Gost autor| Politika| Život

Love generation (Simulacija života)

nurudin RSS / 13.04.2013. u 20:04

Или У потрази за изгубљеним илузијама


imgSizer.aspx?img=84192&w=300&h=0Нисам псето него дивљач. Имам тај опасни поглед, сви ми то говоре. Не умем да шеним, а буним се често, са или без разлога. Него, откуд сад тај прелаз са Er  на Ich form, пита се мој образовани читалац. Хоће ли сад уследити очекивани животни треш, аутобиографија или ти тривијалност свакидашњице? Морам вас разочарати. Трач рубрике и промоције не радимо. Оно што следи јесте прича о једној генерацији, прича која прелази у урбану легенду или чак мит. Ради се о генерацији Зомбија, тј. живих мртваца. Будући да сам једна од њих, ни мене више нема. Оно што живи јесте прича. Како сам у то сигурна, питате се. Тако што знам да, уколико се стицајем непредвиђених околности моја прича прекине,  један од нас ће је наставити, у то сам сигурна.  У умешност настављача не сумњам.  Али, каква је то прича која нема темеља? – инсистира упорни читалац.  Па, и бездан може имати улогу темеља, ако пристанеш да  падање схватиш као неку врсту слободног лета.

         Онај читалац кога је наслов одмах асоцирао на Боба Синклера, зна о чему говорим. Нова хипи комуна, отпораши, младе демократе или либерали. Заједничка је била вера у неку лепу идеју, у лепше сутра, снага и жеља да се ствара боља и лепша Србија. То је генерација којој је запала клетва Да Бог да живео у занимљива времена! Обистинило се, јер занимљивије није могло бити. Ратови, бомбардовање, санкције, изолација, и, да, Косово. Косово и Европа или Европа без Косова, свакако Косово са или без Европе. Живот у облику мита. Симулација живота. Они који би одбили да симулирају, имали су јасан избор – самоубиство или емиграција.

     Ово је време дефицита ентузијазма. Говорим о оном ентузијазму у кантовском смислу, о радости која се шири и на оне који у револуцији не учествују. А можда је ово народ коме је суђено да остане малолетан. Можда смо сви ми заправо деца која не желе да одрасту, јер ипак је удобније не напрезати властити разум и препустити се туђем вођству. Знам, опет филозофирам.

          Него, није баш увек било тако. Сећам се те конвенције,  када ми је глупа фризерка унаказила косу и кад су ме једва натерали да се попнем на бину. Сала је била пуна. Није било никог од родбине, наравно, али препознала сам у гомили нека драга лица. Не памтим све фразетине које сам изговарала, не памтим јер више и не верујем у њих. Сећам се ипак те последње реченице. Требало је нечим ефектним завршити говор. Била је то ипак само реплика, она реплика која вероватно није била као таква препозната, а тешко би ипак ико и схватио референцу. Снови нису ту да би се на полицама држали нетакнути, већ да би се акцијом у стварност претварали. Што је најгоре, веровала сам у то, тада. И публика ми је веровала, јер памтим њихова озарена лица и честитке након свега. Сада ме је помало стид што сам их обманула. Не, драга публико. Ипак је он био у праву. Неке снове ваља вешто сачувати и не дозволити реализацији да их уништи.

 

Текст је пренет уз сагласност драге и уважене колегинице Биљане Ћирић

 

 

 

 Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 20:30 13.04.2013

...

Нова хипи комуна, отпораши, младе демократе или либерали. Заједничка је била вера у неку лепу идеју, у лепше сутра, снага и жеља да се ствара боља и лепша Србија. То је генерација којој је запала клетва Да Бог да живео у занимљива времена! Обистинило се, јер занимљивије није могло бити. Ратови, бомбардовање, санкције, изолација,..

.....


Hmmmm.....ne verujem u ovo, nije bilo ideje, ni vere, bilo je samo prizemne grabeži za materijalnim dobrima kamuflirano u "ideje, veru u ideju, lepše sutra i prekosutra", bar su vođe te "ideje" konkretno i na delu pokazale u šta su zapravo verovali. Zato od toga i nije bilo ništa, bar za nas, a za njih, to je već druga priča.....

Nurudine, uvek mi je drago da te vidim, vraćaš mi veru u ljude.

Preporuka od mene.
nurudin nurudin 21:26 13.04.2013

Re: ...

ideje, veru u ideju, lepše sutra i prekosutra", bar su vođe te "ideje" konkretno i na delu pokazale u šta su zapravo verovali


Да, вође јесу...
Али, сигуран сам да сте и Ви веровали, као и многи из моје генерације, "лудели", "беснели", нисмо штедели себе, а сад смо Зомбији, живи мртваци, тако се некако осећам, и сагласан сам са Биљаном: Неке снове ваља вешто сачувати и не дозволити реализацији да их уништи.

Nurudine, uvek mi je drago da te vidim, vraćaš mi veru u ljude
За Вас...
prapra prapra 23:56 13.04.2013

Re: ...

Ne znam o čemu je blog. Sve je u naznakama. Fluidno. Teče, a ne dodiruje život. Misao o lepšem životu. Podseti me na žižekovu tezu da su Srbi narod koji uživa u anarhiji i da im je Milošević valjao jer im je to pružio. Malo mi je šuplja ta priča o izgubljenim idealima. Pa nisu valjda ideali vezani za promenu vlasti, ma kakva ona bila. Valjda su ideali nešto više i ako je imala tako prizemne ideale, dobro je što ih je izgubila. U stvari ona nije imala ideale u pravom smislu te reči. Ideal o boljem životu je jedno veliko ništa. Radikalno ću reći da su izgubljeni ideali maskiran žal za prošlošću.
nurudin nurudin 01:18 14.04.2013

Re: ...

Ne znam o čemu je blog. Sve je u naznakama. Fluidno.

Као и ова наша Страдија.


Teče, a ne dodiruje život.


Баш лепо речено, тако некако.

Misao o lepšem životu.


Некадашња вера да је тај лепши живот могућ.
zemljanin zemljanin 05:24 14.04.2013

Re: ...

Ima ona izreka da je normalno biti komunista sa 20+ ali da nije normalno ne biti kapitalista sa 30+ ... realnost dolazi sa godinama ...

Ipak na kraju se sve svodi na poimanje realnosti i sopstvenog mesta u njoj ... teško je nekom da ima i održi ideale ako mu je ceo život isprogramiran ... nekada je to bilo škola - vojska - posao - brak sa svim varijacijama ... danas je to izmešano ali i dalje postoji obrazac škola - posao ... ti obracsi ne dozvoljavaji ideale zato i postoji ona prva opaska o komunizmu i kapitalizmu ... poneko iskoči iz obrazaca i onda snovi postaju najava dolazećeg

Sanjariti o boljem društvu je idealizacija realnosti jer se svodi na realnost na koju nemamo uticaja (opipljivog) ... tu treba biti kapitalista ali snova o sopstvenom životu se ne treba nikada odricati ... ništa nije nemoguće i nikada nije kasno

Da se osvrnem i na pojam "bolji život" ... to je individualno ali velika većina pod tim podrazumeva "bolja zarada" ... zato ljudi emigriraju (većina) a suštinski, ako odbacimo okvire (pomenute) život ne sme imati preduslov u zaradi već u ličnom doživljaju slobode i radosti ...
nurudin nurudin 13:13 14.04.2013

Re: ...

tu treba biti kapitalista ali snova o sopstvenom životu se ne treba nikada odricati


Само некад снове треба одложитит, да се не би претворили у баналност...
Понекад се не поклопе снови са временом када треба да буду реализовани.

ništa nije nemoguće i nikada nije kasnoDa se osvrnem i na pojam "bolji život" ... to je individualno ali velika većina pod tim podrazumeva "bolja zarada" ...


Додао бих, пристојнији живот -- систем вредности, владавину права, а не бих се жалио и на пристојнију зараду. :)

život ne sme imati preduslov u zaradi već u ličnom doživljaju slobode i radosti ...


То је несумњиво најважније.
jinks jinks 09:44 14.04.2013

...

јер ипак је удобније не напрезати властити разум и препустити се туђем вођству

Čini se da ste ovom rečenicom ustvari opisali glavni razlog zbog koga se zadnjih deceniju i više desilo sve što se desilo.

Od ambicioznih omladinaca i raznih naizgled kreativaca punih ideja (što odavde što spolja) u zadnjih 12-ak godina nastao je novi sloj izuzetno bogatih ljudi. A to su izgleda postigli ne time što su bili originalni, kreativni i puni ideja ... već što su radili ono što im je neko drugi na kraju govorio da urade ... i plaćao po svoj prilici (razni MM-ovi, MB-ovi, VH-ovi, DSŠ-ovi, između ostalih).

Interesantno je kako su brzo odustali ne samo od svog, ako ništa drugo ono bar prividnog, kreativnog poleta, već kako su brzo i vešto menjali onoga ko im je omogućavao život na visokoj nozi.

Uzmite, na primer, transfere od jednog "gazde" ka drugom koji su se po svoj prilici desili između 2001. i 2003., a koji su za posledicu imali raspad sistema i razorne događaje u 2003. Interesatno, kako su se neki upravo nakon tih događaja drastično i obogatili ... razni demokratski i liberalno orjentisani kreativci kako ste ih nazvali.
nurudin nurudin 13:17 14.04.2013

Re: ...

Od ambicioznih omladinaca i raznih naizgled kreativaca punih ideja (što odavde što spolja) u zadnjih 12-ak godina nastao je novi sloj izuzetno bogatih ljudi.


Мислим да је ово већи проблем, њихова креативност била је до прве масне фотеље и удобне канцеларије, они су за себе били најкреативнији.
jinks jinks 13:24 14.04.2013

Re: ...

били најкреативнији

Uz kreativnost besmisla - kupovanje fabrika zbog gradjevinskog zemljišta, na primer. I jedan od vrhunaca takvog vida kreativnosti ... premeštanje čitave gradske luke na lošiju lokaciju, kako bi se zaradio neki dinar.
shatzi.shell shatzi.shell 08:52 15.04.2013

...

Stvarno me mrzi da odgovaram, ali moram ipak par stvari da pojasnim.

1. Dozvolila sam Duletu da prenese tekst, iako očito nije bio za svačije uši. Naime, tekst je namenjen mojoj generaciji, mojim prijateljima, onima koji su se bar nekad u svom životu borili za neko opšte dobro, ne ističući u prvi plan lični interes, onima koji su bar Aristotela čitali (ako već ne Bodrijara), ukratko, onima koji su danas u Srbiji u manjini.
2. Super je stajati čvrsto na zemlji i biti kapitalista posle tridesete... u Americi, možda. Ali, pobogu, o kojoj zemlji vi govorite? Ko su kapitalisti u Srbiji? Da li se zaista s njima identifikujete? Da li je moguće da je od čitavog građanskog sloja ostala samo malograđanština koja i dalje čežnjivo gleda naviše, stideći se da prizna u kakvom se položaju zaista našla? Već to priznanje bio bi korak napred, ali retko ko danas čita Rajha. Žižek jeste u pravu, ali samo onda kada kaže da je ovo vreme koje zahteva ozbiljna preispitivanja, ne nužno i gotove odgovore.
3. Autistični egoisti koji svoje "ideale" nikada nisu vezivali za društvo u kojem žive, i koji kritiku svega postojećeg shvataju kao pljuvanje po svemu što ne razumeju su mi oduvek bili fascinantni, ali ja valjda nisam taj tip pa nemamo o čemu da diskutujemo.

Pozdrav!
B.
nurudin nurudin 20:30 15.04.2013

Re: ...

Da li je moguće da je od čitavog građanskog sloja ostala samo malograđanština


Нажалост, јесте. :(


onima koji su se bar nekad u svom životu borili za neko opšte dobro, ne ističući u prvi plan lični interes,


onima koji su danas u Srbiji u manjini.


:(

Autistični egoisti koji svoje "ideale" nikada nisu vezivali za društvo u kojem žive, i koji kritiku svega postojećeg shvataju kao pljuvanje po svemu što ne razumeju su mi oduvek bili fascinantni, ali ja valjda nisam taj tip pa nemamo o čemu da diskutujemo


Е, све је више типова описаних у првом делу, а све мање ликова као што си ти.

Хвала што си се јавила!

П. С. Треба да се јављаш и да дискутујеш, јер имаш шта да кажеш.
anfieldroad anfieldroad 04:04 17.04.2013

Re: ...

Uvek mi je zao kada cujem da se jos neko tako gorko razocarao. Naravno da je tacno da su od svih gradjana preziveli samo malogradjani,naravno da je Zizek ( skoro uvek) u pravu. Naravno da Rajha niko vise ne cita. Poludeo bi taj koji bi to pokusao.
Tesko je ziveti u realnosti. Snovi mozda zato i sluze. Ne da se ostvare, nego da budu protivteza.
nurudin nurudin 20:51 17.04.2013

Re: ...

anfieldroad
Uvek mi je zao kada cujem da se jos neko tako gorko razocarao. Naravno da je tacno da su od svih gradjana preziveli samo malogradjani,naravno da je Zizek ( skoro uvek) u pravu. Naravno da Rajha niko vise ne cita. Poludeo bi taj koji bi to pokusao.
Tesko je ziveti u realnosti. Snovi mozda zato i sluze. Ne da se ostvare, nego da budu protivteza.


Свакодневно се повећава број ловаца на снове.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana