Porodica| Roditeljstvo| Život

Radmilina priča

mikele9 RSS / 24.05.2013. u 14:48

Iako joj je pravo ime Olga, svi je zovu Rada a ja Radmila. U životu je samo jedna osoba, njena školska drugarica tetka Mica, koja je zove Olgica. Više puta sam bio prisutan kad bi na zvonjajući telefon Radmila podigla slušalicu i začuđeno pitala: Koga? Odmah sam znao da je to tetka Mica. Ja ću uskoro napuniti 67 godina a Radmila je starija od mene 19 godina i nešto meseci, prvog februara ove godine, napunila je 86! Obilazim je često, evo i danas ću otići kod nje, u mojoj omiljenoj pekari kupio sam joj veknicu belog hleba koji obožava.

Čim dođem stavim džezvu, sipam nam po sok, zavalim se u trosed i počnemo da pričamo. Bolje reći, počne da priča Radmila.Sve priče sam u životu čuo po hiljadu puta a od kad je polomila kuk i relativno je nepokretna, slušam ih i dalje. Priznajem da nisam baš uvek raspoložen za repetitio, umem da se brecnem: Pa o tome smo pričali koliko pre tri dana! Ponekad me izluđuje pitanjem: Sećaš li se...? Onda joj odrecitujem od A do Š kompletnu priču, našta ona: Ne ljutiš se valjda Mikele. To me naravno smekša, pogledam je malenu, skupljenu, s izrazom krivice na licu i različak plavim ni malo zamućenim očima i odmahnem rukom: Ma ne, nema ljutiš, nego me stisle moje muke pa...

Bombardovanje nas je zateklo u Skoplju a bilo  je 6.aprila kao i bombardovanje Beograda. Jesam li ti ovo već pričala? Ovlaš klimnem glavom: Nema veze samo ti pričaj. Imala sam petnaest godina, dva meseca i nešto dana. Lepo smo živeli u Skoplju, Dedović je bio viđen čovek, šef poreske uprave, gospodin. Ruža, iako se udala za njega sa sedamnaest godina, seljančica, bila je pametna, bistra i brzo se i začuđujuće lako pretvorila u gospođu! Lepo se oblačila, pratila je modu, imala je svoju krojačicu koja je iz Pariza dobijala časopise i šnitove i moram priznati da je bila elegantna, baš! Pamtim jednom kad se obukla za Svetosavski bal, izgledala je kao kraljica. Iako mi je bila maćeha, zbog Dedovića i njegovog ugleda i mene je oblačila kao pravu gospođicu.

Uh, umalo da zaboravim, koliko je sati? Petnaest do šest. Izvini Mikele, moram da zovnem Olgu pre nego što ode na spavanje. Na spavanje? Ma da, leže u šest...halo, nisi još legla...spremaš se... evo pozdravlja te Mikele...jeste, dolazi mi...pozdraviću ga, ja samo da ti čujem glas...dobro, dobro, lepo spavaj, zdravo. Gde sam ono stala...a da!

Sećaš li se one fotografije sa kumom Vasom a ja u prvom planu, velika svilena mašna na glavi, svilena bluzica, plisirana suknjica, lakovane cipelice i u ruci elegantna tašnica od Safijana, tada se to zvalo od Marokena, sećaš se jel' da? Kako da se ne sećam, evo sad mi je pred očima, baba Ruža je ceo život zadržala onaj kez osmeh, svi se osmehuju i Vaso kum i žena mu i Dedović, onako diskretno, jedva ugao usana kako dolikuje gospodinu na položaju, samo ti sa skoro začuđenim pogledom gledaš u objektiv foto aparata...E ta! Bila si slatka devojčica, lepa, oči ti i na crno beloj fotografiji sijaju kao refelektori...Eh ti...I sad si mi lepa, ti tvoji rumeni obrazi, pa oči...Ma daj, izgledam kao leš...Nemam nameru da se preganjam s tobom, kažem ti ono što mislim. Dobro, hvala ti ali imam ja ogledalo, nego da ti nastavim.

Onda je usledila Bugarska okupacija. Ja sam nastavila da idem u školu, u gimnaziju, Dedović je išao na posao, tako je bilo tih prvih dana. Onda jednog dana moja razredna, predavala nam je nemački jezik i nismo se volele, poče da proziva iz Dnevnika. Čujem ja Dedovna ali ne reagujem. Bila je velika bugarofilka, muž joj je bio Bugarin ali do rata nije smela da šukne! Prozove ona još jednom, pa opet a ja mrtva ‘ladna sedim. Razdere se ona: Olga Dedovna i priđe mi: Zašto se ne odazivaš? Ustanem i kažem: Ja se zovem Olga Dedović. Ona zapeni, svu me isprskala pljuvačkom: Dosta je bilo vašeg srbovanja, ovo je sad Bugarska!

Uskoro su nas deportovali u Srbiju, u Kruševac. Sad kad pomislim, dobro smo i prošli, ostale nam glave na ramenima! Dozvolili su nam da spakujemo osnovne stvari u dva kofera i marš u Srbiju. E da, pre toga, jedna moja školska drugarica, bila je iz siromašne porodice, Ruža je često upošljavala njenu majku da čisti kuću i pere veš i davala joj uz novac i staru odeću i hranu, e ona je ćapila, jel' se tako kaže, jednog bugarskog oficira i držeći ga ispod ruke, obučena tip top, šetala s njim po Skoplju kriveći glavu kao paunica. Jednog dana, Ruža je otvorila vrata, pojavi se ona sa svojim oficirom, prođe pored Ruže kao pored turskog groblja, mene i ne pogleda i mazeći se reče Bugarinu: Ovo će biti naše ljubavno gnezdo. Uvela ga je u Ružinu i Dedovićevu spavaću sobu, krevet ćemo da zadržimo i ovaj ormar i ovo trokrilno ogledalo a ove slike, okrenu se Ruži, skidajte ili ću ih pobacati. Trpezariju je želela da zadrži kompletnu sa sve teškim persijskim tepihom na kojem je Ruži zavidelo celo Skoplje. Veruj mi ili ne veruj, bugarskom oficiru je bilo neprijatno, pocrveneo je i želeo je da što pre izađe iz kuće! Ruža i ja smo ćutale. I zaista se uselila, uselili su se kad su nas proterali.

E još samo jedna regre...kako se ono kaže...a da, digresija. Pre nego je počeo rat, ja sam s decom, drugaricama i drugarima, razgovarala, pričala na makedonskom. To je znalo da u moju glavu unese pometnju pa sam često brkala ili kombinovala srpski i makedonski jezik. Našta je to sve ličilo, možeš da zamisliš kad je profesorka srpskog zvala Dedovića i pokazala mu moje pismene zadatke, koji su bili pravi bućkuriš dva jezika. Kad je došao kući, Dedović je skinuo kaiš i zapretio da će me dobro izlemati ako nastavim da brkam jezike. I jesi li uspela? Tako, tako, trudila sam se da se dobro koncentrišem na času srpskog ali sam nastavila da pričam makedonski kad god bih se našla s drugaricama. Nego ja te udavih, ti si ovo sve već čuo ko zna koliko puta...ne zameri mi, sama sam, matora pa sve više živim u prošlosti. Ne ljutiš se?



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:04 24.05.2013

Mi smo ono

čega se sećamo...

mikele9 mikele9 15:23 24.05.2013

Re: Mi smo ono

čega se sećamo...

I ja nešto slično svojevremeno rekoh/napisah: Sećanje je kostur našeg života!
mirelarado mirelarado 15:28 24.05.2013

Re: Mi smo ono

За Радмилу
bolid1 bolid1 15:45 24.05.2013

Re: Mi smo ono

Koliko sam se ja puta naslusao prica o Libiji, Keniji, zidarima, majmunima na dzipu, stiklama na pesku, bundi do aerodroma, a onda presvlacenje u WCu Surcinskom, pa putovanja u Trst, ona vozi po CG nis Durmitor, a dedin brat lego na zadnje sediste i ne sme da gleda...pa...tako, valjda na svakom rucku sve ponovo.

Vec dve godine ne moze da ih prica vise, al' ih i dalje pamtim...da, nacila me da vezem pertle...moja baka....
mikele9 mikele9 16:18 24.05.2013

Re: Mi smo ono

За Радмилу

U njeno ime zahvaljujem
mikele9 mikele9 16:22 24.05.2013

Re: Mi smo ono

Koliko sam se ja puta naslusao prica o Libiji, Keniji, zidarima, majmunima na dzipu, stiklama na pesku, bundi do aerodroma, a onda presvlacenje u WCu Surcinskom, pa putovanja u Trst, ona vozi po CG nis Durmitor, a dedin brat lego na zadnje sediste i ne sme da gleda...pa...tako, valjda na svakom rucku sve ponovo.

Vec dve godine ne moze da ih prica vise, al' ih i dalje pamtim...da, nacila me da vezem pertle...moja baka....

Repetitio mater studiorum! Moramo dobro da utvrdimo gradivo
Što se tiče pertli, ja sam ti samouk i ne vezujem ih kao sav svet, nego na moj način i drže bre
bolid1 bolid1 16:35 24.05.2013

Re: Mi smo ono


Repetitio mater studiorum! Moramo dobro da utvrdimo gradivo
Što se tiče pertli, ja sam ti samouk i ne vezujem ih kao sav svet, nego na moj način i drže bre


Ma bre, da su mi toliko ponavljali u skoli bio bi 5.00, zivota mi!

Mada, znas sta je interesantno, kad malo omatoris pocnes da primecujes razlike u detaljima, nesto dodje, nesto ode...al' kostur je tu.

Pertle...da...ja sam jos kao klinac bio uzasno, uzasno tvrdoglav, jos ako vidim da te to nervira, eto zabave. Elem, ona je valjda jedina uspela da me pritera da probam da naucim, reko ja necu i mozete svi na glavu, necu!
antioksidant antioksidant 13:55 27.05.2013

Re: Mi smo ono

mirelarado
За Радмилу

mikele9 mikele9 14:10 27.05.2013

Re: Mi smo ono

Hvala lepi oče Zavodljive i Osmeha
sesili sesili 17:29 24.05.2013

Majke...

Slušaj priče, generacijo! Mogu samo da kažem - blago tebi. Za mamu
myredneckself myredneckself 22:02 24.05.2013

Re: Majke...

i različak plavim ni malo zamućenim očima...


Mik, lepa Radmila, lepa i priča Radmilina.

mikele9 mikele9 22:19 24.05.2013

Re: Majke...

Slušaj priče, generacijo! Mogu samo da kažem - blago tebi. Za mamu

Blago meni generacijo što je još živa pa mi uglavnom nije teško da po ko zna koji put slušam iste priče. Ali ponekad je baš naporno, posebno u trenucima kad nisam sasvim svoj, kad me muke more...
mikele9 mikele9 22:21 24.05.2013

Re: Majke...

Mik, lepa Radmila, lepa i priča Radmilina.

Zanimljiva Dušo u svakom slučaju. Lično svedočenje o jednom vremenu.
buba_truba buba_truba 21:18 24.05.2013

Lepa priča

... kao i obično.
mikele9 mikele9 22:22 24.05.2013

Re: Lepa priča

... kao i obično.

Hvala Bubo na velikom komplimentu
nurudin nurudin 20:18 25.05.2013

Re: Lepa priča

buba_truba
... kao i obično.



Баш вала...

За Олгу...
mikele9 mikele9 20:42 25.05.2013

Re: Lepa priča

Баш вала...

За Олгу...

Hvala prijatelju!
razmisljam razmisljam 17:59 25.05.2013

***

Ma ne, nema ljutiš, nego me stisle moje muke pa...


Зна твоја Радмила то и разуме. Као што зна и све остале мудре ствари које зна свака мајка.



P.S. Замисли, исту ову слику сам исто ја већ качила исто код тебе на ОВОМ ( линк ) твом блогу у коме си причао исто о твојој Радмили. Установила сам то када сам већ објавила овај свој коментар и ето, морам да ти кажем да случајности нису увек сасвим случајне. Има нечег много запетљанијег у њиховом наизглед насумичном појављивању.

mikele9 mikele9 20:40 25.05.2013

Re: ***

Зна твоја Радмила то и разуме. Као што зна и све остале мудре ствари које зна свака мајка.



P.S. Замисли, исту ову слику сам исто ја већ качила исто код тебе на ОВОМ ( линк ) твом блогу у коме си причао исто о твојој Радмили. Установила сам то када сам већ објавила овај свој коментар и ето, морам да ти кажем да случајности нису увек сасвим случајне. Има нечег много запетљанијег у њиховом наизглед насумичном појављивању.

Zna sigurno i razume i gleda da pomogne koliko može.
A za ovo drugo, pa ja godinama tvrdim da slučaj ne postoji, sve u Kosmosu je u nekakvoj vezi a kada će se konekcija desiti e to niko ne zna dok se ne desi
Kako god, cvet ima divnu boju koja baš odgovara Radmilinim očima.
Mislim da ne grešim, taj cvet se u narodu zove vodopija, a?
razmisljam razmisljam 21:20 25.05.2013

Re: ***

mikele9

Mislim da ne grešim, taj cvet se u narodu zove vodopija, a?


Нисам чула за то име, морам признати. А ни насумична претрага по нету ми није помогла. Нашла сам плавуља, плавица, трава Светог Захарија, козја брада, зечина, удовичасти различак, чешљасти различак...

А види што је ово лепо:

Različak – Centaurea cyanus

Ništa nije lepše od ovog plavog čuvara na zlatnim žitnim poljima. Demetra, grčka boginja žetve, nosila je različak u kosi ..
mikele9 mikele9 15:51 26.05.2013

Re: ***

Нисам чула за то име, морам признати. А ни насумична претрага по нету ми није помогла. Нашла сам плавуља, плавица, трава Светог Захарија, козја брада, зечина, удовичасти различак, чешљасти различак...



Evo je, nađeto na googletu pod: Vodopija!

razmisljam razmisljam 17:55 26.05.2013

Re: ***

mikele9

Evo je, nađeto na googletu pod: Vodopija!


Само што то није различак НЕГО... ( линкчић )



mikele9 mikele9 19:22 26.05.2013

Re: ***

Само што то није различак НЕГО... ( линкчић )

Pobrkao lončiće, kažem ja sebi: Nisi ti sasvim svoj...u poslednje vreme...a možda i ranije
Hvala Razmišljalice
razmisljam razmisljam 19:36 26.05.2013

Re: ***

mikele9

Pobrkao lončiće, kažem ja sebi: Nisi ti sasvim svoj...u poslednje vreme...a možda i ranije


Их, сад... Немој одмах да си тако малодушан и самокритичан. Лончићи су увек спремни на то да се побркају. Нема то везе са тим да ли смо сасвим своји или нисмо. Просто, так'а им нарав лончећа. ( А то је стога што ја такве лончиће замишљам искључиво у плавој боји, као различак и као цикорија, па може бити да се из тог разлога ствара забуна и пометња. )

Hvala Razmišljalice


Нема на чему.
Ти извињавај што цепидлачим и ситничарим.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana