Kosovo - novi problemi, a ne rješenje

Dejan Jović RSS / 17.02.2008. u 21:46

Sada, kad je kosovska skupština (ponovno) proglasila nezavisnost Kosova, postavlja se pitanje – kakve će biti posljedice ovog proglašenja, i – što slijedi?

 

Iako se u javnosti stekao dojam da je samo proglašenje već dovoljno da stvori neke posljedice, treba upozoriti da to nije nužno točno. Kosovo je prvi puta proglasilo nezavisnost 2. jula 1990, pa se – samom tom deklaracijom – nije ništa dogodilo, jer ju tada nitko nije prihvatio. Također, treba se sjetiti i da su mnoge druge regije u Jugoslaviji proglašavale nezavisnost, ali da te deklaracije također nisu stvorile nikakav efekt: Republika Srpska (7. aprila 1992.), Republika Srpska Krajina (u više koraka, počevši od 1. aprila 1991.), Ilirida (zapadna Makedonija, proglašena 24. marta 1990), čak i Zapadna Bosna (u julu 1993.), te djelomično i Hrvatska Republika Herceg-Bosna (osnovana 18. novembra 1991). Slično je i sa mnogim drugim teritorijama u svijetu, koje su ostale samo-proglašenim državama, bez šireg međunarodnog priznanja.  

No, ipak činjenica je da današnje kosovsko proglašenje nezavisnosti ima daleko veće šanse da bude prihvaćeno, nego ova ranija i druga proglašenja. Dogodi li se, međutim, da one zemlje koje su već najavile da bi mogle priznati Kosovo kao nezavisnu državu to i učine, bojim se da slijede samo novi problemi, a ne neko „trajno rješenje“ ili – kao što najavljuju optimistični analitičari – „konačno stavljanje točke na proces raspada Jugoslavije“. Zašto sam tako pesimističan, i o kojim se novim problemima radi?  

Prvo, očigledno je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, nego će ga tretirati kao svoju teritoriju. O tome postoji široki politički konsenzus skoro svih stranaka u Srbiji. Stranka koja se jedina izdvaja po tom pitanju (LDP) je vrlo mala, i nema gotovo nikakve šanse da u dogledno vrijeme bude značajniji faktor. Tretiranje Kosova kao srpske teritorije značit će stalne sukobe s onima koji će priznati Kosovo kao nezavisnu državu. To će praktički onemogućiti daljnje pregovore o pristupanju Evropskoj Uniji, te će zaoštriti bilateralne odnose sa svim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova. Doći će do napetosti, pa će Srbija jednostavno morati održavati svoje vojne i policijske jedinice u stalnoj pripravnosti, te će trošiti na obranu daleko više nego što bi bio slučaj da do takvog priznavanja Kosova ne dođe. Ona će biti okružena zemljama članicama NATO saveza, a današnjom je izjavom premijer Koštunica praktički proglasio NATO okupatorskom vojskom na srpskom državnom teritoriju.  

Drugo, kosovsko pitanje je sada vrlo velik problem i za samu Evropu, koja je (a zapravo se postavlja pitanje: i je li) pristala da bude jamac reda i mira na toj teritoriji. Istovremeno, neke zemlje-članice Evropske Unije neće priznati nezavisno Kosovo, pa će se postaviti pitanje – kako će i tko će u ime Evrope donositi odluke u vezi s tom misijom. Bez jedinstvenog stava o priznanju Kosova, postavlja se pitanje i što je to evropska „zajednička“ vanjska i sigurnosna politika, te hoće li biti moguće uskladiti politiku daljnjeg širenja na zemlje Zapadnog Balkana. Tretiranje Evrope kao čuvara reda na Kosovu, u situaciji u kojoj se glavne odluke donose u Washingtonu i Moskvi, oslabit će Evropsku Uniju, a to znači – i njenu ulogu kao faktora suradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.   

Treće, dogodi li se da Republika Srpska krene putem Kosova (ili da odluči permanentno blokirati institucije vlasti u Bosni i Hercegovini), stvorit će se nova kriza u Bosni i Hercegovini. Podrži li Rusija u tom slučaju Republiku Srpsku, rusko-američki sukob će se prebaciti s pitanja Kosova na pitanje Bosne, a to bi značilo destabilizaciju svega što je učinjeno u toj državi.  

Četvrto, eventualno priznanje Kosova od strane Hrvatske, moglo bi otvoriti i pitanje podrške SDSS-a sadašnjoj hrvatskoj vladi. Ako SDSS izađe iz vlade u znak protesta protiv eventualnog priznavanja Kosova, to će zaoštriti srpsko-hrvatske odnose i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Prizna li Hrvatska Kosovo, u najmanju se ruku može očekivati ukidanje sadašnje odluke o suspendiranju viznog režima između Srbije i Hrvatske, te ponovno uvođenje viza na obje strane.  

Peto, zbog toga što će Srbiju vidjeti kao stalnu prijetnju, Kosovo će zavisiti od podrške koju uživa u Sjedinjenim Državama, a ta podrška morat će biti velika, jer će i prijetnja održanju nezavisnog Kosova također biti velika i – kako su najavili srpski političari – permanentna. Za Sjedinjene Države, Kosovo će biti novi Izrael, čije održanje u najvećoj mjeri zavisi od američke podrške.  

Šesto, kontroverze oko Kosova dovele su na Balkan – izrazitije nego ikad ranije – dvije velike svjetske sile: Sjedinjene Države i Rusiju. Rusija će biti sve prisutnija u Srbiji, a Amerika na Kosovu. Sudaranje Amerike i Rusije događat će se na Ibru, i to će tako ostati sve dok se jedna od tih dviju sila ne povuče s Balkana, a to znači – u nedogled.  

Sedmo, tek treba vidjeti postoji li „kosovski nacionalizam“, ili se kod Albanaca na Kosovu zapravo radi o albanskom nacionalizmu. Fotografije s proslave proglašenja nezavisnosti koje do nas dopiru ovog popodneva, pokazuju da oni koji slave nose šalove s natpisom „Albanija“, a ne „Kosovo“. To ukazuje da je albanski nacionalizam na Kosovu jači od nekog kosovskog, kojeg dosad nitko nije čak ni spomenuo. Kosovski Albanci za sebe ne kažu da su Kosovari, nego su Albanci, a albanski nacionalizam će (baš kao i srpski, i hrvatski, i svaki drugi) i dalje inzistirati na parolu „svi Albanci u jednoj državi“. Stvaranjem kosovske države, stvara se i „njemački sindrom“: jedna je nacija podijeljena u dvije države. Kao što se Njemačka ujedinila uz slogan – „mi smo jedan narod“, tako će i albanski nacionalizam (osokoljen eventualnim priznanjem Kosova) inzistirati na nelogičnosti postojanja dviju država jednog naroda. To, naravno, otvara i pitanje budućnosti Makedonije, kao i pitanje stabilnosti južne Srbije. 

Osmo, ostaje otvorenim pitanje sjevernog Kosova, koje već sad živi kao de facto dio Srbije, a vrlo je vjerojatno da će tako i ostati. Danas proglašena država je podijeljena, i tek se sad otvara pitanje eventualne „mirne reintegracije“ njenog sjevernog dijela. Ne čini mi se izglednim da će do toga doći – ni u skoroj, ni u daljnjoj budućnosti. Štoviše, daleko su veći izgledi da Kosovo ostane podijeljeno.  

To znači da bi čak i da sve evropske zemlje priznaju nezavisnost Kosova, to priznanje i dalje ostavilo brojna otvorena pitanja i probleme. U tim okolnostima, samo proglašenje pa čak ni priznanje ne rješava skoro ništa. Oni koji misle da je ovo „kraj raspada Jugoslavije“, ili da se time rješava „posljednji preostali problem Balkana“, u ozbiljnoj su zabludi. Štoviše, sadašnja situacija ne samo da produžava, nego povećava i zaoštrava agoniju i Srbije i Kosova, s tim što je ona još dodatno zakomplicirala stvari time što je na Balkan – a to zapravo znači: u Evropu – dovela dvije vanevropske sile, koje (naravno) vode računa o svojim interesima, a ne tamo o nekim Albancima ili Srbima.



Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 22:15 17.02.2008

da, gomila problema...

gledamo u verovatno povlacenje zapadnih ambasadora iz beograda, postavljanje novih uslova (priznanje kosova za neki novi sporazum sa eu), republika srpska koja ce traziti istupanje iz bosne i predstoji novi krug nestabilnosti koji ce definitivno destabilizovati i srbiju i kosovo i bosnu, mozda i crnu goru i makedoniju. ali, koga je briga?
Filip2412 Filip2412 22:20 17.02.2008

Upravo tako...

Nadzivece ovi problemi i Kostunicu i Tadica i Cedu Jovanovica. Stvarno mi je zao ljudi, predvidjam ponovo tihu izolaciju Srbije.

Mislim da su USA i EU svesno uradile ovo, svako je mogao predvideti da Srbija nece u EU bez Kosova.
Mogli su po ubrzanom postupku da integrisu celu Srbiju u EU i tako ostanu sa vojnim bazama na Kosovu i svi bi bili zadovoljni, medjutim, stvaranje noovih drzava je bitnije od ujedinjavanja postojecih. Nekome treba nestabilan Balkan.

Nema mira u narednih 50 godina.
Wounded Knee Wounded Knee 23:10 17.02.2008

Re: Upravo tako...

Filip2412

Nekome treba nestabilan Balkan.

Nema mira u narednih 50 godina.


Са овим се слажем.
Но, шта ако је НАТО тај коме треба нестабилан Балкан?
Ти се залажеш за улазак у НАТО и ЕУ.
Но, шта ако нас они тамо једноставно неће, баш из тог разлога који си горе навео?
Filip2412 Filip2412 00:53 18.02.2008

Re: Upravo tako...

Da, ja sam i mislio da NATO-u treba nestabilan Balkan.
Ne zeleci da udjemo u NATO mi samo pomazemo stvaranju takvih prilika.

Но, шта ако нас они тамо једноставно неће, баш из тог разлога који си горе навео?

Moguce, nije iskluceno. Ipak, ne zaboravimo da od 89 Srbija vodi manje vise antizapadnjacku politiku tako da smo dosta i sami odgovorni za antispski stav evroatlasnke alijanse.
nikson nikson 22:25 17.02.2008

...

posle vaseg posta ocekivao asm mnogo komentara, ali mi se cini da su mnogi bez odgovora...
skitulko skitulko 22:30 17.02.2008

Re: ...

Evo imao sam prilike da slusam Dušana Janjića..pa čovjek reče da je ovo samo uvod u dezintegraciju Srbije..
A on je rado viđen gost na b92..zastupa često stavove Čede Jovanovića, a u Podgorici Mila Đukanovića..
Zašto mu ne vjerovati..
Pa se onda čude što su i prostorije LDP-a spremne za renoviranje...

skituljko..
surabya johnny surabya johnny 23:41 18.02.2008

Jedinstveni u nejedinstvu

bio je to tezak porodjaj danas u Briselu: iskreno me cudi da se srpski kosovi-lesinari jos nisu ostrvili na vec pokleklog mamuta, buduci da ovaj predstavlja tek prolazan plen.

Evropa se josh jednom pokazuje duboko nesloznom: na ivici svadje, zapravo. evropski ministri inostranih poslova, spolja se praveci srecnim i ponosnim, prezentirali su popodne svoje danashnje dostignuce: tanko saopshtenje (tek nekih 25 redova) o tome kako ce se EU ubuduce odnositi prema Kosovu.
"uspeh za evropu"- verzirano izjavljuje nemachki ministar Steinmeyer - toliko uverljivo da je gotovo nemoguce primetiti da ni sam ministar ne veruje u danashnji kvazi-uspeh. slovenacki ministar smatra da je EU polozila test jedinstva. Kouchner se cak uspinje do predskazanja: "ovo je kraj krize na Balkanu". a-ha: jeste, jeste ....

u istinskoj stvarnosti, dvadeset sedmorica su se na jedvite jade saglasili povodom texta saopshtenja, koje zapravo kljuchne momente ostavlja otvorenim: ali, EU-ministri ne propustaju ni ovu priliku da sami sebe tapkaju po ramenu i proglase sturo saopstenje, koje prolazno omogucuje "jedinstveni" stav Evrope, diplomatskim remek-delom; ukazavashi na elegantne formulacije /"sui generis"/, kojima se, zapravo, samo skriva ono shto je i politickom laiku na prvi pogled jasno: 27 zemalja-clanica EU su po pitanju Kosova sve drugo osim slozne.
LiRa LiRa 22:28 17.02.2008

Sjajan post, opet


samo ne dijelim Vase misljenje u tocki 6:

Šesto, kontroverze oko Kosova dovele su na Balkan – izrazitije nego ikad ranije – dvije velike svjetske sile: Sjedinjene Države i Rusiju. Rusija će biti sve prisutnija u Srbiji, a Amerika na Kosovu. Sudaranje Amerike i Rusije događat će se na Ibru, i to će tako ostati sve dok se jedna od tih dviju sila ne povuče s Balkana, a to znači – u nedogled.



Rusija ce, mislim, usicariti na brzinu nesto za sebe i povuci se iz ovog filma, jer , uobicajeno, ima preca posla.
A USA i EU ce se prepucavati i dalje, "na sitno" i na stetu svih onih nesretnika koji zive na Kosovu.
Filip2412 Filip2412 22:36 17.02.2008

Re: Sjajan post, opet

A USA i EU ce se prepucavati i dalje

LiRa, EU i USA se ne prepucavaju, Slovenci su nam upravo pokazali kako oni "komuniciraju".
Zapravo, USA i EU su dva lica jedne iste politike tako da i nema mnogo smisla govoriti o tome ko kome diktira.

Da, Rusija samo glumi zainteresovanost, niti ih je briga za nas niti imaju snage da se ozbiljnije umesaju.
Njihova verbalna podrska nam je vise stetna nego korisna
igipop igipop 22:29 17.02.2008

:(

Strasna prognoza.

nikson nikson 22:34 17.02.2008

Re: :(

igipop

Strasna prognoza.



a najgore mozda i realna...
Lektorka Lektorka 22:29 17.02.2008

Teško

Verujem da će mnogima biti teško da komentarišu vaš tekst večeras. Sve je pitanje izuzetne međunarodne (diplomatske) umešnosti, naravno, a potrebna je zaista i ohlađena glava da se neka od vaših pitanja ne protumače kao tvrdnje i preinače se u dobar vetar za pogrešna jedra.

Šta sledi? Kratkoročno:

1)
Sreda, 15h, Plato!

Studentske i omladinske organizacije pozivaju sve građane da U SREDU 20. februara u 15 časova dođu na PLATO ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu da, u ovim teškim vremenima za budućnost Srbije, pošalju poruku jedinstva celoj Evropi da naš narod ne odustaje od evropskih vrednosti, od puta mira, saradnje i izgradnje boljeg društva od ovog u kojem sada živimo! Ljude na Kosovu, u celoj Srbiji, u Regionu, zaštitićemo ulaskom u Evropu a ne objavom konflikta. U sukobu svi gube, u Evropi svi dobijaju!

U 15.45 časova će se krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije sledećom rutom: Vasina-Kolarčeva-Kralja Milana-Kneza Miloša.

Kući ostavite stranačka obeležja i sve međusobne podele. Ponesite pištaljke, udaraljke, trube, transparente !

Vreme je za BUĐENJE!

*** BEZ STRANAČKIH OBELEŽJA, NAŠE OBELEŽJE NA OVOM PROTESTU JE 12 ZVEZDICA NA PLAVOJ ZASTAVI ! ***

2)
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, predsednik Republike Boris Tadić i zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić dogovorili su se večeras da se u najkraćem mogućem roku održi sednica Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako je potvrđeno u Vladi, na toj sednici treba da bude potvrđena odluka Vlade o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa u Prištini o proglašavanju nezavisnosti Kosova.

Takođe je dogovoreno da u četvrtak u Beogradu Vlada i parlamentarne stranke organizuju protest povodom jednostranog proglašavanja nezavisnosti.

___________

Teško je, jer eto počinje još jedna u nizu srpskih agonija, novi pasus življenja u protestima i čekanju. Znam da niste baš to pitali, no ovo je ipak jasan znak koliko je država Srbija nespremna da na bilo koji način doprinese razrešenju nekog od vaših otvorenih pitanja.
igipop igipop 22:30 17.02.2008

Re: Teško

Doktorka ne znam ko organizujje te proteste, ali mislim da je to velika, velika greska.
Lektorka Lektorka 22:34 17.02.2008

Re: Teško

:)
Lektorka, Igipop. Al nema veze.
Ja sam samo naletela na to, i kopirala. Kao ilustraciju podeljenosti u Srbiji.
Da li misliš da su svi protesti velika greška?
igipop igipop 22:40 17.02.2008

Re: Teško

Izvini :)

Ceo dan sam pred kompom pa mi se vec mute slova.

Ne mislim, ali mislim da ce samo da izazovu kontra efekat i da neko lako moze da bude povredjen i da ce doci malo ljudi.
doktorka doktorka 22:48 17.02.2008

Re: Teško

igipop
Izvini :)Ceo dan sam pred kompom pa mi se vec mute slova.Ne mislim, ali mislim da ce samo da izazovu kontra efekat i da neko lako moze da bude povredjen i da ce doci malo ljudi.

igipop, a kakav kontra efekat?
Lektorka Lektorka 22:52 17.02.2008

Re: Teško

Ma, ok.

A misliš verovatno na onaj prvi protest, kada kažeš da će doći malo ljudi. Ne znam, uopšte ne mogu da procenim. Samo sam uverena da će ovaj drugi, Vladin, biti bolje posećen od Cecinih koncerata.
Lektorka Lektorka 22:53 17.02.2008

Re: Teško

evo je i doktorka. pa i ne mutilo ti se pred očima
DeMarti DeMarti 23:13 17.02.2008

Re: Teško

Bude li posle vecerasnjih vandalskih ispada sutra oragnizovan miting za Evropu, eto nama vanrednog stanja - i to s puno razloga.
milosib milosib 23:40 17.02.2008

Re: Teško

Lektorka, mislim da je Igi u pravu. Ovo mi liči kao na ono sa izložbom. Organizator mora biti svestan da u sadašnjem trenutku to može biti okidač za opasne nerede. I sa jedne i sa druge strane će se naći isključivost, a onda do opšte tuče mora doći.
Lektorka Lektorka 23:53 17.02.2008

Re: Teško

DeMarti, Milošib, jednostavno - ne znam. Da sam tamo, ne znam ko bi me zadržao, ali nisam tamo, pa bolje da ne pričam.
Nisam sigurna ni u to da je Svetoj Trojici, organizatorima tog drugog, poželjnog "protesta", neophodno da bilo ko još demonstrira da bi uveli vanredno stanje.
Još manje sam sigurna da su ONI sposobni išta dobro da učine za Srbiju, izuzev ako je bolja izolacija nešto dobro.
Suviše je zamislivih scenarija, nijedan ne valja.
I još jednom da naglasim: ja ne pozivam nikoga na protest. Svako ima svoju glavu i svoj prag tolerancije, kao prvo. Kao drugo, bilo bi cinično da sedim na bezbednom a pozivam druge da stupe na minsko polje. Ja samo vidim da je vrag odneo šalu, i neopisivo želim da opcija koju zastupa prvi poziv na protest nađe svoj put ka ostvarenju.
mariopan mariopan 13:17 18.02.2008

Re: Teško

milosib

Lektorka, mislim da je Igi u pravu. Ovo mi liči kao na ono sa izložbom. Organizator mora biti svestan da u sadašnjem trenutku to može biti okidač za opasne nerede. I sa jedne i sa druge strane će se naći isključivost, a onda do opšte tuče mora doći.

Milose , mislim da si u pravu i ja mislim da je vrlo opasno u ovom trenutku organizovati tako nesto , rizikuje se da veliki deo ljudi strada. Takav miting u ovom trenutku je okidac za nerede i tuce , ali verujem da organizatori to sve znaju.
giger giger 22:35 17.02.2008

Pod hitno...

Ja bih preselio Narodnu Skupstinu u Kosovsku Mitrovicu, ali pod hitno...
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 22:42 17.02.2008

Re: Pod hitno...

ali odlicno!:))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:35 17.02.2008

Kaskanje za događajima..!!

Sva ova pitanja koja se u toku dana po blogovima pojavljuju, u smislu - Kosovo je proglasilo nezavisnost, šta sad? - trebalo je obrađivati ranije, da ovaj čas dočekamo i emotivno i tehnički spremni. Skoro niko se tom vrstom analize, i anticipacije, nije bavio. Nije se bavila vlada, nisu se bavili "nezavisni mislioci"..

Sad opet kaskamo za događajima. Vandali po Beogradu i nekim drugim gradovima pale i bacaju kamenice, a nacija hipnotisano lepi pogled za tv-ekrane slušajući komentare o proglašenju nezavisnosti... Šta sad? Znaju Ameri. Al neće da nam kažu. Možda zna i Slobunica?

AlexDunja AlexDunja 22:42 17.02.2008

Re: Kaskanje za događajima..!!

Al neće da nam kažu. Možda zna i Slobunica?

ael ste vi, dragane , mislili da je to spontano?
Dejan Jović Dejan Jović 22:51 17.02.2008

Re: Kaskanje za događajima..!!

Dragane, ja moram da se ipak na neki način opravdam ovdje - naime, pogledajte moj prethodni post, objavljen krajem decembra. To je bio tekst u zagrebačkom "Globusu", koji sam naslovio: "Istočni Jadran u 2008: Sprečiti godinu zapleta", a Globus je stavio još eksplicitniji naslov: "Priznanje Kosova - nove nevolje!" (ili tako nekako, slično svakako). Upozoravalo se, ali - šta vredi. Uostalom, tko to, gdje i kada još čita takve analize...
Out of Beirut Out of Beirut 10:25 20.02.2008

Re: Kaskanje za događajima..!!

Upozoravalo se, ali - šta vredi. Uostalom, tko to, gdje i kada još čita takve analize...


Pre godinu dana, Bozidar Djelic je ovde pisao i rekao da redovno navraca i cita ove blogove.

Izgleda da je prestao.
niki m niki m 22:38 17.02.2008

?

Ovde je retko naici na tekst ovakvog kvaliteta, pa mi se time namece jedno pitanje. Dali ste manje vise kompletan prikaz osim jedne stvari, a to je, zasto se ovo sa Kosovom dogadja na ovaj nacin. Bilo je i drugih scenarija koji ne bi vodili katastroficnim razvojem koji vi predvidjate.
Dejan Jović Dejan Jović 22:48 17.02.2008

Re: ?

Hvala, Niki M. Ima puno faktora zašto je to tako, a jedan od tih je upravo u želji da se Amerika i Rusija usidre u Evropi, i da Evropu dovedu u zamku iz koje teško može izaći. Amerika i Rusija su bili gospodari Evrope do 1989., a potom se Evropa podigla, bila na putu da se ujedini, i da se oslobodi "ograničenog suvereniteta" koji je u njoj vladao od 1945. do 1989. Kosovska kriza je prilika da se Amerika i Rusija vrate u Evropu. U tom smislu, ovo nije samo "lomljenje" Srbije, nego i udar na Evropu. Pa vidi se kako Amerika razgovara sa slovenskim diplomatama, kako je pričala s Francuskom kad je ona odbila da bude poslušna oko Iraka, itd. Na drugoj strani, Rusija se također želi vratiti u Evropu, pa joj poziv iz Srbije odlično odgovara. Briga Ruse za Srbiju i Amerikance za Albance - to je samo bila odlična prilika. Međutim, (i to veliki: MEĐUTIM!) da ne bi ispalo da zagovaram neke belosvetske zavere, moram reći i da smo im tu priliku dali mi sami - kad smo počeli paliti krov nad svojom glavom, davno davno, one 1988. godine, s raznim "antibirokratskim", "jogurt", i drugim revolucijama, a potom i s divljačkim nacionalizmom koji je štetio nama samima, i nikome drugome. Mi smo im omogućili da se usidre, pa što da ne prihvate šansu. Ima tu naravno još mnogo drugih razloga - ali, da se zadržim na ovome.
Nebojsa Jovanovic Nebojsa Jovanovic 23:24 17.02.2008

Re: ?

Dejane, pozdrav!

Zapravo, nesto mi je govorilo da bi se mogao javiti u vezi s ovim ali ipak moram priznati da nisam ocekivao ovako pesimistican scenarij :))) ali, ok, samo bih htio reagirati na kljucnu premisu tvoje analize:

Dejan Jović
Kosovska kriza je prilika da se Amerika i Rusija vrate u Evropu.


Ali jesu li one ikad odlazile iz Evrope? Je li projekt EU ikad bio zamisliv bez NATO-a? Je li se zaista uspostavio kao dovoljno koherentan da bi se moglo govoriti o jedinstvenoj politici EU? Mislim da cijeli proces raspada SFRJ i posebno potpuna dezorijetiranost "evropske politike" u slucaju rata u BiH govore o tome da Evropa u politickom smislu zapravo niti ne postoji, a pitanje je koliko je EU u tom smislu napredovala kada je u pitanju "vanjska politika"... Zato ne vjerujem da ce Kosovo izazvati neke nove spektakularne poremecaje kada je u pitanju EU, prije ce biti da ce se razotkriti neki vec postojeci antagonizmi u njoj.

Kao jedinu pravu temu bih predlozio "nas ovdje", a to uglavnom svodi na to hoce li Srbija pokusati gubitak Kosova kompenzirati podjelom BiH. Cini mi se da je to kljucno pitanje o kojemu u ovom trenutku treba raspravljati: hoce li se Srbija odreci svoje ekspanzionisticke politike ili ne?

veliki pozdrav
Dejan Jović Dejan Jović 23:37 17.02.2008

Re: ?

Hvala, Nebojša. Mislim da je Evropa ipak imala - a možda i dalje ima (drugo je pitanje da li je više moguće da Balkan bude dio toga) šansu da se oslobodi tutorstva, i da je od 1991. (od Mastrichta) pa nadalje to dosta dobro koristila. Proširila se, demokratizirala, smanjila utjecaj Amerike, formirala neki svoj stav u nizu pitanja, i bila zapravo jedini projekt koji je budio nadu da je neki novi svijet - antinacionalistički, antisuverenistički, anti-konzervativan, multikulturalan, neagresivan itd - ipak moguć. Oslobodili su se u velikoj mjeri. Uništili su doktrinu "ograničenog suvereniteta", koja je vladala i na Istoku i na Zapadu. Mogli su Amerikancima ipak reći "ne" - ne svi, naravno, ali Nijemci pod Schroederom i Francuzi pod Chiracom, pa i manji narodi, tu i tamo. (Hrvati su, recimo, rekli "ne" na sudjelovanje u ratu u Iraku, jer su znali da imaju iza sebe Nijemce i Francuze, pa su se ohrabrili.) Stvorili su euro, a u pitanju Iraka su zapravo Nijemci i Francuzi "zakočili" NATO iznutra. Tako da se stvarala jedna Evropa, ipak sa manjim utjecajem NATO-a i Amerikanaca nego bilo kad ranije.

Ma i sad, ako pogledaš Evropu - podjele su ogromne. Neki pristaju biti servilni, a neki odbijaju. Neki vjeruju u evropsku ideju - koja je, po mom mišljenju, i dalje najprogresivnija ideja našeg doba, a drugi je namjerno potkopavaju raznim fundamentalističkim glupostima (pogledaj ove konzervativne poljske političare, pa to je za poludit), ili nekim "atlantizmom" (Britanci), itd.

Što se tiče srpske vanjske politike - pazi: ako ostane Tadić i Koštunica, odnosno, Jeremić na toj poziciji, ne vidim da će oni ići na neki ekspanzionizam u Bosni ili drugdje. To ne vjerujem. Ali, Srbija je podijeljena, nestabilna, a nakon ovog danas - bojim se i povrijeđena (da ne kažem: ranjena). Šta se tu može dogoditi, to sam vrag zna.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:09 18.02.2008

Re: ?

Nebojsa Jovanovic
Kao jedinu pravu temu bih predlozio "nas ovdje", a to uglavnom svodi na to hoce li Srbija pokusati gubitak Kosova kompenzirati podjelom BiH. Cini mi se da je to kljucno pitanje o kojemu u ovom trenutku treba raspravljati: hoce li se Srbija odreci svoje ekspanzionisticke politike ili ne?


Eh Nebojsa,

vase pitanje implicira uobicajeni (i prilicno pogresan) stav (ustvari politicku parolu) da je za gradjanske ratove u ex-Yu iskljucivo kriva "ekspanzionisticka" politika Srbije a ne da raspad jedne multionacionalne zemlje iz "etnickih" razloga ("pravo naroda na samoopredeljenje" PODRAZUMEVA teznju da pripadnici svakog naroda ostanu zajedno. Pa je onda i pokusaj Hrvata iz zapadne Hercegovine da se izdvoje bio prirodna posledica te iste teznje. Uostalom iako je i nezavisnost Kosova pre svega posledica i rezultat albanskog nacionalizma (koji je postojao i pre Milosevica) jasno je da on nije nastao zato sto je Albanija sprovodila neku "ekspanizionisticku politiku".

Drugim recima, podela BiH nije sigurno skinuta sa dnevnog reda nego se nezavisnoscu Kosova aktuelizuje ali ne samo zbog politike vlasti u Srbiji nego zbog cinjenice da ogromna vecina gradjana srpske i hrvatske nacionalnosti ne shvata/prihvata tu zemlju kao svoju domovinu. Sto i jeste njena najveca tragedija ... i pretnja njenom opstanku.

Ja sam inace po prirodi optimista ali sam se pose citanja ovog teksta g. Jovica (odlicnog po obicaju) zapitao da li ima smisla biti optimista. I da li su vremena 90-ih u kojima je surova realnost uvek bila mnogo gora nego ocekivanja najvecih pesimista, definitivno iza nas? I palo mi je na pamet da se najapsurdniji/najiracionalniji dogadjaj danas desio bas u BiH: najava da ce Javni RTV servis BiH direktno prenositi ceremoniju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Zar to nije neverovatno? A bilo bi normalno da sve susedne zemlje (posebno bivse Yu republike) budu maksimalno uzdrzane u vezi Kosova - a pre svih BiH ...
dragan7557 dragan7557 08:00 18.02.2008

Re: ?

Amerika i Rusija su bili gospodari Evrope do 1989., a potom se Evropa podigla, bila na putu da se ujedini, i da se oslobodi "ograničenog suvereniteta" koji je u njoj vladao od 1945. do 1989. Kosovska kriza je prilika da se Amerika i Rusija vrate u Evropu. U tom smislu, ovo nije samo "lomljenje" Srbije, nego i udar na Evropu.


Ovome je najviše doprinelo nejedinstvo u Evropi a i veliki Anglosaksonski uticaj i formiranje dva bloka u
EU ostrvskog (Anglosaksonskog sa USA) i kontinentalnog Francuska i Nemačka.
Nećkanjem Evropske Zajednice da tokom Yu krize nastupi kao jedinstvena sila i delotvorno spreči konflikt
u svom susedstvu, je američka administracija rešila u svoju korist.

Pri tome ne treba zaboraviti na birokratiju ( u pozitivnom smislu) EU koja ni sada nije dorasla efekasnosti i brzini američke administracije kada je u pitanju iniciranje političkih odluka. Primera radi po rečima Joške Fišera ceo sekretarijat H.Solane = EU za inostrane poslove je manji od nekih odeljenja opštine München, pa je lako zaključiti da je Euro birokratija nedovoljna kao "logistička" podrška političarima u EU.

Nedovoljan i nerazvijen formalizam u EU sputava birokratiju i smanjuje njenu efikasnost što ide u prilog Amerikanaca. Ako se ovome doda i stalna dreka za pravom na nacionalnu suverenost jasno je da je Euro birokratija daleko od onoga što je EU potrebno da bi na terenu funkcionalisala.

U slučaju kad EU birokratija natera svoje političare da agiraju onda je u pitanju opet konsenzus dva bloka V.B. USA u kome USA igra ključnu ulogu i kontinentalnog koji je naravno pod bremenom događaja ( 1945-1989) koji spominjete.
Da su srpski političari pomogli (lobirali) EU birokratiju umesto stalnog opstruiranja bilo bi (verovatno) i boljih rezultata. EU treba posmatrati sa stanovišta interesa Srbije i Balkana a ne kao Unikatnu svetsku silu kako se to pričinjava srpskim politikantima.Političari (kontemporarni) u Srbiji su sve svoje zajednice do sada razbili pa se zato i čuje (Koštunica) da je EU pognute glave što je između ostalog tačno ali zahvaljujući nesvesnom davanju
primata USA politici od strane Srbije.

EU nije imala u planu nezavisnost Kosova već misiju sa strogo određenim ciljem (sudstvo,institucije i sl.) finalizovanja svega onoga što je do sada propušteno u gazdovanju Kosovom, pa je realno postaviti pitanje za koga je reakcija vlade Srbije donela poene? Odgovor: korist ima USA administracija i politika koja se na istu oslanja a troškove materijalne i imaterijalne snosi EU. Ukratko USA pokazuje ko je gazda a sve na račun i o trošku građana EU koji plaćaju nesposobnost i neodlučnost svojih političara da se profilišu kao neko ko se pita šta se dešava u njegovoj kući.

Pošto u Srbiji administracija kao podrška politici nema nikakvu ulogu (prividno) to je i razumljivo da srpski političari nisu u stanju da sagledaju prave razloge zbog čega im se sve ovo dešava.
Ako skretar vlade negira sudske pozive 20 tak puta to ukazuje na odnos prema kako naciji tako i sudskoj vlasti
i svojevrsni totalitarizam koji vlada u Srbiji a otuda i nezajažljiva potreba stalnog objašnjavanja da smo demokratija.

Na drugoj strani, Rusija se također želi vratiti u Evropu, pa joj poziv iz Srbije odlično odgovara. Briga Ruse za Srbiju i Amerikance za Albance - to je samo bila odlična prilika.

Cilj je slaba i neodlučna EU sa zakrljalom birokratijom i formalizmom koja nije u stanju da efikasno vrši svoju funkciju upravljanja . Prodajom NIS-a Rusima je zadat još jedan udarac birokratiji EU kojoj je potreban stabilitet zbog energetske zavisnosti od Rusije.
dragan7557
18 februar 2008
Vuk Samotnjak Vuk Samotnjak 11:42 18.02.2008

Re: ?

Da li vi stvarno mislite da su se narodi i narodnosti Jugoslavije tek tako primili na nacionalizam? Na primer, da li su SAD izrucile andriju artukovica Jugoslaviji bas slucajno 1986. (posle vise od 40!!! godina tokom kojih nisu hteli da ga izruce)? I otkud je bas Nemacka bila umesana u svako prevremeno priznavanje, naoruzavanje i slicno?
I zasto 1988? Ja se secam da su nas DECA u hrvatskoj (kod splita) napala 1987 psujuci nam majku srpsku. Naravno, da to dofiltrira do dece i to javno, potrebno je da ima malo dugorocniju i siru podrsku.
A da je nacionalizam glup - jeste, i to ekstremno. I jesmo sami krivi sto smo se upecali.
Nebojsa Jovanovic Nebojsa Jovanovic 17:01 18.02.2008

Re: ?

Virtuelni Vasilije

Eh Nebojsa,vase pitanje implicira uobicajeni (i prilicno pogresan) stav (ustvari politicku parolu) da je za gradjanske ratove u ex-Yu iskljucivo kriva "ekspanzionisticka" politika Srbije a ne da raspad jedne multionacionalne zemlje iz "etnickih" razloga ("pravo naroda na samoopredeljenje" PODRAZUMEVA teznju da pripadnici svakog naroda ostanu zajedno.


Eh Vasilije,

Za gradjanske ratove zaista ne znam, tu ekspertizu prepustam vama. Nije to bas tako davno bilo da se ne bismo sjecali: Mirovni sporazum za BiH potpisali i Milosevic i Tudjman, sto podrzaumijeva da su kontrolirali vojnu silu koja sudjelovala u ratu u BiH. Nista manje, nista vise - uostalom, kud ces vise?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:39 18.02.2008

Re: ?

Nebojsa Jovanovic
Mirovni sporazum za BiH potpisali i Milosevic i Tudjman, sto podrzaumijeva da su kontrolirali vojnu silu koja sudjelovala u ratu u BiH.


Milosevic je mogao da potpise mirovni sporazum zato sto RS nije mogla da prezivi bez ikakve podrske Srbije to je jasno ... A potpisao je on zato sto je bio kooperativniji od Karadzica&Mladica, da je bilo obrnuto onda bi potpisala ova dvojica i Milosevica niko ne bi ni pitao ...
Mashan Mashan 22:40 17.02.2008

Odlična analiza

Još jedan odličan post. Preporuka.
doktorka doktorka 22:47 17.02.2008

Re: Odlična analiza

Ipak vise lici da ce Srbiji ponovo biti uvedene najpre ekonomske sankcije ,a onda i sve ostale, i da ce nas staviti u potpuno izolaciju,kao za vreme Milosevica. Nemojte da nam dajete znacaj koji nemamo.
nikson nikson 22:49 17.02.2008

Re: Odlična analiza

doktorka

Ipak vise lici da ce Srbiji ponovo biti uvedene najpre ekonomske sankcije ,a onda i sve ostale, i da ce nas staviti u potpuno izolaciju,kao za vreme Milosevica. Nemojte da nam dajete znacaj koji nemamo.


onda su nam sankcije postavljene u potpuno drugacijim uslovima. doktorka nije isto, nikako nije isto stanje. kome ce biti uvedene sankcije? privredi koja je delom od onih zemalja koje bi te sankcije uveli
doktorka doktorka 22:59 17.02.2008

Re: Odlična analiza

nikson

doktorkaIpak vise lici da ce Srbiji ponovo biti uvedene najpre ekonomske sankcije ,a onda i sve ostale, i da ce nas staviti u potpuno izolaciju,kao za vreme Milosevica. Nemojte da nam dajete znacaj koji nemamo. onda su nam sankcije postavljene u potpuno drugacijim uslovima. doktorka nije isto, nikako nije isto stanje. kome ce biti

kako nije, tada se jugoslavja raspala. pa smo tvrdili nije po ustavu, pa tandara broc.
nikson nikson 23:16 17.02.2008

Re: Odlična analiza

kako nije, tada se jugoslavja raspala. pa smo tvrdili nije po ustavu, pa tandara broc.


zasto su nam uvedene sankcije?
doktorka doktorka 23:50 17.02.2008

Re: Odlična analiza

nikson
kako nije, tada se jugoslavja raspala. pa smo tvrdili nije po ustavu, pa tandara broc.zasto su nam uvedene sankcije?


zbog ratova koje su srbi vodili jer su smatrali da su protivustavno bivse republike proglasile nezavisnost.
nikson nikson 01:10 18.02.2008

Re: Odlična analiza

zbog ratova koje su srbi vodili jer su smatrali da su protivustavno bivse republike proglasile nezavisnost.


a zbog cega smo bombardovani?
doktorka doktorka 05:32 18.02.2008

Re: Odlična analiza

nikson
zbog ratova koje su srbi vodili jer su smatrali da su protivustavno bivse republike proglasile nezavisnost.a zbog cega smo bombardovani?

kada se vise nije moglo
nikson nikson 05:52 18.02.2008

Re: Odlična analiza

kada se vise nije moglo


sta?
Torpedo Torpedo 08:21 18.02.2008

Re: Odlična analiza

nikson

kada se vise nije moglo


sta?


Niksone, mozes tako do sutra... doktorkina literatura je Pera Lukovic, iskljucivo.
Spiridon Spiridon 22:49 17.02.2008

daj boze da gresite

Šesto, kontroverze oko Kosova dovele su na Balkan – izrazitije nego ikad ranije – dvije velike svjetske sile: Sjedinjene Države i Rusiju. Rusija će biti sve prisutnija u Srbiji, a Amerika na Kosovu. Sudaranje Amerike i Rusije događat će se na Ibru, i to će tako ostati sve dok se jedna od tih dviju sila ne povuče s Balkana, a to znači – u nedogled.

uhhh

Peto, zbog toga što će Srbiju vidjeti kao stalnu prijetnju, Kosovo će zavisiti od podrške koju uživa u Sjedinjenim Državama, a ta podrška morat će biti velika, jer će i prijetnja održanju nezavisnog Kosova također biti velika i – kako su najavili srpski političari – permanentna. Za Sjedinjene Države, Kosovo će biti novi Izrael, čije održanje u najvećoj mjeri zavisi od američke podrške.

katastrofa
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:51 17.02.2008

REŠENJ-EU

Priznavanje nezavisnog i suverenog Kosova nije samo kraj raspada nekadašnje SFRJ, nego i nastavak izgradnje i razvoja Evropske Unije. Pored "crnog" scenarija, postoji i drugi, koji kaže da će i Kosovo, i Srbija, i ostale republike bivše SFRJ, kao i Albanija, uz veće ili manje potrese, krenuti prema EU. Dakle, kroz deset godina, 2018, opet će i svi Srbi i svi Albanci živeti u jednoj državi, ali se ona neće zvati Velika Srbija ili Velika Albanija, već Evropska Unija.
Od političke elite Srbije sada zavisi da li će shvatiti i uvažiti istorijsku činjenicu da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji najelegantniji i najdelotvorniji način da se reši i kosovski čvor!
giger giger 23:02 17.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Filip Mladenović

Priznavanje nezavisnog i suverenog Kosova nije samo kraj raspada nekadašnje SFRJ, nego i nastavak izgradnje i razvoja Evropske Unije. Pored "crnog" scenarija, postoji i drugi, koji kaže da će i Kosovo, i Srbija, i ostale republike bivše SFRJ, kao i Albanija, uz veće ili manje potrese, krenuti prema EU. Dakle, kroz deset godina, 2018, opet će i svi Srbi i svi Albanci živeti u jednoj državi, ali se ona neće zvati Velika Srbija ili Velika Albanija, već Evropska Unija.
Od političke elite Srbije sada zavisi da li će shvatiti i uvažiti istorijsku činjenicu da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji najelegantniji i najdelotvorniji način da se reši i kosovski čvor!



Budalastine na sve strane... Na Srbiju u EU si mogao vec tokom prosle godine da zaboravis. Od toga nema nista. NISTA.

Dalje, sto volim da cujem ove bajke o nevaznosti granica. Izgleda da je to slucaj samo kada se radi o srpskim granicama... Inace bih voleo da mi neko objasni sto se slovenci onako kolju sa hrvatima oko par kvadratnih metara hrvatskog mora...??? Tamo hoce da poginu za saku ribe, a ovamo objasnjavaju Srbiji kako treba da se odrekne cele pokrajine.

I trece, da su granice zaista bitne videces kada se formira tzv. Velika Albanija. Da li mislis da ce se BILO STA smiriti sa nezavisnoscu Kosova??? Da li ce se siptari na jugu srbije smiriti, ili oni u makedoniji, a ne zaboravi i iste u crnoj gori... Od ovog trenutka moze da bude samo losije.

Da rezimiram. Mozda nam nece biti toliko lose kao devedesetih, ali mozda nam bude jos gore nego tada.
Dejan Jović Dejan Jović 23:04 17.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Filipe, bojim se da ne vidim kako će biti moguće da Srbija udje u Evropsku Uniju, ako recimo tri ili četiri (da ne kažem: 23 ili 24) njene zemlje priznaju Kosovo kao samostalnu državu, a Srbija - kako je danas najavljeno - nikad neće. Drugo, kako će biti moguće da ona uđe u Uniju ako tako velik broj njenih državljana smatra da je Unija nepravedna. Treće, Unija je vrlo podijeljena oko pitanja daljnjeg proširivanja, a sad će biti dodatno još i oko pitanja Kosova. Šanse da se to desi, večeras su daleko manje nego što su bile jutros. Naravno, pod pretpostavkom da neke zemlje-članice EU priznaju Kosovo (o čemu još nemamo nikakvih izvjesnosti - može se, recimo, dogoditi da svi kažu: OK primili smo na znanje, priznanje ovisi o određenim uslovima... pa da time to priznanje odgode na duže vrijeme).
niki m niki m 23:06 17.02.2008

Re: REŠENJ-EU

. Pored "crnog" scenarija, postoji i drugi, koji kaže da će i Kosovo, i Srbija, i ostale republike bivše SFRJ, kao i Albanija, uz veće ili manje potrese, krenuti prema EU. Dakle, kroz deset godina, 2018, opet će i svi Srbi i svi Albanci živeti u jednoj državi, ali se ona neće zvati Velika Srbija ili Velika Albanija, već Evropska Unija.


Ja mogu da razumem ljudsku zelju da se bude optimista i tako citam i ovaj vas post. Ipak, mislim da je ovo vase razmisljanje (inace ne bas usamljeno) naivno i vise bezanje od realnosti, nego posledica neke ozbiljnije analize.
blackbox blackbox 00:09 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

može se, recimo, dogoditi da svi kažu: OK primili smo na znanje, priznanje ovisi o određenim uslovima... pa da time to priznanje odgode na duže vrijeme).

to bi bio politički korektan potez EU u datoj situaciji, koji bi pokazao da nije slepi poslusnik SAD i, nesumnjivo bi time doprinela smirivanju situacije u regionu.
A Srbija bi napravila veliku grešku, koja bi bila samo jedna u niz, ako bi se sada odrekla EU. Upravo treba učiniti sve da požuri kako joj se priznavanje Kosova ne bi postavilo kao uslov.
Dejan Jović Dejan Jović 00:20 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Da, i ja tako mislim. Možda to čak nije nemoguće - evo, da budem i malo optimist Ako bi oni rekli, OK, primili smo na znanje, a sada imamo 45 uslova/uvjeta za priznanje, time bi pomogli da se stvari smire i da se sve odgodi dok se ne ispune ti uvjeti. Srbija bi u tom slučaju mogla ponovno računati na EU kao nekog fair arbitra. Sad predstoji, naravno, da se vidi da li je EU u stanju to napraviti, ili će zemlje koje slijepo slijede američku politiku "izletjeti" samostalno i potkopati takvu zajedničku akciju iznutra.
nsarski nsarski 00:26 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Sad predstoji, naravno, da se vidi da li je EU u stanju to napraviti, ili će zemlje koje slijepo slijede američku politiku "izletjeti" samostalno i potkopati takvu zajedničku akciju iznutra.

Postoji li "educated guess" sta bi od ova dva bilo verovatnije?
Inace, cestitam na analizi - meni se cini da je ona jedina trezvena u ovoj nesvrsishodnoj galami.
Dejan Jović Dejan Jović 01:15 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Hvala, nsarski Pa, bojim se da su Britanci, Nijemci i Francuzi pod ovim budalastim Sarkozyem sada potpuno na strani Amerikanaca. To je prilična razlika u odnosu na samo tri, četiri godine. Poljaci isto. Italija nema vladu, a i prilično je "albanofobna", tako da ne znam. Španija će biti opreznija, iz niza razloga. Itd - da ne idem sad od jedne do druge zemlje. Zavisi i od Slovenije - Rupel, kakav god bio, ima historijski gledano jednu crtu razumijevanja za Srbiju, koja datira iz starih dana, iz sredine osamdesetih, ako ne od prije. Naravno, zavisi i od reakcija u samoj Srbiji. Sve što se kaže ili napravi u Beogradu ovih dana bit će pažljivo praćeno i čitano. Koštunica i Tadić su bili dovoljno jasni, i - sad znam da će biti dosta kritika na ovo - mislim da su sa stanovišta onog što žele, danas obojica govorili dobro. Ako bi se pokazalo da u Srbiji nema nekih većih protesta, ili da sve ostane samo na ovako jednom "outburstu" nezadovoljstva, onda bi zemljama EU koje se kolebaju bilo teže da se odupru američkim pritiscima. Evropa će, također, pokušati igrati svoju igru - vjerojatno neće odmah pristati na neko bezuslovno priznavanje, naročito ako je već tamo involvirana, i ako vidi da ima odgovornost za to područje. Također, morat će i opravdati svoju misiju - ne može reći: OK, evo vi ste sad suvereni, i opet ostati tamo. Zašto ostaje ? Zato da se ispune uslovi. Uostalom, i Ahtisaarijev plan predviđa "uvjet(ova)nu nezavisnost". Dakle, ostaje da se postave uslovi. To se radilo i drugima: Hrvatska je morala izmijeniti ustav i obećati autonomiju dviju regija/županija (to kasnije nije poštivala), Makedonija je morala promijeniti simbole i preambulu ustava, Crna Gora zadovoljiti kriterij o 55 % na referendumu itd. Tako da ne bih rekao da je priča gotova - bit će zanimljivo vidjeti šta će sad biti dalje...
Željka Buturović Željka Buturović 03:09 18.02.2008

sta je babi milo...

Pored "crnog" scenarija, postoji i drugi, koji kaže da će i Kosovo, i Srbija, i ostale republike bivše SFRJ, kao i Albanija, uz veće ili manje potrese, krenuti prema EU. Dakle, kroz deset godina, 2018, opet će i svi Srbi i svi Albanci živeti u jednoj državi, ali se ona neće zvati Velika Srbija ili Velika Albanija, već Evropska Unija.

da, tako su vec jednom ranije albanci, srbi i ostali narodi i narodnosti srecno ziveli u jednoj drzavi koja se nije zvala ni velika srbija ni velika albanija vec jugoslavija. kako se to zavrsilo - i koliko su u celoj stvari bile nebitne republicke granice - su izgleda mnogi zaboravili.
nsarski nsarski 03:17 18.02.2008

Re: sta je babi milo...

da, tako su vec jednom ranije albanci, srbi i ostali narodi i narodnosti srecno ziveli u jednoj drzavi koja se nije zvala ni velika srbija ni velika albanija vec jugoslavija. kako se to zavrsilo - i koliko su u celoj stvari bile nebitne republicke granice - su izgleda mnogi zaboravili.

Ovo bi trebalo uklesati negde:) Svaka cast, zaista.
Jedina nada je da nova vremena doinose novu pamet, ali to je samo leap of faith, nista konkretno.
nikson nikson 03:29 18.02.2008

Re: sta je babi milo...

nsarski

da, tako su vec jednom ranije albanci, srbi i ostali narodi i narodnosti srecno ziveli u jednoj drzavi koja se nije zvala ni velika srbija ni velika albanija vec jugoslavija. kako se to zavrsilo - i koliko su u celoj stvari bile nebitne republicke granice - su izgleda mnogi zaboravili.

Ovo bi trebalo uklesati negde:) Svaka cast, zaista.
Jedina nada je da nova vremena doinose novu pamet, ali to je samo leap of faith, nista konkretno.


pa dobro sto jeste - jeste, ali sta onda ili sta sada?
Doctor Wu Doctor Wu 08:39 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Ako bi se pokazalo da u Srbiji nema nekih većih protesta, ili da sve ostane samo na ovako jednom "outburstu" nezadovoljstva, onda bi zemljama EU koje se kolebaju bilo teže da se odupru američkim pritiscima.

Pa to i ne valja, jer se ceo problem sa pregovarackih stolova pokusava uporno preneti na operacione i hirurske. I ma sta pricali LDP-ovci, cini mi se da u celoj prici Amerikanci, na zalost, igraju mnogo mracniju igru od Rusa.
dragan7557 dragan7557 08:47 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Unija je vrlo podijeljena oko pitanja daljnjeg proširivanja,


Ovo je netačno bar kada su u pitanju nemački političari od kojih su bivši (vrlo uticajni ) za proširenje EU sa jasnom vizijom da u buduću EU spada i Severna Afrika.
Prividna podeljenost je izazvana političkom opstrukicijom a ne sagledavanjem faktora koji određuju potrebe EU.
Sama činjenica da će EU imati potrebu za novih oko 100 miliona radnika tokom sledećih 20 godina a prema čemu ne stoji mogućnost prirodnog priliva (natalitet strenje stanovništva i dr.) već sada postaje imperativ proširenja EU.

Samo otezanje u usvajanju zajedničkih formaliteta za stvaranje tzv. plave karte ( po ugledu na zelenu USA) u EU je dovelo do razjedinjavanja politike i pored insistiranja birokratija na potrebu uvođenja ovog dokumenta (i prava koja uz to idu) pa je rešenje nađeno u pravnom statusu permanentne dozvole boravka sa pravom na rad i boravak u celoj EU.
- može se, recimo, dogoditi da svi kažu: OK primili smo na znanje, priznanje ovisi o određenim uslovima... pa da time to priznanje odgode na duže vrijeme).


Upravo juče je to Nizozemska i uradila (ministar ino-posl. Maxime Verhagen) vezujući priznavanje za napredak po raznim kriterijumima dok se Nemačka potpuno uzdržala.
Naravno vrlo je moguće da će arogantni srpski političari ovakvo ponašanje okarakterisati kao strah od njih i Rusije mada je u pitanju rezervisanost za koju bi ipak trebalo zahvaliti trezvenijem delu EU birokratije.

dragan7557
18 februar 2008
Dejan Jović Dejan Jović 09:23 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Problem LDP-a je što ne uzima u obzir globalni kontekst, nego samo lokalni. Naime, cijeli progresivni svijet, sve partije slične LDP-u u svijetu, veoma su kritične prema Bushovoj Americi. Čak i manje radikalne partije su kritične prema njenoj spoljnoj politici, a naročito prema avanturama koje uključuju vojsku. LDP-ova kritika Amerike se svodi na nateravanja oko toga da li je Mišković ovo ili ono. To je banalno i beznačajno.

Drugo, od partije koja promovira multikulturalizam u Srbiji ne može se očekivati da istodobno promovira ideje o stvaranju nacionalnih država, kojima su na čelu nacionalisti. Ja bih razumio tu poziciju da je, recimo, na čelu Kosova Branko Horvat ili netko sličan njemu (sjećate li ga se, njegove knjige "Kosovsko pitanje"?). Ja bih odmah bio prvi podržavatelj takve nove države. Ali - tamo državu ne stvara neki progresivni političar, nego netko tko iznosi na ulice američke zastave - dakle, vjerojatno, kao jedini takav slučaj u Evropi. Štoviše, radi se o vrlo limitiranoj demokraciji, o visokom stupnju korupcije, o permanentnoj mogućnosti obnove nasilja, itd. To je potpuni paradoks. Mene zanima, recimo, koja je LDP-ova pozicija prema Chomskom? Šta oni misle o ratu u Iraku? Što misle o NATO? Pa da vidimo da li su oni doista na progresivnim pozicijama - u globalnom kontekstu, ne u srpskom. Kosovo je globalni problem. Ma i Srbija je globalni problem. Svi smo mi globalni problem
niki m niki m 09:40 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Problem LDP-a je što ne uzima u obzir globalni kontekst, nego samo lokalni. Naime, cijeli progresivni svijet, sve partije slične LDP-u u svijetu, veoma su kritične prema Bushovoj Americi.


Vase cudjenje bi imalo osnova pod jednim uslovom, a to je da LDP i logistika iz NVO pripadaju civilnom sektoru. Posto taj uslov nije ispunjen, nema razloga da se cudite. Ceo smisao LDP i drustva je da podrze vojne napore USA na Balkanu.
Doctor Wu Doctor Wu 11:06 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Ma, dobro, sto se tice LDP-a vise puta sam postavljao pitanje koliko su oni uopste liberalni (pogotovu u domenu ekonomske politike), pa je ispalo da su glavni fanovi LDP-a ovde po blogu zapravo- komunisti (Friedman bi se prevrtao u grobu kad bi cuo ko se u Srbiji sve skriva iza liberalne ideje). Ja bih potpuno razumeo njihov stav po pitanju Kosova da su oni generalno za slabu drzavu, privatnu inicijativu i slicno, ali, po svemu sto oni rade i propagiraju- napadi na Miskovica, naricanje nad prodajom NIS-a, vrlo nejasni stavovi po pitanju jacanja trzista, privatizacije drzavnih mastodonata- oni pre lice na neke ex-komuniste nego na liberalnu opoziciju. Ali, oni stvarno nisu bitni u ovoj prici.

Meni se cini da je pitanje Kosova internacionalizovano na nekoliko nivoa- ovaj USA-EU-Rusija aspekt je sigurno vazan ali ne i najbitniji. Najopasnije mi se u celoj situaciji cini da svi ucesnici krize osecaju da ulaze u neke uncharted teritorije i da, sto dalje idu, postaju sve besniji. Gledao sam Mark Mardella sinoc na BBC-ju i stvarno je bilo striking koliko se covek od srca radovao na ulicama Pristine. Ne znam, verovatno sam subjektivan, ali mi se cini da oko ovog Kosova na videlo izlaze neke vrlo mracne emocije, plemenske mrznje, germansko-slovenske, albansko-slovenske... prosto, covek ima utisak da onaj Huntingtonvski sukob civilizacija samo sto nije poceo, :(.
silver bullet silver bullet 13:00 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Filipe, bojim se da ne vidim kako će biti moguće da Srbija udje u Evropsku Uniju, ako recimo tri ili četiri (da ne kažem: 23 ili 24) njene zemlje priznaju Kosovo kao samostalnu državu, a Srbija - kako je danas najavljeno - nikad neće

Vi, Dejane, suvise ozbiljno shvatate Srbiju i srpski narod. Sta smo sve mi za ovih 20 godina rekli da nikad necemo pa smo na kraju uradili? Dobar deo vasih zakljucaka se bazira na cinjenici da ce Srbija ostati cvrsta u svom stavu narednih 10 godina. To nazalost nikad nije vazilo za srpski narod. Cim krene malo tvrdja igra po njihovim dzepovima, jos gore, ne daj boze da neki deo ide i na kovcege najmilijih, Srbi okrecu curak naopacke. Nadju krivca medju sobom, to je najcesce onaj koji je tog trenutka na vlasti, jer im je pamcenje jelte kratko, njega skrate za glavu, ili bace sa terase i misle da su sve resili. Legnu na rudu.
Tako ce biti i sa Kosovom i sa integracijom Srbije u EU. Ne sumnjam da nas ceka period izolacije i radikalske vlasti, ali kad se ona zavrsi, a nece trajati ni blizu 10 godina, narod ce masovno da glumi amneziju i da se pravi da Kosovo nikad nije ni postojalo. Kao sto nije postajala ni Krajinja, ni SAO Slavonija, ni SRJ i Srna Gora... Ma imate primera koliko hocete.
To g. Dragan V. na ovim blogovima zove "duza elegantna kriza bez vecih posledica". Zgodan eufemizam.
Vuk Samotnjak Vuk Samotnjak 13:56 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Dakle, kroz deset godina, 2018, opet će i svi Srbi i svi Albanci živeti u jednoj državi, ali se ona neće zvati Velika Srbija ili Velika Albanija, već Evropska Unija.

Spadam u one koji ne dele ovakav optimisticki pogled. Kao prvo i osnovno, zato sto je sama EU imala priliku (i dalje je ima, ali sumnjam da ce je iskoristiti) da uvuce Srbiju sa sve KiM u uniju. Zasto to nisu ucinili? Iz trenutnog ugla gledanja, zato sto bi time uneli tempiranu bombu konflikta. Uostalom, i u BiH je rat prestao pre vise od 10 godina, oni su bili i jesu u neku ruku pod rukovodjstvom EU, i opet nisu nista blizi EU nego Srbija. A sada su jos i dalji. Ne, mislim da je u BiH stvorena granica ekspanzije EU, koja je Srbijom i KiM dodatno pojacana. Kao sto svi lepo primecuju to je u interesu glavnog rezisera konflikata na Balkanu i u svetu.
Cvor KiM bi se najdelotvornije resio da je zapad (ukljucujuci i EU) u region umesto pretnji jednoj i podrske (precutne, ali i logisticke) drugoj strani obema stranama slao NOVAC. To bi bilo i efektivnije u smislu samog troska celokupne operacije, kao i vojnog zauzimanja. Dakle, sam novac nije bio razlog.
Priznavanjem nezavisnosti KiM pre nego sto je ceo region integrisan u EU, SAD su naravno zacementirale problem Balana, i EU, kako god da reaguje, tesko da ce to da resi u blizoj buducnosti.
rankot rankot 16:38 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Dejan Jović
Ako bi se pokazalo da u Srbiji nema nekih većih protesta, ili da sve ostane samo na ovako jednom "outburstu" nezadovoljstva, onda bi zemljama EU koje se kolebaju bilo teže da se odupru američkim pritiscima.

Какви црни протести, па да нам сутра одцепе Чачак и Краљево, нико не би протествовао. Овај народ је толико убијен у појам, толико безнадан, толико исцрпљен, да нам ништа више није важно. Косово је отишло још одавно, али су се наши главари толико трудили да замету сваки траг иницијативе како би лакше владали, да је сад сасвим илузорно очекивати било шта.
Željka Buturović Željka Buturović 17:19 18.02.2008

Re: REŠENJ-EU

Mene zanima, recimo, koja je LDP-ova pozicija prema Chomskom?

mislim da oni o tome nemaju jedinstven stav. to je deo unutrasnje ideoloske tenzije u LDP koja moze da se primeti prilikom njihovih reakcija na medjunarodne dogadjaje. LDP je zapravo smesa ljudi koji podrzavaju "progresivne" ideje (slicnih onima kakvi postoje na zapadu, a sto se svodi na kombinaciju anarhizma/komunizma i internacionalizma) i onih koji podrzavaju nesto sto bi se moglo opisati kao pro-zapadne ideje a svodi se na podrzavanje svega sto uradi zapad, pogotovo srbiji. na zapadu su to dve potpuno razlicite politicke pozicije, ali u srbiji je to izmesano.

Turnesol Turnesol 22:52 17.02.2008

Bravo!

Izuzetno dobro receno! Hvala bogu da na ovom blogu postoje i ljudi obrazovani i analitickom misljenju skloni.

Nedavno sam pohadjao jedan trening koji se bavio metodima u strategijskom planiranju u oblasti kojom se bavim i meni je u jednom trenutku palo na pamet da zamislim da sam kao zadatak dobio slucaj Kosova. Sasvim sam siguran da bi u takvoj situaciji vodeci racuna o proklamovanim strateskim ciljevima EU, priznanje Kosova bilo veoma los potez. Sa druge strane, prosto ne mogu da verujem da vlade najvecih zemalja donose odluke koje izgledaju tako ocigledno pogresne. Cini mi se da evropska politika ne postoji. Postoji samo vise ili manje uspesna trgovina medju njenim clanicama koja nema mnogo veze sa onim sto se javno govori o buducnosti u evropskoj porodici naroda.

Steta!
J. Winter J. Winter 22:59 17.02.2008

Sta slijedi?

Za novu drzavu Kosovo, slijedi tezak put borbe za demokratizaciju, europske kriterije postivanja ljudskih prava, borba protiv kriminala i dosta toga da se pokrenu investicije.Sve uz pomoc, ali i pritisak Zapada.
Za drzavu Srbiju je otvoreno pitanje ostanka Tadica ili dolaska Nikolica na vlast.Ocito je sad jasno da je Tadic izigrao glasace kojima se lazno obecavao put u EU, ali mu nekakvi huligani nekaznjeno prave nered ispred nosa.Umjesto da u interesu vecine uvede red i otkaci luzera Kostunicu on je mlak i nesposoban.Kostunica se noktima drzi za fotelju jer je popusio C.Goru a sad eto i Kosovo.A on je covjek mitova.nema nista pametno recu u 21 stoljecu.On zato i podstice ove neonaciste iz Obraza i sl. skupina.
U slucaju da se krene prema blokadi Kosova, sasvim je jasno da ce se ona probijati iz Albanije, Crne Gore i Makedonije.Ali nije iskljuceno da se nakon povlacenja ambasadora iz nekih drzava EU solidarno iz Beograda povuku svi ambasadori i udare kontramjere.To prakticno znaci da ce se eventualno nove vize za EU i SAD najblize, ali i nesto teze vaditi u Bukurestu.Uz ovo slijedi i strmoglav pad burze i prekid dotoka stranih investicija itd.Uglavnom crna rupetina i bijeda.
Doctor Wu Doctor Wu 00:23 18.02.2008

Re: Sta slijedi?

Sve uz pomoc, ali i pritisak Zapada.

Neverovatno mi je da neko jos uvek koristi izraz "pomoc Zapada". Osim ako u pitanju nije cisti cinizam.
Bosko Bosko 23:10 17.02.2008

Kasno Marko na Kosovo stize

Problemi na Kosovu nisu stvoreni proglasavanjem nezavisnosti, niti ce time biti reseni. Jasno je da je ovaj slucaj proglasenja bitno drugaciji od ostalih proglasenja pomenutih na pocetku teksta. Nema sumnje da je proglasenje nezavisnosti Kosova ucinjeno u konsultaciji sa glavnim promoterom te nezavisnosti, SAD, kao i evropskim promoterima, kao sto su V. Britanija, Nemacka, Francuska, dakle najuticajni drzave EU. Verovatno da oko toga nece biti postignuto jedinstvo u EU, jer zemlje kao sto su Grcka i Kipar sigurno nece podrzati ovu odluku. Ali, kakve to pa veze ima? Nije prvi put da jedinstvena spoljna politika bude na testu. Mislim da ce jedinstvo biti vece nego u slucaju invazije na Irak.

Rusi ce, reda radi (a i svojih interesa radi) malo gundjati, bice tu i malo pretece retorike. I na kraju, nista.

Kosovo se nece ujediniti sa Albanijom. Odnosno, hoce. U okviru EU. A to da postoji "ujedinityeljski" albanski nacionalizam, pa naravno da postoji. I nije jedini. Setimo se srpskog. Ne sumnjam da i medju Albancima ima ljudi zaludjenih idejom Velike Albanije i verovatno je da ce tu biti nekih problema. Ako Albanci znaju sta rade, a verujem da njihovo lideri znaju, nece napraviti istu glupost kao Srbi sa njihovom idejom o Velikoj Srbiji.

Problem sa severom Kosova jeste ozbiljan i to je ono gde bi Srbija trebala da napravi napor da se spasi ono sto se spas'ti moze. Ako vec nije kasno.

Republika Srpska je problem koji bi bilo moguce vezati sa nezavisnoscu Kosova. Ipak, veliko je pitanje je koliko je to realno moguce.

Dakle, vecina pesimistickih prognoza iz teksta se nece ostvariti, ili ce u stvarnosti imati znatno manje posledice nego sto pesimisti misle (ili se nadaju?). Najveci problem i posledice bice u samoj Srbiji. Naravno da Srbija ne moze tek tako prihvatiti otudjivanja jednog svog dela teritorije. Veliko je pitanje sta, osim toga, moze realno uciniti. Bice to jos jedan Kosovski mit, ciji smo, nazalost, savremenici.
Yngwie Yngwie 23:25 17.02.2008

zasto da komplikujemo

najbolje je da nastavimo sa lazima, navilkli smo (Kosovo je nase), zivot se nastavlja.
dobronamjeran dobronamjeran 23:42 17.02.2008

Analitican tekst no s nekim greskama

Prije svega situacija koja je do sada vladala na Kosovu bila je situacija niti na nebu niti na zemlji. I to se je moralo rijesiti. Nadalje Beogradski vlastodrsci nisu vodili politiku pregovaranja na realnim osnovama i nisu bili spremni pruziti dokaze Albancima o stvarnoj zelji za inkorporacijom Albanskog korpusa u srbijansko drustvo. Republici Srbiji nije bilo u interesu pridobiti Albance za svoje ideje te joj nije bilo u interesu presloziti drzavu koja bi onda mogla biti i rjesenje za Albance. To bi prije svega podrazumijevalo regionalizaciju Srbije uz vece ili manje autonomije te stvaranje federalne Drzave Srbije u kojoj bi bilo 3 federalne jedinice te skupstina sa vijecem naroda u kojem bi nacionalne manjine mogle ostvarivati neka svoja specificna prava. No sto ocekivati od doktora prava koji na pregovorima ne zeli otici niti na veceru s onima s kojima pregovara a sutra bi htio i dalje biti u istoj drzavi.
Problem Kosova je prije svega problem dvaju razlicitih kultura. Nadalje problem je i u srbijanskoj percepciji Albanaca kao nizih bica za koje bi najboje bilo da se vrate tamo preko prokletija te da opet Kosovo nastanjuju iskljucivo Srbi. Tek s prihvatanjem Albanskih predstavnika kao ravnopravnih sugovornika a ne kako ih je Samardjic nazvao kriminalcima moglo bi doci do pravog dijaloga.
Nadalje moje je misljenje da je Srbija trebala prva priznati Kosovo i preko medjunarodne zajednice traziti nepovredivost granica te uz suradnju s Albanskim vlastima pomoci Srbima s Kosova da opstanu na svojoj zemlji. No Srbija je sve Srbe koji su zivjeli izvan Srbije instrumentalizirala za svoje potrebe pa tako i Srbe s Kosova jos od vremena Solevica i sirenja nametnute antibirokratske revolucije koja je harala istocnim dijelom bivse drzave a sve u cilju da se drzava preuredi po mjeri jednog naroda institucionalnim ili vaninstitucionalnim metodama u kojima niti oruzane borbe nisu iskljucene.
niki m niki m 23:56 17.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama


dobronamjeran-
No sto ocekivati od doktora prava koji na pregovorima ne zeli otici niti na veceru s onima s kojima pregovara


Bilo bo zanimljivo videti sta bi vi sve napisali kada bi se umesto "dobronamjeran" prozvali "objektivnim" ili "zlonamjenim".
Dejan Jović Dejan Jović 00:04 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Dobronamjeran - slažem se da Srbija nije pružila dovoljno "dokaza" o stvarnoj želji za integracijom Albanaca. Ali, pitam se - čak i da jest, bi li to imalo izmijenilo situaciju? Iskreno - stvarno ne vjerujem da bi. To da je to bila situacija "ni na nebu, ni na zemlji", ne smatram da je to bilo baš tako loše. Ja bih takvu situaciju nazvao - kompromisom.
dobronamjeran dobronamjeran 00:12 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

To da je to bila situacija "ni na nebu, ni na zemlji", ne smatram da je to bilo baš tako loše. Ja bih takvu situaciju nazvao - kompromisom.

Tu se nije radilo o kompromisu nego o onemogucavanju rjesenja koje je prije svega stetu nanosilo vecini gradjana Kosova. Tamo nista ne funkcionira i ljudi se susrecu sa trivijalnim problemima koji se rjesavaju nakon rjesenja statusa Kosova.
Ali, pitam se - čak i da jest, bi li to imalo izmijenilo situaciju?

Ako i ne bi pokazali bi barem nakanu da pruze Albancima sigurnost u novoj drzavi. Ponavljam vecina srbijanske politicke oligarhije smatra Albance ljudima nizeg ranga pa se ne udostoje cak niti vecerati s njima a zeljeli bi ih u istoj drzavi. Kako su onda Albanci mogli i ocekivati da bi im Srbi ponudili bilo kakvu ravnopravnost. Da li bi bio recimo Taci podpredsjednik Vlade Srbije? Ponavljam Srbiji nisu trebali Albanci nego samo teritorij Kosova. Sa Albancima bi napravili po planu Vase Cubrilovica iz 1937 godine.
blackbox blackbox 00:19 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

očito nije bilo dovoljno spremnosti ni sa jedne strane za kompromis.
Činjenica je međutim da kosovski Albanci nisu ništa prihvatali osim nezavisnosti upravo zato što su dobili podršku od SAD. Da su im SAD rezolutno rekle da pregovaraju, oni bi se drukčije ponašali.
dobronamjeran dobronamjeran 00:23 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Bilo bo zanimljivo videti sta bi vi sve napisali kada bi se umesto "dobronamjeran" prozvali "objektivnim" ili "zlonamjenim".

Osnovna pravila lijepog ponasanja nalazu da se ponudjena vecera ne odbija. Nadalje kako su Albanci gledali na to da osoba koja bi im sutra trebala biti predsjednik Vlade ne zeli niti sjesti s njima za stol a ministar za Kosovo ih naziva kriminalcima. Bez obzira sto su i tko su oni su dobili povjerenje Albanaca s Kosova da vode pokrajinu/drzavu i kao takve mora ih se uvazavati.
dobronamjeran dobronamjeran 00:26 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Činjenica je međutim da kosovski Albanci nisu ništa prihvatali osim nezavisnosti upravo zato što su dobili podršku od SAD. Da su im SAD rezolutno rekle da pregovaraju, oni bi se drukčije ponašali.

Istina je no s druge strane da Rusi nisu zauzeli takav stav i Srbijanski bi se pregovaraci drzali drugacije. Ono sto sam htio reci je kako se pregovori nisu mogli voditi u nedogled i kako se situacija morala razrijesiti. Pri tome je Kostunica pokazao veliku dozu bahatosti i nespramnosti za prave pregovore jer su svi pregovori bili samo za dobijanje vremena a pravog rjesenja nije bilo. Samo se nadam kako Srbija nece i dalje voditi autisticnu politiku.
Željka Buturović Željka Buturović 03:11 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Ponavljam Srbiji nisu trebali Albanci nego samo teritorij Kosova.

po cemu se, pretpostavljam, veoma razlikuju od albanaca na kosovu koje ne zanima teritorija vec pre svega zajednicki zivot sa srbima na kosovu...?
nikson nikson 03:28 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Zeljka molim te pisi cesce!
dobronamjeran dobronamjeran 07:48 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

po cemu se, pretpostavljam, veoma razlikuju od albanaca na kosovu koje ne zanima teritorija vec pre svega zajednicki zivot sa srbima na kosovu...?

Eto krucijalnog odgovora. Znaci i Srbi i Albanci zele etnicki cisto Kosovo bez onih drugih. Sto znaci da su i jedni i drugi samo igrali pregovaranje a nisu niti jedni imali zelje za nalazenjem rjesenja. Podjela na Kosovu tolika je po tvojim rijecima da suzivota niti s jedne strane nema. I kako onda ocekivati zajednicki suzivot u okviru jedne drzave koja bi silom preselila sve Albance preko Prokletija prema planu Vase Cubrilovica iz 1937 godine i sa Albancima je postupala onako silovito kako nam to Dimitrije Tucovic svjedoci 1913 godine ili s druge strane nakon svih onih Albanskih pritisaka i nakon svih onih instrumentaliziranja Srba u sluzbi Milosevica. Da bi se taj jaz presao potrebno je puno vise dobre volje i sa jedne i sa druge strane. Kako toga nema onda je najbolje dva naroda rastaviti kako ne bi dalje dolazilo do nasilja i terora.
nikson nikson 08:00 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

I kako onda ocekivati zajednicki suzivot u okviru jedne drzave koja bi silom preselila sve Albance preko Prokletija prema planu Vase Cubrilovica iz 1937 godine i sa Albancima je postupala onako silovito kako nam to Dimitrije Tucovic svjedoci 1913 godine


opet ti zli srbi!
dobronamjeran dobronamjeran 08:45 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

opet ti zli srbi!

Zasto podmeces nesto sto nisam rekao? Cinjenica je samo da ima vise odgovornih za danasnju situaciju. Cinjenica je takodjer da Albance gledate kao na ljude drugog reda i smatrate ih nizim bicima. Na cijelom nizu foruma ovih dana mogu se procitati rijeci u takvom tonu. Nadalje drzava Srbija do 1999 godine prema Kosovu nije provodila drugaciju politiku do represivne a glavni idol je bio Leka koji je do 1966 godine takvu politiku nesmiljeno provodio. Nadalje u Srbiji uopce nema osim u rijetkim slucajevima poput zena u crnom empatije prema kamionima hladnjacama i neregistriranim grobljima u Batajnici. Trebao je puno veci napor nego sto je ucinjen da bi do priblizavanja tako razdvojenih zajednica doslo. svakako autisticno ponasanje Srbije koja je svoju sudbinu prepustila volji Rusije nije tome pridonijelo. Gdje je bila prava iskrena volja za dijalogom?
dragan7557 dragan7557 09:20 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

nezavisnosti upravo zato što su dobili podršku od SAD. Da su im SAD rezolutno rekle da pregovaraju, oni bi se drukčije ponašali.


Upravo zbog toga su srpski političari i trebali da podrže EU gazdovanje Kosovom umesto Američkog.
Podrška EU bi sukobila slabu EU sa Amerikom a polje sukoba bi bilo prenešeno na EU i USA u kojem bi EU političari bili primorani da brane svoje odnosno srpske interese a protiv američkih..

Konfrontacija EU i USA interesa je ovako izbegnuta i polje dejstvovanja prenešeno na SB i konfrontaciju Rusije i Amerike. Prenagljene optužbe EU da 'otima' imalo je kontra efekat a umesto zaštite svojih interesa da traži u svom budućem partneru EU u koga se godinama zaklinjala, Srbija se ponovo vraća u zagrljaj ruske oligarhije osakaćena za još jednu teritoriju a sve zbog opstanka istih ljudi na vlasti.
dragan7557
nikson nikson 09:32 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

iz nekih razloga necu vam odgovoriti na post, a vas upucujem da se bolje uputite u materiju pre nego sto pocnete da branite takozvane liberale.

neka vam je mirna savest

niki m niki m 09:33 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Upravo zbog toga su srpski političari i trebali da podrže EU gazdovanje Kosovom umesto Američkog.
Podrška EU bi sukobila slabu EU sa Amerikom a polje sukoba bi bilo prenešeno na EU i USA u kojem bi EU političari bili primorani da brane svoje odnosno srpske interese a protiv američkih..


Vi, zapravo, tvrdite, da je Sbija trebalo da gurne EU u sukob sa USA. Ovakvo razmisljanje ima paralelu samo u, svojevremenim, tvrdnjama da Srbi brane Evropu od nadiruceg islama. Zar zaista mislite da su u EU bas toliko blesavi da im samo mi falimo da ih malo usmerimo i to bas u sukob sa USA.
Atomski mrav Atomski mrav 09:46 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Cinjenica je takodjer da Albance gledate kao na ljude drugog reda i smatrate ih nizim bicima. Na cijelom nizu foruma ovih dana mogu se procitati rijeci u takvom tonu.

Forumi su dakle reprezent Srbije? Kako vi u Hrvatskoj gledate na Albance, al' onako iskreno? A kako na Srbe? Na Slovence? Bez veze je što svojim insinuacijama kvariš najbolji post u vezi sa Kosovom na ovom blogu, jedini koji je objektivan i analitičan.
dobronamjeran dobronamjeran 10:09 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Forumi su dakle reprezent Srbije?

Forumi su reprezent dijela Srbije. Pa recimo forum b92 predstavlja reprezent jednog misljenja a serbian caffe drugog misljenja.
Kako vi u Hrvatskoj gledate na Albance, al' onako iskreno?

Ja ti mogu reci kako ja gledam. Ja prije svega gledam u svakome covjeka nakon toga gledam sto on kao covjek radi i na koji nacin djeluje. Tako da mene ne zanima tko je Albanac, Srbin, Hrvat, Makedonac ili recimo Rom. I medju svim skupinama imam dovoljno dobrih poznanika u koje imam povjerenja a i nekolicinu prijatelja. No eto predrasude su jedno od obiljezja razmisljanja na nasim prostorima. Nadalje ako me vec pitas meni je iskreno zao ljudi ponavljam ljudi koji su morali napustiti svoja ognjista nakon Oluje kao sto mi je bilo tesko kad je moja majka morala u izbjeglistvo jeseni 1991.
Bez veze je što svojim insinuacijama kvariš najbolji post u vezi sa Kosovom na ovom blogu, jedini koji je objektivan i analitičan.

Cinjenica je da se treba saslusati svakoga pa i mene bez obzira kvarim li ja topic ili ne kvarim jer kazu da svi ljudi sve znaju a jedan covjek zna nista. Samo kroz razlicitost misljenja i stavova i uvazavanja prava na tu razlicitost mozemo doci do sire slike koju mozemo ali i ne moramo prihvatiti.
Dakle da ponovim osnovni problem Kosovske krize je nemogucnost dijaloga i jedne i druge strane pri cemu su jedni pali u zagrljaj USA a drugi u zagrljaj Rusa ili kako je to balasevic u pjesmi Soliter jos tamo 1988 ili 1989 napisao uzdaj se u se i u svoje ruse pa da guslamo i tako su od subjekta politike postali objekat politike i umjesto da se problem rjesava u Beogradu i Pristini on se rjesava u Moskvi i Wasingtonu i s time Srbija i Kosovo postaju monete za potkosurivanje i pokazivanje nove ruske samosvijesti i snage novih misica izgradjenih na cijeni nafte.
Nadalje politicka elita Srbije nije napravila nuzne korake s kojima bi pokazala stvarnu volju za nalazenje rjesenja kosovskog problema i u tome joj nije opravdanje to sto Albanci takodjer nisu bili spremni za kompromis.
I na kraju Kosovo kao drzava nece propasti i nece placuci pohrliti pod skute majcice Srbije kako neki nezavisni komentatori predvidjaju.
Atomski mrav Atomski mrav 10:19 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Ne znam gde si pročitao da će Kosovo pohrliti pod skute majčici Srbiji... a da će propasti kao država - neće ni to ali će funkcionisati otprilike kao i BiH.
Sam si lepo napisao da su stavovi individualni tako da nije bilo potrebe da generalizuješ na početku. Ali, to je tvoj stil ovde na blogu, koliko sam primetio.
dobronamjeran dobronamjeran 10:42 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Ne znam gde si pročitao da će Kosovo pohrliti pod skute majčici Srbiji... a da će propasti kao država - neće ni to ali će funkcionisati otprilike kao i BiH.

Cuo sinoc izmedju redaka. Znas mi djeca komunizma naucili smo citati i slusati i ono sto nije izravno izreceno. Sto se tice KFORA i drugih mislim da ce njima zadatak prije svega biti postivanje prava manjina i iskreno se nadam kako ce Albanska strana odgovorno postupiti i pokazati kako je vrijeme nacionalne netrpeljivosti proslost te takodjer ce postivati pravo vlasnistva te omoguciti prognanim ili kako se u politickom rjecniku Srbije kaze interno raseljenim licima povratak na svoja imanja.
Sam si lepo napisao da su stavovi individualni tako da nije bilo potrebe da generalizuješ na početku. Ali, to je tvoj stil ovde na blogu, koliko sam primetio.

ako sam u svojem pisanju napisao:
Nadalje Beogradski vlastodrsci nisu vodili politiku pregovaranja na realnim osnovama

Onda nikako nisam generalizirao. No svakako postoji u Srbiji predrasude prema Albancima koje su prisutne vise ili manje no i tome je zasluzna srbijanska elita koja je preko 20 godina razvijala kroz medije te predrasude o raznim narodima pa je prema rijecima nekih:
Slovenci i Hrvati su becki konjusari
Hrvati su jos k tome genocidan narod
Bosanci su glupi a Muslimani su sve poturceni Srbi
Makedonci su izmisljen narod i oni su ustvari Srbi koji su pobugarceni
A Albanci su Siptari koji jedva cekaju priliku da ubiju nekog Srbina ili da ga nataknu na flasu. Po tom pisanju samo su Srbi nebeski narod koji za nista nije kriv. Postoji jos cijeli niz stereotipa koji je razvijan od 1987 i danonocno produciran kroz Politiku i druge tiskovine. No da ne prebacis lopticu odmah na drugu stranu slicno je bilo i u Hrvatskoj od 1990 pa do 2000.
Atomski mrav Atomski mrav 10:53 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Pa da, Srbe na vrbe, Bosance u lance... ali nemoj misliti da smo svi u Srbiji isti, jer si onda sam upao u tu istu zamku...
Atomski mrav Atomski mrav 10:55 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

A što se "čitanja između redova" tiče - Assumption is the mother of all fuck-ups.
dragan7557 dragan7557 11:02 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Zar zaista mislite da su u EU bas toliko blesavi da im samo mi falimo da ih malo usmerimo i to bas u sukob sa USA.

Nije reč o blesavosti već o interesima vlastitih birača i privrede. Uostalom EU i USA su i do sada vodile privredne ratove po raznim pitanjima a najnovije je sumanuta potrošnja Amerikanaca čiji računi u sve većem broju stižu u Evropu za naplatu. Sve ozbiljnije troškarenje EU milijardi na promašene ratove koje USA vodi postavljaju EU imperativ preispitivanja dokle će Evropa da radi a ameri da troše prema nekom studijama 3 x više nego što zarađuju.

Inflatorno finansiranje Avantura se reflektuje na Euro zonu kroz poskupljenje naših proizvoda na američkom tržištu stvarajući svojevrstan protekcionizam dok amerikanci svoje u evropi prodaju nesmetano zbog jevtinog dolara.
U slučaju finansijskih poremećaja velikog kalibra EU je već uradila scenarije kraha koji bi doveli do kolapsa svetske privrede u slučaju pada dolara ispod određene granice.Srbija je trebala da ima više poverenja u svog budućeg partnera EU u koga se zaklinjala a ne da pokrene razvod braka pre nego što se udala.Ova prevrtljivost datira još iz vremena SM koji nas je odveo u savez sa Rusijom itd.[b][/b]
dragan7557
Nebojsa Jovanovic Nebojsa Jovanovic 11:19 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

Dobronamjerni, sve preporuke!
dobronamjeran dobronamjeran 11:59 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

ali nemoj misliti da smo svi u Srbiji isti, jer si onda sam upao u tu istu zamku...

A tko je to rekao. Pitanje je samo kriticne mase koja iznjedri odredjeni politicki profil vladajuce garniture. Kako se u demokratskom svijetu sve rjesava izborima slobodan sam primjetiti kako je veci dio Srbije za demokraciju Tadicevog tipa no i jako znacajan za demokraciju radikalskog tipa. U vecini demokratskih zemalja politicke opcije radikalskog tipa imaju oko 5 do 8% i tek u izuzetnim situacijama dolaze do nesto vise. Recimo takva je izuzetna situacija bila u Hrvatskoj u kojoj je radikalna politicka opcija u obliku HSP dobijala i do 10 ili nesto vise% da bi danas jedva s jednim zastupnikom usli u Sabor. No tu je jos s pravom cete mi reci i Glavaseva stranka no ona nema Hrvatski znacaj nego cisto regionalni sto je donijelo 3 zastupnika te tako ta izrazito desna ima danas ukupno 4 saborska zastupnika. S druge strane umjerena ljevica u obliku HNS-a ima oko 8% a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Medjimurje- Zagorje) oko 20%. Kada se i u Srbiji dogodi taj balans da odlucujucu ulogu u politici imaju centristicke stranke onda cemo moci reci kako Srbija krupnim koracima grabi ka razvoju.
Da se razumijemo Snazna i napredna Srbija moze samo koristiti Hrvatskoj i nema nikakvih losih zelja niti jala.
Atomski mrav Atomski mrav 12:01 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

E vidiš, kod nas barem raznorazni "analitičari" i to baš na ovom blogu ne upoređuju SRS sa HSP već sa HDZ... to si sigurno i sam primetio.
dobronamjeran dobronamjeran 12:46 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

E vidiš, kod nas barem raznorazni "analitičari" i to baš na ovom blogu ne upoređuju SRS sa HSP već sa HDZ... to si sigurno i sam primetio.

Eto vidis kako sam vidio neki blogeri prizeljkuju i Sanaderizaciju srbijanske politike. Ima svega na blogu. No nikako se ne moze usporediti danasnji HDZ i SRS na pojavnoj razini jer je prvi predsjednik HDZ-a na groblju a SRS u Haagu. Sanader je bar na pojavnom nivou promijenio HDZ makar ispod povrsine jos uvijek ima dosta primitivnog politickog ponasanja dok je Nikolic vjerni nastavljac seseljeve politike i ne odrice se velikosrpske retorike i prizivanja zapadnih granica na vec poznatoj liniji dok u Hrvatskoj niti HSP vise ne govori o Hrvatskoj do Zemuna. O koaliranju HDZ-a i SDSS-a nekom drugom prilikom.
Atomski mrav Atomski mrav 13:14 18.02.2008

Re: Analitican tekst no s nekim greskama

E tu se već slažemo 100%. Dodao bih da, s obzirom na sve okolnosti, takav odnos snaga na našoj političkoj sceni nije iznenađujuć.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana