ne parkiraju. mada moram da priznam da je hn i igalo daleko cistije nego ranije. djubretari stvarno rade svoj posao. svaka im cast. ali zato voda..... odem na jahtin...pa moram da se zalim sto ne uzmu mrezu da pociste vodu....sve neka pljuvacka, govna bog te pita sta .... covece placam za tu plazu on meni nemamo cime da vadimo! rukom je mogao da pokupi da je imao rukavice... i nista ulazila sam u vodu ...iz zaleta. parola SNADJI SE.


Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:27 14.02.2008

Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Svako vreme je rezultat nekih prethodnih vremena, i predstavlja naslage događaja koji su proizvodili i na kraju proizveli momentalno stanje. Naše ukupno delanje u tom periodu je više bilo u smeru destrukcije i dekadencije, nego u smeru napretka demokratije i osavremenjavanja društva. Mi danas možemo zahtevati od svoje sadašnjosti bilo šta, ali ono što možemo da učinimo u direktnoj je zavisnosti od materijala kojim raspolažemo, a koji smo mi sami na gomilu navukli. Taj materijal je danas taman takav, da na jedvite jade nadvladavamo onu skoro polovinsku populaciju i čežnjivo gledamo ka Evropi. Ili, drugačije rečeno, sve vreme smo zasejavali i održavali kukolj, a hteli bismo da žanjemo samo zlatno žito. I sad cvilimo što nam je brašno gorko! Hm.. :))
niki m niki m 18:37 14.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Naše ukupno delanje u tom periodu je više bilo u smeru destrukcije i dekadencije, nego u smeru napretka demokratije i osavremenjavanja društva. Mi danas možemo zahtevati od svoje sadašnjosti bilo šta, ali ono što možemo da učinimo u direktnoj je zavisnosti od materijala kojim raspolažemo, a koji smo mi sami na gomilu navukli.


Vi ste prilicno filozofski nastrojeni i to je zaista lepo i za svaku pohvalu, ali kakve veze ima ovo sto ste napisali sa Milom Dj i CG, sto je, kako se meni cini, tema ovog bloga?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:48 14.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Ovo slikovito poređenje i pojašnjavanje je daleko od folozofije. To je veoma jednostavan način da se pokaže lice i naličje stvari. Inače, ima veze i sa CG, i sa Srbijom. Em je mnoga klika zajedničkog političkog porekla, em se i tamo i ovamo veliki deo populacije godinama trudio da ojača snage koje danas kritikujemo i čudimo se koliko su žilave. Ima po tom pitanju u ove dve države izvesne asimetrije, ali se svakako može reći da ono što koči društvo u Srbiji, i ono što koči u Crnoj Gori - jeste istog soja. Dakle, ili strpljenje, ili čir.
Pozdrav :)
Željko Ivanović Željko Ivanović 19:30 14.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Dakle, ili strpljenje, ili čir.


Na temu strpljenja - Ima jedna kineska poslovica koja kaže da ako se naoružate strpljenjem i mirno sjedite na obali rijeke, jednog dana, leš vašeg neprijatelja će sigurno proplutati ispred vas.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:55 14.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Željko Ivanović: " " Na temu strpljenja - Ima jedna kineska poslovica koja kaže da ako se naoružate strpljenjem i mirno sjedite na obali rijeke, jednog dana, leš vašeg neprijatelja će sigurno proplutati ispred vas.
Vidimo da Kinezi nisu uvek u pravu. Osim toga, jedna poslovica u izvesnim situacijama biva potvrđena kao pravilo, a u nekim situacijama ne. Život je kretanje i svaka situacija je pomeranje u odnosu na prethodna slična iskustva. Zato je, recimo, bukvalnim ljudima jako rizično davati moć u ruke, između ostalog i zato što su skloni papagajskom ponavljanju nekih uopštenih konstatacija koje su neki drugi ljudi pre njih izrekli, pa prema tim konstatacijama mere svaku novu situaciju, bez prave procene koliko je sama konstatacija na datu situaciju primenjiva. Znači, poštujte kreatore, plašite se sledbenika. Poštujte one koji sumnjaju ili imaju dileme, a bežite od onih koji dugo i grčevito brane svoj jedan te isti čvrst stav. Željko, Pozdrav.. :)

Joe Black Joe Black 01:21 15.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Na temu strpljenja - Ima jedna kineska poslovica koja kaže da ako se naoružate strpljenjem i mirno sjedite na obali rijeke, jednog dana, leš vašeg neprijatelja će sigurno proplutati ispred vas.


Slazem se sa poslovicom, mada se meni mnogo vise svidja poslovica Njenog Kraljevskog Visocanstva koja glasi: OSVETA SE JEDE HLADNA!

Hej, da li ovo znaci da je Djukanovic tvoj neprijatelj? Volio bih eksplicitan odgovor, ako nije problem... Hvala.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:01 18.02.2008

Re: Kako smo sejali, tako i žanjemo ..!!

Hej, da li ovo znaci da je Djukanovic tvoj neprijatelj? Volio bih eksplicitan odgovor, ako nije problem... Hvala.


Izvini Joe, tek sam sada vidio ovo tvoje pitanje. Ako pitanje izvlačiš iz kineske poslovice onda bi taj termin mogao da se odnosi i na M.Đ., ako me generalno pitaš onda ja nijesam sklon da bilo kome dajem toliki značaj. Pa ni Milesu. Zato mogu reći da je nemam neprijatelja i da onda ni Đukanovića ne doživljavam kao neprijatelja ali nijesam siguran da je s njim ista situacija glede moje malenkosti. Ali, nevažno.
jinks jinks 18:39 14.02.2008

Pesimisticka varijanta

Mozda se MNE drzi za jednu od kapija preko koje bi Albanci imali izlaz ka Zapadnom Balkanu i dalje ka EU, u slucaju da im prolaz drugim pravcima bude usporen. Mozda je u toj prici potrebna neka kooperativnija varijanta na celu MN, tipa omerta vamo omerta tamo.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 19:44 14.02.2008

optimistička varijanta

Željko Ivanović Željko Ivanović 20:22 14.02.2008

Re: optimistička varijanta

Trinidad, ako možeš da nađeš Živka Nikolića, recimo "U ime naroda", neku sekvencu - moglo bi još bolje da posluži.
Joe Black Joe Black 01:26 15.02.2008

Re: optimistička varijanta

Trinidad, ako možeš da nađeš Živka Nikolića, recimo "U ime naroda", neku sekvencu - moglo bi još bolje da posluži.


Slazem se. Mozda je najbolja ona s pocetka filma.

Ulazi nacelnik u radnicko naselje pored zeljezare sa izvrsiteljima na motoru i posmatra ljude koji bjeze u kucu i sklanjaju djecu. Posmatra ih i onako Djukanovicevski komentarise: "Dobar neki narod...". A izvrsitelj suvozac odgovara: "Trudimo se druze nacelnice".
Lale Gator Lale Gator 10:50 15.02.2008

Re: optimistička varijanta

Ili epilog Čuda Neviđenog, kada zbog pohlepe ,,prvobitnih akumulaša'' dolazi do ekološke katastrofe.

Pozdrav za potapanje Tare, za elektranu u Morači, za silose u Zelenici, za deponije u Tivtu, za saobraćajne zastoje od Budve do Baošića i vice versa, za vozače skutera, za krajputaše u kanjonu Morače.................. ima li kraja ovom spisku?
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:39 15.02.2008

Re: optimistička varijanta

Slazem se. Mozda je najbolja ona s pocetka filma.

Ulazi nacelnik u radnicko naselje pored zeljezare sa izvrsiteljima na motoru i posmatra ljude koji bjeze u kucu i sklanjaju djecu. Posmatra ih i onako Djukanovicevski komentarise: "Dobar neki narod...". A izvrsitelj suvozac odgovara: "Trudimo se druze nacelnice".


Surovo i sjajno.
umberto umberto 20:04 14.02.2008

kaze autor

Ne zato što je Crnogorac, makar i poreklom,

ne mogu da se otmem utiskom da bi autor nekoga podrzao samo zato sto je njegove narodnosti.
to puno govori o autoru. nista lepo.
andjelija andjelija 20:05 14.02.2008

Re: kaze autor

umberto

Ne zato što je Crnogorac, makar i poreklom,

ne mogu da se otmem utiskom da bi autor nekoga podrzao samo zato sto je njegove narodnosti.
to puno govori o autoru. nista lepo.



a-ha! moja rodjena sestra je crnogorka.
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:17 14.02.2008

Re: kaze autor

ne mogu da se otmem utiskom da bi autor nekoga podrzao samo zato sto je njegove narodnosti.


Umberto, otmite se utisku jer ćete u protivnom ostati u velikoj zabludi. A to ne bi ništa lepo govorilo o vama.
nikolla90 nikolla90 20:18 14.02.2008

Re: kaze autor

umberto


ne mogu da se otmem utiskom da bi autor nekoga podrzao samo zato sto je njegove narodnosti.
to puno govori o autoru. nista lepo.


I ja isto, od prošlog bloga, kad je prvi put pomenuto.. Mada sve mislim da autoru to nije bitno..
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:19 14.02.2008

Re: kaze autor

Anđelija od svih nacionalnosti, po pitanju lepote i zdravlja, najviše uvažavam i podržavam Beograđanke.
nikolla90 nikolla90 20:21 14.02.2008

Re: kaze autor

Željko Ivanović

Anđelija od svih nacionalnosti, po pitanju lepote i zdravlja, najviše uvažavam i podržavam Beograđanke.


Oprostiće mi Zemunke (naravno, ne ziljave, za njih me baš briga), ali - i ja.. :)
andjelija andjelija 20:26 14.02.2008

Re: kaze autor

nikolla90

Željko Ivanović

Anđelija od svih nacionalnosti, po pitanju lepote i zdravlja, najviše uvažavam i podržavam Beograđanke.


Oprostiće mi Zemunke (naravno, ne ziljave, za njih me baš briga), ali - i ja.. :)


a ste ga uboli....
ziveh/zivim u zemunu, rodjena u beogradu (mama beogradjanka, tata sa cetinja...klasicna fora..navatao bg-nku i uvalio se klasicno).....izjasnjavam se sa:

CEO SVET JE MOJ :))

nikolla90 nikolla90 20:33 14.02.2008

Re: kaze autor

andjelija


a ste ga uboli....
ziveh/zivim u zemunu, rodjena u beogradu (mama beogradjanka, tata sa cetinja...klasicna fora..navatao bg-nku i uvalio se klasicno).....


E, mnogo smo zastranili, mislim da autor nije ovakvu spiku imao na umu kad je pisao.. :)
andjelija andjelija 20:38 14.02.2008

Re: kaze autor

nikolla90

andjelija


a ste ga uboli....
ziveh/zivim u zemunu, rodjena u beogradu (mama beogradjanka, tata sa cetinja...klasicna fora..navatao bg-nku i uvalio se klasicno).....


E, mnogo smo zastranili, mislim da autor nije ovakvu spiku imao na umu kad je pisao.. :)


eto, to mu je ziva istina migracije crnogoraca od '60 godina.... a cujem nije jos stala. mada ih bosanci sad sisaju uveliko.
beogradski akcent (ali ne onaj odvratni grozni isfolirani od andjela urosa djurica).... skoro da se istopio.
jarane :)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:25 15.02.2008

Re: kaze autor

andjelija
a-ha! moja rodjena sestra je crnogorka.
...
.....izjasnjavam se sa: CEO SVET JE MOJ :))


e ti sa Andjelija bas kontra sveta:))) Koliko ja znam kod nas je, kad su dva rodjena brata/sestre u pitanju, najcesce da se jedno izjasnjava kao Crnogorac a drugo kao Srbin. I ako je ovaj prvi bas onako cistokrvan Crnogorac (kao ovaj nas g. 26) onda nema nikakve veze sa Srbima, nego ih cak i mrzi, bavi se izmisljanjem sopstvene istorije, crkve, jezika&gramatike ... a obozava mafiju, chedu etc ...
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 20:05 14.02.2008

...

ceda_urosevic ceda_urosevic 21:26 14.02.2008

Ovo je flagrantno kršenje pravila BlogaB92

Željko Ivanović
Neću o vama jer ste vi zaista izgubljen slučaj. I Bog je digao ruke od Srbije, zašto bih ja čekao.


Ako krenemo da se vređamo po nacionalnoj osnovi, gospodine Ivanoviću, daleko ćemo stići.

Moram priznati da sam iznenađen -- što stilom, što samom izjavom -- kad se zna da je Srbija prva na listi čekanja za prijem u Nebesko Carstvo. Gde je Crna Gora na tom spisku, gde? Ha, pa vi ni predpristupni ugovor o hospitalizaciji i kremaciji niste potpisali. Koliko ja znam, čekate (još uvek!) studiju o izvodljivosti.

Manite se EU i sličnih ovozemaljskih tvorevina. Srbija je uvek prednjačila prvenstveno u duhovnom razvoju, a vas ostale -- čeka duga beskonačnost čovekotvorenih saveza, ugovora i sporazuma.

Na kratke staze razmišljate vi Crnogorci -- kratke koliko i život sam.
Xenija Xenija 22:28 14.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila BlogaB92

ceda_urosevic

Željko IvanovićNeću o vama jer ste vi zaista izgubljen slučaj. I Bog je digao ruke od Srbije, zašto bih ja čekao.Ako krenemo da se vređamo po nacionalnoj osnovi, gospodine Ivanoviću, daleko ćemo stići. Moram priznati da sam iznenađen -- što stilom, što samom izjavom -- kad se zna da je Srbija prva na listi čekanja za prijem u Nebesko Carstvo. Gde je Crna Gora na tom spisku, gde? Ha, pa vi ni predpristupni ugovor o hospitalizaciji i kremaciji niste potpisali. Koliko ja znam, čekate (još uvek!) studiju o izvodljivosti.Manite se EU i sličnih ovozemaljskih tvorevina. Srbija je uvek prednjačila prvenstveno u duhovnom razvoju, a vas ostale -- čeka duga beskonačnost čovekotvorenih saveza, ugovora i sporazuma.Na kratke staze razmišljate vi Crnogorci -- kratke koliko i život sam.



Nemate se potrebe ni VI , kao uostalom u određenim trenucima ni MI , "vaditi" na to što je susjedima malkice ili malkice više gore nego nama samima. To mi je baš užasno.
Realno, Crna Gora je u jednoj veoma teškoj poziciji glede mogućnosti da se desi neka , makar kakva , promjena u vlasti koja nas nekoliko decenija već, drži u stanju savršeno maskirane kolektivne robije. Svijest o potrebi za promjenama , obrazovanost, htijenje, sve to na na veoma niskom nivou.Crna Gora je jedina mislim od bivših republika SFRJ prošla bez smjene vlasti i stara komunistička partija + njena nasljednica DPSSDP vlada već, ni manje ni više, nego 64 godine, bez prestanka.Frustrirajuće.

E sad , imamo tu Srbiju , i ako ćemo pošteno u Srbiji su neke stvari bolje. Izvršena je promjena režima , makar sam siguran ,i saglasan sa jednim velikim brojem jako upućenih ljudi u Srbiji da je ta promjena u principu kozmetička i da su i dalje ostali na sceni isti igrači koji su i vukli sve one katastrofalne poteze u , i oko, Srbije u zadnjih 20 godina.
Da li je vaša Vlada bolja od naše ? HMMMM , možda. Obije dobro eliminišu protivnike , obije sarađuju na papiru sa EU , šuruju sa Rusima, šuruju sa crkvama kako im treba , ne prave bolje bolnice,škole,puteve...
Cijene su se prilično izjednačile , makar u ovim većim sredinama u Srbiji , sa CG. Građani u Srbiji žive dosta loše. Većina, naravno. I u CG je slična situacija.
Mi imamo potpisan sporazum , vi nemate jer imate probleme sa Hagom ,Kosovom,Koštunicom,tadićem.
Mi imamo Mila i njegove "kontraverzne biznismene". Sjajan autokrata , sa istančanim osjećajem za mimikriju.Ne želim ga ni neprijatelju.

I tako, puno je tu stvari zbog kojih bi se ja mijenjao sa Srbima, a opet ima i dosta onih stvari zbog kojih se ponekad pomolim i zahvalim Stvoritelju (n.n. lik) što me nije donio na ovaj svijet u Srbiji.

Ivanović je mogao i zavijenije ali nisam siguran da bi to nešto pomoglo situaciji . Vjerujem da što se tiče Srbije on ima dobre namjere ali sam malo više postao skeptičan u vezi Crne Gore i njegove uloge , kao i uloge njegovih saboraca i dobrih namjera prema demokratizaciji i promjenama u CG. Ivanović je dobio poruku kroz jedan užasan napad na njega koji je srećom završio bez težih posljedica i mislim da je shvatio i prihvatio poruku iako sad kao nešto koprca u vezi podrške opozicionim kandidatima u CG. Njegove Vijesti,najčitaniji dnevnik kod nas , i dalje nastavljaju sa očajnim i neprofesionalnim tekstovima u kojima se veličaju BUDUĆI VELIKI PROJEKTI U CRNOGORSKU INFRASTRUKTURU I PRIVREDU UOPŠTE bez ijednog jedinog slova kritičkog o tim "čardacima ni na nebu ni na zemlji" u većini slučajeva.

Vodeni gradovi, golf igrališta,ekskluzivni hoteli,autoputevi, trgovački mamut centri ..... i svakakve laži koje pomažu vlastima da u javnosti slože sliku o sebi kao o ljudima koji brinu o državi , mogu se pročitati na stranicama tog dnevnika kojega sam ja počeo da ne kupujem. Pročitam ga na brzinu,istina, u kafeima , i to će biti tako dok ga potpuno ne batalim. Pa nisam ja čoban iz Fojnice da mi pričaju priče o zlatnim gradovima i medenim soliterima. zašto se ne načnu glavni igrači na pravi način ? profesionalno,oštro i pravično .

neki su sponzori lista , a neki su učestvovali u slanju poruke. Očito,uspješno.
ceda_urosevic ceda_urosevic 22:31 14.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila Blog

Xenija, očigledno niste razumeli vic.
niki m niki m 22:35 14.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila Blog

I tako, puno je tu stvari zbog kojih bi se ja mijenjao sa Srbima, a opet ima i dosta onih stvari zbog kojih se ponekad pomolim i zahvalim Stvoritelju (n.n. lik) što me nije donio na ovaj svijet u Srbiji.


Mislim i da mi u Srbiji imamo puno razloga da zahvalimo Stvoritelju sto vas nije doneo ovde.
Željko Ivanović Željko Ivanović 23:58 14.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila Blog

I tako, puno je tu stvari zbog kojih bi se ja mijenjao sa Srbima, a opet ima i dosta onih stvari zbog kojih se ponekad pomolim i zahvalim Stvoritelju (n.n. lik) što me nije donio na ovaj svijet u Srbiji.


Ovo je samo jedan citat Xenie, u mnogim drugim rekcijama se slično refreiše na temu koja nema veze s mojim blogom, to da li ej bolje u Srbiji ili Cg, to jest gdje ej gore, i ko je bilji Srbi ili Crnogorci, to ejst ko ej ko... narode, nešto je ovdje zaista trulo i bolesno. Usput samo zadirkujem Tadića i haos nastao nakon predsjeničkih izbora a gotovo sve vi se navučete an tu temu i onda udri. Nevjerovatno. Molim vas vratite se temi, tema nije Srbija, ni gdje je bolje, tema je nešto drugo. Vidite naslov i islustraciju.
Xenija Xenija 00:59 15.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila Blog

ceda_urosevic
Xenija, očigledno niste razumeli vic.


sad kužim i shame on me.
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:19 15.02.2008

Re: Ovo je flagrantno kršenje pravila Blog

Ništa strašno, svakom' se desi. :)
angie angie 21:38 14.02.2008

e, da,

chujem da su vam uveli obavezni ruski jezik u shkole, verovatno zbog onolike obale shto su pokupovali-valja se, slovenskaja dushaa, pa mi neshto deluje, da nam buducnost i nije tako dijemtralno suprotna, mada piznajem, od nashih gluposti ste se izvukli, al mi nikako od generacija zapochetih stunenata iz studentskog grada.

kako god da okrenesh, podmoskovske vecheri-ostaju.
skitulko skitulko 23:01 14.02.2008

FENOMENA.....BLOG...i izlizanost

Zanimljiv je fenomen bloga..
Posjednik bloga bi trebalo da je u odnosu na ostale ucesnike u velikoj prednosti..
Postavlja teme kako mu volja, zakljucava ih kada mu je svega dosta, banuje neprijatne goste...i uz to na SERVERU NA TERITORIJI SRBIJE...dobija markicu VIP..malo li je!
Uspio sam se da procitam tekst..i necu..bar jos neko vrijeme..o tome koliko je pun stereotipova..zanimljiv mi je jos jedan..
cuveni i jos uvijek neizlizani..izgleda..
..od svih nacionalnosti Željko Ivanović najviše uvažava beograđanke?!..I to sa velikim B..ako nije greska..nego blogerova sloboda..i to bi trebalo nesto da znaci?
Željko je uspio nešto nemoguce..uspio je da sve svoje nemale prednosti ,posjednika vip bloga, izgubi i svede na nivo dosjetke.. i to kakve!
I umjesto da od Glavnog i odgovornog urednika, Vodeceg Nezavisnog dnevnika u MNE..citamo nesto pismeno i pametno..nadjasmo se u poziciji citaca seksi humoreske..
ili sam ja sve ovo pogresno razumio?


prijateljski pozdrav,

Vas skituljko
sentinel26 sentinel26 23:30 14.02.2008

Čestitke za rodjendane

Danas gospodin Željko Ivanović, vlasnik lista „Vijesti“, vlasnik štamparije, jedne televizije a neki kažu i nekih fondova a "bije ga" i glas da je vlasnik istine o Crnoj Gori, na ovaj način jednim potezom čestita, 15.Februar :
1) Rodjendan gospodinu Milu Djukanoviću,
2) Državni praznik Srbiji, i
3) Nezavisnost Kosovu (i Metohiji).

Ima li štagodj ljepše no kada jednim potezom uputite toliko čestitki.
Ko bi očekivao poslije toliko priŽELJKOvanog 12.marta u CG. (Vidjeti na Blogu B92 od istog autora.)

Ovaj pošljednji dio čestitke nekako mlak, jedva se vidi i uz pomoć mikroskopa zvanog „srbomer“.
U drugom dijelu g-din Ivanović optuži Boga da je kriv za situaciju u Srbiji (i CG) bez ijednog dokaza da Bog o Srbiji i Crnoj Gori ima „istovetno“ mišljenje, a možda je g-din Ivanović to provjerio preko nekog „božjeg izaslanika“.
Gradjani Srbije sve manje u to vjeruju.
B.Tadića „proglasi“ za Crnogorca uz konstataciju da više nije siguran da je njegov izbor za gradjane Srbije - „manja šteta“ !
Zanimljivo za čovjeka koji je pomagao i unaprijed se radovao njegovoj pobjedi.
Koliki je B.Tadić Crnogorac govori činjenica da još nije odgovorio na pismo jednog udruženja Crnogoraca o kršenju njihovih ljudskih prava u Srbiji.

Jesu li se to stvarno EU i USA uplašili povampirenja onoga ispod Lipe i to u više primjeraka,(najmanje u triplikatu), pa žele da se vrati Milo ili možda više ne žele da se miješaju u unutrašnja pitanja CG, a na veliko razočarenje nekih u Srbiji i CG.
Ili to oni ustvari ne žele da potpisuju novu „kapitulaciju“ u Kumanovu. Šta ti je strah.

I najzad čestitka pod brojem 1) ima svakako najveći značaj za g-dina Ivanovića. On je taj koji se ustvari najviše raduje povratku g-dina Djukanovića.
Kome nije jasno, samo da kažem da u tom slučaju postoje odlične šanse da g-din Ivanović ne plati „školarinu“ za magistarski rad iz "Metaforičke biologije" na "Univerzitetu istine o CG". Nijesu u pitanju male pare.

G-dine Ivanoviću moram i da vas pohvalim za izvanredno poznavanje engleskog jezika novinara lista „Vijesti“. To je valjda muzički dodatak uz čestitku.

„Economist“ London:
Montenegro's leadership
A Balkan survivor - Feb 7th 2008 | BELGRADE
From The Economist print edition
The Montenegrin strongman comes back

"IN 2006 Milo Djukanovic, who had been either prime minister or president of Montenegro ever since 1991, said that he was tired of politics and wanted to concentrate on business...... "
(http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=10651887)

A sada prevod „VIJESTI“:
balkanski fenomen

"Milo Đukanović, koji je od 1991. bio ili premijer ili predsjednik Crne Gore 2006. je rekao da je umoran od politike i da želi da se skoncentriše na biznis,……………. navodi list u tekstu pod naslovom "Povratak crnogorskog autokrate".... "
(http://www.vijesti.cg.yu/vijesti_old/arhiva.php?akcija=vijest&id=261432)

„Economist“ London:
Yet Momcilo Radulovic, a political analyst, says many Montenegrins are fed up with the way in which people close to power have become fabulously rich.

Opet „VIJESTI“:
List prenosi i ocjenu Momčila Radulovića iz NVO Evropski pokret u Crnoj Gori da je "mnogim Crnogorcima dojadilo to na koji način su se ljudi bliski vlasti enormno obogatili", te da je "vladajuća partija nervozna".
Željko Ivanović Željko Ivanović 00:04 15.02.2008

Re: Čestitke za rodjendane

Sentinel, ovo ne sjećam se da sam te dosad banovao. S obzirom da sam to učinio samo jednom valjda znam o kome se radi i ti nijesi taj. Iako si uvijek tražio da te banujem. I uvijek sipao gluposti i izmišljotine ne bi li me isprovocirao da te banujem. I da onda možeš da kukaš nad nepravednims sankcijama. Ko o čemu. sentinel o liku i djelu... I uvijek začuđen što ga ne banujem. Ne shvatajući da takve kao on treba pustiti da se pokažu, u punom sjaju i veličini. I da dobiju zasluženi honorara za odrađeni zadatak. I to sam uvažavao. Muka čovjeka natjera na sve. Zato, sentinel samo nastavi da čitaš i analiziraš, makar to bilo glupo, uludo i plaćeno.
sentinel26 sentinel26 00:46 15.02.2008

Re: Čestitke za rodjendane

Željko Ivanović
Sentinel, ovo ne sjećam se da sam te dosad banovao. S obzirom da sam to učinio samo jednom valjda znam o kome se radi i ti nijesi taj. Iako si uvijek tražio da te banujem. I uvijek sipao gluposti i izmišljotine ne bi li me isprovocirao da te banujem. I da onda možeš da kukaš nad nepravednims sankcijama. Ko o čemu. sentinel o liku i djelu... I uvijek začuđen što ga ne banujem. Ne shvatajući da takve kao on treba pustiti da se pokažu, u punom sjaju i veličini. I da dobiju zasluženi honorara za odrađeni zadatak. I to sam uvažavao. Muka čovjeka natjera na sve. Zato, sentinel samo nastavi da čitaš i analiziraš, makar to bilo glupo, uludo i plaćeno.

Pa gospodine Ivanoviću, ne morate da se pravdate meni za eventualno banovanje, već onima kojima to nećete pričiniti.
1) Niti u jednom jedinom mojem tekstu nije bilo ništa uvredljivo ni za jedno lice sa Bloga ili izvan njega, pa ni za vas, što se ne može reći za većinu tekstova na vašim blogovima ali to nije moja briga..

2) Ako sam ja promašio u procjeni (prognozi) o "vašem" eventualnom "radovanju" to je mnogo manje značajno od one vaše sumnje o "manjoj šteti" za Srbiju zbog izbora BT. Ni vi nijeste stavili navodnike ni znak pitanja.
Vi ste (na blogu) predlagali da CG dodijeli T.Nikoliću državljanstvo. Za nekoga uvredljivo a za nekoga smiješno.

Za ono drugo što sam napisao o BT posjedujem pisane dokaze.

3) Crnogorska štampa je puna izjava "političara" kako se MDJ vraća zbog "priznavanja" Kosova, a toga je bilo i u "Vijestima".

4) O "poznavanju" engleskog jezika vaših novinara će bolje "presuditi" drugi no ja. Možda se meni to "prividja" zbog čestog čitanja "Vijesti". No, eno linka pa će pravi prevodioci bolje znati.

Ovo:
I uvijek sipao gluposti i izmišljotine ne bi li me isprovocirao da te banujem.
ne bih komentarisao.

O "liku i djelu" u ovom tekstu ja ni (cnrog ni bijelog) slova ne napisah. Nije mi jasno dje ga pronadjoste.
I da dobiju zasluženi honorara za odrađeni zadatak. I to sam uvažavao. Muka čovjeka natjera na sve.
Iz vaših usta u božje uši, rad sam za primiti honorare (iako mi uopšte nije "muka" ali ih na žalost do sada ne vidjoh.
Iskreno će me radovati ako ova vaša "preporuka" doprinese promjeni situacije na bolje.

Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 14:30 16.02.2008

sentinel26

"sentinel26"
1) Niti u jednom jedinom mojem tekstu nije bilo ništa uvredljivo ni za jedno lice sa Bloga ili izvan njega, pa ni za vas, što se ne može reći za većinu tekstova na vašim blogovima ali to nije moja briga..


Вређао си ти мене па сам ја на крају завршио за забраном (једини носиоц тог ордена Жекијевог блогерског фи-10) али добро, тада су Црногорци ратовали против Срба док сте сада кренули у унутарклановски обрачун око расподеле плена...

Иначе се strongman преводи као аутократа када је у питању политичар. То је титула коју су новинари и политички коментатори најчешће давали Милошевићу. Ево на Гуглу видим да тако ословљавају Сухарта и Хамасовог вођу...

Strongman@GoogleNews

Немам никакво мишљење о новинарима и Вијестима уопште али ти ниси квалификован за ову тему (превођења), посебно када је у питању енглески политички вокабулар.

Сад, то што на Балкану одређеним то има позитиван призвук је ваљда до недостатка политичке културе истих (или што рече неко горе, диве се пиштољима и криминалцима ко Чеда до 2003.)

На Википедији чак имамо и списак стронгмена, ако је МЂ по вољи, можемо да га додамо, ти нам јави сентинелу...

стронгмени

По абецеди ће бити између Чавеса и Гадафија...
sentinel26 sentinel26 18:15 16.02.2008

Re: sentinel26

Igor_Jaramaz
"sentinel26"
1) Niti u jednom jedinom mojem tekstu nije bilo ništa uvredljivo ni za jedno lice sa Bloga ili izvan njega, pa ni za vas, što se ne može reći za većinu tekstova na vašim blogovima ali to nije moja briga..

Вређао си ти мене па сам ја на крају завршио за забраном (једини носиоц тог ордена Жекијевог блогерског фи-10) али добро, ...........

To Igor_ Jaramaz,
Bijaste li vi onaj "stručnjak" koji se na blogu kod g-dina Ivanovića, "pohvalio" da je istraživao genetsko porijeklo gospodina Kusovca i o tome pisao na njegovom blogu.

Trebalo je da bude zbog toga trajno udaljen sa Bloga B-92, po pravilima koja su tamo zapisana, ali nije vjerovatno zbog previda, a ne zbog navodnih privilegija koje ima g-din Ivanović.

Vas ni u jednom tekstu nijesam pominjao u uvredljivom ili kakvom tonu koji se odnosi na vašu ličnost.
Nijesam čak ni polemisao sa vašim tekstovima.

Kao samoproglašenom "advokatu" lista "Vijesti" i "prevodiocu":
Vi svrstavajte G-dina Djukanovića dje vam je volja i to me ne zanima apsolutno, ima on svoje advokate, ne treba im ničija pomoć.
Do sada u društvo sa vodjom Hamasa, Čavezom i Gadafijem svrstavali su ga, samo srpski šovinisti i troprstaški bašibozluk sa Rumije.

Kada sam ja učio engleski jezik "Википедија" nije postojala a vi nijeste bili rodjeni.
Vaša pomoć mi neće trebati a vaši komentari (prevoda) još manje.
Ja sam citirao jedan nekorektan prevod i jedan falsifikat (netačno predstavljanje), a oni koje zanima istina su pronašli link i pročitali izvorne tekstove. Osim toga na platnom spisku imam profesionalnog prevodioca, za taj i još neke jezike.

Nikada ni protiv koga nijesam ratovao i nemam namjeru.
Posebno mi je milo em drago što nastavaka posljednjih ratova neće biti , a ni balvan revolucije u CG.

тада су Црногорци ратовали против Срба док сте сада кренули у унутарклановски обрачун око расподеле плена...

Obzirom da ste (sudeći po naslovu) cijeli tekst "posvetili" meni, ovaj dio se može smatrati samo podmetanjem i blaćenjem, ali nemam namjeru vama da se pravdam, oni koji me lično poznaju znaju, a za ostale me nije briga, no možda će vas domaćin bloga pitati što o tome. Posebno, kakve veze ima Čeda sa mojim tekstom?

Gospodin Ivanović je pisao o mjerama koje je preduzimao protivu nekoga i nijesam ja bio povod tome.

Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 12:10 17.02.2008

Re: ђика-meša-husa-ђура

Војниче-нератниче на стражи,

Твоје немушто фолирање је дегутантно чак и по најљигавијим црногорско ДБ-овским мерилима. Прво изиграваш сенилног реконвалесцента а потом чак знаш и када сам рођен иако се никада лично нисмо ниједном упознали, изгледа да ти мене познајеш кроз фасцикле и слично...

Нисам проучавао ничије генетско порекло, само навео стручни налаз Андрије Јовићевића по питању Кусоваца у датом контексту исмевања Емира због његових предака (онако по народној смејала се кука кривом дрвету).

Што се тиче речи strongman, она се у датом контексту (политичком а не личном) најбоље преводи као аутократа, други најбољи превод је диктатор (мада је strongman ублажени термин а dictator грубљи). То би био мој превод, независно на кога се односи (као и трећих лица који се стручно баве енглеском политичком терминологијом), мене који хонорарно преводим, из области политичких наука као мени сродној. Питај преводиоце на платном списку да ти нађу адекватнији превод па ме оповргни, у супротном седи ту и ћути.

Добродошао у 21. век ћале, Википедија, блог, јутуб.. сада чак људи могу да листају књиге помоћу дугмади и "гумених пенкала", не мораш ни прст да лизнеш, мош мислити!

P.S. несуђени/брисани/забрањени одговор партизанки Дринки Павловић која се право из пакла јавила ономад на блог БС/ЖИ да брани педигре битанги удбашких и клевеће ни кривог ни дужног учитеља ријечког Андрију


1. Srpski etnografski zbornik (SEZb) nije irelevantan izvor u istraživanju i rekonstrukciji bilo kog segmenta zajednica Balkana. Naprotiv, on predstavlja jedan od najrelevantnijih izvora baš u navedenoj disciplini. Najbolji dokaz toga jesu faksimil reprint izdanjaskoro kompletnog opusa SEZb izdati diljem bivše Jugoslavije, u SRB, MNE i čak BiH koliko je meni poznato (hercegbosanski MAK iz Visokog je 2002. izdao reprint «Visočka nahija» Milenka Filipovića u fototipskom izdanju, što znači na ćirilici)
2. Dotičnu knjigu, «Riječka nahija» Andrije Jovićevića je na isti način, faksimilski iznova štampala najaktivnija crnogorska izdavačka kuća CID iz Podgorice (dr-a prava Dragana K. Vukčevića, člana CANU, osnivača UDG fakulteta i predavača na Pravnom) 1999. godine, iz koje sam inače citirao s obzirom da još uvek nisam došao do originala (mada imam restauriran original «Plavsko-gusinjska oblast» iz 1921.)
3. Za Andriju Jovićevića se može reći da je kritikovan ali zbog svog docnijeg rada «Malesija» (1923.) 70 godina kasnije. Jovićević je bio prvi (i poslednji) od srpskih etnografa koji se prihvatio nezahvalnog i dotad nezamislivog proučavanja u delu Albanije (Malësi e Madhe). S toga je pogovor u reprint izdanju CID 1997. godine pisao dr Marko Camaj koji je detaljno na 10 strana ispravio greške Jovićevića (nastale usled autorovog nepoznavanja albanskog jezika). Takvog pogovora nije bilo dve godine kasnije pri reprint izdanju «Riječka nahija» s obzirom da je Jovićević ne samo poticao iz iste (i poznavao njen tada još uvek srpski jezik) već u njoj bio i nastavnik.
4. Niko nije spominjao etnogenezu porodice Kusovac već samo jedan kratkotrajni proces trogeneracijske smene veroispovesti. Etnogeneza podrazumeva komplikovanije procese simbioza raznih naroda (recimo Albanaca, Vlaha itd.), tema koju nisam spreman da načnem u slučaju Kusovaca iz Začira.
5. Ne postoji nikakav «antimuslimanski kontekst» već isključivo kontekst totalne hipokrizije onih koji iz čiste zavisti prozivaju Emira Kusturicu zbog njegovog porodičnog porekla stavljajući tako sebe u antimuslimanski kontekst cele priče
6. Nema negativne konotacije ili uvrede u tome što nečija kolena slove Đikan-Mehmed-Husein-Đura, to je multikonfesionalna realnost crnogorske istorije o kojoj možete čitati i kod vaših povjesničara Rastodera, Ratkovića i Brkovića.
7. Nije mene nagazio nijedan bloger, samo mi je neka malo veća (mada ne prevelika) sila izbrisala poruku i oduzela pravo na samoodbranu na moju veliku žalost (kao i šire publike koja bi iz toga svakako izvukla nova saznanja o antropogeografskim procesima).
8. Nejasna mi je drskost u reakciji pojedinih blogera s obzirom da smo se svi lepo složili da su podjednako časni oni čiji su preci Mehmed i Husein kao i oni čiji su Luka i Vitomir.
sentinel26 sentinel26 13:22 17.02.2008

ђика-meša-husa-ђура=>Jaramaz

Igor_Jaramaz
Војниче-нератниче на стражи,
Твоје немушто фолирање је дегутантно чак и по најљигавијим црногорско ДБ-овским мерилима. Прво изиграваш сенилног реконвалесцента а потом чак знаш и када сам рођен иако се никада лично нисмо ниједном упознали, изгледа да ти мене познајеш кроз фасцикле и слично...

Нисам проучавао ничије генетско порекло, само навео стручни налаз Андрије Јовићевића по питању Кусоваца у датом контексту исмевања Емира због његових предака (онако по народној смејала се кука кривом дрвету).
...................................
4. Niko nije spominjao etnogenezu porodice Kusovac već samo jedan kratkotrajni proces trogeneracijske smene veroispovesti. Etnogeneza podrazumeva komplikovanije procese simbioza raznih naroda (recimo Albanaca, Vlaha itd.), tema koju nisam spreman da načnem u slučaju Kusovaca iz Začira.

To Jaramaz,
Veoma mi je drago što vas ne poznajem osobno, no tekstovi koje ste meni uputili vam smrde nečovještvom, kad u tudjoj kući (blogu) , na tudjoj trpezi (temi) razglabate o nečijem etničkom ili vjerskom opredeljenju uz podmukle izmišljotine sa ciljem eliminacije i u njegovom odsustvu (nije bio učesnik rasprave na tom blogu - temi).

Pročitajte pravila Bloga B-92 šta piše za takve slučajeve.
Za vas je Kusovac- "pitanje" - "tema" - "slučaj"? S kakvim pravom ?!

A spočitavate nekome DB-ovske manire. Ni iz jedne DB službe na teritoriji bivše SFRJ ne poznajem niti jednog jedinog čovjeka niti mi treba niti me zanima da li oni poznaju mene. Jedina šteta je što ste vi umislili da ste važni i zanimljivi za njih.

Vaše godine nije teško pogoditi jer se vidi koji ste "školski smjer" završili i iz čijih ste knjiga nauk sticali.

Da ponovim, "vaš engleski" me ne zanima osim ako nijeste postali suvlasnik lista "Vijesti". (Čitam ih.)

P.S.:
1) - Andriju Jovićevića i osobu pod nickom "Drinka Pavlović" nemojte meni "kačiti", sa njima nemam ništa zajedničko ali ni sporova.
2) - Vi ponovo zbog straha reakcija g-dina Ivanovića pokušavate da uz mene zakačite vaše sporne polemike sa drugima.

3) - Što se "fascikli" tiče malo ko će vam povjerovati.
Berza za dizanje "cijena" i "zidanje" biografija pomoću "fascikli" je definitivno propala - doživjela krah.
O tome čak i u Bijogradu znaju.
Vi vjerojatno možete da budete samo u fasciklama kod vojvode a on vam (kako javljaju novinari) otiša na "svetu" teritoriju da brani srpstvo.

4) - Nijesam ni "vojvoda" ni general pa ne znadem jeste li vi "ratnik" ili ne, ljekar nijesam pa ne znam jeste li "senilni", psiholog takodje nijesam pa ne znam da li se "folirate" i ne želim da znam čija je to kombinacija "opisa poslova".
Zbogom, i nadjite nekog drugog sagovornika za predmete vašeg interesovanja, ja vam nijesam podoban.


Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 18:03 17.02.2008

Re: sentinel, strongman

Nikada ni protiv koga nijesam ratovao i nemam namjeru.


Псеудоним иза кога се кријеш је милитаристички појам, са чиме свакако ниси упознат с обзиром на очајно владање енглеским језиком који неуспешно изучаваш дуже од мог и Википедијиног животног века...

sentinel је војник на стражи...

skitulko skitulko 23:46 14.02.2008

Veliko slovo

Velikim pocetnim slovom pisu se imena stanovnika mjesta..pa ipak Beogradjanke...


Skituljko
Art Spiegelman Art Spiegelman 00:31 15.02.2008

Kritika rezima?

Blog je generalno ok, ali mi je potpuno jasno zašto blogerima nije toliko interesantan, ipak je ovo Srbija. Problemi MNE su naši i mi treba sa njima da se izborimo.

Ja kod autora bloga cijenim to što ima hrabrost da kritikuje režim (btw, velika prednost Srbije, ovdje se režim može kritikovati javno), a zamjeram što ga ne kritikuje dovoljno oštro. Danima naslovnica Vijesti je zauzeta izgradnjom nekakvog hrama na Cetinju. I sad svi Crnogorci raspravljaju o hramu (idealna manipulacija), a ne o korupciji, sporom ili nikakvom približavanju EU etc etc. Da ne pominjem naslove dostojne Kurira o milijardama uloženim u Dubaije na MNE primorju.

Kritičar, ali oprezan, nedovoljno za CG. Nažalost

P.S. Pozdravite, molim Vas, Balšu Brkovića
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:48 15.02.2008

Re: Kritika rezima?

Art, ne bih se složio sa vašom ocjenom o opreznom kritičaru. Tim prije što argument koji ste ponudili ne stoji. Dakle, Naslovnica Vijesti nije danima zauazeta temom hrama, već se pored ostalih tema, uglavnom u dnu strane naslovne stavi i tema hrama. Slažem se sa vama da ona nije važna kao teme kroupcije ali se ponavljam skoro svakog dana otvaraju i te teme. Bez prelistavanja naslovnica znam da je upravo posljednih dana i nedjelja otvorena i tema urušavanja Centralne banke od strane bankarskog lobija, i tema prostornog plana, i tema korupcije u svijetlu radu tuzilastava i policije, itd... Tema hrama je važna u ovom momentu ne iz ugla religije, vjere i nacije, već iz ugla osporavanja manipulacija jednog od kandidata za predsjendiak CG a to je Vujanović. Dakle, nema oprezne kritike već utemeljene. Posebno nema opreza kod Balše koga ću pozdraviti. U svakom slučaju hvala vam na javljanju i sugestijama koje ćemo imati u vidu i koje su vrlo korisne.
Joe Black Joe Black 01:08 15.02.2008

Tadic

Ali sam morao da pomenem njegov slučaj, jer u tom blogu, ili manifestu kako bi rekao Joe Black, protadićevsku poziciju sam obrazložio i činjenicom da je pobjeda kandidata demokratske Srbije duboki interes demokratske Crne Gore.


Ja nisam nigdje pomenuo nikakav manifest tako da ne znam o cemu pricas. Mada nije ni bitno. U svakom slucaju rekao sam da je Tadic rijetko nesposoban politicar i da je pobjednik i prethodnih izbora niko drugi nego Kostunica. Ko to ne vidi njegov problem.
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:08 15.02.2008

Re: Tadic

Joe, opusti se, zar ne shvataš da je pominjanje posjetilaca u osnovnom tekstu više jedna nova stilska forma i odavanje počasti vama, posjetiocima, nego citiranje šta je ko rekao. Da ti si rekao da je moj tekst podrške čista propaganda, ili nešto tako, a ja sam iz stislkih razloga uzeo riječ manifest koja simbolizuje, izmedju ostalog, i tekst propagandnog sadržaja. valjda je sada jasno šta je pisac hteo da kaže. Slažem se s tobom oko Tadića i Koštunice. Mada to nije bila tema toga bloga.
Pinga Pinga 02:55 15.02.2008

Meni nije sasvim jasno...

Kažeš:

"Podržao sam Tadića u drugom krugu i veselio se kad je pobijedio. Ne zato što je Crnogorac, makar i poreklom, već što je, kako sam i napisao u tekstu podrške, manje zlo......."

Znači li ovo "podržao sam" da si glasao za Tadića ili si to mislio da ga podržavaš kao posmatrač iz susedne i prijateljske zemlje? Samo pitam, bez zle namere. Znam par ljudi koji se posle raspada SFRJ nisu odlučili čiji su državljani pa tako imaju mogućnost da glasaju u više država. Jedan moj poznanik je to pravo koristio i koristi čak na 4 "izborna mesta". Toliko
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:04 15.02.2008

Re: Meni nije sasvim jasno...

Da ste pročitali taj blog bilo bi vam jasno - naravno, podržao sam ga kao "posmatrač iz susedne i prijateljske zemlje".
whitepaulovac whitepaulovac 13:47 15.02.2008

gdje se odluta

Naš domaćin pokušao je elaborirati ponašanje tri snažna međunarodna faktora u odnosu na Crnu Goru. Realni prikaz, bojim se, nije dat, zbog pogrešne premise da se radi samo o tome ko može pomoći da se pošene Milaš. No, imajući u vidu odvratno nasilje koje je pretrpio naš domaćin, određena neobjektivnost je sasvim prirodna.
Prema mom mišljenju diplomatija znači samo odbranu i protežiranje spostvenih interesa, dok inostranse faktore realno ne zanima kakvo je stanje stvari u tvom dvorištu. U tome naravno prednjače SAD i njihovo ponašanje na Srednjem Istoku gdje je saudijska vladajuća familija oličenje dobra sve dok se sa USA tale oko nafte i profit ulažu u posrnulu amričku ekonomiju. Slično se ponaša i Rusija koja se fenomenalno osjeca kao ponovna velesila. EU, koliko god bila ekonomski snažna, ipak je druga liga, kojoj npr. SAD prepuste Kosovo kada im dosadi igračka, a Rusija to dobro naplati preuzimanjem NIS-a, a vjerovatno ce i priznati jednostrano neku kavkasku enklavu u kojoj se nalazi neki ventil za kaspijsku naftu ili gas. Naravno sve će to dobiti za malčice lupanja šakom o sto, jer realno ne može ništa drugo ni da uradi.
Da se razumijemo, niko iz inostranstva neće prstom maći kako bi se smijenio Milo Đukanović. Nemaju razloga da to čine. Čovjek ne pravi probleme, kada treba kooperativan je. Što se tiče spoljne politike vodi je relativno dobro, ide CG u NATO, prema EU, a Rusi ulažu dosta para, tako da ima neku vrstu ekvidistance.
Kada je riječ o verbalnim izletima ambasadora Italije i Njemačke (vjekovnih porijatelja CG), ipak je riječ o incidentu. Imam osjećaj da su nakon javnog kuđenja iz crnogorskog MIP-a, čak i malo smanjili doživljaj. Cijenim da su ih razgovori sa NVO i intelektualcima ubijedili da imaju veću težinu od predstavnika dvije države. Uostalom, ono što su pričali, šta god mislio neko o tome, ne spada baš u diplomatsku etikeciju i nije praksa, makar se radilo o Lesotu, a ne evropskoj državi.
Vrijeme kada su strani ambasadori i međunarodni konsultanti bile uticajne osobe prošlo je 90-tim, danas su, ipak, mnogo veće face ljudi iz biznisa. Smatram da to i nije tako loše.
Što se smjene Mila tiče, postoje izbori, mediji, opozicija, pa ako im nekada upali...
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:54 15.02.2008

Re: gdje se odluta

U svemu se slažem što ste napisali ali ne vidim onda u čemu sam ja bio neobjektivan kada ste vi produbili ili razradili ili na konkretnim primjerima ilustrovali stavove koje sam i ja iznio u tekstu. onda ispada ili da smo obojica neobjektivni ili da ste me neutemeljeno kritikovali. U jednom ste sigurno pogriješili - na moje tekstove ne utiče nikakva privatna stvar pa ni ta koju pominjete, čak ako se vratite nazad primijetićete da su prije 1. septembra tekstovi bili ništa manje "neobjektivni" ili "emotivni" nego što su to nakon tog datuma.
pozdrav
whitepaulovac whitepaulovac 14:17 15.02.2008

Re: gdje se odluta

"Ako su u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, braća po vlasti našeg vođe, obarana ili delegitimisana, uz svesrdnu podršku Evropljana i Amera, da li u CG do promjene može doći bez njihovog uplitanja. "

Smatram samo da je neobjektivno očekivati bilo kakvo uplitanje sa strane u crnogorske društvene odnose. Što više ne bih volio ni da postoji, jer ako nešto sam ne riješiš, stavljanje inostranog faktora na bilo čiju stranu samo donosi dodatne nevolje i komplikacije. Fakat, bez USA Srbi nikada ne bi skinuli Sloba, mada je i pobjeda Koštunice pomalo sporna sa stanovišta legitmiteta jer su u požaru u Skupštiuni prvo izgorjeli glasački listići.
Veoma često se u krugovima nezavisnih intelektualaca pominju uticajne međunarodne adrese, čak i u današnjem Monitoru. Samo bih želio kazati da je takav stav, ne samo pogrešan, već i iritantan.
Jednostavno, sam pospremi sopstveno dvorište. Djelovaće čudno ako kažem da će ga baš Đukanović i ekipa o njega pospremiti i uvesti vladavinu prava, jer im je to u interesu. Ne zaboravite, jedna od glavnih premisa vladavine prava jeste da zakoni ne mogu važiti retroaktivno.
Crna Gora je kao bioskop. Film koji sada gledamo bio je aktuelan na zapadu prije 100 godina, u Centralnoj Evropi prije 15-tak, u Hrvatskoj prije 5-6, a sada igra kod nas.

Željko Ivanović Željko Ivanović 16:36 15.02.2008

Re: gdje se odluta

Zanimljivo. Prvo, kada se govori o uplitanju Zapada, što sam pokušao da problematizujem i ovim blogom, ne misli se na ono našta vi refreišete i s pravom kažete da ste protiv. Dakle, niko ne traži, ili bar ja ne tražim da Zapad smijeni Đukanovića. Naravno da je to dominantno naš posao. Ali kažem dominantno. Ono što se traži od Zapada je da radi svoj posao a njihov posao u zemljama kakva je CG je da se miješaju. Da se miješaju a ne da budu posmatrači, da budu dakle akteri, što je uostalom i obaveza EK prije svega s obzirom da je CG izrazila želju da bude člna EU. Nijesam još stigao da čitam današnji Monitor pa ne znam šta je intencija teksta koji pominjete ali generalno mislim da svi koji prozivaju medjunarodne adrese prozivaju ih iz ovog ugla. Ne može OEBS da ćuti na očito kršenje Zakona i ponižavanje Javnog servisa u Skupštini. Ne može USA Ambasador da kaže da je nov i da još ne može da govori o dubini i razmjerama korupcije i kriminala u CG. ..itd.. Dakle, nije zahtjev da se oni ponašaju ne znam kako već više da zaista rade svoj posao. A ne samo uživaju u dobrim platama i morskim plodovima po CG.

Zanimljiv mi je posljednji vaš stav da će Đukanović donijeti vladavinu prava jer je to njegov interes. Volio bih da pogodite i da vaša procjena bude tačna ali mislim da je to nemoguća misija. U pravu ste kada govorite o reprizi filmova, od Usa, preko Hrvatske, do CG, ali previjdate da su u svim ranijim epizodama slučajevima vladavinu prava uvodile neke nove glumačke ekipe a ne one koje su dovele do dokidanja i unižavanja prava i pravde. Kažem sve je moguće i nije važno ko će dovesti do vladavine prava, važno je da do nje dođe.
Željko Ivanović Željko Ivanović 11:07 16.02.2008

Art Spiegelman i naslovnica

Poštovani Art,
nadam se da je današnja naslovnica Vijesti u redu. Nema priče o hramu ali ima o 20 miliona koji su stigle s nepoznate adrese iz Holandija i od nepoznatog vlasnika. Neko častio Želejzaru za tu siću. I sve to preko Prve banke! I u svakoj normalnoj i civilizovanoj zemlji samo ova informacija bi bila dovoljna da Vlada koja je pokušala sve ovo da sakrije podnese ostavku a da nadležni završe u zatvoru, kao recimo ovaj Vujović iz Agencije za privatizaciju. Ali, kad nemate policiju, tužilaštvo, sudstvo, teško može jedna novina da proziva, podiže optužnice, hapsi i sudi. To nije njen posao. Osim ovog prvog.
bakunjin bakunjin 17:57 16.02.2008

"medjunarodna zajednica"

ako smo bezopasni, iskreno marginalno malo trziste za svaku iole ozbiljnu multinacionalku, a kamo li ekonomiju, zasto bi neko razmisljao o kvalitetu zivota ljudi u jednoj perifernoj ruskoj kvazi guberniji koji biraju po 60 godina iste vodje!!!???
skitulko skitulko 19:31 16.02.2008

Nije tema..ali..

Gledam DNEVNIK B92..ja primitivni ultradesnicar iz Podgorice!!!
I gledam slike sa ulica Pristine..Pa se sjetih Podgorice, Cetinja, Rozaja, Plava, Gusinja...
nema razlike..
sve isto..
Zeljko, srecno ti nezavisno Kosovo i braцka nezavisna MNE..
A za 20 milona ne brini, sjeti se vremena kad su se Vijesti uredjivale u zgradi Vračar-a, sadasnje Maše...
nije to tako davno bilo..obicni Podgoricani ipak pamte..i znaju..
A ni 1 milon za pokretanje lista nije mala para, ili neko laže?
Da ne bih kacio bilborde sa ulica PRIJESTONICE Kosova..a isti su kao i za vrijeme ,,borbe za nezavisni mne,,..
srce u oba slucaja..,,za crnu goru koju volim,, i ,,za kosovo koje volim,,..
evo jedne skice..da ne bude da u Beogradu izlazu samo ,,recentni kosovski umetnici,,
Izvini na meta-tekstu..ja to zbog levicara Beogradskih..


Prijateljski pozdrav,

Vas skituljko
skitulko skitulko 19:35 16.02.2008

Re: Nije tema..ali..

skitulko skitulko 19:41 16.02.2008

Re: Nije tema..ali..

Crtez i jos ponesto..mozete pogledati na ovoj adresi..

http://blogz.cg.yu/blogovi/MIS/index.php

Veliko izvinjenje..

Vas

skituljko
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:13 16.02.2008

Re: Nije tema..ali..

Kosovo tebi treba čestitati jer tvoje vođe su ga napravile. Dobro je da te još ne pušta taj patriotizam tako da se nadam da ćeš u ovoj delegaciji Miloševićevih trabanata koji idu da daju podršku nesretnom narodu na Kosovu biti i ti. Ovoga puta bez puške.
A pošto je ta priča davno ispričana Skitulko moraćeš da se držiš nivoa i ozbiljnosti, čestitke zadrži za sebe i svoje, ubuduće ću ako budeš nastavio da širiš propagandu i bedastoće morati da te isključim. Tema dakle nije proglašenje nezavisnog kosova, i ja nijesma adresa za čestitke te vrste. Tim povodom se obrati stranačkoj centrali.
Joe Black Joe Black 02:58 18.02.2008

Re: Nije tema..ali..

Dobro je da te još ne pušta taj patriotizam tako da se nadam da ćeš u ovoj delegaciji Miloševićevih trabanata koji idu da daju podršku nesretnom narodu na Kosovu biti i ti.


Zeljko sto je za tebe patriotizam na CG nacin? Bas me zanima kako ti to vidis?
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:21 18.02.2008

Re: Nije tema..ali..

Zeljko sto je za tebe patriotizam na CG nacin? Bas me zanima kako ti to vidis?


Joe, dobro pitanje. U najkraćem, za mene je patriotizam, ne samo danas, već od kada sam počeo da promišljam na tu temu, zalaganje za otvoreno društvo, multietnički sklad, pravnu državu, socijalnu državu, prosvijećenu državu, itd.... Patriotizam je nešto što nema nikakve veze sa nacionalnim osjećanjem.
Montero Montero 19:45 16.02.2008

Turkmenistan i Crna Gora

Željko, dobro si primjetio ( ne zamjeri što te ne persiram) da za promjene u CG nedostaje i spoljni interes. Po mom vidjenju, Zapad nema namjeru da talasa kod nas, zbog blizine Kosova, a ruski kapital se asvim dobro snalazi pod ovim režimom. Naša je vlast zvanično evropski orijentisana, ne ugrožava interese stranog kapitala ili medjunarodne odnose i to je sasvim dovoljno da bude prihvatljiva svima. Unutrašnji problemi, korupcija i nepotizam su OK za slobodni svijet, sve dok ih niko ne čačka. A Crna Gora to ne radi.
Današnja CG je okrenuta sebi i gledajući i čitajući naše medije stičem utisak da je to jedno veeliko ostrvo ( pardon, otok) u Jadrasnskom moru koje samo što nije u EU. Takvoj samodovoljnoj CG nije potreban ni njen Sjever, a o susjedima da ne govorimo. U stvari, dovoljan je jedan susjed i toonaj sa tisuću otoka. Bliži je Jevropi. Ovoj CG je stoga dovoljan i premijer koji ne može da mrdne sa svog otoka. A i zašto bi, kad imamo more i Prvu banku.


A zašto Turkmenistan? Pa sjećaš se sigurno pokojnog Nijazova koji je mijenjao Kuran, pravio zlatne spomeike,mijenjao imena mjesecima u kalendaru i slično. Primjetio si da taj Turkmenista nije destabilizovan ni nakon njegove smrti, a Gruzija i Ukrajina recimo jesu. Pa taj TMNE ima nafte i spoljnu politiku nezamjeranja SAD i Rusiji. Politika "bezbjedne distance". Dok god su dobri sa svima i ne zamjeraju se, nikog nije briga za unutrašnje probleme te zemlje, koja je bar 20 puta zatvorenija, podmitljivija i nedemokratskija od naše MNE.

Zato Željko viđi, imaš ove nove kanale sa životinjama, filmove, sport. Uživaaj!
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:14 16.02.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

Zato Željko viđi, imaš ove nove kanale sa životinjama, filmove, sport. Uživaaj!


To i radim.
Montero Montero 20:24 16.02.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

Željko Ivanović

Zato Željko viđi, imaš ove nove kanale sa životinjama, filmove, sport. Uživaaj!


To i radim.


Ali priznaj da u tom uživanju zastaneš na ovim XU kanalima i zapitaš se "Kad ćemo mi imati ovakve infomativne emisije i goste koji iznose svoje mišljenje?".

Ako malo više zastaneš na Animal Planet i National Geo. WILd, onda nekako jasnije shvatiš i našu društpol situaciju. Zakoni prirode i divlja ljepota.

A ako Medojević ne skupi onih 5000, sva je prilika da ću odmarati glas u aprilu


Željko Ivanović Željko Ivanović 23:47 16.02.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

A ako Medojević ne skupi onih 5000, sva je prilika da ću odmarati glas u aprilu


Skupiće, nije problem 7.000, problem je kako će da skupi 70.000... Očito da i oni boluju od onoga što je uvijek bila boljka cg opozicije, one demokratske, da improvizuju stvari da se sve svodi na izjave, skupštinska poentiranja, itd,.., a da se zanemaruje ono što nije estrada i gdje nema kamera i fotoaparata, a to je svakodnevni rad na terenu, odbori, mjesne zajednice, itd... Vidjećemo. Ako prođu kao Čeda bolje da nijesu krečili. To jest bolje da ne skupe tih i kusr hiljada neophodnih za kandidaturu. Ali, treba vjerovati da su čuda moguća. Ne čuda u smislu tih 7.000 nego u smislu ovih 70.000.
Cekaj Bol Cekaj Bol 16:18 01.03.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

Nisam novi, ali mi je nalog blokiran. Vlasnici sa B92 nisu me udostojili odgovora zbog cega sam blokiran da ucestvujem u raspravama.

Kao sto vidite moje novo korisnicko ime je Cekaj Bol. Ako slova ispreturate jednostavno dobijate Joe Black. Cisto da se predstavim.

Vidimo se na sljedecem blogu, pozdrav,

Joe Black <=> Cekaj Bol
Intet Glemt Intet Glemt 15:01 03.03.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

Cekaj Bol
Nisam novi, ali mi je nalog blokiran. Vlasnici sa B92 nisu me udostojili odgovora zbog cega sam blokiran da ucestvujem u raspravama.

Kao sto vidite moje novo korisnicko ime je Cekaj Bol. Ako slova ispreturate jednostavno dobijate Joe Black. Cisto da se predstavim.

Vidimo se na sljedecem blogu, pozdrav,

Joe Black Cekaj Bol

B92 ti je zatvorio nalog??
njegos njegos 12:00 04.03.2008

Re: Turkmenistan i Crna Gora

Pa to nije nista novo, meni su to radili 3 puta...
whitepaulovac whitepaulovac 12:16 17.02.2008

stranci i milo

Stranci i medjunarodna politika Djukanovicu su specijalnost. Otkacio je Sloba kada je to mogao najbolje da naplati, kako on tako i CG. Kako je promijenio stav Rusije po pitanju nezavisnosti. Pustio je njihov kapital. Sada ima jednu finu ekvidistancu, sa svakim faktorom dobro stoji, jedino ima malo duse sa EU. No, posto cemo u EU u paketu sa komsilukom, ili nas nikad nece primit (sto je realno ) ili cemo uci zajedno sa jos gorim slucajevima. Vjecni kandidat za EU nije tako losa perspektiva za malu zemlju, biti poreski raj blizu ogromnog entiteta sa visokim porezima.
Glede para iz Holandije. Ako su pare dosle iz clanice EU, pa ne mogu to valjda biti "prljave pare". Valjda se u EU ne peru pare.
E sada da vidimo diplomate. Njima je ovdje super, Mediteran, jedan o najljepsih kutaka na svijetu, lijepo finansijski prolaze, ne placaju poreze... Sto bi se oni nesto trudili. Realno, spadas u malu balkansku tranzicijsku drzavu gdje je zavrsen period potencijalnog problema i nikoga ne smaras. Dakle, nisi interesantan, cak ni regionalno. Sto bi se lokalne diplomate natezale sa domicilnom vlascu bez podrske centrale?
Pohvalio bih neutralan stav vlasti u kosovskom pitanju. Imas i Srbe i Albance u svojoj drzavi i drzanje strane nekome samo bi ti donijelo unutrasnje probleme.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:22 17.02.2008

Re: stranci i milo

Sto bi se lokalne diplomate natezale sa domicilnom vlascu bez podrske centrale?


Čak i na ovako sporadičnom slučaju kao što je MNE pokazuje se u stvari koliko je Eu samo fikcija i koliko je nastojanje da se od EU napravi ozbiljna i u svjetskim razmjerama uticjana i moćna organizacija, d ane kažem država, samo san. U tom kumbulju uvijek se nađe neko ko će da iskoči i da obesmisli bilo kakav ozbiljniji nastup nečega što bi bilo potpisano sa EU. Recimo, kad je bio slučaj Iraka, iako su glave EU zemlje, ta stara Evropa, bile protiv Bušove politike, našle su se te nove i velike zemlje, kao Poljska recimo, da ga podrže i da time potpuno izbace Eu kao nekog faktora te priče. Slično sada u CG, s jedne strane ambasadori velikih rade svoj psoao i pokušavaju pogurati stvari naprijed, dok Slovenci, Bugari, Rumuni, i slični, ponašaju se kao ministri u Vladi. Toliko su puni fale na račun naše demokracije. Tako da je priča o EU spoljnjoj politici nešto zaista potpuno virtuelno.
hm-hm hm-hm 12:32 17.02.2008

bruka

vec drugi komentar mi zeljko ekspresno izbrisa! i to samo zbog podsjecanja na njegovu ljubav prema Milu
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:12 17.02.2008

Re: bruka

Nijesam ja već moderator. Inače tema je apsolvirana prije dve mjeseca, kasno ste se uključili na blog. Ako imate nešto novo i originalnije pišite, ako ne, da se pozdravimo.
hm-hm hm-hm 13:19 17.02.2008

Re: bruka

Željko Ivanović

tema je apsolvirana prije dve mjeseca,

apsolvirana?! citajuci ovaj konkretan blog niko ne bi dosao do tog zakljucka. i dalje preovladjuje opsesija bivsim gazdom i pozivanje na smjenu istog novim gazdom.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:24 17.02.2008

Re: bruka

u jednoj rečenici ste dva puta pomenuli gazdu i pričate o nečijoj opsesiji gazdom. Starim i novim. Zanimljivo.
njegos njegos 15:30 17.02.2008

Evo i mene

s mali zakasnjenjem, koje se ima opravdati kidanjem zivaca oko crnogorskog dialup interneta... Desilo da ovoga puta imam cast i zadovoljstvo da budem pomenut i u samom blogu a ne samo u komentarima, sto me veseli. S tim da sam ja stvarno i iskreno za zajednicki front i cini mi se da sam podjednako branio svakog opozicionog kandidata, a sto sam najvise branio Mandica to je zato sto su njega najvise napadali. A koje su moje licne preferencije izmedju njih ne bih govorio, da se ne bi izgubila poenta - svaki opozicionar je bolji od ovoga vladajucega.
Smijao sam se sinoc kad je Baco Mitric imao konferenciju za stampu "Jes, bogomi, najjaci je DPS, eto i ja sam svaki put glasa za njih sve do sad dok nije doslo vrijeme da ja budem kandidat" - svaka cast, komentar suvisan... Tako vam je to u Montenegro...
Vidim opet se cuda cine i koplja lome oko spijuna, DBovaca, podrske "Vijesti" Milu i svega onoga oko cega razglabamo toliko vremena. Neko na proslome blogu rece kako mu nije jasno zasto ovi nasi lideri ne mogu da se dogovore da jednom maknu ove jahace s nasih grbaca. Ja sam tada rekao da to nije nista cudno, jer se ni nas trojica obicnih ljudi tada nismo mogli usaglasiti... I ocigledno se nista nije promijenilo. Ja bih najvise volio, makar za sad, da se neke stvari malo primire, da pocnemo da se ne-napadamo, pa onda kad skinemo Mila i kamarilu, mozemo onda da pucamo po savovima do mile volje, kao nekad DOS u Srbiji. I sto god da iz toga pucanja izadje, mislim da je bolje od nasih jahaca apokalipse. Eto toliko za sad, pa cu doci opet kad mognem da se konektujem (ovo mi sigurno ovi iz DBa blokiraju internet!)...
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:30 17.02.2008

Re: Evo i mene

A koje su moje licne preferencije izmedju njih ne bih govorio, da se ne bi izgubila poenta - svaki opozicionar je bolji od ovoga vladajucega.


Hvala ti Njego za ovu kratku i efektnu definiciju suštine pitanja.
Intet Glemt Intet Glemt 11:18 20.02.2008

Re: Evo i mene

njegos
Neko na proslome blogu rece kako mu nije jasno zasto ovi nasi lideri ne mogu da se dogovore da jednom maknu ove jahace s nasih grbaca. Ja sam tada rekao da to nije nista cudno, jer se ni nas trojica obicnih ljudi tada nismo mogli usaglasiti...

Njegoše, mi možemo sebi da priuštimo luksuz da se ne složimo oko nečega. Mi smo građani i imamo pravo i obavezu da iznosimo sopstveno mišljenje i da se borimo za svoja uvjerenja. Oni su opozicioni lideri koji žele sebe da predstave kao nekakve odgovorne osobe, a nemaju snage da pokažu osnovnu odgovornost prema građanima. Smiješno. Naravno, ovo se odnosi na one koji su dogovor odbacili i za koje ja nikada neću glasati. Ukoliko se radikalno ne promijene.
njegos njegos 12:42 20.02.2008

Re: Evo i mene

Bogomi ce to u Montenegro tesko ic...
njegos njegos 12:44 20.02.2008

DILEMA: EVROPSKA UNIJA ILI RUSIJA???

Umrli Srbin i Hrvat, te dodju kod Sv. Petra.
"Odakle ste vi momci?", pita ih on.
"Srbija."
"Hrvatska."

"Auuuuuu... ma ne morate nista vise da govorite, vi ste nevjernici, gresnici..., idete u pakao obojica. Samo, Balkan je malo nedefinisano podrucje, pa imate izbor, hocete li u zapadnoevropski ili istocnoevropski pakao?" rece Sv. Petar.

"Kakva je razlika?" pitaju oni.

"Pa u zapadnoevropskom ujutru pojedes kasicicu govana, i posle si slobodan, a u istocnoevropskom isto to samo sto pojedes kantu govana."

"Ja sam uvijek bio zapadno orijentisan, ja cu u zapadni." - kaze Hrvat.

"Ma, ja necu na taj zapad majke im ga spalim; daj istok". - kaze Srbin.

I odu oni tako, i sretnu se posle godinu dana.

"Pa, kako je?" - pita Srbin.

"Ma nije lose, onako, ujutru pojedes ono... Jedva se guta, nije l'jepo..., al' sta ces, to ti je, sto ti je. Ma, dan i nekako, al kad pomislim sto me ujutru ceka... A kod tebe?" kaze Hrvat.

"Ma, sta da ti pricam, istocna Evropa k'o istocna Evropa. Nekad nema govana, nekad kasni kamion, nekad nema kanti, nekad strajkuju ovi sto dovoze... Nisam ih dosad ni probao."

POUKA: Ko je za EU?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana