Ljudska prava

ZANIMLJIV PRESEDAN

Freedom of Information RSS / 28.05.2013. u 12:07

Autor: Rodoljub Šabić

Danas sam primio jednu zaista zanimljivu presudu Prekršajnog suda u Beogradu. Presudu, koja bi u uslovima našeg skromnog  “sistema” zaštite podataka o ličnosti mogla da bude zabeležena (ukoliko opstane, s obzirom da je prvostepena) kao markantan presedan.

Prekršajni sud u Beogradu oglasio je krivim za prekršaje iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz Beograda i odgovorno lice, dekana Fakulteta i osudio ih na novčane kazne – fakultet na ukupan iznos od 950.000 dinara a dekana na ukupan iznos od 60.000 dinara. Ove kazne su, bez konkurencije,  najoštrije ikad izrečene u primeni ZZPL. 

Inače, Prekršajni sud u Beogradu vodio je ovaj postupak po zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka koji je podneo Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti  nakon sprovedenog postupka nadzora. U tom postupku utvrđeno je da je tokom 2010. australijskoj agenciji WorkSafe of Victoria iz Melburna sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju dostavljena zbirka ličnih podataka velikog broja studenata i to prvo elektronskom poštom, a potom i neposredno u Australiji predajom USB memorijskog stika i papirne kopije baze podataka.

Transfer te velike količine ličnih podataka izvršen je na zahtev australijske strane. A povod za zahtev bila je želja da se proveri status jednog lica koje se na radu u Australiji pozivalo na to da je diplomiralo na pomenutom fakultetu, a čija diploma je, po svemu sudeći, bila falsifikovana.

Logično je da se australijska strana zainteresuje za relevantne činjenice povodom mogućeg korišćenja falsifikovane diplome. Ali, totalno je nelogično, praktično neobjašnjivo da se umesto eventualnog dostavljanja podataka za to sporno lice neko odlučio da dostavi  veliku količinu ličnih podataka većeg broja ljudi. Da joj dostavi, ni manje ni više, nego kompletnu baza podataka o svim licima koja su diplomirala!

Čime bi se uopšte moglo pravdati to što su u Australiju otišli podaci kao što su: ime, ime oca ili majke, prezime, broj dosijea, odsek/grupa, vreme i mesto rođenja, opština, mesto stalnog boravka (opština), adresa, socijalno poreklo, zanimanje roditelja, državljanstvo, narodnost, prethodna školska sprema, ponavljao godinu, izgubio pravo na školovanje, apsolvirao, promene u toku studija, stipendija, kredit, davalac, iznos, podaci o zaposlenju, školarina, iznos, davalac, podaci vezani za diplomiranje, srednja ocena studiranja, srednja ocena diplomskog, pojedinačne ocene ne ispitima, naziv i datum polaganja ispita, podaci vezani za upis semestara... ?

Inače, Australija je država koja nije potpisnica Konvencije 108. SE, pa se za iznošenje podataka u tu zemlju moralo, po ZZPL, tražiti odobrenje Poverenika za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti. To što odobrenje nije traženo već je samo po sebi kažnjiv prekršaj. A razume se, i da je odobrenje traženo, Poverenik bi ga zbog očigledne nesrazmernosti i nesvrsishodnosti uskratio. 

Zakon je bez sumnje prekršen, i to višestruko (iznošenje iz zemlje bez odobrenja, nesrazmernost i nesvrsishodnost, obrada bez zakonskog osnova i bez pristanka…).  Povređene su zakonom zajamčena prava većeg broja ljudi. Oštra kazna je logična konsekvenca za to.

Ali, ne mislim da je ovakav ishod prekršajnog postupka najzanimljivija stvar u vezi sa ovim događajem. Činjenica da se Prekršajni sud odlučio za kaznu neuporedivo oštriju od bilo koje do sada izrečene, zanimljiva je i kao egzemplarno, veoma ozbiljno upozorenje na ukupno stanje u oblasti zaštitu podataka o ličnosti. Jer, ako je ovakav odnos prema podacima o ličnosti moguć u jednoj visokoškolskoj ustanovi u glavnom gradu, šta se može očekivati u nekim drugim sredinama?

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 12:31 28.05.2013

Australijanci

Čudna sorta ti Australijanci. Mnogo vole da skupljaju podatke. Dobiti vizu kod njih podrazumeva popunjavanje brda formulara, sa pitanjima za sedam kolena unazad. Namučili su me onomad ko sužnjeg. I veze nije imalo što sam žensko i nisam služila vojsku, morala sam da popunjavam i formular o ratovanju, sa sve pitanjima o ocu, bratu, mužu, te gde je služio, te u kojoj jedinici, te kakav mu je nadimak bio, te da li je ranjem, pa gde je ranjen, pa što je ranjen... Navikla sam na kojekakve torture prilikom izdavanja viza, ali su mi Australijanci ostali u sećanju, ono - baš. I Nemce su zeznuli.

Što se presude Prekršajnog suda tiče - držim fige da ostane ista i nakon žalbenih procedura. Za primer.
Freedom of Information Freedom of Information 12:37 28.05.2013

Re: Australijanci


Što se presude Prekršajnog suda tiče - držim fige da ostane ista i nakon žalbenih procedura. Za primer.

Ma da,kao što rekoh
Zakon je bez sumnje prekršen, i to višestruko (iznošenje iz zemlje bez odobrenja, nesrazmernost i nesvrsishodnost, obrada bez zakonskog osnova i bez pristanka…). Povređene su zakonom zajamčena prava većeg broja ljudi. Oštra kazna je logična konsekvenca za to.

Bilo bi logično da i drugostepeni sud deli takav stav ali..,videćemo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:01 28.05.2013

Re: Australijanci

Bilo bi logično da i drugostepeni sud deli takav stav ali..,videćemo.

Ako postupak na prvostepenom nije prekršen, trebalo bi...
predatortz predatortz 15:20 28.05.2013

Re: Australijanci

Jelica Greganović
Bilo bi logično da i drugostepeni sud deli takav stav ali..,videćemo.

Ako postupak na prvostepenom nije prekršen, trebalo bi...


I ako se ne radi o Haškom tribunalu
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:15 28.05.2013

Re: Australijanci


I ako se ne radi o Haškom tribunalu

iqiqiq iqiqiq 16:09 28.05.2013

Čestitamo!

Nadam se da će "presedan" postati pravilo i da će na taj način nekako dopreti do svesti odgovornih da su baze podataka (pogotovo elektronske) veće blago od zlatnih rezervi države.
gaston92 gaston92 14:56 30.05.2013

WorkSafe

Bilo bi interesantno ako bi ste mogli da postavite malo vise informacija o samom slucaju. Koliko sam mogao da vidim WorkSafe je agencija pod okriljem Vlade drzave Victoria (jedna od saveznih drzava u Australiji). Sa prakticen strane (iako to ne resava problem), to je pomalo sreca u nesreci s obzirom da su ovde drzavne institucije veoma striktne po pitanju zastitu privatnosti, tako da generalno ne treba ocekivati zloupotrebu tih podataka.

Stavise, ja bih Vas (Poverenika) ili evetualno predstavnike Univerziteta/doticnog Fakulteta pozvao/ohrabrio da stupe u kontakt sa WorkSafe agencijom i objasne u cemu je problem i zahtevaju unistenje prekomernih podataka. Tim pre sto su WorkSafe (verovatno nesvesno i ne svojom krivicom) umesani u proces koji je u drugoj drzavi doveo do krsenja zakona, a na takve stvari su organi vlasti u Australiji, kao pravno veoma uredjenoj drzavi, jako osetljivi.

Ono sto je mene pomalo zapanjilo u celoj prici, je da su podaci i fizicki (USB i papirologija) dostavljeni ovde, odnosno da je neko to fizicki doneo. Taj deo price mi vec zvuci kao da ima i dodatnih prekrsaja, tj. ko je platio put toj osobi i sve to organizovao. Sada pomalo spekulisem, ali mi ovo zvuci kao da se neko "ogrebao" za put do Australije u zamenu za ogromnu kolicinu licnih podataka (u kom slucaju mozda ima odgovornosti i sa australijske strane), pogotovo sto je u Australiji skoro uvek dovoljno potvrditi stvari e-mailom (skenirani dukument) ili faksom.

Puno pozdrava iz Australije.
katulferman katulferman 15:16 01.06.2013

Presedan

Danas sam primio jednu zaista zanimljivu presudu Prekršajnog suda u Beogradu. Presudu, koja bi u uslovima našeg skromnog “sistema” zaštite podataka o ličnosti mogla da bude zabeležena (ukoliko opstane, s obzirom da je prvostepena) kao markantan presedan.


Šta ste TAČNO hteli da kažete pod ovim "(ukoliko opstane, s obzirom da je prvostepena)"?

Kako ako opstane?!! Pa šta vam se dešava s drugim presudama ako se pribojavate za opstanak OVE?

Ili ste možda odgovor dali u samom naslovu...jer, tamo gde je poštovanje zakona presedan, vlada BEZAKONJE.

I to, markantno.
Isn't it?
dmitrovyu dmitrovyu 11:28 02.06.2013

Tajna

Pitanje se može postaviti i na drugi način, zašto su ovi podaci tajni, nakako mi je prirodno da je većina ovih podataka javno dostupna pogotovo imajući u vidu broj spornih diploma u Srbiji. Zašto bi bila tajna ko je kad diplomirao sa kojim prosekom, koje ocene je dobio na ispitima, naziv i datum polaganja ispita, da li je bio korisnik stipendije etc. Kada bi to bilo javno dostupno na portalima univerziteta verovatno bi lakše saznali za "blistave" studentske karijere političara u Srbiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana