Društvo| Planeta| Život

Haksli (Oldus) je malo dete za ove iz EU

Đorđe Bobić RSS / 28.05.2013. u 11:17

Čitam jutros na vestima Bdevedesetdvojke a po izvoru DOJCE VELE da je:

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila da posle leta treba očekivati usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima EU s nekim državama.

Posle se vidi iz iste vesti da su te neke države ustvari Srbija i Makedonija i da će se vize ukidati tako što će pojedine članice EU uvoditi vizni režim po sospstvenom htenju. Šuška se o tome već neko vreme jer se preteralo sa azilantima koji tamo hrle zato što im se boravak dok se njihov zahtev ne reši lepo plati u vidu neke socijalne pomoći pa u vreme krize te zemlje počinju da imaju problem a i njihovi građani se izgleda bune jer postoji opasnost od preuzimanja radnih mesta i tako to.

Dobro, to je njihovo pravo da štite svoju ekonomiju ili već šta ali čemu onda služi priča o tome da ćemo dobiti taj datum za pregovore o pristupanju u EU. Svi su saglasni da taj datum samo što nije i to ne govore samo ovi lokalni dužnosnici sa najvišeg nivoa već se ističu I oni iz EU isto tako sa visokog nivoa. I kako onda nema viza za ulazak u zemlje EU a pregovara se o pristupanju Srbije u to društvo? Zvuči pomalo disharmonično i nelogično i šašavo, sasvim na evropski način.

Pitam vas o čemu se tu radi jer ja sam kockasti inžinjer, istina iz fele arhitekture pa je ta kockica malo zaobljena i labavije joj stranice prijanjaju jedna za drugu, ali ipak još uvek se držim pravila da su jedan i jedan u definitivnom skoru dva. Pitam se i da li me je vreme možda pregazilo I da računam po nekim sasvim prevaziđenim normama i pravilima.

I onda zamišljam kada se dobije taj datum kako naši pregovarači o pristupanju stoje (pristupaju) u redu pred nekim ambasadama u redu za vize a kako bi otišli na pregovore. Mada će njima biti lakše nego ostalim građanima jer će imati pozivno pismo od EU za dolazak na pregovore.

Vrli novi svet kako reče onaj Oldus Haksli!         

LINK  za vesti B92

 



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 11:42 28.05.2013

1

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila da posle leta treba očekivati usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima EU s nekim državama.

Ja se ne bih mnogo brinuo za to. Evropa ima dve opcije: da resi probleme balkanskih drzava ili da ih ne resi. Uvodjenjem viza se problemi udvostrucavaju. Uvodjenjem viza ogromna vecina ce dobiti averziju prema EU, i Srbija moze polako da pocne da razmislja kako da povrati Kosovo kao deo svoje drzave.
Ustvari, upravo ce politika zemalja EU da odredi ponasanje srpskih glasaca na narednim izborima. Tako da - nema brige.
hajkula1 hajkula1 18:33 28.05.2013

Re: 1

looping
Izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila da posle leta treba očekivati usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima EU s nekim državama.

Uvodjenjem viza ogromna vecina ce dobiti averziju prema EU, i Srbija moze polako da pocne da razmislja kako da povrati Kosovo kao deo svoje drzave.
Ustvari, upravo ce politika zemalja EU da odredi ponasanje srpskih glasaca na narednim izborima. Tako da - nema brige.


Uvek su znali kako da nas, po potrebi, izazovu. Tako da se nadam da im neće trebati razlog za treniranje strogoće na nama, otpis municije kojoj ističe rok, proba novog naoružanja... i ko zna šta još.

Opet, ne izlazi mi iz glave karta (od pre par decenija) gde je ovaj prostor prepušten ruskom uticaju, a granice Albanije, C. Gore i još neke su sasvim drugačije... Republike Srpske na toj karti nema...
rade.radumilo rade.radumilo 11:50 28.05.2013

Dve stvari

Šengen je jedno, a članstvo u EU drugo. Ukoliko pogledaš, šengenska viza ili "bela" šengenska lista ne važe u Irskoj i Velikoj Britaniji iako su obe članice EU. Problem je zemljama koje su pristupile šengenskom sporazumu (a mislim da su tu i Norveška i Švajcarksa) što nemaju mehanizam za vraćanje nekih stvari u rikverc. Sve su to malo zakomplikovali, začinili birokratski itd.

Da ova zemlja želi to da reši, bilo bi vrlo jednostavno. Na neko vreme uvedeš izlazni depozit. Dakle ukoliko se želi napustiti zemlja, mora se položiti depozit na namenskom računu u banci. Kao i sa depozitima koje traže (ili su tražile) neke zemlje za ulaznu ili druge oblike viza, ovde depozite banke polažu uz određenu nadoknadu. Poneseš na granicu uverenje o depozitu ili (ne daj bože pameti u naše birokratije) mogu odmah na granici proveriti na osnovu JMBG. Po povratku u zemlju, banka uzima depozit i tako...
Vrlo brzo, time filtriraš one koji su krenuli u turističku posetu i one koji su krenuli u "turističku" posetu.
Problem je samo u tome što svaka vlast prilično zavisi od glasova onih koji zapravo žive u dve države istovremeno: Srbiji i nekoj od bivših republika SFRJ. Takođe je veliki broj onih čiji članovi porodica takođe idu u EU kao "turisti" i u tom svojstvu obilaze gradilišta, zadnje prostorije restorana itd.
inco inco 12:51 28.05.2013

Re: Dve stvari

Ne, ne bi bilo jednostavno jer traženjem depozita direktno ugrožavaš slobodu kretanja jer dozvoljavaš samo bogatima da putuju. Eto ti odmah divnog argumenta za azilante da traže, i dobiju pravi politički azil zbog ugrožavanja svojih prava umesto što sad pokušavaju da traže tzv. ekonomski azil koji nigde ne postoji.

Ako se pozivaš na to da ko nema para ne treba, niti ima osnovnih uslova za putovanje - za 50 evra možeš otići, recimo, do Beča i nazad - i da ti usput ostane para za donor kebab i Zaher tortu - i odakle tebi pravo da sprečavaš nekoga ko nema još ne znam koliko para za depozit da ode na takvo jednodnevno putovanje? Sa par stotina evra i studentskom eurail kartom možeš prešpartati celu EU uzduž i popreko odsedajući u jeftinim hostelima, komunama i sl. i odakle tebi prava da tražiš dodatne novce jednom studentu koji bi jedva skrpio i za to? Nisu svi turisti high-class turisti koji lete avionima nacionalnih kompanija, odsedaju samo u 4+ zvezdica hotelima, po gradovima isključivo koriste rent-a-car ili taksi i jedu u skupim restoranima.

Drugo, čak ti je i ideja konceptualno pogrešna - kad tzv. lažnim azilantima slučaj bude odbijen oni se vrate u Srbiju pa mogu onda da podignu depozit koji su ostavili kad su izlazili, i šta si onda istim postigao? Ako misliš da oni nemaju para za depozit, očas će se stvoriti nova grana podzemnog zelenaškog bizMisa u vidu pozajmica za taj depozit. Ili ti zamišljaš da će zemlja koja odbije azil nekome od naših sugrađana brže-bolje da javi našoj vlasti da ga sačekaju na granici pa da mu pruže pravi razlog za traženje azila? Postoje neka pravila oko situacije sa azilom, jedno od glavnih je da je diskrecija zagarantovana iz očiglednog razloga - ako se ti žališ na sistem u svojoj zemlji, što je sama definicija političkog azila, te tražiš utočište od tog sistema najgora stvar koju onaj ko ti takvo utočište odbije može da uradi je da taj isti sistem obavesti o tebi pa da te sačekaju čim se vratiš.

Uostalom, traženjem depozita bi direktno ugrozio prave azilante koji nemaju novaca da traže azil u drugim državama. Time bi se Srbija popišala na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i njen 14. član i sebe svrstala sa zemljama koje ne žele to da poštuju poput Saudijske Arabije.

Ne, rešenje problema je sve samo ne jednostavno... Rešenje je vrlo komplikovano jer zahteva da Srbija prestane da bude provizorijum iz koga svako, pa i njegovo kuče želi da pobegne glavom bez obzira, i da postane država u kojoj se može pristojno živeti. Zašto EU nema problema sa azilantima iz Kanade? Ima i tamo 'dežurnih krivaca' kao i kod nas, ali Kanada omogućava tim istim strukturama da žive normalnije nego u nekom azilantskom prihvatalištu. Kod nas je slučaj obrnut jer i ono što se kod nas smatra srednjom klasom gore živi nego oni koji čekaju odluku o azilu u pojedinim EU državama. Dok se to ne promeni, navala ljudi koji zloupotrebljavaju pravo na azil neće prestati.
bolid1 bolid1 12:57 28.05.2013

Re: Dve stvari

rade.radumilo

Vrlo brzo, time filtriraš one koji su krenuli u turističku posetu i one koji su krenuli u "turističku" posetu.


Sto mi da ostavljamo depozit, svaki pandur/carinik na bilo kom EU granicnom prelazu moze da vrati bilo koga nazad iz njemu znanih razloga i nikom nista. Medjutim, njima je lakse da zajebavaju nas nego da uteraju Madjarsku i Slovenacku policiju da rade svoj posao...ajd, da se mi ne zajebavamo, ne ume on na granici da prepozna azilanta, jok i ne ume i dovoljno je da posumnja i moze da ga vrati nazad.

Nasa policija ne moze da te spreci da izadjes iz zemlje ako imas uredan pasos i ako se ne crvenis na monitoru, kad bi nasa policija krenula da vraca ljude vec bi se naso neko da urla o diskriminaciji i ljudskim pravima...ironicno, isti oni sto kukaju na azilante...

Ovo je super sistem toplo-hladno i zato i funkcionise, a EU ne pada na pamet da protrese svoje procedure za azil ili svoje carinike/policiju da rade svoj posao. Dobro, kako ko, u Minhenu je vec par puta pandur dolazio na vrata aviona, da sacne paosose, verujem da je caka u pitanju, ko nije izaso iz aviona nije usao u Nemacku, samim tim, ako nesto ne valja ostavi ga tu i ajd nazad....a, da...pandur jednom bio nas covek, a svi gastosi se ubise da pricaju Nemacki
rade.radumilo rade.radumilo 13:08 28.05.2013

Re: Dve stvari

Ne, ne bi bilo jednostavno jer traženjem depozita direktno ugrožavaš slobodu kretanja jer dozvoljavaš samo bogatima da putuju. Eto ti odmah divnog argumenta za azilante da traže, i dobiju pravi politički azil zbog ugrožavanja svojih prava umesto što sad pokušavaju da traže tzv. ekonomski azil koji nigde ne postoj


Vidi dovoljno je da banka uz izvesnu naknadu izda garanciju. To banke već i sada rade za potrebe onih kojima treba ulazna ili studentska viza za neke zemlje. Banke su sasvim sposobne u tome da procene kome mogu a kome ne izdati takvu garanciju.
Može da se uvede i forma osiguranja, a osiguravajuće kuće određuju premiju na osnovu procene rizika. I sada onaj ko putuje turistički, plati par desetina evra zdravstveno osiguranje ili ga dobije u sklopu nekog bankarskog paket računa. Ovo bi možda bila i najbolja opcija za sve.

inco
Drugo, čak ti je i ideja konceptualno pogrešna - kad tzv. lažnim azilantima slučaj bude odbijen oni se vrate u Srbiju pa mogu onda da podignu depozit koji su ostavili kad su izlazili, i šta si onda istim postigao?


Informišite se o definiciji depozita. Depozit se aktivira u slučaju bilo kakve povrede obligacionog odnosa. Zemlje koje lažne azilante odbiju za azil o tome u svakom slučaju obaveštavaju Srbiju koja takođe može obezbediti ugovor sa zemljama EU da ih u tom slučaju obešteti iz aktiviranog depozita.

Mada kada se bolje razmisli, najbolje je uvesti izlazno osiguranje iz koga bi se obeštećivale zemlje u kojima državljani Srbije budu odbijeni za azil/radnu dozvolu/boravišnu vizu/državljanstvo.
inco inco 13:13 28.05.2013

Re: Dve stvari

bolid1
Medjutim, njima je lakse da zajebavaju nas nego da uteraju Madjarsku i Slovenacku policiju da rade svoj posao...ajd, da se mi ne zajebavamo, ne ume on na granici da prepozna azilanta, jok i ne ume i dovoljno je da posumnja i moze da ga vrati nazad.


Pa sa Mađarskom već poduže radi depozitni sistem koji Rade predlaže - s tim što se depozit daje direktno mađarskom cariniku i ne može posle da se pokupi

Ne znam kako je EU dozvolila sebi da Mađarska uđe u Šengen zonu sa takvim carinicima. Valjda se zato sada i 'vataju za glavu oko planiranog ulaska Rumunije i Bugarske u istu jer pored njihovih carinika mož' i atomsku bombu da proteraš ako dovoljno podmažeš. Doduše, neke zemlje su se već dosetile institucije nasumične policijske provere poput Austrije pa ture pandursku patrolu o'ma iza granice sa Mađarskom te zaustavljaju autobuse da ponovo provere isprave. Problem je naravno što je tad već dockan jer ako i ulove 'povratnika' (a češće isti kaže da nema pasoš) on se pozove na traženje azila i tako... Jedino što Austrija nije baš ležerna po tom pitanju pa brže reše slučaj umesto da ih puste da stignu do Nemačke il' severnije pa time Austrija beleži političke poene.

Ne mislim da je to što se Mađarima gleda kroz prste namerno da bi se azilanti koristili kao pritisak na zemlje van Šengen zone, nego više ono radi mira u kući pošto baš i ne cveta cveće u njihovo preduzeće. U stilu - zeznuli smo se, sad ćemo da jedemo govna i da pričamo da je to ukusna torta. E sad, kad je već sistem takav, normalno da ima politikanata koji će i to koristiti kao pritisak...
rade.radumilo rade.radumilo 13:14 28.05.2013

Re: Dve stvari

njima je lakse da zajebavaju nas nego da uteraju Madjarsku i Slovenacku policiju da rade svoj posao


Pogrešan stav. Bezvizni režim nije pravo nego povlastica. Ukoliko želimo da je zadržimo onda moramo nešto uraditi i sa naše strane.
Problem lažnih azilanata postoji još iz doba SFRJ. Nemačka je krajem osamdesetih popičanila pritiskajući SFRJ da nešto uradi po tom pitanju. Kako ništa nije bilo urađeno, uvedene su vize.
Posle su nas ionako, zbog naše gluposti, ogradili bodljikavom žicom dok se nismo uzeli u pamet.
bolid1 bolid1 13:24 28.05.2013

Re: Dve stvari


Pogrešan stav. Bezvizni režim nije pravo nego povlastica. Ukoliko želimo da je zadržimo onda moramo nešto uraditi i sa naše strane.


Nemam nista protiv, ali kad se pojavi familija sa petoro dece, babom, dedom, tetkom, strinom, 50eur u novcaniku i gde idu, nemaju pojma, a nasi ih elegantno posalju nazad nemoj neko da je kukao o ljudskim pravima.

Sa druge strane, u idealnom svetu se mi svi volimo, u ovom nasem bas i nije tako, nisam ja kriv sto neko ode u EU pa juri azil da podmiri drva, hocu reci, ne mene jebat zbog toga...svaki EU carinik/pandur moze bilo koga da vrati nazad, oni to ne rade, a onda nama popuju...e, pa sorry...za vecinu ljudi je uveden bezvizni rezim, za ostale mora da postoji kontrola.

Sto se viza tice, bese se oni zemuncki slikali po Parizu, dok sam ja dezdeo ispred Francuske ambasade sa tonom papira...jbg, glupi gimnazijalac.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:25 28.05.2013

Re: Dve stvari

Ako misliš da oni nemaju para za depozit, očas će se stvoriti nova grana podzemnog zelenaškog bizMisa u vidu pozajmica za taj depozit.

prva stvar koja mi je pala na pamet kad sam pročitala radetov komentar.
inco inco 14:18 28.05.2013

Re: Dve stvari

rade.radumilo
Vidi dovoljno je da banka uz izvesnu naknadu izda garanciju...


Pa da... daj još malo posla da napravimo bankama jer smo nesposobni rođenu državu da uredimo. Možda bi bilo najbolje da se osnuje agencija za putne depozite pa da deli licence agencijama osnovanih od strane žena političara, k'o onomad sa menjačnicama.


rade.radumilo
Informišite se o definiciji depozita. Depozit se aktivira u slučaju bilo kakve povrede obligacionog odnosa. Zemlje koje lažne azilante odbiju za azil o tome u svakom slučaju obaveštavaju Srbiju koja takođe može obezbediti ugovor sa zemljama EU da ih u tom slučaju obešteti iz aktiviranog depozita.


Informišite se Vi (ako ćemo da persiramo) o definciji azila i pravima azilanata. Naravno da druge države ne obaveštavaju Srbiju o aplikantima za azil jer bi u slučaju odbijenog azila, što je diskreciono pravo svake države, odbijeni aplikant mogao da teže najebe kad se vrati u državu na čiji se sistem žalio. Srbija može o tome saznati (tj. nagađati) samo posredno ako je odbijeni aplikant dovoljno glup pa čeka da ga prisilno deportuju i lupe mu štambilj sa zabranom ulaska u sošku, što velika većina, pogotovo tzv. profesionalnih azilanata ne radi.
barese barese 14:28 28.05.2013

Re: Dve stvari

Mada kada se bolje razmisli, najbolje je uvesti izlazno osiguranje iz koga bi se obeštećivale zemlje u kojima državljani Srbije budu odbijeni za azil/radnu dozvolu/boravišnu vizu/državljanstvo.


Sto se azila tice, niko nijednu drzavu nije tukao po usima da potpisuje Konvenciju o statusu izbeglica. Nego bi odredjene drzave da se kao prave fine, a sa druge strane su njihovi biraci toliko protiv svih imigranata da ne zele ni izbeglice, pa pronalaze izlaz u raznoraznim inovativnim bilateralnim sporazumima (poput Italijanskog sa Gadafijem, ili Sporazuma o readmisiji sa nama).

Srbija je svojevremeno Sporazumom o readmisiji primila dosta izbeglica, ne samo nasih drzavljanina, vec i sve koji su sa nase teritorije usli u EU. Veliki deo danasnjih "laznih azilanata" su ovi povratnici, u konstantnim pokusajima da se vrate nazad u EU. Danas EU odbija Rome iz Srbije, smatrajuci da su oni dobro integrisani bez diskriminacije u nase drustvo (tu se kao svi pravimo fini, na ustrb Roma).

Iz Vremena iz 2009. cisto kao psiholoski profil
Enis kaže da niko iz njegove porodice nema stalno zaposlenje, ali odbijaju da mole za posao. "Sada nisam toliko tužan, ali istinski sam srećan jedino kada razmišljam o Nemačkoj. I ponekad sanjam na nemačkom. Sanjam da se vratim."


Jos jedan clanak: Zašto kažeš "readmisija" kad misliš "deportacija"

Sto se boravisne vize/radne dozvole/drzavljanstva tice, razlika u odnosu na azil je da postoji citav niz neophodnih uslova i papira da bi se uopste podneo zahtev. U ovom slucaju poreski obveznik Srbije sigurno ne treba nista da placa stranim drzavama...
rade.radumilo rade.radumilo 15:55 28.05.2013

Re: Dve stvari

Hajde da vidimo šta je bolje:

1. Da država uvede obavezno osiguranje za izlazak iz zemlje kojim bi se u onom jednom promilu slučajeva kada "turista" zatraži azil zemlja u kojoj je aplicirao obeštetila.

2. Da kukamo kako su u tim zemljama nepravedni jlenji i glupi i dopustimo da nam ponovo (aznamomisvizapravozbogčega) uvedu vize.

Problem je što će u ovom drugom slučaju da trpi ono malo naših firmi što nešto radi i proizvodi i gura se po nekakvim međunarodnim sajmovima. Oh, dobiće ti ljudi koji idu da izlažu, prezentiraju i prodaju naše proizvode vize nije to problem. Trpe i oni koji rade za strane firme i treba da idu na seminare i obuke, ali i oni će dobiti vize.
Problem je što svako takvo vađenje viza zahteva jako puno radnih sati koje neko mora da plati!
U ovoj zemlji ionako oni koji privređuju plaćaju sva ta naša Kalimero durenja prema svetu i za tim će retko ko pustiti suzu, samo što malo ko isprati celu stvar do kraja i shvati da račun na kraju platimo svi mi.
hajkula1 hajkula1 18:41 28.05.2013

Re: Dve stvari

rade.radumilo
njima je lakse da zajebavaju nas nego da uteraju Madjarsku i Slovenacku policiju da rade svoj posao


Pogrešan stav. Bezvizni režim nije pravo nego povlastica. Ukoliko želimo da je zadržimo onda moramo nešto uraditi i sa naše strane.
Problem lažnih azilanata postoji još iz doba SFRJ. Nemačka je krajem osamdesetih popičanila pritiskajući SFRJ da nešto uradi po tom pitanju. Kako ništa nije bilo urađeno, uvedene su vize.
Posle su nas ionako, zbog naše gluposti, ogradili bodljikavom žicom dok se nismo uzeli u pamet.



Oni koji su išli kao azilanti, išli su, uprkos vizama i kako ti kažeš, bodljikavim žicama. Krimosi naročito. Problem smo dobili mi, koji smo do tada pošteno putovali.
rade.radumilo rade.radumilo 21:01 28.05.2013

Re: Dve stvari

Oni koji su išli kao azilanti, išli su, uprkos vizama i kako ti kažeš, bodljikavim žicama. Krimosi naročito. Problem smo dobili mi, koji smo do tada pošteno putovali.


Pa uvek u svemu tome nahebu oni koji sa svime time nemaju nikakve veze. Oni kojima je posao da o tome brinu imaju diplomatske pasoše i hebe im se živo. Oni koji stvaraju problem grebu i rukama i nogama da sebi ostvare neku egzistenciju, a zabole ih i za Srbiju i za njenu budućnost.
Ostajemo samo mi koji nešto i dalje pokušavamo da napravimo i nakraju ćemo platiti račun.
barese barese 23:48 28.05.2013

Re: Dve stvari

Pa uvek u svemu tome nahebu oni koji sa svime time nemaju nikakve veze.


Cini mi se da uvek nahebu najsiromasniji, u ovom slucaju izbeglice Romi.

Drzava Srbija je dobila novac za readmisiju od Nemacke i jos nekih zemalja, novac koji ocigledno nije dobro iskoriscen.
U Strategiji reintegracije povratnika Srbija je poziva na svoje prethodno iskustvo sa izbeglicama. Znamo da su izbeglice u kolektivnim centrima ziveli u teskim uslovima, ali cak ni ovo najosnovnije nije bilo omoguceno povratnicima Romima, koji su listom zavrsavali u nehigijenskim naseljima.

Srbija se obavezala na readmisiju Roma, a onda im nije dala nista.

Elem, kakve god takse da uvede Srbija, kakve god vize da uvedu zemlje Sengen zone, ti ljudi ce bezati u EU.
maksa83 maksa83 10:06 01.06.2013

Re: Dve stvari

Dakle ukoliko se želi napustiti zemlja, mora se položiti depozit na namenskom računu u banci.

Ovo je skroz naopako - u normalnom svetu plaćaš ulaznicu da uđeš u Cirkus, samo bi ovde onda plaćao izlaznicu...
bladerunner92 bladerunner92 11:55 28.05.2013

?

Zvuči pomalo disharmonično i nelogično i šašavo, sasvim na evropski način


??
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:08 28.05.2013

Re: ?

??

A šta vam tu nije evropski???
antioksidant antioksidant 11:57 28.05.2013

?

Dobro, to je njihovo pravo da štite svoju ekonomiju ili već šta ali čemu onda služi priča o tome da ćemo dobiti taj datum za pregovore o pristupanju u EU

a na koji nacin su bela sengen lista i proces pridruzivanja tacno povezani?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:59 28.05.2013

Re: ?

a na koji nacin su bela sengen lista i proces pridruzivanja tacno povezani?

Ja to vidim na sledeći način ... pristupačnost evropskim zemljama putem belog šengena je neki korak ka prihvatanju Srbije i posle idu pregovori o članstvu. Ako se ukida pristupačnost, nestaje deo prihvatanja od strane EU i onda su i pregovori u čudnom statusu ... pregovara se sa državom kojoj je dato na znanje, ukidanjem pristupačnosti , da i nije baš tako dobrodošla ... to je jedno inžinjersko raumevanje !
antioksidant antioksidant 13:05 28.05.2013

Re: ?

Ja to vidim na sledeći način ... pristupačnost evropskim zemljama putem belog šengena je neki korak ka prihvatanju Srbije i posle idu pregovori o članstvu.

pa nije to bas tako
to su odvojeni procesi
a ima zemalja koje nisu u snegen sporazumu a jesu clanice eu
to je jedno inžinjersko raumevanje !

mozda je kogika i ok ali pocetne premise su totalno proizvoljne
bladerunner92 bladerunner92 13:09 28.05.2013

Re: ?

antioksidant


to je jedan od koraka ka pristupanju EU jedna od pravnih tekovina EU sa kojom se usaglasava zakonodavstvo zemlje koja pristupa
tj eu je zamisljena i zasnovana na 4 principa slobode-sloboda kretanja ljudi,roba, usluga i kapitala a parola EU je ujedinjeni u razlicitosti

(aauu ko sastav -stiglo nam je prolece)

pa da dodam mislim da to uvodjenje viza nece da se desi
antioksidant antioksidant 13:12 28.05.2013

Re: ?

to je jedan od koraka ka pristupanju EU jedna od pravnih tekovina EU sa kojom se usaglasava zakonodavstvo zemlje koja pristupa

elem dakle britanija nije u eu?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:13 28.05.2013

Re: ?

pocetne premise

Upravo sam mislio sve do sada da su premise sa odvajanjem po svaku cenu belog šengena od pristupa članstvu u EU pogrešne jer to je ipak deo jednog procesa koji traje i traje, već koliko oni kažu ... ali, kako vi kažete ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:27 28.05.2013

Re: ?

tj eu je zamisljena i zasnovana na 4 principa slobode-sloboda kretanja ljudi,roba, usluga i kapitala a parola EU je ujedinjeni u razlicitost

Jedino je problem u tome što pomenute slobode ne funkcionišu jednakom merom, sloboda kretanja ljudi je mnogo manja od slobode kretanja kapitala, roba i usluga.
jkt2010 jkt2010 14:04 28.05.2013

Re: ?

pa nije to bas tako
to su odvojeni procesi
a ima zemalja koje nisu u snegen sporazumu a jesu clanice eu
mozda je kogika i ok ali pocetne premise su totalno proizvoljne

Ali nema zemlje EU kojoj treba viza za drugu zemlju EU. I nije bilo ni kandidata za EU a da im je trebala viza za EU.

I onda koja je tacno logika da Srbiji sada, dok nije ni kandidat, ne treba viza, a sutra kad postane kandidat (udje u pregovore) onda joj vrate vize?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:10 28.05.2013

Re: ?

onda joj vrate vize?

Bravo i hvala ... ja to svo vreme pitam a kažu da to nije spojeno ... te vize i članstvo u EU ... !
jkt2010 jkt2010 14:16 28.05.2013

Re: ?

Jedino je problem u tome što pomenute slobode ne funkcionišu jednakom merom, sloboda kretanja ljudi je mnogo manja od slobode kretanja kapitala, roba i usluga.

Sloboda kretanja ljudi je OK (to se zove turizam i to svi vole); Sloboda kretanja rad(nik)a je ono sto niko od razvijenih ne voli...
antioksidant antioksidant 14:20 28.05.2013

Re: ?


I onda koja je tacno logika da Srbiji sada, dok nije ni kandidat, ne treba viza, a sutra kad postane kandidat (udje u pregovore) onda joj vrate vize?

imas li predstavu sta tacno zemla kandidat znaci? i o cemu se tacno pregovara?
ili da se vratim na prvo pitanje - na koji nacin su bela sengen lista i proces pridruzivanja tacno povezani?
sem sto je "logicno"?
bladerunner92 bladerunner92 14:20 28.05.2013

Re: ?

antioksidant

izvini ne mogu odmah da odgovorim a ni da se udubljujem
ima i zemalja koje nisu clanice EU a jesu u shengenu svajcarska i norveska zato sto to olaksava i unapredjuje zivot sto je i ideja postojanja EU ( a prvobitno ideja posle drugog sv rata kako vise nikad ne bi doslo do rata na teritoriji Evrope).EU bez granica omogucava da se oko 400 miliona ljudi krece nesmetano,zamisli koliko je tu mogucnosti
VB su fasisti hoce da zadrze kontrolu nad svojom granicom
antioksidant antioksidant 14:20 28.05.2013

Re: ?

ja to svo vreme pitam a kažu da to nije spojeno ...

pa i nije
to sto pitate ne znaci da jeste
jkt2010 jkt2010 14:22 28.05.2013

Re: ?

antioksidant

I onda koja je tacno logika da Srbiji sada, dok nije ni kandidat, ne treba viza, a sutra kad postane kandidat (udje u pregovore) onda joj vrate vize?

imas li predstavu sta tacno zemla kandidat znaci? i o cemu se tacno pregovara?
ili da se vratim na prvo pitanje - na koji nacin su bela sengen lista i proces pridruzivanja tacno povezani?
sem sto je "logicno"?

Pa OK, daj jedan primer, jednu jedinu zemlju koja je bila kandidat a koja nije imala bezvizni rezim sa EU?
antioksidant antioksidant 14:24 28.05.2013

Re: ?

Pa OK, daj jedan primer, jednu jedinu zemlju koja je bila kandidat a koja nije imala bezvizni rezim sa EU?

kakve to veze ima?
gde pise da sve zemlje imaju potpuno isti put?
jkt2010 jkt2010 14:36 28.05.2013

Re: ?

antioksidant
Pa OK, daj jedan primer, jednu jedinu zemlju koja je bila kandidat a koja nije imala bezvizni rezim sa EU?

kakve to veze ima?
gde pise da sve zemlje imaju potpuno isti put?

Po takvoj logici, logicno je da Srbija 2047. postane i punopravni clan a da Srbima i dalje trebaju vize za EU?

Samo to onda tako treba objasniti i ostalim Srbima a ne samo g.Bobicu i mojoj malenkosti.
inco inco 14:36 28.05.2013

Re: ?

jkt2010
Ali nema zemlje EU kojoj treba viza za drugu zemlju EU. I nije bilo ni kandidata za EU a da im je trebala viza za EU.


Nije istina. I Bugarskoj i Rumuniji su trebale vize za UK i Irsku pre 2007. kad su postale članice.

P.S. Obe su bile kandidati od 1999.
antioksidant antioksidant 14:41 28.05.2013

Re: ?

Po takvoj logici, logicno je da Srbija 2047. postane i punopravni clan a da Srbima i dalje trebaju vize za EU?

с ким се свађаш ти? ко изговара ове ствари на које одговараш овде?
прво научи да еу и шенген нису исто.
после тога се запитај да ли је турској потребна виза за улазак у шенген зону па провери где се налази турска на путу придруживања еу. (то ћеш бар лако утврдити пошто ту нема превеликих померања). а пази - турска је чак члан нато пакта! (што опет нема никакве везе ни са процесом придруживања еу ни са шенгеном али увек ће се наћи неко ко ће повезивати ствари које немају директних веза па ти наводим као пример бесмислености).

Nije istina. I Bugarskoj i Rumuniji su trebale vize za UK i Irsku pre 2007. kad su postale članice.

британија и ирска и нису чланице шенгена
inco inco 14:46 28.05.2013

Re: ?

antioksidant
британија и ирска и нису чланице шенгена


Čovek je rekao, citiram, "nije bilo ni kandidata za EU a da im je trebala viza za EU". UK i Irska su bile članice EU, a kandidatima Rumuniji i Bugarskoj su trebale vize.
antioksidant antioksidant 14:48 28.05.2013

Re: ?


Čovek je rekao, citiram, "nije bilo ni kandidata za EU a da im je trebala viza za EU". UK i Irska su bile članice EU, a kandidatima Rumuniji i Bugarskoj su trebale vize.

он (исто као и бобић) повлачи знак једнакости између шенгена и еу
претпостављам да је то и узрок неспоразума
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:08 28.05.2013

Re: ?

знак једнакости између шенгена и еу
претпостављам да је то и узрок неспоразума



Pa eto ga šengenski prostor skinut sa neta ... a koja je razlika između toga i prostora EU, dobro, šengen je malo drugačiji od EU ali o nesporazumu se ne može govoriti ... samo ne treba skretati sa teme i prebacivati priču na neusaglašenost geografije i logike ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:19 28.05.2013

Re: ?


Sloboda kretanja ljudi je OK (to se zove turizam i to svi vole

Ne, nego sloboda kretanja ljudi je sloboda ne samo putovanja, školovanja, već i kretanja radne snage. Upravo to je problem, to kretanje ljudi-radnika, ta sloboda je mnogo manja od one slobode koju pri svom kretanju imaju kapital, robe i usluge.
mariopan mariopan 16:35 28.05.2013

Re: ?

Jelica Greganović
tj eu je zamisljena i zasnovana na 4 principa slobode-sloboda kretanja ljudi,roba, usluga i kapitala a parola EU je ujedinjeni u razlicitost

Jedino je problem u tome što pomenute slobode ne funkcionišu jednakom merom, sloboda kretanja ljudi je mnogo manja od slobode kretanja kapitala, roba i usluga.

.... i kriminalaca....dizvines, ali dok smo bili u logoru iz koga si mogao samo uz ausvajs da izadjes posle danonocnog cekanja vize u kilometarskim redovima ( samo za nas sa jeftinijim kartama) - kriminalci su te vize dobinali preko reda na koliko god hoceju i za gde pozele....pa sve ovo oko viza meni zvuci kao ono lalinsko malo lade usta tek da im ne stoje besposlena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 28.05.2013

Re: ?

mariopan, ja govorim o ljudima iz država koje su članice EU. I nije to zarad besposlenih usta, nego je u EU ozbiljna kriza, takoreći krizetina, raste nezaposlenost, ne žele migrante i emigrante koji bi im dodatno opteretili budžet i uzimali radna mesta.
mariopan mariopan 19:04 28.05.2013

Re: ?

Jelica Greganović
mariopan, ja govorim o ljudima iz država koje su članice EU. I nije to zarad besposlenih usta, nego je u EU ozbiljna kriza, takoreći krizetina, raste nezaposlenost, ne žele migrante i emigrante koji bi im dodatno opteretili budžet i uzimali radna mesta.

Ma razumem ja tebe a i njih, ali opet ne razuem da su njima pre dobrodosli sumnjivi likovi nego normalan svet......... jer sve prepreke oni preskoce jer su dobro utrenirani samo mi. Vucemo posledice njihovog ponasanja - sto nije u redu.
mariopan mariopan 19:40 28.05.2013

Re: ?

inco
jkt2010
Ali nema zemlje EU kojoj treba viza za drugu zemlju EU. I nije bilo ni kandidata za EU a da im je trebala viza za EU.


Nije istina. I Bugarskoj i Rumuniji su trebale vize za UK i Irsku pre 2007. kad su postale članice.

P.S. Obe su bile kandidati od 1999.

Bugarska nije potpisnica sengenskog sporazumma i zato mi ne treba viza kad tamo putujem, to jest, koliko god tamo ostanem to mi se ne racuna u onih 90 dana belog sengena, kapito?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 28.05.2013

Re: ?


Ma razumem ja tebe a i njih, ali opet ne razuem da su njima pre dobrodosli sumnjivi likovi nego normalan svet......... jer sve prepreke oni preskoce jer su dobro utrenirani samo mi. Vucemo posledice njihovog ponasanja - sto nije u redu

Fakat.
inco inco 22:02 28.05.2013

Re: ?

mariopan
Bugarska nije potpisnica sengenskog sporazumma i zato mi ne treba viza kad tamo putujem, to jest, koliko god tamo ostanem to mi se ne racuna u onih 90 dana belog sengena, kapito?


Pa dobro, je l' ja govorim kineski - lepo sam replicirao na pogrešnu tvrdnju da kandidatima za članstvo u EU nisu trebale vize za druge EU zemlje. Niko tu nije pominjao Šengen zonu i sl. Inače, kao što kamarad antioksidant reče, Turska je kandidat već oho-ho vremena pa im trebaju vize i za UK/Irsku i za Šengen zonu.

Vize i kandidatura nemaju jedno s drugim veze...
Out of Beirut Out of Beirut 07:48 29.05.2013

Re: ?

Upravo to je problem, to kretanje ljudi-radnika, ta sloboda je mnogo manja od one slobode koju pri svom kretanju imaju kapital, robe i usluge.

Само да подсетим: Људи су највећи капитал.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 07:52 29.05.2013

Re: ?

Људи су највећи капитал.

Sve je promenjeno ... nekada se govorilo da su ljudi naše najveće bogatstvo ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:51 29.05.2013

Re: ?

Само да подсетим: Људи су највећи капитал.

To podseti EU, ona prelivanje tog kapitala baš ne obožava.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:19 28.05.2013

.

sećam se da je moja drugarica mađarica koja je tražila posao u nemačkoj pre jedno 6 godina, morala da dobije dozvolu za rad u nemačkoj, bez obzira što je mađarska već bila članica EU. ako nam i daju taj datum, to nije nikakav garant da ćemo u EU i ući. čini mi se da će nam nemci opaliti neke vize, verujem i austrijanci, i to što pre.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:26 28.05.2013

Re: .

sećam se da je moja drugarica mađarica koja je tražila posao u nemačkoj pre jedno 6 godina, morala da dobije dozvolu za rad u nemačkoj, bez obzira što je mađarska već bila članica EU. ako nam i daju taj datum, to nije nikakav garant da ćemo u EU i ući. čini mi se da će nam nemci opaliti neke vize, verujem i austrijanci, i to što pre.

Ulazak u EU ne podrazumeva automatski i mogućnost rada u zemljama EU. Oko toga država koja je ušla u EU mora da se dogovori i sklopi bilateralni sporazum sa svakom od ostalih država članica.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:38 28.05.2013

Re: .

pa htedoh da poentiram da se sve ne podrazumeva odmah&sad...niti se sve podrazumeva uopšte.
Sepulturero Sepulturero 13:22 28.05.2013

Коментар са сајта Б92

sa nestrpljenjem cekam ponovno uvodjenje viza za gradjane Srbije, kako bi gradjani Srbije koji podrzavaju put u EU i sve ostalo sto ide uz to (grabez, pljacka i destrukcija ekonomije i drzave, svodjenje naroda na robove i sl.) - konacno shvatili koliko su u zabludi (mada sumnjam s obzirom na iskazane skromne intelektualne kapacitete)...
(milan, 28. maj 2013 11:30)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 28.05.2013

Tanja

Fajon je, nema par meseci, izjavila da nema brige i da bezvizni režim neće biti ukinut...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:22 28.05.2013

Re: Tanja

Fajon je, nema par meseci, izjavila da nema brige i da bezvizni režim neće biti ukinut...


A kad ja napišem "disharmonično i nelogično i šašavo, sasvim na evropski način" onda mi kažu da sam sasvim omanuo temu, premise i još svašta nešto a ja bih samo da mi se pomogne u shvatanju prostog pitanja ... kako to da hoće da pregovaraju sa Srbijom o ulasku u EU a istovremeno joj (njoj) ukidaju bezvizni režim ... izvinite na dosađivanju ali imajte razumevanja za mogućnosti kockastog inžinjera sa malo zastarelim vaspitanjem i nazorima oko logike ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:22 28.05.2013

Re: Tanja

kako to da hoće da pregovaraju sa Srbijom o ulasku u EU a istovremeno joj (njoj) ukidaju bezvizni režim

Fakat bi to milo rečeno čudno bilo...naročito ako se, recimo, uzme u obzir Hrvatska, koja kao deo Zapadnog Balkana (izuzetno ne volim ovu geografsko-birokratsku novotariju) nikada, ali baš nikada nije imala vize, čak ni onda kada nije bila ni k od kandidata, niti uspevala da ispuni domaće zadatke koje joj je dala EU.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:26 28.05.2013

Re: Tanja

Inače...posle svih ovih godina izveštavanja i šunjanja po EU hodnicima, gde sam se svega i svačega naslušala, sve mi se nešto javlja...Kosovo bi trebalo da se ubrzano približi EU, takoreći galopira putem EU integracija...bilo bi normalno, što je Fajonova već i zagovarala, da se Kosovu ukinu vize i budu njegovi građani izjednačeni sa ostatkom ZBalkana...e, to bih volela da vidim...i zato mi se čini da je nekom mudracu palo na pamet da je bolje da svima ukine vize dok Kosovo ne dokasa, nego Kosovu ovom i ovakvom da ukine vize i prizna ga onakvim kakvo tvrde da jeste - jednakim sa ostatkom našeg regiona.
predatortz predatortz 16:27 28.05.2013

Re: Tanja

Fakat bi to milo rečeno čudno bilo...naročito ako se, recimo, uzme u obzir Hrvatska, koja kao deo Zapadnog Balkana (izuzetno ne volim ovu geografsko-birokratsku novotariju) nikada, ali baš nikada nije imala vize, čak ni onda kada nije bila ni k od kandidata, niti uspevala da ispuni domaće zadatke koje joj je dala EU.


Jelice, opet me vučeš za jezik da kažem:

Svi koji su bili uz Nemačku u ooonim vremenima su, preko reda i bez posebnih uslova i dangubljenja oko standarda, lagano uklizali u EU.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:28 28.05.2013

Re: Tanja

iqiqiq iqiqiq 16:36 28.05.2013

Re: Tanja

Đorđe Bobić
ali imajte razumevanja za mogućnosti kockastog inžinjera sa malo zastarelim vaspitanjem i nazorima oko logike ...

Mi kockasti smo posebna rasa, bez obzira na godine, logike nema u realnosti, tako da je nama kockastima jako teško da se uklopimo. Ne dajte se kockasti, pozdravlja Vas jedan isto tako kockast.
Odavno govorim da pometemo mi naše dvorište, zavrnemo rukave, pokrenemo posao i ostavimo se ćorava posla pregovora sa nekim okruglima pa na ćoše. Mi kockasti možemo od ove države da napravimo sjajnu zemlju, pa će okrugli da nas jure da se druže sa nama.
predatortz predatortz 16:38 28.05.2013

Re: Tanja

Odavno govorim da pometemo mi naše dvorište, zavrnemo rukave, pokrenemo posao i ostavimo se ćorava posla pregovora sa nekim okruglima pa na ćoše

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:42 28.05.2013

Re: Tanja

Odavno govorim da pometemo mi naše dvorište, zavrnemo rukave, pokrenemo posao i ostavimo se ćorava posla pregovora sa nekim okruglima pa na ćoše

Podržavam, EU nije Plava Vila, ne da joj ne radi čarobni štapić, nego joj ni motka u poslednje vreme ne pomaže. Mada, ako mene pitaš, trebalo bi dobiti status kandidata i onda poooooolaaaaakooooo...u čekaonici je toplo i dobro
iqiqiq iqiqiq 17:15 28.05.2013

Re: Tanja

Jelica Greganović
Podržavam, EU nije Plava Vila

Kakva Plava Vila! Bajke su za decu, a mi odrasli smo dužni da budemo realni. Meni se smučilo što se poslednje decenije sve radi "da bi dobili status" " da bi se pridružili EU". Hoćemo li mi pravnu državu, hoćemo li mi nezagađenu sredinu...ili to radimo zbog EU? Da se ne zezamo više, nego da radimo ono što trebamo da radimo. Kao što uvek kažem svojoj deci da ne uče zbog mene, da bih ja bila radosna.
Dakle status kandidata, prvu stolicu u EU i sve ostalo dobićemo ako nam bude trebalo, a nama je prvo potrebno da imamo državu! Ako se donose zakoni da zaštite onog ko hoće da prijavi korupciju, onda mi nismo država, jer u normalnom društvu korumpirana osoba bi se plašila,a ne ona koja pokušava da ukaže na korupciju!
Domazet Domazet 18:01 28.05.2013

Nisi (sasvim) u pravu...

predatortz
Fakat bi to milo rečeno čudno bilo...naročito ako se, recimo, uzme u obzir Hrvatska, koja kao deo Zapadnog Balkana (izuzetno ne volim ovu geografsko-birokratsku novotariju) nikada, ali baš nikada nije imala vize, čak ni onda kada nije bila ni k od kandidata, niti uspevala da ispuni domaće zadatke koje joj je dala EU.


Jelice, opet me vučeš za jezik da kažem:

Svi koji su bili uz Nemačku u ooonim vremenima su, preko reda i bez posebnih uslova i dangubljenja oko standarda, lagano uklizali u EU.


osnovni kvalifikacioni uslov je bio geografski. Bafer prema Rusima. Tesko da su Poljaci bili uz Nemce u oooona vremena. Oooona vremena su bila samo dodatna olakotna okolnost.
predatortz predatortz 18:06 28.05.2013

Re: Nisi (sasvim) u pravu...

Oooona vremena su bila samo dodatna olakotna okolnost.


Pa to, otprilike, hoću da kažem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 28.05.2013

Re: Nisi (sasvim) u pravu...

Tesko da su Poljaci bili uz Nemce u oooona vremena.

Poljaci nisu tako glatko ušli, a bogami su skupo kožu prodavali. Na kraju se njima EU uvlačila...oni stubovi/bandere/kakogod se to zove, na kojima su prilikom velikog širenja u Briselu bile okačene zastave novih članica nisu slučajno, nego vrlo specijalno naručene i napravljene baš u Gdanjsku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana