Umetnost

Alias iz Ženeve

Aja Jung RSS / 17.04.2013. u 12:10

 

photo-rgregorybatardon_50a7612_presse.jpg

Švajcarska plesna kompanija Alias, sa produkcijom Težina sunđera, nastupila je 15. i 16. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. I da smo mogli da ih zadržimo još dve ili tri večeri, sigurno bi nastavili da pune salu, jer je ostalo mnogo onih koji su zvali telefonom, a još više onih koji su ipak odlučili da prošetaju do pozorišta u nadi da će naći neku kartu. Ova produkcija, koju potpisuje koreograf Đulijerme Boteljo, nije samo do poslednjeg sedišta napunila salu, već i do poslednjeg mesta za stajanje ili sedenje na podu.

Izvođenju je prisustvovalo i mnogo inostranih producenata, ali i jedna Beograđanka iz Ženeve koja tamo nije mogla da nađe ulaznice baš za ovaj naslov!  Naravno, setila sam se zlonamerne opaske jedne osobe sa stalnim radnim angažmanom u Ministarstvu kulture, koja mi je pre par meseci rekla da je "na Festivalu igre već gledala ovu produkciju". E, pa Gospođo, Beogradski festival igre je baš kao i veliki svetski teatri, imao hrabrosti da zamoli za rimejk, ili reprizu, ovog fantastičnog umetničkog projekta.  I dokazali smo da smo bili u pravu. Ali smo i dokazali da za kvalitetnu umetnost u Beogradu, kao i svuda u svetu - ima publike! Zato sam zahvalna beogradskoj publici, koja je motor ovog Festivala. Razlog što postojimo. Sale su rasprodate, a uspeh blagajne je jedino merilo uspeha onoga što se dešava na sceni. U tom smislu, upitala bih danas istu Gospođu, kako ona meri uspeh Konstantina ili Opomene, odnosno koliko ulaznica su te produkcije prodale, i kakva je njihova dalja lokalna i međunarodna sudbina. Odnosno, kako će te preskupe produkcije, u ovom vremenu krize, uzvratiti poverenje svoga finansijera. 

Dok Alias danas putuje ka pozorištu u Bolonji, a odande za Njujork, nama ostaje zvuk lude sambe, neke drečave, životne boje i neodoljivi pokreti, kakve ćemo pamtiti. Unutraške ispisana pravila, koja teraju igru, ali i teatar našeg vremena daleko od površnosti i daruju sadržaj. 

Alias iz Ženeve čine jedan Brazilac koreograf, jedan Francuz scenograf, i tim igrača različitih nacionalnosti... Imaju jednog Grka (Tata), dva Italijana, jednog Britanca, par Španaca.... Nema Švajcaraca. Samo je adresa Ženevska.  Alias iz Ženeve. Dođite nam ponovo! 

 

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tetka_jelena tetka_jelena 12:41 17.04.2013

Dođite nam ponovo!

I ne obazirite se na komentare gospodje iz Ministarstva.
MI vas ocekujemo.
Aja Jung Aja Jung 13:50 17.04.2013

Re: Dođite nam ponovo!

Draga Jelena, naravno da se ne obazirem...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana