Muzika| Umetnost| Zdravlje| Život| Životni stil

Doping u umetnosti & Beware of Mr. Baker

Ivan Blagojevic RSS / 27.04.2013. u 21:23

Antidoping kontrole nikada nije bilo u umetnosti. Da jeste, mnogi stvaraoci umetničkih dela bi bili doživotno diskvalifikovani, a njihova dela izbrisana iz istorije umetnosti. Čitajući autobiografiju Erika Kleptona, odlučio sam da za ovaj Nišville angažujem njegovog super bubnjara iz zlatnog doba grupa Cream i Blind Faith - Džindžera Bejkera, između ostalog i zbog saveta datog tada Eriku Kleptonu da ne bi trebalo toliko da se drogira! Valjda je Džindžer, tada možda i veći zavisnik od Kleptona...

... i sad
... i sad
(sk
Mr. Baker ... nekad
Mr. Baker ... nekad
idao se, po sopstvenom priznanju 29 ipo puta), primetio ono što je Kleptonu postalo jasno puno kasnije. Naime, nakon prve „straight" svirke (posle dugog perioda), Erik je bio deprimiran kako mu zvuči bend, jer je pod dejstvom narkotika verovao da imaju savršen zvuk. Posramljen, nije dugo nastupao sve dok nije brojnim probama doveo zvuk benda približno onom kako ga je doživljavao kroz izmaglicu svežih heroinskih vizija.
Istražujući granice izdržljivosti svog tela, i Erik i Džindžer su isprobavali gotovo sve proizvode tadašnje industrije opijata završivši sa verovanjem da je alkohol potencijalno izbavljenje. Izbavljenje je uvek bilo tu negde, vadeći ih iz ponora. Naravno, bila je to umetnost!
Cream...nekad
Cream...nekad
Ona je Džindžera odvela na put dug pet godina u Nigeriju. Družeći se sa Fela Kutijem, spoznavao je korene ritmova i priznao da on, zvanično prvi superbubnjar planete - ima toliko toga da nauči od anonimnih crnih perkusionista. Trebalo mu je puno vremena da od zakletog rokera postane ortodoksni džezer. Svi na kraju progledaju! Pomoć je dobio u saksofonisti Pee Wee Ellisu prvom saradniku žestokog zavisnika Džejmsa Brauna, kontrabasisti Aleku Dankvortu i perkusionisti Abasu Dodu, a rezultat ćemo videti 16. avgusta na Nišvillu u vidu benda Ginger Baker Jazz Confusion. U međuvremenu, Džindžer je 2006. godine sa Džekom Brusom i Kleptonom održao
... i Cream 2005
... i Cream 2005
povratničke koncerte grupe Cream u Rojal Albert Holu i Medison Skver Gardenu, postao član rokenrol Kuće slavnih i dobio Gremi za životno delo. I najvažnije, preneo je sinu deo svog znanja i ljubavi za komplet bubnjeva sa dva bas bubnja. Bubnjevi su podarili snagu njegovom telu i energiju da pobedi sve opasnosti zavisnosti i održale srčani mišić i u situacijama kada je lično čuo na radiju vest da je upravo umro od droge.
Kada sam se 2010. tvrdoglavo izborio da prikupim sredstva za podizanje spomenika zavisniku od kocke Šabanu Bajramoviću (kažu, jedinstvenom spomeniku tolerancije u Evropi), padale su mi ideje da se tu ne zaustavim, već da taj prostor na nišavskom keju pretvorim u svojevrsnu aleju velikana soula i naravno - zavisnosti.
King Solomon na Nisvillu
King Solomon na Nisvillu
Kandidat za drugi spomenik se sam nametnuo preminuvši par meseci nakon svog nastupa.na Nišvillu: legendarni kralj soula i zavisnik od hrane, 280 kilograma teški Solomon Burke.
Drugi kandidat - zavisnik od droge i, premlaćivanja sopstvene žene, otkazao nam je nastup iako smo tri meseca ranije isplatili ceo honorar i avionske letove: Ike Turner se predozirao kao nikada!
Bilo bi tu mesta i za Džejmsa Brauna, a neki ovogodišnji učesnici još i za života nameću svoju kandidaturu.
Pojedini učesnici Nišvila diskretno zatraže od organizatora opijate. Kao žestoki pobornik sporta i slatkiša, ja se obično napravim lud . Na poslednji zahtev da je jednom njihovom članu rođendan, pa im treba kolač da naprave žurku. Isporučio sam im pravu doboš tortu. Vratili su nam je sutradan nedirnutu, pa ju je Nišville tim ekspresno smazao.                                                                                                                                        Verovatno će javnost u dalekoj budućnosti zatražiti iste uslove za stvaraoce. Svaki pokušaj prestupa i sticanja stvaralačke prednosti nad drugim umetnikom svakojakim dopingom biće
Ike Turner
Ike Turner
anatemisan i uništen. Slikari bez izazvane inspiracije, muzičari, pesnici, glumci, pisci potražiće neka nova zanimanja.
Do tada, svi mi stajaćemo zbunjeni pred različitim umetničkim delima pitajući se kakvi su to demoni doprineli čudesnoj eksploziji nadahnuća umetnika. Zaplenjene uzorke njihovog nadahnuća spaljivaće povremeno policije širom sveta, šaljući nam poruku da se trude da smanje broj zavisnika, ma koliko to svetsku ekonomiju koštalo.
Ginger Baker Jazz Confusion
Ginger Baker Jazz Confusion
Ovog 16. avgusta, mnogi od nas pomisliće da se Džindžer Bejker trideseti jubilarni put skida sa droge navučen reakcijom niške publike dok na movie stage-u bude paralelno prikazivan dokumentarni film o njemu koji je pobedio na „South by southwest" festivalu u Teksasu i koji je nominovan za „Grierson award", britanskog filmskog instituta pod nazivom „Beware of Mr. Baker".

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:04 27.04.2013

tešku si temu otvorio:)

lakši je sport... tamo je doping
teško varanje...
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:45 28.04.2013

Pesme o dopingu





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana