Literatura| Porodica| Život

A ja odjeknuh...+ apendiks

bocvena RSS / 29.06.2013. u 16:05
    
a_planine_odjeknuse-haled_hoseini_v.jpg
 
     Čitam poslednji roman Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše". Čitam ga za jedno popodne. Da mi ne pobegnu likovi i njihove priče. Da zatvorim krug. Već poznati pitki stil, ovoga puta potpuno oslobođen avganistanskih političkih previranja, samo slike posledica istih. Literatura kakvu volim. Čiste emocije zapakovane u paralelne priče koje se prepliću na različitim lokacijama: Avganistan, Amerika, grčko ostrvo Tinos. A moglo bi i bilo gde drugde na planeti.      
      Uživam u književnoj i kulturnoj tradiciji tog dela sveta (uvodna priča o roditeljskoj dilemi i divu otmičaru je magična, kao i razasuti Rumijevi stihovi), ali i u priči o ženama koje padaju pod točkove istorije. Muškarci umiru u ratnim sukobima i kroje posleratna pravila, a žene kupe konce razrušenog sveta i ne daju mu da izumre. Paralelno ide i priča o neuništivosti roditeljsko/dečjih i bratsko/sestrinskih veza i ceni koju čovek plaća za sopstvene izbore i iskakanje iz zacrtanih pravila (npr. lik sebične i samodestruktivne avganistanske pesnikinje Nile je neobično uspeo). Uostalom, nijedan lik nije jednodimenzionalan, Hoseini ih pažljivo razvija i stavlja pred razna iskušenja, prati ih kroz dug vremenski period i pušta da se raduju, posrću, plaču i dižu se iznova...nema ničeg novog pod suncem, ali je radost prepoznavanja i saosećanja dovoljna katarza. Ozbiljni kritičari vole da potcenjuju ovu vrstu literature (siroti Toni Parsons izgibe na istom bojnom polju:) Stavljaju je negde malko iznad ljubavih romana, ali odsustvo patetike i emocionalno nijansiranje likova pronalazi put do srca čitalaca širom sveta, oba pola. To prosto nije zanemarljiv talenat i uspeh.
      No, nikad vam ne bih pisala o ovoj knjizi da me skoro na samom kraju nije zatekla scena (iako tek treći plan osnovnog toka radnje) - ostarela, bolesna majka i njen sin (koji ceo život stavlja okean ili kontinent između njih da se zaštiti od njenog autoriteta) i sticajem okolnosti pridruženi član porodice - žena bez pola lica, sede i posmatraju pomračenje Sunca.

....teški flešbek. Avgust 1999. i najavljeno pomračenje Sunca. Sedmi sam mesec prve trudnoće i nalazim se kod tetke na selu. Vruće je, tetka mi daje njenu haljinu koju su ona i pokojni teča doneli iz Iraka. Obožavam je još od detinjstva. Sada glumi trudničku haljinu i kada stavim turban od peškira, izgledam kao persijska princeza (ili bar priželjkujem:) Samo pre četiri meseca smo sahranili moju majku, a njenu mlađu sestru, pod vazdušnom opasnošću od NATO bombardovanja. I to nam, dok igramo remi, stoji iznad glave kao nevidljivi kamen i pritiska nam razgovor i misli. Došla sam da joj pravim društvo i da ubijem malo beogradske vrućine, a upala u rupu još sporijeg vremena i još dublje nesreće. Jer niti ja mogu da utešim nju niti ona može da nađe prave reči za mene. Zato igramo remi u polumraku brižljivo navučenih zavesa i čekamo da prođe pomračenje sunca. Tetka je potpala pod RTS propagandu i ozbiljno shvatila da mora da me trudnu zaštiti od zlih kosmičkih zraka, kad već nije mogla da mi sačuva majku, nesuđenu babu mog nerođenog deteta, a njenu mlađu sestru o kojoj se ceo život brinula. Ja blago pizdim što ću da propustim tako redak prirodni fenomen, ali znam da ništa ne mogu da promenim. Ni majčin život, ni smrt, ni tetkinu tugu, a bogami ni kosmos. Jebi ga, jebi ga, jebi ga...handiram iz ruke i kažem - Dosta je bilo, daj one tvoje pljeskavice! Njima ni pomračenje Sunca ništa ne može!...

      Zato, kada Haledov lik izgovori: Ja imam pedeset šest godina. Čitavog života sam čekao da čujem te reči. Je li sada prekasno za ovo? Za nas? Jesmo li mama i ja previše toga prokockali? Deo mene misli da je najbolje nastaviti kao pre, pretvarati se da ne znamo koliko nismo bili jedno za drugo. Tako je manje bolno. Možda bolje od ove zakasnele ponude. Ovog krhkog, drhtavog kratkog uvida u ono što je moglo biti između nas. Sve što će izazvati jeste kajanje, kažem sebi, a čemu kajanje? Ono ne vraća ništa. Ono što smo izgubili ne može se vratiti.
A ipak, kada mama kaže: „Markose, zar ovo nije divno?", ja kažem njoj: „Jeste, mama, divno je", i dok nešto počinje da se razlama i širi u meni, pružam ruku i uzimam maminu šaku.

      ...ja znam o čemu priča. I odjekujem.
 ____________________________________________________________________________________
apendiks: 
 
 ...četiri godine kasnije sedimo moja čupava ćerkica i ja kod iste tetke na selu. Ovoga puta je tu i njena najmlađa sestra, njena ćerka i deca. Provodimo tri dana zajedno, klinci se kupaju u bazenčiću, mi divanimo na terasi. Tri generacije žena i jedan dečačić. Kao film Pedra Almodovara:) Leto je i sve ima privid normalnog života. U jednom trenutku krećem ka kupatilu i nalećem u dnevnoj sobi na najmlađu tetku kako užasnuto gleda u četku i opale pramenove kose u njoj. Dugo se držala hrabro i već je prošla jednu turu hemioterapije...ali ovo je neoboriv dokaz da je bolest tu i da neće otići bez teških posledica. Ima nečeg od ženske sujete u njenim suzama, jer uvek je bila dugokosa i doterana, lepa žena. Ali ima i neverice da je život baš toliki skot i da pored svih muka koje joj je naneo, eto mora još i ovo! Govorim neke utešne besmislice i okrećem stvari na šalu, kao i uvek.

I kao i uvek, uopšte nije smešno.

A onda čujem kako moja ćerkica kaćiperkica, na terasi, izgovara - Baš nam je lep ovde apartman, zar ne mama? Ali neću da ti ga platim, baba Miro! Neću nikad! Ni kad budem baba!

Hvatamo se za smeh kao za sigurnosni pojas i uokvirujemo sliku za srećan put i dugo sećanje.

Za zauvek.


Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 17:01 29.06.2013

Čitao ga

Čitao njegove knjige. Teške priče, nesrećan narod, prokleto parče zemlje... Maestralan pripovedač.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:08 29.06.2013

Re: Čitao ga


Znas za persun bocvena, nego subota je a predatortz na blogu?
predatortz predatortz 17:09 29.06.2013

Re: Čitao ga

dusanovaiivanovamama

Znas za persun bocvena, nego subota je a predatorz na blogu?


Ružno vreme, nisam sa bandom u akciji... Reko, samo da virnem
antioksidant antioksidant 17:03 29.06.2013

.

...ja znam o čemu priča. I odjekujem.

jedan od razloga zasto ja ne citam takvu vrstu literature
u umetnosti trazimono sto ne znam a ono sto znam pustam kroz siroka vrata samo ako vraca neki stari osmeh na lice


i da
izgledam kao persijska princeza (ili bar priželjkujem:)

jesi, a ako bas insistiras neka bude i persijska
blogovatelj blogovatelj 17:04 29.06.2013

1.



PS.

Vazda prvi!

Kako ovo, bio sam prvi, a posle PS više nisam?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:06 29.06.2013

odjekivanje

Kada videh ovaj naslov a pre nego pročitah tekst, prva asocijacija mi je bila ona pesma Vaska Pope "Odjekivanje".

Iz perioda kada je meni majka umirala, a to je trajalo (rak), meni se urezalo u pamćenje to što se ona čudila i rekla "Nikada nisam mogla da zamislim da ćeš se ti ovoliko angažavoati oko mene". Ja sam je negovao od momenta kada se saznalo da se razbolela pa do smrti.
I to mi je i dan danas težak rebus, odnosno nije mi jasno zašto je njoj to bilo toliko čudno. Ja možda jesam, dok je sve bilo u redu, ponekad bio u fazonu "aj matora ne davi", ali opet mislim da nisam bio hladan prema njoj. A izgleda da je ona to tako doživljavala. Kao da mene baš briga, da mi je sve jedno šta je i kako je sa njom.
sesili sesili 09:36 30.06.2013

Re: odjekivanje

Često se ne podrazumeva, naročito nama starijima. Volimo da čujemo nežnu reč, godi srcu. Naučio me je život da ne kažem "kasnije ću"... Ne dočeka se uvek. A mnogo sam mirna u srcu, što sam svojoj majci dokazivala i kazivala ljubav. Rekla mi je to, jednom prilikom, pa sam tada bila najsrećnija na svetu!
bocvena bocvena 10:48 30.06.2013

Re: odjekivanje

bez imalo ironije - blago tebi, sesili. ja sam o tome samo čitala u knjigama. i možda mi se posreći, pa doživim to kao majka. a možda prenesem i na unuke. nikad nije kasno za ljubav:)

sesili sesili 11:05 30.06.2013

Re: odjekivanje

Ja se već sada takmičim sa mojim unučićima, ko koga više voli. Princeza Kaća mi je kazala da me voli do planeta!!!
bocvena bocvena 11:12 30.06.2013

Re: odjekivanje


baš to! zadržati sposobnost da se ljubav da i primi, kakve god karte da ti život podeli i kakve god istorijske okolnosti te zahvate, o tome piše haled hoseini.

antioksidant antioksidant 11:19 30.06.2013

Re: odjekivanje

baš to! zadržati sposobnost da se ljubav da i primi, kakve god karte da ti život podeli i kakve god istorijske okolnosti te zahvate

тако је сестро
сви на север!!!!!


Ја волео сам тебе увек
сада још више волим те
сад кад си најгора на свету
сад кад ти је најтеже





ооооо, на, на, на, на...
волим те звездо црвена!!!!!
milisav68 milisav68 11:36 30.06.2013

Re: odjekivanje

antioksidant


Ја волео сам тебе увек
сада још више волим те
сад кад си најгора на свету
сад кад ти је најтеже

I kada ne budeš prvi ti,
I kada se čuju zvižduci,
I tada ću Partizane znaj,
Da te volim ja ...






antioksidant antioksidant 11:37 30.06.2013

Re: odjekivanje

I kada ne budeš prvi ti,
I kada se čuju zvižduci,
I tada ću Partizane znaj,
Da te volim ja ...

tako je
to je ljubav, to se voli
:)
za stefana
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:44 30.06.2013

Re: odjekivanje


Moram, idem da se samobanujem

milisav68 milisav68 12:06 30.06.2013

Re: odjekivanje

antioksidant

za stefana




ps.autor pesme je Bajaga.
bocvena bocvena 12:11 30.06.2013

Re: odjekivanje

hihihi, ljubav ne bira: sportski tim, automobil, mamac za flajfišin'...čula sam da ima muškaraca koji vole i leptirove!
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:30 30.06.2013

Re: odjekivanje

za stefana


opet sam se beznadežno zaljubio u basistkinju.
antioksidant antioksidant 19:34 30.06.2013

Re: odjekivanje

stefan.hauzer
za stefana


opet sam se beznadežno zaljubio u basistkinju.

imas ukusa stef

prava je kraljica

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:42 30.06.2013

Re: odjekivanje

trenutno je poprilično obožavam
...ali je moja lana del rey ozbiljno ljubomorna,


pa joj puštam ovu stvar,da smirim situaciju:

"it's you that I adore
you'll always be my whore"
bocvena bocvena 21:17 30.06.2013

Re: odjekivanje

što ti je ljubavna poezija. skoro pa kao - if I think, I think of you:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:41 30.06.2013

Re: odjekivanje

Bo,vidi se to odmah da od tebe nema emotivca
bocvena bocvena 06:12 01.07.2013

Re: odjekivanje

ja sam ti tzv. surovi emotivac (k'o Tale Surovi iz Grlom u jagode:) svako razvije svoj mehanizam odbrane na surovost života:))))
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:08 01.07.2013

Re: odjekivanje

umalo da zaboravim.
kad sam se jednom posvađao sa sestrom, nešto sitno
(možda sam je terao da mi nabaci drugaricu ili tako nešto)
poklonio sam joj "lovca na zmajeve" :)


leeanna leeanna 23:36 01.07.2013

Re: odjekivanje

stefan.hauzer
umalo da zaboravim.
kad sam se jednom posvađao sa sestrom, nešto sitno
(možda sam je terao da mi nabaci drugaricu ili tako nešto)
poklonio sam joj "lovca na zmajeve" :)


ja sam obe knjige kupila na aerodromu, sasvim slučajno. da nešto čitam na putu. nisam znala ništa o autoru, niti sam imala neki nagoveštaj o sadržaju. kapirala sam da je nešto po sistemu čitam-i zaboravim. a i naslovi su mi delovali onako... letnje, bajkasto. kad ono međutim... evo posle tri godine komentarišem po blogu o njima
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:31 02.07.2013

Re: odjekivanje

evo posle tri godine komentarišem po blogu o njima

meni se to dogodilo sa Hajaom Mijazakijem.
gledao neke njegove crtaće i završio na blogu,ostavljajući komente kod Srđana Mitrovića:))))
leeanna leeanna 14:00 02.07.2013

Re: odjekivanje

Hajaom Mijazakijem.
gledao neke njegove crtaće i završio na blogu,ostavljajući komente kod Srđana Mitrovića:))))


dečaci :))) kjut end rispekt
cult cult 17:17 29.06.2013

.

I <3 Bocvena
bocvena bocvena 18:04 29.06.2013

Re: .

pisanje ovog bloga me totalno razbilo, pa sam zaspala. ohrabrujuće je što ima vas koji ga osećate na sličan način.

za vrapca - obrati pažnju na moj prvi izbor:)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:22 29.06.2013

Re: .

za vrapca - obrati pažnju na moj prvi izbor:)


heh, izgleda da ne slušamo samo istu muziku

a i meni je ko klincu bilo smorno to "očiju tvojih da nije", zbog toga sam dugo imao odbojnost prema Popi. međutim, moraš priznati da je to pomalo nesretno izabran deo iz "daleko u nama" za prezentovanje klincima. kasnije, negde sa 24-5 godina sam veoma zavoleo "daleko u nama", doduše, imam opravdanje - bio sam zaljubljen do ušiju :)
bocvena bocvena 06:28 30.06.2013

Re: .

A pazi ovo...

POSLJEDNJA IGRA

Sahranjujem majku
Na starom prenaseljenom
Novom groblju u Beogradu

Sanduk se s mukom spušta
U usku plitku raku
I leže na očev

Nestaje brzo ispod prvih grudvi

Dva mlada gologlava grobara
Skaču po nevidljivom sanduku
I nabijaju zemlju

Na podignutim njihovim lopatama
Sijaju dva popodnevna sunca

Vesela moja majka
Sa ushićenjem bi gledala
Ovu igru u njenu čast

Vasko Popa
mirelarado mirelarado 19:53 30.06.2013

Re: .

Један је Васко!



ПУТОВАЊЕ

Путујем

И друм такође путује

Друм уздахне

Дубоким тамним уздахом

За уздисање времена немам

Путујем даље

Не спотичем се више

О уснуло камење на друму

Путујем лакши

Не заговара ме више

Беспослени ветар

Као да ме не примећује

Путујем брже

Мисли ми кажу да сам оставио

Неки крвав неки потмуо бол

На дну понора за собом

За размишљања времена немам

Путујем

Нешто попут твог одјекивања при читању Хосеинија доживела сам са Пиранделовим романом Покојни Матија Паскал. Био је то тренутак чисте магије, готово судбоносне. Много дугујем Пиранделу. Знатно касније добила сам прилику да му се донекле одужим онако како једино знам - превођењем. Било ми је задовољство. :)
bocvena bocvena 21:13 30.06.2013

Re: .

Mora da je beskrajno divno čitati delo u originalu i onda ga pokloniti čitaocima na maternjem jeziku. Najverovatnije ne možeš biti bliže piscu.

(ova Popina pesma je ubitačna.)

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:35 01.07.2013

Re: .

ova Popina pesma je ubitačna


meni verovatno najomiljenija.

a inače negde mi je vezana za Piksiz i SurferRozu

na primer ovo:



mislim, negde u meni i jedno i drugo bude onaj osećaj stisnutih zuba i "ne okreći se sine".
bocvena bocvena 06:17 01.07.2013

Re: .

Surfer Rosa je još jedna ploča koja se u onom podrumu na Toski vrtela iznova i iznova. I u meni izaziva osećaj taman negde između ekstaze i straha.
leeanna leeanna 18:42 29.06.2013

hoseini

čitala sam da je izdata njegova nova knjiga, ova povodom koje pišeš, od tada planiram da je nabavim i pročitam... sada me je tvoj tekst podsetio i dodatno inspirisao :)

volim hoseinija, njegove emocije i način na koji omogućava da one postanu i moje, beskrajnu empatiju koju ima prema čoveku, napaćenim ljudima i zemlji iz koje je imao sreće da ode, da bi se stalno vraćao i vraćao u pokušaju da doprinese da to parče planete učini makar malo manje nesrećnim.

Ozbiljni kritičari vole da potcenjuju ovu vrstu literature (siroti Toni Parsons izgibe na istom bojnom polju:) Stavljaju je negde malko iznad ljubavih romana...


ne bih se mešala u stručne analize ozbiljnih kritičara i njihove ozbiljne kritike :), ali je činjenica da sam dramu avganistana (i događaje u i oko njega), jasnije i dublje shvatila čitajući hoseinija - meni fantastičnog hroničara -, nego što bih uspela da shvatim ili naučim iz nekakvih spoljno-političkih, istorijskih i sličnih stručnih tekstova i analiza. ovo se posebno odnosi na "hiljadu čudesnih sunaca", mada je i "lovac na zmajeve" dragocen, samo na drugi način.


bocvena bocvena 19:05 29.06.2013

Re: hoseini

ako se lovac bavio muškim prijateljstvom, a hiljadu čudesnih sunaca sudbinom žena, onda ovaj roman problematizuje porodične odnose. i oni su začuđujuće isti svuda na planeti:) bar kod dobrih pisaca.



EDIT: razmišljam od juče o ovim tvojim rečima:
beskrajnu empatiju koju ima prema čoveku, napaćenim ljudima i zemlji iz koje je imao sreće da ode, da bi se stalno vraćao i vraćao u pokušaju da doprinese da to parče planete učini makar malo manje nesrećnim.


Hoseini upravo to radi - daje lica, imena i životne priče bezimenim ljudima preko pola planete koji su postali statistički podaci u novinskim člancima. Oh, kako lako zaboravljamo da su to neke majke i očevi, deca i ljubavnici...
niccolo niccolo 20:01 29.06.2013

Re: hoseini

ako se lovac bavio muškim prijateljstvom, a hiljadu čudesnih sunaca sudbinom žena, onda ovaj roman problematizuje porodične odnose.

A ako se lovac nije time bavio?
bocvena bocvena 20:06 29.06.2013

Re: hoseini

mnogo je propustio:)
anfieldroad anfieldroad 01:41 30.06.2013

Re: hoseini

Citao onu u kojoj on i otac beze iz Avgana kroz ruske polozaje i zavrse u USA. Zaboravio ime knjige, ali jedna od najjacih za mene u poslednjih par godina. Kao i Saladin,mislim da je Tarika Alija. Otkrovenje u smislu literature i pozitivno iznenadjenje.
Pod dva, lutam potpuno,ali POTPUNO praznim Tasmajdanom na dan pomracenja. Nisam imao cvikere,ali morao sam da ga vidim. Prvo je poceo da pirka vetar ( inace dan bio suncan i savrsen),a onda se polako zamracilo. Vec sam bio stigao do Trga N. Pasica. Brzo sam shvatio da nema sanse da se vidi golim okom. Na 20 metara provalim grupu Holandjana. Oni svi imaju cvike. Kad je bilo najvece ludilo, zamolio Holandjana da mi da da pogledam. I bilo je fascinantno. Pa sam pomislio, jbte, koliko su nenormalni svi oni ljudi koji ne gledaju. Sakrili se po kucama.Propustili su nesto sto bi pamtili celog zivota, kao npr.ja.
Sreca, Holandezi me spasli.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 02:09 30.06.2013

Re: hoseini

sresti grupu holanđana, dakle ne jednog, ne par njih već grupu, u centru beograda, samo par meseci posle bombardovanja je mnogo egzotičniji doživljaj od nekog pukog pomračenja.
na tvom mestu ja bih batalio to trivijalno pomračenje i blenuo u njih kao u istinsko čudo.
anfieldroad anfieldroad 03:36 30.06.2013

Re: hoseini

Slazem se. Njih oko desetak, oko 20,25 godina. Sa rancevima na ledjima. Pali s neba, al meni ko poruceni. Pomracenje je pomracenje,ipak...
bocvena bocvena 06:38 30.06.2013

Re: hoseini

Hvala za priču o pomračenju i Holanđanima, anfieldroad! Zvuči harmsovski.

SLUČAJEVI

Jednom se Orlov prejeo papule i umro. A Krilov je saznao za to i takođe umro. A Spiridonov je umro sam od sebe. A Spiridonovljeva žena je pala s kredenca, pa i ona umrla. A Spiridonovljeva deca podavila se u veštačkom jezeru. A baba Spiridonova se propila i završila na ulici. A Mihajlov je prestao da se češlja i dobio šugu. A Kruglov je nacrtao damu sa bičem i poludeo. A Perehrestov je telegrafski dobio četiri stotine rubalja i toliko se uzoholio da su ga najurili iz službe.
Sve dobri ljudi, a ne da im se da puste koren.

22.avgusta 1936. Danil Harms
leeanna leeanna 12:09 30.06.2013

Re: hoseini

bocvena
ako se lovac bavio muškim prijateljstvom, a hiljadu čudesnih sunaca sudbinom žena, onda ovaj roman problematizuje porodične odnose. i oni su začuđujuće isti svuda na planeti:) bar kod dobrih pisaca.



EDIT: razmišljam od juče o ovim tvojim rečima:
beskrajnu empatiju koju ima prema čoveku, napaćenim ljudima i zemlji iz koje je imao sreće da ode, da bi se stalno vraćao i vraćao u pokušaju da doprinese da to parče planete učini makar malo manje nesrećnim.


Hoseini upravo to radi - daje lica, imena i životne priče bezimenim ljudima preko pola planete koji su postali statistički podaci u novinskim člancima. Oh, kako lako zaboravljamo da su to neke majke i očevi, deca i ljubavnici...


baš tako. da parafraziram: jedan ubijen čovek (ili unesrećen na drugi hororičan način) - tragedija, hiljadu ubijenih ljudi - statistika.

što se tiče samog hoseinija, neverovatno je kako je uspeo da se potpuno ideološki izdigne i distancira, a da u fokusu zadrži samo čoveka (bez crno-bele patetike, kako si negde gore odlično primetila). zbog toga su slike jake, a emocije istinite i suštinski proživljene. čitalac to instiktivno oseća. nema laži, bezrezervni transfer empatije i čiste ljudske emocije. pri tom, kada svedeš na suštinu međuljudskih odnosa, sve što je ispričano jeste univerzalno. samo se ovde ogoljenije iščitava, jer tragične okolnosti izoštravaju i lepotu i slabosti, pa i ljudsku patologiju.
bocvena bocvena 12:37 30.06.2013

Re: hoseini



Bolje da si ti pisala o ovom romanu. Ako želiš da budeš gost autor, dobro došla!
leeanna leeanna 13:46 30.06.2013

Re: hoseini


:))

bocvena, hvala ti puno na poverenju i ljubaznosti!

(zapamtiću poziv :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:38 01.07.2013

Re: hoseini

Hoseini upravo to radi - daje lica, imena i životne priče bezimenim ljudima preko pola planete koji su postali statistički podaci u novinskim člancima. Oh, kako lako zaboravljamo da su to neke majke i očevi, deca i ljubavnici...


Citala sam pre par godina njegove prve dve knjige, sasvim slucajno i bile su mi otkrice i bas su me pogodile, onako, u stomak, u srce i nisam marila za eventualne spisateljske nesavrsenosti, bilo me briga, iskreno.

A pogodile su me jer sam shvatila, koliko nista ne znam(o) o Avganistanu, do te dve njegove knjige prve, za mene je Avganistan bio toponim iz ruznih vesti, neko mesto gde idu vojnici, ili odlaze iz njega, nisam se setila da tamo zive ljudi koji vole, radjaju decu, kuvaju rucak i sve te obicne stvari, i bas sam se osecala bezvez, tako navucena na svedene vesti od kojih nisam videla ljude.

Pre neki dan sam dobila ovu trecu knjigu i obigravam oko nje, i lupam se po prstima, idem na planinu na nedelju dana, pa pokusavam da je sacuvam od sebe same, da je tamo, na planini, citam.

A tebi preporucujem knjigu, Neobican dogadjaj sa psom u noci, napisao je Mark Hadon, upravo je citam i knjiga je aaaaaaaaaa, cudo jedno:)



bocvena bocvena 10:10 01.07.2013

Re: hoseini

Taman i ja da ponesem nešto na more! 'Fala na javljanju, vidim da si i dalje između dva putovanja. Jednom ću i ja tako:)

Ako nisi čitala, obrati pažnju na Šeri Terkl: Sami zajedno. Ono o čemu ti pišeš godinama i da živiš u Americi bila bi veća zvezda od nje:)
kick68 kick68 02:31 30.06.2013

.

I odjekujem.

I mi sa tobom, bocvena. I mi sa tobom:)
bocvena bocvena 06:47 30.06.2013

Re: .

a saundtrek u pozadini ide...

4krofnica 4krofnica 12:47 30.06.2013

Re: .




bocvena bocvena 13:21 30.06.2013

Re: .

leči dušu.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:04 01.07.2013

Re: .

uuuu moram da uletim sa jednim bobby womackom
(par puta sam rekao,da je njegov prošlogodišnji album
'the bravest man ih the universe' - tračak svetlosti u pop muzici

produciran od strane dejmona alborna,izdat za xl recordings*)


ovo se sinoć dogodilo




*xl recordings,trenutno najuticajniji nezavisni izdavač za koji izdaju:
radiohead,the xx,jack white,sigur ros... i zamislite sad ovo - adele /nikako se ne uklapa u niz,)
4krofnica 4krofnica 07:49 02.07.2013

Re: .

sigur ros


aaahhhh, stef. u tananu žicu.
oni su mi prvi na <a must see> listi želja



ovako ćemo mi kad odrtavimo:))
ja sam ova sa crvenom kapicom
forever young!

bocvena bocvena 08:11 02.07.2013

Re: .

ah, bobi:)

Been down so long, getting up didn't cross my mind,
I knew there was a better way of life that I was just trying to find.
You don't know what you'll do until you're put under pressure,
Across 110th Street is a hell of a tester.


11th Street, Besni Fok, Kaluđerica...sve ti je to isto:)))
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:18 02.07.2013

Re: .

:))))




krofnice i bo,
nađite me preko puta,slušam samo žensku ziku :


4krofnica 4krofnica 20:18 02.07.2013

Re: .


stef, pazi vest: Kim namesto Kim


+trivia - bekgraundstori za tvoj avatar:






stefan.hauzer stefan.hauzer 20:46 02.07.2013

Re: .

: Kim namesto Kim

džaba.
sada je kasno - slušam samo breederse!


uh
pazi oduvek sam sumnjao da je taj
, ostatak od basa,
ns slici Wyman
...ali evo još jedne potvrde:
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 19:18 30.06.2013

a mi chuli ...

... da draga Bo, dobija od izdavacha 10%
bocvena bocvena 21:07 30.06.2013

Re: a mi chuli ...

ma hiljadu:)

(za one koji ne znaju vic, jedan od mojih omiljenih: pita tip na ulici drugog koliko ima sati. 21 i 34. ma hiljadu:)
Biljana 77 Biljana 77 10:38 01.07.2013

ne vredi

Kad kod pročitam odjeknula, ja se setim ovoga - sinoć je u 22.20 sati ođeknula jaka eksplozija.

Ti momenti "prepoznavanja" su mi oduvek bili povod da se nekim knjigama, ili bar delovima, vraćam iznova. Dobar je to osećaj čak i kada ono što prepoznajemo nije dobro.

I muzika
bocvena bocvena 11:25 01.07.2013

Re: ne vredi

oĐeknu me i ova muzika, Biljo:)))

nadjina i moja omiljena. kad čekamo kod lekara, podelimo slušalice i pevamo:)



Cause all you people are vampires
And all your stories are stale
And though you pretend to stand by us
I know you're certain we'll fail
razmisljam razmisljam 20:32 01.07.2013

Не купих књигу

пре који дан, а толико сам се премишљала. Сад ми криво, јер су ми претходне две које сам читала баш легле. Што лепо рече Весна, оне су ми помогле да неопозиво схватим да се иза страшних вести које су стизале са тих простора у ствари крију обични људи који живе своје обичне животе онако како најбоље знају и умеју у датим околностима.

Иначе, и ја сам добила препоруку за читање Марка Хадона и његовог ,,Необичног догађаја са псом у ноћи''. Сад Мало Дете и ја чекамо прву прилику да се књиге докопамо, па да извлачимо сламку која ће прва да је чита.

( А одјекивање на разне теме ми је већ поодавно прешло у навику. )

Теби, тек тако .


bocvena bocvena 08:13 02.07.2013

Re: Не купих књигу


( А одјекивање на разне теме ми је већ поодавно прешло у навику. )

Теби, тек тако


Ja odjekujem i kad čitam tvoje blogove.
razmisljam razmisljam 22:37 02.07.2013

Re: Не купих књигу

bocvena


Ja odjekujem i kad čitam tvoje blogove.


Ех, какво лепо одјекивање си у мени изазвала овом реченицом, само да знаш. И дуго, дуго ће ми потрајати.
cassiopeia cassiopeia 09:06 02.07.2013

Sad znam...


...koje ću knjige poneti na odmor.

Ti si odjeknula i stavila na papir (blog) odjeke a ja se najčešće gorko nasmejem u busu dok čitam. A onda me svi pogledaju u stilu "eeee, šteta...prolupala"

Preporučujem "Pretesteriši me" od Jelene Lengold.
bocvena bocvena 09:20 02.07.2013

Re: Sad znam...

"eeee, šteta...prolupala"

Šta oni znaju...ko u mladosti poludi, ceo život mu prođe u veselju:)

(napokon da mi neko preporuči neku knjigu sa erotikom)
bocvena bocvena 09:09 02.07.2013

a kad već isterujem duhove...

...četiri godine kasnije sedimo moja čupava ćerkica i ja kod iste tetke na selu. Ovoga puta je tu i njena najmlađa sestra, njena ćerka i deca. Provodimo tri dana zajedno, klinci se kupaju u bazenčiću, mi divanimo na terasi. Tri generacije žena i jedan dečačić. Kao film Pedra Almodovara:) Leto je i sve ima privid normalnog života. U jednom trenutku krećem ka kupatilu i nalećem u dnevnoj sobi na najmlađu tetku kako užasnuto gleda u četku i opale pramenove kose u njoj. Dugo se držala hrabro i već je prošla jednu turu hemioterapije...ali ovo je neoboriv dokaz da je bolest tu i da neće otići bez teških posledica. Ima nečeg od ženske sujete u njenim suzama, jer uvek je bila dugokosa i doterana, lepa žena. Ali ima i neverice da je život baš toliki skot i da pored svih muka koje joj je naneo, eto mora još i ovo! Govorim neke utešne besmislice i okrećem stvari na šalu, kao i uvek.

I kao i uvek, uopšte nije smešno.

A onda čujem kako moja ćerkica kaćiperkica, na terasi, izgovara - Baš nam je lep ovde apartman, zar ne mama? Ali neću da ti ga platim, baba Miro! Neću nikad! Ni kad budem baba!

Hvatamo se za smeh kao za sigurnosni pojas i uokvirujemo sliku za srećan put i dugo sećanje.

Za zauvek.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana