Društvo

Ćutanje veslača: slučaj Slovenija

pape92 RSS / 11.06.2013. u 13:22

Barbed_Wire_Fence_Against_House_1189298.jpgIzveštaj iz Slovenije bi u najkraćem glasio: umro je Ante Marković. Ne smem da kažem „najzad" niti smem da kažem „konačno" jer bi to zvučalo kao da se tome radujem (upravo je suprotno), ali da je i ovoliko koliko je poživeo pravo čudo, jeste. Zapravo, istina je suptilnija: za njegovu smrt se ovde saznavalo malo-pomalo u prethodnih 6-7 godina, tokom većeg dela kojih je sam Ante Marković zaista i bio živ, što je možda dodatno otežavalo randevu slovenaca i stvarnosti, da bi ovih dana vest o njegovoj smrti procurela i do onih koji su najupornije držali glavu u pesku, pa tako i do mene. Ne mogu da kažem da sam znao šta radim kada sam se pre nekoliko godina, taman pred Krizu preselio u Sloveniju. Ali kad sam se jednom našao ovde, konkretno u Mariboru, uskliknuo sam od zadovoljstva, pomislivši da sam pronašao Sveti Gral stanovnika bivše SFRJ (uvek kažem bivše, kao da postoji neka druga): Zemlju Ante Markovića. U to vreme, još živeći u gordosti&predrasudi zaostaloj iz studentskih dana, nisam imao pojma o ekonomiji ali sam gledao oko sebe i imao sam šta i da vidim. Sve je bilo kao što sam se sećao da je bilo 1990. Razumne kirije, pristojne plate, efikasno zdravstvo i bezbrižna kupovina. Aristokratsko ignorisanje proverenih vesti da većina fabrika u državi jednostavno ne radi čak i od strane onih koji su u tim fabrikama zaposleni. Fudbal u procvatu. Vožnja Kardeljevom ulicom uz zvuke Talk Talk i Tears For Fears. Šanrgi La.

Naravno, za sreću kasno je bilo. Danas, nema više bezbrižne kupovine, nema pristojnih plata i razumnih kirija. Najviše što možeš sebi da kažeš je da možda i jesu, ako se usporede sa tim kakve bi mogle da budu i kakve će verovatno i biti. Jedino su Talk Talk, Kardeljeve ulica i Tears For Fears još uvek tu. Da li je rano za tugu? Stvari su, naravno, globalne i kao što znamo prelile su se posvuda. Ovde je to ovako izgledalo: prvo je bila kriza. Zatim su za to čuli i u Sloveniji. Odmah zatim, građani su postali svesni da ih sa svih strana potkradaju pa su se protiv toga pobunili. Letele su kocke mariborske i ljubljanske kaldrme. Bilo je suzavca, i jedan vodeni top. Zatim se učinilo da neko dobro može da se izrodi iz svega. Gradonačelnik Maribora je bio prinuđen da podnese ostavku. Protivkorupcijska komisija je teško optužila dva najmoćnija čoveka u državi: Janšu, u to vreme predsednika vlade, i Jankovića, u to a i u ovo vreme gradonačelnika Ljubljane. Janša je prestao da bude predsednik vlade jer se prearanžirala većina u skupštini, koja je uz Jankovićeve poslanike izabrala novu vladu sa mnogim starim ministrom, i izvesnu Alenku Bratušek za premijera. Treba li reći da ovaj rasplet nije bio katarzičan? Ali jeste otrežnjujući. Novih ljudi, nekompromitovanih vezama sa kompromitovanim nema, sem u Mariboru gde je na vanrednim izborima pobedio malo poznat sociolog „iz naroda". No šta vam je danas jedan od republičke vlade prezren gradonačelnik. Mora se progutati činjenica da je toliko i toliko porodica i porodičnih prijatelja opljačkalo Sloveniju, podmićujući usput građanstvo iluzijom o postojanju Ante Markovića, i da će se, sem nekolicine bačenih pučanstvu da im glođu kosti dok se ne umore, sa tim izvući. Ako mislite da je reč pljačka prejaka, znači da, a i zašto bi, ne pratite vesti iz Slovenije. Naprimer, ima neki VIS (vokalno instrumentalni ansambl, kao nekad Idoli) po imenu Malibu a čiji članovi žive i rade u Postojni. Sviraju popevke sa prizvukom tropa, kombinacija kojoj je teško odoleti, ali na stranu to. Opština Postojna je donela i sprovela odluku da svako dete koje ide u vrtić dobije besplatno po jedan cd sa najnovijim pesmama grupe Malibu, specijalno komponovanim i snimljenim za najmlađe. Za svega 10.000 evra ukupno. Grupa Malibu je inače u poslednje tri godina na ime svirki povodom raznih opštinski obljetnica i prigoda zaradila oko 40.000 evra. Ovaj slučaj je samo živopisna kap u moru čije se obale ne naziru i čije obale niko i ne želi da nazre. Svi se plaše nasukavanja. Nakupilo se sa jedne strane iznenađenog i uvređenog ali temeljno poplašenog naroda, a sa druge korumpiranih gradonačelnika, (državnih) banaka koje su davale kredite koje ne bi odobrio ni mali Đokica, građevinskih firmi koje su iscedili "kontroverzni biznismeni" itd.

Poslednji je čas bio da se malo prearanžira brodska posada. Naravno, i dalje se zna ko mora da vesla, ali dobra uprava ne sme dozvoliti veslačima da ih progoni osećaj da im vesla služe za sisanje, jer onda neće da prionu. Najzvučnije ime uklonjeno sa gornje palube je Janez Janša, kome su na taj način obeležili jubilej 25 godina od suđenja (Janša, Zavrl, Tasić i onaj četvrti), kada mu je takođe odrezana zatvorska kazna, mada na kraće.

U međuvremenu, skoro istovremeno, donešene su nove Mere. Manje plate, viši porezi itd. Prihvaćene su u tišini.

Raj je izgubljen. Svakako, nikada nije ni postojao, u čemu je i caka sa tom sintagmom gdegod je čujete. Kao što reče prijatelj, lekar: odoh ja odavde. Teško će naći ZAM (Zemlju A. M.) ali da se najednom čini da su posvud zemlje u kojima se može živeti perspektivnije nego u Sloveniji, tačno je. Ima li nade? 'Ajd za Sloveniju, nego mislim uopšte, za nas, posvuda. Kako se pomiriti sa Merama ma gde one bile, i gledati one koje su nas doveli dotle da smo prinuđeni da ih trpimo kako se i dalje baškare u svojim sumnjivo zasluženim luksuznim stanovima i bankovnim računima. Sve smo znali ali smo bili potkupljeni da pogledamo na drugu stranu, no to nije opravdanje za odgovorne, jer ustvari nismo sve znali. Mi smo mislili da stvarno tako može. Niko nam nije rekao. Uostalom, to znali-ne znali je irelevantno. Ono što nije je pitanje kako sprečiti malog čoveka da se pretvori u Trockog svaki put kad vidi nov BMW na ulici, i poželi, a najčešće i ostvari, da ga izgrebe ključem. Bitnije - da li ga sprečavati u tome?

Znam da odgovor moramo da damo gledajući decu, ali nemam pojma koji.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

freehand freehand 14:01 11.06.2013

Nije to

sindrom Ante Markovića. To je sindrom SFRJ, kojoj je on, zapalo mu, bio stečajni upravnik i poslednji ključar.
Na ovo mislim:
Raj je izgubljen. Svakako, nikada nije ni postojao, u čemu je i caka sa tom sintagmom gdegod je čujete

Lepo je kad se prisećamo u kafani i padamo u nostalgični sevdah, i hvala vremenu koje ulepšava prošlost.
pape92 pape92 14:05 11.06.2013

Re: Nije to

...hvala vremenu koje ulepšava prošlost.


Neka vajda od njega (vremena). Malo toga ulepšava (mene je recimo oćelavilo), ali prošlost bez daljeg.
freehand freehand 14:09 11.06.2013

Re: Nije to

pape92
...hvala vremenu koje ulepšava prošlost.


Neka vajda od njega (vremena). Malo toga ulepšava (mene je recimo oćelavilo), ali prošlost bez daljeg.

Ček polako, sače i doktor Švaba. Samo se opusti. Gledaj Karagaću kako mu je lepo!

P.S. Evo malo mojih omiljenih vizionara:



...fini gradići,
u njima fini kafići
u njima fini mladići
plešu po cijeli dan...
pape92 pape92 14:24 11.06.2013

Re: Nije to

A ima i ono : novo novo novo vrijeme...ovde ga malo-malo pa puštaju na radiju, kao vrhunac bunta.
muaddib92 muaddib92 14:34 11.06.2013

Re: Nije to

Извин'те
у националном парку Србија у време Антино и није било тако лоше, како нам кажу:
После нам је било лоше, и потрајало је
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:47 11.06.2013

Ja govorim godinama,

mene niko ne sluša, svi govore: "Ćuti i uživaj, ne budi razmažena..."

Samo da te obradujem svežom vešću, odobrena je nova dokapitalizacija NLB, 500 miliona evrija, skinut nadzorni odbor sa zlim strancima.
pape92 pape92 14:55 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Mirnije ću spavati noćas.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:56 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Znala sam da će ovo doprineti tvojoj mentalnoj ravnoteži.

Edit: I sam da znaš, još tada, pre 6-7 godina kada si ti došao u Maribor, taj grad je bio mrtav. Živelo se od nasledstva. Kao i u ostatku Slovenije. Sada je nasleđe potrošeno, i više no što ga je bilo. Došao kelner da naplati ko je šta jeo, pio...
pape92 pape92 15:14 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

U to vreme nisam bio dovoljno zainteresovan da to ukapiram. Što se tiče gradske obamrlosti, jedno vreme sam to objašnjavao time da tako i mora da bude u nevelikom gradu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:32 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Što se tiče gradske obamrlosti, jedno vreme sam to objašnjavao time da tako i mora da bude u nevelikom gradu.

Fakat je da je iz tog grada stric i Teslu došao da odvede, jer se propio i prokockao, ali ta novija obamrlost je bila posledica krepavanja industrijskog basena, leš je površinski pokopan da baš ne smrdi iz sve snage i...nazad u kafane.
pape92 pape92 16:31 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Kafana "Srečni kmet", to je bilo negde oko današnjeg Meka reče mi neko, tamo je Tesla zalazio. Al on zbriso na vreme
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:33 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Al on zbriso na vreme

Nije on zbrisao, zbrisao ga stric
pape92 pape92 16:58 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Jebbigga, moj stric u Denveru nema šanse da poteže put, nema mi spasa
bolid1 bolid1 16:59 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Ja vec pola godine...Good morning, princes, it's time to wake up!

Jutros slusam na radiju to za NLB i malo mi bilo muka, aman, dal' ste normalni, a NLB ko SPC, ne moz' ga pipnuti. Skro je Virant imao teske muke da objasni zasto banka u gubitcima isplacuje nenormalne regrese i bonuse i tako postaje jos vec gubitas....paaa, po zakonu je. Dobro, a jel' po zakonu da zahvati iz budzeta koliko im treba...to je NLB.

Inace, za nas novopridosle, sjajan radijski serijal kraktih emisija, ja se svaki put ismejem posteno...

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:01 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Jebbigga, moj stric u Denveru nema šanse da poteže put, nema mi spasa

A da ti odeš stricu da te spasi
pape92 pape92 17:08 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

radijski serijal


Sjajna stvar, niko mi ranije nije skrenuo pažnju. Ja nikako da savladam, tj kao znam, al nekako često i zajebem u momentu.
pape92 pape92 17:10 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Jebbigga, moj stric u Denveru nema šanse da poteže put, nema mi spasa


A da ti odeš stricu da te spasi


Misliš, nisam se ovde dovoljno nagledao planine
bolid1 bolid1 17:14 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Ja nikako da savladam, tj kao znam, al nekako često i zajebem u momentu.


Ja idem na casove, resio sam da batalim samouki metod i da nesto piva prebacim u casove, da naucim formalni Slovenacki...a, i kapiram da odradim ispit u jednom trenutku, moz' da zatreba nekad
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:40 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Misliš, nisam se ovde dovoljno nagledao planine

Aha...kao ja, malo mi bilo slovenačkih planina, pa sam priključila i austrijske...
Mada, priznaćeš, planine su najlepše od svega
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:26 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

pape92

Jelica Greganović


Ne kukajte vi Slovenkinje i Slovenci, jer ćemo vam, u zamenu za Simiča, poslati Dinkića i ekipu iz G17 da Vam vodi finansije i ekonomiju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:01 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Ne kukajte vi Slovenkinje i Slovenci, jer ćemo vam, u zamenu za Simiča, poslati Dinkića i ekipu iz G17 da Vam vodi finansije i ekonomiju.

Cvil.
Evo ćutim, pisnuti više neću.
mariopan mariopan 19:27 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Vojislav Stojković
pape92

Jelica Greganović


Ne kukajte vi Slovenkinje i Slovenci, jer ćemo vam, u zamenu za Simiča, poslati Dinkića i ekipu iz G17 da Vam vodi finansije i ekonomiju.

bolid1 bolid1 19:44 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,


Ne kukajte vi Slovenkinje i Slovenci, jer ćemo vam, u zamenu za Simiča, poslati Dinkića i ekipu iz G17 da Vam vodi finansije i ekonomiju.


Nece da moze, burazere, sad ce te prijavim kod Kacina, pa ces da vidis
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:50 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

Nece da moze, burazere, sad ce te prijavim kod Kacina, pa ces da vidis

Evo, ćutim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:49 11.06.2013

Re: Ja govorim godinama,

poslati Dinkića i ekipu iz G17 da Vam vodi finansije i ekonomiju.

Samo mali, sasvim mali pis...ne mogu da verujem onom što sam maločas pročitala, da li je moguće da će ova pesma biti podignuta na viši nivo?

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:39 11.06.2013

.

ali nemam pojma koji.

nekako uvek završimo na pitanju bez odgovora
i tako u krug,u krug,u krug...






Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 11.06.2013

Re: .

Ovde se odgovor zna, ali niko od nadležnih ne želi ni da ga čuje.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:51 11.06.2013

чекај да глумим неолиберала који све зна

тако вам и треба кад сте слушали Talk Talk уместо Man at Work

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana