Istorija| Jubileji| Na današnji dan| Politika

Defensor civilisationis

apostata RSS / 08.05.2013. u 22:22

Zato što je bio antifašista on 1936. odlazi u Španiju. Mislio je, mada u to nije bio u potpunosti uvjeren, da će fašizam, ako ne bude zaustavljen u Španiji, zagaditi cijeli svijet.
Po dolasku on u početku nije znao šta bi trebao raditi. Naravno on ništa nije znao ni o borbi, ni o ubijanju, ni o smrti. Ali on je bio dobrovoljac.
U španiji on je sreo ljude za koje je antifašizam bio život, san i hrana, ljude koji su neumorno radili na njegovoj pobjedi.
"

Španska lekcija, Milton „Milt" Volf (posljednji komandant bataljona Abraham Linkoln, XV Internacionalne brigade)

 0009-029-V-1941-godu-SHolokhov-nagrazhdjon-za-roman-Tikhij-Don-ordenom-Lenina.jpg

 Danas je 8. maj i ako sve bude bilo u redu i sa nama i sa planetom, iza ponoći bi trebao nastupiti 9. maj. Upravo negdje na prelazu ta dva dana, u vremenskim zonama između Londona i Moskve, prije 68 godina fašizam (sinegdoha) je zvanično priznao svoj totalni poraz u ratu koji daleko od toga da je bio "običan rat"

WWII je bio sukob dvaju koncepcija razvoja ljudske vrste.
Jedna od njih - fašizam, predstavljao je "fundamentalnu alternativu vrijednostima Zapadne humanističke kulture" i njegov trijumf značio bi utapanje čovjećanstva u iracionalne zoološke sheme, armirane zvjerskim instinktima i nagonima.

Fašizam je kratko rečeno bio relativno uspješan pokušaj, kako to kaže savremeni ruski sociolog Sergej Kara-Murza, biologizacije kulture i njegov najveći crimen nisu genocidi nad Jevrejima, Romima i Slovenima, nego uvjerenost da čovječanstvo nije jedinstveno.

Fašizam kao pojava i fenomen je zapravo u praksi ostvareno uzdizanje partikulariteta na nivo opštosti, a to je upravo ono što je njemačka klasična filozofija i odredila kao apsolutno/radikalno zlo.
Fašizam je apsolutizacija rase, nacije i države. On je, i njihovo pretvaranje i inaugurisanje u vrhovne i vrhunske principe, ali i intezivna totalitarna pretenzija ka pojedincu za apsolutnom identifikacijom sa tim principima.
Fašizam je destrukcija individualnog.

Fašizam uzdizanjem vrste na nivo univezalnog principa (Nijemac, Srbin, Hrvat, "Arijevac", "Nordijac" ...), negira ono jedino univerzalno za sve nacije i sve rase, a to je rod, a rod je čovjek.
Određujući rod vrstom, on vrši redefiniciju samog pojma roda. Tako da fašizam zapravo i ne poznaje pojam čovjeka, on zna samo za vrstu, a vrijednost pojedine vrste određuje kolika je uopšte u njoj participacija ljudskosti (roda).

Fašizam je zbog toga dvostruka dehumanizacija - prvi njezin oblik je ubermenšizacija sebe, a drugi untermenšizacija drugog ... u oba slučaja radi se o negaciji roda, a o apsolutizaciju vrste56529925.jpg

Nasuprot fašizmu, kao druga koncepcija, stajao je antifašizam.
Krenuti u njegovo definisanje preko onog negativnog prefiksa anti je greška. A još je veća greška označiti antifašizam kao prostu negaciju fašizma. Antifašizam jeste reakcija na fašizam, ali iza te reakcije stoji stav, koji se oslanja na liberalne tekovine moderne koje su mnogo starije od fašizma.
Antifašizam je afirmacija onoga što fašizam negira.

I ako je fašizam otjelovljenje definicije zla klasične njemačke filozofije, to ne znači da je onda antifašizam ono njemu suprotno. Pretpostavka da apsolutnom zlu protivnik može biti samo apsolutno dobro je kardinalna pogreška.
Upravo ta nefundirana idealizacija čini antifašizam ranjivim - samo nad tako shvaćenim antifašizmom moguće je vršiti njegovu revizionističku relativizaciju baziranu na zločinima pobjednika na kraju ili u toku rata. Antifašizam se eventualno može samo kao ideja suprostavljanja apsolutnom zlu posmatrati kao apsolutno dobro, ali u praksi zbog kompleksne i ideološki raznovrsne strukture on to nikako nije mogao biti..

Antifašizam je skup svih mogućih partikulariteta (nacionalnih, vjerskih, idejnih), on je savez (kako to Hobsbaum kaže) do tada "neprijateljskih svjetova" i između ostalog njegova veličina je i u tome.

Ali ono što je antifašizam napravilo najveličanstvenijom pojavom u novijoj ljudskoj istoriji je to što je taj savez formiran oko univerzalnog. Što su sve partikularnosti prepoznale ono što im je zajedničko i ono što je iznad svih razlika. Što je stvorena svijest o nužnosti odbrane univerzalnog i što je to univerzalno shvaćeno kao temelj moderne zapadne civilizacije.
Antifašizam je trijumf roda - trijumf ideje čovjeka.

Nastanak antifašizma je bio bio proces pun uspona i padova. Nesporno je da taj proces svoj početak ima u lijevici, ali nikada antifašizam ne bi postao to što jeste da se nije raširio i na druge djelove političkog spektra.
Nikada on ne bi uspio, da političke opcije koje su bile desno nisu u jednom momentu prelomile i definitivno shvatile da je „lijek" gori od „bolesti" i da je tako poželjni antikomunizam fašizma ipak premala satisfakcija naspram njegove apokaliptične ugroze od totalne negacije cjeloukupnog civilizacijskog razvoja ljudske vrste, od njegovog otkaza univerzalnosti humanizma, od njegovog anuliranja ideje vrijednosti pojedine ljudske ličnosti i pretnje utapanje svega ljudskog u animalne nagone.

1-the-united-nations-fight-for-freedom-war-is-hell-store.jpgOgroman uticaj na tu promjenu percepcije lijevog u svijesti građanske Evrope izvršila je politika Narodnog fronta i Španski građanski rat.

Ako je građanska Evropa 1934. još bila zatečena izjavom Toreza na kongresu KPF, u kojoj on rekao da nije riječ o izboru između komunizma i fašizma, nego se radi o izboru između fašizma i demokratije, onda je 1935. mogla biti sigurna da gensek KPF nije bio pijan, jer je to o čemu je on govorio još eksplicitnije izrazio npr. Vilhelm Pik kada je rekao da se komunisti moraju boriti „za svaku stopu demokratskih sloboda" i to "sa svima koji su verni principima buržoaske demokratije".

Onog momenta, kada je Evropa prihvatila činjenicu da je španska vlada sa liberalnim predsjednikom i premijerom imala potpuni ustavni i moralni legitimitet i da je u odbranu tih njezinih prava stala i KP, koja se javno odrekla revolucije, tog momenta se pojavilo i pitanje - a kako je to moguće ... i šta smo to previdjeli?

To što je je građanskoj eliti u njezinom postrevolucionarnom bijesu promaklo je u stvari humanističko jezgro marksizma.
Marksizam zapravo nastoji ono liberte, egalite, fraternite razviti do krajnjih konsenkvenci.

Marksizam se nije zaustavio na Milovoj maksimi kako je politička sloboda neophodna, on ju je dopunio sa istom takvom neophodnošću ekonomske slobode. On ne baštini samo univerzalnost poruka FBR, on je u svom moralnom aspektu apsolutno na tragu humanizma koji izvire iz Novog zavjeta.
On je tu u zaštiti slabih i ugnjetavanih.

I upravo to humanističko jezgro marksizma i jeste bio razlog da Zapad (kako to kaže revizionista Nolte) procjeni kako mu je "SSSR i pored GULAG-a ipak mnogo bliži nego nacistička Njemačka sa jednim Aušvicom".

Tek kada se antifašizam ovako sagleda - kao zajedništvo partikulariteta, partikulariteta koji su univerzalno prepoznali, ne samo kao važan dio svog uskog interesa, nego su i imperativ njegove odbrane shvatili kao conditio sine qua non svog opstanka i kada se on shvati kao savez kome je prethodilo i koji će održavati mnoštvo kompromisa i zaboravljanja, kao vaganje, u kojoj je svaka strana dobro izvagala i odlučila šta je manje, a šta veće zlo i kao period u kojem su sve velike razlike svjesno „gurane pod tepih", iako su svi znali da će one biti kasnije ponovo reaktivirane i da će nakon nestanka apsolutnog zla, relativno zlo opet postati ono što je ono bilo i prije.

Tek tada prizemnost onih uobičajenih prigovora antifašizmu postaje očigledna. Samo krenk i drugoorazredni istoričar mogu u tim prigovorima vidjeti nešto što urušava suštinu antifašizma. Svo savezničko crnilo je „dimče vaginovski" prema praiskonskoj tami koja je karakterisala drugu stranu.
I sve mrlje pobjednika blijede pred epohalno-civilizacijskim značajem pobjede antifašizma.

I upravo zato se antifašizam sa potpunim pravom određuje kao civilizacijska tekovina.
On i nije i jeste tekovina tipa pisma ili računa, koji su tvorci civilizacije i koji su imanentni njezinim temeljima.
Antifašizam je taj naziv zaslužio zato što je u isto vrijeme i posljedica i izraz najteže misije civilizacije, a to je mijenjanje ljudske svijesti.
Antifašizam je pokazao da to nije uzaludni posao.our-allies-were-already-in-the-thick-of-it.jpg

On je u stvari duhovni fenomen i moralno-politički stav i kao takav prekrasan je dokaz da humanizam ne samo da nije više utopija ili akademska kategorija, nego je nešto za šta se svjesno išlo umirati.

Stoga se odnos antifašizma i civilizacije ne iscrpljuje samo kroz ono određenje njega kao njezine tekovine, jer je antifašizam je i branitelj civilizacije.
U momentima kada je njezine temelje ugrožavao fašizam, kao vrhunski izraz modernog varvarstva antifašizam je bio taj koji je branio i odbranio civilizaciju.

Značaj i veličina antifašizma su i u tome što je on još po jednom momentu sličan gore pomenutim pismu i računu.
Kao i oni, ni on naime nije "vlasništvo" ni slovenske, ni anglosaksonske ni npr. dalekoistočne civilizacije, on takođe nije ni babovina nijedne ideologije, već je doslovce opšteljudsko civilizacijsko dobro.

barbarossa019.jpg
 

Atačmenti

  • rr.png / 848.55 / KB image/png


Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 22:43 08.05.2013

Novo ruho

Danas je 8. maj i ako sve bude bilo u redu i sa nama i sa planetom, iza ponoći bi trebao nastupiti 9. maj. Upravo negdje na prelazu ta dva dana, u vremenskim zonama između Londona i Moskve, prije 68 godina fašizam (sinegdoha) je zvanično priznao svoj totalni poraz u ratu koji daleko od toga da je bio "običan rat"


Bojim se da je pobeda bila privremena. Fašizam je samo promenio formu, obukao novo ruho - ruho globalizma.

Naravno, sutra će ti novopečeni slaviti dan pobede nad fašizmom. No,to ih neće sprečiti da seju zlo, žive od otimačine, zatiru na perfidnije načine...

Nadam se da ćemo, jednog dana, slaviti pobedu i nad ovim umivenim fašizmom.
Do tada, šta nam Bog da...
antioksidant antioksidant 07:55 09.05.2013

Re: Novo ruho

Fašizam je samo promenio formu, obukao novo ruho - ruho globalizma.

ауууууууу
а спасиће нас националне државе и затворена државна тржишта?
predatortz predatortz 08:02 09.05.2013

Re: Novo ruho

antioksidant
Fašizam je samo promenio formu, obukao novo ruho - ruho globalizma.

ауууууууу
а спасиће нас националне државе и затворена државна тржишта?


Stoga ih treba proglasiti za opasnost, ucenjivati,bombardovati i uvoditi ih u red sa devet hiljada metara visine?
Svi civili koji poginu u tom uvođenju sloboda,demokratije i ljudskih prava su kolateralna šteta i zanemarljivi su u odnosu na viši cilj.

Zvuči poznato?

I Hitler je želeo Evropu odabranih,lepih,plavih i poslušnih...
antioksidant antioksidant 08:22 09.05.2013

Re: Novo ruho

Stoga ih treba proglasiti za opasnost, ucenjivati,bombardovati i uvoditi ih u red sa devet hiljada metara visine?

све националне државе?
ко то ради?
и зашто су баш 9 000 метара битни?
са 11 000 је мање деструктивно?
I Hitler je želeo Evropu odabranih,lepih,plavih i poslušnih...

а ко то жели?
predatortz predatortz 08:46 09.05.2013

Re: Novo ruho

све националне државе?


One koje se trenutno ne uklapaju. Spisak se širi...

и зашто су баш 9 000 метара битни?
са 11 000 је мање деструктивно?


Često se pitam čemu ovakvo nabijanje maka na konac, kad si vrlo dobro razumeo metaforu. No, ako tebe veseli meni ne smeta...


а ко то жели?


Oni koji biraju koga će da puste u društvo izabranih. Nemoj mi reći da se biraju po postignutim standardima. Seti se Estonije,Bugarske,Rumunije,Hrvatske...
antioksidant antioksidant 08:53 09.05.2013

Re: Novo ruho

Često se pitam čemu ovakvo nabijanje maka na konac, kad si vrlo dobro razumeo metaforu

cela "metafora" ti je besmislena (ne zameri na mišljenju)
prvo što pokušavaš da izjednačiš globalizam i fašizam (sličnost im je po poslednjim slovima ali za ostatak veze jos uvek čekam neki argument s tvoje strane (ovo s argumentima baš debilno zvuči - izvini))
posle pominješ bombardovanje (aludiraš na nato pretpostavljam) i na kraju (u poslednjem komentaru) aludiraš na eu... potpuni gulaš parola.
ono što ti želim reći - razumem skoro svaku kritiku ovakvog vida "globalizacije" ali mi je izbacivanje parola protiv globalizacije uopšte sasvim nejasno. šta se nudi umesto toga - svako u svoje dvorište?
(da probamo da ostanemo na globalizaciji i manemo se priče o nato i eu)
predatortz predatortz 09:00 09.05.2013

Re: Novo ruho

cela "metafora" ti je besmislena (ne zameri na mišljenju)
prvo što pokušavaš da izjednačiš globalizam i fašizam (sličnost im je po poslednjim slovima ali za ostatak veze jos uvek čekam neki argument s tvoje strane (ovo s argumentima baš debilno zvuči - izvini))


Ok, ako je tebi besmisleno i debilno kada se izlaženje iz okvira UN, napadanje suverenih država, podržavanje terorističkih grupa i pokreta, njihovo naoružavanje u cilju svrgavanja izabranih vlada,potom upotreba osiromašenog uranijuma, držanje nelegalnih zatvora, dovede u vezu sa fašizmom - onda nećemo ni da raspravljamo o tome. Jer,to što su za mene argumenti, za tebe očigledno nisu.

Podsetiću te samo na činjenicu da su mnogi i Hitlera, tridesetih godina prošlog veka, gledali kao na čoveka sa vizijom koji će da donese ekonomski prosperitet.
antioksidant antioksidant 09:35 09.05.2013

Re: Novo ruho

Jer,to što su za mene argumenti, za tebe očigledno nisu.

nisu za "globalizaciju"
Podsetiću te samo na činjenicu da su mnogi i Hitlera, tridesetih godina prošlog veka, gledali kao na čoveka sa vizijom koji će da donese ekonomski prosperitet.

znam, izmedju ostalih i sveti nikolaj velimirović
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:30 09.05.2013

Re: Novo ruho

znam, izmedju ostalih i sveti nikolaj velimirović


Sve gore što si napisao je OK ali ipak ovo poslednje nije istina.
Nikolaj je pomogao da se obnovi nemačko groblje kod Bitolja, kad je tamo služio. Naravno Nemci su to inicirali. I posle su mu dodelili medalju za to.
Ipak zarad neke istorijske istine, što ne znači da branim Nikolaja i njegovu ideologiju.
bladerunner92 bladerunner92 13:34 09.05.2013

Re: Novo ruho

Ako fasizam
je apsolutizacija rase, nacije i države

a globalizam
je urusavanje nacionalnih drzava ili granica
onda kako izjednaciti ta dva?

i da, preporuka za text (naucila sam nesto iz ovog texta a to mi se svidja)
antioksidant antioksidant 13:43 09.05.2013

Re: Novo ruho

oskar-z-wild
znam, izmedju ostalih i sveti nikolaj velimirović


Sve gore što si napisao je OK ali ipak ovo poslednje nije istina.
Nikolaj je pomogao da se obnovi nemačko groblje kod Bitolja, kad je tamo služio. Naravno Nemci su to inicirali. I posle su mu dodelili medalju za to.
Ipak zarad neke istorijske istine, što ne znači da branim Nikolaja i njegovu ideologiju.

кад смо већ код историјских истина
"Ипак се мора одати поштовање садашњем немачком Вођи, који је као прост занатлија и човек из народа увидео да је национализам без вере једна аномалија, један хладан и несигуран механизам. И ево у XX веку он је дошао на идеју светога Саве, и као лаик подузео је у свом народу онај најважнији посао, који приличи једино светитељу, генију и хероју."

николај велимировић, тада није био свети. у питању је 1935. година
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:56 09.05.2013

Re: Novo ruho

antioksidant
oskar-z-wild
znam, izmedju ostalih i sveti nikolaj velimirović


Sve gore što si napisao je OK ali ipak ovo poslednje nije istina.
Nikolaj je pomogao da se obnovi nemačko groblje kod Bitolja, kad je tamo služio. Naravno Nemci su to inicirali. I posle su mu dodelili medalju za to.
Ipak zarad neke istorijske istine, što ne znači da branim Nikolaja i njegovu ideologiju.

кад смо већ код историјских истина
"Ипак се мора одати поштовање садашњем немачком Вођи, који је као прост занатлија и човек из народа увидео да је национализам без вере једна аномалија, један хладан и несигуран механизам. И ево у XX веку он је дошао на идеју светога Саве, и као лаик подузео је у свом народу онај најважнији посао, који приличи једино светитељу, генију и хероју."

николај велимировић, тада није био свети. у питању је 1935. година


eto preteče me baš sam krenuo da kopam po netu tražeči taj citat.

međutim nije on bio jedini u Evropi koji je bio u prvi mah oduševljen Hitlerovim "rezultatima", bila su to krizna i previše konfuzna vremena. niti je za sud o njegovom liku i delu dovoljno pročitati samo tu rečenicu.

mislim, nemam ja baš neki veliki elan da ga branim, nisam nešto previše njime oduševljen. šta više, smatram ga jednim od dva velika svetitelja obrenovićevsko*-nedićevske (malo)građanske Srbije koja se kasnije raspolutila na dva (naizgled) suprotsavljena dela.
pogađaš naravno, drugi veliki svetitelj je Radomir Konstantinović :)

*-ovo obrenovićevsko shvatiti samo delimično, odnosi se na onu jevremovu liniju, mislim da sam već objašnjavao
antioksidant antioksidant 14:11 09.05.2013

Re: Novo ruho

međutim nije on bio jedini u Evropi koji je bio u prvi mah oduševljen Hitlerovim "rezultatima", bila su to krizna i previše konfuzna vremena. niti je za sud o njegovom liku i delu dovoljno pročitati samo tu rečenicu.

наравно, то и не спорим. поменуо сам га само као реакцију на:

Podsetiću te samo na činjenicu da su mnogi i Hitlera, tridesetih godina prošlog veka, gledali kao na čoveka sa vizijom koji će da donese ekonomski prosperitet.


о "светосављу" можда другом приликом
за пар деценија, кад ствари буду мало зрелије :)
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:54 09.05.2013

Re: Novo ruho

Nisam znao za taj tekst, ali moguće je da nije mogao da pretpostavi do kojih neljudskih granica će nacizam stići i da mu je tekst bio uobičajni programski tekst nekog govora, možda baš tog u vezi nemačkog groblja.
Ali možda i jeste moralno posrnuo i baš me interesuje šta je to izazvalo kod jednog čoveka koji je bio veoma inteligentan. Moć i religija su kanditati.
blogovatelj blogovatelj 17:54 09.05.2013

Re: Novo ruho

međutim nije on bio jedini u Evropi koji je bio u prvi mah oduševljen Hitlerovim "rezultatima",


Slika pokazuje reprezentaciju Gordog Albiona 1938.
Priča se da su ih političari naterali na ovakav potez.


Domazet Domazet 22:47 08.05.2013

Prvi mozda ali nikako poslednji

Stvarno se nadam da sam bio prvi koji ti je dao preporuku na tekst. Bilo bi mi drago da jesam. Ali bi mi bilo mnogo draze da ih bude jos barem stotinu...
Goran Vučković Goran Vučković 23:53 08.05.2013

Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

A da nije malo preslobodna ekstrapolacija španskog građanskog rata na Drugi svetski rat?

Mislim - učio sam i ja u školi tako, tamo negde pre 30 i kusur godina, a evo ima i ovde u Glazgovu spomenik španskim borcima, sa sve La Pasionarijinom parolom koju čovek nekako drugačije čita posle iskustva Alan Forda:



Pravo pitanje je ipak - da li bi zabolelo previše sve te koji su se na kraju uhvatili u kolo antifašističke koalicije to što Frankovi pioniri nose crne košulje, da agresivne Švabe nisu napravile okuku oko Mažino linije? Da li bi nekoga previše zabolelo šta je Musolini radio dole po Africi? Kada bi se Amerikanci uključili, da Japanci nisu pokušali da se izvuku iz strateške rupe iznenadnim napadom na Perl Harbur?

Ta priča poređenja Gulaga i Aušvica je takođe, čini mi se, naknadna pamet - pomalo liči na "otkrivanje", 1991. godine, da je Sadam Husein trovao Kurde ( "svoje građane" ) bojnim otrovima (umesto da truje Irance, jelda).

Tako da... lepo zvuči taj antifašizam, ali čini mi se da više deluje kao "opijum za mase". Slika bez tog retuša je mnogo gorča, bojim se - ali možda (samo možda, ne znam ni sam) može da bude lekovitija.
apostata apostata 01:00 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Vučkoviću prijatelju ja sam istoričar i učili su me da se ne bavim stvarima koje počinju sa "da su", "da li bi" i tome sl.

Sa ovom pisanijom gore ja sam pokušao da između ostalog i da objasnim npr. zašto i kako je uopšte bilo moguće da jedan od najvećih antikomunista u dosadašnjoj istoriji ser Vinston Leonard Spenser Čerčil u Donjem domu 1937. izjavi ovo:
I will not pretend that, if I had to choose between communism and nazism, I would choose communism!“?
Domazet Domazet 01:00 09.05.2013

I am not quite sure that...

...that I am an authority on what does the world outlook of the people that stand tall look like. But I have no doubts that the kneeling people have rather bitter outlook of the World, definitely more bitter than the World is itself...

Branislav Brajuskovic (El Domazet)
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:22 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

da li bi zabolelo previše sve te koji su se na kraju uhvatili u kolo antifašističke koalicije to što Frankovi pioniri nose crne košulje, da agresivne Švabe nisu napravile okuku oko Mažino linije? Da li bi nekoga previše zabolelo šta je Musolini radio dole po Africi? Kada bi se Amerikanci uključili, da Japanci nisu pokušali da se izvuku iz strateške rupe iznenadnim napadom na Perl Harbur?

Вучко, то не уме да стане тамо где би било "остављено на миру". Кад тад му се мораш супроставити или повиновати. Срећом, довољно велики део човечанства је изабрао прву опцију, макар и тек откако је прво добио по зубима. Друга опција је још увек била доступна.
Out of Beirut Out of Beirut 04:21 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Vučkoviću prijatelju ja sam istoričar i učili su me da se ne bavim stvarima koje počinju sa "da su", "da li bi" i tome sl.

Како је то лепо, - а занимљиво како други историчари уче управо супротно!

У мојем искуству, историчари увек заподену разговоре koji počinju sa "da su", "da li bi" i tome sl. Својевремено је у Guardian-u Seumas Milne (историчар) објавио чланак о улози алтернативне историје у универзитетском образовању. Један други историчар, Дејан Јовић, нам је управо на његовом VIP блогу овде рекао да редовно претресује историјске алтернативе - у свом педагошком раду на универзитету у Стирлингу. Казавши то, одмах нас је сервирао једним историјским шта би било када би...
gedza.73 gedza.73 06:39 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Vučkoviću prijatelju ja sam istoričar i učili su me da se ne bavim stvarima koje počinju sa "da su", "da li bi" i tome sl.


Prilog albumu.








Nisu antifašisti bili gadljivi na fašizam ni pre ni posle rata. Niti levi niti desni.

apostata apostata 09:05 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Out of Beirut

Како је то лепо, - а занимљиво како други историчари уче управо супротно!

У мојем искуству, историчари увек заподену разговоре koji počinju sa "da su", "da li bi" i tome sl. Својевремено је у Guardian-u Seumas Milne (историчар) објавио чланак о улози алтернативне историје у универзитетском образовању. Један други историчар, Дејан Јовић, нам је управо на његовом VIP блогу овде рекао да редовно претресује историјске алтернативе - у свом педагошком раду на универзитету у Стирлингу. Казавши то, одмах нас је сервирао једним историјским шта би било када би...

Ni Jović ni Milne nisu istoričari. Prvi je politolog, a drugi isto i još ponešto.
Goran Vučković Goran Vučković 09:59 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Ni Jović ni Milne nisu istoričari. Prvi je politolog, a drugi isto i još ponešto.

I ovaj blog nekako više zvuči politikološki nego istorijski... ili bar meni tako izgleda...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:10 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Goran Vučković
Ni Jović ni Milne nisu istoričari. Prvi je politolog, a drugi isto i još ponešto.

I ovaj blog nekako više zvuči politikološki nego istorijski... ili bar meni tako izgleda...


meni više kao čas "moralnog vaspitanja" onomad u vojsci, doduše u malo sofisticiranoj verzi od one koju je držao moj kapetan Brkljača
apostata apostata 10:15 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Goran Vučković

I ovaj blog nekako više zvuči politikološki nego istorijski... ili bar meni tako izgleda...

To je vjerovatno zato što mi je uža specijalnost istorija ideja .., ali vjeruj mi znam i istoriju.
kick68 kick68 01:27 09.05.2013

.

Fašizam je zbog toga dvostruka dehumanizacija - prvi njezin oblik je ubermenšizacija sebe, a drugi untermenšizacija drugog ... u oba slučaja radi se o negaciji roda, a o apsolutizaciju vrste.

Ni demokratskim velesilama (USA, GB, Francuska) ovo nije (bilo) strano. Da ne navodim primere iz skorije I dalje proslosti, svi ce se setiti.

I upravo to humanističko jezgro marksizma i jeste bio razlog da Zapad (kako to kaže revizionista Nolte) procjeni kako mu je "SSSR i pored GULAG-a ipak mnogo bliži nego nacistička Njemačka sa jednim Aušvicom".


I jedna i druga ideja imale su kao posledicu ljudsku degradaciju i patnju. Meni jako malo znaci sto je jedna imala plemenitu mal'ne hriscansku nameru, a druga poganu i satanisticku. Dve strane jedne iste banke. Dekor, uniforme, parade, histericni govori, idolatrija, kult vodje, masovna hipnoza... sve isto, samo drugaciji simbol na kapi/rukavu...
I za kraj, interesantan film o Spanskom gradjanskom ratu: Za zemlju i slobodu:


I preporuka, naravno.
chedimir chedimir 06:35 09.05.2013

Re: .

predatortz predatortz 07:48 09.05.2013

Re: .


I jedna i druga ideja imale su kao posledicu ljudsku degradaciju i patnju. Meni jako malo znaci sto je jedna imala plemenitu mal'ne hriscansku nameru, a druga poganu i satanisticku. Dve strane jedne iste banke. Dekor, uniforme, parade, histericni govori, idolatrija, kult vodje, masovna hipnoza... sve isto, samo drugaciji simbol na kapi/rukavu...





Fašizam i komunizam su imali isti ideal: stvoriti nadčoveka po meri vođe. Svi ostali su bili žrtve.

Svako javljanje neooblika te dve umobolne ideologije treba jednako tretirati:

Seći radikalno, kao što se kancer odstranjuje.
maksa83 maksa83 08:20 09.05.2013

Re: .

Seći radikalno, kao što se kancer odstranjuje.

:)

I onda na svetu ostanu samo fini ljudi, neskloni ekscesima i tamanjenju drugih.
predatortz predatortz 08:39 09.05.2013

Re: .

maksa83
Seći radikalno, kao što se kancer odstranjuje.

:)

I onda na svetu ostanu samo fini ljudi, neskloni ekscesima i tamanjenju drugih.


Seći iz korena Makso. Zatvarati, ne ubijati
antioksidant antioksidant 08:42 09.05.2013

Re: .

predatortz
maksa83
Seći radikalno, kao što se kancer odstranjuje.

:)

I onda na svetu ostanu samo fini ljudi, neskloni ekscesima i tamanjenju drugih.


Seći iz korena Makso. Zatvarati, ne ubijati

a kad se zatvore kolektivno na neko ostrvo?
maksa83 maksa83 09:04 09.05.2013

Re: .

Seći iz korena Makso. Zatvarati, ne ubijati

Sklon sam da kažem "isti k." mada nije baš, ali i nije da nije. Slabo se ko u zatvoru reformisao - naprotiv ekstremne ideje tek tamo bujaju, a da ih držiš tamo doživotno...

Kako god - to je dilema stara koliko i organizovana civilizacija - "da li liberali treba da zabrane konzervativce ako se zna da bi ih konzervativci kada dođu na vlast pojeli za doručak?". I ako liberali to urade - da li su još uvek liberali? Itd. itd. postoji obilje srodnih moralnih dilema za koje ne postoji jasno rešenje koje uvek radi. Zato i opstaju kao dileme.

Enivejz, ako postoji Jedan Zakon koji karakteriše naš Svemir to je zakon entropije.
Pravo je pitanje kako održati taj fini balans u kome je "sve ok" (oko toga tek nije lako složiti se) i sprečiti na vreme bilo kakvu malu brbljivu gomilu sa tripovima da postane veća gomila sa bakljama i puškama. To se radi tako što svesno društvo održava balans, balans, balans - takav da svima bude dovoljno dobro. Ekstremne snage bujaju u uslovima debalansa, gde i kako je samo pitanje skale - da li će ti se to desiti u zemlji, regionu, na planeti - to je pitanje skale samog debalansa.

Da se ponovim kao švaba-tralala - meni su onaj blog o Stojadinoviću (koji je zapravo bio korumpirana lopina parekselans u kojoj se savršeno preslikava sadašnji srpski establišment) i svi podaci koji su oko toga isplivali otvorili oči, tj. posle njega mi je postalo mnogo jasnije kako se komunizam ovde tako glatko zapatio.
maksa83 maksa83 09:07 09.05.2013

Re: .

a kad se zatvore kolektivno na neko ostrvo?

I onda dođeš da ih posetiš posle 50 godina, i sačekaju te sa: "G'day mate!".
BigBadWolf BigBadWolf 09:19 09.05.2013

Re: .

Slabo se ko u zatvoru reformisao


Zatvori su nasi univerziteti!

maksa83 maksa83 09:31 09.05.2013

Re: .

Zatvori su nasi univerziteti!

Tebi moram nešto da kažem ovde pošto sam kod dušmanina Radulovića banovan, a promptno je obrisao reanimatora koji je bio ljubazan da odgovorio umesto mene.

Elem:

BigBadWolf
Moj drug, inace vlasnik pilane, vec razmislja kako da doda u delatnosti neku sifru iz IT sektora. Bice verovatno prva firma na svetu koja se bavi preradom trupaca, proizvodnjom rezane gradje i pisanjem softvera


Neće.

Tamo devedesetih firma Saga je radila dve stvari: prodavala Sun radne stanice (hardver i softver) i - parket. Izvesni D. je to zlorabio tako što je na Sajmovima Tehnike odlazio na njihov superfensi-neon-pleksiglas-cice-minići štand sa Sun radnim stanicama, zainteresovano šetao oko kompova i čekao da mu priđe cica u miniću i pita ga "je l' vas nešto zanima", na šta je on odgovarao: "da, pošto vam je hrastov parket?".

Eto... (izvinjavam se domaćinu zbog digresije)
dragan7557 dragan7557 10:39 09.05.2013

Re: .

predatorz:
Fašizam i komunizam su imali isti ideal: stvoriti nadčoveka po meri vođe. Svi ostali su bili žrtve.

1. Ni jedan ni drugi nisu imali nista zajednicko sa natcovecima i ostalom papazjanijom vec sa podjarmljivanjem vas celog covecanstva.

2. I jedan i drugi su privredni sistemi u kojima je sam covek sveden na bezvredni deo kapitala. Cena ovog dela kapitala se krece od bevrednog do potpuno besplatnog ljudskog rada(za naupucene osnovni izvor kapitala je rad).

3. Sa ideologijom ni jedna ni drugi privredni sistem u svojoj osnovi nemaju nista zajednicko.

4. I jedan i drugi postaju ideologija tek kada ih usvoji drustvena elita ili po komunistima avangarda. Od tog momenta postaju ideologije.

5. Osnova oba sistema su specificni korporativni odnosi u privrdi i jedan i drugi sistem su krajnje korporativno birokratizovani.

6. I jedan i drugi sistem su bazirani na sumanutoj birokratizaciji odnosa medju ljudima i u privredi.

7. Oba sistema negiraju kolektivno vlasnistvo nad svim planetarnim privrednim resursima.

Svi ostali su bili žrtve.

Covecanstvo je uvek zrtva svojih nadljudi zrelih za zatvorene psihijatrijske ustanove, i tako ce biti sve do pocetka civilizacije ako tako nesto ikada i bude. Po meni ce pobediti divljastvo a do civiizacije necemo ni stici.
Svako javljanje neooblika te dve umobolne ideologije treba jednako tretirati:

Za ovo pogledaj sta je izvor demokratije- da se ne trudis mnogo, kao izvor tzv. moderne demokratije je helenska "demokratija," dakle robovlasnicko drustvo sa enormno izrazenim duznickim odnosima robovima bez ikakvih prava itd.

Danasnja demokratija nije nista drugo do ono sto je bila i predhodna helenokratija. Kako je ta korumpirana ludara izgledala opisao je Platon a bome i drugi.

Kao sto je jos Berdjajev napisao umesto da nas u civilizaciju vode prosveceni, obrazovani, sposobni i pametni ljudi, u "demokratiju" nas vode lopurde, laktarosi, secikese i slicni. Dakle da parafraziram Berdjajeva u demokratiju nas vodi najgori laktaroski olos, a alicno je opisao u svojim remek delima i Radoje Domanovic i drugi,

Zsto je to tako nalazimo vec u prvim pasusima:

"Theory of Moral Sentiments"

Adam Smith

naravno isti onaj Skot sto je na nekoliko mesta u jednom svom skoro nevaznom delu spomenuo termin "slobodno" trziste."

Neko je odavno rekao:

"Od komunista su gori samo antikomunisti, ja bih dodao od fasista su gori samo antifasisti."

I pre nego sto sidjem dole na plazu da se brckam u moru, da se dotaknem i ovog zahteva:
Seći radikalno, kao što se kancer odstranjuje.

Zahtev za ovakvom radikalnoscu je stav obe spomenute kuge dakle korporatvizma u svojim formama fasizmu i nacinaol socijalizmu. I jedna i druga forma radikalno seku slobode.

Valjda je nepotrebno spomenuti da je i jednoj i drugoj kapitalistickoj formi osobenost korporativno ropstvo a sto je danas svakodnevno sve ociglednije.

cerski
kick68 kick68 21:51 09.05.2013

Re: .

Fašizam i komunizam su imali isti ideal:

Ma mene je to podsetilo na onaj fazon: Kakva je razlika izmedju side i raka? Obe bolesti imaju smrtonosni ishod, ali sida nekako lepo pocinje...
Out of Beirut Out of Beirut 05:18 09.05.2013

Re

Upravo negdje na prelazu ta dva dana, u vremenskim zonama između Londona i Moskve, prije 68 godina fašizam (sinegdoha) je zvanično priznao svoj totalni poraz u ratu koji daleko od toga da je bio "običan rat"


Цела лаж и притворност горе цитиране изјаве се познаје из крајње неуобичајене употребе израза "(sinegdoha)". Већина читалаца не зна да ова реч означава представника неке појаве, не феномен као такав.

Фашизам је пре 68 година био поражен, његове одбране су пале. Речју, био је дигнут у ваздух... А онда је димни облак из експлозија путовао далеко, далеко, и његов је токсични материјал затровао цео свет. Одбране су пале... а онда су се савезничке службе дограбиле фашистичких програма, и наставиле их. На хиљаде нациста је продужило рад у западним тајним службама, где су Менгелеови експерименти били настављени пројектом МК УЛТРА (а то је само оно што се званично зна). Да фашизам није био брижљиво обнављан, не би над Камбоџом и Вијетнамом пало више експлозивног материјала него што је укупно било употребљено у Другом светском рату! Цео свет оплакује Гернику, у чијој је бомбардовању, сматраним кулминацијом зла, погинуло максимум четрсто особа - мање него у просечној недељи за време недавног бомбардовања Либије. Мање него и у једној ноћи бомбардовања немачких цивила за време "антифашистичког" рата.

Идеолошка острашћеност и фашистички ускогруда примена интелекта су сасвим могућа објашњења за диспропорционални фокус на злочине једне државе поражене пре 68 година, и друге која се распала 1991.
apostata apostata 09:38 09.05.2013

Re: Re

Out of Beirut
Upravo negdje na prelazu ta dva dana, u vremenskim zonama između Londona i Moskve, prije 68 godina fašizam (sinegdoha) je zvanično priznao svoj totalni poraz u ratu koji daleko od toga da je bio "običan rat"


Цела лаж и притворност горе цитиране изјаве се познаје из крајње неуобичајене употребе израза "(sinegdoha)". Већина читалаца не зна да ова реч означава представника неке појаве, не феномен као такав.

Фашизам је пре 68 година био поражен, његове одбране су пале. Речју, био је дигнут у ваздух... А онда је димни облак из експлозија путовао далеко, далеко, и његов је токсични материјал затровао цео свет. Одбране су пале... а онда су се савезничке службе дограбиле фашистичких програма, и наставиле их. На хиљаде нациста је продужило рад у западним тајним службама, где су Менгелеови експерименти били настављени пројектом МК УЛТРА (а то је само оно што се званично зна). Да фашизам није био брижљиво обнављан, не би над Камбоџом и Вијетнамом пало више експлозивног материјала него што је укупно било употребљено у Другом светском рату! Цео свет оплакује Гернику, у чијој је бомбардовању, сматраним кулминацијом зла, погинуло максимум четрсто особа - мање него у просечној недељи за време недавног бомбардовања Либије. Мање него и у једној ноћи бомбардовања немачких цивила за време "антифашистичког" рата.

Sinegdoha je sinonim za generički pojam i u gornjem slučaju upravo označava "fenomene kao takav".
Идеолошка острашћеност и фашистички ускогруда примена интелекта су сасвим могућа објашњења за диспропорционални фокус на злочине једне државе поражене пре 68 година, и друге која се распала 1991.

Sve to (ideološka ostrašćenost i fašistički uskogruda primena intelekta) takođe su sasvim moguća objašnjenja za infantilno neprihvatanje i neshvatanje nepobitne činjenice da je nešto, što je okarakterisano kao zlo, dalo i pored tog određenja, enormni i ubjedljivo najveći doprinos odbrani dobra – odnosno odbrani slobode.

I u stvari nisu "sasvim moguća" nego je baš to u pitanju, što prekrasno dokazuje stavljanje onoga antifašistički rat pod navodnike.


Domazet Domazet 06:40 09.05.2013

Боже како сам глуп...

...ја да ми овде неки не отворише очи, ја бих мислио да је ствар сасвим проста. И да се ОНАЈ фашизам разликује од свих ОВИХ фашизама по томе што се био намерио да истреби све оне који су се погрешно родили. А ти погрешно рођени су сви који нису били рођени као ОНИ. Па иако се нашло подоста блесавих међу нама који су бандоглаво и не обазирући се на обазривост решили да га спрече показа се ОНААЈ фашизам поприлично ефикасан...а ОВИ фашизми, иако изникли из потпуно необазривог антифашизма и иако неспречени некако су метиљави.

Међутим ово горе нема везе. Јер да има како би наши бескомпромисни и свекритични интелектуалци могли да манифестују своју бескомпромисну критичку бескомпромисност? И како би целом свету (тј. оном делу који чита овај блог) могли да покажу да су ОНИ једини прави антифашисти. Опрезно бескомпромисни у својој бескомпромисној опрезности.

И сасвим сам сигуран да ће бити међу нама оних са још неотвореним очима који ће, после краткотрајне иритираности, само одмахнути руком и рећи Какви зевзеци!? Покушавају да боље од себе баце у прашину и испљују их не би ли како прикрили блатњавост сопствених душа!! Ја међутим нећу бити међу њима, мени су очи отворене...
Goran Vučković Goran Vučković 07:49 09.05.2013

Re: Боже како сам глуп...

Какви зевзеци!? Покушавају да боље од себе баце у прашину и испљују их не би ли како прикрили блатњавост сопствених душа!!


While mass movements idealize the past and glorify the future, the present-day world is denigrated. "The radical and the reactionary loath the present". Thus, by regarding the modern world as vile and worthless, mass movements inspire a perpetual battle against the present.

Mass movements aggressively promote the use of Doctrines that elevate faith over reason and serve as "fact-proof screens between the faithful and the realities of the world". The Doctrine of the mass movement must not be questioned under any circumstances. Examples include the Japanese holdouts who refused to believe that WWII was over, or the staunch defenders of the Soviet Union who rejected overwhelming evidence of Bolshevik atrocities.

To spread and re-enforce their Doctrine, mass movements use persuasion, coercion, and proselytization. Persuasion is preferable, but practical only with those already sympathetic to the mass movement. Moreover, persuasion must be thrilling enough to excite the listener yet vague enough to allow "the frustrated to […] hear the echo of their own musings in the impassioned double talk". And, as Hoffer quotes Nazi propagandist Joseph Goebbels: "a sharp sword must always stand behind propaganda if it is to be really effective". The urge to proseletyze comes not from a deeply held belief in the truth of Doctrine but from an urge of the fanatic to "strengthen his own faith by converting others".

Successful mass movements need not believe in a god, but they must believe in a devil. Hatred unifies the true believers, and "the ideal devil is a foreigner" attributed with nearly supernatural powers of evil. For example, Hitler described Jews as foreign interlopers and moreover an ephemeral Jewishness alleged to taint the German soul was as vehemently condemned as were flesh-and-blood Jews. The hatred of a true believer is actually a disguised self-loathing, as with the condemnation of capitalism by socialists at the same time Russia under the Bolsheviks saw more intensive monopolization than any other nation in history. Without a devil to hate, mass movements often falter (e.g., Chiang Kai-shek effectively led millions of Chinese during the Japanese occupation of the 1930s and '40s, but quickly fell out of favor after the Japanese were defeated).

Fanaticism is encouraged in mass movement. Hoffer argues that "the fanatic is perpetually incomplete and insecure" and thus uses uncompromising action and personal sacrifice to give meaning to his life.


Izvor
Colin_bgd Colin_bgd 07:53 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Goran Vučković
A da nije malo preslobodna ekstrapolacija španskog građanskog rata na Drugi svetski rat?

Mislim - učio sam i ja u školi tako, tamo negde pre 30 i kusur godina, a evo ima i ovde u Glazgovu spomenik španskim borcima, sa sve La Pasionarijinom parolom koju čovek nekako drugačije čita posle iskustva Alan Forda:



Pravo pitanje je ipak - da li bi zabolelo previše sve te koji su se na kraju uhvatili u kolo antifašističke koalicije to što Frankovi pioniri nose crne košulje, da agresivne Švabe nisu napravile okuku oko Mažino linije? Da li bi nekoga previše zabolelo šta je Musolini radio dole po Africi? Kada bi se Amerikanci uključili, da Japanci nisu pokušali da se izvuku iz strateške rupe iznenadnim napadom na Perl Harbur?

Ta priča poređenja Gulaga i Aušvica je takođe, čini mi se, naknadna pamet - pomalo liči na "otkrivanje", 1991. godine, da je Sadam Husein trovao Kurde ( "svoje građane" ) bojnim otrovima (umesto da truje Irance, jelda).

Tako da... lepo zvuči taj antifašizam, ali čini mi se da više deluje kao "opijum za mase". Slika bez tog retuša je mnogo gorča, bojim se - ali možda (samo možda, ne znam ni sam) može da bude lekovitija.

A i kada citaju, krive stvari citaju...

E, Vucko, Vucko... da li ponekad procitas svoj komentar pre nego sto pritisnes "Objavi"...
Goran Vučković Goran Vučković 09:05 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

A i kada citaju, krive stvari citaju...

Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus.
Colin_bgd Colin_bgd 10:21 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Goran Vučković
A i kada citaju, krive stvari citaju...

Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus.

Pa jeste, niko to ne spori. Jedino je pitanje da li je taj "ostatak" pocetak ili kraj umnog napora. Ovde (blog i sire...) je to uglavnom neko srecno, samozadovoljavajuce ishodiste, sto mi je malo lenjo pravo da ti kazem... Obicna linija manjeg otpora (prema samom sebi), kad se uzme u obzir prosecni kapacitet jedinki...
Goran Vučković Goran Vučković 10:25 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Ovde (blog i sire...) je to uglavnom neko srecno, samozadovoljavajuce ishodiste, sto mi je malo lenjo pravo da ti kazem... Obicna linija manjeg otpora (prema samom sebi), kad se uzme u obzir prosecni kapacitet jedinki...

Reče čovek kome je moto: "Reserving judgment is a matter of infinite hope..."
Colin_bgd Colin_bgd 10:32 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Goran Vučković
Ovde (blog i sire...) je to uglavnom neko srecno, samozadovoljavajuce ishodiste, sto mi je malo lenjo pravo da ti kazem... Obicna linija manjeg otpora (prema samom sebi), kad se uzme u obzir prosecni kapacitet jedinki...

Reče čovek kome je moto: "Reserving judgment is a matter of infinite hope..."

Sto se odnosi na ljude, ali dobro... niko nije savrsen, a i "some judgments are bigger than others..."
freehand freehand 13:33 09.05.2013

Re: Istorija kao prevrnuta šoljica kafe

Colin_bgd
Goran Vučković
A da nije malo preslobodna ekstrapolacija španskog građanskog rata na Drugi svetski rat?

Mislim - učio sam i ja u školi tako, tamo negde pre 30 i kusur godina, a evo ima i ovde u Glazgovu spomenik španskim borcima, sa sve La Pasionarijinom parolom koju čovek nekako drugačije čita posle iskustva Alan Forda:



Pravo pitanje je ipak - da li bi zabolelo previše sve te koji su se na kraju uhvatili u kolo antifašističke koalicije to što Frankovi pioniri nose crne košulje, da agresivne Švabe nisu napravile okuku oko Mažino linije? Da li bi nekoga previše zabolelo šta je Musolini radio dole po Africi? Kada bi se Amerikanci uključili, da Japanci nisu pokušali da se izvuku iz strateške rupe iznenadnim napadom na Perl Harbur?

Ta priča poređenja Gulaga i Aušvica je takođe, čini mi se, naknadna pamet - pomalo liči na "otkrivanje", 1991. godine, da je Sadam Husein trovao Kurde ( "svoje građane" ) bojnim otrovima (umesto da truje Irance, jelda).

Tako da... lepo zvuči taj antifašizam, ali čini mi se da više deluje kao "opijum za mase". Slika bez tog retuša je mnogo gorča, bojim se - ali možda (samo možda, ne znam ni sam) može da bude lekovitija.

A i kada citaju, krive stvari citaju...

E, Vucko, Vucko... da li ponekad procitas svoj komentar pre nego sto pritisnes "Objavi"...

Evo ja sam pročitao. I preporučio.
Doduše, mislio sam da to ostane Sub rosa, ali eto - autovah se.
predatortz predatortz 08:09 09.05.2013

Jedna antifašistička


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:10 09.05.2013

civilizacija

Moglo bi se dosta polemisati o ovome što je napisano, nešto od primedbi su izneli i prethodni komentatori pa ću se zadržati samo na onome što mi najviše "bode oči" a to je ovo suprotstavljanje civilzacije i fašizma

jer antifašizam je i branitelj civilizacije.
U momentima kada je njezine temelje ugrožavao fašizam, kao vrhunski izraz modernog varvarstva antifašizam je bio taj koji je branio i odbranio civilizaciju.


Sam fašizam je inherentan civilizaciji, odnosno klica iz koje on nabuja je neraskidivo ugrađena u njene temelje. Odstrani tu "klicu" i ubićeš civilizaciju kao takvu, ona bez toga ne može da funkcioniše.Nisu oni anarho-primitivisti baš tako ludi u svojim kritikama, sad, to što je "rešenje" koje oni predlažu prilično detinjasto je sasvim druga stvar.
Ono što smo imali tridesetih godina prošlog veka je samo bila hipertrofija tog svojstva, koje je ponavljam, inherentno civilizaciji kao takvoj. Jedino što možemo raditi je da neprestano bdijemo nad tom "klicom" da ne nabuja. Međutim kako je neko već primetio iznad, to "bujanje" može da poprimi neke mnogo perfidnije oblike od onog brutalnog o kojem je ovde reč. Moć mimikrije tih "energija" je dosta velika.

p.s.
Koliko je Rimska imperija bila fašistička u nekim periodima svoje istorije? Da li je Sparta bila fašistička? Šta bi bilo da je Inkvizicija u nekim svojim poduhvatima znala za Ciklon B? Koliko fašizma ima u osvajanjima i kolonizaciji obe Amerike ili Afrike? Itd...
Hoću reči, nije se to prvi put pojavilo u prošlom veku, samo je razorna moć postala tada mnogo veća, ali je povezanost sa samom civilacijom nepromenjena. Isto tako, iluzorno je očekivati da će toga ikada nestati, bar dok je čovečanstva.
apostata apostata 10:13 09.05.2013

Re: civilizacija

@vrabac_u_steni

Slažem se u potpunosti.

Civilizacija ima svoje stranputice, one jesu ili djelomična ili potpuna negacija civilizacijskog mainstream-a, ali su nesporno njoj inherentne, ako ništa onda barem u onome u čemu im je početak.
Goran Vučković Goran Vučković 10:14 09.05.2013

Re: civilizacija

one jesu ili djelomična ili potpuna negacija civilizacijskog mainstream-a

Može neka definicija civilizacijskog mainstream-a?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:47 09.05.2013

Re: civilizacija

Goran Vučković
one jesu ili djelomična ili potpuna negacija civilizacijskog mainstream-a

Može neka definicija civilizacijskog mainstream-a?


Ima u Hajzenbergovoj "Fizici i metafizici" jedan pokušaj definisanja tog pojma, baš kada piše o svojim razmišljanjima o Nemačkoj i celom tom tada tek završenom belaju. Povlači neke analogije sa talasnom funkcijom, odnosno srednjom vrednošću opservabli

al ubi me sad da se setim a knjiga mi nije pri ruci. Sećam se da mi je tada bila jako zanimljiva ta analogija :)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:17 09.05.2013

Re: civilizacija

Kao ilustracija gornjih teza evo nekih odlomaka iz knjige "Vrijeme je krv" Stanka Cerovića (inače, toplo preporučujem)


" Ni poraz ni pobjeda u Staljingradu nemaju uobičajeni smisao.

U Staljingradu se desio poraz čije su razmjere šire od istorije, u koji su uključeni stepa, snijeg i zvijezde, ali i pobjeda mitskih dimenzija čiji su akteri stigli izvan istorije. Moglo bi biti da je ovo jedina pobjeda ljudske duše nad istorijom. Za kraj, kad ne znači ništa, samo da ostavi kajanje i žal. Ima u njoj neka nijema prijetnja: ne plaši se smrti, ni bola, ni košmara – to prolazi; nego najljepših snova, najljepši su istina.

Imaju Njemci pravo što su ponosni na staljingradski poraz: nikad nijesu bili bliže da postanu ljudi. Slijedili su Hitlera, a našli Čujkova. Hitler ih je zatvorio u tenkove i bacio u osvajanje svijeta, a Čujkov ih je žive odrao, preveo ih sa one strane straha i patnje i vratio smrznutoj zemlji. "


***

"Čujkov je više ime za lovačkog psa, ili za vođu vučjega čopora, nego za čovjeka. A tek za generala! Eto zašto, između ostalog, čovjek ne može dugo bježati od Sudbine: suviše je lijepa. Što surovija to ljepša. Ko drugi ima tako prefinjen ukus i toliku slobodu misli, kao ova boginja kad bira miljenike? Nikakvog poštovanja za veličinu Civilizacije, religiju, umjetnost, nauku, ni za pamet, dostojanstvo i moral, nikakvog poštovanja ni za šta, samo užareni pogled u cijenu iskustva. Šta daješ za ovaj zagrljaj? Ruga se zakonima tržišta: interesuje se samo koliko si platio ni za šta; šta si žrtvovao bez razloga.

Ko ne bi htio tu da bude? Makar kao pisar. Kad Sudbina, čak iz Azije, gdje je do tada ratovao, dovodi u Staljingrad Čujkova. Mužik sa imenom psa, sa očnjacima psa, sa instinktom psa, sa zlatnim zubom i osmijehom sibirskog mraza, dolazi za komandanta gamadi koja se davi u blatu. Sa zapada, uzdignuta nad čeličnim gusjenicama tenkova, silazi na zemlju elita više rase. A Ona bira u blatu psa! Voda joj od pohote curi na usta. Daleko od pogleda vrši se pravda. I to kakva pravda! Neka besprizorna erotika, u sniježnoj stepi, naočigled zvijezdama; nije za smrtne oči, kamoli za riječi.

Fon Paulus na Čujkova. Samo za Staljingradsku bitku Muza je uloge podijelila sa ovoliko duhovitosti i ljubavi, kao da je slutila da više neće biti vremena za velike zabave. Sve je čisto u Staljingradu, od sniježnog pokrivača do zvjezdanog neba; niko tu nije došao da zabušava; ni geografija ni istorija. Za bitku nad bitkama, čovjek se svodi na suštine: mora da izabere u okršaju između psa i plemićke titule; između škljocanja zuba i vrhunske tehnologije. Ratuju vjernost i taština.

Najljepši kompliment koji su Njemci dali Rusima u Staljingradu pročitao sam u pismu jednog običnog vojnika: Rusi ratuju kao psi.

Ovo je krik Vampira koji pada od umora pred zidom vjernosti. Život stvarno postoji, nikad mu nije bilo jasno kao tada. Je li krik divljenja, ili ogorčenja? Volio bih da znam da li je ova duša spasena.

To je osjećanje rašireno. Sa manje spontanosti, drugi vojnik kaže isto: Rusi su toliko glupi da nijesu čak u stanju ni da shvate da moraju da se predaju. Beznadežno glupi psi. Ništa ne shvataju"


***
" General Pas kreće na put iz Mandžurije, a vojsku više rase vode aristokrati gordi kao Civilizacija pozvana da dominira svijetom, fon Majnštajn i fon Paulus. Fon Paulus je skorojević koji cijelog života sanja o aristokratskoj tituli i ulasku u društvo izabranih. Ne bi valjalo da nije utjelovljenje baš te želje. I da je nije ostvario baš za ovu priliku. Ona je motor progresa Civilizacije. Umirala je svuda, u kolonijama, na Verdenu i u Babi Jaru, ali sve bi smrti bile anegdotske da nije došla da umre u Staljingradu. Tu je njena smrt postala Sudbina."

****

"Neprekidne kolone vojnika iz raznih pravaca stižu na isti cilj. Dobrodošli, dobri ljudi. Htjeli bi da se okupate u Volgi? Da sperete krv, blato, vaške, smrad što vas guši od same pomisli na gamad koju je Bog greškom stvorio. Imate veliku misiju očišćenja svijeta. Ah, Izabrani! Sad ćete vidjeti sebe. Dok očistim ogledalce. U punoj ljepoti. Nikad nijeste bili ljepši nego u Staljingradu. Namjestite se za fotografiju. Sad će Čujkov da nazdravi."


***
Čujkov je smislio pseću strategiju: iz blizine i po noći. S instinktom zvijeri, ili iskustvom mužika, shvatio je da se gospoda plaši blizine, dodira, daha, sudara glavom i prsima; gospoda ne voli noć, brišu se razlike, ne važe pravila, planovi su propali, interesi su ugroženi, nema robova ni oružja, a san razvaljuje dvorce, mrsi račune, unosi se u lice, piša po svečanim odorama, i svakoga tjera da se pokaže go, takav kakav je. Gospoda vlada svijetom iz daljine, isisava život preko Vampira, osvaja bez rizika. Čujkov je shvatio da će, kad pobijedi Vampire, iza njih proviriti slabi, zakržljali ljudi, uplakana djeca. Shvatio je da je armija Vampira mašina programirana da pobjeđuje u svim situacijama, osim ako se uvuče u intimni zagrljaj; tu se otkrivaju mrtve duše. Zimi, po noći, kad fijuče vjetar i kovitlaju se pahulje raznoseći i sjećanje na oblike, tada Vampiri ne mogu preživjeti intimne susrete. Chiaro-scuro sječiva sijevaju iz srca tame. Nema posrednika. Došla je noć za ukidanje distance.

Navikli su da ratuju iz daljine. Mašine i organizacija bdiju da ne dođe do neposrednih susreta. Kreću se po nebu, kilometrima iznad ljudi, iz njihove perspektive ljudi su jedva vidljivi. Zato će se izbezumiti kad osjete dah pasa u noći, pa njihovu mokru njušku na vratu, pa škljocanje zuba u grlu i prskanje tople krvi. Više od same smrti, neće moći da podnesu ideju da psi ližu krv više rase.

Pustiti ih što bliže i napadati ih po noći, dok strava od noći ne sažvaće njihova tijela tako da od njih ne ostane ništa osim drhtanja nerava. Tada ih možete oduvati, bez oružja. Umiru od straha ako čuju srce kako kuca. Lično noć u Staljingradu ratuje, a general Mjesečara samo prinosi žrtve.


***
Njemce su u Staljingradu najviše mučili vaške, paranoja i nesanica. Plašili su se da se neće probuditi ako zaspu. Na najmanji šum u noći, skakali su i pucali kao izbezumljeni. Pročulo se da su Rusi u Staljingrad doveli lovce iz Sibira, koji se kreću nečujno, vide po noći, ništa im nije milije nego da napipaju zvijer na spavanju i zakolju je u zagrljaju. Uživaju u toploj krvi i samrtnom ropcu.

Svaki način da se spasi čovjek je dobar.

apostata apostata 18:42 09.05.2013

Re: civilizacija

Goran Vučković

Može neka definicija civilizacijskog mainstream-a?

Ma to je njezin liberalni razvojni smjer, na kojem se nalazi praktički od FBR-e.
Milan Novković Milan Novković 20:19 09.05.2013

Re: civilizacija

vrabac_u_steni
Sam fašizam je inherentan civilizaciji

apostata
Slažem se u potpunosti.

Civilizacija ima svoje stranputice, one jesu ili djelomična ili potpuna negacija civilizacijskog mainstream-a, ali su nesporno njoj inherentne, ako ništa onda barem u onome u čemu im je početak.

Dobro, Vrabac u Steni je možda samo izabrao reči kako ih je izabrao, samo to, po mom mišljenju, nije tačno, nego je tačno, i možda mislimo isto na kraju, da je fašisoidnost inherentna civilizacijksoj jedinki, ili maloj grupi ljudi u najgorem slučaju.

Fašisoidnost je genetska osobina, bez nje, oprezno ovde, naravno, u jako,jako malim količinama bi i životi pojedinaca i "civilizacijski mainstream" bili poprilično sterilni i "spori".

Isto, teško da humanističko uopšte može da postoji u mainstreamu sa fašisoidnošću kao negacijom u stranputici.

A fašizam - prosto vanredno destruktivni, društveni, organizacioni (polu) fenomen.

Potrebno mi je ovo "polu" pošto nije u domenu fenomenologije, naravno, dekonstruktabilan je poprilično, pojedinac ili manja grupa uspe da zamagli oči većoj grupi na "trenutak" i parazitski iskoristi tu veću grupu.

Samo fašizam ne može da rezonira predugo u prevelikoj grupi ljudi, po mom mišljenju, i zato ja na još nekoliko teza u blogu gledan na kvantitativno drugačiji način:

- Fašizam kao ontološki slabašniji entitet, jedva i "ideja" ako mene pitaš, ima te instance koje ako pratiš u prošlost od trenutka kada su se desile "jako brzo" presuši - prosto ide protiv interesa prevelikog broja ljudi da bi mu geneza u bilo kom konkretnom slučaju trajala previše dugo - on je istorijski incident, u stvari, svaki put kad se negde desi. A to što mi "!vidimo" genezu koja traje mnogo duže j eprosto stvar pogrešnog i prividnog "istorijskog metoda" gde sad povrh pravog organizacionog fenomena, civilizacijskog toga, pokušavamo na silu da stavljamo previše kompleksan analitički overlay i na kraju vidimo ono što hoćemo da vidimo.

- Teško da postoji ne-trivijalna ili ne-aksiomatska unija, ili jezgro partikulariteta u najširem kulturološkom i-ili folklornom smislu. Pa antifašizam onda to nije. On je, "prosto", npr, po mom mišljenju inherentan civilizaciji

Tj reakcija na negativno u najširem smislu, inače bi i mazohizam bio evolutivni trait.

Pošto će me po N-ti put poneko, ko izdrži do kraja komentara, pogrešno shvatiti na ovo potezanje pojma "fašisoidno" evo paralele iz molekularne biologije: "svi znamo" da u belom luku i ljutim papričicama ima tih "ljutih" sastojaka koji su zdravi.

Samo, oni su otrovi u stvari, bez navodnika, i ćelijski su stres. Tako napadnuta ćelija se "budi", kroz membrane ulazi sad kalcijum u ćeliju koji ne bi ušao da nije bilo napada, aktiviraju se neki pozitivni biohemijski procesi i sve to ima pozitivan, ukupan efekat.

A i ovih dana su se nešto raspisali o evolutivnim traits - sve ispade pozitivno, i iracionalno, laganje samih sebe, strast za ubeđivanjem drugih itd.

Kažu svet oko nas je toliko kompleksan, nepredvidiv i neanalitičan da nam je iracionalno drmusanje jedna od osnovnih hrana koja nas drži "budnim" i sposobnim da preživimo u sreći i veselju

(ne bih napisao ovoliko dugačak komentar da nisam primetio da je i Free ovde negde - znam da on voli
apostata apostata 20:43 09.05.2013

Re: civilizacija

@Milan Novković

Zanimljivo, veoma zanimljivo.

Naročito ovo:
Fašizam kao ontološki slabašniji entitet, jedva i "ideja" ako mene pitaš, ima te instance koje ako pratiš u prošlost od trenutka kada su se desile "jako brzo" presuši - prosto ide protiv interesa prevelikog broja ljudi da bi mu geneza u bilo kom konkretnom slučaju trajala previše dugo - on je istorijski incident, u stvari, svaki put kad se negde desi.


A sa ovim se ne slažem
A to što mi "!vidimo" genezu koja traje mnogo duže j eprosto stvar pogrešnog i prividnog "istorijskog metoda" gde sad povrh pravog organizacionog fenomena, civilizacijskog toga, pokušavamo na silu da stavljamo previše kompleksan analitički overlay i na kraju vidimo ono što hoćemo da vidimo.

Geneza fašizma se ipak može pratiti, naročito kada je riječ o Švabama.

E ali ove dvije teze nažalost nisam shvatio:
Isto, teško da humanističko uopšte može da postoji u mainstreamu sa fašisoidnošću kao negacijom u stranputici.


- Teško da postoji ne-trivijalna ili ne-aksiomatska unija, ili jezgro partikulariteta u najširem kulturološkom i-ili folklornom smislu. Pa antifašizam onda to nije. On je, "prosto", npr, po mom mišljenju inherentan civilizaciji
Milan Novković Milan Novković 21:18 09.05.2013

Re: civilizacija

Geneza fašizma se ipak može pratiti, naročito kada je riječ o Švabama.

Može donekle, naravno, to i ja mislim, samo ja mislim (ja sam amater, najgori, btw) na genezu koja traje "mnogo duže".

Ja zbog neznanja pričam uopšteno, a obrasce koji skoro sigurno postoje i u istoriji, pošto postoje skoro svuda, univerzalni su, volim brže-bolje da potežem:

- Falacies: ma koliko čovek od stvarnog znanja i iskustva bio iskren i sistematičan prosto su "signali" koji se posmatraju kako radimo back-tracing nekog kompleksnog i kompozitnog događaja ili pojave sve razvodnjeniji, širi, sve nelinearnije razmazani i sve nejasnije uvezazani za "sve ostalo". Organizaciona fenomenologija se zove fenomenologija zato što nije podložna iole značajnoj dekonstrukciji i algoritamskoj analizi.

- Često je ono što mi vidim, ma koliko verno izgledalo u našim očima, istoriska senka nekog događaja, projekcija nečega u vreme događaja i u vreme prošlosti tog događaja koja je u oba slučaja slična, ali je samo projekcija, senka, i to uopšte ne mora da bud senka jednog te istog modaliteta, kompozicije, mehanizma.

E ali ove dvije teze nažalost nisam shvatio:

Itvinjavam se, stvarno je nejasno:

- Humanistično ima i fašisoidno u tragovima kao ne-trivijalnu komponentu, ponekad značajnu. Primer, nategnut malo, ali je na brzaka - ja mogu dosadno, neobrazovano, na momente blago agresivno i tvrdoglavo da ti prodajem pogrešnu sliku dela realnosti, a da na kraju ne napravim nikakvu opipljivu štetu, ti se trgneš, ne samo reaguješ na provokaciju nego kreativno reaguješ, ja veselo ukapiram i kao "kolektiv" od tog trenutka idemo dalje obojica nešto bogatiji (zavisi šta si radio dok te nisam isprovocirao), sa više sposobnosti i više kolektivnog znanja.

- Partikulariteti, ako ih uzmeš dovoljno mnogo, tj posmatraš dovoljno veliki broj grupa ljudi, teško da mogu da imaju presek, zajedničko, koji ima strukturu iole značajniju od trivijalne ili aksiomatske, pa tako "nametnute" u stvari od jedne ili nekog broja grupa, ali ne svih. Primer: japanac beskrajno tvrdoglavo hoće da mu odrubiš glavu ako je pogrešio, ti beskrajno tvrdoglavo nećeš da mu odrubiš glavu. I što bi rekao I. Berlin, na kraju nam ništa ne ostaje nego da u nerazumevanju poštujemo tuđe mnišljenje, ako nije konfliktno do pucanja, a ovo kao princip, razumevanje, je suviše "trivijalno" da bi bilo iole dovoljno blizu "principu" antifašizma (koji, ako je inherentno svojstvo civilizacije kao organizacionbog fenomena u stvari i nije princip, nego prosto "jeste".


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:15 10.05.2013

Re: civilizacija


Dobro, Vrabac u Steni je možda samo izabrao reči kako ih je izabrao, samo to, po mom mišljenju, nije tačno, nego je tačno, i možda mislimo isto na kraju, da je fašisoidnost inherentna civilizacijksoj jedinki, ili maloj grupi ljudi u najgorem slučaju.


Pa ne, mislio sam upravo to što sam napisao, dakle da je fašizam, odnosno klica iz koje on naraste da bi poprimio oblik onoga što mi onda prepoznamo kao fašizam, inherentan civilizaciji kao fenomenu nevezano za individualne jedinke.
Tako da...ne, ne mislimo isto :)
Goran Vučković Goran Vučković 09:17 10.05.2013

Re: civilizacija

I ne treba prerano suditi o razvoju događaja posle FBR ( (c) Zhou Enlai)
Milan Novković Milan Novković 11:29 10.05.2013

Re: civilizacija

Tako da...ne, ne mislimo isto :)

Da, ne mislimo isto

Ja sam ubeđen da to nije tako kako ti kažeš, pošto bi to impliciralo i da je mazohizam inherentan civilizaciji pošto pod fašizmom ne samo da ogromna većina ima lošiji kvalitet života, nego trpi.

Tako, fažizam skoro sigurno nije stalan, esencijalan i sve i svuda prisuti atribut civilizacije.

Opasnost od fašizma možda jeste, iako i ta opasnost ima dinamiku pa je, po meni, reč "inherent" opasna ako civiliziaciju pokušaš da "gledaš" i kroz naredih nekoliko stotina godina.

Anti-fašizam je inherentan civilizaciji, po mom mišljenju, tj on je stalan, esencijalan i "sveprisutan", tačnije uglavnompristuan, zavisi koliki je raspon u veličinama grupa ljudi kako posmatramo specifične karakteristike grupa na koje se Apostata osvrće.

A što se tiče fašizma inherentne su razne crtice, sastojci, traits, to svi imamo, samo smo pojedinci i često nam se te osobine poništavaju na civilizacijskom nivou. Primer - ako ja insistiram da svi nosimo crveno, a ti insistiraš da svi nose zeleno, poprilično se poništavamo što se tiče uticaja na posmatrače sa strane, čak i ako ih se dotiče tvoje i moje postojanje.

A većine ljudi se ne dotiče svakodnevni fašisoidni šum ogromne većine ljudi oko njih.

Na nivou civilizacijskog kolektiva taj šum uglavnom nema boju, on je beo.
kukusigameni kukusigameni 09:29 09.05.2013

fašizam

Mnogi su fašizmom oprali svoje prljave ruke. Šteta je samo, što nisu potrošili taj sapun.
gedza.73 gedza.73 10:37 09.05.2013

Re: fašizam

Mnogi su fašizmom oprali svoje prljave ruke

Mnogi su mu davali i vetar u leđa.

apostata
Marksizam se nije zaustavio na Milovoj maksimi kako je politička sloboda neophodna, on ju je dopunio sa istom takvom neophodnošću ekonomske slobode. On ne baštini samo univerzalnost poruka FBR, on je u svom moralnom aspektu apsolutno na tragu humanizma koji izvire iz Novog zavjeta.
On je tu u zaštiti slabih i ugnjetavanih.


MARX SAW FUTURE WARS AS RACE WARS

Marx, Second Adress On The War To the Members of the International Working-Men’s Association, 1870:

"If the fortune of her arms, the arrogance of success, and dynastic intrigue lead Germany to a spoliation of French territory, there will then only remain two courses open to her. She must at all risks become the avowed tool of Russian aggrandisement, or, after some short respite, make again ready for another “defensive” war, not one of those new-fangled “localised” wars, but a war of races — a war with the combined Slavonian and Roman races".


Engels, July 22, 1892:

"I begin to understand French anti-Semitism when I see how many Jews of Polish origin and with German names intrude themselves everywhere, arrogate everything to themselves and push themselves forward to the point of creating public opinion in the ville lumiere [Paris], of which the Paris philistine is so proud and which he believes to be the supreme power in the universe."


Simpatične humanističke vrednosti.

Ovaj citat, ako je istinit, deluje kao predgovor majn kramfa
Karl Marx, "A Contribution to the Critique of Political economy" (Review by Frederick Engels), Das Volk, 30 No. 14, August 6, 1859: "The Germans have long since shown that in all spheres of science they are equal, and in most of them superior, to other civilised nations. Only one branch of science, political economy, had no German name among its foremost scholars."


Engels, The Condition of the Working Class in England, 1886 Appendix to the American Edition: "The pettifogging business-tricks of the Polish Jew, the representative in Europe of commerce in its lowest stage, those tricks that serve him so well in his own country, and are generally practiced there, he finds to be out of date and out of place when he comes to Hamburg or Berlin"


Engels to August Bebel, November 17, 1885. "These wretched, ruined fragments of one-time nations, the Serbs, Bulgars, Greeks, and other robber bands, or, behalf of which the liberal philistine waxes enthusiastic in the interests of Russia, are unwilling to grant each other the air they breathe, and feel obliged to cut each other's greedy throats... the lousy Balkan peoples . . . ".
(Not online. From Marx-Engels, Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und Andere, Moscow, 1933, pp 411, 412; translation by Bertram D. Wolfe, Marxism, 1967, p 68.)


Ima puno 'lepih' citata gde se poziva na ubijanje pojedinih rasa (onako 'humanistički' zarad 'viših' ciljeva) gde se narodi karakterišu kao pljačkaški, prevarantski, zaostali, divljački...

Engels, NRZ 29. Apr. 1849
"We discovered that in connection with these figures the German national simpletons and money-grubbers of the Frankfurt parliamentary swamp always counted as Germans the Polish Jews as well, although this dirtiest of all races, neither by its jargon nor by its descent, but at most only through its lust for profit, could have any relation of kinship with Frankfurt"


Hitler i Himler su imali slične stavove. I dovoljno oružja.
apostata apostata 18:41 09.05.2013

Re: fašizam

@gedza.73

Sve to što si naveo je zapravo primjer tadašnje liberalne paradigme rješavanja problema nacija i nacionalizama, koju su Marx i Engels samo preuzeli gotovu.
gedza.73 gedza.73 21:35 09.05.2013

Re: fašizam



Sve to što si naveo je zapravo primjer tadašnje liberalne paradigme rješavanja problema nacija i nacionalizama, koju su Marx i Engels samo preuzeli gotovu.

Da. Samo i tada je ubistvo bilo kažnjivo. Iskreno sam iznenađen količinom rasizma, nasilja i odsustva empatije kod dvojca.

kick68 kick68 21:58 09.05.2013

Re: fašizam

The snowball effect

Preporucujem:
Film je baziran na istinitom dogadjaju, eksperimentu koji se odigrao u Kaliforniji 60. godina.
freehand freehand 09:30 09.05.2013

Kontekst je sve

U istorijskom kontekstu tridesetih i četrdesetih godina dvadesetog veka nije bilo drugog izbora moralnom čoveku otvorenih očiju no suprotstaviti se.
Sve dileme i devijacije posle toga su - posle.
Uključujući globalističku metastazu novog, sjajno marketinškiu upakovanog, derivata mutiranog fašizma.
Goran Vučković Goran Vučković 09:44 09.05.2013

Sa fašističkim metkom u grlu

But Fascism is also a political and economic system. Why, then, cannot we have a clear and generally accepted definition of it? Alas! we shall not get one—not yet, anyway. To say why would take too long, but basically it is because it is impossible to define Fascism satisfactorily without making admissions which neither the Fascists themselves, nor the Conservatives, nor Socialists of any colour, are willing to make. All one can do for the moment is to use the word with a certain amount of circumspection and not, as is usually done, degrade it to the level of a swearword.


Izvor (orwell.ru, odakle obično citiram, se nešto razvlači danas)
cult cult 10:32 09.05.2013

Velika preporuka

za tekst.
Fašizam izvire iz čovekovog ida. Iz tanatosa.
Zato su ga onoliki lako prihvatali, čak i kad izvorna misao podrazumeva uništenje tvog naroda kao nižeg i nedostojnog postojanja.
Ophrva ti ego, iskrivi superego. Opravda sve.
Destrukciji se tako lako prikloniti.
Mrzeti je jednostavno, a snažno osećanje.
Samo sebi daš oduška.
Veliko, odvratno zlo, bolest, zaraza i pošast koja je vladala ljudskim rodom tih nekoliko jezivih godina.

Svako očijukanje sa fašizmom, svaki pokušaj mentalne onanije u cilju branjenja tog zla i pljuvanja po antifašizmu je samo moralna beda.
antioksidant antioksidant 11:19 09.05.2013

Re: Velika preporuka

Mrzeti je jednostavno, a snažno osećanje.

osloboditi sebe odgovornosti i krivicu prebaciti na drugog
jinks jinks 10:32 09.05.2013

...

Fašizam kao pojava i fenomen je zapravo u praksi ostvareno uzdizanje partikulariteta na nivo opštosti,

a to je upravo ono što je njemačka klasična filozofija i odredila kao apsolutno/radikalno zlo.

Prva rečenica bi mogla da predstavlja poentu, gde je izdizanje partikularne rase ili nacije verovatno samo jedan od mogućih (od mnogih drugih, oduvek aktuelnih) pokušaja da se partikularitet izdigne na nivo opšteg, počev od pokušaja na individualnom planu, pa nadalje.

S tim što ovaj postupak nije samo klasična nemačka filozofija odredila kao kako kažete radikalno zlo, već i mnogi drugi mnogo ranije.

Zar na primer priča o padu prvog od jednakih među anđelima nije motivisana pokušajem uzdizanja partikulariteta na nivo opštosti kao uzrokom pada. Takođe, postoji dosta sličnih primera iz spisa raznih drugih kultura.
Out of Beirut Out of Beirut 14:04 09.05.2013

Moj Re - drugi deo

Продужавамо с исчитавањем блогочланка -

Tek kada se antifašizam ovako sagleda - kao zajedništvo partikulariteta, partikulariteta koji su univerzalno prepoznali, ne samo kao važan dio svog uskog interesa, nego su i imperativ njegove odbrane shvatili kao conditio sine qua non svog opstanka i kada se on shvati kao savez kome je prethodilo i koji će održavati mnoštvo kompromisa i zaboravljanja, kao vaganje, u kojoj je svaka strana dobro izvagala i odlučila šta je manje, a šta veće zlo i kao period u kojem su sve velike razlike svjesno „gurane pod tepih", iako su svi znali da će one biti kasnije ponovo reaktivirane i da će nakon nestanka apsolutnog zla, relativno zlo opet postati ono što je ono bilo i prije.

Другим речима, оно што је суштина антифашизма јесте заједништво партикуларитета у њиховом налажењу нечег што им је апсолутно страно, т.ј. несагледиво страније него што су они страни једни другима.

А, шта то беше фашизам?

Fascism is a form of radical authoritarian nationalism[1][2] that came to prominence in mid-20th century Europe. Fascists seek to unify their nation through a totalitarian state that promotes the mass mobilization of the national community,[3][4] relying on a vanguard party to initiate a revolution to organize the nation on fascist principles ... The term fascismo is derived from the Latin word fasces.[15] The fasces, which consisted of a bundle of rods that were tied around an axe,[16] was an ancient Roman symbol of the authority of the civic magistrate.[17] ... The symbolism of the fasces suggested strength through unity: a single rod is easily broken, while the bundle is difficult to break... Historians, political scientists and other scholars have long debated the exact nature of fascism. Each form of fascism is distinct, leaving many definitions too wide or narrow...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

Другим речима, неме консензуса око тачне природе фашизма, али се мање-више ради о радикалном уједињавању различитог, у ауторитарном духу, а у контексту нације.

Што ће рећи, фашизам и антифашизам би били један другоме одрази у огледалу кад не би било следеће разлике - фашизам је пре свега био националистички, а антифашизам је био, бар у знатно већој мери, интернационалистички. То нас наводи на помисао да је можда основан аспект Другог светског рата била сукоб између националистичког и глобалистичког.

Samo krenk i drugoorazredni istoričar mogu u tim prigovorima vidjeti nešto što urušava suštinu antifašizma.

Драго ми је бити етикетиран. То је практично признање да неистомишљенику недостају аргументи.
apostata apostata 18:24 09.05.2013

Re: Moj Re - drugi deo

Out of Beirut
Продужавамо с исчитавањем блогочланка -

Другим речима, оно што је суштина антифашизма јесте заједништво партикуларитета у њиховом налажењу нечег што им је апсолутно страно, т.ј. несагледиво страније него што су они страни једни другима.

А, шта то беше фашизам?

Odakle ti to da im je to apsolutno strano, ako "su univerzalno prepoznali, ne samo kao važan dio svog uskog interesa, nego su i imperativ njegove odbrane shvatili kao conditio sine qua non svog opstanka ..."?
Fascism is a form of radical authoritarian nationalism[1][2] that came to prominence in mid-20th century Europe. Fascists seek to unify their nation through a totalitarian state that promotes the mass mobilization of the national community,[3][4] relying on a vanguard party to initiate a revolution to organize the nation on fascist principles ... The term fascismo is derived from the Latin word fasces.[15] The fasces, which consisted of a bundle of rods that were tied around an axe,[16] was an ancient Roman symbol of the authority of the civic magistrate.[17] ... The symbolism of the fasces suggested strength through unity: a single rod is easily broken, while the bundle is difficult to break... Historians, political scientists and other scholars have long debated the exact nature of fascism. Each form of fascism is distinct, leaving many definitions too wide or narrow...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

Другим речима, неме консензуса око тачне природе фашизма, али се мање-више ради о радикалном уједињавању различитог, у ауторитарном духу, а у контексту нације.

Kakvom ujedinjenjavanju različitog? U okviru čega ujedinjavanje i oko čega ujedinjavanje?
I u stvari gdje to gore piše?

I tačno je - nema opšteprihvaćene definicije fašizma, ali ipak postoji nešto što se zove "fašistički minimum".
Што ће рећи, фашизам и антифашизам би били један другоме одрази у огледалу кад не би било следеће разлике - фашизам је пре свега био националистички, а антифашизам је био, бар у знатно већој мери, интернационалистички. То нас наводи на помисао да је можда основан аспект Другог светског рата била сукоб између националистичког и глобалистичког.

Svašta .., ali i da je tako je l' to svega ti baš tako mala razlika?
Драго ми је бити етикетиран. То је практично признање да неистомишљенику недостају аргументи.

Od kada je pa to pravilo stupilo na snagu?


Out of Beirut Out of Beirut 14:05 09.05.2013

P.S.

"In all the immense literature about the 1939-1945 war, one may observe a legend in process of being shaped. Gradually, authentic memories of the war -- of its boredom, its futility, the sense it gave of being part of a process of decomposition -- fade in favor of the legendary version, embodied in Churchill's rhetoric and all the other narratives by field marshals, air marshals and admirals, creating the same impression of a titanic and forever memorable struggle in defense of civilization. In fact, of course, the war's ostensible aims -- the defense of a defunct Empire, a spent Revolution, and bogus Freedoms -- were meaningless in the context of the times. "

- Malcolm Muggeridge, 1968

Thomas Malcolm Muggeridge (24 March 1903 – 14 November 1990[1]) was an English journalist, author, media personality, and satirist. During World War II, he was a soldier and a spy.
apostata apostata 18:48 09.05.2013

Re: P.S.

@Out of Beirut

Malcolm Muggeridge, 1968

I sad ako nešto kažem biću optužen da sam ostao bez argumenata.
Domazet Domazet 15:02 09.05.2013

Најнемаштовитији начин прикривања...

...сопственог Ништа је прекопавање по туђем Нешто. Импотентна немаштовитост је нарочито упадљива када Ништилисти умисле да су Учени. Хебем ли га, дражи ми је Кркар, он је бар маштовит...

Узгред, мислио сам да је Блог достигао дно са коментарима на ОНОМ Миланчетовом блогу. По свој прилици зезнуо сам се...
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:10 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Ниси фер, потребно је много маштовитости, а и још понечег, да би се они који су се борили против фашизма изједначавали с фашистима, а они који су се борили уз раме фашистима сматрали антифашистима. На овом блогу се тек стигло до половине, али само чекам да се комплетира круг, нема зашто да се не деси и овај пут.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:49 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

marco_de.manccini
да би се они који су се борили против фашизма изједначавали с фашистима, а они који су се борили уз раме фашистима сматрали антифашистима.


E, pa ja nisam još primetio da je došlo do toga. Sad ako ti baš iznimno želiš da i ovu diskusiju prebaciš na četničko-partizanska prepucavanja (iskreno, čudim kako več nije do toga došlo) može i to.


antioksidant antioksidant 16:54 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Sad ako ti baš iznimno želiš da i ovu diskusiju prebaciš na četničko-partizanska prepucavanja

nemoj neko smoki da dira
Goran Vučković Goran Vučković 17:00 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

E, pa ja nisam još primetio da je došlo do toga. Sad ako ti baš iznimno želiš da i ovu diskusiju prebaciš na četničko-partizanska prepucavanja (iskreno, čudim kako več nije do toga došlo) može i to.

To je jedna sitna mana antifašizma - potrebni su ti fašisti, da bi znao protiv koga se boriš.
antioksidant antioksidant 17:17 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Goran Vučković
E, pa ja nisam još primetio da je došlo do toga. Sad ako ti baš iznimno želiš da i ovu diskusiju prebaciš na četničko-partizanska prepucavanja (iskreno, čudim kako več nije do toga došlo) može i to.

To je jedna sitna mana antifašizma - potrebni su ti fašisti, da bi znao protiv koga se boriš.

ima fasizam i prednosti
bio je protiv komunista
dodje to kao neka olakotna okolnost
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:21 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

To je jedna sitna mana antifašizma - potrebni su ti fašisti, da bi znao protiv koga se boriš.

Чекај, Вучко, говоримо о неким модерним антифашистима и зајебанцијама или о догађајима од пре 70-80 година. Ја сам мислио да говоримо о ономе од пре 70-80 година. За то време и ситуацију не видим никакву ману, па ни ситну, у томе да знаш против кога се бориш.

И стварно ми није јасно, тврдиш да су тадашњи антифашисти, само због своје ситне мане, измислили фашизам, који није постојао или је постојао али и није био тако лош, да би имали против чега да се боре?
Goran Vučković Goran Vučković 18:16 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Чекај, Вучко, говоримо о неким модерним антифашистима и зајебанцијама или о догађајима од пре 70-80 година. Ја сам мислио да говоримо о ономе од пре 70-80 година. За то време и ситуацију не видим никакву ману, па ни ситну, у томе да знаш против кога се бориш.


Aha, pričamo o događajima od pre 70-80 godina?

Ok, da probamo to:

On February 24, Stalin forbade Soviet volunteers to be sent to fight in Spain, but he did not recall Order of Lenin awardee Alexander Orlov of the NKVD (secret police). Orlov and the NKVD orchestrated the war that between May 3–8 broke out in Barcelona between the Popular Front and the Trotskyist Workers Party of Marxist Unification (POUM). The battle left some 1,000 fighters dead and 1,500 injured, though estimates vary. With the annihilation of the POUM, Stalin deprived the fugitive Leon Trotsky of a possible Spanish haven.[citation needed] Orlov used the same methods of terror, duplicity and deception that were employed in the Great Purge (1936–38).

As a result of the May 3–8 events in Barcelona, the Trotskyists and the Anarchists became, in Ibárruri's mind, the "Fascist enemy within."

When we point out the need of opposing Trotskyism we discover a very strange phenomenon, that voices are raised in its defense in the ranks of certain organizations and among certain circles in certain parties. These voices belong to people who themselves are intoxicated with this counter-revolutionary ideology. The Trotskyists have long been transformed into the agents of Fascism, into the agents of the German Gestapo. We saw this on the ground during the May putsch in Catalonia; we saw this clearly in the disturbances that occurred in various other places. And everybody will realize this when the trial opens against the P.O.U.M. leaders who were caught spying. And we realize that the hand of Fascism is behind every attempt to demoralize our home front, to undermine the authority of the Republic. Therefore it is essential that we wipe out Trotskyism with a firm hand, for Trotskyism is no longer a political option for the working class but an instrument of the counter-revolution. Trotskyism must be rooted out of the proletarian ranks of our Party as one roots out poisonous weeds. The Trotskyists must be rooted out and disposed of like wild beasts, for otherwise every time our men wish to go on the offensive we will not be able to do so due to lawlessness caused by the Trotskyists in the rear. An end must be put to these traitors once and for all so that our men on the front lines can fight without fear of being stabbed in the back.

Ibárruri ascribed the events to an "anarchotrotskyist" attempt at shutting down the Republican government on orders from Franco, acting in tandem with Adolf Hitler. She said the violence was the culmination of an anarchist plot that included plans to stop the movement of trains and cut all telegraph and telephone lines. She cited an "order [from the Catalan government] to its forces to control the telephone building and disarm all people whom they encounter in the streets without proper authorization" as the aim of the anarchist plan. However, she provided no evidence to support these claims, which were widely held by fellow Party members at the time but have since been discredited.

The Communist party alleged that the anarchist "putsch" was motivated by their resentment of the centralized military command sought by the Communists and their allies in Lluis Companys's Catalan government and their desire to seize political power. The anarchists and Trotskyists saw the events as an attempt by the Communist Party (in close contact with the Stalinist NKVD) to rule over all revolutionary activity and blamed the Communists for authoritarianism. They contrasted the Communists' police state to the egalitarian conditions that obtained prior to the May 1937 events.

Ibárruri, Díaz and the rest of the PCE set out to destroy the Trotskyites.

During the month of June 1937 the government of the Popular Front, now clearly under Communist sway, eradicates those segments of its own army under the control of the POUM and of the Anarchists, every one stationed in the Front of Aragon. On July 29 the 29th Division of the POUM is disarmed in the Front of Huesca and on August 4 the Anarchist-Sindicalista Council of Aragon is dissolved by decree. In Barcelona the police unleashes the cruellest[neutrality is disputed] of persecutions against the POUM. The new police chief since May is Ricardo Burillo Stholle, a professional officer and a Mason, who was the commander of the Assault Guards that killed José Calvo Sotelo and who has now joined the PCE. On cue from Alexander Orlov—liaison of the NKVD (Soviet secret police) with the Ministry of the Interior of the Second Spanish Republic and responsible on the Soviet side for the transfer of the gold of Moscow from Spain to the Soviet Union—Burillo's officers arrest Andrés Nin leader of the POUM. Taken first to Valencia and then to Madrid, Nin will be tortured, skinned, mutilated and finally murdered by Orlov's agents at Alcalá de Henares on June 20, 1937.

The remnants of the POUM leadership were put on trial in Barcelona on October 11, 1938. Referring to the arraignments, Ibárruri is often quoted to have said, "It is better to convict a hundred innocent ones than to acquit a single guilty one," (a similar quote was also later attributed to Pol Pot). However, the full quotation is: "If there is an adage which says that in normal times it is preferable to acquit a hundred guilty ones than to punish a single innocent one, when the life of a people is in danger it is better to convict a hundred innocent ones than to acquit a single guilty one." indicating that her extreme policy applied only in extraordinary circumstances.

On April 30, 1938, Stalin proposed a military alliance to France and Britain, in effect, forsaking the Spanish Republic.


Izvor

Džordž Orvel: Pohvala Kataloniji

Mnogo će godina proći od tada
I zaborav prekriće taj tužni dan
Ali Harama će šumeti večno:
¡No Pasarán!, ¡No Pasarán!
freehand freehand 18:19 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Ok, da probamo to:

Ima o ponašanju NKVD u španiji bar jedna priča u "Grobnici za Borisa Davidoviča". Upravo na ovom tragu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:27 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Ok, da probamo to:

Не видим никакве потребе да ми доказујеш да је Стаљин ђубре/злочинац/... и шта већ хоћеш да додаш. Слажем се.

То ипак не доказује да се против фашизма није требало борити и да тај тадашњи антифашизам, макар и такав, збрда-здола, опортунистички и изнуђен, није ипак био позитиван помак у односу на фашизам.
predatortz predatortz 18:33 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

marco_de.manccini
Ok, da probamo to:

Не видим никакве потребе да ми доказујеш да је Стаљин ђубре/злочинац/... и шта већ хоћеш да додаш. Слажем се.

То ипак не доказује да се против фашизма није требало борити и да тај тадашњи антифашизам, макар и такав, збрда-здола, опортунистички и изнуђен, није ипак био позитиван помак у односу на фашизам.


Naravno da se protiv fašizma ( kad to kažemo, mi pretežno mislimo na nacizam, al' 'ajde...) trebalo boriti. To niko ozbiljan neće ni pokušati da osporava.

Ali, mišljenja sam da antifašizam , sam po sebi, ne može da opravda druga nedela koja su činjena u ime nekih drugih ideologija. Pogotovo ako su ta nedela prilično slična, ako ne i ista, onim koje su činili fašisti.
Goran Vučković Goran Vučković 18:40 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...


Не видим никакве потребе да ми доказујеш да је Стаљин ђубре/злочинац/... и шта већ хоћеш да додаш. Слажем се.

То ипак не доказује да се против фашизма није требало борити и да тај тадашњи антифашизам, макар и такав, збрда-здола, опортунистички и изнуђен, није ипак био позитиван помак у односу на фашизам.

Samo fali još kapetan Josarijan, pa da se uhvatimo u kozaračko kolo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:43 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Ali, mišljenja sam da antifašizam , sam po sebi, ne može da opravda druga nedela koja su činjena u ime nekih drugih ideologija. Pogotovo ako su ta nedela prilično slična, ako ne i ista, onim koje su činili fašisti.

А ко каже да те "не бити за фашизам" ослобађа одговорности за било шта друго?
predatortz predatortz 18:46 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

marco_de.manccini
Ali, mišljenja sam da antifašizam , sam po sebi, ne može da opravda druga nedela koja su činjena u ime nekih drugih ideologija. Pogotovo ako su ta nedela prilično slična, ako ne i ista, onim koje su činili fašisti.

А ко каже да те "не бити за фашизам" ослобађа одговорности за било шта друго?


Kažu činjenice. Naši antifašisti, koji su tokom rata i nakon njega činili teške zločine, prošli su nekažnjeno.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:48 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Samo fali još kapetan Josarijan, pa da se uhvatimo u kozaračko kolo.

Добро, признајем, с јачином овог аргумента не умем да се изборим. Ћао, морам на посао.
Goran Vučković Goran Vučković 18:48 09.05.2013

Re: Најнемаштовитији начин прикривања...

Добро, признајем, с јачином овог аргумента не умем да се изборим. Ћао, морам на посао.

Lep provod želim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana