Ekologija| Kultura| Nauka| Sport| Životinjski svet

Apel: alpinisti i ptice grabljivice

albicilla RSS / 19.04.2013. u 06:59

283685_449079358459145_1217592664_n_zpsf65f9c0f.jpgOdrasli, teritorijalni suri orao, foto © Brano Rudić

Nedavno sam, ptičareći u rezervatu Garaf kod Barselone, video par penjača kako se, s dovoljno gvožđurije da usidre bojni brod, zaputio s parkinga ka najbližoj litici. I sam sam to nekad radio, pa se zamislim, okrenem ka svom vodiču i prokomentarišem kako je penjanje verovatno the most elaborate male (mating) display. Stiv se složio, slegnuo ramenima i dodao: “Šta sve radimo zbog devojaka...” 

Tada sam bio prilično lud za stenama (hm... lud sam i ostao) i istovremeno bezmalo nesvestan da, dok litice meni predstavljaju mesto za pumpanje ega i pražnjenje stresa, ista mesta predstavljaju pticama dom. U pravilu, nekim od najređih vrsta.  I da penjački usponi u proleće, u sezoni gnežđenja, predstavljaju veliki izvor stresa za te ptice.  

554909_568916749808738_808210960_n_zpscde76d6c.jpgMladi suri orao, koji je još u lutanju, foto © Brano Rudić

Naime, ukoliko se osete ugroženo, ptice mogu odustati od gnežđenja, bilo pre početka, bilo pošto su već položile jaja ili su se mladi izlegli; što može imati za posledicu smanjenje brojnosti rasprostranjenijih vrsta i potpuni nestanak onih već malobrojnijih. Sve te vrste su zaštićene zakonom, ali ovo je ipak Srbija i pominjanje zakona u najboljem slučaju tera na smeh. Ako ne i na šta gore... 

Pričam o najosetljivijim od osetljivih vrsta, grabljivicama. Od šire rasprostranjenih dnevnih ptica grabljivica, u Srbiji se po stenama gnezde suri orao, sivi soko, vetruška (sve tri vrste prisutne po svim pogodnim staništima – uključujući penjališta), kao i riđi mišar koji se polako širi oko Nišave i Jerme. Još dve vrste, orao zmijar i ugroženi stepski soko, se povremeno gnezde na steni, iako to u pravilu čine po drveću. Od ređih vrsta, krški soko jeste veoma redak, ali je poznat iz, među penjačima omiljene, Sićevačke klisure, dok se belonokta vetruška smatra nestalom sa gnežđenja u Srbiji, ali se povremeno viđa na krajnjem jugu, prema Makedoniji. Treba pomenuti još dve vrste strvinara, brojnog beloglavog supa koji se kolonijalno gnezdi po klisurama Uvca, Mileševke i Trešnjice na zapadu zemlje, kao i nestalu gnezdaricu belu kanju, koja se poslednjih godina povremeno beleži oko Uvca i Pčinje. Najzad, i orao bradan se gnezdi na steni, ali ga preko pola veka niko u Srbiji nije video (no, nada umire poslednja). Od noćnih grabljivica – sova, samo buljina se gnezdi na steni.

196472_197668090266941_958679_n_zpsb4ff2e9e.jpg               Sivi soko je ptica masivnog tela i umereno dugog repa, foto © Brano Rudić

Sve ove vrste su osetljive na prisustvo penjača na stazi ispod, u steni nedaleko ili na rubu litice iznad gnezda. U pravilu, sitnije vrste, poput sokolova, čuvaju manji prostor oko gnezda; a krupnije vrste poput orlova, strvinara i buljine širi prostor doživljavaju kao svoj i osećaju se ugroženo ukoliko u njega zađete. 

Lokaliteti – Od penjališta – staništa grabljivica, verovatno se Sićevačka klisura može posebno izdvojiti po bogatstvu vrsta, jer se u njoj gnezde i riđi mišar i suri orao, te krški i sivi soko, kao i vetruška i buljina (plus više drugih, koje za gnežđenje biraju drveće, pa ih ovde ne pominjem), što ovo područje čini veoma osetljivim na uznemiravanje u to vreme. Pored Sićevačke klisure, u međunarodno značajna područja za ptice u Srbiji (IBA) spadaju i Vršački breg, Suva i Stara planina, Đerdap,  Ovčarsko-kablarska, Resavska i Zlotska (Lazareva) klisura i druge – sve su to područja u kojima treba pokazati suzdržanost u interesu očuvanja prirode.

Sezona – Krupnim vrstama treba više vremena da se mladunac razvije, pa ranije počinju s gnežđenjem, npr, suri orao počinje krajem februara i u martu. Sokolovi započinju oko mesec dana kasnije, pa sivi soko počinje gnežđenje u drugoj polovini marta. Kao pravilo, može se uzeti da se gnežđenje završava do početka leta (sokolovi) ili do sredine leta (orlovi). Otuda, da se izbegne uznemiravanje ptica grabljivica, na Zapadu se penjališta u zaštićenim područjima zatvaraju počev od 1. februara (područja s orlovima) ili 1. marta (ona sa sokolovima) pa sve do 1. avgusta.

309169_262553310445085_749572499_n_zps4e183a36.jpgVetruška je sitnija, vitka i dugorepa vrsta, foto © Brano Rudić

E, sad, tako se to radi na planeti Zemlji. Kako bi izbegla osnivanje javnih preduzeća koja bi se bavila zaštićenim prirodnim dobrima (jer potom istima treba obezbediti budžet, a para, kažu, nema), Vlada (budala, ne zato što je sačinjena od budala, no što budalama vlada) ta dobra obično poveri na upravljanje postojećim javnim preduzećima, u pravilu onima koja se bave eksploatacijom šuma (ili, kako to oni vide, drvne građe), pa su spremna da u svoja široka nedra prigrle dodatne stotine hektara NAŠIH šuma (nije državna šuma Vladina, već svih građana Srbije, dakle – naša). A takva preduzeća nisu zainteresovana za zaštitu i upravljanje rezervatima, samo za njihovu eksploataciju (u čemu im je veoma izdašno, razvodnjavanjem zakonskih odredaba, izlazio u susret Ministar bivši Dulić). U nedostatku stručnog osoblja koje bi na određene delove litica u proleće stavilo, objavilo i potom sprovodilo zabranu penjanja, ja se ovde oslanjam na svest i pozivam na savest penjača da izbegavaju delove penjališta u kojima viđaju ptice grabljivice, kao i da o položaju gnezda obaveštavaju samo druge penjače i stručnjake-ornitologe.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

biarmicus biarmicus 08:38 19.04.2013

" The Mission "

Oprastam ti grehe iz mladosti !
albicilla albicilla 09:04 19.04.2013

Re: " The Mission "

biarmicus
Oprastam ti grehe iz mladosti !


Bless me father I have sinned
I got pissed and I got pinned
And God can't help the shape I'm in

NNN NNN 09:06 19.04.2013

kao i obično

preporuka za tekst

i odmah trol:

Je l' može ovde da se troluje o Barandi (27.) ili da to ostavimo za FB?
albicilla albicilla 09:16 19.04.2013

Re: kao i obično

Je l' može ovde da se troluje o Barandi (27.) ili da to ostavimo za FB?


moze, troluj?

ps. za one koji ne znaju o cemu NNN to... LOA organizuje PTIČARENJE na BARANDI 27. aprila.

Obilazak među ptičarima čuvenih lokaliteta na ribnjaku „Ribarstvo AD Baranda“ i Pečena slatina.

Ciljne vrste: vodeni bik, kašičar, divlja guska, šarena utva, sabljarka, vlastelica, 2 vrste žalara, 3 vrste sprutki, 5 vrsta sprudnika, barska šljuka, mali galeb, sve 3 vrste barskih čigri, modrovoljka... Za sve učesnike izleta obezbeđene su publikacije „Ptice Srednjeg Potamišja“.

Prijave: mailom na loa@ptica.org, subject „LOA organizuje PTIČARENJE na BARANDI“, u tekstu poruke vaši kontakt podaci – ime, telefon i mail.
NNN NNN 09:26 19.04.2013

Re: kao i obično

Nadam se da ćemo u narednim danima imati više informacija
npr. okvirno vreme polaska...
albicilla albicilla 09:48 19.04.2013

Re: kao i obično

NNN
Nadam se da ćemo u narednim danima imati više informacija
npr. okvirno vreme polaska...


tak'a sitna crevca su vec za fb (orijentaciono pola sedam, treba malo preko sata do tamo, ali ke bidnes obavesten na vreme)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:53 19.04.2013

...

ja se ovde oslanjam na svest i pozivam na savest penjača da izbegavaju delove penjališta u kojima viđaju ptice grabljivice,


koliko ja znam to se već neformalno poštuje, večinom su penjači i sami "osetljivi" po pitanju flore i faune .
takođe, u Lazarevom kanjonu je svojevremeno AOB samoinicijativno obustavio boltovanje, kada nam je skrenuta pažnja na ptice.
što se tiče Sićeva, tamo i onako nije baš prijatno za penjanje negde već od polovine maja do kraja avgusta, što zbog vručine što zbog zmija. u suštini tamo je najlepše penjanje negde u septembru, oktobru što je van tog kritičnog perioda. e sad, šteta za mart i april :)
ali ako smem da primetim, Sićevo i nije nešto "prenatrpano" u odnosu na Jelašnicu. iz više razloga naravno.
i tako.
albicilla albicilla 11:07 19.04.2013

Re: ...

drago mi je da se neformalno postuje, no, deo problema je sto penjaci nece ni primetiti grabljivice - kad im se svest suzi na narednih metar-dva stene, a citav svet prestane da postoji - osim kad su im vec preblizu, dok ce ove i te kako primetiti ljude u svojoj blizini; ali to moze da resi samo aktivan upravljac rezervata koji ima i obrazovanu cuvarsku sluzbu, sto kod nas obicno nije slucaj.

sto se siceva tice, ako aktivnosti u steni onemoguce gnezdjenje u martu, ono nece biti nastavljeno ni u maju.

no, cilj ovog teksta nije kritika penjaca, vec upravljaca koji su duzni da to znaju i cuvaju. penjace zelim samo da informisem i verujem da ce dobar deo njih imati razumevanja, no, u odsustvu delovanja upravljaca rezervata (citati "srbijasume" ) da ih obavesti gde da u nekoj klisuri ne penju, ovo je ogranicenog dometa.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:28 19.04.2013

Re: ...

sto se siceva tice, ako aktivnosti u steni onemoguce gnezdjenje u martu, ono nece biti nastavljeno ni u maju.


ma naravno, i ako je zaista to veliki problem neka bude zabranjeno. samo kažem da nije Sićevo toliko frekventno posećeno. nije mi se jednom desilo da sednem u kola odem dole sa ortacima i budemo jedine dve naveze u steni tog vikenda. za to vreme na samo 20 km "Jela" puna. al dobro, ako je i to problem, neka se ne penje početkom proleća.


no, cilj ovog teksta nije kritika penjaca, vec upravljaca koji su duzni da to znaju i cuvaju.


ma shvatio sam iz prve, ali eto samo da napomenem

Srbija i onako nema baš nešto mnogo odgovarajučih penjališta, a ni penjača (bar u slučaju "trad" penjanja) tako da mislim da te retke vrste (ptice i penjači) mogu da nađu neki model suživota.
albicilla albicilla 11:46 19.04.2013

Re: ...

vrabac_u_steni
sto se siceva tice, ako aktivnosti u steni onemoguce gnezdjenje u martu, ono nece biti nastavljeno ni u maju.


ma naravno, i ako je zaista to veliki problem neka bude zabranjeno. samo kažem da nije Sićevo toliko frekventno posećeno. nije mi se jednom desilo da sednem u kola odem dole sa ortacima i budemo jedine dve naveze u steni tog vikenda. za to vreme na samo 20 km "Jela" puna. al dobro, ako je i to problem, neka se ne penje početkom proleća.


sicevo je veliko i nikad nema potrebe zatvarati celu klisuru, ali jeste potreban monitoring, na osnovu koga bi upravljac mogao da kaze "ovde se gnezdi to i to, i smerovi a i b, kao i komad stene izmedju njih, zatvoren je od tada do tada"

realno, kako penjaci da znaju gde da ne idu?

treba da budu obavesteni o tome od strane upravljaca koji brine o bidiverzitetu poverenog mu zasticenog dobra

vrabac_u_steni
no, cilj ovog teksta nije kritika penjaca, vec upravljaca koji su duzni da to znaju i cuvaju.


ma shvatio sam iz prve, ali eto samo da napomenem

Srbija i onako nema baš nešto mnogo odgovarajučih penjališta, a ni penjača (bar u slučaju "trad" penjanja) tako da mislim da te retke vrste (ptice i penjači) mogu da nađu neki model suživota.


znam da sa gledista penjaca nema mnogo, ali to "nema mnogo" je danas bar 15-20, mozda i vise puta - vise nego sto nas je bilo kad sam pre vise od dve decenije uredjivao tadasnje fotokopirano izdanje penjackog vodica za sicevacku klisuru...

i tih dana sam bivao polovina od jedne u tom trenutku prisutne naveze, retkost je bila da su u isto vreme bile dve naveze u klisuri
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:39 19.04.2013

Re: ...

sicevo je veliko i nikad nema potrebe zatvarati celu klisuru, ali jeste potreban monitoring, na osnovu koga bi upravljac mogao da kaze "ovde se gnezdi to i to, i smerovi a i b, kao i komad stene izmedju njih, zatvoren je od tada do tada"


pa da. to je sasvim ok rešenje.

ali to "nema mnogo" je danas bar 15-20, mozda i vise puta - vise nego sto nas je bilo kad sam pre vise od dve decenije uredjivao tadasnje fotokopirano izdanje penjackog vodica za sicevacku klisuru...


po Racinim rečima u Sićevu ih je sada manje nego osamdesetih. možda ti zvuči čudno.
ima dosta penjača na sportskim, kratkim, boltovanim penjalištima. ali to je već druga priča.
albicilla albicilla 12:55 19.04.2013

Re: ...

po Racinim rečima u Sićevu ih je sada manje nego osamdesetih. možda ti zvuči čudno.


pozdravi racu
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:08 19.04.2013

Re: ...

pozdravi racu

Malo si me zbunio, prebacila sam automatski i podsvesno na slovenački...čitam i ne razumem...ko da leči patku?
albicilla albicilla 15:13 19.04.2013

Re: ...

..čitam i ne razumem...ko da leči patku?


e, sad tu slovenscino ponovo procitaj, ali na srpskom
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:11 20.04.2013

nego...

... vrlo svesno danas to zaobiđoh, priča je u glavnom o pticama, ali ipak da te pitam

I sam sam to nekad radio, pa se zamislim, okrenem ka svom vodiču i prokomentarišem kako je penjanje verovatno the most elaborate male (mating) display. Stiv se složio, slegnuo ramenima i dodao: “Šta sve radimo zbog devojaka...”


misliš da je to jedini motiv za penjanje? kažeš da si se time bavio, to je bilo sve što si video u tome?

evo ti moj današnji chat sa ortakom (radi lakšeg razumevanja on je u Podgorici):

ON: ovaj, ajde sjedi u auto i dodji do mene, da negdje nocas napadnemo jedan zljeb u Zijevu, za nocas je prognoza dobra, a ja nemam ni partnera ni auto
1:53 PM ozbiljno, ako sad krenes, stizes do mene prije ponoci, iz Pg krenemo odmah i tamo smo do pola 2, pristup sat vremena i ond apenjanje kad je najtvrdje - 300m dobro tvrdog snijega.


JA:ma jebi se ti da znaš! :)
instaliram neki server, jebe me sve vreme, a gledam šta mi ti pišeš i oću da puknem


A pazi, ja imam 41 godinu a on 39. Misliš da se na to ložimo da bi impresionirali neke ribe?

edit:
obojica imamo porodice, ono žena, deca, i taj rad.
albicilla albicilla 06:46 21.04.2013

Re: nego...

misliš da je to jedini motiv za penjanje? kažeš da si se time bavio, to je bilo sve što si video u tome?


nije jedini, taj je verovatno bio i najmanje vazan, no, s vremenske distance, taj mi se danas cini "najzdravijim", da tako kazem...

drugi su imali previse slicnosti sa psihologijom bolesti zavisnosti - oduvek bio sklon porocima

...nesto sto je rasko dimitrijevic napisao u "ka visinama i cutanju" da se "visina, gledana odozgo, zove dubina"

ili nejc zalplotnik u "potu" kako "sam slican vuku, ne mozes me vezati lancem, samo ubiti"

e, sad, ko prepoznaje kod u tome i kome te reci imaju smisla...

da za kraj dodam i rajnolda mesnera, koji "se zeleo popeti visoko, da bi duboko prodro u sebe" - sklon porocima, rekoh ti
albicilla albicilla 06:47 21.04.2013

Re: nego...

obojica imamo porodice, ono žena, deca, i taj rad.


btw, pitam se ponekad gde su i sta danas rade padez i cupac?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana