Eksperimenti u blogovanju

STRAVA U ULICI DUDOVA

razmisljam RSS / 02.06.2013. u 20:07

               Nije da se nije dalo naslutiti da će se dogoditi nešto, u najmanju ruku nepredviđeno, a prilično izvesno barem neprijatno, ako ne i potpuno zastrašujuće. Znaci su se ređali jedan za drugim. Delovalo je da su sasvim nasumični, bez ikakve vidljive uzročno-posledične veze, ali, za malo pažljivijeg i u takve stvari verziranijeg posmatrača sigurno ne bi bilo nedoumice.
               Počelo je tako što je gotovo svake noći sanjala snove u kojima se pakovala. Krenula bi od jednog kofera i ideje o nekom kraćem putovanju, a završavala kompletnom selidbom pri kojoj su joj mnogobrojne saksije sa cvećem i gomile knjiga bili najveći problem koji nikako nije uspevala da reši jer ili nije bilo dovoljno kutija, ili je bilo premalo mesta u kamionu, ili se ispostavljalo da se niotkud pojavljuju sve nove i nove nespakovane količine, a uz sve to, hronično je kasnila i nikako nije stizala na vreme tamo kuda se već u snu zaputila. Naravno, to ju je dodatno nerviralo, s obzirom da nikako nije od onih koji vole da kasne ma koliko razlog za to mogao biti opravdan.
               Nakon takvih snova bi se budila umorna, bolnih zglobova i prilično neraspoložena da se otisne u novi dan, jer su joj se fragmenti odsanjanog neprestano nasumice vrzmali po glavi i dekoncentrisali je iskačući tu i tamo i izazivajući joj blage napade anksioznosti od kojih nije umela valjano da se odbrani.
               Onda je Komšijsko Kuče redovno počinjalo da zavija daleko pre nego što bi se ulicom razlegao poziv iz megafona otkupljivača starih akumulatora i rashodovanih frižidera. U početku nije povezala jedno sa drugim i nikako joj nije bilo jasno što se pašče na taj način glasa usred bela dana, umesto da, kao što bi se dalo očekivati, arlauče na pun mesec poput drugih svojih saplemenika. Naknadno je sasvim precizno povezala pseće glasanje sa skorim prolaskom staretinarovog kamiončića. Čak je pokušala da odgonetne šta je to toliko uznemirujuće za kuče u metaliziranom glasu koji bruji ulicom, ali, budući da ništa pametno nije smislila, brzo je odustala.
               Opet, jedne večeri, dok je pred spavanje sa blagim nespokojstvom čitala pripovetku Milovana Glišića o vodenici i vampirima, opravdano se pitajući što joj to uopšte treba kada zna da će posle morati da zaviri ispod kreveta i da će prilično nevoljno ugasiti svetlo, u sobu je uletela noćna leptirica, obrnula par kugova oko lampe i onda netragom nestala. Nije joj bilo svejedno, ali je rešila da incident podvede pod one slučajnosti koje nisu sasvim slučajne, a, opet, nisu nešto posebno ni bitne, te ih stoga ne bi trebalo uzimati odveć ozbiljno u razmatranje. Ipak, za svaki slučaj i zlu ne trebalo, ostavila je započetu knjigu i sa hrpice kraj uzglavlja uzela drugu, mnogo pitomijeg i za gluvo doba noći primerenijeg sadržaja. Taj manevar joj nije sasvim odagnao nelagodu, ali je ipak pred zoru uspela da zaspi.
               Pa slučaj sablasnog svetla koje se u nepravilnim intervalima pojavljivalo u predsoblju. To je bilo u nekoj od onih noći u kojima bi se bezuspešno rvala sa nesanicom neprijatno naelektrisana slutnjom nadolazećeg nevremena. Kroz staklo na vratima primetila je slabašno treperenje. Pomislila je da je neko od ukućana krenuo u kupatilo uz malu pomoć baterijske lampe. Međutim, niko se nije pojavio, a svetlo je nestalo isto tako naglo kako se i pojavilo. Već je bila rešena da sve pripiše svojoj s vremena na vreme malo previše neobuzdanoj mašti, kada se bledo svetlucanje, nalik stizanju praskozorja, mutno i sivo, ponovilo, žmirkalo par trenutaka i izgubilo se. U tom trenutku su već počeli da je podilaze žmarci, ali, nije se dala nadirućoj panici. Pokušala je da se sabere i nađe logično rešenje. Srećom, ono je brzo iskrslo u trenutku kada je začula daleko bobonjanje. Huuu! Pa to grmi! Znači, i munje sevaju. Dobro je, u predsoblju, dakle, nema natprirodnih pojava.
               A jednog jutra... Bum! Cangr! Tras! Tres! Dum! Bude je zveket, lomljava i kotrljanje koji dopiru odnekle, čini joj se, iz kuhinje. Skače iz kreveta preplašeno sa idejom da će ubiti tu loše vaspitanu radoznalu mačketinu čim je se dokopa. Naravno, zna da to ne bi mogla da učini, ali u trenutku joj ništa pametnije ne pada na um. Tapka bunovno do trpezarije, gleda okolo, osvrće se na sve strane, ali svo posuđe stoji na svom mestu. Nigde tragova razbijanja i uništavanja. Sasvim je zbunjena. Za svaki slučaj osmatra još malo pažljivije, ali, i dalje je sve, čini se, u savršenom redu. Vraća se kroz dnevnu sobu već prilično pometena, kada sa zaprepašćenjem vidi krš na podu kraj police za snove. Diže pogled zabezeknuto, ponovo ljuta na mačku i konstatuje da su sa zida sletele dve slike.
               Ček, ček... Tu nešto gadno ne štima. Obe stoje ukoso zaglavljene u metalnu konstrukciju police. Jasno je da su iz nekog razloga pale, usput potkačivši veliki stari oval sa rezedo ružicama koji sad leži na po malo prašnjavoj staklenoj površini sa od strave onesvešćenom zelenom vunenom lutkom preko sebe, pošto je prethodno zbrisao na pod starinski desertni tanjirić sa čipkastim rubom i pozlatom, rukom slikano keramičko zvonce, jednu keramičku kornjaču koja je u opštem haosu ostala bez glave i obe leve noge i stakleni svećnjak koji je nekim čudom ostao netaknut.
               Ali, kako? Zemljotres? Da je bio toliko snažan, osetila bi ga svakako. Za takve pojave dokazano ima vrlo precizan radar. I šta se dogodilo sa silom gravitacije, kada je gornja slika, evidentno, pala bočno i povukla sa sobom i drugu, koja je takođe zveknula nahero?
               Mačka je nevina, to je sad sasvim sigurno. Pomeranja tla nije bilo. Duhovi? Obeshrabrujuće verovatno.
               Naravno, posle se ispostavilo da je pukla kukica na kojoj je visila slika-uzročnik svih naknadnih tumbanja. Zamor materijala, greška u proizvodnji... Ko će ga znati? Mada, kako tako nezavisno od Njutnovih tvrdnji?
               Crvić sumnje je ostao da gricka negde u potaji.
               Na posletku, pred sam presudni događaj, osetila je da joj nešto žulja mali nožni prst. Izula se i iz papuče se iskotrljalo hrapavo crno zrnce bibera. Nije znala šta bi to moglo da znači, ali je osetila olakšanje kada ga se rešila.
               A tada...
               Bila je sama kod kuće. Uveliko se spustila noć, a ona je poslovala na svojoj uobičajenoj relaciji između kuhinje i trpezarije, obavljajući poslednje pripreme oko večere. Krajičkom oka sa svoje leve strane, uzgred, sasvim pogrešne, u tom trenutku najudaljenije od ulaznih vrata, spazila je brz pokret.
               Ma, neee... Samo joj se učinilo. Malo se lecnula, ali je nastavila sa radom kao da se ništa nije dogodilo.
               Onda je nanovo perifernim vidom uhvatila žurno kretanje u svojoj neposrednoj blizini. Osvrnula se naglo, ne bi li mu otkrila uzrok, ali, nigde nikoga. Nije joj bilo svejedno. Ono, nije ona od onih kukavica i sujevernih, ali, poznata je po tome što se lepi za plafon od iznenadnih zvukova kao što je zvonjava telefona ili kucanje na vratima i preseca se na pola kada joj neko od ukućana iznenada priđe ne najavivši se prethodno glasnim nakašljavanjem ili sličnim dovoljno razgovetnim znakom koji bi joj ukazao na prisustvo dotične osobe. A ovo što se trenutno događalo bilo je... pa... malo previše za njene nerve.
               Ipak, rešila je da se uzdrži od panike i nastavila da se muva između stola, šporeta i sudopere praveći se da nonšalantno zvižduće. Ponovo taj munjeviti pomak negde gotovo iza njenih leđa. Sad je, činilo joj se, ipak došlo vreme da počne da paniči iz petnih žila. Razmišljajući očajno da li da zaždi i na koju stranu, istovremeno svesna da su joj se noge oduzele i da neće biti u stanju da načini ni jedan jedini korak, rezignirano je raširila ruke u znak predaje.
               U levoj šaci grčevito steže krpu za posuđe, koja pri svakom njenom pokretu leprša.



Komentari (123)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 21:06 02.06.2013

1

Koliko da održim tradiciju
razmisljam razmisljam 21:18 02.06.2013

Re: 1

zilikaka
Koliko da održim tradiciju


Ако, ако... Само изволи.
Видиш да и онако нико други неће.

За тебе пригодни смајлији:

freehand freehand 21:17 02.06.2013

Strava

... u ulici dugova.


E to je strava!
Kake dudinje...
razmisljam razmisljam 21:34 02.06.2013

Re: Strava

freehand
... u ulici dugova.


E to je strava!
Kake dudinje...


Стоји.
А ја баш не хтедох о страви у улици рестлова, па к'о велим...
Али, стоји.
freehand freehand 21:42 02.06.2013

Re: Strava

А ја баш не хтедох о страви у улици рестлова

Ko dijeta u ulici Nestlova?

Nego ostade ti ona krpa da leprša...
Da joj dodam ja sataricu? I žarač? I Dikov komplet, sa sve kamenom za oštrenje? Ili da vadim pumparicu iz špajza, priručno odloženu za slučaj da se pojavi miš u kujni?


angie01 angie01 21:50 02.06.2013

Re: Strava

Kake dudinje...



razmisljam razmisljam 22:10 02.06.2013

Re: Strava

freehand

Ko dijeta u ulici Nestlova?


Ако ћемо већ о правим хорорима, онда к'о породиља у улици трудова, а у неком нашем породилишту.

Nego ostade ti ona krpa da leprša...
Da joj dodam ja sataricu? I žarač? I Dikov komplet, sa sve kamenom za oštrenje? Ili da vadim pumparicu iz špajza, priručno odloženu za slučaj da se pojavi miš u kujni?


Остала, накратко. После ју је елиминисала. Неће она њу тек тако да плаши...

Дакле, не, хвала, алатке за самоодбрану јој нису потребне ( Уосталом, од тада јој је мувоВовка стално при руци. ), а мишОва се не плаши. Напротив, много су јој цакани. Само кад не би били тако штеточински настројени спрам провијанта, били би скоро савршени кућни љубимци.

Наравно, ценим твој пријатељски покушај да помогнеш.
razmisljam razmisljam 22:12 02.06.2013

Re: Strava

angie01
Kake dudinje...





Мани го(у)ста, Енџи.
angie01 angie01 22:19 02.06.2013

Re: Strava

Мани


sto, u zdravom telu zdrav duh!
razmisljam razmisljam 22:28 02.06.2013

Re: Strava

angie01


sto, u zdravom telu zdrav duh!


Ух!
freehand freehand 22:42 02.06.2013

Re: Strava

Ако ћемо већ о правим хорорима, онда к'о породиља у улици трудова, а у неком нашем породилишту.

Ili snaša u ulici... Ma nema veze.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:50 02.06.2013

Re: Strava

razmisljam
angie01


sto, u zdravom telu zdrav duh!


Ух!


Ух!<<<LINK
razmisljam razmisljam 23:06 02.06.2013

Re: Strava

dusanovaiivanovamama

Ух!<<<LINK


Бууу!!! ( линкчић )
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:46 02.06.2013

....

mnogo pitomijeg i za gluvo doba noći primerenijeg sadržaja.


Nešto kao ovaj blog? :)

razmisljam razmisljam 22:13 02.06.2013

Re: ....

hoochie coochie man
mnogo pitomijeg i za gluvo doba noći primerenijeg sadržaja.


Nešto kao ovaj blog? :)


На прилику тако.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:50 02.06.2013

Smirenije nasušno

Kad se čovek, a naročito žena, tako plaši najbolje bi bilo da ode do crkve, da nađe smirenje.



PS: Đorđe Kadijević je protomajstor filmskog horora kod nas a i šire, ne samo kada je reč o "Leptirici".
razmisljam razmisljam 22:23 02.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Vojislav Stojković
Kad se čovek, a naročito žena, tako plaši najbolje bi bilo da ode do crkve, da nađe smirenje.


Е, па, Војиславе, баш лепо од тебе што си се потрудио да нађеш право решење за лечење страхова и изналажење смирења.

Све слутећи ( Сасвим исправно, показаће се. ) да се у клипу крије страва, ипак сам смогла снаге да га отворим. И одмах препознала фабулу радње. Ако случајно ниси знао, то је делић приповетке ,,Виј'' Николаја Гогоља. Читала је непосредно пре Глишића. ( И још увек имам прилично упечатљиве визуелне ефекте у глави. Бррр... )

PS: Đorđe Kadijević je protomajstor filmskog horora kod nas a i šire, ne samo kada je reč o "Leptirici".


Знам.
freehand freehand 22:28 02.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Читала је непосредно пре Глишића.

Žalio se on nekom prilikom da si ostavljala uši na listovima.
razmisljam razmisljam 22:36 02.06.2013

Re: Smirenije nasušno

freehand
Читала је непосредно пре Глишића.

Žalio se on nekom prilikom da si ostavljala uši na listovima.


Ма, пусти га. Тај воли да измишља.
loader loader 08:09 03.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Đorđe Kadijević je protomajstor filmskog horora kod nas a i šire, ne samo kada je reč o "Leptirici".

Hm... da.. Stvarno majstorski urađeno.
I, ima onaj naš šmek. Kakva Noć veštica, kakvi bakrači. Srpska pomrčina je ..!


razmisljam razmisljam 13:08 03.06.2013

Re: Smirenije nasušno

loader

Hm... da.. Stvarno majstorski urađeno.
I, ima onaj naš šmek. Kakva Noć veštica, kakvi bakrači. Srpska pomrčina je ..!


Толико мајсторски да ја ни након дугог низа година немам ни најмању жељу да се подвргнем страви поновног гледања ,,Лептирице''. Тако ми се та језовита атмосфера филма урезала у (под)свест ( а била сам још дете када сам га гледала ) да и сада осетим како ми трнци гамижу потиљком када се само присетим.

А српска помрчина? Ех, mr loader... ( линкчић )
loader loader 07:37 04.06.2013

Re: Smirenije nasušno


Strava link
Nisam ih gledao odavno...

Baš ste mi osvežili dan
razmisljam razmisljam 17:53 04.06.2013

Re: Smirenije nasušno

loader

Baš ste mi osvežili dan


Драго ми је да то чујем.
loader loader 19:49 04.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Pa, zato služe prijatelji,
ne samo da stvar zakomplikuju,
nego da ponekad nešto i oprave
razmisljam razmisljam 23:30 04.06.2013

Re: Smirenije nasušno

loader
Pa, zato služe prijatelji,
ne samo da stvar zakomplikuju,
nego da ponekad nešto i oprave




А некако је најбоље када се ,,оправка'' догоди сасвим спонтано, непланирано, зар не?
loader loader 23:52 04.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Neplanirano, naravno.
I, stvarno, ne znam čemu onoliki nastavni planovi ...


razmisljam razmisljam 14:59 05.06.2013

Re: Smirenije nasušno

loader

I, stvarno, ne znam čemu onoliki nastavni planovi ...


Ух, не стајте ми на жуљ. Постајем преосетљива када су просветне теме у питању.
loader loader 23:11 07.06.2013

Re: Smirenije nasušno

Ha, kurje oko ?
Obradović ima mast za zaceljivanje
razmisljam razmisljam 23:31 07.06.2013

Re: Smirenije nasušno

loader
Ha, kurje oko ?
Obradović ima mast za zaceljivanje


Нешто се не уздам у те неке мега приватне апотеке.
tasadebeli tasadebeli 22:20 02.06.2013

STRAVA U ULICI DUDOVA II

Лежао је на кревету и у потуној равнотежи са самим собом и са светом око себе читао свој омиљени дневни лист Политику присећајући се како су пре петнаестак година неки безобразници то ремек-дело новинарске вештине сасвим неправедно називали Боликита, мада је тај други безобразни назив, заправо, у потпуности одражавао његово садашње психичко стање.

Баш када је стигао до страна у новинама које се баве домаћом политичком сценом, у собу је из топле летње ноћи улетело нешто повеће и црно. Није одмах схватио шта би то могло да буде. Знао је да многи на овом свету воле да играју улогу генетичарског божанства, али ово је за комарца ипак било превелико.

"Слепи миш, шишмиш, вампир, Дракула, Сава Савановић, Петар Благојевић, баба Деса из комшилука...", пролетало му је у делићу секунде кроз главу док је искакао из кревета. Жена је у међувремену побегла у кухињу залупивши врата за собом и оставивши га самог да се бори са немани.

Савио је новине у неку врсту папирнате палице и почео бесомучно да млатара по соби. Ушата и крилата сподоба је на то потпуно похистерисала. Летела је од зида до зида, качила се за моменат на завесу, ударала по орманима и сликама на зиду. Он је млатио савијеним новинама све више и више, не знајући ни сам да ли то он напада фантома ноћи, или хистерична крвопија напада њега.

У тренуцима када је снага већ потпуно ишчилела из њега и када су руке почињале страховито да га боле од силине и броја замаха, пуком случајношћу закачио је врхом савијених новина, као неком бејзбол палицом, то грозно биће и бацио га право на даску отвореног прозора преко које се оно превалило и испало напоље. Срећом, није га залепио на зид јер је соба била баш недавно окречена.

Пресавио се на средини собе, дисао је тешко и ноге су му клецале када се на вратима собе прво појавила глава, па онда и цело тело његове лепше и, свакако, много паметније половине. "Ти си мој херој, Зоро без Тонта, Супермен и Мирко и Славко у исто време", уживао је у њеном загрљају и шапутању у ухо.

Од тада више не чита Политику.
razmisljam razmisljam 22:34 02.06.2013

Re: STRAVA U ULICI DUDOVA II

Таса удобни


Хе, хе...
Сличну причу сам чула од својих кумова. Не сећам се да ли је и Политика била умешана, али остали детаљи су на длаку исти.

Добро, од тада више не читаш дотичне новине, што је прилично разумљиво. Надам се само да си онај убојити примерак који ти је помогао у елиминисању немани сачувао за сваку евентуалност и за злу не требало.

P.S. Хвала ти за литерарни састав. Можда направимо и збирку страшних прича за пред спавање?
zilikaka zilikaka 23:02 02.06.2013

Re: STRAVA U ULICI DUDOVA II

Можда направимо и збирку страшних прича за пред спавање?


Mrzim strašne priče.
razmisljam razmisljam 23:07 02.06.2013

Re: STRAVA U ULICI DUDOVA II

zilikaka


Mrzim strašne priče.


Па?
tasadebeli tasadebeli 23:36 02.06.2013

Re: STRAVA U ULICI DUDOVA II

razmisljam
Надам се само да си онај убојити примерак који ти је помогао у елиминисању немани сачувао за сваку евентуалност и за злу не требало.


Носим га стално са собом... Због оне, већ споменуте, баба Десе из комшилука...

P.S. Хвала ти за литерарни састав. Можда направимо и збирку страшних прича за пред спавање?


Одлична је твоја прича, а ја сам је и схватио као позив за хорор распричавање пред спавање... Чекамо остале, па да правимо збирку.

П.С. - Ех, да само знаш колико је пута мени моја учитељица на рекреативним наставама чупала уши зато што сам осталима у соби препричавао страшне приче (омиљена ми је била После деведесет година Милована Глишића, тј. потоња Кадијевићева Лептирица) и то толико упечатљиво да после нисмо могли да спавамо по читаву ноћ, па нам је ујутро свима за доручком глава упадала у тањир са виршлама и сенфом.

Подсетила си ме на те лепе дане када је оно што је изговорено или написано често изгледало уверљивије од онога што нам се догађа у стварности и када је машта оне обичне ствари и појаве из сивила свакодневнице неуморно заогртала огртачем фантастике и снова.
razmisljam razmisljam 12:49 03.06.2013

Re: STRAVA U ULICI DUDOVA II

tasadebeli

Носим га стално са собом... Због оне, већ споменуте, баба Десе из комшилука...


Нисам ни сумњала да ћеш знати шта ти је чинити.

Одлична је твоја прича, а ја сам је и схватио као позив за хорор распричавање пред спавање... Чекамо остале, па да правимо збирку.


Драго ми је да ти се прича свидела.
Морам признати да сам прилично слаба на ту неку хорор варијанту литературе као и на фантастику. Типичан примерак мазохисте: фрка ми, али на неки чудан начин и уживам.

А позив јесте био ту негде сакривен и сасвим си га исправно схватио.

Чекамо остале...

П.С.


Хе, хе...
Били смо већ поматори - студентарија, нас неколико. И лепо се дружили. Једном, онако из чистог вишка суманутих идеја, решимо да испрепадамо једну нашу другарицу, која је, морам ли то рећи, препадању била склона. Те тако погасимо светла по кући у којој смо се окупили и кренемо да заурлавамо: - Бууу! Аууу! Бу-ху-хууу!
Она вришти, цичи, а ми настављамо несмањеном жестином.
Сконтамо да смо претерали у тренутку када она почиње хистерично да плаче. Палимо светла, а она чучи склупчана на рукохвату кауча и рида: - Јесте ли нормални? Ја знам да сте то ви, али шта ако нисте?
Никада нам више није пало на памет да поновимо нешто слично.
Није се играти са туђим страховима.

када је машта оне обичне ствари и појаве из сивила свакодневнице неуморно заогртала огртачем фантастике и снова.


О, моја машта то неометано ради и дан-данас. И волим што је тако.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:46 04.06.2013

Re: STRAVA U ULICI BEZ DUDOVA

Gluvo doba noći. Nebo nad Bostonom je tamno. Teški oblaci dodiruju vrhove nebodera i kao da umesto kiše u sebi nose vrelo olovo topljeno na užarenoj vatri pakla. Purpurne munje seku tamne oblake, ali se udari groma ne čuju. U grobnoj tišini odjekuje zavijanje pasa lutalica od kojih se ledi krv u žilama. To su znaci, jer nešto nepoznato i jezivo preti. Iskonski strah uvlači se u kosti. Ljudi, zanemeli od straha, gledaju u nebo. Iščekuju sudnji dan.

Rut sedi za svojim radnim stolom. Pred njom je knjiga «Dokaz». Čita napetog lica i kao da će svakog trenutka otkriti veliku tajnu. Oblaci nad Bostonom, nebo i čitava vasiona,čekaju samo taj trenutak. A kad on dođe, kad Rut shvati svu istinitost Abrabanelovog dokaza, prosuće se vrelo olovo iz pakla po Bostonu, Americi i čitavoj planeti. Zvezde će početi da se gase, crne rupe će usisati galaksije. Sve što postoji u beskonačnom prostoruvremenu svešće se na jednu tačku bez dimenzija. U tom jednom trenu, sve će postati ništa.

Odjednom čini se da Rut ne čita Abrabanelovu, već jednu drugu knjigu. Ta knjiga se ne zove Dokaz, ima ime po nekom cvetu, taj cvet nije runolist, a nije ni visibaba. Ni Abrabanel nije pisac te knjige, već jedan drugi. I Rut nije u svojoj sobi u Bostonu, već u tajnom delu biblioteke nekog srednjevekovnog manastira, ali ta biblioteka nije u Aleksandriji. Manastir vrvi od muškaraca u crnim odorama i još crnjim kapuljačama. Ti muškarci jesu sveštena lica, ali nisu inkvizicija, nisu ni pripadnici reda Opus Dei. Ipak, Rut je u velikoj opasnosti, a nije toga svesna. Stranice knjige su slepljene, a na uglovima zatrovane. Onog trenutka kad Rut svoj prst ovlaži usnama lice će joj pozeleneti i umreće u najtežim mukama. Ja to znam, ona ne zna.

Sumanuto trčim niz stepenice da je sprečim. Pred hotelom nema mojih kola, nema uopšte kola, samo jedan magarac. Onako iz trka uzjašem magarca, ali tvrdoglavo živinče ni da makne. Odjednom vidim tu je moj stari bjuik - spas i za Rut i za mene. Bjuik neće da upali. Pokušavam po ko zna koji put. Ne vredi, tvrdoglav je kao i magarac. «Zar i ti sine Brute? pitam ga. Bjuik mi psuje na srpskom, a govori na engleskom: «Ko te jebe, to ti je zbog eutanazije. Zar mene na otpad? Sad možeš da popušiš kurac i meni i magarcu.»

Rut prinosi prst usnama.
Ja se budim iz košmarnog sna, sav znojav.

razmisljam razmisljam 17:49 04.06.2013

Re: STRAVA U ULICI BEZ DUDOVA

Vojislav Stojković

...
...
...
Rut prinosi prst usnama.
Ja se budim iz košmarnog sna, sav znojav.


Добро је да си се пробудио. Био је последњи моменат. Већ више нисам знала на који начин да ти објасним да је све то само ноћна мора и да нема никакве потребе да се толико узрујаваш.

А сад озбиљно: Војиславе, хвала ти за ову причу. Нарочито ми се допао стари Бјуик полиглота. Такве данас више не производе.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:31 04.06.2013

Re: STRAVA U ULICI BEZ DUDOVAjavascript:;

razmisljam
стари Бјуик полиглота. Такве данас више не производе.


Nema na čemu.

Inače, matori bećar je sve te psovke naučio od mog prijatelja Majkla. Naime...

Moj prijatelj Majkl, rođen je i živi u SAD, predaje istoriju evropske književnosti na uglednom Univerzitetu Viskonsin, nikad nije bio u Srbiji, otadžbini svojih predaka, ne govori srpski jezik, ali psuje isključivo na srpskom. Majkl srpske psovke,vešto i na pravom mestu, ubacuje u čist književni engleski, kojim se isključivo izražava čak i u svakodnevnoj konverzaciji. Njegovi prijatelji naučili su sve srpske psovke, čak i one koje nemaju svoj pandan u engleskom jeziku, kao naprimer: «Jebem ti oca kroz oca». Kad sam ga jednom pitao, kako to da je od svih reči materinjeg jezika, naučio samo psovke i nijednu drugu reč, objasnio je da srpski nije jezik njegove majke, koja je bila Nemica, već jezik njegovog pokojnog oca i dede. Ta dvojica, dok je on bio dete, retko su međusobno razgovarali, a kad jesu, sem pokojeg veznika, izgovarali su samo psovke i to uvek vrlo glasno - svađali su se.
razmisljam razmisljam 23:06 04.06.2013

Re: STRAVA U ULICI BEZ DUDOVA

Vojislav Stojković


Nema na čemu.




Inače, matori bećar je sve te psovke naučio od mog prijatelja Majkla. Naime...


Занимљив тај твој пријатељ Мајкл. Драго ми је што сам добила прилику да сазнам понешто о њему.


stefan.hauzer stefan.hauzer 23:51 02.06.2013

.

u mraku najviše se plašim tišine
,ali ponekad čujem vetar,
on donosi nadu
i prekida ćutnju zveketom roletna ,)


to je taj zvižduk:
razmisljam razmisljam 12:59 03.06.2013

Re: .

stefan.hauzer
u mraku najviše se plašim tišine
,ali ponekad čujem vetar,
on donosi nadu
i prekida ćutnju zveketom roletna ,)


to je taj zvižduk:


Пази, овако. Има ту разних гледања на ствари. С једне стране, тишина је баш онако ОК, или, што би се рекло - таман. Али...
Тако је и са ветром.
Увек постоји неко али.

Звиждук = воз. ( линкчић )
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:36 03.06.2013

Re: .

Увек постоји неко али.

uh nikad nisam zaspao u tišini
,onako sablasnoj i tmurnoj,
volim kad sam sam
ali volim i zvuk koji dopire iz mene.
uglavnom je to zvižduk
(ne voz)
već moj zvižduk koji razbija noć.

a on uglavnom dolazi sa vetrom.

to je ravnica
,ravna i vetrovita,
to je u ljudima odavde - taj zvižduk:)


da sam rođen u africi,bio bih keziah


razmisljam razmisljam 20:24 03.06.2013

Re: .

stefan.hauzer

uh nikad nisam zaspao u tišini
,onako sablasnoj i tmurnoj,
volim kad sam sam
ali volim i zvuk koji dopire iz mene.
uglavnom je to zvižduk
(ne voz)
već moj zvižduk koji razbija noć.

a on uglavnom dolazi sa vetrom.


Ууу, мени тишина паше. Што дубља и потпунија, то боље. Када сам била млађа, спавала сам са главом под јастуком, а ручни часовник гурала у фиоку писаћег стола да ми не би ометао сан својим тиктакањем.
Али, ( Рекох већ, увек постоји неко али. ) ово што сам подвукла у твом одговору разумем и препознајем сасвим.
Опет, не чујем звиждук - више оно постојано брујање слично оном које производе високонапонске жице. Ноћ се и од њега разбије баш онако како треба: на сан и на снове и понекад тек на нешто налик намерном месечарењу.

to je ravnica
,ravna i vetrovita,
to je u ljudima odavde - taj zvižduk:)


Равница.
Недокучива и предивна. Наша.

da sam rođen u africi,bio bih keziah


Да сам рођена у Африци, само бих слушала ударање бубњева у ноћи. И не бих умела да разлучим слушам ли њих или сопствено срце.




cassiopeia cassiopeia 08:27 03.06.2013

Uh

Dobro je što priču ne pročitah sinoć pred spavanje.
razmisljam razmisljam 13:11 03.06.2013

Re: Uh

cassiopeia
Dobro je što priču ne pročitah sinoć pred spavanje.


Што? Имаш зечје гене?
kukusigameni kukusigameni 08:38 03.06.2013

tik tak

Jednom davno, kada sam bio sasvim mali, prvi put sam ostao sam kod kuće. Nazvao sam mamu, koja je bila na poslu i pitao je: "Mama, zašto svaki sat kuca drugačije?"
razmisljam razmisljam 13:17 03.06.2013

Re: tik tak

kukusigameni
Jednom davno, kada sam bio sasvim mali, prvi put sam ostao sam kod kuće. Nazvao sam mamu, koja je bila na poslu i pitao je: "Mama, zašto svaki sat kuca drugačije?"


Лако је теби било. Имао си телефон, па си имао и маму да ти држи страх.
А ја сама у огромној кући и куцка будилник и клати се клатно на великом зидном часовнику лево-десно, лево-десно, хипнотички, а сат одбројава звонко и застрашујуће гласно на сваких по уре и на пун сат, а нигде телефона и нигде никог.
Па ти сад замисли, ако смеш.
kukusigameni kukusigameni 21:51 03.06.2013

Re: tik tak

razmisljam
Па ти сад замисли, ако смеш.

Što da ne smem?!
razmisljam razmisljam 22:33 03.06.2013

Re: tik tak

kukusigameni

Što da ne smem?!



Тако бих смела и ја.
Но, разумем те. Другог начина и нема.
bocvena bocvena 09:52 03.06.2013

Ma ko se još boji


Virdžinije Vulf?



razmisljam razmisljam 13:20 03.06.2013

Re: Ma ko se još boji

bocvena

Virdžinije Vulf?




Или... ( линкчић )
reanimator reanimator 09:58 03.06.2013

...

Blog stoji dva dana i za to vreme nula flertovanja
Mislim, kako da radim u ovakvim uslovima?
razmisljam razmisljam 13:22 03.06.2013

Re: ...

reanimator
Blog stoji dva dana i za to vreme nula flertovanja


Два дана?
Дечкоњо, је л' теби добро?

Mislim, kako da radim u ovakvim uslovima?


И не можеш. Сви се поуплашили, а у страха нема флертовања.
reanimator reanimator 13:28 03.06.2013

Re: ...

Дечкоњо, је л' теби добро

Pa lepo piše da je objavljen 02.06 :)

И не можеш. Сви се поуплашили, а у страха нема флертовања

Izvinjavam se, tek sad sam primetio da se konačno počelo!
А позив јесте био ту негде сакривен и сасвим си га исправно схватио
razmisljam razmisljam 20:07 03.06.2013

Re: ...

reanimator

Pa lepo piše da je objavljen 02.06 :)


Пише, није да не пише.
Ипак, у питању је ( била ) проста математика.
Тек у тренутку док ово пишем истиче двадесет четири часа од објављивања, што никако нису два дана.

Мислим, платио би у хотелу два пута по ноћење ( Намерно не пишем два ноћења јер би онда одмах оокао. ) у датим околностима?

И не можеш. Сви се поуплашили, а у страха нема флертовања

Izvinjavam se, tek sad sam primetio da se konačno počelo!
А позив јесте био ту негде сакривен и сасвим си га исправно схватио


I have no idea. - што би реко Кими у оној реклами за Ренаулт.
reanimator reanimator 21:41 03.06.2013

Re: ...

Мислим, платио би у хотелу два пута по ноћење ( Намерно не пишем два ноћења јер би онда одмах оокао. ) у датим околностима

Oooo..ooo..(zbog pomisli)
I have no idea. - што би реко Кими у оној реклами за Ренаулт

Malo je reći da sam oduševljen ovim praćenjem lika i dela velikog Kimija. Od mene imaš 24h poštedu...možeš flertuješ sa kim hoćeš, neću reagujem
kaolavanda kaolavanda 22:17 03.06.2013

Re: ...

reanimator
Blog stoji dva dana i za to vreme nula flertovanja


Evo me, e-vo me

Onda je Komšijsko Kuče redovno počinjalo da zavija daleko pre nego što bi se ulicom razlegao poziv iz megafona otkupljivača starih akumulatora i rashodovanih frižidera.


ne razumem... mi živimo u istoj ulici??? K-k-kako?

u sobu je uletela noćna leptirica, obrnula par kugova oko lampe i onda netragom nestala


Srećnice. A šta ćemo sa onom koja je kod mene juče ceo dan visila na plafonu kao da je fleka, a kad sam zaspala (znam, znam, naivna sam), pa se probudila u neko doba, ona je bila na drugom mestu

Ne sumnjaš u to da sam otišla do ogledala, pogledala obe strane vrata u potrazi za dva tačkasta traga Bez optuživanja, moliću lepo. Velika je i strašna je.
razmisljam razmisljam 22:19 03.06.2013

Re: ...

reanimator

Oooo..ooo..(zbog pomisli)


Дакле, нит' те се може заобићи, нити прескочити.

Malo je reći da sam oduševljen ovim praćenjem lika i dela velikog Kimija. Od mene imaš 24h poštedu...možeš flertuješ sa kim hoćeš, neću reagujem


Пих! Некако ми и није ћеиф сад кад је с допуштењем.
reanimator reanimator 22:20 03.06.2013

Re: ...

Evo me, e-vo me

Gde si bre ti? Je l palo cepanje udžebika i lansiranje u fonatnu na Trgu Nikole Pašića?
kaolavanda kaolavanda 22:40 03.06.2013

Re: ...

reanimator
Gde si bre ti, drugarice moja najdraža, nesuđena ljubavi? Je l palo cepanje udžebika i lansiranje u fonatnu na Trgu Nikole Pašića?

Aevome, lečim kr(j)ajnike posle toga... voda bila hladna, ali nije mi žao. Provod je bio eeekstra, a fotke su mi kuuul... okačila sam ih na fejs. Hoćeš da me dodaš u frendove, pa da pogledaš fotke?
razmisljam razmisljam 22:51 03.06.2013

Re: ...

kaolavanda


Evo me, e-vo me


Ово си перфектно извела.
Изненадни упад и Ре се толико збунио да није успео да дрекне Ооо-оооо..., већ кренуо са ( релативно ) нормалним пропитивањем те за здравље.

ne razumem... mi živimo u istoj ulici??? K-k-kako?


Нажалост, не. Комшијско Куче је недавно поново клиснуло с ланца у неку своју верзију слободе. Може бити да је доцуњало чак до тебе у потрази за истом.
Или крај тебе живи неки његов блиски кучећи рођак.

Srećnice. A šta ćemo sa onom koja je kod mene juče ceo dan visila na plafonu kao da je fleka, a kad sam zaspala (znam, znam, naivna sam), pa se probudila u neko doba, ona je bila na drugom mestu

Ne sumnjaš u to da sam otišla do ogledala, pogledala obe strane vrata u potrazi za dva tačkasta traga Bez optuživanja, moliću lepo. Velika je i strašna je.


Па... шта га знам...
У мене сваке вечери бар по једна. На завеси, на зиду, којекуде... И тако стоје и не мрдају сатима. Ма ни прах с крила да отресу, ни антеницу да помере. Наравно, гледам их крајње подозриво, али то им ни најмање не смета. Лепо примећујем како ме намерно узнемиравају својим присуством.
Ипак, најтеже ми је било када је једна решила да се из некаквог протеста спали на великој лампи у дневној соби. Е, то је заиста било страшно.
reanimator reanimator 08:24 04.06.2013

Re: ...

Gde si bre ti, drugarice moja najdraža, nesuđena ljubavi?

Ah, taj mladalački duh. Imaš weliki lajk, a kad dodješ na fejs, dobijaš i poke :)
reanimator reanimator 10:10 03.06.2013

...

U mladosti kob je htela kleta
da pohodim sred širokog sveta
jedno mesto meni od svih lepše -
tako ljupka usamljenost beše
tog jezera, sveg u crnom stenju,
i vrh kojeg čempresi se penju.

Ali kada pokrov noći crne,
kao sav svet, i njega ogrne,
i kad vetar mistični zašumi
naricaljku u čempresnoj šumi
tad - oh, tada, budih se s večera
pred užasom samotnog jezera.
razmisljam razmisljam 13:25 03.06.2013

Re: ...

reanimator
U mladosti kob je htela kleta
da pohodim sred širokog sveta
jedno mesto meni od svih lepše -
tako ljupka usamljenost beše
tog jezera, sveg u crnom stenju,
i vrh kojeg čempresi se penju.

Ali kada pokrov noći crne,
kao sav svet, i njega ogrne,
i kad vetar mistični zašumi
naricaljku u čempresnoj šumi
tad - oh, tada, budih se s večera
pred užasom samotnog jezera.


Па у наставку:

Al' taj užas ne bejaše strava
već nekakva naslada drhtava -
slutnja kakvu ni dragulja sila
ne bi meni nikad izmamila -
niti Ljubav, makar tvoja bila.

Smrt bi ispod otrovanog vala,
na dnu mu se grobnica skrivala
s pokojnikom što tu htede dati
svu utehu svojoj crnoj mašti,
i duh čiji pust i pun čemera
stvori Eden od tamnog jezera.


Добри стари Едгар Алан По.
reanimator reanimator 13:29 03.06.2013

Re: ...

Al' taj užas ne bejaše strava
već nekakva naslada drhtava

Ovo ko kad ti čitaš horor i sf
razmisljam razmisljam 20:08 03.06.2013

Re: ...

reanimator

Ovo ko kad ti čitaš horor i sf


Аха.
Разумемо се Едгар и ја савршено.
freehand freehand 20:10 03.06.2013

Re: ...

razmisljam
reanimator

Ovo ko kad ti čitaš horor i sf


Аха.
Разумемо се Едгар и ја савршено.

I on se žalio na pne uši.

razmisljam razmisljam 22:28 03.06.2013

Re: ...

freehand

I on se žalio na pne uši.


Хвала ти што си ме обавестио.
Дакле, и он испаде тужибаба баш као и онај Глишић. Ко би рекао? Обојица су ми деловала као фин свет, до душе, мало пребујне маште за мој укус, али фин.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:59 03.06.2013

Leptirica

u sobu je uletela noćna leptirica

Od nje i dan danas stravu vučem, i uopšte mi nije svejedno kad noćom ugledam vešticu.
razmisljam razmisljam 20:26 03.06.2013

Re: Leptirica

Jelica Greganović

Od nje i dan danas stravu vučem, i uopšte mi nije svejedno kad noćom ugledam vešticu.


Разумем те. Исти случај.
zilikaka zilikaka 17:43 03.06.2013

zloupotreba

Pošto, ko što rekoh, mrzim strašne price, a baška što price o strašnim pričama ničemu ne služe, ja ću pokušati da iznudim jednu mali korist za sebe.

Elem, u neposrednoj blizini, u jednom trulom uličnom stablu, naselio nam se roj stršljena.

Vikipedija kaže da nisu opasni, al svi se kunu da nije tako.

Dakle, hajte kolege pa budite od koristi.

Treba mi stvarno pouzdana informacija da li je neophodno da reagujem, i kako, jer od komunalaca nikakve vajde nema.

Msm, dobro bi bilo na pp, da me domaćica baš ne skine ko zeca

niccolo niccolo 17:46 03.06.2013

Re: zloupotreba

Treba mi stvarno pouzdana informacija da li je neophodno da reagujem, i kako

Ja nemam pojma.
zilikaka zilikaka 17:57 03.06.2013

Re: zloupotreba

Ti baš išteš đavola?

Doobro, pitaću te kad se ona vrati
niccolo niccolo 18:00 03.06.2013

Re: zloupotreba

Ko?
zilikaka zilikaka 18:04 03.06.2013

Re: zloupotreba

Kako ko?
Pa ona!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:18 03.06.2013

Re: zloupotreba

Nego...ja mislim da veće strave od ove nema u Ulici Dudova...

niccolo niccolo 18:50 03.06.2013

Re: zloupotreba

Pa ona!

A gde je uopšte otišla?
zilikaka zilikaka 19:02 03.06.2013

Re: zloupotreba

A gde je uopšte otišla?

Bolje ti je da ne znaš.
razmisljam razmisljam 20:33 03.06.2013

Re: zloupotreba

zilikaka


Treba mi stvarno pouzdana informacija da li je neophodno da reagujem, i kako, jer od komunalaca nikakve vajde nema.

Msm, dobro bi bilo na pp, da me domaćica baš ne skine ko zeca


Надам се да ти је неко од колеЗа у међувремену притекао у помоћ, јер ја не умем ништа паметно да ти посаветујем по том питању.
Једне године сам имала случај осињег гнезда у ђевђиру који је висио у шпајзу, али, то је било лако за решити. Ђевђир је излетео кроз прозор, овај је затворен, а касније је на исти постављена мрежица. Осама се није свидело ново окружење, па су се покупиле и одселиле и из дворишта.

А ово... ова фотографија...
Пушку сам држала само на предвојничкој и то зато што сам морала. И успешно сам промашила своју мету сваки пут када сам гађала, мада је врло вероватно да сам који пут докачила суседне.
Тако да си безбедна.
А и иначе.
razmisljam razmisljam 20:34 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo

Ja nemam pojma.


А ја се баш уздала у тебе.
razmisljam razmisljam 20:43 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo
Pa ona!

A gde je uopšte otišla?


Ту сам.


niccolo niccolo 20:55 03.06.2013

Re: zloupotreba

Ту сам.

A gde si bila?
razmisljam razmisljam 21:05 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo

A gde si bila?


Па ту.
niccolo niccolo 21:10 03.06.2013

Re: zloupotreba

Па ту.

Pa što si se onda vratila?
razmisljam razmisljam 21:12 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo
Па ту.

Pa što si se onda vratila?


Одакле?
Зар не видиш да сам још ту?
zilikaka zilikaka 21:19 03.06.2013

Re: zloupotreba

Надам се да ти је неко од колеЗа у међувремену притекао у помоћ


Nije. Baš niko.

A i neka ih.
niccolo niccolo 21:30 03.06.2013

Re: zloupotreba

Одакле?

Nemam pojma.
niccolo niccolo 21:31 03.06.2013

Re: zloupotreba

Nije. Baš niko.

Hej, ja sam odmah rekao da ne znam. Time sam ti pomogao u smislu da ne moraš da tražiš na pogrešnom mestu...
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:33 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo
Ту сам.

A gde si bila?

razmisljam
niccolo

A gde si bila?


Па ту.



lakše ide kad se crta

milisav68 milisav68 21:44 03.06.2013

Re: zloupotreba

zilikaka

Nije. Baš niko.

A i neka ih.

Pa neko nije video.

U principu nisu opasni po ljude, ali mogu da budu nezgodni ako se osete ugroženim, pa navali roj.

Takodje vole da grickaju voće, pa tako prave štetu ili pošto vole miris piva, mogu da završe u ustima....

Najveći su neprijatelji pčelarima, pošto love i ubijaju pčele, pa bi bilo najbolje da se obratiš nekom pčelarskom društvu, pa će ih oni sa zadovoljstvom uništiti.
zilikaka zilikaka 22:01 03.06.2013

Re: zloupotreba

milisav68

Pa neko nije video.
U principu nisu opasni po ljude, ali mogu da budu nezgodni ako se osete ugroženim, pa navali roj.
Takodje vole da grickaju voće, pa tako prave štetu ili pošto vole miris piva, mogu da završe u ustima....
Najveći su neprijatelji pčelarima, pošto love i ubijaju pčele, pa bi bilo najbolje da se obratiš nekom pčelarskom društvu, pa će ih oni sa zadovoljstvom uništiti.

Pa, fala vi.
razmisljam razmisljam 22:11 03.06.2013

Re: zloupotreba

zilikaka

Nije. Baš niko.

A i neka ih.


Видим, у међуепохи помоћ пристигла.
razmisljam razmisljam 22:12 03.06.2013

Re: zloupotreba

niccolo
Одакле?

Nemam pojma.


Како сад немаш појма?
Па, оТУд.
razmisljam razmisljam 22:14 03.06.2013

Re: zloupotreba

stefan.hauzer


lakše ide kad se crta


Ала си му га нацртао, свака ти част.
Завршено шљакарење за данас, па се наврз'о.
razmisljam razmisljam 22:23 03.06.2013

Re: zloupotreba

milisav68


'Фала и од моје стране на исказаној колегијалности и респект за познавање материје.
milisav68 milisav68 07:01 04.06.2013

Re: zloupotreba

zilikaka

Pa, fala vi.


razmisljam
'Фала и од моје стране на исказаној колегијалности и респект за познавање материје.

Pun sam (za mene) nepotrebnih podataka.

Valjda zato što sam se družio sa mnogo različitih ljudi (a i život mi priredjivao razna iznenadjenja), pa mi tako takvi podaci ostanu negde u "malom mozgu", i izlete sasvim neočekivano, dok kažeš "enter".

Otac jednog mog druga se bavi(o) pčelarstvom, pa smo se mi često muvali oko njega (njih) i kao nešto pomagali, te sam tako i zapamtio.

razmisljam razmisljam 22:58 04.06.2013

Re: zloupotreba

milisav68

Pun sam (za mene) nepotrebnih podataka.

Valjda zato što sam se družio sa mnogo različitih ljudi (a i život mi priredjivao razna iznenadjenja), pa mi tako takvi podaci ostanu negde u "malom mozgu", i izlete sasvim neočekivano, dok kažeš "enter".


Ваља у свакој прилици пажљиво слушати и посматрати и онда складиштити те ,,непотребне'' податке. Никада не знаш када ти могу затребати, ма колико се непотребним чинили у првом тренутку.

( Добро је док "enter" ради. )
jinks jinks 18:28 03.06.2013

Strava u ulici dudova



"Silk beetle cocoons"
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:48 03.06.2013

Re: Strava u ulici dudova

Tačno to.
razmisljam razmisljam 21:03 03.06.2013

Re: Strava u ulici dudova

Џинкс

Јелица


Ма, ништа лептирице и лутке. Ово је права страва:



Па кад их је на хиљаде, свуда по улици: по тротоару, по зидовима кућа, падају за врат са дрвећа, не можеш а да их не нагазиш... А длакаве, а мигољаве, а слузаве... Бррр...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana