Ekologija| Gost autor| Hobi| Sport| Životinjski svet

SVINJARIJA OD PTIČARENJA

albicilla RSS / 28.04.2013. u 19:54

izletbaranda-007_zpsb51e552f.jpgGost-autor Čeda Vučković

Nas 20 s puta posmatramo centralno jezero ribnjaka Baranda. U pitanju je prostrano vodeno ogledalo gde dominiraju ćubasti gnjurci, liske i riđoglave patke. Među njima je i po koja patka njorka, kao i desetak crnovratih gnjuraca. Nešto južnije, oko velikog spruda iz trave uočavamo kako vire divlje guske, možda 4 ili 5. Ulazimo na ribnjak gde nas dočekuje hor velikih trstenjaka čija (ne)muzikalnost odzvanja sa svih strana ali i improvizovani tor gde lokalni uzgajivač drži ovce koje po ribnjaku vodi na ispašu. Dalje u u gustoj trsci na severnom jezeru čuju se čaplje. U pitanju su crvene, velike bele i male bele čaplje koje su ovde formirale novu koloniju nakon napuštanja jedne od najvećih mešovitih kolonija čaplji, kašičara i ražnjeva (ibisa) u Srbiji na Pečenoj slatini. Nažalost ta kolonija je što zbog prirodnih, što zbog antropogenih uticaja danas samo prošlost.

Krećemo se velikim centralnim nasipom prema nekadašnjem reprocentru i crpnoj stanici. Nad trskom patroliraju eje močvarice, a uskoro posmatramo i mišare. Crvene čaplje su izuzetno brojne i verovatno su najbrojnije u okviru kolonije. Preleće i po koji gak, ali ne vidimo ni jednog kašičara koji su, izgleda, u potpunosti svoje novo gnezdilište svili na sakulskom delu ribnjaka (Jer). Blizu crpne stanice menja se muzika i umesto kreštanja velikih trstenjaka gledamo i slušamo barske strnadice, trstenjake rogožare i po kojeg običnog cvrčića. Kao i svako grupno ptičarenje, i naša družina se polako razuđuje i pretvara u nekoliko grupica gde jedni idu napred, a drugi zaostaju.

DSC_0006_zps0ca814cb.jpgVeoma aktivne su kukavice, glasne su, preleću nas u parovima. Kod crpne stanice ulazimo u teritorije modrovoljke i Đorđe uspeva i da ih fotografiše. Sada skrećemo na manje nasipe i staze obrasle travom pa počinje mazanje zaštitnim uljima protiv krpelja. Na sverozapdnom jezeru koje nam je sada sa leve strane uočavamo čegrtuše, grogotovce i labude grpce koji uz glasno trubljnje i trčanje po vodi uzleću. Nikola sve vreme osluškuje. Njegov današnji cilj su brkate senice, ali po Marfijevom zakonu od njih ni traga ni glasa. Ponovo skrećemo, sada prema lovačkoj čeki i ulazimo u deo uske staze oivičene sa obe strane gustom trskom. Na livadnim platoima koji se nalaze oko repro centra i rubovima trske iskaču srne, prvo dve, zatim tri, a nešto kasnije još jednu.

Dve gospođe su ubrzale tempo i hodaju dosta ispred nas. Iznenada staju i čekaju nas. Usplahireno kažu da je iz trske izašla divlja svinja. Ja sam razočaran. Sedam godina redovno obilazim ovaj teren, odavde sam, ali nikad nisam iz blizine video (u prirodi) divlju svinju. I dok se smejemo ovoj konstataciji, Nenad kaže da nešto čuje u trsci.

DjM_n_zps3ef77525.jpgŽuta pliska , foto © Đorđe Medić

Nenad kasnije opisuje: „Videli smo tri srne, a grupica ispred nas nam je rekla da je videla divlju svinju, pa je Čeda pričao kako ih nikada nije sreo. Dok su prepričavali događaj, ja sam čuo nešto veliko da lomi trsku u blizini ispred nas i da pre toga nisu pominjali da ima divljih svinja, verovatno bih krenuo jer bih mislio da su srne, pa, dok sam se kuražio da krenem i pokušavao da utišam ostale - jer nešto šuška, dve velike svinje su protrčale ispred nas!“

Svi se utišavamo, a onda bingo! Dve divlje svinje na nekoliko metara od nas pretrčavaju stazu i ulaze duboko u trsku. Međutim, u blizini se i dalje čuju pokreti i skičanje mladih. Sada je već ozbiljna situacija, jer majka sa mladima baš nije dobar motiv za posmatranje, pa se lagano udaljavamo. Nikolina grupa dosta zaostaje, pa im javljam mobilnim da obrate pažnju kada budu prolazili.

izletbaranda-006_zps87003e2e.jpgNastavljamo pešačenje i bivamo nagrađeni poletanjem barskih šljuka tik ispred nas. Napravili smo krug i oko pola 11 smo na polaznoj tački. Nikola tuguje jer nije video brkatu senicu i svi se smejemo jer smo došli da vidimo što više ptica, a najveća atrakcija su nam ispale divlje svinje, tako da ptičarenje postade svinjarenje. Međutim, dok se odmaramo, Zoran gleda dvogledom u pravcu susedne trske i poziva nas da i mi usmerimo naše u tom pravcu. Da, mužjak brkate senice na vrhu stabljike. Bingo!

Polazimo ka brodu Florida i usput gledamo svadbeni let i pevanje poljske ševe. Ubrzo izlazimo na prvo slatinsko jezero gde posmatramo koloniju običnih galebova. Tu su i brojne belobrke čigre a uočavamo i 4 belokrile čigre. Odustajemo od daljeg pešačenja jer je Pečena slatina veliko prostranstvo, a sunce je već dobro upeklo. Tačno je 12 sati i pozivamo majstora da dotera autobus kako bi krenuli za Opovo u čardu Opava gde nas čeka hladno piće i tradicionalni banatski gulaš.

(Za svoje članove i prijatelje, izlet na Barandu organizovala je LOA – Liga za ornitološku akciju Srbije)

UTISCI:

Nataša - Super je bilo! Ovo mi je bilo prvo pticarenje, tako da su mi skoro sve vrste bile nove. Bas sam htela da vas pitam da mi preporucite dvogled. Nemam svoj, a zaista je neophodan.. Jedva cekam sledecu akciju!

Svetlana - Onoliki broj ptica a i vrsta na jenom mestu nikad videla. Ja ih ne raspoznajem sve ali sam pitala Čedu kad sam bila u prilici. Susret sa divljim svinjama izbegla za malo. Svi su bili ljubazni, dan divan iako malo prevruće, u "Čardi" domaćinski, opušteno tako da je meni lično sve odgovaralo. Rado bih opet a ako treba i nekoj volonterskoj akciji da se priključim.

Đorđe - Bilo je sjajno,dosta novih vrsta sam video svakako najzanimljivije su mi bile modrovoljka ,divlja guska i crnoglava zuta pliska, inace jako mi je bilo lepo i sto je najvaznije uspesno jer sam uspeo da snimim veci broj novih vrsta koje do sada nisam vidjao, pored ptica bilo je dosta drugih neobicnih zivotinja!

Željko - Sviđa mi se sam koncept ovog terena, posmatranje vodenih ptica bez gumenih čizama dokolenica. Kad god bi se neka ptičica pojavila, očekivao sam da će da se skriva iza stabljike i brzo odleti pre nego što stigneš da je lepo vidiš, ali one su sve lepo stajale dovoljno dugo da mogu pravilno da se identifikuju i neko vreme posmatraju. Iako je bilo vruće ptice su sve vreme doletale i preletale. Što se tiče novih vrsta, imam 22 nove vrste za 2013. Osam vrsta su mi nove za životnu listu. Ukupno sam zabeležio 44 vrste.

Nikola – 40-ak vrsta, najinteresantnija modovoljka i par belobrkih cigri koje su sletele na neko parce vegetacije relativno blizu. inace, dosta zutih pliski i rogozara, nesto manje velikih trstenjaka, po neki trstenjak cvrkutic i obicni cvrcic, jedna pevajuca cavrljanka, crnoglava travarka, brkata senica... od pataka ridjoglave, od gnjuraca dosta cubastih, manje crnovratih. eje mocvarice i mishar i to je otprilike to. visoka voda pa nema sljukarica tamo kuda smo isli.. gulash je bio fin, meso meko ko dusha, mislim da cu ici opet tamo da jedem kad se budem vracao iz tica.



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

deset_slukom deset_slukom 20:03 28.04.2013

Onaj

čudni objekat na slici mi zaličio (ovako ćoravom) na helikopter. Povezavši sa naslovom, pomislio sam da je, usred vašeg ptičarenja, sletela grupa 'talijanskih lovaca i pobila sve što mrda.

EDIT: prvi. Po prvi put.
zilikaka zilikaka 20:49 28.04.2013

Re: Onaj

Onaj
čudni objekat na slici mi zaličio (ovako ćoravom) na helikopter. Povezavši sa naslovom, pomislio sam da je, usred vašeg ptičarenja, sletela grupa 'talijaskih lovaca i pobila sve što mrda.


Grešiš kolega. To su ostavljene kulise sa snimanja serije Montevideo. Tu su snimane scene se broda na putovanju preko Atlantika.

A što se ptica tiče, drago mi je što ste ih tolike videli. Uključujući i one dve najveće.
NNN NNN 22:44 28.04.2013

Utisci

da širi auditorij' ima uvid u okruženje:

jezerca, rukavci, nasipi, ostrvca, trska...
na ovakvom mestu ne bi bilo nikakvo čudo da se pojavi indijski nosorog

(da smo u Indiji, naravno)...

a ova slatina je "ista" ona močvara na putu za Mordor


Što se svinja(renja) tiče - to je nama Šumadincima uobičajeno
(mogu ja iz Šumadije, ali...).

Ostali utisci i neke slike - ovde (na prošlom blogu)
razmisljam razmisljam 23:15 28.04.2013

Re: Utisci

NNN

Ostali utisci i neke slike - ovde (na prošlom blogu)




А мене наслов блога испрепадао. Једва сам му пришла, блогу, мислим, све онако, изокола, стрепећи да вам је птичарење пропало из ко би га знао којих свињаријских ( јер, куд год да се окренеш, натрчиш на свињарију, ал' озбиљну ) разлога.
Кад оно, лепоте и узбуђења колико хоћеш.
Баш лееепооо.
albicilla albicilla 07:16 29.04.2013

Re: Utisci

razmisljam
NNN

Ostali utisci i neke slike - ovde (na prošlom blogu)

А мене наслов блога испрепадао. Једва сам му пришла, блогу, мислим, све онако, изокола, стрепећи да вам је ...


hmm, to isto mi je jos neko rekao, mozda stvarno nije najbolji naslov...
vishnja92 vishnja92 08:19 29.04.2013

Re: Utisci

ja ti rekla. zamalo da ne udjem
a propustila bih prasice!!!
NNN NNN 08:19 29.04.2013

Re: Utisci

Naslov je odličan!

Senzacionalno!
Šokantno!
Intrigantno!

Privući će čitaoce (koji inače možda ne bi pročitali),
a verna publika će da čita (uprkos naslovu)

albicilla albicilla 08:33 29.04.2013

Re: Utisci

jes' vala, bas htedoh da priupitam, niste negde videli jednog debelog brku u prugastim pantalonama?
vishnja92 vishnja92 08:49 29.04.2013

Re: Utisci

albicilla albicilla 15:50 29.04.2013

Re: Utisci

vishnja92


e, bas tog. jeste li?
vishnja92 vishnja92 17:55 29.04.2013

Re: Utisci

upao u kazance na Zasavici
mariopan mariopan 15:30 29.04.2013

...

Vidim da su ti već rekli za naslov, pa zamalo i ja da ne uđem na blog, nemam stomak da čitam o još nekim svinjarijama - kad ono - međutim.

Baš vam je izlet bio zabavan i uspešan. Najlepše je što ste svi bili u prirodi.

I mi smo juče hteli da gostu strancu pokažemo izletište na Tisi a ono - ćorak.

Tisa je narasla, voda je poplavila prilazni put, sve se razlilo, komarci napadaju u eskadronima...i mi okrenemo preko Araca nazad za Zrenjanin.

A u Aracu, na skoro svakoj banderi čuči po jedna roda, koja čuči, koja stoji, ali sva gnezda su im zauzeta.

Moj gost je bio oduševljen, sve je usliko, + stada ovaca kako pasu nadomak sela, i tako nam taj izlet nije propao.

Podržavam svako bazanje po prirodi sa kamerama u rukama ili dvogledima, ima se šta lepo videti na sve strane.
albicilla albicilla 15:54 29.04.2013

Re: ...

Podržavam svako bazanje po prirodi sa kamerama u rukama ili dvogledima, ima se šta lepo videti na sve strane.


A kad vec rece bazanje po prirodi... 1169 The Danube (Inner Belgrade canoe tour)

http://www.songofthepaddle.co.uk/forum/showthread.php?40878-1169-The-Danube
mariopan mariopan 16:00 29.04.2013

Re: ...

Eh, što su ti lepe slike


NNN NNN 17:45 29.04.2013

I da dodam

da je događaj imao internacionalni karakter

Gospodin Šveџanin poznaje prirodu Srbije bolje od 99% posto Srba
(bojim se da i ja spadam u tu većinu )

Devojka iz Švajcarske je za manje od godinu dana naučila bolje srpski nego naš krlj
Interesantno pitanjce je postavila:
- Zašto vi kažete "u hladu", a ne "u senci"?
vishnja92 vishnja92 17:56 29.04.2013

Re: I da dodam

- Zašto vi kažete "u hladu", a ne "u senci"?

zato sto se sklanjamo od vrucine a ne od svetla? ali super joj je zapazanje, svaka cast :)
albicilla albicilla 18:21 29.04.2013

Re: I da dodam

I da dodam
da je događaj imao internacionalni karakter


pa naravno, kad je glavni krivac za pticarenje - yours truly - jedan od stotinak oficijelnih GLOBAL BIRDERa u svetu
NNN NNN 10:15 30.04.2013

Re: I da dodam

Evo još jedne jezičke nedoumice:
šta je na ovoj slici?
vishnja92 vishnja92 10:47 30.04.2013

Re: I da dodam

jato?
NNN NNN 11:04 30.04.2013

Re: I da dodam

kako se kaže množina od čižak?
vishnja92 vishnja92 11:14 30.04.2013

Re: I da dodam

čišci? O.o

ili jato čižaka, lepo sam rekla gore :p

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana