Wolfgang, Beograd, Kosovo, mećava

Vlasta RSS / 17.02.2008. u 00:12

 

Napeta je Srbija ovih dana ko struna na sremačkoj tamburi. Nezgodno je pisati ili pričati nešto što nije vezano za Kosovo. Ne toliko zbog straha da ljude ništa drugo ne zanima osim politike i mučnih grcaja Srbije, koliko zbog činjenice da će to što kažete ili napišete, ipak ostati u senci. Ljude i treba da zanima zemlja u kojoj žive, a koja ima čudnu naviku da menja oblik, mučno, napeto i krvavo, treba da znaju šta im i kada rade, kuda su pošli i kuda će stići. Ne znam šta donosi sutrašnji dan, nadam se ništa zlo, ali sam sigurna da svako od nas ipak ima ponekad i potrebu - ne da se odvoji od realnosti - već poveruje, ili tek nauči, da je život tako puno toga, da je kao vreo puding u ustima, i da ga nema previše, pa ne valja rasipati.

Sve ovo pišem jer je i u razgovoru sa prijateljem koji u ponedeljak otvara izložbu slika u beogradskom „Zvonu", provejala ta misao o ne baš sjajnom tajmingu. Praviš izložbu slika dan posle gotovo sigurnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Gotovo istovremeno, pročitala sam blog Nebojše Milikića „Umetnost Kosova", koji navodi na bolnu činjenicu da će u neko buduće vreme jedina umetnost biti „umeće priznavanja nezavisnosti Kosova". Verovatno je u pravu. Ali, ljudima koji stvaraju i vole umetnost, i svim ljudima koji vole puding, ovo ne sme biti dovoljno.                        

U to ime, prepustila sam deo bloga Goranu. Goran Jureša će biti italic, premda je zaslužio da bude boldovan, jer je boldovao ono što radi i što ga određuje kao umetnika, i kao čoveka.        

Iz domena jednog tridesetpetogodišnjeg slikara, "kvalitetnog", kažu, život u Srbiji je sve samo ne obojen. Ili je obojen, ali ne uvek u njegove omiljene boje. U Srbiji za ovo čime se ja bavim ne postoje parametri i tržište. Što reče jedan moj kolega, kojeg jako cenim: "Mi proizvodimo robu koja nikom ne treba". Ovde ljudi, čak i oni malo obrazovaniji, ne prave razliku između crteža i slike. Začuđeni posmatrač na nedavnoj izložbi me je pitao:

- Jel ti radiš ove slike na ulju?

- Ne, radim jaja na ulju, a slike na platnu.

Vodio sam i dosta zanimljiv dijalog sa čovekom, koji me je zvao sa govornice u blizini Galerije Kulturnog centra Beograda, u vreme dok je bila u toku moja izložba. Pitao me je za svaku sliku sa izložbe koliko košta, objašnjavajući pri tom mesto na koje je smeštena, kako bih znao o kojoj je reč, a kada bih mu rekao cenu, odgovorio  bi, uvek isto:

- Jako ste skupi.

Pa onda prevoz do Beograda. Ja sam iz Novog Sada  i to je dodatno otežavajući faktor, jer te Face iz BGD-a ne poznaju. Na otvaranju će mi neko već obavezno reći:

-Jel ovo neka autonomaška izložba?

Čak je i razgovor sa čovekom koga si iznajmio da preveze radove i tebe gotovo uvek zanimljiv:

- Šta ti je, brate, ovo? Jel će ovo neko da ti gleda?

U sledećem trenu me već fascinira podatkom koji izbacuje:

- Ja, brate, volim samo realno. Omiljena slika mi je Oluja nad Toledom od El Greka.

Kombi man je, u svakom slucaju, bistriji od mog najbližeg rođaka "sa fakultetom", koji mi je na otvaranju izložbe stručno objasnio gde se umetnost nalazi danas:

- Ne razumem ove tvoje slike, ali na Kolarcu neki umetnik (ne zna mu ni ime!) izložio tako dobro urađene hlebove i slaninicu na drvenim daščicama. Čoveče, ko pravi.

Vrhunac umetnosti njemu su tržni centri.

Želim samo još da kažem da se iskreno nadam da u veče otvaranja izložbe neće biti mećave, kao što je bilo na mojoj izložbi u Kulturnom centru Beograda u januaru 2004, ili neke političke manifestacije (mitinzi, kontramitinzi, izbori, reizbori, itd.), koje me redovno zakače, a koja će omogućiti toliko željeni "rasplet" baš uoči mog otvaranja. Ako ta dva ne bude, ondaK umetnik&slikar mogu biti totalno :) .

I na kraju: ZAŠTO to radim? Odgovor mi uvek daje jedna misao Oskara Vajlda: "Možemo nekome opraštati što je sagradio nešto korisno sve dotle dok se sam tome ne divi. Jedino izvinjenje što je neko sagradio nešto nekorisno jeste - što se tome mnogo divi."

Eto, ZATO to radim.

Ja želim da dodam nekoliko bitnih detalja. Goran Jureša je magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine. Od 1996. izlaže samostalno i učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi. Prethodni ciklus slika i crteža izlaže 2004. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i Centru za vizuelnu kulturu - Zlatno oko u Novom Sadu. Tokom 2003. ostvaruje rezidencijalni boravak u Centre Europeen d'Actions Artistiques Contemporaines u Strazburu, a 2004. i 2005. u Cité des Arts u Parizu. Dobitnik je WUS AUSTRIA stipendije i nekoliko nagrada.

Ciklus novih slika Gorana Jureše velikog formata pod nazivom Wolfgang logičan je nastavak radova viđenih u Galeriji KCB 2004.  Struktura radova smeštena je u područje "što jednostavnijeg pravljenja likovne situacije flekom boje, linijom, slovnom porukom. Kretanje u sistemu škrabanog i namerne proizvoljnosti - od dečijeg crteža do Saja Tvomblija - formiralo je likovni jezik koji je strogo, skoro manijački čist. Sve je dozvoljeno. Sam proces stvaranja postao je značajniji nego slika."

WOLFGANG će u beogradskoj galeriji ZVONO (Višnjićeva 5) boraviti  od ponedeljka, 18. februara do nedelje, 2. marta, a svečano otvaranje je 18. februara u 20:00 sati.

Zbog tehničkih problema ne mogu trenutno da zakačim Goranove slike, ali ću to učiniti sutra. A mi se vidimo na izložbi.

Jedite puding.  



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 00:18 17.02.2008

Prvi

Nezgodno je pisati ili pričati nešto što nije vezano za Kosovo.

mali troll odmah - meni se čini da je obrnuto .
ali to nije smetalo angie, draganu vujanovicu & menikaotakvom da sklepamo neku blasfemičnu epiku kod nje.
Umetnost Rulez !
Jeremija Jeremija 00:24 17.02.2008

Re: Prvi

Unfuckable

Nezgodno je pisati ili pričati nešto što nije vezano za Kosovo.

mali troll odmah - meni se čini da je obrnuto .
ali to nije smetalo angie & menikaotakvom da sklepamo neku blasfemičnu epiku kod nje.
Umetnost Rulez !

i ja ću da pokušam, a vezano je sa temom (pominje se tambura):
U Sremu (nije na Kosovu) kaže sin ocu:
" il me ženi, il tamburu kupi
u nešto se udarati mora!"
Vlasta Vlasta 00:25 17.02.2008

Re: Prvi

Indeed. Zamisli kakav bi bio život da čovek nije u sebi imao taj nagon da stvara i to majstorstvo razvija do savršenstva. Od prve ornamentike i slika divljači na zidovima pećina, do ove danas, umetnosti u svim njenim oblicima i formama, ovaj život jednostavno čini boljim i lepšim.
G r o f i c a G r o f i c a 00:27 17.02.2008

Umetnik

umetnik treba u ruznim vremenima da stvara lepo. Umetnik ne sme da zamera nekome ko ne razume njegovo delo. Pravi umetnik ne stvara za prodaju, on/a stvara za uzivanje ili pak prenosi poruku. Poruku pravog umetnika ne razume svako niti to svako moze. Pravi umetnik uspeva da njegovu poruku razume vecina. Nesreca umetnika je sto uglavnom postaje poznat/a tek posle svoje smrti.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:47 17.02.2008

Re: Prvi

Da, vidiš, ljudi koji se bave tzv. angažovanom umetnošću imaju adut više u približavanju svog dela mainstream publici. Ako ne u približavanju, onda bar u njihovoj potrebi za tumačenjem dela, za izazivanjem reakcije, za kritikom. Primer za to je ona banovana izložba.

Doduše, postoje i snažna uveravanja da je svako umetničko delo na neki način društveno angažovano, makar implicitno. Da li delo zaista može da se otrgne svom kontekstu i društvenom konstruktu i da se posmatra sa stanovišta večnosti? Govoreći o angažovanoj književnosti, Sartr kaže da i kad autor o nečemu ćuti, on zapravo izražava svoj politički stav o prećutanom.

Ipak, pitanje je da li autor uopšte želi da se mainstrim publika bilo kako određuje prema njegovom delu...
Vlasta Vlasta 01:30 17.02.2008

Re: Prvi

Pretpostavljam da to zavisi do umetnika. Nijedna krajnost nije dobra. Bila sam na izložbi minijatura u Kijevu. Jedan umetnik je na presečenom zrnu šečera nacrtao portret majke, a drugi je prepariranoj buvi izvezao zlaćane cipelice. Ni tada, a ni sada, ne razmišljam o njima kao društveno angažovanim. Ne razumem zašto slikar koji je naslikao pejzaž mora da izražava politički stav o prećutanom? Možda grešim...
edi-va edi-va 11:30 17.02.2008

Re: Prvi

chestitke na Eposu ... zaista samo josh guslar i par vizuelnih efekata pa da ide na B92 kao Hit nedelje:)))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:55 17.02.2008

Plemeniti kontrapunkt..!!

Vlasto, lepo je što se pojavljuje interesovanje i za nešto drugo, osim...

Sa jedne strane: Poslastičarnica "Felini" priprema tortu tešku 1,5 tonu, koja ima oblik teritorije Kosova. Ona će besplatno biti podeljena onima koji učestvuju u slavlju na trgu Majka Tereza. Privredna komora Kosova će, takođe na trgu Majke Tereze besplatno nuditi kosovske proizvode - hranu i bezalkoholna pića. Grupa kosovskih umetnika radi na obelisku Nezavisnosti Kosova, koji će u 18.30 biti postavljen ispred Doma mladih i sportova. (B92)

Sa druge strane, dešavaju se ti lepi dnevni događaji kao što je otvaranje izložbe. Ako bi se ja pitao, ovo drugo bi uvek bilo markantnije. Umetnost podseća na stvaranje, na život, na opijenost stvarnošću... Ali, ovih dana, taj lepi deo realnosti grca pod čeličnom senkom politike. Tužno je to, nekako. Kao da smo svi pali u jedan tih, neozvaničen zaborav.

Malo i iz inata prema svemu tome, potakao sam sebe da se poigram sličicama u Photoshop-u.









margos margos 03:57 17.02.2008

:(

- Jel ti radiš ove slike na ulju?

Ne znam jeste li gledali u 'Rodama' kako su sjajno iskarikirali - mada, čitajući ova slikareva iskustva, čini mi se da je samo prepisano iz života, scene kustosa - nakupca i kupca - kriminalca. Radilo se o kupovini slike Paje Jovanovića, za koga ovaj drugi nije čuo, pa mu nabadao ime. U pitanju je bilo ulje na platnu, a kad je pogledao akvarel, upitao 'Što je bre ovo ovako bledo?... A..? Stajalo na suncu?'

Smejemo se neznalicama, a s druge strane, kada čujemo da dete ima četvorku iz likovnog, kažemo 'Što dave tu decu, kome je ocena iz likovnog bitna?'

Vlasta Vlasta 09:22 17.02.2008

Eh, Margos,

ništa nije black&white. Nastavnici likovnog, i ne samo likovnog, tako su često uskogrudi ljudi bez mašte, da je to prosto neverovatno. Reći, recimo, roditeljima malog deteta koje obožava da crta da je "uzalud i da uopšte nema talenta", znači tačno šta? To nam je neka nova preporučena pedagoška metoda? Ili dati klincu manju ocenu jer je, nacrtao šaku obojivši svaki prst drugačije, a svi znamo da "ne postoji ruka sa šarenim prstima"....Ili moj primer konkretno, u nekom nižen razredu osnovne: "Kako jesen može da se valja poljima?"
Pa, ne znam kako da vam kaže, ali može. SVE MOŽE.
bauer bauer 10:36 17.02.2008

o slikarstvu,

Ovde ljudi, čak i oni malo obrazovaniji, ne prave razliku između crteža i slike.


mozda je ovo bilo nedoreceno, ali ja ne vidim razliku vrednosti izmedju crteza i slike, sta god oni bili?
edi-va edi-va 11:23 17.02.2008

Re: o slikarstvu,

mozda je ovo bilo nedoreceno, ali ja ne vidim razliku vrednosti izmedju crteza i slike, sta god oni bili?


mislim da nije u pitanju vrednost, vec crtez ili slika kao proizvod - tu razliku on (predpstavljam) misli.
Vlasta Vlasta 11:27 17.02.2008

Re: o slikarstvu,

Hvala edi-va, dobra pretpostavka, koja je iziskivala samo malo pažnje i opšteg obrazovanja. Šta je s tobom Bauer? To se uči u osnovnoj školi.
bauer bauer 23:29 17.02.2008

Re: o slikarstvu,

Vlasta
Hvala edi-va, dobra pretpostavka, koja je iziskivala samo malo pažnje i opšteg obrazovanja. Šta je s tobom Bauer? To se uči u osnovnoj školi.

izvin'te mi se :) malo sam prebrzo citao, olovna su vremena, valjda zato :)
Vlasta Vlasta 07:25 18.02.2008

Re: o slikarstvu,

U redu, ali nauči za sledeći čas!!
Damjana Damjana 12:34 17.02.2008

Spontana igra bojom

Preporuka.
Oskara Vajlda je rekao: "Imam najjednostavniji ukus. Uvek se zadovoljavam najboljim". Za Goran Jureša prvi put sam cula kada su me odveli na njegovu izlozbu u Galeriji Centra za vizuelnu kulturu “Zlatno oko” u Novom Sadu gde je u zložio slike i crteže . To je bilo nekako bas u vreme kada sam se vratila na ove prostore. To je bio moj prvi sudar sa mladim slikarima ovog podneblja. Tada sam njegov rad okarakterisala kao Spontana igra bojom. I ispunio me je u jednom periodu tada. Od tada sam pratila njegov rad i moja preporuka je da posetite njegovu izlozbu jer cu sigurno biti tamo.
edi-va edi-va 12:51 17.02.2008

Re: Spontana igra bojom

Od tada sam pratila njegov rad i moja preporuka je da posetite njegovu izlozbu jer cu sigurno biti tamo.


e sad mi bash nije jasno koga Vi preporuchujete, slikara ili sebe? :)))
Damjana Damjana 13:01 17.02.2008

Re: Spontana igra bojom

Slikara naravno ja sam tu nebitna.
shure shure 14:34 17.02.2008

Re: Spontana igra bojom

Slikara naravno ja sam tu nebitna.

Kako kome....
Черевићан Черевићан 13:50 17.02.2008

слике маам

ако је сликарство Уметниково резултат импулса саграђених на иновативности сећањаму утканих у властиту визуелну перцепцију, онда да. све друго . . онако.

бар мени.

што реко Микеланђело :"Никада не треба пити воду из крчага ако већ постоји извор",
KafaJeGotova KafaJeGotova 14:00 17.02.2008

kaci slike!!!!!!

sto pre! vadimo umetnost iz galerija i muzeja!!!! :)
shure shure 14:46 17.02.2008

Zvono

kad njegova postavka bude izlozena,u recimo zrenjaninskom Zvonu,obavezno cu je posetiti.
Njegova prica o tome kako ljudi dozivljavaju,ne samo njegovu,umetnost,je gotovo normalna.I to ne samo za ove prostore.Prijatelj,slikar,koji zivi i radi u Firenci(oko 25 godina),vise uopste ne zeli da razgovara o svom radu.Njegova rezigniranost je potpuna.A Italija kao vazi za kulturnu zemlju.Prinudjen je da slika zanatski,jer samo tako moze da prezivi.Prica vecine ovdasnjih slikara je puna kuknjave,kako se slike ne prodaju(kao ni knjige uostalom),a zaboravljaju pritom da se od slikanja(onog pravog,..za dusu),ne moze skoro nigde ziveti(osim ako nemate IME)
www.smartstudio.it
gordanac gordanac 14:57 17.02.2008

---

Vlasta Vlasta 15:04 17.02.2008

Sestro slatka,

puno ti hvala, skoz sam zaboravila da sam ostala duzna sliku!!
Kazezoze Kazezoze 15:02 17.02.2008

evo nadjoh

nekoliko slika na netu



Vlasta Vlasta 15:15 17.02.2008

Re: evo nadjoh

Da, to je Goran. Mega care Kaze
Atomski mrav Atomski mrav 16:20 17.02.2008

Re: evo nadjoh

Jbt, ja sam stvarno operisan od likovne umetnosti. Priznajem. Ali, rekao bih da ne moraš da imaš talenta za slikanje i crtanje da bi bio talentovan umetnik (likovni)... valjda se i neki drugi talenti računaju.
Vlasta Vlasta 18:44 17.02.2008

Re: evo nadjoh

Dosta je bilo vrdanja. Milioni komentara, a niko mi nije zakazao sastanak za sutra u "Zvonu". Bruka.
Kazezoze Kazezoze 19:17 17.02.2008

Re: evo nadjoh

Vlasta
Dosta je bilo vrdanja. Milioni komentara, a niko mi nije zakazao sastanak za sutra u "Zvonu". Bruka.

evo ja ti zakazujem, mada ne znam gde je to zvono))
meni je zhalosno kad vidim sve one silne poznavaoce kosovskog umetnichkog ciklusa koji nemaju bash nikakav komentar na goranovu izlozhbu. da li je to zbog toga, shto je dechko isuvishe dobar da bi ga moglo olako kritikovati ili nedovoljno dobar poshto nema vidljivu politichku notu u svojoj umetnosti... ili (shto je najlogichnije) oni kosovski foto shop umetnici pojma nemaju, te zbog toga privlache toliku pazhnju da se chak i nsarski upustio u polemiku.
mozhda treba da ih pozovemo: " HALOOOO UMETNICI, GDE STE, PROKOMENTARISHITE NESHTO AKO ZNATE SHTA!!!!!!!!"
Atomski mrav Atomski mrav 19:59 17.02.2008

Re: evo nadjoh

Dosta je bilo vrdanja. Milioni komentara, a niko mi nije zakazao sastanak za sutra u "Zvonu". Bruka.

Rado bih ali kao što sam napisao, potpuni sam duduk za likovnu umetnost. Ove slike ionako ne kontam (i pored najbolje volje ne mogu da razaznam šta je na njima - dakle, morao bi neko da mi objasni, a kad neko treba da mi objasni šta je to na slici, slika može da bude i prazno platno..).

U svakom slučaju, lepo se provedi.
KafaJeGotova KafaJeGotova 20:01 18.02.2008

Re: evo nadjoh

ili (shto je najlogichnije) oni kosovski foto shop umetnici pojma nemaju, te zbog toga privlache toliku pazhnju da se chak i nsarski upustio u polemiku.
mozhda treba da ih pozovemo: " HALOOOO UMETNICI, GDE STE, PROKOMENTARISHITE NESHTO AKO ZNATE SHTA!!!!!!!!"

kzzz, poenta je bila u zabrani dela umetnika sa kosova, neovisno o njihovom umetniskom kvalitetu. tvoje sprdanje sada je besmisleno i svedeno na cistu prozivku bez neke dublje poente. ti sa sve nsarskim...
kao sto poenta u karikaturama proroka muhameda u danskim novinama uopste nije stvar umetnicke vrednosti tih karikatura vec sloboda izrazavanja.
ova dela su ok i voleo bih kada bi se javili ljudi da ih komentarisu.
pogotovo mi se svidja vlastina inicijativa i postavljanje dela na netu!!!
vojvodina vojvodina 19:29 17.02.2008

O umetnosti i umetnicima...

Istina je samo jedna - umetnost mora postojati, jer da nema nadgradnje, sve bi se svelo na puko iz-dana-u-dan prezivljavanje - spavanje, jelo, rad...
Mene nesto drugo malo nervira - ubedjenost umetnika (a takav je gotovo svaki, govorim prvenstveno o likovnim umetnicima) da svako ko ne zna sta je (tehniku) "ulje na platnu", ili ko ne zna razliku izmedju crteza i... ne zasluzuje paznju istog! Ko je rekao da ja, kao totalni analfabeta, likovne umetnosti sto se tice, ne mogu da uzivam u prizoru?? Pa naopako da svi znamo stvari koje zna umetnik! Onda bi svako od nas, sa vise ili manje uspeha, bio isto to - umetnik. Tek onda ne bi bilo svrhe. Takodje, zasto ne bih mogao da pohodim izlozbe iako nista o tehnikama crtanja/slikanja ne znam? Da budemo iskreni - nije to bas nuklearna fizika pa da covek ne moze isto da nauci, makar da nabroji najbitnije, ali zasto bi to bilo bitno?
Kako znamo da budem nesamokriticni i zaljubljeni u sebe - da li umetnik, kada slusa muziku i ide na koncerte, zna kojom tehnikom taj i taj basista svira? Da li zna iz kojeg mola/dura krece sledeca pesma? Da li zna tacno, enciklopedijsko objasnjenje, razlike soprana i meco-soprana??? Naravno da ne zna, pa sam ipak ubedjen da i dalje uziva u koncertu koji je posetio.
Nervira me taj elitisticki princip slikarski (povodom sprdanja navedenog umetnika sa ljudima koji posecuju njegovu izlozbu), zaista cenim lepu sliku/crtez (zasto bih morao to da znam da objasnim??? Uzivam u onome sto vidim, da li moram imati objasnjenje/opravdanje za to sto mi se svidja?), ali, da se ne lazemo, ako se oni ponasaju elkitisticki, kako treba da se tek ponasa neki lekar/hirurg/pilot... On ne bi trebao ni da se javlja ovima oko sebe, jer isti nisu bas najsigurniji koji se skalpel kada koristi i kada se radi drenaza, a kada ne...
Na kraju krajeva, kod nas, a i bilo gde u svetu, sliku ce kupiti onaj ko ima para, vrlo cesto neznalica, a ne onaj ko se razume... taj koji se razume najcesce nema para za umetnicko delo koje mu se svidja. Da li je to tuzno? Sta ja znam, mozda i nije. To je realnost. E, sad, ukoliko je cilj umetnikov samo da stvara, a ne i da proda, onda ja gresim i sprdnja sa neukim posetiocima izlozbi je opravdana. Mada, nesto sumnjam u to.
Uvek i uvek i uvek cu podrzati sve sto je lepo, mada vrlo cesto ne znam ni kako je nastalo, ni koja je razlika izmedju... Mozda sam usamljen u misljenju, ali ne volim rezisere - pocetnike koji i pre prvog filma koji su napravili, odmah obmotaju beli sal oko vrata, jer to kazuje spoljnjem svetu da je on bas to - reziser. Isto vazi i za slikare, pesnike... A ako im je do druzenja samo sa odabranima i samo sa znalcima, cemu onda otvorene izlozbe! Cenimo malo ljude od kojih zivimo, ma koliko se oni ne razumeli u ono sto gledaju/slusaju/citaju...
Nadam se da ce izlozba postici pun uspeh, ma sta to znacilo.
margos margos 20:42 17.02.2008

Vojvodino,

Mozda sam usamljen u misljenju,

Ne verujem da si usamljen u mišljenju, samo si ti odvojio malo vremena da to i napišeš.

Mene ne nerviraju umetnici. Potpuno mi je prihvatljiva njihova potreba za tim da pokažu da su posebni, različiti, svoji i drugačiji. I jasna mi je njihova povređenost i sujeta kad neko ne prepozna crtež, ulje, grafiku ili šta god. Trebalo bi da svako ko je prošao osnovno školsko obrazovanje poznaje neke od tehnika, ali je takođe moguće i da je to negde usput zaboravio.

Ali, sprdnja umetnika nekako ne boli. Više boli sprdnja kritičara i kritizera. Ako uopšte boli.
Zato ja samo zaobiđem, u širokom luku, takve osobe i takve situacije.

Vlasta Vlasta 22:04 17.02.2008

Re: O umetnosti i umetnicima...

Reč je samo o tome da se ljudi razumeju u ono što ih zanima, a umentost ih u Srbiji, da se ne lažemo previše, baš nešto i ne zanima. Nije mi važno da li bi neko, pročitavši neku knjigu, znao gde da je smesti, ali, koliko ljudi ih zaista čita? Da ne govorimo o tome da bi kud i kamo ljudi više znali kada bi se pravi i vredni umetnički sadržaji malo više promovisali, na račun trendova koji su ovog momenta dominantni u medijima. Ovaj umetnik je samo hteo da kaže da se bavi poslom koji malo ljudi razume i interesuje. Ja nigde nisam prepoznala beli rediteljski šal, niti potrebu zatvaranja u neki hermetični svet. Naprotiv, osetila sam želju da njegov svet više ljudi razume i oseća.
A hirurzi se, hvala svemu, već ponašaju dovoljno elitistički.
vojvodina vojvodina 22:20 17.02.2008

Re: Vojvodino,

Margos, vrlo lepo izneseno i obrazlozeno misljenje. Cenim to.
Vidis i oko toga da li je trebalo da naucimo te tehnike u skoli, ili ne, mozemo da se sporimo. Neko jeste, njemu/njoj je to bilo bitno, neko nije. Nekima je bilo bitno da zapamte koliko rude boksita godisnje proizvede Gana... recimo... Ili, nekome je bilo bitno kada je poceo prvi ustanak (bratskog nam) naroda Bocvane... taj je zavrsio na istoriji. Moja poenta je - zasto stalno od necega praviti cudo, kao, "kako je moguce da ne znate akvarel...", zasto praviti tu elitu... Po istom receptu mozemo napraviti i elitu od kosarkasa, fudbalera... Zamisli kada bi svaki od tih majstora sa loptom poceo da ismeva svoje gledaliste? Kada bi svaki od njih rekao kako ga nervira taj-i-taj koji gleda utakmice, a (zamisli!) ne zna kako se pravi dribling-u-trku-sa-dva-igraca-na-ledjima-i- jos-ti-treci-uklizava??? Gledamo nesto jer nam je lepo, jer uzivamo u tome, a ne zato sto znamo samu izradu i tehniku napravljenog. Pa ko jos zna da slaze stihove kao Jova Zmaj? I svi smo ga voleli! Na kraju i to smo ucili u skolama (strukturu stihova... itd), pa je samo par njih to zapamtilo i upotrebilo kasnije.
Malo me kopka ono sto sam napisao da je mozda tuzno sto umetnost kupuju samo oni sa parama, retko kada pravi poznavaoci... Na Zapadu je i to biznis. Nemoj mi reci da je onaj sto je kupio Van Gogove "Suncokrete", bas toliko odusevljen njima da je ispisao cek na ... desetina miliona $$$. Ne, naravno da ne. Ili mu je to biznis investicija, ili ce biti. Uostalom, nije to nista novo. Nije to nikakav proizvod novog vremena/drustva/(ne)obrazovanja masa. Van Gog, Gogen, Rubens... svi ostali legendarni slikari - svi su umirali od gladi.
Ja sam, inace, veliki zaljubljenik, pa cak bih rekao - fanatik, dzez muzike. Slican slucaj - i to je elita (u smislu ne "elitistickom", nego po broju slusalaca/uzivalaca). Ali ne pada mi na pamet da nekoga gledam "od gore" zato sto istu muziku ne slusa/ne voli/ne razume. A ima ih... Sta treba da radim? Da legitimisem svakoga ko dodje na jedan takav hepening, koji sam, recimo, ja organizovao u nekom klubu i da propitam, pa ko god ne zna sta je "modalni dzez" - napolje?! Ne pada mi na pamet. Verujem da je zadatak svakoga ko se bavi necim posebnim da privuce sto vise ljudi na svoju stranu, da ih edukuje, da im priblizi to sto radi. Tek tako ce moci da podeli lepotu koju stvara i sam oseca. Osim ako mu je nesto drugo cilj... Ako stvara samo za sebe, onda i ne treba svoje delo da iznosi medj' svet.
Necu danas da idem na topike sa politickim prizvukom, necu i u inat, zato sam se toliko i raspisao ovde :)))
Vlasta Vlasta 22:38 17.02.2008

Re: Vojvodino,

1. Neke tehnike, bar osnovne, je trebalo da naučimo u osnovnoj školi. I množenje. I padeže. Malo opće kulture, ovo-ono...
2. Ovde niko ni od čega nije pravio čudo, ispričano je na vrlo simpatičan i neoptužujući način.
3. Možemo napraviti elitu od fudbalera i košarkaša?!? Možemo kao "tek"? Možemo kao nismo?
4. Ko je elita u Srbiji? Šta je elita u Srbiji?
5. Cela nacija zna kada je zgodno da treći uklizava.
6. Ne treba da legitimišeš ljude zbog đžeza (mada bi mogao da povučeš neke veze radi blažeg oblika povremene indoktrinacije), kao što ni Goran sutra nikoga neće legitimisati, jer prosto nije takav čovek.
7. Da si se raspričao, raspričao si se, ko Dodo Marmarosa.
))
shunka shunka 00:57 18.02.2008

O umetnosti i umetnicima...

- Jel ti radiš ove slike na ulju?

- Ne, radim jaja na ulju, a slike na platnu.


Kada ljudi ne dodju na izlozhbu, vecina umetnika padne u ochaj. Zashto se onda sprdati sa njima kada dodju?

margos margos 01:25 18.02.2008

Re: Vojvodino,

pa ko god ne zna sta je "modalni dzez" - napolje?!

Ne znam.... odoh sama u ćošak:)))
Dodo Marmarosa

Ne znam ni ko je ovo.... javite kad mogu da se vratim:)))
vojvodina vojvodina 03:02 18.02.2008

:))

http://www.postgazette.com/obituaries/20020920marmarosa0920p2.asp

Dobro, sad, da li je sve to ispricano na duhovit i simpatican nacin... ne znam. Nije mi simpaticno kada ljudi ismevaju druge ljude. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati, ili ne pokusati saznati ono sto ne znas. Sve drugo je malogradjanstina ili tvrdoglavost. Verujem da slikar/umetnik van svoga polja malo sta "dubinski" zna, pa se opet sluzi stvarima o kojima nista ne zna (da se kladimo da ne zna da konfigurise router kojim se sluzi dok koristi Internet, pa opet koristi taj isti Internet iz sve snage).
Nije stvar u "eliti" i "elitizmu", stvar je u priblizavanju vaznih stvari za kulturu sirim narodnim masama. Ako se na tome ne radi, nego se iste mistifikuju i "elitiraju" (jel' postoji ta rec??) i ono malo njih zainteresovano da nesto nauci ima da odustane i prebaci kanal na TV Bijelinu (u moje vreme se govorilo "Radio Sabac", on je bio pojam za sve takve... bez uvrede za Sabac, takvo je vreme bilo) gde ne moraju puno da razbijaju glavu o onome sta gledaju.
Mislim da gresis kada mislis da je bilo gde bolje po pitanju umetnosti. Svuda je narod vecinski zatucan (sto se tice poznavanja i vrednovanja umetnosti) i ne zanimaju ga finije stvari, ne samo u Srbiji.
Kazem da sam pokusavao i uvek cu pokusavati da objasnim i priblizim ljudima tu muziku koju slusam i koja izlazi iz okvira mainstream - a. Zasto? Pa zato sto - sto vise njih "navucem" na moju stranu, manje ce ih biti na onoj, Jeca-Ceca-Beca-Riki-Miki-Viki-i-naravno-Dzej strani, a to je dobro i za nas i za njih. Isto mislim da treba da rade i oni koji se bave slikanjem i pisanjem... Dosla neka cudna vremena da u ovoj zemlji cim si iole pismeniji, postajes sumnjiv. Cini mi se i zbog pasivnosti pismenih. Ili je, pak, uvek tako bilo?
Nisam neki sportas, ali ne vidim zasto kosarkasi ne bi bili elita? Bar oni koji jesu elita. Ako taj i taj vredi toliko i toliko, na trzistu, kako nije elita? Kako nije elita kada je zavredio svojim umecem da neko izdvoji toliko i toliko novaca da ga "kupi"? Ne kazem da sve sto je skupo vredi, ali koje drugo merilo postoji? Na zalost, ili na srecu. To sto smo mi necim odusevljeni, ne znaci da to i vredi, novac je, danas, jedino merilo. I ne samo danas i ne samo kod nas, podvlacim. Slikar koji ne prodaje svoje slike i koji ne zaradjuje - nigde nije cenjen. Jeste, u nekim opskurnim krugovima, ali to cak ni njemu nije dosta i dovoljno, a kamoli drustvu.
Da se vratim na pocetnu misao, zbog koje sam i poceo pisanje - apsolutno priznajem da ne znam sta je na tim slikama (prikazanim malo iznad), da ne znam slikarske tehnike, da ne znam bilo sta iole bitno u vezi slikarstva (dobro, znam vaznije slikarske pravce, imao sam i ja "Istoriju Umetnosti" u Karlovackoj), pa opet znam da ocenim kada mi je nesto lepo za slusanje/citanje/gledanje. Da li spadam u istu grupaciju sa onim tipom sto je prebacivao umetnikova dela do galerije? Hm. Sto se ovog subjekta tice - valjda spadam.
Diskutujem, nemoj da se ljutis, nista licno, uporno se trudim da ne citam i ne gledam nista u vezi Kosova i ostalog slicnog. Danas su opet razbijali i divljali po mome gradu, meni to tesko pada, pa makar 150 Kosova otislo. Kosovo ce sutra i dalje biti tudje (valjda, da prvo definisemo ko su, uopste, "nasi"!?), a moj grad ce i opet biti razbijen i ulubljen.
Pozdrav svima na diskusiji.
BTW - odusevljen sam kada procitam da se ljudi i dalje bave "stvarima" kao slikanje, da i dalje postoje izlozbe, da i dalje toliko ljudi voli to da vidi, da i dalje neko ulaze toliki trud da bi ljudima pokazao neku lepsu (ulepsanu?) stvarnost.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:25 18.02.2008

...

Ljude i treba da zanima zemlja u kojoj žive, a koja ima čudnu naviku da menja oblik, mučno, napeto i krvavo, treba da znaju šta im i kada rade, kuda su pošli i kuda će stići. Ne znam šta donosi sutrašnji dan, nadam se ništa zlo, ali sam sigurna da svako od nas ipak ima ponekad i potrebu - ne da se odvoji od realnosti - već poveruje, ili tek nauči, da je život tako puno toga, da je kao vreo puding u ustima, i da ga nema previše, pa ne valja rasipati.

morala sam...
sve u citat.

a glede kupovine slika...moj žmu radio jedno vreme u galeriji jednoj. maloj. slikarka je, da radnju ne bi zatvorila, crrrtala i na ulju - po narudžbi. (a platna odnela kući...ne sva - većinu)
za moj rodjendan, umesto plate ili bilo čega što bi moglo da se zaista "baci na ulje" (zbog čega je i otišao tamo je li - da bi jeli), stigla je pravo na zid.
zašto smo to uradili?
zbog pudinga. : ))))
Vlasta Vlasta 11:55 18.02.2008

Re: ...

To ti kažem. Ako nešto čuješ, meni bi sad išla neka rezeda, većih dimenzija....)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana