Budućnost| Politika| Region

Branimo Kosovo, ali na potpuno nov način

Nebojsa Krstic RSS / 25.04.2013. u 22:19

Чарлс Крофорд, ексамбасадор Велике Британије у Београду, написао је на свом блогу текст у коме даје виђење тренутног стања у светлу споразума Београда и Приштине, уз неколико натукница о томе како ће се ствари, по његовом мишљењу, даље одвијати.

Текст је поучан. Не зато што је аутор стручњак за регионална питања, ни зато што је написао нешто што овде није познато, већ зато што се његове опаске могу искористити као нека врста путоказа за будуће перипетије решавања косовског проблема.

Оне се могу искористити али само у једном случају.

Пре него што кажем у ком, подсетићу само да постоји једно уврежено мишљење да смо у одбрани Косова покушали све.

Мислим да то није тачно.

Покушали смо ратну опцију, није ишло. Покушали смо правну – ћорсокак. Покушали смо дипломатску, она нас је довела до споразума Дачић –Тачи вија Ештон.

Постоји један заједнички садржалац свих наших активности којима смо бранили оно што сматрамо својим, и кад је у питању био рат, и правна средства, и дипломатија – а то је конфронтација.

У сва три случаја ми смо се конфронтирали с Албанцима, чак и када смо своје интересе бранили мирним путем, када смо користили дипломатска средства, када смо водили дијалог – основна идеја којом смо се руководили била је конфронтација.

Ово, наравно, не важи само за нашу страну, и Приштина је исто наступала, а јасно је и да у том „мирном сукобу” нисмо били равноправни јер је друга страна имала озбиљнију и активнију подршку релевантних светских сила. Међутим, моја поента је, да смо покушали заиста све, али само у равни конфронтације у односу на косовску страну.

Враћам се на Крофордов текст. Он је писан и предвиђања су дата у светлу досадашње, конфронтацијске, праксе.

А ту праксу, мој је предлог, треба да суштински променимо.

Јер уколико се она не промени обистиниће се оно што господин Крофорд предвиђа: Косово ће и даље живети у „својеврсном статусу зоне сумрака” и „читава идеја придруживања Србије Европској унији завршиће се у потпуној пат-позицији”.

А да би се ствари суштински промениле, да би се лош сценарио избегао, да би се ово животарење заменило нормалним животом и извесном будућношћу, да би се избегли с Косова вратили својим кућама, ми бисмо морали да пробамо да Косово бранимо на потпуно нов начин, како то нисмо чинили никада досад, без конфронтације, без агресије, без мржње, без ксенофобије и без митоманије (од које смо се, истини за вољу, отресли у многоме, у тренутку када је Дачић ударио свој параф на Бриселски споразум).

Ми би требало, мој је предлог, да покушамо да урадимо све обрнуто од оног што његова екселенција господин Крофорд апострофира у свом блогу.

Каква је наша корист од тога да Косово буде, како каже амбасадор, у положају Палестине? Каква је, реално, наша вајда од блокирања Косова у светским организацијама и институцијама? Каква је наша корист од тога да спортисти с Косова не могу да играју фудбал и рукомет на међународној сцени?

Какво ми имамо задовољење због чињенице да Косово тавори у „зони сумрака”, ако узмемо у обзир да и наши сународници с Косова такође трпе све последице таквог живота? Да ли ће нама, овде, бити боље, ако је Албанцима на Косову горе?

Свака помисао о нормализацији односа између два, до јуче, завађена народа, Срба и Албанаца, оптерећена је чињеницом да је њихов садашњи премијер осумњичен за ратне злочине. И то јесте озбиљан проблем.

Но, и то ће се променити. Доћи ће други, трећи. Једном ће се на том месту појавити особа без ратне прошлости, неко са ким ће свако и свуда моћи да се сретне, рукује и да разговара, без икаквих моралних дилема.

Међутим, и док се то не деси, легитимни представници Србије не рукују се са Тачијем – особом спорне биографије, већ с легитимним представником албанског народа са Косова, ко год он био, а са њима, и са њим, мора се разговарати.

Али не као до сада.

Потребно је да Србија више не наступа као неко ко се бави територијама, разграничењем, и подизањем зидова међу комшијама, већ као неко ко жели помирење и успостављање новог поверења, једном речју, Србија би према Косову требало да се понаша као према млађем брату.

Требало би да им помажемо, требало би да уклањамо све зидове који нас деле, требало би да сарађујемо, да тргујемо, да инвестирамо на Косову и да, зашто да не – играмо фудбал једни против других.

Ако неко пита зашто би све то требало да радимо, одговор је јасан – зато што је то корисно за нас, то је корисно за Србе на Косову и Србе где год да су, то је корисно за читав регион.

У таквом понашању имаћемо подршку свих светских сила, и на том послу, они ће нам бити, уместо противници – савезници.

То је једини прави пут који ће нас, уместо у зону сумрака и у пат позицију, одвести ка оном што заслужују и Срби, и Албанци, и сви други народи региона, ка сигурности, перспективи и дуготрајном миру на Балкану.

 

Објављено у Политици 24.4.2013.Komentari (319)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 22:25 25.04.2013

Prvi kod Krla

Међутим, и док се то не деси, легитимни представници Србије не рукују се са Тачијем


Rukovao se jedan, oh wait, to je radio kada vise nije bio legitimni predstavnik...
babmilos babmilos 22:34 25.04.2013

Razuman tekst

Izuzev:

Србија би према Косову требало да се понаша као према млађем брату.


Nemamo nijedan razlog da pomislimo kako smo u bilo čemu iznad Kosova. Srbija bi trebalo da se ponaša prema Kosovu kao prema bilo kojoj drugoj državi.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:08 25.04.2013

Re: Razuman tekst

Каква је наша корист од тога да Косово буде, како каже амбасадор, у положају Палестине?


lep tekst. ovo nije tacna analogija, kosovo je slicnije sev. kipru, samo ih je priznao veci broj drzava. palestina nema teritorijalnu konzistentnost, sastavljena je od arhipelaga lokalnih samouprava i porazena je u svim ratovima koje je vodila (pobuna u jordanu, libanski rat i dve intifade). jedina slicnost izmedju kosova i palestine mozda moze da bude u slicnom nacinu gerilske borbe sa taktickom upotrebom terora u ratne svrhe. kosovo je kapitalisticka drzava, palestina je marksisticka. palestina je priznata od strane GS UN, kosovo nije. zapravo, prosecni srbi se vise identifikuju sa palestinom koja je porazena i potlacena, dok je izrael nato.

jedini razlog za srbiju da pristane je u ovome:

То је једини прави пут који ће нас, уместо у зону сумрака и у пат позицију, одвести ка оном што заслужују и Срби, и Албанци, и сви други народи региона, ка сигурности, перспективи и дуготрајном миру на Балкану.


medjutim, sta sa crkvom koja ima masu nekretnina tamo, sta ce biti sa 60% kosmetske zemlje koja je u vlasnistvu srba i srbije, ako je u pravu cvijetin milivojevic? sta sa konzervativnom i ekstremnom desnicom koja je daleko od ovih humanih ideala koji se naziru u tvom tekstu?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:14 25.04.2013

Re: Razuman tekst

medjutim, sta sa crkvom koja ima masu nekretnina tamo, sta ce biti sa 60% kosmetske zemlje koja je u vlasnistvu srba i srbije, ako je u pravu cvijetin milivojevic? sta sa konzervativnom i ekstremnom desnicom koja je daleko od ovih humanih ideala koji se naziru u tvom tekstu?

Za imovinu smo valjda znali i bez Cv. Milivojevića?!

Imovina je imovina...ona nema veze sa političkim odlukama i mora da bude neprikosnovena.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:26 25.04.2013

Re: Razuman tekst

Nebojsa Krstic

Za imovinu smo valjda znali i bez Cv. Milivojevića?!

Imovina je imovina...ona nema veze sa političkim odlukama i mora da bude neprikosnovena.


jesmo bolan, samo sam stavio coveka kao fusnotu, mada su mi isli na klinac i on i marko b, koji se iz nekog razloga za sve i svasta ima pitati.

znam da je imovina neprikosnovena, mislim mene koji sam ionako sklon peace n luv lajfstajlu nije problem pacifikovati, svaka ti kao da si iz onog legendarnog bege benda , ali kako ces ove jarane nagovoriti da udju u neki nacionalni konsenzus sa 90% procenata srbije (ako je suditi po sastavu parlamenta), umesto sa desetak, petnaest procenata mrakusa?
dragan7557 dragan7557 08:58 26.04.2013

Re: Razuman tekst?! Wishful thinking!?

Nebojša Krstić:
Imovina je imovina...ona nema veze sa političkim odlukama i mora da bude neprikosnovena.


Evo ovako, možda je kod novokomponovane buržoazije mit o neprikosnovenosti imovine, inače najveća samoobmana ikada a koja je našla mesto i u Bibliji u poznatom "caru carevo, Bogu Božije," u realnosti ova monstruozna samoobmana, samolaganje, samoprevara i najblesavija fikcija svih vremena jednostavno:

ne funkcioniše i kvit

čak šta više nije nikada u ljudskoj istoriji postojala, bre!

Evo o čemu se radi:

imovina bilo koje vrste je predmet sledeće pljačke a onaj ko je jači neprikosnoveno pljačka onoga ko je slabiji.

Dakle ono što ti Krstiću i ostali novopečeni kapitalisti tvrdite da je neprikonoveno je predmet sledeće pljačke a tvoja/vaša tvrdnja je u najmanju ruku detinjasta, dragi moj Savetniče.

A Ekselencija ambasador jedne od najvećih kolonijalnih sila u Istoriji čovečanstva je veoma dobro sa tom činjenicom upoznat.

Dakle 'štovani Krstiću & Kompanjerosi, ako se samoobmanjujete, alal vera bre, ali ima nas na blogu i onih koji imamo i nešto razuma, i pored toga što smo izloženi neviđenom napadu na zdrav um od medija.

Jedino što je neprikosnoveno je modus operandi, znači otimanje imovine, sama imovina nije nikada neprikosnovena. Drugim rečima bogatim koji su pljačkom ili otimanjem došli u posed tuđe imovine i koji obmanjuju prvo sebe a potom i vas celi svet, treba da bude jasna ovo društvena igra:

NEPRIKOSNOVENOG OTIMANJA.

Žao mi je za prevelika slova i nije mi namera da se blogodernjam, već da vi dragi Krstići i Kompanjerosi shvatite ovo gore kao radni naslov za budućiburžoaski think tank pa ne lažite sebe o nekoj neprikosnovenosti imovine a sa nebesa vrn'te pogled na 1945 i druge datume kada je vša dojučerašnja imovina neprikosnoveno "otimana" dakle po vama prelazila u tuđe čitaj društvene ruke, kako bi shvatili o čemu pišem.cerski
dragan7557 dragan7557 09:07 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Srđan Fuchs:
znam da je imovina neprikosnovena,Još jedan inicirani u "svete tajne" neprikosnovenosti imovine i koji ZNA, bre i kvit!

Pa sad ne bi škodilo da svrneš malo do Turske i pogledaš kako je neprikosnovena imovina na Kosovu i šire.

Naravno u Vojvodini gde kažeš da si nastanjen je sva neprikosnovena švapska imovina postala neprikosnovena srpska imovina, zar ne?

Dakle ovo:
znam da je imovina neprikosnovena,

pokazuje najelementarnije nepoznavanje društvenih odnosa.

Moja unuka Andrea od 11 godina zna daleko bolje.

cerski
looping looping 09:41 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Naravno u Vojvodini gde kažeš da si nastanjen je sva neprikosnovena švapska imovina postala neprikosnovena srpska imovina, zar ne?

Svapska imovina na srpskoj zemlji.
laziiprevare laziiprevare 20:16 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Proces opamećivanje "bosanaca"


i Bono* je shvatio

"Pre 32 godine, predsedništvo SFRJ uvelo je vanredno stanje na KiM. Tada sam imao 15 godina i od tada smo gotovo svo vreme živeli u vanrednim stanjima, ratovali smo, imali sankcije i mučili se, imali smo i bombardovanje, gubili smo i bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom tranzicije. " (Ivica Dačić)


Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi.

"Bogoljubu Kariću, za kojim je raspisana poternica, treba dati orden zbog dovođenja investitora." (Dragan Marković Palma)

"On (Vučić) mora da odluči hoće li svoju popularnost iskoristiti tako da inicira neophodne reforme kako bi Srbija postala bolje mesto za život, ili će je potrošiti na rešavanje pitanja aflatoksina, koncerte o trošku neizgrađenih puteva,zloupotrebe Srbijagasa i Galenike..."(Rakić Miodrag)Na veoma lak način može neko da se otkači, da mu se stavi etiketa "Ti si iz devedesetih, ti si isti onaj koji je albance proterivao preko Prokletija".To je čist luksuz pitati ko me oslobađa, neka me oslobađa ko stigne.Moj najveći uspeh su ovi sada na vlasti , zato što oni sada treba da pričaju ono sto sam ja pričala.

Vaša Margaret

*Bono iz Nambije
maksa83 maksa83 21:42 26.04.2013

Re: Razuman tekst

i Bono* je shvatio


Hehe, smešan deo cele stvari je što to na slici izgleda nije Bono, nego njegov najpoznatiji dvojnik - Pavel Sfera, kog je ovaj izgleda nahvatao da se sa njim zagrli i digne tri prsta, valjda da iznervira Bosance kojima je originalni Bono naklonjen (bogznakako prijatelj sa Aljom Izetbegovićem, proveo NG u Sarajevu, itd.), i Vuk se o tome sit rastwittovao, ne navodeći nigde da je ovo impersonator a ne pravi Bono.

Čudesna kombinacija kosmičkog pajaca i goveda.

Zamisli da nas taj predstavlja u svetu, ili tako nešto...
Au šit!
antioksidant antioksidant 21:45 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Čudesna kombinacija kosmičkog pajaca i goveda.

bar se zabavlja
maksa83 maksa83 21:47 26.04.2013

Re: Razuman tekst

antioksidant
Čudesna kombinacija kosmičkog pajaca i goveda.

bar se zabavlja

Postoji i varijanta b), da nema pojma da je ovaj impersonator tj. da ga je ovaj navukao (kao što ume da navuče novinare i reportere koji ne poznaju dobro originalnog Bona) i da se teachers pet loži bezveze.

Ne znam šta je gora bruka.

Ali stvarno je trebalo da pošaljemo domatjina umesto njega...
antioksidant antioksidant 21:49 26.04.2013

Re: Razuman tekst


Ali stvarno je trebalo da pošaljemo domatjina umesto njega...

imas li ti predstavu koliko jeremic ima obozavalaca?
kompleks do kompleksa :)
inace (zamisli kuku), kazu - mozda je bono fejk ali je sundjer bob pravi :)

допуна:
штета што си избрисао оно хаковање на фејсу данас :)
фонтеле се ослободио а ти тако
maksa83 maksa83 21:57 26.04.2013

Re: Razuman tekst

imas li ti predstavu koliko jeremic ima obozavalaca?

Pored Vase i Frihenda? Ne znam, što bi rekao frihend - statistički, na 7 milijardi ljudi mora da postoji još neki. Ako ne računamo užu familiju, kumove i svitu koju je poveo sa sobom, valjda postoji još bar petoro, računam, plus minus 50.

inace (zamisli kuku), kazu - mozda je bono fejk ali je sundjer bob pravi :)

Ovo što mi čitamo kod nas je propaganda, negde u nekoj antibono zemlji ga (njega, Bonoa) sigurno prozivaju što se loži da se slikao sa pravim Vukom Jeremićem, a ono ustvari njegov najuspešniji impersonator - Žika Obretković.

штета што си избрисао оно хаковање на фејсу данас :)
фонтеле се ослободио а ти тако

Sivido?
Zla Beštija iz Kupertina. On će mene da čekinuje bez pitanja. Biće zamenjen za HTC One čim konačno izađe, što je tu jedan dan od nedelje, tj. dva dana pošto dobijemo mitski datum, tj. kad ... izraste nokat gde inače ne izrasta.
antioksidant antioksidant 22:02 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Ovo što mi čitamo kod nas je propaganda, negde u nekoj antibono zemlji ga (njega, Bonoa) sigurno prozivaju što se loži da se slikao sa pravim Vukom Jeremićem, a ono ustvari njegov najuspešniji impersonator - Žika Obretković.


и кад сам већ убацио у овај читљиви мод за тебе, нисам на ово одговорио
Ali stvarno je trebalo da pošaljemo domatjina umesto njega...

ни овог нисмо ми послали него руси
а што се тиче обожаваоца.. има их. сваки православни дс-овац је уз њега срцем и душом (а ти рачунај на колико је дс са тадићем био. баба из краја је рекла "да личи на мушко и деду (свог мужа) бих натерала да гласа за њега"

допуна

Biće zamenjen za HTC One čim konačno izađe,

док се деси биће "хтц тен"
alselone alselone 23:11 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Biće zamenjen za HTC One čim konačno izađehttp://nooooooooooooooo.com/
laziiprevare laziiprevare 23:18 26.04.2013

Re: Razuman tekst

" Zoran Đinđić mora da podeli sudbinu sa svojim mafijašima, sa svojim surčincima, sa svojim Bagzijem. Jer Zoran Đinđić je isto što i Bagzi." (Vojislav Šešelj)

"Atentat na Đinđića je običan porodični obračun."(Velimir Ilić)

"Naposletku, Đinđića su verovatno ubili upravo oni najgori kriminalni elementi čije veze sa njim nikada nisu do kraja objašnjene.” (beleška stranog diplomate)

"Zbog interesa istrage neću navesti imena funkcionera koji su intenzivno posećivali Šilerovu i sastajali se sa Spasojevićem i Legijom ."(Čedomir Jovanović )"Što se mene tiče, njega su ubili kriminalni elementi povezani sa dilerima droge* i drugim mračnim krugovima. Međutim, nikada nisam video nijedan jedini delić dokaza da je ubistvo Đindića povezano sa bilo kojom političkom tendencijom.” (Čarls Kroford)

"Kroford je tražio prijem sa potpredsednicima Demokratske stranke, ja sam rekao da nemam nameru da razgovaram s njim, imamo važniji posao, (Boris) Tadić i Čomićka (Gordana Čomić) su razgovarali s njim, to je njima rekao. Oni su rekli: 'Hvala, doviđenja' i time je njemu zabranjen dalji kontakt sa Vladom Srbije." (Zoran Živković)


* lica koja igraju šah,jedu ribu,piju kafu ili viski sa predsednicima, premijerima i ministrima u vladi
crossover crossover 23:42 26.04.2013

Re: Razuman tekst

maksa83
Hehe, smešan deo cele stvari je što to na slici izgleda nije Bono, nego njegov najpoznatiji dvojnik - Pavel Sfera, kog je ovaj izgleda nahvatao da se sa njim zagrli i digne tri prsta, valjda da iznervira Bosance kojima je originalni Bono naklonjen (bogznakako prijatelj sa Aljom Izetbegovićem, proveo NG u Sarajevu, itd.), i Vuk se o tome sit rastwittovao, ne navodeći nigde da je ovo impersonator a ne pravi Bono.

Čudesna kombinacija kosmičkog pajaca i goveda.

Zamisli da nas taj predstavlja u svetu, ili tako nešto...
Au šit!


Пази кад поред Боно-а чак и Вук Јеремић делује симпатично, што није баш сасвим лако да се постигне. Поготово ако је ово прави Вук Јеремић.
freehand freehand 23:54 26.04.2013

Re: Razuman tekst

Pored Vase i Frihenda?

Ovo ima neko utemeljenje i smisao ili je samo hehe?

Ne znam, što bi rekao frihend

A i ovo ima neki paradigmatični karakter, ili i to onako?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:56 26.04.2013

Re: Razuman tekst

maksa83
imas li ti predstavu koliko jeremic ima obozavalaca?

Pored Vase i Frihenda? Ne znam, što bi rekao frihend - statistički, na 7 milijardi ljudi mora da postoji još neki. Ako ne računamo užu familiju, kumove i svitu koju je poveo sa sobom, valjda postoji još bar petoro, računam, plus minus 50.

inace (zamisli kuku), kazu - mozda je bono fejk ali je sundjer bob pravi :)

Ovo što mi čitamo kod nas je propaganda, negde u nekoj antibono zemlji ga (njega, Bonoa) sigurno prozivaju što se loži da se slikao sa pravim Vukom Jeremićem, a ono ustvari njegov najuspešniji impersonator - Žika Obretković.

штета што си избрисао оно хаковање на фејсу данас :)
фонтеле се ослободио а ти тако

Sivido?
Zla Beštija iz Kupertina. On će mene da čekinuje bez pitanja. Biće zamenjen za HTC One čim konačno izađe, što je tu jedan dan od nedelje, tj. dva dana pošto dobijemo mitski datum, tj. kad ... izraste nokat gde inače ne izrasta.


ma da, Vuk Jeremić je ubio Bambija. Sram ga bilo.

maksa83 maksa83 00:01 27.04.2013

Re: Razuman tekst

Ovo ima neko utemeljenje i smisao ili je samo hehe?

Šta? Da si VJ fanboy?

Sigurno sam halucinirao.

A i ovo ima neki paradigmatični karakter, ili i to onako?

Ma ne, ostalo mi sveže ono tvoje baratanje statistikama velikih brojeva, pa šteta da se baci...
freehand freehand 00:13 27.04.2013

Re: Razuman tekst

Šta? Da si VJ fanboy?

Sigurno sam halucinirao.

Sigurno si halucinirao.
Ma ne, ostalo mi sveže ono tvoje baratanje statistikama velikih brojeva, pa šteta da se baci...

Koje, podseti me?
maksa83 maksa83 12:27 27.04.2013

Re: Razuman tekst

ma da, Vuk Jeremić je ubio Bambija. Sram ga bilo.

Ma nije on od onih što ubiju Bambija, nego od onih što glasno puštaju gasove na projekciji i smeju se.
freehand freehand 22:37 25.04.2013

Kad kažeš "Kosovo"

... na šta tačno misliš?
ми бисмо морали да пробамо да Косово бранимо на потпуно нов начин

I šta ti u tom kontekstu i kontekstu svega ostalog što si napisao znači "braniti"?
Kad kažeš
Каква је, реално, наша вајда од блокирања Косова у светским организацијама и институцијама?

... na koje organizacije i institucije misliš?

Ideja je plemenita, humana, moderna. I bilo bi za nadati se da Albanci ne bi tako nešto zaboravili za nekoliko godina kad postanu mlađi ali veći i jači brat, bez obzira da li će im Makedonci, Crnogorci pa možda i Grci na isti način izaći u susret.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:56 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

.. na šta tačno misliš?
ми бисмо морали да пробамо да Косово бранимо на потпуно нов начин

I šta ti u tom kontekstu i kontekstu svega ostalog što si napisao znači "braniti"?
Kad kažeš
Каква је, реално, наша вајда од блокирања Косова у светским организацијама и институцијама?

... na koje organizacije i institucije misliš?

Ne znam da li da napišem sve sad, ili da ostavim za sledeći tekst u novinama.

Ajde, par natuknica.

Koštunica je svoje vremeno svoju kosovsku politiku formulisao govoreći da im nudimo nešto što je "više od autonomije, a manje od nezavisnosti"

Kad bi sad analizirali šta bi to moglo da bude, zaključili bi da smo im nudili praktično sve...državu i sve atribute državnosti, samo da se to ne zove "nezavisnom državom", već da bude formalno u sastavu Srbije.

Dakle, čitava ova decenija potrošena je na borbu na simboličkoj ravni problema.

Moj predlog je da sad uradimo obrnuto.

Da im damo, na simboličkoj ravni, šta god žele, a da ih u praksi privučemo sebi na svaki način, ekonomski, i svaki drugi.

Razlozi za ovu ideju su sledeći:

Onim smo putem išli dok se moglo, al više ne može.

Sporazum koji je Dačić parafirao već prihvata određene simboličke atribute kosovske državnosti.

Ako je "Kosovo naše" u čemu je logika da ga odgurujemo od sebe, ometamo, blokiramo i saplićemo? Ja logiku ne vidim. Tu logike nema čak i da na KiM žive samo Albanci, a nekmoli kad tamo ima i naših sunarodnika, a želja nam je da ih bude još više...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:06 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Da im damo, na simboličkoj ravni, šta god žele, a da ih u praksi privučemo sebi na svaki način, ekonomski, i svaki drugi.


To možda može, ali tek kad Srbija postane moćnija od Amerike.

Ako je Kosovu iko davao davala mu je SFRJ, pa se prvi pubuniše protiv nje.

Oni hoće nacionalnu stvar da izguraju do kraja, a kraj je verovatno jedna albanska nacionalna država, i očekivati da ih Srbija nekim ekonomskim mehanizmima privoli da od toga odustanu je stvarno naivno.
freehand freehand 23:09 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Ako je "Kosovo naše" u čemu je logika da ga odgurujemo od sebe, ometamo, blokiramo i saplićemo? Ja logiku ne vidim. Tu logike nema čak i da na KiM žive samo Albanci, a nekmoli kad tamo ima i naših sunarodnika, a želja nam je da ih bude još više...

Ma razumem ja potku, ali ne razumem kakvo je to onda "naše Kosovo", niti šta mi tu "branimo".
Kosovo je imalo "skoro sve" od državnosti i za vreme SFRJ, pa smo imali Prištinu '81 i sve što je sledilo.
Nisam načisto šta treba raditi, ali mi sad više ni Đilasove reči ne zvuče tako besmisleno: dali ste im taj potpis? Ok, daj da to i u Skupštini ozvnaičimo, pa o jednom trošku referendum do kraja.
Da li ste za to da Kosovo uz pomoć Srbije u najkraćem roku postane članica UN?
Nešto baš ne verujem da ćemo posle toga imati prekogranično bratstvo i jedinstvo; slutim da bi se broj Srba oko kojih se evo svi izlomiše (a jedino oni nemaju pojma šta je za njih dobro) na Kosovu, u optimističnoj varijanti, prepolivo u najkraćem roku.
I da bi srpska verska i kulturna baština vrlo brzo dobila i nove baštinike i novu namenu, i nova imena.
A možda i grešim.
Samo je provera strašno skupa i nema ponavljanja.
predatortz predatortz 23:17 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

slutim da bi se broj Srba oko kojih se evo svi izlomiše (a jedino oni nemaju pojma šta je za njih dobro) na Kosovu, u optimističnoj varijanti, prepolivo u najkraćem roku.


Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju ti ljudi. Ono što smo mi prolazili kad se raspadala Yuga, ne može se meriti sa ovim. Mi, Srbi iz Bosne, teško smo primili mogućnost da ne budemo u zajednici sa Srbijom i učinili smo mnogo toga ( i dobrog i lošeg ) da ostanemo u nekom vidu zajedništva. Rezultat, obzirom na okolnosti i odnos snaga onih koji su bili za nas i protiv nas, više nego dobar.
Uprkos tome, nismo se osećali ushićeno potpisivanjem Dejtona.

Mogu samo da nagađam kako se ti ljudi tamo osećaju, kada te tvoja država, tvoja Vlada, Predsednik i Sjupština guraju u ruke Tačiju i Haradinaju!

A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

Toma fuckin' Srbenda i Ivica 'koji je ratovao...'!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:19 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Ma razumem ja potku, ali ne razumem kakvo je to onda "naše Kosovo", niti šta mi tu "branimo"

Ne razumem pitanje. naše je Kosovo teritorija Kosova i Metohije, nekadašnje AP...ali je ona u isto vreme i njihova, a njih je više...

E kad je tako, onda prijateljstvo, saradnja, trgovina, fudbal...mir....povratak Srba na svoja imanja.
AlexDunja AlexDunja 23:23 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

za srce te ujeo....
predatortz predatortz 23:24 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

AlexDunja
A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

za srce te ujeo....


Vidim, ti uživaš. Neka korist i od toga...
freehand freehand 23:27 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Ne razumem pitanje. naše je Kosovo teritorija Kosova i Metohije, nekadašnje AP...ali je ona u isto vreme i njihova, a njih je više...

Aha. E dobro, ja mislio da ima nešto ozbiljno. jer kad im pomognemo oko tih međunarodnih organizacija i institucija - nema tu više "naše". Možda je to dobro, možda donosi opštu sreću i radost, prosperitet i blagostanje.
Samo taj prisvojni pridev u prvom licu množine možeš mačku o rep. Još više nego sad.
Kao i povratak Srba na svoja imanja.


AlexDunja AlexDunja 23:28 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Vidim, ti uživaš.

jok, odakle ti to?
ja mislim da su bosanci i kosovari sasvim ok.
bilo koje nacije i vere bili.

koji je tvoj problem?
pa i sam si pričao da si bosanac
predatortz predatortz 23:30 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Kao i povratak Srba na svoja imanja.


Ma to će da urede evropski standardi. Vidiš kako je Evropa lupila šakom o sto, pa dok se poslednji Srbin nije vratio u Hrvatsku nisu hteli ni da razgovaraju sa Zagrebom o ulasku...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:31 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

predatortz


Mogu samo da nagađam kako se ti ljudi tamo osećaju, kada te tvoja država, tvoja Vlada, Predsednik i Sjupština guraju u ruke Tačiju i Haradinaju!


ne znam za sev. kosovo, ali srbi s nesevera kosova su skroz okej sa novim odlukama vlade. jasno je ljudima da im je jedina buducnost upravo ovakva kako je nebojsa opisao u svom what to do, kinsmen tekstu.
freehand freehand 23:34 25.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

jok, odakle ti to?
ja mislim da su bosanci i kosovari sasvim ok.
bilo koje nacije i vere bili.

Naročito Kosovari. Jesi li imala prilike da nekom od njih koji nije Albanac to uživo, u lice saopštiš?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 08:44 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

Toma fuckin' Srbenda


ma šta drugo očekivati od gladnog i žednog diplomiranog Vojvode od Stiropra...
dragan7557 dragan7557 10:32 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Nebojša Krstić:
Da im damo, na simboličkoj ravni, šta god žele, a da ih u praksi privučemo sebi na svaki način, ekonomski, i svaki drugi.

Dakle ovako:
Требало би да им помажемо, требало би да уклањамо све зидове који нас деле, требало би да сарађујемо, да тргујемо, да инвестирамо на Косову и да,

Moj pokojni ćaća, ili ti babo je dovoljno za deset generacija investirao u Kosovo a za uvrat kao povratak investicija dobio je krasni qrac.

Naravno časni moj ćaća investirao i u partizanštinu a nismo iz Like, Korduna a još manje iz Crne Gore, samoupravljanje a najviše je investirao u društvenu imovinu, koju su na kraju kako reče (film kod Hansel-a) Ljubiša Rajić pokupile 300-400 familija iz Jugoslavije a što je plaćeno bratoubilačkim ratovima dvedesetih i prolivanjem reka krvi nedužnih.

Ja lično bih pre investirao u kupovinu akcija i zemljišta na Mesecu nego u Srbiju a investicije na Kosovu rado prepuštam tebi ˛i drugim, mislim eto da obogatitite svoju ličnu i naročito neprikosnovenu imovinu.

Poučen gubitcima koje je poparvio moj otac u njegovim investicijama u Preporode Srbije, Razvoj Nerazvijenih, Pomoć Nerazvijenim i tome slične propasti zahvaljujem se na predlogu investiranja na Balkan.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:57 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

AlexDunja
A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

za srce te ujeo....

a ko su onda Hercegovci, nesto ne vidim da se bune kad im se kaže to bey obzira na nacionalnu pripadnost.
Onaj ko ne razume razliku između pojmova Bosanac i Bošnjak to je njegov problem.
Kako ovi mudri umovi poput onog veeelikog srBskog povesničara Antića Č. koji odgovara Nikoliću na vrlo visokom nivou kulture obrazovanja i domaćeg vaspitanja kad kaže ""Antić: Nikoliću fali obrazovna kvalifikacija i test inteligencije
Istoričar Čedomir Antić kaže da "svako ko je završio srednju školu" zna razliku između Srba iz Bosne i Bosanaca. To se, prema njegovim rečima, izgleda ne odnosi na predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
- Očigledno je potrebno da postoji obrazovna kvalifikacija i test inteligencije da bi neko govorio o ovim temama - rekao je Antić za "Blic".
Teško potomstvu koje uče ovakvi istoričari koji sve činjenice uguravaju u svoje salonsko-nacionalističke šablone.Pa kako taj mladi istoričar onda zove Slavonce, Sremce, ili tera svakog da prvo kaže da je Srbin , dodajući odakle je.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:11 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Teško potomstvu koje uče ovakvi istoričari koji sve činjenice uguravaju u svoje salonsko-nacionalističke šablone.Pa kako taj mladi istoričar onda zove Slavonce, Sremce, ili tera svakog da prvo kaže da je Srbin , dodajući odakle je.

Tačno tako.
freehand freehand 15:22 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Milan Karagaća
AlexDunja
A sutra će ih , možda, Toma nazvati Kosovarima, kao i nas Bosancima...

za srce te ujeo....

a ko su onda Hercegovci, nesto ne vidim da se bune kad im se kaže to bey obzira na nacionalnu pripadnost.
Onaj ko ne razume razliku između pojmova Bosanac i Bošnjak to je njegov problem.
Kako ovi mudri umovi poput onog veeelikog srBskog povesničara Antića Č. koji odgovara Nikoliću na vrlo visokom nivou kulture obrazovanja i domaćeg vaspitanja kad kaže ""Antić: Nikoliću fali obrazovna kvalifikacija i test inteligencije
Istoričar Čedomir Antić kaže da "svako ko je završio srednju školu" zna razliku između Srba iz Bosne i Bosanaca. To se, prema njegovim rečima, izgleda ne odnosi na predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
- Očigledno je potrebno da postoji obrazovna kvalifikacija i test inteligencije da bi neko govorio o ovim temama - rekao je Antić za "Blic".
Teško potomstvu koje uče ovakvi istoričari koji sve činjenice uguravaju u svoje salonsko-nacionalističke šablone.Pa kako taj mladi istoričar onda zove Slavonce, Sremce, ili tera svakog da prvo kaže da je Srbin , dodajući odakle je.

Ček polako, Milane. Ja sam naučio da je ljude najbolje oslovljavati onako kako oni kažu da im prija i kako im odgovara.
Pa na stranu sa tim Antićem, ali kako zoveš muftiju i naše sugrađane iz Sandžaka? Srbijanci? Ili one naše sugrađane iz Sente, Ade, Subotice i Kanjiže? Isto tako?
Ili imaš neke dvostruke standarde?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:12 26.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Ček polako, Milane. Ja sam naučio da je ljude najbolje oslovljavati onako kako oni kažu da im prija i kako im odgovara.
Pa na stranu sa tim Antićem, ali kako zoveš muftiju i naše sugrađane iz Sandžaka? Srbijanci? Ili one naše sugrađane iz Sente, Ade, Subotice i Kanjiže? Isto tako?
Ili imaš neke dvostruke standarde?

Pusti ti ovaj novorijek novopečenih istoričara koji bi da izmišljaju i prave nacije za neke nove balkanske ratove.Zato nije ni čudo što deca koja uče iz njihovih udžbenika zadojena mržnjom prema svima koji nisu njihove vere i nacije, imaš nedavno primer istraživanja u Hrvatskoj i Srbiji.
Ja ih zovem Sandžaklije a ti pitaj beogradskog muftiju kako on sebe smatra, Srbijancem ali muslimanom. Ti iz Sente i Kanjže će ti takođe reći regionalnu odrednicu Vojvođanin ili Bačvanin a ako baš insistiraš onda će ti reći koje je nacije.
Uostalom, naveo sam ti primer Hercegovca, pa to je prvo što će ti reći a onda ako ga pitaš za naciju reći će Srbin, Hrvat, Muslima ili Bošnjak.Amo kod Bošnjaka , pa tako ih i Garašanin u Načertaniju zove, misleći na Bosance islamske veroispovesti.Postoje li po tebi Slavonci, Ličani, Dalmatinci ili će ovi novi istoričari i tvorci nekog etničkog inžinjeringa izbaciti sve geografske pojmove i uvesti novi bonton da čovek prilikom upoznavanja prvo kaže nacionalnu pripadnost pa onda ime i prezime ako bude bilo potrebe.Da li to znači i da ti sada više ne kažeš da si Pančevac nego Srbin iz Pančeva.
Ti što mnogo vode računa o nacionalnoj etikeciji su i doveli sve narode da zapravo postoji, pored one jedine prave na dobre i loše ljude, na normalne i nenormalne, svagde izražena podela na manje i više gladne, a kao što verujem da znaš stomaci nemaju naciju.
freehand freehand 00:10 27.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Milan Karagaća
Ček polako, Milane. Ja sam naučio da je ljude najbolje oslovljavati onako kako oni kažu da im prija i kako im odgovara.
Pa na stranu sa tim Antićem, ali kako zoveš muftiju i naše sugrađane iz Sandžaka? Srbijanci? Ili one naše sugrađane iz Sente, Ade, Subotice i Kanjiže? Isto tako?
Ili imaš neke dvostruke standarde?

Pusti ti ovaj novorijek novopečenih istoričara koji bi da izmišljaju i prave nacije za neke nove balkanske ratove.Zato nije ni čudo što deca koja uče iz njihovih udžbenika zadojena mržnjom prema svima koji nisu njihove vere i nacije, imaš nedavno primer istraživanja u Hrvatskoj i Srbiji.
Ja ih zovem Sandžaklije a ti pitaj beogradskog muftiju kako on sebe smatra, Srbijancem ali muslimanom. Ti iz Sente i Kanjže će ti takođe reći regionalnu odrednicu Vojvođanin ili Bačvanin a ako baš insistiraš onda će ti reći koje je nacije.
Uostalom, naveo sam ti primer Hercegovca, pa to je prvo što će ti reći a onda ako ga pitaš za naciju reći će Srbin, Hrvat, Muslima ili Bošnjak.Amo kod Bošnjaka , pa tako ih i Garašanin u Načertaniju zove, misleći na Bosance islamske veroispovesti.Postoje li po tebi Slavonci, Ličani, Dalmatinci ili će ovi novi istoričari i tvorci nekog etničkog inžinjeringa izbaciti sve geografske pojmove i uvesti novi bonton da čovek prilikom upoznavanja prvo kaže nacionalnu pripadnost pa onda ime i prezime ako bude bilo potrebe.Da li to znači i da ti sada više ne kažeš da si Pančevac nego Srbin iz Pančeva.
Ti što mnogo vode računa o nacionalnoj etikeciji su i doveli sve narode da zapravo postoji, pored one jedine prave na dobre i loše ljude, na normalne i nenormalne, svagde izražena podela na manje i više gladne, a kao što verujem da znaš stomaci nemaju naciju.

Mnogo si zakomplikovao jednostavnu stvar, i na isti način ali u suprotnom smeru od Antića.
Dakle: ako Mađari iz Srbije sebe zovu Mađarima (ne Bačvanima, ne Vojvođanima, naročito ne Srbijancima); ako Muslimani iz Sandžaka takođe sebe ne zovu Srbijancima nego Bošnjacima.
Ako ti ne smeta ni to što se ni Cigani ne zovu ni Ciganima ni Srbijancima već Romima, i ako ti ne smeta što se ni Šiptari sa juga Srbije ne zovu ni Šiptarima ni Srbijancima nego Albancima... Gde je baš ovde našlo da ti zasmeta da ljudi sami sebi određuju kako ćeš ih zvati i kako će se sami predstavljati?
mikimedic mikimedic 11:59 27.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"

Ne razumem pitanje. naše je Kosovo teritorija Kosova i Metohije, nekadašnje AP...ali je ona u isto vreme i njihova, a njih je više...


slozices se da, ako je kosovo nasa teritorija, onda je nas vise. a pogotovo ces se sloziti da, ako kosovo nije nasa teritorija (jer je njih vise...), onda ni sever kosova nikako ne moze da bude njihova teritorija.

pa sto ste im onda potpisivali teritoriju?


mikimedic mikimedic 12:03 27.04.2013

Re: Kad kažeš "Kosovo"


Da li to znači i da ti sada više ne kažeš da si Pančevac nego Srbin iz Pančeva.polkovnice - prosvetlio si me definitivno. sad, nisam bas siguran da li sam moskovljanin, ili zenevljanin.

ali srbin vise sigurno nisam.

expolicajac expolicajac 22:41 25.04.2013

Menjam "nicknames"

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:58 26.04.2013

Re: Menjam "nicknames"

expolicajac
U "vidoviti Expolicajac"

a šta si to video?
omega68 omega68 22:55 25.04.2013

Ma da

Србија би према Косову требало да се понаша као према млађем брату.

Samo što meni moj mlađi brat nije izvadio bubreg.
Ni jetru.
Ni srce.
Na živo
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:58 25.04.2013

Re: Ma da

Samo što meni moj mlađi brat nije izvadio bubreg.
Ni jetru.
Ni srce.
Na živo

Nije Kosovo nikom vadilo bubreg nego zločinci koji imaju ime i prezime. I koji za to treba da odgovaraju.
predatortz predatortz 23:00 25.04.2013

Re: Ma da

Nije Kosovo nikom vadilo bubreg nego zločinci koji imaju ime i prezime. I koji za to treba da odgovaraju.


Trenutno ne mogu da odgovaraju, obavljaju ljudi važne funkcije u cilju zbližavanja nas i njih...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:01 25.04.2013

Re: Ma da

Nije Kosovo nikom vadilo bubreg nego zločinci koji imaju ime i prezime


Ali Kosovo glasa baš za te koji su prilično sumnjivi da su vadili bubrege.
Ili misliš da je to nebitno?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:13 25.04.2013

Re: Ma da

Ali Kosovo glasa baš za te koji su prilično sumnjivi da su vadili bubrege.
Ili misliš da je to nebitno?

A mi?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 25.04.2013

Re: Ma da

A mi?


Isti smo, hoćeš reći?

Nismo, ali da ne širimo sad, uzmimo da jesmo.
Ako jesmo, znači li to, pošto smo isti, hajde da im pomognemo da naprave državu iako je otkidaju od naše?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:21 25.04.2013

Re: Ma da

Nismo, ali da ne širimo sad, uzmimo da jesmo.
Ako jesmo, znači li to, pošto smo isti, hajde da im pomognemo da naprave državu iako je otkidaju od naše?

Ma jok...to da li smo isti ili nismo, nije uopšte predmet ovog teksta.
mariopan mariopan 07:22 27.04.2013

Re: Ma da

Nebojsa Krstic
Samo što meni moj mlađi brat nije izvadio bubreg.
Ni jetru.
Ni srce.
Na živo

Nije Kosovo nikom vadilo bubreg nego zločinci koji imaju ime i prezime. I koji za to treba da odgovaraju.Nije ni sudilo onima koji jesu?

A u Hagu oslobodili i one koji (verovatno) jesu?

Šta misliš, da li je i to deo problema, umesto da je deo rešenja, da je to jedan od razloga što oni ljudi dole nemaju poverenja i neće kod Tačija u ruke?


Svi mi znamo šta bi trebalo, a ako u stvarnosti to ne biva, šta onda?

Pa sve dok ne biva, i dok zaista ne bude, ja ne bih druge ljude, potencijalne žrtve bilo kakve represije (ne mora biti i zločina), gurala u ralje takve "države"?

A ti ih guraš za svoje dobro jer nabrajaš šta će sve nama biti bolje kada njih gurnemo Tačiju u ruke?

Bilo bi fer da svi oni koji su gurali Kosovo Tačiju u ruke, odu da žive na Kosovo, da lično isprobaju svoje predloge, (tvoj predlog je, inače, odličan ali do sada nije "radio" pa da nam jave, ako taj način radi onda niko ne bi imao ništa protiv?
omega68 omega68 11:18 27.04.2013

Re: Ma da

Bilo bi fer da svi oni koji su gurali Kosovo Tačiju u ruke, odu da žive na Kosovo, da lično isprobaju svoje predloge

I da vanredni poznavalac istorije loza Hrebeljanović i Lazarević, Dačić, svoju ćerku da Haradinaju za ženu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:59 27.04.2013

Re: Ma da

Bilo bi fer da svi oni koji su gurali Kosovo Tačiju u ruke, odu da žive na Kosovo, da lično isprobaju svoje predloge, (tvoj predlog je, inače, odličan ali do sada nije "radio" pa da nam jave, ako taj način radi onda niko ne bi imao ništa protiv?

Bilo bi fer da oni koji se na Terazijama protive svakom sporazumu i žele teritoriju Kosova bez Albanaca, odu malo do Prištine i Prizrena i pokušaju da im to objasne lično.
mariopan mariopan 14:11 27.04.2013

Re: Ma da

Nebojsa Krstic
Bilo bi fer da svi oni koji su gurali Kosovo Tačiju u ruke, odu da žive na Kosovo, da lično isprobaju svoje predloge, (tvoj predlog je, inače, odličan ali do sada nije "radio" pa da nam jave, ako taj način radi onda niko ne bi imao ništa protiv?

Bilo bi fer da oni koji se na Terazijama protive svakom sporazumu i žele teritoriju Kosova bez Albanaca, odu malo do Prištine i Prizrena i pokušaju da im to objasne lično.


Stvarno to žele?

Baš to su rekli, potpisali negde? Ako je tako neka i oni idu nemam ništa protiv.


Po istom principu i "borci iz fotelje" treba da povuku neke posledice, zar ne?

Jer mnogo mi ličite, vi koji ste za bezuslovnu predaju Kosova Tačiju, onako iz fotelja, i oni koji ne daju Kosovo ni za živu (tuđu) glavu - na Terazijama.

Isti ste mi, ili bar mnogo ličite.


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:20 27.04.2013

Re: Ma da

Po istom principu i "borci iz fotelje" treba da povuku neke posledice, zar ne?

Jer mnogo mi ličite, vi koji ste za bezuslovnu predaju Kosova Tačiju, onako iz fotelja, i oni koji ne daju Kosovo ni za živu (tuđu) glavu - na Terazijama.

Isti ste mi, ili bar mnogo ličite.

Bojim se da ti uopšte ne razumeš o čemu je reč.
mariopan mariopan 14:58 27.04.2013

Re: Ma da

Nebojsa Krstic
Po istom principu i "borci iz fotelje" treba da povuku neke posledice, zar ne?

Jer mnogo mi ličite, vi koji ste za bezuslovnu predaju Kosova Tačiju, onako iz fotelja, i oni koji ne daju Kosovo ni za živu (tuđu) glavu - na Terazijama.

Isti ste mi, ili bar mnogo ličite.

Bojim se da ti uopšte ne razumeš o čemu je reč.

Šta to ne razumem?

Da tvoj predlog nije moguće sprovesti u praksi i da ti to znaš, i to ti ne smeta da ipak napišeš ovakav blog? Jer lepo si spakovao ovu "odbranu Kosova", nešto mi mnogo zaličilo na bezuslovnu predaju gotovine za veresiju?

I da je ovo samo mala politička igra za tebe, sve dok ne budeš spreman da tamo odeš i živiš svoj predlog, za mene si isti kao oni sa Terazija.

I njihovo "ne damo Kosovo" mogu da okače mačku o rep dok ne budu spremni lično da odu tamo i otmu ga, odbrane ili šta već misle da treba, a nisu spremni, samo su puni ideja kako neko drugi to treba da uradi?

Pa ko?

Zašto ovaj tvoj "tako dobar predlog" nisi savetovao Tadiću dok je bio vlastan da ga sprovede i u praksi i dok ti je bio posao da ga savetuješ, da nešto konkretno (dobro) uradiš i ostaviš iza sebe?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:42 27.04.2013

Re: Ma da

Da tvoj predlog nije moguće sprovesti u praksi i da ti to znaš, i to ti ne smeta da ipak napišeš ovakav blog? Jer lepo si spakovao ovu "odbranu Kosova", nešto mi mnogo zaličilo na bezuslovnu predaju gotovine za veresiju?

Koje gotovine?
I da je ovo samo mala politička igra za tebe, sve dok ne budeš spreman da tamo odeš i živiš svoj predlog, za mene si isti kao oni sa Terazija.

Hoćeš da kažeš da ni Toma, Dačić i Vučić takođe ne treba ništa da predlažu...dok ne odu tamo da žive?
Zašto ovaj tvoj "tako dobar predlog" nisi savetovao Tadiću dok je bio vlastan da ga sprovede i u praksi i dok ti je bio posao da ga savetuješ, da nešto konkretno (dobro) uradiš i ostaviš iza sebe?

Otkud znaš da nisam?
mariopan mariopan 17:41 27.04.2013

Re: Ma da

Koje gotovine?

Bilo bi dugačko da ti ređam šta je sve bila naša gotovina, to smo mnogo puta pretresli na blogu, a i nema nazad, potpisali su i kraj.
Hoćeš da kažeš da ni Toma, Dačić i Vučić takođe ne treba ništa da predlažu...dok ne odu tamo da žive?

Zanmimljivo je da me ti, tako pametan čovek (ovo bez sarkazma kažem), ovako pogrešno razumeš?

NE, ne mislim, nego da ne bi smeli da pristanu ni na šta manje od onoga što imaju njihove porodice i oni lično, ma gde da žive, ne bi smeli to ni da pomisle, niti da predlažu. Nepošteno je.

Otkud znaš da nisam?


Ovo ti verujem, jer kada sada čitam ovo tvoje "spašavanje Kosova", i liči mi da jesi, tako ga je i Tadić spašavao, Toma je samo dovršio započeto.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:21 27.04.2013

Re: Ma da

Ovo ti verujem, jer kada sada čitam ovo tvoje "spašavanje Kosova", i liči mi da jesi, tako ga je i Tadić spašavao, Toma je samo dovršio započeto.

Eto vidiš, i ti i ja potrošismo vreme u trabunjanju.
mariopan mariopan 19:07 27.04.2013

Re: Ma da

Nebojsa Krstic
Ovo ti verujem, jer kada sada čitam ovo tvoje "spašavanje Kosova", i liči mi da jesi, tako ga je i Tadić spašavao, Toma je samo dovršio započeto.

Eto vidiš, i ti i ja potrošismo vreme u trabunjanju.

Da, to je jedino gde se složismo od prve.

A jesi video onu vest da su dva dečaka, Srbin i Goranac, izbodena nožem u leđa od strane dva dečaka Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice?

To je Tačijeva država i u njoj mi potpisasmo presudu nekoj deci da moraju da žive?
Znamo da neće imati nikakve garancije za svoje živote niti slobodu kakvu imaju naša deca.

Na to sam mislila kada sam rekla da svi oni koji drugima odrede meru slobode, sa Terazija ili iz fotelje, svejedno, treba sami da odu da uživaju malo u toj "slobodi i najvišim garancijama" pa neka nam jave kada bude stvarno sigurno i slobodno za sve, a ne samo za neke.

I jedno pitanje za kraj ....gde nam se deo Mikimedić?

Da li je banovan i zašto?

Hvala na iscrpnim odgovorima i na tvom strpljenju.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:51 27.04.2013

Re: Ma da

A jesi video onu vest da su dva dečaka, Srbin i Goranac, izbodena nožem u leđa od strane dva dečaka Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice?

To je Tačijeva država i u njoj mi potpisasmo presudu nekoj deci da moraju da žive?

Šta im ti savetuješ? Da se isele?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:03 27.04.2013

Re: Ma da

A jesi video onu vest da su dva dečaka, Srbin i Goranac, izbodena nožem u leđa od strane dva dečaka Albanaca u severnom delu Kosovske Mitrovice?

da li ti vidiš svaki dan vesti kako su u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu ..... mladići Srbi pretukli maldiće Srbe, što znači da ne mora sve baš biti etnički motivisano. A šta ćeš reći i za slučajeve kada u K. Mitrovici Srbin baci bombu Srbinu, kada negde u Prištini to uradi Albanac Albancu. E u tim slučajevima odmah se jave lešinari novinari i prvo što saopšte da je Srbin napaš Albanca ili Šiptar Srbina, a kad se utvrdi da je bilo obrnuto ili su iste nacionalnosti ti isti novinari naši i njihovi ćute ne daju novu vest, kao da im je krivo štoi nemaju elemenata za raspirivanje strasti.
To je Tačijeva država i u njoj mi potpisasmo presudu nekoj deci da moraju da žive?Znamo da neće imati nikakve garancije za svoje živote niti slobodu kakvu imaju naša deca.


Pa valjda znamo da će imati garancije, inače čemu pregovori.
A sto se tiče delikvencije i nasilja ne bi bilo loše da se malo zapitamo i kako stoje stvari u Srbiji inače.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:24 27.04.2013

Re: Ma da


E u tim slučajevima odmah se jave lešinari novinari

E u tim slučajevima možda, ali u ovom slučaju su Albanci izboli nožem Srbina i Goranca, a ti bi da malo razblažiš.

Priču o bratstvu i jednistvu ostavi za te slučajeve.

Čuditi se , kao ti što se čudiš, kako to da ljudima prvo na pamet pada nacionalna pripadnost sukobljenih na Kosovu, može samo neko ko neće da prihvati stvarno stanje, ili neko ko bi stvarno stanje da prikaže u ružičastom, ko Tita što je radio.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 01:57 28.04.2013

Re: Ma da

E u tim slučajevima odmah se jave lešinari novinari

E u tim slučajevima možda, ali u ovom slučaju su Albanci izboli nožem Srbina i Goranca, a ti bi da malo razblažiš.

Priču o bratstvu i jednistvu ostavi za te slučajeve.

Čuditi se , kao ti što se čudiš, kako to da ljudima prvo na pamet pada nacionalna pripadnost sukobljenih na Kosovu, može samo neko ko neće da prihvati stvarno stanje, ili neko ko bi stvarno stanje da prikaže u ružičastom, ko Tita što je radio.

Zanimljivo je da se javio Krstimir Pantić koji je znao ko su napadači na dečake, kao i da je napad etnički motivisan i pre nego što su uhapšeni osumnjičeni za ovo zlodelo.
mariopan mariopan 09:21 28.04.2013

Re: Ma da

Milan Karagaća

Već ti je odgovorio HCM pa da ne ponavljam, slažem se sa njegovim komentarom.
Pa valjda znamo da će imati garancije, inače čemu pregovori.


Kako znamo da će imati garancije, po čemu to znaš?
Da li su ih imali i do sada?
Pa šta se u stvarnosti dešavalo i sada se dešava?
Dokle na to da žmurimo iz sve snage kao što ti žmuriš, pa i pored činjenica i dalje tvrdiš da će ih imati?

Nemaju garancije kao što vidiš na delu, zato se i ja pitam čemu i o čemu su zapravo pregovori? O kojim garancijama pričaš kada osnovna - o slobodi kretanja i životu kao svetinji - ne radi?

Evo da ti ja kažem o čemu su pregovori, o čemu ti žmuriš iz sve snage jer ne verujem da to ne znaš - samo o teritoriji, kontroli te teritorije, vlasti na istoj.

Živi ljudi na toj teritoriji, ako nisu Albanci - ne zanimaju nijednu stranu. Albance na toj teritoriji štiti ceo svet, ma šta oni tamo radili.

O Srbima na toj teritoriji trebalo je da vodi računa njihova država, ali pošto mi nemamo državu niti političare, nego gomilu (alavih na vlast) idiota, koji ni o nama ne vode računa, prolazimo kao bos po trnju u svemu.

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:53 28.04.2013

Re: Ma da

Već ti je odgovorio HCM pa da ne ponavljam, slažem se sa njegovim komentarom.

Njegov odgovor me ne zanima niti sam ga šta pitao.
A ti možeš i da se slažes s njim ali bih ti preporučio i da pročitaš šta o svemu tome kaže Rada Trajković ali u današnjoj Politici, štampanom izdanju jer iz nekih uređivačkih razloga nisu stavili na onlajn.
Ako mene pitaš, nemam ni jedan razlog da više verujem u kompetentnost tamo nekog Ristića ili Marka Jakšića nego Radi Trajković koja živi južno od Ibra.
Uz svo poštovanje, ne mislim ni da su tvoje opservacije iz Zrenjanina kompetentnije od opservacija Rade Trajković koja tamo živi i to južno od Ibra.
O Srbima na toj teritoriji trebalo je da vodi računa njihova država, ali pošto mi nemamo državu niti političare, nego gomilu (alavih na vlast) idiota, koji ni o nama ne vode računa, prolazimo kao bos po trnju u svemu.

Na žalost, kako je vodila brigu o građanima Kosova, Srbija je sebe dovela u situaciju da joj to pravo bude oduzeto i da se KiM po r1244 za koju se i ti hvataš stavi pod protektorat, a svako prisustvo organa Srbije na Kosovu nelegalnim.
Ako pričaš o alavosti, ja se ne bih složio da su Vučić i Dačić alaviji od lidera Srba sa severa Kosova za šta smo i u skupštini Srbije mogli da čujemo konkretne podatke. Uostalom, da li bi ti sa takvom tvrdnjom bila spremna da se kladiš u rezultate ispitivanja imovine i njenog porekla u vlasništvu Vučića i Dačića i tzv. lidera Srba sa Kosova.
mariopan mariopan 17:58 28.04.2013

Re: Ma da

Ako pričaš o alavosti, ja se ne bih složio da su Vučić i Dačić alaviji od lidera Srba sa severa Kosova za šta smo i u skupštini Srbije mogli da čujemo konkretne podatke. Uostalom, da li bi ti sa takvom tvrdnjom bila spremna da se kladiš u rezultate ispitivanja imovine i njenog porekla u vlasništvu Vučića i Dačića i tzv. lidera Srba sa Kosova.


Zašto pominješ samo Vučića i Dačića, zar je sve počelo sa Vučićem i Dačićem?

Nikog ja nisam izuzela od alavosti, (gde si to pročitao u mom komentaru) pa ne bih ni Radu Trajković, i ne bih se zaklela ni u njene opservacije, nažalost.

Tamo nema ljudi, takozvanih lidera, koji nisu izvukli maksimalnu ličnu korist od nesreće soptvenog naroda, a nema ih ni ovde u Srbiji.
Svako ko se dotakao Kosova imao se rašta dohvatiti.
Uostalom, da li bi ti sa takvom tvrdnjom bila spremna da se kladiš u rezultate ispitivanja imovine i njenog porekla u vlasništvu Vučića i Dačića i tzv. lidera Srba sa Kosova.


Kojom tvrdnjom?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:05 28.04.2013

Re: Ma da

Zanimljivo je da se javio Krstimir Pantić koji je znao ko su napadači na dečake, kao i da je napad etnički motivisan i pre nego što su uhapšeni osumnjičeni za ovo zlodelo.


Ma Krle, jasno je da postoje upotrebe i zloupotrebe tih međunacionalnih sukoba i netrpeljivosti na Kosovu. Ali to što postoje zloupotrebe toga, nekada i u političke svrhe, nikako ne znači da tih sukoba nema i da oni nisu najčešći uzrok nasilju.
Postoje ozbiljni razlozi koji etničke motive nasilja stavljaju u prvi plan, i da se prvo na njihpomisli kad sa nasilje desi. Tek kada ti uzroci budu eventualno eliminisani treba tražiti druge.

Neozbiljno i lakomisleno je (a kada je Karagaća u pitanju rekao bih i zlonamerno) sa istom verovatnoćom pretpostavlajti da su uzrok nekom nasilju na Kosovu međuetnička netrpeljivost i npr sukob navijačkih grupa.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 28.04.2013

Re: Ma da

nego Radi Trajković koja živi južno od Ibra.


hehe
Prvo su argumenti bili da je Kosovo mlada demokratija koju treba podržati, kada se videlo da tu ni d od demokratije nema, onda se prešlo na priču kako Kosovo treba prihvatiti jer je u interesu Srba sa Kosova, sada kada su sami Srbi rekli da to nije u njihovom interesu, briga se ograničila samo na Srbe južno od Ibra :)

Koje licemerje jbt!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:32 28.04.2013

Re: Ma da

sada kada su sami Srbi rekli da to nije u njihovom interesu, briga se ograničila samo na Srbe južno od Ibra :)

Ja nisam čuo Srbe koji govore da to nije u njihovom interesu. Čuo sam samo Pantića i slične. A siguran sam da to njima nije u interesu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:34 28.04.2013

Re: Ma da

Postoje ozbiljni razlozi koji etničke motive nasilja stavljaju u prvi plan, i da se prvo na njihpomisli kad sa nasilje desi. Tek kada ti uzroci budu eventualno eliminisani treba tražiti druge.

A postoje i "lideri" koji kao da jedva čekaju bilo kakav incident da dokažu kako je dogovor štetan, suživot nemoguć i kako je neophodno održavati konflikt iz koga bi oni izvlaćili svoju korist.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:40 28.04.2013

Re: Ma da

Ja nisam čuo Srbe koji govore da to nije u njihovom interesu. Čuo sam samo Pantića i slične. A siguran sam da to njima nije u interesu.


A smatraš da je Pantić uzurpirao vlast, da nema podršku onih koje pretstavlja?


A postoje i "lideri" koji kao da jedva čekaju bilo kakav incident


Postoje, a da li potojanje takvih dokazuje da nema nasilja motivisanog međunacionalnom netrpeljivošču?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:59 28.04.2013

Re: Ma da

A smatraš da je Pantić uzurpirao vlast, da nema podršku onih koje pretstavlja?

Nema podršku Srba južno od Ibra nikako. A svakako ni svih sa severa.
A postoje i "lideri" koji kao da jedva čekaju bilo kakav incident


Postoje, a da li potojanje takvih dokazuje da nema nasilja motivisanog međunacionalnom netrpeljivošču?

Uvek će biti etničkih incidenata i nasilja, i u Švajcarskoj, i u Americi, i na Kosovu. Zato su potrebni politilari koji će smirivati tenzije, a neće podjarcavati te stvari zarad svog profita.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:12 28.04.2013

Re: Ma da

Nema podršku Srba južno od Ibra nikako


Verovatno, mada ne znam kako si proverio.
A svakako ni svih sa severa.


Legitimitet se stiče tek sa stopostotnom podrškom?

Uvek će biti etničkih incidenata i nasilja, i u Švajcarskoj, i u Americi, i na Kosovu.


Međuetničko nasilje na Kosovu zoveš incidentima, i smatraš da je u redu meduetniko nasilje na Kosovu porediti, ili stavljati u istu ravan, sa onim u Švajcarskoj?


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:31 28.04.2013

Re: Ma da

Legitimitet se stiče tek sa stopostotnom podrškom?

Da skratimo:

Hoćeš li da mi kažeš da su Jakšić, Ivanović, Pantić i to društvo, ozbiljni, pošteni i relevantni lideri koje treba slušati da bi se znalo šta misli Srpski narod na Kosovu?

Da li stvarno to pokušavaš da mi objasniš?!
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:48 28.04.2013

Re: Ma da

Hoćeš li da mi kažeš da su Jakšić, Ivanović, Pantić i to društvo, ozbiljni, pošteni i relevantni lideri koje treba slušati da bi se znalo šta misli Srpski narod na Kosovu?

Da li stvarno to pokušavaš da mi objasniš?!


Ne, ne pričam o njima, ali sam prilično siguran da su Srbi sa severa u većini protiv i potpisivanja sporazuma i protiv bilo kakvog oblika uspostavljanja vlasti Prištine nad njima.
A u tom delu se ti političari i većina Srba slažu.
freehand freehand 22:53 28.04.2013

Re: Ma da

Hoćeš li da mi kažeš da su Jakšić, Ivanović, Pantić i to društvo, ozbiljni, pošteni i relevantni lideri koje treba slušati da bi se znalo šta misli Srpski narod na Kosovu?

Nemoj to mene da pitaš za Nikolića, Dačića i Vučića i to društvo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:19 28.04.2013

Re: Ma da

Ne, ne pričam o njima, ali sam prilično siguran da su Srbi sa severa u većini protiv i potpisivanja sporazuma i protiv bilo kakvog oblika uspostavljanja vlasti Prištine nad njima.
A u tom delu se ti političari i većina Srba slažu.

I ja bih verovatno na njihovom mestu bio protiv, ali nisu oni jedini koji imaju svoj interes. Imaju i Srbi južno od Ibra valjda prava na neki interes! Imaju li građani Srbije svoj interes? Kako se to uspostavilo da je interes Srba sa severa najvažniji? Oni realni nisu čak ni najugroženiji.

Ukoliko se traga za celovitim rešenjem, moraju se uzeti u obzir interesi svih...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:29 28.04.2013

Re: Ma da

Ukoliko se traga za celovitim rešenjem, moraju se uzeti u obzir interesi svih...


To naravno.
Zato bi valjalo da vidimo kome i kako ide u prilog ovo što se upravo događa.
Čiji se interes štiti.
Ono što je nesporno je to da Srbi sa severa ovim gube.
Srbi južno ne dobijaju ništa ili skoro ništa što već nisu imali.
Nejasno je šta dobijaju građani Srbije (ove, bez Kosova)

Tako da mi se samo dve stravi tu čine nespornim, da su Srbi sa severa na gubitku, a Albanci na dobitku, sve ostalo je baš maglovito.
mariopan mariopan 06:22 29.04.2013

Re: Ma da

Nebojsa Krstic
Ja nisam čuo Srbe koji govore da to nije u njihovom interesu.

Ne čuješ zato što nećeš da ih čuješ.

Ne vidiš etničko nasilje ni tamo gde je očigledno jer nećeš da ga vidiš.

Pa iz te "ne vidim, ne čujem" perspektive postaje moguće braniti Kosovo ovako kako ti kažeš da treba.

omega68 omega68 11:30 29.04.2013

Re: Ma da

Nejasno je šta dobijaju građani Srbije (ove, bez Kosova)

E pa toga se ovi ''fensi'' građani plaše između pedikira i hidromasaže, sveže kvarcovani i tetovirani po guzici dok bleje po snobovskim mestima slušajući ''Zlatni papagaj'' onako nezreli u ranim pedesetim zbog čega su još mladi za ženidbu/udaju i za ''obaveze'', sve jedući ono što se ne jede po teretanama, kladionicama, splavovima i javnim kućama što u funkciji klijenta što kao izvođačice radova.Toga se plaši srPska omladina, kako bi bez VIZA i bez šopinga u Londonu ne shvatajući šta znače reči Kralja Petra II kada je pred kraj života rekao da ''ni srpskom kučetu ne bi trebalo dozvoliti da stane na britansko tlo.
Toga se plaše ovi koji glorifikuju zapad a ne žele da vide koliko zlo sa njega stiže .Važan je hedonizam, uživanja, prejedavanje i predoziravanje.Nema više ničeg što je uzvišeno, što je vredno žrtvovanja.A ljudi su ljudi samo onda kada žive zbog nekog ideala.Sloboda nije ništa, oslobađanje je sve.I na kraju da vidimo šta pametni ljudi kažu o tome šta bi bilo sa Srbijom da je odbila:
Mislim da bi za Srbiju bilo daleko bolje da je nova vlast promenila kosovsku politiku DS i Borisa Tadića. To kažem svestan svega što bi takva promenjena politika značila. Ona bi na neko vreme pokvarila odnose sa zapadnim silama, ali NATO zbog toga ne bi vojno napao Srbiju, niti bi joj EU i SAD uvele ekonomske sankcije. Odnosi sa Zapadom bili bi kao u vreme kada je Beograd odbacio Ahtisarijev plan, i obična je demagogija tvrditi da bi odbijanje zapadnih zahteva u vezi sa severom Kosova danas značilo rat i nacionalnu katastrofu. Promenjena kosovska politika podrazumevala bi i tešnje odnose sa Rusijom, ali zašto bežati od njih? Da li je zaista bolje od toga podlegati političkim pritiscima nikada ne dobijajući ništa zauzvrat?

Leon Kojen
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:28 29.04.2013

Re: Ma da

sve jedući ono što se ne jede po teretanama, kladionicama, splavovima i javnim kućama što u funkciji klijenta što kao izvođačice radova... se plaši srPska omladina, kako bi bez VIZA i bez šopinga u Londonu ne shvatajući šta znače reči Kralja Petra II kada je pred kraj života rekao da ''ni srpskom kučetu ne bi trebalo dozvoliti da stane na britansko tlo.

Promenjena kosovska politika podrazumevala bi i tešnje odnose sa Rusijom, ali zašto bežati od njih?

Šta misliš omega, gde trenutno, po glavi stanovnika ima više kladionica, salona za tetoviranje, javnih kuća i kafića, u Londonu ili Moskvi?
omega68 omega68 15:45 29.04.2013

Re: Ma da

Ne vidim kakve to ima veze.Ako je odgovor Moskva - ništa me ne bi začudilo jer su ''civilizovani EUrobljani'' uspeli da uvale ''indijaskim rusima'' šećerleme i vatrenu vodu.Moskva je ruglo i crna rupa ruske države i nacije baš kao Beograd srpske.
Putin je ukinuo NVO, verovatno su na redu ostala legla bluda i razvrata koja razboljevaju budućnost jednog naroda.Zato nije bitno kako je TRENUTNO, važno je kako će biti USKORO.
Onaj koji misli samo na sebe, samoživi gmaz koji se vodi geslom : u se(be), na se i poda se, to ne vidi i ne želi da vidi.

A vidi ovo:

Немачка, међутим, повлачи „ручне кочнице”, једну за другом. Тек средином недеље, Европски парламент је, на немачку иницијативу, дао препоруку Европском савету да одобри захтев четири чланице – Немачке, Аустрије, Холандије и Велике Британије – да се заведу оштре мере за сузбијање такозване економске миграције.

У овом тренутку, завођење рестрикција би погодило, пре свега, мигранте из Румуније и Бугарске, из Грчке, али и дошљаке из земаља западног Балкана које (још) нису чланице ЕУ. Министар унутрашњих послова Немачке Ханс Петер Фридрих додао је, при том, да је реч о првом кораку, а да би проширење мера на житеље других држава могло да уследи, ако дође до даљег погоршања (економске) ситуације и до новог таласа миграције.

Занимљиво је да је немачки министар суочен са оштром критиком Европске комисије, али тек пошто је Европски парламент дао препоруку Европском савету за усвајање немачког захтева.
Мађарски комесар ЕУ за социјална питања Ласло Андор најавио је као прву и хитну (против)меру – покретање иницијативе за олакшавање услова миграције.

Са друге стране, комесарка ЕУ за питања правосуђа Вивијане Рединг је пребацила министру Фридриху да се „свесно оглушио” о процедуру разматрања захтева појединих чланица у ЕУ и да је „преко реда” проследио захтев Европском парламенту.

Луксембуржанка на челу правосуђа ЕУ Рединг, међутим, није се позабавила питањем ограничавања слободе кретања и избора пребивалишта и радног места у начелу, већ је проблематику спустила на нижи ниво – покрећући расправу да ли се та мера односи превасходно на европске Роме, да ли је реч о прикривеном расизму.

По мишљењу аналитичара, такав заокрет упућује на закључак да је затварање граница (непожељним) печалбарима већ договорено. Истовремено, он је сигнал да наступа нова епоха на европском тржишту рада – огорчена битка за кору хлеба.


Tako da...neće biti ostvaren san neprijatelja naše države da se sva omladina iseli u države EU i da se teritorija Srbije naseli njihovim proteranim muslimanima.Neće, srećom, Evropa više da prima čak ni beogradske i vojvođanske( kao nove nacije ) evropejce


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:41 29.04.2013

Re: Ma da

Putin je ukinuo NVO, verovatno su na redu ostala legla bluda i razvrata koja razboljevaju budućnost jednog naroda

Da. Verovatno.
maksa83 maksa83 22:00 29.04.2013

Re: Ma da

Da. Verovatno.

Baciće nuklearku na Moskvu, nema druge.
Hansel Hansel 23:08 25.04.2013

Аух!

Све је то лепо, али делује као фантастика. Ни научна.

Требало би да им помажемо, требало би да уклањамо све зидове који нас деле, требало би да сарађујемо, да тргујемо, да инвестирамо на Косову

'Ајде прво себи да помогнемо. Зар нисмо помагали отплаћивањем косовских дугова (макар с којим мотивима) претходних десетак година? Колико смо отплатили? Колико смо инвестирали до сада, претходних деценија? У ком су статусу те наше инвестиције данас?

Нисам ја за конфронтацију, али из подземља се лансирати у свемир не делује ми ни реално, а ни паметно. Хајде прво да ходамо по земљи.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:16 25.04.2013

Re: Аух!

Ајде прво себи да помогнемо. Зар нисмо помагали отплаћивањем косовских дугова (макар с којим мотивима) претходних десетак година? Колико смо отплатили? Колико смо инвестирали до сада, претходних деценија? У ком су статусу те наше инвестиције данас?

Ne bih ja nikome ništa plaćao.
Ne bih plaćao ni državne službenike koji se protive odlukama vlade za koju rade.

Govorim o investicijama i o trgovini s Kosovom.
Hansel Hansel 23:21 25.04.2013

Re: Аух!

Govorim o investicijama i o trgovini s Kosovom.

Па, и ја говорим о инвестицијама. Шта је улагање у инфраструктуру ако не инвестиција?

Заобишли сте отплаћивање косовских дугова. Чија је то генијална идеја била и ко је наставио да је спроводи? Колико је пара на то отишло? Да нисмо можда тиме демонстрирали да је Косово Србија?!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:25 25.04.2013

Re: Аух!

Заобишли сте отплаћивање косовских дугова.

Naravno, pošto su Kumanovski sporazum i rez 1244 definisali da je KiM izuzet iz pravnog sistema Srbije, ona tamo nije naplaćivala porez i nije bila u obavezi da vraća taj deo dugova.
Hansel Hansel 23:28 25.04.2013

Re: Аух!

Ne bih plaćao ni državne službenike koji se protive odlukama vlade za koju rade.

Знате ли колико је државних службеника у Србији који се годинама противе одлукама влада за које раде? И те владе нису учиниле ништа да их дисциплинују, него су их држале као мало воде на длану и константно увећавале ту војску?

Ништа ново. Ови људи макар јасно кажу да се не слажу. Јесте ли Ви сигурни да су службеници које је плаћала Влада, па и запослила Ваша партија, гласали за ДС и бившег председника? Мислим, требало је обавезно, по овом резону -- зар не?

i nije bila u obavezi da vraća taj deo dugova.

А зашто је онда плаћала?! Па, то су јавно говориле власти!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:35 25.04.2013

Re: Аух!

Све је то лепо, али делује као фантастика. Ни научна.


Moguce, ali ne mora biti tako. Razlog zasto je u Srbiji nesto sto je u drugim zemljama normalno naucna fantastika je izmedju ostalog navika i nacin misljenja. Ovo sto Krle pise ima smisla jer je jedini nacin da se izadje iz mustre u koju se uslo uraditi nesto sto je najnelogicnije. Ja bih jedino naziv politika konfrontiranja zamenio jednim podesnijim terminom: politika podjebavanja. Nevezano za Kosovo i Srbiju, najtipicniji predstavnik politike podjebavanja je Dodik.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:35 25.04.2013

Re: Аух!

Ништа ново. Ови људи макар јасно кажу да се не слажу. Јесте ли Ви сигурни да су службеници које је плаћала Влада, па и запослила Ваша партија, гласали за ДС и бившег председника? Мислим, требало је обавезно, по овом резону -- зар не?

O čemu vi pričate?!

Ne govorim o glasanju!!! Ono je tajno i može svako da glasa za koga ga volja...Govorim o odlukama Vlade koju službenici Vlade moraju da sprovode, a ne da se šetaju po televizijama i objašnjavaku zapšto su te odluke loše.

Kod mene bi Krstimir Pantić dobio otkaz na sve svoje funkcije u roku od 3 sekunde, a onda nek ide i daje intervjue kome hoće.
freehand freehand 23:39 25.04.2013

Re: Аух!

Neues aus der Nachbarschaft

Ja bih jedino naziv politika konfrontiranja zamenio jednim podesnijim terminom: politika podjebavanja. Nevezano za Kosovo i Srbiju, najtipicniji predstavnik politike podjebavanja je Dodik.

Zaboravio si na suverenitet Kosova i njihov Ustav, koji ovde neki uporno ignoriraju. Što je u najmanju ruku podjebavački.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:41 25.04.2013

Re: Аух!

a bih jedino naziv politika konfrontiranja zamenio jednim podesnijim terminom: politika podjebavanja. Nevezano za Kosovo i Srbiju, najtipicniji predstavnik politike podjebavanja je Dodik.

Na isto se svodi. Slažem se za Dodika, on svojim ponašanjem nanosi najveću štetu upravo RS-u.
Hansel Hansel 23:54 25.04.2013

Re: Аух!

Ne govorim o glasanju!!! Ono je tajno i može svako da glasa za koga ga volja...Govorim o odlukama Vlade koju službenici Vlade moraju da sprovode, a ne da se šetaju po televizijama i objašnjavaku zapšto su te odluke loše.

Ма, наравно да нисте говорили о гласању -- то сам поменуо (недовољно адекватно), уз оне свакодневне опструкције (пре свега њих) као другу варијанту непоступања по инструкцијама Владе. Хтедох да кажем да су много више штете и народу и држави и властима нанеле бирократе које не дају интервјуе.

Принципијелно мислим да ти људи на Косову имају права да кажу шта мисле (нисам гледао тог Пантића, а ни друге, само сам читао покоју вест) јер они тамо живе, о њиховој се кожи ради. И свако ко њима из Београда прописује како ће они (укључујући и миротворце и ратоборце) треба да им се придружи у животу који им предлаже (ово сам стварно мислио и пре него што сам чуо од Дачића ). А Влада своје службенике, ако су непослушни, нека отпусти. Стварно -- ти људи, ако им споразум не одговара, и не могу се договорити с матицом, или ће избећи (ваљда у матицу) или ће се тамо самоорганизовати.

Ја, да нагласим, не заступам ниједну опцију, јер не могу бити у кожи оних који су на Косову. Чини ми се једино да солидарност у разумним границама према њима треба да имамо.

Neues aus der Nachbarschaft
Све је то лепо, али делује као фантастика. Ни научна.

Moguce, ali ne mora biti tako. Razlog zasto je u Srbiji nesto sto je u drugim zemljama normalno naucna fantastika je izmedju ostalog navika i nacin misljenja.

Тачно, док год смо робови неких матрица размишљања, не можемо ни изаћи из проблема у којима смо. Али, као што је и за конфликт потребно најмање двоје (да не рачунам сада оне који се свађају сами са собом), тако је и за договор потребно најмање двоје. Овај предлог, колико ја могу да схватим, може имати вредност визије за неку даљу будућност, али с обзиром на реалност расположења огромне већине Албанаца, овако нешто одмах, сада, за пет, па и десет година... рекао бих да није реално. А да не причамо о албанском националном пројекту који су други већ поменули...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:58 25.04.2013

Re: Аух!

Принципијелно мислим да ти људи на Косову имају права да кажу шта мисле (нисам гледао тог Пантића, а ни друге, само сам читао покоју вест) јер они тамо живе, о њиховој се кожи ради.

Apsolutno imaju. Ali službenik Vlade ili sprovodi odluke ili dobije otkaz. Može i da da ostavku, naravno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana