Ljudska prava

Francuska: Le mariage pour tous (Brak za sve)

vladimir petrovic RSS / 30.05.2013. u 10:28

Da li je Francuska daleko od Srbije?

Jeste, i to veoma mnogo.

Ono „Mi volimo Francusku kao što ona voli nas", ovekovečeno na jednom lepom parkovskom spomeniku u Beogradu, danas deluje kao lepa želja. Ta izreka trebalo je da ukaže na bliskost naroda dve zemlje, a u stvari je bila svojevrsna zabluda malene Srbije iz davnašnjih vremena prema jednoj velikoj zemlji.

Francuska je danas daleko od Srbije koliko i Novi Zeland, ili Argentina.

Na ovo pisanje me je ponukalo venčanje veka u Francuskoj", koje se dogodilo juče, 29. maja ove godine, u Monpeljeu (Montpellier), u centralnoj Francuskoj.  U pitanju je ozvaničenje istopolnog braka, odnosno venčanje dvojice muškaraca.

Aujourd'hui, nos concitoyens quels qu'ils soient, quelle que soit leur orientation sexuelle, ont les mêmes droits, les mêmes devoirs (...), c'est cela qui est important. (Danas naši sugrađani, bez obzira ko su i kakva je njihova seksualna orijentacija, imaju ista prava i iste obaveze).

Srećnici su Vensan Oten (40) i Bruno Boalo (30), koji su  živeli zajedno (dakle, u vanbračnoj vezi)  već desetak godina, a sada im je omogućeno, od strane države Francuske, da tu vezu ozvaniče.

Sam čin venčanja, u Opštini, protekao je uz muziku Neta Kinga Kola (Love), a potom Frenka Sinatre  (Love and Marriage).

Ono iz naslova „Le mariage pour tous" (Brak za sve) je bilo parola koju su isticali zagovornici ozvaničenja istopolnih brakova u Francuskoj. Nije išlo lako. Bilo je mnogo protivljenja, izražavanog u demonstracijama ali i na neke druge načine (zabeleženo je da je neki postariji čovek, ušao u Notr Dam, najpoznatiju parisku crkvu, i izvršio samoubistvo u znak protivljenja).  Ali je vlada, na čelu sa socijalistom F. Olandom, uspela da savlada sve prepreke i da obezbedi legalitet i legalnost sklapanja istopolnih brakova, što s pravom smatra svojim velikim uspehom.

Tako se Francuska pridružila grupi od petnaestak zemlja u svetu koje su već legalizovale istopolne brakove.

Meni je pao u oči i ovakav naslov iz jednih francuskih novina: „Zanimljiviji su ovi protivnici istopolnog braka nego samo venčanje".

Bračnici su izrazili želju da usvoje jedno dete.

Na kraju da kažem i ovo: Ja razumem one koji se protive sklapanju istopolnih brakova. U pitanju je osetljiva materija iz međuljudskih odnosa, odnosno odstupanje od tradicije i još po nešto.  Međutim, činjenica jeste da živimo u vremenu kada se svim građanima, bez obzira ko su i kakve su seksualne orijentacije, moraju dati ista prava, kao i obaveze.

----------------

Pitanje koje se postavlja: Kada će Srbija ozvaničiti istopolne brakove?

Koliko vode još mora proteći Dunavom i Savom pre nego što prevaziđemo licemerje koje proizilazi iz floskule „o četiri zida" i drugih uskogrudih gledišta?   Zašto ne smognemo snagu i slobodu da pravimo progresivno društvo, bez diskriminacije? Zar moramo čekati da EU i druge međunarodne institucije i forumi vrše pritisak na nas da bismo najzad, makar i dalje protiv naše volje, prihvatili nešto što je na putu da bude široko prihvaćeno u modernom svetu?

P. S. 

Izbegao sam da počnem ovaj tekst sa onim „Ja nisam gej, ali... ", pošto smatram da to nije važno. Ono što smatram važnim jeste obezbeđivanje jednakosti za sve građane Srbije.

Atačmenti



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 10:32 30.05.2013

Бракове

Kada će Srbija ozvaničiti istopolne brakove?

тек кад се промени Устав. Неку другу форму регистроване заједнице може и без промене Устава...
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:40 30.05.2013

Ustav treba ionako menjati

Kada će Srbija ozvaničiti istopolne brakove?

Niccolo
... тек кад се промени Устав.


Pa neka se promeni Ustav!
Uostalom, Ustav treba promeniti i zbog mnogih drugih pitanja, zar ne?



niccolo niccolo 10:42 30.05.2013

Re: Ustav treba ionako menjati

Pa neka menja Ustav!

Слажем се ја, само помињем шта је услов.

i zbog mnogih drugih pitanja

Можда боље да не улазимо сад у то, задржимо се на истополним браковима
nowhereman nowhereman 10:45 30.05.2013

Re: Бракове

тек кад се промени Устав.


Ne bih rekao da je Ustav u pitanju. Verovatno se radi o jednom drugom zakonu, koji brak definiše kao "zajednicu jednog muškarca i jedne žene".

Dakle, trebalo bi promeniti zakon, a onda ga, dabome, i primeniti. (Ovo poslednje napominjem jer su u Srbiji doneti razni zakoni koji se NE primenjuju, a zakon koji se ne primenjuje - kao da na postoji.)

Inače, nedavni događaji nas uče da je u Srbiji moguće čak potpisati i među-državni dogovor, od istorijskog značaja, a koji je protivan važećem Ustavu.


niccolo niccolo 10:49 30.05.2013

Re: Бракове

Ne bih rekao da je Ustav u pitanju

Устав:

Право на закључење брака и равноправност супружника

Члан 62.
Свако има право да слободно одлучи о закључењу и раскидању брака.
Брак се закључује на основу слободно датог пристанка мушкарца и жене пред државним органом.
Закључење, трајање и раскид брака почивају на равноправности мушкарца и жене.
Брак и односи у браку и породици уређују се законом.
Ванбрачна заједница се изједначава са браком, у складу са законом.
nowhereman nowhereman 11:04 30.05.2013

Re: Бракове

Устав:


Moja greška. Nisam znao, zaista, da Ustav uređuje ove odnose.

Meni je, međutim, zanimljivo da Ustav, zapravo, ne definiše brak, već ova, navedena, formulacija nekako podrazumeva da brak sklapaju jedan muškarac i jedna žena ("na osnovu slobodno datog pristanka" ).

Možda je razlog tome što je pisac Ustava smatrao da je već svakome poznatao šta je to - brak?

(Pa da se podrazumeva da brak nije, primera radi, zajednica jednog muškarca i petoro žena.)

Začudo, iskustvo kazuje da za one koji su u braku sam pojam braka ostaje večita misterija!






oskar-z-wild oskar-z-wild 11:39 30.05.2013

Re: Бракове

Ova zabica je fenomenalna!

(Ostao sam bez kompa i nemam dijakriticke znakove na mobilnoj tastaturi.) pozdrav

Dobra tema ali mislim da nece izazvati mnogo polemike. Ovde su bre i episkopi progresivni, samo se snalaze "ISPOD ZITA" (lep tribalski termin).
tetkino tetkino 11:09 30.05.2013

Равноправност

Равноправност значи да држава која је спремна да призна истополни брак, јер то тражи 5%-10% њене популације, може да искулира ону половину која жели полигамске заједнице.

Геј је ок, али ислам није. Мада има ту и атеиста и хришћана којима је полигамија драга.

Изем ти ту лажну равноправност и залагање да оно што никад није било, буде, а оно што је било и јесте у пракси, да не буде. Као геј брак је ок, али полигамија није ок.
Геј породица је здравија од породице коју чине мама и тата или више мама и тата - хоу јес но.

Ако ће да се мења и Устав и закон, онда нек се мења како треба. Нек сви буду задовољни.

Брак нек буде заједница људи. И крај приче. Ако неком у XXI веку треба брак.


oskar-z-wild oskar-z-wild 11:48 30.05.2013

Re: Равноправност

Cini mi se da oni koji odredjuju sta je progresivno smatraju da je poligamija bliza eksploataciji a da je monogami brak stvar ljubavi i vernosti, dakle ne bas progresivno ali nije ni eksploatatorsko.
nowhereman nowhereman 12:04 30.05.2013

Re: Равноправност

brak stvar ljubavi i vernosti


"Buržoaske fraze o porodici i vaspitanju, o prisnom odnosu roditelja i dece postaju utoliko odvratnije što se više za proletere, usled krupne industrije, kidaju sve porodične veze, a deca pretvaraju u običnu trgovačku robu i oruđa za rad." ... "Buržuj gleda u svojoj ženi prosto oruđe za proizvodnju."

"Uostalom, ništa nije smešnije od visokomoralnog užasavanja naših buržuje o tobožnjoj zvaničnoj komunističkoj zajednici žena. Komunisti nemaju potrebe da uvode zajednicu žena, ona je gotovo uvek postojala." ... "Naši buržuji, ne zadovoljavajući se time što im na raspolaganju stoje žene i kćeri njihovih proletera, da o zvaničnoj prostituciji i ne govorimo, nalaze glavno zadovoljstvo u tome da zavode supruge jedni drugima."

"Buržoaski brak u stvarnosti je zajednica supruga. Komunistima bi se najviše moglo prebaciti da, na mesto licemerno prikrivene, hoće da uvedu zvaničnu, otvorenu zajednicu žena."

(Manifest der Kommunistischen Partei)




oskar-z-wild oskar-z-wild 12:35 30.05.2013

Re: Равноправност

Wow! Ko ce shvatiti 19ti vek? Mozda danasnji maoisti u Indiji?

Ovde u Evropi, radimo usaglasavanja na mikronivou. U Britaniji vruca tema je "secenje", naime kako zabraniti tradicionalno secenje zenskih genitalnih organa u populaciji uglavnom severnoafrickih muslimana poput Somalijaca i drugih. Znaci radi se o relatvno maloj populaciji ali svaki zivot je vredan. Drugo, secenje nema veze sa vecinskim stanovnistvom i ne ugrozava ga kao sto ni gej brakovi sustinski ne ugrozavaju vecinu, vec samo tradicionalne norme i hijerarhije poput crkvene.
nowhereman nowhereman 12:43 30.05.2013

Re: Равноправност

Ovde u Evropi, radimo usaglasavanja na mikronivou.


Što vodi očuvanju statusa quo, tj. ozakonjuje nepravdu i eksploataciju!


JJ Beba JJ Beba 15:35 30.05.2013

Re: Равноправност

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:18 30.05.2013

Re: Homoseksualizam kao ideologija

Iz linkovanog teksta:

"-Širenje homoseksualizma kao ideologije sprovodi se preko različitih mehanizama, koji uključuju pravosuđe, zakonodavstvo, međunarodne mreže fondacija i nevladinih organizacija, lobiranje zainteresovanih kompanija.

- Najvažniji zadatak za ozbiljne istraživače jeste kako se fenomen propagande homoseksualizma širi i zloupotrebljava kao političko oružje i kako sa priče o ljudskim pravima preći na pitanje njegovog stvarnog učinka. Ovde nije reč samo o dekriminalizaciji homoseksualizma, već o njegovom sveopštem, agresivnom propagiranju kao modelu društveno poželjnog ponašanja koje bi u krajnjem slučaju trebalo da u svakom pojedincu „probudi njegovu skrivenu homoseksualnu stranu“..

dr Miša Đurković, „Homoseksualizam i popularna kultura“, Institut za evropske studije, Beograd.

Naravo da sam saglasan sa rezultatima ovog istraživanja.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:48 30.05.2013

Re: Homoseksualizam kao ideologija

Masoni, homoseksualci i ostale svetske urote protiv ostalih.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:50 30.05.2013

Re: Homoseksualizam kao ideologija

Pazi, oskare,u studiji nije reč o homoseksualcima i homosksualnosti, već o homoseksualizmu. Postoji razlika, i to značajna.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:54 30.05.2013

Re: Равноправност

nowhereman
Ovde u Evropi, radimo usaglasavanja na mikronivou.

Što vodi očuvanju statusa quo, tj. ozakonjuje nepravdu i eksploataciju!

objasni malo
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:01 30.05.2013

Re: Homoseksualizam kao ideologija

Vojislav Stojković
Pazi, oskare,u studiji nije reč o homoseksualcima i homosksualnosti, već o homoseksualizmu. Postoji razlika, i to značajna.

Ok. Homoseksualizam. Homoseksualnost sigurno ne moze biti urota, a valjda ima i homoseksualaca medju onima koji propovedaju homoseksualizam (ili gresim?) Ali u svakom slucaju voleo bih da vidim Djurkovicevu listu primarnih izvora. Sve je zavijeno velom tajne?
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:29 30.05.2013

Re: Равноправност

Tetkino
... Равноправност значи да држава која је спремна да призна истополни брак, јер то тражи 5%-10% њене популације, може да искулира ону половину која жели полигамске заједнице.

Геј је ок, али ислам није. Мада има ту и атеиста и хришћана којима је полигамија драга.

Изем ти ту лажну равноправност и залагање да оно што никад није било, буде, а оно што је било и јесте у пракси, да не буде. Као геј брак је ок, али полигамија није ок.


Hm.

Poligamija je, po sebi, nešto drugo. (Uključiv i poliandriju, jer verovatno kao što bi neki muškarac voleo da istovremeno ima više supruga, tako ima i žena kojima jedan suprug nije dovoljno, he, he, he... ).



Monogamija se pokazala i pokazuje kao bolja forma.

Prema tome, ne bih dovodio u istu ravan ozvaničavanje istopolnih brakova sa poligamijom/poliandrijom.

... Ако неком у XXI веку треба брак.

Izgleda da treba.
8c_competizione 8c_competizione 22:22 30.05.2013

Re: Равноправност

може да искулира ону половину која жели полигамске заједнице


a sto ne izadju na ulice da se izbore za svoja prava?

da nece mozda pederi da im se bore za njihovo?
petar_p petar_p 11:18 30.05.2013

da li bi ikakav problem postojao

kada bi se umesto reci "vencanje" koristio tacniji termin "registracija bracne zajednice"?

Sem toga, igranka nije u samom cinu sklapanja zajednice, vec u pravima koja uz to idu, kao odredbe o nasledjivanju itd, a takodje i mogucnost usvajanja dece. Kod ovog poslednjeg, nisam previse upucen, ali valjda socijalna sluzba treba da proceni da li su osobe koje zele usvajanje adekvatne itd, i tu verovatno postojanje bracne zajednice veoma olaksava postupak, ali nikako ne znaci automatsko davanje saglasnosti za usvajanje, zar ne? Tako da je na socijalnim sluzbama da procenjuju ove stvari. Usvajanje dece u slucaju gej zajednica nikako ne bi smelo da bude ok, jer valjda je jasno kao dan da u razvoju deteta oba pola roditelja ili staratelja imaju svoje razlicite uloge. Mislim stvarno, stalno se 'raspravlja' o elementarnim stvarima...
Edit: Upravo sam video gore da je po ustavu bracna zajednica defenisana iskljucivo izmedju muskarca i zene, u tom smislu zaista bi trebalo to ispraviti u smislu da je moguce registrovati i gej zajednicu, zbog prava o nasledjivanju itd itd...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:44 30.05.2013

Успутна опаска

Владимире, видим ти по аватар фотографији да се ниси одавно шишао.
A требало би.
alselone alselone 11:59 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Predrag Brajovic
Владимире, видим ти по аватар фотографији да се ниси одавно шишао.
Требало би.


Тако је, подржавам. Ја се шишам скоро сваки дан, бријачем.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:14 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Predrag Brajović
... Владимире, видим ти по аватар фотографији да се ниси одавно шишао.
Требало би.


Hm.
Ne smatram ovo baš "usputnom opaskom", jer sam počeo da te se bojim, pa sve što od tebe /mada vrlo retko/ dolazi - čitam širom otvorenih očiju.
Pitajući se svaki put kakvu mi poruku šalješ!

Što se šišanja tiče, reći ću sledeće:

Baš kod Nika, na finom teniskom blogu, pomenuo sam Endija Marija (Murray) i trivijalan prekor koji mu je neko uputio:

"Čovek (Endi Mari) koji ima milione, a šiša se sam, ne može nikad biti u velikoj dvojci, trojci ili četvorci tenisera".

Ovo je šala na račun toga što se Mari - sam šiša. Da li je to zbog uštede para (berberske usluge obično nisu baš jeftine) ili zbog nečeg drugog - ne znam, ali njemu ne pristoji da se SAM šiša, bar po onoj poznatoj izreci: "La noblesse oblige". Drugim rečima, aristokrata treba da se ponaša aristokratski (a to ne znači da se sam šiša), odnosno bogataš mora da se ponaša kako mu priliči, a ne sirotinjski, he, he, he...

Ja se ne šišam sam.

Drugo, kad već pominješ moj avatar, baš mi je ovih dana palo na pamet da ga promenim, pa ću to uskoro uraditi.
(Ja nisam od onih koji ne vole da se menjaju).

Treće, ako ti, kao pisac, voliš da govoriš uvijeno i metaforički, verovatno mi poručuješ da bi me trebalo ošišati zbog pisanja OVAKVOG BLOGA, a da je tebi žao da stradam, ovako tankoćutan i nevin kakav jesam...

No, posle ovog dužeg uvoda, reći ći kao što bi rekao pravi Englez:

Fire!
Pucaj, Predraže!

nowhereman nowhereman 12:25 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Da li je to zbog uštede para (berberske usluge obično nisu baš jeftine) ili zbog nečeg drugog - ne znam, ali njemu ne pristoji da se SAM šiša, bar po onoj poznatoj izreci: "La noblesse oblige".


U Sparti je bio jedan frizer koji je šišao sve one - koji se ne šišaju sami. I samo njih.

A svi koji se nisu šišali sami - šišali su se kod ovog frizera.

Ko je šišao frizera?


antioksidant antioksidant 12:30 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Ko je šišao frizera?

ишао је у тебу да се шиша
nsarski nsarski 12:32 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Treće, ako ti, kao pisac, voliš da govoriš uvijeno i metaforički, verovatno mi poručuješ da bi me trebalo ošišati zbog pisanja OVAKVOG BLOGA, a da je tebi žao da stradam, ovako tankoćutan i nevin kakav jesam...


Ah, Horatio, ako dobro poznajem Brajovića, aluzija je na Ćelavu pevačicu (La Cantatrice Chauve).

oskar-z-wild oskar-z-wild 12:47 30.05.2013

Re: Успутна опаска

I think he is more of a wanker than a writer, which does not necessarily mean that he is not a good writer.
JJ Beba JJ Beba 13:12 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Ja se ne šišam sam.

ima ona stra fora - jel si se sam šiš'o il' ti neko pomag'o?

btw u vezi sa temom

Проблем је што медији стално користе нетачан термин „геј бракови”
Intervju sa Zoricom Mršević o Zakonu o istopolnom partnerstvu
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:43 30.05.2013

Re: Успутна опаска

Shvatam. To je political correctness policija u patroli. Ne dozvoljavaju slobodu izrazavanja.
ivana23 ivana23 11:49 30.05.2013

***

Francuska je danas daleko od Srbije koliko i Novi Zeland, ili Argentina.
Na ovo pisanje me je ponukalo „venčanje veka u Francuskoj", koje se dogodilo juče, 29. maja ove godine, u Monpeljeu (Montpellier), u centralnoj Francuskoj. U pitanju je ozvaničenje istopolnog braka, odnosno venčanje dvojice muškaraca.


Kome su prethodili brojni protesti. Poslednji, pre tri dana u Parizu. Prema podacima policije okupilo se oko 200.000 gradjana.

Anti-gay marriage protesters clash with Paris riot police + video
alselone alselone 11:59 30.05.2013

Re: ***

Kome su prethodili brojni protesti. Poslednji, pre tri dana u Parizu. Prema podacima policije okupilo se oko 200.000 gradjana.


Како ли су се сви паркирали?
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:24 30.05.2013

Re: ***

alselone
... Како ли су се сви паркирали?

Mora da je bilo po ovom sistemu:



ili ovako

Bili Piton Bili Piton 12:52 30.05.2013

Re: ***

ivana23


Prema podacima policije okupilo se oko 200.000 gradjana.


Pokušavam uporno da se stavim u njihov mentalni okvir i ne ide mi: krajnje uprošćeno, oni ne žele da se nekome omogući ono što je njima samima moguće, već tu povlasticu žele da ekskluzivno zadrže samo za sebe?

Neče moči.
antioksidant antioksidant 12:53 30.05.2013

Re: ***

Pokušavam uporno da se stavim u njihov mentalni okvir i ne ide mi: krajnje uprošćeno, oni ne žele da se nekome omogući ono što je njima samima moguće, već tu povlasticu žele da ekskluzivno zadrže samo za sebe?

pa ako se zabrane istopolni brakovi onda ce sve te silne prelepe lezbejke da se okrenu njima da se udaju
(ili tako nekako, logika je sasvim jasna)
Domazet Domazet 19:05 30.05.2013

Meni posebno nije jasan...

Bili Piton
ivana23


Prema podacima policije okupilo se oko 200.000 gradjana.


Pokušavam uporno da se stavim u njihov mentalni okvir i ne ide mi: krajnje uprošćeno, oni ne žele da se nekome omogući ono što je njima samima moguće, već tu povlasticu žele da ekskluzivno zadrže samo za sebe?

Neče moči.

...zestok otpor koji istopolnim brakovima pruzaju African Americans. Segment americkog drustva u kjojemu je procenat porodica sa oba roditelja ubedljivo najnizi protivi se necijoj zelji da zivi u braku??
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:45 30.05.2013

Re: ***

Ivana23


Pogledah ovaj link, iz engleskog Telegrafa.

Zanimljiv naslov:
France's first gay marriage a triumph of 'love over hate'

i lepa fotka tipova koji se venčali:



Naravno, ništa nije slučajno, pa nisu slučajno baš oni izabrani da budu prvi par venčanih po novom zakonu (jedan od njih, ovaj stariji, je poznati gej aktivista), kao ni da venčanje bude baš u Monpeljeu (drže ga Olandovi socijalisti).

Dobro je citiranje Martina Lutera Kinga od strane ovog mladoženje/gej-aktiviste:

"It may be true that the law cannot make a man love me, but it can keep him from lynching me."


vladimir petrovic vladimir petrovic 19:51 30.05.2013

Re: ***

Bili Piton
... Pokušavam uporno da se stavim u njihov mentalni okvir i ne ide mi: krajnje uprošćeno, oni ne žele da se nekome omogući ono što je njima samima moguće, već tu povlasticu žele da ekskluzivno zadrže samo za sebe?

Neče moči.


Slažem se.
Što bi rekli Španci: ¡No Pasarán!
nowhereman nowhereman 12:54 30.05.2013

Savet, zlata vredan

Oni koji u brak hrle, neka poslušaju mudrost Antoše Čehova:

"Ako se usamljenosti bojiš, nemoj se ženiti!"


vladimir petrovic vladimir petrovic 13:32 30.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

nowhereman
... Oni koji u brak hrle, neka poslušaju mudrost Antoše Čehova:

"Ako se usamljenosti bojiš, nemoj se ženiti!"

Od tebe, koga smatram dobrim suprugom i ocem, nisam očekivao citiranje ovakvog stava Čehova, iako, kao i svi drugi, volim Čehova.

Naravno, kada je brak u pitanju, ima mnogo izjava PRO ET CONTRA.
Nije da sam oportunista, ali meni se čini da su, manje ili više, svi u pravu.
Brak i valja i ne valja.

P. S.
Ne stižem, ali imam nameru da napišem jedan blog, u prilog moje "borbe" sa feministkinjama, borbe koja me uvek nadahnjuje da im se divim i mrzim ih u isto vreme, u kome bih pošao od izjave jedne glasovite feministkinje koja je, na pitanje da li će se ikada udati i rađati decu, odgovorila: NE ŽELIM DA SE PARIM U ZATVORU!
Za nju je brak s muškarcem zatvor!
Dobro, neko će reći da svako ima pravo da bude protiv braka, ali opet...

Nije brak najgora stvar na svetu koja se čoveku može dogoditi.

nowhereman nowhereman 13:59 30.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

NE ŽELIM DA SE PARIM U ZATVORU!
Za nju je brak s muškarcem zatvor!


A seks sa muškarcem - parenje!

Nažalost, Vladimire, za mnoge udate žene i oženjene muškarce, brak jeste - zatvor!

Neka živi slobodna ljubav!

looping looping 14:53 30.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

nowhereman
... Oni koji u brak hrle, neka poslušaju mudrost Antoše Čehova:

"Ako se usamljenosti bojiš, nemoj se ženiti!"

Od tebe, koga smatram dobrim suprugom i ocem, nisam očekivao citiranje ovakvog stava Čehova, iako, kao i svi drugi, volim Čehova.

Izjava Cehova je po meni genijalna. Prevedeno na srpski znacilo bi: " nemoj da se zenis da ne bi bio usamljen." To je odlicna izjava koja objasnjava svrhu braka. A svrha je da nadjes osobu s kojom zelis da provedes zivot pa se onda zenis a ne obrnuto - da se ozenis pa posle sa nekim moras da provedes ceo zivot.
I sa time pada u vodu i izjava feministkinje:
izjave jedne glasovite feministkinje koja je, na pitanje da li će se ikada udati i rađati decu, odgovorila: NE ŽELIM DA SE PARIM U ZATVORU!

Zatvor je i ako se ova feministkinja uda/ozeni za neku zenu sa kojom ne moze da provede ostatak zivota. I to nema veze sa polom.
Domazet Domazet 19:09 30.05.2013

Ne vidim...

looping
nowhereman
... Oni koji u brak hrle, neka poslušaju mudrost Antoše Čehova:

"Ako se usamljenosti bojiš, nemoj se ženiti!"

Od tebe, koga smatram dobrim suprugom i ocem, nisam očekivao citiranje ovakvog stava Čehova, iako, kao i svi drugi, volim Čehova.

Izjava Cehova je po meni genijalna. Prevedeno na srpski znacilo bi: " nemoj da se zenis da ne bi bio usamljen." To je odlicna izjava koja objasnjava svrhu braka. A svrha je da nadjes osobu s kojom zelis da provedes zivot pa se onda zenis a ne obrnuto - da se ozenis pa posle sa nekim moras da provedes ceo zivot.
I sa time pada u vodu i izjava feministkinje:
izjave jedne glasovite feministkinje koja je, na pitanje da li će se ikada udati i rađati decu, odgovorila: NE ŽELIM DA SE PARIM U ZATVORU!

Zatvor je i ako se ova feministkinja uda/ozeni za neku zenu sa kojom ne moze da provede ostatak zivota. I to nema veze sa polom.

...gde se ta glasovita feministkinja buni protiv istopolnog braka. Ona je protiv braka kao institucije i tacka. Pri tome se iz citata ne moze zakljuciti da li bi ona da se brak stavi izvan zakona. What was the point of bringing 'glasovita feministkinja' into the discussion of the legality of same sex marriage?
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:12 30.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

nowhereman
... Nažalost, Vladimire, za mnoge udate žene i oženjene muškarce, brak jeste - zatvor!

Neka živi slobodna ljubav!


Pa ja ne shvatam brak kao zatvor. U brak se, valjda, ulazi dobrovoljno, s tim što je i izlazak dobrovoljan.
To ga odvaja od zatvora.

E, sada, zašto neke osobe ne mogu ili ne umeju da izađu iz braka koji im deluje kao zatvor je druga stvar. Razlozi mogu biti različiti, jedan od njih jeste da ljudi vole da se u braku međusobno muče, to im je valjda u prirodi, he, he, he...

Bolje i mučenje u dvoje nego nešto kao ovo:


Nije da se pravim blesav, nisam naivan "ko francuska sobarica", ali smatram da niko nema pravo da u brak ulazi da bi usrećio partnera ili da bi bio usrećen.
Odbacimo teoriju usrećivanja.

... Neka živi slobodna ljubav!

Onome ko je u braku slobodna ljubav izgleda idealizovano. To se zna.

S druge strane, ima mislilaca koji tvrde da nema slobodne ljubavi. Da ljubav sui generis isključuje slobodu. Čim je neko ludo zaljubljen, on više nije slobodan...




vladimir petrovic vladimir petrovic 20:24 30.05.2013

Re: Ne vidim...

Domazet
... What was the point of bringing 'glasovita feministkinja' into the discussion of the legality of same sex marriage?


Trol, na sopstvenom blogu. Eto!

Ali ne mogu da ne kažem i da ima feministkinja koje nisu automatski protivnice braka.
Oh, ima svakakvih, pa i onih koje se više puta udaju ('moja' Erica Jong čak četiri puta) a itekako sebe vide kao feministkinje.

I dobro je što su feministkinje različite.

Domazet Domazet 21:43 30.05.2013

Normalno...

vladimir petrovic
Domazet
... What was the point of bringing 'glasovita feministkinja' into the discussion of the legality of same sex marriage?


Trol, na sopstvenom blogu. Eto!

Ali ne mogu da ne kažem i da ima feministkinja koje nisu automatski protivnice braka.
Oh, ima svakakvih, pa i onih koje se više puta udaju ('moja' Erica Jong čak četiri puta) a itekako sebe vide kao feministkinje.

I dobro je što su feministkinje različite.


...da nisu. Ona citirana izgleda da jeste. Njena stvar.
nowhereman nowhereman 14:04 31.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

Pa ja ne shvatam brak kao zatvor. U brak se, valjda, ulazi dobrovoljno, s tim što je i izlazak dobrovoljan.
To ga odvaja od zatvora.


To samo tako izgleda nekome ko brak posmatra onako iz prikrajka, sa strane.

Jeste, ulazi se "dobrovoljno", a u stvari se "upecaš"... Žrtvuješ svoju dragocenu slobodu, zbog redvnog seksa i ne baš redovnog ručka i sličnih tričarija... (Imaj u vidu - seks je redovan samo na početku!)

Tvrdiš da je izlazak (iz bračne tamnice) - "dobrovoljan"!? Dobar štos! Ne, dragi moj, kada si jednom upao u zamku, kada si već u mreži, možeš samo da se koprcaš.

Seren Kjerkegor je rekao: "Bolje dobro obešen, nego loše oženjen"!

A on je znao šta govori.





ljudi vole da se u braku međusobno muče


Dabome, tako je, a razlog tome je što možeš kinjiti i mučiti najlakše one koji su ti blizu, pri ruci.


Bolje i mučenje u dvoje nego...


Može li bez mučenja, ako je ikako moguće? Socijalni radnici imaju i parolu: bolje dobar razvod nego očajan brak.


Odbacimo teoriju usrećivanja.


Eto! Priznaješ, dakle, da brak nije recept za srećan život...


"Pre braka dobro otvori oči. Posle ih zatvori!"

Shakespeare



vladimir petrovic vladimir petrovic 14:36 31.05.2013

Re: Savet, zlata vredan

nowhereman
... To samo tako izgleda nekome ko brak posmatra onako iz prikrajka, sa strane.

Jeste, ulazi se "dobrovoljno", a u stvari se "upecaš"... Žrtvuješ svoju dragocenu slobodu, zbog redvnog seksa i ne baš redovnog ručka i sličnih tričarija... (Imaj u vidu - seks je redovan samo na početku!)

Tvrdiš da je izlazak (iz bračne tamnice) - "dobrovoljan"!? Dobar štos! Ne, dragi moj, kada si jednom upao u zamku, kada si već u mreži, možeš samo da se koprcaš.


Zbog ovoga što reče, moj drugar Dušan i ja bismo te častili u nekoj boljoj kafani, gde se služi dobro vino. A kad trojica uživaju u vinu, tu se već radi o onome što se zove The connoisseurship!

Seren Kjerkegor je rekao: "Bolje dobro obešen, nego loše oženjen"!


Ovde sam već zbunjen, jer taj namćorasti Kjerkegor nije baš kvalifikovan, narodski rečeno, da mnogo priča o braku.

Mislim, ako postoji "loše oženjen" onda mora postojati i "dobro oženjen", a mnogima je teško, pretpostavljam, da razluči nijansnu razliku između "loše oženjen" i "dobro oženjen". Ono "dobro oženjen", kažu, može da bude tako samo na početku, a kasnije se često izrodi u nešto drugo, nekakvu rutinu, he, he, he... Ali je vredelo ulaziti u igru!

-------------------
P. S.

Hvala si što se nisi ljutnuo zbog onog mog knjiškog pridikovanja (oko magle zvane "slobodna ljubav", već si staloženo obrazložio ono što si imao da kažeš. Počinjem da te razumem.

Ipak, i pred svega, ja ostajem pri onome što sam stavio u naslovu ovog bloga:

LE MARIAGE POUR TOUS (Brak za sve). Znaju Francuzi šta rade.

Važno je da postoji ta mogućnost, a da li svi treba da ulaze u brak i večno ostanu u njemu, to je njihova lična stvar.

A kao što rekoh, u odgovoru Predatortz-u (ili što potvrdih njegov stav), ljudi vole da se lažu... S pravom.

I još nešto:

Još malo pa će doći Guča, pa se setih ovoga (mada se tamo ne pije vino već pivo, ali i pivo može da posluži):

nowhereman nowhereman 14:54 31.05.2013

Re: Savet, zlata vredan


Još malo pa će doći Guča, pa se setih ovoga...


Kada uploviš u bračne vode (pa doživiš brodolom), onda ovoga (na desnoj strani tvoje slike, malo niže) možeš samo da se sećaš!
predatortz predatortz 15:23 30.05.2013

Lični stav

Bračnici su izrazili želju da usvoje jedno dete.


Ko će koga da ženi, odnosno ko će sa kim da živi, sa ili bez potpisa, smatram da treba prepustiti slobodnoj volji, odnosno poštovanju prava na izbor.

Ali, što se tiče usvajanja dece imam jedan stav:

Mislim da ga ne treba dozvoliti svim osobama koje mogu da imaju svoju decu. I , ovaj moj stav nema nikakve veze sa LGBT populacijom. Suviše je onih koji žele decu a ne mogu ta ih imaju, da bi se deca na usvajanje dala onim koji mogu da imaju svoju a to neće.
JJ Beba JJ Beba 15:27 30.05.2013

Re: Lični stav

LABRIS: ISTOPOLNE ZAJEDNICE NISU BRAK Organizacija za lezbejska ljudska prava (Labris) upozorila je da inicijativa za donošenje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama nije legalizacija gej brakova, jer takvo predstavljanje može da zbuni javost i ugrozi njegovo donošenje. Ovaj bitni tehnički zakon, navodi Labris, reguliše nasleđivanje, zajedničku imovinu, socijalnu zaštitu i druga važna pitanja za istopolne zajednice. Reč je o zajednicama života dve istopolno orijentisane osobe koje nemaju nikakva prava jer njihov odnos nije pravno prepoznat, objašnjava Labris.
predatortz predatortz 15:41 30.05.2013

Re: Lični stav

JJ Beba


Znam ja to Bebo... Što se mene tiče, može da se legalizuje i istopolni brak. Meni ni iz džepa, ni u džep. Ako nekome to nešto znači, a mene ničim ne ugrožava - uvek sam za to.

Zašzo? Prosto, čovek se još u pubertetu seksualno odredi. Ja sam siguran u svoju naklonost ka lepšem polu . Ovi što su agresivno protiv, malo su mi sumnjivi

No, kad se radi o usvajanju klinaca, ograničio bih to pravo na osobe koje su onemogućene da imaju svoju decu. Ostali, koji to mogu a neće, neka se dovijaju.

Da prostiš, neka se žrtvuju ili neka plate surogat mamu ( a tu mogućnost bih,takođe, 'turio' u zakon) .
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:25 30.05.2013

Re: Lični stav

Predatortz
... No, kad se radi o usvajanju klinaca, ograničio bih to pravo na osobe koje su onemogućene da imaju svoju decu. Ostali, koji to mogu a neće, neka se dovijaju.

Da prostiš, neka se žrtvuju ili neka plate surogat mamu ( a tu mogućnost bih,takođe, 'turio' u zakon) .



Petar_p
... Usvajanje dece u slucaju gej zajednica nikako ne bi smelo da bude ok, jer valjda je jasno kao dan da u razvoju deteta oba pola roditelja ili staratelja imaju svoje razlicite uloge. Mislim stvarno, stalno se 'raspravlja' o elementarnim stvarima...


Ja lično nemam jasan stav oko toga da li treba ili ne treba dozvoliti usvajanje dece.

Za istopolne brakove nesumnjivo jesam, ali mi je pitanje usvajanja dece drugorazredno. Međutim, ako bih malo mućnuo glavom i razmislio, mislim da bih se pre složio nego što bih odbacio tu ideju.

Mada shvatam ovo ukazivanje
... da u razvoju deteta oba pola roditelja su važna
ne smatram to posebno važnim. Ljudi moji, moramo biti svesna da ima mnogo, stvarno mnogo brakova u kojima muž i žena žive kao neprijatelji, da to deca vide i ispaštaju! Zar ne čitamo u novinama kako se grade tzv. sigurne kuće, za majke i decu koje agresivni muž/otac maltretira?

Smatram da u normalnim okolnostima dete koje bi raslo uz "dve mame" ili "dve tate" ne bi trebalo da emotivno ili drukčije bude hendikepirano. Smatram da bi deca to shvatila na prirodan način - da nije matoraca koji truju decu. Naime, odrasli vole, iz primitivzma ili sopstvene gluposti, da kljukaju decu od malih nogu kako je biti peder ili lezbijka nešto najgore na svetu, gore nego biti lopov ili drugi kriminalac, pa gore nego i biti ubica... Deci se dozvoljava da gledaju filmove u kojima se ljudi ubijaju, a okreću im se glave na stranu kada, recimo, na filmu muškarac poljubi muškarca, pu, pu, pu... (Na ovo me je podsetila jedna ranija izjava Čedomira Jovanovića u stilu /parafraziram/: kakvo smo mi društvo kada se deci dozvoljava da gledaju ubistva na filmu, ali ne i nežne scene između dva muškarca ili dve žene).

Da se pripomognem jednim slučajem iz sveta literature. Spisateljica Vita Sakvel-Vest bila je 'otvorena' lezbijka, ali je bila u braku sa jednim diplomatom i imali su dva sina; Vita je bila u lezbijskoj vezi i sa Virdžinijom Vulf, pa joj je jednog dana ispričala da njena (Vitina) majka opanjkava nju i njenog muža (za koga su, takođe, kružile glasine da je imao homoseksualne veze) kod njihove dece - bili su pošli u školu - kako imaju nesreću da budu porod lezbijke i pedera!!! Na to je Virdžija Vulf reagovala kao iz topa: Matoru bi trebalo otrovati!

Kada odrasli ne bi kod dece stvarali odijum protiv homoseksualaca, stvari bi bile bolje.

Da dodam još i ovo oko usvajanja dece. Smatram da neka nezbrinuta deca mogu naći bolje utočište kod dobrostojećih gejeva/lezbijki, koji će im (možda) omogućiti i školovanje po najboljim školama, te će bolje proći kroz život nego deca bez roditelja ili siromašnih ljudi, a da ne govorim o onima u rđavim brakovima. Pričalo se da će Elton Džon usvojiti dete - pretpostavljam da bi on tom detetu mogao da obezbedi srećniji život nego što mogu mnogi drugi roditelji.

Na kraju, i dalje ostaje da u vrlo velikoj meri decu podižu heteroseksualni parovi (dakle otac i majka), a samo u retkim slučajevima (manje od deset posto) gejevi/lezbijke.

Slažem se sa ovom idejom angažovanja surogat majki, premda pravnici kažu da to vodi u mnoge probleme...
Domazet Domazet 19:14 30.05.2013

Nije mi jasno kako to...

predatortz
Bračnici su izrazili želju da usvoje jedno dete.


Ko će koga da ženi, odnosno ko će sa kim da živi, sa ili bez potpisa, smatram da treba prepustiti slobodnoj volji, odnosno poštovanju prava na izbor.

Ali, što se tiče usvajanja dece imam jedan stav:

Mislim da ga ne treba dozvoliti svim osobama koje mogu da imaju svoju decu. I , ovaj moj stav nema nikakve veze sa LGBT populacijom. Suviše je onih koji žele decu a ne mogu ta ih imaju, da bi se deca na usvajanje dala onim koji mogu da imaju svoju a to neće.

...istopolni supruznici mogu da imaju svoju decu? Znam da je tehnicki moguce da jedan od supruznika ima svoje dete, nikako dva. Plus ono sto je tehnicki moguce ne mora da bude i licno prihvatljivo...
predatortz predatortz 19:17 30.05.2013

Re: Nije mi jasno kako to...

...istopolni supruznici mogu da imaju svoju decu? Znam da je tehnicki moguce da jedan od supruznika ima svoje dete, nikako dva. Plus ono sto je tehnicki moguce ne mora da bude i licno prihvatljivo...


Suština je da nisu onemogućeni da ih imaju. Dakle, mogu a neće. Sve dok postoje ljudi koji hoće a ne mogu da imaju decu, suvišno je raspravljati kome treba dati prednost pri usvajanju.
Domazet Domazet 21:48 30.05.2013

Slabo ti ide osnovna aritmetika...

predatortz
...istopolni supruznici mogu da imaju svoju decu? Znam da je tehnicki moguce da jedan od supruznika ima svoje dete, nikako dva. Plus ono sto je tehnicki moguce ne mora da bude i licno prihvatljivo...


Suština je da nisu onemogućeni da ih imaju. Dakle, mogu a neće. Sve dok postoje ljudi koji hoće a ne mogu da imaju decu, suvišno je raspravljati kome treba dati prednost pri usvajanju.

...jesu spreceni da imaju dete sa sopstvenim supruznikom. To sto mogu da ga imaju sa nekim van brachne veze je razlog sto sam naveo da mogu tehnicki da ga imaju. To sto mi je sasvim razumljivo da drugi supruznik moze da ima primjedbi na tehnikalije je razlog sto sam naveo da (samo) tehnicki mogu da ga imaju.

E sada, ovo je licno i u stvari bitnije.Kako sumnjam da imas problema sa osnovnom aritmetikom mislim da u stvari nisi iskren prema samom sebi.
predatortz predatortz 08:54 31.05.2013

Re: Slabo ti ide osnovna aritmetika...

E sada, ovo je licno i u stvari bitnije.Kako sumnjam da imas problema sa osnovnom aritmetikom mislim da u stvari nisi iskren prema samom sebi.


Zašto misliš tako ? To je, na kraju krajeva moj lični stav. Ni za koga obavezujući. Ljudi sebe lažu na stvarima koje ih se lično dotiču. Ja, Bogu hvala, decu imam...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:04 31.05.2013

Re: Slabo ti ide osnovna aritmetika...

Predatortz
... To je, na kraju krajeva moj lični stav. Ni za koga obavezujući. Ljudi sebe lažu na stvarima koje ih se lično dotiču. Ja, Bogu hvala, decu imam...

Dobar odgovor!

Ovo što sam podvukao u tvom odgovoru itekako stoji, iako mnogi to ne shvataju, polazeći od pojednostavljenog stava da je (samo) iskrenost važna.
Što je, hteli mi to da shvatimo ili ne, pogrešno.

S tim u vezi, ne mogu a da se ne setim da je Oskar Vajld (ostavimo za trenutak po strani njegovu seksualnu orijentaciju i njegovo stradanje, usled licemerja britanskog društva u kome je živeo), koji svakako nije bio glup ni neobrazovan tip, u svom odličnom eseju "Propast laganja" (The Decay of Lying), rekao i ovo: "Doista ono što je interesantno kod ljudi iz dobrostojećeg društva jeste maska koju svako od njih nosi, a ne stvarnost koja se krije iza maske". Ovo je važno i za one koji nisu "iz dobrostojećeg društva", premda oni ne idu u dublja umovanja oko toga šta jesu a šta nisu.

P. S.
Za Dejana Tijaga Stankovića, premda on ovde ne zalazi:

From "Oscar Wilde, Fernando Pessoa, and the art of lying":

Fernando Pessoa was clearly fascinated, if not obsessed, by Oscar Wilde. His espolio contains at least 37 manuscript fragments on the aesthete, including comparative horoscopes for himself and Wilde. Seven books either written by Wilde or directly connected to the Wilde story can be found in Pessoa's personal library, and his extensive marginalia reveals an attentive reading of the texts.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:51 30.05.2013

hvala

Hvala na kontraverznoj temi i brzo ispunjenoj zelji.

Sta bi Sartre mislio o istopolnim brakovima ako je rekao: "pakao to su drugi".
Pakao je pakao?
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:38 31.05.2013

Re: hvala

oskar-z-wild
... Sta bi Sartre mislio o istopolnim brakovima ako je rekao: "pakao to su drugi".
Pakao je pakao?

Sartr je bio, čini mi se, čovek širokog duha, naročito kada su u pitanju seks i brak. Poznato je da su on i Simona de Bovoar živeli zajedno, da se nikada nisu venčali, mada je on hteo - ona nije htela! I njena je uvek bila poslednja!

Što se seksa tiče, mnogo ga je voleo ali, po njegovom priznanju, nikada nije probao seks s nekim drugim muškarcem. Istovremeno, imao je razumevanja za Simonu, koja jeste praktikovala seks i sa drugim ženama. (Zlobnici kažu da je Simona dovodila jednu svoju učenicu u njihov zajednički krevet, pa su s njom vodili ljubav naizmenično, Sartr i ona).

Sartr je bio, rečeno današnjim jezikom, gay-friendly person.

Pada u oči da se Sartr mnogo bio angažovao oko Žana Ženea (Jean Genet), notornog pedera, a uz to i sitnog kriminalca (lopova) koji je više godina proveo u zatvoru, i koji će se kasnije pokazati kao dobar pisac.

Naime, bio je inicijator peticije upućene predsedniku Francuske da se Žene ne osudi na dugogodišnju robiju, već da mu se dozvoli da se bavi pisanjem, a napisao je zapaženu studiju/knjigu o Ženeu, pod karakterističnim naslovom: "Sveti Žene, glumac i mučenik" (Saint Genet comédien et martyr). Tu knjigu mnogi su videli kao veliki spomenik jednom živom piscu, što nije bilo uobičajeno.


Ovo sam izneo zato što smatram da bi Sartr, da je danas živ, svakako imao razumevanja za istopolne brakove i uputio srdačne čestitke Francuskoj što je donela ovaj zakon na tu temu.

Velika je to stvar na planu osvajanja ljudskih sloboda.
----------
P. S.
A ovo tvoje pominjanje njegove poznate izreke "Pakao, to su drugi", već poziva na razmatranje Sartrovog filozofskog postavljanja, a to je vraški težak posao.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:39 31.05.2013

Re: hvala

Koliko razumem, Simona nije bila prirodna lezbejka vec samo uzivalac lepih stvari. My type!
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:54 30.05.2013

Eppur si muove...

Pokušao sam ovim postom da registrujem „kako to Francuska radi“.

Pre nje bilo je više zemalja koje su već ozvaničile istopolne brakove; mada ja ne delim zemlje na važne i manje važne, u međunarodnim odnosima ipak postoje, blago rečeno, nijanse u sagledavanju značaja pojedinih zemalja.

Drugim rečima, drago mi je da je Francuska TO uradila. Nije išlo lako, kao što smo videli, i dalje ima protesta, ali povratka na pređašnje stanje stvari ne može biti.

Pomenuo sam da se u Parizu, iz protesta, ubio jedan desničar (imao 78. godina). Pucao je sebi u usta, i to u katedrali, koja sigurno nije mesto za vršenje samoubistva, jer se hrišćanstvo, kao što se zna, protivi samoubistvu. S druge strane, ja sam protiv onih koji se ubijaju „zbog ideja“, bilo spaljivanjem ili na drugi način, te mislim da je žrtva ovog starca u Parizu bila jedna besmislica više.

Ja sam pomenuo da prilično dobro shvatam da neki ljudi, svesno/nesvesno, osećaju odvratnost prema homoseksualcima; spremni su da kažu da je to jače od njih, da ne mogu da se kontrolišu. Naravno, svako ima pravo da se ne slaže, ali nema pravo da PRAVI PROBLEME drugima, zato što se nešto ne uklapa u njegov mentalni set. As simple as that.

Do sada je petnaestak zemalja priznalo istopolne brakove, što je još skromna brojka, imajući u vidu da imamo oko 200 zemalja na svetu. Ali, klatno je pokrenuto.

Čak je i Južna Afrika to uradila (kažem ’čak’ jer Afrikanci često imaju naviku da kažu da je homoseksualnost pre odlika belaca, te da je „uvezena“, što je besmislica). Tako su se dva mladića iz ratničkog plemena Zulu nedavno venčala, što je delovalo i – piktoreskno.

Svet je obišla i izjava premijera Novog Zelanda, koji se mnogo trudio da njegova zemlja legalizuje istopolne brakove, da je primio protest katoličkog sveštenika – ukazivao je kako je takav brak nešto neprirodno. A vickasti premijer mu je odgovorio kao iz topa da on podjednako smatra NEPRIRODNIM i sveštenikov celibat, što je na liniji onih koji smatraju da nije normalno ni da se čovek ne ženi, odnosno da se žena ne udaje.

Ne smatram da istopolni brakovi mogu da doprinesu opadanju stope nataliteta, niti tom pitanju pridajem značaja. To je zanemarljivo. Uostalom, na kugli zemaljskoj i ovako ima previše sveta (ovo je ideja Isaka Baševisa Singera, koju je potezao svaki put kada su mu spočitavali što je imao samo jedno dete, a ni njega nije voleo, he, he, he... ).
-----------
A pomenuo sam i Srbiju u gornjem kontekstu, jer smatram da bi, i pored hroničnog kašnjenja u svemu, trebalo da misli i o tom pitanju, koje će se potezati u vremenu pred nama, te će se morati preduzimati određeni koraci. Činjenica da u stvarnosti ima mnogo problema i oko održavanja gej-parade u Beogradu (druge gradove da i ne pominjem) me ne obeshrabruje, jer smatram da se mora ići napred.

Usput, dok sam boravio u Izraelu, bilo je evidentno da se vlada hvali time kako se, u okviru širokih sloboda u toj zemlji, svake godine održavaju masovne gej-parade. To je tačno. Po strani to što se izraelska vlada hvali time kako bi rekla da u zemljama u njenom susedstvu na homoseksualce gledaju popreko, a u nekima čak i tvrde da tamo pedera i lezbijki i nema (sic), nikada ih nije bilo i nikada ih neće ni biti... Tako u odnosu na njih, Izrael stvarno deluje kao moderna, demokratska zemlja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana