Astrologija| Astronomija| Kućni ljubimci| Sex| Tehnologija

Video sam i gluplje

Bojan Budimac RSS / 01.06.2013. u 14:53

Masovne scene uglavnom imaju neku magnetsku privlačnost. Na žalost, što manje znamo demonstracijama i njihovim uzrocima, povodima i pozadinama to se lakše napalimo, a ako ih sveCki mediji ocene kao "pozitivne" dalje raspitivanje zarad davanja podrške ne treba.

Trg Taksim u Istanbulu je notorno nesređen trg, sa svih mogućih aspekata, naročito saobraćajnog. Pre godinu dana po svim (demokratskim) procedurama usvojen urbanistički plan (sa sve tri meseca javne rasprave) predviđa da sredi taj neuralgični saobraćajni čvor (ah nisam jednom proveo sate, da sate, u kolima da bih prešao preko njega ili, još gore pored njega)* i da se pešačka zona Istiklal džade produži i poveže sa Gezi parkom oko kojeg je, navodno, cela ova frka. U tu svrhu se gradi neki tunel zbog koga se drveće iz Gezi parka presađuje (već je većina presađena) u Halič -- park na Zlatnom rogu i Sarijer -- deo grada na evropskoj strani na obalama Bosfora.

Nekako su "demonstracije" izbile oko nekoliko poslednjih stabala, nekim čudom aktivisti (tree huggers) nisu reagovali prilikom vađenja desetine prethodnih.

E sad, u zemlji u kojoj je para-državni kartel (Ergenekon) može u svakom trenutku da mobiliše minimum 10 hiljada demonstranata u Istanbulu po bilo kom povodu (evo jedan sladak primer -- sve go zaštitnik životinja)** čovek nauči da bude oprezan sa masovkama.

S obzirom da novinari, kojima, kada je reč o unutrašnjo-bezbednosnoj situaciji, dosta verujem, već duže vreme šuškaju o obnavljanju napora para-državnog kartela na stvaranju atmosfere za puč, meni je jedina nepoznanica policija. Naime, očigledna brutalnost kojom su nasrnuli je svakako kontraproduktivna i pitanje je nije li to dolivanje ulja na vatru (usled nekog "sviča" lojalnosti) ili je, pak, "samo" skoro pa (bez)uslovni "refleks" ovdašnje inače brutalne policije kad su demonstracije u pitanju.

Interesantna je i igra medija. Kontra-vladini mediji nisu ni reči zucnuli o istanbulskim demonstracijama, učvrščujući sliku, koja se već dugo (i na internacionalnom nivou) gradi, o "cenzuri" i "represiji" nad medijima. Da apsurd bude potpun u medijima koji se mogu okarakterisati kao pro-vladini daju se videti vesti o demonstracijama i kritike reakcije vlasti.

Ovo jako liči na 2007. i samo mogu da citiram Yogi Berra: It's déjà vu all over again.***

-----------
* Zamislite trg kružnog saobraćaja sa jednom, mestimično dve trake u koji se priklučuju putevi sa tri trake (ionako tesnjikavi), nema šanse da ne bude bottle neck. Nije nebitno naglasiti da su u pomenutoj demokratskoj proceduri učestvovale sve partije gradskog parlamenta, tako da i potpis, sada najglasnijih, kemalista aminuje taj urbanistički plan.

**U Istanbulu sam godinama volontirao za jedno društvo za zaštitu životinja. Dovoljno da upoznam taj milje. Dobar vam stojim da sva društva tog tipa zajedno ne bi mogla da izvedu soma ljudi na ulice, a ne 10K.

*** U proleće 2007. Tursku su preplavile demonstracije navodno zbog marame na glavi tada predsedničkog kandidata, a sada predsednika Turske, Abdulaha Gula. Navodno, branio se "sekularizam". Zemlja je bila na dlaku od vojnog puča i politička kriza je rešena vanrednim izborima na kojima je vladajuća partija osvojila 10% više glasova nego na izborima kojima je došla na vlast.

**************************

Beleške na margini

Ah, da naslov se odnosi na demonstracije. Naime, na vrhu glupih demonstracija su one sa početka vladavine ovdašnje vladajuće partije, a koincindentalno i one su bile "ekološkog" tipa.

Od vremena najvećeg istanbulskog populacionog buma (sedamdesetih je to bio grad od 2 miliona stanovnika, a danas se ne zna -- zvanično 13 miliona) pomenutih sedamdesetih pa do kraja devedesetih građevinskim preduzimačima je jako zinulo dupe na šume oko (tadašnjeg) Istanbula, koje su bile off limits za gradnju. Paljevinama i drugim mahinacijama nikli su čitavi gradovi solitera u vidu prigradskih naselja na mnogo od tih šuma. Ne govorim o favelama i barioima što se ovde naziva gedžekondo, koji su problem za sebe, kako urbanistički tako socijalni, nego o naseljima u kojima živi srednja i viša srednja klasa.

Elem, ogromna količina bespravne gradnje na površinama koje se u katastru i dalje vode kao šume. Nasledivši rezultate najžešće ekonomske krize (proleće 2001.) u novijoj turskoj istoriji i u potrazi za prihodima ova vlada predloži zakon po kome bi se stanje na terenu i katastru izjednačilo. Da se legalizacija ne pretvori u kaznenu politiku "vlasnicima" je dato niz pogodnosti za skidanje tih navodnika. No, i to je bilo previše za, pre svega, preduzimače, koji svakako nisu bili baš "bilo ko" (hoćem kasti te operacije baš nisu bile dozvoljene bilo kome ko nije bio blizak sa čitavom serijom korumpiranih vlasti na svim nivoima).

Ih, da ste videli kako se digla "kuka i motika" u odbranu "šuma"! To što su one već deset-dvadeset godina džungle na asfaltu nije igralo nikakvu ulogu, svega, osim samospaljivanja, je bilo na njima.

To je bio jedan od prvih susreta sa sirealnošću ove zemlje. Da li treba da naglašavam da su sveCki mediji bili na strani "branilaca šuma"?

***

Moram priznati nisam ovo očekivao na ovom slučaju, s obzirom da su radovi na raskopavanju Taksima i Gezi parka odaaaavno počeli. Mislio sam da će treći most preko Bosfora biti ta prilika za pokretanje mase (da, da, i prilikom prva dva je bilo puno otpora).

No, da sami učesnici protesta (makar onog na socijalnim mrežama) nemaju pojma o čemu se radi pokazuje tvit citiran u štampi, gde se neki Hilmi buni što se zbog trećeg mosta "ruši" Gezi park. Još i dodaje kako ne razume kako će treći most izgraditi na Taksimu (treći most je predviđen samo nekih 20 km severno, skoro kod ulaza u Crno more, naravno da mu nije jasno).

***

Poslednje vesti: policija se povlači sa Taksima.

 

 


Komentari (172)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 15:01 01.06.2013

1.

Na žalost, što manje znamo demonstracijama i njihovim uzrocima, povodima i pozadinama to se lakše napalimo

Isto je i sa ženama.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:04 01.06.2013

Re: 1.

kukusigameni

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:54 01.06.2013

Re: 1.

što manje znamo demonstracijama i njihovim uzrocima, povodima i pozadinama to se lakše napalimo

Isto je i sa ženama


Podvučeno je netačno!
pedja1008 pedja1008 15:05 01.06.2013

Hm

Ne volim da se bavim teorijama zavere ali ovakva agresivnost policije i osionost Erdogana nekako vise pokazuju da islamisti kao i svi klerikalci na kraju posegnu za fasizoidnim argumentima i metodama. A i zabrana tocenja alkohola verovatno da ima uticaja.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:14 01.06.2013

Re: Hm

pedja1008
Ne volim da se bavim teorijama zavere ali ovakva agresivnost policije i osionost Erdogana nekako vise pokazuju da islamisti kao i svi klerikalci na kraju posegnu za fasizoidnim argumentima i metodama. A i zabrana tocenja alkohola verovatno da ima uticaja.

Da li znaš detalje "zabrane točenja alkohola"? Lepo bi bilo da objasniš i osionost Erdoana i ko su to islamisti i klerikalci, kao i u čemu se sastoji taj islamizam ili samo ponavljaš što si negde nekad pročitao?
pedja1008 pedja1008 15:42 01.06.2013

Re: Hm

Islamizam je za mene klerikalizam kao i svi bilo koje vrste, u to sve koji koriste neke religiju za nametanje moralnih normi, umesto logike i razuma. A Erdoganove izjave govore same za sebe. I video sam dosta mladih na snimcima protesta. Nesto sumnjam da je njih briga za vojsku i vojni puc. Sve je to prilicno nategnuto. Kako god, uvek sam protiv policijske brutalnosti i resavanja problema vodenim topovima.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:58 01.06.2013

Re: Hm

A Erdoganove izjave govore same za sebe.

Pa navedi bar neku.

Navedi ijedan primer "islamističkog" zakona, vladinog dekreta ili bilo kakve odluke, koja je donešena u ovih 12 godina.

Nisi mi odgovorio o detaljima "zabrane točenja alkohola".

I video sam dosta mladih na snimcima protesta. Nesto sumnjam da je njih briga za vojsku i vojni puc. Sve je to prilicno nategnuto.


Jeste, veoma, kad gledaš iz daleka. I samo sanjaj da mlade nije briga za vojsku i vojni puč. Po tebi je smena vlade na ulici legitimna, a naročito ako je povod tri i po drveta?

Kako god, uvek sam protiv policijske brutalnosti i resavanja problema vodenim topovima.
U ovome smo apsolutno saglasni i ja svoje sumnje u aktivnosti policije izražavam u tekstu. Uzgred, Erdoan je osudio ponašanje policije.

Evo, kako se policija povukla iz parka i Taksima, tako su mladi, nezainteresovani za vojsku i vojni puč, počeli da pale građevinske mašine...
kukusigameni kukusigameni 16:02 01.06.2013

Re: Hm

Bojan Budimac
Evo, kako se policija povukla iz parka i Taksima, tako su mladi, nezainteresovani za vojsku i vojni puč, počeli da pale građevinske mašine...




Izvini, jače je od moje malenkosti.

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:17 01.06.2013

Re: Hm

kukusigameni
Bojan Budimac
Evo, kako se policija povukla iz parka i Taksima, tako su mladi, nezainteresovani za vojsku i vojni puč, počeli da pale građevinske mašine...




Izvini, jače je od moje malenkosti.


Tebi je sve oprošteno samo ovi u Gezi parku, pale vatrom, ne ključevima :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:12 01.06.2013

Ех, готово...

Продао си се, Будимац.
Купили су и тебе.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:15 01.06.2013

Re: Ех, готово...

Predrag Brajovic
Продао си се, Будимац.
Купили су и тебе.

Aham, kupili me još 2007.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:21 01.06.2013

Re: Ех, готово...

Fu mu daje za džeparac, a iza Fu misteriozni pro-državni kartel!
Unfuckable Unfuckable 04:20 02.06.2013

Re: Ех, готово...


Продао си се,


malo jezivog diska


blogovatelj blogovatelj 15:24 01.06.2013

Na Balkanu

Na Balkanu je u svakom trenutku moguće sve.

Ivo Andrić


Prilikom nemira na Balkanu uvek mi padne na pamet gornja Andrićeva misao.
Vezano za konkretne stambolske proteste, setim se opisa demonstracija u Travničkoj hronici. Sve se ponavlja, nebitno je li u pitanju Turska, Srbija, Bosna, Grčka. I kod Grka kao bilo normalno, pa više nije.
Poslednje što pamtim o političko-ekonomskoj situaciji u Turskoj je da su otplatili spoljni dug i da su postali investitori, a ne dužnici, u MMF-u. Sve ti zvuči da situacija ide u normalu, a onda se odjednom ispostavi da nije baš tako.
Takođe, setih se reči svog poznanika Mađara. Pričao mi je kako su oni u Mađarskoj decenijama imali samo jedan problem, a to su Rusi. Mislili su da mi nemamo nikakav problem, jer nismo imali Ruse. A kada je počelo klanje u Hrvatskoj i Bosni, čudom nisu mogli da se načude koji nam je đavo.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:33 01.06.2013

Re: Na Balkanu

Sve ti zvuči da situacija ide u normalu, a onda se odjednom ispostavi da nije baš tako.

Normala je smrt za para-državni kartel i krugove bliske njemu. Trajno primirje sa PKK-om, ozbiljno ugrožava poluge koje su nad civilima imali pučistički raspoloženi oficiri (a takvih nikad nije manjkalo). Sve to (i ta uspešna ekonomija) igra ulogu u ovim dešavanjima.

U svakom slučaju to ima veze sa drvećem (i zelenilom) koliko i sirijski džihadisti imaju veze sa demokratijom.
blogovatelj blogovatelj 15:41 01.06.2013

Re: Na Balkanu

Normala je smrt za para-državni kartel i krugove bliske njemu




I onda se uvek pojave neki izdajnici i neprijatelji.
mirelarado mirelarado 16:37 01.06.2013

Re: Na Balkanu

U svakom slučaju to ima veze sa drvećem (i zelenilom) koliko i sirijski džihadisti imaju veze sa demokratijom.


Уместо сиријских џихадиста за поређење комотно могу да послуже и српски политичари...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:04 01.06.2013

Re: Na Balkanu

blogovatelj
Sve ti zvuči da situacija ide u normalu, a onda se odjednom ispostavi da nije baš tako.

Moram da se vratim na ovo.

Mislim da sam više puta u raznim okolnostima na blogu napisao da je stepen indoktrinacije (čitaj, brainwashinga) upravo proporcionalan stepenu obrazovanja. Onomad 2007. kada smo prošli put imali dizanje napetosti zemlja je taman stala na ekonomske noge. Razgovaram sa svojim (bivšim) veterinarima, obojica zadrti kemalisti, o rezultatima izbora. Oni su bili očajni što je AK partija učvrstila sa 10% više vlast (uopšte to nisu očekivali, što je samo dokaz koliko su ti ljudi spremni da se samozavaravaju). Uglavnom, u tom razgovoru oni počnu da prizivaju vojni puč i da bi to bilo najbolje rešenje za zemlju.
"Dobro," pitam, "a šta onda?"
"Pa onda ćemo imati jednu žešću ekonomsku krizu, uspostavljanje neke koalicione vlade i tako..., ali se isplati za "spas republike"..."

E sad, to ti pričaju mladi visokoobrazovani ljudi, koji direktno profitiraju od otvaranja zemlje (pola klijenata su im bili britanski ex-pats) plus je jednom od njih tadašnja devojka bila Engleskinja... šta reći o osećaju za filing za demokratiju?

Prestao sam da nosim naše životinje kod njih kada je jedan od njih posle nekog PKK terora rekao da će napisati na radnji da je Kurdima ulaz zabranjen...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:26 01.06.2013

Re: Na Balkanu

Bojan Budimac

Normala je smrt za para-državni kartel i krugove bliske njemu. Trajno primirje sa PKK-om, ozbiljno ugrožava poluge koje su nad civilima imali pučistički raspoloženi oficiri (a takvih nikad nije manjkalo). Sve to (i ta uspešna ekonomija) igra ulogu u ovim dešavanjima.

U svakom slučaju to ima veze sa drvećem (i zelenilom) koliko i sirijski džihadisti imaju veze sa demokratijom.


Boki, mene sada intrigira logika jednih Turaka, sekularnih ultradesnih koliko shvatam iz tvog pisanija, da stabilnu i upristojenu Tursku guraju u haos? šta je to, zbog svojih guzica, izmiče im mogućnost da sami kontrolišu sve protoke? da li je greška porediti te Ergenekonce sa recimo debeom iz Slobinih vremena?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:34 01.06.2013

Re: Na Balkanu

Srđan Fuchs
Boki, mene sada intrigira logika jednih Turaka, sekularnih ultradesnih koliko shvatam iz tvog pisanija, da stabilnu i upristojenu Tursku guraju u haos? šta je to, zbog svojih guzica, izmiče im mogućnost da sami kontrolišu sve protoke? da li je greška porediti te Ergenekonce sa recimo debeom iz Slobinih vremena?

Pazi kad se dobar deo nji' predstavlja kao levičari (kemalisti npr. a tu su i disfunkcionalne komunistička, razne radničke partije). Naravno da je zbog guzica onih koji su se smatrali vlasnicima Turske -- vojno-ekonomsko-birokratski-organizovanokriminalni kartel. Da, ima smisla, s tim što ovo traaaaaaje, verovao ili ne, ali od nešto malo pre nego što se imperija raspala i o nje preostala republika.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:44 01.06.2013

Re: Na Balkanu

kapiram šta pričaš, da je zemlja taman na pragu funkcionalne demokratije, a da ta ekipa pravi haos... zapravo, ako ne grešim i ne čitam pogrešno, tako ispada onda da ovo što smo videli po društvenim mrežama danas, navodno levičarsko, podržava antidemokratske tekovine u svetu?
nikvet pn nikvet pn 10:17 02.06.2013

Re: Na Balkanu

Bojan Budimac
Razgovaram sa svojim (bivšim) veterinarima, obojica zadrti kemalisti, o rezultatima izbora.


У ветеринарској ординацији политички разговор ? И то са страним држављанином ?!

Од доктора непрофесионално, од странца непристојно.

Bojan Budimac
Prestao sam da nosim naše životinje kod njih


Регуларно, легитимно. Стрпеће се животиње до политички подобног ветеринара.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:13 02.06.2013

Re: Na Balkanu

У ветеринарској ординацији политички разговор ? И то са страним држављанином ?!

Од доктора непрофесионално, од странца непристојно.

Gde si pročitao da se navedeno dešava u ordinaciji? Prijeteljevali smo van ordinacije, pozivali se međusobno na žurke, organizovali jedno društvo za zaštitu životinja itd. Tako da je tvoj komentar neumesno skakanje u zaključke.

Регуларно, легитимно. Стрпеће се животиње до политички подобног ветеринара.

Ne manjka veterinara u Bodrumu, tako da je tvoja briga, kao i ceo komentar, maliciozno neumesno skakanje u zaključke.
JJ Beba JJ Beba 15:49 01.06.2013

Direktebilder fra Istanbul

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:16 01.06.2013

Re: twitter

JJ Beba

Da, demokratija je stvarno u opasnosti JJ, ali ne kako to ovi što protestuju prikazuju. Socijalni mediji se opet pokazuju kao mač sa dve oštrice.

Na primer: Ova fotografija je jedno vreme deljena na fejsbuku (neki moji turski prijatelji su je 'šerovali'). Kada sam otkrio da je fotka nastala pre godinu dana na sasvim drugom kraju sveta, onaj ko je prvobitno okačio ju je skinuo.



Naravno, jasno raspoznatljiv natpis POLICIA je bio malo zmazan.

JJ Beba JJ Beba 16:39 01.06.2013

Re: twitter

Biljana 77 Biljana 77 16:18 01.06.2013

...

No, da sami učesnici protesta (makar onog na socijalnim mrežama) nemaju pojma o čemu se radi pokazuje tvit citiran u štampi, gde se neki Hilmi buni što se zbog trećeg mosta "ruši" Gezi park. Još i dodaje kako ne razume kako će treći most izgraditi na Taksimu (treći most je predviđen samo nekih 20 km severno, skoro kod ulaza u Crno more, naravno da mu nije jasno).


Najvolijem te virtuelne protestante.

Nego, kako beše? Burasi Türkiye.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:20 01.06.2013

Re: ...

Nego, kako beše? Burasi Türkiye.

Upravo tako!
Biljana 77 Biljana 77 16:26 01.06.2013

sad videh na FB link

za ovo?! Ima li išta od ovoga veze s mozgom (reportedly dead?) Pošto deluje mnoogo strašno.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:39 01.06.2013

Re: sad videh na FB link

Biljana 77
za ovo?! Ima li išta od ovoga veze s mozgom (reportedly dead i sl.?) Pošto deluje mnoogo strašno.

Čuj, ne bih se čudio da je u onom haosu neko i nastradao, ali "reportedly dead" je fenomenalna konstrukcija. Ne, nema mrtvih. Znalo bi se zasigurno da ima.

Drago mi je da moja generacija ex-pata sa balkanskih prostora sve kapira (jel' čudo?). Tako je moj prijatelj Mustafa (završio FDU u Beogradu) malopre u par rečenica (neprevodivih, zbog čisto lokalnih začkoljica, njegov turski je savršen) sjajno sumirao celu stvar -- kao glupost para-državnog kartela koji je gurnuo masu u protest of opportunity, ne bi li uhvatio vladu nespremnom. Dodajući da se trik ne može ponoviti.
Biljana 77 Biljana 77 16:41 01.06.2013

Re: sad videh na FB link

"reportedly dead" je fenomenalna konstrukcija

Da. Grozna manipulacija. No, na stranu...otkud tolika brutalnost policije u Turskoj? Mada, i ja lupetam. Gde pa nisu brutalni...
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:46 01.06.2013

Re: sad videh na FB link

Da. Grozna manipulacija

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:58 01.06.2013

Re: sad videh na FB link

Da. Grozna manipulacija. No, na stranu...otkud tolika brutalnost policije u Turskoj? Mada, i ja lupetam. Gde pa nisu brutalni...

Dvanaest godina je malo da se potpuno pređe put od zemlje u kojoj se sistematski gaze sva moguća ljudska prava (a policija prednjači u tome) do (sređene) zemlje u kojoj se to dešava samo povremeno.

Da se ovo dešava 30 godina ranije već bi imali leševe po ulicama (tako je uostalom izazvan puč 1980.)

No, moja dilema oko policije ostaje. Ko stoji iza tih iz aviona na prvi pogled kontraproduktivnih akcija i zašto? Ne verujem da vlada neće potražiti odgovore na ta pitanja.
natasavb natasavb 17:59 01.06.2013

Re: ...

Najvolijem te virtuelne protestante.


Juče sam pročitala veoma zanimljiv tekst na tu temu i sa većinom stavova iznetih u njemu se slažem.

Lažni aktivizam društvenih mreža
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:34 01.06.2013

Re: sad videh na FB link

No, moja dilema oko policije ostaje. Ko stoji iza tih iz aviona na prvi pogled kontraproduktivnih akcija i zašto? Ne verujem da vlada neće potražiti odgovore na ta pitanja.


računaš da su ti Vogonci tukli svoje? mislim već, ako imaju neku paradržavu, deep state? haos...
ciracirafm ciracirafm 09:20 03.06.2013

Re: ...

Da li u takav aktivizam spada i akcija pomoci Tijani Ognjanovic?
freehand freehand 16:46 01.06.2013

Videli smo i gluplje

Dakle, kao naglo probuđene sindikjalne vođe i srpsko radništvo 2001. onako lepo prikazane u "Profesionalcu"?
BigBadWolf BigBadWolf 17:28 01.06.2013

Re

Ne znam da li postoji vojska ekoloski osvescenija na svetu od turske. Evo, cak i dele maske narodu da ih zastite od policijskog suzavca.



Trenutno je glavna vest da je izmedju 500 i 1000 policajaca dalo otkaz zbog "brutalnosti svojih pretpostavljenih" i da isambulksa advokatska komora nudi besplatnu pravnu pomoc "zrtvama policijske brutalnosti". Koliko si upucen u ovo?
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:43 01.06.2013

Re: Re

BigBadWolf

Znam za vojsku koja "spasava narod" to se perfektno uklapa u to prizivanje vojnog puča (čudo da se niko nije bunio onomad kada je radi te kasarne u srcu grada posečen dobar deo šume od koje je napravljen Gezi park -- ekološka svest nije postojala ). I za advokatsku komoru znam, to je krenulo juče. Ta esnafska udruženja su uglavnom u rukama ili pod jakim uticajem para-državnog kartela.

Za ovo o ostavkama u policiji ne znam, proveravam.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:43 01.06.2013

Re: Re

Trenutno je glavna vest da je izmedju 500 i 1000 policajaca dalo otkaz zbog "brutalnosti svojih pretpostavljenih"

Potpuna laž, plasirana u ergenekon medijima. Isti medij je objavio i da će Erdoan dati ostavku (bili objavili i tačno vreme kada, uglavnom davno je prošlo).
BigBadWolf BigBadWolf 11:55 02.06.2013

Re: Re

I meni bilo smesno, nesto ne verujem da su turski policajci bolji od nasih, ali vest ima odjeka. Doduse, velike medijske kuce i dalje vrlo stidljivo izvestavaju o celom dogadjaju.
omega68 omega68 18:23 01.06.2013

Opa Bato

Tursko proleće?
Ako, ako, samo da ne sede na 'ladno
trener92 trener92 18:43 01.06.2013

"Video sam i gluplje"

Čini ti se,
pogledaj majstora



Hvala ti na odgovoru, malo mi je jasnije, iako ovo što kažeš :

Naime, očigledna brutalnost kojom su nasrnuli je svakako kontraproduktivna i pitanje je nije li to dolivanje ulja na vatru (usled nekog "sviča" lojalnosti) ili je, pak, "samo" skoro pa (bez)uslovni "refleks" ovdašnje inače brutalne policije kad su demonstracije u pitanju.


Da nije ono treće i najvažnije ( što nisi napisao ) ali mi zvuči kao mogućnost?
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 19:26 01.06.2013

Turci pričaju o ekstremizmu...

Nešto kao političari i kriminalci o moralu a pevačice o poštenju...džihad ratnici su ekstremisti po difoltu i ako se prže međusobno i glume demokratiju, super. Bravo za njih. Ne moram da čitam o tome ovde.

Pominje se presuđivanje glavnog vođe, mada dok presuda njihovog suda nije pravosnažna sve te presude okačite...o normirano poštansko sanduče

Trolovaću koliko mi vreme dozvoli, a pošto je kiša napolju + nogica u gipsu, nema mi druge
freehand freehand 19:45 01.06.2013

Re: Turci pričaju o ekstremizmu...

+ nogica u gipsu

Pih, zadnja...
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:48 01.06.2013

Taze

Prijatelj sa lica mesta kači ove fotke od pre 45 minuta. Uz status (ovaj put na engleskom): The party is over. In next 15 days we can expect well organized, full trottle 6.000.000 strong AKP meetings all over Turkey, in support to goverment. The wrong CHP move to take over the protest to their benefit will just strenghten the well organized goverment. Political counter strike is inevitable.





Dakle, niš', osim što neki malo divljaju:



Mrzi me da preuzimam i smanjujem fotke.
trener92 trener92 21:18 01.06.2013

Re: Taze

twitter

"BERNA ‏@Bastenova

Ugasili nam internet. U Besiktasu haos policija bije narod. Pune bolnice."

https://twitter.com/Bastenova

hm
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:09 01.06.2013

bolje da nema demonstracija

Edit


Bojan Budimac Bojan Budimac 21:24 01.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

vladimir petrovic


Kao i obično ima svakavkih komentara, uključujući i ovakve:

Just because there are elections doesn't mean Turkey is democratic. The government have declared war on secularism, freedom and anyone who doesn't agree with them, from atheists to homosexuals, from socialists to environmentalists. Just a couple of days ago the PM called secular Turkey founder Ataturk "a drunkard" among discussions of public alcohol bans. They are nothing but Muslim fanatics disguised in designer suits, hoping to turn the country into Iran.

These riots were long overdue...




Aham, Vladimire, slušam to (osim što i živim ovde) 13 godina i zamisli, ne vidim to.

Moj izazov da mi se ukaže na zakon, dekret ili bilo šta "islamističko" što je ova vlada za 11 godina na vlasti uradila stoji i dalje. Tako da, pokloni se i počni :)

Drugim rečima, jebe mi se za komentare, kada u najvećoj meri znam šta se dešava. Da, postoje paralelne realnosti, naravno, ali ponavljam, osim retorike poput ove u tom komentaru postoje i konkretne stvari, zakoni, odluke itd.

freehand freehand 21:46 01.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Just because there are elections doesn't mean Turkey is democratic. The government have declared war on secularism, freedom and anyone who doesn't agree with them, from atheists to homosexuals, from socialists to environmentalists. Just a couple of days ago the PM called secular Turkey founder Ataturk "a drunkard" among discussions of public alcohol bans. They are nothing but Muslim fanatics disguised in designer suits, hoping to turn the country into Iran.

These riots were long overdue...

Just because there are elections doesn't mean USA is democratic. The government have declared war on secularism, freedom and anyone who doesn't agree with them, from atheists to homosexuals, from socialists to environmentalists. Just a couple of days ago the PM called democratic USA George Washington "a drunkard" among discussions of public alcohol bans. They are nothing but capital fanatics disguised in designer suits, hoping to turn the country into Big prison.

These riots were long overdue...


Odakle ti samo ovaj bulšit?

ecce-florian ecce-florian 22:08 01.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Aham, Vladimire, slušam to (osim što i živim ovde) 13 godina i zamisli, ne vidim to.


Pa ako se tamo kod tebe na blogovima ne oglasi UKinTurkey pogledaj ovde na blogu, možda bude neki komentar od UKinSerbia. Nije za baciti, čini mi se da su i dalje na izvoru pravljenja informacija.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:15 01.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Edit
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:54 01.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Poznavaoci turskih prilika kažu da postoje uredbe i akta koje je AKP donela a koja nisu u skladu sa Ustavom.


Neka to prijave Ustavnom sudu Turske, biće presrećni da se time bave, ionako im je AK partija već bila na tapetu. Vladimire, prazne priče me umaraju "postoje uredbe i akta" -- ma gukni sokole koje? Kemalisti bre, prijavljuju svaki jebeni zakon koji prođe parlament (često i njihovim glasovima) kao neustavan :)))

The economy is still growing, but concerns about religious interventions, political repression – and above all the Kurdish peace process – cloud Turkey's horizons

Pa malo je babe i žabe, naime, upravo oni koji prave ovaj haos su protiv mirovnog procesa sa PKK-om (ne postoji Kurdish peace process, jer to nije etnički sukob).

Mislim, stvarno su kompleksna pitanja i mnogo ih je, a prevazilaze okvir ovog bloga. Ne znam šta ti je "sekularna razina" u republici u kojoj su od osnivanja imami na platnom spisku države, a manjine definisane isključivo po religiji kojoj pripadaju.

Spoljna politika ove vlade je OČAJNA i tzv. Davutoluova doktrina 0 problema sa susedima je doživela totalan poraz.

Poređenje sa Čileom ti je jaaako off. Ti ne razumeš osnovnu stvar, a to je da para-državni kartel od 2003. planira kako bi da se kurtališe ove vlade, koja je osvojila tri izbora [a zahvaljujući postepenom političkom pobedom (ne može se reći i konačnom) nad političkim uplivom armije poslednje je dobila sa 50% glasova, dobro, jedan % manje]. Dakle, politički sasvim obrnuto od Čilea. Nema indicija da bi AKP mogla ostati na vlasti i 5 minuta duže posle gubitka izbora. E to je ono što žulja opoziciju, jer svi zajedno (ultranacionalisti/fašisti, kemalisti, Kurdi) ne mogu da dobace 30%, pa bi malo na ulicama da smenjuju vlast, a super bi bilo kad bi vojska to umesto nji'.

Znaš, nisam ja ovde od kada je ova partija na vlasti. Dve godine sam živeo pod prethodnom, Edževitovom, vladom i dobro sam svestan koje su slobode osvojene i koja atmosfera (straha) je vladala (jbte, niko nikad nije pričao o politici osim u uskom krugu šapatom, samo se fudbal slobodno diskutovao).

Nemam ja ništa protiv toga da AKP izađe, nakon ovih demonstracija, još jači.


Viš' ja bih najviše voleo da AK partija dobije sebi dostojnu opoziciju. Ovo na političkom tržištu je bezidejna grupa istrošenih korumpiranih političara bez vizije (doduše viziju nemaju ni njihovi birači). To bi bilo zdravo. Međutim, od govna ne možeš napraviti pitu, pa ni od kemalizma liberalno demokratsku partiju.
blogovatelj blogovatelj 04:39 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Bacih pogled na britanske medije i naslovi nisu baš blagi versus sadašnje turske vlasti. Niko ne pokazuje iznenađenost i nepotrebnost da se čuje "vox popoli".


CBC radio pre pola sata javlja da se demonstranti već treći dan bore protiv islamističke vlasti.
Ako mejdžor kanadski medij tu vlast naziva islamističkom, može da se nasluti da će demonstracije da potraju i da sranje neće da se smanjuje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:43 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Edit
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:21 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

CBC radio pre pola sata javlja da se demonstranti već treći dan bore protiv islamističke vlasti.
Ako mejdžor kanadski medij tu vlast naziva islamističkom, može da se nasluti da će demonstracije da potraju i da sranje neće da se smanjuje.

Hmmm, ova vlada je u stranim medijima prešla put od (ponekad izuzetno) "islamističke" preko "umereno islamističke" do "vlade partije sa islamističkim korenima" [pošteni novinari, a to je retka sorta, su se suzdržavali od (u principu nepotrebne) kvalifikacije], da bi sada, eto, na CBC-u bila vraćena korak-dva nazad :))) Mislim, da su im procene pogrešne i da će se protest osuti, ako već nije (ne znam, sad sam pri prvoj kafi, da je bilo nečeg velikog znao bih jer je Fu uključila TV).

Oni koji su izašli misleći da brane drveće mogu da uračunaju sebi to kao pobedu protiv vlasti, a oni koji su izašli da ruše vladu će se vratiti kućama sa grkim ukusom u ustima, kad vide da su ostali sami :))) Ako već nisu...

Evo bivša mi gazdarica (vlasnica firme za koju sam radio), koja, uzgred nimalo nije naklonjena vladi (i bila je na protestima i bila je vrlo napaljena), je malopre okačila frišku fotku iz Gezi parka



Već je i smeće pokupljeno.
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:19 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Moje usputno viđenje: čini mi se da se Turska, od kako je AKP na vlasti, udaljila od EU, više nego što je to bio slučaj pre nje.

Pa to ti je potpuno pogrešno viđenje.

Naime, ni to nije tako jednostavno. Međutim, aj' da probam da objasnim. Turska je verbalno za EU od kad ista postoji. E sad, serija vlada je deklarativno bila za EU, a da prstom nisu mrdnuli u tom pravcu (govorim najvećma o devedesetim).

Prve stidljive korake su napravile vlade Mesuta Jilmaza i Edževita početkom dvehiljaditih, vrlo stidljive, ali bitne.

Erdoan dolazi sa EU pričom big time. Da ne ulazim u previše detalja samo da kažem da je on 2003. insistirao na tome da će Turska ispuniti kopenhaške kriterijume do kraja 2005. (otpor Nemaca i Francuza, klasika). To se i desilo -- Turska je prošla kopenhaške kriterijume krajem 2005. Tada je pridobio ogroman deo liberalnih intelektualaca na svoju stranu, jer promene su bile jako dinamične. Ponavljam zilion prethodnih vlada je samo blebetalo o EU, a u suštini ne mičući prstima. (izgubio je dosta tih liberalnih, po mom mišljenju, zbog njihovog neshvatanja da se protiv para-državnog kartela ne može head on i da se za menjanje ustava koji je napisala vojna hunta 1982. mora sačekati trenutak kada je tlo sigurno)

Pregovori su počeli, a onda se dešava serija događaja, koji ti daju (pogrešan) utisak. Desila se primena (imbecilnog) Ananovog plana na Kipru i (imbecilno) primanje grčkog dela Kipra u EU. Pritisak pučista na vladu raste, da bi eskalirao u proleće 2007. To, fakat, usporava pregovore.

Što se tiče Kipra, koji nije baš jednostavno pitanje, moram da kažem da je ova vlada bila spremna na uslov koji je EU postavila glede istog -- da otvori luke i aerodrome za njina vozila -- uz mali reciprocitet da se to isto učini sa severnokiparskim lukama i aerodromom (taj severni Kipar, da podsetim, je na Ananovom referendumu, za razliku od grčkog dela, glasao ZA ujedinjenje ostrva). Otpor takvoj ideji je bio ogroman sa obe strane granice (van -- EU, unutar -- kemalisti i fašisti).

Još da dodam u vezi Kipra. Sva je prilika da bi ga se ova vlada (u to vreme, sada su se mnoge stvari promenile -- šifra prirodni gas) najradije kurtalisala. Međutim, to je jednostavno bilo nemoguće, kada svaki oficir od pukovnika na više, koji drži do sebe, ima vilu na severnom delu Kipra, a kriminalnoorganizovani deo para-državnog kartela tretira tu teritoriju kao svoj Las Vegas (kockanje dozvoljeno tamo).

Upravo u vreme tog pučističkog pritiska ti u Turskoj imaš najveći stepen entuzijazma (naročito među AKP glasačima) za EU. Naime, većina je shvatila da bi kakva-takva demokratija (makar samo taj izborni deo) bila sigurnija u okviru EU (ne bi svaki general kome se ne digne mogao da planira i radi na izvođenju puča).

Posle toga dolazi SEKA, pa kriza koja trese EU sada. To je naravno doprinelo splašnjavanju entuzijazma (kako kod naroda, tako kod vlade). No, neistina bi bilo kada bi se reklo da se od tog puta odustalo.

E sad, ono što se meni dopadalo u turskoj EU retorici (za razliku od srpske) da nema blebetanja o nemanju alternative, nego je "aj' se mi sredimo sebe radi, pa ćemo videti."

Dakle, da zaključim, Turska nikad nije bila bliže EU nego za vreme jednog dela vladavine AKP, unutrašnji i spoljašnji događaji su doveli do toga da se valjaju floskule i utisak koji imaš. No, to su opet zamarajuće priče, jer postoje vrlo konkretne stvari kao što su zakoni i odluke (tako da je to da li se "približava" ili "udaljuje" merljivo).

Malo ću se našaliti, ali kada je AKP došla na vlast, svet je obišla jedna fotka sa proslave nacionalnog praznika Turske, gde se vide generali sa fino doteranim suprugama, gologlave odnosno sa lepim frizurama, a i rukovodstvo AKP čije supruge su u burkama, odnosno maramama i slično. Početak XXI veka. Usput, ne vole ljudi ni kada na univerzitetima vide studentkinje u burkama, suprotnom Ataturkovom amanetu...


I ja ću se malo "našaliti"... Misliš na ovaj Ataturkov amanet? (na slici Mustafa Kemal Ataturk sa suprugom Latife)



A sad ozbiljno, ponavljam po x-ti put na ovom blogu. Gade mi se svi koji se prepucavaju preko ženskog tela, bilo da hoće da ga pokriju silom, bilo da hoće da ga otkriju silom. Diskusija o kodu oblačenja u 21. veku mi je zaista
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:51 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Pižon
vide studentkinje u burkama

Ovo bi bio edit, ali želim da primetiš (i da svi primete).

Vladimire, ne znam da li je ovo tvoj ljubazni bezobrazluk ili nezavidno neznanje. Mislim da je ono prvo, jer verujem da znaš razlike između marame, hidžaba, abaje, čadora i burke (kao i to da su burke isključivo avganistanska tradicija).

Dakle, Vladimire, molim te učini dodatni intelektualni napor i na baljezgaj o burkama u Turskoj.
maksa83 maksa83 11:29 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Kipra, a kriminalnoorganizovani deo para-državnog kartela tretira tu teritoriju kao svoj Las Vegas (kockanje dozvoljeno tamo).

Može malo o tom paradržavnom kartelu? (Minus ono što ima na Wikipediji, to sam pročitao).

Dakle ko, šta, zašto, i sve o tome.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:01 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Dakle ko, šta, zašto, i sve o tome.

pretekao si me,makso.

ja kao nešto istraživao, ali se gubim u mračnim kutkovima neta
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:28 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

maksa83
Dakle ko, šta, zašto, i sve o tome.

Zilion knjiga (vrlo različitog kvaliteta) je napisano na temu. Ja sam ovde pisao dosta o istragama koje su otvorene posle pronalaženja jednog kašea oružja (mnogo ih je pronađeno od tada) 2007. i prvih hapšenja početkom 2008. Tada je ono što su Turci do tada zvali deep state dobilo ime, koje navodno sami učesnici projekta koriste, Ergenekon.

Postoje dve škole mišljenja o poreklu para-državnog kartela.

[uzgred, ja to nazivam tako, zato što mislim da termin, koji je Nenad Dimitrijević prvi upotrebio glede srpske deep state, a Miloš Vasić ga upotrebljava u knjizi Atentat na Zorana, savršeno odgovara ovoj (društvenoj) pojavi -- sprezi/spregama delova tajnih službi, kriminala, (delova) državne birokratije, (delova) ekonomske elite, (delova) medijskih poslenika i akademije, (delova) političke elite i na kraju (delova) aparata prinude i bezbednosti. Mislim, glupo mi je da koristim engleski naziv pojave, a još gluplje da ga prevodim]

Te dve škole se, u principu ne isključuju, ali su ipak različite.

Jedna je da sadašnji para-državni kartel vuče kontinuitet još od Komiteta unije i progresa, čitaj mladoturaka, a druga je da je to "samo" turski Gladio (ili kao na ovoj viki odrednici civilni deo Gladia).

Šta god da je tačno glede porekla kartela istorija moderne Turske, a naročito pripreme i egzekucije vojnih pučeva protiv legalno izabranih vlada, bi mogla da se napiše kroz prizmu akcija para-državnog kartela. [Zavisi kako se broji, ali neki koncenzus je da je bilo 3,5 vojna puča (1960. 1971. 1980. i ona "polovina" je tzv. postmoderni puč 1997. protiv Erbakanove vlade kada vojska nije direktno preuzela vlast] Nešto od te istorije sam ja stisnuo u ovaj tekst.

[digresija] Ne verujem da puno ljudi zna da se medijska priprema za puč protiv Menderesove vlade (1960.) bazirala na, treba li reći potpuno van mozga, pričama da vlada, pajz sad, kidnapuje kemalističku mladež (članove i simpatizere CHP) i od njih, pajz sada, pravi kobasice... (druga grana priče je bila da ih ugrađuje u asfaltne puteve)...

Novinari koji su valjali te... ne znam kako da ih nazovem, "laži" zvuči eufemistički, su napredovali u karijerama i nikad nisu bili pitani za te priče, koje su, logično, umrle odmah posle puča.[/digresija]

Bulent Edževit je negde drugom polovinom sedamdesetih postao svestan postojanja para-državnog kartela i to pomenuo (prvi put) u javnom govoru. No, brzo se uverio da je to too big to fail i odustao (bio ubeđen da odustane?) od istrage. Da se kojim slučajem istraga dogodila, možda bi Gladio kao internacionalni NATO fenomen bio otkriven nekih 12-tak godina ranije nego što je Feliče Kason nagazio na to u Italiji.

Priče o para-državnom kartelu su bile, je li, odbacivane kao "teorije zavere". Tako je 8000 (osam hiljada) nerešenih političkih ubistava od 1980. do dvehiljaditih i raznorazni terorizmi i nepodopštine bilo proglašavano "izolovanim slučajevima" i uopšte to je bilo nešto o čemu se samo šaptalo u društvu onih u koje imaš puno poverenja.

Onda je 1996. ponovo para-državni izbio na površinu kada se ibarska magistrala desila veoma šarenom društvu: ex šefu istanbulske policije, međunarodno traženom ubici i narkodileru (istovremeno vođi Sivih vukova, gladio paramilitaraca), njegovoj starleti koja se takođe bavila profi ubistvima -- oni su poginuli -- jedini preživeli je bio kurdski war lord i istovremeno poslanik parlamenta. Slučaj je poznat kao Susurluk skandal (po mestu gde se nesreća desila)

Erbakanova vlada je grmela da će prevrnuti i nebo i zemlju da dođe do dna ovog zanimljivog slučaja, a onda joj se 28. februara 1997. desio puč

Para-državni kartel se ponovo vraća u domen "teorija zavere" sve do pomenutih istraga počev od 2007., hapšenja, završenih i ongoing suđenja.

Većina autora upućenih u materiju (novinar, a odnedavno i poslanik, Šamil Tajar je posvetio život istrazi pojave) se slažu da su te istrage, hapšenja i suđenja, tek zagrebali vrh ledenog brega.

Materija je izuzetno kompleksna (ka'em knjige pisane) i teško je dati precizne odgovore i taksativno nabrojati odgovore na tvoja pitanja. Nadam se da ovo barem malo pomaže...
maksa83 maksa83 13:35 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Materija je izuzetno kompleksna (ka'em knjige pisane) i teško je dati precizne odgovore i taksativno nabrojati odgovore na tvoja pitanja. Nadam se da ovo barem malo pomaže...

Pomaže, hvala. Tako nešto sam naslutio - neka varijanta ovdašnjeg paradržavnog aparata spregnutog sa DB-om, ali kompleksnija srazmerno turskoj istoriji i veličini.
Sepulturero Sepulturero 14:04 02.06.2013

Re: bolje da nema demonstracija

Bojan Budimac
Pižon
vide studentkinje u burkama

Ovo bi bio edit, ali želim da primetiš (i da svi primete).

Vladimire, ne znam da li je ovo tvoj ljubazni bezobrazluk ili nezavidno neznanje. Mislim da je ono prvo, jer verujem da znaš razlike između marame, hidžaba, abaje, čadora i burke (kao i to da su burke isključivo avganistanska tradicija).

Dakle, Vladimire, molim te učini dodatni intelektualni napor i na baljezgaj o burkama u Turskoj.


Владимир је крив само зато јер не прати западне медија са довољном дозом критичности. Овде практично нико не зна ову разлику.
trener92 trener92 00:15 02.06.2013

Klasičan primer


Kad već pominješ "mreže"
to se lakše napalimo
javascript:;
I kad sam već citirao onu žensku sa tvitera ( pa sam stavio hm" jer mi je bilo prilično mutno sve ono što je pisala, nije na odmet podeliti i ovde jedan detalj, ( da te citiram)


"Izveštači" sa "lica mesta" imaju dosta mašte, ističe se na srpskom neka Bernova...

BERNA ‏@Bastenova 12h

1000 policajaca dali otkaz. Ostali rade ovo..... #occuppygezi

]pic.twitter.com/0OhHICpq8U

A onda se nađe i odakle fotografija potiče

Beware of Boat Propellers…The Hidden Danger

Što ide u prilog onome o čemu si pisao.
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:08 02.06.2013

Re: Klasičan primer

BERNA ‏@Bastenova

Ako čovek izdrži kič-paradu kojom je dekorisala svoju tvit stranu, dovoljno je da pogleda koga ta dama(?) prati na tviteru pa da pobegne odande glavom bez obzira. E sad, ona ima preko 4K pratilaca. Četiri soma somova koji će poverovati šta god Berna u svojoj kretivnosti proda za istanbulske demonstracije nije malo.
trener92 trener92 01:44 02.06.2013

Re: Klasičan primer

Četiri soma somova koji će poverovati šta god Berna u svojoj kretivnosti proda za istanbulske demonstracije nije malo.

Da, baš somovi, vidim da su se mnogi popalili k`o mali majmuni,to se retvituje,to se navija, "baci i za mene kamen" i u tom stilu.Jbg to ti je ono, nemoj da sumnjaš u ono što ja kažem, bezuslovno veruj u ono što napišem. Ali to je već poznata biljka, vrlo lako se prima na ovo tlo.
ed_novipazar ed_novipazar 01:59 02.06.2013

A tek fake!

Bojan Budimac Bojan Budimac 10:26 02.06.2013

Re: A tek fake!

ed_novipazar

Link za tebe Ed, a i ostali mogu nešto ukapirati na tom linku (17 laži valjanih preko socijalnih mreža)
hajkula1 hajkula1 12:47 02.06.2013

Zapetljano

Poslednje što pamtim o političko-ekonomskoj situaciji u Turskoj je da su otplatili spoljni dug i da su postali investitori, a ne dužnici, u MMF-u.


Prva grupa kurdskih boraca koji napuštaju Tursku, prema dogovoru o okončanju 29-godišnjeg sukoba sa Ankarom, stigli su u oblast Harur u Iračkom Kurdistanu...

Borce, koji su bili naoružani "kalašnjikovima", lakim mitraljezima i raketnim bacačima, srdačno su dočekali članovi PKK bazirani u Iraku...

Oko 2.000 boraca iz Turske se povlače pešice, putujući kroz krševitu pograničnu zonu kako bi stigli do bezbedne oblasti u Iračkom Kurdistanu, gde će se pridružiti hiljadama boraca koji su već tamo...
Kurdski pobunjenici počeli su 8. maja da se povlače iz Turske u uporišta u severnom Iraku, a to je prvi vidljivi znak da bi krhki razgovori koji se vode već mesecima izmedju turskih vlasti i PKK mogli da dovedu do okončanja gerilskog rata u kojem je poginulo 45.000 ljudi...


Bojane, hvala na tekstu. Meni se u startu nisu dopali protesti u Istanbulu, zbog živih asocijacija na proleće. Doduše, ne podnosim nakaze staklenih poslovnih zgrada, tržnih centara, seču drveća i takoto, niti mi se dopada ideja da gradovi postaju metal-staklo-beton kopije jedni drugih, dok se ono što je prepoznatljivo, što je duša, ruši. Uništavanje traje već dugo a jednom mora da se stane s tim. (Pokušavam da obujem cipele jednog Istanbulca, tj Istanbulke.)

Saobraćaj u Istanbulu je noćna mora. Širina saobraćajnica je nasleđena a grad se proširio, stanovništvo se uvećalo.
Kažu da seku park-šumu da bi rekonstruisali, meni to liči na neistinu. To je proširenje, to je novogradnja na parkovskoj površini. Kako čitam, seče se- tj seli se drveće da bi tu nikao novi tržni centar, a on će još uvećati gužvu na i oko Taksima, sem što u tom kvatu smanjuje zelenu površinu. A jednom mora da se kaze DOSTA.
Bar mlađima je sigurno dosta aginskog sistema, što je makar od malecnog uticaja da se pridruže demonstracijama.
Rast BDP je naravno za pohvalu, 300 puta Da li se ko pita kako je običnim ljudima, na primer, koliko se i da li se poboljšao život na selu? Kakav je i šta se promenilo u socijano-penziono-zdravstvenom sistemu?

A što nisam čistog srca uz demonstrante? Zbog proleća.

Gore, prvi citat, govori sam za sebe.

Što se drugog citata tiče, razumela sam da se naoružane snage koncentrišu.

Bojan Budimac Bojan Budimac 15:00 02.06.2013

Re: Zapetljano

Kažu da seku park-šumu da bi rekonstruisali, meni to liči na neistinu. To je proširenje, to je novogradnja na parkovskoj površini. Kako čitam, seče se- tj seli se drveće da bi tu nikao novi tržni centar, a on će još uvećati gužvu na i oko Taksima, sem što u tom kvatu smanjuje zelenu površinu.

Hmmm, dosta je dezinformacija vezanih za tu priču o šoping centru. Naime, prema planu, koji ja pamtim od pre godinu dana (u vreme javne rasprave), jedna kasarna (ovo zvuči brutalno, ali polako...) iz osmanskog perioda, dakle ništa staklo/gvožđe/beton, bi bila ponovo podignuta na mestu koje nema veze sa Gezi parkom nego se nalazi na kraju Istiklal džade (ono kad ideš prema Taksimu, pa ti sa leve strane pukne praznina na kojoj je i tramvajska okretnica). Namena te zgrade nije ukucana u kamenu projektom, mož' da bude šoping centar u prizemlju, a stambeni deo na spratovima, mož' da bude muzej. U svakom slučaju, kad se radi o tom toliko izvikanom šoping centru izgradnja te zgrade je vraćanje u prethodno stanje, a ne uništavanje.

Gezi park (odnosno jedan njegov deo) se prekopava isključivo tunela radi.

Mislim OK je da se ti i ko god hoće stavlja u cipele Istanbulaca, no problemo. Samo je pitanje kako to da su se Istanbulci tek sada setili da ga brane, a kada je demokratska procedura bila u toku nikome nije padalo na pamet da se buni i/ili pritisne svoje predstavnike vlasti u gradskom parlamentu (CHP, odnosno kemalsiti, bi bili srećni da mogu da se uskopiste sa sve podrškom naroda protiv bilo čega što predlaže vladajuća partija). Ponavljam tri meseca javne rasprave, mislim JA znam za to jer se na TV-u mnoooogo raspravljalo, a ja ne gledam TV :)))) Ne smatrateli vi što nosite istanbulske cipele da je malo čudna ta želja za vaninstitucionalnim odlučivanjem?

Drugo. Javlja mi prijateljica da se u srpskim medijima gradonačelnik Istanbula proglašava bledunjavim, nesposobnim i nezainteresovanim likom. Khmmm... Kadir Topbaš (arhitekta po obrazovanju) je jedini gradonačelnik Istanbula u istoriji grada izabran dva puta sukcesivno na tu funkciju na direktnim izborima.

Između ostalog taj nezainteresovani gradonačelnik je pošumio u i oko Istanbula 1500 dunuma (dunum = 1000m kvadratnih), dakle 150 hektara (sorry Makso, lupih tamo kod tebe na FB-u deset puta manje) GODIŠNJE (sedam godina je načelu grada pa računajte). Dakle, teško da se može optužiti za neki drvocid.

Možda to ne izgleda tako, ali postoji veoooooma mnogo stvari u ovdašnjoj vladi za koje mislim da su loše, da nisam saglasan sa njima. Samog premijera sam na blogu često nazivao kabadahijom itd. itd. Međutim, kada je Istanbul u pitanju, njegova ljubav prema tom gradu, koja se oseti kad god ga pomene, me čini prilično ubeđenim da ga neće naružiti. (on je bio jedan od najuspešnijih gradonačelnika, koji je većini Istanbula obezbedio da im iz vodovoda curi voda, a ne braon sluz)

***
Da li se ko pita kako je običnim ljudima, na primer, koliko se i da li se poboljšao život na selu?


Pita se i da su sutra izbori ta ista partija bi osvojila vlast, pre svega zahvaljujući glasovima Anadolije (kako gradova, tako sela) i turskog Kurdistana.

Kakav je i šta se promenilo u socijano-penziono-zdravstvenom sistemu?


Pa svojevremeno je bilo dosta protesta, kada je, u skladu sa liberalno-kapitalističkom ideologijom, državnim službenicima starosna granica za peMziju pomerena sa 40 (žene) i 45 (muškarci) negde bliže ka 60 (reče li neko Dembelija?) Nastavnici su prednjačili u tom halakanju

Državne i privatne bolnice i klinike su izjednačene. Ko je zdrastveno osiguran mož' u jedne ili druge. Država izmiruje dug privatnicima. Komšija Hasan mi se koliko pretprošle nedelje "pohvalio" da je išao u privatnu bolnicu (neki prblem sa uhom), a kad ga već spomenuh i on se pre dve godine prelomio i počeo da hvali ovu vladu [inače je Egej tradicionalno kemalistički kraj uz nešto fašista (sad nam je predsednik opštine fašista - MHP). Šta je u pitanju? Pa njegov tridesetpetogodišnji sin koji od rođenja pati (ne znam dijagnozu) od nekog sindroma (mentalno je na nivou je deteta od pet godina) je dobio "penziju" 500 lira mesečno (oko 250 evra).

Kao što sam već pisao ovo je čudni i jedinstveni amalgam liberalnog kapitalizma i društveno odgovorne politike. Daleko je od meda i mleka, koji se možda mogu pričiniti, ali ide na bolje sa mnogo mesta za popravke (ne uživaju svi taj rast BNP niti u jednakoj proporciji da tako kažem).

PKK se povlači, fullstop. Jes' to sve rovito, ali se povlači.


hajkula1 hajkula1 14:11 04.06.2013

Re: Zapetljano

Bojan Budimac

Hmmm, dosta je dezinformacija vezanih za tu priču o šoping centru.

-jedna kasarna (ovo zvuči brutalno, ali polako...) iz osmanskog perioda... bi bila ponovo podignuta na mestu koje nema veze sa Gezi parkom nego se nalazi na kraju Istiklal džade (ono kad ideš prema Taksimu, pa ti sa leve strane pukne praznina na kojoj je i tramvajska okretnica).
Izgradnja te zgrade je vraćanje u prethodno stanje, a ne uništavanje.

-Gezi park (odnosno jedan njegov deo) se prekopava isključivo tunela radi.

- cipele Istanbulaca,
Samo je pitanje kako to da su se Istanbulci tek sada setili da ga brane... ... Ponavljam tri meseca javne rasprave... Ne smatrateli vi što nosite istanbulske cipele da je malo čudna ta želja za vaninstitucionalnim odlučivanjem?

- gradonačelnik Istanbula - posumljavanje
- da im iz vodovoda curi voda, a ne braon sluz)

Kakav je i šta se promenilo u socijano-penziono-zdravstvenom sistemu?


- državnim službenicima starosna granica za peMziju pomerena sa 40 (žene) i 45 (muškarci) negde bliže ka 60 (reče li neko Dembelija?)

Kao što sam već pisao ovo je čudni i jedinstveni amalgam liberalnog kapitalizma i društveno odgovorne politike. Daleko je od meda i mleka, koji se možda mogu pričiniti, ali ide na bolje sa mnogo mesta za popravke (ne uživaju svi taj rast BNP niti u jednakoj proporciji da tako kažem).

PKK se povlači, fullstop. Jes' to sve rovito, ali se povlači.


Amalgam

Bojane, rekoh ti da me asocira na proleće i da mi se zato ne sviđaju demonstracije ma koliko bile opravdane i razumljive, jer razloga za proteste ima a povod može biti bilo koji od njih.
Ja proleće doživljavam negativno, od lošeg su dobijali gore.

Što se konkretno Turske tiče, pominješ mi penzije državnih službenika.
Kakva je situacija sa penzijama većine ljudi, koji su zaposleni (bilo kod privatnika, bilo u stranim firmama, ili nekim drugim -bilo kojim firmama, poljoprivrednim kombinatima...) ili su samozaposleni. Koliko godina treba da uplaćuju da bi ostvarili pravo na penziju, odnosno ima li neka starosna granica i za njih? Odnosno ima li penzije u Turskoj ili je to privilegija državne administracije? (Znam da ima penziju vojska, policija, kažeš državni prosvetari, državni medicinari...)

Taj deo priče mi je nejasan. Negde 80-i-neke viđala sam dosta stare ljude da rade, neko je odgovorio na moj komentar - oni nemaju penziju, (oni-Turci). Prošlo je prilično godina od tada, nisam imala relevantne osobe da se raspitujem pa evo da te iskoristim

Koliko je dostupna penzija?

Kažeš, ko je zdravstveno osiguran - jednako mu je dostupno i državno i privatno lečenje. A KO je zdravstveno osiguran? Ima li besplatno-obavezno osiguranje u Turskoj (deca, trudnice, stariji, bolesni od nekih bolesti, neke socijalne strukture - siromašni...)?

Školstvo - obavezno, besplatno, pristupačno?
Sepulturero Sepulturero 14:10 02.06.2013

А Сирија?

Одличан пост, Бојане, али ми још увек нису јасни разлози зашто су западни медији, бар неки од њих, против Ердогана. Онако рефлексно да подржавају свако "пролеће" или им није довољно кооперативан у вези Сирије?

Додао бих да су коментари одлични само ми је мало жао што се исти такви не појављују када треба да се раскринкају још веће лажи и обмане о Србима, част изузетцима.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:45 02.06.2013

Re: А Сирија?

али ми још увек нису јасни разлози зашто су западни медији, бар неки од њих, против Ердогана. Онако рефлексно да подржавају свако "пролеће" или им није довољно кооперативан у вези Сирије?

Uh, mislim, ne znam za sigurno, da su razlozi različiti od medija do medija. Ne verujem da je nekooperativnost u vezi Sirije u pitanju, jer je kooperativan i previše.

Mislim taj izraz "proleće" koji se odmah prišljamčio ovome govori dosta o odsustvu mozga, pristojnosti i poštenja u onih koji bi da "ušablone" događaje. Aj' da prihvatim taj izraz za arapske pobune/revolucije. Ti ljudi tamo (pre svega mislim na relativno autentične pokrete -- Tunis & Egipat) su pravili proleća da bi došli do makar IZBORNE demokratije. To je odaaaavno osvojeno u Turskoj, te ko god poredi Erdoana i Mubaraka je idiJot, as simple as that. Turska demokratija može imati problema sa participatornošću u demokratskom procesu, ali, iako deo odgovornosti za to može da se pripiše Erdoanu i njegovom stilu, najveći deo te odgovornosti je na anti-protivnoj a sadanećunikakojahoću nesposobnoj opoziciji.

Ja mislim da Zapad zazire od Erdoanovog (sada već raspadnutog u param-parčad) pokušaja da vodi malo nezavisniju spoljnu politiku u regionu. Vrhunac njegovog i Lulinog "bezobrazluka" je bio kad su na tajnu molbu Obame napravili dil koji SAD nisu bile u stanju sa Iranom i onda dobili vrlo javne packe.

Kad pogledaš, priče o njegovoj autokratiji (ako se izuzmu oni neokonski manijaci poput Majkla Rubina i sličnih budaletina, koji ovo ovde nazivaju "islamo-fašizmom" od prvog dana AKP vlasti) su baš nekako krenule tada jače, a posle Mavi Maramare još jače.

Oslobađanjem 10 meleardi dolara godišnje koliko je država palila na sukob sa PKK-om, da ne govorim o ukidanju te poluge (PKK-om su manipulisale sve moguće tajne službe, uključujući para-državni kartel) Turska dolazi u situaciju u kojoj je mogućnost nezavisnosne spoljne politike još veća. Proglašenje onoga koji je do toga doveo (pre svega ekonomijom) može biti preventivna mera, da ako pređe dozvoljenu granicu i bude predmet promene režima, ne mora da se bar medijski pravi 180 stepeni zaokret.
tsunade tsunade 14:19 02.06.2013

e ovo sam čekala

ovo sam čekala. nemam puno vremena ovih dana pratim vesti. samo površno i uglavnom ekonomiju tipa domaću i američku. ali videla sam pičvajz. i baš sam se pitala dal da ti uputim privatnu poruku da mi objasniš o čemu je reč ili da te javno isprozivam da nas informišeš. uostalom to je tvoja dužnost

i eto, pročitao si mi misli. sjajan si ko i uvek.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:55 02.06.2013

Re: e ovo sam čekala

tsunade

Služim blogu
Hvala
bolid1 bolid1 21:27 02.06.2013

Re: e ovo sam čekala

E, i ja da kazem nesto za Dnevnik.

U Turskoj sam bio cetiri puta, nikad turisticki, uvek na treninzima nekim i razmenama, hocu reci, nista Kusadasi, Marmaris i ostala cuda. Prvi put je bilo Ankara, a odatle Avanos (selo u Kapadokiji)...drugi i treci put Istanbul + Izmir (neko selo pored, al' prekomplikovanog imena za instant pamcenje), jednom bila Antalija, sastanak neki, uglavnom hotel video za dva dana sastancenja.

Svaki put mi je Turska ostavila utisak sredjene drzave u kojoj se zna sta i kako funkcionise...ok, meni cudno, nekad ne mogu bas da ukapiram zasto nesto mora tako, ali, kad ga uradis kako ti kazu, bude sve ok i nema iznenadjenja.

Gledam po FBu opet, od 10ak ljudi iz TR koji su mi medj prijateljima i sa kojima komuniciram, jedan se lozi na proteste, ostali mudro cute i ne pominju mnogo, a ima ih sa raznih strana i nauka...na mom uzorku 1/10 shvata proteste ozbiljno, ostali se sklonise i nikom nista.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:27 02.06.2013

Re: e ovo sam čekala

bolid1
Avanos (selo u Kapadokiji)

Lepa grnčarija se tamo pravi :)


Svaki put mi je Turska ostavila utisak sredjene drzave u kojoj se zna sta i kako funkcionise...ok, meni cudno, nekad ne mogu bas da ukapiram zasto nesto mora tako, ali, kad ga uradis kako ti kazu, bude sve ok i nema iznenadjenja.


Kapiram utisak. Ja ne bih išao tako daleko da je nazovem sređenom državom (ima se poraditi na tome). Međutim, lako bih se saglasio da je sređenije društvo. Naime, s obzirom da nije bili izloženo soc. eksperimentima u vidu socijalizma i samoupravljanja društvo je održalo hijerarhijsku strukturu u kojoj manje-više svako zna svoje mesto.

Gledam po FBu opet, od 10ak ljudi iz TR koji su mi medj prijateljima i sa kojima komuniciram, jedan se lozi na proteste, ostali mudro cute i ne pominju mnogo, a ima ih sa raznih strana i nauka...na mom uzorku 1/10 shvata proteste ozbiljno, ostali se sklonise i nikom nista.


Zanimljivo. Moji inače vrlo neaktivni turski FB frendovi, uglavnom exkolege sa radnih mesta u Istanbulu, ali nešto i ovdašnjih bodrumskih (no, oni su svi exIstanbulci), je "podivljalo" od napaljenosti na proteste.

Baš malopre kažem Fu da mi je u neku ruku drago zbog toga, jer su se pokrenuli. Mislim, ta cela ekipa (osim jednog, ali taj je egzemplar za sebe)* je toliko apatična i apolitična da mi je drago da su pomerili dupe, pa makar bilo i u totalno pogrešnom smeru i pravcu. No, sve se bojim da će to biti once in a lifetime angažman.

---------
* Kapitalista koji ima firmu koja proizvodi čamce, jedrilice i jahte, jak simpatizer (ako ne i član) Radničke partije, čiji predsednik, Dou Perinček, je jedan prvog ešalona uhapšenih i optuženih po Ergenekon optužnici čije suđenje je u toku.
bolid1 bolid1 22:42 02.06.2013

Re: e ovo sam čekala

Bojan Budimac

Lepa grnčarija se tamo pravi :)


I vino, i vino :)


Kapiram utisak. Ja ne bih išao tako daleko da je nazovem sređenom državom (ima se poraditi na tome). Međutim, lako bih se saglasio da je sređenije društvo.


Naravno, ali opet, osecaj da stvari funkcionisu i da se neka pravila postuju (kakva god ona bila)...zivis tamo, znas bolje...


Zanimljivo.


Kod mene je cudna raspodela, mladjani se loze, a ovi stariji mudro cute, sad je jos jedna cura pridruzila. Recimo, zena koja je neka opasna faca u prici oko socijalnog preduzetnistva i koju sam iz dva puta upoznao i druzio se sa njom mudro cuti, a znam joj stavove, nije ni malo kratkog jezika i vrlo je kriticna prema sopstvenoj drzavi, ali cuti...
omega68 omega68 21:47 02.06.2013

Advance.hr

"Mi nemamo Vladu, mi imamo Erdogana... Čak i pristaše AK-a (vladajuća stranka) tvrde kako je izgubio razum, kako više nikoga ne sluša", rekao je profesor Koray Caliskan sa sveučilišta Bospor, koji je također prisustvovao aktualnim prosvjedima. "Ovo je početak ljeta nemira", rekao je.


Amnesty International ističe kako su zabrinuti uporabom prekomjerne sile protiv mirnih prosvjednika.


"Ovdje se više ne radi o drveću, već o pritisku kojeg trpimo od strane vlade. Dosta nam je, ne sviđa nam se pravac u kojem se kreće naša zemlja", rekao je jedan student na prosvjedu koji je stigao na ulice nakon što je čuo da policija napada prosvjednike suzavcem.


Domaći mediji nastojali su minimalno izvještavati o eskalaciji anti-vladinih prosvjeda, no vijesti su se širile kao šumski požar na društvenim mrežama kao što je Twitter. U svega nekoliko sati prosvjed za obranu parka Gezi prerastao je u otvorenu pobunu protiv Erdoganovog režima.


Očekivalo se da će ovaj dan doći uskoro i izgleda kako je ovo početak prave pobune protiv Erdoganove vlade. Apologete islamističke stranke AK tvrde kako je za vrijeme Erdogana Turska naglo napredovala u gospodarskom smislu. Statistički gledano, to je istina, no statistike se ne bave razlikom između bogatih i siromašnih, ljudskim pravima i drugim važnim temama zbog kojih se ova pobuna dešava.


Turska ima bogatu tradiciju sekularne države i narod je spreman braniti te tekovine od islamizacije društva pod vodstvom AK-a i premijera Erdogana


Povrh svega tu je i konflikt u Siriji - većina stanovnika u Turskoj žestoko odbacuje politiku Ankare prema susjednoj Siriji. Turska nije otvoreno vojno napala Siriju, no slobodno se može reći kako je Erdoganova vlada postala agresor na način da direktno pomažu na sve načine ekstremne militante koji preko teritorija Turske ulaze u Siriju. Zbog toga je kompromitirao sigurnost vlastite zemlje i nikakvi gospodarski podaci ne mogu mu biti opravdanje.

Erdogan je predugo zahtijevao i radio na "smjeni režima" u susjedstvu, sada dolazi vrijeme kada će i on sam okusiti taj proces - uz jednu razliku: ovo što se upravo događa na ulicama turskih gradova svakako nije potaknuto "izvana", kao što je primjerice u Siriji, već svjedočimo autentičnom narodnom otporu.

Da li je ovo početak kraja Erdoganove megalomanske vladavine u kojoj se već godinama provode masovna uhićenja, politička ugnjetavanja, progon novinara i bezrezervno pogodovanje MMF-u, SAD-u i reakcionarnim pokretima kao što su Muslimanska Braća? Pad Erdoganovog režima bio bi važan faktor u stabilizaciji cijele regije - sve je sada u rukama turskog naroda.



LINK

I ja sam video gluplje...
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:10 02.06.2013

Re: Advance.hr

bezrezervno pogodovanje MMF-u,

ne volim da upotrebljavam ovaj smajli, ali ovo ne može drugačijim

Vidi Omegito, ova papazjanija wishful thinking-a je napisana od nekog pojmaroša koji o turskom društvu zna koliko i ti (a dosta toga je tačno i da čitaš pažljivo šta ja pišem, naročito u komentarima, video bi to i pre nego si čitao ovogo pojmaroša).

Ništa od ovoga neće biti, ali sličnog će biti mnogo i više (i možda žešće), naročito sledeće godine (lokalni izbori, predsednički izbori i najverovatnije referendum za promenu ustava), a 2015. su generalni izbori. Napori da se vlast smeni na ulici će u ovom periodu biti vrlo pojačani, jer taj "narod", o kome piše ovaj pojmaroš, je itekako svestan da to ne može glasačkom kutijom.

I sada ću ti reći nešto što te možda može iznenaditi -- na žalost. Da, na žalost, jer da ponovim ja bih jako voleo da na ovdašnjem političkom tržištu postoji opozicija, koja bi mogla na taj način da preuzme vlast, pa makar na jedan mandat, ako bi ga izdržali. Na žalost, ne postoji i nema je na vidiku.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:33 02.06.2013

Ju! Gle čuda...

...odbanovaše me zlikovci!

Nego, pusti to, pusto tursko...da vidimo mi kako da se obračunamo sa ovdašnjim klerofašistima da i nama taki neki Erdoan ne zasedne na vrat, vi`š jadnu braću Turke kako se sad pate i piju batine i suzavac.

p.s.
Inače, kaže mi žena da je jednom duže od sat vremena čekala da prođe Taksim u gužvi i da je blagosloven svako ko je rešio da to sredi. Ali ja joj nič ne verujem, u pitanju je osvedočena klerofašistkinja (i svašta još nešto rekcionarno).
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:15 02.06.2013

Re: Ju! Gle čuda...

Inače, kaže mi žena da je jednom duže od sat vremena čekala da prođe Taksim u gužvi

To i nije bila neka gužva Kada bih sabrao sate provedene u kolima tamo ispali bi dani, a nije mi se nalazio na nekoj redovnoj stazi.
predatortz predatortz 13:29 03.06.2013

Re: Ju! Gle čuda...

Ali ja joj nič ne verujem, u pitanju je osvedočena klerofašistkinja (i svašta još nešto rekcionarno).


Ako se dobro sećam, radi se o mojoj zemljakinji...
Dakle:

Podrška zemljakinji!
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:05 03.06.2013

"Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

"Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

Zaboravivši da je mikrofon "živ" ovu rečenicu je sinoć izgovorio spiker Ulusal TV-a, organa Radničke partije Turske. Njihove zastave su (bile) vrlo zastupljene na Taksimu.

Da ponovim, Dou Perinček (Doğu Perinçek), lider te partije, je jedan od uhapšenih u prvim talasima hapšenja para-državnog kartela. Suđenje tom prvom ešalonu Ergenekona je u toku.

Da li će ovaj "mali" incident biti pokriven stranim medijima?

Link na turskom
barese barese 12:32 03.06.2013

Re: "Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

Italijanski mediji javljaju prvu smrt. Citiraju neki Fond za ljudska prava i javljaju da je umro Ethem Sarisuluk.

Cak su i jedine novine koje izvestavaju kudikamo objektivnije o nekim drugim spoljnopolitickim temama to javile, a ceo dogadjaj je prikazan binarno islamisti - sekularisti...

Slicno binarno vidjenje ima i Gardijan uostalom, mada ne koriste krupne reci, samo izvestavaju jednostrano (o optuzbi socijalnih mreza od strane Erdoana, bez objasnjenja o svim dezinformacijama na istim) ...
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:56 03.06.2013

Re: "Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

(o optuzbi socijalnih mreza od strane Erdoana, bez objasnjenja o svim dezinformacijama na istim)

Baš malopre sam na jednoj drugoj socijalnoj mreži objašnjavao taj Erdoanov talenat za nezgrapne, pogrešne i zapaljujuće izjave: Da, defitivan talenat za nezgrapne (netačne) i zapaljive izjave. Osim svega nabrojanog njegove izjave su često (a i u ovom slučaju) dušu dale za "sound bite" koji će biti izvađen iz konteksta, jer pre svega on je pričao o lažima koje se plasiraju preko društvenih mreža (fakat). Drugo, turski (baš kao arapski ili farsi) je idealan jezik za misleading prevod. Reč koju je upotrebio (a imamo je i mi) "belaj" ima širok dijapazon upotrebe/značenja, zlo bi bilo na ekstremnom kraju tog dijapazona ('ladno se može prevesti kao problem ili nevolja). Postoje druge reči koje bi se nedvosmisleno mogle prevesti kao zlo ("šejtan" bi npr. bilo više u skladu sa percepcijom njega kao fundamentaliste, no nije ju upotrebio). Mislim, ne bih da branim tu nezgrapnost, zaparalo je to nama oboma uši.
predatortz predatortz 15:56 03.06.2013

Re: "Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

"Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."


Na nesreću, želja mu se ostvarila...
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:16 03.06.2013

Re: "Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."

Na nesreću, želja mu se ostvarila...

Nije to potvrđena vest.

Količina dezinformacija (ponekad potpuno nadrealnih) je neverovatna.

iCNN (vesti koje CNN nije proverio, ali ih rado plasira na delu svog sajta -- naime, ko se registruje tamo može da postira) je npr. javio da je Turkcell (najveći operater mobilne telefonije) pod pritiskom vlade isključio servis oko Taksima.

To veselo "šeruju" ljudi koji su na Taksimu i uključeni u Turkcell mrežu
predatortz predatortz 16:17 03.06.2013

Re: "Šteta što nema mrtvih, bilo bi lepo."


Nije to potvrđena vest.


Bilo bi lepo da potvrde da je netačna.
freehand freehand 12:44 03.06.2013

Sine, kakav blog!

"Turska politika za početnike u pet komentara".
B(ravo) B(udimac)!
niccolo niccolo 16:08 03.06.2013

Kako ti se čini ovo?

krkar krkar 16:56 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

niccolo
kaže Blic islamolog Tanasković



Budala fašistička Koštunicina!!!

Školski primer kako neko proćerda ugled kad mu zine dupe da bude veći od sebe samoga. A bio je vrlo dobar arabista i orijentalista.
freehand freehand 17:10 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

A bio je vrlo dobar arabista i orijentalista.


Eto ti...
Pazi, i Toma je, od kad se ono rukovao i grlio sa Koštunicom, nekako izgubio na intelektualnom volumenu i moralnoj dubini&uzvišenosti!
krkar krkar 17:20 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

freehand



Bojan Budimac Bojan Budimac 17:38 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

niccolo
kaže Blic islamolog Tanasković

Tja, dobro, ukočio je na vreme. Tanaskovič mi se čini kao neko ko izbubeca nekoliko stvari, a onda ih izrelativizuje/minimizuje i uglavnom to ispadne tako da šta god se desi on može da tvrdi da je "bio u pravu".

Aj malo da kažem o tom "ozbiljno ograničenje u prodaji alkoholnih pića, odnosi među ljudima se polako prevode u neku vrstu šerijatskog koda".

Zabrana prodaje alkohola u prodavnicama od 22 do 06 časova.
Zabrana prodaja i točenje alkohola na 100 m od škola i bogomolja (postojalo oduvek)
Zabrana prodaje alkohola na benzinskim pumpama.

Toliko.

Drakonskiji zakoni postoje i u nekim EU zemljama, da ne govorim o konzervativnijim državama SAD.

"zabranjeno je držanje za ruke, pa čak i ovlašni poljubac zaljubljenih u ankarskom metrou."

Ovo je bulšit koji se valja društvenim mrežama.

Koliko će Erdoan izaći iz ovoga ogreban je veliko pitanje. Mađutim, čak i "islamolog" vidi da će dobiti sledeće izbore.

Sve u svemu, tja.
predatortz predatortz 17:59 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?


Zabrana prodaje alkohola u prodavnicama od 22 do 06 časova.
Zabrana prodaja i točenje alkohola na 100 m od škola i bogomolja (postojalo oduvek)
Zabrana prodaje alkohola na benzinskim pumpama.


Sasvim razumne mere. Sa šerijatom imaju veze taman koliko i ja sa solo pevanjem

Naime, šerijat zabranjuje konzumiranje alkohola. Ne ograničava ga na doba dana, ili lokacijski...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:48 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

predatortz

Sasvim razumne mere. Sa šerijatom imaju veze taman koliko i ja sa solo pevanjem

Pa to ti ka'em. E a ovde postoji taj (kemalističko-sekularistički) refleks da se svaka mera u vezi alkohola paranoično tumači "evo postajemo Iran". Onda to stranci bez proveravanja prihvate, Erdoan dosoli nekom nesmotrenom neumerenom glupavom i u suštini nepotrebnom izjavom (video si nekoliko komentara iznad) i eto ti potpune distorzije realnosti.

Tako se svojevremeno tumačilo ('Šaria ante portas!') i podizanje poreza na alkoholna pića (po zahtevu EU), koje je, paradoksalno, dovelo do pojeftinjenja kvalitetnijih vina Objašnjavao sam to tada ovde.
freehand freehand 19:31 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

krkar
freehand




El to lokator?

Nego mani to, daj samo da definišemo: ko su fašisti u Srbiji? Mislim, koje su to osobine, karakteristike i sadržaj političkog programa, delovi biografije, manifestacije u ponašanju, parole - po kojima se prepoznaju fašizam i fašisti?
Mislim, da možemo i samostalno da reagujemo i da ne moramo Krkara da čekamo sa objavom. I da znamo ko se priklonio fašistima, ko propagira fašiste i tako to.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 20:39 03.06.2013

Re: Kako ti se čini ovo?

Erdoan dosoli nekom nesmotrenom neumerenom glupavom i u suštini nepotrebnom izjavom


e, a šta je neumereno u izjavi da su društvene mreže zlo?

šalu na stranu, šta misliš kako će se ovo završiti? meni izgleda kao da se neće tako lako smiriti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana